Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?

Vyznat se ve zkratkách EPA, DHA, Omega-3, a všech dalších zástupců zdravých tuků, není vůbec jednoduché. Shrnuli jsme základní informace, proč mastné kyseliny potřebujeme pro naše zdraví.

Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?

Kromě rozdělení tuků na rostlinné a živočišné na ně můžeme pohlížet takém v tom smyslu, jaké tuky jsou zdravé pro náš organismus, a kterým bychom se měli spíše vyhnout. Jsou to tuky nasycené a nenasycené. Vedle nich existují ještě poly-nenasycené, a to jsou právě Omega 3 a Omega 6.

Omega-3

Jsou specifické tím, že na rozdíl od ostatních mastných kyselin je najdeme hlavně v živočišných složkách potravy.

A to v tučných mořských rybách (ty sladkovodní bohužel obsahují o mnoho méně Omega 3, tedy není ryba, jako ryba).

Spoustu let je známo, že prokazatelně působí na zdraví našich očí, mozku a srdce, a přispívají ke správné funkci imunity. Omega-3 se dále rozdělují na jednotlivé kyseliny, a úplně nejdůležitější jsou kyseliny EPA a DHA. 

Omega-6

Ani Omega-6 si organismus nedokáže sám vytvořit, nicméně v tomto případě se nemusíme bát, že bychom jich měli nedostatek. Jejich zdrojem jsou rostlinné oleje, ořechy, semínka, ale i ovoce a zelenina. I když hrají důležitou roli pro naše zdraví, přijímáme jich až 25x více, než Omega-3. 

Omega-9

Neboli kyselina olejová. Od ostatních se liší tím, že naše tělo si ji dokáže vyprodukovat samo za předpokladu, že přijalo dostatek Omega-3 a Omega-6 ve stravě. Jejím zdrojem je rostlinný olej, a např. olivový olej je z větší části tvořen právě kyselinou olejovou. Omega-9 jsou důležité především pro zdravou funkci srdce a dobrý stav cév. 

EPA a DHA

Dvě nejdůležitější kyseliny ze skupiny Omega-3, které nám prospívají. Zatímco EPA (kyselina eikosapentaenová) se podílí na správné funkci mozku a paměti, DHA (kyselina dokozahexaenová) pomáhá udržet zdravé cévy a srdce.  

Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme? Nejprodávanější omega v ČR

* platíte pouze poštovné 49 Kč

Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme? Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme? Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?

10 důvodů proč používat kokosový olej

kokosový olej patří mezi jedny z mála potravin, které jsou klasifikovány jako „Superfoods“ a současně „Brainfood“. Unikátní kombinace mastných kyselin může mít hluboký pozitivní účinky na zdraví. (lepší funkce mozku, ztráta tuku atd).

Kokosový olej se používá nejen v tropických zemích, kde jsou kokosové plantáže, ale také v USA, Kanadě, Evropě a Austrálii. Lidé objevují účinky, které tento olej má a opět získává popularitu po celém světě. Podívejme se na některé známé výhody tohoto oleje,

Novinka: kokosový olej ve spreji s vůní

Druhy kokosových olejů

Kokosový olej a jeho účinky:

  • kokosový olej obsahuje unikátní kombinaci mastných kyselin, který přispívají k léčivým vlastnostem (je jeden z nejbohatších zdrojů nasycených tuků – rychlý zdroj enerie, léčebné účinky na poruchy mozku, jako je epilepsie a Alzheimerova choroba
  • populace, která jí kokosový olej patří mezi nejzdravější lidi na naší planetě (tito lidé se těsí výbrnému zdraví bez známek srdeční choroby)
  • kokosový olej může zvýšit energetický výdej pravidelnou konzumací a tím pádem v dlouhodobém horizontu spálíme více tuku (díky triglyceridům)
  • kyselina laurová obsažená v kokosovém oleji může zabíjet bakterie, viry a plísně (škodlivé patogeny) a přispívá k odvrácení a prevenci infekce.k
  • kokosový olej pomáhá snížit chuť k jídlu a ntím pomáhá utlumit Váš hlad bez vašeho přispění. (mastné kyseliny v kokosovém oleji výrazně snižují chuť k jídlu a tím přispívají k snížení tělesné hmotnosti v dlouhodobém horizontu)
  • mastné kyseliny v kokosovém oleji mohou přispět ke snížení epileptických záchvatů u dětí
  • kokosový olej může zlepšit hladinu cholesterolu v krvi a tím přispívá ke snížení rizika srdečních onemocnění
  • kokosový olej chrání vlasy před poškození, dále přispívá k hydrataci pokožky a ochraně před UV zářením a také může být použit jako ústní voda pro snížení zápachu z úst a zničení bakterií (případně zánětu dásní). Zuby získávají zdravější a bělejší vzhled
  • mastné kyseliny obsaženené v kokosovém oleji mohou zvýšit funkce mozku u pacientů s mírnějším stádiem Alzeimerovy choroby
  • kokosový olej pomáhá snížit tuk a to zejména v oblasti břišní dutiny ( pouhým přidáním kokosového oleje do stravy)
  • vynikající masážní olej, který působí jako účinný hydratační prostředek na všechny typy vlasů
  • zpomaluje vznik vrásek a působí proti stárnutí
  • pomáhá při prevenci stárnutí pleti (díky antioxidantům)
  • pomáhá při léčbě různých kožních problémů, včetně psoriázy, dermatitidy, ekzémů a dalších kožních infekcí
  • kokosový olej se používá jako základní složka různých výrobků pro péči o tělo, mýdla, krémy a krémy, které se používají k péči o pleť
  • pomáhá aktivně předchá zet různým srdečním problémům, např. vysoká hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak
  • pomáhá při prevenci aterosklerózy
  • kokosový olej je velmi užitečný při hubnutí
  • pomáhá snížit břišní obezitu u žen
  • podporuje metabolismus
  • posiluje imunitní systém, protože obsahuje antimikrobiální lipidy (kyselina laurová, kyselina kaprinová a kaprylová), které mají antifungální, antibakteriální a antivirové účinky
  • pomáhá v boji proti škodlivým bakteriím jako je např. helicobacter pylori
  • zabraňuje různým problémům spojeným s žaludkem a trávením včetně syndromu dráždivého střeva
  • nasycené tuky obsažené v kokosovém oleji mají antimikrobiální vlastnosti a pomáhají při řešení různých bakterií, hub a parazitů
  • pomáhá také při absorpci dalších živin, jako jsou vitamíny, minerály a aminokyseliny
  • usnadňuje vstřebávání vápníku v těle a prospívá zdraví zubů (zastavuje zubní kaz, snižuje tvorbu plátů a omezuje vznik zánětu dásní vyvolaných plakem)
  • poskytuje úlevu od zánětu způsobeného kandidou ve střevě (kyselina kapronová, kyselina kaprylová, kyselina kapronová, kyselina myristová a kyselina laurová) – je nutné systematicky a postupně zvyšovat dávky kokosového oleje
  • při aplikaci na infikované oblasti tvoří kokosový olej chemickou vrstvu, která chrání infikovanou část těla před vnějším prachem, vzduchem, houbami, bakteriemi a viry (na modřiny a urychluje hojení)
  • pomáhá při prevenci onemocnění jater, protože tyto látky se snadno přeměňují v játrech, čímž se sníží pracovní zátěž jater a zabrání se také hromadění tuku
  • pomáhá také při prevenci onemocnění ledvin a žlučníku a pomáhá rozpouštět ledvinové kameny
  • hraje důležitou roli při snižování virové náchylnosti k HIV a rakovině
  • zabíjí viry, které způsobují chřipku, spalničky, hepatitidu, opar, SARS a další vážná zdravotní rizika
  • je velmi uklidňující, a proto pomáhá při odstraňování stresu (jemná masáž hlavy kokosovým olejem)
  • pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi a zlepšuje sekreci inzulínu, podporuje také efektivní využití glukózy v krvi, čímž zabraňuje a léčí diabetes
  • zlepšuje schopnost našeho těla absorbovat důležité minerály (vápník a hořčík)
  • pomáhá zvýšit energii a vytrvalost a obecně zvyšuje výkon sportovců
  • je užitečný při léčbě Alzheimerovy choroby (pomáhá při posilování funkce mozku v jakékoli formě)
  • používá se jako nosný olej – snadno proniká do pokožky a tím usnadňuje prosakování nebo absorpci jiných olejů (jako jsou esenciální oleje) a rostlinných výtažků skrze kůži (nemění vlastnosti oleje a bylin v něm smíchaných)
  • na rozdíl od většiny ostatních olejů má kokosový olej vysokou teplotu tání – asi 24 až 25 stupňů Celsia (to této teploty zůstává tuhý)
  • oilpulling, pomáhá hojit citlivé dásně a dutinu ústní (jak účinkem oleje, tak odvodem toxických látek)
  • používá se jako prevence proti vzniku strií při těhotenství nebo při velkém růstu svalové hmoty
  • vyhlazuje vrásky a hydratuje, je dobrý odličovač na čištění pleti (kokosový olej v kombinaci s ricinovým olejem)
  • přísada do peelingů a pleťových masek (v kombinaci s medem, kávovou sedlinou nebo banánem)
  • při celulitidě (pomerančová kůže) – vhodná kombinace kokosového oleje a skořice – rozproudí a prokrví lymfatický systém
  • na vlasy (opraví konečky vlasů, dodá vlasům hydrataci, ošetří vlasovou pokožku)
  • více

Složení kokosového oleje:

  • Více než 90% kokosového oleje se skládá z nasycených tuků (mononenasycené mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny)
  • nasycené mastné kyseliny, většina z nich jsou triglyceridy se středním řetězcem, které se tělu dobře přizpůsobí
  • kyselina laurová, představuje více než 40% z celkového množství, následuje kyselina  kaprinová, kyselina kaprylová, kyselina myristová a palmitová
  • kyselina kapronová, reaguje s některými enzymy vylučovanými jinými bakteriemi, které ji následně převedou na silné antimikrobiální činidlo, monokaprin
  • kyselina kapronová, kyselina kaprylová a kyselina myristová, mají antimikrobiální a antifungální vlastnosti
  • nenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny – kyselina linolová, mononenasycené mastné kyseliny- kyselina olejová
  • polyfenoly – obsahuje kyselinu galovou, která je také známá jako kyselina fenolová a je odpovědná za vůni a chuť kokosového oleje
  • deriváty mastných kyselin, betainy, ethanolamid, ethoxyláty, estery mastných kyselin, mastné polysorbáty, monoglyceridy a estery polyolu
  • deriváty mastných alkoholů, chloridy mastných kyselin, sírany mastných alkoholů a sulfát mastného alkoholu
  • vitamíny a minerály, Vitamin E, vitamín K a minerály ( např. železo)

Jak si připravit kokosovou kávu?

kávu si připravíme tradičním způsobem na presovačí a přidáme lžičku kokosového oleje, dochutíme skořící(posypeme) a kokosovým květovým cukrem (alternativně kokosovým květovým cukrem se zázvorem)

Kokosové kuličky s ořechy

rozmixujeme 2 hrníčky ořechů, které máme v zásobě (mohou být vlašské, mandle, lískové oříšky nebo mandlová mouka), přidejte do mixéru hrníček rozinek, hrníček strouhaného kokosu, 6-8 lžíc medu či jiného tekutého přírodního sladidla, 1-2 lžíce RAW kakaa nebo karobu, 3-4 lžíce kokosového oleje a duchuťte skořicí či sklenkou rumu. Ze vzniklého těsta vytvarujte kuličky, které nakonec obalte strouhaným kokosem.

Výrobky z kokosu:

Články o kokosovém oleji:

Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?

Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?

Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?

Kokosový olej je výborným zdrojem kyseliny laurové…

Kyselina laurová byl nalezena ve velkém množství v kokosovém oleji a v oleji z palmových jader. Tato kyselina je považována za “zdravější” nasycený tuk, protože se jedná o triglycerid se středně dlouhým řetězcem (tím pádem se snadněji vstřebává do těla a má řadu dalších souvisejících zdravotních výhod).

Triglyceridy se středním řetězcem

Triglyceridy se středním řetězcem (MCT) neboli mastné kyseliny, jako je kyselina laurová, jsou charakterizovány specifickou chemickou strukturou, která umožňuje tělu absorbovat celý jejich obsah.

Díky tomu jsou snadněji stravitelné – tělo je zpracovává podobně jako sacharidy – jsou používány jako zdroj přímé a okamžité energie.

Ve srovnání s triglyceridy s dlouhým řetězcem, mají také méně kalorií v jedné porci.

Mohou spolupracovat při odbourávání tuků

Při studii zveřejněné v roce 2007 zjistili, že strava s vysokým obsahem MCT by mohla pomoci při hubnutí. Studie byla prováděna po dobu 90 dnů, u lidí s mírnou nadváhou.

Polovině z nich byl podáván kukuřičný olej (tj. mastné kyseliny s dlouhým řetězcem), zatímco druhá polovina obdržela 18 g MCT oleje za den.

V průběhu studie, výzkumníci zjistili, že ti, kteří užívali doplněk MCT, snížili svou tělesnou hmotnost a došlo i ke snížení obvodu pasu.

Kyselina laurová ve vaší stravě

Kyselina laurová může být užívána jako doplněk, ale je nejčastěji konzumována jako součást kokosového oleje nebo palmojádrového oleje.

Podle New York University Medical Center Langone, kokosový a palmojádrový olej obsahují až 15 procent MCT, spolu s řadou dalších tuků.

Nicméně, protože jsou to stále čistý olej, omezte příjem na doporučenou dávku (tj. cca 5 čajových lžiček oleje na den).

Kyselina laurová a její účinky v léčbě

Kyselina laurová se používá k léčbě virových infekcí včetně chřipky, prasečí chřipky, ptačí chřipky, nachlazení, oparů i na genitální herpes způsobený virem herpes simplex (HSV).

Jiné použití pro kyseliny laurové zahrnuje léčbu bronchitidy, kapavky, kvasinkových infekcí, chlamydie, střevní infekce způsobené parazitem názvem Giardia lamblia, a je účinná i na pásový opar.

Budete mít zájem:  Zánět Prsu Při Kojení Příznaky?

Jak tělo využívá kyselinu laurovou

Je-li v těle přítomna kyselina laurová, je přeměněna na monolaurin – sloučeninu, která vykazuje antivirové, antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti. Působí tak, že narušuje lipidové membrány v organismech, jako jsou houby, bakterie a viry, a tím je ničí.

Sloučenina monolaurin je efektivní pro léčbu Candidy albicans a plísňových infekcí jako je pásový opar a mykóza nohou.

Výzkumníci na Filipínách dokonce začali studie, které dokazují účinnost kyseliny laurové proti HIV / AIDS, protože má velmi silné antivirové vlastnosti.

Navíc, kyselina laurová je v podstatě netoxická, což ji dává výraznou výhodu oproti moderním lékům, které se obvykle používají.

Bez bohatých zdrojů kyseliny laurové, nemůže tělo produkovat monolaurin, a všechny zmíněné výhody jsou tak ztraceny.

Mnoho lidí, kteří pravidelně konzumují kokosový olej jsou méně nemocní. Mateřské mléko je jediný další přírodní zdroj, který obsahuje tak vysoké koncentrace kyseliny laurové.

To by mohlo vysvětlit tak malý výskyt infekcí infekce všech typů u kojených dětí.

Kyselina laurová na akné?

Silné antibakteriální vlastnosti kyseliny laurové mohou být použity efektivně a přirozeně při léčbě akné. Studie prokázaly, že kyselina laurová pracuje jako antibiotikum proti bakteriím, které způsobují akné na pokožce.

Jedna studie publikovaná v časopise Journal of Investigative Dermatology v roce 2009 ukázala, že léčba kyselinou laurovou může pomoci zastavit růst bakterií na kůži 15 krát lépe než chemikálie benzoylperoxid (BPO), která se přidává do většiny přípravků na léčbu akné. To je také důvod proč kokosový olej, který je bohatý na kyselinu laurovou, je tak super pro pokožku a používá se na různé pupínky i akné.

Co si dále přečíst o kyselině laurové?

VIDEO: Kyselina laurová v kokosovém oleji (anglicky)

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Všechny tuky nejsou pro zdraví zlo. Pozvěte si do kuchyně ty správné

Příroda měla dobrý důvod, proč nás vybavila tukovou tkání. V našem těle má řadu úkolů, které přispívají k celkovému fungování organismu. Odborníci na ni pohlížejí jako na samostatný metabolický orgán produkující látky, jež mají vliv na energetickou rovnováhu organismu a ovlivňují nejen látkovou výměnu, ale i zánětlivé procesy nebo imunitu. 

Hrozba obezity tím pochopitelně neztrácí na naléhavosti, nadbytek tukové tkáně provázejí zánětlivé změny a celá řada metabolických komplikací. Určité množství tuku však do našeho těla patří. 

Příliš malé množství tukové tkáně se projeví nedostatkem energie, oslabenými kostmi a u žen menstruačními problémy. Zvyšuje riziko vzniku osteoporózy, únavových zlomenin a v neposlední řadě vede k horší kvalitě nehtů, kůže nebo vlasů. 

Stejně důležitou roli pak mají tuky v naší stravě. V první řadě jsou zásobárnou energie a umožňují rozpouštění některých vitaminů. Dále se podílejí na tvorbě hormonů a buněčných membrán a na správné funkci mozku. 

Démonizace tuků, která v uplynulých desetiletích přetrvávala v drtivé většině výživových doporučení, v současnosti ztrácí na intenzitě. Už víme, že strava s dlouhodobě nízkým obsahem tuků ochuzuje tělo o potřebné látky. Je však důležité vybírat dobré tuky, volit jejich vhodné množství a správným způsobem je používat. 

Není tuk jako tuk

Tuky se skládají z glycerolu a mastných kyselin, jejichž složení určuje jejich vliv na naše zdraví. „Část mastných kyselin, takzvané nenasycené, zlepšuje poměr dobrého cholesterolu ke špatnému. Obsahují je hlavně rostlinné zdroje jako olivový, dýňový, řepkový či ořechový olej. Získáte je i konzumací ořechů, různých semínek či avokáda.

Obzvlášť důležité jsou také omega 3 a 6 mastné kyseliny, které regulují biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní i nervový systém,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka Zdravé 5, vzdělávacího programu Nadačního fondu Albert.

Omega 3 a 6 mastné kyseliny si doplníme například tučnými rybami, jako jsou makrela nebo losos, dále rostlinnými oleji, semínky, ořechy, obilovinami nebo luštěninami. 

Naopak nevhodná je strava s vysokým obsahem nasycených a transmastných kyselin. Ty zvyšují hladinu tzv. špatného cholesterolu a tím podporují i vznik kardiovaskulárních chorob.

Nasycených kyselin běžný český strávník konzumuje nadbytečné množství. Nacházejí se především v živočišných produktech, jako je tučné maso, sádlo, uzeniny a tučné mléčné výrobky.

Tyto potraviny není nutné z jídelníčku zcela vyřadit, důležité však je ohlídat si míru. 

Co bychom naopak bez kompromisů vyřadit měli, jsou potraviny s obsahem nebezpečných transmastných kyselin.

Obsahují je průmyslově vyráběné ztužené tuky, které jsou často součástí polev, margarínů nebo sladkostí typu sušenky a oplatky. Vznikají také při přepalování rostlinných olejů.

Jejich přínos organismu je nulový a jsou spojovány s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a také cukrovky. 

Zatepla i za studena

Kromě zmíněných ryb, ořechů a některých „specialit“, jako je třeba avokádo, jsou důležitým zdrojem tuků rostlinné oleje. Najdeme je v každé kuchyni, ne všechny jsou však stejně prospěšné a ne vždycky je používáme správně.

Sezamový, avokádový, dýňový, olivový, konopný, kokosový, slunečnicový, řepkový olej a mnoho dalších… První potíž může nastat už v obchodě, kde se pro široký výběr není vždy snadné zorientovat. 

Nesprávným používáním olejů se pak připravujeme o benefity, které by nám mohly přinášet, a zároveň si do těla můžeme zbytečně dopravovat nevhodné látky. Důležité je tedy vědět, který olej se k čemu hodí. 

Ne každý olej se hodí pro teplou i studenou kuchyni. O tom, jestli je vhodný také k tepelné úpravě, rozhoduje kouřový bod. Je to teplota, při níž olej začíná kouřit, což je jasná známka přepalování a vzniku škodlivých látek. Nejvyšší kouřový bod mají rafinované rostlinné oleje. 

„Jsou zpracované za vysokých teplot, čímž se z nich odstraňují nečistoty, voda a pesticidy. Tyto oleje mají neutrální chuť, jsou řídké a mají dlouhou trvanlivost. Důležité je myslet na to, že proces rafinace slouží také ke zvýšení kouřového bodu neboli bodu přepalování. Rafinované oleje jsou tedy obecně vhodné pro použití při vysokých teplotách, např. na smažení.

Nerafinované oleje, takzvané panenské, jsou lisované zastudena, zachovávají si svoji specifickou vůni, chuť, vitaminy i minerály. Proto se skvěle hodí do studené kuchyně. Použití zastudena lisovaných olejů při vyšších teplotách určitě není vhodné, mají výrazně nižší kouřový bod a snadněji se přepalují,“ vysvětluje Alena Paldusová.

Jaký olej si tedy vybrat a proč?

Kyselina laurová a účinky na zdraví – proč ji potřebujeme?

Dýňový olej

Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, fytosteroly, vitamin E, draslík, hořčík i fosfor. Fytosteroly pomáhají redukovat hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko kardiovaskulárního onemocnění a mohou mít příznivý vliv při léčbě rakoviny. 

Dýňový olej se hodí jak ke konzumaci, tak třeba k nanášení na pokožku a masírování. Tento olej nepoužívejte při tepelné úpravě pokrmů. Aby si zachoval svou plnou chuť a všechny prospěšné látky, nesmí se zahřívat. Pokud jej už musíte přidat do jídel a vařit, nevystavujte jej teplu příliš dlouhou dobu. 

Výborně dochutí například saláty, marinády či dresinky. Budete asi překvapeni, ale tento olej s oříškovou chutí se hodí i do sladkých jídel, zkuste jej například nakapat na palačinky. 

Sezamový olej

Zastudena lisovaný sezamový olej je bohatým zdrojem vitaminů E a B6, dále vápníku, zinku a hořčíku.

Esenciální mastné kyseliny společně s lecitinem, které olej obsahuje, hrají významnou roli při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a posilují imunitní systém.

Kromě kuchyně se pro svůj regenerační účinek využívá také v kosmetice. Pomáhá při ekzémech, otlacích nebo popáleninách. 

Tento olej, i když je lisovaný zastudena, je tepelně stabilní, takže jej můžete používat také na restování nebo pečení za nižších teplot. Jeho kouřový bod je 177 °C, v případě částečně rafinovaného až 232 °C. Má lahodnou a výraznou chuť, hodí se do zálivek, dresinků nebo salátů. Můžete jím například ochutit i sýry. Velké využití nachází hlavně v asijských pokrmech. 

Kokosový olej

Zastudena lisovaný kokosový olej obsahuje vitaminy A, C, E a také mastné kyseliny s velkým množstvím antioxidantů. „Převažují v něm ale tuky, kterých máme ve stravě nadbytek.

Konkrétně to jsou nasycené mastné kyseliny. Ty zvyšují hladinu našeho cholesterolu.

Proto bychom s použitím kokosového oleje měli nakládat střídměji a nepodlehnout módním a marketingovým trendům,“ radí Alena Paldusová.

„Rafinovaný kokosový olej má poměrně vysoký kouřový bod, a tak je možné ho využít i na smažení. Častější použití kokosového oleje bych však doporučila při péči o vlasy a pokožku,“ dodává.

Olivový olej

Získává se lisováním či jinými mechanickými postupy. Obsahuje vitaminy E, K a velké množství mononasycených kyselin včetně kyseliny olejové a přírodní antioxidanty. Právě kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky a podporuje funkci srdce. Pomáhá též chránit před kardiovaskulárními chorobami a přispívá ke správné činnosti krevního oběhu. 

Existuje více druhů olivových olejů. Panenský je lisovaný z a studena a dělí se dál na panenský, který je kyselejší, a nejkvalitnější – extra panenský, ten má nejpřirozenější vůni a chuť. Oba je možné používat do teplé i studené kuchyně.

Jejich kouřový bod je 191 °C, respektive 199 °C. Nicméně tepelná úprava znehodnocuje prospěšné látky, které olej obsahuje. Použití extra panenského oleje například na smažení je tedy zbytečné.

Vyrábí se také rafinované olivové oleje, které ale svými kvalitami nepřevyšují jiné jedlé oleje. 

Slunečnicový olej

Obsahuje vysoké množství vitaminu E, který je silným antioxidantem. Jedna lžíce pokryje až 28 % doporučené denní dávky. Dále se vyznačuje vysokým obsahem omega 6 mastných kyselin. Naopak mu chybí omega 3 mastné kyseliny, proto není dobré využívat výhradně jenom tento druh oleje. 

Slunečnicový olej chrání srdce a cévy a má protiaterosklerotický účinek, snižuje „špatný“ cholesterol. Je tedy vhodný k prevenci kardiovaskulárních nemocí. Působí také příznivě na sliznici či popraskanou pokožku. Slunečnicový olej se vyrábí rafinováním, v tomto případě má neutrální chuť a vůni. Další možností je získávání lisováním zastudena, jeho vůně je pak lehce oříšková. 

Většina z nás používá slunečnicový olej i ke dlouhému smažení, ke kterému ale není příliš vhodný. Převažují v něm totiž mastné kyseliny, které nejsou odolné vůči vysokým teplotám. Jeho kouřový bod je pouze 180 °C. V malém množství se tedy hodí pouze ke krátkému restování za nižších teplot. Ve studené kuchyni se hodí například k přípravě majonéz, marinád nebo salátových zálivek. 

Řepkový olej

Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a ve vysokém obsahu těch nenasycených. Jeho další výhodou je vysoké množství omega 3 mastných kyselin, kterých získáváme ze stravy nejméně.

Pro příjem doporučené denní dávky omega 3 a omega 6 kyselin potřebujeme 100 ml tohoto oleje. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu.

Dále snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. 

Řepkový olej má neutrální chuť. Vyrábí se jak rafinováním, tak i lisováním zastudena. Je jedním z nejvhodnějších olejů k tepelné úpravě, protože jeho kouřový bod je až 240 °C. Je tedy ideální i ke dlouhému smažení. Nerafinované druhy se hodí také do studené kuchyně.

Kdy se přepalují?

Druh tukuKouřový bod
máslo 120–150 °C
dýňový olej 160 °C
kokosový nerafinovaný olej 177 °C
sádlo 188 °C
olivový extra virgin 191 °C
řepkový rafinovaný olej 204 °C
mandlový olej 216 °C
slunečnicový olej 227 °C
kokosový rafinovaný olej 232 °C
arašídový olej 232 °C
palmový olej 232 °C
olivový rafinovaný olej 242 °C
ghí 252 °C
Budete mít zájem:  Řepík má protizánětlivé účinky a detoxikuje

Rodina DNES, Viola Procházková

Proč jíst kokos?

Zdá se, že kokos je v poslední době všude. Tohle největší semeno na světě je v posledních letech velmi oblíbené a kokosové mléko či olej jsou prostě „in“. Je toto ovoce ale skutečně tak zázračné, jak se říká? O tom jsme si povídali s výživovým specialistou Michalem Richterem.

 Kvůli nedostatku informací byl kokosový tuk po druhé světové válce dost upozaďován. Tehdy se totiž soudilo, že mnohem zdravější jsou například margarín a hydrogenované tuky. Což se ukázalo jako velký omyl.

V čem je kokos výjimečný? Dokáže nám jeho pravidelné konzumování ať už v jakékoliv formě zajistit štíhlou postavu? Takto jednoduše otázka podle odborníků na stravu samozřejmě nestojí, ale přínosné účinky pro náš organismus v tomto ovoci určitě najdeme.

 „Pozitivní účinky kokosu pro redukci hmotnosti jsou přisuzovány obsaženému tuku, který je bohatý na takzvané mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou označovány jako MCT.

Ty se v lidském organismu metabolizují jinak než mastné kyseliny s dlouhým řetězcem obsažené v typicky používaných rostlinných olejích – například ve slunečnicovém, olivovém či řepkovém,“ vysvětluje výživový specialista Michal Richter.

A dodává: „Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem se velmi snadno ukládají do zásobního tuku, naopak MCT přetvářejí játra na takzvané ketolátky, které mohou být využity, jako zdroj energie.“ Tedy jednoduše řečeno, MCT se okamžitě zužitkují a když jich není nadbytek, neukládají se jako zásobní tuk.

„Zmíněná přeměna na ketolátky má také dva zajímavé důsledky – zvyšuje se na krátkou dobu náš klidový energetický výdej a v některých výzkumech se prokázal také příznivý vliv ketolátek na potlačení chuti k jídlu.

To znamená, že když sníme jídlo s jejich obsahem, měli bychom sníst méně kalorií v následujícím jídle,“ popisuje výživový specialista.

Zvyšuje HDL cholesterol

Může kokos skutečně pomoct s hubnutím? „S tím slovíčkem „skutečně“ bych byl velice opatrný. Výše popsané benefity byly prokázány hlavně u kyseliny kaprylové a kaprinové. Kokosový tuk se ale nejvíce skládá z kyseliny laurové (asi 50 procent) a pouze necelých 15 procent je tvořeno kyselinou kaprylovou a kaprinovou.

Nejen z tohoto důvodu jsou výsledky z dosavadních prací dokazující pozitivní vliv kokosového tuku na redukci hmotnosti nejednoznačné,“ uvádí Richter s tím, že místo, kde by ale kokosový tuk mohl mít velký význam, je u lidí, kteří potřebují zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, jak potvrzuje nezanedbatelné množství studií.

Zařazení kokosového tuku do jídelníčku tedy svůj význam určitě má, ale neočekávejme od něj zázraky. Spíše ho berme jako součást toho nejvyššího pilíře celé pyramidy, jejíž spodní patra se skládají zejména z kvalitní a pestré stravy, dostatku správného fyzického pohybu a dodržení záporné energetické bilance.

Kokos podpoří imunitu i mozek

Navíc kokosový olej nás skutečně chrání před viry, infekcemi či bakteriemi a dokáže i pomoci při problémech s mozkovými funkcemi, srdcem či štítnou žlázou.

Skvěle také funguje při problémech s trávením. Oceníme ho ale i v létě. Naši pleť totiž dokáže ochránit i před nebezpečným slunečním zářením.

Olej z kokosového ořechu tak můžete používat jako skvělou náhražku tuků na pečení, ale i jako krém.

A co kokosové mléko? Tento produkt obecně podporuje náš imunitní systém. Je prokázáno, že národy, které jej pijí, mají nižší výskyt například srdečních chorob.

Odkud je kokos?

Kokosová palma se zřejmě poprvé objevila v Malajsii, dodnes to ale nevíme jistě, neboť kokosové ořechy dokážou velmi dlouho plavat na hladině moře, a proudy je tak na toto místo mohly zanést odkudkoliv.

Jistě víme, že například na americký kontinent byly ale kokosy dovezeny lidmi. První palmy tak díky španělským kolonizátorům začaly po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem růst na pobřeží Mexika.

Ať už vlivem přírody či lidí je v současné době najdeme po celém světě.

Autor: Daniel Mareš

Kokosový tuk

Jak je to ve skutečnosti?

Ve všech druzích medií se v poslední době často objevují informace o pozitivních účincích kokosového ruku (oleje), některé dokonce tvrdí, že je ze všech tuků pro zdraví nejlepší. Ze všech informací je pravdivá pouze ta, že kokosový tuk je tepelně stabilní.

Složení mastných kyselin je z hlediska výživového nevhodné, zejména z pohledu vlivu na krevní lipidy, protože obsahuje přes 90 % nasycených mastných kyselin a poměrně velké množství kyseliny laurové, myristové a palmitové, které významně zvyšují hladinu krevního cholesterolu.

Na druhou stranu je pravda, že zejména kyselina laurová zvyšuje hladinu „hodného“ HDL-cholesterolu, což je pozitivní vlastnost. Tím se negativní účinek konzumace kokosového tuku částečně kompenzuje. Kokosový tuk s výraznou převahou nasycených mastných kyselin je zdrojem energie jako jiné tuky.

Pokud by však někdo nahrazoval kokosovým tukem příjem jiných olejů, dostal by se do deficitu příjmu esenciálních mastných kyselin. Potřebu esenciálních mastných kyselin by bylo nutné zajistit z jiných zdrojů a energetický příjem by se tímto ještě více zvyšoval.

Jak je to ve skutečnosti?

Jedním z často se vyskytujících mýtů je používání kokosového tuku proti zubním kazům. Internetové články se odvolávají na práci irských vědců. Antimikrobiální účinek výzkumníků z athlonského výzkumného ústavu však vykazoval enzymově upravený kokosový tuk.

Působením enzymů dochází ke štěpení tuků podobně jako při procesu trávení v organismu, kdy se uvolňují volné mastné kyseliny a monoacylglyceroly. Monolaurin a kyselina laurová mají antimikrobiální účinky na rozdíl od běžného kokosového tuku.

Na jiném principu funguje používání olejů způsobem, jako se používá ústní voda. Intenzivní převalování oleje v celé dutině ústní po dobu 15 až 20 minut patří mezi staré techniky tradiční asijské medicíny používané v rámci dentální hygieny.

Tato procedura nesouvisí se specifickými vlastnostmi kokosového tuku, je možno použít i jiné druhy olejů.

Kokosový tuk slouží údajně jako přímý zdroj energie a jeho konzumace nepodporuje tvorbu zásobního tuku. Rozbory složení tukových tkání obyvatelů ostrova Tokelau, kteří konzumují velké množství kokosového tuku, vyvracejí tento mýtus.

Z rozborů vyplynulo, že kyselina laurová tvořila významný podíl v složení tělesného tuku (10,4 %) u této etniky, podobně tomu bylo i v případě kyseliny myristové, u níž se můžeme občas setkat s obdobným argumentem, že se přeměňuje na kyselinu palmitovou a ta se následně ukládá v tělesném tuku. Kyselina myristová byla zastoupena v tělesném tuku 17,4 %.

Složení tělesného tuku bylo porovnáváno s evropskou etnikou na Novém Zélandu. Obsah kyseliny laurové u ní činil pouhých 0,3 % a myristové 4,2 %. Kyseliny se střední délkou řetězce naopak byly v tělesném tuku zastoupeny minimálně. Obsah kyseliny kaprinové s 10 uhlíky v řetězci činil 0,1 % jak v populaci obyvatelů ostrova Tokelau, tak i u obyvatel Nového Zélandu.

Tyto výsledky rovněž potvrzují skutečnost, že kyselina laurová se chová spíše jako mastná kyselina s dlouhým řetězcem a při zvýšené konzumaci se ukládá i v tukové tkáni.

Zpracoval Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. aktualizováno 1.12.2016

Další zajímavé informace o kokosovém tuku:
Kokosový tuk a jeho vliv na Alzheimerovu chorobu a tělesnou hmotnost
Kokosový tuk a antimikrobiální účinky
Kokosový tuk a diabetes
Kokosový tuk a délka řetězce mastných kyselin
Vliv konzumace kokosového tuku na hladinu cholesterolu
Kokosový tuk můžeme konzumovat ve velkém množství bez zdravotních rizik?

Nejlepší zdravé tuky pro vaše tělo

Bojíte se tuků? Pokud ano, nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku jsou trendem posledních let. Opravdu nám nízkotučná strava pomáhá získat super tělo, které chceme? Ve skutečnosti je to jedna z největších výživových lží.

Až teď si uvědomujeme pravdu: Ne všechny tuky jsou stejné. Naše tělo ale potřebuje tuky – konkrétněji potřebuje zdravé tuky.

Jak to bylo s tuky?

Po skončení druhé světové války se objevil výzkum, který spojoval potraviny s nasycenými tuky, jako jsou vejce a červené maso, s koronárním srdečním onemocněním.

Do šedesátých let American Heart Association doporučilo, aby lidé snížili svůj příjem tuku, a v roce 1976 uspořádal Senát v USA řadu schůzek výborů „Diet Related to Killer Diseases“.

Následné pokyny pro potraviny obhajovaly konzumaci méně nasycených tuků a více sacharidů. Válka na tuku začala.

Zatímco jedna strana obhajovala více sacharidů ve formě ovoce, zeleniny a celých zrn, ta druhá zase obhajovala, že sacharidy (jakýkoliv druh sacharidů) byly dobré (dokonce i rafinované uhlohydráty!), Zatímco byl tukritizován, potravinářský průmysl krachoval  (potraviny s vysokým obsahem sachridů, s nízkým obsahem tuku se staly hitem oné doby). Není náhodou, že závislost na cukru a epidemie obezity v celém světě začala brzy prudce stoupat.

Jsou tuky zdravé, nebo ne? 

Žádná ze studií skutečně nespojila stravu s vysokým obsahem tuku se srdečním onemocněním. Tak daleko věda prostě nebyla. Ve skutečnosti mnohé studie od té doby odhalily mýtus. Bylo prokázáno, že neexistují žádné důkazy o tom, že dietní nasycené tuky zvyšují riziko koronárního onemocnění srdce nebo kardiovaskulární onemocnění.

Navíc sedmiletá studie s více než 48 000 ženami prokázala, že nízkotučné diety nevedou k větší ztrátě hmotnosti nebo k menšímu počtu onemocnění.

Další studie zjistila, že mezi tím co se jedinci stravovali buď středomořskou stravu, dietu s nízkým obsahem tuku nebo stravu s nízkým obsahem sacharidů, tak lidé s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů nejenže ztratili nejvíce tuku, ale také drasticky snížily jejich špatnou hladinu cholesterolu.

Ukázalo se, že naši předkové měli pravdu po celou dobu: Zdravé tuky mohou být dobré!

11 nejlepších zdravých tuků pro vaše tělo

1. Avokádo

Výhod avokáda je tolik, že se díky nim řadí mezi jezdny z nejzdravějších plodů, které můžete konzumovat. Jsou bohaté na mononenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují ten špatný. Avokádo má také nespočet výhod jako vitaminu E, který pomáhá předcházet poškození volných radikálů, zvyšují imunitu a působí jako anti-stárnoucí živina pro Vaši pokožku.

Navíc je plný zdravých bílkovin; ve skutečnosti má více než jiné ovoce. Pro těhotné ženy je avokádo také jednou z velkých folátových potravin, protože tento vitamín může pomoci snížit riziko vzniku vrozených vad.

2. Máslo a Ghee

Všichni jsme obeznámeni s „máslovými“ látkami jako je margarín, což není máslo. Skutečné máslo je z mléka a to je to, co by jste měli používat.

Máslo prožívá návrat jako zdravý tuk, protože výhody másla jsou všeobecně známé. Omega-6 a omega-3 mastné kyseliny nalezené v másle pomáhají správné funkci mozku a zlepšují zdraví kůže.

Ještě důležitější je, že tyto dvě mastné kyseliny jsou považovány za nezbytné, protože tělo je nemůže vyrábět samo.

Máslo je také bohaté na vitamíny rozpustné v tucích a stopové minerály včetně užitečného selenu, což je silný antioxidant.

Vzhledem k nízké teplotě hoření – asi 120 stupňů Celsia není máslo vhodné pro vaření při vysokých teplotách.

Budete mít zájem:  Jak vybrat zubní kartáček?

Mezitím se indická verze másla rychle stává oblíbeným ve všech kontinentech. Ghee (Ghí) neboli přepuštěné máslo.Má vysoký bod kouřivosti (250 stupňů celsia) , což je ideální pro vaření při vysokých teplotách. Přínosy Ghee zahrnují spousty vitamínů A, D a E, které jsou rozpustné v tucích.

Tyto druhy vitamínů se nejlépe absorbují v těle, když jsou v tukové formě a poté jsou uloženy ve vašem gastrointestinálním traktu a udržují váš metabolismus a trávení na správné cestě. Díky odstraněné mléčné bílkovině a odpařením vody získáváme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení.

Chee tedy neobsahuje žádné mléžné bílkoviny a proto je vhodné pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu.Ghee také obsahuje kyselinu máselnou, ta chrání střeva, kde působí protizánězlivě a pomáhá udržet hladinu inzulinu.

Zlepšuje trávení a stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání.

Můžete si vyrobit vlastní ghee nebo koupit v obchodech. Při koupi komerčního výrobku se podívejte na organické nebo trávené kultivované ghee. Tento zdravý tuk zůstává čerstvý několik týdnů při pokojové teplotě. Zvyšte jeho životnost uložením do ledničky.

3. Kokosový olej

Jeden z mých oblíbených olejů díky mnoho výhodám – víte, že můžete použít kokosový olej jak na kůži, tak i na vaše vlasy?.

Je bohatý na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou pro vaše tělo snadně stravitelné a nejsou snadno uloženy v těle jako tuk.

Tyto mastné kyseliny také zlepšují funkci mozku a paměti. Navíc vysoké množství přírodních nasycených tuků v kokosovém oleji znamená, že zvyšuje dobrý cholesterol a podporuje zdraví srdce, zatímco antioxidanty, které se nacházejí v kokosovém oleji, z něj činí  účinnou protizánětlivou potravinu.

Přidávání kokosového oleje do vaší stravy je snadné; používám ho k vaření a pečení, nebo dokonce i k aplikaci přímo na kůži. Je také důležité si uvědomit, že při pokojové teplotě je kokosový olej tuhý, takže to není nejlepší volba, když potřebujete zdravý tuk v tekuté formě, například pro použítí jako zálivku do salátů.

Při výběru kokosového oleje doporučuji extra panenské odrůdy, protože rafinované nebo zpracované kokosové oleje mohou eliminovat mnohé z přínosů pro zdraví.

4. Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je skvělý pro zdravé srdce. Studie z roku 2013 zjistila, že když lidé spojili středomořskou stravu s extra panenským olivovým olejem, snížili výskyt srdečního infarktu nebo míru srdečních onemocnění, pravděpodobně kvůli vysokým hladinám mononenasycených tuků.

Vysoké množství antioxidantů v těle znamená, že chrání vaše buňky před poškozením. Pomáhá také zlepšovat paměť a kognitivní funkce a funguje jako protizánětlivý prostředek. Protože tolik onemocnění pochází z chronického zánětu, je to až strašné! Bohužel, koupit správný olivový olej není tak snadné.

Nekupujte první láhev, kterou uvidíte! Hledejte nejlépe extra panenský olivový olej lisovaný za studena. To znamená, že při úpravě oleje nejsou zahrnuty žádné chemikálie.

Bohužel, mnoho běžných značek prodává nekvalitní olivové oleje! Studie společnosti UC Davis z roku 2011 zjistila, že mnoho špičkových značek selhalo ve standardech pro extra panenský olivový olej.

5. Omega-3 z ryb

Proč jsou omega-3 mastné kyseliny považovány za nezbytné? Protože naše tělo není schopné je vyrábět. Proto musíme v naší stravě spoléhat na omega-3 potraviny nebo vitamíny.

Ve skutečnosti existují tři různé typy omega-3: ALA (kyselina alfa-linolenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová).

Výhodnými zdroji omega-3 jsou DHA a EPA, druhy nalezené v zdrojích mořských živočichů, jako je výživný losos a sardinky.

ALA, na druhé straně, se nachází v některých rostlinných potravinách, včetně některých ořechů a semen, stejně jako v kvalitním kuse masa, jako je třeba BIO hovězí.

Lidské tělo může do jisté míry přeměnit ALA na použitelnou DHA a EPA, ale to není tak účinné jako získání DHA a EPA přímo z potravinových zdrojů, které ji poskytují.

I po rozsáhlém výzkumu není úplně jasné, jak dobře ALA převádí na EPA a DHA, nebo zda má výhody sama o sobě, ale zdravotnické organizace jako jsou lékaři na Harvardské lékařské škole, stále považují všechny zdroje omega-3 za rozhodující ve stravě.

Lékaři studující na Harvardské univerzitě říkají: Historicky jsme viděli, že populace, která konzumuje většinu omega-3 potravin, jako lidé v Japonsku, žijí déle a zdravěji než lidé, kteří jedí standardní stravu s omezeným obsahem omega-3.

Rozdíl mezi rybím olejem a olejem z tresších jater?

Rybí olej je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, ale nemá příliš mnoho vitaminu A nebo D. Na druhé straně není olej z tresčích jater tak bohatý na omega-3s, ale je velmi bohatý na vitaminy A a D.

Vítaný přírůstek pro vegetariány a vegany jsou ořechy a semena, což je skvělá volba pro získání více zdravých tuků.

Očechy a semena jsou poměrně cenově dostupné a můžete si je brát i s sebou na cesty. Kromě toho, že jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, ořechy a semena nabízejí pro naše tělo řadu výhod.

Pravidelná konzumace těchto látek může přispět ke snížení hladiny LDL nebo špatného cholesterolu.

Stejně jako ostatní potraviny bohaté na omega-3, tak i ořechy a semena jsou považovány za potravu podporující mozkovou aktivitu a to díky své vysoké hladině antioxidantů. Dokonce pomáhají bojovat s depresí.

Mezi nejlepší se řadí vlašské ořechy, které mají 5 gramů tuku na porci, mandle, které jsou nabité vitamínem E, ale je tu mnohem více ořechů, ze kterých si můžeme vybrat. Například lískové ořechy, para ořechy, kešu, arašídy a makadamové oříšky a spousty dalších. 

Ořechy můžeme konzumovat ať už celé, nebo ve formě oříškového másla (třeba i s příchutí). Je už na každém, jakou formu preferuje a co mu více chutná. 

Lněné semena a semena chia jsou dvě z mých oblíbených. Oba jsou s vysokým obsahem vlákniny a tuku, ale s nízkým obsahem sacharidů. Skoro pokaždé si přidávám semínka do jogurtu nebo v létě do smoothie.

7. Vejce

Osobně doporučuji spíše domácí vajíčka, které mohou být sice dražší, ale za to mnohem kvalitnější.Vejce od slepic z domácího chovu mají více vitamínů, více omega-3s a také nižší riziko bakterií, jako je salmonella.

Vejce jsou bohaté bílkoviny, zdravý tuky a obsahují i aminokyselinový profil. Kolují mýty, že vejce také zvyšují špatnou hladinu cholesterolu. Ve skutečnosti konzumace vajíček může snižovat hladinu cholesterolu a současně zlepšovat zdraví srdce. Cholin nalezený ve vejcích je také užitečný při udržování našeho mozku.

Navíc vyšší konzumace vajíček může snížit riziko metabolického syndromu, různé stavy včetně nadměrného tělesného tuku, vysoké hladiny krevního cukru a abnormální hladiny cholesterolu. Studie z roku 2016 zjistila, že dospělí starší 40 let, kteří pravidelně jedli vejce, mají nižší riziko metabolického syndromu.

Někteří lidé obhajují konzumaci jen bílku, což je chyba. Žloutky jsou plné živin a zdravého tuku; abyste získali plné výhody vajec, měli byste je konzumovat celé.

Kde je nejlepší hovězí? Hovězí maso – a zejména krmené trávou – hraje zcela nezbytnou roli ve vyvážené stravě, která je bohatá na zdravé tuky. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny, nezbytné pro udržení svalů a doplnění celého aminokyselinového spektra.

Rozdíl mezi krmení trávou a krmení obilovinami je důležitý, protože maso z krav, které se pase na trávě mají významně více omega-3 mastných kyselin a také kyselinu linolovou nebo CLA, což pomáhá předcházet rakovině a dalším onemocněním, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. CLA je jednou z mála potravin pro předcházení rakoviny.

CLA také snižuje riziko onemocnění srdce díky vysokým hladinám antioxidantů a jeho schopnosti snížit špatný cholesterol.

9. MCT olej

MCT oleje středně řetězové triglyceridy, jsou typem nasycených tuků, které naše tělo miluje. Získání dostatečných nasycených tuků pomáhá udržet vaše střeva tím, že podporuje dobré bakterie  a udržuje škodlivé parazity a houby v bezpečí. MCT olej, také obsahuje antioxidanty, které pomáhají udržovat zdraví srdce.

10. Plnotučné mléčné výrobky

Bohužel ne každý může konzumovat mléčné výrobky (někteří lidé mají nesnášenlivost laktózy). Ale pro ty, kterých se to netýká, tak plnotučné mléčné výrobky jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků.

Plnotučné mléčné výrobky nabízejí spoustu zdravých tuků. Moje oblíbené druhy mléčných výrobků, které konzumují, jsou jogurt, syrové mléko a hlavně kozí výrobky. Jogurt je plný omega-3 mastných kyselin, vitamínů a bílkovin, ale mezi nejdůležitější složkou považuji probiotika. Tyto bakterie pomáhají zachovat rovnováhu bakterií ve střevech.

Mléčné výrobky pomáhají s trávením a všemi druhy problémů jako je syndrom dráždivého střeva, zácpa a průjem. Probiotika v jogurtu mohou také zlepšit imunitní systém a regulovat náladu. Protože mozek a střeva jsou spojeny,

Surové mléko je to, které není pasterizováno nebo homogenizováno, obsahuje všechny vitamíny, minerály a přírodní enzymy, které mléko přirozeně obsahuje; je to jedna z nejživějších potravin bohatých na živiny.

A co kozí mléko? 

Kozí mléko je snadno stravitelné, což je skvělá volba pro ty, kteří trpí gastrointestinálními problémy. Kozí mléko je také lépe snášeno těmi, kteří mají problémy s laktózou. Je to také skvělá volba pro děti, jakmile matky přestanou kojit, nejlepší náhrada je kozí mléko protože obsahuje méně alergenů než kravské mléko.

Při výběru jakéhokoli druhu mléka doporučuji zvolit surové odrůdy. Žádné pasterace, emulgátory,stabilizátory… Pokud to není možné, můžete sánout po BIO mléku jak od krav, tak i od koz.

11. Tmavá čokoláda

Nejen že horká čokoláda chutná skvěle, ale je to také superpotravina! Čokoláda je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo před volnými radikály, které způsobují onemocnění. Flavanoly nacházející se v tmavé čokoládě také zlepšují zdraví srdce díky své schopnosti snížit krevní tlak. Čokoláda je potřebná pro podporu mozku, které zlepšuje kognitivní funkce.

Ne všechny tmavé čokolády jsou vytvořeny stejně. Doporučuji zvolit si čokoládu, která je nejméně 70% kakaa nebo vyšší (například 85%). To minimalizuje množství cukru a znamená, že získáte silný antioxidant.

Myšlenka na závěr:

Stále jsou zde lidé, kteří věří, že sacharid a pořádný kus masa je vše co potřebují. Pokud se chcete nějakým způsobem dostat do foty, určitě se nevyhýbejte ani tukům! Tuky mají pozitivní vliv na naše tělo a navíc se v tucích rozpouští mnoho vitamínů o které opravdu nechcete přejít.

Rozhodně stojí za zmínku i to, že si lidé pletou sacharidy a cukry. Na tohle si dávejte rozhodně pozor. Doporučuji sledovat všechny hodnoty, ať už jde o tuky, bílkoviny, sacharidy, cukry a další.

Ale omezit sacharidy rozhodně není dobré! Doporučuji se spíše vyhnout cukrům, které se ukládají v tuk a ten nejspíš budovat nepotřebujete 🙂

Zdroje

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/skinny-fat-good-fats-bad-fats

http://www.eatthis.com/healthy-fats/

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector