Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál?

Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál?

Buňky vašeho těla čelí každý den hrozbám. Viry a infekce na ně útočí. Volné radikály také mohou poškodit vaše buňky a DNA. Některé buňky se mohou z poškození vyléčit, zatímco jiné nemohou. Vědci věří, že molekuly zvané volné radikály mohou přispět k procesu stárnutí. Mohou také hrát roli v nemocech, jako je rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění.

Antioxidanty jsou chemikálie, které pomáhají zastavit nebo omezit škody způsobené volnými radikály. Vaše tělo používá antioxidanty k vyvážení volných radikálů. Tím vaše tělo chrání před poškozením buněk. Antioxidanty mohou chránit organismus a zvrátit některé již vzniklé problémy. Také posilují vaši imunitu.

Volné radikály a antioxidanty

Volné radikály jsou přírodní nebo umělé prvky. Mezi činnosti, procesy a chemikálie, které mohou vést k oxidačnímu stresu, patří:

  • chemikálie, které vaše tělo vyrábí přeměnou potravin na energii
  • environmentální toxiny, jako je tabák, alkohol a znečištění životního prostředí
  • ultrafialové paprsky ze slunce nebo solária
  • další záření
  • látky ve zpracovaných potravinách
  • mitochondriální aktivity buněk
  • nadměrné cvičení
  • poškození tkáně v důsledku zánětu a poranění
  • ischemické poškození
  • konzumace určitých potravin, zejména rafinovaných a zpracovaných potravin, trans tuků, umělých sladidel a některých barviv a přísad
  • vystavení chemikáliím, jako jsou pesticidy a léky, včetně chemoterapie
  • průmyslová rozpouštědla
  • ozón

Tyto činnosti a expozice mohou vést k poškození buněk. Můžete však pomoci tělu bojovat a omezit volné radikály a škody, které způsobují. Můžete přestat kouřit, opalovat se bezpečně a jíst zdravě. A omezit volné radikály mohou také pomoci správně zvolené antioxidanty.

Nejznámější antioxidanty

Vaše tělo produkuje některé antioxidanty. Můžete je také získat z určitých potravin. Mezi běžné antioxidanty patří: 

  • vitamín A
  • vitamín C
  • vitamín E
  • beta-karoten
  • lykopen
  • lutein
  • selen
  • koenzym Q10
  • kyselina alfa-lipoová

Většinu těchto antioxidantů můžete získat zdravou výživou. Ta zahrnuje směs barevného ovoce a zeleniny a celozrnné potraviny. Semena a ořechy také poskytují dobré živiny.

Vitamin C

je ve většině ovoce a zeleniny. Jezte ovoce, jako jsou bobule, pomeranče, kiwi, melouny a papája. A také zeleninu, jako je brokolice, papriky, rajčata, květák a růžičková kapusta.

Kromě toho, že vitamín C (kyselina askorbová) je životně důležitý pro tvorbu kolagenu a velký posilovač imunity, je také silným antioxidantem. Vitamin C snadno poskytuje elektrony k neutralizaci volných radikálů a pomáhá zabránit oxidaci ve vašem těle. Používá se také k výrobě glutathionu, jiného silného antioxidantu.

Může být však těžké získat dostatek vitaminu z potravin, takže je vhodné vitamín C doplnit v suplementech nejméně 500 mg denně.

Vitamin E

Vitamin E je v některých typech ořechů a semen. Například mandle, slunečnicová semena, lískové ořechy a arašídy. Najdete ho v zelené listové zelenině, jako je špenát a kapusta. A také v sójových, slunečnicových, kukuřičných a řepkových olejích.

Vitamin E (tokoferol) je antioxidant rozpustný v tucích a chrání tuky v buněčných membránách před oxidací a poškozením.

To hraje velkou roli v ochraně kůže před poškozením a stárnutím způsobeným volnými radikály, které se tvoří díky UV záření. Existuje 8 forem vitaminu E, i když preferovanou formou je alfa-tokoferol.

Příjem vitamínů E můžete posílit tak, že do své stravy přidáte více ořechů, semen a olivového oleje. 

Kyselina alfa-lipoová

Kyselina lipoová (ALA) je známá jako univerzální antioxidant pro svou schopnost zmírnit oxidační stres v celém těle.

Studie ukazují, že kyselina lipoová podporuje snižování hladiny glukózy v diabetických podmínkách, zvyšuje mitochondriální funkci a bojuje s předčasným stárnutím. ALA má také neuroprotektivní účinky a působí proti rakovině a působí i protizánětlivé.

Kromě svých vlastních výhod může ALA také přispět k opětovnému využití vitamínu C, vitamínu E a glutathionu jako antioxidantů.

Vaše tělo vytváří kyselinu lipoovou k pokrytí základních funkcí, ale vyšší množství jsou potřebná k použití jejího potenciálu jako antioxidantu. Můžete zvýšit příjem ALA ze svalových a orgánových mas nebo doplňků. Cílem je mezi 300 a 600 mg denně.

Koenzym Q10

Koenzym Q10 (CoQ10) je silný antioxidant vyrobený ve vašem těle a používaný k ochraně všech buněčných membrán. Jeho antioxidační schopnosti ho činí nezbytným pro buněčnou komunikaci, mitochondriální funkci a tvorbu ATP (energie pro buňky).

Nízké hladiny CoQ10 jsou spojeny s řadou chronických onemocnění, včetně neurodegenerativních, svalových a srdečních onemocnění, stejně jako diabetu a rakoviny. CoQ10 také pomáhá využít jiné antioxidanty a udržet tkáně mladé a pružné.

Čím jste starší, tím má vaše tělo delší čas přeměny CoQ10 do své aktivní formy ubichinonu, takže zvažte přidání doplňků nebo potravin bohatých na ubichinon, jako jsou maso a tučné mořské ryby. 

Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál?

Beta karoten

Beta karoten je v pestrobarevném ovoci a zelenině. Jezte ovoce, jako jsou broskve, meruňky, papája, manga a melouny. A také zeleninu, jako je mrkev, hrášek, brokolice a sladké brambory. Beta karoten je také v některých typech listové zelené zeleniny, jako je špenát a kapusta. 

  • Vitamin A
  • Vitamin A naleznete v mléce, másle, vejcích a játrech. 
  • Lykopen
  • Lykopen je v růžovém a červeném ovoci a zelenině, což zahrnuje růžové grapefruity, meloun, meruňky a rajčata (ta je ale třeba nejprve tepelně opracovat, jinak zůstane lykopen nevyužit).
  • Lutein

Lutein je v zelené listové zelenině, jako je špenát a kapusta. Můžete ho také najít v brokolici, kukuřici, hrachu, papáji a pomerančích. Je též součástí Beauty Complexu, který si zejména ženy velmi chválí pro své pozitivní účinky na kvalitu pleti, nehtů a vlasů.

Selen

Selen je v těstovinách, chlebu a zrnech, včetně kukuřice, pšenice a rýže. Najdete ho v živočišných produktech, jako je hovězí maso, ryby, krůta a kuře. Můžete ho také najít v ořechách, luštěninách, vejcích a sýrech. Selenu je především v České republice v půdě velmi nepatrné množství, a proto je velmi vhodné dodávat selen v doplňcích stravy anebo používat exotické potraviny.

Každý antioxidant má jiný chemický vliv na organismus. Každý z nich poskytuje různé zdravotní výhody. Příliš mnoho antioxidantů však může být škodlivé. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte dietu nebo užívání doplňků stravy. 

Antioxidanty v superpotravinách

Kurkumin (kurkuma)

Kurkuma je zářivě žluté koření, které úzce souvisí se zázvorem. Původně pochází z Indie, používá se pro vaření a jeho léčebné účinky. Kurkumin je účinná látka v kurkumě. Má silné antioxidační a protizánětlivé účinky a je na něj zaměřena většina výzkumu ohledně kurkumy.

Kurkumin může být účinný při léčbě a prevenci chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční onemocnění a diabetes. Může také pomoci hojení ran a snížení bolesti.

Nevýhodou použití kurkuminu v medicíně je, že není snadno vstřebáván do těla, ale jeho vstřebávání může být zvýšeno spárováním s tuky nebo jiným kořením, jako je například černý pepř. 

Acai Berry

Açaí bobule se pěstují ve Střední a Jižní Americe a jsou plodem amazonské palmy. Acai mají vysoký obsah antioxidantů, zdravých tuků, vlákniny, vitamínů B, hořčíku, draslíku a fosforu. Je prokázáno, že tyto plody mohou pomoci potlačit a opravit oxidační poškození a pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi.

Další bobulovité plodiny

Další odrůdy bobulí, jako jsou borůvky, jahody a brusinky, jsou také bohaté na vitamíny, rozpustnou vlákninu a fytochemikálie. Některé antioxidanty a rostlinné sloučeniny nalezené v bobulích mohou zpomalit růst rakovinných buněk a pomáhají chránit paměť a kognitivní funkce. 

Brusinky

Brusinky patří mezi bobule s nejvyšším antioxidativním účinkem. Brusinky mají mnoho vitamínu C a vlákninu a obsahují jen 45 kalorií na šálek. V antioxidantech bojujících proti chorobám převyšují brusinky téměř každé ovoce a zeleninu – včetně jahod, špenátu, brokolice, červených hroznů, jablek, malin a třešní.

Jeden šálek celých brusinek má 8 983 antioxidantů. I když jsou k dispozici zmrazené po celý rok, na podzim a v zimě si můžete koupit čerstvé brusinky. Čerstvé brusinky uložené v těsně uzavřeném plastovém sáčku v chladničce vydrží až dva měsíce.

Vařené brusinky mohou zůstat až jeden měsíc v zakryté nádobě v lednici.  Brusinky jsou k dostání i v sušené verzi, při zachování šetrné a správné technologie máte zaručeno zachování maximálního možného množství živin a bioaktivních frakcí.

 Anebo můžete užívat brusinky jako doplněk stravy.

Kustovnice čínská (goji berry)

Goji berry, také známý jako wolfberry, je plodina primárně pěstována v Číně a je již dlouho součástí tradiční čínské medicíny.

Nutričně má vysoké koncentrace mnoha vitamínů a minerálů, také fytochemikálií jako je beta karoten, zeaxanthin, a lycopen. Bobule Goji jsou červeno-oranžové barvy a vypadají podobně jako rozinky.

Všeobecně se prodávají jako sušené bobule, ale mohou se také prodávat jako mix bobulí nebo antioxidantů, stejně jako i v tekuté formě (džus).

Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál?

Withania somnifera (ašvaganda)

Ashwagandha, exotická indická bylina, má pozoruhodné vlastnosti ke zmírnění stresu srovnatelné s vlastnostmi účinných léků používaných k léčbě deprese a úzkosti.

Kromě vynikajících ochranných účinků na nervový systém může být ashwagandha slibnou alternativní léčbou řady degenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Ashwagandha má silné antioxidační vlastnosti, kdy pomáhá vyhledat a ničit volné radikály, které se účastní stárnutí a četných chorobných stavů. Ještě pozoruhodnější je, že objevující se důkazy naznačují, že ashwagandha má také protirakovinné přínosy.

Stres, environmentální toxiny a špatná výživa mají negativní vliv na naše nervové systémy. Je známa schopnost ashwagandhy nejen zmírnit stres, ale také chránit mozkové buňky před škodlivými účinky našeho moderního životního stylu. 

Meruňková jádra

Meruňková jádra mají úžasné výhody, které mohou poskytnout díky jejich antioxidačním vlastnostem. Ze semen v ovoci se vyrábí také meruňkový olej. 

Meruňková jádra jsou obrovským zdrojem vitamínu B17, draslíku a železa. Jádra obsahují neuvěřitelně vysoké hladiny mononenasycených mastných kyselin. Silné antioxidanty, které jsou v jádrech, mohou pomoci eliminovat volné radikály. Pokud se používá meruňkový olej na pokožku, pak po aplikaci zanechá pokožku zdravou, hladkou a zcela revitalizovanou.

Vitamín B17 je jedním z více vzácných vitamínů v tomto světě. Není snadno dostupný, ale má obrovské výhody pro zdraví. Tento vitamín má vlastnosti, které mohou napomoci oddělení nádorových buněk.

Samotná meruňková semena obsahují nejvyšší množství této sloučeniny zabíjející rakovinu. Způsob, jakým vitamin B17 funguje, je ten, že je schopen poskytnout okamžitý nápor kyslíku do částí těla s nedostatkem kyslíku.

Budete mít zájem:  Rozmarýna Pro Zdraví Prostějov?

To je proces, kterým musí buňky projít, aby mohla proběhnout detoxikace. Celková detoxikace buněk pomáhá eliminovat ty, které mohou být poškozené.

Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál?

Chlorella

Impozantní nutriční profil chlorelly navádí k tomu, aby se chlorella nazývala jako superpotravina. I když její přesný obsah živin závisí na pěstitelských podmínkách, použitém druhu a způsobu zpracování doplňků, je jasné, že obsahuje několik užitečných živin.

Chlorella obsahuje: 

  • Protein: Chlorella obsahuje 50–60% bílkovin. Navíc je to kompletní zdroj bílkovin, což znamená, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin
  • Vitamín B12: Některé odrůdy chlorelly mohou také obsahovat vitamin B12
  • Železo a vitamín C: Chlorella může být dobrým zdrojem železa. V závislosti na doplňku, může poskytnout kdekoli od 6 – 40% vaší denní potřeby. Je také vynikajícím zdrojem vitamínu C, který pomáhá vstřebávat železo
  • Další antioxidanty: Malé zelené buňky chlorelly poskytují širokou škálu antioxidantů
  • Další vitamíny a minerální látky: Chlorella poskytuje malé množství hořčíku, zinku, mědi, draslíku, vápníku, kyseliny listové a dalších vitamínů B
  • Omega-3: Stejně jako u jiných řas, chlorella obsahuje omega-3. Pouze 3 gramy chlorelly poskytují 100 mg omega-3.
  • Vláknina: Ve velkých množstvích může být chlorella dobrým zdrojem vlákniny.

Kelp

Kelp, druh mořských řas, je plný dobrých živin, které mohou prospět vašemu zdraví a možná i předcházet nemocem. Tento typ mořských řas je již v mnoha asijských kuchyních základním zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Možná jste viděli tuto mořskou rostlinu na pláži. Kelp je typ velké hnědé řasy, která roste v mělké a na živiny bohaté slané vodě, v blízkosti pobřežních vod po celém světě. Mírně se liší barvou, chutí a nutričním profilem podle typu.

Protože absorbuje živiny z okolního mořského prostředí, je řasa bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a enzymy.

Kelp je často považován za superpotravinu díky svému významnému minerálnímu obsahu. Obsahuje zvláště vysoké koncentrace jódu, který je důležitý pro optimální funkci štítné žlázy a metabolismus.

Mořské řasy, jako je kelp, jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů jódu, což je základní složka produkce hormonů štítné žlázy. Nedostatek jódu vede k narušení metabolismu a může také vést ke zvětšení štítné žlázy známé jako struma.

Olivový olej

Olivový olej obsahuje mnoho prospěšných látek. Vitamin E (alfa-tokoferol), karotenoidy a fenolické sloučeniny (jednoduché fenoly jako hydroxytyrosol a komplexní fenoly, jako je oleuropein) jsou všechno antioxidanty, které přinášejí výhody v prevenci některých onemocnění a stárnutí.

Obsah fenolových látek v olivových olejích se mění v závislosti na klimatických podmínkách v produkční oblasti, kdy jsou olivy sklízeny a jak zralé jsou při sběru. Vliv má také způsob výroby a skladování oleje.

Fenoly mají nespočet biologických vlastností, například hydroxytyrosol inhibuje agregaci krevních destiček a je protizánětlivý a oleuropein podporuje tvorbu kyseliny dusičné, která je silným vazodilatátorem a vykazuje silný antibakteriální účinek.

Olivový olej má také příznivý ochranný účinek proti oxidaci LDL cholesterolu. Navíc také posiluje ostatní buňky v těle proti toxickým účinkům oxidantů. Zdá se, že vysoký obsah antioxidantů ve středomořské stravě významně přispívá k jeho účinku na dlouhověkost.

Vzhledem k tomu, že olivový olej je jediný olej, který lze získat z čerstvého ovoce, si tímto uchovává celou řadu látek, antioxidantů a vitamínů, které mu dodávají přidanou nutriční hodnotu.

Vysvětlením vysokého obsahu antioxidantů v olivovém oleji je pravděpodobně to, že oliva je ovoce, které je vystaveno vzduchu, a musí se tak bránit kyslíku.

Proto syntetizuje větší množství antioxidantů, které procházejí také do oleje. 

Panenský olivový olej, tj. olivový olej, který nebyl rafinovaný nebo průmyslově zpracovaný, je zvláště bohatý na tyto látky a má silný antioxidační účinek, chrání před poškozením volnými radikály a proti tvorbě rakoviny.

Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál?

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Kurkuma – levné koření s léčivými účinky k nezaplacení!

Čeleď: Zázvorovité (Zingiberaceae)

Je to mohutná trvalka, ze které se využívá zbytnělý oddenek podobně jako u zázvoru. Patří mezi nejlevnější koření, ovšem léčivé účinky kurkumy jsou k nezaplacení.

Kurkuma byla hojně využívána již na začátcích ajurvédy, nejstarší celostní medicíny na světě, jejíž počátky se stanovují kolem roku 2000 př. n.l.

Hlavním producentem kurkumy je Indie, další výrobci jsou Čína, Haiti, Indonésie, Jamajka, Maljsie, Pákistán, Peru, Vietnam, Šrí Lanka.

Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál?

Kurkuma v kuchyni

Čerstvá kurkuma se používá oloupaná a nakrájená, sekaná nebo strouhaná. Přidává se do nakládané zeleniny a pikantních chuťovek, slouží také jako konzervační prostředek.

Sušená kurkuma – většinou strouhaná na prášek se používá jako součást kari koření – kromě kurkumy je zde přítomen kajenský pepř, kmín, koriandr, pískavice a další. Bylo totiž zjištěno, že léčivé účinky kurkumy se mnohonásobí společně s dalším kořením, hlavní roli ve společném užívání hraje pepř!

Kurkuma je dobrá s baklažánem, fazolemi, vejci, čočkou, masem, drůbeží, rybami, s rýží, kořenovou zeleninou a dokonce i se špenátem.

Má silně barvící vlastnosti tak se přidává i k dobarvování sýrů, omáček, rýže.

S jakým kořením se kurkuma kombinuje?

Především se kombinuje s pepřem, dále s hřebíčkem, chilli, kokosovým mlékem, s listy i plody koriandru, fenyklem, česnekem, šabrejem kmínovitým, citronelou, semeny hořčice, paprikou a truskavcem vonným.

Kurkuma – léčivé účinky

Některé studie ukazují, že kurkumin má na akutní zánětlivé procesy stejné účinky jako kortizon a fenylbutazon (ale v případě chronických zánětů je jeho účinnost pouze poloviční). Jeho výhodou ale je, že není vůbec toxický.

Hlavní protizánětlivý účinek kurkumy je v tom,  že potlačuje srážlivost krevních destiček a tlumí proces zánětlivých faktorů. Předpokládá se, že rovněž stimuluje tvorbu kortizonu nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy.

Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem.

Kurkuma rozhodně přispívá ke zlepšení zdraví. Kromě léčivých účinků má silné preventivní účinky proti velké řadě zdravotních problémů,  přispívá k posílení imunity. Pokud by vás zajímalo, na jakých principech imunita vůbec funguje a jak ji můžete posílit pomocí bylin, stáhněte si ebook zdarma zde >>>.

Poškození jater

Kurkuma byla v ajurvédské medicíně pokládána za hlavní prostředek k nastolení dobré funkce jater.  Oblíbenou kombinací k léčbě jaterních potíží byla kombinace zázvoru a kurkumy. Zázvor zrychluje krevní oběh a tím zajišťuje urychlenou dodávku kurkumy do jater. Kurkumin, jako antioxidant, je vhodný při infekčních zápalech jater a toxickém poškození jater.

Otrava jídlem

Kurkuma velice účinně hubí bakterie salmonely, která je nejčasnějším původcem otrav jídlem. Kurkuma také působí proti zánětu žaludku a tenkého střeva.

Zažívací potíže

Kurkuma podporuje tvorbu žluči a to vede k lepšímu trávení tuků.

Artridtida

Mnoho výzkumů dokazuje protizánětlivé působení kurkumy. Kurkumin je stejně účinný proti zánětům jako ibuprofen nebo kortizon, ale kukrkuma působí bez vedlejších účinků.

V klinických pokusech bylo pacientům s revmatoidní artritidou podáváno 1200 mg kurkuminu denně. Výsledky byly srovnány s další skupinou nemocných, kteří byli léčeni klasicky fenylbutazonem v dávce 300 mg denně. Ukázalo se, že v obou skupinách došlo prakticky ke stejnému zmírnění ztuhlosti, otoku kloubů a ke zlepšení pohyblivosti.

Rakovina

Kurkuminoidy – látky zodpovědné za žluté zbarvení kurkumy jsou uznávanými antioxidanty, které pomáhají chránit náš organismus před negativním účinkem volných kyslíkových radikálů.

Mají být 5x účinnější než vitamín C a E. Bylo zjištěno, že kurkuma dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk.

Navíc může i zastavit rozšiřování onemocnění a podpořit vlastní antioxidační systém organismu.

Onemocnění srdce

V rámci studií o účincích kurkumy byly ověřovány účinky kurkuminu na reakce arterií při změnách krevního tlaku (tzv “arterial compliance”).

Zapojeno bylo 32 žen náhodně rozdělených do 3 skupin. První skupina užívala doplňky s kurkuminem, druhá placebo a třetí měla cvičební program a k němu ještě užívala kurkumin nebo placebo.

Skupina s placebem nevykazovala žádné změny, ženy jen s kurkuminem a ženy cvičící užívající placebo zaznamenaly shodné zlepšení a nejlepší výsledek vykazovala skupina se cvičením a současným užíváním kurkumy.

Kurkuma také snižuje cholesterol.

Podobných studií bylo založeno více. Závěr je ten, že jak cvičení, tak i kurkumin vyvolávají významné zlepšení srdečního zdraví. Ale jen ti účastníci, u kterých byly aplikovány obě metody současně, dosáhli nejvýznamnějších hodnot zlepšení.

V závěru výzkumu se uvádí:

„Pravidelné užívání kurkuminu by mohlo být významným preventivním opatřením proti kardiovaskulárním chorobám u žen v menopauze. Navíc se však ukazuje, že už samotný kurkumin může být účinnou variantou i pro pacientky, které nejsou schopny cvičit.“

Lidské tělo ovšem nejlépe přijímá kurkumin z kořene kurkumy – potravinové doplňky mívají účinky slabší.

Víte, že kurkumu si můžeme pěstovat i v našich podmínkách?

Kurkuma se chová jako rostlina, která roste od jara do podzimu –  cca od března do října až listopadu. Používají se právě oddenky, které za dobu vegetace – 8 – 10 měsíců zmnoží a tak máme na podzim oddenky k použití a část necháme zase jako sadbu. Není nad to, mít ji čerstvou! Pokud by vás zajímalo jak se pěstuje detailněji, návod je v eknize tady  – klikněte tady >>>

Budete mít zájem:  Příznaky Poškození Jater Alkoholem?

Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál?

Toto je moje kurkuma ????

V jedné diskusi jsem narazila na tento recept s tím, že to bylo pisatelem vyzkoušeno a zabral na bolesti trojklanného nervu a proti bakteriím.

Zamíchejte kurkumu v panenském olivovém oleji, přidejte mletý pepř a chilli pro zvýšení účinku – je to docela husté, vznikne kašička. Uchovávejte v chladničce. Užívejte 3x denně 1 kávovou lžičku. Po 3 týdnech udělejte týden pauzu.

Kurkumu ve větším množství by tedy neměly konzumovat osoby užívající léky na ředění krve – rozhodně po konzultaci s lékařem.

Kurkuma v kosmetice

Ženy a dívky si v některých částech Indie oplachují tvář ve vodě s kurkumou. Kurkuma zanechává zlatavou zář a chrání pleť před akné a podobnými kožními problémy, reguluje totiž činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvení, podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá k regeneraci kůže.

Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál?

Kurkuma rostlina

PS: Pokud nevíte, kde kurkumu sehnat – mám tip:

Portál Tropik.cz nabízí časově omezeně sadbu i vzrostlé rostliny kurkumy:

  • Tady je odkaz na sadbu – je nutné si pohlídat, kdy ji mají zrovna na skladě – klikněte tady
  • Tady je odkaz na výpěstek kurkumy – klikněte zde

12 + 1 způsob využití kokosového oleje

 Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál? 

Ing.Zdeněk Rozehnal

Panenský kokosový olej je až neuvěřitelně univerzální. Dá se využít nejen jako potravina nebo doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika. Jeho široké využití vás jistě překvapí.

A nejlepší na tom je, že vám stačí jen jedno balení kokosového oleje.

Protože je panenský, čistě přírodní a bez jakýchkoliv příměsí, můžete si natírat pokožku stejným olejem, který si večer přidáte do salátu.

Kokosový olej při redukci váhy

Kokosový olej je doporučován dietology, protože se déle tráví a dodává tak tělu energii postupně. Na rozdíl od jiných tuků se v těle neusazuje, protože se rozkládá na glukózu, a samozřejmě neobsahuje žádný cholesterol. Pár lžíček oleje navodí pocit nasycení na několik hodin. Je tedy vhodný při redukčních dietách a napomáhá předcházet JO JO efektu.

Kokosový olej jako potravina

Panenský kokosový olej je jednoduše výborný jako potravina. Má lahodnou chuť i vůni a pokud je za studena lisovaný (panenský), uchovává si vitamíny A, C a E. Také obsahuje lidskému tělu prospěšné mastné kyseliny, především kyselinu laurovou, která je důležitou složkou mateřského mléka.

Kokosový olej můžete používat na přípravu pokrmů i na smažení. Je tepelně stabilní až do 200°C, tudíž se nepřepaluje a neprská. Je výborný pro přípravu palačinek, orientální kuchyně, vajíček i zeleniny. Přidejte si jej ráno do obilné kaše, dejte si jej do salátu nebo namažte na chleba.

Skvěle se dá využít i při pečení vánočního cukroví.

Kokosový olej – péče o pokožku

Kokosový olej se dá výborně použít i jako náhrada běžného tělového mléka nebo krémů. Krásně se vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film. Pokud je vaše pokožka sušší nebo citlivá, pokud máte problémy s popraskanou kůží (například na chodidlech), atopickým ekzémem, vyrážkami a alergiemi, pak je pro vás kokosový olej tou správnou volbou. Můžete jej vyzkoušet i jako odličovadlo.

Kokosový olej na vlasy

V Asii (především v Barmě, Indii a na Srí Lance) je kokosový olej velmi ceněn a používá se pro vlasové zábaly proti lámání vlasů a konečků, a rovněž proti vypadávání vlasů. Je velmi vhodný pro vlasy suché, poškozené a třepivé.

Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává lesk, změkčuje a vyživuje vlasovou pokožku a dokáže zcela odstranit lupy. Také napomáhá snadnému rozčesávání.

Nejlépe působí jako zábal vlasů před jejich umytím, ale můžete ho také prostě vetřít do vlasové pokožky.

Kokosový olej pomáhá proti bakteriím a kvasinkám

Kokosový olej je složen z mastných nasycených kyselin, které obsahují velké množství antioxidantů. Díky tomu je schopen narušit lipidové membrány bakterií, virů a kvasinek, a působí tak jako přírodní antibiotikum.

Opravdu zázračnou schopnost prokazuje při léčení nepříjemné kandidózy.

Podle mnoha zkušeností postačí jedna lžička kokosového oleje denně nebo vnější potírání, a kvasinky, které způsobují kandidózu, postupně zmizí – navlhčenou sliznici intimních partií denně promažte a nechte olej vstřebat.

Kokosový olej také napomáhá hojení vyrážek, jizev či ekzémů. Mimo jiné se i doporučuje přidávat jej do čaje při nachlazení pro zmírnění kašle a bolesti v krku. Ocení ho i ti, které trápí opakované přemnožení kvasinek v trávicím traktu a při chronických žaludečních onemocněních.

Kokosový olej na masáže celého těla

Panenský kokosový olej je velmi oblíbeným masážním přípravkem. Často se využívá při thajské a havajské masáži, a to nejen díky své jemné vůni, ale pro svou dobrou vstřebatelnost. Krásně zvláčňuje pokožku a zanechává ji pružnou a hladkou.

Kokosový olej jako mléko po opalování

Panenský kokosový olej zklidňuje vaši pokožku po delším pobytu na slunci a  regeneruje spálenou kůži. Obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti působení volných radikálů a tak napomáhá proti předčasnému stárnutí kůže a vráskám.

Kokosový olej je přírodní balzám po holení

Ano, panenský kokosový olej můžete využít i jako balzám po holení. Je ideální pro citlivou pokožku, která se holením narušuje. Chemické vody po holení často vytvářejí pupínky na tváři, to se vám s kokosovým olejem nestane. A samozřejmě příjemně voní.

Kokosový olej – balzám na rty

Zkuste použít panenský kokosový olej na rty místo balzámu. Jistě vás jeho účinky překvapí – zvláčňuje popraskané rty, v létě je chrání před slunečními paprsky a v zimě před mrazem.

Kokosový olej bělí zuby

Čistit zuby olejem se vám možná může zdát podivné, avšak opravdu to funguje. Oleje, soli a další přírodní látky se k čištění zubů používaly už od starověku, a dokonce i v dnešní době alternativní medicína doporučuje místo pasty a kartáčku jednoduše použít prst a olej, nejlépe ten kokosový.

Běžné bělící pasty obsahují velké množství agresivních chemických látek, které poškozují sklovinu. Můžete vyzkoušet po čištění zubů běžným způsobem minutu až dvě třít zuby panenským kokosovým olejem. Po několika týdnech budou vaše zuby viditelně bělejší.

Kromě toho panenský kokosový olej zklidňuje dásně a zamezuje tvorbě aftů v ústech.

Kokosový olej pro psy a kočky

Pokud má váš domácí miláček potíže se suchou a podrážděnou pokožkou, s popraskanou kůží na tlapkách (např. v zimě kvůli mrazům nebo kvůli posypové soli na ulicích) nebo se svěděním pokožky, pak kokosový olej je tou správnou volbou. Můžete jej používat také jako doplněk stravy pro povzbuzení imunity, zlepšení kvality srsti i pro vyživení kloubů.

Kokosový olej jako starodávný i moderní lék

Účinků kokosového oleje si v posledních letech začíná všímat i moderní medicína. Panenský kokosový olej podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, čímž  zpomaluje stárnutí buněk.

Kromě toho také působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě a dokonce i rakovině. Podle jednoho průzkumu byl výskyt rakoviny u jedinců užívajících panenský kokosový olej až o 30% nižší než u těch, kdo používali olej jiný.

V poslední době se často mluví i o účinku kokosového oleje na léčbu Alzheimerovy choroby.

Závěr:

Jeden z nejdůležitějších tuků pro člověka je kokosový olej. V první řadě obsahuje víc než 50% kyseliny laurové. Mateřské mléko má asi 14%, colostrum (první mateřské mléko) má také daleko méně. Pokud budeme především ráno užívat kokosový olej (pochopitelně nejlépe bio), tak bude docházet v našem těle k jedné základní reakci.

Kyselina laurová se v organismu změní na monolaurin a ten má zázračnou schopnost likvidovat ‚obaly‘ virů a bakterií. Tím je udělá úplně bezbrannými a náš imunitní systém si s nimi hravě poradí. To se týká třeba také herpes virů nebo virů chřipky.

Druhá věc, neméně důležitá, je to, že základní keton v kokosovém oleji je kyselina beta-hydroxymáselná, která je strašně důležitá pro náš mozek. A je naprosto blahodárná pro celý náš organismus.

Jakmile Indové značně omezili používání kokosového oleje a ghí (přepálené máslo), tak jim výrazně narostl diabetes, protože místo toho začali používat pod vlivem propagace a moderní medicíny například oleje slunečnicové, kukuřičné, sojové či sezamové, jako my. Velice prospěšnou kyselinu beta-hydroxymáselnou obsahuje také máslo pasoucích se krav, ovcí a koz.

David Gutierrez Lékařka tvrdí, že každodenní užívání 4 čajových lžiček kokosového oleje odvrátilo demenci u jejího manžela. Mary Newport je ředitelkou lékařské péče v oddělení intenzivní péče novorozenců v the Spring Hill Regional Hospital na Floridě. V roce 2003 se u jejího manžela Steva poprvé projevily příznaky Alzheimerovy choroby. „Mezi příznaky Alzheimerovy choroby patří progresivní mentální degenerace, charakteristická neschopností vykonávat denní aktivity, ztráta rozlišovacích schopností a paměti,“ takto popisuje tuto nemoc Tom Bohager ive své knížce Everything You Need to Know About Enzymes. Alzheimerova choroba choroba bývá fatální a není na ni žádná léčba. Různé léky, dostupné na trhu, prokázaly pouze omezené účinky při zpomalování progrese této nemoci. A také u manžela paní Newportové se stav zhoršoval i po předepsání tří různých léků. „Mnoho dní, často i několik dnů v řadě byl manžel jako v mlze; nebyl schopen najít lžičku nebo si vzpomenout, jak si může vytáhnout vodu z chladničky,“ vzpomíná si M. Newportová. Začala tedy studovat mechanismus této choroby v naději, že najde nějakou alternativní léčbu. A zjistila, že vědci přičítají mnoho příznaků nemoci tomu, že některé mozkové buňky strádají, neboť ztratily schopnost zpracovávat glukózu. Vědci tedy začali zkoušet, zda zásobování mozku dalšími zdroji energie z alternativních zdrojů by mohlo zabránit umírání buněk a tím i zastavit nemoc. Nejjednodušší cestou, jak tělu umožnit tvorbu potřebné energie pro mozek je konzumovat triglyceridy se středně dlouhým molekulovým řetězcem (medium-chain triglycerides – MCT), které bývají obsaženy v tucích.

Budete mít zájem:  Léky Na Zánět Šlach?

M. Newportová tak došla až k poznatkům, že olej MTC, získávaný z kokosových ořechů nebo palmových semen, je velkým příslibem pro léčbu Alzheimerovy choroby. Začala proto svému manželovi podávat kokosový olej.

A už během dvou dní se u něj projevily známky zlepšení! A po 60 dnech už byl zase vnímavým, šťastným a vtipným.

A v průběhu jednoho roku se u něj vrátila zpět schopnost vykonávat běžné úkony, běhat, velmi se mu zlepšilo chápání čteného textu i krátkodobá paměť.

Snímky mozku pana Newporta pak potvrdily, že atrofie se úplně zastavila.

Pokud se chcete dozvědět více o zdolávání nemocí pomocí léčivé stravy, doporučujeme vám volně přístupnou zprávu „Nutrition Can Save America!“ – ke stažení je na adrese https://www.naturalnews.com/report_N

Originál: https://www.naturalnews.com/030919_coconut_oil_Alzheimers.html

 Koriandrový olej a jeho účinky na zdraví – silný antioxidant a co dál? 

Kim Evans

Většina lidí si myslí, že když vzniknou jednou vrásky, jsou tam napořád. Ve skutečnosti s tím ale můžete dost udělat.

Samozřejmě, výživa a vnitřní čistota jsou klíčem k vyhlazení a není neobvyklé že při pití čerstvých šťáv, komzumace syrových potravin z přírody a dělání mnoha kávových klystýrů vrásky odejdou. Skutečně, toto je kombinace, která nás udržuje mladé a bez nemocí.

Nicméně, lze s tím i něco udělat zvenčí.

Kokosový olej, řepa a mrkvová šťáva

Kokosový olej je báječný pro přestavění vaší kožní tkáně a může být používán pravidelně oběma způsoby pro eliminaci vrásek – jak vnitřně tak zevně. Tento olej hydratuje a znovu vystaví pojivovou tkáň, jelikož příčinou vrásek je poškozená pojivová tkáň.

Používejte šťávu z mladé mrkve a červené řepy pravidelně na svou pleť. Je to velice silné a vitamín A z mrkve je báječný na kůži. Červená řepa je současně známá pro svou schopnost opravit DNA a používání šťávy z řepy v místech, kde jsou vrásky je cestou, jak znovuobnovit poškozenou pleť.

Použití šťávy z mrkve a řepy ve spojení s kokosovým olejem zvyšuje účinek. Kokosový olej svou vstřebatelností pomáhá vtáhnout šťávy do kůže a současně pleť hydratuje. Stačí jen polévková lžíce šťávy a zbytek vypijte. Nechte šťávu působit aspoň 10 minut.

Můžete šťávu, když za nějakou dobu na pleti zaschne, nanést opakovaně.

Kokosový olej a peeling

Po tom, co jste opravili vaší pleť kokosovým olejem a šťávami, budete chtít odstranit odumřelou svrchní část pokožky. Můžete to udělat třením žínky nebo použijte šťávu z nezralého ananasu. Ananas obsahuje enzym bromelain, který přirozeně užírá nejvyšší vrstvu kůže.

Tato ananasová šťáva snadno konkuruje drahým „spa“ kosmetickým procedurám.

Pro peeling použijte tuto ananasovou šťávu s kokosovým nebo olivovým olejem a vtírejte do pleti. Po několika minutách tření zjistíte, že vám na rukou začne ulpívat odumřelá svrchní vrstva kůže.

Poté obličej opláchněte a natřete vrstvou kokosového oleje.

Můžete se tímto způsobem zbavit aspoň 50-60% vrásek. Samozřejmě, čím častěji šťávy a kokosový olej používáte, tím účinnější jsou.

Nezapomínejte na koriandr – část I

Číňané řadí koriandr mezi ty byliny, které podporují nesmrtelnost. Koriandr neboli Coriandrum sativum je velmi účinná bylinka s mnoha přínosy pro zdraví, a proto si vysloužila název “zázračná bylina”.

Koriandr byl objeven archeology v hrobce egyptského faraona Tutanchamona, a tak můžeme sledovat jeho užívání již od doby 5000 let před naším letopočtem.

Významnou úlohu hrál v antické medicíně od Středomoří, přes Střední Východ až po Asii. Je známo, že léčil ‚neštovice‘, a jeho léčivé účinky byly popsány v sanskrtu i v řeckých spisech.

Semena koriandru mají působivou pověst, co se podpory zdraví týká, která je dokonce i v dnešní době srovnatelná jen s máločím.

V Evropě byl koriandr tradičně doporučován jako rostlina proti cukrovce. V Indii byl tradičně využíván pro své protizánětlivé účinky. Ve Spojených státech si koriandr rychle získal popularitu pro svoji schopnost snižovat cholesterol.            

Známý favorit ‚otce medicíny‘ koriandr poskytuje základní prvky, které vaše tělo potřebuje, …

Hippokrates, starověký řecký léčitel, který se stal známý jako ‚otec medicíny”, užíval a doporučoval koriandr velmi často. Koriandr je velmi populární nejen pro své protizánětlivé účinky.

Je typicky známý pro svou pomoc při léčení dlouhého seznamu nemocí, včetně neštovic, průjmu, aftů, anémie, poruch trávení, menstruačních poruchy, zánětu spojivek, kožních onemocnění, poruch hladiny krevního cukru, očních problémů, osteoporózy, artritidy, revmatismu, bolesti hlavy, bolesti i ztuhlosti svalů. Poměrně v nedávné době bylo prokázáno, že koriandr má další významné účinky na naše zdraví.

Koriandr má silný podpůrný účinek na játra a je vynikajícím zdrojem fytonutrientů a flavonoidů.

Koriandr je také úžasným zdrojem draslíku, vápníku, manganu, železa a hořčíku.

Z vitamínů je to kyselina listová, riboflavin, niacin, vitamin A, beta karoten, vitamin K a notná dávka vitaminu C – vše nezbytné pro optimální zdraví.

Koriandrový olej dělá “lepším” vitamin D

Není pochyb o tom, že vitamin D by měl být nedílnou součástí vaší denní podpory. Nicméně spoléhat se na to, že sám zvládne udělat v organismu svoji práci, může být velká chyba. Tady je důvod proč: 

– Většina doplňků nemá dobrou vstřebatelnost. Vitamin D vyžaduje pro správnou syntézu vitamin K. – Vitamin D je prekurzor hormonů. Je nutné dostatečné množství ‚zdravého cholesterolu”, aby produkoval použitelnou formu vitaminu D. – Vitamin D je ‚rozpustný v tucích‘. Trpí-li absopce nedostatkem tuků, nemůže být vitamin D dopraven až do buněk.

– Přírodní vitamin D ‚ze slunce‘ – Pokud chybí dostatečné množství omega-3 mastných kyselin a antioxidantů, tak se významně zvyšuje smrtelné riziko vzniku rakoviny kůže.

Jak řeší koriandrový olej “problémy” s vitaminem D…

TUKY (LIPIDY) Vzhledem k tomu, že vitamin D je ‚rozpustný v tucích”, je nejlepší jeho užití a vstřebání se zdravými tuky. Koriandrová semena obsahují 28,4% tuků z celkové váhy. Další možností získání nejdravějších tuků se širokým záběrem můžete dosáhnout při použití lněného oleje. 

VITAMIN K a A  Jedna porce koriandru obsahuje zhruba 400% doporučené denní dávky (DDD) vitaminu K.

Proto několik kapek koriandrového oleje s vitaminem D umocňuje vstřebávání a syntézu ve vašem těle! Existují také studie, že je také nezbytný dostatek vitaminu A, který ve spojení s vitamínem K zajišťuje správnou absorpci vitaminu D.

Naštěstí koriandrový olej také obsahuje v jedné dávce více než DDD vitaminu A!

CHOLESTEROL  Nejen, že koriandr může pomoci vašemu tělu produkovat dostatečné množství ‚zdravého cholesterolu‘, který pomáhá při produkci vitaminu D, ale studie ukazují, že ve skutečnosti snižuje špatný cholesterol!

ŽALUDEK  Koriandrový olej pomáhá při vylučování enzymů a trávicích šťáv v žaludku, a tak stimuluje peristaltické pohyby a celkové trávení. I kvůli antioxidačním, protiplísňovým a antibiotickým účinkům se koriandrový olej ukázal jako pomocník zvyšující vstřebávání v žaludku, což je užitečný vedlejší účinek při orálním užívání vitaminu D!

IMUNITA Patogeny v těle působí stres imunitnímu systému a mohou tak ovlivňovat hladinu vitaminu D. Silné antibiotické účinky koriandru pomáhají držet patogeny pod kontrolou!

TĚŽKÉ KOVY Běžné toxické kovy jako je rtuť, olovo, hliník a kadmium zhoršují schopnost těla produkovat dostatek vitaminu D.

Koriandrový olej se ukázal být tím nejúčinnějším přírodním chelátorem známých toxických kovů a pomocník při odstraňování rtuti, kadmia, hliníku a olova z těla! Vitamin D nemůže odstranit těžké kovy, a proto se jeho hladina bez pomoci neustále zbytečně vyčerpává!

RAKOVINA KŮŽE Získávání “přírodního vitaminu D” ze slunce je jistě nejpřirozenější cesta, přesto ale představuje velké riziko rakoviny kůže, máte-li nedostatek antioxidantů a/nebo omega-3 mastných kyselin.

Nedostatek omega-3 tuků je ale více rizikový faktor pro rakovinu kůže ze slunečního záření. Koriandrový olej je skvělým zdrojem antioxidantů: 5,598 TE μmol/gram (ORAC jednotky, které udávají schopnost antioxidantů pohlcovat volné radikály), a to díky terpenu a terpenoidním komponentům.

 Nedostatek omega-3 mastných kyselin můžete vždy doplnit za pomoci lněného oleje.

Plus vitamin D sám udrží váš imunitní systém ve střehu, ale nezbaví vás takových onemocnění jako je cukrovka, chronických nemocí, srdečních onemocněních, rakoviny nebo trávicích poruch.

Nicméně pravidelné doplňování vitaminu D (pomocí suplementu, slunečního světla nebo jejich kombinací) společně s koriandrem může skutečně pomoci jak v odstranění, tak i v prevenci před uvedenými problémy. 

Z pohledu tradiční čínské medicíny je koriandr považován za prostředek s protinadýmavými účinky. Jeho chuť je velmi zajímavá a jak naše zkušenosti ukazují, není ani v zimním období problém koupit koriandr v čerstvé podoběKoriandrový olej pak můžete nakoupit v e-shopu u firmy Biopurus se speciální slevou. Typ na použití koriandru v nějakém receptu můžete najít mezi našimi již zveřejněnými recepty nebo se nechte inspirovat dnešním receptem na koriandrové čatný.

Zdroj: activationproducts.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector