Které vitamíny užívat v těhotenství?

V prvním trimestru se doporučuje užívat kyselinu listovou ve formě tabletek, ale co dál? Jaké vitaminové doplňky stravy v těhotenství zvolit, kdy je brát a jsou vůbec zapotřebí? Lékárníci z lékáren Dr.Max pro vás připravili malé shrnutí.

Které vitamíny užívat v těhotenství?Kyselina listová

Kyselina listová neboli folát, také známá jako vitamin B9, podporuje krvetvorbu a je klíčová pro správný neurologický vývoj a růst plodu v prvních třech měsících těhotenství.

Dá se získat i přirozeně z potravy, vyskytuje se v listové zelenině, ale také v játrech nebo kvasnicích.

Z potravy má však poměrně nízkou vstřebatelnost a vařením se navíc většina látky zničí, proto se plošně doporučuje její užívání ve formě potravinových doplňků.

Běžná spotřeba kyseliny listové pro dospělou ženu se pohybuje kolem 180 μg (mikrogramů) denně, během těhotenství se uvádí 400 až 600 μg denně. S ukončeným 12. týdnem těhotenství ale význam jejího užívání mizí, protože plod má vyvinutou základní neurologickou strukturu a kyselina listová už není tak podstatná.

Další vitaminy

I u dalších vitaminů je během těhotenství zvýšená potřeba, například u A, E, D nebo K, všech vitaminů skupiny B nebo u známého vitaminu C. Rozdíl v potřebné dávce pro těhotné ženy ale není tak markantní a není třeba je doplňovat pomocí vitaminových tobolek za předpokladu, že se těhotná žena stravuje podle zásad zdravé výživy a její jídelníček je dostatečně pestrý a bohatý na živiny.

Pokud však má nastávající maminka nějaké stravovací omezení nebo si je vědoma nedostatečně pestrého jídelníčku, je vhodné vitaminové doplňky stravy zařadit. Užívání prosím vždy konzultujte s ošetřujícím lékařem.

Které vitamíny užívat v těhotenství?Jídelníček těhotné ženy:

  • Bílkoviny (kvalitní maso, vejce, luštěniny)2–3 porce denně
  • Ovoce a zelenina nejméně 1 porce denně
  • Vláknina (celozrnné pečivo, ovoce, zelenina)4–6 porcí denně
  • Mléčné výrobky nejméně 1 porce denně
  • Tuky (oleje, máslo, sádlo, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny)nejméně 1 porce denně
  • Tekutiny (nejlépe čistá voda, ovocný čaj)více než 2 litry denně

Maso, ale i ovoce a zelenina by měly být co nejrozmanitější, díky tomu si zajistíte dostatek vitaminů, minerálních látek, ale také kvalitních tuků. Naopak se vyhněte ztuženým rostlinným tukům z cukrovinek nebo přílišnému množství živočišných tuků z uzenin.

Minerální látky

Platí zde totéž co u vitaminů. Pokud je jídelníček těhotné ženy dostatečně pestrý a racionální, není nutné přidávat potravinové doplňky stravy s obsahem minerálních látek.

Přesto se může stát, že žena trpí nějakou formou potravinové intolerance, je vegetariánka, veganka nebo má jiné stravovací omezení, pak je vhodné doplňky stravy užívat. Lékárny Dr.

Max nabízí široké portfolio produktů, ze kterého si každá nastávající maminka může vybrat potravinový doplněk přesně podle svých specifických potřeb.

Kdy se doporučuje užívat vitaminové doplňky stravy?

Při ideální konstelaci normálního zdravotního stavu a možnostech pestrého jídelníčku není nutné v těhotenství užívat doplňky stravy. Mohou však nastat různé situace, kdy dodatečný příjem vitaminů a minerálních látek prospívá mamince i miminku.

  • Zdravotní omezení maminkyU celé řady onemocnění či chronických zdravotních obtíží nastávající maminky je vhodné průběžně doplňovat vitaminy a minerální látky. Dostatečná zásoba zdraví prospěšných látek přispívá k normálnímu růstu a vývoji plodu.
  • Nedostatečný jídelníčekVegetariáni a vegani by měli v těhotenství vždy zvážit, zda by bylo možné na omezenou dobu těhotenství a kojení do stravy vrátit živočišné složky. V opačném případě je téměř nezbytné užívat adekvátní doplňky stravy, aby miminko dostalo všechny potřebné látky.
  • Alergie a potravinová nesnášenlivostMůže to být celiakie, ale i nesnášenlivost laktózy či jiná potravinová alergie, která znemožní nastávající mamince dodržovat pravidlo pestrého jídelníčku. Tehdy je nezbytné chybějící článek stravy doplnit uměle.
  • Vyšší věk nastávající maminkyIdeální věk na rození dětí neexistuje a plnohodnotné rodičovství si mohou užít ženy ve dvaceti i ve čtyřiceti. Bohužel vyšší věk maminky s sebou nese vyšší riziko komplikací v průběhu těhotenství a je na místě preventivně doplňovat vitaminy a minerální látky pro správný vývoj a růst miminka i pro dobrý zdravotní stav maminky.
  • Jaké potravinové doplňky zvolit?
  • Nikdy neužívejte běžné přípravky, mohou obsahovat vyšší dávky vitaminů a minerálních látek, než je v těhotenství vhodné.

Naopak je k dispozici celá řada potravinových doplňků, které jsou přímo určeny pro těhotné ženy, dokonce jsou odlišeny trimestrálně. Pro první trimestr ještě obsahují výše zmíněnou kyselinu listovou a pro třetí trimestr zase omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a další látky.

  1. Některé doplňky stravy zahrnují širší spektrum látek, jiné jsou střídmější, zvolte si takový, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.
  2. Užívání potravinového doplňku během těhotenství vždy konzultujte se svým ošetřujícím lékařem – gynekologem.
  3. Více informací o stravování v těhotenství najdete zde.

Vitamíny v těhotenství

Které vitamíny užívat v těhotenství?

Je velmi důležité starat se o své zdraví a obzvlášť to platí pro ženy, které touží po miminku. Plánujete miminko, nebo už patříte k těm šťastným ženám, kterým na testu zasvítila i druhá čárka? V tom případě byste měly své tělo doslova rozmaznávat.

Každá žena touží po zdravém, spokojeném miminku, kterému se bude v životě dařit, bude šťastné a nebudou ho trápit žádné nemoci. O tom, v jaké vitalitě se naše děťátko narodí, se rozhoduje již v prvních týdnech jeho vývoje. Proto je opravdu velmi důležité, aby těhotná žena přijímala dostatek živin a vitamínů, které miminku zajistí zdravý vývin.

Vitamíny před otěhotněním a během 1. trisemestra

Pokud teprve plánujete těhotenství, měla byste vědět, že už i v tomto období je vhodné zařadit do svého jídelníčku potraviny, které jsou bohaté na některé specifické vitamíny.

Kyselina listová

Kyselina listová nebo vitamin B9 má rozhodující vliv na tvorbu buněk a vývoj nervového systému. Podle odborníků je prospěšné začít ji přijímat ve zvýšeném množství již minimálně tři měsíce před otěhotněním, protože právě v raném stadiu těhotenství dochází k vývoji míchy, páteře a mozku plodu.

Kyselina listová má pozitivní vliv i na imunitu, krvetvorbu a psychiku, a zmírňuje pocity únavy. Proto ji lékaři doporučují užívat během celého období těhotenství, zejména v prvním trisemestru. Nedostatek kyseliny listové může mít za příčinu rozštěp nervové trubice dítěte či předčasný porod.

Pokud jste již těhotná a poprvé slyšíte o kyselině listové, nemusíte se obávat o vaše děťátko. Kyselinu listovou přijímáme víceméně každý den v podobě stravy, přičemž právě v období, kdy plánujeme mateřství nebo jsme již těhotné, je vhodné ji přijímat ve zvýšeném množství (0,4 – 0,6 mg denně).

Jaké potraviny jsou bohaté na kyselinu listovou?– listová zelenina (různé saláty), špenát, brokolice, rajčata, červená řepa- ořechy a luštěniny- citrusové ovoce, borůvky, maliny- vejce- sója, mléko- obiloviny

Železo

Železo (Fe) je pro člověka životně důležitý minerál. V lidském těle se nachází v množství 4 až 5 gramů, přičemž dvě třetiny z toho jsou vázány v červených krvinkách. Ty slouží k přenášení kyslíku do tkání.

Právě během těhotenství se spotřeba železa dvojnásobně zvýší, protože tělo potřebuje vyprodukovat více krve, aby mohlo zásobovat kyslíkem i rostoucí dítě.

Do organismu se železo dostává potravou, a proto je třeba zajistit tělu během těhotenství i dostatek „železité“ stravy.

Málo železa může vést k anémii – ke chudokrevnosti, která se projevuje bledou kůži, únavou a vyčerpáním. Nedostatek železa může vyvolat i předčasný porod a u matky poporodní depresi.

Potraviny bohaté na železoNejvíce železa obsahuje většina potravin živočišného původu. Během těhotenství se doporučuje denně přijmout 27 – 30 mg. Jelikož vitamín C podporuje vstřebávání železa až dvojnásobně, je dobré zajídat hlavní jídla dostatečným množstvím ovoce a zeleniny, které mají vysoké množství vitamínu C. Mezi potraviny s vhodným obsahem železa patří:

– hovězí maso, kuřecí maso, ryby- bílá fazole, čočka, špenát- sezamová semínka, ořechy, mandle- mák, vaječný žloutek, cereálie

Vápník

Vápník na silné kosti a zuby. Tuto frázi každý z nás už alespoň jednou za život slyšel. Vápníkem (kalcium, Ca) třeba tělo zásobovat nejen během života, ale už od prenatálního vývoje.

Kromě toho, že má nenahraditelnou funkci při růstu kostí a zubů, má příznivý účinek i na správné fungování oběhového, nervového a svalového systému.

Doporučená dávka pro těhotnou ženu je cca 1200 mg denně, což je dvonásobek množství, které by měl přes den přijmout běžný člověk.

Nejvíce kalcia najdeme v mléčných výrobcích. Pokud však bojujete s intolerancí na laktózu, nejlépe bude, když se o užívání vápníku poradíte se svým lékařem. Nedostatek vápníku během těhotenství může způsobit, že si ho miminko bude brát z vašeho těla, konkrétně z vašich kostí nebo zubů, což může způsobit jejich oslabení. Navíc vápník má příznivý vliv i pro tvorbu mateřského mléka.

Potraviny s vysokým obsahem vápníku– mléko, jogurty, sýry, tvaroh- sója, sójové mléko- špenát, brokolice- losos- mák, sezamová semínka a chia semínka

Vitamíny v druhém trisemestru

Potravinami bohatými na vitamíny a minerály bychom se měly zásobovat během celého těhotenství. Od třetího měsíce se doporučuje zvýšit i příjem jódu a hořčíku.

Hořčík (magnézium)

Magnézium známe zejména jako účinnou úlevu proti křečím v nohách či jako lék proti vysokému tlaku. Hořčík je třeba užívat i během těhotenství, protože je důležitý pro stavbu kostí, vývoj plodu, pro správnou metabolickou a hormonální regulaci a celkově má ​​pozitivní vliv na průběh celého těhotenství.

Pokud již od raného stádia těhotenství trpíte ranní nevolnosti, je vhodné již v tomto období zvýšit dávku hořčíku, který průběh nevolností zmírní. Je dobrý i jako prevence proti potratu.

Ve druhém a třetím trisemestru zabraňuje tvrdnutí břicha, zvyšování krevního tlaku a snižuje riziko předčasného porodu. Nejnižší množství hořčíku má těhotná žena mezi 20. a 30. týdnem těhotenství.

Pokud nemá dostatek magnézia, tělo si začne čerpat zásoby z jejích kostí nebo dokonce ze samotného plodu, což může způsobit jeho zpomalený růst. Proto by právě v tomto období měly ženy dbát na dostatečný přísun magnézia.

Budete mít zájem:  Birdwatching - lovy ptáků beze zbraní

Potraviny s obsahem hořčíku– ořechy, datle- artyčoky, špenát, sójové boby (tepelně upravené)- ryby- obiloviny

Jód

Význam jódu bychom během těhotenství určitě neměly podceňovat. Neoplyvňuje jen správný chod štítné žlázy, ale má také podstatný vliv na zdravý vývoj plodu.

O tom, že jeho nedostatek může mít až katastrofické následky, vypovídá minulost. Po druhé světové válce byla velká část české populace zasažena strumou, čili poruchou štítné žlázy, která vzniká při nedostatku jódu.

Těhotným ženám, které trpěly touto chorobou, se buď rodily mrtvé děti, nebo děti s těžkým postižením – kretenismem (malý vzrůst, snížená inteligence, hluchoněmost, problémy s motorikou). Počet dětí postižených touto vývojovou poruchou byl alarmující, proto stát nařídil zásobit jódem kuchyňskou sůl.

Se solí však třeba zacházet opatrně, proto je lepší během těhotenství sáhnout po jiných potravinách, které obsahují jód. Doporučené množství pro těhotné je 0,25 mg za den.

Kde najdeme jód?– mořské řasy, plody, ryby- lněné semínka- česnek, cibule, bazalka, rajčata- višně, maliny, citrony, rybíz

Těhotenské vitamíny ve třetím trisemestru

Ve třetím trisemestru je seznam vitamínů a minerálů vhodné doplnit i o vitamin D. Není však na škodu, pokud se s ním seznámíme již na začátku těhotenství.

Vitamín DVitamín D podporuje nejen dobré vstřebávání vápníku, ale má výborný vliv i na tvorbu kostní tkáně, na správné fungování imunity, buněčné dělení, ale zlepšuje i zrak a pokožku.

Podle odborníků právě těhotné ženy mívají v těle málo vitamínu D, proto je potřeba ho pravidelně doplňovat.

Může miminku ublížit nedostatek tohoto vitamínu? Ano, údajně to může vést k pomalejšímu růstu plodu, defektům zubní skloviny dítěte, hypokalcémii (snížená koncentrace vápníku v krvi) či ke křivici. Doporučené množství vitamínu D je 5 mg denně.

Vitamin D v potravinách– ryby (losos, sleď)- pomerančový džus- mléčné výrobky- vejce, máslo

Výborným zdrojem vitamínu D je také sluneční záření, proto odborníci budoucím maminkám radí, aby se často zdržovaly na sluníčku.

Toto je superšestka vitamínů a minerálů, které by nám měly zajistit bezproblémové těhotenství a zdravý vývin našeho děťátka.

Můžeme je doplnit i o vitamin C (silná placenta, odolnost vůči infekcím), Omega 3 mastné kyseliny (ochrana před předčasným porodem), vlákninu (stabilní krvní tlak, prevence vůči zácpám), zinek (správné fungování pohlavních orgánů, imuntní systém, rychlejší hojení ran, podpora imunitního systému) a probiotické kultury (chrání před vaginálním zánětem).

Pokud vám některé potraviny nevyhovují, poraďte se se svým lékařem, jakou formou vitamíny doplnit, aby vám a vašemu miminku během těhotenství nechyběly. Samozřejmě, kromě vitamínových bomb v podobě potravin můžete svůj denní jídelníček doplnit io různé výživové doplňky pro těhotné. V tom vám však nejlépe poradí lékař.

Vitamíny a potravinové doplňky v těhotenství

Dostatek vitamínů v těhotenství je důležitý. Základem je vyvážený a pestrý jídelníček, ale existují i další možnosti, jak doplnit vše důležité. Více se dozvíte v našem článku.

V průběhu těhotenství je na vaše tělo kladen vysoký nárok vyživit miminko, které roste ve vašem bříšku. Základem je vždy vyvážený jídelníček, který je bohatý na zeleninu, ovoce, bílkoviny, sacharidy i tuky. 

Příjem vitamínů i stopových prvků je při správném jídelníčku zajištěn dostatečně. Je ale možné, že trpíte nechutenstvím, nějakým druhem onemocnění, nebo jste vegetariánka, pak je dobré některé vitamíny a stopové prvky tělu dodat. Pokud se léčíte s nějakým onemocněním jako je například celiakie, vždy se poraďte s odborníkem, jak upravit svůj jídelníček.

Vyvážený jídelníček těhotné ženy by měl obsahovat dvě porce ryb týdně, aby byl zajištěn dostatečný přísun mastných kyselin a jódu.

V případě, že trpíte onemocněním štítné žlázy, pak konzultujte vhodnou stravu se svým endokrinologem. Pro těhotné ženy jsou nezbytné i zdroje vápníku a bílkovin, proto se doporučují jíst nejen mléčné výrobky, ale i kvalitní maso na bílkoviny bohaté.

Železo

Zvláště ke konci těhotenství většina žen trpí mírnou formou těhotenské anemie, což je nedostatek železa.

Zjistí se při posledních krevních odběrech ve třetím trimestru a někdy vám lékař předepíše recept na doplněk železa, abyste si vytvořila před porodem zásobu.

Doplnit železo pomocí jídelníčku je obtížné, ale je obsaženo například ve špenátu, luštěninách nebo v ořeších.

Kyselina listová

Dostatečný příjem kyseliny listovépomáhá snížit riziko některých vrozených vývojových vad u plodu, jako je například rozštěp páteře a postižení mozku a míchy. V ideálním případě byste měla kyselinu listovou začít užívat už několik měsíců předtím, než plánujete otěhotnět a měla byste pokračovat v jejím užívání až do konce prvního trimestru těhotenství.

Omega-3 mastné kyseliny

Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselinběhem těhotenství je důležitý k tomu, aby se správně vyvíjel mozek a nervová soustava vašeho děťátka. Vám samotné také slouží jako prevence před chorobami srdce.

Dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby, týdenní norma jsou dvě porce ryb. V našich podmínkách mohou však obsahovat těžké kovy. Ryby jsou také důležitým zdrojem jódu.

Dalšími zdroji omega-3 mastných kyselin jsou semínka– například lněná. Semínka, stejně jako oříšky mají tu nevýhodu, že mohou obsahovat plísně, které mohou být v těhotenství škodlivé.

Vitamín, kterému byste se měla během těhotenství vyhnout:

Vitamín A

Je prokázán teratogenní vliv, tedy možný negativní vliv vzniku vrozených vývojových vad vašeho miminka. Proto vitamín A není obsažen v žádných doplňcích potravy pro těhotné ženy a neměla byste ho aktivně vyhledávat.

Vitamínové doplňky pro těhotné ženy

Můžete se rozhodnout pro některý z multivitaminových preparátů určených pro ženy, které plánují těhotenství nebo již těhotné jsou.

Tím budete mít zaručen dostatečný příjem správného množství všech vitamínů, minerálů a stopových látek potřebných pro správný průběh těhotenství, a to včetně kyseliny listové, železa i jódu.

Lékaři většinou doporučují doplňky v případě, že váš jídelníček není možné z jakéhokoliv důvodu mít pestrý.

Mějte ovšem na paměti, že musíte zvolit takový doplněk stravy, který je určen přímo pro maminky. Běžné multivitaminové přípravky mohou obsahovat vysoké dávky vitamínu A. S výběrem vhodného potravinového doplňku vám jistě pomůže i váš gynekolog.

Výživa v těhotenství

V těhotenství je důležité jíst vyváženou, zdravou stravu. Během těhotenství budete potřebovat více bílkovin, tuků i cukrů, a již od druhého trimestru budete potřebovat asi 300 kalorií denně navíc. Většina těhotných by měla sníst mezi 2500–2700 kaloriemi denně.

300 kalorií navíc není vůbec moc – jsou obsažené např. v jednom středním jablku se 2 lžícemi arašídového másla, nebo ve dvou vajíčkách s toastem. Slavný slogan, že těhotná žena musí jíst za dva, je tedy dávno překonaný.

Pro bezpečnost potravin

Aby se zabránilo riziku alimentárních onemocnění, které by mohly poškodit Vás a Vaše dítě, je důležité věnovat velkou pozornost bezpečnosti potravin během těhotenství.

Zde jsou některé obecné zásady:

  • Umyjte si ruce před jídlem a přípravou jídla.
  • Při přípravě jídla zamezte kontaminaci syrového masa s jinými potravinami (používejte zvlášť prkénko na maso a na zeleninu).
  • Maso dostatečně tepelně upravujte.
  • Vyhněte se konzumaci měkkých a plísňových sýrů (niva, hermelín) majonéze a pochoutkovým salátům (hrozí riziko listeriosy) a uzenin (obsahují velké množství dusičnanů).

Důležité živiny pro těhotné ženy:

Kyselina listová

Ženy, které jsou těhotné nebo plánují otěhotnět, potřebují 800 mikrogramů kyseliny listové (folic acid) denně. Od druhého semestru je možné dávku snížit na 400 mikrogramů.

Tento vitamín je nejvíce důležitý hlavně ze začátku těhotenství. Dostatek kyseliny listové umožňuje zdravý vývoj plodu a zabrání defektům nervové trubice.

Užívání tohoto vitaminu společně se železem přináší i další výhody, jako je zvýšení porodní hmotností dítěte a snížení dětské úmrtnosti.

Zvýšený požadavek na kyselinu listovou lze pokrýt konzumací potravin bohatých na kyselinu listovou, nebo můžete užívat kyselinu listovou jako doplněk stravy (kyselina listová je obsažena ve všech vitamínech pro těhotné).

Mezi potraviny bohaté na kyselinu listovou patří:

  • Obohacené cereálie
  • Celozrnný chléb
  • Šťávy z citrusových plodů
  • Zelená listová zelenina (např. špenát, brokolice, římský salát)
  • Luštěniny

Železo

Železo je minerál, který pomáhá červeným krvinkám přenášet kyslík do celého těla. Během těhotenství je spotřeba železa dvojnásobná. Nedostatek tohoto minerálu může vést k chudokrevnosti a k řadě komplikací v průběhu těhotenství.

Přírodním zdrojem železa jsou:

  • Libové červené maso
  • Drůbež
  • Rybí maso
  • Sušené ovoce

Vstřebávání železa napomáhá konzumace vitaminu C. Pití kávy a čaje naopak jeho vstřebávání omezuje.

Pouze z potravin je obtížné získat dostatečné množství železa. Proto je těhotným ženám doporučováno užívat železo i jako doplněk stravy – např. v těhotenských vitamínech.

Vápník

Během těhotenství budete potřebovat přibližně stejné množství vápníku jako před otěhotněním: ženy ve věku 19–50 let 1000 miligramů denně a mladší ženy potřebují 1300 mg denně. Když nepřijímáte dostatek vápníku, tělo si ho bere z kostí, zvyšuje se tak riziko osteoporózy v pozdějším věku.

Přírodním zdrojem vápníku jsou:

  • Nízkotučné mléčné výrobky (např. mléko, jogurt, tvaroh)
  • Rybí konzervy s kostmi
  • Zelená listová zelenina
  • Obohacené sojové mléko nebo rýžové mléko
  • Obohacené pomerančové šťávy

Pro lepší vstřebávání je dobré vápník kombinovat s vinamínem D.

Vitamíny

Pokud Váš jídelníček obsahuje různorodou škálu potravin, dostatek ovoce, zeleniny a vitamínů, není bezpodmínečně nutné vitamíny pro těhotné užívat.

Vitamíny je ale velice vhodné doplnit v případě, kdy trpíte častými nevolnostmi, zvracením, nechutenstvím a hubnete, zejména pak v prvním trimestru těhotenství.

Budete mít zájem:  Mléčné výrobky mají své klady i zápory – jaké?

Vitamíny užívejte i v případě, že se Vám nedostává dostatek zdravé a různorodé stravy nebo jen chcete zajistit, že Vašemu miminku nebude nic chybět. V těhotenství se doporučuje užívat především vitamíny určené přímo pro těhotné.

Z lékových forem se nedoporučují šumivé tablety, které mohou dráždit žaludek. Vitamín C – denní dávka vitamínu C by v těhotenství neměla překročit 500 mg. Velice rádi Vám v Lékárně Dům zdraví poradíme ohledně Vašich stravovacích návyků a životosprávy a pomůžeme Vám vybrat vhodné vitamíny.

Ostatní – často řešené látky spojované s těhotenstvím.

Alkohol

Zvýšená konzumace alkoholu přináší riziko fetálního alkoholového syndromu (více o syndromu se dozvíte v naší poradně na www.dumzdravimh.cz). Z tohoto důvodu je lepší se konzumaci vyvarovat, pozor je třeba dát i na léky, které obsahují alkohol jako pomocnou látku (pozor na mnohé sirupy proti kašli, Echinacea na imunitu atd.).

Kofein

  • Kofein je často obsažen v kombinovaných přípravcích, kombinace kofeinu s léky proti bolesti zvyšuje jejich účinek.
  • Traduje se, že nesmí být užíván v průběhu těhotenství a způsobuje vážné poškození plodu.
  • Užívání vyšších dávek kofeinu (více než 300 mg denně) může způsobit:
  • zpomalení intrauterinního růstu plodu
  • zvyšuje riziko potratu
  • nízkou porodní hmotnost dětí

Většina odborníků se shoduje, že jeden až dva šálky kávy nebo čaje denně jsou v pořádku.

Bylo potvrzeno, že při denní dávce do 150 mg nedochází k nežádoucím účinkům na plod. Jedna dávka espressa obsahuje asi 35 mg kofeinu, jeden sáček čaje asi 50 mg a 500 ml Cola-coly obsahuje asi 50 mg kofeinu. Poraďte se svým lékařem o tom, kolik kofeinu můžete přijímat. Je třeba dát si pozor i na bezkofeinovou kávu.

Tato káva je kofeinu zbavována pomocí technologických postupů, které v těhotenství rovněž nejsou žádoucí. Jako náhražku lze použít Meltu a Caro.

Mořské plody

Mořské ryby jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správný vývoj mozku plodu. Z tohoto důvodu se doporučuje, aby těhotné ženy pravidelně konzumovaly mořské ryby, zejména pak tučné ryby jako je losos.

Některé mořské ryby ale obsahují vysoké množství rtuti, která může být pro vývoj dítěte škodlivá. Mezi tyto ryby patří: královské makrely, mečoun, tuňák a žralok.

Těhotným ženám doporučujeme lososa, sardinky a krevety – mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a nízký obsah rtuti.

Umělá sladidla

Pokud netrpíte diabetem, je vždy lepší sladit cukrem. Jinak je většina umělých sladidel považována za bezpečné v případě umírněného používání během těhotenství. Patří mezi ně: acesulfam K, aspartam a sukralosa. Ale nedostatek informací máme ohledně sacharinu a jeho užívání by se tedy měly těhotné ženy vyhnout.

Tekutiny

Pro zdraví Vaše i Vašeho miminka je velice důležitá hydratace organismu. Proto se snažte vypít alespoň 8 sklenic vody denně (naši urologičtí lékaři radí nejméně 2 litry). Ostatní nápoje, jako džus a sladké minerálky, sice také přispívají hydrataci, ale mají vysoký obsah kalorií a nízkou nutriční hodnotu, měly by se tedy pít v omezeném množství.

Zdroje

http://www.choosemyplate.gov
http://www.womenshealth.gov
http://www.dietitians.ca
http://www.healthypregnancy.gc.ca

Potravinové doplňky v těhotenství / Rozhovory, články

Dnes, kdy je podstatná část těhotenství neplánovaných, se doporučuje všem ženám v produktivním věku denně užívat alespoň kyselinu listovou v minimální dávce (je většinou obsažena ve všech vitamínových doplňcích určených ženám plánujícím těhotenství nebo již těhotným). Kyselina listová je vlastně ve vodě rozpustný vitamín B9.

Bohužel vařením se ztrácí až 90% tohoto vitamínu. Před otěhotněním je dostatečná dávka 0,2mg (ta se dá bez problémů pokrýt zvýšenou konzumací potravin s jejím obsahem), po zjištění těhotenství se potřebná dávka zvyšuje na 0,4-0,6mg, proto je vhodné doplnit stravu o potravinové doplňky.

Doporučuje se její užívání nejméně do konce prvního trimestru, na škodu není ani její užívání do porodu. Nemusíme se bát předávkování, nadbytečný vitamín není pro ženu ani plod toxický a vyloučí se močí.

Je důležitý jako stavební prvek pro nové buňky, snižuje riziko vrozených vad neurální trubice, a pravděpodobně i vad urogenitálního traktu, srdce a rozštěpových vad břišní stěny. Při dlouhodobém užívání před otěhotněním a pokračování v těhotenství má pozitivní vliv na předcházení předčasného porodu.

Zvýšenou dávku v těhotenství doporučí lékař hlavně ženám léčícím se s epilepsií, které již měly dítě s defektem neurální trubice, anebo se toto onemocnění objevilo v rodině partnera, obézním ženám a ženám trpícím celiakií nebo některými druhy anémie.

Nejvíce kyseliny listové najdeme nejen v listové zelenině (např. špenát, ledový salát, čínské zelí), zelenině (např. zelený hrášek, okurky, dýně, červená řepa, rajčata, brokolice, růžičková kapusta, chřest, avokádo), ale také v ovoci (např.

mango, avokádo, pomeranče, banány, jahody, maliny) a oříškách. Nezanedbatelné množství je také v játrech a vnitřnostech. S tímto zdrojem však opatrně v těhotenství, obsahuje mnoho vitamínu A, který je ve vyšším množství pro plod toxický.

Zapomenout bychom také neměli na celozrnné pečivo a kvasnice.

Železo (Fe, ferum)

V těhotenství je nutné pro předcházení anémie. Pro lepší vstřebatelnost železa se doporučuje kombinovat s vitamínem C. Vstřebatelnost naopak snižuje vysoká konzumace čajů, kávy a vlákniny. Denní doporučená dávka železa je 20-30mg.

Nejvíce se nalézá v játrech (s těmi opatrně), v hovězím a jehněčím mase, mořských plodech, listové zelenině, sušeném ovoci a ořechách, luštěninách.

Jód

Je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Pomáhá předcházet potratu nebo předčasnému porodu. Je nezbytný pro správný vývoj miminka. Jeho doporučená denní dávka je 0,1-0,15mg.

Nejvíce je ho obsaženo v mořských rybách (losos, treska, pstruh, sardinka, kreveta), ve vybraných druzích ovoce a zeleniny (mrkev, rajče, fazole, jablka, višně, citrony, rybíz). Jeho vstřebávání škodí syrová kapusta, květák, špenát a zelí. Proto se doporučuje je před konzumací tepelně upravit.

Vápník (Ca, calcium)

Doporučuje se jeho zvýšená dávka již při plánování potomka. Miminko si ho bere hlavně z matčiných kostí. Jeho doporučená denní dávka činí 1200 až 1500mg v těhotenství a v období kojení až 2000mg!

Je nejdůležitějším minerálem pro stavbu kostí a zubů. V těhotenství pomáhá mírnit obtíže jako jsou křeče a otoky nohou.

Zdrojem jsou hlavně mléčné výrobky. Ohrožené jeho nedostatkem jsou hlavně matky vegetariánky a veganky nebo matky s alergií na mléko a mléčnou bílkovinu. Těm se doporučuje jíst hodně sojových výrobků, máku, luštěnin.

Vitamín C

Vitamín C, neboli kyselina L-ascorbová, je ve vodě rozpustný vitamín. Nevyužité množství se vyloučí močí. Doporučuje se jeho dodávání v několika denních dávkách. Napomáhá vstřebávání železa. Je nezbytný pro normální placentární vývoj. Má antioxidační účinky, podporuje krvetvorbu, vývoj kostí a zubů.

Napomáhá udržet porodní cesty pevné a pružné a tím snížit bolestivost a délku porodu. Používá se jako prevence vzniku strií a infekčních onemocnění. Jeho doporučená denní dávka je 95mg, někteří odborníci doporučují až 500mg.

Hořčík (Mg, magnesium)

Zamezuje předčasným stahům, a tím pádem i porodu. Jeho nedostatek může způsobovat únavu, slabost a svalové křeče. Je důležitý pro správnou funkci placenty. Doporučená denní dávak činí 450mg.

Nejčastějším zdrojem jsou mléko a mléčné výrobky, ovoce a zelenina (pomeranče, hrušky, červená řepa, kukuřice, salát, petrželka).

Zinek

Nedostatkem jsou nejvíce ohroženy striktní vegetariánky a veganky. U mužů jeho nedostatek zhoršuje potenci a u těhotných může mít za následek zpomalení růstu a vývoje plodu nebo vést k některým postižením mozku. Doporučená denní dávka zinku je 15mg.

Dobrým zdrojem zinku je maso, celozrnné pečivo, ořechy a mléčné výrobky.  

Selen

Jeho nedostatku se přičítá zvýšené riziko potratu v prvním trimestru. Doporučenná denní dávka je 0,6-2,0mg. Dávka by neměla překročit 4mg denně, mohla by mít poté toxické účinky.

Omega 3 mastné kyseliny (ALA, EPA, DHA)

Těmto velmi důležitým kyselinám se věnujeme v samostatném článku Význam Omega 3 v těhotenství a dětství. Jsou důležité pro výživu miminka i matky.

Snižují riziko nízké porodní hmotnosti dětí, jsou také nezbytné pro správný vývoj mozku, očí, případně spermií u plodu.

EPA a DHA prochází nejen přes placentu do rostoucího plodu, ale po narození se dostávají do těla novorozence spolu s mateřským mlékem.

Pozor na vitamín A

Pokud nějaký potravinový doplněk má větší obsah vitaminu A, musí být označen jako nevhodný pro těhotné ženy. Jeho vysoké dávky hlavně v prvním trimestru totiž mohou způsobovat vrozené vývojové vady plodu (např. rozštěpy). Jeho maximální doporučená denní dávka je 0,8mg. Je důležitý pro rozvoj zraku, kůže a sliznic.

Najdeme ho nejčastěji v játrech a rybím tuku. Proto pozor na paštiky – hlavně ty tepelně nedostatečně upravené.

Ať se již budeme snažit jíst sebelépe a co nejzdravěji, je jistější vitamíny v těhotenství dodávat ještě navíc ve formě tablet.

Vitamíny a potřebné doplňky jsou v nich v lépe vstřebatelné formě a v potřebné denní dávce. Takže odpadá obava z nedostatečné dávky.

Nedoporučuje se brát obyčejné multivitaminy nebo vitamíny pro ženy, ale vždy jen speciální pro těhotné. Ty mají jinou skladbu a obsahují jiné množství obsažených látek.

Mýty

Nejznámějším mýtem je, že pokud žena bude dlouhodobě po celé těhotenství konzumovat vitamínové doplňky, může se jí narodit dítě s větší porodní hmotností a s tím se pojí i těžší průběh porodu.

Dle názorů porodníků a gynekologů je to ale jen asi o 250g více.

Dnes už se ale odborníci domnívají, že ke zmnožení tukových buněk a tím i k větší porodní hmotnosti mívají blíž děti matek, které se v těhotenství nehlídaly a příliš se přejídaly, a tím i mnoho přibraly.

Z osobní zkušenosti bych ani tomu ale moc nevěřila – jsem sice, jak se říká, „xxl mamina“, ale v těhotenství jsem přibrala jen 11kg a syn měl přitom porodní váhu 3,900kg v termínu.

A jaké jsou vaše zkušenosti s výživovými doplňky pro nastávající maminky? Užívaly jste nějaké?

Budete mít zájem:  Vánoční ryba bez smažení

Plnohodnotná výživa je cestou k naběhaným kilometrům v těhotenství

Jste nadšená běžkyně, která plánuje miminko či už je v očekávání? Pokud jste se rozhodla pokračovat v těhotenství s běháním, je nezbytně nutné fyzickou zátěž vyvážit plnohodnotnou výživou, na kterou jsou v kombinaci těhotenství a běhání kladeny vysoké nároky a v žádném případě nesmí být opomíjeny.

Běhání v průběhu bezproblémového těhotenství může přinést mnoho výhod, mezi něž patří dosažení dobré nálady z pohybu, nepříliš velké váhové přírůstky, minimalizace některých nepříjemných projevů těhotenství, mezi které může patřit nevolnost, zácpa, únava, bolest zad, nespavost, stres, úzkost apod. Těchto výhod lze dosáhnout pouze za předpokladu, že své tělo budete zásobovat všemi nezbytnými vitamíny a složky potravy, které se při běhání rychleji spotřebovávají a kterých musí být v těhotenství dostatek pro matku i zatím nenarozené miminko.

První trimestr

V prvním trimestru je někdy obtížné dodržet optimální příjem všech nezbytných živin, protože nastávající matka může trpět nevolnostmi, nechutenstvím a odporem k některým druhům potravin.

V některých případech jsou tyto nevolnosti způsobeny prázdným žaludkem, je tedy vhodné jíst několikrát denně po malých dávkách a to i v případech, kdy žena trpí zažívacími problémy. Velmi důležité je doplňovat v těhotenství kyselinu listovou, jejíž nedostatek může způsobit rozštěpové vady u miminka.

Podle výzkumu optimální množství této kyseliny  není možné dostat do těla těhotné ženy běžnou stravou, proto se doporučuje tuto látku užívat v podobě tablet.

U těhotných běžkyň jsou nároky na dostatečnou a plnohodnotnou výživu ještě mnohem vyšší, proto je vhodné užívat kromě kyseliny listové i různé těhotenské vitamíny v podobě kapslí či tablet, které lze volně sehnat v kterékoliv lékárně. Těhotná žena by měla zvýšit svůj denní příjem folátu na 400 – 600 µg. Výborným potravinovým zdrojem je zelená listová zelenina, játra, ořechy, celozrnné výrobky.

Druhý a třetí trimestr

Ve druhém a třetím trimestru dochází k rychlejšímu růstu miminka a tudíž i ke zvýšeným nárokům na optimální výživu a dostatek vitamínů. Kromě dostatečného příjmu všech základních složek potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy) a vitamínů je třeba dbát na vyšší spotřebu vápníku, vitamínu C a železa.

Vápník

Těhotná běžkyně by měla jíst alespoň tři porce jídel denně bohatých na tuto složku. Pokud ho žena nebude v těhotenství přijímat dostatek, bude tělo pro správný vývoj miminka vápník čerpat z jejích kostí.

Nízký příjem vápníku může tedy zapříčinit nedostatečně silné kosti, tudíž náchylnost ke zraněním a zlomeninám.

Denní doporučený příjem pro těhotné ženy se pohybuje v rozmezí 1200 – 1500 mg.

Železo

Jedním z nejčastějších problémů v těhotenství je nedostatek železa, který může způsobit únavu, slabost, dušnost, zácpu, bolesti hlavy, podrážděnost, bledost a v extrémních případech spontánní potrat, předčasný porod, odlučování placenty a zpomalení růstu plodu.

Jelikož těhotná běžkyně potřebuje dodávat několikanásobně více železa než před početím, až 24 mg/den.

Měla by si jeho dostatečný příjem důkladně hlídat a měla by tedy pravidelně přijímat potraviny bohaté na tuto složku, mezi které patří hovězí, vepřové a drůbeží maso, mořské ryby, celozrnné potraviny, luštěniny, ovoce, zeleninu, ořechy a sušené ovoce.

Pro správné vstřebání této složky není vhodné konzumovat výše uvedené potraviny ve stejnou dobu jako mléčné výrobky, protože vápník narušuje schopnost těla absorbovat železo. Pokud v průběhu těhotenství pochybujete o dostatečném příjmu těchto potravin, lze železo doplňovat i formou tablet.

Vitamín C

Tělo těhotné běžkyně si klade zvýšené nároky na spotřebu vitamínu C, který je tedy nutné dodávat v optimálním množství.

Vitamín C podporuje správnou funkci imunitního systému, je prospěšný v boji proti infekcím, pozitivně ovlivňuje hojení tkání a podporuje schopnost těla absorbovat železo. Jeho nedostatek může vést k oslabení imunitního systému a k celkové únavě organismu.

Vitamín C se vyskytuje především v ovoci a  zelenině, jako je růžičková kapusta, brokolice, zelí, květák, mrkev, cibule. Nejbohatším zdrojem je šípek a paprika.

Samozřejmostí je poslouchat své tělo a neodpírat si během těhotenství nic, na co máte chuť, protože tělo samo pozná výživový nedostatek a většinou vyšle varovný signál v podobě zvýšené chuti na danou potravinu, či výše zmíněnými příznaky z nedostatku. Důležité je také doplňovat tekutiny, dbát na odpočinek a nepřetěžovat se! Odměnou Vám budou naběhané kilometry v průběhu bezproblémového těhotenství a hlavně zdravé miminko!

Vitamíny a minerály prospěšné v těhotenství – Babyweb.cz

„Pokud těhotenství plánujete, tak je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové (vitamín B9) už během pokusů o početí. Ideálně ihned po vysazení antikoncepce,“ doporučuje sexuolog Radim Uzel. Nedostatek kyseliny listové může u plodu vést k vrozeným vadám (rozštěp páteře) nebo k potratům.

Kyselinu listovou najdete v bramborách, rajčatech, zelí, mase, mléčných výrobcích a rybách. Bohužel se však kyselina listová ničí vařením a delším skladováním. Je proto důležité jíst čerstvou zeleninu, případně tuto látku dodávat tělu uměle. Vhodné je brát denně tablety s obsahem 0,4 až 0,8 miligramů kyseliny listové.

Vhodné jsou potravinové doplňky (Folgravid, Femibion, Chytré miminko…), které jsou k dostání bez lékařského předpisu.

Vitamíny skupiny B (B-komplex)

Najdete je především v celozrnném chlebu, obilí, bramborách, luštěninách a mléce. Tyto vitamíny jsou rozpustné ve vodě a jsou potřebné pro látkovou výměnu jako takzvané koenzymy. Vitamín B1 (thiamin) je důležitý pro vývoj dětského mozku.

Vitamín B2 (riboflavin) kromě jiného posiluje imunitní systém a je důležitý pro zdraví pokožky a očí. Navíc mnohé studie prokázaly, že existuje přímý vztah mezi jeho nedostatkem a rizikem preeklampsie.

Předpokládá se, že nedostatek vitamínu B6 (pyridoxin) může hrát roli v tom, že ženy, které mají tohoto vitamínu nedostatek, mohou častěji trpět na ranní nevolnosti.

Vitamín B12 (kobalamin) hraje významnou roli při tvorbě DNA a krvetvorbě. Přísní vegetariáni by jej měli doplňovat dodatečně.

Čtěte také:

Vitamín D

Je to jediný vitamín, který si je tělo schopné za určitých podmínek (působení UV záření) samo vyrábět.

Tento vitamín je důležitý pro hospodaření těla s vápníkem a fosforem a v těhotenství ovlivňuje kvalitu nitroděložního prostředí a jeho nedostatek může vést ke vzniku mnoha chronických onemocnění v pozdějším věku dítěte. Najdete ho především v rybím tuku, mléce a vaječném žloutku.

Pokud není nechráněná kůže dostatečně vystavená působení UV záření a nepřijímá další vitamín D z potravy, dochází k narušení zpracování vápníku a tím tedy i stavu kostí. Pro dostatek vitamínu D stačí kůži vystavit sluníčku alespoň na deset minut denně.

Vitamín C

Řadí se mezi ve vodě rozpustné vitamíny a má pozitivní vliv na imunitní systém a vstřebávání železa. Má také antioxidační účinky a chrání tělo před volnými radikály. Nedostatek vitamínu C je spojený s nízkou hladinou plazmy a rizikem vzniku preeklampsie a také předčasným odloučením plodového vaku.

Vápník

Je důležitý pro stavbu kostí miminka. Především v posledním trimestru jeho potřeba stoupá. Většinou se splněním denního přijmu není přes běžné potraviny problém. Najdete ho v mléce a mléčných produktech, máku, brokolici, špenátu, zelí a také v některých minerálkách.

Mladé ženy ho mají v těle uloženo dostatečné množství, takže není potřeba ho do svého jídelníčku dodatečně zařazovat. Příliš mnoho vápníku by totiž mohlo zapříčinit tvorbu močových kamenů, takže než začnete brát nějaké dodatečné přípravky, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

Železo

Je potřebné pro krvetvorbu. V těhotenství tělo potřebuje více krve třeba kvůli prokrvení dělohy. Ačkoliv potřeba železa je dvojnásobná, neznamená to, že každá těhotná ho má nedostatek. Nechte to na svém lékaři a jeho posouzení vašeho krevního obrazu. Předávkování železem je nebezpečné. V potravě najdete železo v libovém masu, celozrnných produktech, polníčku a luštěninách.

Jód

Je důležitý pro štítnou žlázu matky i miminka. Tento orgán potřebuje jód, aby mohl řídit prostřednictvím produkce hormonů třeba látkovou výměnu. U plodu pomáhá při tvorbě nervového systému. Pokud chybí tělu matky jód, stoupá riziko vzniku vrozených vývojových vad nebo potratů.

Ženy které plánují těhotenství, by měly v potravě denně přijmout 100 až 150 mikrogramů jódu denně. Pokud však máte problémy se štítnou žlázou, poraďte se se svým lékařem o tom, kolik jódu vaše tělo skutečně potřebuje a jak denní dávku zajistit.

Jód najdete v těchto potravinách – jodovaná kuchyňská sůl, mořské ryby, mléko a mléčné produkty.

Hořčík

Magnesium je minerální látka důležitá pro svaly a nervy. Důležitou roli hraje v těle při látkové výměně a růstu kostí a zubů. Proto je potřebný pro růst miminka. Také potřeba hořčíku v těhotenství roste, ale zpravidla se zvládne pokrýt vyváženou stravou.

Preparáty obsahující hořčík předepíše lékař, pokud v těhotenství trpíte na křeče v lýtkách nebo vám nadměrně tvrdne bříško. Příliš vysoké dávky hořčíku však mohou způsobit průjmy.

Najdete ho v celozrnných produktech, obilných klíčcích, slunečnicových semenech a ořeších.

Zinek

Tento minerál potřebuje především imunitní systém. V obdobích nachlazení mnozí přísahají, že vysoké dávky zinku imunitní systém posilují. Navíc jde o látku důležitou i pro látkovou výměnu.

Během těhotenství jeho potřeba roste a především vegetariánky a veganky by v těhotenství měly dbát na jeho dostatečný příjem a poradit se o vhodných potravinových doplňcích s lékařem.

Najdete ho v mase, mléce, mléčných výrobcích, vejcích, ovesných vločkách, čočce, ořeších, zeleném hrášku a slunečnicových semenech.

Omega 3 mastné kyseliny

Tyto látky potřebuje pro svůj vývoj dětský mozek a zrak. Nejvíce jich najdete v mořských rybách, řepkovém, ořechovém a lněném oleji. V těhotenství by se tedy měly jíst mořské ryby alespoň dvakrát týdně. Jenže v současnosti panují obavy, že v mořských rybách je mnoho rtuti, proto by měly být omega 3 mastné kyseliny – potažmo DHA – tělu dodávány v potravinových doplňcích.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *