Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu

Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu

Při zkoumání složení granulí se na obalu dočtete, jakou má konkrétní krmení výši obsaženého masa.

Setkáte se s pojmy jako čerstvé maso, sušené maso, masová moučka a dehydrované maso. Pojďme se tomuto slovíčkaření podívat na zoubek.

Čerstvé maso

Nejprve je potřeba si uvědomit, že čerstvé maso obsahuje až 80 % vody, která se tepelnou úpravou při výrobě granulí ztratí a v krmivu pak zbude přibližně pouhá 1/5 masové bílkoviny.

Páníčkům ale pojem „čerstvé maso“ zní dobře a díky obsažené vodě v čerstvém stavu se tak ve složení na granulích procentuálně dostane maso na první místo. A o to přeci jde. Aby ho zákazník viděl na vrchní příčce ve složení.

Neznamená to, že uvedení čerstvého masa na obalu granulí je automaticky špatně. To určitě ne. Jen si hlídejte objem této suroviny v granulích a počítejte s tím, že reálné procento masové bílkoviny bude o mnoho nižší. Vhodnější variantou je, pokud ve složení kromě čerstvého masa najdete uvedenou i konkrétní masovou moučku.

Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu

Sušené a dehydrované maso, masová moučka

Všechny tyto pojmy označují téměř to samé. Jde o čistou masovou bílkovinu zbavenou vody a nejlepší variantu masové složky v granulích.

Tyto pojmy možná nezní pro zákazníka tak lákavě jako „čerstvé maso“, ale ve skutečnosti je sušené maso a masová moučka v granulích velmi žádanou surovinou. Čerstvé maso ale na druhou stranu zvyšuje chutnost krmiva.

Kvalitní granule obsahují čistou masovou bílkovinu v poměru přibližně mezi 20-30 %.

Původ masové moučky

Pozor! Vždy je potřeba, aby výrobce uvedl, o jakou masovou moučku (či sušené, dehydrované maso) jde. Kvalitní výrobci rádi uvedou přesné složení a zároveň se i pochlubí surovinami, za které se nemusí stydět. Specifikace masové moučky je tedy v pořádku. Může to vypadat takto „kuřecí moučka“.

Naopak pusté uvedení slov „masová moučka“ případně „moučka různého živočišného původu“ nepatří mezi dobrá znamení a rozhodně se nebude jednat o kvalitní krmivo.

Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu   

Více druhů masových mouček

Uvedení více druhů masových mouček není na škodu. Nezapomeňte, vždy ale musí být moučka přesně specifikována. Většina pejsků snáší kombinaci živočišných bílkovin dobře. Pozor si dejte u citlivých a alergických pejsků. Pro ně je vhodnější vybrat granule, ve kterých se nachází jen jeden druh živočišné bílkoviny.

Čemu se vyhnout

Pročítáte si složení krmiva pro vašeho chlupáče a objevíte pojmy jako „maso a vedlejší produkty živočišného původu“ nebo „maso“ bez uvedení konkrétního typu? Pokud chcete, aby zůstal váš mazlík zdravý a v kondici, tomuto krmivu se obloukem vyhněte. Nejčastěji jde o zbytky nedostatečné kvality bez doložení původu a druhu masa, které vzniknou v masné výrobě. Je to odpad. Rozhodně tím svého pejska nekrmte.

Potřebujete poradit s výběrem vhodného krmiva pro vašeho chlupáče? Kontaktujte nás e-mailem nebo po telefonu. Naše odborné telefonní operátorky s vámi projdou potřeby a požadavky vašeho pejska a společně vyberete nejlepší variantu, která bude vyhovovat vám i vašemu chlupáčovi. 🙂

sleva 16%

38% jehněčí a rýže, hypoalergenní, superprémiové, pro velká plemena dospělého věku.

12kg + 2kg

999 Kč (71 Kč/kg)

sleva 19%

42% jehněčí s rýží, hypoalergenní, superprémiové, pro velká plemena štěněčího a mladého věku

12kg

1 058 Kč (88 Kč/kg)

registrovaní 1 048 Kč

Prémiové krmivo pro dospělé psy všech plemen v běžné zátěži.

sleva 19%

35% jehněčí s rýží, hypoalergenní, superprémiové, pro všechna plemena staršího věku

12kg

970 Kč (81 Kč/kg)

registrovaní 960 Kč

44% drůbeží, vepřové, hovězí, prémiové, pro dospělé psy všech plemen

15kg + pamlsek

765 Kč (51 Kč/kg)

registrovaní 725 Kč

Živočišné bílkoviny: Tabulka 60+ nejlepších zdrojů

Proteiny tělo potřebuje k obnově a budování buněčných struktur od svalů až po orgány. Podílí se také na tvorbě hormonů a protilátek. Objevte nejlepší živočišné zdroje.

Specifika živočišných zdrojů bílkovin

Živočišné proteiny obsahují všechny produkty živočišné výroby – maso, vnitřnosti, kolagen, vejce, mléčné výrobky nebo oblíbený syrovátkový protein (kasein). Dodávají většinou všechny esenciální aminokyseliny, nezbytné pro zdraví a další důležité mikroživiny.

Ještě v letech 2007 až 2010 podle amerických studií pocházelo 62 % bílkovin v potravě dospělých ze živočišných zdrojů. Hlavní podíl tvořily ryby, drůbež a červené maso. Vzhledem k aktuálním výživovým doporučením lze očekávat pokles podílu živočišných zdrojů a nárůst příjmu rostlinných bílkovin.

Složení živočišných bílkovin

Z chemického hlediska se skládají proteiny z aminokyselin. Část si tělo dokáže samo syntetizovat, část ne. Ty, které nutně musíme přijímat stravou, označují odborníci jako tzv. esenciální aminokyseliny.

Důležité aminokyseliny ve výživě

V rámci studií zajímá odborníky příjem nejdůležitějších 18 aminokyselin: histidin (His), leucin (Leu), isoleucin (Ile), lysin (Lys), valin (Val), threonin (Thr), tryptofan (Trp), fenylalanin (Phe), methionin (Met), cystein (Cys), tyrosin (Tyr), arginin (Arg), alanin (Ala), kyselina asparagová (Asp), kyselina glutamová (Glu), glycin (Gly), prolin (Pro) a serin (Ser).

Laikovi většinou tyto pojmy nic neřeknou, a tak je snazší rovnou sáhnout po potravinách, které obsahují kompletní spektrum aminokyselin.

Živočišné versus rostlinné zdroje bílkovin

Většina živočišných zdrojů obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které ze stravy potřebujeme získat. Podle serveru MedicalNewsToday.com obsahují kompletní spektrum:

  • Ryby
  • Vejce
  • Mléko a některé mléčné výrobky
  • Většina druhů drůbežího i červeného masa

Z rostlinných zdrojů obsahují

  • Vegetariáni a vegani si tak musí hlídat příjem všech aminokyselin a kombinovat různé potraviny – například luštěniny + obiloviny apod. 
  • „Rostlinné bílkoviny obsahují přirozeně méně nasycených tuků a cholesterolu než živočišné,“ připomíná Andrea Giancoli, registrovaný dietolog z Kalifornie.
  • TIP: Odhalte nejlepší zdroje rostlinných proteinů.

Výhody živočišných proteinů

  • Většinou obsahují všechny esenciální aminokyseliny – nemusíte hlídat příjem konkrétních aminokyselin.
  • Dodávají víc bílkovin při nižší kalorické hodnotě než rostlinné zdroje.
  • Některé studie potvrdily i lepší stravitelnost obsažených aminokyselin i některých vitaminů a minerálů.

Další výhody živočišných potravin

Některé druhy živin obsahují téměř výhradně pouze živočišné zdroje, nebo je tělo dokáže lépe zpracovat než z rostlinných zdrojů. Jde především o:

  • Železo, konkrétně hem-železo, které tělo dokáže lépe zpracovat, než nehemové rostlinné zdroje
  • Omega-3 kyseliny (EPA a DHA) prospěšné pro zdraví srdce nebo mozku. Nacházejí se hlavně v mastných rybách a mořských plodech
  • Vitamin B12 obsahují ryby, maso i mléčné výrobky. Hraje klíčovou roli ve zdraví nervového systému.
  • Zinek zodpovědný za dobrou imunitu a trávení i zdraví štítné žlázy obsahují žloutky, ryby i hovězí masa. Podle studií se zinek ze živočišných zdrojů vstřebává lépe než z rostlinných.

Pozor na příliš vysoký příjem živočišných bílkovin

Podle Nutritionfacts.org mají dospělí přijmout zhruba 0,8 až 0,9 gramu proteinu na kilogram váhy. Záleží však i na zdroji. Příliš vysoký příjem proteinů ze živočišných zdrojů zvyšuje podle tohoto serveru riziko:

  • Hyperfiltrace a přetížení ledvin
  • Poruchy rovnováhy vápníku a souvisejících onemocnění kostí
  • Nemocí jater
  • Zhoršení onemocnění koronárních tepen

Zvyšuje konzumace masa riziko rakoviny?

Řada výzkumů se věnuje souvislosti růstového faktoru IGF-1 a rizika některých druhů rakoviny (prsu, prostaty, plic…). Zdá se, že konzumace masa, vajec i mléčných výrobků produkci IGF-1 stimuluje. V případě nadbytku však nastává problém – buňky dostávají kvůli růstovému faktoru zprávu, že se mají dále množit a růst. To může vyvolat riziko rakovinného bujení.

Dr. Ornish a jeho tým dle serveru Nutritionfacts.org potvrdili, že téměř výhradně rostlinná strava dokázala v některých případech zvrátit rozvoj rakoviny v raném stádiu. Už 2% zvýšení příjmu rostlinných bílkovin na úkor živočišných se podle nich pojí až s 23% snížením rizika rakoviny.

Zvyšuje červené maso riziko infarktu a náhlého úmrtí?

V minulosti dílčí studie naznačily souvislost zvýšené konzumace masa s rizikem infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Časem odborníci přiznali, že pouze odhalili spojitost mezi nezdravým životním stylem a dalšími rizikovými faktory –  kouřením, obezitou, stresem apod.

TIP:  Ideální složení jídelníčku s ohledem na potřeby vašeho těla vám pomůže najít dobrý výživový poradce.

Nedávno však proběhly nové studie, které toto téma znovu otevírají. Konkrétně server Medicalxpress.com uvádí:

Muži, kteří jedli stravu bohatou na maso, tj. více než 200 gramů denně, měli při následném sledování o 23 procent vyšší riziko úmrtí než muži, jejichž příjem masa byl menší než 100 gramů denně.

Muži, kteří se zúčastnili studie, jedli hlavně červené maso. Většina doporučení týkajících se výživy nyní omezuje příjem červeného a zpracovaného masa.

Například ve Finsku je doporučený maximální příjem 500 gramů týdně.

Pozor na nekvalitní uzeniny a nezdravé úpravy masa

Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu

Vyhněte se průmyslově zpracovaným uzeninám se zbytečnými aditivy. Pozornost věnujte také tepelné úpravě vašich pokrmů – ideální je vaření v páře nebo pečení v troubě. Pokud to jde, vyhýbejte se smažení masa.

Jak chytře zařadit živočišné bílkoviny do jídelníčku?

  1.  Do každého denního chodu zařaďte kvalitní bílkoviny. Klidně kombinujte rostlinné i živočišné zdroje.

  2. Hlídejte příjem červeného a průmyslově zpracovaného masa – držte se zhruba do 500 g týdně.
  3.  Nakupujte kvalitní maso, vejce a mléčné výrobky – ideálně od zvířat z bio chovu.

  4. Upravujte maso zdravě – odstraňte tučné části, vyhněte se přepalování tuků a smažení.

Tabulka potravin bohatých na bílkoviny z živočišných zdrojů

*Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny.

Hovězí maso

Zadní 23 g
Přední 21 g
Plec 21 g
Kýta 21 g
Svíčková/panenka 20 g

Vepřové maso

Svíčková/panenka 31 g
Plec 20 g
Kýta 17 g
Krkovice 17 g
Koleno 16 g

Zvěřina

Muflon 25 g
Bažant 24 g
Křepelka 24 g
Koroptev 23 g
Daněk 21 g
Králík 21 g
Kanec 20 g
Jelen 20 g
Srnec 17 g
Zajíc 12 g

Červené maso ostatní

Telecí maso 19 g
Skopové maso 17 g
Jehněčí maso 17 g
Budete mít zájem:  Olej z hořčičných semínek (hořčičný olej) a jeho účinky – podporuje nejen růst vlasů

Kuřecí maso

Prsa 23 g
Stehna 20 g
Křídla 19 g

Krůtí maso

Křídla s kůží 27 g
Prsa 24 g
Stehna 18 g

Ostatní drůbež

Slepice 23 g
Perlička 22 g
Kachna 19 g
Husa 11 g

Ryby

Tuňák 22 g
Pstruh 21 g
Losos 20 g
Candát 19 g
Štika 19 g
Makrela 19 g
Treska tmavá 19 g
Kapr 17 g

Mořské plody

Krevety 20 g
Humr 17 g
Langusta 17 g
Sépie 16 g
Kalamáry 13 g
Ústřice 10 g
Mušle slávky 9 g
Krab 6 g

Kvalitní šunky

Parmská prosciutto 26 g
Drůbeží 21 g
Krůtí 20 g
Vepřová 20 g

TIP: Vybírejte šunky nejvyšší jakosti nebo výběrové druhy. Obsahují celou svalovinu. Podíl masa volte ideálně kolem 90 a více procent.

Vejce

Křepelčí 13 g
Slepičí 12 g

Mléko a mléčné výrobky kravské

Bílý jogurt řecký 14 g
Tvaroh 12 g
Skyr 11 g
Bílý jogurt klasický 4 g
Mléko kravské 3 g
Kefír 3 g
Acidofilní mléko 3 g

Sýry z kravského mléka

Parmazán 35 g
Gouda 30 g
Ementál 29 g
Olomoucké tvarůžky 28 g
Mozzarella 17 g
Cottage 11 g

Mléko a mléčné výrobky kozí

Kozí gouda – tvrdý sýr 22 g
Čerstvý sýr kozí 16 g
Kozí jogurt 5 g
Kozí mléko 4 g
Kozí kefír 3 g

Mléko a mléčné výrobky ovčí

Ovčí gouda – tvrdý sýr 32 g
Čerstvý sýr ovčí 16 g
Ovčí mléko 6 g
Ovčí jogurt 5 g
Ovčí kefír 4 g

Proteinové nápoje v prášku (orientačně)

Syrovátkový izolát (whey protein isolate) 88 g
Micelární kasein 81 g
Syrovátkový koncentrát (whey protein concentrate) 76 g
Syrovátkový hydrolyzát 70 g

TIP: Objevte seznam 100+ nejlepších bílkovin v potravinách.

Zdroj obsahu proteinů: Kaloricketabulky.cz

Důležitost dostatečného příjmu bílkovin při hubnutí

 

Bílkoviny jsou jednou ze tří základních živin (společně se sacharidy a tuky) přijímanou ve stravě. Řecký název „protos“, od něhož je odvozen odborný název bílkovin – proteiny, znamená prvořadý, tedy nenahraditelný.

Chemicky jsou to z živin pouze bílkoviny, které obsahují ve své struktuře prvek dusík, který je nezbytný pro správné fungování obnovy buněk, tvorbu tkáňových hormonů či je stavebním prvkem nukleových kyselin, nesoucích genetickou informaci.

Bílkoviny se tráví v tenkém střevě, kde se využívají jednak na energii pro organismus (pokud není dostupná energie ze sacharidů a tuků) nebo jako stavební materiál pro fyziologické pochody v těle. Pokud tedy nedodáváme svému tělu dostatek bílkovin, je nuceno pracovat v nouzovém režimu, což přináší mnohé zdravotní důsledky vč. odbourávání vlastních bílkovin ze svalů.

Dospělý člověk by měl přijímat něco mezi 0,8 – 1,2 g bílkovin na kg své tělesné hmotnosti. Dlouhodobě je škodlivý jak nedostatek, tak i přebytek bílkovin. Nicméně, při hubnutí se velmi osvědčuje podíl bílkovin ve stravě zvýšit až na cca 30% z celkového energetického příjmu.

Výhodou dostatku bílkovin ve stravě je nejen to, že si snáze udržíte svoji dosavadní svalovou hmotu i při sníženém energetickém příjmu – na úkor tuků, které hubnete. Další výhodou je, že mají ze všech živin nejvyšší sytící schopnost.

To znamená, že po jídle s vyšším obsahem bílkovin budete mít později hlad, než kdybyste zkonzumovali jídlo s převahou sacharidů o stejné kalorické hodnotě.

Prakticky – pokud si dáte ke snídani sladký povidlový koláček, hlad vás překvapí o mnoho dříve, než když posnídáte krajíček chleba se sýrem Cottage, přestože měla obě jídla stejnou celkovou energetickou hodnotu. Totéž platí o chuti na sladké, která je po bílkovinných jídlech značně menší než po sacharidových.

Po konzumaci bílkovin dochází také k nejvyšší spotřebě energie už jen na trávení samotné ze všech tří živin. Trávení bílkovin je nejpomalejší a pro trávicí trakt nejnáročnější, proto je potřeba, aby organismus vydal více energie na činnost žaludku a střev, než je tomu u trávení sacharidů a tuků. Zvyšujete tak svůj energetický výdej, aniž byste cokoli dalšího dělali.

Pokud se tedy snažíte zhubnout, klaďte důraz na kvalitní bílkoviny ve stravě. Obecně platí, že by se měly ve stravě objevovat jak bílkoviny rostlinného, tak živočišného původu (zdroje bílkovin v potravinách naleznete ZDE).

Rostlinné zdroje bílkovin – např. luštěniny – mají tu výhodu, že obsahují málo tuků a vysoký podíl vlákniny. Mají však nižší tzv. biologickou využitelnost – to znamená, náš organismus je není schopen zcela zpracovat a využít pro své účely.

Živočišné bílkoviny obsahují vyšší podíl esenciálních masných kyselin a jsou využitelné lépe (označují se jako plnohodnotné), avšak často s sebou nesou také množství tuků. Základními zdroji živočišných bílkovin jsou maso, vaječný bílek a mléčné výrobky.

Při hubnutí bychom si měli vybírat do jídelníčku převážně méně tučné varianty.

Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu

Ideálním příkladem mléčného výrobku s přirozeně nízkým obsahem tuku a vysokým podílem bílkovin je čerstvý nezrající sýr jemné konzistence a smetanové chuti Meggle Cottage cheese. Tento hrudkovitý sýr je vyráběn podle tradičního domácího způsobu – zahříváním kyselého mléka, kdy se oddělí syrovátka od pevné složky v mléce a vytvoří se sýr.

Meggle Cottage cheese můžete zakoupit v široké obchodní síti v praktickém balení s plastovým víčkem, které umožňuje bezpečné uchování obsahu i po otevření fólie.

Meggle Cottage Cheese je nabízen v několika příchutích: Cottage cheese přírodní, Cottage cheese pažitka, Cottage cheese šunka/křen, Cottage cheese chilli, Cottage cheese hořčice-cibule.Lze jej využít i jako přísadu do salátů, brambor, teplých pokrmů a dokonce i „nasladko“ přidáním ovoce či lžičky medu.

Více informací na: www.cottage-cheese.cz, www.meggle.cz

Fantazii se meze nekladou, a proto právě nyní vyhlašujeme soutěž o nejlepší recept s Cottage cheese Meggle přírodní, kdy máte možnost přihlásit svůj vlastní nápad a získat od ostatních členů stobklubu svoje hodnocení ZDE.

Sdílet:

Výživa pod lupou – Bílkoviny

Připravila jsem pro vás soubor článků o krmivech, ve kterých se pokusím vysvětlit základy ohledně krmiv. Konkrétně jednoduše popsat, co jsou složky krmiv, v čem jsou důležité, kolik by jich mělo krmivo obsahovat, jaké jsou druhy a zdroje. Zkrátka vše, co vás zajímá a na co se dotazujete. 

Doufám, že vám tento stručný manuál pomůže a přinese vám jednoduchý a přehledný soubor informací, díky kterým budete mít v krmivech jasno. Nebo alespoň o něco jasněji 🙂

K nezbytným stavebním živinám ve stravě psa patří voda, bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a vitamíny. Bez těchto látek by pes ani kočka jako živé zvíře nemohli fungovat. V tomto prvním článku ze série Základní krmný manuál se podíváme na bílkoviny, jinak také proteiny. 

Bílkovina je zcela prvořadou, nenahraditelnou a nepostradatelnou složkou krmiva. Bílkoviny tvoří 80-90 % všech organických látek v živočišném organismu. Jsou základními stavebními látkami pro růst, regeneraci i látkovou výměnu. Jsou tvořeny aminokyselinami – esenciálními a neesenciálními.

Aminokyselina je organická kyselina, která je stavební buňkou bílkoviny. Aminokyseliny určují biologické vlastnosti proteinu. Esenciální aminokyseliny jsou velice důležité, organismus si je nedokáže sám vyrobit, získat je může pouze z krmiva (bílkovin).

Například pro kočky je nepostradatelná esenciální aminokyselina taurin. Ta je důležitá pro správnou tvorbu a využití žlučových kyselin, ovlivňují činnost srdce a očí. Druhým příkladem u koček s gastrointestinálními problémy může být například glutamin, který je nezbytný pro imunitu nebo tenké střevo.

Tyto aminokyseliny jsou obsaženy v krmivu pro kočky, proto psí granule kočce nemohou nikdy poskytnout správnou výživu.

Každý druh bílkoviny má jedinečné aminokyselinové složení, samotnou kvalitu proteinu pak určuje zastoupení jednotlivých aminokyselin, stravitelnost a využitelnost. 

Bílkoviny patří společně s tuky a sacharidy k hlavním živinám. Jsou součástí všech buněk organismu a musí být neustále obnovovány.

Obsahují uhlík, vodík, kyslík  a dusík, mnohé i síru a fosfor, případně kovové prvky. Bílkoviny jsou jediným zdrojem dusíku a síry, které nejsou obsaženy v ostatních živinách.

Aminokyseliny z proteinů ovlivňují růst, vývoj, kondici, kvalitu srsti, psychiku, výkonnost i osvalení.

Na rozdíl od sacharidů, bílkoviny si tělo nedokáže uchovat na pozdější čas. Tělo je zkrátka neumí bez využití shromažďovat. Pokud má zvíře bílkovin nedostatek, dostaví se porucha či onemocnění.

Nejčastěji jde o potíže s růstem, vývojem, osvalením a u koček může jít i o poruchu zraku, činnosti srdce, trávení nebo snížení imunity. Naopak přebytek bílkovin způsobuje přetížení detoxikační kapacity jater, ledvin a poškozování vylučovacích systémů.

Bílkoviny musí tělo zpracovat, pokud jich je mnoho, při jejich zpracování se z bílkovin uvolňuje amoniak, který putuje do krve. Takže se držte správného množství, jen tak bude vše fungovat tak, jak má. 

Krmivo pro psy by mělo dle plemene, věku a aktivity obsahovat cca 20 – 30 % bílkovin. Například krmivo pro štěně velkého psa obsahuje kolem 22% bílkovin, krmivo pro malého, dospělého a aktivního psa může mít obsah bílkovin okolo 30 %.

S věkem zvířete klesá využitelnost bílkovin, proto krmiva pro starší psy obsahují bílkovin více. U kočičích krmiv je procento bílkovin ještě vyšší, pohybuje se v rozmezí od 30 do 40 %. U psů jsou potřeba přiblžně 3-4 g bílkovin na 1 kg živé hmotnosti psa.

Pro příklad se můžete podívat na dávkování krmiva Marp Natural Clear Water, kde denní dávka krmiva pro 10 kg psa obsahuje 39 g bílkovin. 

Ale pozor, nepleťte si obsah bílkovin s obsahem masa. Obsah masa je vždy vyšší, než obsah bílkovin (pokud jsou všechny zdroje bílkovin živočišného původu).

Zde nastává hodně diskutovaný a přesto ne příliš rozšířený problém. Z čeho by měly bílkoviny pocházet? Nejlepší volbou jsou živočišné zdroje. Mnoho lidí netuší, že bílkoviny mohou pocházet i z rostlinných zdrojů.

Samo o sobě na tom není nic špatného, většinou se ale rostlinné suroviny jako zdroj bílkovin používají s cílem snížit náklady na výrobu krmiva. Rostlinné suroviny jsou několikanásobně levnější než maso či vejce. Krmivo pro psy by mělo obsahovat min.

⅔ proteinů živočišného původu. U koček je to min. 75 %. Takže musíte kontrolovat obsah surovin, které jsou zdrojem bílkovin. To je ale velice obtížné, výrobci nejsou povinni u všech surovin uvádět jejich obsah.

Budete mít zájem:  Víte, kdo žije ve vašem břiše?

Takže pokud chcete mít jistotu, volte seriózního výrobce, který nemá problém s uvedením přesného složení na obal krmiva.

S postupem času se vyvíjí nové a lepší způsoby, jak rostlinné suroviny zpracovat tak, aby byly kvalitními zdroji bílkovin. Situace se stále lepší, nicméně živočišné bílkovině se ta rostlinná stále ani zdaleka nevyrovná.

Živočišné

  • vejce
  • mateřské mléko
  • maso
  • ryby
  • Zcela nejvyužitelnějším zdrojem bílkovin jsou vajíčka a mateřské mléko, poté maso a ryby. 
  • Rostlinné
  • luštěniny (hrášek, sója,..)
  • obilná zrna (pšenice, žito, kukuřice,..)
  • olejniny (lněné semínko, ..)
  • obilné klíčky
  • zbytky z tukového průmyslu
  • kukuřičný či pšeničný gluten (lepek)

Nejvhodnějším rostlinným zdrojem bílkovin je žito, nejméně vhodnou volbou je pšenice. 

Kočky mají mnohem vyšší schopnost rozpoznat chuť bílkovin. Z dlouhodobého pozorování lze uvést, že nejméně atraktivní chuť bílkovin je kuřecího původu. Naopak nedokáží rozpoznat chuť sacharidů. Pokud chcete mít jistotu, že kočce bude krmivo chutnat, volte krmivo s lososem, hovězím nebo zvěřinou. To jsou top chutné bílkoviny. 

Živočišné bílkoviny jsou nejvíce využitelné, mnohem lépe stravitelné, chutnější a o mnoho kvalitnější zdroje aminokyselin. Kvalitní protein, ideálně ten živočišný, šetří játra i ledviny. Rostlinné bílkoviny jsou využitelné mnohem hůře, především pokud nebyly tepelně zpracovány.

Navíc, rostlinné bílkoviny mají nedostatek aminokyselin a obsahují antinutriční látky (saponiny, glycinin, konglycinin nebo fytoestrogeny).

Takže pokud jsou bílkoviny pouze a nebo převážně rostlinného původu, váš mazlíček nemá dostatek aminokyselin, přijímá antinutriční látky a portfolio aminokyselin nelze doplnit ani zvýšením dávky krmiva. 

Rostlinné bílkoviny, pokud je v krmivu chceme mít, by tak měly tvořit max. 20 % celkového obsahu bílkovin, pokud však nejste znalci v oboru krmiv a ze složení nejste tento údaj schopni vyčíst, nechte si raději poradit.

Bohužel trendem mnoha výrobců krmiv je zabalit nekvalitní krmivo do hezkého obalu a nabízet ho za nekřesťanské peníze. Kdo se ve složení nevyzná, věří, že za hodně peněž kupuje kvalitu. Přitom stačí přečíst složení.

 

Pravidlo, kterým se ale musí řídit všichni výrobci je pořadí surovin. Pořadí surovin určuje podíl či množství ve složení. Takže na prvním místě bude uvedena surovina, která je obsažena ve složení v nejvyšším procentu. Druhá pozice patří surovině v druhém nejvyšším zastoupení a tak dále.

Bude-li na prvním místě kukuřice, na druhé kukuřičný šrot a na třetím místě kuřecí maso, je jasné, že většina bílkovin je rostlinného původu. Dejte ale pozor, pokud bude ve složení uvedeno více produktů z jedné suroviny, např. kukuřice 20 %, kukuřičný gluten 15 %, kuřecí maso 12 %, kukuřičná mouka 10 %, .. Z tohoto příkladu je jasné, že min.

45 % surovin je vlastně kukuřice a maso pouze 12 %. Tedy i zde je naprostá většina bílkovin rostlinného původu.

Bohužel, jednou z mála nevýhod bílkovin je, že je alergenní. Nejčastěji jde o kuřecí, hovězí nebo rybí protein. Pokud má váš pes alergii na některý druh bílkoviny, je potřeba zvolit krmivo, které daný zdroj alergenní bílkoviny neobsahuje.

Předkrokem je tedy, pokud má mazlíček dlouhodobější zažívací potíže, zajít k veterináři a nechat jej vyšetřit.

Pokud nevíte, který protein způsobuje potíže, můžete zkoušet krmivo za krmivem, s pejskem či kočkou tak experimentovat a nakonec na daný alergen ani přijít nemusíte. 

Častým omylem je, že pokud má pes alergii např. na kuřecí protein, chovatelé odmítají podávat krmivo, které obsahuje kuřecí tuk. Stejně tak při alergii na maso z lososa nechtějí krmivo s lososovým olejem.

Je třeba si uvědomit, že alergii způsobuje pouze protein, nikoli tuk, v tomto případě tedy pouze maso nebo masová moučka. V případě alergie je sázka na jistotu krmivo s jehněčím masem. Bílkoviny z tohoto masa jsou pouze u velmi nízkého procenta zvířat alergenní.

Krmiva s jehněčím masem mívají nižší obsah masa, právě proto, aby byla receptura ,,lehčí’’, snáze stravitelná a vhodná i pro alergiky.

Vždy, když si nebudete jisti, požádejte o radu veterináře nebo odborníka z oboru krmiv. Jde přeci jen o zdraví, které má i váš mazlíček pouze jedno.

Bílkovinné desatero:

  • bílkovina je základní a nepostradatelná složka krmiva
  • bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami, kdy jsou všechny velmi důležité
  • přebytek, stejně tak i nedostatek, škodí
  • upřednostňujte proteiny živočišného původu
  • proteiny rostlinného původu neobsahují veškeré aminokyseliny
  • kontrolujte, zda krmivo obsahuje potřebné množství bílkovin
  • v případě alergie na některou bílkovinu volte hypoalergenní krmivo s jehněčím masem
  • nejlepším zdrojem proteinů je mateřské mléko, vajíčka a maso
  • nejméně vhodným zdrojem je pšenice
  • kontrolujte poměr živočišných a rostlinných proteinů v celkovém objemu

V krmivech se vyznáme. Tlapku na to! 

Nadbytek bílkoviny ve stravě

Bílkoviny potřebujeme k tvorbě nových tkání, k růstu a udržování a nápravě tkání stávajících. Bílkoviny jsou složité molekuly tvořené různými aminokyselinami.

Některé patří k základním živinám, jež si tělo není schopno vyrobit a musí je získat ze stravy. Nedostatek bílkovin má za následek zakrnění růstu a výrazné narušení schopnosti sebeléčby.

V naší společnosti však nedostatek bílkovin prakticky neexistuje. Místo toho konzumuje většina lidí bílkovin příliš mnoho. I to může zdraví nepříznivě ovlivnit.

Mnoho z nás získává bílkoviny z pochybných zdrojů.

Většina lidí bílkoviny získává ze živočišné stravy: masa, drůbeže, ryb, mléka a mléčných výrobků. Mezi rostlinné zdroje patří luštěniny, obiloviny a některé ořechy.

Důležitým rozdílem mezi živočišnými a rostlinnými zdroji je to, že rostlinné jsou méně koncentrované.

Bílkoviny v luštěninách jsou například rozředěny jedlými škroby a nestravitelnými vlákninami, takže porce bílkovin získaných z rostlinného zdroje odpovídající porci živočišné stravy musí být mnohem větší.

Pokud jíte více bílkovin, než vaše tělo na vytváření a nápravu tkání potřebuje, použije je organismus místo toho jako zdroj energie, jako palivo. Ale bílkoviny nejsou pro tělo palivem ideálním.

Molekuly bílkovin jsou velké a složité a jejich zažívání a metabolismus tudíž vyžadují více práce než zažívání a metabolismus cukrů a tuků. Bílkoviny jsou proto palivem méně efektivním.

Poměr práce k energii není tak výhodný jako u jiných živin.

Praktickým následkem toho je, že když jíte stravu s vysokým obsahem bílkovin, zažívací ústrojí musí hodně pracovat a pro léčení bývá k dispozici méně energie.

Bílkoviny jako palivo přinášejí ještě jeden problém: nespalují se čistě. Cukry a tuky, skládající se pouze z uhlíku, vodíku a kyslíku, se spalují na kysličník uhličitý a vodu. Bílkoviny obsahují dusík, který se v procesu metabolismu odbourává na vysoce toxické dusíkaté zbytky.

Břemeno toho jak se s nimi vypořádat nesou játra, jež je zpracují na močovinu, jednoduchou sloučeninu, která je také vysoce toxická. Ledviny pak musí převzít úkol eliminace močoviny. Svazování funkce jater a ledvin tímto způsobem snižuje přínos těchto orgánů pro léčebný systém těla.

Dusíkaté odpadní produkty metabolismu bílkovin mohou navíc také dráždit imunitní systém a zvyšovat riziko alergií a autoimunitních problémů, představujících narušení obranyschopnosti těla. To všechno jsou důvody, proč je lepší příliš mnoho bílkovin nekonzumovat.

Chceme dát tělu dostatek energie pro růst, udržování a nápravu, ale ne tolik, aby se stala významným zdrojem metabolické energie.

Kdy je bílkovin příliš mnoho? K uspokojení minimálních požadavků průměrného dospělého člověka stačí pozoruhodně malé množství – asi šedesát gramů bílkovinné stravy denně. Hodně lidí v naší společnosti jí v každém jídle mnohem víc. Sto dvacet gramů je jistě víc než dost.

Obecně: pokud sníte jedno bílkovinné jídlo denně – tedy jídlo s hlavním chodem upraveným z masa, drůbeže, ryb, vajíček nebo tofu – bude to asi dost. Snažte se ostatní jídla připravovat z cukrů a zeleniny:
smažená zelenina s rýží, řekněme, nebo těstoviny se zeleninou nebo salát a chleba.

Snížením množství bílkovin se uvolní energie, zažívacímu systému a zvlášť játrům a ledvinám se ušetří práce navíc a imunitní systém se chrání před podrážděním.

zdroj: Andrew Weil, M.D. – Spontánní vyléčení

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál! Přidat komentář

Maso

Když se řekne maso, asi každý řekne, že na něm nelze nic ošidit a pokazit. Leč ouha! I zde dochází k šizení, a mnohdy se tak děje pod odbornými názvy, které na první pohled vypadají nevinně. 

Mezi nejčastější šizení masa je jejich záměna. Typickým příkladem je hovězí maso – to ze starých krav by se mělo používat pouze do masných výrobků, na pultech by se mělo objevit maso z býků. V mnohých obchodech se hřeší na to, že ne každá hospodyňka pozná maso z mladého býka od maso ze staré patě.  

Daleko rafinovanějším způsobem podvody s masem  je zneužívání technologií zvaných „křehčení,“ „masírování“ a „glazování,“ které samy o sobě v původním slova smyslu při použití technologicky nezbytného množství vody slouží k zlepšení užitných vlastností masa či jejich konzervaci a zabránění vysušení . Např. při glazování ryb by množství vody nemělo přesáhnout 5% celkového objemu. V „českým podmínkách“  však většinou tyto technologie znamenají šizení, kdy maso obsahuje i 1/3 vody a  v případě rybího masa tvoří voda i  přes 50% celkové hmotnosti. 

Tímto způsobem se šidí  prakticky veškeré druhy masa prodávané v českých obchodech, zejména však kuřecí, vepřové a rybí. Výrobce má sice povinnost takto zpracované maso označit, dokonce i uvést procento vody, ovšem hřeší se jednak na miniaturizaci nálepek se složením, obchodníci na pultech většinou uvedou, že se jedná o „zmražené maso v akci.

“ Poté, co si část zákazníků začala dávat pozor na výrobky označené jako „křehčené maso,“ přišli výrobci či obchodníci s dalším fíglem. Zákazníky klamou tak, že např.

Budete mít zájem:  Kdy Se Projeví První Příznaky Koronaviru?

výrobek označí na etiketě velkými písmeny jako „vepřové  plátky z kýty“ a pod to napíší miniaturními písmeny, že se jedná o polotovar, z jehož složení (psaného též miniaturními písmeny) vyplývá, že se jedná o vepřové plátky, které jsou pančovány 15% vody a éček, která tu vodu v mase vážou.

Zákazník při koupi zpravidla nepředpokládá, že vepřové plátky z kýty by měly být něco jiného, než nakrájená vepřová kýta na plátky, složení si nepřečte a výrobek si v dobré víře koupí. Teprve až doma, kdy se mu maso místo opečení začne dusit, si za použití lupy přečte etiketu a zjistí, že zase naletěl. Ještě horší šizení bývá u mletého masa.

Kdo se ještě domnívá, že mleté maso je mleté maso, ten by na to měl zapomenout a též začíst číst etikety. Některé tyto výrobky obsahují jen zhruba polovinu masa, druhou polovinu tvoří voda s náhražkami a éčky, které těm náhražkám dávají barvu a chuť. 

Taková „úprava“ masa by menusela být kromě toho, že je zákazník podváděn, zdravotně nic špatného, kdyby se voda do masa vpravovala sama o sobě. Avšak aby se tato voda ve větším množství ve výrobku udržela, musí se doplnit polyfosfáty.

Tato chemická látka, které se běžně používá v zemědělství jako hnojivo, dále k změkčování vody, odstraňování vodního kamene nebo k čistění potrubí, se též používá v potravinářském průmyslu pod označením E452 k zadržování vody. Jedná se o částečně škodlivé „éčko,“ které by se mělo přidávat v omezeném množství jen tam, kde je to technologicky nezbytné.

Potraviny, v nichž je značné množství vody, tak obsahují větší množství polyfosfátů, než je technologicky nutné a rozhodně to nepřispívá k lidskému zdraví.    

K určité formě šizení dochází i při označování masa, jako „českého výrobku.“ Za situace, kdy více, než 50% vepřového masa se dováží, je zarážející, že v obchodech je všude „české“ maso. Rozluštění této „záhady“ je jednoduché. Jatka nakoupí půlky prasat v zahraničí a rozbourané maso putuje do obchodů jako „čistokrevný český výrobek.

“ Totéž se děje i s jeho případným dalším zpracováním na masné výrobky. Ty se však spíše vyrábí z dováženého masného odpadu, který v objemu dováženého masa tvoří jeho celou polovinu. Nejvíce vepřového masa je k nám importováno z Německa a dále z Rakouska, Nizozemí, Španělska a Polska, odkud je dováženo zejména maso z bagounů (plemeno masných prasat).

Část importovaného masa z přímořských států tzv. „smrdí rybinou,“ což bývá přisuzováno skutečnosti, že tato zvířata jsou z velké části krmena masokostními moučkami z ryb. Tyto dovozy jsou pro zpracovatele finančně výhodné, i když maso není tak kvalitní, jako z českých vyšlechtěných chovů. Spotřebitel toto pozná na první pohled např.

u bůčků či u slaniny, které jsou od vyšlechtěných prasat libové, dovozový šunt bývá masný s minimem libového masa. Namátkové kontroly SZPI někdy zjišťují, že dovážené maso již  na povrchu zapáchá a přesto je uvedeno do spotřeby. Při dovozu chlazených vepřových půlek přes půl Evropy se mnohdy ani není čemu divit.

  Maso importované ze zahraničí pak bývá v našich masokombinátech „přeměněno“ na český výrobek a takto v obchodních řetězcích prodáváno.  Dle současné platné legislativy je totiž na mase označeno pouze místo posledního zpracování, nikoliv místo jeho původu.

 Tyto praktiky odhalila dioxinová aféra v Německu a bude zřejmě snahou, aby byl na výrobcích označován nejen zpracovatel, ale i prvovýrobce. Je smutné že značky, které by měly garantovat kvalitu a český původ, získávají i mnohé výrobky z dovozových surovin vyráběné v Česku (neplatí to jen u masa).

Podobné praktiky, kdy je zahraničnímu výrobku dávána česká vlaječka, se dějí i v jiných případech. Např. kuřata, která se k nám dovážejí ze zahraničí, bývají v Česku přebalována a označována jako „český výrobek.“ Produkty, které se k nám však dováží kvůli nižším cenám, bývají zpravidla od výrobců, kteří používají zastaralé technologie zpracování drůbeže.

Jedná se o vodní chlazení, při kterém kuřata nasáknou vodou , přičemž dochází nejen k šizení na hmotnosti, ale zejména k vyšším rizikům obsahu salmonely.  Při jednom rozboru dovážených polských kuřat, který byl proveden na podzim 2010, byla zjištěna salmonela v polovině vzorcích.

Čeští výrobci proto upozorňují na skutečnost, že od doby vstupu do EU mají všichni výrobci kuřecího v tuzemsku moderní chlazení vzduchem. Výrobky jsou síky tomu sice dražší, ale nejsou nasálké vodou a riziko salmonely je minimální.

  Do Česka je též dováženo levné maso z Jižní Ameriky, které pochází z chovů využívající  krmiva z GMO, a to i přesto, že EU pěstování geneticky modifikovaných plodin zakazuje.  I toto maso je v českých provozech baleno a poté prodáváno jako český výrobek. 

V posledním období se v zahraničí stalo hitem „lepené maso.“ Je otázkou času, kdy tato novinka dorazí na české pulty.  

V Česku se stále častěji hovoří i o mase, jehož životnost bývá prodlužována přelepováním štítků či jejich „úpravou,“ při které se umývá v octové vodě a jsou okrajovány plesnivé okraje.

Zákazníci se též setkávají s marinovaným  masem, které po otevření obalu zapáchá, ač podle štítku doba trvanlivosti ještě nepominula.

Otevřeně se mluví o tom, že mnozí výrobci používají k výrobě marinováného masa maso, kterému do doby použitelnosti již moc času nezbývá, nebo které je dokonce již prošlé. 

Dalším diskutovaným problémem je užívání antibiotik při výkrmu drůbeže, prasat či dalšího dobytka. Je jasné, že tyto prostředky jsou užívány k přeléčení zvířat, přičemž producenti musí respektovat ochrannou lhůtu, po kterou nesmí být zvíře dáno na porážku. Dochází však k tomu, že zvířatům jsou i přes zákazy EU podávány antibiotika jako růstový prostředek. 

  • Zdroje a doporučené odkazy:
  • – Pravda o kuřatech na českých pultech: Proč místo masa kupujeme vodu
  • – Hrůza z českých obchodů – Místo masa kupujeme předraženou vodu!
  • – Ve filetech se často skrývá voda za cenu rybího masa
  • – Místo mladého býčka stará kráva
  • – Mražené ryby: Hodně drahá voda
  • – Polyfosfáty v potravinách
  • – Třetina masa v obchodech se nehodí k jídlu 
  • – Levné potraviny: Když krab je vlastně treska
  • – Kuřecí chemie
  • – Polovinu vepřového masa z dovozu tvoří masný odpad
  • – SOS proti změně „masné“ vyhlášky
  • – Prošlé maso a cenová válka
  • – Nejdražší maso není vždy trefa. A krávy na talíř nepatří
  • – Jíme levné maso, jež v Německu nechtějí
  • – V českých kuřatech není tolik bakterií, dokazuje Agrární komora
  • – Co všechno se skrývá pod pojmem „drůbeží“ maso
  • – České vepřové od českých chovatelů
  • – Polská kuřata – nejde jen o salmonely
  • – Obavy z dioxinu – Německé maso k nám nesmí, než se vše vyšetří!
  • – Kuřata z dovozu obsahují více salmonely, než kuřata česká
  • – Kupujte české drůbeží maso, vyzývá Fuksa!

– Víte, kolik vody si kupujete ve filé? Budete překvapeni!

  1. – V obchodech se usídlil nový fenomén – maso, které není maso
  2. – Jak se smrskne kuře: z 900 gramů zůstala třetina, zbytek byla voda
  3. – Stará kočka a slepičí vývar
  4. – Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu
  5. – Veterináři nepustili do Česka desítky tun nebezpečného masa
  6. – SZPI zakázala zkažené masné výrobky
  7. – Jsou antibiotika pro drůbež bezpečná? Testy odhalily odolné bakterie v mase

– Kontrolou loni neprošlo 7 procent masných výrobků. Jaké jsou hříchy výrobců?

  • – Takto vypadají kuřecí McNuggets – vážně!
  • – Máme se bát jíst pangase? Německá ARD varuje
  • – Maso je kvůli zkrmování antibiotik rizikové
  • – Pozor: kuřata z Německa ohrožují život
  • – Už strkají vodu i do mletého masa, stěžuje si čtenář
  • – Mražené ryby obsahují i více než 50 procent vody
  • – Křehčené maso – další podvod na zákazníky?
  • – Další veřejné tajemství: Zvěřina v restauracích má pochybný původ
  • – Peklo na talíři: Křehčené maso (video)
  • – Výrobci pumpují do ryb vodu, lidé platí za kus ledu i přes dvě stovky
  • – A DOST! Zmrazené filé a filety – tresky – drahá voda (video)
  • – Co si kupujeme s mraženými rybami? Půl ryby, půl vody
  • – Pangas je sladkovodní ryba ze znečištěné řeky
  • – Nenechte se napálit: krabí tyčinky jsou ve skutečnosti rybí
  • – A DOST! Pangasius zmrazený (video)
  • – Zpracovatelé masa jsou šejdíři
  • – Proč u nás není kvalitní hovězí?
  • – Proč maso plave na pánvičce ve vodě? Možná to je masný polotovar
  • – Maso se slepuje směsí z krve a bakterií
  • – Lepené maso
  • – Peklo na talíři: Čerstvé maso (video)
  • – Maso se napíchává lákem i kvůli barvě a trvanlivosti, tvrdí řezník
  • – Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu
  • – V Česku se hojně cpeme brazilskými a polskými kuřaty
  • – Poláci omývali zkažené maso a dělali z něj „pochoutky“ pro Evropu
  • – Žádná chyba, ale systém. Prošlé jídlo se prodává běžně
  • – Balené kuřecí maso v testu propadlo: Tohle si dá na gril jen totální šílenec
  • – Peklo na talíři: Marinovaná masa (video)
  • – Chraňte se před superbakteriemi, nejezte maso zvířat dopovaných antibiotiky
  • – Hazard se zdravím. V Polsku dopují zvířata
  • – Poláci dopují kuřata léky. Drůbež krmí antibiotiky 24 z 25 farem

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector