Lektiny v potravinách a zdraví

V éře internetu není pochopení toho, co je pro naše tělo užitečné a škodlivé, problém. Zaznamenali jsme tedy nepřátelský lepek, tuky, glukózu a laktózu, ale na obzoru se objevilo nové slovo – lektin. Jaké potraviny obsahují tuto chemickou látku a jak ovlivňují naše zdraví?

Lektiny – typ proteinů a glykoproteinů, které neumožňují molekulám vzájemně komunikovat. Nebezpečí lektinů spočívá v jejich lepivosti, která ucpává střevní stěnu a umožňuje volnému pohybu potravy.

V důsledku užívání lektinů narušeného trávení zvyšují onemocnění trávicího traktu riziko autoimunitních onemocnění a vzniku nadváhy.

Neměli byste však slepě důvěřovat těmto informacím – do našeho těla se musí dostat jakákoli látka, jednoho či druhého stupně.

Výhody a poškození lektinů

Lektiny – zdroj antioxidantů a hrubých vláken, které nemohou připravit naše tělo. Mají protizánětlivé a protinádorové účinky, posilují imunitní systém.

Máte dotaz ohledně množství, ale není mnoho rizikových potravin s lektinem, které byste mohli hodně jíst. Druhým rysem je způsob vaření jídla s lektiny.

A tady je úplné ignorování, podle odborníků na výživu, může vést ke katastrofálním následkům.

Jaké potraviny obsahují lektin

Lektiny v potravinách a zdraví

Hodně lektinujte v sóji, fazolích, hrášku, celozrnných obilovinách, ořeších, mléčných výrobcích, bramborách, lilku, rajčatech, vejcích a mořských plodech. Jak vidíte, všechna jídla, která byla dříve považována za neuvěřitelně užitečná, a pokud by měla být zcela odstraněna, připravit obecně nic jiného.

????Více k tématu:  Hvězdy s tetováním

Ve skutečnosti je možné se zbavit lektinu v potravinách. Chcete-li to udělat, měli byste namočit zrna před vařením, naklíčením fazolí, zrn, konzumací fermentovaných potravin.

U většiny lektinů si vyberte čerstvé fazole, po 10 minutách vaření se jejich počet výrazně sníží. Zatímco luštěniny jsou dostatečně vydatné, aby vás ušetřily před impulzivními záchvaty hladu mezi jídly.

Celé zrno obsahuje méně lektinů, proto obvyklé přílohy nahraďte zdravějšími protějšky. Například místo bílé použijte hnědou rýži. Mimochodem, hnědá rýže bez lepku. Co je důležité pro lidi trpící nesnášenlivostí této látky.

Lektiny v potravinách a zdraví

Lektinová zelenina obsahuje většinou ve své slupce. Chcete -li tedy problém vyřešit krájením slupky a pečením při vysoké teplotě, ve které jsou lektiny zcela neutralizovány: grilovaná zelenina – vaše volba.

Z mléčných potravin konzumujte jogurt je fermentovaný produkt, který neobsahuje lektiny. Jogurt zlepší trávení a asimilace zefektivní další jídla.

Je strava bez lektinů zdravá?

Až donedávna si jen málo lidí myslelo hodně na lektiny, přírodní rostlinnou směs. Ale nárůst rostlinné stravy nás nechal přemýšlet, jestli skutečně potřebujeme dietu bez lektinů.

Existují různé typy proteinů lektinu v různých kategoriích rostlin. Ačkoli kategorie lektinů v potravinách, které jíte, se liší podle typu jídla, například luštěniny luštěniny a obilné lektiny, sdílejí kvalitu bílkovin, které se vážou na uhlohydráty.

Lektiny v potravinách a zdraví

Mnoho odborníků tvrdí, že lektiny samotné jsou toxiny, které způsobují zánětlivé reakce. Tyto reakce se mohou pohybovat od nárůstu hmotnosti až po zažívací potíže a některá chronická onemocnění. Proto se mnozí vyhýbají potravinám s vysokým obsahem a dávají přednost náhradám lektinů s nízkým obsahem.

Strava bez lektinů zahrnuje luštěniny, jako jsou fazole a čočka, stejně jako zrna . Další skupinou potravin bohatých na lektiny je cucurbit rodina, která zahrnuje ovoce a zelenina, např jako zimní tykev, letní tykev, melouny a okurky.

Jedná se o stravu, která zabraňuje lektinu

Lektiny nejsou , přesně řečeno, živina , alespoň pro lidi. Jsou to proteiny nalezené v rostlinné tkáni a věří se jim pomáhají rostlinám bránit se proti chorobám a škůdcům .

Botanici objevili důkazy, že poškození rostliny, jako je například plísňová infekce, způsobuje vypouštění nových lektinů pro boj s existující hrozbou.

Některé rostliny, které se silně spoléhají na dusík, včetně fazolí a jiných luštěnin, používají lektiny k tomu, aby byl dusík z půdy dostupnější kořenům rostliny.

Ve skutečnosti neposkytují žádné známé výhody lidem, kteří jedí potraviny bohaté na tyto proteiny. Jediný přínos pro vaše zdraví, jinými slovy, je nepřímý. Jsou jedním z několika faktorů, které udržují jedlé rostliny dostatečně zdravé, aby dospěly do rostlin připravených ke sklizni.

Je však důležité si uvědomit, že pokud budete dodržovat dietu bez lektinů, odstraníte nejen lektiny z vašeho života, ale také všechny živiny, které tyto potraviny poskytují lidem. Opravdu, budete muset znovu zvážit zahájení stravy, aby se zabránilo lektin nebo objevování potravinové náhražky a způsoby vaření, které odstraňují lektin .

Lektiny pracují na ochraně rostlin při jejich růstu. Pokud jsou konzumovány surové, lektiny mají potenciál negativně ovlivnit vaše zdraví.

Mayo Clinic však dodává, že většina typických diet neobsahuje obsah lektinů, které byste museli konzumovat, abyste vyvolali obavy. Když jsou vařené a nejedlé surové, mají potraviny, které obsahují lektiny, skutečně řadu zdravotních výhod.

Pokud máte obavy o toxicitu lektinu a zánět, ujistěte se, že máte všechna fakta, než odstraníte lektiny z vaší stravy. Vždy se poraďte se svým lékařem a vyhledejte nejzdravější a vyváženější stravu pro vaše potřeby.

Je vzácné konzumovat jídlo s velkým množstvím aktivních lektinů. Většina potravin obsahujících lektin se nejí syrová , což je, když jsou nejsilnější.

Například, sušené fazole jsou typicky namočeny a pak vařeny několik hodin před konzumací, čímž se většina inaktivuje.

Jsou rozpustné ve vodě a vyskytují se hlavně na vnější straně jídla, takže také jsou eliminovány, když přicházejí do styku s vodou.

Je to toxická látka?

Výzkum z června 2019, zveřejněný ve Světovém časopise gastroenterologie, uznává, že může existovat souvislost mezi lektiny a zánětem . Například ty, které se vyskytují v červených fazolí, mohou způsobit gastrointestinální problémy, pokud nejsou řádně uvařeny.

Podle vědců to tak je jsou tepelně odolné a musí být vařeny při teplotě vyšší než 100 stupňů Celsius po dobu alespoň 30 minut, aby byly deaktivovány. To znamená, že vaření červených fazolí v pomalém hrnci se nemusí zahřívat natolik, že by deaktivovalo lektiny.

Někteří lidé s gastrointestinálními problémy se mohou rozhodnout vyloučit ze své stravy potraviny, které obsahují lektin. Pro některé lidi může jíst lektiny a jiná antinutrienty, sloučeniny, které blokují vstřebávání určitých živin, dráždit základní problém s trávením, jako je syndrom dráždivého tračníku.

Potraviny s lektiny

Pokud máte obavy z toxicity této látky, použijte následující seznam potravin s lektiny:

  • Luštěniny, jako jsou fazole, cizrna, čočka, arašídy
  • Arašídové potraviny, jako je máslo
  • Semena a suché krádeže
  • Celá zrna, včetně ječmene, quinoa, kukuřice, rýže, pšenice a pšeničných klíčků.
  • Výrobky vyrobené z obilí nebo mouky, jako jsou sušenky, pečivo a koláče.
  • Ostatní balené nebo zpracované potraviny, které mohou obsahovat lektiny
  • Mnoho mléčných výrobků, jako je mléko.
  • Nightshade zelenina, jako jsou lilky, bobule goji, papriky, rajčata a brambory
  • Cuketa
  • Mrkev
  • Rebarbora
  • lůžko
  • Houby
  • Chřest
  • dýně
  • Sladké papriky
  • Ředkvičky
  • Citrónové ovoce
  • Bobule
  • Ostatní ovoce, jako je granátové jablko, hrozny, třešně, kdoule, jablka, meloun, banán, papája, švestky a rybíz.

Mějte na paměti, že pokud máte zažívací problémy, může to mít různé příčiny. Přestože toxicita nebo senzitivita lektinu je možným vysvětlením, můžete mít také potravinovou alergii nebo nesnášenlivost nebo jiný gastrointestinální problém.

Měli byste se řídit dietou bez lektinů?

Existuje jen omezené množství důkazů, že strava, která by měla zabránit lektinu, je klíčem ke zlepšení zdraví. To rozhodně nebylo prokázáno, že opravdu léčit chronické zdravotní stavy. Patří sem autoimunitní onemocnění, u nichž se nezdá, že by potraviny, o nichž je známo, že způsobují zánětlivé reakce, souvisely s obsahem lektinu.

Budete mít zájem:  Zánět Spojivek Jak Dlouho Trvá Léčba?

Nadace Arthritis Foundation uvádí řadu přísad, které mohou vyvolat zánětlivé reakce, a lektin v současnosti na tomto seznamu není.

Tyto skupiny potravin zahrnují ty bohatý na lepek, jako je chléb a těstoviny vyrobené z pšenice, žita nebo ječmene nebo kaseinu, protein nalezený v mléčných výrobcích.

Jídla, která obsahují rafinovaných sacharidů spíše než složité mohou u některých lidí vyvolat zánětlivé reakce. Pro ostatní dokonce mírné množství alkohol může také způsobit zánět.

Vyhýbání se bílým bramborám, bílým chlebům a těstovinám může lidem pomoci s artritidou a jinými stavy citlivými na zánět.

Lehké sodovky a občerstvení vyrobené s aspartamem, potraviny vyrobené s glutaman sodný , trans tuky, nasycené tuky, a sladká jídla mohou také způsobit negativní reakci.

Zatímco Omega-6 mastné kyseliny jsou v moderování zdravé, neměli byste se spoléhat na přísady, jako jsou slunečnicové, arašídové a rostlinné oleje.

Přidejte do své stravy potraviny s vysokým obsahem polyfenolů

Polyfenoly jsou sloučeniny, které se nachází v mnoha potravinách rostlinného původu. Tyto potraviny vás pomáhají ochránit před mnoha zdravotními problémy. Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů snižují riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky, zažívacích potíží a obezity. Nejlepšími zdroji polyfenolů v potravě jsou hřebíček, bobulovité plody, jablka, červená cibuli a ořechy.

Co jsou polyfenoly?

Polyfenoly jsou mikronutrienty podporující zdraví, které se nacházejí v ovoci, zelenině, bobulovinách a některých nápojích.

Jasně zbarvené nebo tmavě zbarvené plody velmi často naznačují, že v těchto potravinách je vysoký obsah polyfenolů. Například typ polyfenolu nazývaného antokyanin dává plodům tmavě červenou, fialovou, modrou nebo černou barvu. Konzumace těchto barevných potravin bohatých na polyfenol ve vaší stravě byla spojena se snížením zánětu a zvýšením počtu antioxidantů .

Jiný typ polyfenolu zvaný katechiny se nachází v množství nápojů, jako je čaj a káva. Resveratrol je polyfenolová sloučenina, která se nachází ve velkém množství v červeném víně.

Obecně platí, že konzumace potravin bohatých na polyfenol jako součást zdravé výživy je spojena s nižším rizikem srdečních chorob, určitých rakovin a kognitivním poklesem a jsou dobrými pomocníky při hubnutí.

Lektiny v potravinách a zdraví

Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů a s nízkým obsahem lektinů

Některé studie naznačují, že je nejlepší jíst potraviny s vysokým obsahem polyfenolů a s nízkým obsahem lektinů, protože lektiny mohou mít negativní vedlejší účinky.

Lektiny jsou sloučeniny, které se vyskytují v některých potravinách, a někdy jsou označovány jako antioxidanty. Konzumace lektinů v malém množství může mít určité výhody. Spotřeba velkého množství lektinů však může snížit absorpci některých živin.

Některé potraviny s vysokým obsahem lektinu, jako jsou luštěniny, lilek , brambory a pšenice, mohou způsobit zažívací potíže. Potraviny bohaté na lektin způsobují u některých lidí plynatost, nadýmání a zhoršené trávení.

Jíst potraviny bohaté na lektiny by také mohlo být spojeno s chronickým zánětem a citlivostí na lepek.

Pokud jde o potraviny s vysokým obsahem polyfenolů a s nízkým obsahem lektinů, je dobrou zprávou, že lektin v malých množstvích může mít určité výhody.

Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů

Existuje mnoho potravin, které obsahují značné množství polyfenolů, které mohou zlepšit vaše zdraví.

  • Hřebíček
  • Máta peprná, badyán, oregano, šalvěj a rozmarýn
  • Kari
  • Černé olivy
  • Zázvor
  • Červená cibule
  • Špenát, mrkev, brambory
  • Bobulovité plody

Redaktorka Petra pro vás připravuje nové zajímavé rady, jak řešit různé záležitosti. Pokud máte zajímavý návod, který byste chtěli zveřejnit, můžete nás kontaktovat. Stejně tak v případě zájmu o inzerci.

Lektiny ve stravě: nová hrozba, nebo přehnaná obava?

Lektiny jsou vlastně docela obyčejné bílkoviny obsažené v mnoha základních potravinách, které si denně dáváme na stůl. Proč se ale najednou tolik hovoří o jejich škodlivosti? Mohou nám skutečně ublížit a měli bychom je v naší stravě omezit? Omezení možná bude nakonec platit jen pro rizikové skupiny. Patří mezi ně především lidé s autoimunitním onemocněním.

Stojí za vším lektiny?

Lektiny běžně obsažené v naší každodenní stravě se poslední dobou stávají hodně diskutovanou příčinou nejrůznějších onemocnění.

Jedná se převážně o různé trávicí obtíže, jako zvracení či nadýmání a průjem, poruchy imunity, kožní problémy, polyvalentní potravinové alergie, záněty střev a autoimunitní onemocnění, jako jsou například Crohnova choroba nebo revmatoidní artritida projevující se zánětem, únavou a chronickou bolestí. Tyto příčiny ale prozatím nelze jednoznačně prokázat, a to i přesto, že se někteří odborníci již na toto téma věnovali zajímavým výzkumům.

Specifické bílkoviny široce rozšířené v rostlinách, mikroorganismech i živočiších. Jsou to přírodní toxiny vyskytující se v luštěninách jako sója, turecké fazole, ale i v zelených fazolích a v řadě bylin.

Odstranění účinku lektinů se dosáhne vařením a blanšírováním. Pomáhá i máčení a tepelná úprava. Luštěniny se zásadně nedoporučuje jíst syrové, ale vařené aspoň 15 minut. Klíčky luštěnin je před konzumací vhodné upravit blanšírováním.

Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin, MZe ČR

Většina z nás snáší lektiny poměrně dobře. Jejich konzumace není nijak riziková, protože k eliminaci potíží a toxického účinku dochází díky důkladnému namáčení, klíčení, vaření nebo fermentování potravin, které lektiny obsahují.

Nemusíme se tedy bát, že bychom byli v nějak výrazném ohrožení.

U osob, které mají sníženou imunitu nebo trpí alergiemi, trávicími potížemi či některým autoimunitním onemocněním, se doporučuje lektiny ve stravě omezit, anebo dodržovat jejich doporučenou úpravu před konzumací.

Lektiny hrají ve stravě důležitou úlohu

Pravdou je, že lektiny patří mezi poměrně zásadní součást našeho jídelníčku, které se asi jen tak každý nevzdá.

Jedná se o bílkoviny obsažené především v zrnech obilí, luštěninách, bramborách, lilkovitých rostlinách, jako jsou rajčata, papriky či lilky; dále je obsahuje sója, arašídy a mnohé další ořechy.

Lektiny se váží na sacharidy a vytvářejí důležité glykoproteiny. Odborníci však uvádějí, že jsou takzvanými antinutrienty, což jsou látky, které narušují proces trávení a vstřebávání živin.

Lektiny ovšem také přinášejí řadu pozitiv. Potraviny, které je obsahují, jsou kvalitním zdrojem vlákniny a antioxidantů. Jejich význam oceňuje i tradiční čínská medicína a ájurvéda.

Z nutričního hlediska jsou důležitým příjmem v naší stravě, obsahují proteiny, regulují imunitní systém, a mají dokonce i protirakovinné a antimikrobiální vlastnosti – působí proti bakteriím, jako jsou stafylokoky a E.

coli, ale také proti virům a kvasinkám.

Lektiny poprvé popsal přibližně před sto lety pobaltsko-německý mikrobiolog Hermann Stillmark (1860–1923), který je objevil v semenech luštěnin. V roce 1888 dokončil disertační práci o ricinu a jeho toxicitě, čímž položil základy nové vědní disciplíny zvané lektinologie, která zohledňuje toxicitu lektinů jako takových.

Kardiochirurg Steven Gundry (*1944), který se rozhodl změnit svou profesní dráhu a zaměřit se na léčbu civilizačních nemocí pomocí výživy, považuje lektiny za velice škodlivé a doporučuje jejich omezení nebo vyloučení ze stravy. Svou koncepci jídelníčku i zajímavého čtení nabízí ve své knize s názvem Skryté nebezpečí zdravých potravin, kterou vydalo v roce 2018 nakladatelství Grada.

Lepek a potravinová alergie

Dalším diskutovaným tématem je škodlivost lepku a jeho vyřazení z jídelníčku i bez zjevných závažných důvodů nebo prokázané diagnózy celiakie či potravinové alergie. Lepek spolu s dalšími lektiny údajně stojí za mnohými trávicími a imunitními potížemi.

Někteří odborníci se ale domnívají, že vyřazením lepku ze stravy bez vážných příčin není vůbec vhodné a může naopak uškodit. Stejně je to prý také s lektiny.

Když opomeneme jiná hlediska a snížení tvorby patřičných trávicích enzymů, jde tady především o nutriční hledisko a riziko nedostatečné výživy. Co je na tom pravdy?

Lékařka Michaela Šimková, která se zabývá výživou a tradiční čínskou medicínou, však všechny ty, kteří lepek vysadili z jídelníčku, uklidňuje: „Osobně jsem přesvědčena, že současnou podobu lepku, který se nachází ve vyšlechtěných obilovinách, rozhodně nepotřebujeme k životu, a za tím si stojím. Za léta své praxe mohu říci, že kdykoli jsem svým klientům doporučila lepek ze stravy vyloučit, jejich zdraví se velmi zlepšilo a i energeticky se cítili mnohem lépe.“

Budete mít zájem:  Horečka u dětí – můžeme ji zvládnout i bez léků

Lektiny – jíst, či nejíst?

Není nad zlatou střední cestu. Pokud jste stále na vážkách, zda máte konzumovat všechno to, co vám chutná, anebo se lektinům obloukem vyhnout, zkuste poslouchat signály svého těla, ono samo vám napoví.

Jestliže máte vážnější problémy s imunitou a stravováním, například jste potravinový alergik, atopik, trpíte histaminovou intolerancí, záněty střev (Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou), máte třeba lupus nebo revmatoidní artritidu, zkuste zdroje lektinů ve stravě výrazně omezit, nebo dočasně vyloučit. V ostatních případech k tomu není žádný důvod.

„Myslím, že je to velmi individuální. Záleží také na stavu našich střev. Pokud máme zdravá střeva a vyladěné trávení, určitě to není zásadní problém. Ovšem v případě tzv. propustného střeva nebo zánětu v oblasti tenkého střeva bych volila přechodně dietu bez lektinů, aby střevo bylo v klidu a nebylo drážděno,“ doporučuje MUDr. Šimková.

Bílkovina lektin – nový nepřítel některých výživových poradců

Hlavní obsahLektin obsahují například i fazole. Foto: Profimedia.cz

Podle rad na internetu právě tato bílkovina stojí za nárůstem hmotnosti a zánětlivým poškozením střev.

Pokud jste si doteď mysleli, že potraviny jako obiloviny, luštěniny, ořechy, lilky, rajčata, brambory, papriky, mléčné produkty či vejce jsou zdravé, pak na základě těchto doporučení mohou právě tyto všechny za vaše dosavadní trápení. Když k tomu přidáte další zaručené doporučení poradců, zjistíte, že opravdu moc nezbývá toho, co je „povoleno” jíst.

„Lektiny obsahuje skutečně celá řada potravin, a i když v nadměrném množství mohou našemu organismu uškodit, sníst toto nadměrné množství, které škodí, je velmi složité. Pokud je jídlo navíc správně připraveno, lektiny pro většinu lidí nepředstavují vůbec žádný problém,” upozorňuje pro list The Independent mluvčí Britské dietetické asociace Megan Rossiová.

Snížení obsahu lektinů v jídle se doporučuje osobám, které mají problémy s trávením. V takovém případě jde o proces, který by měl být spuštěn výhradně s pomocí školeného zdravotního odborníka, jako je lékař, dietolog či nutriční specialista.

„Diskuse kolem lektinu se velmi podobá jinému módnímu tvrzení z nedávné doby o tom, jak špatný je lepek. A to přesto, že nedávná studie prokázala, že pro osoby, které k tomu nemají závažný zdravotní důvod, je omezování pšeničných proteinů škodlivé. Navíc podobné diskuse pomíjejí skutečnost, že jen velmi málo potravin je perfektních,“ dodala Rossiová.

„Omezovat ve stravě skupiny potravin, jako jsou například mléčné produkty, aniž by to doporučil odborník na stravu nebo lékař, značně zvyšuje riziko nutričních deficitů,“ varovala.

Zdravotní přínos potravin obsahujících lektin, které jsou plné vlákniny a antioxidantů, u valné většiny lidí zdaleka převyšuje negativní následky stopového množství lektinu, který je v nich obsažený. „Navíc mají potenciálně protizánětlivé a protirakovinné účinky. Vyloučení všech lektinů z potravy je tak nejen téměř nemožné, ale navíc zdravotně nepřínosné,“ dodává odbornice.

Pokud člověk hledá ideální stravu, měl by se inspirovat Středozemím, a tedy stravou bohatou na čerstvou zeleninu, ovoce, celozrnné potraviny, ořechy, semínka a extra panenský olivový olej. Tato strava je všeobecně pokládaná za 'zlatý stravovací standard'.

Hlavní zprávy

Zdravá výživa má nového nepřítele. Lektin je novodobý lepek

07.08.2017 11:20

Lepek, mléčné produkty, tuky. Je těžké držet krok s tím, co je právě podle zásad zdravé výživy jejím nejnovějším nepřítelem. Nyní na tento seznam přibyla bílkovina lektin, jíž je třeba se vyvarovat, napsal britský list The Independent.

Od loňského léta neustále narůstá počet vyhledávání termínu „lektin“ na Googlu úměrně tomu, jak se množí on-line články a příspěvky o tom, kterak lektin způsobuje nárůst hmotnosti a zánětlivé poškození střev.

Lektiny, které jsou velkou skupinou proteinů, obsahuje celá řada potravin včetně obilovin, fazolí a zeleniny, ořechů, lilků, rajčat, brambor, paprik, mléčných produktů a vajec. Takže nezbývá příliš mnoho toho, co je „povoleno“ jíst.

Megan Rossiová, mluvčí Britské dietetické asociace, pro list The Independent uvedla, že vysoký příjem lektinu by mohl lidskému organismu uškodit – ale sníst škodlivé množství lektinu je dost těžké. Pokud je jídlo správně připraveno, lektiny pro většinu lidí nepředstavují vůbec žádný problém, dodala.

Snížení obsahu lektinů v jídle se doporučuje osobám, které mají problémy s trávením. Ale v takovém případě jde o proces, který by měl být spuštěn výhradně s pomocí školeného zdravotního odborníka, jako je lékař nebo dietolog.

Diskuse kolem lektinu se velmi podobá jinému módnímu tvrzení z nedávné doby o tom, jak špatný je lepek. A to přesto, že nedávná studie prokázala, že pro osoby, které k tomu nemají závažný zdravotní důvod, je omezování pšeničných proteinů škodlivé. Navíc podobné diskuse pomíjejí skutečnost, že jen velmi málo potravin je „perfektních“, dodala Rossiová.

„Omezovat ve stravě skupiny potravin, jako jsou například mléčné produkty, aniž by to doporučil odborník na stravu nebo lékař, značně zvyšuje riziko nutričních deficitů,“ varovala.

„Zdravotní přínos lektiny obsahujících potravin, které jsou plné vlákniny a antioxidantů, u valné většiny lidí zdaleka převyšuje negativní následky stopového množství lektinu, který je v nich obsažený. Navíc mají potenciálně protizánětlivé a protirakovinné účinky,“ dodala Rossiová. „Vzhledem k tomu je vyloučení všech lektinů z potravy nejen téměř nemožné, ale navíc zdravotně nijak přínosné.“

Pokud člověk hledá ideální stravu, měl by se inspirovat Středozemím, radí Rossiová. „Středozemní strava je bohatá na čerstvou zeleninu, ovoce, celozrnné potraviny, ořechy, semínka a extra panenský olivový olej. A všeobecně je pokládaná za 'zlatý stravovací standard'.“

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

Lektiny: proč je potřebujeme ke zdraví a kde je hledat?

Co mají společného arašídy s červenými fazolemi? Obě potraviny patří ke zdrojům lektinů. Proč zrovna i vy tyhle látky potřebuje a v čem dalším je hledat?

Lektiny patří k druhům proteinů neimunitního původu vyskytujících se ve všech formách života, včetně jídla. V malém množství mohou přinést několik zdravotních výhod. Pokud to však s nimi přeženete, snížíte schopnost těla absorbovat živiny.

Lektiny jsou někdy označovány jako antinutrienty. Jak konkrétně fungují, zůstává záhadou, i když výzkum na zvířatech ukazuje, že se určité typy lektinů vážou na buňky střevních stěn. To jim umožňuje s buňkami komunikovat a podílet se na podpoře imunitní funkce a buněčném růstu. Kde je hledat?

Červené fazole

Červené fazole patří mezi nejbohatší zdroje rostlinných bílkovin. Jsou také skvělou zásobárnou sacharidů s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že do krve uvolňují cukry pomaleji než ostatní potraviny. Navíc mají vysoký obsah rezistentního škrobu a nerozpustné vlákniny. Obojí pomáhá při hubnutí a zlepšuje celkový stav střev.

Červené fazole se také mohou pochlubit životně důležitými vitaminy a minerály, jako je železo, draslík, folát a vitamin K1. Syrové fazole však obsahují i vysoké hladiny lektinu zvaného fytohemaglutinin. Pokud je však budete jíst syrové nebo nedostatečně vařené, mohou způsobit extrémní nevolnost, zvracení a průjem. (Reakci může vyvolat pouhých pět fazolí.)

Sójové boby

Sójové boby jsou fantastickým zdrojem bílkovin a nejkvalitnějšího rostlinného proteinu, což je činí zvláště důležitými pro vegetariány. Nouzi nemají ani o vitaminy a minerály, zejména molybden, měď, mangan, hořčík a riboflavin. Lze v nich nalézt také rostlinné sloučeniny zvané isoflavony, které jsou spojeny s prevencí rakoviny a sníženým rizikem osteoporózy.

Budete mít zájem:  Není radno pít víc, než je doporučováno

Výzkum ukazuje, že sójové boby mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu, riziko obezity a diabetu 2. typu. Sójové boby jsou dalším jídlem, jenž obsahuje vysoké hladiny lektinů. Stejně jako u červených fazolí se ujistěte, že je vaříte dostatečně dlouho při vysoké teplotě.

Pšenice

Pšenice je hlavní potravou pro 35 % světové populace. Rafinované pšeničné výrobky mají vysoký glykemický index (GI), což znamená, že mohou způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Celozrnná pšenice má podobný GI, ale na druhou stranu vyšší obsah vlákniny, což může prospět střevnímu zdraví.

Někteří lidé lepek netolerují. Pokud s ním problém nemáte, pšenice může být dobrým zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, jako je selen, měď a folát. Sluší se také dodat, že zejména pšeničné klíčky mají vysoký obsah lektinů. Zdá se však, že jsou téměř eliminovány vařením. Možná bude lepší vsadit na jistější kartu…

Arašídy

Arašídy mají vysoký obsah mono- a polynenasycených tuků, což z nich činí skvělý zdroj energie. Mají také dostatek bílkovin a poskytují širokou škálu vitaminů a minerálů, jako je biotin, vitamin E a thiamin.

Arašídy jsou také bohaté na antioxidanty a byly spojeny se zdravotními přínosy, jako je snížené riziko srdečních chorob a žlučových kamenů. Na rozdíl od některých ostatních potravin na tomto seznamu se zdá, že lektiny v arašídech nejsou zahříváním redukovány.

Foto: Shutterstock

Margit Slimáková » Jsou lektiny základem všech našich nemocí?

Po letech protitukové hysterie se strašilo lepkem a nejnověji jsou největším výživovým nebezpečím lektiny. Dieta bez lektinů se prezentuje jako zázračná terapie na téměř všechny neduhy od artritidy přes roztroušenou sklerózu až po nádorová onemocnění.

Hlavním propagátorem lektinového šílenství je doktor Gundry, který svou teorii podporuje bestsellerovou knihou a prodejem potravinového doplňku, který má působit proti lektinům.

Jakkoli neuvěřitelně to zní, jeden z jeho doplňků se přímo jmenuje „LectinShield“.

Doktor Gundry ve své knize tvrdí, že velká skupina rostlinných bílkovin, tzv. lektinů, je základem všech nemocí současného světa. Lektiny můžou za obezitu, autoimunitní nemoci i nádory. Jak vypadá antilektinová dieta? Především doporučuje zásadně omezovat celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka, rajčata, brambory a papriky, mléčné výrobky, vejce a ovoce. Jinými slovy je v přímém rozporu s výživovými doporučeními nejznámějších lékařských organizací na světě.

Na jedné straně stojí teorie jednoho lékaře, který prodává literaturu a doplňky. Na straně druhé máme celé národy, které skvěle prospívají na potravinách, které zmíněná teorie zakazuje. Existují také studie, které potvrzují, že konzumovat rostlinné potraviny je prospěšné.

Studie mezi dlouhověkými národy opakovaně nacházejí i ty, které se tradičně živí luštěninami a celozrnnými obilovinami. Jak shrnuje meta-analýza z roku 2016: „Konzumace celozrnných obilovin je spojována se snížením rizika srdečně cévních onemocnění, nádorových onemocnění a úmrtnosti z důvodů respiračních, infekčních i cukrovky.

“ Jestliže je nějaká většinová shoda lékařských a výživových expertů, tak na doporučení jíst více rostlinných zdrojů potravy.

Co jsou lektiny?

Lektiny jsou běžně se vyskytující bílkoviny, které se v těle mohou vázat na sacharidy. Ve vyšších množstvích je najdeme v celozrnných obilovinách a luštěninách. Některé lektiny jsou toxické, například ze syrových nebo nedovařených fazolí. To však neznamená, že nemáme jíst fazole. Stačí se vyhnout těm syrovým. Lektiny se ničí varem, klíčením nebo fermentací. To jsou postupy, kterými celozrnné obiloviny a luštěniny před konzumací tradičně upravujeme.

Co když lektiny potřebujeme? Studie i zkušenosti národů s převážně rostlinnou stravou opakovaně potvrzují, že je rostlinná strava prospěšná, přestože obsahuje lektiny.

Otázkou proto je, jestli nám lektiny nemohou také nějak prospívat.

Můžeme třeba přemýšlet o tom, jestli nám přiměřená provokace imunitního systému nepomáhá ho udržovat v lepší kondici, než kdyby žádné podněty nedostával.

Proč někomu může antilektinová dieta prospívat?

· Každému člověku bude ku prospěchu, když se přestane přejídat. V podstatě je jedno, jestli si naordinujete výživově zbytečnou a odborně nepodloženou dělenou stravu, dietu podle krevních skupin, tzv. zásaditou stravu nebo právě dietu bez lektinů. Úplně všechny uvedené diety vedou minimálně v počátku k zásadnímu omezení stravy. · Všechna novější dietní doporučení (mimo komerčních krabičkových a pytlíčkových diet) staví (stejně jako protilektinová dieta) na konzumaci skutečných potravin. To je bezesporu prospěšné. · Při omezování lektinů může náhodně dojít k vynechání určité potraviny, na kterou je jedinec alergický nebo vůči které je intolerantní. · Při poškozeném střevním mikrobiomu může krátkodobě omezení stravy a popřípadě některých hůře stravitelných potravin prospět. Dlouhodobým řešením stavu ale není vynechávání potravin, ale diagnostika, proč je mikrobiom narušený a jeho cílená podpora – znovuvybudování. · Je možné, že někomu skutečně vadí lektiny. Přesto jsem si téměř jistá, že aktuální antilektinová hysterie je spíše módou a pro některé i výhodným výdělkem než pro většinu z nás prospěšným výživovým doporučením.

Proč nedoporučuji zbytečné výživové restrikce?

Čím omezenější strava, tím náročnější je zajistit všechny živiny a tím větší stres v životě máme. Strach z jídla nám někdy může ublížit více než jídlo samotné.

Lektiny v potravinách a celiakie

Lektiny jsou bílkoviny běžně obsažené v jídle, které jíme. Hlavně v obilovinách, luštěninách, oříšcích a některé zelenině. V poslední době se ale o nich hodně diskutuje.

Především v souvislosti s autoimunitními onemocněními. Je to proto, že lektiny jsou mírně toxické a slouží rostlinám k obraně proti škůdcům.

Vědci objevili, že náš organismus je obtížně tráví a narušují proces trávení živin.

Lektiny jsou obsaženy v obilovinách a pseudo-obilovinách typu pohanka, quinoa a jáhly. Dále je najdeme v luštěninách, nejvíce v těch velkých, jako jsou fazole. Dále v burácích, mandlích a dalších oříšcích.

Také v sóje a lilkovité zelenině jako jsou rajčata, papriky, lilek, brambory apod. Zdravému jedinci v rozumném množství žádné problémy nezpůsobují. Lidé s oslabenou imunitou a autoimunitou by ale jejich konzumaci měli omezit.

Důležitá je také jejich správná úprava, která toxiny omezuje nebo eliminuje.

Lektiny odstraníte správným vařením

Určitě znáte spoustu lidí, kterým je po luštěninách těžko. Nemohou za to pouze lektiny, ale i nesprávná úprava luštěnin. Luštěniny i většina obilovin by se totiž před vařením měla namáčet.

U luštěnin je důležité vodu z namáčení vylít, luštěniny vařit deset minut v otevřeném hrnci, nechat odejít páru, znovu vylít vodu, a pak teprve vařit pod pokličkou. Stravitelnosti pomůže i vaření s mořskou řasou. Stejně tak fermentace (např.

sóji na tempeh) zlepšuje stravitelnost lektinů. Namáčet by se před konzumací měly i ořechy.

Velkým propagátorem toxicity lektinů je americký doktor Steven Gundry, který svou dietou s vyloučením diskutovaných potravin vyléčil již řadu pacientů.

Celou problematiku označuje jako „paradox zdravých rostlin“, kdy ukazuje, že rostliny, vnímané jinak jako zdravé, obsahují toxické látky na svou obranu, které pak v našich střevech způsobují potíže.

Gundry uvádí, že lektiny mohou narušovat komunikaci buněk ve střevech a podporovat zánět. A zánět je prapůvodem většiny civilizačních chorob.

Lektiny jsou ale i prospěšné

Pro zdravého jedince není potřeba lektiny z jídelníčku zcela vyloučit. Potraviny, které lektin obsahují jsou totiž velmi výživným zdrojem bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Studují se i jejich protirakovinné účinky.

Vždy ale myslete na úpravu takových potravin, na jejich množství i individuální zdravotní stav. Pokud je vaše celiakie na začátku a hojíte střeva, vyloučení lektinů může celý proces urychlit a usnadnit.

Jejich znovuzavedením pak zjistíte, jak dobře je vlastně umíte strávit a jak se po nich cítíte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector