Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku
DO E-SHOPU WILDANDCOCO.com

  • My se na něj však nebudeme dívat jako asijský zázrak, ale jako na zdravou a chutnou potravinu, která nabízí pestré možnosti použití a to nejen při vaření.
  • Kokosové mléko bývá prezentováno jako superpotravina.
  • Chybět nebudou ani recepty, jak si kokosové mléko vyrobit doma, nebo pár skvělých receptů na asijská jídla. Mňam ????

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku

Kokosové mléko není jediný produkt z ořechů. Je zde i kokosová voda a kokosový olej

Na trhu se zdravou výživou lze narazit na několik surovin, které se získávají z exotických kokosových ořechů.

Nejběžnější jsou kokosový olej, kokosové mléko a kokosová voda. Jedná s o různé suroviny s odlišným způsobem výroby, složením i použitím. 

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuKokosový olej se používá k vaření, ale také v kosmetice.

Co je kokosové mléko? Původ, nutriční hodnoty a účinky

Kokosové mléko není mléko v pravém slova smyslu. Svým vzhledem, konzistencí a způsoby použití však pravé (živočišné) mléko připomíná.

Kokosové mléko se vyrábí rozmixováním bílé dužiny ze zralých kokosových ořechů s vodou (poměr dužina a kokos většinou činí 50:50).

Kokosové mléko je velmi oblíbenou surovinou v řadě světových kuchyní, zejména thajské, indické, karibské a jihoamerické.

Jedná se však o rostlinné mléko, tudíž má úplně jiné složení. Za pomocí kokosového mléka se připravují chutné polévky, pikantní omáčky a sladké dezerty, tedy stejně jako my používáme klasická živočišná mléka. 

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuKokosové mléko se vyrábí z bílé dužiny, která se nachází uvnitř kokosových ořechů.

Kokosové mléko – nutriční hodnoty a složení v porovnání s kravským mlékem

Výživové hodnoty / 100 g Kokosové mléko Kravské mléko
Energie 960 kJ / 229 kcal 276 kj / 66 kcal
Bílkoviny 2,3 g 3,3 g
Tuky 23 g 3,7 g
Nasycené mastné kyseliny 21 g 0,6 g
Polynenasycené mastné kyseliny 0,3 g 0 g
Mononenasycené mastné kyseliny 1 g 0,3 g
Sacharidy 5 g 5 g
Vláknina 6 g 0 g
Cholesterol 0 g 5 mg
Sodík 15 mg 44 mg
Draslík 263 mg 150 mg
Vápník 16 mg 125 mg
Hořčík 37 mg 11 mg
Železo 1,6 mg 0 mg
Vitamín C 2,8 mg 90 mg

Kokosové mléko má energetickou hodnotu až 3,5krát vyšší než kravské mléko!

Tento fakt je třeba brát v úvahu při redukčním jídelníčku. Snažíte-li se zhubnout, kokosovému mléku se rozhodně nemusíte vyhýbat, právě naopak, ale buďte opatrní s jeho množstvím (na 1 porci by mělo stačit cca 40 ml kokosového mléka).

Žádné vědecké studie dosud neprokázaly, že by kokosový tuk podporoval hubnutí, jak se píše v některých článcích.

Kokosové mléko dále obsahuje tyto minerály:

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuKokosové mléko má pozitivní účinky na lidské zdraví

Benefity kokosového mléka

Kokosové mléko představuje perfektní náhradu živočišného mléka. Neobsahuje laktózu, a tudíž jej mohou bez obav konzumovat osoby s alergií na tento mléčný cukr. To samé platí pro osoby alergické na mléčnou bílkovinu.

  1. Samozřejmě je kokosové mléko doporučováno lidem, kteří odmítají jíst a pít živočišné produkty.
  2. Kokosové mléko je však samozřejmě vhodné pro kohokoliv, ať už jako náhrada mléka nebo zpestření každodenního jídelníčku.
  3. O kokosovém mléku se také dočtete, že:
  • je zdrojem kvalitních bílkovin
  • obsahuje minerály a vitamíny
  • má antibakteriální a antivirové vlastnosti
  • posiluje imunitní systém
  • snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi
  • podporuje krvetvorbu
  • pozitivně působí na kardiovaskulární systém

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuNápoj z kokosového mléka organismu dodá celou řadu důležitých minerálů, vitamínů a dalších živin.

RECEPT – Jak si vyrobit pravé domácí kokosové mléko?

Kokosové mléko si můžete koupit nebo si jej vyrobíte doma. Nejedná se o nic těžkého a získáte produkt, u něhož jste si jistí složením a nemusíte studovat etikety.

  • Výroba vyjde levněji a jediné, co budete potřebovat je kokosový ořech a voda.
  • Abyste získali opravdu dobré kokosové mléko, je nutné dodržovat správný postup.
  • Výroba kokosového mléka krok za krokem:
  1. Základem je kvalitní kokosový ořech. Čím lepší kokos, tím lepší a chutnější kokosové mléko.
  2. Čerstvou bílou dužinu z kokosového ořechu nastrouhejte.
  3. Připravte si teplou vodu.
  4. Vložte 1 díl nastrouhaného kokosu do mísy a přilijte 2 díly vody.
  5. Mixujte po dobu 3 až 4 minut, dokud nezískáte hladkou kaši.
  6. Vzniklou kaši nechte krátce vychladnout a přeceďte přes čistou látku.
  7. Kokosové mléko je hotové.  
  8. Skladujte v ledničce.

TIP NA VÝRAZNĚJŠÍ CHUŤ KOKOSOVÉHO MLÉKA: Směs kokosu a vody lehce, ale opravdu lehce osolte. Sůl zvýrazní chuť hotového mléka.

Ještě jedna důležitá poznámka. Neděste se toho, že během chvilky od sebe oddělí bílý tuk a kokosová voda. Je to normální proces a naprosto stejně vypadá kokosové mléko v plechovce. 

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuZ kokosového ořechu je třeba vyloupat bílou dužinu a nastrouhat ji.

Kokosové mléko v plechovce a sušené kokosové mléko

Kokosové mléko si samozřejmě doma vyrábět nemusíte, pokud nechcete. Nejde o nedostupnou potravinu.

Hotové kokosové mléko v plechovce koupíte ve všech běžných obchodech, jako je Albert, Lidl, Kaufland, Tesco, DM (oddělení se zdravou výživou) a další.

V asijských večerkách mají lepší a větší výběr a cena je podobná, někdy dokonce nižší.

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuLahodné veganské mléko přirozeně bez laktózy.

Vedle varianty kokosového mléka v plechovce si lze koupit také sušené kokosové mléko.

Cena kokosového mléka v plechovce (cca 400 ml) se přitom pohybuje kolem 60 až 70 Kč, za sušené kokosové mléko (300 g) zaplatíte cca 200 Kč.

Při výběru si nezapomeňte prostudovat složení. V ideálním případě by kokosové mléko mělo obsahovat pouze kokos a vodu bez cukru či sladidel a konzervantů.

Pozor si dávejte na kokosová mléka obsahující stabilizátory a emulgátory.

Může jít o problematické látky, jako je například guma guar nebo karagenan.

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuLahodně krémové veganské mléko do kari, na kakao i na cesty.

Jak používat kokosové mléko?

Nad používáním kokosového mléka si rozhodně nemusíte lámat hlavu. Prostě jej použijete stejně, jako jste dosud používali kravské mléko.

  1. Ráno si jej nalijete do kávy nebo si připravíte lahodnou snídani v podobě müsli s čerstvým ovocem a mlékem.
  2. Skvěle chutná thajské kari, krémové polévky a další jídla.
  3. Kokosové mléko se však využívá i jako kosmetický prostředek.
  • Studená kuchyně – smoothie, snídaňové müsli
  • Teplá kuchyně – polévky, omáčky, dezerty, pudinky, kaše
  • Dětská jídla – kokosové mléka lze podávat dětem již od 4 až 6 měsíců, hodí se do maso-zeleninových příkrmů a kaší, v žádném případě se ale nejedná o náhradu mateřského mléka!
  • Alkohol – kvašením kokosového mléka se vyrábí různé alkoholické nápoje
  • Péče o pokožku – pleťová maska, tělové mléko, lze jej přidat do koupel, krém na ruce
  • Péče o vlasy – vlasová maska, kondicionér

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuZ kokosového mléka si připravíte lahodnou a zdravou snídani. 

Kokosové mléko pro hebké vlasy i pokožku

Receptům s kokosovým mlékem se pověnujeme v následující kapitole, za zmínku ale stojí také použití v kosmetice.

Skvělé je kokosové mléko na vlasy, lze jej přidat také do koupele nebo používat jako tělové mléko pro hebkou pokožku.

Kokosové mléko má zvlhčující účinky, takže je ideální zejména na suché a poškozené vlasy. Zároveň však zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy.

Stačí nanést ztuhlé kokosové mléko na celé vlasy a nechat působit cca 20 minut. Poté důkladně smyjte.

Necháte-li jej působit minuty dvě, působí kokosové mléko jako kondicionér. Výsledkem budou jemné a hebké vlasy bez pocitu mastnoty.

RECEPT NA PLEŤOVOU MASKU: Smíchejte ½ šálku kokosové mléka s 1 lžící medu a 5 kapkami levandulového esenciálního oleje.

Naneste na obličej a nechte působit cca 10 minut. Poté pokožku důkladně opláchněte a ošetřete krémem.

Přidáním medu do kokosovém mléka získáte pružnější a pevnější pleť.

3 chutné recepty s kokosovým mlékem

Kokosové mléko je absolutní nutností, pokud se rozhodnete vařit asijskou kuchyni. Lze jím však nahradit kravské mléko.

Omáčkám a polévkám dodává jemnou krémovou konzistenci, zároveň je lehce zahustí a zmírní pálivost.

Například takové thajské kari bývá hodně pálivé. Kokosové mléko se také používá při přípravě dezertů. 

Budete mít zájem:  Proočkovanost klesla pod 90 %. Spalničky se v Česku opět šíří

Thajské kari s kokosovým mlékem

Suroviny (pro 2 osoby):

  • 300 g kuřecích prsních řízků (dobré jsou také krevety nebo libové hovězí)
  • 400 ml kokosové mléko (1 celá plechovka)
  • žampiony
  • mrkev
  • brokolice
  • hráškové lusky
  • chilli paprička
  • červená nebo zelená kari pasta (curry pasta) 
  • zázvor
  • olivový olej
  • rybí omáčka
  • sůl a pepř
  • třtinový cukr

Maso nakrájíme na nudličky, zázvor na plátky a na malé kousky nasekáme chilli papričku.

V pánvi rozpálíme olivový olej. Lehce orestujeme zázvor s chilli a přidáme maso. Osolíme a opepříme. Přidáme třtinový cukr a rybí omáčku.

Restujeme další 3 minuty, a poté zalijeme kokosovým mlékem. Přidáme kari pastu a nakrájenou zeleninu.

Vaříme tak dlouho, aby zelenina změkla, ale zůstala křupavá. Nesmí se rozvařit.

Hotové kari posypeme koriandrem a podáváme s jasmínovou rýží.

Thajské červené kari s rýží je velmi pikantní. Méně pikantní alternativu představuje zelené nebo žluté kari.

Thajská kuřecí polévka s kokosovým mlékem

Suroviny:

  • 150 g kuřecích prsních řízků
  • 400 ml kokosové mléko (1 celá plechovka)
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 2 žampiony
  • 1 cibule
  • zázvor
  • chilli paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 1 limeta
  • olivový olej
  • sůl
  • koriandr

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, cibuli na menší kousky.

V hrnci rozpálíme olej a cca po dobu 5 minut restujeme cibuli. Přidáme česnek a opékáme další minutu.

Poté přidáme maso a prudce jej orestujeme. Následují nakrájené žampiony. Zalijeme vývarem a přidáme zázvor a chilli papričku.

Teprve poté přidáme kokosové mléko, promícháme a krátce povaříme.

Dle chuti osolíme a zakápneme šťávou z limety. Posypeme čerstvým koriandrem a můžeme podávat.

Do thajské polévky můžete přidat i jinou oblíbenou zeleninu. 

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

  • 1 kg hokaido dýně
  • 1 litr zeleninového (kuřecího) vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 1 chilli paprička

Dýni nakrájíme na menší kousky. Na pánvi lehce orestujeme kari pastu.

Přidáme nakrájenou dýni a zalijeme vývarem. Vaříme cca 20 minut, dokud není dýně úplně měkká.

Poté mixujeme, dokud nezískáme hladký krém. Přidáme kokosové mléko a cca 3 minut povaříme. 

Hotovou polévku posypeme chilli, ať má říz a ještě zakápneme kokosovým mlékem.

10 receptů s kokosovým mlékem:

Slovo autorky – zdraví a krása jako byznys

Zdravý životní styl a zejména zdravá výživa je skvělý byznys. Stačí na světlo vytáhnout nějaká semínka z Asie či Ameriky, dát jim ten správný příběh a marketing, a je vyděláno.

To však neznamená, že se nejedná o prospěšné potraviny. Ony opravdu obsahují vyšší množství živin. Jsou tedy skvělým zpestřením zdravého jídelníčku, zázraky však od nich nelze očekávat. 

To je také případ kokosového mléka. Je to úžasná potravina, kterou ocení zejména lidé, které nemohou nebo nechtějí pít kravské či jiné živočišné mléko. S kokosovým mlékem se dají připravit kulinářské zázraky. Navíc je to užitečná surovina, kterou lze využít i při šetrné péči o pokožku a vlasy, což ocení zejména ženy.

Určitě se podívejte na český e-shop WildAndCoco.com, kde najdete všechny suroviny z kokosu pro vaši zdravou kuchyň.

DO E-SHOPU WILDANDCOCO.com

Mladý kokos – kokosový ořech plný vody

3. 5. 2016 Potravina Wiki Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku

Kokos s hnědou a velice pevnou slupkou zná nejspíš každý, ale v obchodech je k mání i mladý kokos. Je bílé barvy, oloupaný a zdobí ho charakteristická špička. Bývá uložen v chladicím boxu a je omotaný fólií. Proč je tak ceněn a co všechno svede?

Získejte lahodnou vodu z kokosu zde

Když se mladý kokosový ořech otevře, je plný sladké kokosové vody, která se stala v poslední době hitem. Říká se, že je to přírodní iontový nápoj, který dodává energii a obsahuje vitamíny a minerály.

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku

Co to ten mladý kokos je?

Kokos je plodem palmy, která se nazývá kokosovník ořechoplodý (lat. Cocos nucifera). Plod je nejprve zelený a proto jsou označovány jako zelený, čerstvý nebo mladý kokos. Sklízí se po 6 – 8 měsících. Obsahuje hodně vody, dužninu má měkkou a prodává se za vyšší cenu.

Jakmile dozraje, to má většinou 12 měsíců, již se jedná o starý kokos, jenž má hnědou slupku a tvrdou dužninu. Výhodou je, že je levný a zná ho naprosto každý. Na druhou stranu obsahuje více tuků, kalorií a méně živin.

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku

Mladý kokos je ve skutečnosti celkem velký a aby se dal lépe skladovat a přepravovat, je přebytečná slupka nahoře osekána do špičky, spodní část rovně a stěny jsou též osekány. Někdy mohou být kokosy osekány více nebo méně. Po této úpravě by kokosové ořechy měly vydržet necelé dva měsíce, což je dostatečná doba na přepravu i samotný prodej.

V mladém kokosu se nachází asi 300 ml kokosové vody, samotný oloupaný plod váží necelý kilogram a neoloupaný až tři.

Jak otevřít mladý kokos?

Vzhledem k tomu, že se v obchodech prodává již opracovaný čerstvý kokosový ořech (nemá svou charakteristickou zelenou slupku), je jeho otevření snadné, ale je k němu potřeba dost síly.

1. Nejprve se nahoře odkrojí bílá část, dokud nepůjde vidět světlá skořápka. 2. Dále se do horní části sekáčkem na maso nebo pevným nožem pořádně sekne do čtyř stran a opatrně se vyjme vytvořené kolečko. 3. Také je možné vysekat pouze malou rýhu asi 4 cm od špičky tam, kde nezasahuje typický trojúhelník a pak praskne po obvodě. Pak stačí vypáčit vrchní část.

4. Kokosová voda se může buď vypít brčkem, nebo přelít opatrně do nádoby.

Video s návodem

Kokosová voda chutná sladce s kokosovou příchutí a čím je silnější dužnina, tím je voda sladší.

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku

Pokud spadne do vody kousek skořápky, stačí ji pouze vylovit a následně vypít kokosovou vodu.

Po vypití tekutiny můžete kokos rozpůlit a vydlabat měkkou dužninu. Tu můžete vydlabat i bez rozpůlení, pokud je kokos dostatečně odkrojen. Dužnina je měkká a lahodná. Konzistencí připomíná měkké maso. Dá se sníst jen tak a nebo dále použít k masu, do omáčky, moučníků nebo koktejlů.

Pokud by byla dužnina jiné barvy než bílé, je kokos zkažený a není již vhodné jej konzumovat. Kokosová voda by měla být čirá až lehce žlutá. V případě, že by byla růžová, je kokos taktéž zkažený.

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku

Co kokosová voda obsahuje?

  • V této vodě se nachází draslík, vápník, sodík, hořčík, železo, vitamín C, vitamíny skupiny B, aminokyseliny atd.
  • 100 ml vody obsahuje 79 kJ (19 kcal), z toho jsou bílkoviny: 0,7 g, sacharidy: 3,7 g, tuky: 0,2 g, vláknina: 1,1 g.
  • Kokosová voda neobsahuje téměř žádné tuky, kalorie ani cholesterol, je tedy nízkokalorická a vhodná i při hubnutí.

Kde je možné ho koupit?

Mladý kokos se prodává jak na internetu, tak i ve velkých obchodech nebo ovocných barech. Za velmi výhodnou cenu ho koupíte v tomto e-shopu. Mezi obchody, ve kterých ho občas seženete, patří Makro, Globus či Tesco.

Kolik stojí?

Cena za jeden kus mladého kokosu je od 90 Kč. Někde to může být méně a někde i více. Záleží vždy na tom, co je to za obchod nebo ovocný bar. Levně ho koupíte zde.

Jak ho skladovat?

Mladý kokos je vhodné skladovat v lednici a fólie by se měla sundávat až před konzumací. Vydrží tam několik dní.

Chutná vám mladý kokosový ořech? Znáte s ním nějaké recepty?

Zajímavé stránky

  • Buď Kočka
  • MódníWeb
  • Vánoční cukroví
  • Hubnutí břicha

Kokosový ořech – Príma receptář.cz

Kokosový ořech (latinsky Cocos nucifera) je plod kokosovníku ořechoplodného. Jedná se o energeticky plně využitelnou plodinu.  Skládá se z glycidů, tuku, vody, proteinů, zinku a fosforu.

Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny.

Tvoří se z něj velké množství výrobků jako například kokosový olej, kokosové mléko, kokosová voda, kokosová mouka, kokosový ocet, kokosové víno, kokosový krém kokosové máslo, kokosové misky, kokosové brikety a tak dále.

Budete mít zájem:  Redukční dieta zabere jen na někoho

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuMladý kokosový ořech

Takzvaně ranní verzí kokosu je mladý kokosový ořech, který známe z obchodů. Mnoho nakupujících si není vědoma faktu, že to „chlupaté a hnědé“ je vlastně jen jeho skořápka se zbytky kůry. Mladé kokosy zrají 5-8 měsíců. Pěstují se v oblasti rovníku. Mezi hlavní oblasti výskytu se řadí Afrika, Indie, Srí Lanka, Jižní Asie, Jižní Amerika a Pacifik.

Kokosová voda

Nachází se uvnitř mladého kokosového ořechu.  Je sterilní a lze ji využít v místech nedostatku pitné vody. Její množství se liší podle odrůdy a pohybuje se mezi 200 – 1000 ml.

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuV prvních 5-8 měsících zrání se postupně začíná vytvářet kokosová dužina (endosperm). Dužina v mladém kokosu je velice měkká, lehce vyjmutelná a má konzistenci podobnou želé. Je prakticky úplně bez tuku. Dužina se postupně stává hrubší a tvrdší a voda postupně ubývá. Tím se mění i nutriční hodnota.

Na množství kokosové vody rozhodně nemá vliv velikost samotného ořechu. V obchodech taktéž narazíme na kusy, které mají dužinu, ale i na ty, které ji zatím nemají (jsou tedy mladší).

Objem kokosové vody se řídí podle mnoha faktorů (například na podnebí a odrůdě).

Kokosový tuk

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuKokosový tuk lze používat při redukci nadváhy. Při pravidelné konzumaci kokosových produktů si lidské tělo osvojí schopnost vydržet déle bez jídla, aniž by se dostavila hypoglykémie.

Neobsahuje cholesterol a odpuzuje jo jo efekt při hubnutí. Používá se velice všestranně. Jeho pravidelným nanášením na tělo kůže získá zdravější vzhled.

Obsahuje antioxidanty, které tělo chrání před volnými radikály. Je tedy vhodný i po opalování a výrazně snižuje tvorbu vrásek.

Je hojně využíván k masážím, dále pak odpuzuje kvasinky a bakterie a své využití nalezne i při čištění zubů.

Pomocník na cestě za zdravím

Ve 100 g kokosu se nachází 32 mg hořčíku, 113 mg fosforu a 14 mg vápníku. Tato kombinace z něj tvoří pomocníka při rozličných problémech s pohybovou soustavou.

Kokos lze používat jako prevenci při potížích s chrupavkami, osteoporózou, odvápněním atd. Kokosový ořech obsahuje více hořčíku než potraviny živočišného původu jako je například maso, mléko a vejce.

V těle se většina hořčíku nachází v kostech a ve svalech. Při jeho nedostatku dochází k větší dráždivosti nervové soustavy a křečím.

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinkuKokosový ořech zásobuje tělo minerály. Doporučuje se proti lámání vlasů a nehtů. Podporuje tvorbu zubní skloviny, proto je velice vhodný v době prořezávání zubů.

Kokosové ořechy obsahují stravitelné a nestravitelné sacharidy. Stravitelné sacharidy, jako je rozpustná vláknina, se skládají z cukru a škrobu. Nestravitelné sacharidy, jako je nerozpustná vláknina, neobsahují kalorie.

Poněvadž tělo nemůže vlákninu z kokosového ořechu strávit, nezískává z ní ani žádné kalorie, což nemá vliv na krevní cukr. Kokos podporuje absorbování dalších nutrientů včetně minerálů, aminokyselin a vitamínů. Příznivě působí na střevní mikroflóru.

Jako další pozitivum můžeme uvést, že kokos neobsahuje toxické látky ani gluten. Je hypoalergenní a nachází se v něm protiplísňové, antiparazitní a antivirové složky.

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku

Kokosový ořech: Plný vitamínů, skvělý na pleť a imunitu

Je oblíbený nejen pro svou chuť, ale také pro své účinky na zdraví a pleť. Doporučuje se i při hubnutí. Jaké benefity má kokosový ořech?

Má tvrdou skořápku a uvnitř najdete bílou dužninu a kokosovou vodu. Pod skořápkou je ukryta bílá dužnina, která se skládá z 60 % tuku, 20 % glycidů (sacharidů), 8 % proteinů a 6 % vody.

Kromě toho je mladý kokos zdrojem vápníku, vlákniny a nenasycených tuků.

Kokosová voda obsahuje velké množství draslíku, vitaminů (Hlavně B6, B12 a vitaminu C), je proto jedním z nejlepších elektrolytických nápojů, které se ve volné přírodě vyskytují.

Kokos je základní potravinou pro velkou část světové populace. U nás známe především sušený kokos, který se často používá jako dekorační a aromatická přísada při pečení či do jídel. V obchodech se též běžně prodává kokos strouhaný nebo krájený na plátky.

Kromě toho jsou k dostání také kokosový olej, kokosové mléko, kokosová smetana, kokosový cukr či kokosová mouka, což je rozmělněná část kokosového jádra.

Hodí se na pečení, je totiž sladší než pšeničná mouka, má nízký glykemický index a je bohatá na bílkoviny, tuky a vlákninu.

Kokos a hubnutí

Příznivci kokosu tvrdí, že kokosový olej pomáhá hubnout. Jiní ho považují za výživový zázrak přírody.

Kokosový olej totiž obsahuje kyselinu laurovou, která podle studií pomáhá hubnutí tím, že ovlivňuje metabolismus a zvyšuje energetický výdej.

Pořád ale v kokosu také převažují nasycené mastné kyseliny, a tudíž tuk odolný teplotě. Takže je třeba s ním zacházet opatrně, ale můžete na něm dělat třeba palačinky, které ovoníte kokosovým aroma.

Zařazení kokosového tuku do jídelníčku tedy svůj význam určitě má, ale neočekávejme od něj zázraky. Spíše ho berme jako součást toho nejvyššího pilíře celé pyramidy, jejíž spodní patra se skládají zejména z kvalitní a pestré stravy, dostatku správného fyzického pohybu a dodržení záporné energetické bilance.

Kokos podpoří imunitu i mozek

Kokosový olej nás ale chrání před viry, infekcemi či bakteriemi a dokáže i pomoci při problémech s mozkovými funkcemi, srdcem či štítnou žlázou. Skvěle také funguje při problémech s trávením. Oceníme ho ale i v létě. Naši pleť totiž dokáže ochránit i před nebezpečným slunečním zářením. Olej z kokosového ořechu tak můžete používat jako skvělou náhražku tuků na pečení, ale i jako krém.

V kosmetice se kokosový olej využívá do tělových mlék, sprchových gelů a třeba i vůní. Je ideální na masáže, příjemně ošetří obličej, hodí se jako tělový olej po koupeli a je neocenitelný pro vlasové kúry. Zahojí vysušené ruce a zvláční a ošetří i chodidla. 

Kokos strouhaný Fine 1000 g

  • Obsah: 1000g
  • Kokosový ořech (Cocos nucifera) je dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužninou a kokosovou vodou uvnitř.
  • Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku 2 gramů vlákniny stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramů nenasyceného tuku.

Roste na kokosových palmách, převážně v tropech.

Kokosovník ořechoplodý dosahuje 30 m výšky a plody dává až po 7 letech růstu a nejvyšší výnosy zhruba 60 až 80 ořechů plodí palma mezi 15 a 50 rokem, dožívá se až 150 let. Je to vydatný zdroj energie používá se jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje.

Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace. Používá se také v kosmetice ve sprchových gelech, vůních i tělových mlécích. Do našich končin se dostanou ořechy již v přezrálém stavu a kokosová štáva je vstřebaná do dužiny.

Je jedním z největších semen na světě, které slouží k rozmnožování.

V západní civilizaci se kokosové mléko využívá především k výrobě pudinků a zmrzlin. Je také neodmyslitelnou součástí nejoblíbenějšího tropického míchaného nápoje Piňa Colada.Sušená kokosová dužina se využívá hojně k výrobě kokosových sušenek, pečiva, moučníků nebo energetických tyčinek. Atraktivní vhled mají dorty sypané kokosem.

Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkovina, sacharidy, triglyceridy se středně dlouhým řetězcem,…

Blahodárné účinky: protimikrobiální, protirakovinné, detoxikační, prospívá srdci a imunitě, udržuje hladinu cukru v krvi,…

Kalorická hodnota ve 100g: Energie: 1482 kJ (354 kcal), Bílkoviny: 3,3 g. Sacharidy: 15,2 g (z toho cukry 6,2 g). Tuky: 33,4 g (z toho nasycené mastné kyseliny 29,6 g). Vláknina: 9,9 g, Sodík: 0,037 g,

kcal Cukry Tuky Nasycené MK Sodík
354 6,2g 33,4g 30g 0,003g
18% 7% 14% 149% 1%

 Doporučeného denního množství pro dospělé

Složení: Kokos – produkt kontrolovaného zemědělství

Skladování: Kokosy stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

Budete mít zájem:  Praktický Lékař Brno Řečkovice Hutar?

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí. Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit.

Apetitus.cz"

Martin Pučálka, který podniká v oblasti krmiv pro psy a vyvinul vlastní značku Marp, rád chodí na pracovní obědy do pražské restaurace Prosseco. Téměř nikdy tu neodolá restovaným krevetám s česnekem, čerstvou petrželí, piniemi a chilli v olivovém oleji.

Poznáte z čeho je? Podobné články: • Hádanka na úterní večer • Předvelikonoční hádanka na neděli • Pondělní večerní hádanka • Hádanka na středeční večer • Hádanka na čtvrteční ráno

Češi propadli vaření. Za kulinářské kurzy u profesionálů, kterých se účastní tisíce lidí, knihy s recepty nebo gastronomické časopisy utrácejí ročně stovky milionů korun. Týdeník Ekonom zmapoval český byznys „s vařečkou“.

Stejně jako včera – poprvé jsem víno ochutnal v červnu na PPV festu, podruhé v září v žernoseckém sklepě a pak znova doma. Podle etikety pochází hrozny z Ovčár, takže hádám kupované hrozny. Pinot Noir 2012 pozdní sběr, Porta …

Oldo, nedávno jsi měl narozeniny a tak jsi dostal plnou tašku různých dobrot. Poprvé mezi nimi byl i hummus. Již delší dobu jsem nad ním uvažovala, ale nikdy neměla dost odvahy na to, ho doma zkusit. Co když nám nebude chutnat a budu to muset celé …

Archiv Apetitus.cz: Úterý, 9. září 2014

Mladý kokos bere útokem obchodní pulty a my jen tápeme, k čemu je kokos bez hnědého kabátku dobrý. Prozradíme, jak se do něj dostanete, co obsahuje i proč se mu říká přírodní iontový nápoj.

Další články k tématu: • Pozor na jedovaté houby. Podle chuti je nepoznáte • Houby rostou. Pomohlo jim deštivé počasí • Na houby v zimě? Vyrazit můžete na čirůvku dvoubarvou • Houby jsou jen voda a vláknina. Jako zdroj živin nepřipadají v úvahu • …

Teď za sebou máme několik docela slunečných a příjemných dní, ale konec prázdnin byl pochmurný, deštivý a studený, až jsem měla chuť rozdělat v kamnech oheň, navléct teplé ponožky a otevřít červené víno. Na kamna nedošlo, protože mi to na konci…

Nevím jak vy, ale já už jsem poslední dobou chytala z počasí trochu deprese. Kde je to léto, které jsem si chtěla užít? Déšť a pošmourno ho nějak vytlačily a já jsem přitom ještě nebyla dostatečně nabitá sluníčkem. Naštěstí se to v posledních dnech …

Tyhle krambly mě prostě baví. Jsou rychlé a nenáročné a přitom chutnají skvěle. Kombinace broskví a borůvek je opravdu dokonalá. Pokud potřebujete připravit rychlý dezert, je tento krambl správná volba. Navíc je výborný teplý i studený. …

Dokončoval jsem teď článek o Sangiovese pro hospodářky a aby mi to šlo lépe od ruky, jako inspiraci a tak vůbec, si nakoupil, otevřel a nechal manželkou naslepo nalít pár lahví, kde odrůda hraje hlavní roli. V článku se mimo jiné zmiňuji, že praktiky …

Švestky jsem vždycky považovala za podstatnou a typickou součást pozdního léta. Nebo snad začínajícího podzimu? Koláč z kynutého těsta s poctivou drobenkou nenajdete v moderních cukrářských knihách, kde se většina moučníků honosí francouzským či …

Právě vyšel říjnový Apetit a v něm moje reportáž. Co se nevešlo do časopisu (a je toho hodně), to najdete zde. Do deníčku jest poznamenáno, že příští rok nelze tento festival vynechat. […]

Francouzští šéfkuchaři rozezlili ekology požadavkem, aby alespoň jednou ročně směli zákazníkům podávat pečené strnady, kteří jsou považováni za jednu z nejvybranějších lahůdek.

Jedním z důvodů, proč jsou některá zvířata na pokraji vyhynutí, je jejich obliba v gastronomii. Francie proto například zakázala odchyt strnada zahradního. Šéfkuchaři teď ale volají po výjimce, chtějí pochoutku podávat alespoň jednou ročně.

Letošním mottem Měsíce biopotravin a ekologického zemědělství je „BIO pro každého“. Kampaň má pomoci odstranit u veřejnosti rozšířenou představu, že biopotraviny jsou dostupné jen malé skupině obyvatel, a že v bio kvalitě lze koupit pouze ovoce nebo …

Měli jsme jet do Polska. Na pánskou dovolenou. Ne za Polkama, ale za jejich včelama. Poláci jsou totiž o krok napřed a před pár lety si jich pár udělalo výlet do Baškirska, kde se ještě pořád pěstuje brtnictví. Přivezli si domů znalosti a zkušenosti z …

Měl jsem ho před dvěma roky v Komunitních Bedýnkách a stále mám pro něj slabost, ale dnes to napíšu stručně, protože mám od rána dvoudenní job jako porotce soutěže vín. Ve středu pořádala Italsko-česká obchodní komora s Consorziem Vino Nobile di …

Archiv Apetitus.cz: Středa, 10. září 2014

Kokos strouhaný 1000 g

Kokosový ořech (Cocos nucifera) je dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužninou a kokosovou vodou uvnitř.

Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku 2 gramů vlákniny stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramů nenasyceného tuku.

Roste na kokosových palmách, převážně v tropech. Kokosovník ořechoplodý dosahuje 30 m výšky a plody dává až po 7 letech růstu a nejvyšší výnosy zhruba 60 až 80 ořechů plodí palma mezi 15 a 50 rokem, dožívá se až 150 let.

Je to vydatný zdroj energie používá se jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace. Používá se také v kosmetice ve sprchových gelech, vůních i tělových mlécích.

Do našich končin se dostanou ořechy již v přezrálém stavu a kokosová štáva je vstřebaná do dužiny.

Je jedním z největších semen na světě, které slouží k rozmnožování.

V západní civilizaci se kokosové mléko využívá především k výrobě pudinků a zmrzlin. Je také neodmyslitelnou součástí nejoblíbenějšího tropického míchaného nápoje Piňa Colada.Sušená kokosová dužina se využívá hojně k výrobě kokosových sušenek, pečiva, moučníků nebo energetických tyčinek. Atraktivní vhled mají dorty sypané kokosem.

Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkovina, sacharidy, triglyceridy se středně dlouhým řetězcem,…

Blahodárné účinky: protimikrobiální, protirakovinné, detoxikační, prospívá srdci a imunitě, udržuje hladinu cukru v krvi,…

Kalorická hodnota ve 100g: Energie: 2764 kJ (660 kcal), Bílkoviny: 16,3 g. Sacharidy: 24 g (z toho cukry 6,2 g). Tuky: 65g (z toho nasycené mastné kyseliny 57,2 g). , Sůl: 0,02 g,

Složení: Kokos – produkt kontrolovaného zemědělství

Skladování: Kokosy stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí. Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit.

Firma IBK Trade byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dražovaných produktů.

V plně vybavené pražírně a balírně v Horní Cerekvi umíme kvalitně zpracovat více než 80 druhů surovin a na trh tak dodáváme přes 1 000 výrobků. Veškeré zboží prodáváme buď v původním balení dalším zpracovatelům nebo již od nás zpracované a balené v různých gramážích.

Používáme moderní výrobní technologie a jsme vybavení špičkovými stroji na třídění, pražení, sekání a balení. V oblasti zpracování disponujeme širokými možnostmi a zkušenostmi.

Systém řízení kvality – International Food Standard IFS je zárukou neustálého zvyšování jakosti nabízených produktů a hodnoty poskytovaných služeb. Naším primárním cílem je spokojenost zákazníků. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector