Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Játra, stejně jako žaludek plní v lidském organismu celou řadu životně důležitých funkcí. Pokud oba tyto orgány přetěžujeme, ačkoliv mnohdy nevědomky, můžeme negativním způsobem ovlivnit fungování celého těla. Položte si otázku, kdy naposledy jste udělali něco prospěšného pro svá játra nebo žaludek?

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Játra v lidském organismu fungují především jako hlavní detoxikační orgán, ale také plní řadu dalších důležitých funkcí, které neustále probíhají v těle člověka. Jsou orgánem pro život nepostradatelným a v případě, že jsou přetížená, mohou negativním způsobem ovlivnit fungování celého těla.

Přes játra procházejí všechny nebezpečné, ale i životu důležité látky, které se do našeho organismu dostanou. Zjednodušeně lze játra charakterizovat jako filtr, který se tělu snaží pomoci vyrovnat s toxickými látkami.

Játra dospělého člověka váží přibližně 1,5 kilogramu, za minutu jimi proteče 1,5 litru krve (více než 20 % veškeré krve v organismu) a jsou největší žlázou v organismu člověka. Nachází se v oblasti pravých spodních žeber, skládají se ze dvou hlavních laloků a mají červenohnědou barvu.

Játra jsou pozoruhodným orgánem, který je schopen zajistit své funkce, i případě, že byla polovina jater chirurgicky odstraněna nebo znečištěna. O játrech je všeobecně známo, že mají úžasnou schopnost regenerace, ale není rozumné se příliš spoléhat na to, že se mohou donekonečna ozdravovat.

O játra, stejně jako o každou jinou část lidského těla bychom měli řádně pečovat, protože jejich detoxikační funkce je nenahraditelná. Pokud budeme játra přetěžovat, můžeme si přivodit řadu onemocnění.

V každé vteřině se v játrech odehrávají tisíce různých biochemických procesů a většina z nich úzce souvisí s metabolismem a detoxikací organismu.

Mezi hlavní funkce jater v organismu patří zejména:

  • výroba a vylučování žluči, která má zásadním vliv na trávení a vstřebávání tuků a vitaminů v nich rozpustných
  • udržování glykémie (hladina krevního cukru)
  • detoxikace organismu – zneškodňují některé jedovaté nebo škodlivé látky
  • fungují jako zásobárna cukrů a tuků
  • spolu s ledvinami se játra podílejí na odstraňování jedů a zbytků léků z krve, které by se jinak v krvi hromadily
  • podílejí se na krvetvorbě
  • podílejí se na řízení krevního oběhu

K nejčastějšímu poškozování jater v běžném životě dochází nepřiměřenou konzumací alkoholu. Negativním způsobem játra ovlivňuje i nesprávná životospráva, nadměrné užívání léků, infekční nemoci, kouření, znečištěné prostředí nebo stres. Časté příznaky, že s játry není něco v pořádku se snadno přehlížejí nebo se mohou zaměňovat s jinými onemocněními.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

  • nevolnosti nebo zvracení
  • chronická únava a celková slabost
  • ztráta chuti k jídlu
  • problémy s trávením
  • změna barvy moči a stolice
  • bolesti nebo křeče v břiše
  • zvýšená svědivost pokožky

Z důvodu existence různých příčin vzniku jaterních onemocnění, je i celá řada příznaků velmi obsáhlá. Pokud je změna zdravotního stavu zásadní, raději navštivte svého lékaře, zejména v případě, pokud jde o signály v podobě změny barvy kůže nebo změny barvy moči.

Funkce žaludku v lidském organismu

Žaludek se nachází ve středu našeho trávicího systému, kde je horním koncem připojen k jícnu a spodním koncem ke dvanáctníku.

Je to svalový vak, uložený v břišní dutině, jehož tvar a velikost se mění v souvislosti s naplněním a polohou těla. V žaludku dochází k zadržení veškeré potravy, kterou během dne sníme.

Ta tam zůstává do té doby, než se důkladně nepromíchá působením žaludeční stěny.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikaceFunkci žaludku lze rozdělit na mechanickou a chemickou:

1) mechanická funkce má za úkol shromažďovat a zpracovávat potravu pomocí stěn žaludku2) pomocí chemické funkce žaludku dochází k vylučování trávicích šťáv (1,5-2 litry denně), obsahujících pepsin, který rozkládá bílkoviny na menší molekuly

Mezi nejčastější onemocnění žaludku patří:

  • akutní zánět žaludku
  • chronický zánět žaludku
  • žaludeční vředy
  • rakovina žaludku

Onemocnění žaludku patří mezi časté jevy, postihující mladistvé i dospělé jedince.

Problémy se žaludkem mohou být zapříčiněné špatně zvoleným jídelníčkem, nadmíru kořeněným jídlem, nadměrným pitím alkoholu, kouřením, užíváním některých léků, ale také stresem.

S některými žaludečními onemocněními se dokáže organismus vyrovnat sám, ale převážná většina z nich si vyžaduje lékařskou péči.

Jak přírodní cestou ulevit játrům a žaludku?

Pokud chceme svým játrům a žaludku ulevit, i zde platí všeobecně známá pravidla, týkající se zdravého životního stylu, spojeného především s vhodně zvolenou stravou, abstinencí alkoholu a cigaret, omezením stresu a pravidelným odpočinkem. Za vyzkoušení stojí i celá řada přírodních prostředků, zejména léčivých bylinek, které mají vliv na správné funkce jater a žaludku.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikaceOSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ – v našich podmínkách můžeme ostropestřec spatřit obvykle na zahrádkách, kde zaujme svojí velikostí a fialovými květy. Jeho bodlákovité vzezření si můžeme spojit též s ukřižováním Ježíše Krista, proto bývá lidově nazýván „Kristova koruna“. Z rostliny se pro léčivé schopnosti používají listy a semena.

Ostropestřec má ze všech známých druhů bylin snad nejmocnější účinky na jakékoliv onemocnění jater. K tomu se používají především jeho semena v různých podobách (sušená, jako tinktury či olej). Působí nejen na játra, ale také na žlučník a celé trávicí ústrojí. Uplatnění nachází též na migrény, při nízkém krevním tlaku, dokáže napravovat poruchy krevního oběhu a cévní onemocnění.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikacePAMPELIŠKA – patří mezi nejrozšířenější byliny vyskytující se v mírném pásmu Evropy a Asie. Z rostliny se využívá především kořen, avšak sbírá se jak nať, tak list. Zužitkovat se dá z této žlutě kvetoucí rostliny úplně vše. Mladé listy, které jsou bohaté na vitamín C, se dá připravit velice chutný salát. Kromě vitamínu C jsou listy bohaté také na vitamín A, D, B a betakaroten. Z minerálních látek v nich najdeme křemík, vápník a draslík.

Z mnohačetných účinků zmiňme její posilňující vliv na funkci jater, ledvin a žlučníku. Navíc povzbuzuje látkovou výměnu. Pampeliška se již dříve tradičně používala pro jarní očistné kůry. Během nich si organismus doplní potřebné vitamíny a zároveň pročistí ledviny i játra. Díky zlepšení trávení působí takováto kůra na ekzémy, akné a celkově omlazuje pokožku.

Kořen pampelišky má blahodárné účinky na trávení. Je používán při léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Jeho detoxikační schopnosti ocení především ti, kteří občas holdují cigaretám nebo alkoholu, neboť pampeliška napomáhá zbavovat tělo toxinů a jedů. Tím podporuje očistu a činnost ledvin, jater a žlučníku.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikaceKURKUMA DLOUHÁ – kurkumu známe především jako asijské koření mírně štiplavé chuti. V obchodech je možné zakoupit dva druhy kurkumy, a to kurkumu kulatou nebo dlouhou. V současnosti je nejvíce pěstována v Číně a v Indii. Typické žlutavé zabarvení práškové formě, ve které ji známe nejčastěji, dodává barvivo kurkumin. Krom barvení jiných potravin, do nichž se kurkumin přidává, je též silným antioxidantem.

Kurkuma se do jídel přidává primárně k dochucení a provonění pokrmu. Velmi podstatné jsou však její léčivé účinky. Napomáhá snadnějšímu trávení díky stimulaci žlučníku a jater. Pro své blahodárné účinky na žaludek je užívána též proti nadýmání.

Souhrnně lze působnost kurkumy označit jako silně dezinfekční v celém našem zažívacím traktu.

Ačkoli historicky byla kurkuma používána prakticky na vše, v současnosti je již mnoha výzkumy prokázáno její blahodárné působení na kondici našich jater, neboť podporuje správnou činnost jater a jaterních tuků.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikacePÍSKAVICE ŘECKÉ SEMENO – semena této jednoleté rostliny původem ze Středomoří jsou zdrojem důležitých látek. Své využití našla pískavice nejen v léčitelství, ale též ve farmacii.

Semena pískavice jsou bohatým zdrojem saponinů, alkaloidů, hořčin či stopových prvků. V tradičním léčitelství se používá při nadýmání a průjmech a při žaludečních potížích. Dokáže však regenerovat celý organismus. V současné době probíhají vědecké studie, které zkoumají antikarcinogenní účinek v případě tlustého střeva.

Podpořte svá játra. Dejte si ostropestřec a kopec zeleniny

Játra sice mají úžasnou schopnost regenerace, ale není rozumné na to příliš hřešit. Pokud játra přetížíme, vydláždíme si cestu k mnoha nemocem. 

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Výživová poradkyně a sportovní dietoložka Lenka Kaprhálová doporučuje podpořit funkci jater pravidelným okysličováním, ideální je podle ní vytrvalostní pohyb za vysokého přísunu kyslíku. 

Játrům také podle dietoložky prospívá pití čajů konkrétně ostropestřce mariánského či kopřivového a zvýšená konzumace zeleniny s vyšším obsahem betakarotenu (např. červená řepa nebo černá ředkev). Ideální je vyhýbat se chemicky upraveným potravinám, jejichž zpracování játra zatěžuje.

„Velké škody způsobují jakékoli žluklé oleje nebo plísně. Pro mnohé bude překvapením, že větší zatížení jater způsobuje příliš velké množství fruktózy najednou – tedy tolik oblíbený fresh,“ dodala dietoložka Kaprhálová.

Přečtěte si rady, jak pročistit játra. 

Jezte hodně zeleniny

Aby mohla játra správně fungovat, vyžadují vysoké množství vitaminů a minerálů, zvýšeným příjmem zeleniny a zeleninových šťáv navíc podpoříte jejich detoxikační schopnosti. Vhodné jsou především mrkev, řepa a listová zelenina, dále pak česnek, cibule a brokolice, které obsahují síru, jež je potřebná ke zvýšení schopnosti detoxifikace jater.   

Přínosná jsou také rozemletá lněná semínka a lněný olej, které játrům pomáhají filtrovat nadbytečné hormony. Důležitý je rovněž dostatečný příjem tekutin, přes den byste měli vypít alespoň osm sklenic čisté vody. Vodu můžete ochutit čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, citron totiž podporuje detoxikační schopnost jater. 

Existují rostliny, které přímo podporují detoxikaci jater a při problémech s játry rozhodně stojí za to je vyzkoušet.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Ostropestřec mariánský (Silybum Marianum)

Hlavní léčivou složkou v této zázračné bylince jsou flavonolignany silybin, silydianin a silychristin, kterým se souhrnně říká silymarin. Tyto látky chrání játra tím, že zabraňují vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Navíc podporují regeneraci poškozených jaterních buněk a posilují imunitní systém. 

Budete mít zájem:  Jak na opar na rtu? Jak se ho zbavit a jak na prevenci?

Plod ostropestřce se užívá při poškození jater při žloutence, cirhóze či otravách alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami. 

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Smetanka lékařská  (Taraxacum Officinale)

Přírodní lék na očistu jater roste hojně každé jaro jako plevel, který milovníci dokonalého anglického trávníku rok co rok proklínají. Pampeliška je však výborná léčivka a jedna z nejlepších pro játra vůbec. 

Kořen poskytuje játrům očistnou kůru a posiluje jejich funkci, je také vhodný při léčbě hepatitidy a žloutenky. Mladé listy podporují metabolismus a trávení, jelikož stimulují uvolňování žluče z jater a žlučníku. Pampeliška také pomáhá při prevenci žlučových  kamenů.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Artyčok zeleninový (Cynara Scolymus)

Na této výborné a dietní zelenině si pochutnávali již ve starém Egyptě, artyčoky byly také oblíbené u starých Řeků a Římanů. Artyčoky jsou nejenom lahodné, ale také prospívají zdraví. Listy a kořeny podporují činnost jater, působí detoxikačně, pomáhají regeneraci jater a podporují tvorbu žluči. 

Tato zelenina rovněž pomáhá při zažívacích potížích, podporuje funkci slinivky a zlepšuje metabolismus. Artyčok je součástí bylinných čajů, které se užívají při nemocech žlučníku. 

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma nebo také indický šafrán, který je běžnou součástí kari koření, má výborné protizánětlivé účinky a funguje jako účinný antioxidant. Tento žlutý zázrak je již po staletí jedním ze základních pilířů tradiční čínské medicíny, ale jeho pozitivní účinky na zdraví prokazují i moderní vědecké studie. 

Kurkuma pomáhá regenerovat jaterní buňky, čistí je od jedů a zvyšuje produkci žluče. Výzkumy také ukázaly pozitivní vliv kurkumy na mozkové kognitivní funkce.

Co játrům rozhodně neprospívá

Všechny ochucovadla, barviva, konzervanty a další toxiny v potravinách musí játra složitě přefiltrovat, podobným potravinám byste se proto měli vyhýbat, abyste játra nepřetěžovali. Játrům rovněž neprospívá rafinovaný cukr a umělá sladidla, margaríny, ztužené tuky, smažené pokrmy a zvýšený příjem živočišných tuků. 

Nevhodné je také přejídání a samozřejmě alkohol a kouření. Zničující je pro játra rovněž znečištěné prostředí a stres. 

Přetížená játra přispívají k mnoha nemocem jako alergie, artritida, astma, chronická únava, deprese, bolesti hlavy a migrény, vysoký krevní tlak, vysoké hladiny cholesterolu, hormonová nerovnováha, poruchy imunitního systému, obezita nebo kožní problémy. 

Pomozte tělu detoxikovat a získat novou energii a vitalitu

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace Ne nadarmo mnozí odborníci označují současnost za „dobu jedovou“. Toxické látky jsou totiž nejen všude kolem nás, ale bohužel i v nás. Mají rozličný původ. Některé pocházejí ze znečištěného životního prostředí a smogu, další pak z kosmetiky, zemědělských produktů, z užívání různých léků i nevhodné stravy.

Navíc je závěr roku tradičně spojen s bouřlivými oslavami, kde alkohol teče proudem a tělo dostává pořádně zabrat. Naštěstí s lednem přichází doba předsevzetí, a tak máte šanci při troše pevné vůle s tím něco udělat. Novoroční detox je dobrým způsobem, jak se zbavit škodlivin z organismu a začít žít zdravěji.

Co je to detoxikace

Detoxikace je proces očisty organismu, při kterém se tělo přirozeně zbavuje nahromaděných toxických látek prostřednictvím orgánů. Začíná v játrech, ale svou roli hrají také vaše ledviny, plíce a střeva.

Správně provedená detoxikace těla může pomoci obnovit energii a vitalitu odlehčením vašeho těla od různých toxinů, které se časem vytvořily vystavením všemožným chemikáliím a těžkým kovům.

Jak můžeme tělu s detoxikací pomoci?

Nejvíce zatížená jsou játra

Játra fungují v lidském těle jako filtr a chemická továrna. Vykonávají přes 300 metabolických funkcí a jejich úloha je nenahraditelná. Zpracovává se v nich vše škodlivé a tělo se těchto látek jejich prostřednictvím zbavuje. Pokud je však toxinů příliš, začnou se v jaterních buňkách hromadit a mohou játra oslabit či nenávratně poškodit. Příznakem oslabených jater může být třeba únava.

Zdravá játra = dobrá imunita

Špatné zdraví jater může mít neblahý vliv na imunitní systém. Přirozenou cestou, jak pročistit játra, je zaměřit se na zdravou stravu, vyloučit alkohol a vsadit na ostropestřec.

Bojovník za zdravá játra ostropestřec

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Ostropestřec obsahuje silný antioxidant silymarin, který regeneruje jaterní buňky a chrání játra před poškozením od toxických látek tak, že blokuje toxinům vstup do jaterních buněk. Přispívá tak k zachování správné funkce jater a podporuje jejich detoxikační schopnost.

Silymarin se doporučuje:

  • jako doplňková terapie při a po jaterních těžkostech
  • při toxickém poškození jater (těžkými kovy, jedovatými houbami či léky)

Má také příznivý účinek na trávicí systém, aktivuje produkci žluči a je tradičně využívaný při pocitech plynatosti, nadýmání a pálení žáhy. Zároveň se jedná o velmi silný antioxidant, který chrání buňky celého organismu před poškozením od volných radikálů a před nepříznivými vnějšími vlivy.

Rovněž má blahodárný vliv na zdraví srdce a správnou hladinu krevního cukru.

S detoxikací vám pomůže NatureVia® OSTROPESTŘEC forte. Patří k nejsilnějším na trhu a bude vám stačit jedna kapsle denně.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Metabolismus: Uzdravte svá játra

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Játra jsou místem, kterým přímo interagujeme s okolním světem. Zažívací trakt, který je nejčastěji asociovaný s metabolismem, je důležitý, ale játra jsou víceméně vstupním místem pro vše, s čím se náš organismus setkává, ať už se jedná o jídlo, bakterie, které jsou součástí naší diety, ale i vnější vlivy našeho prostředí. (1)

Játra mají v těle řadu životně důležitých funkcí, jako je například metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin, zajišťují také metabolismus vitamínů a minerálů, jsou zodpovědné za detoxikaci organismu či sekreci žluči.

Udržení jater ve zdravém stavu je zásadní pro zdraví a dobrou kvalitu života. Bohužel játra bývají často zatěžovaná toxiny z životního prostředí, špatnými stravovacími návyky, alkoholem, léky či v některých případech i drogami.

To vše může játra oslabit a poškodit a v konečném důsledku to může vyústit v hepatitidu, cirhózu nebo steatózu jater. (2)

Většina lidí se dnes potýká s problémy s váhou i s nedostatkem energie. Ty jsou často způsobeny změnami ve fungování štítné žlázy a adrenálním zdravím, asociovanými například s menopauzou u žen či andropauzou u mužů.

Ačkoliv mají játra poměrně dobrou schopnost vlastní regenerace, pokud jsou stále přetěžovaná, schopnost regenerace se postupně vytrácí. Jestliže pacient začíná mít problémy s játry, může se to projevit na úplně jiných orgánových systémech těla. Navíc na první pohled tyto problémy nemusí vůbec souviset s játry.

Přetížená játra nemusí zvládat detoxikaci, což se může projevit příznaky jako dyspepsie (trávicí obtíže, které zahrnují mimo jiné pocit plnosti v břiše, nevolnost, zvracení, průjem, zácpu či plynatost), malátnost, bolesti hlavy, poruchy menstruační periody, bolesti kostí a svalů a ztuhlost.

Játra postupně přestávají správně fungovat, tělo zaplavují toxiny a vše může vyústit v poškození a ve změny na jaterní tkáni a následnému onemocnění jater.

Pokud jsou játra poškozena nemocí, tak k příznakům patří žluté zabarvení kůže a očí, tmavá moč, žlutá nebo světle zbarvená stolice, nevolnosti, zvracení, ztráta chuti k jídlu, zvracení krve, otoky břicha, bolesti břicha, poruchy spánku, zmatenost a únava. (2)

Játra se během života opotřebovávají a mění. Mění se například i množství krve, které je schopno protéct játry. Bylo zjištěno, že objem krve, který jimi proteče, se s rostoucím věkem snižuje. Autoři této studie mimo jiné zdůrazňují, že to může přispívat k nižšímu vstřebávání léčiv, která podléhají metabolizmu v játrech. (3)

V knize The metabolism reset diet mluví Dr. Christianson, o tom, jak je důležité se na tento orgán zaměřit ve všech dietách, které bychom chtěli zařadit.

Co se týká procesu uzdravení našich jater, mnoho knih mluví o různých způsobech stravování nebo o bylinkách, které nám mohou pomoci, někdo holduje půstům. Dle Dr. Christiansona je klíčem mít dostatek potravy, které játra nezatěžují, ale dodají jim dostatek energie na to, aby mohla správně pracovat.

 Paradoxem detoxů je to, že během nich musí játra pracovat více než obvykle, aby zpracovala všechen „odpad“, který jde z našeho těla ven. (1)

Obecně stravování, které udržuje zdravý metabolismus a játra, je založeno na rozmanitých zdrojích vlákniny, rostlinných zdrojích potravy, dobré hladině bílkovin, dostatečné hydrataci a pohybu.

Příjem různorodé pestré stravy bohaté na rostlinné potraviny může na pacienta působit terapeuticky. Menší množství mnoha sloučenin může mít pro biochemické funkce spíše podpůrné účinky, než je tomu u stravy s vysokou koncentrací živin a opakovaným denní přísunem stejného množství potraviny. (4)

Pro ty, kteří se chtějí dopracovat ke zdravým játrům, je vhodné do jídelníčku zařadit potraviny s nízkou hladinou sacharidů a tuků a vyšší hladinou bílkovin. Je dobré se zaměřit na konkrétní skupiny potravin, jako například košťálová zelenina, která játrům prospívá.

 Dr. Christianson doporučuje i rezistentní škroby, které podporují tvorbu mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty napomáhají detoxu jater a regulaci hladiny cukru v krvi.

  Tyto škroby můžeme najít například v uvařených a poté zchlazených bramborách, bílých fazolích, či nedozrálých banánech.

Jsou unikátní v tom, že nám poskytují energii až poté, co byly zpracovány bakteriemi v tlustém střevě, a tím pádem nepotřebují inzulin, aby byly zprocesovány a stabilizovány. Tím se nám díky nim dostává stabilní, dlouhodobá hladina energie.

Pozitivní vliv dlouhodobé diety s vysokým obsahem rezistentních škrobů na játra potvrzují i tyto vědecké studie (5,6). I přestože byly provedeny na zvířatech, dokazují, že pokud jsou rezistentní škroby dlouhodobě přítomny ve stravě, mohou zvyšovat citlivost na inzulín či změnit metabolismus tuků v játrech.

Přibírání na váze není jediným příznakem lidí, kteří nemají zdravá játra. Měli bychom si dávat pozor i na kolísající hladiny energie, anebo obecnou nemocnost a zánětlivost u člověka.

Budete mít zájem:  Chloupky v nose – jak je odstranit a na co dávat pozor?

Vypadá to, že adipokiny, toxické zánětlivé chemikálie, které jsou vylučovány právě v jaterním tuku, mohou napáchat ohromné škody.

Pro odborníky to implikuje, že musí s pacienty, kteří mají problémy s hubnutím, i přesto, že dělají vše „správně“, jít více do hloubky a hledat příčiny například ve funkčnosti orgánů jako jsou játra.

Například Japonští vědci sledovali prevalenci steatózy jater u japonských mužů a potvrdili, že toto onemocnění souvisí s vyšším věkem, obezitou a zvýšenou konzumací alkoholu. Prevalence steatózy jater u mužů mladších 19 let byla pouze 1,2 %, nejvyšší počet nemocných byl ve věku od 40 do 44 let.

Obezita byla stanovena jako nejčastější přidružený faktor steatózy jater, ale další významný parametr byla i konzumace alkoholu. (7) Studie publikovaná v Americkém vědeckém časopise potvrdila, že u žen a mužů bez metabolických poruch je nadváha a obezita silně spojena se zvýšeným výskytem Nealkoholického steatózy.

(8) Nealkoholická steatóza jater je v současnosti považována za nejčastější příčinu chronického onemocnění jater na celém světě. Ve vyspělých zemích trpí tímto onemocněním více než 30 % dospělých osob a číslo se stále zvyšuje.

Většina pacientů má formu jednoduché steatózy jater, ale až u jedné třetiny pacientů onemocnění postupuje do těžší formy nealkoholické steatohepatitidy, která je charakterizovaná zánětem a poškozením jater, což jsou predispozice pro vznik fibrózy a rakoviny jater. Nealkoholická steatóza je považována za projev metabolického syndromu na játrech.

Nicméně játra nejsou pouze pasivním cílem, ale naopak ovlivňují patogenezi metabolického syndromu a jeho další komplikace. Patofyziologické změny v jiných systémech, jako například tuková tkáň, střeva nebo imunitní systém, byly identifikovány jako spouštěče a promotory progrese nealkoholické steatózy. (9)

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Jak je popsáno výše, chronické poškození jater je patologický stav, který je charakterizován progresivním vývojem od steatózy do chronické hepatitidy, fibrózy, cyrhózy a hepatocelulárního karcinomu. Ústřední roli v progresi a patogenezi jaterních onemocnění hraje oxidační stres buněk.

 Právě z tohoto důvodů jsou jako terapeutické látky navrhovány látky s antioxidačním účinkem. Při vědeckých studiích a experimentech in vivo a in vitro byly zjištěny velké rozdíly v účincích různých typů antioxidantů.

Záleželo samozřejmě na použité dávce antioxidační látky, ale i na její biologické dostupnosti a schopnosti jater akumulovat různé sloučeniny. Některé výsledky naznačují, že na léčbu některých jaterních patologií by bylo vhodné použít látky bohaté na lykopen. Nicméně jiné studie uvádí dobré výsledky i s α-tokoferolem, β-karotenem a trans-resveratrolem.

(10) Steatóza jater souvisí s nepříznivými změnami metabolismu glukózy, mastných kyselin a lipoproteinů.

Je pravděpodobné, že abnormality metabolismu mastných kyselin ve spojení s tukovou tkání, záněty jater a chronickými záněty v organismu jsou klíčovými faktory, které se podílejí na vzniku inzulínové rezistence a diabetu, dyslipidémie a dalších kardiometabolických rizikových faktorů spojených se steatózou jater. (11,12) Souvislost s obezitou, onemocněním jater a následným vznikem rakoviny potvrzují například i tyto další vědecké studie. (13,14,15)

Zajímavým ukazatelem jsou například „epigenetické hodiny“, které jsou udávány jako biomarker stárnutí a berou v potaz vztah mezi indexem tělesné hmotnosti (BMI) a stupněm metylace DNA. Byla testovaná DNA lidské krve, jater, svalů a tukové tkáně.

Významná korelace byla právě prokázána mezi vyšším BMI a metylací DNA jater, což lze vyložit, jako čím vyšší má člověk nadváhu či obezitu, tím více jeho jaterní tkáň stárne.

A právě stáří jaterní tkáně může hrát významnou roli v souvislosti s inzulínovou rezistencí a rakovinou jater. (16)

Jojo diety či příliš restriktivní diety mohou mít negativní vliv na náš celkový metabolismus, neboť játra potřebují komplexní pohon. Potřebujeme jak sirky, tak polínka, abychom rozdělali oheň.

V případě jater jsou polínka a sirky metaforou pro triglyceridy a glykogen, přičemž restriktivní diety dokážou vyprodukovat relativně dost triglyceridů, zato glykogen vzniká ze sacharidů, a tak na něj restriktivní diety, které zahrnují málo sacharidů, nestačí. Naše játra pak mají polínka, ale není je čím zapálit.

 Játra jsou jediným orgánem, který nemůže spalovat ketony a používat je jako zdroj energie. Lidé pak hubnou a detoxikují tělo, ale játra nedostávají dost paliva na to, aby tento „odpad“ mohla zpracovat.

Existují specifické potraviny, které mohou regulovat nebo příznivě vyvažovat metabolické cesty, tak aby napomohly biotransformaci toxinu a následně jeho eliminaci. (17)

Pro dobrou funkci jater je výborné zařadit co nejširší spektrum potravin, různá semínka, ořechy, veškeré zdroje vlákniny. Všude se zmiňuje důležitost probiotik, ale prebiotika jsou neprávem opomíjená.  Nesmíme zapomínat i na rozmanitost „makrokategorií“, to znamená, že nebudeme zařazovat jen různé druhy zeleniny, ale různé druhy kategorií potravin.

Mnoho lidí bude mít problémy s procesováním vlákniny, ať už zažívací, anebo jiné. Už toto bývá znamením toho, že odolnost jejich střeva není dobrá.

Ale i tyto počáteční kroky k zařazení vlákniny a rozmanité stravy jsou důležité. Důležité je u tohoto způsobu stravování neskočit do všeho najednou.

Je to uzdravovací proces, nemusíme zařadit všechny potraviny hned, postupná a pomalejší cesta je i více udržitelná.

Dalším velikým tématem, když se bavíme o játrech, jsou bílkoviny. Existuje na ně mnoho názorů. Někteří odborníci zdůrazňují, že je prakticky nemožné mít nedostatek bílkovin, který by byl životu-ohrožující. Ale je rozdíl mezi délkou života a délkou zdraví. Debata, která se zabývá tím, jak nízké hladiny bílkovin mohou prodloužit život, jsou podle Dr.

Christiansona spekulativní a nejsou založené na lidských datech. Zato existuje robustní základna výzkumu, která ukazuje, že vyšší hladiny bílkovin mohou pozitivně ovlivnit délku zdravého života. Musíme se podívat na otázky jako je životnost kostí a kloubů, naše pohyblivost a všechny aspekty našeho zdraví, které to ovlivňuje.

Data ukazují, že ti, kteří mají optimální hladinu bílkovin, mají lepší vyhlídky, co se týká délky zdravého a aktivního života. Zároveň je vhodné to s příjmem bílkovin nepřehánět do extrémů a držet se optimální hladiny. (1) Například tyto studie (18,19) právě řeší ideální hladinu příjmu bílkovin, respektive esenciálních aminokyselin.

Je totiž prokázáno, že snížená konzumace červeného masa je zdraví prospěšná a podporuje dlouhověkost. Z tohoto důvodů je vhodné ji omezit na úkor konzumace rostlinných zdrojů bílkovin, nicméně nesmíme zapomínat, že červené maso je zdrojem i dalších látek, jako jsou vitamíny a minerální látky.

Je proto důležitá pestrost stravy, aby v našem jídelníčku bylo doslova „od všeho trochu“. Je to prokázáno napříč různými druhy živočichů, od hlodavců po člověka.

Tímto procesem můžeme nejen zvrátit nastupující diabetes typu 2, ale spoustu chronických zánětlivých onemocnění. Často není odpověď na tyto problémy nijak složitá a jde opravdu jen o to, zbavit se nadbytečného toxického tuku na játrech.

Onemocnění jater a špatný mikrobiom střev spolu také velmi úzce souvisí.

Často je to primárně způsobeno tím, že pacient nemá vhodnou životosprávu, konzumuje nevhodnou stravu a alkohol, čímž podporuje růst patogenní mikroflóry ve svých střevech.

Ta pak může způsobovat záněty ve střevech, které mohou zasáhnout i játra. Mikrobiální metabolity, které jsou produkovány patogenní mikroflórou ve střevech, hrají významnou roli v patogenezi jaterních onemocnění. (20)

Játra a jejich funkci lze posílit kromě výše zmíněného i například bylinami. Zde je krátký přehled vybraných bylin, které mají na játra pozitivní vliv.:

  • Právenka latnatá (Andrographis paniculata) má schopnost chránit tkáně před toxiny indukovanou hepatotoxicitou, dále obsahuje látky, které zvyšují hladinu glutathionu, což může snížit náchylnost tkání k oxidačnímu poškození.
  • Kořen Kutki (Picrorhiza kurroa) se tradičně používá v Ajurvédské medicíně jako jaterní tonikum, pročišťuje játra, pomáhá při hepatitidách či otravách. Dokonce u pacientů, kterým byl podáván kořen Kutki v dávce 375 mg/3 krát denně po dobu 14 dnů, došlo k rychlému poklesu hladiny bilirubinu v séru směrem k normálním hodnotám, než u kontrolní skupiny pacientům, kterým bylo podávano placebo. Zotavení proběhlo bez vedlejších účinků. Také by kořen Kutki měl chránit před hepatotoxicitou vyvolanou konzumací alkoholu.
  • Kořen Zázvoru (Zingiber officinale) se běžně používá k podpoře trávení. Má stimulační účinek na žaludeční sekreci a pozitivní účinky na metabolismus organismu a na oběhovou soustavu a posiluje terapeutické účinky dalších bylin.
  • Plody Vidangy (Embelia ribes) se používá při jaterních obtížích.
  • Kořen a části listů Neshodice (Eclipta alba) pomáhají vylučování žluči a pročišťují žlučovody, pomáhají při žloutence a dalších nemocech, která postihují játra a žlučník. Z Neshodice byly izolovány dva druhy kumestanů a to wedelolakton a demethyl-wedelolakton. Obě složky vykazují anti-hepatotoxickou aktivitu a mají významný stimulační účinek na regeneraci jaterních buněk. (3)

Literární přehled

  1. CHRISTIANSON, Alan. The metabolism reset diet: repair your liver, stop storing fat, and lose weight naturally. New York: Harmony Books, [2019]. ISBN 9780525573449.
  2. TREADWAY, Scott. An Ayurvedic Herbal Approach To A Healthy Liver. CLINICAL NUTRITION INSIGHTS[online]. Advanced Nutrition Publications, 1998, 6(16), 1-3.

Játra – hlavní strážce lidského těla

Játra zaujímají v těle strategickou pozici. Jsou prvním orgánem, který se dostává do styku s krví přicházející ze střeva. Cokoliv sníme nebo vypijeme, musí nejprve projít játry. Ta jsou tak neustále vystavena různým cizorodým látkám a mikroorganismům.

V játrech tak dochází k třídění a všechny škodliviny jsou okamžitě likvidovány. Musí při tom být zajištěna rovnováha mezi imunitou a tolerancí. Pokud tomu tak není, může být imunitní systém neustále aktivován a napadat i tělu vlastní buňky, nebo naopak může být zcela potlačen a tělo se není schopné nákaze bránit.

Budete mít zájem:  Zimní sezona na českých horách bude bohatá na novinky

Tento proces mají na starost specializované buňky imunitního systému.

Lidská játra – jejich funkce a detoxikace

Dvojí ochránci jater

Imunitní dohled v játrech zajišťují tzv. Kupfferovy a NK buňky.

Oba typy ochránců pocházejí původně z kostní dřeně, ze které putují do jater, kde mají za úkol likvidovat škodlivé a jinak nebezpečné látky a naopak ignorovat ty, které jsou pro lidské tělo neškodné.

Důležitá je také jejich regulační funkce. Vysílají totiž signály a aktivují další buňky imunitního systému, které pomáhají v boji s nepřáteli organismu, případně opravují poškozené tkáně.

Kupfferovy buňky zajišťují očistu organismu prostřednictvím takzvaného pohlcování (fagocytózy). Tímto způsobem mohou odstraňovat bakterie a viry, ale také poškozené tělu vlastní či nádorové buňky.

NK buňky neboli přirození zabíječi jsou typem bílé krvinky. Jejich obranná funkce spočívá ve vylučování látek, které vedou k usmrcení virů, bakterií, parazitů i nádorových buněk.

Když ochránci napadají vlastní pozice…

Ačkoliv role imunitního systému spočívá v ochraně lidského těla, mohou nastat situace, kdy se buňky imunitního systému obrátí proti organismu, který mají chránit, a začnou ho poškozovat.

Proč k tomu dochází, není stále zcela jasné, ale pravděpodobně půjde o kombinaci určitých dědičně daných předpokladů a zevních faktorů, například prodělání běžné virózy. Podobné je to i v případě tzv. autoimunitní hepatitidy jater, kdy se obranyschopnost obrátí proti buňkám jater.

V důsledku toho se v játrech rozvíjí chronický zánět, který postupně porušuje jaterní tkáň, což vede ke zhoršeným jaterním funkcím.

Játra plní v těle více než 500 důležitých funkcí. Moderní způsob života je však neustále zatěžuje různými škodlivinami ze životního prostředí, špatnými stravovacími návyky, stresem, alkoholem, léčivy či drogami. Vyvarováním se těchto neřestí si udržujeme játra ve zdravém stavu, což je zásadní pro přirozenou obranyschopnost a následně také pro dobrý a kvalitní život.

(mraf)

Zdroje:

https://cs.intermediapub.com/liver-natural-killer-cells-subsets-911377

https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hep.21060

Signály špatné funkce jater – Příroda léčí, Blog

Poškození či onemocnění jater může vést i k závažným zdravotním potížím. Naštěstí lidské tělo dokáže upozornit na to, že v organismu nastal nějaký problém.

Mezi signály, že je s játry něco v nepořádku můžeme zařadit dlouhodobou únavu i změny na pokožce

Játra jsou největším vnitřním orgánem a hlavním orgánem látkové výměny a tvoří přibližně 2 % hmotnosti těla. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin.

Jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony. Mimo to slouží játra i jako zásobárna, kde se ukládá glykogen, železo a některé vitamíny a minerály. Nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.

Nachází se v břišní dutině, konkrétně v pravé horní části břicha. Menší část zasahuje i do levé části těla. Zjednodušeně lze říci, že játra pročišťují krev, detoxikují tělo od škodlivých látek a napomáhají odstraňovat vedlejší produkty metabolismu.

V buňkách jater se také tvoří žluč, která je důležitá při vstřebávání tuků a absorpci vitamínů A, D, E i K. Tento orgán nám zajišťuje látkovou výměnu a přeměnu živin. Při poškození jater mohou nastat problémy s plněním všech výše zmíněných důležitých funkcí.

Choroby jater

Choroby jater bývají vyvolané infekcí, nádory či působením jedovatých látek, jako jsou alkohol či drogy. Mezi nejčastější onemocnění patří cirhóza či ztučnění jater, nádor v játrech a žloutenka.

Jaké jsou signály, které byste nikdy neměli ignorovat?

Kožní změny

Problém s játry je v mnoha případech pozorovatelný na naší pokožce. Často jde o zabarvení kůže, případně i nehtů a očního bělma do žluta.

Může za to hromadění látky zvané bilirubin, které nastává, pokud játra dostatečně neuvolňují z těla toxiny. Dalším příznakem je svědivá i velmi suchá pokožka citlivá na dotyk či sluneční záření.

Ve zvýšené míře se může objevit akné, různé ekzemy či další kožní problémy.

Trávicí potíže

Játra jsou součástí trávicí soustavy a jejich poškození má dopad i na procesy trávení. Zhoršená funkce jater může následně zapříčinit hned několik trávicích obtíží.

U člověka se to projevuje například zhoršeným trávením mastných jídel a poruchou zpracování živin. V některých případech může docházet k nepříjemnému pálení žáhy. Postupem času se objevuje i zvracení či nadýmání.

Typickým projevem onemocnění jater bývá také nechuť k jídlu a následný úbytek na váze.

Chronická únava

Dlouhodobé pocity únavy mohou být signálem zdravotního problému, zvláště pokud za nimi nestojí nedostatek odpočinku. Chronická únava je i jedním ze signálů nemocných jater.

Zbystřit byste měli především tehdy, pokud jste vyčerpaní i po dostatečném odpočinku a spánku. Postižení mohou pociťovat slabost, rychlou ztrátu sil, malátnost, či dokonce letargii.

Problém s játry se může projevovat i neschopností udržet pozornost či střídáním nálad. Všechny tyto projevy mohou být způsobeny nesprávnou funkcí jater.

Změny stolice a moči

Narušenou funkci nebo onemocnění jater mohou signalizovat i změny moči. Postižený může mít velmi tmavou moč, což však někdy bývá i projevem nedostatečného příjmu tekutin.

Tmavší moč v ranních hodinách je obvykle v pořádku. Zpozorněte, pokud je moč oranžová až hnědá nebo je velmi zpěněná. Poškození jater se dále projevuje i ve změnách stolice.

Problém může naznačovat příliš bledá nebo krvavá stolice. 

Bolest

Jedním z příznaků onemocnění jater bývají i různé bolesti. Postižený může pociťovat zejména bolest v horní oblasti břicha, případně v podbřišku. Typické jsou prudce vyrážející křeče.

Taková bolest bývá někdy doprovázena pocity tlaku v břiše a nadýmáním. Pokud problém s játry postupuje, objevit se mohou otoky způsobené nahromaděním tekutiny v břišní dutině.

Projevem nesprávně fungující jater bývají i chronické bolesti hlavy, svalů nebo kloubů.

zdroj: http://styl.instory.cz

Játra – orgán a vyjímečnou schopností regenerace

Játra mají pro náš život nezastupitelnou roli. Jsou největší žlázou a největším vnitřním orgánem. Váží kolem 1,5 kg a jsou uložena v pravé klenbě brániční.

V klidu jimi proteče kolem 1,5 litru krve za minutu, jsou tedy dobře zásobená krví. Zvláštností je, že jsou napojená na dva krevní oběhy současně.

Vede k nim přívodní tepna jaterní, odstupující z aorty, která k nim přivádí okysličenou krev.

Zároveň k nim vede přívodní žíla z břišní oblasti – žíla vrátnicová neboli portální, která je nasycená vstřebanými živinami, aminokyselinami a sacharidy ze střev, sleziny a slinivky břišní. 

Játra jsou takovou malou továrnou uvnitř našeho těla. Podílí se na mnoha procesech. Většina z nás má spojena játra hlavně s detoxikací těla. Pokud potřebujeme dostat z těla škodlivé látky nebo jedy, tak jsou játra hlavním filtrem, který se podílí na úklidu těchto látek. Děje se tak pomocí různých chemických procesů.

Nejznámější funkcí jater je tvorba žluče, která se významně podílí na trávení, vstřebávání tuků a vitamínů rozpustných v tucích.

Játra se podílí také na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Při metabolismu sacharidů přeměňují jednoduché cukry na glykogen a naopak glykogen štěpí na glukózu. Tím, že udržují stálou koncentraci glukózy v krvi, se podílí na udržování vitřního prostředí těla.

Tukový metabolismus probíhá v celém těle, ale v játrech daleko intenzivněji. Je zde vysoká beta-oxidace mastných kyselin, vzniká v nich většina fosfolipidů a probíhá biosyntéza cholesterolu.

Z hlediska bílkovin jsou místem vzniku plazmatické bílkoviny, bílkoviny účastnící se krevního srážení a mohou zde vznikat různé aminokyseliny.

A k tomu si představme, že játra dokáží regulovat poměr zásob cukrů, tuků a bílkovin. Podle zásob cukrů, které hrají rozhodující roli, regulují metabolismus ostatních živin.

Díky vysoké metabolické aktivitě produkují játra velké množství tepla. Vzniká v nich asi jedna sedmina tepla v lidském těle. Krev odtékající z jater může dosáhnout až 41 °C a je nejteplejší v těle. Játra jsou zásobárnou cukrů, tuků, bílkovin a také železa a vitamínu B12.

Játra mají neskutečnou regenerační schopnost. Je-li odstraněna část jejich tkáně, doroste během několika měsíců do původní velikosti. Také v případě toxického poškození se zdravé jaterní buňky umí zmnožit tak, aby nahradily poškozené jaterní buňky.

Tento jedinečný orgán se prezentuje svými schopnostmi a pracovitostí. Pomocí olejů můžeme jeho činnost usnadnit a podpořit.

  • Z olejů můžeme použít citron, který nás příjemně nabudí svou pozitivní vůní.
  • Kardamom nás zavede do středověku, kdy byl nazýván „zrnem ráje“ a uvolní naše sevřené trávení.
  • Geránium nám zlepší krevní oběh a pomůže rozšířit žlučovody a vyčistí játra.
  • Heřmánek pravý zmírní úzkost a podpoří funkci jater a žlučníku.
  • Rozmarýn dokáže chránit játra a povzbuzovat bdělost.
  • Olej ze semen mrkve pomůže tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces. 

Juvaflex je směs olejů, která napomáhá detoxikaci jater. Obsahuje rozmarýn, pelargonii, heřmánek římský, fenykl, smil a heřmánek modrý.

Release je směs, která podporuje hormonální fungování jater. Obsahuje ylang ylang, lavandin, pelargonii, santál a heřmánek modrý.

Juva cleanse je směs pomáhající vyčistit z jater nahromaděné toxiny. Obsahuje smil, jenž stimuluje jaterní buňky, semena celeru jsou silným čističem jater a rojovník, který posiluje játra a zlepšuje průtok žluči, používá se také na odstranění tuku z jater. 

Nosný olej z ostropestřce mariánského má blahodárný vliv na podporu jaterní činnosti a regeneraci jater. Pomáhá tělo čistit od nahromaděných toxinů a odpodních látek. Působí příznivě na činnost trávicího systému, zvyšuje obranyschopnost organismu a dlouhodobějším užíváním přináší vitalitu a energii.

Toto jsou v kosce játra – orgán nejen jedinečný svou regenerací a esenciální oleje napomáhající jejich vitalitě.

Pro Alchymystique Jaruška

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector