Květy černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, kloubů, ledvin, pomůže s tvorbou mateřského mléka, je protinádorový,… a to není zdaleka vše. Podívejte se na naše recepty a tipy v tomto článku a vyrazte na bez.

Léčivá bylina s kouzelnou mocíKvěty černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo

Černý bez, latinsky Sambucus Nigra, je odpradávna velmi vážená a magická bylina. Vlastně je to keř, který výškou směle konkuruje a mnohým stromům.

Bezoví, dar Boží, Kozíček, Habzina, Bez psí, Smradinka a mnoho dalších názvů bylo přiděleno právě této bylině, která byla využívána jako léčivá už v Antice. Vždy se vyskytoval v okolí člověka.

O jeho významu svědčí i staré úsloví: ,,Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”. 

Léčivý zázrak od kůry až po květ

Černý bez je léčivý celý. Od květů přes plody až po listy a kůru. Dřeň mladých větví se nazývá bezová duše.

Nemluví už jen tohle samo za sebe? Téměř všude byl stromem dobrého ducha domu, strážce dvora. Nevěsta si nosívala do svého domu dvě březové sazenice. Jednu vysadila pod okno a druhou u stodoly.

Bez se uctívá se jako strom života. Pokud chceme někomu požehnat, posypeme mu hlavu bezovým květem. 

Květy černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo

Jaké účinné látky černý bez obsahuje

Květ obsahuje silici, kyselinu valerovou, sulfáty, draselnou sůl, vápník a slizy. Listy bezu obsahují hodně vápníku. Plod obsahuje pektiny, 19 různých organických kyselin (zejména kyselinu citronovou), 7,5% cukrů, rutin. Mnoho dalších látek nejdete v různých částech této byliny. 

Léčivé účinky květů černého bezu

Bezové květy krásně voní a k jejich využití láká už jen to, když kolem nich projdete. Každé jaro si tak můžete nasušit pár květenství, které pak v průběhu celého dalšího roku můžete využívat na nejrůznější zdravotní obtíže.

Nasušený bez by měl být základním vybavením domácí lékárničky každé domácnosti. Květ se užívá čerstvý i sušený jako nálev, čaj, nebo macerát za studena, třeba ve formě osvěžujících letních limonád a bylinných nápojů.

Použít jej můžete v mnoha různých situacích:

  • nachlazení
  • horečka
  • chřipka
  • záněty močových cest
  • je potopudný a močopudný
  • zahlenění a kašel
  • žaludeční koliky 
  • ledvinové potíže
  • rakovina všeho druhu(prevence)
  • nespavost
  • hepatitida
  • nevolnost
  • nadýmání
  • spalničky a spála
  • nemoci cév
  • vodnatelnost
  • tvorba mateřského mléka
  • zevně na zvláčnění pokožky
  • zevně na léčbu kontaktních ekzémů
  • zevně jako obklad při křečových žilách
  • jako inhalace při rýmě a zahlenění

Léčivé účinky bezinek, plodů černého bezuKvěty černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo

Bez kvete poměrně krátce a záhy se bílá květenství promění na zelené. Když dozrají, jsou černé, lesklé a svádějí k snědku. Ale pozor, syrové jsou jedovaté, resp. jedovaté jsou pecičky, které plody obsahují. Bezpečně sníst můžete jen malé množství.

Bezinky používáme i za čerstva ve formě šťáv, likérů, kompotů, sirupů a zavařenin. Na léčení se využívají sušené plody nebo tepelně upravené plody jen v malém množství. Je to skutečné velmi účinný lék.

Například bezinkových povidel užíváme při potížích 2-4 lžíce denně, ne však déle než 2 týdny. Při předávkování mohou vyvolat nevolnost a průjem.

Plody černého bezu využijete také při mnoha zdravotních potížích:

  • neuralgie
  • zánět trojklanného nervu
  • bolest zubů
  • ischias
  • migréna
  • bolesti páteře
  • revmatismus a dna
  • posílení imunity
  • zácpa (kaše z čerstvých bobulí)
  • průjem (odvar ze sušených bobulí)
  • hypertenze

Povidla z bezinek můžeme využívat také na palačinky a jiné dezerty, tam ale kombinujeme bezinky s jiným ovocem.

Léčivé účinky listů černého bezu

Mnoho rodin už tradičně chodí na květy černého bezu, ale málokdo sbírá a suší listy. Přestože i ty jsou léčivé a snadno dostupné. Listy používáme čerstvé nebo sušené a horkou vodou spařené. Čerstvá šťáva z listů funguje jako repelent a insekticid.  K léčení využijeme při těchto situacích:

  • akné
  • čištění krve
  • jako diuretikum
  • zácpa
  • zevně při revmatismu, nádorech, ekzémech a akné
  • zevně při popáleninách
  • zevně při řezných ranách, pohmožděninách a výronech
  • zevně jako šťáva na pálící a unavené oči
  • zevně povařené ve lněném oleji jako obklad na hemoroidy

Léčivé účinky kůry černého bezu

Staré bezové keře jsou velké jako stromy. V dřívějších dobách se z nich dělaly kolébky, věřilo se, že duch bezu ochrání miminko v ní spící. V léčitelství se bezovou kůrou pracuje hodně. Například tinktura z kůry vyvolává porod. 

Bezový čaj-nálev na migrénu i hubnutíKvěty černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo

  • přelijte 2 čajové lžičky květu sklenicí vroucí vody
  • nechte 10 min. vyluhovat
  • Pro diaforetický (pocení vyvolávající) účinek pijte teplý 2x denně po doušcích.
  • Vlažný neslazený čaj je močopudný a pije se při nemocech ledvin, na podporu tvorby mateřského mléka, při cévních onemocněních.
  • Studený neslazený pak pijeme 3x denně při migréně, žaludečních a žlučníkových potížích a nadýmání.
  • Čaj-macerát z bezu na zácpu
  • dejte 1/2 čajové lžičky květůdo 1 šálku studené vody
  • nechte přes noc vyluhova
  • ráno macerát přihřejte a vypijte 

Odvar na kloktání, inhalaci, chrapot, afty a záněty dásní

  • 1 lžíci sušených květů přidat do 1/2 litru vroucí vody
  • nechat přejít varem až se květy ponoří
  • nechat odstát 15 minut
  • scedit
    • přidat do horkého 1 lžičku soli pro inhalaci při zánětech dutin, ucpaném nosu při rýmě apod.
    • nebo nechat vychladnout a pak kloktat, vyplachovat apod.

Kloktáme, držíme v ústech a vyplachujeme několikrát denně do odeznění potíží.

Vedlejší účinky a kontraindikace

Vedlejší účinky Květ ani list nemá žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. Plody konzumujeme pouze sušené nebo čerstvě převařené, syrové v minimálním množství.

Těhotenství, kojení a černý bez

Podle veškerých výzkumů se udává, že je bezpečné tuto bylinu ve formě květu používat v těhotenství i při kojení. Teplý čaj z květů má silné močopudné účinky, což může ke konci těhotenství být nepříjemné, protože už tak tlačí děloha na močový měchýř. Zrovna tak při kojení nám květy pomohou s tvorbou mateřského mléka.

V souladu předběžné opatrnosti by se nemělo používat plodů u těhotných a kojících žen, pokud nedoporučí lékař.

Kdy sbírat černý bez a jak bylinu správně nasušit

Květ a list sbíráme v květnu a červnu, nejlépe okolo poledne. Nejsilnější účinky má prý květ sbíraný po ránu o letním slunovratu.

Sušíme ve vzdušné místnosti bez přístupu přímého slunečního světla. Květ nesmí zhnědnout, musí zůstat světlý.

 
Koncem léta a počátkem podzimu sbíráme plod-bezinky, a to v době plné zralosti, nedozrálé bobule nesbíráme. Sušíme je rychle, nejlépe při umělém teple do 40 °C.

Na sběr plodu si bereme rukavice (plody velmi barví ruce do fialova) a nůžky (odstříháváme celé květenství s plody).

Černý bez v kuchyni

Z květů můžeme připravovat oblíbené jídlo, smažené kosmatice, voňavé nápoje, šťávy, zrmrzliny nebo je využívat při pečení či mražení. Podívejte se na 6 tipů, co můžete s květy v kuchyni udělat.

Květy černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo

Co možná nevíte o černém bezu

Na našem území rostou ještě dva další zástupci tohoto rodu. Bylinný bez chebdí, který roste zejména v teplejších oblastech a je jedovatý a bez červený, který roste zejména v lesích a horských oblastech.

Je podobný bezu černému. Sbírají se plody a čerstvé nebo sušené slouží k přípravě chutného a osvěžujícího čaje. Obsahuji velké množství vitamínu C, karoteny, cukry, pektiny.

Ve větším množství však způsobují průjmy, proto je nutné používat s opatrností v malém množství.

Záměny s bezem chebdím (viz foto vpravo) se nemusíte bát. Bez chebdí není keř ale vytrvalá bylina vysoká 1-2 metry. Nemá kůru ale zelené stonky, květy nejsou čistě bílé ale červenobílé a plody jsou tak odporné (hořkosladké), že se s nimi dost dobře nedá otrávit.

Budete mít zájem:  Příspěvek Na Léky Vzp?

Květy černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo Květy černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo Květy černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo Květy černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo Květy černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo

Květy černého bezu jsou léčivé i chutné. Navíc je nyní najdete všude kolem sebe a receptů je mnoho

K čemu vlastně květ černého bezu slouží? Maminky nám jej v dětství pravděpodobně dávaly při kašli a nachlazení – a dělaly dobře. Odvar z květu této rostliny totiž dokáže podporovat pocení, snižovat horečku a mírnit kašel.

Mimo to rozpouští hleny a působí močopudně. Neslazený čaj po vychladnutí zase pomůže od plynatosti i dalších střevních problémů, jako je pomalé trávení nebo nevolnost, ale i při nedostatečné činnosti žlučníku.

Jak s bezovým květem naložit, aby nám vydržel co nejdéle?

Usušte bez správně

Je samozřejmé, že pokud budeme chtít bezové květy uchovat co nejdéle, je nutné je usušit. A právě nyní je ideální šance zajistit si dostatečnou zásobu na celý další rok. Květy je třeba sbírat ještě dříve, než začnou opadávat, tedy právě nyní, kdy nakvétají.

Sbíráme celá květenství, která potom sušíme nejlépe svázaná a zavěšená. Je to ideální způsob, jak se zároveň zbavit drobného hmyzu a broučků, kteří bez milují a jistě se v něm zabydleli.

Pokud ale budeme bezový květ sušit rozložený na zemi nebo jiné podložce, necháme jej nejprve několik hodin na jiném místě, kde se jeho nevítaných obyvatel zbavíme. Květy bezu sušíme vždy ve stínu, nikdy se tento proces nesnažíme urychlit na slunci.

Usušené květy budeme pro zachování jejich kvality skladovat v temnu a suchu, ideálně ve velkých zavařovacích sklenicích.

Čaj je základ

Nejjednodušším a nejčastějším využitím bezových květů je příprava čaje. Použít můžeme jak čerstvé, tak i sušené květy, které jednoduše přelijeme horkou vodou a necháme 10 – 15 minut louhovat. Pít jej můžeme buď teplý, nebo v létě pro osvěžení klidně i studený dokonce s ledem. Na litr vody dáváme přibližně 4 polévkové lžíce květů.

Připravte si bezovou limonádu

Výroba bezové limonády také není žádný složitý proces. Hospodyně doporučují pro přípravu dvou litrů limonády použít pětilitrovou zavařovací sklenici, do níž vlijeme dva litry převařené vody, kterou je třeba nechat zchladnout.

Přidáme 5 bezových květů a 20 dkg cukru (množství cukru můžeme měnit podle vlastní chuti, ale pozor na jeho vysoký obsah, který potlačuje chuť bezu) a na plátky nakrájený citron. Pokud budeme používat citron i s kůrou (není nezbytné), určitě se v obchodě ujistíme, zda nebyl chemicky ošetřen.

Vše necháme na teplém místě a jakmile se v láhvi objeví bublinky, limonádu přecedíme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici, kde vydrží i několik týdnů.

Lahodný léčivý sirup

Podobně jako limonádu vyrobíme i hustý sirup, který potom budeme jako ten koupený ředit vodou podle chuti.

V tomto případě použijeme na dva litry vody (kterou předem převaříme a necháme ve sklenici zchladnout) asi 15 velkých květů bezu, 5 dkg kyseliny citronové a 1,75 kg cukru.

Stejně jako limonádu necháme i tuto směs jeden den na teplejším místě a následně vše svaříme do požadované hustoty. Nalijeme do lahví a můžeme si vychutnávat vlastní bezový sirup.

Černý bez na chleba? Bez problémů…

Pokud budeme chtít vyrobit bezový džem, připravíme si přibližně 15 velkých květů, litr vody a celý citron, který nakrájíme na plátky.

Bez a citron necháme ve vodě přes noc a poté zcedíme, přidáme půl kilogramu želírovacího cukru a podle návodu na jeho sáčku budeme postupovat dál.

Jakmile džem zhoustne, naplníme jím dokonale vymyté sklenice a před zavíčkováním džem “přikryjeme” plátkem citronu, který pomůže konzervaci.

Kosmatice

Kromě klasických léčivých a uchovatelných úprav je možné květ černého bezu s velkým úspěchem použít také třeba jako nedělní oběd. Stačí květenství, které samozřejmě také předem zbavíme broučků, obalit v těstíčku podobně, jako bychom obalovali řízek.

Rozmícháme si vejce, trochu mléka a mouku tak, abychom vytvořili hustší kaši. Pokud se rozhodneme pro slanou úpravu kosmatice, můžeme přidat i nastrouhaný sýr. Květenství v této hmotě důkladně obalíme a na vyšší vrstvě oleje několik minut osmažíme.

Podávat je můžeme buď samotné, nebo i jako běžné jídlo například s bramborem. Pro osvěžení se hodí kosmatici namáčet například do ochuceného bílého jogurtu, který osolíme a opepříme.

Pro strávníky, kteří mají raději sladká jídla, nepřidáváme do těstíčka sýr a kosmatici po usmažení osladíme.

KAM DÁL: Zbavte se pih a dalších znamének přírodní cestou po vzoru našich babiček. Dobře věděly, co dělají.

Květy černého bezu zdravě zpestří jídelníček a doplní domácí lékárničku

Bez černý není třeba nijak zvlášť představovat, roste všude jako planý keř. Nemá žádné přehnané nároky na výživu, zabydlí se i na rumišti.

Majitelé zahrad přítomnost bezu moc nevítají. Třebaže údajně „vyhání“ krtky a hlodavce z pozemku, rychle se rozrůstá, zabírá příliš místa i světla, moc parády nenadělá a někdy se na něm drží mšice.

  • Někteří zahrádkáři si ale s bezem poradí – trpělivostí jej zformují do stromové formy, a pak mají jeho růst pod kontrolou (obrázek stromkového bezu je ze zahrádkářské kolonie v Krnově).

Bez černý přináší užitek  dvakrát. Jeho květenství se používá v kuchyni a pro domácí léčbu mnohých onemocnění. Kvete od konce května do června, záleží na teplotě a nadmořské výšce. V tu dobu se květenství bezu sbírají. Na podzim dozrávají jeho plody – černé kuličky zvané bezinky. I ty se hodí ke kuchyňskému a léčebnému využití.

Aby nedocházelo k matení pojmů: Když se řekne „bezový“, je tím míněn produkt z květů. Pro pochutiny zhotovené z plodů černého bezu se používá výrazu „bezinkový“. Bezový květ tedy nejsou bezinky, a to i přes „všemocný“ argument, že jsme například bezovou limonádu našli jako bezinkovou „na netu“.

  • 5 větších květenství černého bezu
  • 300 – 400 g krystalového cukru
  • 1 větší nebo 1,5 menšího citronu
  • Oříšek pekařského droždí

Natrhaný černý bez rozložíme na tác a dáme na chvíli na světlé místo – nejlépe k otevřenému oknu. Případní broučcibudou mít čas rizikové stanoviště opustit a prchnout oknem (jdou za světlem).

Vymyjeme a vypaříme pětilitrovou nakládací láhev. Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout asi na 40 stupňů. Přelijeme do sklenice. Kartáčkem vydrhneme citron.

 Šťávu vymačkáme do sklenice, vymačkaný plod nakrájíme na kouskya rovněž dáme do roztoku, v kterém ještě rozpustíme kousek pekařského droždí velký asi jako lískový oříšek. Přidáme květy, ponoříme je do roztoku.

Zlehka, aby mohl vnikat a unikat vzduch, přiklopíme. Dáme na teplejší místo.

Kvasinky se pěkně namnoží, z cukru vyprodukují oxid uhličitý a už za 24 hodin je perlivý nápoj připraven.

Bezovou limonádu přelijeme do lahví – stačí „petky“. Nálevku vyložíme filtračním papírem nebo k podobným účelům určeným hustým textilem (plena). Láhve uskladníme v chladničce.

Svěží bezový nápoj můžeme připravit i bez použití kvasnic. V tom případě ale musíme dát trochu víc cukru (500 g).

Limonáda začne přirozeně kvasit, ale trvá to déle – asi týden, deset dní.

Kdybychom ji nechali kvasit ještě pár dní, začal by se tvořit alkohol, takže můžeme vyzkoušet i lehce opojnou variantu. Ta se ale musí hned spotřebovat.

Upozornění: Limonáda na všechny způsoby připravená má lehce projímavý účinek (dáno vlastnostmi bezu, podpořeno kvašením).

Pro někoho drobná komplikace, pro jiné zase úleva při dlouhodobé zácpě. Po bezové limonádě se také začneme víc potit (opět účinek bezu). Proto nás ale bezová limonáda tak dobře ochladí.

Limonádu (bez alkoholu) mohou i těhotné a kojící ženy. 

Květy černého bezu obalované ve vaječném těstíčku a pak osmažené jsou tradiční sezonní pochoutkou. Místně se jí říká kosmatice. Může se konzumovat slaná i sladká.

Budete mít zájem:  Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké

Příprava je jednoduchá: Z rozšlehaných vajec, hladké mouky, špetky soli a mléka (nebo vody, piva, vína) umícháme těstíčko husté asi jako na palačinky.

  • Když chceme jíst kosmatici naslano, měly by v těstíčku převládat vejce (na jedno vajíčko půl skořápky tekutiny).
  • Jestliže budeme jíst kosmatice sladké, může být v těstíčku víc mléka (na dvě vejce 250 ml) a méně soli – jen pár zrnek.

Květenství držíme za stonek, důkladně smočíme v těstíčku a stopkou nahoru vkládáme do rozpáleného sádla (slaná varianta) nebo do oleje (slaná i sladká). Zmírníme teplotu, počkáme, až těstíčko trochu ztuhne. Pak čistými „kuchyňskými“ nůžkami odstřihneme všechny silné stonky. Placičky obrátíme a zvolna dosmažíme.

  1. Mají-li být sladké, ještě horké je posypeme cukrem se skořicí.
  2. Slanou variantu podáváme jako chuťovku – je to dobré i studené, takže můžeme kosmatice nasmažit i jako originální pohoštění na zahradní party.
  3. Ale ze smažených kosmatic může být i regulérní a levný oběd či večeře – výtečně chutnají s novými bramborami či bramborovou kaší a s okurkovým nebo hlávkovým salátem.

Ani lidé s nesnášenlivostí lepku nemusí být o kosmatice ochuzeni. Existuje i další způsob přípravy smažených bezových květů, kdy není třeba používat mouku.

Z květenství odstříháme kvítka – jde to rychle. Smícháme je s vajíčky, aby vznikla hustší směs (na jednu porci počítáme dvě vejce a asi čtyři pět květenství). Trochu osolíme.

Do rozpáleného oleje lžicí klademe hromádky vajec s bezem. Vajíčko ze směsi trochu vytéká, ale to nevadí. Jakmile je trochu zatuhlé, bystře hromádky lopatkou obrátíme, svrchu přitlačíme.

 Syrová hmota z vrchní strany se rozprostře na již opečené vajíčko, vytvoří se celistvá placička.

Při střední teplotě placičky zvolna smažíme (ještě jednou nebo dvakrát otočíme, aby byly rovnoměrně propečené). Podáváme s novými brambory nebo s bramborovou kaší.

  • Tento způsob – s ostříhanými kvítky – můžeme zvolit i tehdy, když lepek nevadí. V tom případě vaječnou směs zahustíme trochou strouhánky. Placičky pak lze konzumovat i samotné.

Proč pořád uvádět jen recepty od babiček? Předpis na bezový sirup, v němž zůstanou zachovány všechny zdraví prospívající látky obsažené v bezových květech, dala spolu s fotografií své produkce k dispozici mladá hospodyňka Eva. Oproti jiným receptům obsahuje vyrobená šťáva méně cukru, zato má intenzívnější bezovou chuť.

Na 1 litr vody je potřeba:20 květenství černého bezu0,5 kg cukru (část může být hnědý přírodní nebo třtinový)

10 g kyseliny citronové

“Natrhaná květenství neoplachuji, smylo by se to nejcennější – pyl. Jen odstřihnu hlavní stopku. Do velkého hrnce vlijeme vodu v požadovaném množství. Nepoužívám „kohoutkovou“, nechutná mi.

Používám „studánkovou“ nebo svou oblíbenou stolní vodu. Je třeba počítat s tím, že bez zabere dost místa, proto hrnec plním vodou jen asi z 60 procent,” sděluje Eva své zkušenosti.

Do vody ponoříme květy a necháme v lednici 24 hodin louhovat.

Druhý den si připravíme textil na filtrování: starou plenu, utěrku, nechlupaté triko. Nesmí být prané v silném prášku nebo aviváži. Nálev s květy přecedíme a důkladně vymačkáme. Proto nevadí, jestli jsme přehlédli nějakého malinkého broučka.

Do nálevu nasypeme cukr – jedno kilo na dva litry – a kyselinu citronovou, 10 g na litr roztoku. „Dávám z menší části také hnědý přírodní nerafinovaný cukr nebo třtinový, sirup má pak lepší barvu a chutná trochu po karamelu.

Místo části kyseliny lze použít i šťávu z čerstvého citronu, ale je ji třeba vymačkat přes ubrousek, aby se do tekutiny nedostala dužnina, která by se začala kazit.“

Cukerný roztok je třeba míchat tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak přelijeme ne bo stočíme do lahví s dobrým uzávěrem. „Někdo sirup převařuje. Jenže tím se z toho stane sladká hmota s bezovou příchutí, protože všechno, co je v bezu cenné, se varem zničí,“ připomíná Eva.

A sděluje ještě další zkušenosti. „Bezový sirup vyrábím několik let, a nikdy jsem vodu předem nepřevařovala. Cukr a kyselina citronová coby konzervanty výrobek udrží, šťáva se nikdy nezkazila. Pečlivě ovšem vymývám láhve i víčka (ta vyplachuji 40% alkoholem). Láhve se sirupem dolévám až skoro po okraj, vždy počkám, až klesne pěna. V láhvi musí být jen minimum vzduchu.“

Eva ještě dodává, že sirup podle tohoto receptu je řidší a méně sladký. Přizpůsobila jej chutím jejich domácnosti: mohou si tak připravit nepřeslazený nápoj s větším podílem bezové složky.

Bez černý (Sambucus nigra, L.) je důležitou léčivou rostlinou. Sušený květ černého bezu (Flos sambuci) by proto měl být v každé domácí lékárničce.

 Nepodléhá zkáze, je vždy při ruce a odvar něj má prokazatelné léčivé účinky.

 Léčivé thé je připraveno během několika minut a narozdíl od sladkých sirupů je může pít každý (i diabetici a podobně).

  • Ostatně – případný návdavek medu a hojné množství čerstvé citronové šťávy přidané do šálku těsně před požítím nemocnému jenom prospěje.

Květ černého bezu podle odborné literatury obsahuje: flavonidy, glykosidy (rutin a sambunigrin), silice, éterické oleje, organické kyseliny, třísloviny, vitaminy C a A, slizové látky, mastné kyseliny (linolová, linoleová a palmitová), sacharidy a pektin.

Odvar z květů černého bezu je:

  • potopudný (ochlazuje a tím snižuje horečku),
  • močopudný (nemoci močových cest),
  • mírně tiší bolesti (zejména revmatické a tak zvané „bolesti celého těla“ při počínajících nemocech z nachlazení),
  • příznivě působí na pružnost cév,
  • podporuje vykašlávání (rozpouští hlen),
  • podporuje tvorbu mateřského mléka,
  • odstraňuje nadýmání,
  • je mírně projímavý,
  • tiší křeče trávicího ústrojí,
  • zklidňuje onemocnění dýchacích cest,
  • mírní migrény,
  • pomáhá při neurologických bolestech (při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů),
  • mírně snižují krevní tlak.

Odvar z květů černého bezu nemá žádné vedlejší účinky, mohou jej pít i děti od tří let, těhotné a kojící ženy.

U lidí se sklony k alergiím se ale může vyskytnout nesnášenlivost černého bezu.

U všech produktů z černého bezu je třeba očekávat účinek látek v bezu obsažených (pokud jsme je nezničili dlouhým varem) – mimo jiné zvýšené pocení, močopudnost, uvolnění střevního obsahu. Užívání bezových produktů tělu prospívá okamžitě, nelze očekávat preventivní účinky (s výjimkou působení na cévy a krevní tlak).

„Člověk si nemůže do zásoby snižovat teplotu, předvypotit se, uvolňovat neexistující kašel, tišit bolest, kterou nemá. Užívat černý bez preventivně je totéž, jako bychom si denně brali třeba paralen – co kdyby náhodou na nás přišla nějaká horečka,“ vysvětluje zkušený magistr farmacie, s nímž byl obsah článku konzultován.

Pět různých způsobů, jak zpracovat a využít květy bezu černého

Bez černý je bylina, která se využívá nejen v lidovém léčitelství, ale i v potravinářství a částečně ve farmacii. Zejména květy, které se sbírají právě na jaře – od května do června, bývají po nasušení součástí léčivých čajů.

Černý bez jako keř roste hojně ve volné přírodě, na zahradách lze pěstovat i vyšlechtěné odrůdy, které mohou mít květy i plody kvalitnější.

Podle dostupných informací mají květy bezu pozitivní vliv na organizmus například při nachlazení a horečce, stresu, ránách na kůži, aftech a jiných problémech v ústech, bolestech pohybového aparátu, špatném zažívání, revmatických a cévních potížích či vysokém tlaku.

Ale pozor, sbírejte a využívejte opravdu jen květy. Ostatní části černého bezu, jako jsou listy či kůra, včetně tepelně neupravených plodů, které lze trhat a zpracovávat ke konci léta, jsou podle informací Toxikologického informačního střediska jedovaté a mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže.

Kdy a jak sbírat

Květy černého bezu se sbírají za úplně suchého počasí. „Sbíráme květy, které jsou rozvité z jedné třetiny, zbytek je ve formě poupat, aby nám při sběru neopadal cenný pyl. Květenství odstřihujeme opatrně pomocí nůžek,“ radí v e-booku Čarovný černý bez lékařka Alena Hamplová, která se zabývá i lidovým léčitelstvím. Neměli byste pak trhat u silnice, ale raději v čistém prostředí.

Budete mít zájem:  Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

Bez černý právě kvete…

Jak lze květy zpracovat

Květy není třeba před zpracováním omývat. „Nemusíme ho prát, abychom neztratili pyl, ale je dobré ho hodně vyklepat, protože tam bývají černí broučci,“ řekla už dříve pro TV Prima Michaela Naumecová, která vyrábí bylinné sirupy. Bezové květy pak můžete zpracovat na celou řadu způsobů.

1. Základ (nejen) na čaj: Sušené květy

Květy bezu černého můžete jednoduše usušit. Připravíte si tak především celoroční surovinu na čaj, který je podle MUDr. Hamplové vhodný popíjet například při nachlazení, ale i na nálevy, kterými pak lze zase vyplachovat zanícená ústa nebo potírat poraněnou kůži. „Sušíme při teplotě do 35 °C.

Já suším rozložené na balícím papíře na půdě, lze ale také sušit v sušičce. Pak je doporučováno po usušení sdrhnout pouze drobné kvítky od stopek. Takto je také černý bez vykupován ve výkupnách léčivých bylin. Dokonce se někde přesévají přes hrubé síto. Já ale stopky ponechávám s květem. Vcelku se pak bez lépe skladuje.

Ukládám do velkých 4 litrových lahví, které dokonale uzavřu. Zhnědlé květy nepoužíváme,“ popisuje Alena Hamplová.

>> Čaj podle MUDr. Aleny Hamplové:
1 PL sušeného květu přelijeme 250 ml horké vody, necháme macerovat 15 minut, pak přecedíme a necháme vychladnout. Popíjíme 2 – 3x denně.

2. Sirup z bezového květu

Pestré využití má bez černý v kuchyni, ať už chcete posilovat zdraví nebo si jen pochutnat. Tradiční je především sirup, který využijete při přípravě nápoje nebo i pečení. Výroba je jednoduchá, na recept se můžete podívat v následujícím videu:

>> Sirup z bezového květu:

Sirup z černého bezu

3. Limonáda

Na osvěžení v horkém dnu se hodí rychlá a jednoduchá limonáda, kterou připravíte pouhým vylouhováním čerstvých květů spolu s citronem ve vodě, kterou můžete dle chuti osladit. Voda může být i perlivá. Podobně si můžete připravit i čerstvou „ochucenou vodu“ s meduňkou či mátou.

Trochu složitější na přípravu, ale se zajímavější chutí, je pak limonáda, u které potřebujete zhruba dva týdny, než ji bude možné pít.

>> Limonáda s droždím:
3 – 5 růžic květů bezu, 1 citron, 3 litry vody, 500 g cukru, 1 kostička droždí. Půlku citronu vymačkáme, druhou nakrájíme, přidáme vodu, květy bezu, cukr a droždí. Týden necháme stát v teple, pak slijeme do lahví. Uzavřeme a dáme na 14 dnů do chladna.

4. „Med“

Na chleba či po lžičkách při nachlazení se hodí mít v zásobě „med“ z květů bezu. Ten podle MUDr. Hamplové připravíte následovně:

>> Med z bezových květů:
25 květů černého bezu a oloupaný citron pokrájíme na kolečka, s květy bezu jej povaříme 20 minut v 1 litru vody. Necháme 24 hodin macerovat, pak přecedíme přes pláténko. Do šťávy přidám 1 kg cukru a vaříme do zhoustnutí.

5. Rychlý oběd

Z květů černého bezu můžete připravit i rychlý oběd či večeři. A to jak polévku, tak hlavní chod. Recepty pro inspiraci z e-booku Čarovný černý bez níže:

>> Sladká polévka:
Do půl litru vařícího mléka se přidají 3 – 4 květenství bezinek, předem očištěná, nechají se chvíli povařit a pak se scedí. Přidá se buď cukr a kousek másla nebo med. Možno podávat se sněhovými noky.

>> Smažené kosmatice:
Ve čtvrt litru mléka nebo vody se rozšlehají 2 vejce, přidá se něco soli, rozsekané natě z petržele a přimíchá se 120 g hladké mouky. Těsto je jemnější, přidá-li se ještě lžíce oleje.

Můžeme také přidat trochu kypřidla (prášku do pečiva nebo sody) nebo můžeme použít pouze 2 dl mléka a těsně před smažením přidáme 1 dl piva, které těsto rovněž nakypří a dochutí. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta.

Smaží se v rozpáleném oleji a sice v takovém množství oleje, aby byly celé ponořené, poněvadž se neobracejí. Pak se odstřihnou stonky a po osmažení ještě posypou petrželkou. Podávají se s hlávkovým salátem a bramborami nebo chlebem.

Ivana Kropáčková

Vydejte se na bezové květy! Poradíme vám, jak je zužitkovat

V těchto dnech máte nejvyšší čas na sběr bezových květů. Velmi záleží, v jaké oblasti zrovna chcete bezové květy sbírat. Stačí vyrazit na osvědčená místa a natrhat několik desítek bezových květů. Poradíme vám, co s nimi, jak je zužitkovat a povíme vám, proč jsou pro vaše zdraví velice přínosné. 

Bez černý

Bez černý  je listnatý keř, který můžete znát i pod názvem bezinka či psí bez, je ceněn v léčitelství i potravinářském průmyslu. Z černého bezu se sbírají květy,listy, ale i zralé plody, které musí projít tepelnou úpravou, jinak mají projímavé účinky.

Z plodů černého bezu se připravuje například likér a používají se také v potravinářském průmyslu pro výrobu barviva. Vyrobit si z nich však můžete také sirupy, marmelády či bezové víno. A kde černý bez najdete? Daří se mu na vlhkých lesních mýtinách, kamenitých místech, roklích či u cest.

Jedná se o keř, který je u nás celkem hojně zastoupen.

Je libo kosmatici?

A jak můžete bezové květy zpracovat? Napoví vám slovo kosmatice, které označuje smažené květenství černého bezu, které je velmi chutné. Stačí bezinkový květ obalit v těstíčku z mouky a vajíčka a osmažit jej jako řízek.

Z bezových květů je nejčastěji připravována bezová šťáva, kterou si přes léto zamilujete vy i vaše děti. Na bezový sirup z bobulí potřebujete přibližně litr bobulí a čtvrt litru vody.

Pokud si plody bezinky nasušíte, můžete je užívat po celou zimu na přípravu čaje, který chrání před nachlazením.

Bezinka má příznivý vliv na nachlazení a prochladnutí, při nemoci podporuje pocení, odstraňuje zahlenění, má močopudný účinek, pomáhá od bolestí hlavy, zubů a uší, má celkově příznivý vliv na nervový systém a ničí hnilobné bakterie.

Jak připravit bezový sirup?

Na přípravu bezového sirupu budete potřebovat 40 ks bezových květů, 80 g kyseliny citronové, 3 ks citronu a 2 kg cukru krupice. Nejdříve květy bezu opláchněte studenou vodou, ale pozor, abyste neomyli všechen pyl.

Přibližně dva a půl litru vody nechte přejít varem, přidejte kyselinu citronovou a nechte vychladnout. Připravte si do velké mísy květy bezu s pokrájeným citronem a přelijte vychladlou vodou obsahující kyselinu citronovou. Přikryjte utěrkou a nechte den vylouhovat.

Druhý den přeceďte přes jemný cedník, nejlépe vyložený plátýnkem, do hrnce. Přidejte cukr, přibližně 1 kg cukru na 1 l tekutiny. Začněte směs prohřívat, až se cukr rozpustí a tekutina začne bublat. Horkou tekutinu vlijte do připravených sterilizovaných sklenic, zavřete víkem, položte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Poté láhve otočte a skladujte na tmavém chladnějším místě. Konzumovat sirup můžete po celý rok zředěný vodou či jako sladidlo do různých pokrmů.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector