Kulajda – polévka pro ty, kteří nemilují koprovou omáčku

  • JIHOČESKÁ KULAJDA
Voní koprem a houbami ????
Máte ji rádi? Děti ve školce si ji rychle oblíbily ???? Tipy: ✳️ ačkoliv to není uvedeno v receptu, dělám ji na cibulové jíšce
✳️ houbové koření dodá polévce ještě větší šmrnc
✳️ v zimě se dá použít mražený nebo sterilovaný kopr
✳️ v bezlepkové variantě zahušťuji rýžovou moukou nebo bramborovými vločkami #polevka #dobrapolevka #polevkajegrunt #kulajda #jihoceskakulajda #ceskapolevka #dobrouchut #houby #soup #goodsoup #czech #chzechfood #goodapetite #mushrooms JIHOČESKÁ KULAJDA
    Voní koprem a houbami ????
    Máte ji rádi? Děti ve školce si ji rychle oblíbily ???? Tipy: ✳️ ačkoliv to není uvedeno v receptu, dělám ji na cibulové jíšce
    ✳️ houbové koření dodá polévce ještě větší šmrnc
    ✳️ v zimě se dá použít mražený nebo sterilovaný kopr
    ✳️ v bezlepkové variantě zahušťuji rýžovou moukou nebo bramborovými vločkami #polevka #dobrapolevka #polevkajegrunt #kulajda #jihoceskakulajda #ceskapolevka #dobrouchut #houby #soup #goodsoup #czech #chzechfood #goodapetite #mushrooms
  • • ČESKÁ BRAMBORAČKA •
#recepty #polevka #ceskakrajina #ceskapolevka #food #nasezelenina #bedynkypesema #farmapesema #vesnice
  • Co by to bylo za podzim bez klasické české kulajdy? ☺️
.
Vymazlený recept ve vegan verzi najdete na blogu ????
.
.
.
#recepty #zdraverecepty #novyrecept #obed #vecere #polevka #dnesjim #foodporn #vegan #veganrecept #veganrecipes #veganideas #lazyvegan #veganlunchideas #recipes #healthyrecipes #healtyfood #eatwell #veganfood #tastyfood #healthyvegan #veganprague #vegecesko #kopr #kulajda #houbagram #houby #polivka #tradicni #ceskapolevka via @preview.app
  • Výborná polévka, kterou můžete vařit celou zimu (pokud bude mírná) ze stále čerstvého pórku. Ten totiž vydrží v zemi až do jara a snese i mírné mrazy. Jeden velký pórek nakrajejte na kolečka a poduste na másle. Máslem nešetřete. K podušenému voňavému pórku přidejte pár oloupaných a pokrájených brambor. Dochuťte Solčankou nebo solí a pepřem. Přidejte trošku muškátového květu. Vařte do změknutí brambor, následně rozmixujte ponorným mixérem. Podáváme s krutónky z opečeného chleba nebo s nadrobno nakrajenou ředkvičkou a lístky řeřichy, jako na obrázku. #porek #por #porkovapolevka #leek #leeksoup #polevka #soup #sezonnizelenina #zimnizelenina #zelenapolevka #greensoup #zelenina #zeleninazezahradky #zezahradky #zezahradynastůl???? #fromgardentotable #fromgaden #jakoodmaminky #jakoodbabicky #czechsoup #ceskapolevka #domacikuchyne #cerstvost
  • Nemám teď vůbec čas přidávat fotky a recepty a vlastně ani nemám moc času vařit, ale věřím že od října se vše změní k lepšímu a já se budu moct mému profilu věnovat více a lépe ???? Mnoho z Vás mi psalo o recept na kulajdu tak tady je. ????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️
V kastrolu rozpustím lžíci másla a přidám i trošku olej (od oka).
Máslo zapráším 2 lžícemi hladké mouky (nemáme ji rádi moc hustou) a orestuji, než nám jíška trošku zhnědne.
Do jíšky přilijeme vařící vývar - 1 litr a rozšleháme metličkou.
Přidám #brambory, orestované #houby, kmín, pepř, bobkový list, nové koření a vařím dokud nejsou brambory měkké.
Vydáme koření a přilijeme do polévky 33% smetanu.
Osolím, opepřím a přidám kopr hooodně kopru ???? dochutím cukrem a octem a mám hotovo.
Joo a nejvíc něj ke kulajdě je ztracené vejce. .
.
.
.
.
#polevka #soup #kulajda #ztracenevejce #ceskapolevka #czechsoup #mushrooms
#domaci #homemade #vareni #cooking
#cookingathome #cookingtime #foodstyling #foodblogger #foodlovers #foodphotography #jidlo #jidlojelaska #jidlonaprvnimmiste #instafood #inspirace #inspirationfood #blogger #bloggerstyle #bloggerfood #photooftheday #photofood Nemám teď vůbec čas přidávat fotky a recepty a vlastně ani nemám moc času vařit, ale věřím že od října se vše změní k lepšímu a já se budu moct mému profilu věnovat více a lépe ???? Mnoho z Vás mi psalo o recept na kulajdu tak tady je. ????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️????️
    V kastrolu rozpustím lžíci másla a přidám i trošku olej (od oka).
    Máslo zapráším 2 lžícemi hladké mouky (nemáme ji rádi moc hustou) a orestuji, než nám jíška trošku zhnědne.
    Do jíšky přilijeme vařící vývar – 1 litr a rozšleháme metličkou.
    Přidám #brambory, orestované #houby, kmín, pepř, bobkový list, nové koření a vařím dokud nejsou brambory měkké.
    Vydáme koření a přilijeme do polévky 33% smetanu.
    Osolím, opepřím a přidám kopr hooodně kopru ???? dochutím cukrem a octem a mám hotovo.
    Joo a nejvíc něj ke kulajdě je ztracené vejce. .
    .
    .
    .
    . #polevka #soup #kulajda #ztracenevejce #ceskapolevka #czechsoup #mushrooms #domaci #homemade #vareni #cooking #cookingathome #cookingtime #foodstyling #foodblogger #foodlovers #foodphotography #jidlo #jidlojelaska #jidlonaprvnimmiste #instafood #inspirace #inspirationfood #blogger #bloggerstyle #bloggerfood #photooftheday #photofood
  • U Belenuse, moje první Kulajda
Oh my Belenus, this is my first Kulajda❤️????
................. ........................................................................ „Žij přítomností, sni o budoucnosti, uč se minulostí.“ #ceskapolevka
#czechsoup
#czechfood
#tradicniceskakuchyne U Belenuse, moje první Kulajda
    Oh my Belenus, this is my first Kulajda❤️????
    …………….. ……………………………………………………………… „Žij přítomností, sni o budoucnosti, uč se minulostí.“ #ceskapolevka #czechsoup #czechfood #tradicniceskakuchyne

Jihočeská kulajda

Jihočeská kulajda Jednou v neděli ráno jsme se sešli v kuchyni v Táboře a já uvařila kulajdu, protože právě kulajda je pro mě chuť jižních Čech a symbol domova. Vaří ji moje máma, vaří ji i ségra a babička, každá ji vaří jinak, a přesto všem chutná.

Kulajda je zároveň to jídlo, u kterého zvlášť vyniknou kvalitní suroviny. Brambory ráno nakopané, vejce čerstvě snesená, lišky, co právě rostou v jihočeských lesích…

Jednou týdně vám pošleme výběr nejzajímavějších receptů Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

  1. V kastrolu rozpusťte vrchovatou lžíci másla a přidejte ještě trochu oleje, tak abyste měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprašte 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chcete mít polévku hustou, jíšku stále míchejte a restujte, než začne vonět a směs lehce zhnědne. Do rozpálené jíšky  přilijte vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšlehejte.
  2. Do směsi přidejte nakrájené brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby předem v rozpálené pánvi orestujte, a až potom je přidejte do polévky. Vařte, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut.
  3. Vyndejte bobkový list a nové koření. Do polévky přilijte opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolte, opepřete, přidejte kopr, dochuťte cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.
  4. vejce vařím natvrdo ve skořápce vedle, tradičně je můžete připravit i jako ztracená.

Kulajda – polévka pro ty, kteří nemilují koprovou omáčku Kulajda – polévka pro ty, kteří nemilují koprovou omáčku

Jihočeská kulajda. Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Kdo je Foodlover.cz ?

Kulajda – polévka pro ty, kteří nemilují koprovou omáčkuJmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Polévka koprová – kulajda

  • Jaromira1810. 4. 2020 19:01:11 Kulajda je naše nejoblíbenější polévka. Odpovědět
  • casino10. 9. 2016 12:06:11 evula: Nemyslím to konkrétně k tomuto rcp, ale Je potěšující potkat člověka či dámu kteří recepty i čtou a ne je pouze bezduše palcují. K receptu: Smetanu přidávám až nakonec a čerstvý kopr nevařím Odpovědět
  • evula10. 9. 2016 11:07:05 Zaráží mě použití zásmažky i záklechtky, použije se tak více nádobí, ale technologicky ani chuťově to asi nemá význam Odpovědět
  • miliska:díky moc mě to těší Odpovědět
  • Radka (neregistrovaný)17. 9. 2013 15:48:23 Odpovědět
  • miliska(neregistrovaná)30. 3. 2013 13:10:49 Odpovědět
  • 1974andrea22. 8. 2012 10:39:25 Odpovědět

POLÉVKA KULAJDA

Téma

Kulajda je typická jihočeská polévka, která se skládá z vody, smetany, koření, hub, vajíčka, kopru a brambor. Charakteristická je svou vysokou hustotou, bílou barvou a příznačnou chutí.

Budete mít zájem:  Začíná Světový týden primárních imunodeficiencí

Základní surovinou polévky jsou houby, které jí propůjčují typickou vůni. Pro přípravu kulajdy neexistuje jednotný, univerzální recept. Vyskytuje se mnoho variant, které se liší kořením a dalšími ingrediencemi přidávanými do polévky.

Občas se kulajda pro svoji sytost podává jako samostatný hlavní chod místo předkrmu.

Zdroj: Polévka kulajda

V diskuzi DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky www.ceskenapady.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dýňová polévka z dýně Hokaido

Ingredience: 300 g brambor, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 4 vejce, 250 ml smetany, sterilovaný kopr, kmín, ocet, sůl, 1 l vody

Postup: Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji postupně vodou, rozšleháme a dobře provaříme. Asi za čtvrt hodiny přidáme brambory pokrájené na kostičky, sůl, kmín a za občasného zamíchání vaříme dále. Když brambory změknou, přilijeme smetanu, přidáme jemně rozsekaný kopr, ocet a sůl.

Zdroj: Polévka kulajda

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Ingredience: 2 hrsti sušených hub, 1 cibule, 1,5 l vody, 5 brambor, sůl, 1 smetana ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce hladké mouky, kmín, 1 vejce, kopr na ochucení

Postup: Sušené houby namočte přes noc do vody, druhý den je dolijte 1 litrem vody, osolte, přidejte kmín a vařte do změknutí. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte do změknutí.

Ve smetaně ke šlehání rozšlehejte mouku, vlijte ji do polévky a povařte. Poté přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem.

Nakonec rozklepněte do kulajdy vejce a velmi rychle rozmíchejte, tak aby se vejce srazila.

Zdroj: Polévka kulajda

Ingredience: 1 l vody, 1/2 l mléka, 1 velká cibule, kelímek zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, miska čerstvých hub nebo hrst sušených, namočených do vody či mléka, 5 brambor, několik snítek petrželky, 4 vejce, sůl, lžička octa

Postup: Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné, pokrájené a opláchnuté houby. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené brambory, nadrobno nasekanou cibuli a vaříme, až jsou brambory i houby měkké.

Pak vlijeme mléko, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, vaříme asi 10 minut a přimícháme smetanu. Znovu uvedeme do varu, přidáme nasekanou petrželku a stáhneme z ohně. Doplníme rozšlehanými vejci.

Vejce rozšleháme a zavaříme do hotové polévky. Můžeme dochutit lžičkou octa.

Zdroj: Polévka kulajda

Ingredience: hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky), 6 větších brambor, špetka kmínu, nové koření, 3 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, hrnek smetany (může být kysaná), 2 lžíce hladké mouky, 1 až 2 lžíce octa, 4 čerstvá vejce, sekaný kopr (čerstvý, sušený, mražený), 4 vejce

Postup: Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme.

Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem.

Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná.

Zdroj: Polévka kulajda

Ingredience: 100 g sušených hub (je-li sezóna, použijte čerstvé houby), 1 l vývaru, 50 g másla, 70 g hladké mouky, 150 g brambor, 4 slepičí vejce, 50 g kopru, 2 polévkové lžíce octa, 300 ml mléka, 100 ml smetany, sůl a pepř

Postup: Začneme přípravou světlé jíšky z másla a hladké mouky. Do kastrůlku vhodíme máslo, rozehřejeme, přidáme mouku a zamícháme. Za stálého míchání zalijeme hovězím vývarem, osolíme, přidáme pepř, přivedeme k varu a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Do základu kulajdy dáme houby a na kostky nakrájené brambory. Vaříme velice zvolna 40 minut.

Přilijeme mléko, smetanu (dobré je použít zakysanou smetanu, postačí nám ale i smetana ke šlehání) a dochutíme. Mezitímco se nám kulajda vaří, připravíme si zastřené vejce, snahou je, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý. V hrnci přivedeme vodu k varu a zmírníme oheň. Nalijeme do vody trochu octa.

Kyselé prostředí pomůže, aby se vaječný bílek zcelil a držel pohromadě u žloutku. Voda se nesmí v žádném případě osolit, jinak by se vařila moc prudce. Pomocí vařečky mírně vodu rozpohybujeme a z co nejmenší výšky vyklopíme rozklepnuté vejce z misky do vody. Zastřené vejce po 2 až 3 minutách vaření stáhneme z ohně, necháme dojít a vyndáme. Polévku dochutíme, v poslední chvíli přidáme kopr.

Kulajdu servírujeme tak, že do talíře položíme vždy jedno zatřené vejce a zalijeme kulajdou.

Zdroj: Polévka kulajda

Polévka má název podle frankfurtského párku a v Čechách se vše, co obsahovalo párek, jmenovalo stejně, například frankfurtská pečeně. Název polévky tedy není odvozen podle oblasti či města, ale podle frankfurtských párků.

Zdroj: Frankfurtská polévka

Bohužel v TV pořadu Kluci v akci tuto polévku nevařili. Nevadí, zde jsou další zajímavé recepty…

Zdroj: Frankfurtská polévka

Pokud nemáme tu možnost, případně nechceme použít instantní jíšku, připravíme si vlastní ze 100 g másla a 50 g hladké mouky: máslo rozpustíme, zasypeme za stálého míchání moukou a zalijeme studenou vodou. Poté přidáme pokrájené brambory, houby a pokračujeme dále dle výše uvedeného receptu.

Budete mít zájem:  Nejčastější mýty o hygieně

A jaké jsou vaše zaručeně nejlepší recepty na kulajdu? Podělte se o ně!

Zdroj: Kulajda – Kluci v akci

Anglický název pro frankfurtskou polévku je Frankfurt soup.

Zdroj: Frankfurtská polévka

Tradiční domácí kulajda patří do skupiny klasických českých jídel. Receptů, názvů a modifikací je celá řada.

Taková kulajda se zakysanou smetanou, se žampiony, nebo z čerstvých hub potěší vaše chuťové pohárky. No, a jak kulajdu dělají Kluci v akci, se můžete dočíst níže.

Jsou zde uvedeny dvě varianty: jedna s použitím instantní jíšky a druhá z klasické domácí jíšky.

Ingredience

800 ml vody, 300 g brambor, 30 g sušených hub, 200 ml smetany ke šlehání, 1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného, 5–7 lžic instantní jíšky, 50 g másla na zjemnění, 4 vejce, kmín, sůl, bílý pepř, ocet

Recept

Nejdříve kluci namočí sušené houby minimálně na 1 hodinu, nejlepší je to podle nich přes noc. Dále kluci očistí brambory a nakrájí je na hrubé kostky, zalijí vodou, a přidají namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolí, opepří, přidají kmín a vaří, dokud nejsou houby a brambory měkké, tedy cca 15–20 minut.

Pak to kluci zalijí smetanou, zahustí instantní jíškou, ochutí octem, zjemní máslem a přidají pokrájený kopr. Do mírně osolené a octem okyselené vroucí vody vloží v naběračce rozklepnuté vejce a zavaří ho tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 3 minutách varu vejce vyjmou a vloží je do studené vody, aby se zatáhla.

Při podávání vkládali do každé porce polévky jedno zastřené vejce.

Zdroj: Kulajda – Kluci v akci

Ingredience: 5 větších brambor, 100 g mražené míchané zeleniny, 1 lžičku sušené petrželky, 1 kg uzených žeber

Postup: Uzená žebra uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Do vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory. K téměř měkkým přidáme zeleninu, krátce povaříme a doplníme obraným masem. Na závěr polévku dochutíme solí a petrželkou.

Zdroj: Uzená polévka

Ingredience: 1 větší rajčatový protlak, 1 cibule, 1,5 l vody, 500 ml mléka, 2 hrsti polévkových nudlí, 1 lžíce oleje, 1 kostka bujonu, 1 lžička vegety, 1 snítka libečku

Postup: Na oleji zpěníme cibuli‚ přidáme protlak, vodu‚ bujon a vegetu. Když se polévka vaří, přisypeme polévkové nudle. Jakmile budou nudle uvařené, polévku vypneme. Ovoníme trochou libečku. Připravenou polévku necháme odpočívat nejméně deset minut a až poté do ní vlijeme mléko, nejlépe plnotučné.

Zdroj: Rajská polévka

Ingredience: 3 větší brambory, 250 g brokolice, 1 cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka

Postup: Brokolici opláchneme a odstraníme z ní tvrdé košťálové části a pak nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, přidáme brokolici a krátce osmahneme.

Zalijeme vroucí vodou, přidáme očištěné a pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín a česnek. Je vhodné dát česnek až na konci, polévka má tak pikantnější chuť. A uvaříme doměkka.

Hotovou polévku dochutíme majoránkou a podáváme s pečivem.

Tip: Tato polévka je určená jedincům, kteří nemají rádi krémové polévky.

Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem

Ingredience: 2 velké mrkve, 1 malá cuketa o průměru cca 3 cm, 1 malá cibule, olej, kari koření, sůl, vývar, 1 malý bílý neochucený jogurt, masox nebo Podravka, řeřicha

Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kari koření, očištěnou nastrouhanou mrkev. Orestujeme, zalijeme vodou, vhodíme nastrouhanou cuketu, osolíme, případně dochutíme kostkou.

Uvaříme, poté je možné rozmixovat. Po dovaření vmícháme malý jogurt (200 ml). Před podáváním vhodíme nasekanou řeřichu.

Polévka chutná výborně s nasucho opečenými topinkami nebo celestýnskými nudlemi.

Zdroj: Cuketová polévka

Ingredience: 1 l čisté rajčatové šťávy, olej, 1 menší cibule, 1 menší paprika, trocha vody, sůl, cukr Noky: 1 vejce, sůl, 100 g hrubé mouky, trocha vody

Postup: Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme rajčatovou šťávu, trochu vody, pokrájenou cibuli a papriku, osolíme a osladíme podle chuti. Všechny suroviny na noky smícháme. Necháme chvíli odstát, pak zavaříme noky do vroucí rajské polévky a chvíli povaříme.

Zdroj: Rajská polévka

Diskuze Kulajda – koprovka

První příspěvek v tématu gmp 1603 příspěvků 21.2.12 08:55
Kulajda – koprovka

Slovník spisovného jazyka českého praví: „Kulajda – polévka z mléka
a brambor“. Pokud já si vzpomínám z mládí tak maminka dělala koprovou
polivku, brambory, mléko, kopr a kulajdu Ta byla z NOVÝCH brambor a mléka.
Prošel jsem pár kuchařek a nikde o kulajdě ani slovo. Ani ta nej kuchta nic
– Kuchařka naší vesnice. Košková: Stolečku prostři se – kniha
kuchařských předpisů – taky nic, ale budu pátrat dál.

Reakce: Alis 2617 příspěvků 21.2.12 11:25

  • Česká kuchařka – Juliana A. Fialová:
  • Kulajda z Českomoravské Vysočiny – 3 brambory, 3 čerstvé hříbky
    nebo hrst sušených, 0,25l kyselé smetany, 1 PL moluky, kopr, šůl,
    2 vejce
  • Kulajda se ztracenými vejci – 3-4 brambory, 1 PL másla, 1 P/L mouky,
    špetka kmínu, 0,25 l kyselé smetany, sůl, kopr, 4 vejce

Česká kuchařka bezmasá – A. Brehmen a kol.:

  1. Kulajda – 300 g brambor, 1 l vody, 1/4 l smetany, 40 g tuku, 40 g mouky,
    300 g čerstvých hub, ocet, 4 vejce, kopr, sůl, kmín
  2. Česká tradiční kuchyně – Viktor Faktor, Kristina Žantovská:
  3. Kulajda – 1 l vody, 5 dl kyselé smetany, 300 g brambor, 200 g
    čerstvých nebo 30 g sušených hub, 1 menší cibule, 80 g másla, 30 g
    hrubé mouky, sůl, kopr, 2-3 vejce

Alis 2617 příspěvků 21.2.12 11:31

U nás se dělala koprová omáčka s masem a knedlíky (nenáviděla jsem
to) a kulajdu dělávala moje babička – brambory, houby, vejce a pak mi
oddělila část bez kopru, protože jsem kopr v té době nejedla. Pro mě je
kulajda nepředstavitelná bez hub…

Budete mít zájem:  Olivový olej na ekzém – může pomoci? které oleje mohou léčit ekzém?

Pak si vyber, Miloši Pravda je, že v naší rodině, kde nikdo
podle všeho nemá české kořeny a např. babička mluvila česky asi jako já
maďarsky, těžko dohledat český pokrm.
Děda jedl bramboráky a říkal jim „halušky“. Asi jsme měli halušky
všichni 

mrtvola 1394 příspěvků 21.2.12 11:58

Milý Miloško, nemůžeš-li něco najít, pak to hledej na Šumavě a jako
bys už našel .
Pan Váckav Malovický v Kuchyni staré Šumavy praví:
„A hádky místních patriotů můžou započít. „Kulajda patří na
Vysočinu, správně se jmenuje kudlanka“, „Pravá kulajda je pouze
z Jižních Čech“, „Krkonošské kyselo je základ všeho“.
Také můj názor byl dlouho nejdnoznačný.

Suroviny pro dobrou kulajdu se
vyskytují všude. Na Šumavě jsou ale nejlepší hřiby v Čechách. Znalost
kulajdy sem mohli kdysi přinést dřeváci, kteří splavovali dřevo do
Jižních Čech. Jarda Mika, legendární tramp, houbař a rybář mi jednou
řekl: „S kulajdou to máš stejně jako s hřibem hnědým. Někde mu
říkají suchohřib, hřib nepravý, panský, podborovák, poddubník.

Taky
roste všude a i v letech, kdy se ostatním houbám nedaří. S kulajdou je
to stejný. Jinej kraj, jinej název.“ Jako důkaz ještě uvedl, že tam, kde
roste hodně růžovek a holubinek, jako třeba na Písecku, se tahle polévka
jmenuje „kulimajda“.
Další přítel, kuchař a sběratel receptů mi dokazoval původ receptu ve
Francii. Jiný zase znal tenhle „polský“ recept.

Přinadzvedl mě názor
v jedné německé, dávno vydané kuchařce, kde jsem četl, že kulajda je
místní označení krkonošského kysela, které se rozšířilo odtud po
celých Čechách a jehož symbolem je nejvyšší pruská hora Sněžka (což
svojí severní polovinou do roku 1945 skutečně byla).

Pro mne původ určila
kdysi babička Marie, v jejíchž receptech z klášterní školy
v Prachaticích si někdy kolem roku 1896 napsala „lautr modern“ recept na
bavorskou mléčnou „polévku kudlanou“, prakticky identickou s kulajdou
dnešních moderních jihočeských kuchařek.

Až později jsem si přečetl v Jihočeské vlastivědě, že název pro
mléčnou polévku byl převzat z Bavorska, kde byl dokonce uměle vytvořen
v duchu „alpskokarpatského romantismu XIX. století“!!!
A všechno začalo znovu. To romantické „cilestrum“ je totiž zcela
vymyšlené nové „latinské“ slovo – culastra. Podobné je skutečné
latinské slovo. Culeus – vak na uchovávání tekutin.

Staročeské slovo
kulaše zase označovalo moučné jídlo, kulajka znamenala dřevenou desku
strouhadla v máselnici a gula – chuť, mlsnost, obžerství. Maďarština
také použila latinské označení jícnu – gula pro národní jídlo.
Ponechme germanistům a jazykovědcům pátrání v chytrých knihách a
uveďme několik receptur tak, jak se u nás v rodině tradují…“

Tolik tedy pan Malovický, znalec šumavské kuchyně
z nejpovolanějších.

Zajímavé je, že uvádí dva recepty na kulajdu, kde v tom klatovském se
kopr vůbec nevyskytuje, je tam ale tymián, bobek, nové koření, kmín,
pepř.

A v té lautr moderní jeho babičky Marie z Prachatic je tohle
koření a navíc kopr ještě v závěru. Houby jsou v obém. V klatovké se
vaří ve vodě, v prachatické ve vývaru.

No, chytrá z toho nejsem, ale aspoň je tu spousta možných názorů
k dalšímu uvažování a neporozumění.

glama 21.2.12 16:27

U nás v rodině se vařila „Kopračka“
Nakrájené brambory uvařené, zahuštěné záklechtkou, přidané mléko nebo
smetana a vejce (když nebyla smetana, dalo se víc vajec) která se správně
lehce rozmíchla, aby se srazila a vytvořila cancoury. Ty jsme jako děti
milovaly nejvíc. Patřily do ní i houby LIŠKY! Dnes dávám jakékoliv
houby, nebo klidně i bez.

A kopr se přidával až úplně na závěr, aby se nepřevařoval. Čím víc,
tím líp.
Polévka byla hodně hustá a zasytila. Tento můj recept je ze Svitavska.
Pro mě je kopračka a všechny podobné, neodmyslitelně s koprem. Bez něj
jsem nikdy nejedla.

Když jsem pak poprvé – kdysi – jedla „kulajdu“ – se vším tím kořením,
ztraceným nebo vařeným, krájeným vejcem, řídkou, polévkovou, chutnala mi
taky, jako ostatně všechno, co je s koprem.

Koprovou omáčku, „koprovku“ jsme doma asi moc nedělali. Tu jsem si ale
dávala kdekoli, i dnes ve školní jídelně

Znám dva druhy – knedlíky a vařené hovězí maso nebo brambory a
vařené vejce.

Jak připomněl gmp, z nových brambor, to byla, pane, lahůdka!
A jak zmínila mrtvola – Zakudlaná nebo Kulimajda – to jsou taky názvy,
které jsem už slyšela.
Zeptala jsem se i MDR, Anny Drůbkové i Anuše Kejřové a jiných, ale
o polévce (na rozdíl od omáčky) nic neřekly. (ale hledala jsem jen
zběžně)

Až v Desateru dobré hospodyně, sbírce osvědčených kuchařských
receptů, kterou sestavil sbor zkušených hospodyň při Státních
výzkumných ústavech bramborářských v Německém Brodě v r. 1938, jsem
našla Polévku Kyselou – což je v principu něco jako Kulajda, ale
bez kopru.

Na okraj:
Anna Drůbková ve své Mladé hospodyňce – učebnici pro kuchařské školy
z r. 1915 zmiňuje u Kynutých knedlíků, že se kromě k masu, podávají
taktéž na sladko, přelité rozředěnými povidly či marmeládou.

gmp 1603 příspěvků 21.2.12 17:37
zdechlinko!

… ale já přeci vím, že u Vás na šumavě je všechno NEJ. Dneska jsem
se příkladně doslechl, že shodil parohy kapitální dvacaterák. To zas bude
Mananovi čepička slušet 

Váš příspěvek

Další podobná témata podle názvu

  • Kulajda to není, kyselka je jiná polívčička

Další témata z kategorie

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector