Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Rubrika: Kuchyně, Léky, kosmetika, zdravá výživa, Potraviny, ZdravíLesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Bobulovité ovoce představuje bohatý zdroj antioxidantů

Jahody, borůvky, maliny či rybíz zrovna dozrávají na našich zahrádkách. Věděli jste, jak blahodárné účinky na naše zdraví má jejich konzumace?

Bobulovité ovoce je chutné jak samostatně, když ho jen tak uzobáváme, tak jako součást různých receptů, například jednoduše promíchané s jogurtem, tvarohem, žervé, lučinou nebo italskou ricottou.

Také ovocný pohár se šlehačkou stojí za občasný hřích, zdravotní benefity ovoce totiž převažují nad příjmem tuků ze šlehačky.

Pouze v případě, že je někdo alergický na některý druh, což bývají nejčastěji jahody, musí se radosti z pojídání vzdát.

Nejlepší je modrá a červená

Alespoň některé výzkumy tvrdí, že nejlepší účinky na lidské zdraví mají bobule modrofialové a červené barvy, tedy především borůvky, brusinky, bezinky, maliny, černý rybíz, červené hroznové víno, ostružiny a další ovoce zmíněných barev.

Ale na barvě tolik nezáleží, protože veškeré bobulové ovoce je plné antioxidantů, které pomáhají likvidovat nadbytečné volné radikály z těla, snižují oxidační stres a mají protizánětlivé účinky.

Konzumace bobulovitého ovoce, které je zdrojem řady vitaminů, především C a řady B, a minerálů, například manganu či železa a vápníku, prospívá srdci i cévám a eliminuje riziko jejich onemocnění.

Snižuje také krevní tlak a hladinu cukru v krvi, proto se uplatňuje v prevenci diabetu a cukrovkářům pomáhá zvýšit citlivost buněk na inzulin. A v neposlední řadě je plné vlákniny, o které se nedá říct, že bychom jí měli v naší stravě dostatek.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Stačí hrst čerstvého ovoce a obyčejná snídaně se rázem promění ve vitaminovou bombu

Poklady ze zahrady

Maliny se díky barvivu, které obsahují, řadí mezi nejsilnější antioxidanty. Čím sytější barvu mají, tím více antioxidantů v nich je. Kromě toho maliny nabízejí konzumentům vitaminy C, E, skupiny B, provitamin A a celou řadu minerálních látek.

Snižují tlak a hladinu cholesterolu v krvi, doporučovány jsou také jako prevence Alzheimerovy choroby. Zároveň působí proti stresu a migréně. My jsme zvyklí jíst maliny buď čerstvé bez čehokoliv, nebo upravené na nějaký sladký způsob.

Zkuste je ale také naslano, třeba v kombinaci se sýry, ořechy a s různými druhy listových salátů. Totéž platí o ostružinách, které pomáhají zlepšovat celkovou fyzickou kondici, podporují regeneraci a imunitu.

Obsahují velké množství vitaminu C, vitaminů skupiny B a také fosfor, železo, hořčík, vápník a jiné minerální látky.

Na borůvky do lesa

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Zdravotní účinky kanadských borůvek jsou porovnatelné s těmi lesními

Za to, že jsou borůvky tak výrazně zdravé, vděčí hlavně modrému barvivu zvanému myrtilin, které zachycuje volné radikály, čímž snižuje riziko srdečně-cévních chorob.

Borůvky, kromě toho, že skvěle chutnají čerstvé i sušené, jsou plné vitaminů, snižují vysoký krevní tlak, mají pozitivní vliv na zrak – pravidelně by je měli konzumovat všichni, kteří dlouho pracují na počítači nebo se dívají na televizi.

Preventivně působí proti infekcím, podporují imunitu a zklidňují žaludeční a střevní potíže. Sušené borůvky se odedávna dávají žvýkat dětem proti průjmům, navíc působí protizánětlivě a zklidňují zvracení.

Milované jahody

O jahodách platí totéž, co o jiném bobulovitém ovoci, tedy že jsou velice zdravé. Je ale nutné podotknout, že ne pro každého. Vyhnout by se jim měli lidé, kteří trpí alergií na kyselinu salicylovou (acylpyrin), která se v nich nachází ve vysoké koncentraci a zrníčka jahod mohou dráždit střeva při střevním onemocnění.

Většina lidí si však na jahodách nejen pochutná, ale hlavně prospěje svému zdraví, především oběhové soustavě. Blahodárný vliv konzumace jahod se projevuje u pacientů trpících dnou a revmatismem, třísloviny v nich obsažené působí protizánětlivě a antibakteriálně a ve střevech na sebe vážou těžké kovy, čímž pomáhají proti trávicím obtížím.

Můžete vyzkoušet jahodovou očistnou kúru, která tělo zbaví nahromaděných škodlivých látek. Spočívá v konzumaci zhruba půl kilogramu jahod denně doplněných o další ovoce. Kúra by se měla držet po dobu tří dnů.

Kdo by takový ovocný nápor nezvládl, může ho proložit třeba trochou rýže se zeleninou, ale v žádném případě nekonzumujte mouku, tuky, maso, kávu a černý čaj. A hlavně dodržujte pitný režim.

Něco o těch, které tolik neznáme

Kromě těch nejznámějších a nejkonzumovanějších, k nimž patří vedle výše jmenovaných i rybíz všech barev, přičemž černý je považován za nejzdravější, angrešt, brusinky nebo klikva, ale také třešně a višně, stojí za zařazení do jídelníčku u nás méně běžné bobulovité ovoce.

Goji neboli kustovnice čínská má pověst elixíru mládí a vitaminové bomby. Harmonizuje činnost jater a ledvin, posiluje zrak, pomáhá při cukrovce a bolestech kloubů, odbourává stres a nespavost a pochopitelně je silný antioxidant. Arónie, tedy temnoplodec, známý spíše jako černý jeřáb, zlepšuje paměť a koncentraci.

Arónie je označovaná jako královna antioxidantů.

Muchovník byl u nás ještě před několika lety takřka neznámý. Dnes se tento druh indiánského bobulovitého ovoce dočkal znovuobjevení a zdobí nejednu zahradu. Má modročerné plody chutí podobné jeřabinám a borůvkám – však se mu také říká indiánská borůvka –, krásně kvete a voní a na podzim jeho listy hrají barvami.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Jahody jsou díky vysokému obsahu vitaminu C účinné také při nachlazení

Vhodné i při dietě

Výhodou bobulovitého ovoce je, že ho lze konzumovat prakticky při jakékoli dietě a v jakékoli podobě – nejlépe čerstvé, ale i zmrazené, kompotované, sušené a podobně. Lidé na nízkosacharidových nebo ketogenních dietách se ovoci často zcela vyhýbají, ale malé množství jim rozhodně neublíží, právě naopak.

Vždyť například zhruba 70 gramů ostružin nebo malin obsahuje méně než čtyři gramy stravitelných sacharidů. Pokud se snažíte zredukovat váhu, pak jsou pro vás bobule – pochopitelně ty ve formě ovoce – ideální potravinou, protože jsou nízkokalorické a kromě již zmíněných dalších látek obsahují dostatek vlákniny.

Vegetariáni, vegani i ti, kteří drží paleo dietu, mohou bobulovité ovoce pojídat v neomezeném množství, tedy v takovém, aby si nepřivodili střevní potíže.

Pouze lidé trpící onemocněním trávicího traktu, které vyžaduje konzumaci stravy s nízkým obsahem vlákniny, nebo alergici by se měli bobulovitému ovoci vyhnout buď úplně, nebo si občas zobnout pouze několik bobulek jen tak pro chuť, ale to záleží na individuálním zdravotním stavu.

Víte, že…

V říši kvetoucích rostlin je bobule velice rozšířený typ plodu. Ale věřili byste tomu, že z kulturních plodin a ovoce patří mezi bobule také banán, avokádo, kiwi, lilek, karambola, paprika, okurka, meloun a mnohé další? Je to tak, protože o zařazení nerozhoduje tvar plodu, ale to, jak a z čeho vzniká.

Text: Gabriela Zelinková Foto: Shutterstock

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

  • Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?Nízké venkovní teploty a vlhko nahrávají tomu, že se snadno nachladíme, současně vytvářejí ideální prostředí pro viry a bakterie. Nástup nemoci signalizuje bolest v krku. Léčbu většinou zvládneme sami, ale někdy musí pomoci lékař.
  • Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?Oblíbené pomocnice při zpracování úrody si poradí i s dalšími rostlinnými a živočišnými produkty. Nové modely navíc pracují s efektivnějšími technologiemi, přibývají jim užitečné funkce.
  • Když se probouzíte v noci a pak už nemůžete zabrat, nebo se probudíte ráno celí polámaní a unavení, je docela možné, že trpíte nespavostí a měli byste se poradit s odborníkem. Spánek je naprosto přirozenou součástí života.…
  • Máte-li dojem, že se sousedova stará sekačka od loňska nějak výrazně ztišila, může to mít dvě příčiny: buď si zahrádkář koupil novou, nebo není něco v pořádku s vaším sluchem. Pokud to vypadá spíše na…
  • Křehkost, lámavost, bolesti kostí. To vše může způsobit osteoporóza, nemoc, kterou v naší zemi trpí zhruba osm procent populace. V našich kostech probíhají od počátku života určité metabolické pochody, které je formují a tvoří. Většina…
  • Ne nadarmo se zeleným potravinám říká „superfood“. Jsou bohaté na vitaminy, antioxidanty, enzymy a minerální látky a příznivě ovlivňují naše zdraví.
  • Kdo by si nepřál kuchyni, kde vládne přívětivá atmosféra, útulno a pohoda starých časů. Pomocí vhodně zvolených materiálů, tvarů a doplňků takového vzhledu snadno dosáhneme.
  • Potřeba délky spánku je individuální, pohybuje se mezi sedmi až devíti hodinami denně. Někdo se ale cítí odpočatý už po pěti hodinách. Stává se však, že Hypnos, řecký bůh spánku, nepřichází. Spánek patří mezi základní…
Budete mít zájem:  Kdo má latrínu, něco znamená

Jahody jsou skvělé! Jaké mají účinky, druhy, co obsahují, výběr, uskladnění a..

Toto lahodné ovoce je zdravé nebo je to jen “chuťovka” bez pozitiv? Jaké vitamíny a jiné účinné látky obsahují jahody, jaké účinky na zdraví mají, které druhy jahod jsou a jak vybrat a uskladnit jahody? I lesní jahody mají své kouzlo…

O jahodách

Jahoda (lat. Fragaria) – čeleď růžovitých

Jahody jsou chutné ovoce, které jsou plody jahodníku. Jahody existují již staletí, ale ty, které jíme dnes vznikly až křížením a to po mnoha pokusech. Jahoda je pro zdraví prospěšná zejména vysokým obsahem vitamínu C a dalších látek, které napomáhají celkové vitalitě těla.

A co tak si poctivě nasbírat lesní jahody? Z nich lze využít nejen plody, ale i kořínky nebo lístky na chutný jahodový čaj. A znáte nově vyšlechtěný druh jahody, tzv, jahodu super marketovú? Bohužel v posledních letech, kdy jsme začali nakupovat v super marketech se kvalita jahod, ať už do chuti nebo do obsahu vitamínů, začala ubírat špatným směrem.

Takže pokud si chcete stále vychutnat dobrou nezaměnitelnou chuť jahod, je potřeba se poohlédnout po jiném zdroji, nebo si je vypěstovat doma.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Co za látky obsahují jahody?

Je toho opravdu hodně co jahody obsahují, dokonce se jahody řadí mezi nejlepší ovoce v obsahu vitamínů, přesvědčte se…

Obsahují až 90% vody, ale i vitamíny A, B, C, E a K, karoten, kyselinu listovou, minerály draslík, hořčík, fosfor, železo, sodík, mangan a měď, třísloviny, flavonoidy, kyseliny, sacharidy, vlákninu, bílkoviny , tuk. Takže na zdraví!

Nutriční hodnota – jahody (100g)

KJ Kcal Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina Vápník GI
124 32 0,7g 7,5g 0,3g 2g 16mg 70
  • Vitamíny a minerály
  • Draslík        Hořčík       Sodík        Železo        Fosfor         Vit. C
  • 150mg         14mg         1mg           0,4mg        25mg        79mg
  • Mangan      Vitamín E      Měď          Vit. B6
  • 0,39mg         0,3mg          0,05mg     0,1 mg

Důležité: obsah vitamínů a minerálů se mírně liší podle toho, zda máte jahody vypěstované doma, nebo si je nasbíráte v lese (to jsou ty lepší případy), nebo zda si je koupíte v supermarketu. Tehdy může být obsah vitamínů i poloviční.

Nejvíce zastoupen je však vitamin C, klikněte sem a dozvíte se více. Pokud sníte 100 g jahod, tak takové množství pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C pro dospělého člověka až na 125%.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Účinky na zdraví jahod

Jelikož obsahují tak mnoho živin, tak i účinky jahod na zdraví nebudou zanedbatelné. Pokud máte ty správné jahody, Vaše tělo se může těšit na následující účinky:

  • Mají detoxikační účinek, obsahují i ​​vlákninu, která napomáhá očistě střev a tím i detoxikaci celého organismu.
  • Díky vysokému obsahu vitaminu C a antioxidantů napomáhají posilovat imunitní systém a také působí jako prevence proti rakovině
  • Působí protizánětlivě (antiseptické účinky)
  • Posilují srdečně-cévní systém, jahody chrání srdce a cévy, nejen kvůli obsahu draslíku
  • Jahody mají močopudný účinek, zlepšují funkci ledvin, zabraňují zavodňování organismu
  • Jelikož obsahují až do 90% vody, napomáhají celkové hydrataci těla, zejména během horkých dní
  • Podporují celkovou vitalitu těla, potlačují únavu a malátnost – osvěží jednoduše kdykoliv.
  • Vápník doplňuje živiny do kostí, zubů a podporuje růst vlasů a nehtů
  • Železo zajišťuje krvetvorbu, vhodný při chudokrevnosti a anémii
  • Jahody se využívají i v kosmetice, pro pozitivní účinky na pleť. Připravte si například domácí jahodovou masku pro krásu své pleti

Jahody a vliv na hubnutí

Jahody mají pozitivní účinky na hubnutí, protože odvodňují tělo, povzbuzují trávení a zajišťují správné fungování těla. Navíc obsahují minimum kalorií a maximum vody a zdravých látek. Každý den snězte misku jahod (v sezóně) a tím zvýšíte rychlost metabolismu a podpoříte i hubnutí.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Rozdělení jahod

Jahoda obecná (lesní jahody) – asi každého potěší, když při procházce lesem natrefí na poctivé lesní jahody. Plody jsou sice malé, ale o to chutnější. Pokud na jahodu obyčejnou natrefíte v období, od května do srpna, můžete si natrhat i lístky na chutný jahodový čaj. V alternativní medicíně se využívají i kořeny, které se sbírají v březnu.

Jahody na domácí pěstování – nejlepší volba pro dosažení ideální chuti v kombinaci s extra porcí vitamínů.

Nejsem sice zahrádkář, ale rozdělení je následující: jedenkrát rodící jahody – největší úroda je na 2.

rok, vícekrát plodící jahody – sklizeň můžete očekávat 2 krát v roce (v létě a na podzim), a potom stále plodící jahody – největší úroda je také v létě a na podzim, ale i mimo toto období tam nějakou tu jahodu najdete.

Jahoda super marketová “extra druh” ???? – tento druh je známý zejména tím, že na pohled má nejkrásnější a největší plody, které mají téměř identický tvar. Mají sice méně vitamínů a jsou skoro bez chuti, ale mohou se pochlubit tím, že mají v sobě zvýšený obsah pesticidů. Takže pokud si chcete koupit ovoce i pesticidy zároveň, jahoda super marketová splní Vaše očekávání.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Jahodový veršík

  • Kde dnes najdu zdravou jahodu,
  • pesticidy přivedou mě akorát tak do hrobu
  • a lesní je příliš malá,
  • kdyby se rychle sbírat dala
  • vypěstuji si ji raději sám
  • a tělu potřebné živiny dodám

Pesticidy v jahodách jsou “strašákem”?

Pesticidy jsou strašákem doby. Ano, už desetiletí se používají a také se stále budou… Mám ale pocit, že je jejich stále více, ale jsou stále “sofistikovanější” a v jahodách nevyjímaje.

Budete mít zájem:  10 kroků pro samotestování na covid ve firmách

Obsah pesticidů v jahodách – stream.cz dělal test na obsah pesticidů v “supermarketových” jahodách a nedopadlo to bůhví jak. Byly testovány na různé druhy pesticidů a sice limity překročeny nebyly, výsledky jsou k zamyšlení.

Proč? Normy stanovují maximální hranici konkrétního pesticidu v jahodách, ale nestanoví kolik různých pesticidů lze použít.

Takže pěstitelé často nepoužijí velké množství jednoho pesticidu, ale menší množství více pesticidů ai proto jsou výsledky v normě.

Takže co s tím? Vzít si košíček a počkat na úrodu lesních jahod, nebo si zasadit vlastní, klidně i na balkoně. Raději méně kvalitních, jak mnoho špatných. Nemyslíte?

Recepty na jídla z jahod

Jahůdky jsou chutné a zdravé ovocíčko, ze kterých se dají připravit takové lahodné a jednoduché recepty…

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Recept na chutné jahodové smoothies

Toto smoothies potěší, osvěží a ještě i zasytí, tak “hop” si ho rychle udělat…

Potřebujete: 200 g čerstvých jahod, 2,5 deci nízkotučného mléka a špetku skořice.

Omyté čerstvé jahody vložte do vysoké sklenice, přidejte mléko se špetkou skořice a vše důkladně rozmixujte. Během letních dnů přidejte i kostky ledu a můžete “drinků”.

Recept na tvaroh s jahodami

Tento recept je vhodný k snídani, nebo na rychlou večeři. Je plný nejen vitamínů, ale i bílkovin a dobrých tuků.

Potřebujete: 150 g jahod, 50 g malin, 100 g odtučněného tvarohu a 20 g mleté vlašské ořechy.

Omyté jahody si nakrájejte na půlky a vložte do misky. Přidejte tvaroh, maliny, ořechy a vše opatrně promíchejte. Tyto snídani Vás zasytí na dlouhou dobu.

Recept na ovocný salát s jahodami

Osvěžující, chutné a plné vitamínů, co víc k tomu třeba dodat??? Vyzkoušejte a neolitujete!

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Potřebujete: čerstvé jahody, kiwi, banán, citrónovou šťávu, maliny, pomeranč, ostružiny, borůvky.

Omyté a očištěné ovoce nakrájejte na menší části a vložte do misky. Přidejte citronovou šťávu a vše spolu dobře promíchejte. Do salátu můžete přidat i bílý jogurt nebo zaměnit některé druhy ovoce. Salát chutná výborně i studený a i při pokojové teplotě. Dobrou chuť.

Recept na extra jahodové smoothies

Připravte si některé z těchto jednoduchých, ale extra chutných a zdravých jahodových smoothie nápojů, klikněte sem. Dokonce jsou tam recepty i bez laktózy.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?Jak si vybrat jahody a jako jejich uskladnit

Jak si vybrat jahody – Pokud už si chcete dopřát jahody a nemáte jinou možnost jak si je koupit v obchodě, dbejte na následující

  • Jahody mají být středně velké (extrémně velké jsou většinou zcela bez chuti) a “tučnější”
  • Mají být tmavé lesklé barvy – pokud jsou konce ještě nazelenalé nebo nažloutlé, jahody nejsou ještě dozrálé (budou bez chuti s menším obsahem vitamínů), stonky nesmějí být odstraněny
  • Na dotek nesmějí být příliš měkké, pokud už jsou začíná se v nich hnilobný proces a mohou obsahovat více plísní a kvasinek. Pokud si je koupíte balené, hned je doma protřiďte.

Jak uskladnit jahody – Jahody v podstatě nejsou vhodné na uskladnění, takže jejich kupujte těsně před konzumací. V lednici Vám vydrží maximálně tak 2, maximálně 3 dny. Je však třeba je pořádně probrat, aby Vám tam nezůstaly poškozené kusy, protože v takovém případě vydrží mnohem méně.

Zhodnocení jahod

Opravdu je to super ovoce, které Vašemu tělu i zdraví vysloveně pomáhá. Takže zejména během sezóny si je dopřejte opravdu často. Pokud si je máte kde vypěstovat, nebo máte ověřený zdroj (nemyslím prodejců při cestě), máte vyhráno. Pokud jste odsouzen na speciální odrůdu super marketových jahod, dodržte alespoň výše zmíněné zásady jejich výběru.

Klikněte pro zvětšení

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Klikněte sem a dozvíte se něco víc io malinách! Jsou kyselkavé, ale extra zdravé a lahodné ovoce.

Dopřejte si jahody a buďte plní pohody

Červeňoučké, slaďoučké a zdravoučké…ano, jahody. Jsou nejenom krásné a sladké, ale jsou i zdravé. Za svou krásnou barvu vděčí, podobně jako maliny nebo borůvky, flavonoidům – antokyanům.

A navíc obsahují jenom málo kalorií, takže se skutečně nemusíme bát si je dopřát. 100 gramů jahod obsahuje přibližně 30 kcal, tedy podobně, jako meloun.

A meloun nikdo z nás za energetickou bombu nepovažuje, že?

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Málo kalorií, ale hodně vitaminů a minerálů

O co méně kalorií, o to víc vitaminů a minerálů jahody obsahují. Obsahují vitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9), vitamin C, E a K.

Z minerálů obsahují významné množství hořčíku. A proč je hořčík důležitý, o tom jsme si psali minule zde.

Pamatujete? Přesně tak, hořčík je jednou z nejdůležitějších minerálních látek pro zdraví, krásu, spokojenost, vnitřní klid a vyrovnanost.

Jahody obsahují také velké množství draslíku, který podporuje fungování nervové soustavy, svalů a má příznivý účinek na udržování krevního tlaku.

Jahody jsou rovněž zdrojem mnoha dalších, neméně důležitých prvků, jako je vápník, železo, mangan nebo zinek, které jsou nesmírně důležité pro správné fungování každé buňky v našem těle.

Udržují buňky zdravé a zpomalují jejich stárnutí.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Pevná a pružná pokožka přirozenou cestou

Jahody jsou významným a jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C. Jeho obsah je porovnatelný s obsahem v citrusech. Vitamin C je důležitý pro tvorbu kolagenu, který je nevyhnutný pro pevnost a pružnost kůže a chrání pokožku proti stárnutí. Účinků vitaminu C je nespočet. Ale o nich až příště…

Proti stárnutí i rakovině

Jahody obsahují spoustu antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které neutralizují účinek volných radikálů, a tedy jsou schopny v organizmu kompenzovat škodlivé účinky probíhajících oxidačních procesů.

Antioxidanty hrají významnou roli v prevenci vzniku mnoha chronických onemocnění, jako jsou onemocnění srdce a cév, artritida, mozková mrtvice, Alzheimerova choroba, rakovina apod.

Protože volné radikály mohou být zodpovědné za stárnutí buněk (tím, že poškozují DNA), antioxidanty mohou působit proti stárnutí a navozují regeneraci organizmu.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Jahody jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C a některé výzkumy dokonce ukazují, že jahody mají z veškerého ovoce i nejvyšší antioxidační účinek, tedy schopnost neutralizovat volné radikály a chránit nás před chronickým zánětem. Navíc jsou prý považovány za královské ovoce nebo plody lásky! Odepírat si je by tedy byla skutečně škoda, co myslíte?

Můj tip:

Připravte si jahodové smoothie s mátou a chia semínky. A pokud se vám jahody už nevejdou do bříška, zamrazte si je. Uchovají si tak většinu cenných látek a v zimě jako byste je našli.

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?Lesní jahody jsou zdravé i pro krásu – jak si je připravit a proč jsou zdravé?

Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook:

Inspirativní recepty pro zdravý životní styl

Jahody nejsou jen sladké afrodiziakum

Lahodné, voňavé, sladké, šťavnaté.. a navíc zdravé! Také patříte mezi ty, kteří každé léto netrpělivě vyhlížejí, kdy už se konečně začnou červenat? Nastal jejich čas.. Jezte je, krmte jimi vaše blízké, a to nejen pro požitek..

Právě se nacházíme na vrcholu jahodové sezóny, mnohými z nás dokonce toužebně očekávané. Jahody u nás patří k nejoblíbenějšímu ovoci vůbec; jejich aroma je podmanivé, chuť osvěžující a způsobů jejich úpravy pro konzumaci je nespočet. Asi není třeba zdůrazňovat, že nejlepší jsou čerstvé..

Budete mít zájem:  Kdy jsou pihy roztomilé a kdy nebezpečné?

Jahody nám dodávají důležité vitaminy a minerály

Jahody jsou zdrojem řady důležitých vitaminů. V největší koncentraci v nich nalezneme vitamin C, mocný antioxidantstimulant naší imunity. Obsah vitaminu C je v jahodách srovnatelný s citrusovými plody. Dále obsahují kyselinu listovoubeta-karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A, dalšího antioxidantu, jež chrání náš zrak, dodává zdravé zbarvení naší pleti a podporuje regeneraci sliznic. V menší míře se v jahodách nacházejí i např. některé vitaminy skupiny Bvitamin E.
Ze stopových prvků jistě stojí za zmínku mangan, prvek, jež je potřebný pro krvetvorbu, zdravé tkáně, výživu mozku a nervů, ale také pro krásu a zdraví naší kůže a vlasů, a stimulaci a udržení sexuálního apetitu. Jahody také obsahují např. fluor, fosforvápník. Dalším prospěšným minerálem v tomto ovoci je draslík. Tento prvek podporuje odvodňování těla, působí tak proti nadměrnému zadržování tekutin v těle (otoky) a stimuluje detoxikaci organismu. Draslík také upravuje krevní tlak, jeho zvýšený příjem se doporučuje na snížení krevního tlaku.

Jahody pro detoxikaci organismu

Výše jsme se již zmínili, že jahody obsahují draslík, který nám pomáhá s odplavováním usazených toxinů z těla. Dalším pomocníkem s vnitřní očistou jsou v jahodách obsažené třísloviny, které na sebe při průchodu naším trávicím traktem váží toxické látky, zejména těžké kovy, a odvádějí je ven. Tyto třísloviny zároveň podporuji eliminaci infekcí, působí zároveň i proti některým virům a bakteriím.
Jahodám se připisuje blahodárný účinek i např. při léčbě dny, močových a ledvinových kaménků.

Jahody jako posilující potravina v čase nemoci

Jahody jsou vhodnou potravinou i v případě nachlazení a respiračních onemocnění: doplňují potřebné tekutiny (obsahují až 90% vody), dodávají nám vitaminy a minerály pro zvýšení imunity, pomáhají nám v boji s původcem infekce, popř. se zánětem (dutin, průdušek apod.) a celkovou detoxikací ulehčují našemu tělu boj s nemocí.
V některých případech nám jahody mohou pomoci i s průjmem a plynatostí, protože potlačují některé obtížné bakterie ve střevech.

V obsahu prospěšných látek by všeobecně vyhrály jahody divoce rostoucí, také zvané lesní jahody – plody jahodníku obecného.

Ty však v našich obchodech jen tak nekoupíme, pouze ti šťastlivci, co si je pěstují, anebo vědí o místě, kde rostou ve volné přírodě, mohou těžit z jejich zdravotní prospěšnosti.

I jejich aroma je o poznání výraznější, především pokud rostou na prosluněném místě.

Kdy se konzumaci jahod raději vyhneme?

Bohužel jsou mezi námi i tací, co si na jahodách nepochutnají kvůli nepříjemné alergické reakci – někomu může konzumace jahod způsobovat drobné puchýřky na jazyku a sliznici ústní dutiny.
Jahody se také nedoporučují kojícím maminkám, obsahují totiž potenciální alergeny, které by mohly přejít do mateřského mléka. U malých dětí je potřeba hned při prvním podání jahod pečlivě zkontrolovat, jestli se neobjevila ona alergická reakce; pro začátek dětem na zkoušku podáme raději jen několik málo jahod a sledujeme, jak na ně reagují.

1000 a jedna jahodová laskomina

Všichni milovníci jahod jistě znají celou dlouhou řadu receptů, jak toto výtečně ovoce zpracovat do sladkých a občerstvujících pochoutek. Recepty na úpravu jahod jsou většinou velmi jednoduché.. však při jejich už tak lahodné chutí není třeba přílišných „alotrií“..
Chutnají skvělé se smetanou, jogurtem, tvarohem, šlehačkou a nebo zmrzlinou.. na palačinkáchlívancích, v ovocných salátechpohárech, v koktejlech či v ovocné dřeni. Velkou oblibu mají u nás i jahodové knedlíkykoláčezákusky všeho druhu, osobně jsem velkým fandou jednoduchého jahodového dortu z piškotů a kysané smetany. Z jahod se samozřejmě dají připravovat kompoty a výborné zavařeninydžemy. Zapomenout bychom neměli ani na afrodiziakální kombinaci čerstvých jahod s dobře vychlazeným šampaňským.. Máte-li nějaký osvědčený a oblíbený recept na jahodovou laskominu, jistě nejen já se nechám ráda inspirovat..

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Vydat se do lesa na borůvky je podobně jako sbírání hub jednou z typicky českých letních aktivit. A protože i v tomto roce mnoho z nás zůstane o prázdninách v tuzemsku a bude trávit dovolenou na chatě, v lese nebo u rybníka, určitě na mýtině nějaké ty borůvky potkáme. Fakta o borůvkách se proto budou hodit. 

Doma si pak nezapomeňte pochutnat na borůvkovém koláči. Ten z receptu níže budete mít hotový dřív, než zbytek rodiny stihne očistit hříbky, které jste našli schované v borůvčí.

Jaký je rozdíl mezi lesní a kanadskou borůvkou?

Začneme odzadu, tedy otázkou, čím se liší lesní a kanadská borůvka.

  • Odpověď zní: zejména původem a zčásti i barvou a chutí.
  • Obě rostliny pocházejí ze stejného rodu brusnice. Jsou tedy příbuzné, ovšem kanadská borůvka pochází ze Severní Ameriky  – odtud její lidový název.
  • Plody kanadské borůvky jsou větší a méně barví než české borůvky, protože fialovomodré barvivo zpravidla obsahuje jen jejich slupka, dužina má žlutozelenou barvu.
  • Kanadské borůvky bývají také sladší, jelikož jde o cíleně šlechtěné odrůdy. Postrádají ale výrazné aroma ‚divokých‘ borůvek z lesa.
  • Největším rozdílem je, že na české borůvky se musíte vypravit do lesa, zatímco kanadské borůvky si můžete vypěstovat na vlastní zahradě. Tipy, jak to udělat, aby borůvky dobře plodily, najdete na stránkách našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.

Jsou borůvky zdravé?

Borůvky obsahují antioxidanty, které chrání buňky našeho těla před rakovinotvorným bujením. Dále v nich najdeme provitamin A, vitamin C a vitaminy skupiny B.

Jejich pojídáním příznivě ovlivníte hladinu cukru v krvi – mohou je tedy jíst i diabetici a někdy jsou i jako prevence cukrovky doporučovány.

V lidovém léčitelství se odedávna používaly jako prostředek proti průjmu. Známé jsou též jejich močopudné účinky, hodí se tedy i při zánětech močových cest.

Při léčení se používají nejen čerstvé a sušené plody, ale také list. Sušené borůvky se někdy přidávají do směsí ovocných čajů, protože kromě chuti dodají nápoji i krásně sytou barvu.

K čemu se borůvky hodí v kuchyni?

Kanadské borůvky dostanete v obchodech celý rok a využijete je jako ozdobu dezertů a pohárů, můžete si jimi posypat müsli nebo vylepšit kaši. Lépe chutnají, když neprojdou tepelnou úpravou, nemá tedy příliš smysl s nimi vařit nebo péct.

  • Když si chcete připravit klasický kynutý koláč s borůvkami nebo borůvkové knedlíky, určitě sáhněte po českých lesních borůvkách.
  • V létě je nejlepší vzít bandasku či plecháček, obrnit se trpělivostí a vyrazit do lesa, v zimě borůvkovou buchtu na plechbábovku nebo bezlepkové borůvkové muffiny vyčarujete díky pytlíku mražených borůvek. A je jedno, zda pochází ze zásob, které jste si zmrazili sami, nebo z nejbližší samoobsluhy.
  • Mimochodem borůvky se mrazem konzervují velice dobře a i po rozmražení neztrácejí nic ze své chuti. Ale jestliže nevlastníte velký mrazák, můžete borůvky také zavařit jako kompot nebo z nich udělat džem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector