Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdravíMáte rádi ořechy? Mandle, vlašské ořechy, para ořechy a mnoho dalších druhů… Někteří z nás se jim vyhýbají ve snaze udržet si štíhlou linii. Pokud však konzumujeme ořechy s mírou, dodáváme tělu nejen prospěšné tuky, ale i řadu důležitých vitamínů a minerálních látek, které nám s hubnutím mohou naopak pomoci. Vliv ořechů na naše zdraví zkrátka nelze popřít. Ořechy by obecně měly být součástí naší stravy. Jsou zdrojem důležitých omega mastných kyselin, minerálních látek, vitamínů a mnoha dalších cenných živin.

Zajímá vás, jaké druhy ořechů bychom měli jíst či jaké konkrétní účinky mají na naše zdraví?  

Vlašské ořechy

Tento druh ořechů patří k vůbec nejstarším konzumovaným potravinám. A není divu, že se drží v oblibě už tolik let. Nejenže jsou chutné a hodí se do mnoha jídel včetně pomazánek a moučníků, ale velice prospívají i našemu organismu.

Vlašské ořechy obsahují ze všech druhů ořechů nejvíce antioxidantů, které chrání tělo před poškozením buněk, vznikem srdečních onemocnění a zároveň brání předčasnému stárnutí.

Dokonce zlepšují náladu a zmírňují příznaky premenstruačního syndromu.  

Mandle

Dalším velmi oblíbeným druhem jsou mandle, které pro změnu obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů. Mandle navíc snižují špatný cholesterol, chrání tělo před cévními onemocněními a minimalizují riziko infarktu. Díky obsahu riboflavinu a L-carnitinu posilují aktivitu mozku.

Mandle obsahují nejen zdravé tuky, ale díky vyššímu obsahu vlákniny nám vydrží pocit sytosti delší dobu. Mohou nám tak pomoci i s hubnutím. V neposlední řadě mandle zvyšují množství zdraví prospěšných bakterií ve střevech a tím posilují imunitu organismu.  

Tip: udělejte si vynikající domácí ořechové máslo či mléko v přístroji NutraMilk

Kešu ořechy

Kešu oříšky jednoduše poznáme podle jejich charakteristického ledvinkového tvaru a bílého, až lehce béžového zbarvení. Možná vás to překvapí, ale dříve se kešu oříškům přezdívalo brazilské ořechy, a to z důvodu, že původně pochází z oblasti Amazonie. Kešu ořechy rostou na stromech.

Kešu oříšky obsahují oproti jiným ořechům podstatně méně tuku, a tedy i kalorií, díky čemuž jsou vhodné i během redukčních diet.

Navíc většina tuku, který obsahují, představují nenasycené mastné kyseliny, přičemž více než polovinu tvoří pro srdce prospěšné mononenasycené tuky.

Tyto tuky dle výzkumů výrazně snižují riziko vzniku infarktu a nemocí kardiovaskulárního systému. Díky svému složení výrazně snižují hladinu špatného neboli LDL cholesterolu v krvi.

Pozor, přestože kešu oříšky obsahují méně kalorií, jsou zdrojem většího množství sacharidů, což je poznat i dle jejich sladké chuti. Proto je důležité, aby si jejich konzumaci ohlídali především diabetici.

Vzhledem k obsahu niacinu a tryptofanu pomáhají obdobně jako vlašské ořechy zlepšit náladu. Pomáhají i s nervozitou a depresemi, neboť posilují nervovou soustavu. V případě, že se cítíte bez energie, kešu oříšky zaženou pocit únavy a vyčerpanosti.

Věděli jste, že kešu oříšky mají příznivý vliv i na naši kůži a oči? Mohou za to především karotenoidy, které jsou v kešu oříšcích obsaženy. Díky obsahu kyseliny ankardové ničí kešu ořechy gram-pozitivní bakterie, které mohou za vznik zubního kazu či akné.

Kešu oříšky jsou známé především coby zdroj velkého množství hořčíku. Dále prostřednictvím kešu oříšků organismus získává fosfor, vápník, měď, draslík, selen či železo. Kromě toho jsou však zdrojem bílkovin a vlákniny. Pokud jde o vitamíny, nesmíme zapomenout především na vitamíny B1 a B2.

Účinky kešu oříšků ocení i ženy, které mají problémy s bolestivou menstruací. Kešu ořechy by měly být rovněž součástí jídelníčku osob, které trpí anginou pectoris.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdravíDalší účinky kešu oříšků:

  • regenerují organismus
  • pomáhají při anémii
  • podporují tvorbu spermií
  • snižují krevní tlak
  • pomáhají při zácpě a trávicích potížích

TIP pro vás: Kešu oříšky jsou samozřejmě nejzdravější ve své přirozené podobě, a tedy neslané a nepražené. Výborně se však hodí i k přípravě netradičních omáček k masu.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdravíRecep na omáčku z kešu oříšků

  • Suroviny: 3/4 hrnku kešu oříšků* 1 hrnek vody 2 lžíce lahůdkového droždí 2 lžičky sušené bazalky 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžičky soli
  • * Kešu oříšky je možné před úpravou nechat několik hodin nabobtnat ve vlažné vodě.
  • Postup:

Všechny suroviny vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka a prohřejeme. Dochutíme solí, je-li potřeba.

Podáváme k masu, s pečeným tofu či povařenou kukuřicí. Kešu omáčka se hodí k těstovinám i rýži.

 

Lískové oříšky

Lískové oříšky jsou plodem lískových keřů, které rostou na mezích, ve světlých lesích, nebo se vysazují na zahradách.

Vyšší hladina mononasycených mastných kyselin působí příznivě na hladinu špatného cholesterolu a cukru v krvi. Rovněž minimalizují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Pravidelná konzumace lískových oříšků ovšem podporuje i imunitní systém, zklidňuje nervový systém a zlepšuje paměť a náladu.

Zároveň se doporučují jako prevence před ledvinovými kameny. Z dalších účinků nesmíme zapomenout na lepší trávení, peristaltiku střev a detoxikaci tlustého střeva. Mají taktéž diuretické účinky, pomáhají při průjmech a snižují nadýmání.

Obsažené látky mimo jiné chrání buňky před volnými radikály, preventivně působí před osteoporózou a podporují tvorbu svalové hmoty a červených krvinek. Pokud sportujete, lískové oříšky vám rychle dodají energii. Lískové oříšky je dobré konzumovat zvláště při fyzické či psychické vyčerpanosti.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

Věděli jste, že lískové oříšky obsahují až 62 % tuků? Přesto jsou lískové oříšky při konzumaci rozumného množství vhodné i pro zdravé hubnutí. Navíc dodávají organismu energii a celkově zlepšují zdravotní stav.

Lískové oříšky jsou zdrojem významných látek, jako jsou minerální látky v podobě železa, vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku a dalších. Dále obsahují vlákninu a důležité vitamíny skupiny B a vitamíny A, C, E, a K. Zvláště v období podzimu a zimy jsou oříšky vhodným doplňkem stravy. V době, kdy se cítíte vyčerpaní, bez energie a hlavně bez nálady, jsou oříšky první pomocí.

V gastronomii se lískové oříšky používají hlavně při pečení nebo se přidávají do jogurtů, ovesných kaší nebo müsli. Pro lepší stravitelnost je lepší oříšky lehce opražit. Kromě sladkých dobrot se mohou ovšem čerstvě nasekané lískové oříšky přidávat i do nejrůznějších salátů.  

Pistácie

Původní domovinou pistácií byla Centrální Asie a Střední východ. Pistácie jsou velice chutné oříšky, které na první pohled každý pozná podle jejich typicky zeleného odstínu.

Díky své lahodné a výjimečné chuti patří mezi jedny z neoblíbenějších ořechů.

Není proto divu, že jsou hojně využívány i pro přípravu lahodných dezertů, mezi které patří i výtečná pistáciová zmrzlina.

Pistácie jsou velkým zdrojem železa, mědi, draslíku, hořčíku a fosforu. Kromě jiného tělu dodávají důležité vitamíny A, B, E a K. V pistáciích nechybí ani fytosteroly, které pomáhají snižovat hladinu nezdravého nebo-li LDL cholesterolu v krvi.

Věděli jste, že padesát pistácií obsahuje jen okolo 160 kalorií? Pistácie totiž obsahují až čtyřikrát méně kalorií oproti jiným druhům ořechů. Na rozdíl od jiných druhů ořechů neobsahují ani příliš tuku. Jsou tedy skvělou rychlou svačinkou, která zaručeně zažene hlad a zároveň dodá tělu cenné živiny.

V případě, že trpíte nedostatkem vlákniny, jsou pistácie skvělým pomocníkem, který pomůže organismu a především trávicímu systému doplnit potřebnou vlákninu.

Vzhledem k obsahu antioxidantů pomáhají pistácie zpomalovat proces stárnutí. Beta karoten pro změnu prospívá našim očím.

Díky svému složení podporují pistácie imunitní systém a přirozenou obranyschopnost organismu.

Věděli jste, že by denně měl každý člověk sníst alespoň patnáct kousků pistáciových oříšků, které dodají tělu to, co potřebuje?

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdravíDalší účinky pistácií:

  • pomáhá při léčbě problémů s trávením
  • jsou vhodné při léčbě žloutenky
  • snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • zlepšují náladu
  • snižují chuť na jídlo

Při výběru pistácií se lze řídit jednoduchým pravidlem – čím jsou pistácie zelenější, tím je plod kvalitnější. Zdravý ořech pistácie by měl tak být na povrchu i uvnitř jasně zelený. Na povrchu oříšku se zpravidla nachází tenká fialovo-hnědá slupka.

Pistácie patří ve své naturální podobě k velmi zdravým plodům. Běžně se však jedí mírně opražené. Snažte se ale vyhnout pistáciím, které jsou nadměrně solené.  

Makadamové ořechy

Jedněmi z chutných a navíc našemu organismu prospěšných ořechů jsou i exotické makadamové ořechy.

Madadamiové neboli makadamové ořechy pochází původem z Austrálie, kde se nachází dva druhy stromů makadamia – Macadamia integrifolia a Macadamia tetraphylla.

A co je pro tyto peckovice typické? Kromě toho, že obsahují až 80 % tuku, jsou rovněž jedny z nejdražších ořechů.

Jejich složení a účinky na zdraví však za občasné zhřešení rozhodně stojí.

Díky obsahu důležitých vitamínů, jako jsou zejména vitamíny skupiny B a vitamín E, a minerálních látek v podobě draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu nebo železa, posiluje konzumace makadamových ořechů imunitu a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Díky svému složení rovněž pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a příznivě působí na kardiovaskulární systém.

Z dalších účinků nesmíme zapomenout na posílení paměti či podpoření růstu svalové hmoty.

Budete mít zájem:  Metastázy V Plicích Příznaky?

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

Makadamové ořechy na pohled připomínají lískové oříšky, jsou ovšem nepatrně větší. Díky jejich charakteristické chuti je ale poznáte okamžitě.

Věděli jste, že makadamové ořechy jsou nejkaloričtější ze všech známých ořechů? Hranici 200 kalorií dosáhnete snědením již pouhých deseti makadamových ořechů. Přesto všechno však jsou pomocníkem v redukci hmotnosti.

Běžně k dostání jsou především loupaná jádra makadamových ořechů. Stejně tak je však můžete pořídit v jejich neloupané podobě. Výborný je i makadamový olej, který má své využití v kosmetickém průmyslu (vyživuje, zpevňuje, hydratuje a vyhlazuje pokožku) i gastronomii.

V neposlední řadě jsou populární i různě ochucená pražená jádra. Zde však počítejte s ještě podstatně vyšším příjmem kalorií!  

Para ořechy

Para ořechy neboli také cream-nut, para-nut nebo Castaña-de-Brazil jsou dalším druhem ořechů bohatých na bílkoviny, minerály, antioxidanty a další cenné látky.

Většina para ořechů pochází z divoce rostoucích stromů v povodí řeky Amazonky. I proto se jim někdy přezdívá brazilské ořechy.

Majestátní juvii ztepilou, na které para ořechy rostou, se totiž do této chvíle nepodařilo vyšlechtit.

Para ořechy jsou, pokud jde o ořechy, zdrojem největšího množství selenu. V pouhých 100 g para ořechů představuje množství selenu 3 485 % jeho doporučené denní dávky.

Díky obsahu selenu představuje pravidelná konzumace několika para ořechů prevenci před cirhózou jater, kornatěním tepen nebo ischemickou chorobou srdeční. Selen však není jediným minerálem, který nám para ořechy dodávají.

Doplňují nám rovněž vápník, železo, zinek, fosfor mangan, měď či hořčík.

Věděli jste, že v para ořeších se nenachází žádná známka po lepku? Jsou tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí na lepek.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

Para ořechy mají příznivý vliv na snižování hladiny špatného nebo-li LDL cholesterolu v krvi a naopak na zvyšování hladiny dobrého HDL cholesterolu. Obsažené antioxidanty pro změnu chrání organismus před volnými radikály a nejrůznějšími onemocněními. Konzumace para ořechů tak podporuje přirozenou obranyschopnost a posiluje imunitu.

Kromě příznivého vlivu na vnitřní prostředí organismu pomáhají para ořechy i s naším vzhledem.

Vitamín E je důležitý nejen pro zralou pleť, ale para ořechy podporují i růst vlasů a přispívají k lepší kvalitě nehtů.

Kromě para ořechů stojí za vyzkoušení i olej, který má krásnou sladkou vůni i chuť a pomáhá zabraňovat pokožce před jejím vysoušením a zároveň ji změkčuje.

I když jsou para ořechy zdraví prospěšné, s jejich příjmem to není dobré přehánět. Zatímco pár kusů denně našemu organismu pomáhá, jejich nadměrná konzumace může, zvláště co se týká množství přijímaného selenu, způsobit i potíže, jako je například lámání nehtů, problémy se zažíváním, nervozita nebo vypadávání vlasů.

 

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy se vyznačují nasládlou a jemnou chutí. Rostou na mohutných stromech nazývajících se ořechovec pekanový. Tyto stromy mohou dosahovat výšky až 45 metrů. Domovinou pekanových ořechů je jižní část Severní Ameriky, nicméně se jim daří i v jiných oblastech obdobného podnebného pásma.

Pekanové ořechy obsahují až 70 % tuků a důležité omega mastné kyseliny, díky čemuž jsou vhodnou prevencí před kardiovaskulárními onemocněními.

Z vitamínů se v pekanových ořeších nachází vitamíny skupiny B, provitamín A, důležitý přírodní antioxidant vitamín E, vitamíny C či K.

Kromě vitamínů jsou ovšem pekanové ořechy také zdrojem bílkovin, vlákniny, kyseliny listové, železa, vápníku, zinku, draslíku, fosforu a dalších cenných látek.

Věděli jste, že již pouhých pět kousků pekanových ořechů obsahuje šestinu doporučené denní dávky zinku? Díky tomu jsou pekanové ořechy významným pomocníkem v boji proti bakteriím a virům.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdravíPravidelný příjem pekanových ořechů podporuje díky vyváženému nutričnímu složení imunitní systém a přirozenou obranyschopnost organismu. Vzhledem k obsahu antioxidantů přispívají pekanové ořechy k detoxikaci a ochraňují buňky před volnými radikály. Jak výzkumy ukazují, pekanové ořechy působí jako prevence proti Parkinsonově a Alzheimerově chorobě, neboť výrazně posilují činnost nervového systému. Pekanové ořechy také přispívají ke snížení hladiny špatného nebo-li LDL cholesterolu a pročisťují a zajišťují zprůchodnění cév.

Další účinky pekanových oříšků:

  • podporují a urychlují trávení a správné vyprazdňování
  • působí preventivně před kardiovaskulárními onemocněními
  • jsou vhodné během redukčních diet a hubnutí
  • posilují činnost mozku
  • doplňují důležité látky v rámci paleo a veganské stravy
  • pomáhají při chřipce a nachlazení

Ořechy a jejich vliv na lidské zdraví

Do zdravých jídelníčků patří určitě i ořechy – v čem jsou pro naše zdraví prospěšné?

Ořechy a semena – tvoří důležitou složku zdravé stravy.

Jsou vysoce ceněny pro svůj vysoký obsah kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů. Ořechy obsahují vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, kterým převyšují všechny rostlinné produkty (kromě sóji).

Bílkoviny ořechů obsahují všechny esenciální aminokyseliny – a to v dostatečném množství a vhodném vzájemném poměru.

Nelekejte se vysokého obsahu tuků, ten je totiž převážně tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami, hlavně nedostatkovými omega 3 mastnými kyselinami.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

Ořechy také obsahujívysoké množství vitaminů skupiny B a minerálních látek – především hořčíku, vápníku a fosforu.

Obsah minerálních látek a stopových prvků je asi 2,5krát vyšší než u ostatních plodů.

Pro diabetiky jsou ořechy velmi vhodnou a výživnou náhradou nadměrné konzumace masa, které nejen jim (ale i zdravým lidem) poškozuje zvláště střeva, klouby, srdce a slinivku břišní.

Ořechy velmi výrazně přispívají k dobré krvetvorbě v kostní dřeni a tím k léčbě chudokrevnosti. Vysoký obsah síry podporuje látkovou proměnu a vylučování toxinů játry.

Využitelnost vápníku z ořechů, které jsou jeho výborným zdrojem, je mnohem vyšší než například z mléka a mléčných výrobků.

Dále jsou ořechy dobrým zdrojem zinku, který je důležitý pro imunitu organismu, pro zdravé vlasy, pokožku, nehty, pro prevenci problémů s prostatou a pro mnoho dalších biochemických pochodů.

Ořechy jsou také bohaté na vlákninu. Navíc ořechy obsahují aminikyselinu arginin, rostlinné steroly a spoustu antioxidantů, které snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Na co bychom měli dávat pozor při koupi ořechů a semen:

Při nákupu ořechů a semen bychom si je měli dobře prohlédnout (nejen kvůli přítomnosti škůdců) a vybírat pouze od kvalitních dodavatelů v originálním balení (vždy kontrolujeme datum spotřeby). Je třeba také přísně kontrolovat na obsah plísní a přítomnost žluklých kusů.

 Jak ořechy a semena správně skladovat:

Ořechy je nutné skladovat v temnu a suchu. Vlhko a teplo totiž vytváří ideální podmínky pro rozvoj plísní a dochází také ke žluknutí. Kvůli vysokému obsahu tuků dochází při delším skladování ke žluknutí.

Jak často ořechy a semena konzumovat?

Denní dávka by měla činit maximálně asi dvacet kusů malých nebo deset kusů velkých ořechů. Lidé s nadváhou by je měli používat střídmě – jen jako lék, ne na nasycení.

Teď pár slov k jednotlivým druhům:

KEŠU

Ořechy kešu se řadí k nejoceňovanějším ořechům. Kešu jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny (např. kyselina olejová a kyselina linolová), na vitaminu B1, B2 a kyselinu pantotenovou a na minerály, jako např.

hořčík, draslík, železo a fosfor. Jsou potravinou s vysokým obsahem hořčíku. Hořčík se zapojuje do množství metabolických procesů, ale především do přenosu nervových impulsů.

Jeho nedostatek zapříčiňuje nervozitu a podrážděnost.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

PARA OŘECHY

Para ořechy obsahují více než 66 % tuků, které se velmi snadno kazí. Tyto tuky obsahují až 25 % nasycených mastných kyselin. Spolu s palmou a kokosovým ořechem jsou para ořechy rostlinou nejbohatší na tento druh mastných kyselin.

Para ořechy jsou bohaté na proteiny (14 %), vitamin E a minerály (fosfor, hořčík, vápník a železo). Jejich nejdůležitější dietetickou vlastností je vysoký obsah vitaminu B1, který je vyšší než v mase, mléku nebo vejcích. Para ořechy jsou tedy vhodné pro ty, kdo trpí nervovými poruchami, jako např.

podrážděností, depresí, výpadky paměti, špatnou koncentrací nebo sníženou duševní výkonností. Při hubnutí, ale vhodně nejsou.

MANDLE

Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a na vitamin E.

Mandle jsou také jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují též významné množství hořčíku, draslíku a železa. Mandle jsou velmi bohaté na zinek, měď a mangan, tj.

Budete mít zájem:  Trest Za Lehké Ublížení Na Zdraví?

stopové prvky, které v těle plní důležité funkce.

Pro zajímavost: Obsah vápníku v mandlích (266 mg/100 g) je o hodně vyšší než v mléku.

Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu. Sportovci a těžce pracující najdou v mandlích potravinu, která dodává tělu energii a vitalitu. Navzdory tomu, že mandle jsou bohaté na tuky, nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ji snižují. To stejné platí i o vlašských ořeších.

Je to dáno vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokým obsahem vitaminu E, který má výrazný antioxidační účinek. Díky tomu, že mandle obsahují hodně vápníku, který podporuje srdeční činnost, a vitaminu E, mají příznivý vliv na zdravou funkci kardiovaskulární soustavy.

Vitamin E, silný antioxidant, zabraňuje tvorbě arteriosklerotických plátů v tepnách.

Mandle jsou ideální pro těhotné ženy, protože obsahují velké množství minerálů potřebných pro vývoj plodu. Je také dokázáno, že podporují tvorbu mateřského mléka.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

VLAŠSKÉ OŘECHY

Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin. Tuky představují až tři pětiny hmotnosti ořechu (62 %), tedy více, než mají mandle či lískové a burské oříšky.

Tvoří je zejména nenasycené mastné kyseliny s převahou polynenasycených mastných kyselin a lecitinu. Vlašské ořechy obsahují až 14 % vysoce kvalitních proteinů, tedy více než arašídy a přibližně tolik co mandle.

Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, B3 (niacinu) a B6. Vitamin B1 neboli thiamin je potřebný pro funkci srdce a pro rovnováhu nervové soustavy.

Vlašské ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu B6, známého též jako pyridoxin, který se stará o správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek. Vlašské ořechy jsou bohaté na fosfor a draslík a zároveň chudé na sodík, což je dobré pro kardiovaskulární soustavu.

Dále obsahují velké množství železa, hořčíku a vápníku. Vlašské ořechy obsahují 2,7 mg zinku na 100 g, tedy mnohem více než ryby či kterékoliv maso s výjimkou jater. Dále obsahují 1,4 mg mědi na 100 g, tedy více než většina rostlinných potravin a masa.

Kvůli nízkému obsahu sacharidů a vysoké nutriční hodnotě jsou vlašské ořechy prospěšné a lehce stravitelné i pro diabetiky.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

LÍSKOVÉ OŘECHYJsou mimořádně bohaté na vitamín E, jehož je v 10 dkg až 13,5 mg.

Nastrouhané jsou vhodné pro lidi s cukrovkou. Používají se i jako posilující prostředek pro rekonvalescenty a sportovce.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

PISTÁCIEJsou známé svou nazelenalou barvu, příznivě působí na nervový systém. Jsou nejbohatší na železo. Obsahují hodně provitaminu A. Jsou bohaté i na vlákninu.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

ARAŠÍDY

Arašídy alias burské oříšky řadíme k suchým skořápkovým plodům, i když se jedná o luštěninu z čeledi bobovitých.

Arašídy pozitivně působí na nervovou soustavu, pomáhají při některých kožních onemocněních, podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce, krevního oběhu a látkové přeměny. Dokonce pomáhají předcházet tvorbě zubního kazu.

Obsahují také významné množství silného antioxidantu resveratrolu – okolo 70 mikrogramů, který chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a zpomaluje proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních.

Arašídy mají poměrně vysoký obsah tuků (45 – 50%), odtud má podzemnice přívlastek olejná. Kromě tuků je v burácích hodně proteinů (25 – 30%) – na stejnou hmotnost je to více než co obsahuje hovězí steak.

Arašídy jsou však díky některým obsaženým bílkovinám velmi silným alergenem.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

Chcete být zdraví? Zařaďte do svého jídelníčku ořechy!

Ořechy jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Jsou kaloricky vydatné. Obsahují vitaminy, minerály a železo. Působí na srdeční a cévní choroby, regulují krevní tlak a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic, tlustého střeva. Rovněž prospívají naší nervové soustavě. Naši stravu by měly doplňovat obzvláště v době snižování váhy.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdraví

Využití ořechů při vaření a jejich blahodárné působení na náš organismus

Vlašské ořechy obsahují mastné kyseliny, především omega-3 mastnou kyselinu, která zamezuje vzniku kardiovaskulárních chorob. U dětí podporuje rozvoj mozku. Vlašské ořechy obsahují vitamíny E, B1 a B6, sůl, kyselinu listovou, minerály. Konzumací vlašských ořechů posílíme zdraví vlasů, pokožky, nehtů. Příznivě působí na lidskou psychiku i sexuální potenci.

Lískové ořechy se používají především v potravinářství při výrobě čokolád. Jejich olej se používá v kosmetice a malířství.

Burské oříšky se používají například k výrobě arašídového másla, arašídový olej dokáže nahradit olej olivový.

Pistáciové ořechy obsahují olej, bílkoviny a cukr. Obsahují také fytosteroly, u kterých je prokázáno, že snižují hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a také mají preventivní účinek proti různým typům rakoviny.

Kešu ořechy se užívají na revmatické bolesti. Ze štávy plodů se vyrábí víno, pálenka nebo ocet.

Kokosové ořechy se používají jako přísada na sladké pochutiny, kokosový olej je vhodný jak na smažení, tak na dochucování salátů i sladkých jídel. Kokos je oblíbený v kosmetice, kde se používá v tělových mlécích, vůních a sprchových gelech.

Kolové ořechy se používají ve farmacii pro výrobu povzbuzujících preparátů, v potravinářském průmyslu při výrobě osvěžujících nápojů.

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdravíMaledivské ořechy se využívají při přípravě tradičních pokrmů. Jsou velmi vzácné, rostou na palmách na jediném místě na světě na Seychelách. Ořechy těchto palem váží 15–20 kilogramů.

Para ořechy jsou velmi výživné. Obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Kvalitní olej z para ořechů, bohatý na vitamíny, vyživuje a revitalizuje pokožku a je často užíván v kosmetických přípravcích.

Mandle jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa a dalších minerálních látek. Chrání lidský organismus před nemocemi srdce.

Pekanové ořechy se tepelně upravují naříznutím na špičce do kříže a krátkým opečením na horké plotně, ale mohou se i rozemlít a vzniklá mouka slouží k přípravě pečených zákusků.

Jedlé kaštany chrání lidský organismus před srdečními nemocemi a mají pozitivní vliv na naše nervy.

Makadamové ořechy se opékají se a používají se do nádivek, tak totiž nejlépe vynikne jejich chuť. Vylisovaný olej se používá v kosmetickém průmyslu. Obsahují vitamín E, selen, fosfor, vápník a železo. Mají závratnou energetickou hodnotu – 3000 kJ na 100g.

Piniové ořechy mají velký obsah bílkovin. Hodí se do omáček, salátů a slaných rýžových jídel. Doporučují se při stresu a depresích. Podílejí se i při tvorbě nervové tkáně, snižování krevního cholesterolu. Zvyšují kapacitu spalování tělesných tuků.

ZAJÍMAVOST

Listy, slupky ořechů a kůra se používají v léčitelství a kosmetice nebo barvířství. Podle keltských legend posilují ořechy činnost mozku. Lidé si dříve mysleli, že konzumací ořechů mohou posílit svůj intelekt.

OŘECHY K SNÍDANI

Lískové oříšky a jejich vliv a účinky na zdravíIngredience: 2 menší jablka, 4 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 lžička skořice, 1 lžička štávy z čerstvého citronu, 2 lžíce biomedu,

Postup přípravy: Jablka oloupeme, omyjeme, nastrouháme nahrubo. Přidáme mleté ořechy, zamícháme. Dochutíme skořicí a zakápneme citronovou štávou. Nakonec osladíme medem. Ihned spotřebujeme.

Prima tip:

Ořechy jsou vhodné i jako dar, třeba v kombinaci se sušeným ovocem. Zkuste letos svým bližním k Mikuláši nadělit pytlík nebo košíček ořechů. Jsou dostupné jak v supermarketech, tak v menších obchodech se zdravou výživou.

Na co si dát u ořechů pozor

Ořechy konzumujte v jejich přirozené podobě a uskladňujte v suchu a chladnu. Je lepší je kupovat ve skořápce a vyloupat těsně před konzumací. V poslední době se často objevují alergie zvláště na burské ořechy.

Autor: Alžběta Krchová

Lískové ořechy a jejich zdravotní výhody

Lískové ořechy a jejich zdravotní výhody.

Lískové ořechy jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály a plné zdraví podporujících fotochemikálií. Celkově svou povahou pomáhají chránit před nemocemi a rakovinou.

Lískové ořechy jsou mimořádně bohaté na kyselinu listovou, což je pro ořechy unikátní vlastnost. 100 gramů čerstvých ořechů obsahuje 113 µg kyseliny listové, tedy přibližně 28 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu.

Kyselina listová je důležitý vitamín skupiny B-komplex, který pomáhá předcházet megaloblastické anémii. Obzvláště pomáhá předcházet defektu neurální trubice u novorozenců. To je skvělá zpráva pro nastávající maminky!

Lískové ořechy jako antioxidant

Lískové ořechy jsou skvělým zdrojem vitamínu E. Obsahují přibližně 15 mg vitamínu E na 100 g (což je 100 % DDD). Vitamín E je silný antioxidant rozpustný v tucích nutný pro zachování integrity buněčné membrány sliznic a kůže. Pomáhá totiž buňky chránit před škodlivými volnými radikály.

Kromě toho, že jsou lískové ořechy bohaté na foláty, obsahují mnoho dalších důležitých vitamínů ze skupiny B-komplex, jako jsou riboflavin, niacin thiamin, kyselina pantotenová a pyridoxin (vitamín B6).

Budete mít zájem:  Bolesti bradavek při kojení – proč nastává a jak na ni?

Lískové ořechy jsou bohatým zdrojem minerálních látek jako jsou mangan, draslík, vápník, měď, železo, hořčík, zinek a selen. Měď a mangan jsou nezbytné kofaktory pro antioxidační enzym superoxid dismutáza. Železo pomáhá předcházet mikrocytární anémii. Hořčík a fosfor jsou důležitou součástí kostního metabolismu.

„Lískáče“ jsou bez lepku

Ořechy, jako například mandle, neobsahují lepek, a proto jsou bezpečnou volbou pro přípravu bezlepkových receptů pro osoby trpící celiakií či alergií na lepek nebo pšenici. Díky obsahu kvalitních tuků a bílkovin nás dokážou dobře zasytit a hodí se především na svačiny či jako doplněk do salátů.

Nezapomeňte však před každou konzumací ořechy minimálně na 7 hodin namočit do teplé vody se solí. Ořechy se tak zbaví nežádoucích látek, které by mohly narušit trávení a způsobit bolesti břicha. Obzvláště jedinci s citlivým trávením tohle ocenění a budou si moci ořechy dopřávat častěji.

Lískový olej má ořechové aroma a skvělé adstringentní vlastnosti. Pomáhá chránit kůži před vysoušením. Tento olej se dá rovněž použít při vaření. Taktéž se používá jako „nosič nebo bázový olej“ v tradičních medicínách v masážní terapii, aromaterapii a ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

zdrojový článek: www.nutrition-and-you.com

překlad: Siw

  • cholesterol
  • lískáče
  • lískové
  • ořechy

Jak poznat ořechy ─ jejich pozitivní účinky na naše zdraví

Vlašské ořechy Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského, stromu, jehož původním domovem je jižní Evropa – Balkán. Stromy se běžně pěstují v zahradách v oblastech s mírnými zimami. Jádro ořechu má příjemnou chuť, slupka je lehce nahořklá.

Ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny s příznivým vlivem na lidský organismus. Dále obsahují železo, zinek, selen, vitaminy skupiny B a vitamin E. Mají protizánětlivé účinky, snižují cholesterol a krevní tlak.

Vlašské ořechy obsahují hodně tuku, lisuje se z nich výborný olej, který se pro svoji vynikající chuť používá ve studené kuchyni. Vzhledem k vysokému obsahu tuku v jádrech jsou náchylné ke žluknutí. Uchovávají se v suchu.

Ořechy se v kuchyni používají při pečení moučníků a cukroví, do slaných nádivek a různých snídaňových cereálních směsí. Skvěle chutnají v kombinaci se sýry. Tip: Zkuste vyloupaná jádra ořechů zalít ve sklenici medem a po 6 týdnech ochutnat, je to výborná chuťovka.

Lískové ořechy Líska obecná je keř rozšířený téměř v celé Evropě. Plody lísky ─ lískové oříšky byly nalezeny i ve vykopávkách v Pompejích, což svědčí o jejich oblibě už v této době. Jádro lískového oříšku je nažloutlé s hnědou slupkou. Chuť má jemnou, olejnatou.

Lískové oříšky jsou významným zdrojem beta sisterolu, který snižuje LDL cholesterol. Z dalších zdraví prospěšných látek obsahují vápník, zinek, hořčík a jsou bohaté na vitamin E. Používají se v teplé i studené kuchyni a k lisování oleje.

Tip: Zkuste strouhanými lískovými oříšky smíchanými s medem potřít palačinky.

Kokos Kokosový ořech je plod palmy rostoucí v tropických oblastech. Dužina je bohatá na olej, bílkoviny, sacharidy i vitamin B. Z čerstvě nastrouhané dužiny se vymačkáním získá hustá mastná tekutina ─ mléko, které se používá v orientální kuchyni.

Čirá tekutina, jíž je v ořechu tím více, čím je mladší, je kokosová voda. Vychlazená je velmi osvěžující. Kokosová voda se často zaměňuje s pojmem kokosové mléko. Z kokosu se vyrábějí pokrmové tuky, potravinářské oleje, kokosová moučka a kosmetika.

Tip: Zkuste strouhaným kokosem vysypat formu při pečení moučníku, bude mít hezkou zlatou barvu a jemnou kokosovou příchuť.

Pekanové ořechy Plody stromu ořechovce pekanového. Ořech je chuťově podobný vlašskému ořechu, ale bez hořké příchuti, jeho slupka totiž neobsahuje hořčiny. Pekanové ořechy jsou tvarem i barvou podobné žaludu, jádra jsou podobná jádrům vlašského ořechu, jsou ale protáhlejší.

Pekany obsahují až 10 % vlákniny a 10 % bílkovin, velké množství provitaminu A, vit. skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo. Údajně chrání před vznikem žlučových kamenů a pomáhají potlačovat Parkinsonovu a Alzeimerovu chorobu. Ořechy mají jemnou máslovou chuť a proto se využívají především v cukrařině.

Tip: Zkuste ořechový pekanový dort, je lepší než z vlašských ořechů.

Makadamiový ořech Makadámie je stálezelený strom původem z Austrálie. Makadamiové ořechy mají velmi tvrdou slupku, v prodeji jsou již naříznuté s přiloženým kovovým otvírákem. Jádro je kulaté s máslovou chutí. Ořechy obsahují až 80 % tuků, selen, zinek a nenasycené mastné kyseliny.

Snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů, příznivé jsou i účinky na krevní tlak. Makadamiové oříšky se používají při výrobě luxusních čokolád a zmrzlin. Jsou to nejdražší ořechy na trhu.

Tip: Vzhledem k jejich ceně a výborné chuti je doporučuji konzumovat samotné jako delikatesu.

Pistáciové oříšky Plody řečíku pistáciového rostou na stromě v hroznech a při zrání slupka puká. Jádro je zelené obalené červenou slupkou. Pistácie jsou výborným zdrojem vlákniny a patří mezi nejvýživnější ořechy.

Obsahují vitamin B6, měď, mangan,draslík a další minerály a vitaminy. Jsou dobrým zdrojem hořčíku a fosforu a mají vysoký podíl antioxidantů. Použití je všestranné, jedí se solené, ve zmrzlinách, moučnících. Jsou dobře stravitelné a mají jemnou chuť.

Tip: Drcené nesolené pistácie jsou hezkou ozdobou vánočního cukroví.

Mandle Mandloně jsou botanicky příbuzné meruněk a pravděpodobně pocházejí z Řecka. Existují dva druhy mandlí, mandle hořké, ty se uplatňují ve farmacii a z nich se zřejmě vyvinuly mandle sladké. Hořké mandle kvetou bíle, sladké růžově.

Sladké mandle obsahují okolo 50 % tuku, 20 až 25 % bílkovin, vápník, hořčík, železo, draslík a vitaminy B a E.

Konzumace mandlí má příznivý účinek na srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu a jsou vhodnou prevencí proti osteoporóze a demineralizaci kostí. Mandle se prodávají loupané, v hnědé slupce.

Slupka je hůře stravitelná, proto je krátce spaříme vroucí vodou a slupku snadno stáhneme. Mandle jsou součástí sladkých i slaných pokrmů, salátů a náplní. V kosmetice se využívá mandlový olej, který má velmi příznivé účinky na pleť.

Kešu Jsou to jedlé nažky stromu ledvinovníku západního rostoucího v tropech. Domorodci kešu oříškům říkají sloní vši. Oříšky mají ledvinovitý tvar a nažloutlou barvu. Obsahují mnoho hořčíku, železo, draslík, zinek, nenasycené mastné kyseliny a vitaminy.

Konzumace kešu snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje díky obsahu hořčíku správnou činnost svalů a nervů, dodává energii. Kešu se prodávají bez skořápek. Vnitřek skořápek obsahuje pryskyřici, která se musí důkladně odstranit před uvedením oříšků na trh. Tato pryskyřice se dále používá v průmyslové výrobě např.

při výrobě zubních past. Kešu oříšky mají ze všech ořechů nejnižší obsah kalorií.

Para ořechy Para ořechy jsou plody stromu juvie ztepilé. Tento strom se ještě nepodařilo uměle vyšlechtit a proto většina ořechů na trhu je z divokých stromů z povodí Amazonky. Para ořech je plod průměru asi 16 cm se skořápkou podobnou kokosu. Uvnitř je 20 až 24 semínek s dřevnatou slupkou ve tvaru ledviny, ve které je velké jádro, známé jako para ořech.

Ořechy obsahují více než 65 % tuku, proteiny, minerály a vitaminy. Obzvlášť vysoký je obsah vitaminu B1. Konzumace para ořechů pozitivně ovlivňuje činnost štítné žlázy, je prospěšná pro svaly a srdce a údajně zpomaluje růst nádorových buněk. Zajímavostí je, že než strom rozkvete a nese plody, uplynou až dvě desetiletí. Po odkvětu se ořechy vyvíjejí ještě celý rok.

Tip: Zkuste jádra obalit hořkou čokoládou.

Arašídy Arašídy nebo také burské oříšky jsou plody podzemnice olejné, keříku vysokého asi 70 cm. Rostou pod zemí a řadí se mezi luštěniny. Rostlina má původ na jihu Ameriky a oříšky jsou obávaný alergen. Obsahují tuk, bílkoviny, vlákninu a řadu minerálů a vitaminů.

Podporují trávení, vyprazdňování, normalizují hladinu cukru v krvi, urychlují metabolismus. Pravidelná konzumace je prevencí obezity, cukrovky, kardiovaskulárních nemocí a některých druhů rakoviny. Tip: Udělejte si vlastní arašídové máslo.

Umixujte buráky se solí a trochou oleje na hladkou pastu.

Pinie Semena typického středomořského jehličnanu borovice pinie. Velké, na dřevě přirostlé šišky jsou plné semínek (pěkně špiní ruce černým prachem :)). Po rozlousknutí se uvnitř skrývá bílé až nažloutlé jádro s olejnatou, výrazně pryskyřičnou chutí.

Jsou považována za lahůdku a využívají se do různých tradičních italských pokrmů. Tip: Připravte si pravé italské pesto. Pinie, olivový olej, mořskou sůl a bazalku umixujte. Vzniklou pastu ve sklenici zalijte olejem a uchovejte v chladu.

Vynikající na těstoviny.

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector