Lykopen a jeho zdroje v potravinách

Osnova:Lykopen podporuje morfologii spermií1. Špagetová omáčka2. Rajčatový džus3. Velký plátek melounu4. Salsa5. Růžový grapefruit nebo džus z růžového grapefruituZávěr:

  • Lykopen je rostlinný pigment, jehož zdrojem jsou potraviny jako rajčata, grapefruity nebo meloun.
  • Prospěšný je lykopen tím, že je to antioxidační sloučenina pomáhající bojovat proti volným radikálům buněk v těle a přispívá ke snížení rizika některých onemocnění.
  • Potraviny s vysokým obsahem lykopenu mají také vysoký obsah vitamínu C, folátu a draslíku.

Lykopen patří do rodiny karotenoidů, což je skupina příbuzných vitamínu A. Konzumace stravy bohaté na potraviny obsahující lykopen je spojena také se sníženým rizikem rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a očních poruch souvisejících s věkem.

Nejlepší cestou je dostat lykopen do těla z přírodních potravin než z tablet. Ošidili byste se o další živiny.

Lykopen podporuje morfologii spermií

Lykopen je pro tělo prospěšný také z pohledu snížení rizika rakoviny prostaty. Silný antioxidant lykopen pomáhá chránit volné radikály a má prokazatelný efekt na morfologii spermií.Nejlépe se lykopen uvolňuje a je rychleji absorbován do těla během vysokých teplot. Látka lykopen se v těle hromadí především ve varlatech, nadledvinkách a prostatě. Často ji využívají muži středního a vyššího věku v rámci péče o prostatu.Na druhou stranu, ale dávejte na velké množství lykopenu pozor, může nárazově snížit hladinu testosteronu.

Ve kterých potravinách je obsaženo nejvíce lykopenu? Našli jsme pro vás 5 nejlepších potravin, ze kterých můžete lykopen získat.

1. Špagetová omáčka

Obecně jsou čerstvé potraviny vhodné pro vaše zdraví. Pokud ale jde o lykopen, nejlépe se získává ze zpracovaných nebo vařených rajčat.

  1. Špagetová omáčka nebo jakákoliv jiná červená omáčka z rajčat, je bohatá na lykopen a další vitamíny a minerály.
  2. Zkuste si špagetovou omáčku vyrobit sami nebo hledejte v obchodě pouze omáčky vyrobené ze zdravých surovin.

2. Rajčatový džus

Lykopen a jeho zdroje v potravinách

Dalším vynikajícím způsobem, jak dostat lykopen do organismu, je pít rajčatovou šťávu.

Doporučujeme jeden šálek rajčatové šťávy denně. Do těla dostanete lykopen, navíc obsahuje nízký počet kalorií a má dostatek vitamínu A a vitamínu C.

3. Velký plátek melounu

Lykopen a jeho zdroje v potravinách

Další vhodným způsobem, jak získat lykopen, je vzít meloun a nakrájet ho na několik kusů. Meloun je také vynikajícím zdrojem draslíku, vitamínu C a vitamínu A.

Meloun má navíc nízký obsah kalorií. Meloun můžete jíst samotný nebo z něj připravte zdravý salát.

4. Salsa

Lykopen a jeho zdroje v potravinách

Jíte salsu? Pokud ano, využíváte dobrý zdroj lykopenu. Salsu můžete využít jako dip nebo jako omáčku. Vytvořte si vlastní salsu nebo hledejte v obchodě, ale opět si hlídejte správné složení.

Salsa je velmi všestranná, můžete ji jíst s pečenými tortilla chipsy, ale také je velmi chutná s vejci či na bramborách.

5. Růžový grapefruit nebo džus z růžového grapefruitu

  • Růžový grapefruit sice nemá tak velký obsah lykopenu jako ostatní potraviny, ale stále se jedná o velmi dobrý zdroj této látky.
  • Tento druh grapefruitu má nízký obsah kalorií a je chutným zdrojem vitamínů A a C.
  • Grapefruit nemusíte pouze jíst, ale růžový grapefruit doporučujeme i ve formě džusu.

Závěr:

Potraviny obsahující lykopen jsou tělu prospěšné. Ať už jsou výše uvedené potraviny prospěšné především z hlediska obsahu lykopenu, anebo díky jiným vitamínům, které obsahují, vyplatí se je jíst.

Především v letním období vyzkoušejte osvěžující smoothie, džus nebo si jen tak dejte meloun.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.

Jaké účinky na zdraví má lykopen a ve kterých potravinách ho najdeme?

Lykopen a jeho zdroje v potravinách

Lykopen je rostlinné barvivo se silnými antioxidačními vlastnostmi. Díky němu mají rajčata, melouny a grapefruity svou charakteristickou červenou až oranžovou barvu.

Lykopen má řadu blahodárných zdravotních účinků. Mimo jiné, zlepšuje zdraví srdce, chrání před spálením pokožky slunečním zářením a uplatňuje se též v prevenci některých druhů rakoviny. 

V tomto článku se podíváme na účinky lykopenu a na jeho nejlepší potravinové zdroje.

Silné antioxidační vlastnosti

Lykopen je antioxidant ze skupiny karotenoidů. Antioxidanty jsou látky, které náš organizmus chrání před molekulami, zvanými volné radikály.

  • Pokud množství volných radikálů překročí množství antioxidantů v organizmu, dochází ke vzniku takzvaného oxidačního stresu, který je spojován se vznikem řady chronických onemocnění, jako jsou rakovina, diabetes, onemocnění srdce nebo Alzheimerova choroba (1).
  • Výzkum naznačuje, že antioxidační účinky lykopenu pomáhají udržet v organizmu rovnováhu mezi antioxidanty a volnými radikály a chrání nás před některých z výše uvedených chronických chorob (2).
  • Laboratorní studie a studie na zvířatech navíc naznačují, že lykopen chrání organizmus před účinky škodlivých látek, jako jsou pesticidy, herbicidy, glutamát sodný (MSG) a některé druhy plísní (3, 4, 5, 6).
  • Shrnutí: Lykopen je silný antioxidant, který chrání lidské tělo před oxidačním stresem, některými toxiny a chronickými chorobami.
  • Silné antioxidační účinky lykopenu se mohou uplatnit v prevenci nebo zpomalení progrese některých druhů rakoviny. 
  • Laboratorní studie například naznačují, že lykopen může zpomalit růst nádorových buněk u rakoviny prsu a prostaty (7, 8).
  • Studie na zvířatech navíc ukazují, že lykopen může bránit růstu nádorových buněk v ledvinách (9).

U lidí byly provedeny observační (pozorovací studie), které naznačují spojitost mezi konzumací karotenoidů (včetně lykopenu) a rakovinou plic a prostaty. Zdá se, že vysoký příjem karotenoidů (včetně lykopenu) snižuje riziko rakoviny plic a prostaty o 32 – 50% (8, 10, 11).

Jedna studie, která trvala 23 let, podrobně zkoumala vztah mezi lykopenem a rakovinou prostaty u více než 46 tisíc mužů.

Muži, kteří jedli každý týden alespoň 2 porce rajčatové omáčky bohaté na lykopen měli o 30% nižší riziko rakoviny prostaty, než ti, kteří jedli méně než jednu porci stejné omáčky za měsíc (12).

Nicméně nedávno provedená analýza 26 studií již tak skvělé výsledky nepotvrdila. Výzkumníci zjistili, že muži s vysokým příjmem lykopenu měli jen o 9% nižší pravděpodobnost rakoviny prostaty. Z hlediska možného přínosu je nejlepší denní příjem lykopenu v množství 9 – 21 mg (13).

Shrnutí: Strava bohatá na antioxidant lykopen pomáhá chránit před rakovinou prostaty a může též chránit před některými druhy rakoviny plic, prsu a ledvin. Je ale nutné provést další studie, abychom tato předběžná zjištění pořádně potvrdili nebo vyvrátili.

Lykopen také může snižovat riziko předčasného úmrtí na kardiovaskulární onemocnění (14).

Je to díky tomu, že snižuje rizikové faktory pro choroby srdce a cév. Konkrétně může zmírnit poškození organizmu volnými radikály, snižuje celkový i „zlý“ LDL cholesterol v krvi a naopak zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol v krvi (15, 16).

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Po Menstruaci?

Vysoká hladina lykopenu v krvi také pomáhá prodlužovat život lidem s metabolickým syndromem, což je soubor příznaků, které vedou k onemocnění srdce a cév (abdominální obezita, vysoký krevní tlak, inzulínová rezistence a diabetes druhého typu).

V jedné studii, která trvala deset let, odborníci sledovali osoby s metabolickým syndromem a zjistili že ti, kteří měli nejvyšší hladinu lykopenu v krvi, měli až o 39% nižší riziko předčasného úmrtí na kardiovaskulární choroby (17).

V jiné studii, která rovněž trvala 10 let, bylo zjištěno, že strava s vysokým obsahem lykopenu snižuje riziko onemocnění srdce a cév o 17 – 26%. A nedávno provedená analýza několika studií zjistila, že vysoká hladina lykopenu v krvi může snížit riziko cévní mozkové příhody až o 31% (18, 19).

Protektivní účinky lykopenu se zvlášť dobře uplatňují u osob s nízkou hladinou antioxidantů v krvi nebo naopak s vysokým stupněm oxidačního stresu. Mezi tyto osoby patří, mimo jiné, senioři, kuřáci, diabetici a též lidé s kardiovaskulárními chorobami (20).

Shrnutí: Lykopen má silné antioxidační vlastnosti, které také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a riziko kardiovaskulárních chorob či předčasného úmrtí na tato onemocnění.

Některé studie naznačují, že lykopen může chránit před škodlivými účinky slunečního záření (21, 22).

V jedné malé studii, která trvala 12 týdnů, byli účastníci vystaveni ultrafialovému záření před a po konzumaci lykopenu z rajčatové pasty. Kontrolní skupina namísto lykopenu užívala placebo. Účastníci, kteří užívali lykopen vykazovali méně závažné kožní reakce na ultrafialové záření než ti, kteří namísto rajčatové pasty jedli placebo (23).

V jiné studii, která rovněž trvala 12 týdnů, účastníci užívali 8 – 16 mg lykopenu denně, a to buď ve formě potravin nebo doplňků stravy. Ukázalo se, že lykopen v těchto dávkách snižuje zčervenání pokožky po ozáření UV zářením o 40 – 50 %.

V této studii se také ukázalo, že doplňky stravy, které obsahovaly směs lykopenu s dalšími karotenoidy byly v ochraně před UV zářením účinnější než doplňky stravy, které obsahovaly pouze samotný lykopen (24).

V každém případě ale vezměte na vědomí, že ochrana před UV zářením, kterou lykopen poskytuje, není rozhodně dostatečná a nenahrazuje používání kvalitních opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem. 

Shrnutí: Lykopen může zlepšit obranyschopnost kůže a do jisté míry jí chránit před škodlivými účinky UV záření ze slunce. Nicméně v žádném případě nenahrazuje opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem, které bychom měli při slunění vždy používat.

Některé studie naznačují, že lykopen může mít i řadu dalších blahodárných zdravotních účinků, jako například:

  • Pomáhá zlepšovat zdraví očí: Lykopen může zpomalovat až zabránit onemocněním očí, jako jsou šedý zákal nebo věkem podmíněná makulární degenerace, které patří mezi nejčastější příčiny slepoty u starších lidí (25, 26).
  • Tiší bolest: Některé studie naznačují, že lykopen může zmírňovat projevy neuropatické bolesti, což je druh bolesti, vyvolané poškozením nervů a okolních tkání (27, 28).
  • Chrání mozek: Díky svým antioxidačním vlastnostem Lykopen může chránit před epileptickými záchvaty a ztrátou paměti v souvislosti s věkem podmíněnými chorobami, jako je například Alzheimerova choroba (29, 30, 31).
  • Posiluje kosti: Antioxidační účinky lykopenu zpomalují stárnutí kostních buněk, posilují architekturu kostí a pomáhají kosti udržet zdravé a silné (32).

Nicméně je potřeba říci, že většina výše uvedených kladných účinků lykopenu byla ověřena jen laboratorními studiemi a studiemi na zvířatech. Proto je nutné provést nejprve studie na lidech, než budeme moci vyslovit nějaké konkrétní závěry a výše uvedené blahodárné účinky lykopenu na zdraví potvrdit.

Shrnutí: Zdá se, že Lykopen pomáhá zmírnit bolest a prospívá zdraví očí, mozku a kostí. Nicméně musíme provést kvalitní studie na lidech, abychom tyto účinky mohli potvrdit.

Prakticky veškeré potraviny červené nebo sytě růžové barvy obsahují lykopen. 

Nejbohatším zdrojem lykopenu jsou ale rajčata, přičemž platí, že čím je rajče zralejší, tím více lykopenu obsahuje. Lykopen ale najdeme i v řadě jiných potravin.

Tady je seznam potravin bohatých na lykopen (obsah lykopenu je uveden na 100 gramů dané potraviny) (33):

  • Sušená rajčata: 45.9 mg
  • Rajčatové pyré: 21.8 mg
  • Kvajáva: 5.2 mg
  • Vodní meloun: 4.5 mg
  • Čerstvá rajčata: 3.0 mg
  • Rajčatový kompot (rajčata v plechovce): 2.7 mg
  • Papája: 1.8 mg
  • Růžový grapefruit: 1.1 mg
  • Vařené sladké červené papriky: 0.5 mg

Doporučený denní příjem lykopenu není oficiálně stanoven, nicméně provedené studie naznačují, že nejlepších výsledků dosáhnete při denním příjmu 8 – 21 mg.

Shrnutí: Většina červeného a růžového ovoce obsahuje lykopen. Jeho nejbohatším potravinovým zdrojem jsou rajčata a potraviny vyráběné z rajčat.

  1. I když lykopen můžeme najít v celé řadě různých potravin, můžete ho užívat i jako doplněk stravy.
  2. Nicméně je třeba být opatrný a poradit se o užívání doplňků stravy s lykopenem se svým lékařem, protože lykopen může ovlivňovat účinky některých léčiv, zejména léků na ředění krve a snižování krevního tlaku (34).
  3. Stejně tak byste neměly užívat doplňky stravy s lykopenem během těhotenství, protože jedna menší studie naznačuje, že užívání doplňků stravy se 2 mg lykopenu denně zvyšuje riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti vašeho dítěte (35).
  4. Navíc výzkum prokázal, že konzumace lykopenu v přírodní podobě (tedy z potravin) je lepší než užívání doplňků stravy, protože přírodní lykopen z potravin je účinnější než „umělý“ lykopen z doplňků stravy (36).

Shrnutí: Doplňky stravy s lykopenem nejsou vhodné pro každého a nemají vždy stejnou účinnost a přínos jako přírodní lykopen z potravy. Proto jejich užívání nedoporučujeme a pokud je chcete užívat, vždy se předem poraďte se svým lékařem.

Příjem lykopenu z přírodních potravin je považován za bezpečný. 

Nicméně ve vzácných případech může při extrémně nadměrné konzumaci lykopenu, dojít k oranžovému zbarvení kůže, kterému se odborně říká lykopenodermie.

Pokud budete lykopen přijímat výhradně z přírodních potravin a nebudete to s jejich konzumací přehánět, nemusíte se lykopenodermie obávat. Navíc v případě, že to přeženete a kůže se vám zbarví do oranžova, stačí potraviny s lykopenem na několik dní z jídelníčku úplně vyřadit a vše se vrátí do normálu. 

V jedné studii, dostal muž, který denně po dobu několika let pil 2 litry rajčatové šťávy. Poté co na několik dní potraviny s lykopenem z jídelníčku úplně vyřadil, zbarvení pokožky zmizelo a neměl ani žádné jiné potíže (37, 38).

Doplňky stravy s lykopenem jsou nevhodné pro těhotné ženy a také pro osoby, které užívají některé druhy léků (hlavně léky na ředění krve a léky na vysoký krevní tlak) (34, 35).

Shrnutí: Příjem lykopenu z potravin je bezpečný. Naproti domu užívání lykopenu ve formě doplňků stravy, zejména ve vyšším množství má svá rizika a nežádoucí účinky a rozhodně to nedoporučujeme.

Budete mít zájem:  Zánět Močových Cest V Těhotenství Léčba?

Lykopen je silný antioxidant, který má řadu kladných účinků na naše zdraví. Například chrání pokožku před poškozením slunečním zářením, zlepšuje zdraví srdce a může i snižovat riziko některých druhů rakoviny.

I když si v lékárně nebo specializovaných obchodech můžete koupit doplňky stravy s lykopenem, jejich užívání vám nedoporučujeme, a to zejména během těhotenství a v případě, že užíváte léky na ředění krve nebo vysoký krevní tlak. 

Studie navíc naznačují, že nejlepších výsledků dosáhnete, když budete přijímat lykopen přímo z potravin. Jeho nejbohatšími potravinovými zdroji jsou rajčata a další ovoce a zelenina červené nebo růžové barvy.

Lykopen a jeho zdroje v potravinách

Lykopen a jeho zdroje v potravinách

Rajčata nebo rajčatová šťáva jsou velmi dobrými zdroji lykopenu.

Lykopen v současné době patří mezi nejsilnější antioxidanty. Předpokládá se, že hraje důležitou roli v prevenci rakoviny a srdečních onemocnění. Jak moc velkou ochrannou roli hraje lykopen je stále sporná otázka, stále totiž probíhají vědecké studie.

Co je to vlastně lykopen?

Lykopen je karotenoid, který dává ovoci a zelenině jejich červenou barvu. Pokud pojídáte hodně lykopenu, tak z jeho nadbytku můžete mít kůži a játra zbarvené do žluta.

Na rozdíl od jiných karotenů, lykopen se v těle nepřemění na vitamin A. Nejsou známy žádné příznaky deficitu lykopenu a žádné doporučení denní hodnoty pro lykopen.

Ví se ale, že je velmi zdravý pro srdce a je super jako prevence před rakovinou.

Kolik lykopenu je dost?

Jak bylo řečeno výše, doposud není stanovena žádná doporučená denní dávka pro lykopen. Alespoň ne ta oficiální. Neoficiálně lékaři doporučují dospělým jedincům přijmout mezi 2 a 30 mg lykopenu za den. Jednoduše řečeno, pro získání doporučené denní dávky lykopenu je potřeba sníst jedno rajče denně, plátek melounu, nebo třeba 2 mrkve.

Podívejte se na seznam potravin, které jsou super přírodními zdroji lykopenu.

1. Guáva

Ve 100g guáva je cca 5204µg lykopenu.
Růžová nebo červená guáva (čte se “kvajáva”) je dobrým zdrojem lykopenu. Guava je někdy nazývána jako “superovoce” – má totiž velmi mnoho zdravotních výhod.

Může obsahovat až čtyřnásobné množství vitaminu C, než kolik je ho v pomerančích, stejně jako vitaminu A. Guavová semena jsou zdrojem omega-3 a vlákniny.

Plody mohou být odšťavněny, použity do džemů nebo si pochutnáte i na čerstvých plodech.

2. Vodní meloun

Ve 100g vodního melounu je 4532µg lykopenu.
Červený vodní meloun je perfektním přirozeným zdrojem lykopenu.

Už jen jeden klínek vodního melounu vám dá doporučené denní množství lykopenu. Meloun má dokonce větší obsah lykopenu než rajčata, když se na ně díváme z hlediska obsahu na 100g porci.

Je také zdrojem vitaminu C. Meloun lze jíst čerstvý nebo v salátu.

3. Rajčata

Ve 100g rajčat je 3041µg lykopenu.
Rajčata se řadí mezi nejbohatší přírodní zdroje lykopenu. Jedino jediné rajče vám dá víc, než je denní doporučená dávka lykopenu. V rámci rajčatových produktů jsou nejlepší potravina, co se lykopenu týče, sušená rajčata. Mají téměř 20 krát vyšší obsah lykopenu než syrová rajčata.

Zajímavost: Více prospěšného lykopenu obsahuje protlak (29,3 mg/100 g) než stejné množství čerstvých rajčat (0,9 – 4,2 mg/100 g).

4. Papája

Ve 100g papáji je cca 1828µg lykopenu.
Papája je velmi dobrým zdrojem lykopenu. Zralou papáju není potřeba nijak upravovat, jí se v syrové podobě.

Naopak nezralou papáju je třeba tepelně upravit, a to zejména u těhotných žen. Obsahuje totiž hodně latexu, který stimuluje kontrakce dělohy.

Papája, na rozdíl od jiných druhů ovoce, vykazuje i další schopnosti v boji proti rakovině.

5. Grapefruit

Ve 100g grapefruitu je cca 1135µg lykopenu.
Růžový grapefruit obvykle obsahuje zhruba poloviční množství lykopenu jaké je v čerstvých rajčatech. Zatímco je toto ovoce hořké, je velmi zdravé, a některé studie naznačují, že grapefruit může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je také dobrým zdrojem vitaminu C a obsahuje vlákninu.

6. Sladké červené papriky (vařené)

Ve 100g těchto paprik je cca 484µg lykopenu.
Červená paprika je nejen vynikajícím zdrojem karotenoidů samotných, ale je také zdrojem více než 30 dalších živin, členů rodiny karotenoidů.

Nedávná studie ze Španělska se detailně podívala na vitamin C, vitamin E, a šest karotenoidů (alfa-karoten, beta-karoten, lykopen, lutein, kryptoxanthin a zeaxantin). Při studii zjistili, že pouze dvě zeleniny obsahují nejméně dvě třetiny všech uvedených živin.

Jednou z těchto potravin bylo rajče, a druhá byla sladká paprika!

7. Chřest (vařený)

Ve 100g vařeného chřestu je cca 30µg lykopenu.
Chřest je vynikající zelenina bohatá na vitamin E, vitamin K a vitamin B9. A je to také super zdroj lykopenu. Jen malé upozornění, zde se bavíme o čerstvém chřestu, či chřestu, který je připraven na páře.

8. Červené (fialové) zelí

Ve 100g červeného zelí je cca 20µg lykopenu.
Zelenina, jako například červené zelí (dále pak brokolice a růžičková kapusta), mají super antioxidační schopnosti vzhledem k jejich vysokému obsahu vitamínu C a flavonoidů. Červené zelí obsahuje i lykopen, takže si ho určitě dejte.

9. Mango

Ve 100g manga je cca 3µg lykopenu.
Jasně, mango v sobě nemá zase až tak moc lykopenu. Ale víte co? Má ho. A to se počítá. Jíst pouze mango, abyste dosáhli doporučené denní dávky lykopenu, to není takřka možné.

10. Mrkev

Ve 100g mrkve je asi 2µg lykopenu.
Jeden šálek mrkvové šťávy obsahuje přibližně 5 mikrogramů lykopenu. Vařená mrkev obsahuje asi 2,1 mikrogramů lykopenu na každých 100 gramů. Pamatujte si, že červená mrkev má více lykopenu, než klasická oranžová mrkev.

Zajímavost: Při výzkumu publikovaném v roce 2008 bylo zjištěno, že úroveň antioxidantů ve vařené nebo dušené mrkvi byl vyšší, než v syrové mrkvi.

Víte o lykopenu, že…

Barvivo lykopen je téměř 10x účinnější při ochraně buněk než beta-karoten obsažený v mrkvi.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Výhoda rajčat – LYCOPEN

Zpočátku se rajčata pěstova paradoxně pro okrasu, teprve později se začalo používat jako plodová zelenina.Oblibu získala rajčata především pro svoji výraznou chuť, krásnou barvu a velmi snadný způsob pěstování.

Budete mít zájem:  Příznaky Problémů S Ledvinami?

Důležitý je obsah vitamínu C , E a A, velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek – jsou to například draslík či železo, nebo karoten.

Lykopen je přírodní barvivo zvané karotenoid, který prokázal několik blahodárné účinky na lidské zdraví. Lykopen je jedním z nejznámějších antioxidantů rostlinného původu, který chrání buňky před působením volných radikálů a může snižovat riziko některých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob.

Tepelně upravená rajčata obsahují více dostupného (využitelného) lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je snáze absorbován.

Protože je lykopen rozpustný v tucích, zvyšuje se rychlost jeho vstřebávání vařením rajčat s olejem, nebo konzumací s jinými potravinami obsahujícími olej. Byl prokázán vztah mezi snížením rizika vývoje srdečního onemocnění a lykopenem, dodávaným organismu prostřednictvím umírněného množství rajské šťávy.

Aby byl lykopen v organismu maximálně využit, je vhodné konzumovat rajčata neloupaná, protože převážná část lykopenu je obsažena ve slupkách.

Lykopen je látka, která byla nedávno objevena a která v posledních letech stojí v centru pozornosti mnoha vědeckých výzkumů v oblasti zdravotnictví, jež potvrdily pozitivní účinky lykopenu na zdraví našeho organismu. Látka lykopen (přírodní karotenoid, velmi silný antioxidant, 10x účinnější než vitamin E a 2x silnější než beta-karoten) se získává z rajčat.

Uvádí se, že je podstatně silnější antioxidant, než vitamin E. Jde o rostlinný pigment dodávající ovoci a zelenině, především rajčatům, jejich červenou barvu.Patří do skupiny karotenoidů, které jsou známy svými antioxidačními vlastnostmi.

Je to antioxidant ochraňující buňky lidského těla před jejich ničením volnými radikály, na něž se umí napojit tak, že mohou být zneškodněny a vyplaveny z organismu.

Šlechtitelé využili gen z planě rostoucích rajčat, který zajišťuje plodu šarlatově červenou barvu a až o 50 % vyšší obsah lycopenu.

Výsledky četných experimentálních i epidemiologických studií vypovídají o příznivých účincích lykopenu (resp. rajčat a výrobků z nich) při prevenci vzniku rakoviny prostaty, děložního čípku, tlustého střeva, konečníku, jícnu a žaludku.

Závěrem je možné konstatovat, že pravidelná konzumace rajčatových jídel, kde lykopen bude v dobře vstřebatelné formě (nejlépe domácí rajčatová omáčka s přidaným olejem, lečo,…) je pozitivním přínosem pro prevenci nejen rakoviny prostaty, ale i jiných typů rakoviny.

Je důležité uvědomit si, že lidské tělo není schopno lykopen, na rozdíl od rostlin, samo vyprodukovat. Pro jeho blahodárné účinky bychom se sami měli postarat o jeho pravidelný přísun pomocí vhodně zvolené potravy.

  • ► Lykopen v produktu fin Lycoforcaps 
  • je lidským organismem snadno přijímán a snášen, nezpůsobuje vznik alergické reakce jako při požití celých rajčat.
  • zdroje iformací:

Lykopen – Wikipedie

Jeden nebo více uživatelů zpochybnili nezaujatost, ověřitelnost, faktickou přesnost nebo encyklopedičnost, případně i další aspekty tohoto článku. Podívejte se na diskusní stránku, kde mohou být uvedeny další detaily.

Pro vkladatele šablony: Na diskusní stránce zdůvodněte vložení šablony.

Lykopen

Obecné

Systematický název

(6E,8E,10E,12E,14E,16E,18E,20E,22E,24E,26E)- 2,6,10,14,19,23,27,31-oktamethyldotriakonta-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-tridekaen

Triviální název

ψ,ψ-karoten

Sumární vzorec

C40H56

Identifikace

Registrační číslo CAS

207-949-1

Vlastnosti

Molární hmotnost

536,87 g/mol

Teplota tání

172–173 °C

Teplota varu

660,9 °C

Hustota

0,889 g/cm3

Není-li uvedeno jinak, jsou použityjednotky SI a STP (25 °C, 100 kPa).

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lykopen – prášek

Lykopen je červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem ze skupiny karotenoidů neobsahujících kyslík. Patří mezi biologicky důležité tetraterpeny (acyklický tetraterpen; vysoce nenasycený uhlovodík s 11 konjugovanými a dvěma izolovanými dvojnými vazbami)[1], je jedním z provitaminů vitamínu A a je schopen absorbovat světlo.

Biosyntéza

Spojením dvou geranylpyrofosfátů vzniká dvacetiuhlíkatý geranylgeranylpyrofosfát, který se dále přeměňuje v lykopen. Z lykopenu pak vzniká buď alfa-karoten, který se dále přeměňuje na lutein, nebo beta-karoten. Lykopen je chemicky relativně stabilní, takže v potravinách i lidském těle degraduje pomaleji než např. beta-karoten.

Zdroje lykopenu

K významným zdrojům lykopenu patří: vodní meloun, rajče, posed bílý, šípek růže, červený grapefruit, guava.[zdroj?]

Působení na lidský organizmus

Lykopen má jako antioxidant ochranný vliv na lidské buňky, tkáně a orgány a přispívá ke „snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi, podpoře imunitního systému a ochraně kůže před negativním vlivem UV záření“.

Lykopen také snižuje pravděpodobnost vzniku některých nádorových a degenerativních onemocnění a chrání pleť před stárnutím.

Odborníci také uvádějí, že antioxidativní efekt je jedním z pozitivních faktorů, které pomáhají snižovat riziko vzniku onkologických onemocnění.

Lykopen je také vhodný jako antioxidant při srdečně cévních onemocněních, kdy se podílí na ochraně endotelu. Pomáhá také zlepšovat funkci prostaty.

Je ovšem důležité vědět, že vědci zjistili, že u kuřáků pozitivní vliv konzumace lykopenu mizí.[zdroj?]

Zejména díky obsahu lykopenu je možné rajčata, rajčatový džus či protlak využívat v prevenci a léčbě řady onemocnění a kosmetických problémů. Optimální denní dávku lykopenu však získáme až konzumací 12 kusů dobře zralých rajčat, takže v některých případech je možné doporučit kombinaci rajčat (či džusu a jiných rajčatových produktů) s lykopenem z lékárny.

Lykopen působí synergicky s vitamínem C, takže je velmi vhodné při preventivním či terapeutickém využití lykopenu či rajčat doplňovat i tento vitamín.

Dávkování

  • Doporučená denní dávka se pohybuje pro různé účely mezi 10 a 300 miligramy, prodávané kapsle obsahují nejčastěji 10 nebo 167 miligramů lykopenu.
  • Ve zralých červených rajčatech je ho obvykle 30–75 mg/kg.[1]
  • Obvyklá léčebná denní dávka je 2–3× denně 2–3 dcl rajské šťávy nebo jednou až 2× denně 167 miligramů lykopenu.

Pro farmaceutické účely se používají speciálně šlechtěná rajčata s vyšším obsahem lykopenu.
Zavářením ovoce a zeleniny s obsahem lykopenu se jeho obsah podstatně nesnižuje.

Tepelnou úpravou rajčat naopak obsah využitelného lykopenu v pokrmech stoupá.

Odkazy

Reference

  1. ↑ a b Archivovaná kopie. www.vyzivaspol.cz [online]. [cit. 2015-03-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. 

Literatura

  • STRATIL, Pavel. ABC zdravé výživy. Díl 1.. 1. vyd. Brno: Vl. n 345 s. Dostupné online. ISBN 80-900029-8-6, ISBN 978-80-900029-8-2. OCLC 320261414 

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu lykopen na Wikimedia Commons
Autoritní data

  • GND: 4404289-9
  • LCCN: sh85079087
  • MA: 2780022147

Portály: Chemie | Biologie

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Lykopen&oldid=20209480“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector