Lničkový olej (camelina sativa) a jeho účinky na zdraví

Věděli jste, že tento lničkový olej má vyšší poměr účinných látek, jako například kokosový, olivový nebo lněný olej??? Lničkový olej není velmi známým druhem oleje ale určitě si zaslouží Vaši pozornost. Jaké účinné látky tedy obsahuje lničkový olej, jaká rostlina je lnička, jaké zdravotní účinky má tento olej a jak jej používat zvenčí a zevnitř???

O lničkovém oleji a lničce

Lničky (lat. Camelina sativa) – čeleď brukvovitých

Lničkový olej je skutečně “nabitý” důležitými a léčivými látkami jako například: omega 3 mastné kyseliny a různé vitamíny (viz níže). Jeho chuť je mírně pikantní ale to vůbec nevadí. Lničky nejsou klasický len, ze kterého máme lněný olej, je to jen příbuzná rostlina, nazývaná také falešný len.

Lničky rostou do výšky maximálně jeden metr a rostlina je podobná řepce olejnaté. Kvete malými žlutými kvítky, které mají kolem půl centimetru. Semena lničky mají jen okolo 2 mm a jsou červenavé až červeno-hnědé barvy, z nich se vyrábí tento olej.

Tyto olejnatá semena se však používají také v kosmetickém průmyslu nebo při výrobě barev.

Lničkový olej (Camelina Sativa) a jeho účinky na zdraví

Co obsahuje lničkový olej za látky?

Je to úžasné co všechno obsahuje jeden olej, podívejte jaké účinné látky v sobě ukrývá…

Vitamíny A, B, D, E, K, omega 3 a 6 mastné kyseliny, betakaroten, steroly, kyseliny.

Účinky lničkového oleje na zdraví

Lničkový olej má silně pozitivní účinky na zdraví zvenčí, ale i zevnitř. Podívejte se, na co se hodí ve Vašem případě.

  • Podporuje imunitní systém a chrání buňky
  • Regeneruje buňky, prevence proti vzniku rakoviny
  • Chrání buňky před působením volných radikálů
  • Podporuje trávení a pravidelné stolici
  • Zvyšuje vylučování kyselin a podporuje chuť k jídlu
  • Snižuje vysoký cholesterol a krevní tlak
  • Prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • Pročišťuje, posiluje a zprůchodňuje cévy
  • Zabezpečuje hojení ran a kožních chorob
  • Odstraňuje suché lokty, chodidla a paty
  • Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
  • Odstraňuje lupy, roztřepené konečky
  • Odstraňuje lámající se nehty a suché okolí nehtu
  • Pozitivní vliv na nervový systém

Lničkový olej (Camelina Sativa) a jeho účinky na zdraví

Ze semen lničky se vyrábí lničkový olej

Kde rostou lničky?

Lničky rostou v Evropě, Asii, Austrálii a v Americe. Pěstuje se však i v jižní Sibiře a proto se lničky zvykne volat i sibiřský len. Oblibě však jižněji a teplejší místa.

Na Slovensku a v Česku roste lničky jen ojediněle v jižních částech, protože po rozšíření zemědělské činnosti je to už jen ohrožený rostlinný druh.

Lničky se daří na místech jako je louka, pole, nebo sušší místa vedle cestě.

Použití lničkového oleje v praxi

Lničkový olej je super pomocníkem vnitřnímu, ale i vnějšímu zdraví, jak na to???

Použití lničkového oleje zvenčí

Lničkový olej pro lepší pokožku – pokud Vás trápí suchá místa na pokožce, jemné vrásky, jizvy, nebo kožní nemoci, tak použijte tento olej na čistou a suchou pokožku 1 – 3 krát denně. Aplikovat jej můžete prstem, pár kapek, nebo na vatovém tamponu. Olej na pokožce nechte působit a dále jej nemyjte.

Lničkový olej pro lepší nehty – když se Vám lámou nehty, nebo máte suché okolí nehtu, tak si aplikujte 3 – 4 krát v týdnu tento olej na nehty a okolí nehtu a pokožka ai nehet by měly zpevnit.

Lničkový olej (Camelina Sativa) a jeho účinky na zdraví

Lničkový olej pro lepší vlasy – pokud Vás trápí lupy, tak si na suché vlasy a i pokožku hlavy aplikujte tento olej na kořínky vlasů. Pak tento olej nechte působit 20 – 30 minut, vlasy umyjte a nechte přirozeně vyschnout, nefénujte jejich. Když máte suché nebo roztřepené konečky vlasů, tak si na suché konečky vlasů vetřete trochu tohoto oleje a nechte je tak.

Použití lničkového oleje zevnitř

Konzumace lničkového oleje – doporučená denní dávka lničkového oleje je 1 lžičku ráno před jídlem. Tento olej zapijte vodou, čajem nebo smoothies nápojem.

  • Použití v kuchyni – lničkový olej můžete použít do studené kuchyni na přípravu zeleninových nebo těstovinových salátů, pomazánky, omáčky, smoothies nápoje, zákusků či do krému.
  • TIP
  • Při koupi ľaničníkového oleje si dejte pozor, aby byl lisovaný za studena, bez konzervačních látek, stabilizátorů, barviv a příchutí.
  • Kliknutím zvětšíte
  • Lničkový olej (Camelina Sativa) a jeho účinky na zdraví

Poznejte i další účinný a vzácný olej a to arganový. Klikněte sem a dozvíte se vše co je třeba o tomto oleji, jak se používá, jaké má pozitivní, možné negativní účinky, co obsahuje a jak se tento arganový olej vyrábí.

Černý kmínový olej a jeho účinky na zdraví?

Známý na Středním východě jako ‚Osivo požehnání‘

Černý kmín, známý také jako Nigella Sativa, byl používán k tomu, aby úspěšně udržoval lidi ve zdraví již více než 3 300 let od svého prvního hlášeného objevu v egyptské hrobce Pharoaha Tutanchamona. Dokonce i prorok Muhammad říkal, že semeno černého kmína pomáhá proti každé nemoci kromě smrti. 

Byly hlášeny zprávy o tom, že tato semena byla používána v dávné historii na Středním východě, okolí Středozemního moře  a v Indii – na všechno od drobných bolestí hlavy a podráždění kůže až po onemocnění jinak považovaná za nevyléčitelná. Byla považována za jednu z nejsilnějších protizánětlivých bylin, které kdy existovaly.

Kleopatra ji použila jako kosmetickou péči

Královna Nefertiti použila černý kmínový olej, aby jí přinesla lesk vlasů a nehtů.Hippokrates ho použil k napomáhání při poruše trávení a metabolismu.Archeologové dokonce potvrdili, že král Tut měl v hrobce láhev černého kmínového oleje pro použití v posmrtném životě.

Není žádným překvapením, že černý kmínový olej byl také používán praktiky Ayurvedy a čínské tradiční medicíny po tisíce let k léčbě rozsáhlého seznamu mírných až extrémních zdravotních stavů.

V uplynulých letech byl černý kmínový olej testován a několik vědeckých studií potvrzuje své dlouhodobé přínosy pro zdraví.

  • Uvádí se jako ‚Nejvyšší úroveň zdraví, které dává olej ze semen‘  Černý kmín může být nejefektivnější zdravotní výživou ‚vše v jednom‘.
  • Od roku 1964 bylo publikováno 458 studií zahrnujících černý kmín, které potvrzují to, co tisíce let vědí o kulturách Středního východu a severní Afriky.
  • Černý kmenový olej se rychle stává jedním z nejlepších přírodních produktů pro miliony lidí v mezinárodním měřítku.

Je to přírodní zdroj, Nigella Sativa, se účastnil stovek studií týkajících se vysokého stupně wellness a zejména prevence nemocí. Jedna z jeho účinných látek Thymoquinone účinně snižuje velikost stávajících nádorů.

Ve studiích na potkanech a lidech bylo zjištěno, že olej z černého kmínu může být prospěšný v následujících oblastí:

Inhibujte růst nádorů až o 50%zvyšuje růst zdravých buněk kostní dřeně o 250%pomoc při produkci přirozeného interferonuprokazuje silné antibakteriální a protizánětlivé účinkypomáhá chránit tělo před poškozením při chemoterapií a radiacídeaktivovat nebo i zabít určité typy rakovinných buněkJe to jedna z nejčasnějších kultivovaných rostlin v lidských dějinách. To znamená, že byla jedním z prvních poskytovatelů života.

Tyto černé semena obsahují více než 100 známých chemických sloučenin a některé z nich jsou stále objeveny a identifikovány. Hlavní účinnou látkou v oleji černého kmínu je krystalický nigellon.

Olivový olej obsahuje také beta sitosterol, tymochinon, kyselinu myristovou, kyselinu palmitovou, kyselinu stearovou, kyselinu palmitoleovou, kyselinu olejovou, kyselinu linolovou, kyselinu arachidonovou, proteiny a vitaminy B1, B2 a B3.

Obsahují také vápník, kyselinu listovou, železo, měď, zinek a fosfor.

Budete mít zájem:  Edwardsův syndrom (trisomie 18) – co je to – příznaky, příčiny, léčba

Vysoký obsah fytosterolů, který se vyskytuje v černém kmínu, je také nezbytný pro přirozenou produkci hormonů, provitaminu D a žlučové kyseliny lidského těla, které pomáhají při prevenci endokrinních poruch, imunitní nedostatečnosti a kardiovaskulárního onemocnění.

Výsledkem je, že tyto malé semena černého kmínu poskytují všestranný multivitamin výživy.

Důvody konzumace černého kmínu denně …

A umožnit pro zázračný život …

JE MOTOREM IMUNITNíHO SYSTÉMU – POMÁHÁ S NEJVĚTŠÍMI ZÁPADNÍMI NEMOCEMI JAKO JSOU RAKOVINY A HIV

Dr. Gary Null říká: ‚Pokaždé, když vezmete černý kmín, stimulujete imunitní systém, aby bojoval ve vašem zájmu. S odkazem na jeho schopnost zlepšit imunitní systém a pomáhat léčit i ty nejvíce nemožné útočníky jako je rakovina a HIV úspěšně.

Černý kmín to pomáhá stimulovat produkci kostní dřeně a buněk imunitního systému. Zvyšuje produkci interferonu, chrání zdravé buňky před poškozujícími účinky škodlivých útočníků, pomáhá ničit nádorové buňky a zvyšuje počet B-buněk produkujících protilátky uvnitř nás.

Černý kmín podporuje celé tělo. Jeho imunitní vlastnosti a účinné látky dokázaly, že pomáhají bojovat s nekonečným seznamem onemocnění a autoimunitních poruch prostřednictvím podpory produkcí imunitních buněk těla, kostní dřeně a přirozeného interferonu. Dokonce i pro lidi v nejlepším zdravotním stavu, konzumace černého kmínu pravidelně výrazně zvýšila jejich vitalitu a pohodu!

Žena v Jemenu, trpící rakovinou třetího stupně, toužila po přírodní léčbě. Byla doporučena, aby se třikrát denně podávala černá kmínová semínka s medem, kromě česneku a medu.Po třech měsících její rakovina úplně zmizela. Žena nežádoucí konzumaci těchto výživových potravin dokonce i po zhoršení nemoci.

A nejen, že černý kmín byl prokázán, že pomáhá zlepšit celou řadu onemocnění, jako je její, ale výzkumníci z laboratoře Imuno-biologie proti rakovině v Jižní Karolíně také zjistili, že černý kmín pomáhá stimulovat aktivitu neutrofilních granulocytů – nejhojnější typ bílého krevních buněk v těle.

Tyto neutrofily se zaměřují na rakovinové buňky dříve, než se množí, a pomáhají je odstranit dříve, než se mohou vyvinout do škodlivých nádorů.

‚Záchranná‘ forma karcinomu, který způsobil ČERNÝ CUMIN Nigella Sativa je dobře zdokumentovaný přínos pro mnoho forem rakoviny, včetně rakoviny pankreatu.

Právě teď je rakovina pankreatu čtvrtou hlavní příčinou úmrtí na rakovinu v Americe, protože míra přežití po pěti letech konvenční léčby rakoviny je smutně pouze čtyři procenty.

Studie provedená u Kimmel Cancer Center na Univerzitě Thomas Jeffersona v Philadelphii odhalila, že Nigella Sativa (černý kmín) ZTRUŽENÉ rakovinové buňky pankreatu – s neuvěřitelnou 80% úmrtí na nádorové onemocnění nádorových buněk! Bylo rovněž prokázáno, že zastaví proces transkripce genu, takže rakovinné buňky se nemohou replikovat! Kouzelná přísada v Nigella Sativa se jeví jako tymochinon. Vědci se domnívají, že užívání tymochinonu je příslibem jako strategie léčby jak pro pacienty, kteří již prošli chirurgickou a chemoterapeutickou operací, tak i pro slibné preventivní opatření – zejména pro ty, kteří jsou geneticky náchylní.

NÁSLEDUJTE SVÉ SRDCE – BUDE TO POTŘEBOVAT

Nejvyšší vitalita neznamená nic, pokud nebudete udržovat ZDRAVÉ SRDCE. Černý kmín prospěje srdci a kardiovaskulárnímu systému mnoha impozantními způsoby …

Bohaté nenasycené omega – 6 a – 9 mastné kyseliny a fytosteroly pomáhají posilovat a zvyšovat pružnost stěn cév, snižují kapilární křehkost a propustnost, zabraňují tvorbě trombů a snížení arteriálního tlaku.

Pomáhá rovněž při snižování hladiny cholesterolu v krvi – zabraňuje tvorbě nebezpečných aterosklerotických plátů a zabraňuje vzniku zánětlivých elementů v celkovém kardiovaskulárním systému. Černý kmín byl navíc používán k léčbě tachykardie, bradykardie, hypotenze, hypertenze a alternativních srdečních onemocnění.

OCHRANA PROTI ANTIBIOTICKO-RESISTANTNÍM VIRŮM

V roce 1989 byl v Pákistánském lékařském věstníku zveřejněn článek o fenomenálních vlastnostech černého kmínu. Poté v roce 1992 provedl výzkum v oblasti antibakteriálních vlastností přípravku Black Cumin ve srovnání se silnými antibiotiky léčebné oddělení Dhakské univerzity v Bangladéši.

Fakta byly velmi fascinující: černý kmínový olej se ukázal být více účinným prostředkem proti určitým druhům bakterií, včetně těch, které nejvíce odolávají antibiotickým lékům. Dobrý problém – Černý kmín dodává tobě s mnoha přínosy. Některé z mnoha stavů, které byly údajně ošetřeny konzistentním požitím černého kmínu, zahrnují, ale nejsou omezeny na …

Rakovina Nemoci srdce Zlepšení růstu vlasů a dokonce prevence poliózy (časné šednutí) zvýšení produkce kostní dřeně zmírnění alergie, zánět vedlejších nosních dutin Snížení úzkost a nervové napětí Léčebné bronchitidu zmírnění symptomů nachlazení a flus koliky (novorozence) Diabetes průjem, poruchy trávení a ztráta pálení žáhy vlasů hlavy a migrény vysoký krevní tlak Nespavost střevních parazitů letargie a deprese migrény paraziti Candida albicans snižuje hladinu cholesterolu v krvi, blokuje vznik zánětlivých procesů v kardiovaskulárním systému, posiluje a zvyšuje pružnost cévních stěn Akné úlevu od bolestí zad, artritidy a revmatismu pro obnovu Vypálit Ekzém plísňových a jiných infekcí bolest kloubů Lupénka bolavé svaly Astma Chronický únavový Poor Musc le tón Over-vzrušená nervový systém Zlepšuje dýchacími potížemi / symptomů Boje infekčního onemocnění Slabost Zabraňuje epileptických záchvatů dermatitida s prostatou problémy Žlučník kameny Ledvinové kameny Hemoroidy křečové žíly deprese Obtížný oběh a řadu dalších zdravotních problémů Suchá kůže Black kmín má neuvěřitelnou řadu prospěšných vlastností. Je: inhibitor analgetický Antibakteriální Protizánětlivý protivředové anti-cholinergní antifungální antihypertenzivum Antioxidant křečím Antivirová bronchodilatátoru diuretiky glukoneogeneze (anti-diabetická) jater a ochranné (játra chránící) snižující krevní tlak zvyšující citlivost na insulin interferon induktor A galactagogue ( zvyšuje tok mateřského mléka u kojených matek) Emmenagoga (stimuluje menstruační období) Reno-ochranná (ochrana ledvin) Inhibitor nádorového nekrotického faktoru alfa Funkce imunitního systému a posilovač reakce Booster metabolismu

Nejlepší způsob, jak konzumovat černý kmín

OIL je nejúčinnější způsob, jak spotřebovat černý kmín, protože olej je koncentrovanější než celé semeno a je épe absorbovány. Také kvůli své silné absorbovatelné koncentraci je zapotřebí pouze 1 čajová lžička na dávku. Většina zdravotníků a lékařů doporučuje užívat 1 čajovou lžičku oleje dvakrát denně pro léčebné účinky, na prázdný žaludek / před jídlem a před spaním.

Pro zdravou udržovací dávku nebo jako preventivní opatření můžete jednoduše užívat jednou denně. Černý kmín může mít u některých nějaké sedativní účinky, a protože mají oleje charakteristiky vylučující žluč, je podle mého názoru nejlépe užíváno ve večerních hodinách – pokud to nepoužíváte 2x denně za léčebné výhody.

Můžete si vzít olej sám, smíchat s vodou nebo šťávou (* skvělý se syrovým medem), nebo může být přidán do teplého čaje. Mnozí lidé přidali do obličeje a tělové krémy také malé množství, které mají fenomenální výsledky. To je také příznivé lokálně pro popáleniny, psoriázu a jiné kožní poruchy. Smíchejte s medem a / nebo česnekem skvělý tonik pro účinnou imunitu během chřipky a nachlazení.

Černý kmín by měl být užíván denně jako preventivní opatření pro všechny nemoci a celoživotní vitalitu.

Kde získat 100% čirý černý kmínový olej?

Budete mít zájem:  Jak na hormonální nerovnováhu (dysbalanci)? poradíme vám

Za prvé, musí to být pravý černý kmínový olej, čistě od Nigella Sativa. Můžete také pouze koupit organický čistě lisovaný olej, který je zcela zbavený všech přísad a měl by být skladován v Mironově lahvičce s ochranou proti světlu a vzduchu.

Lničkový olej (Camelina Sativa) a jeho účinky na zdraví

Černý kmínový olej má neutrální chuť, je bez cukru, lepku nebo laktózy. Kapsle s vysokým obsahem 490mg černého kmínového oleje a dalších 22,5 mg vitaminu E, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Antibakteriální přírodní produkt má analgetické, protizánětlivé a hojivé vlastnosti.

Při alergiích může pomoci zmírnit příznaky, jako je svědění očí, nosu a krku. Podráždění sliznic a postižených oblastí klesá. V případě neurodermatitidy, vysokého krevního tlaku, problémů s trávením, poruch spánku, ztráty vlasů nebo slabého imunitního systému může denní léčba čistým černým kmínovým olejem podpořit zdraví a vést k pozitivní změně.

 Zlepšená pokožka po akné, pupínkách nebo kožních onemocnění, je to osvědčený účinný lék, který působí přirozeně uvnitř těla. Antioxidant, dezinfekce a antifungální léčebná síla oleje v procesu hojení také působí na rány a popáleniny. Přírodní čistící kůra, detoxikační léčba, nachlazení nebo zažívacích problémů.

Balení obsahuje 180 tobolek, užívání 2 kapsle denně, pro 90 denní léčbu.

Lničkový olej (Camelina Sativa) a jeho účinky na zdraví

Lnička setá 200 ml

Extra Lničkový olej – Lnička setá – Camelina sativa má unikátní složení, s vysokým obsahem Omega3 mastných kyselin.

Je to tradiční rostlina, která se v Evropě pěstovala od dob Římské říše až do druhé sv. války, jako krmná rostlina pro dobytek, ale také pro svůj kvalitní olej, který je lehce stravitelný a poměrně stabilní i na vaření (na rozdíl od lněného oleje, který lehce oxiduje). Naši předkové tedy netrpěli nedostatkem Omega3 mastných kyselin, neboť tato rostlina byla běžně dostupná.

Po druhé světové válce z Evropy zmizela, ale dále se pěstuje se v oblastech jižní Sibiře, v Malé Asii, v Číně. Vzhledem k obsahu vitamínů a minerálních látek se složením extra lničkový olej podobá oleji z oříšků cedru. Obsahuje vysoké množství vitamínu E. Ten se podílí na procesech okysličení tkáňových buněk.

  • Camelina Sativa  – olej ze Lničky seté
  • – významně zabraňuje vzniku zhoubných nádorů
  • – normalizuje krevní tlak
  • – zabraňuje vzniku trombů a zanášení cév
  • – snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • – zvyšuje pevnost a pružnost cév
  • – podporuje metabolismus tuků
  • – zmírňuje záněty
  • – podporuje imunitní systém (zlepšuje imunitu)
  • – chrání před rakovinou
  • – působí na nemoci kardiovaskulárního systému
  • – prevence aterosklerozy
  • – podporuje činnost štítné žlázy, podporuje endokrinní systém
  • Historie používání oleje ze semen Cameliny

Od doby římské říše až do doby druhé světové války byl olej z Cameliny obyčejným olejem na vaření v celé Evropě, nejvíce v Německu, Skandinávii a Rusku. V Rusku měl přednost před lněným olejem, protože má lepší chuť, je trvanlivější a má výrazně vyšší tržní cenu.

V polovině 20. století ve většině evropských zemí (s výjimkou Ruska, kde je stále ještě důležitou olejninou) je Camelina postupně nahrazována jinými olejnatými semeny, hlavně řepkou a slunečnicí, protože jejich oleje obsahují o mnoho méně omega-3 mastných kyselin.

Ironií je že hlavním důvodem pro jejich pěstování je, že řepkový olej a slunečnicový jsou lehčeji hydrogenovatelné, tedy vhodnější pro moderní potravinářský průmysl.

Dnes jsme však svědky opětně rostoucího zájmu o Camelinu jako o vynikající osivo, které odolalo zkoušce času.

Kromě Ruska, kde Camelina nikdy nepřestala být zdrojem jedlého oleje, probíhají rozsáhlé výzkumy této unikátní léčivé rostliny v zemích EU, stejně jako v Kanadě a USA.

  1. EXTRA Lničkový olej  Camelina sativa (lnička setá)
  2. 100% rostlinný olej – extra panenský lisovaný za studena ze semen Lničky seté – vyrobený unikátní technologií lisování prvního výlisku semen lničky seté
  3. 100 gr oleje obsahuje 99,8 % tuku, z toho minimálne 91 % nenasycených mastných kyselin
  4. Přírodní produkt neobsahuje konzervační a aromatizující látky
  5. Nemá žádná omezení věku ani období v užívání.
  6. Jako jeden z mála olejů lničkový olej neoxiduje.

100 g oleja z Lničky seté obsahuje 99,8 % tuku, z toho minimálne 90 % nenasycených mastných kyselin – poměr Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin  /3:1/ a je silným antioxidantem VITAMÍN E (tokoferol) v 110mg/100g, jeho obsah v extra lničkovém oleji patří mezi nejvyšší ze všech přírodních zdrojů tokoferolu.

Vysoké množství vitamínů A, D, K, Betakarotén – vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, kterých dosahuje 91% z nich sú polynenasycené – asi 60%. Vysoký obsah vitaminu E (silný antioxidant) – 90 – 100 mg.  To je obzvlášť důležité pro ochranu buněk při oxidačním útoku volných radikálů, tím zabraňuje stárnutí.

Použití v kuchyni:

na zeleninové saláty (ve studené kuchyni) v teplé kuchyni na vaření Extra lničkový olej má vysokou oxidační stabilitu oleje a to ho dělá UNIVERZÁLNÍM OLEJEM NA VAŘENÍ. Pro porovnání – bod zakouření extra lničkového oleje tedy oleje z Cameliny je 246.11ºC takže je mnohem vyšší než bod zakouření olivového oleje a ten je 162.78ºC.

  • Bod zakouření – je teplota, při které se začne rozpadat olej na glycerol a volné mastné kyseliny, a produkuje se namodralý dým.
  • Složení: 100 gr oleje obsahuje 99,8 % tuku.
  • Dávkování: 3x denně kávová lžička,
  • Upozornění: přirozená usazenina je přípustná
  • Výrobce: LTD ‚Ros‘, Novosibirsk, Novosibirská oblast. RUSKO
  • Olej skladujte na chladném a temném místě při teplotě 5 – 25°C.
  • Po otevření skladujte v chladničce.
  • Upozornění: Všechny výše uvedené údaje slouží pro informaci a poučení, nenahrazují jakoukoliv léčbu předepsanou lékařem.
  • Údaje a informace jsou převzaté z veřejně dostupných zdrojů internetu a z podkladů výrobce v Ruské federaci na základě dlouholetých výzkumů a zkušeností.

Budeme rybí tuk pěstovat na polích? – Vitalia.cz

Alarmisté a mravokárci straší pořád něčím: tu nás má zničit globální oteplování nebo přicházející doba ledová, tu vyčerpání zdrojů, vyhrožují nám znečištěním, pandemiemi, masovým vymíráním či apokalypsou jako trestem za hříšný život. Svět přesto kupodivu trvá dál, i když jeho kolaps je předvídán ob den. Občas se ale zřejmě vyskytnou i skutečné problémy. Zatímco třeba ropa nedochází, zásoby mořských ryb se, jak se zdá, opravdu tenčí.

Hlavní příčina je pochopitelně ekonomická, celý princip je znám pod označením „tragedie obecní pastviny“. Mezinárodní vody nikomu nepatří, takže pokud oceán nevyloví A, učiní tak B, a logicky nastupuje chování „urvi, co můžeš“. U takového rybníka obdobné problémy nenastávají, jasně definovaný vlastník má zájem na tom, aby ryby mohl těžit i za pár let.

Omega-3 jsou dobrý kšeft

Nicméně k masivnímu vylovování oceánů by ani tak nemuselo docházet, kdyby na druhé straně neexistovala masivní poptávka po mořských rybách ze strany spotřebitelů. Ta je dána jednak tím, že nám ryby chutnají, navíc jsme bombardováni tvrzeními o příznivém zdravotním účinku jejich konzumace. Nejčastěji se v této situaci zmiňují omega-3 mastné kyseliny.

Budete mít zájem:  Top 10 bylinek a rostlinek na jizvy a strie – které mohou pomoci?

Jedná se o typ nenasycených mastných kyselin, u nichž se předpokládá, že snižují úmrtí na kardiovaskulární choroby, způsobují pokles koncentrace cholesterolu v krvi a škodlivých lipidů, vyznačují se antioxidačními účinky, příznivě upravují některé formy diabetu, mají dokonce zlepšovat kognitivní funkce (paměť) atd.

Také jste museli jako děti polykat po lžičkách rybí tuk?

Otázkou zůstává, zda se nejedná trochu o blud. Některé nové analýzy vedou k závěru, že příznivý účinek omega-3 mastných kyselin není zdaleka dobře prokázaný (studie Penn State College of Medicine), u mužů navíc zvyšují riziko rakoviny prostaty, u žen možná prsu (nedávná studie Fred Hutchinson Cancer Research Center, viz také Jama.jamanetwork.

com,  česky Osel.cz: Omega-3 zvyšují riziko rakoviny prostaty, Omega-3 srdci v relaxaci nepomáhají). Ať tak nebo tak, kolem příslušných výživových doplňků a léků existuje obrovský byznys, a i kdyby nakonec přesvědčení o univerzální prospěšnosti omega-3 mastných kyselin padlo, bude to ještě nějakou dobu trvat.

Do té doby budou populace mořských ryb stále vystaveny tlaku.

Za vším hledej řasy

Rovnice omega-3 kyseliny = mořské ryby neplatí beze zbytku. Část omega-3 kyselin si lidský organismus dokáže vytvářet sám z jiných mastných kyselin obsažených v rostlinných olejích (včetně některých margarínů) či ořeších.

Zde má ještě smysl rozlišovat mastné kyseliny typu omega-3 a omega-6, ale to už by nás zavedlo do přílišných technických detailů.

Pomiňme i vztah těchto metabolismů s mateřstvím – omega-3 mastné kyseliny se dávají do souvislosti s vývojem mozku dítěte, to je dostává v mateřském mléce, ženám pak mohou tyto látky v důsledku toho chybět.

Nejznámější omega-3 mastné kyseliny EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) dokáží každopádně ve větším syntetizovat hlavně řasy, ty jsou kýmsi zkonzumovány – a tak dále.

V potravním řetězci se následně množství DHA koncentruje, takže dravé mořské ryby jsou v tomto ohledu pro člověka skutečně zdravější (alespoň pokud pomineme kritiku výše a přidržíme se standardního pohledu).

Pochopitelně jíst velké a dravé ryby typu tuňáka, lososa, makrely či sledě (velkou koncentraci mají ještě tresčí játra) tlak na rybí populace ještě zvyšuje – pokud třeba dravé ryby pěstujete na farmách, spotřebuje se na jejich výživu velké kvantum jiných ryb, ať už přímo živých, nebo zpracovaných na krmivo v podobě rybí moučky a oleje. Dravé ryby se nějak musí živit pochopitelně i ve volném oceánu.

Přečtěte si: Pangas je sladkovodní ryba ze znečištěné řeky

„Rybí tuk“ ze lničky seté

Jen izolovaného rybího tuku se dnes každý rok vyrábí asi milion tun; část z toho jde na výživové apod. doplňky, část do rybích farem.

Doporučený příjem omega-3 mastných kyselin podle Světové zdravotnické organizace WHO prostě mořské ekosystémy nestačí uspokojit, a to ani za současného stavu (před ještě větším vylovením).

Poptávka ještě roste tím, jak se zvyšuje kupní síla obyvatel dříve rozvojových zemí.

Johnathan Napier a jeho kolegové z centra Rothamsted Research v britském Harpendenu proto nyní přišli s nápadem získávat omega-3 kyseliny z rostlin (Newscientist.com).

Uvažovali, že nejjednodušší by bylo, aby se produkovaly rovnou jako součást rostlinných olejů. Namísto použití samotných řas proto vzali sedm jejich genů zodpovědných za syntézu těchto látek a vložili je do genomu brukvovité rostliny lničky seté (Camelina sativa).

Ta se již jako zdroj potravinářského i technického oleje používá (i když pro potravinářské účely se olej musí upravovat a v ČR po něm není příliš velká poptávka; vlastnostmi se má blížit nejspíše lněnému oleji).

K dalším výhodám lničky patří krátká vegetační doba, a z toho vyplývající ekonomická efektivita – lnička dozraje za 3,5 měsíce, v našich zeměpisných šířkách se stihne vypěstovat např. po sklizni raných brambor.

Podle článku publikovaném v časopisu Plant Journal (Onlinelibrary.wiley.com) obsahuje olej z geneticky modifikované lničky asi 12 % EPA a 14 % DHA, čímž se blíží složení tuku dravých mořských ryb. Johnathan Napier předpokládá, že na trhu by se tento olej mohl objevit do 10 let.

Vzhledem k GMO-fóbii a legislativním překážkám je však otázkou, jaký bude osud celé technologie v zemích EU, zda se např. místní zemědělství bude moci podílet na eventuálním boomu. Třeba by šlo „rybí tuk“ produkovat nejen pomocí lničky, ale i prostřednictvím dnes kontroverzní řepky.

Protože tuňák či losos nám také chutnají, lničkový olej nemusí konzumovat jen přímo lidé, ale i ryby na rybích farmách. Tedy pokud se mezitím přirozeně nezmění celkový pohled na prospěšnost omega-3 mastných kyselin a s tím i fungování „rybího průmyslu“.

Čtěte dále: Prolhaná věda nelže

fin Evocaps

Evocaps obsahuje rostlinné oleje (z lničky seté, ze semene řecké pískavice, ze sóji a lnu) a vybrané vitamíny a minerály, které mají pozitivní vliv na stav vlasů, nehtů, pokožky a jsou užitečné pro celkovou pohodu organismu.

Lnička setá (Camelina sativa) je zdrojem omega-3, 6 a 9 mastných kyselin, které souvisí s péčí o kardiovaskulární systém.

Len setý (Linum usitatissimum) podporuje trávení, funkci střevního traktu, prsou a prostaty. Poskytuje komfort při menopauze, je užitečný pro kontrolu tělesné hmotnosti.

  • Pískavice řecké seno (Trigonella foenumgraecum) působí na trávení a chuť k jídlu, ovlivňuje normální hladinu glukózy a cholesterolu v krvi, podporuje metabolismus krevních tuků, pečuje o imunitu a pH rovnováhu.
  • L-methionin – esenciální aminokyselina, důležitá pro produkci energie v těle, pro tvorbu nových buněk.
  • Vitamín B1 přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k činnosti nervové soustavy i srdce.
  • metabolismus – látková přeměna (soubor enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií)
  • energetický metabolismus – reakce, které vedou k uvolnění energie obsažené v živinách
  1. Vitamín B2 přispívá k činnosti nervové soustavy, k péči o stav sliznic, pokožky, zraku a červených krvinek, k metabolismu železa, k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  2. Vitamín B3 (niacin) přispívá k činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu sliznic a pokožky, ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  3. Vitamín B5 (kyselina pantothenová) přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k mentální činnosti, ke snížení míry únavy.
  4. Vitamín B6 přispívá k metabolismu bílkovin, glykogenu a homocysteinu, k normální psychické a nervové činnosti, k tvorbě červených krvinek, k funkci imunitního systému, k regulaci hormonální aktivity, ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  5. Vitamín B12 přispívá k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu metabolismu homocysteinu a energetickému metabolismu, k psychické činnosti, k funkci imunitního systému, k tvorbě červených krvinek, ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na procesu dělení buněk.
  6. Vitamín D je potřebný pro růst a vývin kostí u dětí, přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a fosforu, pečuje o imunitu, o stav kostí, svalů, zubů.
  7. Vitamín E pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem.

Zinek působí jako antioxidant, přispívá k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Pečuje o zrak, imunitu. Má kladný vliv na rozpoznávací funkce, na plodnost a reprodukci, na udržení normální hladiny testosteronu v krvi.

Železo kladně ovlivňuje tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, podporuje přenos kyslíku v těle, přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím. Pečuje o imunitní systém, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *