Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Alternativní medicína

Bolesti, stres, deprese, poruchy spánku, kožní problémy a další. Možná vás nějaká z těchto obtíží sužuje a nekonečné užívání léků bez většího efektu vás vede k hledání jiného řešen …

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Nemoci a léčba

Syndrom toxického šoku (TSS) je náhlý, potencionálně smrtelný stav, způsobený uvolňováním toxinů produkovaných přemnožen …

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Hubnutí, dieta a zdravá strava

Existuje celá řada zeštíhlujících zákroků a ošetření plastické chirurgie, které ambulantně dokáží změnit vaši postavu a výrazně omladit pokožku, a to ať se jedná o jakoukoli partii …

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Nemoci a léčba

– Lidé vynechávají preventivní prohlídky u praktického lékaře z mnoha důvodů – nemají zdravotní obtíže, z časových důvod …

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Hubnutí, dieta a zdravá strava

Dieta podle DNA je součástí odvětví výživy, které stravovací směry přizpůsobuje do těch nejmenších detailů. Patří ke směru, kterému se říká nutrigenetika. Co všechno obnáší a hodí …

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Nemoci a léčba

V pondělí 20. září 2021 proběhne mezinárodní osvětová akce World GO Day (Světový den onkogynekologických diagnóz) zaměřená na prevenci gynekologických zhoubných onemocnění. V ČR bu …

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Sport a relaxace

I když to tak na první pohled nevypadá, odpočinek je pro podání lepších výkonů opravdovou nezbytností. Dostat se do lepší formy tedy určitě neznamená chodit o to více do posilovny. …

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Duševní zdraví a psychologie

Akné, kožní problém, který trápí nejen náctileté, ale i v pozdním věku dokáže pěkně potrápit. A pokud na vaší pleti nechaly pupínky nepěkné jizvičky, jistě vás zajímá, zda je možné …

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Alternativní medicína

Šafrán je nejdražším kořením na světě, dokonce desetkrát dražším než vanilka. Tvoří jej sušené blizny šafránu setého a j …

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Nemoci a léčba

Vývojová dysfázie znamená specifickou poruchu řeči a jde o poměrně častý problém. Tato komunikační neschopnost zasahuje …

Kopr: vliv konzumace na zdraví a rady pro použití v kuchyni

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Kateřina Hájková 02. 03. 2020   |  10:35

Bylinka kopr často evokuje představu kyselých okurek nebo koprovky. A není divu. Již po staletí má své pevné místo v různých kuchyních a zejména té české. A ne bezdůvodně: nejen, že zajímavě chutná, kromě toho i prospívá zdraví.

Kopr je aromatická bylina s jemnými, sytě zelenými listy. Patří do rodiny petrželek a celeru a lidé ve středověku věřili, že je ochrání před čarodějnicemi. Je známý po celém světě a užívá se v mnoha evropských i skandinávských jídlech. V kuchyni se používají jak jeho lístečky, které chutí připomínají anýz s lékořicí, tak i semena, jež jsou známá jako koření mající podobné aroma jako kmín.

Jednoletka, která se ráda rozrůstá Čerstvý kopr se sklízí zejména na jaře a v létě, lze jej ale pěstovat i ve skleníku, díky čemuž je k dostání prakticky po celý rok.

Pokud se chystáte pěstovat ho doma, pak počítejte s tím, že se jedná o jednoletou rostlinu, která má sklon se znovu vysazovat a rozšiřovat. Kopr je ideální rostlinkou pro pěstitelské začátečníky. Nejlépe roste, pěstuje-li se přímo ze semen.

Po posledních zimních mrazech je nasejte do oblasti, kam hodně svítí sluníčko. Stín totiž kopru příliš nesvědčí. Při správné péči by se první rostlinky měly na povrch vyklubat již po dvou týdnech – dovolte jim růst ještě další dva týdny bez toho, že byste je sklízeli.

Poté můžete začít pravidelně podle potřeby ořezávat listy a pokračovat v tomto způsobu sklízení po celé léto.

Rady pro uchování Společně s dalšími čerstvými bylinkami lze i čerstvý kopr běžně zakoupit v obchodech s potravinami. Kopr poznáte podle dlouhých štíhlých stonků větvících se do drobounkých lístečků.

Ty se běžně používají v receptech, na rozdíl od stonků, jež běžně zahrnuty nejsou. Kopr jako takový můžete použít ve dvou formách: sušené koprové listy jsou obvykle k zakoupení pod názvem koprový plevel, který je jako koření odlišuje od semen.

Jak bylo výše zmíněno, i koprová semena se totiž užívají jako koření a mají chuť blížící se kmínu. Sušený kopr byste měli uchovávat v uzavřené nádobě na koření v suchém, temném a chladném prostředí.

Kopr čerstvý vydrží nejdéle, postupujete-li takto: je třeba jej umýt, osušit, zabalit do papírové utěrky, vložit do sáčku na zip a uložit v ledničce.

Když příroda léčí Mnoho kultur pěstovalo kopr pro jeho léčivé účinky, zejména pro schopnost zklidnit podrážděný žaludek.

Dnes jsou v alternativní a přírodní medicíně využívána zejména jeho semena, která mají antibakteriální vlastnosti a mohou eliminovat zápach z úst a mírnit koliku.

Listy kopru kromě vlákniny a rostlinných fytonutrientů obsahují také malé množství vápníku, manganu a vitaminů A a C.

V kuchyni na sto způsobů Kopr bývá v kuchyni často dáván do souvislosti s lososem. Toho skvěle dochutí v kombinaci s dalším kořením nebo v podobě omáčky.

Kopr si dobře rozumí i s mořskými plody, křupavou grilovanou nebo pečenou zeleninou. Výborně doplní bramborové i zeleninové saláty, pokrmy s vejci či z vajec, kyselé okurky nebo dipy z bílého jogurtu či zakysané smetany.

Semena kopru se používají jako koření například v nakládaných kyselých okurkách.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily…

Čtěte dál Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Říká se, že nejdříve jíme očima. Pro naše smysly a prožitek je tedy dobré si jídlo připravit tak, aby lahodilo i oku. Stejně jako dortu…

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit…

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici….

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Střevní nebo zažívací obtíže bývají při dovolených (nejen) v zahraničí častými nechtěnými společníky. Když vás něco takového přepadne…

Kopřiva a jejich 8 vědecky ověřených benefitů pro zdraví

Osnova:

Jaké jsou hlavní benefity kopřivy?

1. Bojuje proti bolestem kloubů2. Učinkuje na potíže s močovým traktem3. Pozitivní účinky na alergie4. Kopřiva bojuje s ekzémy5. Zastavuje krvácení6. Kopřiva je bohatá na vitamíny a minerály7. Kopřiva pomáhá snižovat vysoký krevní tlak8. Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krviV jaké formě můžete kopřivu užívat?1. Kopřivový čaj2. Kopřivová šťáva3. Kopřivový nálev4. Kopřiováv napářka5. Odvar z kořene kopřivy6. Čerstvé lístky kopřivy7. Kopřivová koupel8. Vaření

Na světě existují rostliny, kterým byste se nejraději vyhýbali. Po kontaktu s nimi vám může na těle zůstat vyrážka nebo může rostlina za určitých okolností vyvolat alergickou reakci. Takto může vypadat na první pohled i kopřiva.

Po dotyku kopřivy se „popálíte“. Někdo říká, že je to dobré na revma. Tak či tak patří kopřiva mezi rostliny, které byste měli vyhledávat. Jen si při jejím sběru musíte vzít rukavice, pokud se kopřivou opravdu spálíte, je to nepříjemné.

Kopřiva byla od pradávna zázračnou bylinou a od začátku se využívala v léčitelství. Dodnes se sbírá nejen nať, ale také listy či její oddenek. Kopřiva se nejčastěji suší. Použít pro zrychlení procesu můžete třeba sušičku nastavenou na 60 stupňů Celsia.

Jaké jsou hlavní zdravotní benefity kopřivy?

Kopřivy jsou bohaté na vitamíny B6, C1, B2 a minerály. Podívejme se na 8 benefitů kopřivy pro naše zdraví.

1. Kopřiva bojuje proti bolestem kloubů a osteoartritidě

Lidé trpící osteoartrózou zažívají denně bolesti v kloubech. Nejčastěji na rukách, v bedrech, na kolenech a páteři. K léčbě této nemoci se nejčastěji využívají nesteroidní protizánětlivá léčiva.

Budete mít zájem:  Ryby v jídelníčku a zdraví – které jíst a proč?

Jeden z výzkumů ukázal, že kopřiva může snížit nutnost brát tyto léky v tak velkém množství. Dobrým nápadem je kombinovat tuto léčbu s léčebnými účinky kopřivy.

Nejvhodnější je lokální použití listů kopřivy přímo na místo bolesti. Kopřiva významně snižuje bolest kloubů. Kopřiva má navíc protizánětlivý účinek, který je užitečný u léčby autoimunitních onemocnění, mezi které patří revmatoidní artritida.

Účinky kopřivy proti zánětům a stavům jako je artritida, jsou potvrzeny i vědeckými studiemi (další studie zde).

2. Kopřiva účinkuje na potíže s močovým traktem

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Jedním z onemocnění v oblasti močového ústrojí je benigní prostatická hyperplazie. Mezi hlavní příznaky nemoci patří zvýšená nutnost močit. I přes vymočení se ale močový měchýř zcela nevyprázdní. Mimo tento příznak se onemocnění projevuje bolestmi při močení a pomalejším tokem moči. Příznaky jsou důsledkem zvětšené prostaty tlačící na močovou trubici.

Kopřiva snižuje příznaky této nemoci. S největší pravděpodobností je to z důvodu obsahu chemikálií v kopřivě, které mají vliv na hormony způsobující tento stav. Kopřiva se často využívá při infekcích močového měchýře.

I účinky na močový trakt jsou potvrzeny vědeckými studiemi.

3. Kopřiva má pozitivní účinky na alergie

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kopřiva se využívá proti alergiím způsobenými pylem nebo prachem. K vedlejším účinkům této alergie patří slzení očí, výtok z nosu, kýchání či svědění.

Kopřiva má protizánětlivé účinky a ovlivňuje receptory a enzymy způsobující alergické reakce. Tuto rostlinu lze využít také ke zmírnění příznaků senné rýmy.

Účinky kopřivy proti senné rýmě a alergiím jsou vědecky podloženy.

4. Kopřiva bojuje s ekzémy

Ekzém se ve většině případů projevuje suchými a svědivými skvrnami na kůži. Díky antihistaminikům a protizánětlivým účinkům kopřivy je tato rostlina využívána k boji s těmito příznaky ekzémů. Kopřiva se aplikuje perorálně či se aplikuje lokálně.

5. Kopřiva zastavuje krvácení

Bylo vědecky zjištěno, že u produktů s obsahem kopřivy, se během chirurgických zákroků při aplikaci na kůži snižuje krvácení.

Jeden z nejmenovaných produktů na zastavení krvácení tzv. krevní zátka patří mezi nejvýznamnější produkt v této oblasti. Tento produkt je tvořen kombinací kopřivy, lékořice, alpinie, tymiánu a vinné révy. Tyto přísady společně zastavují krvácení.

6. Kopřiva je bohatá na vitamíny a minerály, je skvělým antioxidantem

Listy a kořen kopřivy obsahují velkou škálu živin. Mezi nimi najdete vitamín A, C, K a vitamín B. V kopřivě jsou obsaženy také minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík. V této rostlině najdete řadu tuků, aminokyselin, polyfenolů, pigmentů a antioxidantů.

Kopřiva je výborný antioxidant. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Je vědecky ověřeno, že extrakt z kopřivy zvyšuje antioxidanty v těle.

7. Kopřiva pomáhá snižovat vysoký krevní tlak

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Vysoký krevní tlak je vážným zdravotním problémem. Vystavuje vás vyššímu riziku mrtvice a srdečních chorob. Kopřiva se k léčbě vysokého tlaku využívá již od pradávna. Kopřiva obsahuje sloučeniny působící jako blokátory vápníkových kanálů, které uvolňují srdce snížením kontrakcí.

8. Kopřiva pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Podle některých provedených studiích na zvířatech dokáže kopřiva snížit hladinu cukru v krvi. Tato rostlina obsahuje sloučeniny napodobující účinky inzulínu (studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013820).

V žádném případě ale nenahrazujte inzulín. Je potřeba ještě více vědeckých studií, aby se mohla kopřiva využívat místo inzulínu.

Co dokáže kopřiva vyléčit?

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kopřiva si dokáže poradit i se zmíněným revmatismem. Je dobrá při léčbě chudokrevnosti, včetně dalších chorob krve. Kopřiva je výborný čistič krve. Po kopřivě sáhněte také při problémech s trávením, průjmy či plynatostí. Často si možná kladete otázku – jak se zbavím chřipky? Využijte léčebné účinky kopřivy. Tato rostlina léčí vedle zmíněných obtíží také bronchiální astma, onemocnění jater, ledvin, žlučníku, problémy s vaječníky a slinivkou či bolesti hlavy.Pořezali nebo odřeli jste se? Kopřiva zastavuje krvácení, působí protizánětlivě a pomáhá léčit rány.

Kopřiva má blahodárné účinky proti vypadávání vlasů, řeší ekzémy a pomáhá s alergiemi.

V jaké formě můžete kopřivu užívat?

Kopřivu nemusíte využívat pouze na vaření čaje, ale můžete ji skvěle využít do vaření či do koupelí. Jak se dá kopřiva užívat?

1. Kopřivový čaj

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Účinky kopřivy ve formě čaje jsou poměrně známé. Můžete si připravit velmi snadno například jarní očistnou kůru. Do hrníčku nasypte dvě lžičky listů z kopřiv a zalijte zhruba čtvrtlitrem vroucí vody. Nechejte kopřivy deset minut louhovat. Následně čaj sceďte. Takto připravený čaj můžete pít horký či vlažný.

Kopřivový čaj pomůže proti únavě, ale může pomoci vyřešit záněty močových cest. Kopřivový čaj funguje jako prevence proti ledvinovým kamenům, omezuje premenstruační syndrom a bojuje s chudokrevností. Tento čaj byste neměli dávat dětem do dvou let, a pokud užíváte léky, před přípravou se poraďte s lékařem.

2. Kopřivová šťáva

A opět se budeme točit kolem nápojů. Z kopřiv si můžete připravit výbornou šťávu, kterou můžete přidávat do vody a vytvořit si tak lahodný osvěžující nápoj. Šťáva je dobrá na vysoký krevní tlak a pomáhá při léčbě žloutenky a hemoroidů.

3. Kopřivový nálev

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Proč byste si měli z kopřivy vytvořit nálev? Nálev má skvělé účinky na posílení vlasů. Kopřivu stačí nechat projít varem, nechat vývar zchladnout a nalít na vlasy.

4. Kopřivová napářka

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kopřivu můžete využívat také ve formě pleťové masky, kdy se hodí kopřivu nakombinovat s medem. Jedná se o dobré řešení při potížích s mastnou pletí.

5. Odvar z kořene kopřivy

U kopřivy nejsou léčebné jen lístky, ale také kořen. Pokud si připravíte odvar z kořene, pročistíte žaludek a plíce.

6. Čerstvé lístky z kopřivy

Čerstvé lístky z kopřivy bojují proti zánětu nervů rukou a noh, bolestem zad a kříže, padoucnici a mrtvici.

7. Kopřivová koupel

Pokud jste si říkali, že ve výčtu možností chybí koupel z kopřiv, měli jste pravdu. Nesmíme na ni zapomenout. Taková koupel bojuje proti zúžení cév na nohou a v oblasti rukou. Koupel pomůže zmírnit bolesti páteře.

8. Vaření

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

A v neposlední řadě se dá kopřiv využít při vaření. Z kopřiv si můžete uvařit obdobu špenátu nebo připravit jemnou krémovou polévku. Máte rádi spíše maso? Z této bylinky si můžete vytvořit chutnou nádivku nebo vložit kopřivy mezi maso při dušení.

Tím, ale možnosti nekončí. Lze připravit kopřivové krokety, lívanečky nebo můžete přidat kopřivy do bramborové kaše. Kaši tak skvěle dochutíte.

Závěr:

Není náhoda, že se v přírodě nachází rostliny se silnými benefity pro naše zdraví. Kopřiva mezi ně patří a věděli to lidé již v dávných dobách. Kopřiva může pomoci s očistou, posílit zdraví, ale i zpestřit jídelníček.

Pokud jste o kopřivě nevěděli vše, nyní se již můžete vydat ji trhat. Dávejte si pozor, kde kopřivy trháte. Například kopřivy u cest nebo ve městech nemusí být nejzdravější.

Kopr je i zajímavá bylinka. Znáte jeho léčivé účinky?

O výživě 25. 8. 2018 | tla

Kopr známe hlavně v souvislosti s jídlem. Méně známy jsou jeho léčivé účinky. Aromatické látky způsobují časté použití hlavně v kuchyni, ať už se zavařování okurek bez kopru neobejde, nebo se moderně využívá při přípravě zálivek, dipů a salátů. Z léčivých účinků nutno vyzdvihnout příznivý vliv na trávení, tvorbu mateřského mléka a podporu regenerace cév.

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?Kopr má široké využítí. I jako léčivá bylinka ze Shutterstock.com

Aromatickou bylinu babky kořenářky používaly i jako lék. Doporučuje se přidávat do jídla lidem se zažívacími obtížemi, při nadýmání a plynatosti, křečích v břiše, nechutenství. Ve starých bylinkářkých knihách se o něm píše, že „čistí“ střeva.

Zvyšuje tvorbu mateřského mléka a navíc do mléka přecházejí účinné látky a tím pomáhají kojencům od bolavého bříška. Kromě čerstvé zelené nati se využívá i jeho semen, pro úlevu při plném žaludku se jich doporučuje pár sežvýkat. Odvar z nich zklidňuje a pomáhá usnout.

Semínka se využívají i v čajích při onemocnění močového ústrojí. Kopr nemá žádné nežádoucí účinky. Mohou jej i malé děti. 

  • Čerstvá nať obsahuje vitamínu C (ve 100 g kopru se skrývá zhruba 130 mg vitamínu). Kromě vitamínu C také dále vápník, vlákninu, třísloviny a provitamín A. Semena jsou bohatá na vitamín A, vápník, fosfor, křemík, železo, silice, bílkoviny a éterické oleje. Nejvýznamnější přírodní látky s léčivými účinky jsou monoterpeny a flavonoidy. Monoterpeny aktivují enzymů v našem těle, flavonoidy podporují regeneraci a zpevňování cév.
Budete mít zájem:  Pátá nemoc – příčiny, příznaky a léčba

Nejlepší je syrový. Zamrazením na kvalitě neztrácí

Kopr má vekou výhodu, že se může pěstovat od jara do podzimu. Na zimu se může zavařit, usušit.

  •  „Nejlepší způsob uchování je zamražení. Pokud ho dáte jen do sáčku či krabičky řada aromatických látek se ztratí. Dobrý způsob je uchovat ho jako ledové kostky, napěchovat do tvořítek na led a zalít vodou. Po zmrznutí vyklepnout a až poté přendat do sáčku či krabičky,“ radí Zuzana Douchová.

Kopr si zaslouží šanci. Může být příjemným osvěžením

Jestli jste se zapřísáhli, že omáčku nikdy, i tak byste měli kopr jako bylince přeci jen zkusit. V teplém létě osvěží a lze využít takřka v jakémkoli jídle. Ať finančně nenáročném – třeba brambory na loupačku s tvarohem posune o mnoho příček víš, a to ho nemusíte přidávat do tvarohu a jen s ním jídlo posypat.

Po menu již o trochu dražší – například lososa s koprovým dipem. „Na něj stačí smíchat olivový či řepkový olej s trochou vody, citrónové šťávy, soli, pepře s najemno nasekaným koprem. Lze použít jak na čerstvého, uzeného tak pečeného lososa.

Zkusit ho však můžete i k jiné rybě, třeba právě vytažené z rybníka, u nějž stanujete,“ dává tip nutriční terapeutka.

Koprová nať je ideální do okurkového, hlávkového, rajčatového i bramborového salátu. Dochucuje pomazánky, majonézy, dipy, omáčky a polévky. „Pravá jihočeská kulajda se bez kopru neobejde,“ usmívá se Zuzana Douchová. Skvělý je i na chleba s máslem, ať samotný nebo s ředkvičkami.

Skvělý letní oběd i teplá večeře

„Celoživotní znechucení koprem vypěstované z jídelen je zřejmě způsobeno i dětskou optikou. Bílá omáčka rovná se mléko, které děti často odmítají, navíc teplé a husté. V ní zelené kousky, a jak jsou na tom děti se zeleninou, mnozí rodiče vědí. Navíc co se jim od pohledu nelíbí…

A k tomu ještě maso,“

 uvažuje nutriční terapeutka Zuzana Douchová a říká, že i koprové omáčce bychom měli dát šanci. „Nemusí se připravovat z vývaru, sladkokyselou připravíte rychle a jednoduše jen z mléka, trochy mouky, zakysané smetany a čerstvého, jemně nasekaného kopru.

Dochutit stačí solí, cukrem a octem,“ říká Zuzana Douchová, že s novým bramborem a vajíčkem jde o skvělý letní oběd, či teplou večeři.

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Mohlo by vás také zajímat: Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky? Další článek

Kopr – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kopr vonný (latinsky anethum graveolens) léčí nadýmání, poruchy trávení, zvyšuje tvorbu mateřského mléka, snižuje tlak. Je to jednoletá, až 1 metr vysoká, lysá rostlina. Má přímou, jemně rýhovanou lodyhu, která je dutá. Listy jsou 3-4x peřenosečné, horní méně dělené. Květy jsou malé, žloutkově žluté, plátky podlouhlé.

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • nadýmání, plynatost
  • křeče břicha, žaludeční křeče
  • poruchy trávení
  • podpora laktace – tvorby mateřského mléka
  • hypertenze – vysoký krevní tlak
  • zlepšení prokrvení srdečního svalu (myokardu)
  • nemoci močového systému
  • celkové zklidnění organismu

Plodem jsou dvounažky vejčité až okrouhlé, čočkovitě zploštělé. Rostlina kvete v červenci a srpnu. Semena dozrávají na podzim. Celá rostlina je silně aromatická. 

Používané části:

Používají se hlavně semena, případně kvetoucí nať.

Léčivé vlastnosti kopru:

Kopr se používá hlavně při zažívacích potížích, nadýmání, plynatosti, křečích v břichu, nechutenství.

 Je vhodný pro kojící matky, neboť jednak zvyšuje tvorbu mateřského mléka, a navíc do mléka přecházejí účinné látky a tím pomáhají kojencům.

 Dále se kopr využívá ke snižování krevního tlakuzlepšení činnosti a prokrvení srdečního svalu a celkovému posílení organismu. Kopr se používá i do čajů při onemocněních močového ústrojí a na celkové zklidnění.

Zůsob použití:

Semeno se používá rozemleté na prášek nebo roztlučené v hmoždíři a bere se zhruba půl moka lžičky 3x denně. Pokud možno jej nedrtíme „do zásoby“, ale bezprostředně před užitím.

Je též možné dělat nálev z kávové lžičky rozdrcených semen. Pijí se 2-3 šálky denně. Semena se kombinují s anýzem, fenyklem, koriandrem. Z kvetoucí natě se dělá nálev a pije se 3x denně.

 Nať se dá dobře kombinovat s heřmánkem nebomeduňkou.

Kontraindikace:

Kopr nemá žádné kontraindikace ani vedlejší účinky. Je vhodný i pro malé děti a kojící matky.

Koužití v kuchyni: 

Kopr se používá jako čerstvá zelenina na různé saláty. Dále na přípravu omáček, jako koření, přidává se do sterilovaných okurek a čalamáda podobně. 

Rozšíření a výskyt:

Kopr pochází ze střední a východní Asie. U nás se pěstuje, občas i zplaňuje.

Sběr:

Semeno se sbírá na podzim po úplném dozrání, dřív než začne volně vypadávat. Nejlepší doba sběru je v podvečer.Nať se sbírá po celu dobu vegetace přes den.

Možnost záměny:

Kopr má své charakteristické aroma a chuť. Lze jej zaměnit především s fenyklem, snad i koriandrem či anýzem. Ve volné přírodě jej nesbíráme, mohlo by dojít k záměně s jinými miříkovitými rostlinami, které jsou jedovaté.

Pěstování:

Semena kopru lze koupit v každém zahradnictví. Vyžaduje slunečnou, chráněnou polohu. Dostatek vláhy, výživnou, hluboce zpracovanou půdu.Semena se vysévají v květnu.

Obsahové látky:

Silice, deriváty kumarinu, bílkoviny, aminy, organické kyseliny, flavonoidy, karoten, minerály a další.

Zajímavosti:

Žvýkání semen kopru se doporučuje pro zažehnání škytavky.

Kopr a jeho léčivé účinky – Vše o bylinkách – použití, účinky, pěstování

Kopr a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kopr vonný je jedna z aromatických bylin, která má dlouholetou tradici u nás i ve světě. Pěstoval se v Evropě již ve 3. století n. l. Kopr je původem z Asie. Divoce roste po celé jižní Evropě. U nás se s oblibou pěstuje v zahradách a jen zřídka zplaňuje. Ale i tak ho nacházíme jen v blízkosti místa, kde byl pěstován. Pro svou nezamněnitelnou vůni je často používaným kořením. Využití však nemá jen v kuchyni při přípravě mnoha pokrmů, ale i kopr a jeho léčivé účinky na naše zdraví jsou známy již odpradávna.

Popis

Kopr vonný (Anethum graveolens), jinak také kopr zahradní, je jednoletá rostlina patřící do čeledi miříkovitých.Z malého kořene vyrůstá jemně rýhovaná, lysá a modravě ojíněná lodyha, dosahující výšky téměř jednoho metru. Lodyha se větví. Její listy jsou mnohonásobně rozdělené na drobné, nitkovité úkrojky.

Kvete od července do září žlutavými květy, které jsou sestaveny do okolíků. Okolíky mají kolem deseti paprsků. Podkvětý semeník uzrává v křídlaté, smáčknuté nažky.

Použití kopru

Kopr je oblíbeným kořením v celé Evropě, ale i v Asii a Americe.

Koprová nať se používá do omáček, polévek, tvarohových pomazánek, ale lze ho přidat i do okurkového, hlávkového, rajského a bramborového salátu.

Celé rostliny kopru jsou nepostradatelnou přísadou při nakládání zeleniny (okurky, cibulky), do bylinkového octa a bylinkového másla. Je vhodný i k rybám a k masům dušeným na bylinkové směsi.

Kopr se dá používat čerstvý, sušený, sterilovaný, v soli nebo v kyselém nálevu. Sušená nať a semeno se dávají také do kořenících směsí. Koprové silice se využívají v parfumérii a likérnictví. Své místo má i v lidové medicíně.

Kopr a jeho léčivé účinky

Kopr vonný obsahuje asi 3 % eterického oleje neboli rostlinné silice. Ten má hořkou, ostrou chuť a aromaticky voní. Svou vůní připomíná kmín. Získává se z kopru destilací semene nebo i nati. Tam je ho však značně méně.

Z účinných látek obsahuje bílkoviny, vláknina, sacharidy, tuk, železo, vápník, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C a mnoho dalších. V domácím lékařství se využívá především koprového semene někdy i nati.

Kopr v lidském organismu podporuje trávení, je mírně močopudný a má celkově uklidňující účinky.

Koprové semeno

Kopr a jeho léčivé účinky se využívají především při všech poruchách trávení, jako je například nadýmání, plynnatost, nechutenství, křečích v břiše a podobně, většinou ve formě nálevu. Již odpradávna se koprového semene používalo také při dětské kolice (v kombinaci s heřmánkem), protože je jemnější než většinou používaný fenykl.

Koprové semeno má močopudné účinky, proto dobře působí při onemocnění močových cest, většinou také ve směsích z jinými bylinkami. Bývá součástí různých čajových směsí na zklidnění a bolest hlavy. Vhodný je i pro kojící matky, protože zvyšuje tvorbu mateřského mléka.

Nálev z koprového semene
Dvě čajové lžičky drceného koprového semene se zalijí šálkem vroucí vody, nechají se 10 minut louhovat a potom scedí. Denně se pijí 3 šálky.

Koprová nať

Koprová nať má díky obsaženému vápníku vliv na pevnost kostí. Je také zdrojem vlákniny, čímž podporuje dobré trávení.

Související články:

Kopr vonný – pěstování, využití v kuchyni, léčívé účinky

Kopr je z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Je důležitou bylinkou používanou v kuchyni od Evropy až po Asii. Čerstvý kopr je v sezóně na jaře a počátkem léta, ale často se pěstuje ve sklenících, takže je k dispozici celoročně. Původně rostl jako divoký v pásmu od jižní Evropy přes západní Asii.

Budete mít zájem:  Fyzioterapie nejčastěji řeší bolavá záda, problém je ale jinde

Kopr byl rozsáhle používán starověkými
Řeky a Římany. Zbytky této byliny byly nalezeny dokonce ve švýcarských
neolitických osadách z roku 400 před Kristem. Ve středověku se jeho
použití rozšířilo také do Evropy.

Kopr se hojně používá v řecké kuchyni
(kdo by neznal tzatziky), ale také ve Skandinávii, Německu, střední Evropě,
Rusku, na Balkáně a v Rumunsku.

Odkazy na čerstvé bylinky lze nalézt ve
spisech římských přírodovědců, anglického duchovenstva a německých literárních
děl z 11. století.

Popis rostliny

Kopr je známý svými listy v podobě jemných vláken světle zelené barvy. Vypadá podobně jako fenykl, ale dosahuje nižší výšky – 90 cm. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která se šíří svými semeny. Každá rostlina má jeden stonek.

Pokud osivo, které vyprodukuje, nesesbíráte, má tendenci se sám šířit. Květy jsou velmi malé ve shlucích na stoncích bylinné rostliny. Tato semena prospívají v každé dobře odvodněné půdě.

Kopr má rád oblasti zahrady daleko od otevřených ploch, kde by je mohl vítr polámat.

Pěstování kopru

Kopr si raději užívá plné slunce než částečný stín. Pokud mu toto dopřejete, pak shledáte, že je velmi jednoduché ho pěstovat. Nejlépe se pěstuje ze semen tak, že je rozptýlíte v oblasti s vysokým stupněm slunečního svitu, nejlépe po posledním zimním mrazu.

Lehce je zakryjte půdou a dbejte na pravidelnou zálivku. Výsadba v částečném stínu sníží sklizeň kopru. Po dvou týdnech byste měly objevit rostliny. Do sklizně jim dejte ještě dva další týdny. Pravidelně sklízejte pouze tolik listů, kolik spotřebujete.

Ve sklizni pokračujte po celé léto.

Autor fotografie: H. Zell – CC BY-SA 3.0, Link

Sklízení a uchování

Kopr můžete snadno zmrazit pro
pozdější použití. Semena jsou velmi drobná, a proto mohou být použity jako
koření – například jako pepř. Semeno je primárním zdrojem koprového oleje.

Kopr
ale můžete používat také sušený. Jakmile se květy otevřou, jsou listy této
rostliny bez chuti. Proto je potřeba sklidit je ještě před vykvetením.

Jakmile
listy seříznete, použijte je, dokud jsou ještě čerstvé.

Recepty: Kopr v kuchyni

Listy mají výraznou chuť podobnou petrželce a fenyklu. Semena mají hořkou chuť podobnou kmínu. Sušená forma bylinných listů postrádá živou chuť čerstvých listů. Pro kulinářské účely se používají všechny části byliny.

Kopr není obyčejná bylina ve středomořské kuchyni. Je známá jako koření používané v nakládaných okurkách. Bylina je klíčem k produkci koprového octa (klíčová složka vaření v některých receptech). Najdete ji v mnoha kyselých pokrmech, jako je zelí.

Kopr najdete v citronových omáčkách na ryby, v jogurtech, zakysané smetaně i salátových dresincích.

Tato rostlinka se hodí k jehněčímu i kuřecímu masu a v České republice je hojně rozšířené jeho použití v koprové omáčce nebo v kulajdě (polévce s koprem a houbami).

Vzhledem k jeho delikátní povaze většina kuchařů přidává čerstvé bylinky do svých vařených receptů těsně před odebráním ze zdroje tepla.

Autor fotografie: Noumenon – Link

Čerstvý vs. sušený kopr

Čerstvý kopr lze zakoupit ve většině obchodů s potravinami spolu s dalšími čerstvými bylinkami.. Listy jsou běžně používány v receptech, zatímco stonky obvykle nejsou zahrnuty. Tato rostlina může být používána sušená ve dvou formách: sušené listy jsou obyčejné koření a semena rostliny kopru mají chuť podobnou kmínu.

Skladování

Pokud je úroda rostliny vyšší, než kolik zvládnete ihned spotřebovat, pak se jistě budete zajímat také o vhodné skladování. Pokud kopr spotřebujete v rámci jednoho nebo dvou dnů, můžete jej nechat v plastové krabičce se vzduchotěsným uzávěrem. Jinak by vám mohl rychle vadnout.

Chcete-li jej skladovat o něco déle, umístěte spoustu kopru do nádoby s vodou (jako květiny), pak zabalte do plastikového sáčku a vložte do chladničky. Pro ještě delší skladování je vhodné sušení, kdy si ale neuchová většinu své chuti. Mnohem vhodnější je tedy mrazení. Dobrým způsobem, jak jej zmrazit je dát listy do mixéru nebo kuchyňského robotu.

Naředíme trochou vody, abychom získali pastu, kterou necháme zamrazit v tvořítkách na výrobu ledu.

Zdravotní přínosy kopru

Kopr obsahuje organické sloučeniny, vitamíny a minerály. Mezi ně patří silné monoterpeny, jako je limonen, karvon a anethofuran, stejně jako flavonoidy jako vicenin a kaempferol. Pokud jde o vitamíny a minerály, je to značné množství vitamínu A a C, stejně jako stopová množství folátu, železa a manganu.

Kopr obsahuje organické sloučeniny, vitamíny a minerály. Mezi ně patří silné monoterpeny, jako je limonen, karvon a anethofuran, stejně jako flavonoidy jako vicenin a kaempferol. Pokud jde o vitamíny a minerály, je to značné množství vitamínu A a C, stejně jako stopová množství folátu, železa a manganu.

Podporuje trávení

Kopr se po celá léta používá na gastrointestinální onemocnění, jako je nadýmání, zažívací potíže, bolesti žaludku, apod. Esenciální oleje přítomné v něm mají stimulující funkci a aktivují sekreci žlučových a trávicích šťáv. Tyto oleje také stimulují peristaltický pohyb střeva, uvolňují průchod střev a uvolňují zácpu.

Léčí nespavost

Esenciální oleje obsažené v kopru mají zvláštní a silné
vlastnosti. Jsou současně stimulující, uklidňující a hypnotické. Flavonoidy a
komplex vitamínu B aktivují sekreci některých enzymů a hormonů, které mají
uklidňující a hypnotické účinky, čímž pomáhají lidem dopřát si kvalitní spánek.

Udržuje zdraví kostí

Obsah vápníku v kopru je důležitým prvkem v ochraně před úbytkem kostní hmoty a ztrátou minerální hustoty kostí. Tím přispívá k růstu a vývoji kostí a také opravě poškozených kostí.

Posiluje imunitu

Kopr je dlouhodobě spojován s antimikrobiální aktivitou.
Bylo prokázáno, že zabraňuje množství mikrobiálních infekcí v celém těle.

Uklidňuje škytavku

Škytavka se vyskytuje z různých důvodů, ale primárně vzniká v důsledku spolykaného plynu a jeho opakovaného pohybu směrem nahoru potravinovým potrubím.

Druhou příčinou jsou určité alergie, přecitlivělost, hyperaktivita a nervové poruchy. V těchto situacích může pomoci kopr. Napomáhá vypuzování plynů a také snižuje tvorbu plynu.

V rámci působení bylinky jako sedativapomáhá uklidnit škytavku způsobenou alergiemi, hyperaktivitou nebo nervovými poruchami.

Léčí průjem

Průjem je způsoben především dvěma věcmi: trávením a
mikrobiálním působení. Pokud jde o poruchy trávení, kopr může být velmi
užitečný, protože má velmi dobré zažívací vlastnosti. Za druhé, bylina má
antibakteriální účinky, které zase mohou léčit průjem způsobený inhibicí  mikrobiálních infekcí, které se snaží
napadnout tělo.

Zmírňuje bolest způsobenou artritidou

Autor fotografie: Bff – CC BY-SA 3.0, Link

  • Kopr má taktéž protizánětlivé účinky, takže dokáže snižovat bolesti způsobené nemocemi, jako je například revmatoidní artritida, dna a artritida.
  • Stimuluje menstruaci
  • Rostlina obsahuje flavonoidy, které stimulují vylučování některých hormonů, které pomáhají udržovat správný menstruační cyklus u žen.

Kopr je bylinkou, která v některých z nás evokuje klasickou školní koprovku. Na tu většina lidí nemá dobré vzpomínky.

Vzhledem  k jeho zdravotním účinkům a skvělé chuti jej ale zkuste vyzkoušet i v jiných receptech, třeba si jej nakonec zamilujete. Pro kulinářské účely se používají jak listy, tak také semena.

Tuto rostlinu je snadné pěstovat – šíří se tak snadno jako plevel, takže jej určitě vyzkoušejte vypěstovat i vy! Přinejhorším jej použijete do nakládaných okurek…

Foto

Více fotografií kopru vonného naleznete pod tímto odkazem.

Zdroje

Kopr vonný – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kopr_vonn%C3%BD

KOPR VONNÝ: Jak vypěstovat aromatické koření a uvařit si kulajdu | Prima Living. Prima Living | Prima Living [online]. Dostupné z:https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/kopr-vonny-jak-vypestovat-aromaticke-koreni-kulajda-recept

Kopr vonný – Abecedazahrady.cz. Abecedazahrady.cz – Zahrada, rostliny, pěstování [online]. Dostupné z:https://abecedazahrady.dama.cz/katalog-rostlin/kopr-vonny

Kopr vonný – léčivka, zelenina, i koření | Prima nápady. Prima nápady [online]. Dostupné z: https://primanapady.cz/clanek-1181-kopr-vonny-je-zelenina-koreni-i-lecivka-aneb-i-v-srpnu-jeste-mame-cas-abychom-ho-0

Kopr vonný | Bylinky.info. Bylinky – Vše, co jste chtěli vědět o bylinkách! [online]. Copyright © 2010 [cit. 04.07.2019]. Dostupné z:http://www.bylinky.info/kopr-vonny

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector