Letos už vánočku nespálím

Vánočky jsem už pekla všelijaké – skoro každý rok jiný recepis. Maminčin si bohužel nepamatuju. Jen jsem si vzpomněla, že říkávala, jak kdysi bohaté selky zadělávaly kynutá těsta poctivou domácí hustou smetanou…

Tak tady máte tu moji.

Ne že by ty cizí nebyly dobré – na některých jsme si opravdu moc pochutnali. Já jen jsem věčný „vynálezce“ podle svých potřeb – ne plnou másla (i když to je velká dobrota), ale ani žádnou nedomrlou dietní sušinku. V této totiž  máslo v není…

Koho lékaři „honí“ jako mě, aby zapracoval na svém cholesterolu, tak stále dobrou chuť kompromisu jí dodala 40%  smetana ke šlehání. Není to žádná novinka – smetana se do těsta používá celkem běžně. V tomto receptu jsem „vychytala“ poměr všech surovin tak akorát do dobré konzistence těsta i stále přijatelné chuti upečené vánočky.

Musíte mít nutně kráječ – vánočka se nedá nožem nakrájet, jak je vláčná. Teda já musím elektrickým kráječem – možná nemám jen dobrý nůž… A počkejte, až opravdu vychladne. Bude to boj. Velký boj.

Rozhodně ji vyzkoušejte! Stojí za to.

Vánočka od Lidky G

Letos už vánočku nespálím

Suroviny

  • 420 g hladké mouky 00 – přesně tuto, k vůli vysokému obsahu lepku
  • 200-220 ml smetany ke šlehání – nejlépe 40%
  • 90 g cukru krupice
  • 4 velké žloutky nebo 2 celá vejce + 1 vejce na potření vánočky (můžete použít jen zbylý bílek), samotné žloutky jsou lepší
  • 50–70 g namočených rozinek v rumu – kdo nemá rád, vynechá
  • 1/2 lžičky citronové kůry čerstvé nebo sušené
  • 25 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného
  • 20 g vanilkového cukru
  • 4 g soli
  • 2 lžíce rumu – volitelné
  • špetka muškátového květu
  • plátky mandlí – asi polévková lžíce

Finální postup

Především si kupte tu správnou mouku. Do kynutých klasických těst na moučníky je vhodná hladká pšeničná „nulka“ – má vysoký obsah lepku a to my potřebujeme pro nadýchanost výsledného produktu. Čím více lepku, tím hustší a lepší síť se „uplete“ hnětením na zachytávání bublin kysličníku uhličitého, který vzniká při kynutí a těsto kypří.

Nyní do mísy od robota vsypejte mouku a v ní rukou utvořte důlek. Do něho rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíci cukru a zalejte přibližně třemi až pěti lžícemi vlažné šlehačky. Droždí nechte vzejít – bude to trvat asi 15 až 20 minut.

Poté přilejte zbytek šlehačky, ve které jste rozšlehali vejce. Přisypte i zbytek cukru, vanilkový cukr, koření, citronovou kůru a po obvodu mísy sůl (aby neulpěla rovnou na vzešlém kvásku). Ke konci mísení přidejte scezené rozinky.

Já nechám hníst celkově robot asi 15 – 20 minut – až je těsto vláčné, lesklé a odděluje se od stěn mísy.

Po vypracování ji přikryjte a nechte kynout těsto přibližně 1 hodinu (až 1 1/2) v teple kuchyně. Těsto má být dvakrát tak „veliké“. Tím se řiďte. Ruční hnětení je jistojistě také vhodné – kdo má zdravé ruce a chce posílit svaly, jděte do toho! Na dobré těsto potřebujete tak minimálně 30 minut poctivého hnětení vařečkou nebo dánskou metlou.

Pokud použijete sušené droždí, zamíchejte rovnou do mouky. Rovněž tak cukr, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a koření. Zalejte šlehačkou s rozšlehanými vejci a dál postupujte stejně.

Můžete zadělat i v domácí pekárně jako občas já, na kynutá těsta s droždím je bezpracná. Zvolte program na kynutá těsta.

Až těsto nakyne, vyklopte ho na pomoučený val. Rozdělte na 6 stejných dílů (odvažte je = nejprve zvažte těsto, vydělte výsledek šesti a dostanete váhu jednoho dílku). Jednotlivé kousky vyválejte na delší „hady“– asi 35 až 50 cm.

Záleží na vás, jestli má být vánočka baculatější (kratší hadi) nebo štíhlá (dlouzí hadi).Kdo si netroufá, uplete cop ze tří dílů. I taková vánočka bude moc pěkná a zaručeně dobrá! Není to žádná ostuda – viz starý recepis z roku 1923 (úplně na konci).

„Hady“ na konci přimáčkněte k sobě a pro jistotu je zatižte sklenicí s vodou – aby se nerozjížděly, až budete splétat a utahovat vánočku. Placatý konec pak zahrnete po upletení pod vánočku.

Letos už vánočku nespálím

Upleťte dle videa zde – neznám lépe vysvětlený pomalý a velmi uklidňující návod. Vím, že někteří mají pocit, že se to nikdy nemohou naučit…

Letos už vánočku nespálím
Letos už vánočku nespálím

A ještě jedno zajímavé video – zde uvidíte, jak z dílů vytvořit válečky (hady), aby byly pevné a dobře se s nimi pracovalo. A jak může být krásná vánočka jen ze dvou pramenů nebo tří. Nechte se inspirovat zde.

Na fotu  je vánočka ze dvou pramenů. Vůbec nevypadá špatně! A bez rozinek.

Letos už vánočku nespálím

Vánočku umístěte na plech vyložený pečícím papírem. Pomažte rozšlehaným vejcem a nechte asi 1 hodinu znova vykynout. Dobré je vánočku přikrýt nějakým poklopem – já dávám kynout mezi dva klasické pekáče a na spodním pak i peču. Je to velmi praktické. Poté pomažte znovu vejcem a posypejte plátky mandlí.

Letos už vánočku nespálím

Troubu předehřejte na 190 °C (horní a dolní ohřev) a vložte plech s vánočkou. Ihned přepněte na 160 °C a asi 45 minut pečte. V polovině času přikryjte plech s vánočkou kusem alobalu – bude všude stejně krásně upečená, nespálí se.

Nechejte vychladnout na mřížce a pocukrujte.

Dejte vědět, jak se vám povedla a zdali chutnala…

Letos už vánočku nespálím

Skoro se na velký pekáč upečená nevešla. Myšleno do délky.

Letos už vánočku nespálím

Střídka jako mech…

Letos už vánočku nespálím

Bez rozinek a místo dvou vajec se 4 žloutky. Žlutá jak velikonoční kuřátko.

Letos už vánočku nespálím

Něco z historie dnešní vánočky…

Předchůdcem dnešní vánočky byla tzv. calta – moučné pečivo, které mělo podobu nepleteného bochníku či šišky. Vzhled calty se postupně změnil v pečivo pletené z několika pramenů.

Výraz „calta” pochází ze staré němčiny – zelto, zelte a označoval různě pečivo z mouky – housku, koláč, vánočku. Označení pečiva výrazem „calta” se uchovalo v některých oblastech a nářečích (např. na Slovensku, Polsku, Lužici).

Doloženy jsou i zdrobnělé tvary jako „caltička”, odvozený tvar „coltář” (caltnéř, pekař = calt) anebo příjmení (např. Jan Calta z Kamenné Hory, Kaltner).

Křížové pletení vánočky mělo svůj přesný smysl. Mělo za cíl ochránit každého před zlými vlivy. Tradičně se vánočka pletla z devíti stejných pramenů. Základ tvoří první patro složené ze čtyř pramenů. Ty mají symbolizovat slunce, vodu, zemi a vzduch. Druhé patro tvoří prameny představující rozum, vůli a cit. Poslední dva stočené prameny na vrcholu vánočky spojují vědění a lásku.

Vánočka má u nás velmi dlouhou historii, první zmínka o ní pochází z 16. století. Původně ji směli péct jen pekaři, doma si ji lidé začali dělat až o 200 let později. Vždycky však měla pro Vánoce velký význam. Viz:

Vánočky představují děťátko (rozinky očička v hlavičce, pruhy povijadlo a plénky) – to, co v Betlémě se narodilo – Ježíška malého, a uvádějí nám na paměť slova andělská, pastýřům řečená: „Nebojtež se, neb aj, zvěstuji vám radost velikou, kteráž bude všemu lidu; neboť narodil se vám dnes Spasitel, jenž jest Kristus Pán, v městě Davidově. A toť vám znamením: Naleznete nemluvňátko plenkami obvinuté a položené v jeslech.”—Blahověst, hlasy katolické, 1869

Ne vždy však měla vánočka podobu velké pletené housky. Třeba u nás ve východních Čechách ji zastupoval tzv. vrkoč, pletený věnec z kynutého těsta, se zapíchnutými hůlkami plnými kousků ovoce, ořechů a cukroví.

Vánočky často tvořily i součást vánoční nadílky. Hlavně v chudých horských oblastech to byl dárek vítaný, neboť bílé pečivo, kde se nešetřilo tukem, kvalitní moukou, rozinkami a ořechy, se zde peklo jen vzácně.

V hodně nemajetných domácnostech se vánočka dokonce připravovala z těsta bramborového.

K vánočce patřily i další magické zvyky. První hotovou měl dostat hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Do těsta se také zapékala mince, a kdo ji našel, měl jistotu, že bude zdravý a šťastný po celý další rok. Na chudších stolech zastoupily penízek šípek nebo česnek. Zato připálená, sražená či natržená vánočka věštila do příštích časů velkou smůlu.

Význam některých tradic při pečení vánočky nám dnes už zůstává utajen. Při jejím zadělávání i pletení se muselo mlčet. U kynutí zase děti nesměly skákat, naopak hospodyně měla ve stejnou chvíli vyskakovat co nejvýš. Kulinářské cesty našich předků byly prostě občas nevyzpytatelné.

A ještě přidávám pro zajímavost jeden starý recept na vánočku z roku 1925. Líbí se mi, jak jsou zde popsána všechna úskalí, se kterými i my stále „zápasíme“ – ať máme pomůcky i sporák jakékoliv. V receptu bohužel není uvedeno množství mléka, ani postup na těsto, což i v jiných starých kuchařkách dosti často nebývá, spíš něco jako „přilej tolik, až je těsto akorát husté…“

Zde bych to já odhadla a použila (vzhledem na množství mouky, tuku a vajec) 350 – 380 ml mléka.

Budete mít zájem:  Olej z arónie černé zlepšuje naši imunitu

Vyzkoušená vánočka

¾ kg mouky, 8 dkg másla, 12 dkg cukru, trochu soli a citrónové kůry, 2—3 žloutky a 3 dkg kvasnic zadělají se vlažným mlékem.

Těsto musí býti velmi tuhé, a tak vypracované, až se leskne a dělají se na něm puchýře. Pak se nechá asi 2 hodiny kynout. Pozná se, že je dost, zamáčkne-li se prstem do něho důlek a on se hned vyrovná. Pak se na vále znovu prohněte, při čemž se do něho přidá 10 dkg sultánek, dobře přebraných, vypraných a osušených, a 5 dkg loupaných, drobně sekaných mandlí.

Pak se na vále znovu prohněte, při čemž se do něho přidají sultánky (pozn. – rozinky), dobře přebrané, vyprané, osušené a loupané, drobně sekané mandle. Těsto se pak rozdělí na devět nebo čtrnáct dílů, podle toho, chceme-li míti na vánočce tři nebo čtyři poschodí

Vánočka se uplete, dá na plech, pokrytý dobře namaštěným papírem, nechá ještě asi ¾ hodiny kynout, pak se namaže rozšlehaným vejcem, posype hrubě sekanými mandlemi a upeče v dobře vyhřáté troubě.

Upečení vánočky v troubě je dosti velikým uměním a nelze na ně dáti návodu, poněvadž každá kamna pekou jinak a musejí se vyzkoušeti. Všeobecně lze jen říci, že trouba musí býti dobře vyhřátá dříve, než se vánočka do ní dá, tak, aby se začala hned péci. Kdyby se dala do nedostatečně vyhřáté trouby, kynula by a rozběhla by se.

Nejprve se postaví přímo do trouby, asi po čtvrt hodině se obrátí a dá na třínožku. Celkem se musí péci asi 70 minut, až i 1½ hodiny. Větší vánočka než ze ¾ kg mouky, nedá se dobře v troubě upéci. Buď zůstane uvnitř syrová, nebo se povrchu připálí.

Bedlivá pozornost musí se věnovati také kynutí. Při těstě na tom nezáleží, kyne-li o chvilku déle, než je třeba, ale hotová vánočka nesmí překynouti, nebo je z ní placka.

Která hospodyňka ostatně nemá času, hráti si s pletením vánočky, aneb toho nedovede (nechť se za to nestydí — vždyť umí celou řadu jiných věcí!), nemusí zrovna lpěti na vánoční tradici a může z téhož těsta udělati bochánek, který chutná stejně a dá mnohem méně práce.

—Časopis Salon 1925

Dobrou chuť!Vaše Lida ❤

Recept a videonávod na pletení vánočky ze 6 pramenů

Vánočka je klasika na štědrovečerním stole by neměla chybět. Je to tradice, symbolizuje totiž malého Ježíška zabaleného v peřince, je  symbolem nového života a plodnosti.

Letos už vánočku nespálím

Mám ráda tradice, pojí nás svým způsobem s našimi předky a tím, že je ctíme, také vkládáme do hlav našich dětí krásné vzpomínky. A Vánoce jich mají spousty a komu z nás nevyplave během Vánoc nějaká vzpomínka na to, co jsme doma dělali. Tak se pojďte podívat na recept a jak uplést celozrnnou špaldovo-ječnou vánočku ze 6 pramenů.

Proč celozrnnou? U celozrnné mouky se nezbavíme hodnotných slupek z obalu zrna mouky, celozrnná mouka také obsahuje o dost vyšší množství vlákniny a díky ní pak těch kousků vánočky sníme i méně ☻.

Recept na vláčnou špaldovou vánočku

  • 250 g hladké špaldové mouky Pernerka
  • 250 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté Pernerka (část špaldové mouky můžete nahradit také moukou ječnou)
  • 150 – 200 ml mléka. Začněte se 150 ml a v případě potřeby přidávejte. Celozrnná mouka potřebuje více tekutiny, aby nebylo těsto suché.
  • 100 -120 g másla
  • rozinky předem naložené v rumu, nejlépe na pár dní, nebo alespoň přes noc, ať pěkně změknou (zapřísáhlí abstinenti spaří horkou vodou a nechají nabobtnat v ní)
  • lupínky z mandlí na ozdobení
  • 20 g čerstvého droždí
    špetka soli
  • 100 g přírodního třtinového cukru, ze kterého si připravíme moučkový cukr, nebo můžeme použít panelu – sušenou šťávu z třtiny a z ní připravit moučkový cukr
  • špetka čerstvé vanilky + na podporu vůně 10 kapek vanilkového extraktu od Grešíka
  • 1 celé vejce + 1 žloutek

Připravíme si doma třtinový moučkový cukr, ideálně s troškou čerstvé vanilky

Pokud máte mixér nebo drtič, nasypte do něj 100 g přírodního třtinového cukru a mixujte chvíli, aby vám z krystalků cukru vznikl moučkový cukr jemný jako prášek a na závěr do něj přidejte na špičku nože semínek z vanilkového lusku.

Máslo nechte změknout a když je mazlavé, vyšlehejte ho nejlépe v robotu nebo ručním mixéru spolu s vejcem a cukrem do hladké pěny. Mezitím si mléko ohřeji na příjemnou vlažnou teplotu, přidám špetku třtinového cukru a nadrobené čerstvé droždí a nechám vzejít kváset.

Letos už vánočku nespálím

Do vyšlehané hmoty z tuku, vejce a cukru pozvolna vsypu mouku s malou špetkou soli a vliju mléko s kváskem a zpracovávám těsto v robotu s hnětacím hákem několik minut. Jakmile je těsto hladké, má jakoby sametový povrh, je připraveno k odpočinku – kynutí. Nemusít mu vybírat extra teplé místo, stačí běžná pokojová teplota. Jen ho řádně zakryjte, třeba potravinovou fólií, ať neoschne.

Pokud máte doma teplo tak akorát, po cca 2 – 3 hodinách je těsto nakynuté a zhruba zdvojnásobí svůj objem. Až v tuto chvíli přidávám do menších dílků těsta naložené rozinky. Těsto si přendám na vál, krátce zpracuji rukama, udělám si větší váleček a z něj odkrajuji 6 stejných dílků.

Letos už vánočku nespálím

Když si budete chtít být jisti, že nebudete mít jeden pramen hubený a druhý příliš silný, mějte po ruce váhu a dílky si pro kontrolu převažte.

Každý dílek promněte v rukou, přidejte část naložených rozinek a z každého dílku rukama vyválejte váleček – pramen dlouhý 30 – 35 cm. Snažte se, aby se prameny podobaly a neměli jste jeden krátký a jeden dlouhý, špatně by se vám pak pletlo.

Jakmile budete mít 6 pramenů, jste připraveni na pletení, nachystejte si plech s pečícím papírem a jdeme na to.

Letos už vánočku nespálím

Videonávod na pletení vánočky ze 6 pramenů

Proč plést vánočku ze 6 pramenů najednou? Dříve jsem pletla vánočku složenou ze tří pater, ale jakmile jsem dělala více než jednu a ta čekající kynula, stalo se v troubě to, co jsem si zrovna nepřála.

I když jsem ji “pojišťovala” špejlemi, rozjela se. A pak jsem přišla na to, jak plést najednou ze šesti pramenů a vánočka krásně držela.

Ze začátku jsem se musela při pletení jen srovnat se svou pravo-levou orientací, ale když jsem to zvládla já, zvládnete to také. VIDEONÁVOD zde.

Nápaditý Ježíšek je TU! Posílám vám pár tipů na milé dárky třeba pro kamarády, nebo širší příbuzenstvo.

Jsou to “home-made” dárečky a jak zaznělo dnes už v klasické filu Pelíšky, “nic neudělá větší radost, než vlastnoručně vyrobený dárek”.

Číhněte na tipy, za jeden večer můžete takových dárků připravit hned několik a věřte, že potěší i vykouzlí úsměv na rtech.

Potěšit někoho blízkého může i dárkový poukaz na kurz vaření nebo online kurz pečení kváskového chleba nebo online kurz hubnutí.

Stačí si jen vybrat, kurzy vaření jsou takovou třešničkou na pomyslném Štěpánčiném dortu zdravých dobrot z Mámina kastrůlku.

Letos už vánočku nespálím

Upletenou vánočku už jen pomažu vejcem, nebo vejcem s mlékem, posypu lupínky mandliček a zhruba 30 minut nechám ještě dokynout. Peču v troubě na 160 stupňů, aby byla vánočka uvnitř pečená a zvrchu nespálená. Pokud bám peče trouba nepravidelně, je dobré vánočku svrchu překrýt alobalem, aby se propekla uvnitř, ale nespálila svrchu.

Na konci si to, že je propečená uvnitř, zkontroluji píchnutím dovnitř špejlí a když ji vytáhnu suchou, je hotovo.

Tak ať se vám povede a chutná.

Letos už vánočku nespálím

Poctivě a mám už nachystáno několik druhů z mých Štěpánčiných cukrátek.

Nemohou chybět celozrnné vanilkové rohlíčky a u dětí a mužů tolik oblíbené špaldové linecké, k tomu několik z mých nových receptů z druhého dílu Štěpánčiných cukrátek jako Citrónové kytičky z rýžové mouky, Melasky z pohankové a špaldové mouky, Skořicové hvězdičky, ale také perníčky s ořechy nebo Arašídky a Kokosovo-mandlové kuličky bez mouky. Návštěvy se mají na co těšit.

Letos už vánočku nespálím

citronová štáva

Browsing Tag

Letos už vánočku nespálím

Letošní perníčky jsem pojala (i z důvodu časového) trochu jinak. A pokud se neradi pouštíte do složitého zdobení nebo bojujete s časem… podobně jako já, bude pro vás tahle varianta ideální. Kousek fondánu, trocha bílkové polevy a máte hotovo! ????

Pokračovat

Letos už vánočku nespálím

Už jen 12 dní zbývá do Štědrého dne… A proto dnes přidám na blog recept na vánočku, kterou jste mohli najít v Pěkně vypečeném kalendáři. Stalo se pravidlem, že ji peču 23. 12.

Budete mít zájem:  Nemoci Tlustého Střeva Příznaky?

, abychom si ji společně s kakaem mohli dát na Štědrý den k snídani.
Podle zpráv a fotek, které od vás dostávám, jste už někteří pekli „testovací“ kousky a musím říct, že vám jdou vánočky báječně.

Tak ať je ta sváteční stejně tak dobrá, jako všechny předešlé.

Pokračovat

Letos už vánočku nespálím

Makové muffiny jsou dalším receptem, který zdobil Pěkně vypečený kalendář. Takže už zbývá jen recept z měsíce prosince… Bude jím vánočka, kterou nasdílím někdy začátkem Adventu. Mezitím přidám nějaké nové recepty na cukroví, těch už na blogu najdete okolo dvaceti. Ale abych nezapomněla na dnešní příspěvek. Muffiny jsou takovým vděčným receptem, který se těší velké oblibě. Takže tady je jedna maková varianta a já se jdu pomalu připravit na to vánoční pečení.

Pokračovat

Letos už vánočku nespálím

Pokračovat

Letos už vánočku nespálím

Recept najdete tady Linecké cukroví mé prababičky

Krásné adventní dny,
Lucie

Pokračovat

Začala jsem péct koláče s jablky, takže už je vážně podzim. I když venku to poslední dny vypadá, jako by se blížilo spíše léto. Jeho poslední záchvěvy ještě pořád vidím i na zahradě, kde mezi polo opadanými stromy a spoustou listí kolem stále dozrávají žluté a červené maliny, které se s námi ještě nechtějí rozloučit. Kluci z nich mají radost, a tak nepřipadá v úvahu, že bych je použila do nějakého dezertu … jsou jen jejich.

Křehké košíčky s jablky nejsou receptem, ve kterém se všechno smíchá a máte to v okamžiku v troubě. Je potřeba si s nimi trochu pohrát, ale to vás, pevně doufám, neodradí. Jsou výborné, voňavé a křehké i třetí den (na talíři nám zbyly poslední dva kousky a byl o ně doslova boj).

Pokračovat

Než jsem zkusila upéct tenhle dort, několikrát jsem si pročetla recept … v korpusu totiž nebylo ani máslo (ani jiný tuk) a ani vajíčka. Babička u něj neměla ani žádnou poznámku (jestli ho třeba pekla a je dobrý :-)). Nezbývalo tedy než ho vyzkoušet a přesvědčit se sama.

Těsto bylo hodně tuhé, a tak jsem předpokládala, že i korpus bude po upečení tužší než na jaký jsem zvyklá. A nebudu vás dlouho napínat, bylo tomu opravdu tak. Každopádně chuť mě nezklamala a to hlavně díky povidlům, která jsou nejen mezi jednotlivými patry dortu, ale i v těstě, ze kterého je korpus upečen.

Dort jsem ozdobila jen jednoduše pomocí šablony moučkovým cukrem. Příště ho ještě nazdobím šlehačkou, ta se k němu bude taky skvěle hodit.

Pokračovat

U nás doma právě nastala ta správná doba na spotřebovávání zásob ovoce, které jsem do září pečlivě střádala, shromažďovala a snažila se mu udělat dostatek místa v mrazáku, s nímž (občas marně) svádím každý rok těžký boj o jeho ne příliš velký prostor.

V létě si vždycky říkám, že tentokrát tolik mrazit nebudu … a možná to máte podobně … protože v mém případě zůstane vždycky jen planých řečí. A tak mrazím všechno, co jde.

Ono by nám to v chladných měsících totiž mohlo přijít k dobru, když dostaneme chuť třeba na skvělou a jednoduchou hrnkovku nebo si budeme chtít udělat nějaký ovocný rozvar a přelít jím lívance, že jo? ????
A na základě uvolňování mrazáku dnes přicházím s receptem na bábovku (případně dort, sama nevím, jak tento výtvor nazvat), na kterou jsem použila mražené borůvky ze zásob.

  • Dalších pár receptů na blogu bude tedy dost možná ovlivněno našimi zásobami, se kterými to letos už ale opravdu nebudu přehánět. ????
  • Pokračovat

Když chci doma klukům udělat radost, zlepšit náladu, zažehnat chmury nebo je jen odměnit za hezký obrázek, který mi tajně kreslí, stačí se na chviličku postavit k plotně a úspěch je zaručen.

Když po několika minutách ucítí typickou vůni, běží dolů po schodech a křičí „palačinky“! Tohle mě nikdy nepřestane bavit a je to přesně to, na co budu za pár let s láskou vzpomínat. Oni je totiž neodmítnou nikdy, nikdy se to nestalo a podle reakcí zatím ani nehrozí, že by se to stát mělo.

Doma jim je připravuji přibližně jednou za dva týdny (občas je střídám s lívanci, které milují úplně stejně …. zde ).
Já a můj muzikant je máme taky moc rádi … často se však stává, že na nás nezbyde ani jedna.

Takže když je teď smažím, tak rovnou ze dvou dávek těsta a na dvou pánvičkách, abych ušetřila trochu času. Nejčastěji si je dáváme s ovocem nebo nějakou dobrou marmeládou. Třeba taková meruňková je na palačinky úplně skvělá.

Pokračovat

Můj recept na linecké už dobře znáte. A teď je ta nejvhodnější doba si ho připomenout. Tenhle recept je moje srdcovka a nikdy mě neomrzí. No a když se pak navíc sejdu s mou kamarádkou Alenkou, vytváříme rády nové variace.

Jak už jste si možná všimli, většinou jsou naše společné výtvory laděny na romantickou nebo něžnou vlnu. Jsou před námi Vánoce, takže jsme při našem posledním „kafíčkování“ zkusily klasické linecké ozdobit nově, vánočně. Inspiraci jsme viděly na internetu.

Nazdobení lineckých koleček tímto způsobem nebylo vůbec pracné ani časově náročné.

Pečení lineckého a celkově pečení cukroví, které se vykrajuje, mě baví… i když znám pár lidí, kteří se právě na tuhle práci vyloženě netěší, takže při čtení tohoto příspěvku asi budou kroutit hlavou a myslet si, že jsem divná. Ale věřte, že ani mě nebaví kolem takového pečení vše. Stále jsou věci, které nedělám ráda, takže to úplně chápu.

Pokračovat

Triky pro dokonalou vánočku: Špejle, vejce a alobal | Žena.cz

Chystáte se poprvé péct vánočku? Nebo se vám nedaří, aby chutnala stejně, jako ta od babičky? Poradíme vám triky, které pletenou dobrotu přivedou k dokonalosti.

Pletenec, žemle, štědrovice, štrička, ceplík. Ať už ji říkáte jakkoliv, vánočka je podle tradic symbolem nového života a plodnosti. A v kombinaci s máslem, medem, marmeládou či povidly získáte fantastickou snídaní na Štědrý den.

Svým tvarem by měla připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince. Správně se plete z devíti copů, kdy spodní čtyři symbolizují živly – oheň, vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři copy představují nejdůležitější vlastnosti člověka – rozum, cit a vůli. Poslední dva copánky poukazují na to, co vede člověka nejvýše – vědění a láska.

Správný recept

Přinášíme recept, který jsme získali od babičky naší kolegyně. Lepší vánočku jste ještě nejedli.

Budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky,
  • 200 g krupicového cukru,
  • 40 g rozinek,
  • 1 vejce na potírání,
  • 40 g mandlí,
  • 4 žloutky,
  • 125 g másla,
  • 125 g sádla,
  • 1 lžíci rumu,
  • trochu citronové kůry,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 500 ml vlažného mléka,
  • 1 droždí,
  • špetka soli.

POSTUP:

Mouku si prosejte a smíchejte se solí. Droždí si rozetřete s cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Kvásek přidejte do proseté mouky a přilijte zbytek mléka, žloutky, rozehřáté máslo se sádlem, kůru a rozinky. Pořádně vypracujte těsto. Ideálně použijte robot s hnětacími háky. Nechte asi tři hodiny kynout. Během té doby dvakrát těsto zmáčkněte.

Náš tip: Nejlepší dárek na poslední chvíli? Zážitek a kosmetika

Z těsta uděláte dvě vánočky. Vezměte si tedy polovinu a tu rozdělte na devět stejných částí. Z těch udělejte malé bochánky a nechte 15 minut vykynout. Vyválejte z nich hady, z kterých upleťte nejprve základnu ze čtyř, druhé patro je ze tří a poslední je copánek ze dvou.

Nevíte, jak uplést vánočku ze čtyř? Podívejte se na následující video

Vánočku položte na plech s alobalem, zapíchněte po celé délce čtyři špejle, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 210 °C asi 15 minut. Následně přikryjte a dopékejte ještě 45 minut. Celý postup zopakujte s druhou polovinou těsta.

Zapomeňte na linii

Naše babičky do vánočky dokonce přidávaly sádlo. Věřte, že s olivovým olejem a náhražkou másla toho příliš nevytrhnete. Nebojte se tedy množství tuku nakombinovat. Dejte polovinu másla a polovinu sádla. Uvidíte, jaký zázrak z trouby vyndáte.

Sůl a žloutky

Ve správném těstě nesmí chybět špetka soli. Skvělé je mouku přesít, tím se dokonale provzdušní. Pracujete-li s robotem, není třeba přesívat, ten těsto nakypří. Dále nezapomínejte, že do vánočky patří jen žloutek, protože bílky kynuté těsto příliš vysušují.

Čerstvé droždí

Máte-li v ledničce droždí už nějaký čas, raději kupte čerstvé, nebo se nebojte sáhnout po sušeném, které bývá účinnější. Jen pamatujte, že 14 gramů sušeného, je jedna celá kostka čerstvého droždí. Čím starší kvasnice máte, tím méně oxidu uhličitého budou produkovat, tedy vám těsto nevykyne.

Budete mít zájem:  Chorobne Znaky A Priznaky?

Vlažné mléko

Trefit správnou teplotu mléka na kvásek bývá složité. Poznáte to tak, že v něm udržíte prst. Ale pamatujte, kvasnice by měly mít pokojovou teplotu. Pokud je do vlažného mléka vhodíte studené z ledničky, mléko prudce ochladíte a kvásek vám nevzejde tak, jak by měl.

Dolaďte až na závěr

Milujete-li rozinky namočené v rumu, nebo chcete přidat mandle, ořechy či kandované ovoce, učiňte tak až po vykynutí. Je pravda, že se budou špatně zapracovávat, ale neohrozíte jimi proces kynutí.

Těsto chce svůj čas

Každé těsto potřebuje svůj čas. U vánočky to platí dvojnásob. Správně ji ve hnětači smíchejte, následně ještě vezměte vařečku a pořádně s ním „zahýbejte“.

Ani kynutí se nemá uspěchat. Dobře propracované těsto nechte odpočinou alespoň tři hodiny při pokojové teplotě. Klidně mísu zabalte do deky, ale nepokládejte na horká kamna či radiátor. Kvasnice by mohly přestat pracovat.

Špejle a alobal

Aby se vám upletený třípatrový zázrak nesesunul na stranu, zapíchněte po celém jejím středu dřevěné špejle, které podrží všechna tři patra u sebe.

Doporučujeme: Zapomeňte na cukroví. Po „sůloví“ nepřiberete

Kdo má horkovzdušnou troubu, jistě se potýká s přikrýváním, protože se alobal odfoukne stranou a vánočka se připaluje. Dejte si na plech dostatečně dlouhý alobal. V tuto chvíli už není potřeba vykládat pečicím papírem.

Na něj uložte vánočku, zatím alobalem nepřikrývejte (přilepil by se), ten opatrně přehněte, aby nepřekážel při zasouvání do trouby. Po deseti minutách, kdy se povrch vánočky trochu zapeče, zvedněte obě strany alobalu a ve středu zatočte.

Získáte přehledný balíček, který se nepřipeče.

Zázrak v troubě

Než upletenou vánočku dáte do trouby, nechte ji ještě 30-40 minut odpočinout na plechu. Následně ji vložte do předehřáté trouby na 210 °C na 10-15 minut. Pak teplotu snižte na 160-180 °C, přikryjte a pečte 45 minut.

Z kolika copů pečete vánočku vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nebezpečné vůně. Jak se přírodně zbavit zápachu na WC

Jak přežít Vánoce, když jste singl?

15 vánočních stromů světových velkoměst. Který je ten nej?

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Zimčík: Že to rodiče nezvládají? Tak ať se zamyslí nad tím, jak jsou na tom učitelé | Video: Daniela Drtinová

Nejlepší vánočka od Františky Lysoňkové z Bohuslavic u Zlína vás uchvátí a naladí na letošní Vánoce

Posledním letošním soutěžním receptem Pochoutkového roku je vánočka Františky Lysoňkové z Bohuslavic u Zlína. Peče ji takto už více než 40 let a najdete v ní spoustu dobrých a voňavých přísad. Nalaďte se už teď na letošní Vánoce a zkuste si upéct tento kynutý zázrak našich svátků. Je vynikající!

8 fotografií

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky extra speciál
  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 malá lžička soli
  • 42 g droždí
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 30 g nadrobno sekaných mandlí
  • 50 g nakrájeného kandovaného ovoce
  • 3 lžíce rozinek namočených v rumu
  • mandlové klínky na zpevnění
  • mléko na potření

Nejprve si připravíme kvásek. Lehce ohřejeme mléko, přidáme celou dávku cukru potřebnou na pečení vánočky a rozdrobíme do mléka droždí. Necháme kynout 10 minut.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr, pudink, kypřicí prášek do pečiva, nastrouhaný muškátový oříšek, citronovou kůru a sůl. Suchou směs dobře promícháme a přidáme do ní žloutky a vykynutý kvásek. Zaděláme těstíčko. Musíme ho dobře promíchat.

Na závěr přidáme do těsta rozpuštěné máslo a zaděláme vánočkové těsto. Když je dobře promíchané, hladké a dělají se na něm puchýře, přidáme rozinky máčené v rumu, nasekané kandované ovoce a nadrobno sekané mandle. Vypracujeme hladké a pevné těsto.

Připravené těsto poprášíme v míse hladkou moukou a necháme 1 hodinu kynout. Pod utěrkou těsto může okorat, proto mísu zakryjeme mikrotenovým sáčkem a ten přichytíme k míse gumičkou.

Po hodině těsto znovu propracujeme a necháme znova kynout asi 30 minut.

Těstem pak na vále několikrát práskneme, abychom vyhnali přebytečný vzduch. Rozdělíme ho na poloviny. Jednu polovinu rozdělíme na 3 díly a vyválíme z nich válečky (prameny) a spleteme je do copu. Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Druhou polovinu těsta rozdělíme na 5 dílů. Ze tří dílů upleteme opět cop. Než ho položíme na už upletený spodní díl, tak ve spodním díle vytlačíme hřbetem ruky podélně jamku a navlhčíme ji lehce bílkem nebo vodou.

To samé uděláme s horním menším copem. Ze zbývajících dvou dílů těsta vyválíme dva prameny a smotáme je okolo sebe. Tento díl vánočky uděláme delší. Položíme ho navrch vánočky a přečnívající konce podsuneme pod spodní copy. Vánočka tak bude lépe držet při pečení tvar.

Před pečením ještě vánočku ozdobíme celými mandlemi, které vtlačíme po celé ploše dovnitř těsta. Tím ji zpevníme. Mandle navíc při pečení budou mít tendenci vyjíždět na povrch. Navíc je dobré zpevnit copy propíchnutím několika špejlemi na celou výšku, aby se při pečení nesesunula.

Takto připravenou vánočku necháme ještě chvíli pod utěrkou kynout. Pak ji potřeme mlékem.

Pečeme v hodně vyhřáté troubě. Prvních 20 minut pečeme při 200 ˚C. Když začne horní část hnědnout, přikryjeme těsto stříškou z alobalu a teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dalších asi 60 minut.

Františka Lysoňková

Recept na vánočku získala od své spolupracovnice před 40 lety. Během let si ji ještě vylepšila o pár triků. Peče ji na každé Vánoce a nikdy nezbyde ani drobeček.

Přivítala nás s otevřenou náručí a pozvala na výbornou čočkovou polévku s domácími pagáčky. Dokonce nám pro vytvoření vánoční atmosféry upekla i rohlíčky. Užili jsme si pohodové a skoro vánoční odpoledne, kdy nám paní Lysoňková vyprávěla svůj životní příběh a rozesmála i svými hláškami. Je to úžasná žena!

Václav Bozděch

K francouzské kuchyni bezpochyby patří typické sýry nebo víno s nezaměnitelnou chutí. Tradiční sezonní pokrmy představují také vánoční šneci či žabí stehýnka servírovaná o vánočních svátcích. Co k zemi galského kohouta však neodmyslitelně patří, j…Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Existuje několik základních pravidel, které pomohou nejen… čtěte vícediskuse (0) poradna galerieK francouzské kuchyni bezpochyby patří typické sýry nebo víno s nezaměnitelnou chutí. Tradiční sezónní pokrmy představují také vánoční šneci či[3 minuty čtení] Klasické pšeničné pečivo a chléb začínají ustupovat zdravějším variantám. Zákazníci více dají na kvalitu, sledují složení a preferují také nižší gramáž. Díky tomu se i méně chleba a pečiva vyhodí. Až o desítky procent lze v rámci …[5 minut čtení] Vánoce se spálenou, nedopečenou nebo k boku svezlou vánočkou, ty už jsme zažili všichni. Letos to bude jiné, letos bude vánočka světlá, propečená, voňavá a vláčná. I když mám troubu, která peče jako ďas. Když se u nás doma začala c…[7 minut čtení] Pečete ji každý rok podle stejného receptu, ale jednou se povede, a pak zas ne? Nebo se ještě nepovedla nikdy, a tak rok co rok zkoušíte nové recepty, ale stále se nedaří? Zkuste se vyvarovat nejčastějších chyb při pečení vánočky. …U Velvyslanectví Ruské federace v Praze se ve středu 31. července 2019 od 18:30 hodiny konal protest nazvaný „Demonstrace proti brutalitě režimu Vladimíra Putina“. Impulsem ke shromáždění byl policejní zásah vůči demonstrantům v Moskvě, kteří poža…Dnes výjimečně není v bílém. V pekárně byl ráno a na rozhovor se převlékl do kostkované košile. Přichází s úsměvem na tváři a podává mi ruku na přivítanou. „Václav Bozděch,“ představuje se pekař, který před třemi lety získal ocenění Rytíř české ch…[3 minuty čtení] Koupit v hypermarketu kvasový chléb, který ve skutečnosti neobsahuje droždí, býval téměř nadlidský výkon. Před pár dny takový chléb začal prodávat Albert. Neobsahuje žádná dochucovadla ani éčka, je vypečený a k nakousnutí. Kvasový… Vlastimil Picek – Ministr obrany Martin Nejedlý – politik SPOZ KSČM – Levicová politická strana Česká vláda – Státní úřad

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector