Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

30.8.2020

Dýně? Symbol podzimu. Projít se na zahradě záhonem v podzimních měsících a nezakopnout o dýni? Téměř nemožná mise.

Podobně na nás dýně útočí i ve městech – výlohy obchodů zdobí okrasné dýně, v kavárnách mají dýňové koláče, vývěsní tabule bister nás lákají na dýňovou polévku a na farmářských trzích mnohdy nevíme, kterou dýni koupit dřív. Dýňová sezóna je právě v plném proudu a takové štědré úrody by byla škoda nevyužít.

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se Podzimní dýňový průvodce: jak je zpracovat (Zdroj: Depositphotos)

Dýňové nadělení

Dýně je plod popínavé rostliny, která se do Evropy dostala, podobně jako třeba brambory, z Ameriky koncem 15. století v souvislosti s kolumbovskými výpravami. Kolonisté se pěstování dýní naučili od indiánů. Ač byly kdysi vydlabané dýně používány jako nádoby a usušené posloužily jako bojky na moři, v Americe i Evropě se nadobro usadily jako surovina v kuchyni.

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se Dýně mají spoustu vlákniny a vitamínů (Zdroj: Depositphotos)

Dýně dnes

Královnou mezi dýněmi je odrůda Hokkaido. Tuhle menší, výrazně oranžovou dýni lze v dnešní době bez nadsázky koupit všude – farmářskými trhy počínaje a malými asijskými večerkami konče.

Má jemnou, sladkou a oříškovou chuť a v kuchyni má rozmanité možnosti použití, hodí se téměř do čehokoliv.

Je z ní skvělá polévka! Velkou výhodou je její slabá slupka – před tepelnou úpravu stačí dýni omýt horkou vodou a odstranit vnitřní vlákna a semínka. Dýně se vůbec nemusí loupat.

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se Dýně Hokkaido má jemnou, sladkou a oříškovou chuť (Zdroj: Depositphotos)

V českých kuchyních se také zabydlela špagetová dýně oválného tvaru. Ta patří k chuťově nejlahodnějším dýním, je méně sladká. Název získala podle své dužiny, která se po uvaření či upečení rozpadá na vlákna připomínající špagety. Stačí ji rozkrojit a ochutit jako aglio olio e peperoncino a strčit do trouby na 180°C.

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se Špagetová dýně oválného tvaru je lahodná a méně sladká (Zdroj: Depositphotos)

Máslová dýně je světle béžové barvy a poznáte ji na první pohled – má výrazný hruškovitý tvar. Přestože je poměrně malá, většinu plodu tvoří dužina, a proto je dýně celkem těžká. Neobsahuje skoro žádná vlákna a semena.

Jak její název napovídá, chutná jemně po másle. Že je zralá, poznáte podle zdřevnatělé stopky. Dýni je třeba oloupat, protože má tvrdou slupku.

Skvěle chutná upečená, nejčastěji se přidává se do různých zeleninových salátů, v podobě dýňového pyré se podává jako příloha k masu.

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se Máslová dýně má výrazný hruškovitý tvar (Zdroj: Depositphotos)

Cukráři a cukrářky určitě znají odrůdu English Pie. Tuhle odrůdu dýně je nejvhodnější využít na pečené dezerty – je totiž ze všech dýní nejvíce sladká. Je cítit lehce po vanilce a má krásnou, výraznou oranžovou barvu, která koláče krásně rozzáří.

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se Z dýní lze vytvořit spoustu skvělých pochoutek (Zdroj: Depositphotos)

Možnosti zpracování

Jak poznáte, že je dýně zralá? Podobně jako u melounu – stačí na ni zaklepat. Pokud zní dutě, je uvnitř správně dozrálá ke zpracování. Dýně lze nakoupit do zásoby a vesele je konzumovat po celou zimu.

Máte dýní přehršel? Udělejte z nich pyré, které později v případě potřeby můžete použít do čehokoliv. Dýně stačí upéct, rozmixovat a nechat vychladnout. Vzniklé pyré skladujte v uzavřené sklenici v lednici, vydrží tam asi 3 dny.

Nebo ho zamrazte.

Dýně se klasicky zpracovává do polévky, kterou lze zakápnout výrazným dýňovým olejem. Běžně se peče v troubě společně s jinou zeleninou, dělají se z ní saláty. Ale lze zpracovat i semínka. Nejčastěji se suší semínka z dýní Hokkaido. Stačí je zbavit dužiny a následně položit na pekáč a vložit do předehřáté trouby na 180 °C. Za pár minut můžete mít drobné zobání na celý rok. 

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se Dýně, zapečená s olivovým olejem a sezamovým semínkem platí za pochoutku (Zdroj: Depositphotos)

Tipy na ideální troubu

Cokoliv z dýní, a nejen to, s přehledem vykouzlíte ve vestavné multifunkční troubě Gorenje BO76SYB z nové designové řady Simplicity. Trouba je vybavena adaptivními technologiemi a automatickými funkcemi.

Díky inteligentnímu paměťovému systému navíc umožňuje přizpůsobit přednastavenou teplotu a dobu pečení vlastním receptům a zkušenostem. Má unikátní, klenutý tvar trouby, který je inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Ten umožňuje horkému vzduchu volně cirkulovat a spolu s další funkcí dává možnost péci na více plechách najednou.

Trouba je opatřena úpravou proti otiskům prstů a systémem pro šetrné čištění vnitřku trouby pomocí páry.

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se Nová vestavná parní trouba vám připraví opravdu zdravé jídlo (Zdroj: Gorenje)

A pokud vám zvlášť záleží na zdravé přípravě jídla, je pro vás jako stvořená nová vestavná parní trouba Gorenje BCS798S24X. Umožňuje nejen vaření v páře bez nežádoucích kapek vody, ale používá také suché teplo, a oba postupy jde kombinovat; je samozřejmě vybavená i grilem.

Zvládne proto dušení, pečení, pražení, opékání, blanšírování, pošírování, či metodu sous vide nebo grilování. Jedinečný klenutý tvar je inspirovaný tradičními kamny na dřevo.

Tento tvar umožňuje horkému vzduchu volně a rovnoměrně proudit okolo připravovaného jídla a v kombinaci se speciálním ventilačním systémem poskytuje něco opravdu jedinečného – možnost péci až na pěti plechách najednou bez smíchaní vůní a chutí připravovaných pokrmů.

Má plně automatizované pečení s více než 80 recepty a programovací modul s přednastavenými programy a funkcemi. Má i termosondu pro pečení masa. O čistotu se postará parní čisticí funkce, odvápnění probíhá automaticky.

Dýňobraní v plném proudu: seznamte se s jednotlivými druhy dýní

O přítomnosti podzimu už není pochyb – listí hraje všemi barvami a oranžová ovládla i naše talíře. Polévky, rizota, omáčky, a dokonce i moučníky nyní mají společného jmenovatele – dýni. 

Kolik dýní znáš, tolikrát si pochutnáš 

Dýně neboli tykev patří k člověkem nejdéle pěstovaným plodinám a není divu, že její kouzlo objevujeme znovu a znovu. Podzimní chmury převálcuje hřejivými barvami a nasládlou chutí, která připomíná konejšivou náruč a teplo rodinného krbu. Skvěle chutná ve slané úpravě, ale i jako součást sladkých pokrmů a dezertů. 

Běžně se můžeme setkat hned s několika druhy dýní – každým jinak barevným, tvarovaným a mohutným. Čím se jednotlivé druhy dýní liší, jak chutnají a co z nich uvařit? Pojďme si společně představit jeden po druhém. 

Budete mít zájem:  Ruce a nehty si v zimě zaslouží více péče

Dýně Hokkaido 

Původně japonská odrůda dýně Hokkaido se u nás, obzvlášť v posledních letech, těší velké oblibě. A není se čemu divit.

Její sytá barva a plná chuť je doprovázena dvěma neocenitelnými výhodami – její úprava je poměrně rychlá, a navíc, což je v případě dýní opravdu velká úleva, se nemusí loupat.

 Není příliš náročná na pěstování, a tak je v obchodech k dostání nejdříve a nejdéle. Stejně tak si ji můžete snadno vypěstovat na vlastní zahrádce.

Dýně Hokkaido je skvělá na přípravu krémové polévky, do dýňového rizota i pro výrobu originálních moučníků. Zaručeně si však pochutnáte, i když ji jednoduše nakrájíte na kousky a upečete v troubě (doporučujeme přidat trochu oleje, sůl, česnek a tymián). Podávat ji může třeba na listovém salátu s trochou hořčično-medového dresinku.  

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

ETA TIP: Vyzkoušejte náš oblíbený recept na dýňovou polévku. 

Máslová a muškátová dýně

Mezi další, poměrně známé druhy dýně patří máslová a muškátová. Při jejich přípravě se sice loupání nevyhnete, odměnou vám ale bude ještě o něco výraznější chuť.

 Máslová dýně navíc obsahuje minimum semínek – o to větší část dužiny vám zbyde k jídlu. Poznáte ji podle typického hruškovitého tvaru a žluto-béžové slupky.

Její dužina je sytě žlutá, chuť nasládlá a konzistence, jak už název napovídá, jemná až máslová. Skvěle se tak hodí do sladkých jídel i příkrmů a přesnídávek pro děti. 

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

Chuť muškátové dýně by se pak dala přirovnat ke sladkým bramborům neboli batátům, hravě proto tuhle stále oblíbenější přílohu nahradí.

Kromě přílohového pyré či kaše ale udělá dobrou službu i v omáčkách či pomazánkách. Potkat se můžete také s dýní Sweet Dumpling, která se vyznačuje pruhovanou slupkou.

Její sladká chuť nejspíš nebude vzhledem k příznačnému názvu překvapením. Je proto ideální do moučníků a na zavařování.  

Špagetová dýně

Tahle dýně vás bude bavit. Špagetovou dýni jednoduše rozpulte, zbavte ji semínek a upečte doměkka. Následně stačí dužinu prohrábnout vidličkou – rázem máte jemné špagetky, které poslouží nejen jako zajímavá náhrada špaget a nudlí do polévky, ale i jako nízkokalorická alternativa těstovin pro ty, kteří si hlídají svou váhu.

Chuťově není špagetová dýně tak výrazná jako její výše zmíněné příbuzné, o to variabilnější však je, co se možných kombinací a způsobů dochucení týká. Poznáte ji podle podlouhlého tvaru připomínajícího baculatější cuketu.  

Dýně na Halloween

Ještě dřív, než do našich končin dorazil dýňový boom, znali jsme dýně především jako symbol amerického Halloweenu. Strašidelný obličej samozřejmě můžete vyřezat i do vydlabané dýně hokkaido, lepší volbou však bude klasická velká dýně neboli tykev obecná. 

A co s vydlabaným obsahem? Uvařte z něj polévku nebo se pusťte do výroby domácího dýňového kompotu.

Okrasné dýně

Byť je většina dýní oblíbenou lahůdkou, existují druhy, po jejichž ochutnání by se vám zkřivil obličej. Tyhle dýně jsou hořké a ke konzumaci nevhodné, o to více však udělají parády.

Řeč je o dýních okrasných, které jsou k dostání v zahradnictvích, květinářstvích a prodejnách s dekorativními předměty. Jsou zpravidla malé, buclaté a typické prolínáním různých barev od béžové přes oranžovou až po tmavě zelenou.

Sice si na nich nesmlsnete, vaši podzimní výzdobu ale doladí k dokonalosti. 

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

Jak dýně skladovat?

Nepoškozené dýně vydrží na suchém a chladném místě i několik měsíců. Jsou proto ideální zeleninou, kterou se můžete předzásobit na celou zimu. Při nákupu dýní pro uskladnění vybírejte spíše ty s tužší slupkou.

Pokud dýni načnete a spotřebujete jenom její část, jednoduše z ní vyrobte dýňové pyré (upečte bez jakéhokoliv dochucování a rozmixujte). To pak můžete zavařit a použít později – přijde vám vhod při pečení i vaření. Další možností je nakrájet očištěnou syrovou dýni na kostky a zamrazit. Když vás pak přepadne chuť na dýňovou polévku či rizoto, jednoduše sáhnete do mrazáku.

ETA TIP: Dýni můžete dokonce sušit v sušičce. Její dužinu nakrájejte na plátky, nechejte 12 hodin marinovat ve vodě s citronem a následně doměkka povařte ve vodě s cukrem. Okapané kousky dýně pak vložte do sušičky a sušte 10 až 14 hodin.

Dýně a zdraví 

Dýně je nejen potěšením pro naše chuťové buňky, její konzumace je prospěšná i našemu zdraví. Je bohatá na vlákninu, betakaroten a vitamín E. Z minerálních látek se může pochlubit vyšším obsahem draslíku, který napomáhá optimalizaci krevního tlaku, a hořčíku nezbytného pro správnou činnost nervového systému.

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

 

Dýňová semínka

Opravdovou nutriční bombou jsou dýňová semínka, která se uvnitř tykví skrývají. Jsou bohatá na zdraví prospěšné tuky, vitamín E a zinek. Vitamín E je silný antioxidant, který mimo jiné zpomaluje stárnutí pokožky a přispívá k její pružnosti, zinek je pak nepostradatelnou výživou pro naše vlasy a nehty. Dýňová semínka tak prospívají nejen našemu zdraví, ale i kráse. 

Ke konzumaci jsou vhodná například semínka dýně Hokkaido (je potřeba je pořádně umýt, nasucho opéct a následně vyloupat). Ty, které běžně potkáváme v obchodech se zdravou výživou, nejčastěji pochází z dýně olejné. Jejich zpracování je snazší, protože je není třeba loupat. Zároveň slouží k výrobě cenného dýňového oleje, který se používá například k dochucování zeleninových salátů.

ETA TIP: Semena dýně poslouží také jako osivo.

Témata: dýně, podzim, sušička, hokaido

Dýně nebo tykev? Velký přehled známých druhů a kuchařské tipy

Pro mnohé z vás bude jistě překvapením, že všechna tato zelenina je vlastně botanicky jenom jeden rod: Cucurbita nebo-li tykev. Jinými slovy – všechno je tykev.

 Takže například cuketa je pouze kultivarem tykve obecné (Cucurbita pepo) a vznikla šlechtěním v Itálii. Jinému kultivaru tykve obecné zase říkáme patizon.

 Dýně je pak lidové označení některých kultivarů tykve obecné (třeba dýně olejná), ale také některých kultivarů tykve obrovské (třeba dýně hokkaido).

Původní tykev obecná však má svůj domov ve Střední Americe. Její nejstarší dochovaná semínka pocházejí z období 5000 př. n. l. a patří tak mezi nejstarší kulturní rostliny!

Tip: Nechte dýně odpočinout! Po nákupu odložte dýni alespoň dva týdny odpočinout do temna a spíše chladna. Odpočinkem zlepšíte nejen chuťové, ale i výživové vlastnosti díky přeměně části škrobu na cukry.
Budete mít zájem:  Zachraňte jídlo. Lépe mu bude mimo lednici

JAKÉ JSOU TEDY NEJZNÁMĚJŠÍ DRUHY DÝNÍ?

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

HOKKAIDO

Ipřes její exotický název, japonskou dýni Hokaido už dnes zná skoro každý. V posledních letech tyto oranžové koule zaplavily regály supermarketů, takže není těžké ji sehnat.

Podle orientální medicíny je léčivá a ta naše potvrzuje vysoký obsah karotenu, ze kterého si  tělo vytváří vitamin A, zinek – nezbytný minerál a také velmi kvalitní, dobře stravitelný polysacharid.

Co s ní?

Hokkaido je výborná pro přípravu polévek, pyré a omáček. Využijete ji ale i při přípravě koláčů, slaných i sladkých, džemů a kompotů. Můžete ji také rozvařit na kaši a použít jako přílohu místo brambor. 

Díky její lehké, příjemné kaštanové chuti ji není třeba příliš dochucovat, stačí pouze špetka kari, kokosu nebo muškátového oříšku.

Lze ji však konzumovat také syrovou. To je pak lepší ji oloupat, protože slupka je sice tenká, ale tvrdá. Pokud ji budete vařit, loupat ji nemusíte. Slupka vařením změkne asi na konzistenci vařené brambory.

Tip: Semínka při vaření nevyhazujte! Pokud se je naučíte konzumovat, dopřejete svému tělu přísun zinku. Můžete je také po očištění a opláchnutí usušit a za dlouhých zimních večerů loupat stejně jako slunečnicová. Nebo je upražte na trošce oleje se solí případně kořením. I takto upravená si je můžete nechat na jindy a posypat si s nimi salát, domácí pečivo nebo polévku.
Tip: Chcete dýni oloupat? Zkuste ji chvilku zapéct v troubě asi na 180°C.

MÁSLOVÁ DÝNĚ

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

Máslovou dýni poznáte snadno. Její hruškovitý tvar jistě přitáhne vaši pozornost už v obchodě. Její slupka je šedivě nažloutlá. Její dužina vám na první pohled může připomenout avokádo. Všimněte si také malého množství semínek oproti jiným dýním.

Co s ní?

Po tepelné úpravě má velmi jemnou nasládlou chuť připomínající lískové oříšky, především po upečení.

Tip: Po upečení ji klidně můžete rozmixovat a použít do polévky nebo nakrájet do koláče. Dvě tepelné úpravy v pohodě snese.

Jinak je také vhodná k restování a grilování. Hodí se také jako příloha k červeným masům – třeba steakům.

MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

Muškátová dýně, původním názvem Muscade de Provence, je tmavě zelený, někdy až oranžově hnědý, žebrovaný gigant. Může totiž dorůstat 10 až 20 kg. Avšak po oloupání má dužina jasně oranžovou barvu. V porovnání s ostatními dýněmi je překvapivě více měkká.

Co s ní?

Kvůli své velkosti se hodí na zavařování a přípravu dýňových kompotů. Dá se tedy použít opět při přípravě jak sladkých, tak slaných jídel.

Tip: muškátovou dýni určitě oloupejte! Její slupka ani po uvaření nezměkne.

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

Proč špagetová? Protože v sobě skrývá celý pytlík špaget. 🙂

Tato dýně upoutá svým oválným, protáhlým tvarem. Barva její slupky míchá žluté až oranžové tóny. Její slupku opět stačí povařit, změkne podobně jako slupka dýně Hokkaido. Svůj název však získala kvůli své dužině. Pokud je dýně správně zralá, vytváří špagetová vlákna. Povařením se jednotlivá vlákna oddělí.

Co s ní?

Špagetovou dýni vaříme vcelku a neoloupanou. Získáme tak dýňově špagety, které můžeme použít místo klasických těstovin. Hodí se sice také k zapékání a restování, ale využijeme ji hlavně k přípravě hlavních pokrmů.

Jak využít dýně

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

Dýně jsou nejen základem mnoha chutných pokrmů, ale slouží i jako pěkná dekorace. Víte, kolik druhů dýní lze pěstovat a na co všechno se hodí?

Existují doslova desítky odrůd dýní. Spousta z nich je snadno dostupných a každá se hodí na něco trochu jiného. Pro základní orientaci stačí rozdělení na druhy, které se dají skladovat, dokonce i dlouhodobě, a ty ostatní, zvané zeleninové.

Patří sem i cukety

Mezi zeleninové dýně určené pro přímou spotřebu patří například oblíbené a hojně pěstované cukety (Cucurbita pepo – tykev obecná) a patisony nebo takzvaná dýně špagetová. K výhodám těchto odrůd patří rychlý růst a velké množství plodů, které se sklízejí postupně po řadu týdnů.

Většina zeleninových odrůd roste pomalu a ve tvaru keříku, proto se vejdou i na menší záhon. Jejich velmi důležitou vlastností je také rychlé dozrávání, proto se dají pěstovat i ve vyšších a chladnějších polohách, kde by jiný typ dýní a celkově zeleniny nevyzrál do požadované kvality.

Pro konzervování

Jestliže si chcete chuť této zeleniny dopřávat po celou zimu i déle, zasaďte si na zahradu žlutomasé dýně, na výběr máte velkoplodé (Cucurbita maxima), muškátové (Cucurbita moschata) a známou hokkaido (Cucurbita maxima Duch.).

Do této skupiny se řadí i tykev olejná (Cucurbita pepo var. oleifera) pro produkci semen.

Jednotlivé druhy se od sebe liší především velikostí a také vybarvením pokožky plodů, která bývá nejčastěji oranžová, ale narazit můžete i na modravě zelené, pruhované, cihlové, na povrchu lze najít i výrůstky a například tykve muškátové jsou pokryté voskovou vrstvičku, díky níž je lze skladovat opravdu dlouhou dobu.

Chuť dužniny těchto odrůd je zpravidla máslová, výrazná, struktura bývá pevná či zrnitá. Tyto dýně potřebují pro svoje pěstování dost místa, zpravidla rostou jako liány. Náročné jsou (jako všechny plodové druhy zeleniny) nejen na kvalitu půdy, ale rovněž na dostatek slunce a tepla.

Sklízejí se až pozdě na podzim, kdy je stopka zaschlá a listy suché. Pouze plně vyzrálé plody se dají skladovat prakticky až do konce jara. Máte-li zahradu v místech, kde podzim a zima přicházejí brzy, pěstujte hlavně menší druhy typu hokkaido, které přece jen nepotřebují pro dozrání tolik času.

Budete mít zájem:  Myslíte si, že je růžové víno sladší?

Koukejte jim na stopku

Nevíte, kterou dýni je nutné spotřebovat okamžitě, a která vydrží až do jara? Zde je jednoduchý trik, jak od sebe poznat plody zeleninové a ostatní. Ačkoli zralé dýně vypadají dost podobně, existuje jednoduchý ukazatel, který nám napoví, kam je zařadit – tím je stopka.

  • Dýně zeleninové (tedy cukety a patisony), určené k rychlé spotřebě, mají stopku vždy hranatou, s žebry.
  • Dýně muškátové ji mají u plodu ztlustlou a rozšířenou.
  • Dýně velkoplodé poznáte podle stopky válcového tvaru, na povrchu zpravidla s korkovým síťováním.

Jak na správné skladování?

Zásady skladování dýní jsou velmi podobné jako u ostatních druhů zeleniny. Tedy k dlouhodobému uchování se hodí jen ty nejlepší a plně vyzrálé kusy. Dále dodržujte

tato pravidla:

  • Před skladováním plody důkladně prohlédněte, neboť ta část dýně, která se dotýkala záhonu, bývá často poškozená.
  • Po sklizni je nechte ještě pár týdnů „dojít“, aby se jejich chuť plně rozvinula. Vždy se skladují se stopkou, drobnější druhy můžete vrstvit i na sebe.
  • Plody nepokládejte přímo na studenou podlahu, mohou se odspodu rosit a později začít zahnívat.
  • Uložte je nejlépe na vrstvu slámy, stačí ale i suché listí nebo karton.
  • Dýně nemají ve sklepě rády vysokou vlhkost vzduchu, neskladujte je tedy společně s bramborami. Ale vyhovují jim například chladné půdy.
  • Místo napojení stopky na plod občas zkontrolujte, právě odtud se dýně často začínají kazit.

Text: red; foto: Shutterstoc

Cuketa, hokaido, patison aneb Přehled všech druhů dýní

Hokkaido Fotogalerie (15) Tykve patří k podzimu. Podívejte se, jaké druhy máme, které jsou nejoblíbenější a také jak tykve připravit k obědu. Využijte všestrannost cukety, krásu velkoplodých tykví na halloweenské dekorace nebo vitamíny v hokaido! Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Zahrada má pro každé roční období typického zástupce. Tak jako patří jmelí k zimě, sněženky k jaru a kopretiny k létu, tak jsou tykve synonymem podzimu.

Dlouho jsme si mohli vybírat jen z několika odrůd. Pěstoval se Goliáš, ten hlavně na lahodná semínka, pak Veltruská obrovská a Kveta. Dnes jsou odrůd tykví desítky ne-li stovky.

Úplně na začátek je potřeba si ujasnit názvosloví. Správně bychom měli říkat tykve, i když myslíme cuketu, hokaido, patison, tykve velkoplodé na Halloween. Přičemž lidově se zpravidla tykvi velkoplodé říká dýně.

Odkud tykve pochází

Rod Cucurbitatykev zahrnuje 27 druhů pocházejících z tropické a subtropické Ameriky. Jejich pěstování sahá do prehistorických časů. Dužina plodů většiny planě rostoucích druhů tykví je extrémně hořká. První plody byly sbírány pro jedlá semena bohaté na tuky. Právě tato semena byla nalezena v nejstarších vykopávkách.

Ve větším množství se dnes pěstuje pět kulturních druhů tykví – tykev obecná (cuketa a patison), tykev velkoplodá (gigant nebo hokaido), tykev muškátová, tykev fíkolistá a tykev pomíchaná.

Pěstování

Sice nám začíná podzim, ale může se hodit na příští jaro: Tykve jsou obecně teplomilné plodiny. S výsevem proto nespěchejte a počkejte, až bude půda dostatečně prohřátá.

Vysévejte v polovině května přímo na pozemek do hnízd po 2 až 3 semenech. V chladnějších oblastech můžete předpěstovat sadbu s výsevem 3 až 4 týdny před termínem výsadby.

Pozor, sejte vždy přímo do hrnku, tykve nemají rády přesazování.

Pěstování tykví není složité. Tykve obecné (cukety a patisony) nemají šlahouny, jsou keřovitého vzrůstu.

Tykve velkoplodé (gigant nebo hokaido) plodí na šlahounech a zaberou na zahrádce hodně místa. Tykve vyžadují propustnou půdu s dostatkem humusu a bohatou na živiny.

V porovnání s ostatními tykvovitými rostlinami (okurky) mají mohutný kořenový systém a dovedou si obstarat živiny a vláhu.

Oblíbené druhy

Cuketa

Patison

Hokaido

Tykve na Halloween

Podzim patří dýňobraní, v Americe se v tomto období slaví Halloween. A svátek tykví zapouští i u nás své kořeny. Aby se dala dýně vyřezat a vydržela dlouho, musí jít o odrůdu k tomu vhodnou. Musí být dostatečně velká, kulatá, pevná.

Musí mít slupku tak akorát – nesmí být příliš tvrdá, aby se dala nožem vyřezat. Novou českou odrůdou speciálně určenou pro Halloween je hybrid Yellowboys F1 s plody o hmotnosti 8 až 10 kg.

A jestli nejste milovníci cizích svátků, tato odrůda je vhodná i pro kuchyňskou úpravu, zejména je vynikající na dýňové polévky.

Butternut – tykev muškátová – máslová

Jde o třetí typ tykve – tykev muškátovou, někdy označovanou jako máslová. Její dužina je sytě oranžová, tužší konzistence. Chuť a vůně je nasládlá a jemně aromatická.

Vyznačuje se mohutnými liánami s rozložitými listy a silnými úponky. Je pro ni typický plod hruškovitého tvaru se světle oranžovou tuhou slupkou.

Tykev je výbornou surovinou do polévek a nádivek do drůbeže, hodí se i do moučníků nebo jako zvláčňující příměs do těsta. Skvělá je k těstovinám i k rýži, můžete ji grilovat podobně jako lilek. Připravíte z ní marmelády, džemy, džusy a výborná je ve směsi s ovocem jako kompot.

DÝNĚ MÁSLOVÁ : tykev muškátová Liscia, velmi raná odrůda typu butternut s hruškovitým podlouhlým plodem

Tykev fikolistá

Jde o velmi pozdní druh u nás využívaný pouze jako podnož pro roubování okurek a melounů. Má výbornou afinitu s většinou pěstovaných odrůd.

Bohatý kořenový systém odolný vůči půdním patogenům zajišťuje bujný růst naroubované rostliny, její vysokou plodnost a dobrý zdravotní stav.

Plody plazivé tykve fikolisté jsou zelenobíle mramorované a je možné je v čerstvém stavu konzumovat jako okurky. Semena této tykve však u nás nedozrávají.

Tykev fíkolistá

Tykev pomíchaná

Tykev pomíchaná zahrnuje různé formy vzniklé křížením. Nejvíce se setkáváme s drobnoplodými formami oválného tvaru. Zbarvení je velmi pestré a uplatňuje se zejména do trvanlivých dekorací a aranžmá a oblíbená je také pro jedlá a chutná semena.

Dýně slaví v Česku renesanci

Marta Pawlicová

Další články o tykvích:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *