Mango a zdraví – je plné antioxidantů

O výživě 31. 10. 2018 | Mango a zdraví – je plné antioxidantů PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Je skutečně důležité jíst různé druhy ovoce a zeleniny, nebo se stačí spokojit s několika málo oblíbenci, bez ohledu na barvu? Největší význam má správný poměr mezi potravinami z jednotlivých skupin potravin (nestačí tedy jíst jen barevné ovoce nebo zeleninu, ke zdraví potřebujeme i bílkoviny, sacharidy, atd.), nicméně látky antioxidačního charakteru z ovoce a zeleniny jsou pro zdraví velmi prospěšné.

Mango a zdraví – je plné antioxidantůBarva duhy v potravinách ze Shutterstock.com

Zmírňují negativní působení volných kyslíkových radikálů při oxidačním stresu. Volné radikály se zvyšují vlivem nesprávné výživy, kouření, v průběhu nemoci, zvýšené fyzické nebo psychické zátěže, značný vliv má také znečištění životního prostředí.

  • Volné radikály nepříznivě působí na biologicky významné sloučeniny, jako jsou lipidy, bílkoviny, nukleové kyseliny, zrychlují opotřebení tkáňových buněk, urychlují stárnutí, stojí v pozadí vzniku nádorových i kardiovaskulárních onemocnění.

Antioxidanty mají za úkol snižovat míru oxidačního stresu, resp. snižovat hladinu volných kyslíkových radikálů. Mezi látky antioxidační povahy patří polyfenoly (flavonoidy, anthokyany, kumariny), karotenoidy a tokoferoly (vitamin E).

Silnou antioxidační aktivitu vykazuje také vitamin E, C a selen.

Antioxidačně působící látky v rostlinách mají za úkol chránit rostliny před nepříznivými klimatickými vlivy, některé z nich mají i insekticidní účinky a účastní se procesu fotosyntézy.

Zajímavostí je, že příjem antioxidantů má příznivý vliv pouze v případě, že jsou přijímány v přirozené formě, příjem ve formě doplňků stravy je vhodný pouze v opodstatněných případech a může být i ohrožující.

Na základě studií bylo zjištěno, že zvýšený příjem antioxidantů beta-karotenu a selenu může zvyšovat riziko nádorového bujení u kuřáků.

Důvodem, proč fungují především antioxidanty z ovoce a zeleniny je to, že v ovoci a zelenině se nacházejí i další příznivě působící látky, jako jsou vitaminy, minerální látky, širší spektrum fotochemikálií a vlákniny.

Jestliže se soustředíme ve svém jídelníčku na pestrost a budeme se řídit tím, že náš výběr by měl být co nejbarevnější, jistě z toho budeme mít prospěch. Jednak si zvýšíme šanci, že tělu dáme vše, co potřebuje a jednak potěšíme i naše oči a duši. Je přece známé, že jíme i očima a i obyčejný chléb s čerstvým sýrem obloženým zeleninou a posypaný čerstvými bylinkami získá nový rozměr.

  • Cílem by mělo být sníst denně 5 porcí zeleniny a ovoce, přičemž zelenině náleží 3 (a více) dílů, ovoci 2.

Vydejme se tedy po stopách duhy…

V rajčatech se nachází především lykopen (látka ze skupiny karotenoidů), v drobných plodech (maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, jahody, rybíz, červené odrůdy angreštu), hroznech vinné révy, červeném zelí, lilku, bramborách s červenou slupkou, apod. najdeme zejména anthokyany (látky z rodiny flavonoidů).

Antokyany vykazují silné antioxidační vlastnosti, u borůvek činí 84 % celkové antioxidační aktivity, u rybízu 73 %, u malin 21 %. Jahody vedle anthokyanů obsahují i fenolové sloučeniny, plus vysokou koncentraci vitaminu C a glutathionu, což jsou další antioxidačně působící látky.

Jahody mají významné protinádorové účinky, dobře působí na činnost mozku a napomáhají v boji proti plicním onemocněním, zejména astmatu.

  • Účinky anthokyanů:
  • • Protizánětlivé účinky• Ochrana cév a močového ústrojí• Snížení rizika nádorů• Zlepšení paměti
  • • Zmírnění procesů stárnutí

Zajímavostí u rajčat je, že lykopen se lépe vstřebává z tepelně upravených rajčat, takže směle do přípravy rajských polévek nebo omáček. Lykopen příznivě působí na snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Nejvyšší obsah lykopenu najdeme ve zralých, červených rajčatech.

Tvorba lykopenu značně závisí na teplotě prostředí, jako optimální teplota pro tvorbu lykopenu je uváděna teplota v rozmezí 20-24°C v průběhu dne a kolem 18 °C přes noc. Teploty nad 30 °C inhibují tvorbu lykopenu, a naopak podporují tvorbu ostatních karotenoidů zodpovědných za žluto-oranžové zbarvení plodů.

Za oranžo-žluté, až červenofialové zbarvení jsou zodpovědné především karotenoidy. K nejdůležitějším karotenoidům, vedle beta-karotenu a lykopenu, patří γ-karoten, kryptoxanthin, lutein, zeaxanthin, astaxanthin, neoxanthin, violaxanthin, kanthaxanthin a citranaxanthin, které působí jako provitaminy a antioxidanty.

Z karotenoidů si organismus vytváří účinnou formu vitaminu A, který je důležitý především pro správné vidění, růst buněk, tvorbu slizničního hlenu, vývoj placenty a spermatogenezi. Účastní se také v metabolizmu kostí a zubů.

 Karotenoidy se pro své antioxidační vlastnosti uplatňují v prevenci degenerativních procesů a jako antikarcinogenní látky. Nicméně nic se nesmí přehánět. Jak již bylo zmíněno, vysoký příjem vitaminu A nebo beta-karotenu může zvyšovat riziko nádorového bujení u kuřáků. Tato informace může mít význam např.

pro mladé dívky kuřačky, které v touze po krásném opálení přijímají velké dávky beta-karotenu z potravních doplňků.

Můžeme se poměrně často setkat s neškodným předávkováním beta-karotenem, kdy vyšší dávky mohou oranžově zbarvit kůži (např. u malých dětí, kterým maminky dávají do příkrmů zejména mrkev a nevyužívají širší spektrum zeleniny). Zajímavé je, že podobně jako v případě lykopenu je i beta-karoten z tepelně opracované mrkve lépe využitelný než ze syrové zeleniny.

Do oranžové skupiny patří: pomeranče, meruňky, meloun kantalup, mango, nektarinky, dýně, batáty, mrkev.

Lutein je žlutý rostlinný pigment patřící do skupiny karotenoidů, resp. xanthofylů. Lutein se v těle člověka nemění ve vitamin A, ale je účinným antioxidantem.

Je nezbytný pro ochranu očí před volnými radikály vznikajícími působením ultrafialových paprsků na oční sítnici. Zastavuje také degenerativní změny na žluté skvrně, jež bývají příčinou slepoty.

Novější studie naznačují, že lutein je účinný v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, přispívá i ke správnému chodu imunitního systému.

Do žluté skupiny např. patří: mango, pomeranč, papája, papriky, kukučice.

Zelenou barvu dodává ovoci a zelenině barvivo chlorofyl, nicméně především v případě brukvovité zeleniny (brokolice, růžičková kapusta) jsou za prospěšné účinky zodpovědné i další látky, např. antioxidačně působící sulforafan z rodiny glukosinolátů.

U brukvovité zeleniny byl prokázán preventivní i léčebný efekt ve vztahu k nádorovým onemocněním.

Vedle antikancerogenní aktivity sulforafanu se uvádějí i účinky na snížení krevního tlaku, snížení rizika vzniku infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody, podílí se i na snížení hladiny cholesterolu.

Do zelené skupiny např. patří: jablka, špenát, listové saláty, brokolice, limetka, avokádo, celer, chřest, cukety, okurky, pórek.

Za modro-fialovou barvu jsou zodpovědné především anthokyany. Z modrého spektra vyniká především černý rybíz, borůvky a červené zelí. V černém rybízu jsou vedle antokyanů obsaženy také fenolové kyseliny (největší význam má kyselina ellagová, která tvoří až 51 % polyfenolů v bobulovinách)

  1. Účinky fenolových kyselin:
  2. • Zpomalení zánětlivých pochodů, které stojí v pozadí srdečních onemocnění, nádorů a bakteriálních infekcí• Zmírnění žaludečních a zažívacích potíží• Podpora metabolismu• Podpora dýchání• Ochrana LDL cholesterolu před oxidací• Nutné pro dobrý zrak• Zmírňují únavu
  3. • Snižují svalovou únavu
Budete mít zájem:  Léky Proti Zánětu Kloubů?

Antioxidační aktivitou se vyznačují také oleje z bobulovin. V olejích ze semen najdeme tokoferoly a karotenoidy, jejichž koncentrace je srovnatelná se špenátem nebo mrkví. Oleje z bobulovin mají i značný obsah fytosterolů, které se podílejí na snižování hladiny LDL cholesterolu.

Bílé zbarvení jsou zodpovědné anthokyaniny. Za favorita z oblasti bílých druhů zeleniny je považován česnek.

Jednou z jeho nejvýznamnějších složek je alliin (sloučenina obsahující síru), přeměňující se na allicin, což je jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.

Česnek se uplatňuje nejen svými antimikrobiálními, protivirovými a protiplísňovými činky, ale je známý i pro příznivý vliv na kardiovaskulární systém, své protinádorové a antioxidační účinky.

Do bílé skupiny např. patří: květák, cibule, šalotka, česnek, žampiony, bílá ředkev, čínské zelí, banány, artyčoky, zázvor, pastinák, žampiony, tuřín, vodnice.

Mango a zdraví – je plné antioxidantů

Mohlo by vás také zajímat: Mango a zdraví – je plné antioxidantů Mango a zdraví – je plné antioxidantů Další článek

Jednoduché domácí zmrzliny plné vitaminů si zamilujete!

Máte rádi zmrzlinu, ale nechcete jíst průmyslově vyrobené zmrzliny plné barviv a dalších přidaných látek? Udělejte si svoji vlastní zmrzlinu přímo u vás doma. Bude to nejen chuťová, ale i vitaminová bomba! Vybrali jsme pro Vás ty nejlepší recepty, které milujeme.

V článku jsme se navíc rozepsali o tom, které ovoce obsahují jaké látky a k čemu jsou tyto látky zdraví prospěšné a k čemu se využívají v medicíně. Dozvíte se také o různých vlastnostech ovoce, o kterých jste možná nevěděli.

Ale co můžeme zaručit? Určitě si pochutnáte!

 

Sorbet plný vitaminů a antioxidantů Mango a zdraví – je plné antioxidantů

  • 1 hrnek malin
  • 1 hnek ostružin
  • 1 hrnek černého rybízu
  • 1 hrnek červeného rybízu 

Už podle obsahu surovin je jasné, že tohle je vitaminová bomba! Sorbet obsahuje velké množství převážně vitaminu C a jak jistě víme, tento vitamin je doporučován nejen, když máme rýmu nebo chřipku, ale i na posílení imunity. To však není vše. Některé studie tvrdí, že vysoké dávky vitaminu C mohou zmírnit nežádoucí účinky při onkologické léčbě nebo dokonce usmrcovat rakovinové buňky. Vitamin C má ale také protizánětlivé účinky a působí dobře na krevní oběh. Maliny pak patří mezi nejsilnější antioxidanty, kterým se přičítá spoustu žádoucích účinků při zánětlivých nebo horečnatých onemocněních a také se doporučují kuřákům nebo alkoholikům, protože mají detoxikační účinek a spoustu dalších pozitivních vlivů na lidský organismus. A v podobě sorbetu si jejich kombinaci i náležitě vychutnáte, obzvlášť v horkých letních dnech.

Příprava v mixéru: Všechny ingredience dáme společně do mixéru. Nastavíme mixér na nízké otáčky a pomalu mixujeme, dokud není směs hladká.

Pokud se Vám zdá směs příliš kyselá, můžete přidat kus banánu, med nebo agávový sirup. Přelejeme do plastové krabičky a dáme do mrazáku.

Necháme přibližně hodinu až dvě mrazit a můžeme nabírat buď lžící, nebo naběračkou na zmrzlinu a ihned podávat.

Příprava ve šnekovém odšťavňovači: První co je třeba, tak aby měl Váš šnekový odšťavňovač speciální sítko na výrobu mražených dezertů. Některé odšťavňovače jej mají v základní výbavě společně se sítkem na výrobu smoothies, u některých je třeba je dokoupit zvlášť a bohužel, jsou i takové, které tuto možnost nemají.

Všechny ingredience necháme zmrazit. vyjmeme z mrazáku a necháme stát při pokojové teplotě přibližně 10 minut.V odšťavňovači vyměníme klasické sítko za sítko na mražené dezerty a uzavřeme jako vždy. Všechny bobule nasypejte do plnícího otvoru a odšťavňovač zapněte.

Z výstupního otvoru Vám poleze krásný, hladký sorbet, který následně můžete ihned servírovat.

Famózní borůvková zmrzlina jen ze dvou ingrediencí!

Mango a zdraví – je plné antioxidantů2 oloupané banány

1 hrnek borůvek

Borůvky jsou bohatý, přirozený zdroj minerálů, antioxidantů a vitamínu C. Pro svůj vysoký obsah těhto látek se také řadí mezi tzv. super potraviny (superfoods), které jsou v rámci zdravého životního stylu velmi oblíbené. 

Příprava ve šnekovém odšťavňovači:Banán oloupeme, rozčtvrtíme a necháme zmrazit. Po vytažení z mrazáku necháme banán i borůvky asi 10 minut při pokojové teplotě. Do šnekového ošťavňovače vložte sítko na mražené dezerty. Všechny ingredience vložíme do odšťavňovače společně, aby se chutě správně propojily.

Příprava v mixéru: V případě použití mixéru vložte banán a borůvky a postupujte jako u předchozího receptu. 

Mangový sorbet ideální na sluníčkoMango a zdraví – je plné antioxidantů

1 hrnek oloupaného nakrájeného manga 

Ano, na tento sorbet stačí mango, protože je chutí naprosto výjimečné a exotické. Jeho přednosti však nejsou pouze v chuti, ale taky v jeho skvělých vlastnostech. Podle jeho žluté barvy se dá tušit, že obsahuje betakaroten. A to dokonce takové množství, že je na druhém místě za nedosažitelnou mrkví.

Betakaroten se pak v těle mění na životně důležitý vitamin A. Známou věcí je, že je dobré užívat betakaroten než jedeme na dovolenou k moři, protože pomáhá udržovat pokožku silnou, zdravou a odolnou.

Pomáhá také zpomalovat stárnutí pleti i buněk a působí na podporu zraku.

Mango se také doporučuje například u osob s ischemickými chorobami, nebo těch, kteří mají problémy s oběhovým systémem, protože je plné antioxidantů a zabraňuje usazování cholesterolu.

Příprava ve šnekovém odšťavňovači:Nakrájené mango necháme zamrazit. Po vytažení z mrazáku necháme asi 10 minut při pokojové teplotě. Do šnekového ošťavňovače vložte sítko na mražené dezerty. Všechny ingredience vložíme do odšťavňovače společně, aby se chutě správně propojily.

Příprava v mixéru: V případě použití mixéru vložte mango a postupujte jako u prvního receptu.  

 

Jahodovo-banánový sorbet pro celou rodinuMango a zdraví – je plné antioxidantů

2 oloupané banány

1 hrnek jahod  

Jahody jsou oblíbeným ovoce jak u dětí, tak i u dospělých. Jejich velkou předností je vysoký zdroj vitaminu C, ale také vitaminu A, B a E.

Jahody také obsahují důležité minerální látky jako draslík, zinek, hořčík nebo vápník. O jahodách se navíc říká, že podporují tvorbu testosteronu a tím podporují činnost spermií.

Navíc se jim přisuzuje podpora metabolismu, vylučování, snižují nachlazení a pomáhají při onemocněních srdce.

Příprava ve šnekovém odšťavňovači:Banány oloupeme, rozčtvrtíme a necháme zmrazit. Stejně tak zmrazíme i jahody. Po vytažení z mrazáku necháme obojí asi 10 minut při pokojové teplotě.

Budete mít zájem:  Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Do šnekového ošťavňovače vložte sítko na mražené dezerty. Všechny ingredience vkládáme do odšťavňovače střídavě, aby se chutě správně propojily. Výslednou směs ještě promícháme a můžeme servírovat.

Příprava v mixéru: V případě použití mixéru vložte ingredience do mixéru a postupujte jako u prvního receptu. 

Kam dál?  

Mango: Ovoce bohů, které klidní nervy a chrání pokožku před sluncem

Mango je plodem mangovníku. Stromu, který během svého života může urodit až 2 miliony kusů! Poznejte s námi jedno z nejpěstovanějších druhů ovoce, které se pyšní lahodnou chutí, šťavnatou dužinou a mimořádnými účinky na lidské zdraví. Ne nadarmo se mangu přezdívá ovoce bohů.

Přírodní zdroj beta-karotenu

Mango obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek. Posiluje obranyschopnost, reguluje vysoký krevní tlak, pročišťuje organismus a chrání tělo před rakovinou prostaty, prsou a tlustého střeva.

Mango a zdraví – je plné antioxidantůZralé mango má žlutočervenou slupku, žlutou šťavnatou dužinu, příjemně voní a uvnitř se nachází nejedlá velká pecka, ze které lze mango jednoduše vypěstovat. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Vysoký obsah vitamínu A chrání a zlepšuje zrak, léčí šeroslepost a má příznivý vliv na pokožku těla. Spolu s minerály udržuje krásnou a zdravou pleť, hydratuje ji, podporuje její zdravou barvu a ochraňuje ji před škodlivými účinky slunečního záření. Zpomaluje proces stárnutí a pomáhá v boji s atypickým ekzémem.

Vitamíny skupiny B, které jsou v mangu ve velké míře obsaženy, pomohou udržet soustředěnost a uklidní vaše nervy.

Mango je také skvělá pochoutka při dietě. Z velké části je tvořeno vodou, zasytí a má schopnost rozkládat přebytečné tuky v těle.

Nejlepší a nejlahodnější je čerstvé mango

Mango můžete servírovat na mnoho způsobů. Lze zamrazit, usušit i kandovat nebo si z něj můžete připravit lahodný džem či zmrzlinu. Nejlahodnější a nejzdravější je však v čerstvém stavu.

Mango, které oloupete a rozkrájíte na kostičky, můžete přidat do ovocných i zeleninových salátů, do bílého jogurtu, mnoha dezertů i do koktejlu a smoothie. V podobě mangového chutney se skvěle hodí k rybám a masu.

Do obchodů se dováží nezralé

Čerstvé a zralé mango příjemně voní a svou chutí mnohým připomíná broskev. Na omak je měkké a velmi citlivé na otlaky. Slupka je z větší části žlutočervená. Seženete-li v obchodě nezralé, tedy z větší části ještě zelené mango, nebojte se ho koupit. Doma při pokojové teplotě bez problémů dozraje.

Mango a zdraví – je plné antioxidantůMango je výbornou surovinou pro výrobu jemné ovocné pálenky nebo svěžího vína. Vyrobíte z něj i skvělá smoothies.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Mango nezapomeňte kvůli chemickému ošetření zbavit slupky. Můžete ho oloupat nebo vydlabat lžící. V jeho domovině, v jižní a jihovýchodní Asii, si ho ale klidně dopřejte i se slupkou, která je plná mnoha vitamínů.

Vypěstujte si mango z pecky

Uvnitř manga se nachází plochá větší pecka, ze které lze mango poměrně snadno vypěstovat. Očištěnou pecku nechte nabobtnat a druhý den ji na hraně mírně nařízněte. Vložte ji do substrátu a pravidelně ji zalévejte. Pokud jí zajistíte dostatečnou vlhkost a teplo, můžete se za tři měsíce těšit z klíčku. Z prvních plodů se pak při velkém štěstí můžete těšit za několik let.

10 Zdraví Výhody Mango – Zprávy – 2021

Svůdné ovoce, které praská sladkou šťávou, je těžké odolat tropickému dobru zralého manga.

Ale nejen manga chutnají skvěle v smoothies a salsách, mají dlouhou historii v Ayurvédě a dalších starověkých léčebných systémech. (Koneckonců, byli asi před 5000 lety.)

Vědci z celého světa kopají do manga … a odkrývají své zdravotní výhody. Ovoce je plno dobrých směsí, jako jsou vitamíny, minerály, karotenoidy a fenolické látky, které mají na tělo silné protizánětlivé účinky.

Zde je 10 vědecky podložených zdravotních přínosů manga:

1. Jsou plné antioxidantů

Studie ukazují, že manga jsou plná antioxidantů, jako je vitamin C, karotenoidy, jako je beta-karoten, a fenolické sloučeniny jako kyselina gallová.

Výzkumní pracovníci v Havaně na Kubě zjistili, že tyto sloučeniny mohou pomáhat chránit tělo před oxidačním stresem a poškozením, stejně jako snižovat chronický zánět, který může vést k kardiovaskulárním a dalším degenerativním onemocněním.

2. Obsahují mangiferin

Mango jsou skvělým zdrojem mangiferinu – speciálního polyfenolu, který by mohl představovat silnou antioxidační kapacitu tropického ovoce. Výzkumníci také zjistili, že mangiferin vykazuje protizánětlivé a antivirové vlastnosti.

3. Podporují váš imunitní systém

Nejen, že poskytují silný antioxidační punč, ale manga jsou také baleny s vitamínem B6 a vitamínem C. Oba tyto vitamíny pomáhají udržet váš imunitní systém při hučení a 1 šálek manga poskytuje 100% vašich denních potřeb.

4. Podporují zdravé srdce

Šálek manga také poskytuje 20% vašeho denního požadavku na folát – nezbytnou živinu, která podporuje zdravé kardiovaskulární funkce.

5. Mohou pomoci předcházet obezitě a snižovat hladinu glukózy v krvi

V první studii svého druhu vědci z Oklahomské státní univerzity zjistili, že mango snížilo růst tělesného tuku, krevní glukózy a cholesterolu u myší po dvou měsících diety s vysokým obsahem tuku.

6. Podporují zdravý metabolismus

Studie ukazují, že mangiferin v mango může zlepšit metabolické abnormality a zklidnit metabolické poruchy.

7. Jsou dobré pro vaše oči

Oranžovožlutá barva Mango je známkou toho, že ovoce je bohaté na beta-karoten, což je sloučenina vitamínu A. Ve skutečnosti manga poskytují 35% denního vitamínu A – klíčové složky zdravých očí.

8. Udržují váš zažívací systém hučení

Čerstvé mražené mango bylo prokázáno, že je užitečnější při léčbě chronické zácpy u mladých dospělých ve srovnání s komerčně dostupnými vlákny. Ti, kteří dostali ovoce, měli méně závažné příznaky a zlepšili biomarkery zánětu ve střevě.

Související třída

Mango a zdraví – je plné antioxidantů $49.99 $34.99

Eliminační dieta

S Dr. Willem Coleem

9. Pomáhají zvýšit vstřebávání železa

Nedostatek železa není vtip. Ve skutečnosti, podle Centra pro kontrolu nemocí, je to nejběžnější nedostatek výživy na světě.Vaše tělo potřebuje železo, aby vaše červené krvinky nesly kyslík a podporovaly zdravé imunitní funkce a kognitivní výkon.

Mango může pomoci zvýšit vstřebávání non-heme železa, což je těžší pro vaše tělo, aby se na jeho vlastní. Když jsou non-hémové zdroje železa konzumovány společně s potravinami bohatými na vitamín C, jako jsou manga, vaše tělo je schopno lépe absorbovat železo.

Budete mít zájem:  V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

10. Mohou zlepšit celkovou výživu

Poté, co vědci ve Spojených státech studovali skupinu přibližně 29 000 dětí a dospělých, zjistili, že ti, kteří pravidelně jedli mango, konzumovali vyšší množství vlákniny, vitamínů B6 a C, hořčíku a draslíku. Oni také jedli méně přidaného cukru a sodíku.

Mango jsou skvělým příkladem toho, jak potraviny mohou posílit přirozenou obranu našeho těla a zlepšit naše fyzické zdraví. A štěstí pro nás, ovoce je k dispozici celoročně!

Plné vlákniny a vitamínů: proč jíst toto výživné a lahodné ovoce?

Mango a zdraví – je plné antioxidantů

Mango obsahuje velké množství vlákniny a je plné antioxidantů. To z něj dělá velmi výživné ovoce. Mango roste v tropech a svou měkkou dužinou a peckovitým jádrem připomíná třešeň nebo švestku. Jeho chuť je zase podobná broskvi nebo ananasu. Mango obsahuje vitamíny C, A a K, kyselinu listovou, draslík a mnoho dalších vitamínů a minerálů. Mango tedy nabízí mnoho výživy a také snižuje riziko srdečních chorob.

Výhody

Snižuje obsah cukru v krvi

Mango má schopnost přirozeně snížit obsah cukru v krvi. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace manga způsobuje snižování cukru v krvi a lepší kontrolu glykémie.

Snižuje krevní tlak

Kromě cukru, látky obsažené v mangu snižují také krevní tlak. Díky vysokému obsahu hořčíku a draslíku dokáže krevní tlak snížit a předejít jeho výkyvům.

Mozek

V mangu se nachází vitamín B6, který je důležitý pro správnou funkci mozku. Pomáhá vytvářet rovnováhu v neurotransmiterech. Také udržuje dobrou náladu a zlepšuje spánek.

  • Chrání před věkem podmíněnou makulární denegerací
  • Antioxidant zeaxanthin, který je v mangu obsažen, chrání oči před škodlivým modrým světlem a udržuje oko zdravé.
  • Kosti

Mango obsahuje velké množství vitamínu K, který hraje hlavní roli ve zdraví kostí. Vitamín K pomáhá kostem absorbovat vápník a snižuje riziko zlomenin. Konzumací manga můžeme naše kosti jednoduše posílit.

Snižuje riziko srdečních onemocnění

Rozpuštěná vláknina v mangu dokáže pomoci odstranit zanesení cév a přirozeně snižuje hladinu cholesterolu. Také draslík a vitamíny B v mangu snižují riziko srdečního onemocnění, což je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v USA.

Pomáhá proti rakovině

Další látkou v mangu je pektin, ten chrání tělo před různými typy rakoviny, včetně rakoviny prsu nebo prostaty. Mango také obsahuje betakaroten, který má protirakovinné účinky.

Léčí anemii

Mango je jednou z potravin bohatou na železo, tudíž pomáhá předcházet nízkým hladinám železa v krvi. Ty mohou způsobovat únavu, slabost, závrať a další nechtěné symptomy. Mangem se dá chudokrevnost předcházet a také do určité míry léčit.

Zpomaluje stárnutí

Díky vitamínům A a C mango skvěle pomáhá proti stárnutí. Tyto vitamíny vytvářejí kolagen v těle, čímž automaticky zpomalují stárnutí kůže.

Zvyšuje imunitu

Mango má přirozenou schopnost zlepšovat imunitní systém. Je bohaté na betakaroten a spolu s dalšími vitamíny a minerály pomáhá ochraňovat tělo před různými nemocemi.

Pomáhá proti zácpě

Mango může pomoci uvolnit zácpu. Jedno průměrně velké mango obsahuje až 40 % doporučené denní dávky vlákniny, která pomáhá při zácpě a dalších zažívacích potížích.

Pomáhá při astmatu

Díky betakarotenu mango může pomoci při astmatických potížích. Obsah živin v mangu dokáže bojovat proti otokům, které astma způsobují a poskytnout tak úlevu od kašle, sípání a tlaku na hrudi.

Zdroj: davidwolfe.com, úvodní fotka: Josch13 z Pixabay

Zdravotní přínosy manga? Antioxidační, antidiabetické a protirakovinné účinky

Mango obsahuje složky, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Tyto vlastnosti mohou přispět ke snížení rizika chronických onemocnění. Mango prospívá zdraví množstvím cenných živin, včetně vitamínu C, vitamínu A a vlákniny.

Přitom neobsahuje převratné množství kalorií.

Mimoto je mango zdrojem fytochemikálií – včetně fenolových kyselin, karotenoidů a dalších – které jsou spojeny s řadou aktivit podporujících zdraví, včetně následujících účinků: antioxidační, antidiabetické, protirakovinné.

Prevence rakoviny

Výzkum prokázal, že antioxidační sloučeniny v mangu dokážou chránit před různými druhy rakoviny – například proti rakovině tlustého střeva, prsu, prostaty či leukémii.

Snižuje hladinu cholesterolu

Vysoké množství vlákniny, pektinu a vitamínu C pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Čistí pokožku

Mango můžete za účelem čištění pokožky využít jak interně, tak také externě. Mango pomáhá čistit ucpané póry a eliminuje vznik pupínků.

Zlepšuje zdraví očí

Mango obsahuje jak vitamín A, tak také karotenoidy, které poskytují zdravý zrak a zabraňují vzniku šerosleposti.

Alkalizuje celé tělo

Kyselina vinná, kyselina jablečná a stopové množství kyseliny citronové v ovoci pomáhají udržovat alkalickou rezervu těla.

Může pomoci s diabetem

Listy manga pomáhají normalizovat hladiny inzulínu v krvi. Tradiční domácí léčba zahrnuje vaření listů ve vodě, poté je nechat namočené přes noc a ráno odvar z nich vypít. Mango ovoce má také poměrně nízký glykemický index (41-60), takže mírné množství tohoto ovoce nezvýší vaši hladinu cukru.

 Zlepšuje trávení

Papája není jediným plodem, který obsahuje enzymy pro rozpad bílkovin. Dalším druhem ovoce, které poskytuje tuto zdravou kvalitu, je mango. Vláknina v mangu napomáhá trávení.

 Pomáhá potlačit přehřátí organismu

Šťáva ze zeleného manga po smíchání s vodou pomáhá ochlazovat tělo a zabraňuje poškození z přehřátí. Proto je tato šťáva vhodná zejména při vysokých horečkách.

Posiluje imunitní systém

Velkorysé množství vitaminu C a vitaminu A v mangu a 25 různých druhů karotenoidů udržuje váš imunitní systém zdravý a silný.

Obsažené živiny v mangu

225 g manga obsahuje následující množství živin:

  • 105 kalorií,
  • 76 % vitamínu C (antioxidant a posilovač imunity),
  • 25 % vitamínu A (antioxidant, pozitivně působí na zrak),
  • 11 % vitamínu B6 a dalších vitamínů B (prevence onemocnění srdce a mozku),
  • 9 % zdravé probiotické vlákniny (trávení),
  • 9 % mědi (měď je spolučinitel mnoha životně důležitých enzymů a pomáhá s tvorbou červených krvinek),
  • 7 % draslík (vyvážení vysokého příjmu sodíku),
  • 4 % hořčík.

Jak použít mango na pokožku

Externí použití:

  • Rozmixujte mango a aplikujte na obličej. Je to snadné a rychlé.
  • Mango obsahuje betakarotén, který dodává vaší pokožce vitamín A. Ten spolu s vitamínem C jsou klíčové pro obnovu pokožky.
  • Můžete přidat třtinový cukr jako exfoliační činidlo (a použít tak masku jako peeling obličeje).

Interní použití:

  • Pokud mango konzumujete, může vám to pomoci s eliminací kožních problémů, jako jsou pupínky.
  • Mango můžete jíst syrové nebo vařené.

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector