Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

Čas léta je v plném proudu. Teploty dosahují přes 30 stupňů a Vy byste se rádi ochladili? Děti Vás ustavičně pošťuchují, ať si zajdete na zmrzlinu?Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk? O tom bude dnešní článek.

Pro zmrzlinu nemusíte přeci pouze do cukrárny nebo ke zmrzlinovému stánku. Domácí zmrzlina se dá udělat během chvilky.

Co tím získáte? Víte přesně, co si do vaši zmrzliny všechno dáte – obejdete se bez cukru, nezdravých aromat a barviv, spousty smetany. Tyto nezdravé potraviny je dobré vyloučit z vašeho jídelníčku.

Jak tomu jít naproti se můžete nechat inspirovat v mém ebooku 5 kroků ke zdraví bez léků a lékaře aneb jak předejít své nemoci.

Co je všechno potřeba k výrobě domácí zmrzliny?

  • Ruční mixér
  • Ovoce
  • Nádobky na zmrzliny
  • Rostlinné mléko na krémovost a dochucení
  • Návod na výrobu rostlinného mléka řeším v mém ebooku Buď IN, zapomeň na rohlíky a jdi do vitálního smoothie.

Četli jste někdy etikety zmrzlin v krámu, jaké složení se nachází? Pokud ne, určitě to udělejte. Nebudete se stačit divit, co všechno se do zmrzliny bohužel dává. A co taková zmrzlina ze stánku z prášku?

Vyrobte si raději zmrzku doma, ze svých vlastních surovin :-). Pojďme na to.

Příprava surovin

1/ Ruční mixér

Každá hospodyňka má jistě doma ruční mixér. Kdo nemá ruční mixér a rád by zmrzlinu, může použít domácí šťouchadlo na brambory :-). I ty rozmačkají kousky ovoce. Zanecháte tak ve své zmrzlině i kousky ovoce.

Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

2/ Ovoce

Jaké ovoce použijete na výrobu své zmrzliny je pouze na vaši volbě. V létě se Vám nabízí spousty malin, ostružin, borůvek, jahod. Můžete tedy využít domácí zásoby, a nebo ovoce volně utržené v přírodě.

3/ Nádoby na zmrzliny

U nás doma používáme dva druhy nádob na zmrzliny:

První tip nádoby na zmrzliny

Tyto nádoby jsem koupila v obchodním domě Ikea. Jsou velmi praktické, nanuk jde z obalu po zatuhnutí vždy krásně vyndat. Stačí zahřát obal v dlani a za pár vteřin nanuk vyjede.

Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

Druhý tip nádoby na zmrzliny

Tento obal je sice větší, vejde se do něj větší objem zmrzliny, ale pro praktičnost spíše využívám první tip nádoby. Nanuk nám z obalu moc často nejde vyndat. Musí se čekat delší dobu, než se obal rozehřeje. Další nevýhodou je, že musíte vyndat celé balení z mrazáku a čekat, než se vám rozehřeje pouze jeden nanuk.

Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

Pokud chcete vyrobit ovocnou zmrzlinu z drobných bobulí, které mají přírodního cukru velmi málo nebo jsou kyselé (jsou to např. ostružiny, červený rybíz), dochuťte svoji zmrzlinu např. kouskem banánu nebo datlovým sirupem.

Pokud máte své ovoce ze zahrádky je tato volba nejlepší.

Pojďte se podívat na dva různé tipy zmrzlin, které můžete v letním období v klidu domova vyrobit.

Rybízová zmrzlina plněná do formiček

  1. Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?
  2. Suroviny:
  3. Mistička rybízu
  4. Zmrzlinové formičky
  5. Postup:

Tyčovým mixérem rozmixujte natrhaný červený rybíz. Připravte si formičky, do kterých polévkovou lžící naplňte rozmixovaný obsah.

  • Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?
  • Důležité je, abyste plnili k rysce formičky.
  • Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?
  • Musíte počítat s klacíkem, který budu do formičky ještě dávat, nesmí Vám zmrzlina přetéci.

Banánová zmrzlina s výkonným mixérem 

Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

  1. Suroviny:
  2. 3-4 zralé, zmrzlé banány
  3. 2 lžíce mandlového másla

Pokud ještě nemáte výkonný mixér doma, určitě zauvažujte nad tímto velkým pomocníkem. Pokud byste znali tipy a triky, jak jej vybrat, více se dočtete v mém ebooku zdarma 7 tajných receptů na smoothie pro energii a detox.

Postup:

Banány oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mrazáku na cca 2 hodiny. Poté banány vyndejte z mrazáku, vložte do výkonného mixéru. Banány rozmixujte. Poté přidejte 2 lžíce mandlového másla.

Použijte zmrzlinovací formičku a vložte kopeček do misky, ozdobte např. mátou a můžete podávat. Další volba je, že si vyrobíte svůj domácí kornoutek, popř. si koupíte kornoutek a kopeček zmrzliny vložíte rovnou do kornoutku. Pro děti můžete polít domácí čokoládou :-).

Takovýmto postupem můžete vyrobit spousty domácích zmrzlin. Je to jednoduché, kreativní a zdravé. Pokud byste se chtěli ochladit i něčím jiným, než zmrzlinou, můžete využít ledové smoothie na ochlazení. Recept najdete v online sekci s názvem Sluneční paprsek.

Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

5 kroků ke zdraví bez léků a lékaře aneb jak předejít své nemoci

Zmrzlina – velké téma

Jakmile se oteplí, zaplavujete nás dotazy ohledně zmrzliny. Facebookové profily se plní fotkami malých děti s první zmrzlinou v ruce. A vy se nás ptáte, co my na to, zda zmrzlinu jíst či zcela vynechat, které dát přednost a kdy ji dát dětem. Pro zajímavost přidáváme vaše vlastní zkušenosti, protože ty jsou lepší než všechny studie světa.

Jíst či nejíst

Maminky mají často pocit, že zmrzlina k létu prostě patří a i když už vědí, z čeho se skládá a co to s dětmi dělá, mají problém ji dětem nedat. Pro podporu svého odhodlání zmrzlinu ještě odložit si jdou k nám pro radu. A některé zase chtějí slyšet, že to je v pohodě a že v létě sem tam zmrzlina nevadí. Tak je to tedy je? Jak to vidíme na Jíme Jinak?

Záleží na vás

Ono je vlastně úplně jedno, co na to my. Záleží čistě na vás, jak to chcete vy pro sebe a pro své děti. Někdo nezvládá tlaky okolí a nad zmrzlinou přivírá oči.

Jinému je jedno, co si okolí myslí a zmrzlinu striktně odmítá sám jíst natož ji dávat malým dětem. Někdo si ji dá denně, někdo jen svátečně. Nic není dobře nebo špatně.

Jde o to, co vám vyhovuje a co snesete.

Je dobré znát souvislosti

Je vám jistě jasné, že nic ledového a plného cukru vám na Jíme Jinak doporučovat nebudeme, tím spíše ne pro malé děti, jejichž organismus se teprve vyvíjí.

Ono se stačí podívat na složení a je vcelku jasné, že to nebude zrovna ideální svačinka, jak se běžně v létě na koupališti vidí.

Aby se k tomu člověk však dokázal postavit jasně a čelem, je dobré vědět víc a znát větší podrobnosti toho, jak zmrzliny působí na naše zdraví a psychiku.

Protože nás dotazy na zmrzlinu zásobujete každý rok a protože je kolem toho vždycky velká a velmi emotivní diskuse, rozhodli jsme se natočit video Zmrzlina – jíst či nejíst a jakým dát přednost, kde všechno do detailu vysvětlujeme. Není to totiž jen o tom, že zmrzlina je studená a plná cukru.

Důvodů, proč se zmrzlině vyhnout v momentě, kdy trpíte na akné, bolesti kloubů, potíže s trávením , výtoky, bolesti hlavy, záněty dutin, hypoglykemii, ekzém či alergie, je mnohem více.

Babičky vám to kazí?
Přidejte se do koučovacího tréninku Jak na babičky. Naučíme vás, jak si svoje postoje uhájit, jak čelit argumentům a přitom si nezkazit vztahy v rodině a děti nepřipravit o hezké chvíle s prarodiči.

Je snadné udělat rozhodnutí

Nejde o to někoho strašit, jak se často v komentářích ozývá. Jde o to podívat se na zmrzliny objektivně, bez emocí.

Když víte, jak zmrzlina působí, můžete se sami zodpovědně rozhodnout, zda ji vaše dítě nebo vy zvládnete nebo ještě zhorší váš už tak problematický zdravotní stav. Někdo si ji dovolit může a někdo by se jí měl zdaleka vyhnout.

A o tom to je – znát svoje limity a vědět, co si já konkrétně můžu ve své situaci dovolit. Pak se rozhoduje velmi snadno kolik, kdy a jak často či zda vůbec.

Není nad vlastní zkušenostKterá zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

Dokud člověk nemá pročištěné tělo a je tak nějak běžně nemocný jako většina lidí, těžko pozná vliv zmrzliny na svoje zdraví. Jakmile se však dá do pořádku, a pak si zmrzlinu dá, může teprve posoudit její účinky, protože je prostě pocítí a uvidí rozdíl. Nemusí to být nic bouřlivého, ale ucítíte to a budete vědět, jestli vám to stojí za to nebo ne.

Budete mít zájem:  Léčba Kvasinek Při Menstruaci?

Moje zkušenosti se zmrzlinou jsou bohaté. Mě zmrzlina chutnala moc a každé léto v mém dětství plnila pravidelně moji potřebu dát si něco sladkého. Dám si jednu a vím o ní několik dní. Všechno se zhorší – pleť, psychika, cítím hned podbřišek, běhám na malou… Ale je to jako se vším, kdo nezkusí, stejně neuvěří a bude myslet, že přeháním, straším apod.

Prostě není nad vlastní zkušenost. Já už tomu, co říkají a píšou zkušenější lektoři o zmrzlině (viz video), naprosto věřím a podepsala bych se pod jejich varovná slova vlastní krví. A vy buď můžete věřit a ušetřit si spoustu starostí a nemocí, nebo to můžete sami testovat a pozorovat.

Já si občas také potřebuji ověřit, že to stále ještě platí 😉

Vaše zkušenosti z komentářůKterá zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

Když se podíváte pod články o zmrzlině, najdete tam zkušenosti ostatních. Je velmi poučné si je přečíst. Co člověk, to názor a jiná zkušenost. Jaká je ta vaše?

Papouch: Já si právě na vlastní kůži připomněla, proč zmrzliny nejím – minulý týden jsem se neudržela a jednu točení si koupila.

Ihned po dojedení mi naskočila husí kůže, celý zbytek dne jsem strávila zabalená v teplých položkách a zimní huňaté mikině (venku 25 stupnu!).

Večer škrábání v krku, další den rýma a za další 2 dny zánět dutin. Za mě teda zmrzku letos už neee ???? Maximalně nějakou od vás?

Mapavča: Tuhle jsem viděla miminko, kterému rozhodně nebylo ještě ani šest měsíců a už dostávalo zmrzku na dudlík. Pak se mamky diví, že jim děti nechtějí zdravě jíst, když už od malinka dostávají takovéhle „dobroty“…

Martina: Vybavuju si z minulých let několik případů, kdy jsem na dovolené po ledové kávě se zmrzlinou málem nedoběhla, a to mi teda veselo moc nebylo :)) Neřikam, že si teď zmrzlinu už vůbec nedam, ale když už, tak ovocnej sorbet, a jen malinko.

Rozdíl je, že jsem tohle léto bez zrmzliny a je  fakt, že jsem ani jednou nesmrkala, žádná alergie, pálení očí a tak. Jak sem byla zvyklá každoročně kvůli pylové a potravinové alergii od mých 6 let.Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

Renata: Mám to podobně. Přes rok nejím vůbec cukr, ale v létě stanujeme a vozíme s sebou plechovky fazolí většinou s rajčatovou omáčkou slazenou cukrem ???? Ale nejhorší byla pro mě letos zmrzlina.

Otevřeli u nás novou cukrárnu a neodolala jsem na začátku léta mangovému sorbetu.

Šla jsem na zmrzlinu 2x a hned se to projevilo na mých dutinách ???? A to jsem tři roky nejedla ani zmrzlinu ani tropické plodiny.

Ivana: Zmrzlina je taky moje téma. Dětství podobně jako Eva -angína, pendepon, 14 dní klid, angína, pendepon,…v 10 letech mandle ven, tak už ne angína, ale žlázy, prostě někam to jít musí. A teď si uvědomuji, že zmrzlina byla vždy součástí mého života. Krom toho bompary – chuťovka, dnes nechápu jak jsem to mohla jíst. Malá a baculatá jsem byla a věčně nemocná.

Zlomilo se to, rozum jsem pobrala a velmi brzy jsem se osamostatnila, začala o stravě přemýšlet a dobře jíst. Občas se v tom plácám, ale už vím co mi dělá dobře a co ne. A zmrzlina, stále ji miluji, jako vše sladké :-), občas si ji dám, ale jen od místního zmrzlináře, který sám vyrábí a osobně se známe.

V ovocné není mléko, cukr jo :-), ale řídím se heslem :“ Není důležité co sníte, ale čím se živíte“.
A pak taky v Praze v Husovce mají výborný sorbet mango a čoko, jahodu,….Tak si dám když jsem na výletě a radostí si vychutnám. Domácí taky občas udělám. Jen pomixované ovoce a mandlové nebo jiné rostlinné mléko.

A po přečtení článku se moje frekvence ještě zmenší a vyzkouším asi teplý nanuk z agaru 🙂
Krásné leto všem a holky jste fakt výborný :-))))))

Martina: Já si dala naposled Magnum asi před 5 lety a to jsem ještě jedla “ normálně“, nicméně účinky byly okamžité, křeče v břiše a do dvou hodin průjem. Od té doby mě přešla chuť na zmrzlinu a zmizely podzimní chřipky.

MiruMari: Zmrzlina to je něco pro mě. Zmrzlina a čokoláda, na těch ujíždím celé roky. Zmrzka v létě, čokoška v zimě. Ale! Po Jarní očistě jsem na zmrzlinu a čokoládu přestala mít chuť a asi rok jsem si nic takového nedala (fakt to sama nechápu).

Jenže…přišel stres v práci, náročný podzim, šílené jaro, jídelníček šel do kopru a staré chutě byly zpět. Dala jsem si jednu zmrzlinu a byla mi zima do večera, v noci spala v ponožkách (venku třicítky!). Druhý den jsem  měla ještě větší chuť na sladké a depku, tak jsem šla na zmrzku znova.

To už mě rozbolelo večer v krku a ráno mě bolel i močák. Neodradilo mě to a nechtěla jsem věřit, že to s tím souvisí, protože jinak přeci jím tak zdravě!!!! Skončila jsem na pohotovosti, dostala antibiotika na zánět močáku a za rok si to zopakovala.

Tentokrát mi stačila jedna zrmzlina a když jsem ucítila knedlík v krku a jehličky v podbřišku, další jsem si nedala, nasadila umebošky a horký čaj a pochopila, že ještě nejsem tak v pohodě, abych mohla hřešit zmrzlinou.

Ještě že tu máte ty boží dezerty, které mi zmrzlinu i čokoládu skvěle nahradí!! Díky za ně, díky nim už se to další rok neopakovalo a deprese, bolesti v krku i podbřišku jsou pryč.Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

Pavlína: Nedávno jsem zkusila koupit v cukrárně sorbet, bylo to velké zklamání. Ovoce minimálně, ale cukru nadbytek. Neměli tam přímo cedulku se složením, ale nikdy více. Asi už jsem rozmazlená domácími ovocnými dezerty.

A taky mám se svými dětmi zkušenost, že za pochoutku považují i třeba rybíz či angrešt utržený ze stromu. Už se mi několikrát stalo, že jsem na návštěvu přinesla ovoce (třeba meloun či meruňky) a dozvěděla jsem se, že děti ovoce nejedí. Možná prý občas banán (!).

Raději jsem neměla odvahu se zeptat na jejich jídelníček, protože zeleninu nejí také (či především). Tak alespoň moje děti měly co jíst a udělalo jim to radost.

Sonia: Jo zmrzlina je taky moje slabost v létě, když jsou pařáky. Ale máte pravdu, už ji jím jen výjimečně a když už, tak sorbet a je mi líp. Už nemám celé léto alergii, kupodivu se to se zdravou stravou omezilo na pčikání na jaře a pak klídek..

lidi kolem mě v práci mají virózu teď v lete :-0
Bože, když si vzpomenu, a maminky to dělají v dobré víře dodnes, jak když jsem byla nemocná a měla anginy, tak jak mi maminka každý den podstrojovala zmrzliny (to ochladí ty zanícené mandle přece:-))) a banán politý čokoládou (to tak pěkně klouže do bříška, když se nemocnému děťátku nechce jist), takže kolotoč antibiotik se pak točil  4x za zimu. Díky  za to, že jste a jsem diky vám zdravá 🙂  PS: Moje 5 letá dcera šíleně chtěla ochutnat zmrzlinu, tak jsem jiídala a ona jestli ji to mužů ohřát :-))

Bugina: My jíme jen tak 1x týdně točenou a 1x týdně domácí zmrzlinu a děti jsou v pohodě. Ale jak jsou chvíli u babiček, už pokašlávaj. A tipuju to na přemíru zmrzlin a cukru…Stačí chvíle doma a zase nekašlou.

Floraa: Zmrzlinu jsem nikdy moc nevyhledávala, ale jednou jsem si dala točenou vanilkovou. Bylo hrozné vedro a jeli jsme s mým tehdejším přítelem na první společný víkend.

Měla to být romantika: hotel na náměstí, procházky nádhernou přírodou kolem… Hned první noc jsem protrpěla jak pes – zimnice střídala pocení a myslela jsem, že se rána nedožiju. Ráno jsem se nějak dostala na nádraží, přítel si dokončil výlet sám a já jela na pohotovost: hnisavá angína.

Budete mít zájem:  Zkazí se hokkaido bez stopky?

Od té doby jsem se snad 10 let zmrzliny netkla. Až poslední roky si ji občas dopřeji, vždy si ale vzpomenu na tenhle zážitek a nikdy si zmrzku nedávám v opravdu velkém vedru.

Ivana: Doma řešíme v teplých dnech zmrzkou domácí, případně hodím do blenderu mandle, vodu, ovoce a mají super koktejl.

Takže u nás zmrzka jo, ale jen když je horko a snažím se vysvětlit, že točená je prášek + voda + prostředky a to přeci nechtějí jíst :-).

Jako odstrašující příklad uvádím sebe, protože to byly v létě angíny a v zimě záněty průdušek, pořád dokola. Samo, že jsem se zmrzlinou přes léto cpala pořád.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

PŘEČTĚTE SI

Nanuky – zdravější volba. Srovnávací analýza

29.06 2020 | Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Předpověď počasí ukazuje na horké léto a spousta lidí ráda sáhne po zmrzlině. Jak si udělat radost bez výčitek? Který nanuk je zdravější volbou? Zatímco vaničky nebo kelímky jdou na odbyt celoročně a konzumují se doma jako sladký dezert, nanuky zaznamenávají nárůst prodeje hlavně v létě. Nabízí se široký sortiment výrobků.

Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

  • Test jsme zaměřili na nanuky, konkrétně na 2 kategorie výrobků, které reprezentují trendy z poslední doby. V segmentu mléčných výrobků se v poslední době objevuje na trhu řada výrobků se zvýšeným podílem bílkovin. Dalším trendem, který můžeme na trhu zaznamenat, je nárůst poptávky po čistě rostlinných výrobcích. Výrobky pro vegany (včetně sladkých dezertů) byly mimo jiné prezentovány jako jeden z hlavních spotřebitelských trendů na výstavě Biofach 2020 v Norimberku, která proběhla těsně před vypuknutím koronavirové krize.
  • Nakoupili jsme nanuky běžně dostupné v obchodní síti – v internetových ochodech, v hypermarketech a supermarketech.
  • Testovali jsme celkem 14 vzorků, z toho 8 mléčných zmrzlin a 6 veganských.
  • Výsledky analýzy zahrnují senzorické hodnocení provedené v akreditované laboratoři Eurofins, hodnocení nutričních hodnot a složení na základě údajů uvedených na obale. Pozornost jsme věnovali též ceně a legislativním náležitostem na obalech výrobku.
  • Analýza proběhla v květnu 2020.

Zmrzliny by měly odpovídat standardům pro:

  • vzhled a barvu: barva odpovídající názvu a složení výrobku, stejnorodá v celé hmotě
  • konzistenci: jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin, může obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě
  • vůni a chuť: příjemně aromatická, výrazná, vyrovnaná, typická pro použité suroviny, sladká

1. Senzorika v laboratoři

Základem hodnocení byly senzorické zkoušky, které proběhly v laboratořích Eurofins. Skupina 10 posuzovatelů hodnotila výše uvedené jakostní parametry, dále se hodnotila intenzita sladké chuti a pachutí.

V závěru dostal každý výrobek celkovou známku na pětibodové stupnici s významem: „1- zcela splňuje moje očekávání“ „2- výrobek by mohl být i lepší“ „3- výrobek považuji za průměrný“ „4- výrobek je podprůměrný“ „5- výrobek je odpuzující“.

2. Další parametry hodnocení

V rámci doplňkového hodnocení jsme si všímali složení výrobků, zejména podílu klíčových složek, uvážlivého použití přídatných látek, dodržování požadavků legislativy. Svoji roli hrála i cena výrobku. Konkrétně se kromě senzorického hodnocení dále posuzovaly tyto parametry:

  • Výživové údaje, zejména energetická hodnota. Známkování: energetická hodnota na 100 g: známka 1 -do 500 kJ, známka 1,5 –  do 500-724 kJ, známka 2 – do 725-999 kJ, známka 2,5 – do 1000-1249 kJ, známka 3 – 1250 kJ a více. U mléčných nanuků jsme hodnotili i  množství bílkovin.
  • Složení výrobků, zejména výběr surovin, obsah klíčových složek, obsah alergenů, které nejsou součástí receptury, použité přídatné látky, suroviny s přidanou hodnotou (bio, fair trade, ekologická certifikace); individuální korekce o půl stupně dle obsahu jednotlivých složek.
  • Značení a legislativa, zejména splnění standardů pro jednotlivé podskupiny zmrzlin a dodržování ostatních požadavků legislativy, snížení o jeden stupeň za nedostatek
  • Cena v přepočtu na 100 g: známka 1 – cena do 34,99 Kč, známka 2 – cena 35 – 49,99 Kč, známka 3 – cena 50 – 79,99,- Kč, známka 4 – cena 80,- Kč a více.

Známka testu – pořadí

Výrobky dostaly celkem 5 dílčích známek. Celková známka se získala s použitím následujících váhových faktorů 60 % za senzorické hodnocení, po 15 % za složení a výživové údaje a po 5 % za značení/legislativu a cenu.

Celkové pořadí v rámci testu nejvíce ovlivňuje chuť. Další parametry vedly jen k drobným korekcím v celkovém pořadí.

Polepšit si mohly mražené krémy, které lépe chutnají i při nižším obsahu energie, vyrobené z kvalitnějších surovin (bio, fair trade), s vyšším podílem bílkovin u mléčných výrobků, s rozumným používáním přídatných látek, bez dalších alergenů deklarovaných mimo složky, bez vad ve značení a s nižší cenou.

  • 60 % senzorické hodnocení
  • 15 % výživové hodnoty
  • 15 % složení
  • 5 % cena
  • 5 % legislativní náležitosti, značení

Výsledky testu podle skupin 

Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk? Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk? Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

Zdravý trend doby

Mléčné nanuky patří mezi tradiční výrobky. Jedním z trendů poslední doby je zvyšování obsahu bílkovin v mléčných výrobcích. Tento trend je vidět i mezi mléčnými mraženými krémy.

Řada mražených krémů využívá tvaroh jako tradiční surovinu, která je rovněž dobrým zdrojem bílkovin. Do zmrzlin začínají pronikat i další moderní suroviny. Z mléčných výrobků je to např.

skyr, produkt původem z Islandu podobný jogurtu, ale s vyšším obsahem bílkovin.

Do testu jsme zařadili 6 výrobků na bázi tvarohu, jeden se skyrem a jeden s jogurtem obohaceným o mléčnou bílkovinu.

Sledovali jsme obsah hlavní mléčné složky a obsah bílkovin. Obsah bílkovin se pohyboval v rozmezí 3,4-7,1 g na 100 g. Aby výrobek mohl používat výživové tvrzení: zdroj bílkovin, musí bílkoviny ve výrobku představovat alespoň 12 % z celkové energetické hodnoty.

Toto výživové tvrzení je uvedeno na výrobku Skyr, který je však používá jako jediný. Nicméně ještě 2 další výrobky, Míša a Polárka tvarohová, je rovněž splňují, spotřebitele o tom však neinformují, a to je z našeho pohledu škoda.

Svědčí to o tom, že i tradiční tvaroh vedle některých moderních mléčných výrobků může přispívat k dennímu příjmu bílkovin, pokud je ve výrobcích použit v dostatečném množství.

Bílkoviny mají v organizmu důležitou stavební funkci, podílí se i na jeho obranyschopnosti. Bílkoviny mléka patří mezi plnohodnotné, obsahují všechny důležité (esenciální) aminokyseliny. Další výhodou mléčných výrobků je, že obsahují méně purinů a jsou vhodné i pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové.

Rozsah energetických hodnot výrobku se pohyboval v relativně úzkém rozmezí od 968 do 1248 kJ/100 g výrobku.

Obsah cukru se pohyboval od 20 do 29,1 g/100 g. Nejsladší se v senzorickém hodnocení umístil až v 2. polovině. Jeden výrobek (Polárka tvarohová) uváděl obsah cukru jen 5 g, což je vzhledem k deklarovanému obsahu sacharidů 23 g a charakteru použitých surovin chyba ve značení.

Obsahu tuku se pohyboval od 10,3 do 21 g/100 g výrobku. Ani v tomto případě nejvyšší obsah tuku neznamenal nejlepší chuť.

Míša – vítěz testu

Vítězem testu se stal Míša. U tohoto výrobku, kromě toho, že hodnotitelům nejvíce chutnal, lze navíc ocenit, že obsah cukru ani tuku nepatřil k nejvyšším, ale obsah bílkovin ano, což je pozitivní vlastnost.  Obsah hlavní složky, v tomto případě tvarohu, byl u výrobku Míša nejvyšší ze všech testovaných – 53 %.

Nanuky s mléčnou složkou a se zvýšeným podílem bílkovin patří po výživové stránce k těm lepším mezi zmrzlinami. Mléčné výrobky, kam patří tvaroh, jogurt nebo skyr, obsažené v hlavní složce testovaných nanuků, jsou výborným zdrojem vápníku.

Tyto mléčné výrobky jsou obecně vhodnou potravinou pro prevenci osteoporózy, díky své sytící funkci též napomáhají k udržování správné tělesné hmotnosti a zvýšený příjem bílkovin na úkor sacharidů může pomáhat i při hubnutí.

Budete mít zájem:  Pagetova choroba – příznaky, léčba, prevence

Bílkoviny je vhodné zařazovat do stravy v každém věku

U této skupiny nanuků je také obecně výhodou, že se jedná o jednoporcové balení, což vede ke kontrolovanému příjmu živin a energie. Energetická hodnota jedné porce je mírně nad 100 kcal, což při občasné konzumaci v horkých letních dnech nepředstavuje problém a nevede ke zvýšenému příjmu energie.

Veganů každým rokem přibývá

Konzumace potraviny čistě rostlinného původu patří k jednomu z hlavních trendů výroby potravin. I když jsou názory na čistě rostlinnou stravu ze strany odborníků na výživu smíšené, veganů ve společnosti každým rokem přibývá. Na trhu můžeme proto najít i mražené krémy, které na obalu přímo uvádějí, že jsou určeny pro vegany. Zmrzliny čistě rostlinného původu jsme zařadily do dnešního testu.

Celkem bylo hodnoceno 6 výrobků, které lze rozdělit do dvou skupin – na nanuky s ovocnou složkou (ovocné zmrzliny a sorbety) a na ostatní s vyšším obsahem tuku.

Veganské zmrzliny s vyšším obsahem tuku nelze zařadit do skupiny dle české legislativy, i když to příslušná vyhláška ukládá. Nejblíže by byla skupina s rostlinným tukem. Podle vyhlášky č.

397/ 2016 jsou mraženými krémy s rostlinným tukem produkty vyrobené zmrazením našlehané směsi připravené z mléka nebo jiných mléčných surovin, vody, rostlinných tuků, cukrů nebo sladidel, s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad. Výrobky pro vegany nemohou být vyrobeny z mléka.

Musí být použita jiná alternativní surovina, na což jiná skupina s rostlinným tukem nepamatuje.

Jak se s tím sledované výrobky snažily vyrovnat? Valsoia nazvala zmrzlinu s rostlinným tukem, i když neobsahuje mléko, což vyhláška pro tuto skupinu přímo vyžaduje. Magnum je zmrzlina „na bázi rostlinných surovin“, i když žádná taková skupina neexistuje. Rawito použilo v názvu jen podskupinu „čokoládový“ a skupinu neuvedlo, protože neexistuje.

Je vidět, že veganský trend může způsobovat některé komplikace v zákonných normách a potravinářská legislativa na to bude muset odpovídajícím způsobem reagovat.

Legislativa se doposud snažila striktně rozlišovat mléčné výrobky a k nim různé alternativy, na některé trendy ve výrobě potravin se trochu pozapomnělo a jejich vymezení v rámci skupin potravin chybí.

5 výrobků přímo deklarovalo vhodnost pro vegany, 1 měla jednoduché složení surovin čistě rostlinných, hlavně ovocné složky.

Tato rozmanitost produktů skupiny čistě rostlinných zmrzlin se projevila ve velmi širokém rozmezí energetických hodnot od 311 do 1444 kJ/100 g výrobku. Zmrzliny s ovocnou složkou, které prakticky neobsahují tuk, mají výrazně nižší obsah energie než zmrzliny s rostlinným tukem o obsahu 19-22 g/100 g. Obsah cukru se pohyboval od 15 do 23 g/100 g.

V rámci senzorického hodnocení posuzovatelům lépe chutnaly ovocné zmrzliny. Je vidět, že dobrého osvěžení dosáhneme i při podstatně nižším příjmu energie, což ovocné zmrzliny nabízejí.

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o hodně odlišné skupiny výrobků, stanovili jsme pořadí v testu v rámci podskupin ovocných nanuků a nanuků s vyšším podílem tuku zvlášť.
  • Vítězem testu se mezi nanuky s ovocným podílem stalo Solero, z nanuků s vyšším podílem tuku dopadl nejlépe sójový nanuk Valsoia.
  • Zajímavost: Jak je možné, že u veganské zmrzliny můžete najít zmínku Může obsahovat stopy mléka?

Výrobce používá suroviny čistě rostlinného původu, ale může se stát, že na lince nebo u dodavatele surovin může dojít ke křížové kontaminaci s mléčnou složkou.

Z pohledu legislativy je výrobce povinen na to upozornit spotřebitele alergické na mléko.

Je otázkou, zda není možné se potenciální přítomnosti mléčné složky ve výrobku vyhnout (čištění výrobní linky, výběr dodavatele surovin). Jak se k tomu postaví vegani, je na každém jednotlivci.

Označení: Mražený tvarohový krém v kakaové polevěOznačení: Mražený tvarohový krém v kakaové polevěOznačení: Mražený tvarohový krém s kakaovou polevou.Označení: Mražený krém tvarohový v kakaové polevěOznačení: Zmrzlinový tvarohový krém v kakaové polevěOznačení: Mražený tvarohový krém v kakaové polevěOznačení: Mražený krém jogurtový v mléčné čokoláděOznačení: Mražený mléčný krém v kakaové polevěOznačení: Mražený krém ovocný mangový s částečně kandovanými kousky manga 10 %Označení: Mražený krém mango – ovocná dřeňOznačení: Zmrzlina sorbet citronovo-limetkový se zázvorovou a mátovou šťávou a s vitamínem COznačení: VALSOIA sójová zmrzlina s rostlinným tukem, v čokoládové polevě 3 ks 250 gOznačení: Mražený krém vanilkový na bázi rostlinných složek v čokoládové polevě 31 % s mandlemi 5 %.Označení: Bio/Raw zmrzlina čokoládová Mohlo by vás také zajímat:

Zmrzlina je zdravější, než si myslíme!

Také milujete zmrzlinu? Máte výčitky svědomí kvůli své postavě? Pak už je nemusíte mít!

K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Že máte výčitky svědomí, když si ji jednou za čas dopřejete? A také se vám zdá, že není nejvhodnější pro děti? To je ale zbytečné, zmrzlina je lepší, než si myslíme. Výzkum ukázal, že tato lahodná pochoutka je v Čechách opředena zbytečnými mýty a předsudky.

Jelikož si zmrzlinu dopřáváme jako pamlsek nebo za odměnu, přisuzujeme jí automaticky špatné nutriční hodnoty – tedy obsah příliš velkého množství cukru a tuku. U zmrzliny vás ale její kalorická hodnota příjemně překvapí. Je nižší než si myslíte, jelikož je dána nadýchanou konzistencí zmrzliny a relativně vysokým obsahem vody. Krémová zmrzlina pak obsahuje kolem 50 % mléka.

Podívejme se blíže na neznámější mýty o zmrzlině:

Mýtus – zmrzlina obsahuje 1/3 tukuPravda: Pokud je zmrzlina bez čokoládové polevy, obsahuje 4–8 % tuku, s polevou maximálně 20 % tuku, vodová zmrzlina samozřejmě neobsahuje tuk žádný.Např. zmrzlina Solero Jahoda/malina obsahuje pouhých 2,9 % tuku a zmrzlina pro děti Twister obsahuje jen 1,5 % tuku.Mýtus – zmrzlina obsahuje 50 % cukru

Pravda: Ve skutečnosti je cukru podstatně méně. Např. oblíbené dětské zmrzliny Calippo nebo Twister obsahují maximálně 18 % cukru.

Mýtus – zmrzlina je hodně kalorická

Pravda: Zmrzlina obsahuje velké množství vody, proto vás její kalorická hodnota příjemně překvapí. Například zmrzlina Twister obsahuje třikrát méně kalorií než malý sáček želé bonbonů a tvoří tak jen 4 % doporučené denní dávky energie. I Magnum, které je považováno za kalorickou bombu, neobsahuje více kalorií než polovina tabulky čokolády.

Mýtus – všechny zmrzliny obsahují umělá barviva

Pravda: Ne všechny zmrzliny jsou uměle dobarvovány. Je tedy dobré číst pozorně informace na obalech.

Jak vidíte, zmrzlinu můžete bez výčitek dopřát i svým dětem.

Pokud se zaměříte na produkty vyráběné z kvalitních ingrediencí, dopřejete jim nutričně vyváženou svačinku, zdraví mnohem prospěšnější než například čokoládová tyčinka nebo tučné pečivo. Při samotném výběru pochoutky z mrazicího boxu vám usnadní orientaci inovované obaly opatřené přehlednými tabulkami nutričních hodnot, kde si každý snadno zjistí obsah energie, bílkovin, cukrů a tuků. Na Algida obalech je také nově GDA ukazatel, který říká, jaké % doporučeného denního množství energie daná zmrzlina představuje

Dále na obalech spotřebitel najde přehledné ikonky „s ovocnou šťávou“ nebo „pouze přírodní barviva a aromata“.

A jak se dívají na zmrzlinu odborníci na výživu? Ing. Petr Havlíček říká: „Zmrzlina je vhodnou volbou dezertu, především pokud se snažíme nahradit kaloričtější pamlsky, např. tučnější sladké pečivo, sušenky nebo čokoládové tyčinky, těmi méně kalorickými.

Zdá se, že spotřebitelé přeceňují zdravotní riziko zmrzliny v porovnání s ostatními pamlsky. Díky relativně lepšímu nutričnímu profilu zmrzliny můžeme lidem doporučit, aby si občas místo jiných pamlsků vybrali zmrzlinu. Potěšení z jídla a jeho chuť jsou neodmyslitelnou součástí výživy.

A rada na závěr: Nenechte se zmást reklamou a pečlivě čtěte informace na obalech.“

Více o zmrzlinách, které tak rádi mlsáme, se dozvíte na www.algida.cz

Jak jste na tom se zmrzlinou? Také se řadíte mezi milovníky tohoto mrazivého pokušení?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector