Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

Med a hubnutí jsou často spojovány. V rafinovaných dietních cukrech chybí minerály a vitamíny. Cukry jsou také nazývány jako prázdné kalorie. Tyto cukry se metabolizují na cholesterol a mastné kyseliny, což následně vede k vyššímu cholesterolu v krvi a podporování obezity v důsledku vyšších hodnot mastných kyselin v orgánech a tkáních.

Med je přírodní sladidlo, na druhé straně obsahuje 22 aminokyselin a řadu minerálních látek nezbytných pro metabolismus, a proto je užitečný při prevenci obezity.

Kdo by věřil, že pití citronové šťávy s trochou medu je první věcí po probuzení, a navíc účinnou proti celulitidě, protože pomáhá zvyšovat tělesný metabolismus. Pokud jste tedy rozhodnuti zhubnout a zrychlit svůj pomalý metabolismus, zkuste med a citron.

Další velmi oblíbený recept spojený s medem a hubnutím je nápoj, který používá kombinaci medu a skořice. Mnoho lidí zjistilo, že je tento domácí lék velmi účinný při ztrátě nadbytečných kilogramů. Postup je jednoduchý: půl lžičky mleté skořice se rozpustí v šálku vroucí vody.

Směs se rozmíchá a nechá se půl hodiny chladnout. Použijte filtr na vodu pro odstranění velkých částic a přidejte lžičku medu. Nápoj konzumujte ráno nalačno asi půl hodiny před snídaní.

Pro lidi, kteří mají tendenci se přejídat nebo mají nepříjemné pocity v žaludku po jídle, může být med užíván pro lepší trávení. Med je jednoduchý sacharid a dá se bezpečně užívat během půstu, protože obsahuje snadno stravitelné cukry.

Nejnovější teorie založené na hubnutí ve spánku využívají přednosti medu tím způsobem, že se med aplikuje do teplého nápoje před spaním anebo si lze dát jednu nebo dvě lžíce medu přímo z nádoby.

Po této aplikaci budete dobře spát a hubnout zároveň. Med nastartuje játra, urychlí se spalování tuků a zmírňuje se produkce stresových hormonů.

Pokud uvažujete o umělých cukrech nebo sladidlech (například aspartam) a myslíte si, že vám pomohou zhubnout, jste úplně na špatné cestě.

výběr z naší tvorby

Medová dieta: Zhubněte se lžící meduMedová dieta: Zhubněte se lžící medu

Med působí jako palivo pro játra, aby mohla produkovat glukózu. Tato glukóza udržuje vysokou hladinu cukru v mozku a nutí ji k uvolnění hormonů potřebných pro spalování tuků.

Chcete-li mít prospěch z medové stravy, jednoduše nahraďte svůj celodenní příjem cukru za med. Kromě toho byste měli před spaním sníst tři lžíce medu s teplou vodou každý večer.

Tuto metodu zkombinujte s cvičebním režimem (zkuste cvičení třikrát týdně) a uvidíte značný pokles ve své hmotnosti.

Co nejíst

Většina z nás se snaží zhubnout, protože konzumujeme příliš mnoho cukru a zpracované potraviny. Když začnete konzumovat med před spaním, tělo začne spalovat více tuků již během prvních hodin spánku.

Když půjdete o krok dále a nahradíte všechny rafinované cukry ze své stravy medem, můžete vyslat mozku signál, který způsobí snížení vaší chuti na sladké věci. Cukr byste měli ze svého jídelníčku zcela vymazat. To znamená, že se budete také muset vzdát umělých sladidel.

Používejte namísto rafinovaného cukru do čaje, kávy a sladkých pokrmů med.

Chcete-li plně těžit z medové stravy, musíte přestat jíst nezdravé jídlo, především zpracovávané potraviny, které obsahují prázdné kalorie. Rozhodněte se pro nerafinované sacharidy. To znamená, že se musíte zříci rafinované bílé mouky a bílých těstovin, bílé rýže, protože tyto produkty způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi.

Konzumujte celozrnnou mouku, je dobrá pro trávení a udrží vás syté po delší dobu. Jezte bílkoviny v každém jídle, zabráníte tím zvýšení hladiny cukru v krvi, která vede k chuti na sladké. Ovoce je vhodnou volbou při hubnutí, ale nezapomeňte, že většina ovoce má vysokou hladinu cukru. Konzumujte spíše ovoce s nižším obsahem cukru, jako jsou jahody a rebarbora.

Žádné brambory, každá forma brambor může způsobit zvýšenou hladinu inzulínu ve vašem těle.

Rozlučte se s nezdravými potravinami (sladkosti, chipsy, šumivé nápoje, smažené potraviny, zpracované potraviny a bílé pečivo).

Žádné sacharidy jeden den v týdnu. Jeden den v týdnu byste se měli zcela vyhnout sacharidům úplně. To znamená, že byste neměli konzumovat chléb, těstoviny, mouku, brambory, rýže a obiloviny. Měli byste jíst jen ovoce a zeleninu, maso a ryby, nesmíte zapomenout ani na vejce, jogurt, ořechy a semena, nebudou se tak ukládat jakékoliv nežádoucí tuky.

Zákaz všech forem brambor – chipsy, hranolky, vařené, kaše, pečené.

Co jíst

Nahraďte veškerý cukr medem. Všichni jsme byli naprogramováni tak, abychom si mysleli, že tuk je největší nepřítel, pokud jde o hubnutí, ale je mnoho důkazů o tom, že ten skutečný pachatel je cukr. Vyvarujte se tedy všem cukrům, sladidlům. Začněte svůj den medem v horké vodě, nahraďte cukr medem jak do čaje, tak i do kávy, obilovin, a jiných potravin, které přes den jíte.

Zvolte nerafinované sacharidy. Konzumujte celozrnný chléb, těstoviny a hnědou rýži, tyto potraviny jsou bohaté na vlákninu, což je dobré pro vaše trávení, a rovněž trvá déle, než je vaše tělo zpracuje, takže déle trvá pocit plnosti. Ujistěte se, že sacharidy tvoří méně než čtvrtinu vašeho jídla a naplňte svůj talíř bílkovinami a zeleninou.

Pokud budou bílkoviny pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, budete se cítit nasyceni delší dobu a vyhnete se výkyvům cukru v krvi, které vedou k chutím. Konzumujte ryby (ne obalované), kuřecí maso (bez kůže), libové vepřové maso, hovězí (steak, netučné mleté) nebo vejce. Také nezapomeňte na rostlinné zdroje bílkovin, jako je čočka, fazole a luštěniny!

Nezapomínejte každý den zařadit do svého jídelníčku několik porcí ovoce a zeleniny.

Mléko a mléčné výrobky si raději vybírejte bez omezení tuku, protože tuk odstraněný z mléčných výrobků bývá obvykle nahrazen objemovými činidly, sladidly a cukry. Vždy dbejte na množství, konzumujte 1 kelímek jogurtu nebo tvarohu, malý kousek sýra a asi půl litru mléka denně, to je vše, co potřebujete.

Začněme s jednoduchým vysvětlením, jak vaše tělo reaguje na med a jak na stolní cukr. Cukr se ukládá v játrech. Pokud budete pokračovat se stravou, která má vysoký obsah cukru, budou vaše játra „bobtnat“. Když už játra cukry nepojmou, dostává se množství cukru do krevního oběhu jako mastné kyseliny. Tyto kyseliny se pak ukládají v břiše, na prsou, zadku a stehnech.

Med je na rozdíl od cukru, který doma používáme, přírodní látka. Obsahuje vitamíny, minerály a aminokyseliny. To vše společně pracuje při metabolismu tuků a cholesterolu a pomáhá předcházet obezitě. Med má zdravější glykemický index (GI) než cukr. Co to znamená? Že jíte-li med, vstřebává se do těla postupně, čímž poskytuje stabilní zdroj energie.

Med je sladší než cukr, lze tedy použít pouze polovinu množství.

Med je vynikající před a po cvičení. Stačí dělat úplně jednoduché věci, ale pohybovat se každý den. I chůze pouhých 20 minut denně se ukázala významným pomocníkem při hubnutí. Dříve než se půjdete projít, připravte si láhev s čerstvou vodou smíchanou se lžičkou medu. Tuto tekutinu popíjejte před, během i po procházce.

výběr z naší tvorby

Medová dieta: Zhubněte se lžící meduMedová dieta: Zhubněte se lžící medu

Med a skořice: Jedna plná lžíci skořice, lžíce medu a 1 šálek teplé vody se promíchá a pije se po probuzení. Mnoho lidí ztratilo na váze jen tím, že pravidelně pili tuto směs.

Med a citron: Smíchejte 1–2 lžíce medu s 1 lžící citronové šťávy ve sklenici teplé vody a konzumujte po probuzení. Pití této směsi každý den pomáhá čistit střevní trakt a snížit obsah tuku v organismu.

Med a teplá voda: Musíte vypít sklenici teplé vody smíchanou s velkou lžící medu. Toto pomáhá při metabolizaci tuku.

Berte na vědomí, že med se nesmí vařit nebo vystavovat vysokým teplotám. Vysokými teplotami se med znehodnocuje.

Začněte každý den s medovým nápojem – jedna nebo dvě čajové lžičky medu v teplé vodě s citronem. A na konci dne s nápojem z medu 30 minut před spaním – jednu nebo dvě polévkové lžíce medu rozpusťte v horké vodě nebo v bylinkovém čaji.

Pondělí

  • SNÍDANĚ: dva grilované plátky libové slaniny s grilovaným rajčetem
  • SVAČINA: hrst oliv
  • OBĚD: omeleta ze tří vajec s cibulí, paprikou a žampiony, nebo velký salát s kuřecím masem
  • SVAČINA: celer s tvarohem
  • VEČEŘE: grilovaný steak z lososa s dušenou brokolicí a zelenými fazolkami
  • DEZERT: obyčejný jogurt s medem a praženými semínky, nebo jogurt s ovocem

Úterý

  • SNÍDANĚ: dvě sázená vejce a plátek celozrnného toastu
  • SVAČINA: malá hrst ořechů a semen
  • OBĚD: vydatná polévka s čočkou/fazolemi a dvě ovesné placky
  • SVAČINA: okurky, celer a mrkev
  • VEČEŘE: mleté maso s cibulí, paprikou, cuketou a rajčaty, posypané sýrem
  • DEZERT: malý bílý jogurt s medem a ovocem

Středa

  • SNÍDANĚ: pohankové vločky s bílým jogurtem a nasekanými sušenými meruňkami
  • OBĚD: velký míchaný salát s vařenými vejci, tuňákem v konzervě a medovým dresinkem + hrušky a malý kousek modrého sýra
  • SVAČINA: plátek medovníku
  • VEČEŘE: vepřové maso s fazolkami a rajčatovou omáčkou s dušenou kapustou
  • DEZERT: malý ovocný salát

Čtvrtek

  • SNÍDANĚ: dva párky (masové nebo vegetariánské) s velkým grilovaným rajčetem
  • OBĚD: celozrnný chléb s plátkem šunky, sýra a salátu
  • SVAČINA: uzený losos s trochou tvarohu
  • VEČEŘE: kuřecí stehno bez kůže pečené v olivovém oleji s hrubě nakrájenou červenou cibulí, paprikou, kousky ořechů, stroužky česneku a plátky cukety
  • DEZERT: malý přírodní jogurt s medem a ovocem

Pátek

  • SNÍDANĚ: miska müsli s mlékem a lžičkou přírodního jogurtu
  • SVAČINA: jablko a ořechy
  • OBĚD: frittata (z jednoho vejce a zeleniny) podávaná se salátem
  • SVAČINA: tvaroh s okurkou
  • VEČEŘE: míchaná smažená zelenina s malým podílem celozrnných nudlí
  • DEZERT: víno se strouhaným kokosem a s kopečkem creme fraiche
Budete mít zájem:  Léky Na Zadržování Vody V Těle?

Sobota

  • SNÍDANĚ: dvě míchaná vejce s uzeným lososem a plátek celozrnného toastu
  • SVAČINA: hrst ořechů
  • OBĚD: krémová kuřecí polévka s celozrnnými krutony, hrst hroznů a kus sýra
  • SVAČINA: banánový muffin
  • VEČEŘE: plátek (kuřecí nebo tofu) s jablky, meruňkami, rozinkami, rajčaty a kokosovým mlékem, podávaný s malým podílem hnědé rýže
  • DEZERT: grilovaná broskev pokapaná medem

Neděle

  • SNÍDANĚ: dva rýžové koláčky obložené plátkem hermelínu a šunky
  • SVAČINA: mrkvové tyčinky
  • OBĚD: houbová omeleta a rozinky
  • SVAČINA: olivy se sýrem feta
  • VEČEŘE: masové kuličky v rajčatové omáčce s malou částí celozrnných těstovin a velký salát s medovým dresinkem
  • DEZERT: rebarbora s banánem

Recept

Medové kuřecí: Sezamová semínka, slunečnicový olej, 4 kuřecí prsa jemně nakrájená na proužky, 6 cm oloupaného a na kousky nasekaného zázvoru, 1 žlutá paprika nakrájená na proužky, 1 pórek nakrájený na 0,5cm kroužky, 1 (200g) kukuřice, 4 porce celozrnných nudlí, 1 lžíce medu, šťáva z celého citronu, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje.

Postup: Nejprve na mírném ohni na suché pánvi wok lehce orestujte sezamová semínka. Pak zahřejte ve wok pánvi slunečnicový olej a přidejte kuře. Opékejte do měkka. Přidejte zázvor, pepř, pórek a kukuřici.

Dolijte pár lžic vody a za stálého míchání smažte 3–5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte předem namočené nudle do směsi kuřecího masa a zeleniny. Dochuťte citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a sezamovým olejem.

Podávejte sypané opečenými sezamovými semínky.

Autor: © sveviFoto: © Waugsberg

Jak vypadá medová dieta od Mike Innese?

5. 12. 2013 Diety Chuť Diety na hubnutí Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

Zhubněte s unikátními produkty:

Kdyby vám někdo řekl, že můžete zhubnout tím, že si dáte před spaním med, označili byste ho pravděpodobně za blázna. Ale tak to vůbec nemusí být a tento jednoduchý trik může na hubnutí (alespoň podle některých) fungovat.

Novinkou ve světě hubnutí je medová dieta, která je podle autora mimořádně účinná. Tuto dietu vytvořil britský výživový poradce Mike McInnes a je možné zhubnout až 1,3 kg za týden.

Stačí jen dodržovat jednoduchá pravidla, např. nahradit veškerý cukr medem, mít jeden den bez sacharidů v týdnu nebo před spaním si dát lžíci medu.

Tato medová dieta vypadá velmi zajímavě, ale těžko říct zda funguje na principu lžičky medu ráno a večer nebo na jídelníčku, jaký sestavil McInnes.

Podle McInnese se med chová jiným způsobem a díky tomu, že si před spaním dáte med, nastartuje se metabolismus, aby spaloval přes noc tuky. K tomu navíc snižuje i chuť na sladké přes den. Na to došel po mnoha letech výzkumů a testování. Sestavil tak medovou dietu a vydal k ní i knihu.

Hlavní příčina nadváhy je konzumace cukrů a zpracovaných potravin. Nízkotučné potraviny obsahují velké množství cukrů a bílá mouka se přetransformuje v těle na cukr. Tudíž cukr v krvi je často na svém maximu. Do krve se vylučuje hormon inzulín, díky kterému se cukr přemění na tuk, který se z těla již nevyloučí. Následně přichází signál, že mozek má opět hlad.

Med je zdravější než cukr, protože nezvyšuje tak markantně hladinu cukru v krvi, dokonce ji snižuje. Také má med velmi pozitivní vliv na gliové buňky, které se nacházejí v mozku.

Tyto buňky po požití medu před spaním v noci nereagují obranně, ale naopak jsou v klidu a mozek, který je bez stresu, může spalovat tuky.

Při požití cukru se gliové buňky chovají obranně a mozek je celou noc ve stresu a místo toho, aby spaloval tuky, dá pokyn k ukládaní tuků a shání cukr, což projevuje chutí na sladké.

Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

Pravidla medové diety

Nemusíte se bát, že byste měli počítat kalorie nebo hladovět, nutné je ale dodržovat 9 jednoduchých pravidel.

Nahraďte cukr medem

Cukr je pravým viníkem nadváhy podle různých výzkumů; každý gram cukru se přemění na dva gramy tuky. Vyřaďte ze stravy cukr a umělá sladidla, stejně tak vyřaďte i potraviny, které cukr obsahují.

Místo toho si dejte ráno šálek teplé vody s jednou či dvěma lžičkami medu. Také během dne místo cukru dejte do kávy, čaje nebo při pečení med. 30 minut před spaním si dejte opět šálek teplé vody s jednou nebo dvěma čajovými lžičkami medu.

Budete-li mít během dne na něco chuť, snězte bílý jogurt se lžičkou medu.

Vyhněte se prázdným kaloriím

Některé potraviny, jako jsou pamlsky, čokolády, chipsy, tyčinky, hranolky, smažená jídla, nic organismus nedodávají. Jedná se o tzv. prázdné kalorie, kterým je vhodné se vyvarovat.

Rafinované sacharidy vyměňte za lepší

Bílou mouku, rýži, těstoviny a pečivo vyměňte za zdravější celozrnnou variantu (tmavá mouka, tmavá rýže, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo). Díky nižšímu glykemickému indexu zdravějších potravin udržíte vyrovnanou hladinu cukru v krvi.

Jednou týdně bez sacharidů

Týden začněte tím, že nebudete konzumovat žádné sacharidy po celý den. Vynechte chleba a pečivo, těstoviny, rýži, brambory nebo obilniny. Tímto se sníží hladina inzulínu v krvi a mohou se obnovit gliové buňky.

Brambory do stravy nepatří

Při medové dietě je nutné vynechat brambory a to v jakékoliv formě. Díky bramborám se prudce zvyšuje hladina cukru v krvi, proto jsou nevhodné.

Bílkovina v každém jídle

Bílkoviny pomáhají v nasycení organismu, nezapomeňte při každém jídle si dát alespoň jednu bílkovinu. Můžete zvolit ryby, kuře bez kůže, libové hovězí a vepřové, vejce, mléčné výrobky a luštěniny.

Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

Zelenina neomezeně

Zeleniny se vůbec nebojte, obsahuje vitamíny a vlákninu. Nejlépe jezte čerstvou i v 6 porcích denně.

Dva kousky ovoce za den

Ovoce obsahuje hodně antioxidantů, dejte si ale takové, které není moc kalorické, nevhodný je banán nebo hrozny. Raději sáhněte po drobném ovoce (borůvky, maliny, rybíz,..).

Zapomeňte na nízkotučné mléčné výrobky

V nízkotučných výrobcích najdete mnoho přídatných látek a o chuti se dá dost polemizovat. Dopřejte si raději kvalitní jogurt, který je neochucený a dochutíte jej medem.

Jídelníček – medová dieta

Každé ráno si dejte sklenici teplé vody s 1 nebo 2 kávovými lžičkami medu a citronem (ten není nutný) a večer 30 minut před spaním si dejte sklenici teplé vody nebo čaje s 1 nebo 2 polévkovými lžícemi medu. Tento jídelníček je uveden v knize Mika McInnese.

Pondělí – den bez sacharidů: Snídaně: 2 smažené plátky slaniny a grilovaná rajčata Svačina: hrst oliv Oběd: vaječná omeleta ze tří vajec se zeleninou a žampiony Svačina: cottage

Večeře: grilovaný losos s dušenou brokolicí a fazolkami

Dezert: jogurt s medem a semínky

  • Úterý: Snídaně: 2 sázená vejce, plátek chleba Svačina: hrst semínek a oříšků Oběd: hutná čočková polévka Svačina: zelenina a hummus Večeře: sladké brambory (batáty) se zeleninou a sýrem
  • Dezert: jogurt s medem a ovocem
  • Středa: Snídaně: müsli s jogurtem Oběd: zeleninový salát s vejci, tuňákem a dresingem Svačina: kousek medovníku Večeře: vepřové maso s fazolkami a kapustou
  • Dezert: ovocný salát

Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

  1. Čtvrtek: Snídaně: 2 párky s grilovaným rajčetem Oběd: Chléb se šunkou a sýrem, zeleninový salát Svačina: uzený losos s tvarohem Večeře: pečené kuřecí stehno (bez kůže) se zeleninou
  2. Dezert: jogurt s medem a ovocem
  3. Pátek: Snídaně: müsli s jogurtem Svačina: jablko s medovou sušenkou Oběd: vaječná omeleta se zeleninou Svačina: cottage s okurkou Večeře: steak s celozrnnými těstovinami, zelenina
  4. Dezert: maliny s kokosem a lahodným krémem
  5. Více informací se můžete dozvědět z knihy – Medová dieta od Mike McInnese.

Co říkáte na medovou dietu? Pomůže zhubnout samotný med nebo jídelníček, který je velmi přísný? Pokud s ní máte nějaké zkušenosti, pochlubte se v diskuzi.

Zdroj: dailymail.co.uk, The Honey Diet – Mike McInnes

Pomůže nám zhubnout medová dieta?

Jednou z překážek, která může zmařit vaši snahu zhubnout, je neodolatelná touha na sladké. Rozhodnete-li se vyzkoušet medovou dietu, rozhodně vás touha na sladké nepřepadne. Nedílnou součástí vašeho jídelníčku po celou dobu držení diety bude totiž med.

Medová dieta je výsledkem výzkumu britského odborníka na výživuMikea Mclnnese. Podle něj je hlavním viníkem obezity konzumace velkého množství sacharidů (zejména bílého řepného cukru, bílé pšeničné mouky) a průmyslově zpracovaných potravin. Nemalé množství sacharidů se skrývá dokonce i v nízkotučných potravinách, označených light.

Tělo se vyrovnává s nadbytkem sacharidů vyloučením většího množství inzulinu do krve. Vyšší hladina inzulinu v krvi vyvolává neovladatelný hlad, který nás nutí co nejdříve sníst větší množství něčeho sladkého.

Tloustneme nejen tím, že se pořádně nacpeme. Větší množství inzulínu navíc podporuje ukládání tuku do tukových zásob.

Podle Mikea Mclnnese med detoxikuje tělo, nastartuje metabolismus, nezvyšuje hladinu glukózy v krvi. Dokáže vás chránit před neodolatelnou chutí na sladké, následku drastického snížení příjmu sacharidů.

O sacharidy si říká nejen tělo, ale i mozek. Jedinou potravou mozkových buněk je totiž glukóza.

Mikea Mclnnes tvrdí, že díky medové dietě lze zhubnout až 1,3 kg za týden. Současně dodává, že podmínkou hubnutí je dodržování určitých pravidel.

Budete mít zájem:  Maso do dětského jídelníčku patří, říká nutriční terapeutka

Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

Med je nejen sladidlo, na kterém si pochutnáme. Konzumací medu dodáme svému tělu spoustu prospěšných látek. Kromě nemalého množství sacharidů (fruktózy a glukózy) v něm najdeme vitamíny, minerály, kvalitní rostlinné tuky a další látky.

Med je vynikajícím zdrojem energie pro tělo i pro mozek. Přestože je velmi kalorický, dokáže podpořit činnost metabolismu a tím i hubnutí. Kromě toho (na rozdíl od řepného cukru) nám  dodává na delší dobu pocit sytosti.

Med je někdy právem nazýván „zlatý elixír“- Podporuje růst zdraví prospěšných bakterií, brání výkyvům hladiny glukózy v krvi, posiluje náš imunitní systém i činnost mozku. Navíc je lahodný, lehce stravitelný a má v kuchyni široké uplatnění.

Pravidla medové diety

Medová dieta neznamená dopřávat si med dle libosti. Pokud vám má pomoci ke štíhlé linii, je nutné dodržovat několik pravidel.

Autor medové diety, Mike McInnes doporučuje ráno a večer vypít jednu sklenici teplé vody, ve které jsme rozpustili jednu čajovou lžičku medu. Můžete si jí ochutit šťávou z citronu či limetky nebo skořicí. Není to sice zrovna příliš lahodný nápoj, pročistí však tělo a podpoří činnost vašeho metabolismu.

Během držení diety nesmíte hladovět. Hlad je totiž velkým nepřítelem hubnutí. Porce jsou menší, nikoliv však příliš malé.

Rozhodnete-li se držet medovou dietu, stane se med nejdéle po dobu dvou měsíců (déle není doporučováno tuto dietu držet) vaším jediným sladidlem. Zcela nahradí cukr a z větší části ostatní zdroje sacharidů.

Na vašem jídelníčku se objeví menší množství celozrnných obilovin a výrobků z nich, mléčné výrobky, libové maso, ryby, spousta zeleniny, malé množství ovoce, oříšků a semínek. Jídelníček můžete zpestřit kořením, bylinkami a zelenými natěmi.

  • Mezi vhodné druhy ovoce patří bobulovité ovoce (maliny, jahody, borůvky, ostružiny, rybíz, angrešt) a ovoce s nižším množstvím sacharidů, jako například grapefruit.
  • Naopak z něho zmizí řepný cukr, bílá pšeničná mouka a výrobky z ní, sušenky a další pamlsky, chipsy, hranolky a další potraviny bohaté na kalorie, zato chudé na živiny.
  • Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

Ve vašem jídelníčku nebudou mít místo ani smažená jídla a brambory v jakékoliv formě. Brambory totiž zvyšují hladinu glukózy v krvi. Jeden den v týdnu se dokonce budete muset obejít bez sacharidů (samozřejmě kromě medu). Bez čeho se však neobejdete ani jediný den, jsou bílkoviny, ty by dokonce měly být v každém hlavním jídle.

Je naprostou samozřejmostí, že se vyhnete sladkým limonádám a ostatním nápojům, slazených cukrem. Ideální je pít neslazené nápoje, například neslazené čaje, bylinkové čaje, nepřislazované zeleninové šťávy, minerální vody, vodu, případně vodu ochucenou šťávou z citronu nebo limetky, zázvorem či lístky máty.

Pokud se nedokážete obejít bez sladkého nápoje, oslaďte ho medem.

Příklad jídelníčku

Ráno, po probuzení vypijete sklenici teplé vody se lžičkou medu. Ke snídani si můžete dát jeden kousek celozrnného pečiva (nebo plátek žitného chleba) a tvaroh, smíchaný s čajovou lžičkou medu a syrovou červenou řepu. Ke svačině si můžete dát jeden grapefruit.

Oběd může být tvořen pečenou rybou s pohankou a čerstvou zeleninou. K odpolední svačině je vhodný například mrkvový salát se šťávou z citronu nebo pomeranče, ochucený lžičkou medu.

K večeři si můžete dát libový vepřový plátek na přírodní způsob s dušenými fazolkami (bez smetany). Nemáte-li chuť na maso, můžete povečeřet například  lečo s jedním kusem celozrnného pečiva.  Večer půl hodiny až hodinu před spaním, stejně jako ráno, vypijte sklenici teplé vody s medem.

Ráno, v den, kdy jediným vašim zdrojem sacharidů je med, začínáte den jako obvykle vypitím sklenice teplé vody s medem. Ke snídani si můžete dát bílý jogurt se lžičkou medu a špetkou skořice. Na dopolední i odpolední svačinu je vhodné zeleninové smoothie s bylinkami a menším množstvím semínek.

Oběd může být tvořen grilovaným kuřecím masem, marinovaným v medu a čerstvou zeleninou, případně ochucenou bylinkami. Povečeřet můžete salát z paprik, rajčat, olivového oleje a vařeného vejce, okořeněný špetkou pepře. Večer, stejně jako každý jiný den vypijete sklenici teplé vody s medem.

Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

Kdy můžete při medové dietě naopak přibrat?

Medová dieta vás sice dokáže zbavit nadbytečných kil, pokud si však budete dopřávat libovolné množství medu, nebudete se omezovat v ovoci či jiných (i zdravých) zdrojích sacharidů, naopak přiberete, zvláště, budete-li žít sedavým způsobem života.

Med je velice bohatý na kalorie. Je totiž z větší části tvořen fruktózou a glukózou. Chcete-li zhubnout, můžete si dopřát jen menší množství medu, dále je třeba omezit příjem sacharidů a vyhnout se všem potravinám, které nám dodávají pouze energii (kalorie).

Pokud si chcete dopřát více ovoce, je třeba omezit přílohy, pečivo nebo med. Příjem energie musí být totiž nižší, než její výdej. O výdej energie se postará dostatek vhodného pravidelného pohybu.

Vyzkoušíte medovou dietu?

Med a hubnutí podle aktuálních studií

Celé stovky let se med těší oblibě pro své léčebné účinky i skvělou chuť. Jak si ale sladká pochoutka rozumí s hubnutím?

Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

Hlavní složky medu

  • 27 až 44 % fruktózy
  • 22 až 41 % glukózy
  • 1 až 14 % ostatních sacharidů (sacharóza, maltóza apod.)
  • 17 až 24 % vody

Další složení

  • Bílkoviny a aminokyseliny
  • Minerální látky (fosfor, měď, hořčík, vápník, železo)
  • Stopové prvky (jód, fluor, kobalt, mangan, zinek, kyselina křemičitá)
  • Vitaminy (hlavně C a B)
  • Organické kyseliny (jablečná, vinná a citronová)
  • Enzymy
  • Pyly

Nahlédněte do skleničky

Čím je zlatavá hmota průzračnější, tím více fruktózy obsahuje. Specifické složení i chuť závisí na směsi květů, které včely k výrobě použijí. Velké rozdíly ve složení se objevují i s ohledem na sezónu, lokalitu a konkrétní včelstvo.

TIP: Krystalizace medu je přirozený proces a nijak nesnižuje jeho kvalitu. Pokud se chcete krystalek zbavit, stačí ho lehce zahřát.

Doporučujeme

Prohlédnout si proměny klientů 

4 hlavní rozdíly mezi medem a běžným cukrem

Obsah kalorií

Zatímco rafinovaný cukr obsahuje pouze prázdné kalorie, z medu získáte i další důležité živiny. Vzhledem k obsažené vodě ukrývá 100 g medu přibližně 288 kalorií, což je asi o 100 kcal méně než v případě řepného cukru.

Trávení

Bílý cukr se rozkládá v játrech. Při vyšší konzumaci je zatěžuje. Cukry obsažené v medu se vstřebávají stěnou trávicího traktu, odkud putují přímo k buňkám. Do jater tedy vůbec nevstupují.

Rychlý zdroj energie

Právě pro vysoký obsah jednoduchých cukrů je med vyhledávaným rychlým zdrojem energie při fyzickém i psychickém vyčerpání. Jednoduché sacharidy tělo nemusí na rozdíl od složených cukrů štěpit, takže je proces rozkladu a transportu energie k buňkám mnohem jednodušší a rychlejší.

Glykemický index

Další, i když pouze nepatrný rozdíl, se týká glykemického indexu. Potraviny s vysokým skóre GI zvyšují hladinu krevního cukru, přičemž tělu dodávají jen malou výživovou hodnotu. Podle zahraniční studie má med GI 58, zatímco cukr 60.

Pozitivní vlastnosti medu

Antimikrobiální a protizánětlivé účinky

Vědci v roce 2014 zveřejnili výsledky studie, která ukázala, že med může pomoci v boji proti zánětlivým procesům v těle, například při cukrovce, ateroskleróze a kardiovaskulárních chorobách.

Antioxidanty

Obsahuje řadu antioxidačních látek, včetně fytochemikálií, flavonoidů a kyseliny askorbové (vitamin C). Antioxidanty snižují oxidační stres v těle tím, že odstraňují volné radikály. Vědci spojují oxidační stres s řadou chronických stavů, včetně několika typů rakovin. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty snižuje riziko chronických onemocnění.

Podpora trávení

Některé sacharidy obsažené v medu pomáhají hojit poškozenou žaludeční sliznici. Velkou výhodou jsou i jeho prebiotické účinky.

Dále stimuluje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu a omezuje rozmnožování těch škodlivých. Výzkumy také prokázaly, že snižuje intenzitu a délku trvání akutního průjmu.

Podpora imunity a léčba nachlazení

Medová dieta: Zhubněte se lžící medu

Už od nepaměti se med využívá k léčbě nemocí horních cest dýchacích, které se projevují kašlem a bolestí v krku. Pokud onemocníte, stačí přidat lžičku do bylinkového/zázvorového čaje nebo k nastrouhané cibuli.

Snížení rizika aterosklerózy

Obsažené látky totiž zabraňují usazování cholesterolu na stěnách cév. Podle zahraničních studií med snižuje celkový i „zlý“ LDL cholesterol a zároveň zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol.

Hojení ran

Egypťané ho od roku 1550 před naším letopočtem používali především k hojení ran. Skvěle působí při léčbě řezných ran, proleženin, vředů a lehčích popálenin.

Snížení krevního tlaku

Konzumace medu reguluje krevní tlak a snižuje riziko srdečních chorob. Podle zahraniční studie obsahuje antioxidační sloučeniny, spojené se snižováním krevního tlaku.

Med pomáhá také v případě:

  • stresu
  • nízké imunity
  • poruch spánku
  • slabosti
  • únavy

Kdo by se měl medu raději vyhýbat?

Rozhodně lidé s alergií na med. Obecně jej odborníci nedoporučují ani diabetikům. Avšak některé studie naznačují, že by pro osoby s diabetem 2. typu mohl být v menších dávkách vhodný. Podle dalšího výzkumu je pro cukrovkáře přinejmenším méně škodlivý než běžný cukr.

Budete mít zájem:  Lničkový olej (camelina sativa) a jeho účinky na zdraví

Vyberte si ten správný med

Je zdravější a pro mnohé i chutnější alternativou rafinovaného cukru. Musíte si však vybrat kvalitní produkt bez dalších příměsí. Někteří výrobci ho kvůli finanční úspoře míchají se sirupem a vodou.

Pozor si dávejte hlavně na příliš levné výrobky, které nejsou zárukou kvality. Upřednostňujte medy s českým původem ideálně přímo od včelařů.

Kvalitní med by měl být mírně až silně průhledný, tekutý a částečně nebo úplně krystalický.

Pozor na váhu

I přesto, že je napumpovaný cennými látkami, stále obsahuje velké množství cukrů a kalorií. Proto je důležité nakládat s ním jako se sladidlem a jíst ho s rozumem. V jedné polévkové lžíci číhá přibližně 64 kcal. Pokud si příjem medu nebudete hlídat, může vaše váha nenápadně narůstat.

Největší nebezpečí hrozí v případě, že začnete používat medová sladidla na pravidelné bázi a zároveň neprovedete žádné další změny v jídelníčku. O spojení vyššího příjmu přidaného cukru s rizikem přibírání na váze hovoří i výsledky zahraničního výzkumu.

Jak si vychutnat med a zároveň nepřibrat?

Nejlepším způsobem, jak využít všech výhod a zároveň neohrozit svou váhu, je zvolit si kvalitní med a používat ho jako náhradu za nezdravá sladidla, jako je rafinovaný cukr nebo sirupy s vysokým obsahem fruktózy.

Pokud toužíte zhubnout, množství medu si pečlivě hlídejte a myslete na to, že kaloricky je na tom velmi podobně jako klasický cukr.

Dodržujte pestrý a vyvážený jídelníček a med konzumujte v umírněném množství. K oslazení kaše, jogurtu, čaje i smoothie bohatě stačí jedna čajová lžička medu. Pokud k tomu všemu ještě přidáte pohybovou aktivitu, omezení stresu a dostatek spánku, nemusíte se o svou váhu bát. 

Medová dieta: Hubněte sladce

Medová dieta spočívá v dokázaných účincích medu povzbudit metabolické změny, díky nimž vás nepřepadne chuť na sladké. Lžíce medu před usnutím napomáhá lepšímu spánku, během něhož spálíte více kalorií.

Je to tak snadné. Žádné počítání kalorií, žádné drahé dietní balíčky, žádný drastický půst, a přesto se prý dá zhubnout až kilo týdně! Takže ještě dost času na to, abyste zazářila na vánoční párty.

Příjemné hubnutí je dílem výživového specialisty Mika McInnese, který objevil, že med je díky kombinaci přírodních cukrů téměř perfektní potravinou při shazování kil. A díky němu si dietář může vychutnat i pokrmy jinak zapovězené, například chléb, pudink, muffiny, a dokonce i sušenky!

článek

Má to ale jeden háček – musí být slazeny medem, nikoliv cukrem, ten se musí včelím produktem důsledně nahrazovat. A navíc je třeba vypít před ulehnutím teplý nápoj slazený jak jinak než medem.

Spousta lidí si teď ťuká na čelo. Není divu. Vždyť med je řazen do stejné kategorie jako cukr, a proto je nutné jím šetřit.

Ano, obsahuje fruktózu a sacharózu, takže se dá předpokládat, že v těle bude reagovat stejně jako cukr – tedy zvýší hladinu krevního cukru. Jenže podle McInesse je pravdou pravý opak! Med vyrábějí včely z pylů květin.

To, že je produkterm ryze přírodním, ovlivňuje i způsob, jak jej tělo zpracovává. Podle laboratorních testů lžička medu hladinu krevního cukru snižuje.

Jak na medovou dietu

Cukr, ne tuky, je nejhorším nepřítelem linie. Jeden gram cukru se transformuje v těle do dvou gramů tuku! Proto je potřeba vyloučit cukr a umělá sladidla. Pozor na polotovary, jako jsou pizza či omáčky na špagety. Zapomeňte na slazené nápoje, smažená jídla.

Místo cukru si nápoj k snídani oslaďte medem (1-2 lžičky). Med používejte i do ostatních pokrmů, je dvakrát sladší než cukr, takže jej spotřebujete méně. Mlsejte třeba toast s medem, med přidejte do bílého jogurtu, oslaďte jím müsli.

Nezapomeňte si dát 30 minut před ulehnutím do postele teplý nápoj s medem.

S medem to ale nepřehánějte, jinak můžete hladinu krevního cukru zvýšit. Takže všeho s mírou. Limitem jsou čtyři lžíce medu na den.

článek

Recept na banánové muffiny

  • 3 velké rozmačkané banány
  • 1 nakrájený banán
  • 5 lžic medu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce změklého másla
  • 75 ml slunečnicového oleje
  • 225 g celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

Smíchejte banány, med, máslo, olej, vejce a nechte vše chvilku odpočívat. Pak smíchejte sypké přísady: sůl, sodu, prášek do pečiva a mouku. Nakonec vše smíchejte dohromady. Naplňte směsí 12 muffinových košíčků a navrch každého dejte kousek banánu. Pečte 12 minut při 190 stupních.

Co možná nevíte o medu

  • Med perfektně dodává energii při cvičení. Takže si do tašky na aerobik přibalte vodu slazenou medem.
  • Je skvělý proti kocovině. Před párty si vodu oslaďte lžící medu. Stejný nápoj vypijte, než ulehnete do postele. A dvě nebo tři lžíce medu zkonzumujte ráno: v nápoji, na toastu, v jogurtu nebo jen tak.
  • Med je nejlepší koupit u včelaře. V našich obchodech dost medů neprošlo testy – obsahovaly cukr.

Foto zdroj: profimedia.cz

Medová dieta

Tato dieta se stává v poslední době poměrně hodně diskutovanou dietou. Za to může především fakt, že dieta je založena na konzumaci jedné lžíce medu každé ráno a večer.

 Tomu, že dvě lžíce medu spořádané během dne mohou fungovat, opravdu mnoho lidí nevěří. My máme k této dietě taky jistý nadhled.

Ovšem dle zkušeností a názorů některých lidí medová dieta funguje a pomůže vám se zhubnutím například jednoho kilogramu lidské hmotnosti za týden.

Jak tato dieta funguje?

Medová dieta je jednou z poměrně hodně jednoduchých diet. Její nejjednodušší varianta po vás chce pouze to, abyste každé ráno vypili sklenici horké vody, ve které rozmícháte lžíci medu.

Kromě medu navíc přidáte pár kapek citrónu, který má na lidské tělo více než pozitivní detoxikační vliv. Druhým úkolem v nejjednodušší variantě diety je konzumace jedné lžičky medu před spaním. Mezitím můžete jíst to co předtím.

 Od této diety ovšem nečekejte nijak velké zázrakyLepší varianta diety již počítá s náhradou veškerých bílých cukrů právě medem. U této varianty je snídaně a večeře stejná, sklenice vody a lžička medu.

Podstatnou části je slazení veškerých pokrmů právě medem místo cukru.  Tato verze diety již má nějakou tu viditelnou funkci, jelikož bílé cukry jsou pro lidské tělo poměrně špatné.

Špatný vliv bílého cukru na lidské tělo

Právě medová dieta chce omezit většinu přejímaných bílých cukrů a nejen cukrů, ale i bílé mouky. Naše tělo takovéto suroviny jako je bílá mouka, ve velké míře transformuje právě na cukry. Nespotřebované cukry jsou následně za pomoci inzulínu (látky, produkované slinivkou břišní) transformovány na tuky. Tyto tuky se ukládají v našem těle a způsobují postupné tloustnutí.

Medová dieta s kvalitním jídelníčkem

Medová dieta může být hodně účinná, pokud ji zkombinujete se správným jídelníčkem. Vlivem omezení příjmu bílých cukrů tělu poměrně ulevíte.

Pokud medovou dietu zkombinujete s příjmem zdravé potravy, jako je například zelenina, ovoce a bílkoviny, je dost možné, že začnete hubnout poměrně rychle. Vlivem omezeného příjmu sacharidů a zvýšeného příjmu vlákniny a bílkovin se budete cítit zasyceni.

Zasycenost díky dobře stravitelným a přeměnitelným bílkovinám bude kvalitní a nebude způsobovat ukládání nestravitelných zbytku potravy do těla. Především se nebudou do těla ukládat nevyužité cukry, které jste přijali a ony se vlivem nevyužití přeměnily na tuk.

Pokud chcete s medovou dietou zhubnout, pamatujte na to, že ji musíte doplnit i o jinak kvalitní a vyvážený jídelníček, se samotným medem a citrónem to opravdu jednoduše nepůjde. Chce to dlouhodobou úpravu jídelníčku s omezením příjmu špatně stravitelných tuků a cukrů.

Nenechte hubnutí na náhodě! Zažádejte si o konzultaci zdarma a nechce si vypracovat jídelníček našimi výživovými specialisty. V ČR máme již 99 poboček.

Jídelníček při medové dietě

Jelikož chceme, aby medová dieta dobře fungovala, zkombinovali jsme ji se zdravým jídelníčkem. Tento jídelníček vám pomůže při dlouhodobé úpravě stravování zhubnout.

Snídaně: bílý jogurt s celozrnným pečivem a sklenkou teplé vody s medem a citrónem Svačina: pomeranč Oběd: kuřecí na medu s rýží Svačina: celozrnné pečivo s cottage sýrem Večeře: zeleninový salát s kuřecími kostkami a lžička medu

Snídaně: müsli s medem a sklenice teplé vody s medem a citrónem Svačina: jogurt se lžičkou medu Oběd: krutí přírodní maso s medem Svačina: strouhaná mrkev s citrónovou šťávou Večeře: pečená ryba se zeleninou a lžičkou medu

  • Poměrně zdravá dieta
  • Nahrazení cukrů medem
  • Pomalé, ale účinné hubnutí
  • Nutnost držet dietu dlouhodobě
  • Omezení bílého pečiva
  • Omezení cukrů

Tato dieta nemá žádnou souvislost s výživovým poradenstvím, které je součástí nabídky našich webových stránek.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector