Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Ingredience

Základní Lassi

  • 2 hrnky bílého jogurtu
  • 180 ml studené vody
  • 3 lžíce cukru
  • špetku mletého kardamomu
  • led v kostkách
  • sekané pistácie nebo mandle

Postup

  1. V mixéru smíchejte jogurt, vodu, cukr a kardamom. Mixujte dohladka.
  2. Nalijte do sklenic, přidejte kostky ledu a ozdobte sekanými pistáciemi nebo mandlemi.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Mangové Lassi

  • 240 ml bílého jogurtu
  • 170 g rozmixovaného manga
  • 2 lžičku cukru
  • 4 – 5 kostek ledu
  • špetku mletého kardamomu

Postup

  1. V mixéru rozmixujte všechny ingredience, kromě ledu. Nalijte do sklenic a přidejte led.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Lassi s červeným pomerančem

  • šťáva ze 2 červených pomerančů
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 240 ml mléka
  • 1 velmi zralý banán
  • špetku soli
  • 2 lžíce pomerančového likéru
  • 2 lžíce medu
  • 4 kostky ledu
  • sekané pistácie a mátové lístky
  • pomeranč nakrájený na plátky

Postup

  1. Všechny přísady kromě pistácií, máty a plátků pomeranče našlehejte v mixéru. Nalijeme do sklenic, odzdobte a podávejte.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Jahodové Lassi

  • 500 g jahod nakrájených na poloviny
  • 180 ml medu
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 hrnky bílého jogurtu
  • 1 1/4 hrnku kostek ledu
  • špetku soli

Postup

  1.  Jahody, med, kardamom a sůl rozmixujte dohladka. Přidejte jogurt. Našlehejte a vlijte do sklenic. Ozdobte medem a čerstvými jahodami. 

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Lassi s červenou řepou

  • 2 střední červené řepy
  • 300 ml bílého jogurtu
  • 360 ml vody
  • nastrouhaný kousek zázvoru (2 cm)
  • 4 lžíce mátových lístků
  • 1 1/2 lžičky drceného praženého kmínu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušené máty
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžičku červené škumpy (sumak)
  • směs 1 1/2 lžičky škumpy, 1 lžičky cukru a špetky soli

Postup

  1. Řepu omyjte, zabalte do alobalu a dejte péct na 200 °C 40 až 45 minut. Nechte vychladnout. Poté řepy oloupejte, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte dohladka.
  2. Přidejte jogurt, zázvor a mátu a krátce pomixujte. Přidejte vodu, opět krátce mixujte. Okořeňte masalou a sumakem, přeceďte.
  3. Sklenicím navlhčete okraje a obalte ve směsi sumaku,cukru a soli.
  4. Přelijte do sklenic a podávejte.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Mangové Lasii pro vegany

  •  střední mango
  • 1 hrnek oříšků kešu (namočených ve vodě přes noc)
  • 1 lžíci semínek chia
  • 1 až dvě lžičky kurkumy
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 1 špetku černého pepře
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • šťávu z jednoho citrónu nebo limetky
  • 3 lžíce vody

Postup

  1. Rozmixujte semínka chia a přidejte vodu. Nechte chvíli odstát. Mezitím rozmixujte zbylé ingredience, přidejte chia semínka s vodou a pomixujte vše dohromady. Podle potřeby přilijte vodu.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Papájové Lassi

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 hrnek čerstvé Papáji
  • 1 až 2 lžíce medu
  • špetku mleté skořice nebo kardamomu
  • 4 až 5 kostek ledu

Postup

  1. Všechny přísady rozmixujte v mixéru. Nalijte do sklenic, ozdobte kardamomem či skořicí a podávejte.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Čokoládové Lassi s mandlemi

  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce vody
  • 100 g hořké čokolády
  • 4 lžíce nutelly
  • 2 lžíce kakaa
  • 8 až 9 opražených a nasekaných mandlí
  • 2 lžíce cukru
  • špetku soli
  • pár kostek ledu

Postup

  1. Čokoládu, nutellu a kakao rozehřejte nad parou, poté odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. Čokoládovou směs, část mandlí, cukr, ledem a jogurt rozmixujte v mixéru dohladka.
  3. Nalijte do sklenic, ozdobte posekanými mandlemi a podávejte.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Avokádové Lassi

  • 2 zralá avokáda
  • 1/2 kelímku bílého jogurtu
  • 240 ml mléka
  • 2 až 3 lžíce cukru
  • Podrcená zrnka ze 4 lusků zeleného kardamomu
  • 1 lžíci zázvorového sirupu nebo růžové vody

Postup

  1. Oloupejte avokádo, vyjměte pecku a nakrájejte na větší kousky.
  2. Rozmixujte společně s ostatním i ingrediencemi. Nalijte do sklenic, ozdobte dle libosti a podávejte.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Nepálské Lassi

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 240 ml mléka
  • hrst lístků máty
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžičku cukru
  • špetku soli
  • 2 hrnky ledu

Postup

  1. Všechny přísady rozmixujte, nalijte do sklenic a ihned podávejte.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Mohlo by vás zajímat: jogurt originální recepty rychlé recepty sladké recepty snadné recepty Jaro Léto Nápoje Podzim Vegetariánské Zima

Zdroj: www.shwetainthekitchen.com

ZLATÉ JABLKO

uživatel: ZLATÉ JABLKO 29.09.2020 10:14

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Nakupte v termínu 12. – 31. 10. alespoň za 500Kč v jákekoliv prodejně Zlatého jablka a získejte los, se kterým můžete vyhrát rovnou 3 ceny! VELKÁ SOUTĚŽ O AUTO A TISÍCE CEN KAŽDÝ LOS VYHRÁVÁ! 12.–31. 10.

2020 STRUČNÁ PRAVIDLA • nakupte alespoň za 500 Kč v obchodech Zlatého jablka (včetně Billy) • vyzvedněte si stírací los na infostánku v přízemí Zlatého jablka • pro získání losu je třeba se prokázat platnou účtenkou z období od 12. do 31. 10.

2020 • účtenky budou označeny razítkem • za každou účtenku v hodnotě minimálně 500 Kč máte nárok na 1 stírací los • maximálně můžete v rámci jednoho nákupu získat 5 losů. • účtenky se nesčítají CO MŮŽETE VYHRÁT? HRA 1 DÁRKOVÝ POUKAZ NA NÁKUP VE ZLATÉM JABLKU V HODNOTĚ 1 000 KČ – KAŽDÝ LOS JE VÝHERNÍ Na losu se nachází 9 stíracích polí. Setřete libovolně 3 hrací pole.

Pokud se objeví 3 (tři) shodné výherní symboly „ “, máte nárok na výhru ve formě dárkového poukazu na nákup ve Zlatém jablku v hodnotě 1 000 Kč. Seznam obchodů, kde lze poukaz uplatit, naleznete na www.zlatejablko.cz Výhra Vám bude vydána na základě validace losu na infostánku.

Nárok na výhru máte pouze, setřete-li právě 3 (tři) hrací pole z 9 a na všech setřených polích se objeví shodný výherní symbol, přičemž ostatní hrací pole zůstanou nesetřená a nepoškozená. Do hry se můžete zapojit opakovaně. Vždy je potřeba vyplnit identifikační údaje na druhé straně losu. HRA 2 DRUHÁ ŠANCE – OKAMŽITÁ VÝHRA Setřete políčko okamžitá výhra.

 Tuto výhru můžete uplatnit okamžitě u partnerů akce. Platnost okamžitých výher je stanovena do 15. 11. 2020. HRA 3 VELKÁ SOUTĚŽ O AUTO OPEL CORSA Každý los se může zúčastnit hry o osobní automobil Opel Corsa. Vhoďte Váš vyplněný los do slosovacího boxu, který je umístěn u vozidla v blízkosti infostánku. Výherce budeme losovat na místě v přízemí Zlatého jablka, a to 31. 10. 2020 v 16 hodin. Více informací a podrobná pravidla soutěže naleznete u hostesky na infostánku nebo na www.zlatejablko.cz

Nakupte v termínu 12. – 31. 10. alespoň za 500Kč v jákekoliv prodejně Zlatého jablka a získejte los, se kterým můžete vyhrát rovnou 3 ceny! VELKÁ SOUTĚŽ O AUTO A TISÍCE CEN KAŽD… celý příspěvek

Diskuse

uživatel: ZLATÉ JABLKO 25.09.2020 15:36

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Boty a kabelky z INN shoes jsou připraveny vás doprovázet kamkoliv se na sklonku léta vydáte. My už se těšíme na všechny podzimní novinky, a protože jsme se už nemohly dočkat, byly jsme se podívat na první „pre-fall“ kousky z jejich kolekce. Zatím tady najdete opravdu velký výběr kabelek různých tvarů, velikostí a barev a boty budou přibývat postupně.

Ale už teď je z čeho vybírat! Barevně to tady ovládla černá a červená v několika odstínech od rudé až po tmavě vínovou. Všechno pak nenápadně doplňují barvy podzimu – hnědá a lahvově zelená. Co se týká bot, tak babí léto, období kdy léto pomalu končí a podzim se začíná hlásit o slovo, je asi nejpestřejší z celého roku.

Můžeme nosit ještě sandálky a odhalené kotníky, sexy podpatky střídat s pohodlnými teniskami, poprvé vytahujeme kožené kotníkové boty a ještě si je užíváme v té nejlepší kombinaci se šaty. Prostě nekonečno možností jak elegantně přejít z léta do podzimu.

Vybraly jsme pro vás kousky, které budete hravě nosit v teplých dnech k rozevlátým šatům, ale které vám padnou i když poprvé po létě vytáhnete křivák nebo na lehoučké saténové šaty obléknete teplý oversized svetr. Co nás baví, tak je to kombinace černé a hnědé.

Budete mít zájem:  Kurkuma je zdravá – jaké má účinky a na co v těle má vliv?

A jestli je vaší celoroční uniformou „all black“ oufit, pak hnědé kotníkové boty na širokém podpatku jsou to, co budete letos na podzim nutně potřebovat. Pokud jste si oblíbily široké kalhoty s krátkou délkou jako Bára, ukážeme vám dva perfektní outfity na babí léto a jaké boty k nim nosit.

První je pohodlná varianta do práce nebo na víkendový výlet s černým sakem a koženými teniskami. Ta velká černá taška nás zaujala jako první, když jsme sem vešly, a jestli hledáte tašku, do které se hravě sbalíte na pár dní, pak je to určitě tahle! Láska na první pohled, opravdu.

Že červená patří do našeho šatníku, dokazuje nejen Báry pruhované triko, ale i doplňky, které tady hrají hlavní roli. Ať už to bude červený batoh nebo naprosto perfektní vintage psaníčko se zlatými detaily. Láska na první pohled. Zase. Zkuste taky tento nový trendy střih kalhot doplnit klasikou prověřenou už několika sezónami – CHELSEA botami.

To prostě nešlápnete vedle a bude to skvělá kombinace na chladnější a deštivé dny. No a na závěr pro vás máme i jednu sexy variantu – červené lodičky se zlatým zipem. Nejsou to boty, ve kterých asi budete běhat každý den po městě, ale každá z nás by měla mít v botníku i tyto boty. Spolu s černými kalhotami ke kotníkům a s vysokým pasem vypadají opravdu žensky a elegantně, co říkáte? A když je doplníte malou kabelkou se zlatým řetízkem, můžete vyrazit na rande nebo na večírek. Vlastně to není vůbec jednoduché, těch nových bot a kabelek „nutně potřebujeme“ zase nějak moc. Petra & Bára

Boty a kabelky z INN shoes jsou připraveny vás doprovázet kamkoliv se na sklonku léta vydáte. My už se těšíme na všechny podzimní novinky, a protože jsme se už nemohly dočkat, byly jsme se… celý příspěvek

Diskuse

uživatel: ZLATÉ JABLKO 25.09.2020 12:37

V pondělí 28. září bude OZC Zlaté jablko otevřeno jako obvykle. Nakupovat můžete v běžném čase od 9 do 21h.  Dle zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě však musí být v tento sváteční den prodejny nad 200m2 zavřeny.

Týká se následujících prodejen: ALBI BILLA H&M DM DROGERIE INTERSPORT PARFUMERIE DOUGLAS CELIO* TIMEOUT & LEE COOPER LUXOR SPARKYS SVATEBNÍ STUDIO DANY SVOZÍLKOVÉ Ostatní prodejny a provozovny budou mít otevřeno dle běžné provozní doby.

Parkování je jako obvykle ve státní svátky po celý den ZDARMA.  Těšíme se na Vaši návštěvu!

V pondělí 28. září bude OZC Zlaté jablko otevřeno jako obvykle. Nakupovat můžete v běžném čase od 9 do 21h.  Dle zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě však musí b… celý příspěvek

Diskuse

uživatel: H&M 23.09.2020 15:56

Podzim je úžasné období v roce a bude ještě kouzelnější, když do něj vkročíte stylově. Proto teď H&M nabízí novou pánskou kolekci plnou stylových roláků, svetrů a bund. Přijďte si vybrat z nadčasových kousků, které vás v následujících měsících nejen zahřejí, ale budete se v nich cítit maximálně pohodlně.

Podzim je úžasné období v roce a bude ještě kouzelnější, když do něj vkročíte stylově. Proto teď H&M nabízí novou pánskou kolekci plnou stylových roláků, svetrů… ukázat víc

Diskuse

uživatel: KNIHKUPECTVÍ LUXOR 21.09.2020 14:12

Knižní novinka na pultech Knihkupectví Luxor Alsasko roku 1870 Sirotek Irena přichází jako služka do panského domu bohatého obchodníka s vínem Wilhelma Gerbana. Jeho syn Franz věří na ideály Francouzské revoluce, pro něž otec nemá pochopení.

Když se Irena setká s Franzem, vzplanou k sobě vášnivou láskou. Ale vztahu nestojí v cestě jen společenské rozdíly a rodinné intriky. Nad Evropou se také stahují temná mračna: vypukne hrozná válka. Oba mladí lidé bojují o své štěstí proti všem překážkám.

Dokud je nezasáhne nemilosrdný osud… První díl ságy o rodině obchodníka s vínem.  

Knižní novinka na pultech Knihkupectví Luxor Alsasko roku 1870 Sirotek Irena přichází jako služka do panského domu bohatého obchodníka s vínem Wilhelma Gerbana. Jeho syn Franz věří… celý příspěvek

Diskuse

uživatel: ZLATÉ JABLKO 18.09.2020 10:13

Největší nákupní akce roku je tady! Více než 600 exkluzivních nabídek a přes 6000 obchodů.  Ve Zlatém jablku výhodně nakoupíte v celé řadě prodejen, např.

: Albi, Apart, Calzedonia, Celio*, Datart, Dermacol, Douglas, Grand Optical, H&M, Intersport, Intimissimi, Manufaktura, Orsay, Pandora, ScanQUILT, Sparkys, Steilmann, Tescoma, Yves Rocher. Celá řada dalších prodejen si rovněž připravila speciální nabídky.

Přijďte se sami přesvědčit a výhodně nakoupit! Více informací na: https://dny.marianne.cz/  

Největší nákupní akce roku je tady! Více než 600 exkluzivních nabídek a přes 6000 obchodů.  Ve Zlatém jablku výhodně nakoupíte v celé řadě prodejen, např.

: … celý příspěvek

Gurmánka

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Mango Lassí  je tím pravým nápojem na ochlazení hrdla. Pokud máte v rovnováze vztah k jídlu a erotice, nemohlo vám uniknout ovoce vášnivé, chutné a půvabné, ale i posvátné. Přesně tak by se dalo identifikovat mango. Dá se zužitkovat různými způsoby, ale na letošní horké léto jsem si vybrala něco pro osvěžení.

Nápoj z manga, který je zdravý, plný vitamínů, osvěžující a podmanivě voní. Při konzumaci budete mít zvláštní pocit hebkosti, jaky když vás pohladí po sluncem rozpálené kůži chladivé hedvábí. Samotnou přípravou se nezdržíte déle než 10 minut. Stačí oloupat mango a ostatní se zařídí samo.

Jdu nastartovat mixér a zkontrolovat domácí zásobu ledu.

Protože se ví, že v Indii mango symbolizuje lásku, plodnost a přátelství, nepodávejte tento lektvar jen tak někomu, kdo si to nezaslouží ;-)Mango Lassí pochází z Indie, není mu cizí vůně koření, ale když si chcete vychutnat opravdovou čistou chuť jogurtu a manga, nemusíte ho tam dávat vůbec.

Svět se nezboří 😉 V závěru receptu se ale o koření zmíním, protože bez něj by se v textu objevila nedostatečnost. Indie je přeci ta největší kořenka světa a proto všechna místní jídla tak podmanivě a vzrušivě voní. Mistři kuchyně vědí, že každá špetka vzácného koření přidává i tajemnou erotickou sílu a nepatrný koketní záblesk. Mě indická kuchyně vždycky polapí a přeji to i vám.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Mango Lassí – osvěžující nápoj z manga a jogurtu

  • 1 velký kelímek živého jogurtu (400 g)
  • 2 zralá manga
  • špetka soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce akátového medu
  • na ozdobu lístky máty
  • pár kostek ledu
  • snítka meduňky nebo lístky máty na ozdobu

Pokud vezmeme v úvahu, že zralé mango je sladké, cukr i med můžeme s ledovým klidem vyřadit z kola ven. Špetku soli nikoli, tu tam dáme, protože umí zvýraznit přirozeně sladkou chuť zralého ovoce. Ku prospěchu bude pár kostek ledu a závěrečnou půvabnou tečku vykouzlí zelená voňavá bylinka.Mango Lassí připravíme tak, že si nejprve oloupeme mango a pokrájíme ho na malé kousky. Přidáme do jogurtu, ochutíme špetkou soli, třtinovým cukrem, popřípadě malým množstvím medu a společně rozmixujeme dohladka. Poté dobře vychladíme a podáváme ve skle s pár kostkami ledu. Zvýraznit chuť můžeme i kořením, ale o tom se dočtete o odstavec níže.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

O Indii se hovoří jako o velké kořence světa, proto ani v Mango Lassí nemusí chybět koření.

Pokud se rozhodnete pro verzi aromatizovanou, s klidem použijte špetku mletého koriandru (semínek), lžičku kardamonu, lístky máty nebo koriandrovou nať, pro zpestření můžete přidat rozmixované datle nebo oblíbenou a voňavou růžovou vodu.

Budete mít zájem:  15 přírodních způsobů, jak doma léčit lupénku (psoriázu)

Vhodný je i mletý pepř, strouhaný zázvorový kořen, muškátový oříšek nebo dokonce restovaný nadrcený kmín, kardamon i skořice. Znalci doporučí i špetku růžové himalájské soli. S chutí Lassí můžete krásně experimentovat.

Doporučuje se hustý jogurt (nejlépe ten domácí) zředit vodou či minerálkou a umixovat dohladka s ovocem a ostatními ingrediencemi. Jogurt můžete ředit vodou v poměru 1 : 3 nebo 1 : 2. Indičtí vládci by nepolkli vodu jen tak ledajakou, nám postačí vyrazit k tomu nejbližšímu prameni. Lahůdková voda – chladná „kohoutková“ – je dostatečně pochoutková 😉

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Staří indičtí lékaři píší o vodě i jejích zázračných kvalitách. Jinak chutná voda z nížin i hor, z řeky bystré i z řeky líné, ze studánky i od pramene a znali sedm způsobů, jak vodu chladit, aby žíznivce osvěžila.

Sultánové z Dillí a mughalští císaři z Dillí i Ágry používali důmyslně zorganizovanou síť rychlých běžců doručovatelů, kteří s korespondencí a důležitými vzkazy přinášeli na stůl i čerstvé ovoce až z Kašmíru a čistou vodu z Himaláje, aby si mohli panovníci ochladit svá urozená hrdla.

V těch nejteplejších dnech výjimkou nebyl ani čistý sníh a led.

Na zázračnou vodu složil veršovaný chvalozpět v první polovině 16. století klasik hindské poezie Súrdás.Po delší době jsem otevřela knihu Indická kuchyně od Vladimíra Miltnera. Recept na Mango Lassí jsem tam nenašla, ten jsem si dovezla před časem z  tureckého Bodrumu, ale najdu tam vždycky příjemné a milé počtení a velkou spoustu voňavé inspirace.

Voda je pramen, řeka, jezero, déšť i rosa,Voda je zdroj mouky, rýže, zeleniny, prosa,Voda dává květ i trn a citrón, i manga,Voda – to je temná Džamna i posvátná Ganga,Voda se s námi směje a voda s námi pláče,Voda nikdy neopouští bdící ani spáče,Voda je otec i matka, zřídlo všeho bytí.Voda budiž pozdravena!

Bez ní nelze žíti.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Autentický obrázek z Indie význam řeky demonstruje naprosto přesně. Voda se s lidmi směje, voda s lidmi pláče. Za života je laská, na poslední cestě unáší ke břehům zemřelých duší a dává jim  pocit bezpečí.

Staří indičtí učenci pasovali na královský nápoj i mléko. O mléku se psalo jako o nektaru, který dává život i sílu, proto se indická kuchyně chová k mléku, jogurtu, smetaně, syrovátce, kefíru, podmáslí a všem dalším mléčným formám v rukavičkách. Mléčné nápoje očišťují, oblažují, posilují, osvěžují i vyživují.

Já jsem si zosnovala prazákladní verzi lahodného Mango Lassí, kterou jsem ani moc neředila. Vytvořila jsem si krásně hladký nápoj s živým jogurtem, ve kterém převládala bohatá chuť zralého manga a mohu doporučit všem velkým požitkářům. I těm největším a nejzhýčkanějším.

Mango Lassí zastoupilo v horkém poledni kompletně oběd. Stačila jedna plná sklenka a žaludek se rozradostnil a na pár hodin pěkně uspokojil. Ledová atrakce z jogurtu a manga i mně krásně pomátla všechny smysly.

Příště si vymyslím nějakou zajímavou změnu a lehce si nápoj okořením.

Jaké jsou nejlepší chuťové odrůdy manga?Podle znalců to je jednoznačně lahůdková odrůda Nam Doc Mai, Palmer, Alphonso, Kesar či Sindhri. Nejznámějšími komerčně pěstovanými odrůdami jsou Tommy Atkins, Haden, Keitt a Kent. Pokud se s nimi na pultech prodejců potkáte, skočte po nich 😉

Jak mango nakupovat a konzumovat?Kopit si u nás zralé a pěkné mango není tak jednoduché. Plody se nedovážejí zrovna v plné zralosti a začínají se často kazit již v obchodě. Červená a žlutá barva plodu je barvou plné zralosti, ale nezaměřujte se jen na barvu samotnou.

Při stisku musí slupka lehce povolit, ale nesmí být posetá dolíčky nebo našedlá. To by znamenalo počínají hnilobu. Pokud není mango dostatečně zralé, můžeme ho uchovávat pár dnů v pokojové teplotě, aby „došlo“. Zralé mango voní intenzivně v místě stopky. Slupka se nekonzumuje, proto ji vždy pečlivě oloupeme.

Zelené mango má více vitamínu C, ale postupným zráním jeho obsah klesá a začíná převažovat podíl beta-karotenu. Mango je skvělým zdrojem řady antioxidantů i vitamínu K. Konzumujeme ho čerstvé, sušené i mražené.

Mango se hodí na přípravu džemů, šťáv, marinád, zmrzliny, chutné je v salátu a dá se i grilovat a podávat jako příloha k masitým pokrmům. Všem jídlům dodá ten správný tropický nádech.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Mango (Mangifera indica L.)Mango pochází z Asie, především z Indie. Buddhističtí mniši věří, že právě pod mangovníkem meditoval Buddha. V hinduistické literatuře je o mangu zmínka již z let 4000 př. n. l.

Tři čtvrtiny světové produkce manga se urodí v Indii. Dalším velkopěstitelem je Čína a Mexiko, následuje je Indonésie, Pákistán, Thajsko, Brazílie, Nigérie, Filipíny i Haiti. Mangovníky spatříme na Floridě i v Kalifornii.

Mango patří do čeledi ledviníkovitých a za jeho přímé příbuzné můžeme označit pistácie i kešú.

O mangu se říká, že působí blahodárně na zažívání, posiluje imunitu, chrání srdce a snižuje krevní tlak. Je na soupisu afrodiziakálních potravin, což zvyšovalo jeho popularitu.

Vypěstovat si mango doma z pecky je prý brnkačka, proto pecku nevyhazujte 😉 Brzy vám vyroste krásná dekorativní rostlina.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

Mango Lassí vyzkoušejte. Možná se stane tou správnou milostnou předehrou pro další letní hodování. Třeba se doma blýsknete zase něčím novým 😉 I když recept je to patřičně omšelý, pel smyslnosti z něj ani po staletí nestačil nevyprchat. To bude hrát ve váš prospěch 😉 Nápoje lásky se nikdy nestanou přežitkem starých časů.

  • Indická kuchyně mě vždycky polapí. Přeji to i Vám 😉
  • Hindské přísloví praví:
  • Rasóí au´rasájana – barábara adhjajana / Vaření a alchymie – téhož druhu učení je.

Co třeba dát si něco pekelně dobrého a ostrého? Tak to si do indické kuchyně sáhněte pro Indian Vindaloo Curry – to vás svou interesantní chutí bude určitě bavit.A nyní z úplně jiného soudku, ale pořád zůstávám u oblíbeného jogurtu. Ančovičky pod drnem.

Původ tohoto receptu nás zavede opět do „Indické kuchyně“. I když chybí tradiční indické voňavé koření, je to receptura z nejstaršího města světa, místa náboženských legend a centra rozkvětu starověké Indie. Města smrti a hudby – Varanásí (Benares).

Zalistovala jsem ve staré indické kuchařce a recept si poněkud upravila.

Původní litera receptu totiž  hlásala: „použijte 2 plechovky ančoviček, lžíci pepře a velkou hrst chilli“ 🙂 … podezírám ty Indy, že toto jídlo sloužilo jako poslední pokrm před cestou na smrt … 🙂 Váránasí, město smrti, mi tuto myšlenku vnuklo zcela reálně.

Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

I přes svůj obdiv k indické kultuře a zejména rozmanitosti chutí v tradiční kuchyni nemohu říct, že mě současná indická realita v mnohém děsí. Možná proto jsem cestu do Indie nepodnikla a s podivným rozechvěním si procházím všechny fotografie, které do svého objektivu nalovil kamarád/dobrodruh F. Štěpánek.

Některé snad nejde ani publikovat. A to mám k tomu svolení 🙁

P.S. Františku, ty fotky jsou úžasné! (ale z některých mě mrazí po těle). Asi s tím spolu něco podnikneme.

Protizánětlivé lassi – kurkuma, mango, kokosový jogurt

Protizánětlivé mangovo kurkumové lassi působí proti předčasnému stárnutí, detoxikuje i léčí. To alespoň tvrdí o ingrediencích této lahodné snídaně ajurvédská medicína.

Míváte ráno problém se probudit, nebo se takzvaně vykopat do školy, nebo do práce? Kurkuma, mango, kokos a mandle, to vše vám pomůže. Zejména kurkuma je úžasný protizánětlivý a antioxidační prostředek. Podle ajurvédské medicíny působí proti depresím, zlepšuje mozkovou funkci, zpomaluje předčasné stárnutí a nabudí organismus. Kdo by potřeboval kávu? ????

Budete mít zájem:  Jódové tablety a radiace – proč lidé brali jódové tablety po explozi černobylu?

Mně osobně každé ráno pomáhá už jen představa toho, co dobrého k snídani si zase připravím. Zkuste to taky tak. Třeba tenhle rituál zlepší i vaše ráno. ????

Co je to lassi?

Lassi je populární jogurtový nápoj, který pochází z oblasti Indie. Základními ingrediencemi jsou jogurt a voda. Lassi (Lasí) je dnes populární po celém světě.

Kromě osvěžující chuti spočívá praktická funkce tohoto nápoje v tom, že v horkém počasí dokáže ochladit organismus. Po přidání koření jako jsou například římský kmín nebo právě kurkuma, pomáhá trávení.

My v Evropě bychom ho nejčastěji přirovnali ke smoothie na jogurtovém základu.

Teď už se pojďme podívat na recept.

Protizánětlivé lassi ingredience:

  • 2 hrnky předem zmraženého manga
  • ¾ hrnku mandlového mléka
  • ⅔ hrnku kokosového jogurtu
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 1 lžička kurkumy

Postup:

Objem kokosového jogurtu rozdělte na dvě poloviny.

Jednu polovinu nechte čistou a druhou rozmixujte v mixéru se všemi ostatními ingrediencemi. Do sklenice nalijte střídavě kurkumovou směs a jogurt bez kurkumy. Povrch nápoje můžete ozdobit troškou kurkumy.

  • Když do nápoje píchnete špejlí přímo po povrchu sklenice a znovu ji vytáhnete, vytvoříte zajímavý vizuální efekt prolínání obou barev.
  • Dobrou chuť!
  • Mangové lassi – recept na přípravu + benefity pro vaše zdraví

7 tipů na chladivé potraviny, které v létě jistě přijdou vhod – prodetox.cz

Přirozeně hledáme cesty, jak se v horkých letních dnech ochladit. Ano, máme bazény, koupaliště a rybníky. Jsou nám dostupné i exotické destinace, kde můžeme osvěžení v podobě průzračné slané vody a horkých slunečních paprsků kombinovat dle libosti.

Jenže mnoho z nás nemá dovolenou celé léto, aby ji strávilo u koupaliště nebo ještě lépe – pod palmou úchvatné exotické pláže. Všichni si však vytváříme letní jídelníček, a můžeme ho pojmout jako zdravé letní osvěžení.

Všichni můžeme využít chladivé potraviny, které nám v létě pomohou k tomu, abychom se cítili příjemně, a nemusíme přitom být právě na dovolené.

Chladivé nikoli mrazivé

V létě nezřídka saháme po chlazených nápojích, které však nejsou to pravé. Samozřejmě je potřeba zvýšit příjem tekutin, avšak příliš studené nápoje mohou chladit natolik, že způsobí v krku zánět. Nachlazení v létě není vítané, ale bohužel také není nemožné.

Výživový expert Martin Škába proto doporučuje: „Letní nápoje by neměly mít méně než patnáct stupňů Celsia. Chladnější nápoje způsobují velký šok, navíc ani neosvěží tak, jak bychom si představovali.“ Dle Martina bude mnohem prospěšnější vlažný zelený čaj, který organismus nenásilně ochlazuje. /4/

Chladivé nikoli hřejivé

Martin Škába vysvětluje, že každá potravina má tři možné efekty. Může ochlazovat, zahřívat nebo je neutrální. V letním jídelníčku jsou pochopitelně žádoucí především ty chladivé potraviny. A které to jsou? Asi nepřekvapí, že jde především o čerstvé ovoce a zeleninu, sezónní potraviny, které jsou navíc plné vitamínů, minerálů a dalších fytoživin.

Dle výživové specialistky Moniky Divišové by měl být každý jídelníček tvořený zejména zeleninou. „Zelenina by měla zabírat až 60 % talíře,“ upozorňuje Monika a dodává: „zelenina a ovoce mj. zvyšují příjem vlákniny, a ta je důležitá pro vylučování škodlivin ven z těla.“/5/

Tip č. 1 – Ovoce

Ovoce je tou nejlepší letní svačinkou, ideálně, pokud má hodně vody a není až agresivně kyselé. Chladivě působí třeba oblíbené jahody, také broskve. Z exotického ovoce se jako letní osvěžení skvěle hodí banán, mango, papája nebo meloun, který je však ve skutečnosti zelenina.

Co vás zchladí v létě?

Tip č. 2 – Zelenina

Zelenina je skvělým základem každého letního jídelníčku. Je to i proto, že existuje v mnoha variacích a dá se upravovat na mnoho způsobů. Hodí se pro přípravu báječných letních salátů, ale také studených polévek. Spolu s ovocem dá vznik pestrým smoothies. Chutná podušená, vařená i grilovaná.

Většina druhů zeleniny působí chladivě, dokonce i po krátké tepelné úpravě. Pro zchlazení se hodí zejména okurky a rajčata, ředkvičky, bílá ředkev, salát, čínské zelí, brokolice, květák, chřest, artyčok, čekanka, lilek či cuketa.

Hledáte letní recepty se zeleninou? Zkuste třeba tyto:

Tip č. 3 – bylinky

Při přípravě zeleninového salátu, ale také originálních smoothies využijete bylinky. Celá řada bylinek nejenže skýtá zdraví prospěšné účinky, ale také účinky chladivé.

Nejznámější chladivou bylinkou je máta, která je také základem oblíbeného letního nápoje mojita. Mátu využijete také při přípravě zdravých nealkoholických domácích limonád nebo studeného čaje.

Více o mátě najdete v samostatném článku.

Obdobně jako po mátě můžete sáhnout i po jemnější bylince meduňce. Ozdobí nejrůznější letní dezerty, provoní letní smoothies i domácí limonády. A bude chutnat i jako vlažný čaj. Meduňku navíc ocení váš žaludek a nervy, obojí se díky ní zklidní.

Co pijete v létě?

Tip č. 4 – mořské řasy

Pokud se ani v létě neobejdete bez masa, vybírejte si raději mezi drůbežím či králičím masem, i těm jsou přisuzovány chladivé účinky. Bílkoviny však můžete doplnit i z rostlinných zdrojů.

Zdrojem plnohodnotných, snadno stravitelných bílkovin, jsou mořské řasy, které dokážou zchladit obdobně jako moře samotné. Mořské řasy ve svém složení nabízejí také celé spektrum stopových prvků a vitamínů.

Patří k nejvýživnějším potravinám vůbec.

Kořeny mořských řas sahají až do neuvěřitelné hloubky, žijí tak v té neúrodnější půdě na světě. Ať již si vyberete řasy nori, hijiki, wakame, arame, dulse, kombu nebo agar, všechny budou mimořádně čisté a dokáží také zevnitř očistit i lidský organismus.

ZDRAVÝ ZELENÝ TIP: Řasy chlorellu a spirulinu obsahuje i směs 4 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. Pomáhá detoxikovat tělo a díky živinám doplňuje energii. 

NERADI ČTETE? Všechny užitečné benefity zeleného ječmene pro vás zrekapitulovala Květka z kanálu Blendea.cz: 

Tip č. 5 – jogurt

Jogurt je lehce stravitelná potravina, která působí chladivě. Obsahuje vápník a probiotické kultury, které podporují činnost střev. Jogurt si v létě můžete dopřát v podobě osvěžujícího nápoje, tzv. lassi. Stačí smíchat jogurt s vodou a ovocem.

Lassi doporučuje i výživová poradkyně Margit Slimáková. Ta se na serveru Vitalia také podělila o svůj recept na jahodové lassi. Jednoduše rozmixujete hrnek jahod, poté přidáte hrnek vody a řeckého jogurtu. Rázem máte zdravou a chutnou osvěžující letní svačinku!/6/

Co si dopřáváte v létě?

Tip č. 6 – sůl

Špetka soli v létě neublíží, naopak. Slané pokrmy jsou pro ochlazení mnohem prospěšnější než ty sladké. Samozřejmě neradíme konzumovat kvanta soli, avšak posolíte-li si třeba s mírou zeleninový salát, uděláte dobře. Chladivé účinky zeleniny solí ještě prohloubíte, sůl proto právem řadíme mezi chladivé potraviny.

Tip č. 7 – zelený čaj

Zelený čaj má povzbuzující působení bez toho, aby byl zátěží pro žaludek. Funguje jako antioxidant, a co víc – má ochlazující účinky, dokonce i jako teplý nápoj. V létě samozřejmě bude chutnat zvláště vlažný.

Tip č. 8 – Blendea SUPERGREENS

Blendea je směs 4 silných detoxikačních superpotravin. Chlorella, spirulina, zelený ječmen a mladá pšenice detoxikují tělo, dodají ztracenou energii a podpoří vitalitu. Objednejte si Blendeu ještě dnes. 

Další letní tipy

Jaké jsou vaše letní tipy?

Přehled použitých zdrojů

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *