Metabolická acidóza – když je vaše krev moc kyselá – příznaky, příčiny a léčba

Překyselení organismu neboli acidóza úzce souvisí s naším životním stylem. Největší roli hraje stres, nevhodné složení stravy, alkohol a kouření.

Acidobazická rovnováha

Překyselení organismu způsobuje přemíra kyselin nebo naopak nedostatek zásad. V těle zajišťuje ustálený poměr mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad tzv. acidobazická rovnováha.

Ta je nepostradatelná k udržení homeostázy – schopnosti organismu vytvářet stabilní vnitřní prostředí důležité pro celkové zdraví. Neméně potřebná je i pro správnou činnost enzymů, trávení a určení rozvoje stárnutí.

Správné fungování acidobazické rovnováhy regulují vlastní kompenzační mechanismy těla. V průběhu stárnutí organismu se však tyto mechanismy postupně vyčerpávají a objevuje se sklon k rozvoji acidózy. Faktorů, které dokážou s acidobazickou rovnováhou zamávat, je však celá řada.

Rovnováhu pH vnitřního prostředí vykolejí:

  1. Přebytek jednoduchých cukrů
  2. Nadbytek bílkovin
  3. Nepoměr důležitých minerálů
  4. Celkové množství přijaté potravy
  5. Chronické záněty střev
  6. Způsob úpravy jídel
  7. Hltání a nedostatečné žvýkání potravy
  8. Znečištěný vzduch
  9. Elektrosmog
  10. Toxické látky
  11. Mělký povrchní dech
  12. Nedostatek nebo naopak přebytek pohybu
  13. Stres

Největší vliv na odklon z rovnováhy mají zejména zvýšená spotřeba cukru a perlivých sladkých nápojů, nevhodné stravovací návyky, každodenní stres, rychlé a nedostatečné žvýkání potravy, kouření, nadměrné užívání léků, nikotin a všudypřítomné toxiny kolem nás.

Test kyselosti z lékárny

O kyselosti či zásaditosti vypovídá hodnota pH. Tato veličina vyjadřuje koncentraci vodíkových iontů v roztoku. Roztok může být buď kyselý (pH nižší než 7), zásaditý (pH vyšší než 7) nebo neutrální (pH 7).

Zjistit stav překyselení organismu můžete dvěma způsoby. Prvním je cílené monitorování pH moči nebo krve laboratorním vyšetřením. Druhou variantu můžete provést sami doma bez pomoci lékaře.

Zajděte si do lékárny, požádejte o lakmusové papírky a krátkým ponořením papírku do ranní moče zjistíte, jaké máte aktuální pH. Podle barevné změny na papírku poznáte, zda je vaše moč spíše zásaditá (modré zbarvení) nebo spíše kyselá (červená barva).

Hlavní příznaky překyselení organismu

  • bolesti hlavy
  • chronická únava
  • oslabená imunita
  • pálení žáhy
  • podrážděnost
  • celulitida
  • zvětšené póry v obličeji
  • bledá, červená, šedá, nažloutlá nebo nazelenalá pleť
  • suché a křehké vlasy
  • problémy s lupy
  • tenké nebo naopak velmi silné nehty

Metabolická acidóza – když je vaše krev moc kyselá – příznaky, příčiny a léčba

Acidózou to jen začíná

Vybočení z acidobazické rovnováhy má za následek zdravotní komplikace. „V kyselém prostředí se velmi dobře daří mikroorganismům, které svými výkaly přidávají další kyselý odpad do našeho těla.

Objeví se nemoci, které přímo souvisí s životem mikroorganismů v našem těle – kvasinky, migrény, únavový syndrom, poruchy imunity, gynekologické problémy, ekzémy, astma.

Děti jsou na překyselení ještě více citlivé než dospělí – mohou se u nich objevit například různé alergie, poruchy soustředění a snížená imunita,“ varuje před nebezpečím nutriční poradkyně a ředitelka centra Wellnessia Monika Divišová.

Podle blogerky Moniky, autorky Průvodce praktickým životem, je „vysoce okyselené tělo ideálním prostředím pro patogeny. Ty pak způsobují různé potíže – jako je zácpa, žaludek, infekce, kožní problémy, svalové křeče, bolesti hlavy, alergie, citlivé klouby, poruchy srdečního rytmu, houbové infekce, jako je kandida a mnoho dalších.

V pokročilejším stádiu mohou příznaky zhoršit nebo vyvolat diabetes, dnu, extrémní únavu, depresi a přetížení imunitního systému, což způsobuje vážnější chronická onemocnění, jako jsou onemocnění srdce a rakovina.“

Podle serveru Positivehealth.com ovlivňuje acidóza i hypotalamus mozku – hůře kvůli tomu spíme a obtížněji relaxujeme. To vede k zhoršené koncentraci a podrážděnému chování.

Jak odstranit překyselení organismu

Vhodným kombinováním zásaditých a kyselých potravin můžete zajistit harmonickou rovnováhu v těle. Odhad poměru mezi potravinami vás vrátí zpět do hodin matematiky.

Při sestavování jídelníčku je důležité zařadit všechny hlavní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky, vlákninu) a to v co nejlepší kvalitě a v optimálním množství. Jednu porci kyselinotvorné potraviny „vynulujete“ jednou porcí zásadotvorné potraviny.

Abyste se mohli radovat z acidobazické rovnováhy, zařazujte v rámci dne ve stejném poměru potraviny kyselinotvorné i zásadotvorné.

Kyselinotvorná versus zásadotvorná strava: Co tedy jíst?

Pod pojmy kyselinotvornost a zásadotvornost se skrývá stav, který potrava po strávení v našem těle vyvolá. Citrón, ačkoliv je velmi kyselý, reaguje v těle silně zásadotvorně. Mléko a výrobky z něj se naopak chovají silně kyselinotvorně.

Zásadotvorné potraviny při překyselení organismu

  • téměř veškerá zelenina a zralé ovoce
  • mořské řasy
  • mléčně kvašená zelenina
  • lněná, slunečnicová, dýňová a sezamová semínka
  • bylinky
  • sójové produkty

Kyselinotvorné potraviny

  • mléko a mléčné výrobky
  • maso a uzeniny
  • obiloviny (naklíčené ale mají menší kyselinotvorný dopad)
  • luštěniny (naklíčené mají menší kyselinotvorný dopad)
  • rajčata
  • špenát
  • jahody
  • rebarbora
  • veškeré sladkosti
  • ořechy (s výjimkou mandlí)
  • mák
  • tuky a oleje

Jak na překyselený organismus? 2 tipy odborníků

Velmi inspirativní video o překyselení organismu natočil známý konzultant v oblasti poradenství ve výživě a lektor zdravé výživy Mgr. Martin Jelínek.

Léčba acidózy zdravým jídelníčkem

S překyselením si může pomoci každý sám. Léčebná kúra spočívá ve znovunastolení acidobazické rovnováhy. Základem je jídelníček s rovnovážným zastoupením kyselinotvorných a zásadotvorných potravin.

V žádném případě se nesnažte o úplné vyloučení kyselinotvorných potravin. Sice byste se zbavili acidózy, ale čekal by vás brzký výkyv na opačnou stranu, který s sebou nese další rizika a zdravotní komplikace.

Upravte své stravovací zvyklosti, zajistěte tělu potřebné množství vitaminů, minerálů a antioxidantů, nezapomínejte na dostatečný pitný režim a dostatečně dlouho a pomalu žvýkejte.

Jak nejlépe udržet rovnovážné pH?

  • Přijímejte vyváženou stravu.
  • Potravu v ústech důkladně zpracujte.
  • Vyvarujte se popíjení perlivých nealkoholických nápojů (kromě vody obsahují kyselinu citrónovou, uhličitou a fosforečnou, jejichž pH je často pod 4,0).
  • Pijte bylinkové čaje, nesycené vody a čerstvé zeleninové šťávy.
  • Omezte potraviny s vysokým obsahem živočišných bílkovin včetně uzenin (při jejich zpracování se tvoří kyselé metabolity).
  • Vyhýbejte se konzervačním látkám, aditivům a chemikáliím v potravinách.
  • Ovoce a zeleninu konzumujte alespoň 2× denně.
  • Provádějte dechová cvičení (už po 2 minutách hlubokého dýchání dochází k poklesu koncentrace oxidu uhličitého v plicích a následné alkalizaci krve).

TIP: Jednou z babských rad proti překyselení je bylinka vojtěška alfalfa – z arabského překladu „otec všech potravin“.

Znáte své pH svého těla?

Acidóza

Acidóza by se dala do češtiny přeložit jako „překyselení organizmu“.

Lidské tělo je dynamický a neustále se měnící systém, v němž se musí udržovat celá řada stabilních parametrů a mezi nimi i určitá kyselost, kterou hodnotíme pomocí jednotek pH.

Správné pH je důležité pro zdárný průběh metabolických reakcí a funkce enzymů. Za normálních okolností je pH lidského těla 7.3-7.4, pokles do nižších hodnot označujeme jako acidózu.

Pozn: Určitá rovnováha, která panuje v organizmu mezi kyselými a zásaditými sloučeninami, se označuje jako acidobazická rovnováha.

Překyselení organizmu je hodně zprofanovaný termín a to i kvůli některým představitelům alternativní medicíny, kteří překyselení organizmu považují za takřka děsivý stav způsobující snad všechny známé choroby, proti kterému je nutné užívat jejich výrobky.

Ve skutečnosti sice acidóza není nijak pozitivní, ale je to pro naše tělo stav zcela přirozený a dobře známý, protože chemické reakce v našem těle vedou ke vzniku mnoha látek zvyšujících kyselost.

Právě z tohoto důvodu má naše tělo celou řadu mechanizmů, kterými se dokáže s překyselením samo vypořádat a je to naopak zvýšení pH (alkalóza), se kterým si organizmus neví tak dobře rady.

Velmi zjednodušeně řečeno existují v našem těle sloučeniny, kterým říkáme pufrační systémy a ty jsou schopné výchylky pH korigovat. Jeden z nejdůležitějších pufračních systému pracuje mimo jiné s oxidem uhličitým.

Když pH v organizmu klesá, pufrační systém zareaguje a pH udrží, přitom se vytvoří více oxidu uhličitého, ale ten může být vydýchán. Z toho plyne, že pro udržení správného pH je důležitý i zdravý dýchací systém.

Kyselé sloučeniny jsou většinou z organizmu vylučovány ledvinami a z toho zase plyne, že pro udržení správného pH je důležitá normální funkce ledvin.

  • Acidózu bych chápal nikoliv jako chorobu, ale jako pouhý příznak celé řady chorobných stavů.
  • Příčiny

1. Metabolická acidóza – Sem spadají nejčastější příčiny acidózy, protože kyselé sloučeniny vznikají při řadě metabolických reakcí a k jejich nadbytku v těle může dojít velice snadno. Mezi nejvýznamnější příčiny patří:

a) Selhání ledvin – Akutní i chronické selhání ledvin narušuje odstraňování kyselých sloučenin z organizmu a zvyšuje riziko metabolické acidózy. Právě její rozvoj je jednou z důležitých indikace provedení dialýzy.

b) Diabetická ketoacidóza – Tento stav se objevuje u diabetiků 1. typu, kteří nejsou léčení (nebo jsou špatně léčeni) inzulinem. Jejich tělo nedokáže správně zpracovat cukr a získat z něj energii.

Z toho důvodu metabolizmus vyrábí energii jiným způsobem, bohužel důsledkem je produkce tzv. ketolátek, které jsou velmi kyselé.

Pokles pH je mohutně kompenzován pufračním systémem, následný nadbytek oxidu uhličitého je vydýcháván charakteristickým Kussmaulovým dýcháním.

c) Dlouhodobé hladovění – I v tomto případě chybí tělu energie z cukrů a vyrábí si ji za vzniku ketolátek. Zde však nejde na rozdíl od diabetické ketoacidózy o tak závažný stav a po příjmu potravy se stav upraví.

Budete mít zájem:  Příznaky Klíšťové Encefalitidy U Dětí?

d) Účinek toxických sloučenin – Některé sloučeniny se po požití metabolizují na kyselé produkty a mohou ovlivnit celkové pH. Platí to pro požití velkého množství alkoholu, pro otravu metanolem a etylenglykolem.

e) Laktátová acidóza – Jedná se o stav, kdy dojde k poklesu pH při nahromadění kyseliny mléčné (laktát) v organizmu. Příčin může být více (viz. příslušný text), lékaři se častěji setkávájí s laktátovou acidózou při užívání některých léků na cukrovku (typicky sloučenina metformin).

f) Ztráty hydrogenuhličitanových iontů – Tyto ionty (HCO3-) jsou důležitou součástí pufračního systému a při jejich nedostatku není tělo dobře schopno vyrovnávat pH. Ke ztrátám může docházet ledvinami u některých vzácnějších ledvinných onemocnění (určitá forma renální tubulání acidózy) a při chronických průjmech (střevní šťáva je totiž bohatá na ionty HCO3-).

2. Respirační acidóza – Jak jsme si řekli výše, základní pufrační systém vytváří v rámci korekce nízkého pH oxid uhličitý a ten musí být vydechován. Poruchy dýchací soustavy, které způsobí narušení výměny dýchacích plynů a hromadění oxidu uhličitého proto ovlivní pufrační systém a to vede k acidóze.

Nejčastějšími onemocněními jsou těžší případy CHOPN, plicní fibróza, rozedma, pneumotorax a velmi rozsáhlé zápaly plic. Dalšími možnými příčinami je oslabení dýchacích svalů při velmi těžké podvýživě nebo u myasthenia gravis.

Méně časté jsou případy, kdy není chyba v dýchací soustavě, ale v narušení dechového centra v mozku (úrazy hlavy, nádory mozku a účinky některých drog a léků). To může zhoršit kvalitu dýchání a vést ke vzniku respirační acidózy.

Diagnostika

O stavu acidobazické rovnováhy nás většinou velmi dobře poinformuje odběr krve s vyšetřením koncentrace krevních plynů a koncentrace hydrogenuhličitanových iontů (Astrup). Součástí vyšetření by mělo být i zjištění ledvinných funkcí a koncentrace minerálů a laktátu v krvi.

Léčba

Acidózu jako takovou většinou neléčíme, ostatně to v řadě případů nadělá víc škody než užitku. Mnohem lepší je co nejrychleji přijít na to, co ji způsobilo a tento stav začít léčit. Je-li naše léčba úspěšná, dojde postupně k normalizaci pH a acidobazická rovnováha se ustálí sama.

Zdroje

https://www.webmd.comhttps://www.healthline.comhttp://ccn.aacnjournals.org

Překyselení organismu: Jak se projevuje?

Souvislost mezi překyselením těla a špatným zdravotním stavem podle představitelů alternativní medicíny dosud uniká jak pacientům, tak oficiálním naukám o zdraví. Pro lidský organismus je přitom udržení přesného pH (jednotka kyselosti) krve otázkou života či smrti.

  Některé kyselé látky v našem těle jsou prý natolik škodlivé a agresivní, že by dokázaly rozleptat kámen i kov. Proto je důležité, aby byly z těla včas vyloučeny a neukládaly se. Mnoho alternativců zpravidla nabízí i své poradenské služby, odkazují na určité potravinové doplňky či na vycházející knihy.

Až by se mohlo zdát, že jde o nový byznys s chytrým marketinkem.

Projevy překyselení organismu

Podle publicistky Anny Vejvodové, zabývající se alternativní medicínou, patří překyselení organismu k nejnebezpečnějším degenerativním zdravotním problémům naší doby: „Skladiště kyselin známe jako polypy, cysty, kyselé krystaly, nádory, bradavice, skvrny apod. Takzvané fyziologické choroby těla jsou většinou výsledkem dlouhodobě příliš kyselého prostředí v těle. Při zachování acidobazické rovnováhy ale prý ani nelze příliš výrazně onemocnět.“

„Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, nemůže se dospat, má neurčité bolesti svalů, hlavy, zad.

Trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo průjmy

,“ uvádí Jarka Kučmášová, poradkyně metod Jak dostat zdraví z hlavy do těla a cvičitelka Pěti Tibeťanů.

Vedle hladovění, klystýrů a cvičení doporučuje na odkyselení studené až ledové koupele. „Tělo potřebuje promrznout, což má v buněčné paměti od dob lovců mamutů,“ vysvětluje.

Může na překyselení pomoct cvičení?

Pomocníkem na odkyselení nám mohou být podle Jarky Kučmášové také dvě každodenní tříminutová cvičení.

„Pusťte si nějakou africkou hudbu s bubny a začněte se podle hudby natřásat. Musíte řádně třepat každým kouskem těla.

Představujte si, jak z těla ony kyseliny vyklepáváte, jak se vám třese každá z milionů buněk, které máme, a z každé se ony jedovaté kyseliny odplavují.“

„Dejte si před sebe polštář. Klekněte si a ruce sepněte nad hlavou jako kladivo. Rukama začněte bušit vší silou do polštáře a vykřikujte hodně sprosté nadávky, hodně nahlas by bylo ideální.

Komu? To přeci víte nejlépe, koho byste potřebovali zmlátit, nakopat do zadku, seřvat.

Vyplavíte tím přebytek emocí, které jsou největší příčinou překyselení,“ radí již zmíněná poradkyně a cvičitelka „Tibeťanů“ Jarka.

Názor lékaře: Překyselení je jen módní záležitost

Překyselení organizmu, odborně acidóza, je podle vyjádření gastroenterologa MUDr. Jiřího Štefánka dnes hlavně módní termín.

  „Řada lidí z něj má obavy, a proto drží speciální diety nebo kupují drahé doplňky stravy, aby překyselení zabránili. Ve skutečnosti se má celá věc trochu jinak.

Pravdou je, že náš organizmus je složitá soustava neustále probíhajících chemických reakcí a pro správné fungování potřebuje určitou stabilitu vnitřního prostředí včetně té správné „kyselosti“.“

Ta se udává v tzv. jednotkách pH a za normálních okolností se musí tato hodnota v lidském těle udržovat v úzkém rozmezí mezi 7,35–7,45.

Naše tělo velmi přesně reguluje pH krve a není možné ho měnit změnou jídelníčku ani potravinovými doplňky. „Existují okolnosti, kdy je krev kyselejší, než by měla být, a tento stav má vážné zdravotní následky.

Stav acidózy je však způsoben určitými onemocněními a patologickými stavy, jako je například chronická renální insuficience (snížení funkce ledvin, pozn. red.), nestojí tedy za ní rozhodnutí, jestli jíst vejce, nebo brokolici.

Bez ohledu na náš jídelníček je docela jisté, že pH naší krve se pohybuje ve správné hodnotě okolo 7,4,” říká RNDr. Pavel Suchánek z pražského IKEM.

Skladba jídelníčku totiž ovlivňuje pH moči a ne pH krve. Proto testy na základě lakmusových papírků, které se nabízejí pro zjištění překyselení organismu, vypovídají o zcela jiné hodnotě.

Více o potravinách a jejich vlivu na překyselení organismu čtěte ZDE.

Co se děje v těle při překyselení?

„Náš organizmus má k určitému chronickému překyselení tendenci, protože v něm neustále vzniká velké množství sloučenin, které můžeme označit za slabé kyseliny,“ říká Jiří Štefánek. To by se prý mohlo zdát jako špatná zpráva, ale ve skutečnosti jde o pozitivní fakt.

„Díky tomu je totiž naše tělo na riziko překyselení velice dobře připravené a vytvořilo si řadu ochranných systémů, které pomáhají udržet pH v normálních hodnotách. Především jde o tzv.

pufrační (tlumivé) systémy a ledviny, které jsou schopné kyselejší zplodiny odstraňovat z organizmu pryč.“

Překyselení není choroba, ale příznak

„Pokud si doma pravidelně měříte kyselost moči a právě jste začali užívat nový zázračný (a drahý) preparát proti překyselení, pak vám to jistě neublíží. Utrácíte ale své peníze za něco, co vaše tělo zvládá řešit každodenně samo, efektivně a hlavně zadarmo,“ upozorňuje dále Jiří Štefánek.

Samotné překyselení není lékařskou vědou vnímáno jako choroba, ale jako pouhý příznak celé řady možných chorobných stavů.

Acidózu jako takovou většinou neléčíme, ostatně to v řadě případů nadělá víc škody než užitku. Mnohem lepší je co nejrychleji přijít na to, co ji způsobilo, a tento stav začít léčit.

Je-li naše léčba úspěšná, dojde postupně k normalizaci pH a acidobazická rovnováha se ustálí sama.“

Ještě poznámka: Pálení žáhy není znamením překyselení organismu, jak si mnozí myslí. Jde o stav, při němž žaludeční kyselina stoupá do jícnu.

Příčiny acidózy musí určit lékař

Pokud trpíte obtížemi připisovanými alternativní medicínou až démonizovanému překyselení, s velkou pravděpodobností budou souviset s něčím jiným. Místo potravinových doplňků či denního měření kyselosti moči lakmusovými papírky, můžeme doporučit návštěvu praktického lékaře a základní krevní testy.

Podle výsledků pak lékař jistě navrhne další postup. Co lze z doporučení alternativní medicíny bez obav převzít, je pravidelné cvičení, omezení stresu a hodně čerstvé zeleniny. Není však nutné bez doporučení lékaře držet preventivně alkalickou dietu či se stát přímo veganem.

Nejvýznamnější příčiny acidózy (překyselení):

  • Selhání ledvin – Akutní i chronické selhání ledvin narušuje odstraňování kyselých sloučenin z organizmu a zvyšuje riziko metabolické acidózy.
  • Diabetes – Takzvaná diabetická ketoacidóza je stav, který se objevuje u diabetiků 1. typu, kteří nejsou léčení (nebo špatně) inzulinem.
  • Dlouhodobé hladovění – V tomto případě chybí tělu energie z cukrů a vyrábí si ji za vzniku ketolátek. Po opětovném příjmu potravy se stav upraví.
  • Toxiny – Některé sloučeniny se po požití metabolizují na kyselé produkty a mohou ovlivnit celkové pH. Platí to pro požití velkého množství alkoholu, pro otravu metanolem a etylenglykolem.
  • Laktát – při  nahromadění kyseliny mléčné (laktát) v organizmu dojde k poklesu pH.  Příčin může být více, lékaři se častěji setkávají s laktátovou acidózou při užívání některých léků na cukrovku (typicky sloučenina metformin).
  • Hydrogenuhličitanové ionty – dojde-li k jejich nedostatku, není tělo dobře schopno vyrovnávat pH. Například při chronických průjmech.
Budete mít zájem:  Alergie U Psa Otok?

Posedlost po internetu ničí vztahy, přátelství i milostný život

Autor: Helena Urbanová, redakce Moje zdraví

pH moči

Ledviny jsou orgánem, kde se uskutečňuje úprava acidobazické rovnováhy vyloučením (popř. zadržením) H+. V glomerulárním filtrátu je pH stejné jako v plazmě. Při průchodu renálním tubulárním systémem nastává acidifikace moči.

Koncentrace volných protonů je v moči ve srovnání s jinými ionty zanedbatelná; můžeme proto říci, že H+ je ledvinami eliminován ve dvou formách:

  • vázaný na přítomné anionty, např. na fosfáty (přeměna hydrogenfosforečnanu na dihydrogenfosforečnan)

H+ + HPO42- → H2PO4-nebo na anionty některých organických kyselin. Tento podíl se označuje jako tzv. titrovatelná acidita, která za normálních podmínek představuje 10–30 mmol/24 hodin. Lze ji stanovit titrací hydroxidem sodným.

  • jako amonný kationt, který představuje nejvýznamnější systém.

H+ + NH3 → NH4+Množství NH4+ vyloučeného močí se pohybuje mezi 30–50 mmol/24 hodin.

pH moči závisí:

na složení stravyU zdravého člověka je pH moči ovlivněno nejvíce složením stravy. Laktovegetariánský způsob stravování způsobuje alkalizaci moči. Naopak strava bohatá na bílkoviny (maso) je doprovázena acidifikací.na stavu acidobazické rovnováhyZa patologických okolností odráží pH moči poruchy acidobazické rovnováhy. Změny pH moči jsou projevem kompenzační a korekční činnosti ledvin. Acidurie je důsledkem korekce metabolické a kompenzace respirační acidózy, alkaliurie je na počátku kompenzace respirační a korekce metabolické alkalózy. Vylučování kyselé moči při acidóze a alkalické při alkalóze platí však pouze při lehčích poruchách a dobře fungujících ledvinách. Současný nález acidurie a ketonurie svědčí pro hladovění. Kombinace acidurie, ketonurie a glykosurie bývá u dekompenzace diabetu mellitu.

Nejčastější faktory ovlivňující pH moči

Kyselé pHZásadité pH
proteinová dieta vegetariánská strava
dehydratace renální tubulární acidóza
diabetická ketoacidóza respirační a metabolická alkalóza
metabolická a respirační acidóza bakteriální infekce močových cest
hladovění

Trvale alkalické pH moči může signalizovat:

  • Infekci ledvin či močových cest bakteriemi, produkujícími ureázu. Enzymovou hydrolýzou močoviny vzniká amoniak, který moč alkalizuje. Podobná situace je i u bakteriálně kontaminované moči, v níž došlo při delší době skladování k přemnožení bakterií.

H2N-CO-NH2 + H2O [math]stackrel{ure acute{a} za}{longrightarrow}[/math] 2NH3 + CO2NH3 + H2O → NH4+ + OH-

  • Renální tubulární acidózu distálního typu, což je porucha renálních tubulárních buněk charakterizovaná neschopností distálního tubulu vylučovat H+.

Hlavní přínos vyšetření pH moči je v diagnostice a léčení močové infekce a urolitiázy. Trvalé odchylky pH moči mohou být jedním z faktorů přispívajících k tvorbě močových konkrementů.

  • V kyselé moči jsou obvyklé konkrementy z oxalátu vápenatého. Při kyselém pH se snadno vytvářejí i konkrementy z kyseliny močové. Alkalizace moči nad hodnotu pH 7,0 může vést za příznivých okolností k pomalému rozpouštění kamenů z kyseliny močové a zabránění jejich tvorbě. V kyselé moči také snáze precipituje cystin.
  • V alkalické moči jsou špatně rozpustné fosforečnany a při pH nad 7 z roztoku vypadávají fosforečnan amonno-hořečnatý (struvit – MgNH4PO4·6H2O) a směs fosforečnanu a uhličitanu vápenatého [„karbonátapatit“ – Ca10(PO4CO3OH)3 (OH)3].

Stanovení pH moči[upravit | editovat zdroj]

pH moči je nutno vyšetřovat vždy v čerstvé moči. Obvykle je stanovováno diagnostickými proužky. Přesné stanovení pH lze provést pH-metrem.

Fyziologické pH moči je v rozmezí 5,0–6,5, krajní hodnoty jsou 4,5–8,0. Extrémní hodnoty v kyselé nebo zásadité oblasti budí podezření z nedodržení pokynů při odběru moči.

Vyšetření acidifikační činnosti ledvin[upravit | editovat zdroj]

Základním vyšetřením umožňujícím posoudit acidifikační činnost ledvin je vyšetření pH vzorku ranní moči. Stanovení pH je zapotřebí provést ihned a doporučuje se použít pH-metr. U zdravého dospělého je pH ranního vzorku nižší než 6,0.

Při vyšší hodnotě vzniká podezření na poruchu acidifikační schopnosti, a pokud nejsou kontraindikace (např. výrazné omezení funkce ledvin), je možno provést acidifikační test po zátěži NH4Cl nebo CaCl2 (u pacientů s poruchou jaterní funkce).

Pacientovi podáme chlorid amonný (2 mmol na kg tělesné hmotnosti). Za 3 hodiny po požití testovací látky následuje sběr moči ve 3 jednohodinových intervalech a ihned po odběru se ve vzorcích moči změří kyselost pH-metrem.

Při neporušené acidifikační funkci ledvin by pH moči mělo klesnout pod hodnotu 5,5.

Acidifikační schopnost je porušena u pacientů s renální tubulární acidózou distálního typu.

V případě nejednoznačného výsledku acidifikačního testu se vyšetřuje alkalizační schopnost ledvin po orální nebo intravenózní zátěži hydrogenuhličitanem sodným.

Odkazy[upravit | editovat zdroj]

Související články[upravit | editovat zdroj]

Metabolická acidóza – Metabolic acidosis

Metabolická acidóza je vážná porucha elektrolytů charakterizovaná nerovnováhou v acidobazické rovnováze těla. Metabolická acidóza má tři hlavní příčiny: zvýšenou produkci kyseliny, ztrátu bikarbonátu a sníženou schopnost ledvin vylučovat přebytečné kyseliny.

Metabolická acidóza může vést k acidemii , která je definována jako pH arteriální krve, které je nižší než 7,35.

Acidemie a acidóza se navzájem nevylučují – koncentrace pH a vodíkových iontů závisí také na koexistenci dalších acidobazických poruch; Proto se hodnoty pH u lidí s metabolickou acidózou mohou pohybovat od nízké, normální až po vysokou.

Akutní metabolická acidóza, která trvá několik minut až několik dní, se často vyskytuje během vážných onemocnění nebo hospitalizací a je obvykle způsobena tím, že tělo produkuje nadměrné množství organických kyselin ( ketokyseliny nebo kyselina mléčná ).

Stav chronické metabolické acidózy, který trvá několik týdnů až let, může být výsledkem poškození funkce ledvin ( chronické onemocnění ledvin ) a / nebo plýtvání hydrogenuhličitanem.

Nepříznivé účinky akutní versus chronické metabolické acidózy se také liší, přičemž akutní metabolická acidóza má dopad na kardiovaskulární systém v nemocničním prostředí a chronická metabolická acidóza ovlivňuje svaly, kosti, ledviny a kardiovaskulární zdraví.

Příznaky a symptomy

Symptomy nejsou konkrétní a diagnóza může být obtížná, pokud nebudou přítomni pacienti s jasnými indikacemi pro odběr arteriálních krevních plynů.

Mezi příznaky patří palpitace , bolest hlavy , změněný duševní stav, jako je silná úzkost v důsledku hypoxie , snížená zraková ostrost, nevolnost , zvracení , bolest břicha , změněná chuť k jídlu a přírůstek hmotnosti , svalová slabost , bolest kostí a bolest kloubů .

Lidé s akutní metabolickou acidózou mohou vykazovat hluboké a rychlé dýchání zvané Kussmaulovy respirace, které je klasicky spojeno s diabetickou ketoacidózou .

Rychlé hluboké dechy zvyšují množství vydechovaného oxidu uhličitého , čímž snižují hladinu oxidu uhličitého v séru, což má za následek určitý stupeň kompenzace. Nedochází k nadměrné kompenzaci prostřednictvím respirační alkalózy za vzniku alkalémie.

Extrémní acidémie může také vést k neurologickým a srdečním komplikacím:

Fyzikální vyšetření může příležitostně odhalit příznaky onemocnění, ale je jinak normální. Při otravě ethylenglykolem jsou hlášeny abnormality kraniálních nervů a otok sítnice může být známkou intoxikace metanolem .

Chronická metabolická acidóza má nespecifické klinické příznaky, ale lze ji snadno diagnostikovat testováním hladin hydrogenuhličitanu v séru u pacientů s chronickou chorobou ledvin (CKD) jako součást komplexního metabolického panelu. Pacienti s fázemi CKD G3-G5 by měli být pravidelně vyšetřováni na metabolickou acidózu.

Diagnostický přístup a příčiny

Hladina hydrogenuhličitanu v krvi (HCO3-) určuje závažnost acidózy. Měření bikarbonátu jsou součástí rutinních metabolických panelů.

Metabolická acidóza je definována jako snížené pH v séru a abnormální koncentrace hydrogenuhličitanu v séru 16 mmol / l) může naznačovat konkrétní typy metabolické acidózy, jako jsou typy způsobené určitými jedy, laktátová acidóza a ketoacidóza. Je důležité si uvědomit, že aniontová mezera může být falešně normální při chybách vzorkování hladiny sodíku, např. Při extrémní hypertriglyceridemii . Aniontová mezera může být také zvýšena kvůli relativně nízkým hladinám kationtů jiných než sodík a draslík (např. Vápník nebo hořčík).

Při stanovení diferenciální diagnózy mohou být nutné další testy, včetně toxikologického screeningu a zobrazování ledvin spolu s testováním elektrolytů (včetně chloridů ), glukózy , funkce ledvin a úplného krevního obrazu .

Analýza moči může odhalit kyselost ( otravu salicyláty ) nebo zásaditost ( renální tubulární acidóza typu I). Kromě toho může prokázat ketony v ketoacidóze.

Je také důležité rozlišovat mezi hyperventilací vyvolanou acidózou a astmatem ; jinak by léčba mohla vést k nevhodné bronchodilataci.

Patofyziologie

Kompenzační mechanismy

Metabolická acidóza je charakterizována nízkou koncentrací hydrogenuhličitanu ( HCO- 3), ke kterému může dojít při zvýšené tvorbě kyselin (jako jsou ketokyseliny nebo kyselina mléčná), nadměrné ztrátě HCO- 3ledvinami nebo gastrointestinálním traktem nebo neschopností vytvářet dostatečné množství HCO- 3. Tím se prokazuje důležitost udržování rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle pro udržení optimálního fungování orgánů, tkání a buněk.

Tělo reguluje kyselost krve čtyřmi pufrovacími mechanismy.

Buffer

Snížený obsah hydrogenuhličitanu, který odlišuje metabolickou acidózu, je tedy způsoben dvěma samostatnými procesy: pufrem (z vody a oxidu uhličitého) a další tvorbou ledvin. Reakce pufru jsou:

Budete mít zájem:  Léčba Polypů V Děloze?

H + + HCO 3 – ↽ – – ⇀ H 2 CO 3 ↽ – – ⇀ CO 2 + H 2 Ó { displaystyle { ce {H + + HCO3- H2CO3 CO2 + H2O}}}

Henderson-Hasselbalchova rovnice matematicky popisuje vztah mezi pH krve a složek hydrogenuhličitan pufrovacím systému:

pH = pK A + L Ó G ⁡ [ HCO 3 – ] [ CO 2 ] { displaystyle { text {pH}} = { text {pK}} _ {a} + mathop { mathrm {Log}} { frac { left [{ text {HCO}} _ {3} {-} right]} { left [{ text {CO}} _ {2} right]}}}

Použitím Henryho zákona můžeme říci, že [ CO2] = 0,03 × Pa CO2(Pa CO2je tlak CO2 v arteriální krvi)Přidáním dalších normálních hodnot dostaneme

pH = 6.1 + L Ó G ⁡ [ 24 0,03 × 40 ] { displaystyle { text {pH}} = 6,1+ mathop { mathrm {Log}} doleva [{ frac {24} {0,03 krát 40}} doprava]}

= 6.1 + 1.3 { displaystyle = 6,1 + 1,3} = 7.4 { displaystyle = 7,4}

Důsledky

Akutní metabolická acidóza se nejčastěji vyskytuje během hospitalizací a akutních kritických onemocnění. To je často spojeno se špatnou prognózou, s mírou úmrtnosti až 57%, pokud pH zůstane neošetřené na 7,20. Při nižších úrovních pH může akutní metabolická acidóza vést ke zhoršené cirkulaci a funkci koncových orgánů.

Chronická metabolická acidóza se běžně vyskytuje u lidí s chronickým onemocněním ledvin s eGFR nižším než 45 ml / min / 1,73 m2 , nejčastěji s mírnou až střední závažností; metabolická acidóza se však může projevit dříve v průběhu chronické nemoci ledvin. Několik studií na zvířatech a na lidech prokázalo, že metabolická acidóza u chronických onemocnění ledvin má vzhledem ke své chronické povaze zásadní nepříznivý dopad na funkci buněk a celkově přispívá k vysoké morbiditě u pacientů.

Nejnepříznivějšími důsledky chronické metabolické acidózy u lidí s chronickým onemocněním ledvin, zejména u těch, kteří mají konečné onemocnění ledvin (ESRD) , jsou škodlivé změny kostí a svalů.

Kyselinové pufry vedou ke ztrátě kostní denzity, což vede ke zvýšenému riziku zlomenin kostí, renální osteodystrofie a kostních onemocnění; zvýšený katabolismus bílkovin také vede ke ztrátě svalové hmoty.

Kromě toho je metabolická acidóza u chronických onemocnění ledvin také spojena se snížením eGFR ; je to jak komplikace chronického onemocnění ledvin, tak základní příčina progrese chronického onemocnění ledvin.

Léčba

Léčba metabolické acidózy závisí na základní příčině a měla by se zaměřit na obrácení hlavního procesu. Při zvažování průběhu léčby je důležité rozlišovat mezi akutní a chronickou formou.

Terapie bikarbonátem se obvykle podává u pacientů s těžkou akutní acidemií (pH 7,3 celkový účinek na souhrnný výsledek mortality z jakékoli příčiny a přítomnosti alespoň jednoho selhání orgánu v den 7. Mezi podskupinou pacientů však s těžkým akutním poškozením ledvin léčba bikarbonátem významně snížila primární složený výsledek a 28denní úmrtnost spolu s nutností dialýzy.

U lidí s chronickým onemocněním ledvin léčba metabolické acidózy zpomaluje progresi chronického onemocnění ledvin.

Mezi dietní intervence při léčbě chronické metabolické acidózy patří ovoce a zelenina indukující bazi, které pomáhají snižovat čisté vylučování kyselin močí a zvyšovat TCO2.

Nedávný výzkum také naznačil, že dietní omezení bílkovin prostřednictvím vegetariánských diet s nízkým obsahem bílkovin doplněných ketoanalogem je také nutričně bezpečnou možností pro korekci metabolické acidózy u lidí s chronickým onemocněním ledvin.

V současné době je nejčastěji používanou léčbou chronické metabolické acidózy perorální bikarbonát. Pokyny NKF / KDOQI doporučují zahájit léčbu, když jsou hladiny hydrogenuhličitanu v séru

Rakovina Mýtus Část 2: "To, co nechtějí, abyste věděli

Matthew ChristodoulouTakže nyní chápeme, že rakovina je způsobena malým množstvím kyslíku a vysokou kyselostí v těle a tak se podívejme, jak můžeme zabránit, abychom přivedli naše tělo do tohoto stavu a na známé přírodní léčby rakoviny.

V tomto článku se zaměřím na příčinu rakoviny a přírodní preventivní opatření, jakož i na léčbu rakoviny… Něco, co lékařský průmysl běžně nevysvětluje. V tomto průmyslu je známým faktem, že neexistuje ani skutečný test, který by mohl potvrdit rakovinu v těle.

Pacient musí projít řadou různých testů a doktor přijde se závěrem založeným na společných výsledcích těchto testů. Setkal jsem se s mnoha lidmi, kteří byli testováni, a bylo jim řečeno, že „mohou“ mít rakovinu. Věda stojící za rakovinou je velmi chabá a vágní.

Teď neříkám, že rakovina neexistuje, protože určitě ano, ale jen to, že naše testy a naše lékařská vzdělání nejsou tak inteligentní, jak si mnozí myslí. V první části jsem vysvětlil, co rakovina je z vědecké úrovně, jak prosazuje mnoho institutů zkoumajících rakovinu.

Prošel jsem mnoho internetových stránek a dokumentů, kde jsem hledal vysvětlení toho, co rakovina je, a víte co? Všechna vám říkají, že je to selhání v komunikaci a dělení buněk, což má za následek shlukování buněk a utváření hrudek a nádorů, které se mohou stát zhoubnými.

Takže víme co to je, ale jak často je nám říkáno, co rakovinu způsobuje?

No, zde je příčina a jak to funguje:

Příčinu rakoviny objevil dr. Otto Warburg ve 30. letech.  Dostal za to Nobelovu cenu. Objevil, že rakovinové buňky vytváří energie anaerobní fermentací /procesem, který fermentuje glukózu a vytváří energii). Rakovinové buňky mohou vzniknout pouze v kyselém a málo oxidovaném prostředí.

Metabolická acidóza je výraz používaný pro označení nezdravé úrovně kyselosti v těle. Kyselost se měří podle velkého počty kladně nabitých iontů H+, které se párují s molekulami kyslíku a vytváří vodu, a tím snižují úroveň kyslíku v těle. Zdravé buňky používají kyslík k vytváření energie prostřednictvím dýchání; za nepřítomnosti kyslíku normální buňky umírají.

Nicméně některé buňky se na prostředí s málo kyslíkem adaptují a zmutují a začnou vytvářet energii prostřednictvím fermentace (proces nepoužívající kyslík). Tato fermentace vytváří vedlejší produkt kyselinu mléčnou, která dále zvyšuje kyselost v těle, což vytváří prostředí pro prospívání rakovinových buněk.

Rakovina nemůže žít v zásaditém a vysoce okysličeném prostředí. Bohužel většina potravin, které lidé jedí, má malý obsah kyslíku a je vysoce kyselá. Maso vytváří v těle silně kyseliny, obsahuje také fosfor a síru, a při metabolizmu v těle se mění na kyseliny fosforečnou a sírovou. Kartonovaná soda je také extrémně kyselá.

Stejně tak smažené potraviny, rafinovaný cukr, rafinovaná mouka, zpracované potraviny, alkohol, káva, mléčné výrobky, neorganické ovoce a zelenina pěstovaná s pesticidy a herbicidy, znečištěný vzduch, make-up, jisté oleje, opalovací krémy a roztoky, mýdla a kondicionéry, parfémy a kolínské, voda z kohoutku atd.

, to vše je kyselé, když se to dostane do těla hraje to roli při vzniku různých forem rakoviny. Docela dlouhý seznam, co? Takže bychom se možná měli zamyslet nad tím, co používáme a jak tyto věci používáme denně.

Takže nyní chápeme, že rakovina je způsobena malým množstvím kyslíku a vysokou kyselostí v těle. Tak se podívejme, jak můžeme zabránit, abychom se přivedli do tohoto stavu a na známé přírodní léčení rakoviny. Důležité je pochopit, že naše tělo má přirozenou pH rovnováhu. pH (potenciál vodíku) je měřítkem kyselosti nebo zásaditosti roztoku. Měří se v měřítku 0-14 – čím nižší pH, tím kyselejší roztok, čím vyšší pH, tím zásaditější roztok. Když není roztok ani kyselý, ani zásaditý, má pH 7, což je neutrální. Tělo má poměr mezi kyselinami a zásadami, zvaný pH, což je rovnováha mezi kladně nabitými (kyselinotvornými) a záporně nabitými (zásadotvornými) ionty. Tělo se nepřetržitě snaží udržet rovnováhu pH. Když je tato rovnováha narušena, může dojít k mnoha problémům.

Většina lidí trpících nerovnováhou pH je kyselých. Tento stav nutí tělo půjčovat si minerály – včetně vápníku, sodíku, draslíku a hořčíku – z klíčových orgánů a kostí, aby neutralizovalo kyselinu a bezpečně ji z těla odstranilo. Díky této námaze může tělo trpět závažnými a dlouhými poškozeními v důsledku vysoké kyselosti – což může probíhat bez povšimnutí roky

Nerovnováha pH je hlavním a klíčovým faktorem při vzniku jakékoliv formy nemoci, nejen rakoviny. Ideální rovnováha je mírně nad neutrální, někde mezi 7,2-7,4. V této rovnováze mají viry a nemoci jen malou šanci přežít, protože imunitní systém těla je zarazí. „Na bezpočtu názvů nemocí nezáleží. Záleží na tom, že všechny vznikly z jedné hlavní příčiny… příliš mnoho odpadové tkáňové kyseliny v těle!“ – Theodore A. Baroody, N.D., D.C., Ph.D. Obnovení a nastolení rovnováhy v imunitním systému těla lze snadno provést prostřednictvím konzumace a řádného udržování požadovaných vitaminů, minerálů aminokyselin a enzymů. To tělu umožní fungovat efektivně a účinně, jak má.

Poskytuji podrobný seznam kyselino- a zásadotvorných potravin. Můžete ho použít ke sledování toho, co jíte, a k vyrovnání množství kyselinotvorných potravin a zásadotvorných potravin, které konzumujete denně. Můžete také navštívit místního neuropata nebo homeopata, ti vám s tím jistě pomohou.

Podrobný seznam kyselinotvorných a zásadotvorných potravin zde a jeden  seznam v češtině.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector