Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Kombucha

Už delší čas vám slibuju článek na téma Kombucha. Ale jsem ráda, že jsem si dala čas a měla možnost mnoho měsíců naší Kombuchu pěstovat, vyrábět nápoj, naučit se jak si vyrobit houbu mateřskou, také otestovat jak čaj ovlivní výsledný nápoj. Jak Kombuše dát další chuťový rozsah.

A taky pozorovat její účinky na celou širokou rodinu. Protože teď vám sem mohu teprve zodpovědně napsat různé postupy, postřehy a případně poradit. Přestože vyrábět si nápoj z Kombuchy není tak složité, jako péct chleba z žitného kvasu, je tu určitě pár věcí, na kterých se můžete zastavit.

Možná jste z těch, co se jim povedl pěkný bochníček hned na poprvé a nikdy se nesetkali tváří tvář s frustrací a chlebovým lívancem. Ale uznejte, že to je téměř zázrak a že práce s živým organismem v kuchyni není vždy úplně jednoduchá. Oproti tomu si myslím, že Kombuchu zvládne každý.

Jen je dobré znát pár základních informací, kterých je třeba se vždy držet.

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Co potřebujete?

Potřebujete mateční „houbu“ Kombuchu. Ve skutečnosti se odborníci úplně neshodují na tom, zda jde o houbu, přesto se setkáte s tímto označením celkem často. Na první pohled celkem odpudivá formace pevné želatiny či gumy je pravděpodobně symbiotický útvar kvasinek, bakteriálních kultur a lišejníku. Má bílošedou mléčnou barvu a tvar nádoby, ve které nápoj vyrábíte. Dá se sehnat v obchodech se zdravou výživou. Pak také existují skupiny na FB či stránky na internetu, kde si můžete Kombuchu spolu s kefírovými či tibi krystaly pořídit.

Jak si později doma vypěstovat novou mateřskou houbu vám povím později, ale jakmile si jednu pořídíte, už ji můžete mít napořád. Když jsem ji viděla poprvé, opravdu mi připadala odpudivá, ale jakmile jsem se jí dotkla, hned jsem k ní získala opravdu vřelí a přátelský vztah. Je na dotyk příjemná a tak to bylo jako kdyby moje tělo vědělo, že budeme kamarádky.

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Čaj

Na výrobu nápoje potřebujete kromě mateční Kombuchy také kvalitní černý či zelený čaj a cukr, kterým se kvasinky živí. Primárně se používá čaj černý a také prý nejvíce svědčí tomuto symbiotickému organismu. Je dobré čaje střídat a tedy nepoužívat výhradně čaj zelený. Určitě ale vynechejte čaje aromatizované! Raději vždy sáhněte po kvalitních čajích.

Téma, zda Kombucha potřebuje čaj k životu a proč, je velmi rozsáhlé. Ale ve zkratce je to tak, že ano, potřebuje! Pokud na jeden cyklus použijete například ne-čaj roibos, nebo bylinky jako mátu, heřmánek (vyhněte se bylinkám obsahujícím esenciální oleje, ty kombuše škodí.

), vyrobíte zdárně kombuchový nápoj také, ale pokud byste tak dělali každý cyklus, „houba“ by atrofovala a časem úplně zemřela. Téma čaj a Kombucha má ještě další podstatné téma a to je o blahodárných účincích tohoto nápoje.

To, že čaj je zdraví víme a proces fermentace za pomocí tohoto symbiotického organismu by měl znásobovat obsah právě některých blahodárných látek obsažených v čaji. Pak hotový nápoj díky fermentaci podporuje trávení, jako jiné fermentované produkty.

Napíši vám sem ještě další článek, ve kterém se zaměřím na účinky Kombuchy, na návod, jak si vypěstovat mateční násadu a také na návod, jak vyrobit Kombuchu různě ochucenou. Ale začněme se základem.

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to  

Cukr Nemusíte se také až tak úplně bát cukru, tolik v posledních letech nazývaného bílým jedem. Kvasinky cukr potřebují k životu, taky aby vyrobily bublinky a jakmile proces zrání nápoje bude u konce, z cukru už moc nezbyde.

Každopádně Kombuchu jsem připravila i několikrát z medu. Narazila jsem na články, které tvrdí, že by med mohl kombuchu zabít, ale nepotvrdilo se mi toto tvrzení. 🙂 Raději ale použijte med luční. Lesní má více účinných protilátek.

Nádoba a náčiní

Nápoj je ideální vyrábět ve větších skleněných nádobách. Jako je třeba velká sklenice od okurek a nebo teď tak moderní skleněné soudky s kohoutkem. I u mě v obchodě najdete celkem rozšířený sortiment takových sklenic. Pak je nutné dodržovat základní hygienické postupy. Mít čisté ruce. Používat na míchání třeba vařečku určenou pouze na výrobu nápoje. Dbát na to, aby Kombucha nepřišla do styku se saponáty a dalšími chemikáliemi. Také aby nebyla v kontaktu s kovovými pomůckami. Nějaký ubrousek, plátýnko, mušelín nebo gázu a gumičku budete potřebovat na zakrytí zrajícího nápoje. Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

  • A teď návod
  • Na I l čajového základu: 85-95 g cukru nebo 105-115 g lučního medu mateční Kombuchu nebo 3-5 dceřiných (vysvětlím později) 1 dcl hotového kombuchového nápoje nebo nálev ve kterém jste si mateční Kombuchu přinesli (10% objemu čajového základu)
  • 1 lžičku černého nebo zeleného čaje
  • Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to
  • Jak postupovat?

Abyste nemuseli přepočítávat ingredience na 3, 5 nebo 8 l nádobu, uvedu je na 1 l čaje. 1. Připravte si tedy například 5 l čaje. Ve velkém hrnci uvařte 5 l vody. Odstavte. přidejte 5 čajových lžiček zeleného nebo černého čaje. Po vylouhování, které by mělo trvat několik minut (cca 7-10 min dle druhu čaje), čaj vyjměte nebo přeceďte hotový čaj do připravené skleněné nádoby. Přidejte cukr či med. Tedy 5 x například 85 g cukru či 5 x 105 g medu. Dobře rozmíchejte. Nyní je tu důležitý bod! Čaj musí zchladnout na pokojovou teplotu, což u takto velké nádoby může trvat celý den. Měl by mít maximálně teplotu kolem 35 °C. U tohoto postupu je dobrý fakt, že vodu převaříte a tak je téměř „sterilní“. Jen to čekání je nepříjemným faktorem a už to znamená trochu organizace.

Když jsem ale hledala na internetu informace a postupy, narazila jsem také na metodu, kdy si například v případě 5 l čajové násady uvaříte 1 l vody, přidáte do něj 5 lžiček čaje. Po vylouhování slijete.

Koncentrovaný čaj dáte do skleněné, horkou vodou vymyté nádoby, doplníte o 4 l filtrované vody, cukr a pokračujete dle postupu dál aniž byste museli čekat celý den, až čajová směs vystydne. Takto už nápoj připravuji několik měsíců a nesetkala jsem se s žádným problémem. Je dobré mít ale samozřejmě kvalitní vodu.

Odstátou nebo ideálně filtrovanou zbavenou chloru, který by mohl Kombuše uškodit. My doma používáme filtrační nádobu Berkey.

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

2. Do oslazeného čaje o teplotě nižší než 35°C nyní můžete přidat 5 x 0,1 dcl, tedy 0,5 l (10% z 5 l) hotového nápoje z minula a nebo tekutinu ve které jste si svou první kombuchu přinesli domů. A také tu záhadnou gelovou podrážku o které je tu celou dobu řeč.

3. A je to. Nádobu zakryjte pomocí kousku mušelínu, gázy, plátýnka a gumičky tak, aby mohla dýchat, ale aby se dovnitř nedostaly žádné nečistoty či hmyz.  Takto připravený základ odneste na místo, kde bude moci v klidu trávit svůj čas, aniž by jí vyrušovaly přímé sluneční paprsky, kuchyňské výpary či kouř.

Teplé domácí prostředí kolem 25°C ji vyhovuje. Zrání trvá 6-10 dní v závislosti na teplotě prostředí a zralosti houby. Naučte se nápoj ochutnávat v průběhu fermentace a vyhodnocovat stav zrání. Pokud máte nádobu s kohoutkem, jednoduše si trošku upusťte do skleničky a pokud ne, tak použijte brčko a trochu nápoje odeberte z vrchu.

Kombuchový nápoj začne po několika dnech tvořit malé jemné bublinky. Jeho chuť se bude proměňovat ze sladké do jemně nakyslé. Pokud budete otálet příliš dlouho, sladká chuť úplně zmizí a nastoupí chuť čistě octová, ale to se bavíme třeba dvou týdnech zrání, kdy kvasinky spotřebují úplně všechen cukr. Pak už nápoj nebude ani perlit. Touto metodou dlouhého zrání získáte kombuchový ocet. Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Teď důležitá informace.

Hned po několika dnech se kromě bublinek oxidu uhličitého začne na hladině nádoby formovat nová dceřiná kombucha. V prvopočátku by se vám mohlo zdát, že jde o plíseň na hladině, ale nebojte se. Dejte jí čas! Je to vážně fascinující i vzrušující pozorovat, jak se formuje nová dceřiná Kombucha. Nejprve jsou to malé tečky, bublinky, pak se začne spojovat v šedé ostrůvky a později vytvoří jednolitou vrstvu, která jakoby zazátkuje celý obsah sklenice. Je to druh sebeobrany. Dalo by se říci, že si tak uvnitř, tedy všude od vlastní zátky ke dnu nádoby, tvoří své prostředí. Je také možné, že původní mateřská houba klesne ke dnu. Možná vyplave v procesu zrání, ale také možná ne. Co dál s mateční i dceřinou Kombuchou se dozvíte za chvilku. Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Budete mít zájem:  Otřesy mozku: Nevracejte se ke sportu, dokud neodezní všechny příznaky

4. Hotovou Kombuchu stáčejte do skleněných láhví s pérovou zátkou a ukládejte do lednice, kde se kvasný proces skoro zastaví.

Ze začátku jsem na cezení používala plátýnko, ale časem jsem jej vypustila, protože se v tekutině vznáší pouze mikro částečky kvasinek, které stejně projdou i přes jemné plátýnko a nejsou na škodu.

Odložte si trochu nápoje na založení nového cyklu a také samozřejmě násadu, tedy mateřskou i dceřinou „houbičku“. Obě opláchněte pod proudem vlažné vody a odložte na čistý talíř.

Co dál s mateční a dceřinou Kombuchou? A tady asi důležitá informace pro začátečníky. Když jsem byla na vašem místě nikde jsem se pořádně nedočetla jak je to tedy teď s násadou.

Pokaždé, když se rozjede tento výše popsaný cyklus, vždy se vytvoří na hladině nová dceřiná vrstva, která se bude spojovat s vaší aktuálně vzniklou novou houbičkou a tak bude mít houba postupně více a více vrstev. Mateřskou houbu budete moci po čase vyměnit za více dceřiných.

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Pokud si chcete dát pauzu od výroby, protože například někam odjíždíte, násadu vložte do sklenice s hotovým nápojem a odložte do lednice. Pár týdnu takto vydrží.

  1. Hotový nápoj je skvělý jen tak, ale můžete jej využít do smoothie například, míchat s dalšími nápoji nebo doplnit třeba o lístky čerstvé máty.

V dalším článku napíšu trochu více o tom, jak se dá pracovat se vzniklým nápojem. Jak docílíte nových příchutí. A taky jestli a proč je Kombucha blahodárná pro náš organismus. Jaké s ní mám já zkušenosti.

Pak jednou za čas nabídnu tu na blogu Kombušku k odběru. Tak to tu sledujte a ráda se jednou za čas rozdělím o přírodní dary. Popřípadě mohu dát i žitný kvas a tibi krystaly. 🙂 Teoreticky i prodat podepsanou kuchařku, když už si přijedete pro Kombuchu třeba a budete mít zájem.

Krásný den mějte, Markéta.

Kaloricke tabulky.cz

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Kombuchu si zamiluje každý,kdo má rád kvalitní čaje zajímavé chuti. Jedná se totiž o společenství mikroorganismů, které se živí čajem a vytvářejí z něj superzdravý probiotický nápoj. Můžete ho sehnat i v obchodě, proč ho ale kupovat, když si můžete vyrobit vlastní?

Kombuchový čaj si razí cestu na pulty našich obchodů, dříve byl k sehnání jen v prodejnách zdravé výživy, dnes ho nabízejí i některé supermarkety a hypermarkety. Je oblíbený pro své blahodárné účinky na zdraví i lahodnou chuť. Kombuchu lze ale pěstovat i v domácích podmínkách a vzniklý čaj ochutit dle vlastních preferencí.

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Výroba kombuchového čaje

Průmyslově vyráběné kombuchové nápoje určené k prodeji v lahvích musí být pasterizovány, aby byl ukončen kvasný proces. To ale znamená zabití prospěšných mikroorganismů, takže nápoj ztrácí část svého potenciálu. Navíc jsou takové kombuchové čaje často předražené. Proto je lepší sehnat si vlastní kombuchu a vyrábět si nápoj doma. Stačí postupovat podle tohoto návodu:

  1. Uvaříme 2 l vody a zalijeme jí 150 g cukru a 8 g sypaného čaje nebo 4 čajové sáčky, necháme 6 minut luhovat a následně zchladnout. Cukru se nemusíte bát, kombuchové mikroorganismy ho podstatnou část pozřou.

    Můžete použít v podstatě jakýkoliv cukr, nejekonomičtější je pochopitelně obyčejný bílý řepný. Čaj používejte co nejkvalitnější, velmi obecně lze říci, že lepší jsou čaje sypané. Kombucha má nejraději černý čaj, vyhovuje jí i zelený, oolong nebo bílý.

    Připravit můžete i čaje bez kofeinu – bylinkový, ovocný, rooibos nebo lapacho, v rámci zdraví kombuchové houby je ale vhodné je střídat s kofeinovými čaji.

    Pokud připravujete čaj, který se zalévá chladnější vodou než 100 °C, vodu přeci jen uvařte a před zalitím čaje ji nechte zchladnout na požadovanou teplotu, je totiž dobré, když se voda převaří.

  2. Až čaj zchladne na pokojovou teplotu, přelijeme ho do dostatečně velké sklenice (např. od okurek). Do nádoby s čajem vložíme kombuchovou kulturu světlejší stranou vzhůru a přilijeme i nálev, v němž jsme houbu získali.

    K manipulaci s houbou používáme plastové nebo dřevěné nástroje nebo dobře umyté ruce, nikdy žádné kovové nádobí.

    Hrdlo sklenice překryjeme hustou gázovinou nebo čistým pláténkem a zajistíme gumičkou – kombucha musí mít zajištěn přísun vzduchu, zároveň je ale třeba zabránit v přístupu muškám octomilkám.

  3. Sklenici postavíme mimo dosah přímých slunečních paprsků a vyčkáváme na vytvoření kombuchového nápoje.

    Trvá to v průměru 5 až 7 dní, přesná doba se odvíjí od mnoha faktorů, jako je třeba teplota v místnosti, velikost a tloušťka kombuchy, její kondice apod. Je dobré od 4.

    dne nápoj každý den ochutnávat, abychom nepropásli okamžik, kdy je čaj podle našich představ. Čím déle fermentuje, tím je kyselejší a méně perlivý.

  4. Až kombuchový nápoj získá požadovanou úroveň kyselkavosti, je načase ho slít. Houbu vyjmeme, nápoj přelijeme do sklenic (doporučujeme půllitrové) a asi 100 ml ho necháme v původní nádobě. Přilijeme vychladlý oslazený čaj jako v prvním kroku, vložíme kombuchovou násadu a zakryjeme. Slitý nápoj zavíčkujeme a uchováváme v lednici.

Ochucení kombuchového čaje aneb druhotná fermentace

Nápoj, který jsme po zhruba 5 až 7 dnech slili, můžeme pít tak, jak je, anebo ho ochutit. Podle potřeby je možné ho dosladit dalším cukrem nebo medem, javorovým sirupem apod.

Dále můžeme přidat libovolné ovoce – pokrájíme ho na kousky a vhodíme do sklenice ke slitému kombuchovému čaji, anebo ho můžeme odšťavnit či rozmixovat a s čajem smíchat. K dochucení se hodí také koření (např.

skořice, hřebíček, kardamom), kůra z citrusů (používejte pouze takové, které nebyly chemicky ošetřeny, nejlépe v bio kvalitě), čerstvé či sušené bylinky (máta, meduňka, šalvěj, rozmarýn…). Takto ochucený čaj uložte do lednice, kde proběhne tzv. druhotná fermentace. Nápoj spotřebujte do 7 dnů.

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Otázky a odpovědi

Jaký čaj lze k výrobě nápoje použít?Tato otázka již byla zodpovězena v 1. bodu návodu k přípravě. Pro kulturu nejvhodnější je černý, příp. zelený či bílý čaj, oolong. Čaje bez kofeinu používejte méně často.

Obsahuje kombuchový čaj alkohol?Ano, během fermentace čaje dochází ke vzniku malého množství alkoholu. Většina kupovaných kombuchových nápojů uvádí obsah alkoholu do 0,5 %, v domácím ho může být o něco více, pravděpodobně ale jeho množství nepřesáhne 1 %.

Je kombuchový čaj vhodný pro všechny?

Vzhledem k obsahu alkoholu se nedoporučuje pít těhotným a kojícím ženám, dětem do tří let věku, alkoholikům v/po léčení.

Je kombuchový nápoj vhodný pro domácí mazlíčky?Kombuchová kultura sama o sobě není pro psy a kočky nijak škodlivá, nesmíme zapomínat na to, že nápoj se připravuje z čaje, a kofein pro ně vhodný rozhodně není. I některé bylinky mohou mazlíčkům spíše uškodit než prospět, a proto jim kombuchový nápoj nepodáváme. Mohou dostat malé množství samotné kombuchové násady, uvážení je ale na majiteli, my to příliš nedoporučujeme.

Hrozí při konzumaci kombuchového čaje nějaké vedlejší účinky?Pokud s pitím kombuchového nápoje teprve začínáte a nemáte zkušenosti ani s pravidelným pitím jiných fermentovaných nápojů (mléčný nebo vodní kefír, zázvorové pivo apod.

) ani konzumací fermentovaných potravin (kváskový chléb, kimči, pickles…), může nějaký čas trvat, než prospěšné mikroorganismy „kolonizují“ váš trávicí trakt. Může se objevit nevolnost, zvracení nebo průjem. Abyste se těmto komplikacím vyhnuli, konzumujte zpočátku jen 50 ml kombuchového čaje denně, postupně dávku zvyšujte.

Doporučené dávkování je potom 200 ml ráno a 200 ml večer, záleží ale jen na vás, kolik kombuchy vypijete.

Jak kombucha vlastně vypadá?Kombuchová kultura je rosolovitá „placka“ béžové až světle oranžové barvy, její tloušťka se pohybuje okolo 0,5 až 4 cm a za příznivých podmínek narůstá.

Kombucha se přizpůsobuje tvaru nádoby, v níž ji uchováváte, neboť ráda pokrývá celou hladinu (příp.

Budete mít zájem:  Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

dno) – pokud ji tedy budete chovat v klasické okrouhlé zavařovací sklenici, bude mít tvar kruhu, když ji necháte ve sklenici čtverhranné, doroste do tvaru čtverce apod.

Je možné kombuchu množit? Ano, kombuchovou násadu můžete zmnožovat a darovat ji svým známým nebo někomu, kdo o ni požádá na specializovaných fórech či sociálních sítích.

Kombucha dorůstá ve vrstvičkách, stačí tedy z vaší houby opatrně jednu vrstvu odloupnout. Není vyloučeno, že se vrstvy samy oddělí, až dosáhnou určité tloušťky.

Nová houba se také samovolně vytvoří na hotovém a slitém kombuchovém nápoji, pokud ho necháte při pokojové teplotě dostatečně dlouho.

Je možné odlít jen část nálevu z kombuchy a nahradit jej čajem?To samozřejmě možné je. Kromě postupu popsaného výše existuje ještě tzv.

kontinuální vedení kombuchy, které spočívá v tom, že z velké nádoby, v níž kombuchová houba fermentuje čaj, odlijeme vždy jen takové množství, které zrovna potřebujeme, a původní objem dolijeme uvařeným, oslazeným a zchladlým čajem.

K tomuto způsobu výroby kombuchového nápoje se velmi hodí párty sklenice na limonádu s kohoutkem, kterým čaj snadno natočíte přímo do skleničky. Nevýhodou je nutnost vždy spočítat, kolik vody, cukru a čaje je k doplnění sklenice potřeba, a také je obtížnější střídat různé druhy čaje, aniž bychom je smíchali.

Co se stane, když bude kombucha v jednom a tom samém nálevu déle než týden?Nemusíte se bát, že by potom byl nápoj zdravotně závadný.

Prospěšné mikroorganismy z kombuchy si již vytvořily prostředí nepřátelské vůči ostatním bakteriím a kvasinkám, a proto je téměř vyloučené, že by se nápoj zkazil. Bude jen čím dál tím kyselejší – pokud necháte násadu v čaji pracovat několik týdnů, vyrobíte si kombuchový ocet.

Ten je možné používat jako klasický ocet, který koupíte v obchodě, tedy při vaření i při výrobě domácí přírodní drogerie.

Získal jsem kombuchovou násadu, má v sobě ale drobné otvory/velký otvor uprostřed. Vadí to něčemu?Ne, to je zcela v pořádku. Vrstvy při oddělení nejspíš nebyly rovnoměrné, ve správném fungování to ale kombuše nijak nevadí. Zanedlouho otvory se otvory samy zarostou a povrch bude celistvý.

Při manipulaci jsem kombuchovou násadu omylem roztrhl. Musím shánět novou?Nikoliv, stejně jako otvory, ani „tržné rány“ kobuše nevadí a časem se zacelí.

Na hladině hotového kombuchového nápoje se vytvořil povlak. Je to plíseň?Pokud povlak není bílý, šedý nebo zelený a nemá „chlupatý“ povrch, plíseň to není.

Kalný rosolovitý povlak podobné barvy, jakou má nápoj, značí, že se v čaji začala samovolně vytvářet nová kombuchová násada.

Před pitím stačí nápoj přecedit, případně, pokud si troufáte, ho můžete vypít i s tvořící se násadou, při jejím pozření nehrozí žádné nebezpečí.

Kombuchová houba klesla ke dnu. Je něco špatně?Ve většině případů kombucha plove na hladině čaje, v závislosti na mnoha faktorech se ale může stát, že klesne ke dnu, bude se držet těsně pod hladinou nebo v kterémkoliv místě vodního sloupce. Rozhodně to neznamená, že by s násadou bylo něco v nepořádku, i za těchto podmínek vytváří zdravý probiotický nápoj.

Co dělat, když kombucha zhnědne?Především černý čaj hodně barví a časem nejspíš zbarví vaši kombuchu dohněda. To je přirozené a ničemu to nevadí. A to ani v případě, že houba není zbarvena celá, nýbrž má jen hnědé skvrny na povrchu.

Co dělat, když kombucha zčerná?Pokud je vaše kombuchová houba skutečně černá, její život bohužel skončil. Buď byla něčím kontaminována, anebo se v ní tvořilo jen málo nových organismů a z živé hmoty se stala masa mrtvých těl. Nezbývá vám nic jiného než tuto násadu vyhodit (nejlépe na kompost nebo do popelnice na bioodpad) a obstarat si novou.

Co dělat, když se v kombuchové násadě objeví červi?Když špatně zakryjete nádobu s kombuchou, může se stát, že do ní nakladou svá vajíčka mušky octomilky, a potom vaší houbou začnou prolézat jejich larvy. Pokud jich je zatím jen několik málo, můžete je vybrat a kombuchu dobře omýt bílým vinným octem. Jestliže je houba napadena ve větším měřítku nebo se vám nyní jednoduše hnusí, vyhoďte ji a obstarejte si novou.

Jak je možné využít přemnoženou kombuchu?Přebytky kombuchové houby je nejlepší darovat někomu, kdo by si chtěl také vyrábět vlastní nápoj – poptejte se mezi známými nebo si zadejte inzerát na specializované fórum či sociální sítě.

Když žádného zájemce neseženete, můžete kombuchu využít i jinak – rozmixovat ji do smoothie, nakrájet a podávat v sushi namísto syrových ryb a mořských plodů (svojí strukturou se velmi podobá sépii) nebo marinovat po dobu 24 hodin v libovolné marinádě, poté rozdělit na tenké vrstvy a usušit jakožto alternativu sušeného masa.

Kombucha najde využití i v péči o tělo – vcelku ji můžete použít jako pleťovou masku nebo zábal na poranění k podpoře hojení, nebo rozmixovat a přidat do koupele nebo do jakéhokoliv domácího kosmetického přípravku určeného k okamžité spotřebě.

A ještě jeden extra tip: vysušená kombucha se velmi podobá kůži, můžete ji tedy využít jako stoprocentně přírodní koženku k výrobě peněženek, kabelek, hraček apod. Pradí si s ní každý průměrný šicí stroj se silnou jehlou na kůži.

Kombucha

Čaj z ruského městečka Kargasok.

Asi před 60 lety jela jedna Japonka na návštěvu do městečka Kargasok a objevila tam mnoho zdravých lidí, všechny přes 100 let staré.

Objevila, že v každém domě staří i mladí pijí denně přibližně 0,3 litry čaje. Aby si mohla udělat tento čaj, dostala Japonka zvláštní kvasinky a návod, jak s nimi nakládat. Vzala je sebou do Japonska, kde pokračovala v jejich pěstování. Pozvala své přátele, aby tento čaj ochutnali. Poté, co čaj pili delší dobu, podali zprávu o svých výsledcích.

  • jeden muž snížil tlak z 210 na 140/80
  • jedna žena se vyléčila z pásového oparu

V Kargasoku jsou rakovina a vysoký krevní tlak neznámé.

Tento čaj je zdravý a zdá se, že léčí bolesti a trápení. Vědci jej zkoušeli a zjistili, že obsahuje 3 základní elementy, které tělo potřebuje, zprávu podává Dr. Pex z Japonska o svých poznatcích:

  •   jednoznačně prodlužuje život
  •   je léčivým prostředkem na pásový opar a plané neštovice
  •   snižuje tvorbu vrásek
  •   chrání před rakovinou
  •   brání přechodu
  •   zlepšuje zrak
  •   zesílí svaly na nohou
  •   hojí artrózu
  •  zesiluje potenci
  •   léčí zácpu, bolesti končetin, zad a potivost nohou
  •   léčí vředy, kornatění tepen, šedý zákal, infarkt
  •   posiluje ledviny, chuť k jídlu a léčí nespavost
  •   zmenšuje kameny ve žlučníku a poruchy jater, léčí hemeroidy
  •   snižuje tloušťku a zastavuje průjem
  •   šedé vlasy tmavnou a holá hlava poroste vlasy

Návod k domácí přípravě – kombuchy (kargasockého čaje)

Libovolným způsobem uvaříme čaj, obvykle 2 litry (na 1 litr vody 1 čajová lžička červeného čaje a 75 -125 g cukru). Někteří lidé, kteří normální čaj dobře snášejí, reagují na kargosecký čaj bušením srdce nebo nervozitou. Potom se může použít libovolný bylinkový čaj pro přípravu. Přitom tyto čaje nesmí být bohaté na éterické oleje.

Při použití léčebných čajů se dává na 1 litr vody 2 čajové lžičky drogy. Po vychladnutí ocukrovaného čaje na teplotou ruky (38o C) přidáme 0,1 – 0,3 litry staré hotové tekutiny a nahoru se položí houba. Aby do lahve nepřišla špína, připevníme na ni gumičkou gázu. Po vložení se může houba potopit ke dnu. Sklenici nechejte stát v klidu. Když leží houba na dně, tvoří se na povrchu nová houba. Houba potřebuje ke svému dospívání klid, čerstvý vzduch, a především mnoho tepla – 23o C. Toto je ideální teplota +/- 5o C  neškodí, ale vyvarujte se, teploty pod 14o C a přes 30o C, protože v prvním případě se zpomaluje drasticky kvašení a dovoluje to jenom práci kvasnicím, a ne bakteriím houby. Při příliš vysoké teplotě nad 29o C bakterie příliš pracují a houba se stává šlemovitou. V místnosti, kde tento čaj pěstujeme, se nesmí kouřit, protože se potom často vytváří plíseň. Po 8 – 10 dnech (po zkysnutí nápoje) se houba vytáhne a tekutinu přefiltrujeme do lahví, které uložíme do ledničky. Každý den se může vypít 1 – 2 skleničky brzy ráno, v poledne a večer po jídle. Chutná výborně nakyslo, má ostrou, dráždivou chuť jako lehké moselské víno. Ihned se začne s novým nasazením nápoje výše popsaným způsobem. Mělo by se z této staré tekutiny asi 3 prsty vysoko nalít do čerstvé, umyté, nové sklenice kvůli zakyšení. Stará usazenina se musí stále odstraňovat. Po častějším nasazení houba přibývá na tloušťce. Proto vždy nejhořejší vrstva je nejnovější, měla by se spodní část houby čas od času odstranit. Je známo, že Paracelsus  všechny léčivé rostliny tímto způsobem zkvasil a tím dosáhl svých velkých léčitelských úspěchů. Zkvašením léčivých rostlin se dosáhne čistého vyluhování všech účinných látek a tím znásobení účinku.

Při přiměřeném zacházení, dle výše popsaného způsobu, vám kombucha připraví dlouhotrvající radost.

Už Samuel Rahnemann, otec klasické homeopatie učil své žáky: Opičte se, ale přesně.

Budete mít zájem:  Léky Na Průjem Na Předpis?

Diskuze Kombucha

Ahoj holky,
mamča mi včera přinesla kombuchu, tak se chci zeptat na vaše zkušenosti.
Prý je moc zdravá. Ale zjistila jsem, že existuje kombucha do čaje a do
mléka. Já mám tu do mléka.

Je to houba, zaleje se mlékem, které za
24 hodin zkysne a je z toho takový kefír. Na chuť docela dobrý, já mám
kysané věci ráda.
A chci se zeptat jestli do čaje se musí používat ten speciální druh nebo
je to stejné.

Pokud je jiná, má ta do mléka stejné účinky?
A dá se s tím dělat ještě něco jiného?
Díky za zkušenosti,

Halka

Velikost písma:

Tak jsou to dvě různé houby tu do mléka nemůžeš dávat do čaje a
naopak.
Jejich funkce na tělo jsou, ale obdobné.

Moje babička si tak vyléčila podivné boláky na kůži, se kterými ležela
i na pozorování na kožním a nemohli přijít na to, co to je a proč to je
a nešlo to vyléčit, prostě se to pořád objevovalo praskalo apod.

Začala pít ten kefír a už se ji neobjevují.
Na někoho to může působit, tak, že pak nemůže usnout. Má se to pít
večer, ale pokud pak nemůžeš spát, tak v podvečer.

Bacha nesmí přijít do styku s kovem!

http://www.vareni.cz/…etska-houba/
http://zivotni-energie.cz/…-kefiru.html

Holky, díky moc.
Ještě jedna otázka. Teď budu na tři odjíždět pryč. Co s ní? Mám ji
dát do lednice a ve vodě nebo v mléce?

Díky

Když jedeš pryč, tak propláchnout vodou od toho mléka a dát ji do vody
a do lednice. Potom zase propláchnout a do mléka. Ale bude to trvat o chvilku
dýl, než bude kefír…

Moje máma kdysi pila tu do čaje (bylo to neskonale hnusný) a nic –
neublížilo a nepomohlo.
Podle mě je to dost subjektivní.

Cancerko, proč se nesmí pít při kojení? Hrozí něco??? Já piju ty
kefíry, jelikož většinou psali, že to nevadí, a oba jsme zatím
v pohodě. Mně to naopak vyléčilo vleklou rýmu a záněty krku.

Stránky o kombuše http://kombucha.wbs.cz/?…

  • Dobrý den,
  • při výrobě nápoje z kombuchy se mi na hladině utvořily trochu jakoby
    chomáčky pěny – je to normální, nebo je něco špatně?
  • Díky za rady.

Zajímavá diskuze, dříve jsem jí pila, myslím, že na zhubutí, ale mám
pocit, že efekt to nemělo

Kombucha – elixír svěžesti pro tělo i duši

Kombucha se říká houbě pocházející z východní Asie, kde její blahodárné účinky byly známy již v dynastii Tsin (221 let p. n. l.). Nejedná se o běžnou houbu, jak jí známe, nýbrž o symbiotický útvar tvořený několika druhy kvasinek a bakterií, jejichž vzájemné soužití je oběma druhům prospěšné.

Kombucha je lehce fermentovaný čajový nápoj s kvasinkovými kulturami a bakteriemi kyseliny mléčné. Protože je to živý nápoj, který neustále pracuje, jeho barva a chuť se mění dle stáří. Případné usazeniny a přírodní zakalení jsou tedy známkou živého nápoje a nejsou na závadu.

Z historie kombuchy:

Kombucha je čaj s prastarou historií a v současné době empiricky a vědecky prokázanými léč*vými vlastnostmi. Kombucha je harmonizační prostředek s širokou škálou blahodárných účinků. Kdo kombuchu původně objevil a kdo ji nechal poprvé zkvasit, se neví. Nicméně kombucha je hojně rozšířena v Číně, Japonsku, Rusku, a také i v

Evropě. S jejím pojmenováním v cizí řeči nebudete mít problém, je to stále „kombucha“ (čti kombuča). Ať už to byli Japonci, Číňané nebo Rusové, kdo poprvé nápoj připravili a objevili je pro budoucí generace, můžeme jim být vděční za tento blahodárný a léčivý elixír.

Blahodárné účinky kombuchy:

Nápoj připravený z kombuchy obsahuje enzymy, vitamíny, minerální látky a zejména bakterie mléčného kvašení. Může být proto náhradou mléčných výrobků pro lidi trpící alergií na mléčnou bílkovinu.

Tomuto tisíciletí starému nápoji jsou přisuzovány skutečné zázraky. Ale nejenom to – chuť kombuchy je lahodná, oživující a osvěžující.

Její nasládlá chuť je dána cukrem, který se do čaje přidává nikoli pro slazení čaje, ale pro výživu kombuchy a nedá se ničím nahradit.

Nové vědecké poznatky také potvrzují její významný přínos pro lidské zdr*ví:

Léč*vé účinky kombuchy:

  • kombucha pom*há vstřebávat výživné látky a tím zlepšuje funkci střev
  • díky bohatému obsahu hodnotných laktobacilů (bakterie mléčného kvašení) vede kombucha k udržování správné střevní flóry a podporuje přirozené obranné síly organismu
  • kombucha obsahuje kvasinky, které čistí a prospívají pleti
  • pro svoje výrazné léč*bné účinky je používána při kožních poruchách jako masážní roztok – při celulitidě
  • odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy a nikotin, odbourává alkohol a pom*há játrům díky kyselině glukoronové
  • kombucha je oblíbeným prostředkem ke snížení tělesné hmotnosti (k tomuto účelu je doporučováno pít ji 3x denně, vždy před jídlem)
  • na trhu existuje také BIO kombucha, která je slazena BIO třtinovým cukrem. Ten díky obsahu melasy dodává nápoji kromě zajímavé chuti i důležité minerální látky jako jsou např. vápník, hořčík, draslík a železo

Chuť kombuchy lze přirovnat k chuti vinného střiku či sektu. Doporučujeme pít 2 dcl vlažného nápoje nalačno, nejlépe ráno.

Kombucha nemá žádné vedlejší účinky a je vhodná pro děti od 3 let jako náhrada za sladké limonády. Pro léčebné účinky je nutné pít ji dlouhodobě.

Složení kombuchy:

Voda, odvar z čaje, cukr, kvasinkové kultury a bakterie mléčného kvašení. Kombucha přirozeně obsahuje oxid uhličitý.

Další zajímavé využití:

Kombucha je dobrým pomocníkem v péči o kůži. Kombucha kůži čistí, osvěžuje a zásobuje vlhkostí. Lze ji tedy používat i jako vynikající pleťovou vodu. Pokud nestihnete kombuchu pít, můžete si přebytečný nápoj přidat do koupele, nebo jím oplachovat vlasy.

Pleťová maska z kombuchy:

Smícháme 3-5 lžic kombuchy a 3-5 lžic. čerstvé smetany a aplikujeme na obličej, necháme působit 15 – 20 minut. Kůže se vyčistí, stává se pružnější, zmenšují se póry a stabilizuje se přirozený povrch kůže.

Druhy kombuchy:

Kombucha se dá koupit také ze šípkového, zeleného čaje, s kopřivy, meduňky, hlohu a heřmánku….

Po otevření je nutno kombuchu skladovat v chladu, jinak rychle kysne. Může se pak používat místo octa nebo se zředí vodou, aby nápoj nebyl tak kyselý (i když právě kyselá chuť může někomu vyhovovat.).

Kombuchu si také můžete vyrábět doma ze zakoupené násady. Kulturu si lidé také předávají mezi sebou, neboť neustále narůstá. Více informací o pěstování kombuchy najdete na internetu.

Tibetská houba

Tato houba byla vypěstována tibetskými mnichy. Houbu přivezl jeden profesor z Indie. Tam pracoval pětlet. Onemocněl rakovinou jater a byl ošetřen mnichy touto houbou. Vrátil

zpět z Indie zcela uzdr*ven. Na jeho prosbu mu mniši dali kousek této houby, kterou rozdával dále.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector