Kmín a zdraví – jaké má účinky?

Kmín a zdraví – jaké má účinky?
Římský kmín

Římský kmín někdy bývá dokonce označován za jeden z nejlepších rostlinných léků proti nadýmání, vše ale postupně…

Výskyt: rostlina se odedávna pěstovala v oblasti Středomoří a postupem času se začala šířit i na další území. Dnes se tedy třeba pěstuje i v Indii.

Popis a účinné látky: šabrej kmínovitý je řazen do čeledi miříkovitých a dorůstá do výšky až půl metru. Jeho květy jsou drobné a mají narůžovělou barvu. Plodem je nažka.

Ač jsou semena nazývána římský kmín a kmínu se skutečně podobají, bývají větší a mají rozdílnou (zelenohnědou) barvu. Navíc také disponují jinou, a to ostře kořeněnou chutí. Zejména ale obsahují mnoho účinných látek jako např. vitamíny ze skupiny B, minerály (např.

železo, zinek, hořčík nebo vápník), silice, mastné kyseliny, polyacetylény či ftalidy.

Užitečné části: používána jsou právě semena.

Léčivé účinky římského kmínu

Ačkoli jsou u nás používán především semena kmínu kořenného, rovněž římský kmín můžete zařadit do svého jídelníčku. Nejenže totiž získáte nový druh koření, ale za zmínku stojí především jeho účinky na lidské zdraví.

Někdy bývá dokonce označován za jeden z nejlepších rostlinných léků proti nadýmání! Pokud tedy trpíte tímto nepříjemným problémem, rozhodně vám jej můžeme doporučit.

Římský kmín navíc celkově velmi dobře účinkuje na zažívací obtíže a podporuje trávení a chuť k jídlu. Díky tomu může pomoci i se shazováním přebytečných kilogramů.

Zmiňme ale také další pozitivní účinky na lidské zdraví. Pravidelnou konzumací semen šabreje kmínovitého lze kladně ovlivnit hladinu cukru v krvi a disponuje rovněž zajímavými protizánětlivými vlastnostmi.

Pozitivní vliv má i na kardiovaskulární problémy a účinkuje také proti silnému kašli. Kromě toho je třeba dodat, že bývá zmiňováno i protirakovinné působení.

Navíc nejsou známy žádné vedlejší účinky, takže se zařazení do jídelníčku v každém případě nabízí.

Využití římského kmínu v kuchyni

Římský kmín má silnou aromatickou vůni a ostrou chuť. Je proto nedílnou součástí indické kuchyně (patří do kari koření), ale běžně se používá i v jiných částech světa.

Díky podpoře trávení bývá doporučován ke kořenění různých druhů masa, ale používá se rovněž při výrobě sýrů. Můžete jej samozřejmě přidávat do polévek, omáček anebo salátů. Využití navíc nalézá i v pečivu a velice se hodí k nakládaní zeleniny.

Zároveň bývá používán v likérnictví a lze si z něj připravit zdravé nápoje.

Čaj s římským kmínem: rozdrtíte půl lžičky semen koriandru a čtvrt lžičky semen fenyklu a právě římského kmínu. Následně zalijete horkou vodou a necháte zhruba 10 minut luhovat. Pije se po scedění.

Pěstování šabreje kmínovitého

Vzhledem k výše uvedeným účinkům není od věci si šabrej kmínovitý vypěstovat. Nejedná se sice o nějakou okrasnou rostlinu, ale jde především o chuť a léčivé účinky jeho semen.

V každé případě se jedná o jednoletou rostlinu, takže ji musíte vysazovat rok co rok. Semena je vhodné vysít zhruba půl až jeden cm pod zem, přičemž klíčení trvá cca 10 dní.

Šabrej kmínovitý potřebuje ke svému růstu teploty okolo 18 °C, takže jej doporučujeme pěstovat spíše ve vnitřním prostředí.

Fotogalerie:

  • Kmín a zdraví – jaké má účinky?
  • Kmín a zdraví – jaké má účinky?
  • Kmín a zdraví – jaké má účinky?
  • Kmín a zdraví – jaké má účinky?
  • Kmín a zdraví – jaké má účinky?
  • Kmín a zdraví – jaké má účinky?
  • Kmín a zdraví – jaké má účinky?
  • Kmín a zdraví – jaké má účinky?
  • Kmín a zdraví – jaké má účinky?

Kmín kořenný – koření a lék v jednom

Věděli jste, že kmín může být výborným zdrojem železa v naší stravě?

Kmín kořenný, latinsky Carum carvi, je jedna z nejstarších rostlin, která byla využívána jako koření a léčebný prostředek zároveň. Kmín byl znám a velmi ceněn již v antickém Řecku a Římě.

Jedná se o unikátní koření, které má charakteristickou a nezaměnitelnou chuť a aroma a navíc má mnoho zdravotních benefitů. Chuť kmínu je popisována jako zemitá, ořechová až pálivá. Kmín se využívá jako typická přísada mnoha kořenících směsí v asijské i evropské kuchyni.

Jedná se o koření, které zajisté patří do mnoha potravin jako jsou například typický český chléb, vařené brambory, mnohé polévky, omáčky nebo likéry.

Jedná se o dvouletou rostlinu z čeledi miříkovité (Apiaceae). Mezi jeho příbuzné druhy patří například fenykl, mrkev, celer, pažitka, kopr nebo andělika. Potravinářsky a farmakologicky využívanou částí, které se označuje také jako droga, jsou semena.

Pěstování kmínu má v českých zemích dlouholetou tradici a dokazuje to také schválení chráněného označení „Český kmín“.

Jedná se o ochrannou známku, kterou mohou používat pěstitelé kmínu v České republice po schválení specifických podmínek, jako jsou například vhodný pozemek, setí uznaného osiva, používání schválených odrůd nebo sklizeň v optimální zralosti. Ochranná známka zaručuje kvalitativní parametry pro výslednou surovinu a zajišťuje spotřebiteli jakostní výrobek.

Vedle širokého spektra použití v potravinářství se kmín od pradávna využívá také v bylinářství a lidovém léčitelství. Kmín vykazuje celou řadu benefitů pro náš organismus a současné vědecké výzkumy tyto účinky potvrzují. Díky pravidelnému používání kmínu ve Vaší kuchyni docílíte vynikajících pokrmů a ještě prospějete svému zdraví.

Funkce v organismu člověka

Kmín působí na náš organismus pozitivně v mnoha různých ohledech.

Jeho účinky velmi dobře znali již naši předkové, kteří ho používali zejména na trávicí potíže nebo pro kojence a kojící maminky.

Jeho účinky dnes potvrzují nejnovější vědecké studie a stále probíhají další výzkumy, abychom se přesně dozvěděli, jaké jsou mechanismy jeho působení.

Nejčastěji se kmín používá na trávicí a zažívací potíže. Kmín obsahuje dvě biologicky aktivní látky přírodního původu, karvol a karvon, které mají spasmolytický účinek. To znamená, že jsou schopny uvolňovat napětí hladkého svalstva, a tím eliminovat křeče nebo bolesti.

Tyto účinky působí zejména na hladké svalstvo trávicího nebo urogenitálního traktu. Díky tomu kmín působí podpůrně při menstruačních bolestech, premenstruačním syndromu, žaludečních křečích nebo střevních kolikách. Na druhou stranu kmín podporuje trávení i jinými způsoby.

Zaprvé podporuje uvolňování trávicích šťáv v ústech, žaludku i tenkém střevě. Díky tomu dochází ke zvýšení koncentrace trávicích enzymů, které zajišťují trávení potravy a využívání živin. Zadruhé kmín podporuje také činnost jater a sekreci žluči. Žluč je syntetizována v játrech a mezi jídly se skladuje ve žlučníku.

Ve chvíli potřeby je uvolňována do tenkého střeva, kde se podílí na trávení tukových složek potravy. Díky tomu je stimulováno komplexní trávení naší stravy.

Díky spasmolytickým účinkům biologicky aktivních látek kmínu dochází také k ovlivňování svalstva urogenitálního systému. Tyto účinky mohou být velmi pozitivní zejména pro ženy, které trpí silnými menstruačními nebo premenstruačními bolestmi. Dochází totiž k uklidnění nadměrného napětí hladkých svalů dělohy, a tím dochází k úlevě od nepříjemných bolestí.

Kmín obsahuje široké spektum biologicky aktivních látek s různorodými účinky na náš organismus. Mnoho z obsažených složek vykazuje velmi silné antioxidační účinky.  Díky přirozeně vysokému obsahu přírodních antioxidantů kmín pomáhá eliminovat oxidační stres, který vzniká nadbytkem volných radikálů. Oxidační stres může být příčinou vzniku mnoha onemocnění.

Některé aktivní látky v kmínu mohou podle nejnovějších výzkumů podporovat léčbu diabetu. Kmín podporuje udržování vyrovnané hladiny glykémie neboli krevního cukru. V nedávné době bylo také zjištěno, že konzumace terapeutických dávek kmínu by mohla podporovat snížení hladiny konečných produktů pokročilé glykace v krvi.

Budete mít zájem:  Léky Na Brnění Končetin?

Vznik těchto produktů je jedním z projevů diabetu a je pro náš organismus velmi nebezpečný. Tyto látky vznikají v krvi, pokud je v ní dlouhodobě zvýšená hladina glukózy (hyperglykémie). Konečné produkty pokročilé glykace vznikají navázáním sacharidů na bílkoviny, což ve výsledku narušuje jejich normální funkci.

Tyto produkty v delším časovém horizontu působí v organismu toxicky a vyvolávají poškození očí, ledvin, nervů a drobných cév.

Kmín je odpradávna také využíván pro kojence i kojící maminky. Má to hned několik důvodů.

Kmín podporuje sekreci, kvalitu i kvantitu produkovaného mateřského mléka a navíc působí pozitivně na trávení u maminky i kojence.

Kmín působí pozitivně proti žaludečním a střevním kolikám, které jsou u kojenců velmi častým zdravotním problémem.

V neposlední řadě je kmín bohatým zdrojem železa v naší stravě. Jedna kávová lžička drceného kmínu obsahuje 1,4 mg železa, což odpovídá necelým 18 procentům z doporučené denní dávky pro dospělého člověka. 

Mnohé studie v současnosti zkoumají i další zdravotní benefity kmínu. Například pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, vliv na odbourávání tuků při hubnutí nebo antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Je však zapotřebí ještě další výzkum, aby tyto teorie byly stoprocentně potvrzeny a vysvětlen mechanismus jejich účinku.

Kmín a zdraví – jaké má účinky?

Všeobecně známé účinky kmínu na naše zdraví:

  • Podporuje metabolismus.
  • Podporuje normální trávení.
  • Stimuluje funkci jater a sekreci žluči.
  • Napomáhá udržovat střeva v dobrém stavu.
  • Podporuje činnost žaludku a střev.
  • Zmírňuje nadměrnou plynatost.
  • Působí pozitivně na střevní mikroflóru.
  • Podporuje léčbu nechutenství.
  • Podporuje zdravý spánek a napomáhá proti nespavosti.
  • Napomáhá udržovat vyrovnanou hladinu glykémie (krevního cukru).
  • Podporuje léčbu diabetu typu II.
  • Podporuje udržovat správnou hladinu cholesterolu.
  • Působí protizánětlivě a antioxidačně.
  • Působí bakteriostaticky.
  • Pomáhá redukovat stres.
  • Podporuje paměť.
  • Podporuje laktaci.
  • Snižuje křeče hladkých svalů.
  • Působí proti menstuačním bolestem.
  • Podporuje vykašlávání.
  • Napomáhá normální funkci dýchacího systému.
  • Podporuje léčbu bolesti hlavy a migrén.
  • Eliminuje chudokrevnost (anémii).

Obsažené účinné látky

  • silice – karvon a limonen
  • terpeny
  • fenoly
  • flavonoidy
  • alkaloidy
  • minerální látky – zejména železo
  • třísloviny
  • mastné kyseliny

Historie

Kmín je jednou z mála léčivých rostlin, které jsou známy již po celé tisíce let a jejichž léčebné využií se za celou dobu jejich používání prakticky nezměnilo.

Podle archeologických vykovápek a výzkumů dnes s jistotou víme, že kmín byl součástí pokrmů již v době kamenné. Semena kmínu byla nalezena na několika lokalitách na území dnešního Egypta.

Tyto vykopávky pocházely pravděpodobně z mladší doby kamenné, to znamená z 3. tisíciletí před naším letopočtem. Starověká egyptská civilizace používala kmín také jako konzervační prostředek při mumifikaci faraónů.

Kmín by zmiňován také v Bibli, a to ve Starém i Novém zákoně. Podle biblického příběhu byl kmín používán nejen v gastronomii k dochucování chleba a polévek, ale také jako měna, se kterou se platily desátky kněžím.

Během antiky byl kmín velmi oblíbeným kořením i léčivým přípravkem.

Řecký léčitel Dioskorides se o kmínu často zmiňuje ve svých spisech jako o výborném a účinném přírodním prostředku, který všeobecně podporuje trávení a pomáhá na všemožné zažívací potíže.

V kuchyni antického Řecka i Říma kmín nesměl chybět. Vemi často se používal jako nádraha za černý pepř, protože jho dovoz byl velmi složitý a nákadný.

Kmín se stal velmi oblíbeným kořením i v Indii. Nesměl chybět v mnoha typických kořenících směsích a také se hojně využíval v klasické indické ajurvédské medicíně.

Během středověku byl kmín jedním z nejčastěji používaných koření. Podle dochovaných záznamů se používal zejména do polévek, luštěninových a zelných pokrmů. Ve vyšších společenských vrstvách se často slavnostní hostiny zakončovaly zapečenými jablky s kmínem, aby se uklidnil žaludek a podpořilo trávení.

Angličtí bylináři v 17. století kmín s oblibou používali pro jeho mnohostranné účinky a pozitivní působení. Používali kmín především při nadýmání, na podporu trávení, při žaludečních nebo střevních bolestech nebo kolikách, a to i u dětí (včetně kojenců) nebo při průjmech.

Do Ameriky se kmín dostal později díky španělským a portugalským kolonistům. U místních eklektických léčitelů si rychle získal svou oblibu, protože jeho terapeutické používání bylo jednoduché a účinné a navíc zde nebylo téměř žádné riziko nežádoucích účinků.

Později se kmín začal využívat také při terapii ženských potíží jako jsou menstruační bolesti, vyvolání menstruace nebo premenstruační syndrom. U kojících žen se kmín s oblibou využíval pro podporu tvorby mléka a navíc stimuloval správné trávení a zažívání u matky i kojence.

Doporučený denní příjem

Kmín a zdraví – jaké má účinky?

Kmín kořenný se všeobecně hodnotí jako zcela bezpečná a zdraví prospěšná léčivá bylina, která ovšem nemá legislativně stanovenou doporučenou denní dávku ani maximální denní dávku.

Budete-li chtít užívat kmín v podobě doplňků stravy, můžete si vybrat z mnoha druhů přípravků – jedná se zejména o čaje a čajové směsi, případně i tablety nebo kapsle.

Při výběru přípravků se prosím vždy zaměřujte na kvalitní suroviny i zpracování a vybírejte si přípravky ideálně v lékárnách, kvalitních prodejnách se zdravou výživou, bylinářstvích nebo od renomovaných výrobců na internetových obchodech. Pokud užíváte kmín ve formě doplňků stravy, vždy se řiďte doporučeným dávkování dle výrobce.

Doporučené dávkování jednotlivých výrobků se může lišit dle složení přípravku. Přesné dávkování se vždy odvíjí od konkrétního složení přípravku, zdravotních potíží, aktuálním fyzickém i psychickém stavu a podobně.

Kmín můžete přidávat ve větším množství také do řady pokrmů a efektivně a jednoduše tak podpořit své trávení.

Hodí se zejména do polévek, domácího pečiva, salátů, zelí, ryb nebo do pokrmů z hub, masa nebo brambor. Kmín můžete také celý rozkousat a sníst samostatně.

V tomto případě se doporučuje asi jedna kávová lžička jednou až dvakrát denně, dle Vašich aktuálních zdravotních potíží.

Pokud konzumujeme kmín jako koření v rámci kulinární úpravy našich pokrmů, není zde žádné omezení v jeho příjmu. Jedná se o vhodnou potravinu ke zpestření našeho běžného jídelníčku.

Nejčastěji se doporučuje, pro terapeutické použití kmínu, připravit si chutný domácí nálev.

Jeho příprava je velmi jednoduchá – asi 2 až 3 kávové lžičky drceného kmínu zalijeme 200 až 250 ml vroucí vody a necháme asi 15 minut vyluhovat. Poté scedíme a popíjíme. Pro vylepšení chuti můžeme dosladit medem nebo cukrem.

Doporučená denní dávka jsou 3 šálky. Pro kojence je možné připravit slabší nálev a podávat v průběhu dne při nadýmácí a žaludečních a střevních kolikách.

Původ, výskyt a pěstování

Kmín kořenný, který se někdy označuje také jako kmín luční, je běžně se vyskytující dvouletá až mnoholetá rostlina, která má velmi široké využití pro lidskou potřebu. Kmín se vyskytuje především na loukách, pastvinách, mezích nebo okrajích cest. Preferuje většinou na živiny bohaté půdy, které jsou spíše vlhké.

Původní oblastí výskytu kmínu je především střední Asie, ale postupem času se velmi rychle rozšířil a v současnosti jde o běžně se vyskytující druh.

Přirozeně se vyskytuje téměř po celé Evropě kromě Středozemí, dále na severozápadě Afriky, na Kavkaze, ve střední Asii, na Sibiři, na Dálném Východě, v severním Íránu, v Afghánistánu, v Mongolsku, v severozápadní Číně, v Himaláji a také v Severní i Jižní Americe a na Novém Zélandu.

Běžně se v našich podmínkách vyskytují plané formy kmínu kořenného. Jeho sběr ve volné přírodě se důrazně nedoporučuje, protože zde hrozí jednoduchá záměna se smrtelně jedovatými druhy (bolehlav plamatý a krabilice mámivá).

Budete mít zájem:  Co Kvete V Červnu Alergie?

Pěstování kmínu v České republice má dlouhou historii a bohatou tradici. Pro zemědělské i osobní účely je nejvhodnější používat vždy osivo z vyšlechtěných odrůd, například Rekord nebo Prochan. Kmín se většinou pěstuje jako dvouletá rostlina, ale pokud se rozhodnete ho pěstovat třeba na zahrádce, již první rok můžete jeho aromatické listy použít například k dochucení salátů.

Toxicita

Všeobecně se kmín kořenný považuje za zcela bezpečnou bylinu i koření, který nemá zpravidla žádné negativní vedlejší účinky.

Pokud užíváte kmín kořenný ve formě doplňku stravy (většinou ve formě kmínového extraktu, bylinného čaje nebo čajové směsi), dodržujte vždy doporučené dávkování dle výrobce.

Doporučujeme nakupovat jen kvalitní produkty v lékárnách, prodejnách zdravé výživy nebo od spolehlivých a ověřených výrobců.

Kontraindikace nebo interakce s jinými léčivy nebo doplňky stravy nebyly dosud objeveny.

Ve výjimečných případech se může po konzumaci kmínu vyskytnout alergická reakce. V tomto případě přestaňte potravinu nebo doplněk stravy okamžitě konzumovat a vyhledejte lékařskou pomoc. Osoby, které ví, že jsou alergické nebo senzitivní na ostatní byliny z čeledi miříkovité, by se měli raději konzumace kmínu v terapeutických dávkách vyhnout.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro kmín kořenný používat následující zdravotní tvrzení:

Kmín kořenný (Carum carvi) podporuje:

  • normální trávení,
  • normální hladinu lipidů v krvi,
  • kojení,
  • přirozenou obranyschopnost a normální funkci imunitního systému.

Zajímavosti

  • Česká republika je tradičí zemědělsá plodina pro Českou republiku.
  • Označení kmín se používalo již ve staročeštině a můžeme se s ním setkat v každé poctivé staré kuchařce. Bylo nejspíše převzato z latinského slova „cuminum“ nebo „cyminum“. Tato latinská označení vznikla pravděpodobně z původních hebrejských a arabských slov „kammon“ a „kammun“.
  • Kmín se využívá také k přípravě alkoholických nápojů – např. tradičního staročeského nápojem kmínky. 
  • Víte, že jako kmín jsou označovány také rostliny jiných druhů? Zde je jejich stručný přehled:

Kmín římský – Šabrej kmínovitý – Má zcela odličnou chuť i vůni než klasický kmín kořený. Jeho chuť je typicky ostrá a jemně nahořklá.

Používá se především v arabské kuchyni jako koření a také jako přísada do kari.

Kmín vodní – Halucha vodní – Má silnou vůni a nahořklou chuť. Jeho název vznikl podle typických podmínek růstu – roste totiž ve stojatých nebo pomalu tekoucích vodách, v bažinách nebo močálech.

Kmín černý – Černucha setá – Jde o typické koření asijské kuchyně a to zejména arabských zemí. Má lehce pálivou chuť a jeho použití je téměř stejné jako u černého pepře.

Zdroj: www.youtube.com

— konec článku —

Kmín

Kmín a zdraví – jaké má účinky? 15. 05. 2018 Přečteno: 1345x

  • Jeden z nejsilnějších antioxidantů

Kmín je natolik silným antioxidantem, že se zařadil na ORAC stupnici. Tato stupnice sleduje, jak silné jsou antioxidační látky jednotlivých potravin. A kmín se umístil na jedenáctém místě. Mezi cennými látkami, které obsahuje, jsou třeba i třísloviny, kyselina listová, silice anebo flavonoidy. Chrání nás před volnými radikály a snižuje tak riziko rakoviny. Pro naše tělo působí jako detoxikant.

  • Pomocník při hubnutí i nechutenství

Kmín nám bude velmi užitečnou ingrediencí, pokud se snažíme shodit nějaké to kilo. Výzkumy ukázaly, že ženy, které konzumovaly kmín častěji, hubly rychleji. Na druhou stranu také povzbuzuje chuť k jídlu, proto nám pomůže, když trpíme nechutenstvím.

  • Proti nadýmání, zápachu z úst a zánětům

Kmín podporuje optimální trávení. Stačí jej přidat do nadýmavých jídel, jako jsou například luštěniny, některé druhy zeleniny nebo těžká jídla. Také napomáhá z těla lépe vylučovat žluč.

Kromě toho pomáhá s pravidelným vyprazdňováním. Zajímavé je, že kmín nás zbavuje nepříjemného zápachu z úst. Má totiž antiseptické účinky.

Díky tomu nás také zbavuje zánětů a dezinfikuje střeva.

  • Silnější kosti, klouby a imunita

Kmín zlepšuje zdraví pohybového aparátu. Udržuje naše klouby a kosti zdravé, podporuje totiž pevnost kostní a kloubní tkáně. Kmín zlepšuje revmatismus a celkově posiluje naši imunitu.

  • Odvodňuje a zlepšuje menstruační cyklus

močopudné účinkyodvodňuje a pomáhá se snadnějším vykašláváním. Ženám ulevuje od příznaků menstruace a celkově má příznivý vliv na cyklus.

  • Nižší cholesterol, vyšší krvetvorba

Snižuje vysoký cholesterol v krvi a krevní tlak, podporuje tvorbu krve. Zabraňuje nejrůznějším nemocem spojených se srdcem a cévní soustavou. Díky železu slouží jako preventivní prostředek anémie. Výbornou prevencí je také proti osteoporóze

Věděli jste to o kmínu?

  • Ročně se spotřebuje 1400 tun kmínu.
  • Nejčastěji na pultech najdeme kmín z České republiky, Nizozemí a Německa.
  • Kmín je jedním z nejstarších koření na světě
  • Hojně se využíval ve starověkém Egyptě, a to nejen jako koření, ale hlavně jako lék.
  • Dříve se věřilo, že nás kmín ochrání před zlými duchy.

Skutečně chcete smazat komentář?

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy… Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,… Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180… Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce… Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to… Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje… Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a… Zdravější trávení a prevence zácpy
Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Pozitivní účinky kmínu na naše zdraví. S čím vším nám může pomoci

Asi není domácnost, ve které by v přihrádce s kořením chyběl kmín. Toto výrazně aromatické a chutné koření používáme do každého druhého pokrmu. Například při přípravě zelí, polévek, masových pokrmů a některých salátu se bez kmínu obejde jen málokdo.

Nedostatkem aromatických semen netrpíme a bereme proto kmín jako běžnou samozřejmost. V dobách dávných však lidé kmínu připisovali mocné účinky a věřili, že jde o spolehlivou ochranu před zlými duchy.

A i když se této kmínové ochraně dnes pravděpodobně jen zasmějeme, léčivé účinky a zdravotní přínosy tomuto koření nikdo neodpáře.

Kmín a zdraví – jaké má účinky?

Dobrá zpráva pro ženy

Než se dostaneme k samotným pozitivním vlivům, které má kmín na lidský organismus, zastavme se chvilku u hubnutí. Protože jde úbytek kil většinou ruku v ruce s předsevzetími a začátkem roku, je tak vůbec ten nejideálnější čas na pár vět o kmínu, který s hubnutím úzce souvisí.

Budete mít zájem:  Úvod Do Psychologie Zdraví?

Kmín fantasticky podporuje trávení, brání zadržování vody v těle, přispívá ke spalování tuků a není tak žádnou brzdou pro metabolismus. Kmínu byly věnovány i studie, které jednoznačně úbytek váhy potvrzují.

Při studiích byla pozorována skupina dospělých jedinců, přičemž jedna skupina vsadila na léky na hubnutí, a druhá skupina sáhla po kmínu. Výsledek? Vědci zjistili, že u obou skupin k úbytku váhy skutečně došlo.

A ještě jeden příklad, který jste dost možná také už někdy zaregistrovali. Jde o poměrně známý případ studie, kdy se porovnávaly dvě skupiny žen. Jedna skupina konzumovala pouze čistý bílý jogurt a skupina druhá bílý jogurt s kmínem. Máte svůj tip? Ano, hádáte správně. Jogurtová skupina s kmínem na tom s hubnutím byla podstatně lépe a úbytek kilogramů byl opravdu vyšší.

Kmín a jeho léčivé účinky

Kmín je nabitý nejen antioxidanty, ale najdete v něm i spoustu dalších prospěšných látek. Například vlákninu, bílkoviny, fosfor, kyselinu listovou a je dobrým zdrojem železa. Z řad vitamínů pak jde o A, B, K, atd.  S čím vším nám tedy kmín může pomoci? Je toho víc, než byste možná čekali. Budete překvapeni, jak blahodárná tato miniaturní semínka jsou.

  • Naše maminky a babičky dobře věděly, co nám podávat na bolesti břicha. Vzpomínáte si tak určitě na vyhlášený kmínový čaj, který vždy odvedl skvělou službu. Kmín totiž fantasticky léčí zažívací potíže. Poradí si s bolestí břicha, s plynatostí, s průjmem, nevolností, ranní nevolností a dokonce i nevolností, která přichází pro prohýřené alkoholové noci
  • Funguje proti překyselení žaludku
  • Nadýmání, při kterém často dochází až k bolestem břicha, je pro kmín také hračka. Při pravidelném pití kmínového čaje máte za chvilku po starostech a přichází veliká úleva i komfort
  • Kmínem pomůžete i malým dětem při bolestivé a nepříjemné kolice
  • Díky železu může kmín znatelně snižovat únavu
  • Kmín podporuje kojení a dodá sílu i energii maminkám po porodu
  • Napomáhá při hypoglykémii a působí proti cukrovce
  • Přispívá ke klidnému usnutí a dobrému spánku
  • Posiluje paměť
  • Napomáhá při soustředění
  • Zlepšuje krevní oběh
  • Napomáhá při léčbě osteoporózy a posiluje kosti
  • Kmín působí močopudně
  • Podporuje správnou krvetvorbu
  • Napomáhá správné funkci střev a čistí je
  • Kmín je vhodný při revmatismu
  • Kmín se pyšní i antiseptickými účinky, které vás zbaví zápachu z úst
  • Některé babské rady se dokonce přiklání k názoru, že teplý kmínový odvar tlumí bolest zubů
  • Ulevuje od bolesti při menstruačních potížích
  • Posiluje imunitu
  • Pozitivní vliv má kmín na žlučník a játra
  • Usnadňuje vykašlávání a pomáhá astmatikům

napsala Bára Klímová

foto: recipeland.com

Kmín je nad zlato

Kmín většina lidí používá při vaření brambor a při pečení masa. Tím jeho využívání v kuchyni končí. A je to velká škoda. To, že nevyužíváme naplno jeho léčivé účinky, je naše chyba.

Přitom jen stačí na něj myslet a přidávat ho pravidelně do připravovaných jídel. V případě nečekaných potíží si můžeme rychle ulevit díky kmínovému odvaru.

Jen získáme a rozhodně finančně nevykrvácíme ???? 

Kmín je planá léčivá bylina, která roste na polích, loukách a bylinkových zahrádkách.

Lidé jeho léčebné účinky využívali již v době kamenné a ve starém Egyptě, takže rozhodně není žádnou novinkou fakt, jak je pro nás prospěšný. Tento fakt kmín zařazuje mezi nejstarší koření světa.

Kmín je opravdu nenahraditelná léčivka a to nejen díky svým léčivým vlastnostem, ale také díky své chuťovému výrazu. Je prostě výjimečný.

Hlavně na trávení

Kmín dokáže velmi rychle pomoci při problémech s trávením, křečím, nadýmání a žlučníkových problémech. Pokud si při těchto obtížích připravíme odvar a vypijeme ho vlažný jako čaj, dokáže nám opravdu rychle pomoci.

Právě kvůli těmto léčebným účinkům bychom ho jej měli přidávat do jídel mnohem více, pomůže tím svému tělu mnohem snáze strávit snědená jídla.

Kmín má opravdu velký vliv na celý trávicí systém a to od žaludku, přes žlučník, játra až po tlusté střevo.

Detoxikuje a pomáhá hubnout

Léčivé účinky má kmín nejen na trávicí trakt, ale naprosto s přehledem dokáže likvidovat bakterie, viry i plísně, které nás trápí nejen v trávicím ústrojí. Pokud bychom odvar zařadili denně do svého pitného režimu, očistí naše tělo naprosto s přehledem a nehrozí nám předávkování.

Navíc ještě aktivuje lymfatický systém a vylučování. Tyto vlastnosti pak logicky pomáhají i hubnutí. Pokud si přidáme do bílého jogurtu ¼ lžičky kmínu, budeme hubnout rychleji než bez něj. Tento fakt byl testován na skupině žen, které podstoupili redukční dietu.

Ideální kombinace pro hubnutí je také kmín se zelím.

V čem dalším nám může kmín pomoci?

Pokud máme nasazeny antibiotika či jiné silné léky, které většinou likvidují přirozenou mikroflóru ve střevech, kmín nám pomůže zachovávat a obnovovat přirozené prostředí. Také pomáhá proti plynatosti a nadýmání. Je účinný bojovník proti nachlazení, chřipce, dokonce astmatu a kašli. Velkou měrou také přispívá při tvorbě mléka u kojících žen. 

Kmínový olej, čaj i obklady

Kmínový čaj dokáže odbourat mnohdy nepříjemné menstruační bolesti a je jedním z nejlepších prostředků pro likvidaci střevních parazitů a na infekci močových cest. Pomáhá také při posilování imunity a proti horečce. Známým faktem je, že zvyšuje chuť k jídlu u pacientů podstupujících chemoterapii. Obklady z kmínového odvaru navíc dokáží zmírnit bolesti hlavy i migrénu. 

Kmínový olej má vynikající dezinfekční a antiseptické vlastnosti, takže je účinný při léčení jakýchkoliv infekcí v lidském těle. Perorální příjem kmínového oleje napomáhá při odstraňování špatného dechu a nemocí dásní.  

Kouzelné látky kmínu

Kmín obsahuje velké množství antioxidantů, mnoho vitamínů a minerálních látek. Dále v něm najdeme bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, olej, silice, třísloviny, flavonoidy, kyselinu listovou, omega 3 a omega 6 kyseliny. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, selen, sodík, vápník a železo.

Železo a měď potřebujeme pro vytváření červených krvinek. Zinek nám pomáhá při působení několika enzymů, které regulují růst a vývoj, tvorbu spermií a trávení v našem těle. Draslík napomáhá regulaci srdeční frekvence a krevního tlaku. A aby toho nebylo málo, tak z vitamínů v něj najdeme vitamíny A, řady B, C, E a K.

Skoro až neuvěřitelné, že? 

Málokteré koření nám může pomoci na tolik obtíží a zároveň posloužit svou nenahraditelnou chutí. Naše prababičky využívali moc kmínu v naprosto jednoduchých a obyčejných jídlech jako je kmínová polévka, omáčka či při většině obtíží ihned stavěly na kmínový odvar. Nestálo by za to se inspirovat a zařadit je pravidelně do svého jídelníčku? Budete z toho jen profitovat:)

Zdravé stravování nám dokáže prodloužit kvalitu života. Pokud tápete, jaká je ta správná cesta pro vás či vaše děti, a to i při různých onemocněním a obtížích, ozvěte se, ráda vám při konzultaci budu nápomocná.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector