Která jídla jen způsobují další hlad a chuť na sladké?

Conan Milner | 21. 11. 2018

Která jídla jen způsobují další hlad a chuť na sladké?

(Photo by Sander Dalhuisen on Unsplash)

Hlad je signál, kterým nám tělo připomíná, že je čas jíst. Tento vrozený biologický podnět zajišťuje naše přežití. Zato chuť na něco je voláním po útěše a přichází v podobě hranolek, coly, zmrzliny a podobných, intenzívně ochucených pokrmů. 

Zatímco hlad je decentní a dá se uspokojit širokou škálou potravin, návaly chuti nám nedají pokoj, dokud je neuspokojíme daným, konkrétním jídlem. Neodolatelná chuť na určité jídlo může být tak silná, že zamlží soudnost člověka a přemůže sílu jeho vůle.

Nejhorší na tom všem je, že tyto „dobroty“ obvykle nejsou pro naše zdraví vůbec dobré. Řada studií ukazuje, že potraviny typu slazených nápojů, brambůrek a sladkostí, které tak milujeme, výrazně přispívají k chronickým zdravotním problémům tak typickým pro moderní dobu: obezitě, cukrovce, srdečním chorobám, rakovině a dalším.

Pokud jsme tedy stavěni k přežití, proč nevyhledáváme vyváženou stravu? Co nás nutí konzumovat věci, o nichž dobře víme, že nám škodí?

Podle Eleny Zinkovové, naturopatky z amerického Bellevue, je to dáno tím, že jídlo často používáme k dosažení vytouženého citového stavu, a ne k utišení prázdného břicha.

„Tento návyk vám poskytne tak 10 vteřin radosti, ale v dlouhodobém měřítku začíná být opravdu destruktivní,“ uvádí Zinkovová.

Ve své nové knize „Crave Reset“ rozebírá Zinkovová, co za mlsáním vězí, a nabízí postupy, jak se posedlosti nezdravým jídlem zbavit. Spousta z toho má co do činění s naší myslí a souvisejícími chemickými pochody v lidském těle.

Chemické látky, které ovládají pocit radosti v mozku, jsou serotonin a dopamin. Když ochutnáme něco dobrého, hladina serotoninu v těle prudce vyskočí a dopamin zaručí, že tu samou stravu vyhledáme zase příště, až budeme hledat něco k zakousnutí.

Tento odvěký model  bohužel není stavěný pro současné prostředí, v němž žijeme, prostředí, kde je přehršel kalorií, cukr je levnou komoditou a kde potraviny jsou do detailů vyvíjeny tak, aby jim nešlo odolat.

„Pro naše předky nebyla strava vždy lehce dostupná. Dnes máte na každém rohu obchod a v něm strašnou spoustu možností. V tomto prostředí jsme si odvykli naslouchat signálům hladu,“ vysvětluje Zinkovová.

Nepřetržitou konzumaci nezdravých pokrmů, tj. těch bohatých na tuk, cukr a sůl, dávají vědci do souvislosti se snížením receptorů dopaminu D2.

Výzkumníci objevili, že lidé, kteří trpí závislostí na určitém typu stravy a mají problémy s nadváhou způsobenou přejídáním, mají menší množství receptorů D2. Jinými slovy, tito jedinci potřebují extra stimulaci, aby dosáhli dostatečné míry uspokojení.

V optimálních dávkách dopamin stimuluje, osvěžuje a motivuje. Když máte dostatek dopaminu, máte pocit soustředěnosti, motivace a jste zkrátka šťastní. Naopak nízká hladina znamená málo energie, depresi a nedostatek zájmu.

To znamená, že čím víc se spoléháme na své jídelní choutky, aby určovaly náš pocit uspokojení, tím víc zkreslují náš pocit vnitřní pohody.

„Proto říkám, že chutě souvisí s něčím větším. Když máte na něco strašnou chuť, obvykle se snažíte před něčím rozptýlit. Největší chutě člověka obvykle přepadnou v období stresu, bolestivých chvil nebo když se nudí – člověk prostě jí, protože nemá co dělat.“

Když se chutě stanou naší výchozí metodou vylučování dopaminu, stanou se z nás otroci, kteří potřebují pravidelnou dávku své oblíbené stravy, aby přežili den. Jste posmutnělí a unavení, když si omezíte sladké? Není to tím, že vaše tělo potřebuje cukr. To jen vy se honíte za pocitem, který vyvolává.

Kofein nás ovlivňuje velice podobným způsobem. Váže se na proteiny v mozku zvané receptory adenosinu. Při umírněném užívání nám kofein pomáhá zůstat soustředěný, ale když se na tento trik spoléháme až moc, vytvoří se začarovaný kruh.

S druhým šálkem kávy si tělo začíná vytvářet toleranci na kofein a mozek produkuje víc receptorů adenosinu. A tak časem potřebujeme víc kofeinu, abychom si udrželi tu stejnou hladinu energie.

Mlsnota ale není jen v naší hlavě, pramení také ze střev. Každý z nás má v sobě obří kolonii dobrých bakterií, jimž se souhrnně říká mikrobiom. Většina z těchto bakterií (až 2 kilogramy) obývá naše tlusté střevo.

Složení této střevní kolonie se váže k našemu duševnímu zdraví, náladě, zažívání, hormonální rovnováze, hmotnosti a celkovému zdravotnímu stavu.

Náš mikrobiom sestává ze stovek různých kmenů bakterií a to, co jíme, hraje velkou roli v tom, kterým kmenům se daří. Například bakterie, které se živí mořskými řasami, byly zjištěny u Japonců, zatímco africké děti, které vyrůstají na čiroku, mají unikátní mikrobiom, jenž pomáhá trávit celulózu z této zrniny.

Jednotlivé kmeny bakterií bojují ve střevech o dominanci a převahu získají ty kmeny, které jsou nejlépe živeny. My sami přímo určujeme vítězné kmeny každým naším soustem.

Problém pak spočívá v tom, že někteří kandidáti na vítězství mají plány, jež jsou v rozporu s naším zdravím. Zesilují naši chuť na sladké i navzdory ničivým dopadům na náš organismus.

„V těle máme miliardy buněk, ale ještě víc máme střevních bakterií a pro ně pořádáme hostinu. Jim jde hlavně o sebe, ne o nás,“ píše Zinkovová.

Jak se počet bakterií živících se nezdravým jídlem zvětšuje, chrlí ze sebe hormony a neuropřenašeče, které přilévají olej do ohně, což má za následek víc zdravotních problémů a víc biologických stavů, které stále zesilují chuť na nezdravou stravu.

K silným přívalům chutě může přispívat také nedostatečná hladina hormonů. Kupříkladu slabá funkce štítné žlázy snižuje hladinu glukózy (cukru), kterou jsou naše buňky schopny vstřebat. To zpomaluje reakci inzulínu na cukr v krvi, k níž dochází po jídle, a také vyčištění inzulínu z krve potom, co si splní svou práci.

Když se metabolismus velmi zpomalí, je zcela jasné, že dostanete chuť na sladké, abyste dosáhli pocitu vyváženosti. Když se buňkám nedostává dost glukózy, vytváří to tlak na nadledvinky. V reakci na to nadledvinky vypouští stresový hormon kortizol, aby zvýšily množství glukózy pro buňky.

To znamená, že pokud nezlepšíte funkci štítné žlázy, vaše tělo se bude nacházet v začarovaném kruhu nízkého cukru v krvi, vysokého vyměšování kortizolu a vyšší hladiny stresu, což dále potlačí funkci štítné žlázy.

Jak tento cyklus žene štítnou žlázu a nadledvinky do bodu vyčerpání, spouští se celá škála fyzických, duševních a emocionálních příznaků, včetně silnější tužby po nezdravé stravě.

Všechna doporučení z pera Zinkovové se točí okolo dvou věcí: uvědomění a vnímavosti.Prvním krokem je uvědomit si svůj hlad. Když vynecháte jídlo nebo se snažíte celý den přežít na malém salátu a jednom koblihu, spadne vám krevní cukr a oslabí vám to vůli. Výsledek? Ke konci dne snadno podlehnete vlastním mlsným chutím.

Místo toho byste se měli zaměřit na nutriční potřeby svého těla. Zajistěte si při každém jídle dostatečný přísun proteinu, vláknin a zdravých tuků.

Tato nezbytná makrovýživa podpoří tělesné soustavy, které se obrátily proti vám jako výsledek dlouhodobému podléhání vlastním chutím. Protein a zdravé tuky přispívají ke zdravému mozku, zatímco vlákniny na sebe váží toxiny v těle a pomáhají vám cítit se plný a nasycený. Už nehrozí žádné zákusky po obědě.

Nic nerozdmýchá chuť na něco nezdravého tak jako stres. Kolik z nás se pro rychlý pocit štěstí neuchýlí k pamlskům a slaným pochutinám? Mlsání má silný citový náboj, proto je důležité najít jiné způsoby, jak stres zvládat.

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zvládat emoce, je pohyb. Vícero studií ukázalo, že cvičení v kombinaci s jinými terapiemi jako meditace a vnímavost, mohou pomoci ulevit od příznaků deprese, úzkosti a závislosti.

Ke snížení hormonů stresu je třeba přinejmenším 20 minut cvičení denně. Pokud však teprve začínáte, nenastavujte si laťku příliš vysoko. Když se ocitnete ve stresu, stačí vyrazit na krátkou procházku a uvidíte, že i to může vyvolat změnu k lepšímu.

Další důležitý stravovací tip: naučte se dělat si vlastní zdravé svačinky. Použijte přísady plné živin, které vás zasytí, aby vás mysl nenutila sahat po brambůrkách a sladkostech.

„Když si děláme vlastní svačinu, která je bohatá nejenom chuťově, ale také co do živin, měníme tím jak neurochemii a hormonální rovnováhu v těle, tak své chování a návyky,“ poukazuje Zinkovová.

A rada naposled: buďte trpěliví. Pokud jste roky měli problémy s mlsáním, nečekejte, že se závislosti zbavíte za týden.

Zinkovová si vzpomíná na vlastní boj: od uvědomění si, že její láska k cukru jí způsobuje akné a vyvolává podrážděnost až po uznání, že ji to ve stresujících chvílích tahá k pochutinám bohatým na škroby.

Byla to pro ni dlouhá a trnitá cesta trvající nějakých deset let. „Hodně jsem na sobě pracovala, abych rozmotala ty cestičky a přebudovala si nitro. Bylo to strašně osvobozující, ten pocit, že mám nad sebou moc,“ vzpomíná naturopatka. 

Přeložil O. H.; Originální článek.

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.

Hladové potraviny: Po kterých jídlech máme ještě větší chuť jíst?

„Hladová jídla“ jsou nenápadným nepřítelem každého, kdo si hlídá svůj jídelníček. Ale začněme od začátku. Není totiž hlad jako hlad. Pocit hladu je alarm, kterým nám naše tělo hlásí, že potřebuje dodat energii. Může být vyprovokován několika stavy našeho organizmu.

10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad:

Hlad č. 1: Dlouho jsme nejedli

První možností je, že už jsme nějakou dobu nic nesnědli, náš žaludek je prázdný, a tudíž se v něm zvyšuje množství žaludečních kyselin. Navenek se to projevuje prostě tak, že nám kručí v břiše.

Hlad č. 2: Klesla nám hladina cukru v krvi

Potřebu se najíst ale pocítíme i ve chvíli, kdy nám v krvi klesne hladina cukru. Pokud organizmu v takové chvíli energii nedodáme, můžeme se dostat až do stavu hypoglykémie, který se projevuje malátností, nevolností, popřípadě nutkáním „vybílit“ celou lednici. Z toho nám asi jasně vyplývá, že pocit hladu v takových případech není radno podceňovat.

Hlad č. 3: Falešný poplach

Kromě hladu, který vychází z našich tělesných pochodů, ale můžeme zažívat i hlad falešný, vyvolaný tím, že jsme unavení, že se potřebujeme uklidnit, že jsme podráždění nebo ve stresu…

„Máme vlastně vysokou hladinu stresových hormonů, které zabrání tomu, aby inzulin fungoval správným způsobem na buňky, to znamená, že on jakoby klepe, ale buňky neodpovídají, neotvírá se průchod glukózy do buňky.

Tento hlad vede často také k tloustnutí, a je to ale zase způsobeno hormonálně, to znamená stresovými hormony, které vyloučí ty normální signály,“ uvedla dietoložka Kateřina Cajthamlová v pořadu Českého rozhlasu „Hubněte zdravě“.

Hladová jídla: Jednoduché sacharidy nás dostanou do začarovaného kruhu

Stejně jako je více „kategorií“ hladu, rozeznáváme i více druhů „hladových jídel“. Pokud se bude náš jídelníček skládat převážně z jednoduchých sacharidů, ucítíme hlad poměrně brzy po každém jídle. Vždyť ne nadarmo se o jednoduchých sacharidech mluví jako o rychlých zdrojích energie.

Co ale takový rychlý zdroj energie způsobí v našem organizmu? Odpověď zní: rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Ten následně vyvolá vyplavení inzulinu, který „zabojuje“ a hladinu cukru v krvi opět prudce sníží, a my opět cítíme hlad, či dokonce hypoglykémii.

Dostáváme se tak do začarovaného kruhu.

Jak takové potraviny poznáme? Ukazatelem je glykemický index. Není přitom tak těžké ho zjistit. Není problém si na internetu vyhledat tabulky se seznamem těch nejběžnějších potravin a jejich glykemického indexu. Někteří nutriční terapeuti takové tabulky dávají pro orientaci i svým pacientům.

„Referenční hodnotou glykemického indexu je glukóza, tedy cukr, jehož hodnota je rovna stu. Čím nižší hodnotu GI potravina má, tím se pomaleji uvolňuje energie a my delší dobu nemáme hlad.

Naopak čím vyšší jeho hodnota je, tím rychleji vzroste hladina glykémie, rychleji také klesne a my tak budeme mít po snědeném jídle brzy hlad,“ říká nutriční terapeutka Jana Šulcová z Nutriční poradny INCARE.

  • Čím nižší glykemický index (GI) potravina má, tím déle nemáme hlad.
  • Čím vyšší je hodnota GI, tím dříve nám po snědeném jídle vyhládne.
Budete mít zájem:  Prasklý Žaludeční Vřed Příznaky?

A jaké jsou „hladové“ potraviny s vysokým GI? Jsou to sladkosti, limonády, ovoce nebo bílé pečivo. Pečivo a dále například těstoviny sice obsahují komplexní sacharidy, ale jejich glykemický index je vysoký.

Vysoký GI mají i smažená či fritovaná jídla z fastfoodů

Vysoký glykemický index mají ale i potraviny, o kterých bychom to z laického pohledu na první pohled možná neřekli. Typickým příkladem jsou jídla z fastfoodů, slané brambůrky a jiné pochutiny. Zde kromě poměru sacharidů k ostatním živinám hraje roli i něco jiného, a to způsob přípravy.

„Čím více potravinu zpracováváme – například smažíme, tím poroste i její glykemický index. Například brambory vařené ve slupce mají GI 50, zatímco smažené hranolky už 90.

 A pokud k tomu přidáme i množství soli, které obsahují, nemůžeme se divit, že nám jen pár kousků nestačí,“ říká Jana Šulcová a dodává, že sůl a ostré koření má v potravě stimulační účinek a povzbuzuje naši chuť k jídlu.

Umělá sladidla nás nezbaví chutí na sladké

Odborníci jsou skeptičtí i ve chvíli, kdy přijde řeč na umělá sladidla. Jejich kalorická hodnota je sice nulová, náš energetický příjem tedy nezatíží, ale nenaučí nás to hlavní – odvyknout si od sladké chuti.

Jana Šulcová připouští, že pokud si třeba jako diabetik nechceme odepřít slazenou kávu, je nekalorické umělé sladidlo (například stévie) vhodným řešením.

„Nicméně je lepší si postupně na sladkou chuť odvykat – nejprve si místo dvou lžiček cukru dát pouze jednu a půl, posléze jednu atd. Pokud budeme méně sladit, budou nás méně trápit chutě na sladké.

Na druhou stranu, pokud někdy potřebujeme uspokojit touhu po sladkém, je lepší si kávu osladit jednou kostkou cukru, než si ji dát bez cukru a k tomu dortík. Jedna kostka cukru totiž obsahuje pouze 70 kJ,“ upozorňuje nutriční terapeutka.

Chuť k jídlu zvyšuje i alkohol

V našem okolí se ale nachází další nečekaný strašák, a to alkohol. Alkoholické nápoje nás rozhodně nezasytí, naopak. Mají vyšší glykemický index než samotný cukr, proto máme po alkoholickém drinku brzy chuť k jídlu.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jsou těstoviny, pečivo nebo ovoce, samozřejmě není nutné, ani žádoucí, z našeho jídelníčku vyloučit.

Nejsnazší je tyto potraviny doplnit o jiné potraviny bohaté na další makroživiny, tedy bílkoviny a tuky, které nás zasytí na delší dobu. Typickým příkladem jsou těstoviny, které mají samy o sobě vysoký GI.

Jakmile k nim ale přidáme omáčku z čerstvých rajčat a tuňáka, máme hned jídlo, které se do zdravého jídelníčku hodí více.

Která jídla jen způsobují další hlad a chuť na sladké?

Odborná spolupráce

Bc. Jana Šulcová

Vystudovala obor nutriční terapeut na 1. LF UK v Praze. Zabývá se jak výživou nemocných, tak poradenstvím pro redukci váhy. Ve své práci kombinuje nejen akademické poznatky, ale i osobní zkušenosti z boje s nadváhou. Pracuje v Nutriční poradně INCARE v Praze 4 (www.nutricniporadna.incare.cz).

Co je to hlad a jaká jídla ho způsobují?

Jaká jídla způsobí, že brzy po jejich konzumaci máme zase hlad? Máme taková jídla vůbec jíst? Kdy je tedy zařadit do jídelníčku? Máme je něčím vyvážit? Čím například?

Patrik ROZEHNAL, moderátor——————–Ve čtvrtek a po 11 hodině možná čas, kdy už dostáváte hlad, máte chuť a těšíte se na třeba dnešní oběd, i tom si budeme trochu povídat s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou v Seriálu Hubněte zdravě, a já ji tímto zdravím ve studiu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Budeme mluvit o tom, jestli existují jídla, která způsobí, že brzy po tom jídle máme zase hlad a co v našem životě ta jídla znamenají, jak často si je máme dopřávat, která to případně jsou?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Tak, já bych s dovolením nejprve řekla co to je hlad.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Dobře.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Tak, existuje funkční hlad, to znamená něco, co opravdu …

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Funkční hlad?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Ano, že opravdu naše tělo potřebuje energii, nemá ji dostatek a je to nefalešný signál hladu. Tento signál nastává z různých příčin, buď se vyprázdní žaludek a je už nějakou dobu prázdný a zvyšuje se v něm množství žaludeční kyseliny. Slyšíme takové ty škrundavé, škroukavé zvyku, zvyšuje se peristaltika a tělo se jakoby chystá na to, že už dostane nějakou potravu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Že něco vyždíme z toho, co dostane.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Další je vlastně pokles hladiny cukru v krvi. Při poklesu hladiny cukru, zvlášť tedy poklesu, který je už do takzvané hypoglykemie, normální glykemie je kolem 3,5 až 5,2, to znamená pokud poklesne pod 3,5, tak začneme mít pocit malátnosti, někdy až vlčího hladu, někdy naopak zvedání žaludku a pocitu na zvracení. To je zase způsobeno vlastně ději, které probíhají v trávicím traktu. To důležité je, že oba tyto pocity jsou pocity pravé a jsou to pocity správné. To, že máme hlad znamená, že tělu chybí energie a že se už chystá na to, že dostane doplněnou nějakou stravu. Pak existuje falešný pocit hladu a za něj je zodpovědný podvěsek mozkový a jeho centrum hladu a nasycení.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–A to se projeví jak, jak poznáme falešný hlad?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–My to nepoznáme, protože ten pocit je úplně stejný, ale je to vlastně pocit hladu, který není následován nasycením. Ten člověk jí vlastně a neví, kdy přestat. Tohle to je velmi řídká porucha. Ten vlčí hlad bývá někdy provázen i obtížemi z trávicího traktu, buď tam jsou nějaké průjmy, nebo je tam nucení na zvracení, anebo ten člověk nemá vůbec žádné potíže, ale jenom příšerným způsobem tloustne. Další důvod, proč máme hlad, může být důvod psychogenní, to znamená, že jsme vyčerpaní, jsme unavení, potřebujeme se uklidnit, jsme předráždění a máme vlastně vysokou hladinu stresových hormonů, které zabrání tomu, aby inzulin fungoval správným způsobem na buňky, to znamená on jakoby klepe, ale buňky neodpovídají, neotvírá se ten průchod glukózy do buňky. Tenhle ten hlad vede často také k tloustnutí, a je to ale zase způsobeno hormonálně, to znamená stresovými hormony, které vyloučí ty normální signály.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Takže máme tři druhy hladu a teď o těch hladových jídlech. Po písničce.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Hubneme zdravě možná i s jídly, po kterých je hlad, budeme hubnout zdravě, paní doktorko Cajthamlová, když budeme jíst hladová jídla?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Myslím si, že ne, protože pokud budeme uzobávat, budeme jíst ta hladová jídla a budeme mít každou chvilku hlad, stane se dvojí. Za prvé naše mysl se soustředí neustále na vyhledávání potravy, budeme mít neustále pocit chuti, se kterou můžeme bojovat, hladu, který nám může třeba bránit v soustředění, bránit ve vykonávání normální práce a budeme vlastně neustále v určitém fyzickém stresu, protože při tom uzobávání a jedení vícekrát za den jídel, která vzbuzují krátce nato hlad, tělo nedostane správný vyrovnaný přísun živin. Ten pocit zasycení je totiž způsobem právě tím, pokud máme dostatečný objem toho jídla a zároveň, pokud máme správně vyrovnané takzvané makroživiny – bílkoviny, sacharidy a tuky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–To znamená nesmí to být jednotvárné, a když hladové jídlo v té dobré skladbě těch ostatních, tak má být větší porce?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Samozřejmě, protože my musíme svému tělo dodat takové množství energie, ať už tedy tomu budeme říkat kilokalorie postaru a nebo kilojoulů, kolik odpovídá našemu věku, pohlaví, výšce, váze, zdravotnímu stavu, fyzické a psychické zátěži. Pokud to uděláme, tak žádný hlad nemáme. Pokud to neuděláme, no, tak samozřejmě ten hlad je pouze signál, že bychom se měli najíst.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Se seriálem Hubněte zdravě se dostáváme k dalšímu povídání s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Mluvili jsme o tom tedy, že jsou hladová jídla, že se nemůžeme soustředit jen na ně, že třeba i v tomto případě větší porce. Ale teď prakticky, co mezi taková hladová jídla patří? Mě osobně napadá rýže třeba, že po ni bývá hlad.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Někdo tvrdí, že i jablka, že po nich bývá hlad, to znamená, že když si dám rýži, že si téhle přílohy mám dát víc na talíř, než třeba, kdybych si dával brambory nebo knedlíky nebo těstoviny?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Tak, já zkusím odpovědět. To znamená tou složkou potravy, která je jakoby hladová, to znamená tělo ji rychle spotřebuje na rychlý zdroj energie nebo na doplnění rychlé energie, to jsou sacharidy. Sacharidy ať už ve formě těch jednoduchých cukrů, což jsou cukry ve formě toho, co si sypeme třeba do čaje nebo ve formě medu nebo ve formě ovoce, které je sladké, tak tyto sacharidy, pokud nejsou kryty dalšími složkami – makroživinami, což jsou bílkoviny a tuky, které jsou odpovědné za to zasycení, tak jsou velmi rychle spotřebovány na krytí té rychlé energie. Správně jste říkal třeba rýže, totéž bude třeba, pokud bychom jedli jenom brambory, a za chvilku nato poklesne hladina krevního cukru a tělo opět signalizuje hlad. Pokud není naplněn žaludek, což se děje tehdy, pokud konzumujeme jídla bohatá na vlákninu, čili zeleninu spíše než ovoce, anebo pokud není trávení tíže stravitelných věcí jako jsou bílkoviny, zase po mase nebo po soje nebo po tvarohu, ten pocit nasycení trvá delší dobu, anebo pokud ten sacharid není ve formě škrobu, to znamená té látky, kterou je potřeba postupně rozštěpit, no tak máme velmi brzy hlad. Věci, které způsobují pocit hladu, to jsou věci, které vlastně zvyšují produkci žaludeční kyseliny. Jsou to různá koření, jsou to různé třeba likéry. To víme, že existují likéry, které pijeme před jídlem, aby se nám jakoby zvýšila chuť k jídlu, stejně tak chuť k jídlu zvyšuje například vývar, což je zejména masový vývar, což je látka, která neobsahuje prakticky příliš mnoho živin, ale obsahuje aminokyseliny, které jsou velmi dobře zpracovatelné a tudíž zvýší množství žaludeční kyseliny a my máme krátce poté hlad, proto by třeba oběd měl být zahajován nějakou polívkou ideálně, která obsahuje vývar.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Radí doktorka Kateřina Cajthamlová.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Hubneme zdravě, to je seriál, který stále posloucháte na vlnách Českého rozhlasu Region, rádia vašeho kraje, za mikrofonem Patrik Rozehnal a také doktorka Kateřina Cajthamlová. Kdy zařadit ta hladová jídla do jídelníčku, teď mám na mysli i třeba denní dobu, ne asi roční období, to ne, ale jestli se takováhle jídla hodí k obědu nebo naopak, když po nich dostaneme rychle hlad, tak třeba k večeři, protože pak to zaspíme?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Patriku, vy opět promujete tu myšlenku, že mít hlad je dobré. Já bych znovu řekla, že lepší je mít pocit mírného hladu, a to v době, kdy máme normálně jíst a měli bychom se zasytit, nikoli přecpat. To znamená tato hladová jídla, my jsme ještě jejich seznam vlastně neuzavřeli, mezi ně patří třeba bílé pečivo, hodně oslazené věci, třeba různé ty bonbony sladké. Prostě věci, ovoce samotné, věci, po kterých stoupne rychle hladina cukru v krvi, vyvolá se reakce inzulinu, to znamená je vyplaven inzulin do krevního řečiště, tím rychle zase klesne hladina cukru v krvi a vznikne pocit vlastně hladu té hypoglykémie a celý den máme nevyrovnanou hladinu cukru v krvi. Tohle je špatné pro prakticky všechny naše orgány mozkem počínaje, cévami konče. Tento stav bychom neměli dovolit. Čili jíst samotná hladová jídla, ať už je to bílé pečivo, ovoce, tu rýži samotnou nebo brambory, není dobrý nápad. My bychom vždycky tahle hladová měli kombinovat se zasycujícími jídly. To jídlo každé by mělo obsahovat zdroj sacharidů, zdroj tuků a zdroj bílkovin. Potom nejen, že nebudeme mít rychle hlad, ale naše tělo bude mít dlouhodobou, celkem vyrovnanou dodávku energie, a o to jde především.

Budete mít zájem:  Priznaky Covid A Chripka?

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Možná, že teď na závěr našeho seriálu, kde hubneme zdravě s hladovými jídly, říkám to s nadsázkou, tak bychom měli dát i pár praktických příkladů. Jestliže jste říkala, že existují hladová jídla, nejčastěji třeba formou přílohy, má se to vyvážit tím, že se k tomu dá správný tedy nějaký ten tuk, bílkovina, tak když zvolíme, jak jsme řekli jako hladové jídlo tu rýži, ty brambory, které tam byly a jiné věci, co k tomu prakticky dát, aby to bylo zdravé, abychom třeba zhubli a doplnili jsme to vyváženě těmi dalšími složkami?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Báječný dotaz. Pokud například je někdo vegetarián, nepotřebuje zdroj bílkovin živočišného původu a zdroj tuků živočišného původu, tak si k té rýži může dát například oříšky, může si tam dát nějaký sojový typ stravy, ať už sojové boby samotné nebo tofu, nebo prostě věci, které obsahují větší množství bílkovin. Může přidat vejce, celé vejce nebo jenom vaječný bílek a může přidat, pokud nedal oříšky, trošku nějakého tuku. Tuk je zasycující složka, která navíc u těch sacharidů snižuje takzvaný glykemický index. S glykemickou náloží, čili s množstvím sacharidů v té potravě tuk neudělá nic, ale sníží rychlost, s jakou se ten, ta glukóza ze sacharidů dostává do krve, to znamená to má ale jeden takový nepříjemný efekt. Pokud my ten hlad takzvaně předržíme příliš dlouho, tak nejsme potom schopni tu víceobjemovou stravu pořádně strávit a začneme vyhledávat maloobjemovou vysokoenergetickou například čokoládu, kde ten sacharid je krytý tukem, jenomže technicky to znamená máme šílený hlad a chuť na sladké a my pořád jíme a jíme a stále nám nepřichází signál, že už je to dost, proto můžem tu tabulku třeba sníst na posezení a získáme nadbytečný tuk. A zase v té čokoládě bohužel nejsou bílkoviny ani žádná vláknina, čili pro naši stravu je to strava vlastně velmi nedostatečná, neobsahující ani vitaminy, ani vlákninu, ani dostatečné množství živin. Takže tloustneme a máme neustále obtěžující chutě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Když jsme zmínili tu rýži prakticky a navrhovala jste k tomu nějaké ty další věci, tak co třeba v případě těch brambor?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Ano, ať už k rýži nebo k bramborám, což obojí jsou takzvané přílohy, je dobré dát si, pokud jsme vegetariáni, čočku, fazole, soju, prostě nějaký zdroj bílkovin, třeba vejce. Pokud nejsme vegetariáni, tak kousek masa, zase nějakou vlákninu ve formě zeleniny, prostě dát tam komplet všechny živiny plus trošku omastit. Je velmi důležité uvědomit si, že tuk je důležitou součástí naší stravy, nemůžeme ho úplně vyloučit. Pomáhá vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích, zvyšuje stravitelnost jídla, zvyšuje vlastně naši chuť vůbec, to znamená například rozlišíme správně chutě, pokud máme v jídle trošku tuku a navíc pomáhá trochu k zasycení. Ale je důležité, aby toho tuku nebylo mnoho na úkor ostatních živin.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Radila dnes, tak jako vždy ve čtvrtek touto dobou v našem seriálu Hubněte zdravě doktorka Kateřina Cajthamlová, a poradí i příště.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Já moc děkuji a přeji vám, abyste svůj hlad měli rádi a příliš se ho nesnažili zbavit.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Potraviny, které snižují chuť k jídlu! Díky nim se nebudete přejídat

Mandle

Už malá hrst mandlí vám pomůže zahnat vlčí hlad. Navíc obsahují spoustu antioxidantů, vitaminu E a hořčíku. Ukázalo se taky, že mandle zvyšují pocit plnosti a pomáhají s řízením tělesné hmotnosti.

Káva

Pokud vypijete více než jeden nebo dva šálky kávy denně, může to vyvolat pocity nervozity, ovšem nemusíte se obávat. Naopak, kofein pomáhá zrychlit metabolismus a potlačuje chuť k jídlu. Pozor, nesmíte ale do šálku nasypat hromadu cukru nebo smetany, pak to nebude fungovat.

Zázvor

Po staletí mnoho kultur využívalo zázvorový kořen pro jeho úžasné trávicí schopnosti. Zázvor funguje jako stimulant, který energizuje tělo a zlepšuje trávení, takže pak nemáte hlad. Zázvorové pivo se ale nepočítá.

4 známky toho, že to s alkoholem přeháníte! Otestujte se

Avokádo

Má spoustu mononenasycených tuků, které pomáhají srdci. Kromě toho potlačuje chuť k jídlu, pokud ho konzumujete v klidu. Tuky, které avokádo obsahuje, vysílají signály do vašeho mozku, které mu říkají: Jsem plný!

Kajenský pepř

Podle nedávného výzkumu zveřejněného v časopise Fyziologie a chování může už půlka lžičky kajenského pepře zvýšit metabolismus a způsobit, že tělo spálí dalších deset kalorií navíc.

Nemluvě o tom, že ti, kteří pravidelně konzumují pikantní jídla, spálí v dalším jídle v průměru o 60 kalorií navíc.

Stačí dvakrát denně po dobu jednoho měsíce a zbavíte se dvou kilogramů, aniž byste drželi dietu.

Jablka

Jablka všech odrůd pomáhají potlačit hlad z mnoha důvodů. Za prvé obsahují rozpustnou vlákninu a pektin, což pomáhá navodit pocit plnosti. No a jablka taky regulují hladinu glukózy a zvyšují energetickou hladinu. Kromě toho jablka vyžadují taky hodně žvýkání, což vás nutí zpomalit a dát tělu čas na to, aby si uvědomilo, že už vlastně nemá hlad.

Vejce

Studie ukázaly, že konzumace jednoho nebo dvou vajec ke snídani napomůže pocitu plnosti. Podle studie také lidé, kteří konzumují pravidelně vejce, přijali v průběhu jednoho dne v průměru o 330 kalorií méně než lidé, kteří jedli spíše sladkosti.

Voda

Není to snadné vypít sklenku nebo dvě vody, abyste zahnali chuť na jídlo? Věda říká, ano, je to tak. V jedné studii z roku 2010 lidé, kteří vypili dvě sklenice vody před jídlem, snědli o 75 až 90 kalorií méně než ti, kteří vodu nepili.

Sladké brambory

Podle vědců obsahují tyhle brambory speciální typ škrobu, který odolává zažívacím enzymům, takže zůstávají v žaludku déle – proto vás naplní a vy nemáte hlad. Navíc mají hodně vitaminu A a vitaminu C.

Poznáte, že s vámi není šťastný? Tyhle signály vám to prozradí!

Zeleninová polévka

Horká polévka se zeleninou na bázi vývaru vás okamžitě zbaví hladu a chutí a ještě s minimem kalorií. Zkuste si dopřát hrnek polévky před jídlem nebo si ji dejte jako hlavní chod!

Hořká čokoláda

Vezměte si jeden kousek nebo dva a pomalu si je vychutnávejte. Vybírejte ale takovou, která má minimálně 70 procent kakaa. Hořká chuť snižuje chuť k jídlu, navíc kyselina sterová v hořké čokoládě zpomaluje trávení, takže se cítíte plnější.

Tofu

Tofu není jen rostlinným zdrojem bílkovin pro vegetariány, obsahuje taky hodně isoflavonu genisteinu, který potlačuje chuť k jídlu. Zkuste přidat tofu do vašeho běžného zeleninového salátu.

Žádná snídaně, velká večeře! 10 překvapivých dietních doporučení

Wasabi

Možná jste si všimli, že když jíte sushi, nepotřebujete moc jíst a jste rychleji plní. Může za to mimo jiné wasabi, které potlačuje chuť k jídlu, a navíc je přirozeně protizánětlivé.

Zelený čaj

Nemáte rádi kávu? Pak ji nahraďte zeleným čajem, který pomůže zastavit vaše neustálé chutě k jídlu. Obsahuje totiž katechiny, které zabraňují pohybu glukózy do tukových buněk, což zpomaluje vzestup hladiny cukru v krvi, a zabraňuje tak následnému ukládání tuku.

Skořice

Až budete jíst třeba ovesné vločky nebo ovoce, posypte si je skořicí. Skořice, stejně jako jiné podobné koření (například hřebíček či zázvor), pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, což pomáhá kontrolovat vaše chutě.

Jakých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete zhubnout? Podívejte se na VIDEO:

Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout. • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

Závislost na sladkém nebo chemie těla?

Je to jako začarovaný kruh, naučíme se , že při stresu nebo nepříjemných pocitech si rychle ulevíme porcí sladkého, potom máme černé svědomí a zase stres a zase si něco malého vezmeme. a tukové buńky se nadouvají, je jim dobře.

Krevní cukr máme jako na houpačce, stresem poklesne, čokoládou ho prudce zvedneme, do půl hodiny zase poklesne, tělo žádá další doplnění a dokola tralalalal!!!

Když to tak uděláme dvakrát za sebou, dostaví se kromě chuti na sladké také vlčí hlad, potom už je docela jedno , co jíš, hlavně ať je toho dost. Potom mám zase váčitky a stres, dnes nic, zítra jen minimum jídla a hladovím, tělo nejen že se chystá na další dávky sladkostí a jídla, ale chystá se na ukládání zásob na období nouze.

Panečku, bříško a zadeček rostou, tak dneska s najím a zítra dost, dva dny hladovím a jím jem jogurty a zeleninu, žádné pečivo, zhubla jsem kg, no a nyní si dám aspoň jeden normální oběd.

No a je to tady, vždyť já jsem přibrala kg a půl, co je??????????????????

Neznáte to odněkud??????

Je to čistá chemie těla, projevuje se přirozeně, chce mít dostatek, chce mít vyrovnanou hladinu cukru a fungovat, neumí si samo pomoct, nemůže jíst místo vás.

Tak jestli tohle prožíváte, zacházíte s tělem jako kdysi jí a to dost špatně, je chytré a nic nám neodpouští, je to živý organismus, se kterým je možné se domluvit promyšleně na bázi biologických pochodů. Nepotřebujete prášky ani zázraky, jen trochu zdravého rozumu a vyvážené normální jídlo.

Konzultace, které k jídelníčkům poskytuji, jsou zaměřené na takové individuální potíže, je třeba vypozorovat reakce vlastního těla, dobu, kdy krize přichází a předcházet tomu nebo to alespoň usměrňovat.

Mezi  příčiny nezvladatelné chuti na sladké musíme nutně zařadit nevyváženou hladinu krevního cukru díky  celkově nevhodnému výběru potravin během dne.

Zdánlivě nevinné potraviny vám dokáží „zadělat“ na pořádný problém, který se vleče i několik dnů; nemluvě pak ani o tom, jestliže tyto potraviny jíte několikrát denně, a stále! Patří sem např.

slané brambůrky a tyčinky (je omyl se domnívat, že „po nich se netloustne“ – jsou přece slané!), bílé pšeničné pečivo konzumované bez dalších příloh, proslazované sušené ovoce, slané oříšky…

Jde buď o jídla, která dráždí váš žaludek ke konzumaci dalšího jídla, nebo o potraviny s vysokým glykemickým indexem – tzn., že po jejich snězení dojde k rychlému zvýšení hladiny glukózy v krvi a značné sekreci inzulínu; následně k vlčímu hladu. Takovou „potravinou“ – smutná zpráva pro muže – je i pivo. Má vyšší glykemický index než samotná glukóza!

  • Příčinou chuti na sladké může ovšem být i vaše nadměrné vyčerpání při cvičení – kdy jsou vyčerpány zásoby „paliva“ glykogenu a tělo je chce co nejrychleji doplnit.
  • jezte pravidelně a snažte se minimalizovat stres
  • – pokud se rozhodnete konzumovat sladkost, snižte její glykemický index např. konzumací ovoce nebo použitím vlákniny
  •  – vybírejte si ke konzumaci potraviny nedráždivé, bez speciálního solení, bez přepálených tuků a s nízkým obsahem volných cukrů

Po sladkém budete mít chvíli pokoj a potom přijde prudký hlad. Cukr je „trojským koněm“ tuků! Vysoká hladinu inzulinu, způsobená konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem, nám způsobuje tyto děje v těle:

Do tukových zásob je přiváděno zbytečně mnoho cukru a tuku. Vysoká hladina inzulinu má za následek prudký pokles hladiny cukru, který se zhruba po hodině ohlásí naléhavým pocitem hladu.

Mluvíme o nebezpečném kolísáním hladiny inzulinu a cukru: U mnoha lidí vyvolává jeden záchvat hladu za druhým. Je odpovědné za známé výkyvy výkonnosti a koncentrace. Abyste hubli cíleně a trvale, omezte či zcela vylučte potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Zde na stránkách najdete tabulky GI potravin  pro vaši orientaci.

Co ještě zbrzdí chutě?

Například celozrnný chléb a čočková polévka zastavují usazování tuků, drží vytovnanou hladinu krevního cukru a tlumí chutě . Nekontrolované útoky silného hladu jsou jako kameny, o něž zakopáváte na cestě k štíhlé linii. Vyvolává je výrazný výkyv v hladině cukru v krvi, který pokračuje zvýšeným vyloučením inzulínu. Zásobní hormon inzulín řídí ukládání tuku v tukových buňkách. Čím víc inzulínu proudí krví, o to víc tuku se uzavírá do takzvaných ‚zásobáren‘ ve formě zásobního tuku, a to zvlášť v podkožním vazivu a kolem orgánů v dutině břišní. Navíc se přičinlivý inzulín stará i o přeměnu cukru na tuk. Jestliže konzumujete převážně rostlinné potraviny s vysokou hustotou živin, tento mechanismus ‚tloustnutí‘ se drží pod kontrolou. Pomohou přitom především celozrnné produkty a luštěniny, které obsahují velice komplexní složené sacharidy. Konzumujeme je tedy tak, aby nám krevní cukr nekolísal, návaly vlčího hladu zmizely a ukládání tuku v těle se minimalizovalo, proto si děvčata drží hmotnost pod kontrolou i nadále nebo jdou ještě trochu níž, i když si jídelníčky dělají už sama. Chemie těla není zase tak složitá, jen ji uchopit do svých návyků a šanci má prakticky každý.

Budete mít zájem:  Za Jak Dlouho Prijdou Priznaky Tehotenstvi?

Nějaké bláboly o zázračných prostředcích pusťte z hlavy , to je jen tahání peněz z lidí a efekt – 00 nic.

Možná se naštvete, ale já se musím vrátit k podstatě obezity. U většiny lidí, kteří mají nutkavé chutě opakovaně na sladké a na velké porc krátkých sacharidů, jde o poruchu vylučování inzulinu, po dávce krátkých saharidů, se vám vyloučí víc inzulinu a tělo rychle srazí jejich hlasinu v krvi tím, že je uloží do tkání jako zásoby a do jater jako glykogen.

Pokud se opakují neustále i ‚hříchy‘ tohoto druhu, tělo se této poruchy nezbaví,hladinu cukru v krvi prudce stoupne a klesne a dostaví se další chuť na sladké, člověk je potom jen otrokem chemie těla a chutí, jde se bránit jen hlavou, lze tuto poruchu skoro úplně odstranit jen tím, že třeba se zvýší hlasina cukru malou cereální oplatkou a za ní se sní kousek cel.pečiva, který nám bude hladinu cukru v krvi stabilizovat a pokud to zapijete navrch nízkotučnou bílkovinou, která navozuje sytost a jdete něco dělat a nemyslíte na to , chutě odezní. Ono se hezky řekne jsme jen lidi, jenže tělo to tak nebere, pokud se hřeší tímto způsobem často, je to cesta k cukrovce druhého typu, zdravá výživa , nezdravá výživa. Sice se vypustí nezdravé tuky a jedí ty dobré, ale sladké rozbourá chutě na několik dní a zvýší pocity hladu, pak se nevymlouvejme na tělo, když ono reaguje , jak může, to jen my jsme to nezvládli v hlavě. Chrom může pomoct hladinu cukru trochu stabilizovat a také hořčík, ale nečekejme zázraky. Prostě bílé pečivo a buchty jedli dřív hlavně bohatí lidé a ti byli tlustí a brzy umírali, chudší jedli černý chleba a pracovali do pozdního věku. Konzumace cukru také přináší probukci endorfinů dobré nálady, ovšem i cvičení je dokáže vyplavovat, tak zase máme na výběr cvičení nebo sladké.Většina lidí vybírá to jednodušší. To, co tady prožívá někdo po požití sladkého, je klasika, psychika se nabudí po sladkém, dobré pocity, po hodin+ a ž dvou přichází zvýšený nápor chuti k jídlu zaviněný hypoglykemií, nabaluje se přibývání hmotnosti, pocity vyčerpanosti, náladovost, deprese a znovu toužíme zlepšit si náladu, ale s tou váhou se nám už cvičit nechce, tak zase raději sáhneme po sladkém a celý kruh se opakuje , až jsme jak koule, pomalu umíráme na nesmyslné choroby, které jsme si zavinili sami.

  1. Omlouvám se, že jsem to napsala tak natvrdo, ale když ona je to nepříjemná pravda.
  2. Ještě nové pokusy, jak potlačit chutě na sladké

Kdo má s ní potíže, mohl by si na dopolední svačinu dát to ovoce dělené do dvou menších kousků a mezi nimi jen samotných 30g cel.pečiva, talže po třičtvrti hodině. No testovalo to pět děvčat a u čtyř to zabíralo dobře.

Ovoce zůstává v žaludku jen asi 15 minut a zbytek trávení probíhá ve střevech, kromě banámu, takové dopoledne působí na trávicí trakt odpočinkově. Vyzkoušejte a napište, jak působil na vás, já sama musím říci, že byl fajn.

Člověk je po takovém dopoledni cítí fakt svěží, na nižší váhu dejte 200g ovoce a na vyšší 250g.

Ideální návažnistí je potom oběd se zeleninou, vařenou neloupanou rýží, rybou. Odpoledne by potom mělo být sice s malou dávkou sacharidů , ale ve zvamení zeleniny a bílkovin, aby si člověk doplnil, že je dopoledne nejedl.

Nejčastější výmluva:

Mám děti, mají doma sladkosti
Základní otázka je, když má matka nebo otec sklon k obezitě, proč by dítě vůbec mudelo jíst sladkosti? Zvyk je železná košile, přemýšlejte, jak to vymýtit, domluvte se s rodinou, aby to vašim dětem nekupovali, dětem vysvětlujte, že je bude bolet bříško a u větších, že budou nemocné a tlusté a kamarádi se jim budou smát. Pokud to doma máte, dějte je někam stranou , ne na dosah, taky to jde vyhodit nebo rozdat nepřátelům.Dbejte hodně na to nejen , co jíte vy, ale i vaše děti, nyní je můžete ovlivnit na celý život, aby nemusely bojovat jako vy. Nadprodukce intulinu se začíná pěstovat jedením sladkostí v dětském věku, mějte proto se svými dětmi slitování, ony tomu ještě nerozumí, ale mohou být v dospělosti nešťastné. Přece je máte rádi a nechcete vše vždy řešit na úkor zdraví nejjednodušší cestou.

 Co sladké dělá s tělem, jak může vyprovokovat i smrtelné nemoci a rychlé stárnutí.

O výkyvech ktevního cukru a následných záchvatech přejídání a malátnosti a další chuti na sladké psát už nebudu, budu psát o tom, co e děje v krvi a těle při soustavném předávkování rafinovaným cukrem, jak tělo chátrá , selhává imunitní systém, dostáváme opravdu vážné choroby, hekáme, že nevíme, proč jsme onemocněli zrovna my, no a přitom jsme si tělo rozkládali roky a roky a hlava nemyslela. Člověk nemusí být ani v pokročilejším věku obtloustlý a nemocný některými nemocemi. Základem všeho je povýšit mozek nad chuťové buňky , myšlenku nad pocity. Nechovat se pudově, ale rozumně. Krev rozvádí po těle živiny a bílkoviny do tkání, to vše slouží k udržení rovnováhy v těle, k jeho obnově a správnému fungování. Když je krev neustále přehlcena cukry, jednak se nám opotřebovávají žlázy s vnitřní sekrecí a vznikají poruchy štítné žlázy a cukrovka, jak jsem psala níže, ale ještě něco vážného se děje. Je to plíživé a pomalé a ve finále nás to stojí vždy život. Při nižší hladině cukrů v krvi a při jejím vyrovnané hladině se v krvi cukry při chemických reakcích napojují na bílkoviny tzv.vazbou A – enzymatickou cestou a vytváří glykoproteiny, které potřebuje tělo. Když máme cukru nadbytek a opakovaně sladkými pokrmy rozkolísáváme hladinu krevního cukru, tělo neví , co má dělat. Snaží se cukrů zbavit co nejrychleji, najednou nestačí ani nadměrné množství inzulinu, který produkuje slinivka , najednou je proces vázání cukrů k bílkovinám v krvi moc zdlouhavý, tělo si pomůže tím, že je k sobě váže cestou B – neenzimaticky. Vzniklá sloučenina ovšem není pro tělo přínosná, je to zvláštní druh bílkoviny – glykosylovaná. Najednou má jiné složení než potřebné bílkoviny a místo aby buňky obnovovala, působí na ně toxicky – jedovatě. Tělo , které nemůže pořádně obnovovat buňky, stárne rychleji, vysiluje se jeho imunitní systém, jsme unavení, rezignivaní, popudliví, nejsme to my.Dochází u nás k plíživé degeneraci těla. Najednou máme ztuhlejší klouby a vyšší obsah kyseliny močové v krvi, odvápňují se nám kosti, atrofují svaly a ukládá se více tuk. Stáří přichází nejen opotřebením věkem, ale přichází i nedostatečnou regenerací těla. Čím je menší obranyschopnost těla a špatnější výživa těla,tím více nemocí přichází, k cukrovce se přidá vysoký tlak ,potom taky některá buňka se zblázní a máme rakovinu a přemýšlíme, proč já jsem onemocněl? V obchodech vidíte, že pro zisk výrobci vyrábějí stále chuťově zajímavější potraviny, obsahují hodně cukru a ještě tuku, aby jeho chuť zvýraznil. Spoléhají, že lidé se chovají jak bez hlavy a nakupují ty blbosti a nejen sobě, také je nakupují ve velkém svým dětem, které tak chystají svou štědrostí do hrobu také dřív než by tam musely.

Tak doufám, že jsem aspoň jednomu člověku pokazila chuť na něco sladkého.

No nejsem lékař, ale opotřebitelnost všech orgánů je daná jednak dědičností a jednak stravovacími prohřešky. Když jsou časté a nevedeme zrovna zdravý způsob života, chtějí žlázy s vnitřní sekrecí nerovnováhu v tle nějak napravit. Tím se zvašuje jejich činnost a opotřebovávají se.

Tělo je spojené, pokud nedostatečně funguje štítná žláza, je narušená rovnováha v těle a slinivka začne vylučovat vyšší množství inzulinu, snaží se tělo chránit, ale ono zatím ukládá stále větší tukové zásoby, které inzulin žene do buněk a slinivka se opotřebí, to znamená jediné, cukrovku.

Vysvětlila jsem to hodně zjednodušeně, podílí se na těch procesech více chemických látek, ale snad je to trochu srozumitelné.

  • Vaše lékařka určitě měla pravdu, léky berte pravidelně, aby se rovnováha v těle obnovila.
  • Sladké Vánoce kvůli dětem?

1. Poškozuje imunitu viz.článek o neenzymatických vazbách v těle viz výše. 2. Výkyvy hladiny cukru způsobují podrážděnost a následnou malátnost. 3. Zvyšuje se hladina triglyceridů v krvi – nebezpečné tuky vznikající z cukru. 4. Cukr narušuje vstřebávání minerálních látek a vápníku do těla , nejvíc to škodí u dětí a srarších lidí. 5. Zvyšuje riziko rakoviny vznikající hromaděním kvasících zbytků ve střevě. 6. Zamezuje – li regeneraci buněk stárne rychleji i kůže a šediví více vlasy. 7. Živí plísně a kvasinkové infekce. 8. Napomáhá tvorbě žlučových a ledvinových kamenů. 9. Zvyšuje hladinu serotoninu a zapřičiňuje zúžení cév. 10. Zhoršuje dědičné předpoklady pro sklerózu. 11. Vyvolává inzulinovou rezistenci a opotřebení slinivky a spolu s tuky cukrovku 2.typu. 12. Podporuje ztučnění jater a jejich zvětšení. 13. Zvyšuje přilnavost krevních destiček a podporuje tak vznik krevních sraženin, zánětů žil a embolií.

Kolik toho budete letos péct, kvůli dětem? Chcete aby měly potom náběh ke všem těmto nemocem a přivykly sladké chuti co nejvíce, aby ho v budoucnu konzumovaly ? Máte je tedy fakt rádi?

  1. Čím při dietě sladit?
  2. Bílý cukr je zcela nevhodný, hnědý, melasa a třtinový cukr mají ovšem také dost Kj na 100g , i když nejsou tak moc nezdravé jako bílý cukr, trochu lépe je na tom šťáva z agave, ale i ta je hodně kalorická, nejlepší je stévie , ta sladí mnohem více než cukr a kalotická hodnota je nulová, na netu i v lékárnách a zdravých výživách jde koupit její sušená forma nebo prášek z ní.
  3. Metabolický syndrom

S tím metabolickým syndromem je to laicky řečeno tak, jak píši tady v menu v oddíle ‚ Závislost na sladkém nebo chemie těla‘, tam je popsaný začátek. Začátek je kdysi dávno, když člověk sní víc než by měl a zachutná mu sladké a omezí pohyb.

Hned se neděje nic, ale běda, když se třeba vdáte, vaříte , pečete koláče a také je s miláčkem papáte. no a místo, abyste šli na procházku nebo tančit, zůstanete doma u telky.

Jak to pokračuje několik měsíců, tělo začne strádat, tuk a cukr z jídla převyšují schopnosti metabolismu vstřebat je bez následků a začíná metaboliský syndrom. Trigliceridy se tvoří z přemíry tuků v jídle a slinivka mimo inzulinu na běžné cukry ze stravy produkuje inzulin i na jejich zpracování.

Tvoří ho velké množství,Tukové buňky v těle rychle ukládají cukry změněné na tuky a nafukují se, proto mnohé obézní ženy jsou jakoby napumpované vzduchem. Ale jsou bohužel nadíté tuky. Slinivka se touto nadprodukcí opotřebovává a my máme na nezdravou stravu skoro závislost.

Pokud se to nezastaví včas, poškodí se většinou i štítná žláza a tuky začnou vytvářet pláty i v cévách, zvyšuje se tlak krve, je nutné brát léky na štítnou žlázu a vysoký tlak a nemoci jedou dál a dál.

Kdo začne včas vše korigovat , je to zvládnutelné aspoň na 10 – 20 let bez následků, projevy metabolického syndromu ustoupí a tělo se snaží ozdravit svoují vlastní podstatou. U cukrovkářů 2.typu ve starším věku, ta naprodukce inzulinu trvala o dvacet let déle a cukrovka se už rozvinula, zhubnou, hodnoty se vylepší, ale zcela vymýtit se to už nepodaří, jediná zbraň je ta zdravá strava, kterou nastoupila a vycházky a doma asi kvůli kloubům v jejím věku rotoped.

Snad takové vysvětlení bude stačit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector