Maltitol a jeho účinky na zdraví

Koupili jste si proteinový prášek, BCAA drink nebo jiný výživový doplněk a zjistili, že obsahuje sukralózu? Zajímá vás, co to je, a proč se v těchto výrobcích objevuje? V následujícím článku se dozvíte, proč se toto umělé sladidlo používá, a jaký je jeho vliv na naše zdraví.

Maltitol a jeho účinky na zdraví

Co je sukralóza?

Sukralóza je potravinářská přídatná látka s označením E 955, která se používá jako umělé sladidlo. Byla vynalezena v roce 1976 vědci z anglické firmy Tate & Lyle, a to Lesliem Houghem a Shashikantem Phandisem.

 Hough tehdy řekl Phandisovi, aby ,,odzkoušel” chlorovaný derivát sacharózy, ale on pod tímrozuměl, že ho má ochutnat. Zjistil, že sloučenina má silně sladkou chuť.

 Firma Tate & Lyle si nechala sukralózu ještě toho roku patentovat. [14] 

Sukralóza je nekalorické sladidlo, které se používá při výrobě několika potravin a nápojů. Vyrábí se procesem, který začíná přesně jako výroba běžného stolního cukru (sacharóza).

 Sukralóza však není cukrem. Liší se od něj svým chemickým složením.

 Tři vybrané skupiny na molekule sacharózy se nahradí třemi atomy chloru, výsledkem čehož je nekalorické sladidlo podobné cukru. [1][4][14] 

I když je sukralóza velmi sladká, její chemická sloučenina nedovoluje žaludečním šťávám, aby ji rozložily. Z čajové lžičky sukralózy se až 85% neabsorbuje do těla. Těch 15%, které tělo vstřebá, se ale v krátkém čase vyloučí prostřednictvím moči. Z tohoto důvodu je jasné, že suklaróza neobsahuje žádné kalorie a neváže se na svaly ani tuky. [1][4][14] 

Maltitol a jeho účinky na zdraví

Sacharóza vs. sukralóza

Sacharóza je přirozeně se vyskytující cukr, běžně známý jako stolní cukr a sukralóza je naopak umělé sladidlo. Chemické struktury těchto dvou sladidel jsou navzájem propojeny, ale ne identické.

 Molekulový vzorec sukralózy je C12H19C13O8, zatímco vzorec pro sacharózu je C12H22O11. Sukralóza je tedy narozdíl od sacharózy obohacena o chlor.

 

Molekula sukralózy vypadá povrchově přesně jako molekula cukru. [1][14] 

Jak jsme již zmínili, sukralóza přivádí do těla nulové množství kalorií v porovnání se sacharózou. Ta přispívá 16 kaloriemi na jednu čajovou lžičku (cca 4,2 g ). Sukralóza je asi 600krát sladší než sacharóza a na rozdíl od většiny umělých sladidel nemá hořkou chuť. [4]

Maltitol a jeho účinky na zdraví

Fakta a mýty o sukralóze

O sukralóze vzniklo mnoho článků a studií, které se zaměřovaly na její hlavní výhody, ale i její negativní vlivy na naše zdraví. Která z těchto tvrzení jsou pravdivá a která ne?

1. Sukralóza a hubnutí

Suklaróza, jako všechna umělá sladidla, přispívá k redukci hmotnosti. Je toto tvrzení mýtus nebo pravda? Nahrazení potravin a slazených nápojů, které obsahují cukr, za produkty se sukralózou, může do jisté míry přispět ke ztrátě hmotnosti, popřípadě k udržení momentální váhy.

V průzkumu členů Národního registru kontroly hmotnosti, největší studie o hubnutí, více než 50% všech respondentů uvedlo, že pravidelně konzumují nízkokalorické nápoje, z nichž 78% mělo pocit, že to pomáhá kontrolovat jejich kalorie. [10] 

V jedné 18-měsíční studii byl zkoumán efekt umělých sladidel na hmotnost u 641 dětí ve věku 4 až 11 let. Ty přijímaly 250 ml uměle slazeného nápoje denně po dobu 1,5 roku. Zjistila se u nich určitá ztráta hmotnosti a tuku oproti dětem, které konzumovaly slazené nápoje. [9]

Lidé s výraznou nadváhou nebo trpící obezitou začali přijímat nízkokalorická slazená jídla a nápoje, jako jednu z metod hubnutí. Nahrazení sladkých nápojů za uměle slazené vedlo u dospělých osob k průměrné ztrátě hmotnosti cca 0,8 kg měsíčně. [8]

Použití sladidel bez obsahu kalorií (jako je sukralóza) může lidem pomoci při snižování tělesné hmotnosti nebo při její kontrole. Nízkokalorická sladidla (a výrobky, které je obsahují) však nejsou zázračná a jejich konzumací nedosáhnete vysokého úbytku váhy.

 Měly by se považovat za nástroje, které se mohou začlenit k vašemu fitness životnímu stylu a behaviorálním praktikám, jako je konzumace zdravé výživy, pravidelné cvičení a dostatek spánku. Dodržováním těchto faktorů se může vaše hmotnost zdravě snížit.

[2]

Maltitol a jeho účinky na zdraví

2. Účinky sukralózy na krevní cukr a inzulín

Říká se, že sukralóza má nízký nebo žádný vliv na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu.

Jde o pravdu nebo mýtus? Vše závisí na jednotlivci a na tom, zda jste zvyklí konzumovat umělá sladidla pravidelně.

V jedné studii se u 17 těžce obézních lidí, kteří pravidelně nekonzumovali umělá sladidla, zjistilo, že sukralóza zvýšila hladinu cukru v jejich krvi o 14% a hladinu inzulínu o 20%. [5][10] 

Studie zaměřené na lidi s normální hmotností nezjistily žádný vliv sukralózy na hladinu cukru v krvi a ani na hladinu inzulínu. Tyto studie však zahrnovaly lidi, kteří pravidelně konzumovali sukralózu. [6][7]

Z těchto studii vychází, že pokud pravidelně nekonzumujete sukralózu, mohou se u vás při jejím požití objevit menší změny hladiny cukru a inzulínu. Pokud však budete sukralózu konzumovat pravidelně, tyto změny se postupem času vytratí.

 Je potřeba ale dodržovat její doporučený denní příjem. Nedávno dospěli odborníci k tvrzení, že požití nízkokalorických sladidel při léčbě cukrovky může dokonce přispět k lepší kontrole glykémie.

[2][5][6]

Maltitol a jeho účinky na zdraví

3. Sukralóza způsobuje rakovinu

V mnoha článcích se o sukralóze mluví jako o rakovinotvorné látce. K této problematice se vyjádřil i National Cancer Institute v USA: ,,Sukralóza byla v roce 1998 schválena Úřadem pro potraviny a léčiva USA (FDA) jako univerzální sladidlo.

 Před schválením sukralózy FDA hodnotila více než 100 bezpečnostních studií, včetně studií na vyhodnocení rizika rakoviny. Výsledky těchto studií neprokázaly, že tato sladidla způsobují rakovinu nebo představují jiné riziko pro lidské zdraví.

 [13]

4. Těhotné ženy a sukralóza

Těhotné a kojící ženy se často obávají vlivu potravin, nápojů a léků na zdraví svých dětí. Výzkum ukázal, že sukralóza nemá nepříznivé účinky na těhotné nebo kojící matky, a nejsou známy žádné vedlejší účinky konzumace sukralózy.

 Jelikož se do krevního oběhu vstřebává pouze malé množství sukralózy, je její přítomnost v mateřském mléce velmi nízká.

 Potraviny slazené sukralózou jsou přidávány i do dětské stravy, zejména proto, aby zabránily nežádoucímu nabírání na váze, a zabránilo se tak vzniku dětské obezity. [2][6][10]

Maltitol a jeho účinky na zdraví

 5. Suklaróza obsahuje chlor

Mnoho lidí odrazuje od konzumace sukralózy fakt, že obsahuje chlor. Ano, molekula sukralózy obsahuje tři atomy chloru, což zvyšuje intenzitu sladkosti cukru a odstraňuje jeho kalorie.

 Chlor v sukralóze se však v těle neodděluje, ani se v něm neukládá.

 Ve skutečnosti je to právě přítomnost atomů chloru, která zabraňuje rozkladu sukralózy v těle na energii, čímž se stává bezkalorickou. [14][17]

Je důležité si uvědomit, že chlor je přírodní složka, která se běžně objevuje například i v kuchyňské soli nebo arašídovém másle.

 Chlor je také součástí komplexnějších molekul přirozeně se vyskytujících v jiných potravinách, jako je čočka, hrášek a brambory.

 Kromě toho se do většiny veřejných dodávek pitné vody přidává právě chlor. [2][16][14] 

Maltitol a jeho účinky na zdraví

Výrobky obsahující sukralózu

Většina výrobků, které obsahují umělá sladidla, se označuje jako ,,nízkokalorická strava” nebo ,,sugar free” potraviny. Zde je několik tipů, kde se sukralóza může nacházet:

Maltitol a jeho účinky na zdraví

  • Nápoje – ochucené ledové čaje, šumivé vody, ovocné vody a hořká čokoláda jsou příklady nápojů, které mohou obsahovat sukralózu. Používání tohoto umělého sladidla snižuje množství kalorií a cukru, ve srovnání s nápoji s obsahem sacharózy. 350 ml jedlé sody obsahuje asi 150 kalorií a 40 gramů cukru, zatímco soda vyrobená pomocí sukralózy neobsahuje žádné kalorie ani cukr. [10]
  • Proteínové prášky a náhrady jídel – bílkovinné doplňky, jako jsou proteinové práškové směsi a energetické či proteinové tyčinky, často obsahují i sukralózu. Tuto látku lze nalézt také v mnoha energetických BCAA nápojích a fitness jídlech, jako jsou proteinové palačinky, ochucená oříšková másla a bezkalorické omáčky.

Maltitol a jeho účinky na zdraví

  • Cukrovinky a žvýkačky – výrobci sladkostí, jako jsou bonbóny či žvýkačky, které jsou velmi návykové, v mnoha případech nahrazují cukr právě sukralózou. 

Maltitol a jeho účinky na zdraví

Jak přidat sukralózu do vaší stravy?

Pokud chcete do svého jídelníčku přidat potraviny, které obsahují méně cukrů a kalorií, sáhněte po potravinách obsahující sukralózu. Můžete jimi sladit všechna svá jídla a nápoje.

Zde je několik dobrých tipů, jak sukralózu začlenit do své životosprávy:

  • Vynechte cukr, když sladíte čaj a kávu, nahraďte ho sukralózou. Mějte na paměti, že je mnohem sladší než cukr, takže její dávkování musí být nižší.
  • Nahraďte vysoce kalorické nápoje, jako limonáda, soda a ochucená káva, produkty obsahující sukralózu. Místo obyčejné Coly sáhněte po její sugar free alternativě. Místo klasických energetických drinků zkuste BCAA energetické nápoje, které neobsahují žádný cukr.
  • Ochuťte své koláče nebo ovesné kaše produkty obsahující sukralózu. Zkusit můžete i proteinové prášky či oříšková másla, které sukralózu obsahují. Příkladem takového receptu na zdravý koláč je tato Nadýchaná jahodovo-proteinová roláda s kokosem.

Sukralóza a její denní příjem

To, v jakém množství je látka bezpečná, charakterizuje její přijatelný denní příjem (ADI – acceptable daily intake). Ten je definován jako maximální množství látky, kterou může člověk užívat denně během celého svého života, bez zdravotního rizika.

 V roce 1991 JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives – Společný výbor expertů pro potravinová aditiva) stanovil pro sukralózu dočasnou hodnotu v rozmezí od 0 do 15 mg/kg tělesné hmotnosti.

 

Na základě této informace můžeme vypočítat, že pro 80 kg vážícího člověka je maximální příjem sukralózy 1200 mg na den. [18][19]

Možné vedlejší účinky sukralózy

Na to, abyste pocítili negativní účinky sukralózy ve svém těle, ji potřebujete konzumovat ve větším množství delší dobu. V případě, že sukralózu přijímáte denně, časem se u vás mohou objevit některé nežádoucí účinky její konzumace. [11][17]

Jak jsme zmínili, sukralóza se vyrábí přidáním chloru k běžnému cukru. Z důvodu této změny prochází sukralóza přes trávicí trakt nestrávená. Sukralóza, stejně tak i další umělá sladidla, může tedy způsobit nadýmání, plynatost a průjem. Při konzumaci ve velkém množství může mít sukralóza vysoké projímavé účinky. [11] [12][15]

Jedním z důvodů laxativního účinku sukralózy může být to, že mění obsah bakterií ve vašem střevě. Zdravá střevní flóra vede během trávení k minimální produkci plynu. Požití umělého sladidla však může zvýšit plynný dusík a množství vody v tlustém střevě, což způsobuje průjem.

 Studie na zvířatech zveřejněná v roce 2008 v časopise ,,Journal of Toxicology and Health Health” zjistila, že v průběhu 12 týdnů sukralóza snížila obsah zdravých bakterií a zvýšila množství bakterií nacházejících se ve stolici.

 Vědci dospěli k závěru, že kvůli ničení zdravé mikroflóry v těle může sukralóza snížit vstřebávání některých léků. [11] [12][15]

Věříme, že jste se prostřednictvím tohoto článku dozvěděli všechny informace o sukralóze, které jste potřebovali vědět. Používáte výrobky obsahující sukralózu i vy? Svou odpovědí se nám můžete podělit v komentáři, a v případě, že se vám článek líbil, nezapomeňte ho podpořit sdílením. 

Zdroje: 

[1] Susan S. Schiffman – Sucralose, A Synthetic Organochlorine Sweetener: Overview of Biological Issues – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856475/

[2] Everything You Need to Know About Sucralose – https://foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-sucralose/

[3] Hrefna Palsdottir – Sucralose (Splenda): Good or Bad? – https://www.healthline.com/nutrition/sucralose-good-or-bad

[4] Horne J – Bitter taste of saccharin and acesulfame-K. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11751465

[5] Pepino MY – Sucralose affects glycemic and hormonal responses to an oral glucose load. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633524

[6] Ma J – Effect of the artificial sweetener, sucralose, on gastric emptying and incretin hormone release in healthy subjects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19221011

[7] Ford HE – Effects of oral ingestion of sucralose on gut hormone response and appetite in healthy normal-weight subjects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21245879

[8] Miller PE – Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24944060

[9] de Ruyter JC – A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22998340

[10] Fowler SP – Fueling the obesity epidemic? Artificially sweetened beverage use and long-term weight gain. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18535548

[11] Guarner F – Gut flora in health and disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583961

[12] Ley RE – Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183309

[13] Jessica Migala – What Is Sucralose and Should You Be Eating It? – http://www.eatingwell.com/article/290901/what-is-sucralose-and-should-you-be-eating-it/

[14] AlDeeb OA – Sucralose. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668410

[15] Michael Greger M.D. FACLM – Splenda Side-Effects – https://nutritionfacts.org/2018/10/09/splenda-side-effects/

[16] Shereen Lehman – Is Sucralose (Splenda) Safe to Consume? – https://www.verywellfit.com/what-is-sucralose-and-is-it-safe-2506563

[17] Grotz VL – An overview of the safety of sucralose. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19464334

[18] AlDeeb OA – Sucralose. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668410

[19] European commission – Opinion of the Scientific Committee on Food on sucralose – https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out68_en.pdf

Co je to maltitol, kde ho najít a účinky na zdraví – výživy a stravy 2020

Věděli jste, že maltitol Je sladidlo široce používáno při přípravě koláčů, bonbónů a kandovaných produktů? Jeho použití je velmi užitečné jak v pekárnách, tak i v cukrárnách, zejména kdy připravte sladkosti bez cukru nebo připravte pro diabetiky.

Jako přísada je známá jmény E 965 i(maltitol) nebo E 965 ii(maltitolový sirup) a je přesně známo jako objemové nebo zátěžové sladidlo, protože má stejný objem jako sacharóza. Nicméně, na rozdíl od tohoto, to skutečně přispívá polovinu kalorií.

Maltitol a jeho účinky na zdraví

Co je maltitol?

The maltitol Je to sladidlo používané jako náhražka sacharózy, tradiční společný cukr (také běžně známý jako stolní cukr, tedy běžný bílý cukr). To je také voláno s názvem polyolu, jelikož se skládá z cukrového alkoholu.

To znamená, že jsme vystaveni sladidla, která je syntetizována z hydrogenace maltózy získané ze škrobu. Je velmi podobná sacharóze, stává se kvalitním sladidlem, protože může být použita bez nutnosti míchání s ostatními, ve srovnání s jinými sacharidovými alkoholy.

Ideální: Panela, výhody a vlastnosti nejlepšího přírodního sladidla

Je součástí rodiny sladidel známých jako cukrové alkoholy o polyoly, Navíc se běžně používá při výrobě sladkostí a koláčů, protože neovlivňuje chuť výrobků, kromě toho, že je dobře tolerována osobami s diabetem.

Z tohoto důvodu jej najdeme zejména v produktech původně sladkých, ale bez cukru a speciálně připravených pro diabetiky.

Proč se používá v cukrovcích bez cukru a u diabetiků?

Týká se sladidla, které může mít obvyklá forma v cukrovcích a cukrárnách bez cukru, a zvláště v těch, které jsou zpracovány speciálně pro lidi s diabetem. Proč? Zásadně proto to je dobře snášené sladidlo pro diabetikyprotože má tendenci absorbovat pomalu, což znamená, že zvýšení hladiny glukózy v krvi i inzulínu je ve srovnání s jiným sladidlem významně sníženo.

Maltitol a jeho účinky na zdraví

Na druhé straně je to a sladidlo s nízkou kalorickou hodnotou; Konkrétně přispívá na polovinu kalorií obyčejného cukru, takže se stává zajímavou možností pro ty, kteří sledují dietu s hubnutím nebo samozřejmě pro ty, kteří trpí cukrovkou.

Výhody maltitolu

Existuje celá řada výhod a výhod nabízených maltitolem pro oslazení určitých produktů a potravin. Například nahrazení bílého cukru maltitolem pomáhá předcházet tukové játrapokud je způsobena přebytkem cukru. To je to, co se děje s nealkoholickou tukovou játrou, která se objevuje bez konzumace alkoholu.

Také, Používá se bezpečně u lidí s cukrovkou protože jeho glykemická odpověď je nižší, takže má tendenci zvyšovat hladiny glukózy v krvi pomaleji.

Na druhé straně, tím, že nejsou metabolizovány bakteriemi přítomnými v našich ústach, nepodporuje vzhled dutin, může dokonce pomoci snížit vaše riziko.

Kde to najít a jak?

Pokud máte zájem vědět, jaké potraviny nebo potraviny mohou obsahovat maltitol, je pravda, že ve skutečnosti jakýkoliv cukr bez cukru nebo cukrovinky pro diabetiky může to obsahovat.

Ačkoli je možné, že jiné sladidla jsou dnes používány více známé a populární, jak by mohl být případ stevia nebo panela, je velmi pravděpodobné, že maltitol se bude používat z větší části.

Ale jak to můžeme najít při označování těchto potravin? V tomto případě je možné ji najít různými způsoby:

  • Ve formě maltitolu nebo maltitolového sirupu.
  • Ve formě přísady. Pokud ano, najdeme označení E 965 i (maltitol) nebo jako E 965 ii (maltitolový sirup).

Maltitol a jeho účinky na zdraví

Nežádoucí účinky maltitolu a účinky na zdraví

Přestože v normálních dávkách obvykle nezpůsobuje problémy, ve vysokých dávkách může mít projímavý účinek, Z tohoto důvodu je obvyklé nalézt na etiketě potravin, zda tento potravinářský přípravek obsahuje maltitol. Například ve Spojených státech by mělo být uvedeno na štítku, že není vhodné konzumovat více než 100 gramů maltitolu denně.

Zde jsou však hlavní vedlejší účinky maltitolu:

  • Průjem:Vzhledem k jeho laxativnímu účinku je to sladidlo, jehož spotřeba by měla být vždy mírná. Proto množství maltitolu vzhledem k jeho spotřebě bude záviset na věku osoby. Proto se nedoporučuje, aby děti konzumovaly více než 15 gramů denně, zatímco u dospělých se může objevit průjmina na 50 gramů denně (zejména u některých lidí).Jiné zdroje, jako napříkladEvropský žurnál klinické výživy, poukazují na to, že průjem se může objevit v důsledku denní spotřeby dospělých mezi 60 a 90 gramy.
  • Bolesti žaludku:Pravidelná konzumace potravin s maltitolem může způsobit bolesti břicha a břicha.
  • Plyny a plynatost:Jakmile konzumujeme maltitol, hydrolyzuje se v glukóze a sorbitolu. Pokud vezmeme v úvahu, že glukóza je snadno absorbována, ale část sorbitolu není, je běžné, že také způsobuje plyn a plynatost.

Proto, jak vidíme, spotřeba by měla být vždy mírná a měli bychom se vyvarovat nadměrné spotřeby, abychom se vyhnuli možným rizikům a nežádoucím vedlejším účinkům. Tento článek je publikován pouze pro informační účely. Nemůžete a neměli byste nahradit konzultaci s odborníkem na výživu. Doporučujeme konzultovat s důvěryhodným odborníkem na výživu. TémataSladidla

What Is Erythritol? (Září 2020)

Do jaké míry jsou umělá sladidla nebezpečná

Umělá sladidla patří mezi nejkontroverznější přísady moderního jídelníčku.Foto: Profimedia.cz

Jako umělá nebo také náhradní sladidla jsou označované látky, které jsou i mnohonásobně sladší než cukr, na rozdíl od něj však neobsahují žádné nebo téměř žádné kalorie. Při jejich konzumaci se tak nemusíme bát o svou linii, dokonce ani o svůj chrup, protože umělá sladidla neposkytují výživu ani bakteriím zubního kazu, a nemohou tak podpořit jejich růst a množení.

‚Jako většina na první pohled příliš dokonalých věcí mají i umělá sladidla svůj háček: objevují se spekulace o jejich škodlivosti pro lidské zdraví a o jejich vztahu k rakovině, ale především obavy, aby umělá sladidla ještě více nezvyšovala naši závislost na sladkém a nesměrovala náš jídelníček směrem k tučným průmyslově zpracovaným jídlům plným prázdných kalorií,‘ upozorňují odborníci ze serveru Ulékaře.cz.

Lidé by si měli uvědomit, že v lidské výživě neexistuje nic, co lze konzumovat v libovolném množství bez následků.

‚Když vidíme umělá sladidla bez kalorií, můžeme mít tendenci si myslet, že konečně někdo vymyslel sladkost, za kterou se neplatí – ale nejspíš tomu tak není. Umělá sladidla nemají své doporučené denní limity pro nic za nic.

Jejich stoprocentní bezpečnost nelze zaručit, protože se jedná o uměle vyrobené přísady a nejsou tady proto, aby vyživovaly naše tělo.

Ve skutečnosti jsou tu proto, aby ošálily naše zhýčkané smysly uvyklé na příliš sladký život,‘ dodávají odborníci.

Alkoholová sladidla – tato sladidla nemají nic společného s alkoholem, jak jej běžně známe, pouze ho svou chemickou strukturou vzdáleně připomínají.

Na obalech výrobků je můžeme rozpoznat tak, že jejich název velmi často končí příponou -ol, například sorbitol, xylitol nebo maltitol.

Na rozdíl od jiných umělých sladidel tyto látky nejsou tak docela bez kalorií, v průměru jich však obsahují přibližně poloviční množství než běžný cukr.

I přesto mohou být vhodná pro diabetiky a také snižují riziko vzniku zubního kazu. Co se týče potenciálních zdravotních rizik, alkoholová sladidla jsou považována za vcelku bezpečnou skupinu látek.

Nicméně jejich nižší kalorickou hodnotu způsobuje fakt, že nemohou být dokonale vstřebány v našem střevě, a protože větší množství těchto nevstřebaných látek vyvolává průjem, vystavujeme se při nadměrné konzumaci umělých alkoholových sladidel riziku nepříjemných střevních potíží.

Tak je to ostatně napsáno na většině žvýkaček („při nadměrné konzumaci může mít projímací účinky“), které umělá alkoholová sladidla běžně obsahují.

Sacharin – na rozdíl od předchozí skupiny umělých sladidel je úplně bez kalorií a zároveň je mnohem (200 až 700krát) sladší než běžný cukr. Sacharin byl objeven již před více než sto lety úplně náhodou, když chemici pracovali s deriváty kamenouhelného dehtu. Dnes se s ním můžeme běžně setkat v pečivu, žvýkačkách, marmeládách nebo třeba salátových dresincích.

Pro denní příjem sacharinu, stejně jako pro většinu dalších umělých sladidel, existuje doporučený limit, který by neměl přesáhnout 5 mg na kilogram tělesné váhy.

V sedmdesátých letech minulého století vzniklo okolo sacharinu velké pozdvižení, protože studie na laboratorních potkanech ukázala, že jeho příjem ve větším množství vyvolává vznik zhoubných nádorů. Od té doby byla provedena řada dalších studií a dnes je zřejmé, že závěry ze studie na potkanech (kteří navíc dostávali sacharinu skutečně obří dávky) se na člověka tak docela nevztahují.

Aspartam – dnes velmi oblíbené sladidlo bylo objeveno v šedesátých letech minulého století rovněž náhodou při výzkumu nových léků ve farmaceutickém průmyslu. I když aspartam obsahuje nějaké kalorie, pro oslazení průmyslově vyráběných potravin je ho zapotřebí tak malé množství, že jeho skutečný vliv na naši štíhlou linii je naprosto zanedbatelný.

Chuť aspartamu je asi 200krát sladší než chuť běžného cukru. Stejně jako další umělá sladidla ani aspartam se zcela nevyhnul podezření, že negativně ovlivňuje lidské zdraví.

Nejrůznější zdroje mu připisují například spojitost se vznikem rakoviny, s vypadáváním vlasů, depresí, demencí a poruchami chování.

A i když pečlivě provedená zkoumání nic z toho nepotvrdila, i u aspartamu bychom měli dodržovat doporučený denní limit, který je zhruba desetkrát vyšší než u sacharinu.

Kromě toho si musí na obsah aspartamu v potravinách dávat pozor lidé s fenylketonurií, vzácným metabolickým onemocněním, pro které může být tato látka škodlivá i v malém množství.

Sukralóza – poměrně nové umělé sladidlo se vyrábí ze skutečného cukru, avšak na rozdíl od něj neobsahuje žádné kalorie a je přibližně 600krát sladší. Protože sukralóza je termostabilní a nemění se při vyšších teplotách, může být použita také při pečení, což z ní dělá jedno z nejpopulárnějších umělých sladidel současnosti.

Doporučený denní limit pro sukralózu je stejný jako u sacharinu (doporučený denní limit by neměl přesáhnout 5 mg na kilogram tělesné váhy), a přestože se často uvádí, že je blízce podobná cukru, není tomu tak.

I když je možné ji z cukru vyrobit, výsledný produkt naprosto není cukr a ve skutečnosti byla sukralóza opět objevena náhodou při pokusech vyrobit nové druhy insekticidů (přípravků proti hmyzu).

Cyklamát – toto umělé sladidlo má snad nejhorší pověst ze všech a například ve Spojených státech nebo v Norsku je jeho použití úplně zakázáno.

Může za to především fakt, že podle některých studií může mít cyklamát karcinogenní účinky (vyvolává vznik rakoviny) nebo přinejmenším podporuje karcinogenitu jiných látek.

Použití cyklamátu je však povoleno v Evropské unii, a tedy i u nás a toto vysoce kontroverzní umělé sladidlo běžně obsahuje řada výrobků.

Více informací naleznete na www.ulekare.cz.

Přečtěte si také:
Největší pády slavných sportovních hvězd
Sportu obětovali celý život, když dosáhli vysněných met, přišel pád na tvrdou zem. Někteří propadli dopingu, jiní alkoholu či drogám. Jaké jsou příběhy slavných sportovců?Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Taky rádi pijete nápoje light, sugarfree, zero apod. v domnění, že je to zdravější? Tak si pusťte tento díl seriálu Peklo na talíři. Hostem tohoto dílu je prof. Anna Strunecká, která působila mnoho let na Přírodovědecké fakultě UK v oboru fyziologie a vývojové biologie, dnes pracuje v Ústavu lékařské biochemie na 1. lékařské fakultě UK.

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Hlavní zprávy

Jaké sladidlo z toppingů je bezproblémové?

Sladíte bez výčitek, ale máte lehkou potuchu, že by to nemuselo být zrovna to nejlepší nejen pro vaše zdraví, ale také postavu? Možná byste se divili, ale závěry vědců se různí.

Někteří tvrdí, že ač používáte nízkokalorické sladidlo, i přesto se vám vlivem sladké chuti naprázdno vyplavuje inzulin, který způsobí následný pokles energie a únavové stavy. Další vidí v umělých sladidlech jeden z důvodů aktuální obezity a závislosti na sladkém, které sužují moderní populaci.

Třetí názor mluví o tom, že jsme již prošli vývojem a ty největší ‚blafy‘ jsou již za námi, což by mělo za následek, že se dnes můžeme těšit z nové generace sladidel, která je bezpečná a bezproblémová. Volba je zřejmě na vás. Mě osobně se jeví jako nejlepší volba odvyknutí si na sladkou chuť.

Nebudeme daleko od pravdy, když prohlásíme, že největší drogou současné populace vedoucí k e zdravotní zkáze je právě cukr.

Nyní již ale k látkám, které často právě v těchto nízkokalorických sirupech najdete.

E965 – Maltitol

Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Používá se k nahrazení sacharózy. Jeho sladkost dosahuje cca 75 – 90 % sladkosti sacharózy, ale obsahuje poloviční energii. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje kažení zubů. Část cukerného alkoholu se nevstřebává do krve, ale je zpracována fermentací až v tlustém střevě. 

Látka se ve většině literatur považuje za bezpečnou. Požíváním velkého množství může dojít k nadměrné plynatosti, nadýmání nebo může mít projímavý efekt. Studie na krysách uvádějí, že v nadledvinkách proběhly po požívání maltitolu jisté změny.

S tím souvisí i pozorovatelný nárůst vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů nadledvin a prsních žláz u samičích jedinců.

Komise pro posuzování rizik uvedla, že výskyt těchto nádorů nesouvisel s jejich stravou v průběhu studie, do budoucna je však doporučena revize těchto studií a my doufáme, že k ní dojde dříve, než se projeví na lidech. 

V ČR (celé EU) je používání maltitolu v nezbytném množství v potravinách povoleno. V USA je látka povolena a zařazena na seznam látek GRAS (obecně uznávané jako bezpečné). 

E960 – Steviol-glykosidy

Stévie jako sladidlo je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky. V listopadu 2011 byla stévie v Evropské unii schválena jako přídatná látka do potravin pod označením E960. Očekává se, že toto rozhodnutí bude mít výrazný dopad na trh s cukrem a sladidly.

Ve 20. století se začala používat ve velké míře umělá sladidla, jako jsou cyklamáty a sacharin, které mohou mít karcinogenní účinky. Proto se na počátku 70. let začala japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co., Ltd zabývat možností použít stévii jako náhražku cukrů v nápojích a dalším potravinářském průmyslu.

Nyní má stévie 40% podíl na japonském trhu s umělými sladidly a pomalu ale jistě se dostává i do Evropy. My se ostatně můžeme inspirovat od zemí ležících na jihu Evropy. Právě zde se již můžeme setkat s oblíbenou černou limonádou v zeleném obalu a slazenou stévií.

To je možný krok kupředu a můžeme doufat, že se podobné bude dít i u dalších nápojů tohoto koncernu.

Od roku 2011 se může používat v ČR a je považována za bezpečnou.

obrázek z superfoodshop.nl

E955 – Sukralóza

Velmi moderní sladidlo, které se používá nejen v sirupech, ale také v proteinovém průmyslu. Jedná se o náhradní sladidlo, které je 600krát sladší než běžný cukr, ale obsahuje pouze jednu pětinu energie a má velmi nízký glykemický index. Je vysoce stabilní vůči zpracování při vysokých teplotách a nízkému pH v kyselých potravinách.

Více než 100 studií pomohlo potvrdit, že je sukralóza jedním z nejvíce bezpečných sladidel. Sukralóza byla vytvořena v roce 1960, nejprve však panovaly obavy.

V jedné studii byli hlodavci vystaveni 16000 mg sukralózy na kilogram tělesné hmotnosti za den, což je ekvivalent vypití 16000 plechovky dietní coly za den. Při této studii se neprokázaly žádné významné vedlejší účinky.

Podobně ani u lidí s diabetem, ti spotřebovali každý den 500 mg sukralózy. 

Sukralóza nezpůsobuje zubní kaz oproti běžnému cukru. Zatím nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Považuje se za bezpečnější než ostatní umělá sladidla. Na rozdíl od ostatních umělých sladidel nezpůsobuje střevní obtíže ve formě průjmu a tím nedochází ke změně střevní mikroflóry. v ČR i USA je povolena a považována za bezpečnou.

E951 – Aspartam

Jedná se o syntetické sladidlo, které je cca 200x sladší než cukr, a které zároveň zvýrazňuje aroma. Používá se ještě stále poměrně hojně, nicméně sportovní výživa od ní již dala před několika lety ruce pryč.

Občas ji ale najdeme stále právě pod označením E951. Látka není stabilní při zahřívání – ztrácí svou sladkost, proto se vyskytuje spíše v nepečených produktech.

V těle se rozkládá na 3 látky – fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol, má za následek ale také to, že zvyšuje chuť k jídlu. 

Aspartam byl poprvé schválen v roce 1974. V tomto roce se objevily první zmínky o možném poškozování mozku (zejména se vznikem rakoviny mozku). Aspartam také obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií.

Snižuje kyselost moči, tím pádem zvyšuje riziko vzniku infekce. Cílem mnoha studií bylo také zjištění efektů a podpoření teorie, že aspartam má na svědomí vznik mentálních poruch, poruch učení nebo emočního chování.

Dokázali, že Aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu.

Každá jednotlivá studie byla častokrát potvrzena nebo vyvrácena, a tak nemáme prozatím jasný obrázek, zda je toto sladidlo nezávadné, nebo nepřípustné. Co je ale jasné, tak že je nejvíce kontroverzní. 

V ČR (celé EU) je používání aspartamu povoleno do vybraných potravin v omezeném množství. V USA, Kanadě i v EU je používání látky povoleno a považuje se za bezpečné, otázkou zůstává, jaký vliv zde má potravinářská lobby, a jaký skutečné závěry studií. 

Výběr je nyní jen na vás. Jak jsem již psal na začátku, ideální je sladidla používat podobně jako cukr, a využít jejich spíše nekalorickou povahu, než zneužívat jejich dobročinnosti v podobě nižšího příjmu kalorií. 

Kaloricke tabulky.cz

Náhradní sladidla dodávají mnoha druhům potravin a nápojů sladkou příchuť nebo chuť. Jsou to poměrně složitě vyráběné chemické látky, nepatří mezi monosacharidy ani disacharidy a například med nebo fruktóza, které mají přírodní původ, se za náhradní sladidla nepovažují.

Náhradní sladidla jsou chemické látky s výrazně sladkou chutí, které se vyrábí složitou cestou chemické syntézy z přírodních, organických a anorganických zdrojů. Tato sladidla nejsou monosacharidy ani disacharidy, a nepovažují se za ně suroviny nebo potraviny se sladkou chutí, jako je například med nebo fruktóza.

Použití náhradních sladidel v potravinách a nápojích je velmi rozsáhlé, nejsou asi jen v masových výrobcích.

Využívají se samozřejmě při výrobě cukrovinek, džemů a marmelád, rosolů, kompotů, mléčných výrobků, žvýkaček, různých sušenek a oplatek, pečiva, v mnoha konzervách se sladkokyselým nálevem… Přidávají se do v nealkoholických i instantních nápojů, alkoholického i nealko piva. Známá jsou i umělá sladidla.

Syntetická umělá sladidla nezpůsobují tvorbu zubního kazu a jsou vhodná i pro diabetiky. Jsou mnohonásobně sladší než cukr a nejsou kalorická. Podle všem zjištění ale jejich používání neovlivňuje úbytek váhy a tak náhrada klasického cukru sladidly při dietách nijak nepomáhá.

Nejvíce používaná umělá sladidla jsou sacharin, sorbitol, acesulfan K a aspartam. Používají se nejen v potravinářském průmyslu, ale i v domácnostech.

  • Náhradní sladidla se v některých případech využívají i jako zvýrazňovače chutí a vůní nebo stabilizátory. Rozdělují se
  • – podle obsahu kalorií 
  • – podle způsobu jejich získávání a výroby
  • přírodní a přírodně identické
  • polosyntetické a syntetické

Náhradní sladidla z přírodních zdrojů a přírodně identická sladidla, která jsou bezpečná a bez nežádoucích zdravotních účinků

  • E422 – Glycerol
  • E957 – Thaumatin
  • E959 – Neohesperidin DC
  • E960 – Steviol-glykosidy

Uměle získaná náhradní sladidla přírodního původu a přírodně identické látky bez prokázaných negativních účinků na organismus člověka

  • E953 – Isomalt
  • E955 – Sukralosa
  • E966 – Laktitol
  • E967 – Xylitol
  • E968 – Erythritol

Syntetická náhradní sladidla, která mohou nepříznivě působit na zdraví člověka, způsobovat alergické reakce a nejsou vhodná pro děti

  • E420 – Sorbitol
  • E421 – Mannitol
  • E950 – Acesulfam K
  • E965 – Maltitol

Nebezpečná syntetická náhradní sladidla, která mohou způsobovat zdravotní potíže a jsou zcela nevhodná pro děti

  • E951 – Aspartam
  • E952 – Cyklamáty
  • E954 – Sacharin a jeho soli
  • E962 – Sůl aspartamu/acesulfamu

Zakázaná náhradní sladidla

  • E956 – Alitam
  • E958 – Glycyrrhizin

V ČR a EU zakázaná sladidla se mohou vyskytovat v potravinách, které byly vyrobené mimo země Evropské unie, ale do ČR a EU jsou dovezené a objevují se v prodejní síti.

Náhradní sladidla se mohou do potravin a nápojů přidávat jen v určeném množství. Před povolením jejich používání se poměrně dlouhou dobu testují, aby byla zaručena jejich zdravotní nezávadnost při dlouhodobé konzumaci, a stanovují se doporučené denní dávky.

V mnoha potravinářských výrobcích se ale objevují společně i další přídatné tzv. E-látky a tak je vždy dobré z údajů na obalu zjistit jejich složení a množství.

V případě, že mezi nimi jsou látky pro lidské zdraví nevhodné nebo dokonce nebezpečné se doporučuje takové potraviny a nápoje nekonzumovat nebo konzumaci omezit na nezbytné minimum.

Nejpoužívanější náhradní sladidla

Sacharin se používájako náhrada cukru už více než 100 let. Je to nejstarší a na světě nejrozšířenější umělé sladidlo, 200 až 700 krát sladší než běžný stolní cukr.

Vzhledem k tomu, že nemá žádný energetický obsah a lidským tělem prochází bez změn, je vhodný i pro diabetiky a využívá se pro výrobu nízkoenergetických a diabetických potravin a nápojů. Má intenzivní sladkou chuť s hořkou příchutí po požití.

Vydrží beze změn dlouhé skladování, snáší vysoké teploty a hodí se k vaření i pečení.

Na účinky na zdraví jsou u sacharinu dva odlišné názory a tak byl několikrát zakázán a pak opět povolen. Podle jednoho je pro zdraví zcela neškodný, podle druhého může způsobovat různé potíže a dokonce i rakovinu. U 70 kg vážícího člověka je bezpečná konzumace 0,35 gramů denně, to je přibližně 155 gramů – 26 kostek – cukru.

Sacharin se nejvíce používá jako stolní sladidlo, přidává se do mléčných výrobků, nealko nápojů, pudinků, desertů, cukrovinek a čokolády, pekařských výrobků, žvýkaček, džemů a  marmelád, sterilované a konzervované zeleniny a ovoce, marinád, dresinků, hořčice ale i do  zubní pasty…

Sorbitol je bílý cukerný práškový nebo tekutý alkohol, průmyslově vyráběný z glukózy, která vzniká při výrobě škrobů. Je o polovinu méně sladší než klasický cukr.

V přírodní formě ho obsahují například hroznové víno, jablka, třešně, švestky nebo hrušky.

Používá se především jako sladidlo, které je vhodné i pro diabetiky, ale i jako stabilizátor, zahušťující látka, sekvestrant nebo antioxidant.    

Sorbitol není vhodný pro malé děti a ve větším množství může i u dospělých osob způsobit zdravotní obtíže především střevního charakteru – průjmy, plynatost apod. Nežádoucí reakce se projevují po požití více než 25 mg, tato dávka ale několikanásobně převyšuje povolené obvyklé množství v potravinách. Lidský organismus si ale na vyšší dávky rychle zvyká a nežádoucí účinky se zmírní.

V potravinářství má velmi velké využití. Zahušťují se s ním různé sladkosti, jako stabilizátor a sladidlo se používá v mražených desertech, jako sekvestrant při výrobě rostlinných olejů a antioxidační schopnosti se využívají u různých potravin, kde je možná ztráta barvy.

Protože během zpracování nevytváří hnědou barvu jako cukr, je velmi často používám v pekařských výrobcích. Absorbuje vodu a tak brání vysoušení potravin. Přidává se do cukrovinek s peprmintovou a mátovou příchutí a do nízkokalorických potravin, kde potlačuje pachuť sacharinu.

Obsahují ho bonbony bez cukru, sirupy, džemy a marmelády, sušené ovoce, moučníky, zmrzliny… Mimo potravinářský průmysl se Sorbit používá i při výrobě zubních past a ústních vod a také v lékařství pro redukci vody v těle a při nitrožilní výživě.

Sladidlo Sorbuit se skládá pouze ze sorbitu, žádné další látky v něm nejsou.  

Acesulfan K se používá jako sladidlo, ale také pro zvýrazňování chutí. Je intenzivně sladký, ve větším množství nahořklý, 200 x sladší než běžný cukr. Protože je nestravitelný, nekalorický, v lidském těle se nestřebává a prochází jím beze změn, je vhodný i jako sladidlo pro diabetiky.  Má dlouhou trvanlivost, dobře se rozpouští ve vodě a dá se použít i při pečení a vaření.

Přijatelná denní dávka je maximálně 15 mg na 1 kilogram váhy člověka, tedy při hmotnosti 70 kilogramů 1,5 gramu. Toto množství odpovídá 210 gramům – 35 kostkám – klasického cukru.

Podle mnoha studií není Acesulfan K genotoxickou ani karcinogenní látkou a v běžném množství je bezpečný. Pokud se ale zahřívá, unikají z něho toxické výpary.

Osoby citlivější na chemické látky v potravinách a malé děti by se tomuto náhradnímu sladidlu měly vyhýbat, protože jim může způsobit menší zdravotní potíže.

V potravinářském průmyslu se používá v cukrovinkách, čokoládách, mražených dezertech a zmrzlinách, ve žvýkačkách, v pudinku i jogurtech.

Obsahují džemy, marmelády a zavařeniny, marinády, dresinky, pekařské výrobky a také instantní, alkoholické i nealko nápoje.

Samostatně se používá jako náhradní sladidlo, mimo potravinářský průmysl se přidává do zubních past a některých farmaceutických výrobků.

Aspartam je z hlediska zdravotní nezávadnosti nejvíce sporné náhradní sladidlo.Poprvé bylo jeho používání schváleno v roce 1974 a od té doby probíhají neustále výzkumy a diskuze o jeho účincích na lidský organismus.

Je prokázáno, že u osob citlivějších na chemické přísady v potravinách vyvolává bolesti hlavy, závratě, vyrážky a další různé negativní reakce. Některé studie dokonce upozorňují, že negativně působí na nervový systém a hormonální rovnováhu.

Jeho konzumaci by se měly vyhýbat děti i těhotné a kojící ženy, protože se v lidském těle rozkládá na metanol. Podle jiných výzkumů ale není konzumace Aspartamu v běžném množství pro člověka nebezpečná… V České republice je jeho používání povoleno jen u vybraných potravin a nápojů v omezeném množství.

Na jeho bázi jsou i sladidla NutraSweet, Fansweet a Inbis. Přijatelná denní dávka je maximálně 40 miligramů na kilogram tělesné váhy člověka.

Aspartam chutná podobně jako cukr, nemá žádné vedlejší příchutě a využívá se také jako zvýrazňovač chutí. Je 200 x sladší než klasický cukr, vzhledem k složení a kalorické hodnotě ho mohou používat i diabetici. Při delším skladování a při zahřívání ztrácí svoji sladivost, a tak není vhodný pro vaření a pečení.

Je známý především jako stolní sladidlo, ale obsahuje ho přibližně šest tisíc potravinářských výrobků z celého světa.

Přidává se do nealko nápojů, různých mléčných výrobků, pudinků, dezertů, cukrovinek a čokolád, žvýkaček, mražených krémů a zmrzlin, majonéz, hořčice, marinád i dresinků nebo nakládané zeleniny.

Využívá se i při výrobě vitamínových doplňků, zubních past a farmaceutických výrobků. Nepoužívá se v případech, kdy je potraviny nutné ohřívat.  

Cyklamát má příjemně sladkou chuť bez vedlejších příchutí. Je přibližně 40 x sladší než cukr, nekalorický, tělem prochází beze změn a tak je vhodný i pro diabetiky. Může se bez problémů dlouhou dobu skladovat, dobře se rozpouští v horké vodě, má výborné vlastnosti pro vaření i pečení. 

Doporučená maximální denní dávka je 11 miligramů na kilogram váhy člověka, tedy 0,6 gramů při váze 70 kilogramů. Toto množství odpovídá 17 gramům – 3 kostkám – cukru. Cyklamát může mít podle některých studií negativní účinky na zdraví u malých dětí a osob, které jsou citlivější na chemické přísady v potravinách a nápojích. Cyklamát údajně může i zvyšovat účinky jiných karcinogenních látek.

Používá se jako umělé sladidlo, do nealko nápojů, pudinků, dezertů, cukrovinek a čokolád, žvýkaček, pekařských výrobků, džemů a marmelád, marinád, dresinků nebo různých zavařenin. Využívá se také při výrobě zubních past, multivitaminových přípravků a některých léků.  Vzhledem k poměrně nízké sladivosti se v poslední době ale používání stále méně.

Thaumatin je v zemích EU jediné povolené přírodní sladidlo. Extrahuje se ze slupek, které obalují semena afrického ovoce katemfe.

Má intenzivně sladkou chuť s mírnou příchutí lékořice, je až 3000 x sladší než běžný cukr, ale neobsahuje žádné kalorie a je vhodný i pro diabetiky.

Vzhledem k dobré slučitelnosti s ostatními sladidly se používá i jako zvýrazňovač chutí. Při zahřívání klesá jeho sladivost a tak se příliš nehodí k pečení a vaření.

Podle Světové zdravotnické organizace nemá žádné karcinogenní, toxické, alergické ani jiné zdraví škodlivé účinky a je bezpečný. Konzumace většího množství může vyvolat pouze průjmové potíže.

Thaumatin se používá při výrobě mnoha druhů cukrovinek, žvýkaček, jogurtů, želé, džemů a marmelád, nealko nápojů…Přidává se také do zubních past a vitamínových přípravků.

Neohesperidin DC se získává ze slupek grapefruitů a nezralých hořkých pomerančů. Používá se nejen jako syntetické sladidlo, ale i k zvýraznění chutí a aroma.

Je až 1500 x sladší než klasický cukr, má jemnou příchuť mentolu a lékořice, snižuje hořkou chuť v potravinách a dodává jim sladší chuť.

Je vhodný pro pečení a vaření, Neobsahuje žádné kalorie, bez problémů ho mohou používat i diabetici.

Neohesperidin DC je jedno z mála umělých sladidel, u kterého nebyly prokázány žádné negativní účinky na lidské zdraví a je považováno z tohoto hlediska za zcela bezpečné.

Používá se jako stolní sladidlo, při výrobě osvěžujících nápojů, sýrů, jogurtů, pudinků, různých dezertů, cukrovinek, žvýkaček nebo mražených ovocných zmrzlin. Přidává se také do džemů a marmelád, sladkých omáček, pekařských, vaječných a rybích výrobků. Využívá se v pivovarnictví, obsahují ho zubní pasty a ústní vody.   

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector