Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky

Žádné kalorie a žádný lepek, přesto jde o těstoviny. Navíc surovina bez cukru, bez tuku, proto ideální téměř pro všechny druhy diet. Nový hit a objev pro všechny příznivce zdravé výživy a dietáře anebo jde o přehnané tvrzení?

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky

Ať je váš názor na diety jakýkoliv, stojí za to o rostlinných těstovinách něco vědět. Pocházejí původně z Japonska, kde se konzumují více než sto let a jsou někdy nazývány shirataki nebo jen konjac ( čti konjak) nudle.

Jsou oblíbené v Británii i ve Spojených státech, kde obléhají všechny obchody se zdravou výživou, ale zakoupíte je i v běžném supermarketu. U nás se prodávají pod názvem Perfect pasta nebo Zero noodles – Bezkalorické nudle.

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky

O co vlastně jde?

Jde o průhledné, želatinové japonské nudle, které se vyrábějí z rostliny konjac yam,( latinsky Amorphophallus konjac) respektive z jeho hlíz, nazývaných také někdy Ďáblův jazyk nebo Slonní yam.

Japonský název shirataki znamená  “ bílý vodopád ”, tedy tak, jak nudle vypadají. Hlavní složkou je glucomannan, ve vodě rozpustná dietní vláknina. Označení, bez karbohydrátů, bez cukru, bez tuku a bez lepku je na místě. Pro milovníky různých diet jsou pravým požehnáním.

Jsou lehčí než běžné nebo rýžové nudle, obsahují zdravou vlákninu a výborně zasytí.

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky

Hodí se pro více druhů diet

Pro své složení a vlastnosti jsou vyhledávané pro různé kategorie diet.

Vzhledem k tomu, že jde vlastně o druh rostlinného škrobu, neobsahují tyto nudle karbohydráty ani tuky a tudíž ani nemají žádnou ( anebo jen minimální) energetickou hodnotu, proto se také nazývají “ zero noodles ” , jsou tedy vhodné  pro všechny druhy nízko karbohydrátových a netučných diet.

Celiaci a všichni, kdo nechtějí nebo nemohou jíst lepek mohou také sáhnout bez obav po těchto těstovinách. Další výhodou je, že ideálně zaplní a pomohou tedy regulovat přísun potravy u diabetiků anebo při dietním programu. Jde především o zdravou, rostlinnou vlákninu takže i zastánci zdravé výživy, vegani a vegetariáni si přijdou na své.

Jaká je chuť konjak nudlí? Spíše žádná, ale skvěle absorbují všechny chutě

Dalo by se říci, že chuťově jde o neutrální potravinu. To však nebrání, aby byla připravena jakýmkoliv způsobem, dokonce je schopná do sebe vstřebat chutě a vůně natolik dobře, že hravě soutěží s běžnými těstovinami.

Před každým použitím je však nutné ve vodě naložené, průhledné nudle propláchnout horkou a studenou vodou, a to podle způsobu použití, popřípadě je jen pár minut povařit. A můžete si s nimi vyhrát podle svého gusta, tak jako byste postupovali při vaření s běžnými těstovinami.

Ideální použití je v asijské kuchyni, skvěle se hodí k výrazným omáčkám, do polévek i jídel připravených ve wok pánvi, nakonec zde existuje tradiční spojení s Japonskem, ale není důvod, proč s nimi neexperimentovat také v jiných kuchyních a třeba i té naší.

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky

A tak si připravte netradiční buřt salát s konjak nudlemi, jde o sofistikovanější obdobu klasického buřt salátu, kterému nudle přidají asijský nádech.

Rostlinné nejen nudle, ale i rýže

Není třeba se ostýchat a připravit si lze konjak nudle i na sladko. Pro všechny, kteří mají rádi rýžový nákyp, ale chtějí místo rýže zdravou vlákninu, se hodí zapečené dezerty s hnědým třtinovým cukrem.

Konjak nudle existují i v podobě struktury rýže a zde poslouží skvěle, výborně souzní s orientální chutí kokosového mléka, skořice, kardamomu a pomerančové kůry.

Připravujeme je stejně jako klasický rýžový nákyp, zapékáme do zlatova a pak už se necháme se okouzlit vůní tohoto orientálního dezertu.

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky

Buřt salát z dietního salámu s konjak nudlemi

Potřebujeme:

1 balíček konjak nudlí, např. Perfect Pasta spaghetti
100 g libového jemného dietního salámu nebo šunky
1 malá jarní cibulka
1 zelená paprika
5 červených a 5 žlutých cherry rajčátek
2 plátky sýra holandského typu např. Madeland
3 střední okurky v kyselém nálevu
1/2 žluté cibule

čerstvě namletý pepř

Konjaková mouka – zdravá dietní surovina

Z konjakové mouky se nejčastěji připravují konjakové nudle (např. značky Slimpasta a Shirataki), těstoviny různých tvarů a rýže. Konjakovou mouku je však možné přidat i do běžných pokrmů a nahradit s ní škrob nebo jiná zahušťovadla. Skvěle se hodí například do pečiva, polévek, omáček, marmelád nebo pudinků.

Díky svému nízkému glykemickému indexu (GI udává rychlost vstřebání glukózy do krve z potravy.

Čímž nižší glykemický index potravina má, tím rovnoměrněji dochází k využití energie z jídla a pocit sytosti vydrží delší dobu.) přispívá k udržení optimální hladiny cholesterolu v krvi a oddálení pocitu hladu.

Pro svůj efekt bývá vyhledávaná při nízkokalorických dietách a jako náhrada nezdravých, tučných příloh
.

Na našem webu jsme sepsali celou sérii článků o konjaku a konjakových produktech
.

Rostlina konjak

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky

Plantáže rostlin konjaku, vykopaná hlíza, fialový květ.

Amorphophallus konjac, z latiny přeloženo jako zmijovec indický, je teplomilná rostlina původem z tropických a subtropických oblastí východní Asie.

Ve volné přírodě roste v nížinách a na slunných místech od západní Afriky až po Polynésii.

Lidově se jí přezdívá jako Áronova hůl, ďáblův jazyk nebo hadí dlaň, neboť má netypický kalichovitý vzhled a zajímavý tmavý květ.

Rostlin z rodu Amorphophallus existuje na 163 druhů, a některé z nich možné pěstovat i v našich podmínkách jako pokojovou rostlinu. Konjakovou mouku však lze získat pouze ze zmijovce indického.

Z hlediska nutričního přínosu se nejdůležitější část konjaku ukrývá pod zemí v podobě dužnaté hlízy (konjak kořen – hlíza, má až 25 cm v průměru). Ta připomíná celer, který se stejně jako konjak pěstuje pro své hlízovité kořeny.

Budete mít zájem:  Kterými Vitamíny Se Lze Předávkovat?

Právě z nich se konjaková mouka získává a místní obyvatelé ji hojně využívají do různorodých pokrmů nebo jako léčivý přípravek v rámci tradiční čínské medicíny.

Pozitivních účinků této plodiny si tedy byli po staletí dobře vědomi čínští i japonští léčitelé, kteří ji považovali za důležitou součást potravy.

Kořen je zároveň jedinou částí, která se z konjaku využívá. Z jiné části této rostliny nelze konjakovou mouku ani jiné konjakové produkty vyrobit.

Obsah kořene konjaku

Konjak je pěstován především kvůli ve vodě rozpustnému polysacharidu označovanému jako glukomannan, který v trávicím traktu funguje jako vláknina pektinového typu. Konjaková hlíza tohoto rostlinného polysacharidu obsahuje na 82 % na 100 g. Vysušením a následným zpracováním však podíl glukomannanu klesá a pohybuje se v rozmezí 49 – 60%.

Dále kořen konjaku a potraviny z něho připravené obsahují:

  • Vitaminy – vitaminy skupiny B, C, E a D
  • Stopové prvky a minerály – železo, hořčík, zinek a draslík
  • Surový protein
  • Saponiny
  • Alkaloidy

Funkce glukomannanu v lidském těle

Nejdůležitější součástí konjakové mouky je glukomannan – pektinový polysacharid s glykosidickou vazbou, kterou nedokážou enzymy a amylázy v našem trávicím traktu dost dobře rozložit.

Jako nestravitelná složka potravy tak glukomannan prochází v prakticky nezměněné formě celou trávicí soustavou, čímž zvyšuje střevní obsah, změkčuje stolici a mechanicky detoxikuje trávicí trakt. K jedinému štěpení a tzv.

fermentaci dochází ve střevech, kde podporuje střevní mikroflóru a posiluje přirozenou očistu těla od patogenů.

Další zajímavou vlastností glukomannanu je absorpce vody a tvorba viskózního gelu v trávicím ústrojí. Díky tomu a nízké kalorické hodnotě vytváří v žaludku tzv. „nulový energetický obsah“, čímž potlačuje produkci hormonu hladu ghrelinu (ghrelin se nejvíce vylučuje při vyprázdněném žaludku). Pocit hladu se tedy dostavuje za mnohem delší dobu.

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky
zdroj citace

PharmDr.Tomáš Arndt

Pro svoji vysokou viskozitu je glukomanan v čistém stavu pravděpodobně nejhodnotnějším dietním polysacharidem, který lze na rozdíl od většiny ostatních vláknin bez obtíží konzumovat jako doplněk stravy v dostatečné denní dávce, která se nevstřebává a vlivem přijatých tekutin postupně zvětšuje svůj objem za vzniku vysoce viskózní tekutiny. Pokrytím střevní stěny a střevního obsahu přirozeným způsobem příznivě reguluje dostupnost sacharidů a tuků z potravy.

Produkty z konjaku a konjakové mouky

Z kořene konjaku se připravuje několik základních produktů (mouka, želé a rozpustná vláknina), z nichž následně vznikají produkty sekundární
:

  • Konjaková mouka – vzniká mletím vysušených konjakových hlíz. Mouka se dále používá pro výrobu konjakových nudlí, těstovin a rýže.

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky

Nízkokalorická konjaková mouka na výrobu těstovin a rýže

  • Konajakový gel/želé – dalšími výrobními procesy se z konjakové mouky získává želé nebo guma, která slouží v potravinářství jako alternativa k želatině, zahušťovadlům nebo emulgátorům. Na obalech produktů ho můžete najít pod označením E425.
  • Konjaková rozpustná vláknina – Čisté konjakové želé je dále možné zpracovat na rozpustnou vlákninu, která slouží jako doplněk stravy.

Poměrně novým produktem na trhu je konjaková houbička na čištění a masáž pleti, která se taktéž vyrábí z konjakové mouky, a to složitým procesem sušení, tvarování, zahřívání a zmražení. Výsledná houbička má velice jemnou, ale tvrdou pórovitou strukturu. Proto je nutné před použitím konjakovou houbu na několik minut namočit do vody. Přidáváním uhlí nebo jílů výrobci mění její barvy.

Z konjakové mouky se nejčastěji vyrábí konjakové těstoviny
všech tvarů jako u běžných vaječných těstovin. Setkat se tak můžete s konjakovými penne, fetuccine nebo lasagne. Široký výběr najdete i u konjakové rýže nebo nudlí.

  • Všechny tyto produkty se skvěle hodí nejen do asijských jídel, ale také českých pokrmů, kde jimi můžete nahradit například knedlíky, vařené brambory a jiné kalorické přílohy, které jsou v rozporu s vaší dietou nebo stylem zdravého stravování.
  • Jediná porce konjakových těstovin má desetinásobně nižší obsah kalorií než vaječné těstoviny.
  • Konjaková mouka navíc na rozdíl od jiných zdravých alternativ pokrmů nemá žádnou chuť, takže se jí nemusíte bát dochutit svým oblíbeným kořením.

Výhody a účinky konjakové mouky

Díky tomu, že se konjaková mouka pyšní nízkým počtem kalorií a vysokým obsahem účinných látek, poskytuje lidskému tělu celou řadu výhod. Mezi hlavní a prokázané přínosy konjakové mouky patří:

Zařadit ji do jídelníčku tedy mohou všichni, kteří chtějí upravit svoji střevní peristaltiku, tělesnou hmotnost nebo hladinu cholesterolu.

Dávkování konjaku a možné vedlejší účinky

Potraviny z mouky kořene konjaku bývají lidským organismem obecně dobře tolerovány.

Jako ale u všech produktů s vysokým podílem vlákniny se i u konjaku mohou objevit nežádoucí účinky v podobě zažívacích potíží jako například nadýmání, plynatost, bolest břicha nebo průjem.

Co se týče dávkování, žádná standardizovaná dávka konjaku ani glukomannanu neexistuje. Pokud ale užíváte glukomannan jako doplněk stravy, vždy byste se měli řídit uvedenými informacemi od výrobce.

Jediné na co byste si měli dát pozor, když z konjakové mouky přípravujete konjakové těstoviny nebo jiné pokrmy.

Jelikož má totiž konjaková mouka schopnost při kontaktu s vodou nabobtnávat a zvětšovat svůj objem, je potřeba ji připravit tak, aby byla plně nasycena vodou a nebyla již schopna žádné další tekutiny absorbovat.

Je to důležité z toho důvodu, aby při její konzumaci nedošlo k nabobtnání v jícnu nebo zablokování v hrdle, což by mohlo způsobit potíže s dýcháním.

Budete mít zájem:  Nejsilnejsi Leky Na Alergii?

Konjak odlíčí a vyčistí

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové moukyzdroj: Biooo.cz

Konjaková houbička je přesně tím produktem, který je malý, skladný, znovupoužitelný, kompostovatelný a hlavně citlivý k jakékoli pleti. Pokud hledáte produkt, kterým odlíčíte i vyčistíte pleť v jednom kroku, dostali jste se k tomu správnému článku!

Rostlina konnyaku (také Ďáblův jazyk) je v Asii používána přes patnáct set let. V Koreji, Japonsku a Číně ji lidé užívali jako medicínu, když si ji přimíchávali do jídla a také jako zkrášlující produkt.

Konjaková hlíza je zde stále pěstovaná jako oblíbená potravina. Konjac obsahuje převážně vodu, dále bílkoviny, uhlovodíky, tuky, sodík, draslík, hořčík, železo, fosfor, vitamin A, E a D, vitaminy B1, B2, B5, B6, B12 a mastné kyseliny.

Pro naši pokožku je skvělé to, že má antibakteriální a protiplísňové účinky. 

Konjaková dekorace 

Nepřehlédnutelné jsou konjakové houbičky od značky The Conjak Sponge Company. Vyrábí se v Jižní Koreji na ostrově Jeju.

Tento 100% čistý konjac neobsahuje žádné chemikálie, barviva, aditiva a další látky, které by mohly uškodit citlivé nebo podrážděné pokožce obličeje.

The Conjak Sponge Company dbá na čisté pěstování rostlin. Firma se ještě navrch pyšní certifikáty Vegan a Cruelty Free.

A proč jsou tedy konjac houbičky od této firmy nepřehlédnutelné? To je jednoduché! Už jste viděli jejich krabičky? Zdobí je krásné barevné ilustrace, které vkusně dozdobí každou koupelnu. Z našeho sortimentu si můžete vybrat ze dvou řad, a to Mytické bytosti a Deštný prales. 

Mytické bytosti do vany

Řada Mytické bytosti je určená pro pleť i tělo. Ta s narvalem obsahuje aktivní uhlí. Mořské panny přináší úlevu zraleší nebo citlivější pleti pomocí červeného či růžového jílu. Dráček silou zeleného jílu sežehne všechny problémy pleti se sklonem k akné a mastnotě. Krásný jendorožec si zachoval svou neposkvrněnost a tento konjac je naprosto bez příměsí.

Ještě jste konjakovou houbičku nezkusili a chcete aspoň jedno mytické zvíře domů? Není se co divit, je to totiž opravdu praktická věc! Zvláště na cestování, kdy s sebou nechcete brát čisticí přípravky navíc. Konjaková houbička pleť nejen odlíčí a vyčistí, ale také funguje jako velmi jemný peeling.

Stačí ji nechat změknout pod proudem teplé vody. Je pak jemná a měkká, na tváři je její povrch podobný gelu. Zanechává obličej čistý, zářivý a jemný. Doma si na houbičku můžete přidávat kapičku čisticího produktu, ale není to nutné.

Každopádně váš čisticí produkt, ať už je to gel nebo pěna, konjaková houbička podpoří v účinnosti.

Deštný prales na tvář

Konjakové bytosti z kolekce Deštný prales jsou díky své miniaturnější verzi určené spíše na tvář. Bílý tukan, červená opice, černý lenochod a zelená stromová žába obsahují stejné příměsi, které můžeme nalézt ve světě fantazie. Rozdílný je tu především jejich tvar a velikost. Pěkně vám namasírují a prokrví pokožku, samozřejmě bez jakéhokoli podráždění.

A jak se o všechnu tuhle zvířenu nejlépe postarat? Důležité je po použití prudce neždímat, nekroutit, pouze jimi nechat protéct vodu a jemně vymačkat. Pak je stačí pověsit za provázek na háček či očko na ručníky a nechat volně uschnout.

Houbička ztvrdne opět do podoby pemzy a můžete ji uložit do té krásné krabičky. Někdo houbičku vkládá do ledničky, kde zůstane déle čerstvá a má pak delší životnost.

Naprosto skvělé je, že po zaschnutí v sobě houba nedrží žádné bakterie a je opravdu čistá a připravená na další použití.

Že konjaková houbička dosluhuje poznáte podle toho, že se začne lehce drolit. Můžete jí hodit na kompost, protože je plně rozložitelná. Pak je nejvyšší čas tohle zvíře nebo mytickou bytost vyměnit a zkusit třeba zase jeho kamaráda. 

Konjaková houbička

konjaková houbička pro dokonale čistou a přirozeně sametovou pleť

Konjaková houbička je velmi zvláštní věc. Když je suchá, je tvrdá jako pemza, kterou by si rozhodně po obličeji rejdit nikdo nechtěl. Jakmile ale nasákne vodu, zvětší se a úžasně změkne. Když do ní píchnete prstem, chvěje se jako želé :-). Želé s tisíci bublinkami, které v sobě skrývá díky specifické výrobě.

A právě tato unikátní konzistence může za to, že je pro mnoho žen mytí a čištění pleti s ní naprostým blahem a už nechtějí nikdy jinak. Už samotná, čistě přírodní houbička má vynikající čisticí schopnosti. Umí odstranit všechny nečistoty a odumřelé buňky, přebytečný maz i hlubší usazeniny v pórech.

Jemným peelingovým efektem navíc stimuluje krevní oběh, čímž napomáhá detoxikaci.Pokožka je pak nejen čistá, ale přímo zářivá, barevně sjednocená, pružnější a pevnější. Působí zdravým a mladistvým dojmem.

Pokud byste rádi čisticí účinky houbičky ještě umocnili, a to tak, že se s její pomocí přímo i odlíčíte, pak ji použijte v kombinaci s naší čisticí pěnou Očistím tvář. Zaručujeme vám perfektní výsledek v jednom kroku, odlíčíte, umyjete a vyčistíte zároveň :-).

K dokonale zářivé čistotě pak už bude stačit přetřít pleť jedním tampónkem s odličovačem Odlíčím, nebo jedním z našich hydrofilních olejů „Umyju“ a následně doladit pleťovým tonikem Svěží teenka. Pleti pak už jenom dopřejte výživu a hydrataci. 

Konjaková houbička se hodí také k mytí malých i starších dětí. Můžete využít v kombinaci s naším mycím hydrofilním olejem Umyju miminka. Ale s jejich očistou to zase moc nepřehánějte ;-).  

Budete mít zájem:  Chřipka se blíží, připravte se!

DOPORUČENÝ ZPŮSOB POUŽITÍ

Před prvním použitím (nebo pokud máte houbičku zcela vyschlou) namočte houbičku na několik minut do vlažné vody až zvětší svůj objem a změkne.Taktoje připravena k mytí a čištění. Nikdy ji nemačkejte za sucha, je poměrně křehká a zbytečně brzy by se díky tomu začala drolit a dosloužila by. 

Náš rutinní postup mytí s houbičkou je tento:-> houbičku namočíme pod tekoucí vodou a zlehka z ní vymáčkneme přebytečnou vodu (neždímejte!, potrhali byste jí vlákna),-> naneseme náš oblíbený mycí prostředek, jak jinak než naši čisticí pěnu Očistím tvář :-),-> houbičkou jemnými krouživými pohyby masírujeme obličej, krk a případně i dekolt,-> poté obličej opláchneme čistou vodou,-> pod tekoucí vodou vypláchneme i houbičku a vymáčkneme z ní vodu,-> zavěsíme k volnému vysychání.

Náš tip: Konjaková houbička je skvělá i na smývání pleťových masek, jen ji po použití opravdu důkladně vypláchněte. 

Upozorňujeme: Houbička, čisticí pěna i pleťové tonikum pleti dopřejí jemný peelingový efekt. S jejich častým kombinováním to nepřehánějte, mohlo by se stát, že byste si způsobili přecitlivělost pokožky projevující se jemným zčervenáním, štipkáním, svrběním nebo pálením. Pleti k dokonalému zjemnění a očistě od odumřelých buněk stačí použít houbičku 1-2x do týdne. 

Houbička je ze své podstaty antibakteriální a odolává růstu plísní a bakterií, ale pro váš lepší pocit ji můžete čas od času vysterilizovat 1-2 minuty ve vroucí vodě, případně ji namočit přes noc do slané vody. 

Konjakovou houbičku je potřeba vyměnit až ve chvíli, kdy se vám začne drolit. Je 100 % přírodní a kompostovatelná, takže s odpadem navíc si opravdu nemusíte dělat starosti.   

varianty konjakových houbiček

Všechny houbičky mají stejnou velikost. V nabobtnalém stavu, tj. když jsou připraveny k péči, má jejich základna průměr cca 7,5 cm. Hlavní surovinou, ze které jsou houbičky vyráběny, je čistý rostlinný škrob.

Pro umocnění užitných vlastností houbičky jsou při výrobě do směsi přidávány různé bylinné a jiné přírodní příměsi, aby byl účinek mytí a čištění ještě lepší, dlouhodobější a sedl každému dle jeho aktuálních potřeb.

Takže vybírejte:

Bílá – čistá, přírodní bez příměsí

Základní houbička bez jakýchkoliv příměsí – vyrovnává pH pleti, čistí, detoxikuje. Je to vynikající alternativa k mycím houbám nebo žínkám pro miminka a malé děti.  

Černá – s bambusovým uhlím 

Aktivní bambusové uhlí je jednou z nejefektivnějších čisticích a detoxikačních látek. Napomáhá čištění do hloubky, odstraňuje nečistoty, maz i toxiny. Uvolňuje póry a předchází jejich zánětům. Je ideální pro mladou aknózní pleť. 

Světle zelená – s aloe vera 

Silně antioxidační účinky aloe se snoubí s výjimečnými schopnostmi konjaku. Tato houbička skvěle vyrovnává pH pleti, má protiplísňové, antibakteriální i protizánětlivé účinky. Je proto vhodná na podrážděnou, suchou, ale i aknózní pleť. 

Tmavě zelená – se zeleným čajem 

Zelený čaj má úžasné revitalizační a antioxidační účinky a chrání pleť před účinky volných radikálů. Dokonale čistí póry a bojuje tak proti zánětu. Doporučujeme ji pro smíšenou a mastnou pokožku. 

Růžová – s růžovým jílem 

Ideální volba pro citlivou pleť namáhanou vlivy rozmarného počasí nebo teplotními šoky způsobenými topením či klimatizací. Čistí, vyživuje, zklidňuje, zmírňuje podráždění a zčervenání. 

Žlutá – s kurkumou 

Kurkuma působí protizánětlivě a antioxidačně, podporuje tvorbu kolagenu a tedy obnovu pevnosti i pružnosti pleti. Má prohřívací schopnosti, napomáhá proto prokrvení pokožky a jejímu omlazení. Zesvětluje tmavší místa a pleť barevně sjednocuje. Je skvělá na pleť se sklony k podráždění, zánětům a akné.   

Co se o KONJAKU jen tak nedočtete

Konjaková houbička se vyrábí ze škrobu podzemní hlízy rostliny jménem zmijovec indický (Amorphophallu konjac) neboli áronova hůl. Tento škrob je už po staletí velmi oblíbenou součástí tradiční čínské a japonské kuchyně, a to pro své výživové i léčebné vlastnosti. Pěstován je však v celé východní Asii a také v Africe.

Zmijovec vypadá trošku jako taková menší palmička, jen má hladký kmínek a v podzemí se mu tvoří poměrně velká, oválná, světlezelená hlíza. Z hlíz se extrahuje škrob (bílý prášek), který se smíchá s vodou a hydroxidem vápenatým známým také jako hašené vápno. Vylekali jste se? Nemusíte :-).

Hydroxid vápenatý se vyrábí jednoduchým postupem z oxidu vápenatého (přidáním vody) a ten zase z v přírodě běžně se vyskytujícího vápence. Hydroxid vápenatý se běžně používá v zemědělství (i v tom ekologickém) k úpravě pH půdy, v potravinářství (např. v Norsku pro specifickou přípravu sušené tresky tzv.

lutefisk, v latinské Americe jím upravují kukuřici k lepší nutriční hodnotě a stravitelnosti, v Evropě pro výrobu cukru z cukrové třtiny) a využívá se také jako vápníkový doplněk v mineralizovaných přípravcích pro děti. Ale vraťme se k výrobě konjak houbičky.

Do této tekuté směsi se přidají bylinné a jiné příměsi dle typu vyráběné houbičky (např. bambusové uhlí, kurkuma, apod.). Pak se směs míchá a promíchává až získá požadovanou konzistenci. Rychle se přelije do připravených formiček a nechá se několik hodin tuhnout.

Pak se už skoro-houbičky zchladí a promyjí ve vodě a opakovaným procesem mrazení vysuší. Opakované zmrazení a rozmrazení dá navíc vzniknout jejich specifické porézní struktuře. No a je to :-).

Naše téměř zerowaste balení

Oproti jiným naším výrobkům, které plníme do vratných lahviček z tmavého skla, konjakové houbičky od nás dostanete v jednoduchém hnědém sáčku z recyklovaného papíru. Takže všechno, houbičku i její obal, až je nebudete potřebovat, můžete bez obav vyhodit do kompostu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector