Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

čtvrtek, 18. února 2021, 20:02Společnost

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Přestože poslední měsíce cestování příliš nepřejí, dTest nepřestává sledovat otázku rozdílného složení potravin v různých zemích Evropské unie. Tentokrát osobní zkušenost napověděla podívat se na rozdíly ve složení citrusových limonád. Je…

čtvrtek, 11. února 2021, 17:40SpolečnostZprávy

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Poslední rok byl pro většinu podnikatelů zatěžkávací zkouškou, pro některé dokonce likvidující. Za to student doktorandského studia Ondřej Linhart se společně s maminkou Alenou v této době pustili do podnikatelského projektu. Jejich pečené čaje…

úterý, 9. února 2021, 11:12Společnost

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Pizza. Nejpopulárnější italské jídlo, které se těší oblibě po celém světě, dnes slaví svůj mezinárodní den. Možná překvapivou statistickou informací je to, že Češi sní za rok více než 31 milionů pizz. Průzkum ukázal, že nejraději mají Capricciosu.

pondělí, 25. ledna 2021, 17:11Společnost

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Dobrou zprávou zůstává, že většina lidí, kteří prodělali nemoc covid-19, se z ní po několika dnech úspěšně zotavila a relativně rychle se vrátila do běžného života. Co se děje s tělem, když odezní akutní fáze nemoci covid-19? Jak urychlit…

středa, 20. ledna 2021, 18:15SpolečnostLiberecko

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Před osmi lety Lenka Fuentes, tehdy ještě Markovičová, Bali navštívila poprvé. Před čtyřmi lety se na ostrov bohů vrátila a věci se nakonec udály tak, že zde postavila dům a střídavě žije v Indonésii a v Liberci. Na Bali se za ní vydávají lidé,…

  • Více článků »
  • Nebyla nalezena žádná fotogalerie.
  • Nebyly nalezeny žádné profily.

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Žitný chléb z Koláčkovy pekárny

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Řečí o tradici, srdíčku, lásce k řemeslu a poctivosti vás raději ušetříme, už to říká kdekdo. Pečeme sice postaru, ale žádný zlatavý kýč s klásky, moukou na čepici a babičkou jak z pohádky u nás nečekejte. Jsme moderní rodinná pekárna a jsme blázni do prvotřídní kvality surovin. Máme speciální technologii pečení, vlastní receptury a používáme výhradně náš kvas. Odmítáme konzervanty, průmyslové pekařské směsi a téměř polovinu produkce pečeme v BIO kvalitě. Vy víte, proč jste si naše pečivo oblíbili a my vám za to opravdu děkujeme!

Kvasové pečivo doporučuji už roky, protože je nejlépe stravitelné, výživově nejhodnotnější a vysoce trvanlivé.

K tomu všemu jsem před pár lety objevila žitné chleby a sladkosti z Koláčkovy pekárny a musím dopsat, že takovéto pečivo je i úplně to nejchutnější.

Jiří a Míša Koláčkovi vyrábějí chléb tradičním způsobem třístupňového vedení kvasů z žitné mouky a pečou postaru, tedy na tvrdou kůrku a doměkka propečenou a vláčnou střídu. Jasným výsledkem je skvěle chutnající chléb, který moc doporučuji vyzkoušet.

Margit Slimáková

specialistka na zdravotní prevenci a výživu, margit.cz

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Žitný chleba od Koláčků ochutnávám od jeho samého začátku. Je skvělé, že rozrůstající se rodinná firma přichází pořád s novinkami a neustupuje od kvality (jak se bohužel v mnoha případech na našem trhu stává, že kvantita nakonec přebije kvalitu).

Jejich portfólio je velmi chutné a navíc považuji za nesmírně důležité, že prakticky každý „koláčkův chléb“ má má svého cílového spotřebitele. Nepeče se tedy na zmar, ale na jistotu.

A tenhle fakt, spolu s výborným pečivem, je pro mne nejcennější!

Pavel Maurer

Good Food Lover, www.grandrestaurant.cz

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Chléb od pana Koláčka se pyšní opravdu výjimečnými chuťovými vlastnostmi. Nebál bych se ho přirovnat spíše k dezertu, jen s tím rozdílem, že se stále bavíme o základní potravině s vynikající sytící a výživovou hodnotou.

Většina formových žitných chlebů patří mezi těžší, méně vláčné a někdy až nepříjemně robustní a kyselé. U Koláčkova žitného chleba se můžete těšit nejen na velmi dobrou stravitelnost, ale také na nefalšovaný gurmánský zážitek.

Jakub Přibyl

konzultant pro personalizovanou výživu

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Náš kvasový 100% žitný chléb, ručně vyráběný tradičními postupy s využitím nejmodernější technologie pečení. Jen kvalitní mouka, voda a koření — nic víc. Ochutnejte ho a poznáte ten rozdíl. Pečeme jej ve více než patnácti verzích, např. semínkový, s ořechy, mrkví, sýrem, rajčaty…

Muffin z červeného sametu, 100% belgické čokolády a úplně bez cukru. Barvu propůjčuje červená řepa, která mu dodává vláčnost a zdraví, ale na chuti není vůbec znát. Slazený datlemi, z rýžové a pohankové mouky. Tudíž je bezlepkový a veganský.

Semínkový chléb v BIO kvalitě bez mouky — jen semínka slunečnice, lnu a dýně, nepražená a mechanicky loupaná pohanka, psyllium. Chléb vhodný pro lidi s intolerancí na lepek i pro sportovce.

Perník se švestkovými povidly a plátky mandlí. Slazený ovocem, bez přidaného cukru. Veganský a ještě k tomu bez lepku.

Vláčná veganská bábovka! Bez cukru, slazený banány, rozinkami a datlemi. A ještě je bezlepkový. Rychlá svačina, zdravá snídaně — podávejte třeba s tvarohem a nasekaným banánem.

K vínu i k pivu. Pečené, nikoli smažené. Naše receptura s přirozeně vysokým obsahem Omega-3 mastných kyselin a vlákninou. Z celozrnné a žitné mouky. S kokosovým olejem, čerstvou mrkví a lněnými semínky. Bez palmového oleje.

V Jablonci nad Nisou jsme otevřeli naše první bistro. Prodáváme zde všechno z naší pekárny a ve stejném duchu připravujeme chlebíčky, plníme sendviče domácími pomazánkami, pečeme sladké a slané koláče, dorty a dezerty. Vaříme skvělé polévky! Zastavte se na snídani, svačinu, oběd nebo na kafe.

Oslavy, dorty, svatby, party? Umíme catering na míru — také bez lepku a cukru. Nebo prostě jenom lahodné dezerty z kvalitních surovin.

Pravá italská mouka semolina 00, extra panenský olivový olej a droždí. Focaccia také se sušenými rajčaty, černými olivami nebo čerstvými bylinkami.

Náš e-shop pouze s ověřenými surovinami, které sami používáme na pečení našich výrobků. Pečlivě vybraní dodavatelé a kvalita, kterou už znáte například z našeho žitného chleba. Vše jsme ochutnali a podrobili testům. Naši mouku nakupujeme od zrna z konkrétního pole, sklizně a podle jeho parametrů, aby nám jí náš mlynář namlel třikrát do týdne čerstvou. Prodáváme jen to, co sami jíme…

Momentálně zavážíme řadu větších měst: Prahu, Brno, Hradec Králové, Mladou Boleslav, Pardubice, Liberec, Jablonec, Turnov, Ústí, Děčín, Teplice, Litoměřice, Roudnici nad Labem, Olomouc, Ostravu, Plzeň. Také zdravé výživy, lahůdky, řeznictví, obchody sítě Sklizeno, Makro, Jip nebo vybrané prodejny Albert či Billa.

Protože kvalitních prodejen je opravdu mnoho, napište nám vaši adresu a my vám rádi sdělíme nejbližší prodejnu a dny závozů. 

Online po celém Česku na farmářské platformě Scuk.cz nebo v několika městech na rohlik.cz

COOC FOOD s.r.o. Paříkova 910/9 190 00 Praha 9 – Vysočany

IČO: 04047702, DIČ: CZ04047702

Pečou výjimečný žitný chleba. Dostávají nabídky, ať jich vyrobí tisíce

Dostávají nabídky, ať jich vyrobí tisíce za nižší cenu, ale nikdy na to nekývli. „Už by to nebyl chleba, který by se dělal poctivě jako doma. Na trhu jsme díky kvalitě,“ říká Jiří Koláček. Jejich chleba je vyhlášený nejen v Praze, ale Koláčkova řemeslná pekárna ho rozváží i do dalších měst napříč republikou a dokonce i do Německa. Za své výrobky získali už i řadu ocenění.

Budete mít zájem:  Chůze a hubnutí – to k sobě pasuje…

Dostávají i nabídky, aby pekárnu a vlastní recepturu prodali. A některé nabídky byly finančně velmi zajímavé. „Moje babička říkala, že je všechno na prodej a myslím, že je to pravda.

Ale momentálně to není věc, která by byla na pořadu dne,“ poznamenává Jiří Koláček. „V tom jsme s tátou ve shodě. Pekárnu máme tři roky, velký provoz jsme otevřeli před rokem.

Rok od roku rosteme,“ dodává jeho dcera Michaela.

O tom, v čem budou podnikat, rozhodl tak trochu mlsný jazýček. Jiří Koláček chtěl ochutnat žitný chleba, který znal ze svého dětství. Zkoušel ho upéct sám, ale první chleba se mu nepovedl.

Čím to bylo, že první chleba nevyšel? Jiří Koláček: Byl jsem ryzí amatér. To těšení se na ten první chleba bylo myslím větší než trpělivost s přípravou. Dneska vím, že jsem udělal víc chyb. Nepočkal jsem si například na vykynutí chleba, už jsem se těšil, až bude chleba upečený a voňavý.

Ochutnávala jste tátovy první výtvory, když experimentoval a hledal dokonalý recept? Michaela: Doma jsme ochutnávali už jen ty, co se daly ráno snídat (smích). Ale když se učíte péct, zpravidla žádný recept nevyjde napoprvé. Pečení má mnoho proměnných, je to hodně o poměrech. První recepty jsou pokusy a omyly. Teprve zkušenostmi se vše piluje a dolaďuje.

Jiří Koláček: Přesně tak. Když jsem chleba pekl pro sebe, dotvářel jsem si ho a dolaďoval. Chtěl jsem mít všechno nejlepší a nejdokonalejší.

Nejprve jsem si kupoval různé kvásky, potom jsem začal experimentovat i s kváskem a začal jsem si ho dělat sám. Vůbec jsem nepřemýšlel, že bych mohl chleba prodávat, proto jsem ani nepočítal, za kolik ho peču.

Klíčové pro mě bylo, aby chleba chutnal a měl co nejlepší ingredience.

K tomu, abyste chleba začal prodávat, vás vyprovokovali přátelé, kterým jste dal chleba ochutnat. Jak jste jejich hecování bral? Jiří Koláček: Vzal jsem to trochu vážně. Bydlel jsem v Bedřichově, což je obec, která žije podnikáním. Jsou tam kvalitní penziony a restaurace.

Mě samotného vždycky zaráželo, proč nakupují to nejlevnější pečivo v obchodních řetězcích a podávají ho k domácím paštikám, klobáskám a skvělým domácím polévkám. Když jsem se s nimi o tom bavil, vždycky mi říkali, že se tady žádná pekárna neuživí.

Já jim ale říkal, že by se tu mohla uživit kvalitní pekárna.

Takže vám přátelé nasadili brouka do hlavy. Jiří Koláček: Ano, brouk v hlavě byl, začal jsem o tom přemýšlet. Jakmile je myšlenka v hlavě, už se jí těžko zbavíte.

Nejste ovšem pekař, máte střední zemědělskou školu. Co vám řekli na živnostenském úřadu, když jste chtěl rozjet pekárnu? Jiří Koláček: Jejich první věty byly: „To nejde!“ Pochopil jsem, že je v tom nějaký problém.

Zatímco všichni kolem nás nám fandili a podporovali, i když někteří říkali, že to nebude žádná sranda, nikdo nás nezrazoval a neviděl žádné překážky. Na živnostenském úřadu viděli těch překážek spousty.

My se ale nedali a našli jsme si cestu.

Jiří Koláček
(1965):

  • Vystudoval střední zemědělkou školu, závodně jezdil na koni, koně i trénoval.
  • Společně s bývalou manželkou založil umělecký ateliér a podnikal v tomto oboru 25 let.
  • Od roku 2015 podniká s dcerou Michaelou, s níž založil Koláčkovu pekárnu.

Michaela Koláčková
(1989):

  • Vystudovala ekologii a komunikaci s médii a veřejností.
  • Po studiích pracovala v gastronomii a cateringu.
  • Má dva malé syny.

Jak se ta cesta hledá? Michaela: Musíte mít zástupce. Když není někdo v oboru vyučený, musí mít vyučeného zástupce, který za vás bude „ručit“. Podle nás je to pozůstatek z minulé doby, nevidím v tom logiku.

Jiří Koláček: Ručit může i nevyučený zástupce, stačí, když má praxi. Nikoho přitom nezajímá, jak dlouhou tu praxi má. Některé věci jsou zkrátka postavené na hlavu.

Našli jste si takového člověka snadno? Michaela: Tím, že jsme se pohybovali v gastronomii, věděli jsme, koho oslovit.

Když jste dostal první nabídku od jedné obchodnice, abyste jí dodával chleba, zeptala se vás, za kolik ho prodáte. Ale vy jste neuměl odpovědět. Jiří Koláček: To byla docela legrace. Já si do poslední chvíle nespočítal, za kolik peču chleba. Dnes si říkám, že to bylo velké plus. Kdybych si to přepočítal na začátku, asi bych uvažoval jinak.

A když jste si nakonec spočítal cenu, překvapilo vás, za kolik chleba pečete? Jiří Koláček: Ano, strašně. Tehdy mi vyšlo, že náš kilový žitný chleba by v obchodě stál 100 korun. Podobný chleba se přitom v obchodech prodával za 40 korun. Hodně mě to překvapilo.

Ale váš žitný chleba si našel zákazníky. Nejprve zachutnal vašim přátelům a jejich přátelům, pak dalším a dalším lidem. Zkrátka se rozkřiklo, že je dobrý. Jiří Koláček: Přesně tak to bylo, šlo to od zákazníka k zákazníkovi.

Já si přitom uvědomil, že je to nejlepší reklama, která může být. Dnes pečeme za směnu dva tisíce chlebů a máme jich celkem deset druhů.

Má to ale jednu podmínku – chleba musí zůstat stejně kvalitní, nebo se musí ještě víc vylepšovat a dolaďovat.

Kdybyste začali péct horší chleba, ono by se to taky rozkřiklo. Jiří Koláček: Myslím, že stejnou rychlostí. Když kupujeme novou pec nebo chceme v pekárně něco změnit, přijít s novinkou, děláme si proto testy. A když se ubezpečíme, že tím chleba neutrpěl, ale naopak mu to prospělo, tak uděláme nový krok.

Nemáte strach, že vám recept někdo ukradne?Jiří Koláček: Ne, protože to není jen o samotném receptu. Recept na žitný chleba najdete na internetu ve sto různých podobách. Skvělý chleba si doma peče hodně lidí. Ale je strašně těžké přenést to nadšení dělat chleba pro sebe do větší pekárny, aby byl každý kousek stejně dobrý a kvalitní jako ten domácí.

Kolik kousků chleba jste ze začátku dokázal upéct? Pekl jsem po nocích při lahvi vína ve staré elektrické troubě. Za noc jsem upekl třeba pět chlebů a myslel jsem si, jaký to je fantastický výkon. Když přišla první velká zakázka na svatbu jednoho multimilionáře, přišlo mi, že to nemůžu vůbec zvládnout. Bylo to 20 chlebů.

Budete mít zájem:  Příznaky Zánětu Středního Ucha?

A jak jste to nakonec zvládl? Týden jsem se připravoval, nakoupil jsem další dvě elektrické trouby, abych nic nepodcenil. Všechno jsem si nachystal pro jistotu dvakrát. Byla to pro mě otázka prestiže.

Zakázku jsem získal na doporučení kamaráda. Nakonec jsem trnul, zpětnou vazbu jsem neměl skoro čtyři dny. Říkal jsem si: „Ty, jo, asi bylo něco špatně.“ Nakonec mi kamarád zavolal a říkal, že se chleba dočkal jmenovitého ocenění.

Byl to pro mě takový impulz do budoucna.

Michaelo, když přišla od táty nabídka, abyste s ním podnikala, překvapilo vás to? Myslím, že to bylo dobře načasované. V té době jsem rok pracovala v cateringu a hodně mě to bavilo.

Měla jsem na starost jak organizační, tak tvůrčí věci. Pracovala jsem naprosto naplno pro projekt, který nebyl můj.

Když mi táta nabídl společné podnikání, moc jsem neváhala, byl tam lákavý moment, že to bude záležet jen na nás.

Neměla jste přece jen strach, že vytvoříte rodinnou firmu, ve které to může zaskřípat? Myslím, že vytvořit rodinnou firmu je hodně náročné pro členy, kteří se toho účastní. Je tam ovšem obrovská jistota, že se na sebe můžeme stoprocentně spolehnout. Víme, že se nepodrazíme, a když bude potřeba, dokážeme zabrat i třeba za cenu, že půjdeme spát ve tři ráno.

Ale táta má ve firmě větší majetkový podíl. Nezlobí vás to, Michaelo? Pro firmu dělám maximum a je to někdy náročné, zvlášť když mám dva malé syny. Ale zároveň si říkám, že táta nese hlavní rizika.

Radíte se? Jiří Koláček: Ano, určitě. Máme jiné pohledy na svět, ty spolu konfrontujeme a pak se shodneme na tom, jak jít dál. A když se nedokážeme shodnout, vycházíme z toho, že jsem šéf (smích).

Jakým krédem se při svém podnikání řídíte? Jiří Koláček: Myslím si, že štěstí přeje připraveným. Na nepřipravené nesedá. Když už jsme se s dcerou rozhodli jít profesionální cestou, udělal jsem si koncept, jak by ta cesta měla vypadat.

Oslovil jsem špičkového grafika, se kterým jsem již dříve spolupracoval v předchozím podnikání v uměleckém ateliéru. Sešli jsme se a hledali, jakou by měla mít pekárna tvář a jak prezentovat samotný chleba.

Během 14 dnů jsme se rozhodli, jakou cestou půjdeme, a když jsem vezl do obchodu první tři chleby, měly už svou etiketu včetně sáčků a obalů. Tehdy jsme měli i další štěstí, těchto vizuálů si všiml Pavel Maurer (poznámka redakce: uznávaný odborník na gastronomii).

Zaujaly ho natolik, že si chleba koupil, a když ho ochutnal, zaujala ho i chuť, takže nás veřejně pochválil.

Otevřít pekárnu není vůbec levné. Měli jste na to vlastní kapitál, nebo jste si museli půjčit? Věřil jsem a věřím, že naše pekárna má budoucnost, proto jsem s touto vírou oslovil své přátele a nabídl jsem jim investici do pekárny. Nakonec jsme získali víc investičních nabídek, než jsme potřebovali.

Kolik peněz jste dosud investovali? Jiří Koláček: Zatím to bylo šest milionů korun a dalších nejméně šest milionů korun bychom chtěli investovat v příštích letech.

Michaela: Jdeme krok za krokem, ze začátku jsme pořizovali repasované stroje a pece, které vyhovují našim technologickým postupům.

Jiří Koláček: I v tom jsme měli štěstí, protože jsem se spřátelil s velkopekařem, který byl už v důchodu. Ze začátku mi nevěřil, že jsem pekařský laik. Myslel, že mám dlouholetou zkušenost. Pro náš projekt se nadchnul, pomohl nám s technologiemi a umožnil mi vstup do velkých pekáren, abych si udělal jasno, jakým směrem chceme jít.

Přemýšlíte o tom, že byste své dceři jednou předal celou firmu? Určitě, už z pohledu věkového rozdílu mi nic jiného nezbude, takže s tím samozřejmě počítám.

Firmu jsem založil a nabídl jsem jí podíl, protože jsem chtěl, aby ji to zajímalo a měla pocit vlastnictví. Chtěl jsem ale mít rozhodovací pravomoc, protože cítím, že je to tak lepší. Ale určitě přijde den, kdy bych firmu mohl opustit a přestat podnikat.

Podnikám od prvního dne, kdy přišla sametová revoluce. Podnikání mě baví, chci být sám za sebe zodpovědný.

IV.kniha (1990-2008)

Rok 2000

Starosta obce: Ing.Pavel SpustaŘeditelka školy: Mgr.Alena KořínkováFarář: P.Janusz Kiwak

  • Obecní zastupitelstvo
  • Obecní zastupitelstvo projednalo a schválilo přijetí investičního úvěru na výkup 7 ha pozemků. Na nich budou vybudovány inženýrské sítě a poté budou nabídnuty potencionálním

investorům. Počítá se s komerčním využitím především v oblasti turistického ruchu. Hlavním cílem tohoto záměru je vytvoření nových pracovních míst a snížení velké nezaměstnanosti v

obci, která činí 16,8%. Výše úvěru činí 5 milionu Kč.Zastupitelstvo rovněž schválilo přijetí hypotečního úvěru ve výši 1,4 milionů Kč na dokončení obecních bytů. Jako zástava na tento úvěr byly vybrány tyto objekty: mateřská škola,

hasičská zbrojnice a budova čp.374. Hypoteční úvěr je stanoven na 15 let a bude splácen z nájmu v těchto bytech.

Obecní rada schválila firmu B.Mikulík jako zhotovitele projektové dokumentace pro stavbu „Plynofikace Metylovice 3.stavba II.etapa“. Schválila také smlouvu o dílo na tuto stavbu i

stavbu inženýrských sítí a komunikací I.etapy v areálu „Pod Čupkem“, kde nyní probíhá výstavba nových rodinných domků. Jedná se o zpevnění plochy přístupových komunikací a dešťovou

kanalizaci.

Pro nedostatek finančních prostředků schválilo v srpnu obecní zastupitelstvo zastavení stavby „Plynofikace obce Metylovice 3.stavba II.etapa“.

  1. Obec rozhodla, že se bude podílet 25% na úhradě nákladů, které si vyžádá program obnovy hasičských čerpadel i vozidel určených pro přepravu mužstva i hasičské techniky na místo
  2. požáru.
  3. Obecní zastupitelstvo upustilo také od záměru zapracovat do územního plánu obce golfové hřiště s jeho následným vybudováním. Od tohoto počinu si slibovalo pracovní možnost pro
  4. obyvatele obce a následný zvýšený turistický ruch, který by byl přínosem i pro obecní pokladnu. Důvodem zrušení záměru bylo jeho nepřijetí občany, na jejichž pozemcích by se golfové
  5. hřiště budovalo.
  6. Koncem roku byly dokončeny a připraveny k užívání obecní byty. Nájemné bylo stanoveno takto:Byt 0+1 817,–KčByt 1+2 1 637,–KčByt 1+1 1 354,–KčByt 1+3 2 541,–KčByt 1+1 1 053,–KčByt 1+3 2 581,–Kč
  7. Byt 1+1 1 097,–Kč

Radim Tomášek a Lukáš Vyvial ukončili koncem roku civilní službu. V jejím rámci pracovali u obce na veřejně prospěšných pracích. Na jejich místo nastoupili další civilkáři – Vladimír

  • Biolek a Martin Němec.
  • Občanům, kteří jsou vlastníci průkazu ZTP, poskytla sociální komise 4 500,–Kč na úhradu nákladů na dopravu k lékaři a 2 500,–Kč jako příspěvek na topné těleso. Osmi lidem byly
  • přiděleny jednorázové sociální příspěvky.
  • Paní Marie Loschková a paní Petrová byly pověřeny sociální komisí, aby u příležitosti jejich životního jubilea navštěvovaly staré občany, popřály jim jménem obce a předaly jim malé
Budete mít zájem:  Centrum Výživy A Zdraví Recenze?

balíčky, převážně s ovocem. Jedná se o občany osmdesátileté a starší. Občanům od šedesáti let zasílá při jejich kulatých výročích sociální komise písemná blahopřání. Před vánocemi

navštěvují a obdarovávají všechny naše občany, kteří tráví své stáří v Domově důchodců ve Frýdlantě n.O.

V tomto roce byla v Metylovicích povolena stavba osmi rodinných domků. Zkolaudován byl jeden rodinný domek. Stavební komise se pravidelně zúčastňovala kontrolních dnů na stavbě

obecních bytů, které prováděl projektant stavby.

Kulturní komise při Obecním úřadě v Metylovicích organizovala nebo se připojila k organizace následujících kulturních a sportovních akcí obce:16.4. VI.ročník závodů horských kol mládeže SME ČUP 20007.5. Cyklistický závod pro neorganizované cyklisty bez licence 9.ročník „Tour de Čupek“.8.5. Poležení kytice k Pomníku padlých12.5.

Oslavy Dne matek20.5. Májové hry Beskydského dětského sanatoria3.6. Dětský den v Metylovicích25.6. 9.ročník turnaje starších dorostenců ve volejbale30.6. Slavnostní zakončení školního roku1.7. Hasičská pohárová soutěž13.8. Metylovská pouť27.8. 46.ročník Memoriálu Miloše Čupy a Mirka Bílka1.9.

Slavnostní zahájení nového školního roku

5.-5.11. Metylovský krmáš

Rozpočet obce

PříjmyPočáteční stav 691 000Daň z příjmu FO ze závislé činnosti 1 500 000Daň z příjmu FO ze SVČ 3 000 000Daň z příjmu PO 1 900 000Správní poplatky 13 000Poplatek ze psů 10 000Pobyt.poplatky 6 000Poplatek za užívání veř.

prostranství 8 000Poplatek ze vstupného 5 000Daň z nemovitosti 220 000Splátky půjček od obyvatelstva 26 000Splátky půjček od podnikatelů 550 000Dotace 617 900Příjmy z vlastní činnosti 816 000Příspěvek nájemců na byty 238 000Rozvoj bydlení 350 000

  1. Celkem 9 259 000
  2. VýdajeLesní hospodářství 50 000Rozvoz veřejné silniční dopravy 165 000Mateřská škola 100 000Základní škola 620 000Stravování v MŠ 100 000Kino 4 000Knihovna 30 000Kultura 20 000Rozhlas 14 000Klub důchodců 7 000SPOZ 5 000Tělovýchova 410 000Bytové hospodářství 70 000Rozvoj bydlení 487 000Veřejné osvětlení 240 000Pohřebnictví 10 000KTR 100 000Plyn 1 500 000Územní plán 30 000Odpadové hospodářství 400 000Veřejná zeleň 100 000Sociální dávky 14 500Požární ochrana 100 000Zastupitelstvo 650 000Místní správa 1 085 500Rekonstrukce 1 711 000Příspěvky organizacím 70 000Přístavba Obecního úřadu 431 000Zastávky ČSAD 350 000Opravy potoka 100 000Komunikace 303 900Splátky úvěru 673 000
  3. Celkem 9 950 900
  4. Kostel Všech svatých
  5. Při opravě kostela byla do makovice uložena listina. Uvádím zde její doslovné znění:„Ne nás, Hospodine, ne nás, ale své jméno oslav pro své milosrdenství a pro svou věrnost“ Ž 115,1

V jubilejním roce 2000 byla při opravě věže farního kostela sundána makovice. Po ukončení prací bude tato zpráva uložena k stávajícím listinám z roku 1781, 1869 a 1960.

Václav Židek, čp.305, který zajišťuje provoz zvonů i věžních hodin na jaře 1998 zjistil, že přes báň silně na zvony i hodiny zatéká. Firma Macura Zdeněk a Špaček Miroslav ještě v

roce 1998 pomocí výškové horolezecké techniky zhotovila fotografickou i video dokumentaci. Ve svém posudku navrhla řešení jak pro udržení současného stavu věže na dobu asi pěti let,

tak i několik možností v případě, že věž bude nově pokryta měděným plechem. Farníci nerozhodli pro pokrytí věže mědí i pro výměnu dřevěné konstrukce a celé horní báně.

Následovalo pozvání statika ing.Václava Jungy z Frýdku, který navrhl projekt. Nakreslil ho Milan Žák, rovněž z Frýdku. Kontrolu projektu i výkresu provedl ing.Martin Jurga z Fýdku v

dubnu 1999. Cena projektu byla 50 000Kč. Administrativu, nutnou pro zajištění stavebních prací, zajistil vedoucí stavebního oddělení při ostravsko-opavském biskupství ing.Václav

Kotasem ze Sviadnova. Příprava stavebních prací začala v roce 1999 pod vedením místního faráře P.Janusze Kiwaka a za pomoci farníků Josefa Šiguta čp.197, Václava Šiguta čp.7, Zdeňka

Wiesnera čp.366, Václava Židka čp.305, Petra Fojtíka čp.19, Františka Židka čp.276, Bedřicha Halaty čp.378, Františka Michalce čp.278 a Vavřína Michalce čp.199.

Na jaře roku 2000 bylo vyhlášeno konkursní řízení, které vyhrála stavební firma Dalibora Trnky z F-M. dohodnutá cena byla 1 milión 290 tisíc Kč. Tato firma rovněž dodala čtyři

kompletní sady lešení a dělníky, kteří ho postavili a následně ho budou demontovat. Dále poskytla tesaře i pokrývače. Zároveň s pokrytím utěsní firma trhliny pomocí speciálního tmelu

a igelitové fólie.

Kovové trubkové lešení kolem věže bylo postaveno v dubnu 2000. S výměnou báně se v důsledku administrativních průtahů začalo v červnu. Protože bylo nutné odstavit ve velké věži

zvony, zvonilo se po dobu oprav pouze malým zvonkem v sanktusově věžičce. Lešení kolem věže umožnilo také kontrolu hodinových ručiček na věžních hodinách. I když byly v roce 1966 při

opravě fasády posmaltovány, ukázalo se, že jsou ve velmi špatném stavu. Proto vyrobili František Židek čp.276, František Michalec čp.278 a Zdeněk Wiesner čp.366 kopii těchto ručiček

ze speciální chirurgické nerezové oceli.

Obecní úřad v Metylovicích nemohl pro neutěšenou finanční situaci věnovat na opravu věže žádný příspěvek. Daroval proto 50m3 dřeva z lokality nad třešňovým sadem v místní části

Paseky. Porost pro těžbu vytyčil hajný ing.Miroslav Zavadil z Frýdlantu n.O. Dřevo vytěžili pracovníci firmy Agro Beskyd, a.s.Palkovice Miroslav Sulír čp.257, Dalibor Šigut čp.7, Jan

Vyvial a Martin Kula, oba z Palkovic. Úklid porubiska včetně spálení větví zajistili František Židek čp.276, František Michalec čp.278, Jiří Bílek čp.348, Miroslav Sulír čp.257,

Bedřich Halata čp.378, Vavřín Michalec čp.199, Pavel Šigut čp.501, Lukáš Vyvial čp.274, Radim Tomášek čp. 427. Práci řídil Josef Šigut čp.197.

Veliké pochopení projevil pro opravu věže i památkový úřad při Okresním úřadě ve Frýdku-Místku. Jeho zástupce ing.Václav Přikryl přislíbil dotaci ve výši 1milión Kč. Jelikož stát

zkrátil okresu Frýdek-Místek dotace na opravu kulturních památek, bylo nám nakonec přiděleno pouze 800 000kč. Proto se místní farář rozhodl uspořádat v obci sbírku. Pověřené dvojice

navštívily všechny domy ve vesnici. Občané darovali 252 700,–Kč. Sbírky v kostele vynesly 230 000,–Kč, hodnota darovaného dřeva je 100 000,–Kč.

Nástupcem apoštola Petra je v tomto jubilejním roce Jan Pavel II., který byl zvolen papežem na konkláve 16.10.1978. Je prvním papežem slovanského původu a pochází z Wadovic v Polsku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector