Kedlubna a naše zdraví

Kedlubna a naše zdraví

Pokud byste kedlubny neznali a měli byste si vybírat zeleninu jen podle vzhledu, nejspíš byste je na stáncích tržišť a regálech obchodů přehlédli. Vypadají tak nenápadně, jak to jen jde. Ale co všechno v sobě tato zelenina ukrývá? To netuší ani řada těch, kteří kedlubny konzumují pravidelně. Jde jim totiž ve většině případů o jejich příjemnou chuť. Jsou však doslova nabity látkami, které mají příznivé účinky na lidský organismus. Kedlubny jsou opravdu výjimečná zelenina a stojí za to se o nich dozvědět něco více. Začneme u vitamínů. Kedlubny obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, poměrně hodně provitamínu A (karotenu), vzácný vitamín K a vitamín C. Toho mají v sobě dokonce takové množství, že jedna střední bulva pokryje denní potřebu tohoto vítamínu. Aby nedošlo k omylu: samozřejmě hovoříme o čerstvé, nikoliv tepelně upravené kedlubně

Kedlubny obsahují také minerály a další látky

Ještě mnohem bohatší jsou kedlubny na minerály. Jsou v nich obsaženy draslík, vápník, železo, zinek. V kedlubnách nalezneme dále i fosfor, hořčík, sodík, chlór, měď, jód, mangan, selen a sloučeniny síry.

Kedlubny mají v sobě také vlákninu jak v rozpustné, tak také v nerozpustné formě. Zatímco rozpustná napomáhá snižování cholesterolu v krvi, nerozpustná pro změnu chrání před zácpou. Kedlubny též obsahují cholagogum, což je látka zvyšující vylučování žluči.

Pomáhá tak rychlému vyprazdňování žlučníku. Kedluben je bohatý na éterické oleje, které však mohou působit podráždění a bolest u lidí, kteří trpí záněty žaludeční sluznice a dvanáctníku. Nejen bulva obsahuje vitamíny.

Těmi jsou nabity také mladé kedlubnové listy, takže je rozhodně škoda je vyhazovat. Mohou posloužit jako osvěžení například nadrobno nasekané do salátů

Kedlubny a zdraví: v čem tkví jejich výjimečné účinky?

Kedlubny mají preventivní protinádorové účinky díky obsahu isothiokyanátů (neboli hořčičných olejů). Hovoří se v této souvislosti zejména o nádorech dělohy, prostaty a rakovině tlustého střeva.

Co umí tato přírodní „nálož“ vitamínů a minerálů dále? Zvyšuje imunitu organismu, reguluje hladinu hormonů, což může vést k úpravě nepravidelného menstruačního cyklu a bolestí s ním spojených.

Posiluje krvetvorbu, přispívá k dobrému stavu pokožky, nehtů a vlasů. Zabezpečuje energii a vitalitu, posiluje buněčný metabolismus, srdce a oběhový systém, odvodňuje.

Snižuje hladinu cholesterolu a tím také čistí cévy, upravuje trávení a podporuje pravidelné vyprazdňování, síra navíc ve střevech působí antibakteriálně.

Kedlubny mají kladné účinky na zrak a jejich konzumace tak může být prevencí šedého zákalu, také pomáhají při cukrovce a u lidí, trpících hypoglykémií.

Podporují i půvabný vzhled: zpevňují pokožku, vlasy i nehty! Vynikající vliv mají také na mentální svěžest – napomáhají koncentraci, zlepšují náladu a pomáhají zvládat stres. Vyzkoušejte tento tip: pokud máte těžké stresující období, zařaďte do svého jídelníčku každý den jednu syrovou kedlubnu.

Kedlubny pomohou vyladit organismus tak, aby se lépe vyrovnal s psychickou zátěží. Mohou je jíst i malé děti zhruba od půl roku věku a řadí se mezi alergicky bezpečnou zeleninu.

Kedlubny a hubnutí

Dobrá zpráva pro všechny, kteří hledají vhodné potraviny pro redukční dietu.

Nejen, že má kedlubna pouhých zhruba 30 kcal (127 kJ) na 100g a řadí se tak mezi nízkokalorické potraviny, ale má také nízký glykemický index.

To znamená, že se po její konzumaci hladina cukru v krvi nezvedne jako u potravin s vyšším glykemickým indexem a člověk zůstává déle sytý. Nedojde ani k pocitu chuti na něco dobrého. Neboli lidově řečeno: nebude nás „honit mlsná“.

Historie aneb kde se vzaly kedlubny

Pokud si myslíte, že je možné najít kedlubny jen tak někde volně v přírodě, jste na omylu. Ani jejich původní formy se divoce nevyskytují. Jsou totiž vyšlechtěny z brukve zelné a patří ke košťálovým zeleninám. Pravděpodobně pochází z oblastí okolo Středozemního moře, jiné verze situují jejich původ do Tibetu.

Kedlubny však chutnaly už obyvatelům starého Říma, odkud se posléze rozšířily až do Evropy. V současné době se pěstování kedluben věnují zejména ve střední a západní Evropě, z toho nejvíce v Německu. V České republice byla v roce 1978 vyšlechtěna zimní odrůda, která má největší bulvy ze všech odrůd a nese příznačné jméno Gigant.

V dnešní době patří mezi nejoblíbenější mezi domácími pěstiteli nejen v Česku, ale také na Slovensku a mnoha dalších evropských zemích. Pro zajímavost: v České republice je roční spotřeba kedluben zhruba tři kilogramy na jednoho obyvatele.

Kedlubny poněkud odlišného vzhledu, ale chuťově a konzistencí téměř identické s evropskými se pěstují také na severu Indie a v Japonsku.

Pěstování kedluben

Kedlubny: výběr místa a sázení

Pro pěstování kedluben jsou vhodné těžší půdy s hlinitým anebo písčitým charakterem, bohaté na živiny a vláhu. Protože kedlubny rychle rostou a jejich kořenový systém je slabý, při nedostatku závlahy mohou začít bulvy dřevnatět a praskat. Příliš suchá půda způsobuje také kvetení rostlin.

Sazenice by měly mít aspoň tři nebo čtyři lístky. Dejte si pozor na hloubku výsadby. Pokud zasadíte kedlubny hluboko, nemusí vytvořit takové bulvy, jaké byste si přáli. Je dobré použít po výsadbě k zakrytí záhonu netkanou textilii, která vyrovnává rozdíly mezi denními a nočními teplotami, zejména na jaře.

Mezi sazenicemi dodržujte vzdálenost, která je uvedena v návodu na pěstování té které odrůdy kedluben, protože při hustší výsadbě se bulvy protahují spíše do výšky a pořádně nedorostou do šířky.

Pokud umístíte záhon s kedlubnami na místo, kde jste dříve pěstovali kořenovou zeleninu, luskoviny anebo rajčata či papriky, uděláte dobře.

Jak si vybrat odrůdu kedluben

Kedlubny se dělí na rané a pozdní, dále ještě na bílé a modré odrůdy v obou skupinách.

  • Modré odrůdy kedluben jsou většinou ranější a více odolné proti popraskání.
  • Bílé odrůdy kedluben jsou převážně pozdní, mají větší bulvy a mírně nasládlou chuť.

Rané odrůdy

Pro předpěstování se semena kedluben vysévají v únoru. Nejlépe v polovině dubna se pak sazenice přenesou na záhon, kde se sází do sponu 25 x 25 cm.

Je rozdíl, zda chcete sázet ranné bílé či modré odrůdy. Pokud chcete sklízet kedlubny na začátku léta, je dobré zvolit modré ranné odrůdy, protože ranným bilým odrůdám nesvědčí vyšší teploty v tomto období.

Délka vegetace je u raných odrůd 80 – 100 dní.

Letní odrůdy

Letní odrůdy kedluben se vysévají v březnu a dubnu, poté se opět přesazují na záhon a sice v první polovině května. Mohou se pěstovat také přímo na záhonu, bez předpěstování. Vegetační období je u letních odrůd 100 – 140 dní.

Pozdní odrůdy

Vysévají se koncem dubna a počátkem května. Pro podzimní sklizeň kedluben je možné použít také ranné odrůdy, musí se však vysadit nejpozději do poloviny srpna. Odrůdy pro podzimní sklizeň se sází do sponu 40 x 30 cm. U podzimních odrůd je vegetační doba 130 – 170 dní.

Kedlubna a naše zdraví

Kedlubny a pěstování

Kedlubny se převážně pěstují z předpěstované sadby. Můžete si je předpěstovat sami anebo zakoupit. Ideální pro pěstování kedluben v našich podmínkách jsou sazenice označované F1. Ty jsou odolné proti praskání a vybíhání do květu.

Současné šlechtěné odrůdy je přitom vhodné k použití pro rychlení ve skleníku, některé z raných, poloraných i pozdních odrůd jsou určeny i pro pěstování kedluben přímo na záhoně.

Pokud se rozhodnete pro předpěstování, je třeba zasít semena přibližně 6 až 12 týdnů před plánovanou výsadbou na záhon.

Důležité je pravidelné zalévání kedluben. Výkyvy v zavlažování mohou totiž mít negativní vliv na praskání bulev a jejich dřevnatění. Totéž platí o okopávání.

Neprovzdušněná, udusaná půda může způsobit zpomalení růstu kedluben. Pozor je nutné dávat také na rozmnožení plevele, který ubírá sazenicím živiny. Kedlubny by měly růst po zasazení co nejrychleji.

Důležité je také přihnojování kvalitním kompostem. Čerstvý hnůj kedlubny nesnášejí.

Jak rostou kedlubny?

Bulvy kedluben se netvoří z květenství ani z listů. Jsou nadzemní částí stonku. Bulvy jsou většinou kulaté, elipsovité nebo lehce zploštělé. Barvu určují antokyany – ve vodě rozpustné pigmenty, patřící ke flavonoidům. Podle jejich obsahu může mít kedlubna barvu bílou, fialovou, zelenou, žlutofialovou nebo načervenalou či šedozelenou.

Kedlubny jsou dvouleté rostliny. V prvním roce vyroste nadzemní stonková bulva o velikosti zhruba 10 – 15 cm, která má barvu velmi podobnou svým listům. Listy různých tvarů přitom vyrůstají pouze z hlízy. V druhém roce vyrůstá hlavně stonek neboli košťál, na jehož vrcholu je květenství. V něm vývojem vzniknou černá, kulovitá semena.

Pokud dojde k delšímu poklesu teplot tehdy, kdy jsou kedlubny ve stádiu vývoje tří pravých lístků, mají tendenci přejít z dvouleté na jednoletou rostlinu. Tehdy se netvoří hlíza neboli bulva, ale rostlina roste do květu. Nicméně v dnešní době už existují některé šlechtěné odrůdy, které jsou pouze jednoleté a z rané jarní sadby je možná podzimní sklizeň.

Největší kedlubny, určené k přímé konzumaci, jsou modré pozdní odrůdy „Violeta“, jejichž bulvy váží okolo sedmdesáti dekagramů. Tří až pěti kilogramů, často i více pak dorůstá odrůda Gigant, která je jako jediná vhodná k dlouhodobému uskladnění.

Budete mít zájem:  Bylinkový speciál: Citronová tráva

Kedlubny a jejich škůdci

Kryptonosec

Ze škůdců kedluben je jeden z nejnebezpečnějších kryptonosec. Mohlo by se zdát, že je to romanticky založený škůdce, protože vykusuje do rostlin srdíčko. Ty pak nerostou, bulvy jsou malé, zdeformované anebo mají náchylnost k praskání. Larvy jsou nakladeny v půdě, tudíž pomůže její důkladné zpracování anebo krytí rostlinek netkanou textilií.

Plodomorka, dřepčíci a další

Podobně se projevuje plodomorka, které ničí vrcholy rostlin a bránit se proti ní dá obdobně, jako proti kryptonosci. Dalšími škůdci jsou dřepčíci. Ti jsou spíše nepříjemní, než skutečně nebezpeční. Chutnají jim listy, které okusují.

Nemají rádi vodu, takže omezit jejich výskyt je možné pravidelným postřikem vodou. Pokud jsou kedlubny napadeny hodně, pomohou insekticidní přípravky anebo opět netkaná textilie. Zapomenout nesmíme ani na slimáky, mšice anebo bělásky.

Květilka zelná pak napadá kořeny rostlin, kde vytváří chodbičky a může zcela zničit úrodu, protože kedlubny pak uhnijí. Dá se zlikvidovat chemickou cestou.

Sklizeň kedluben

Kedlubny sklízejte probírkou dle velikosti, rané pak většinou tehdy, když dosáhnou velikosti 4 cm. Nevhodné je sklízet rostliny, které vzešly do květu. Na skladování nejsou kedlubny příliš náročné.

Potřebují chladno, sucho a ideálně tmavé prostředí. Pro krátkodobé skladování je tedy uložíme zbavené listů a kořenů do sklepa.

Pokud chceme kedlubny skladovat dlouhodoběji, uložíme je i s kořenovým balem do vlhkého písku anebo zeminy a skladujeme ideálně v chladném sklepě.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Kam dál:

  • Kedlubnové zelí
  • Kedlubnový salát
  • Kedlubnová polévka

Kedlubna a naše zdraví Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni Kedlubna a naše zdraví Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Kedlubna a naše zdraví Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Kedlubna a naše zdraví Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Kedlubna a naše zdraví Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Kedlubna a naše zdraví Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Kedlubna a naše zdraví Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se… více o tomto dni

Kedlubna – ZiskejZdravi.cz

Kedlubna a naše zdraví Kedlubna a naše zdraví Kedlubna a naše zdraví

Kedlubna je na našem stole považována za oblíbenou a vítanou zeleninu. Lze jí používat jak přímo v syrovém stavu k přímé konzumaci, tak jako samostatné jídlo s přílohou. Ve zdravé výživě vám je určitě známý pojem kedlubnové zelí. Kedlubnu lze zapékat, vařit i dusit.Výrazně zlepšuje zdraví, má ochranné faktory proti rakovině, snižuje hmotnost, drží pod kontrolou cukrovku, chrání zrak a tak dál. Plusových bodů pro kedlubnu se najde jistě více. Kedlubna má lehce štiplavou chuť, ale v letním období je vítaná osvěžující večeře. Co je na ni pozitivního? Můžete jí sníst, co se do vás vejde a nepřiberete.

Zelenina

Léčivé působení kedlubny jsou:

Obezita – kedlubna je velice nízkokalorická, na 100 gramů připadá pouhých 50 kalorií. Kedlubna má nerozpustnou a také rozpustnou vlákninu a má jí hodně. Kedlubna blahodárně působí na průchodnost celého zažívacího ústrojí.

Cholesterol – kedlubna svou čistící schopností, minimem kalorií napomáhá ke snížení tuků v krvi.

Rakovina – kedlubna je zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků zvláště cenného selenu. Tato kombinace spolu se sirnými fytochemikáliemi je zdrojem ochranného valu proti rakovině. Kedlubna chrání hlavně prostatu a je účinná při prevenci rakoviny dělohy.

Únava – kedlubna má množství antioxidantů, čímž napomáhá proti stresu a infekcím. V kedlubně najdeme vitamin B1 a 2, C, K, z minerálů fosfor, vápník a draslík, železo a selen.

  • Játra – žluč je pro naše tělo velice důležitá trávicí šťáva a kedlubna podporuje její vylučování.
  • Imunita – hlavně ve městě je třeba dbát na sílu a ochranu imunity a k tomu napomáhá kedlubna a její mladé lístky.
  • Menstruace – kedlubna ulevuje i při obtížích nepravidelné menstruace a při bolestech, upravuje hormony.
  • Nehty, pokožka, vlasy – obsah vápníku v kedlubně příznivě ošetřuje naše orgány, které jsou velice silně vystaveny moderní chemii, jako vlasy( šampony, kondicionéry, barvy), nehty (laky, chemikálie), kůže ( krémy, dlouhé slunění, obezita) Kůže je největší a nejnamáhanější orgán našeho těla, ale jen málokdo si uvědomí, že má také funkci jakéhosi hlídače stavu našeho těla.
  • Žaludek – lidé s onemocněním žaludku si musí dávat pozor na staré a hlavně dřevnaté kedlubny.

Máte-li rádi kedlubnu jistě znáte tuto pochoutku: jedna kedlubna nastrouhaná na jemno, chleba, pomazánka ze soji, fazolí, cizrny nebo jen stačí nakapat na chleba trochu olivového oleje. Namažete chleba, hustě posypete kedlubnou a dobrou chuť!

Kedlubna a naše zdraví

Eshop – ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop – ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny – základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny – základ pro každé zdravé jídlo

Recepty – uvařte si něco dobrého

Recepty – uvařte si něco dobrého

Zásady stravování – zásady zdravého vaření

Zásady stravování – zásady zdravého vaření

Složení stravy – co má naše strava obsahovat

Složení stravy – co má naše strava obsahovat

9 důvodů, proč si oblíbit kedluben

Draslík, vápník, železo, zinek, hořčík, měď, selen, mangan, síra, jód, fosfor, sodík – to je výčet minerálů, který se skrývá v této nenápadné zelenině. Najdeme v ní rovněž velké množství vitamínu C, vitamínu E, vitamínu K, karotenu (provitamínu vitamínu A) i některých vitamínů skupiny B, konkrétně B1, B2, B3, B5, B7 a B9.

2. Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu

Kedluben je zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina nás chrání před vyšší hladinou cholesterolu v krvi, zatímco nerozpustná vláknina je očistou pro střeva a zabraňuje zácpě.

3. Podporuje trávení tuků

V kedlubnech najdeme nejen velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Jsou rovněž bohaté na éterické oleje a na cholagogum, látku zvyšující vylučování žluči. Pokud sníte těžko stravitelné tučné jídlo a je vám těžko, vyzkoušejte sílu kedlubnů.  

4. Hodí se pro hubnutí

Vláknina, rozpustná i nerozpustná má velký význam pro hubnutí i pro udržení si štíhlé linie. Vyčistí střeva a navíc dodává na delší dobu pocit sytosti. To však není jediný důvod, proč zařadit kedluben do svého jídelníčku.

Kedluben řadí mezi potraviny vhodné pro hubnutí také velice nízký obsah kalorií. Ve 100 g kedlubnů se skrývá pouhých 127 kJ). Za zmínku stojí také nízký glykemický index této zeleniny, který je nižší než 30.

Pokud si oblíbíte tuto brukvovitou zeleninu, vaše hladina glukózy v krvi nebude prudce kolísat. Výkyvy hladiny glukózy v krvi znamenají únavu, zhoršení výkonnosti, nezvladatelný hlad a tím i výrazné riziko vzniku obezity a diabetu 2. typu, nemoci, která je úzce spojená s obezitou.

Navíc vám pravidelná konzumace této nenápadné zeleniny odvede přebytečnou vodu z těla, čímž odstraní výraznou překážku v hubnutí i v udržení si výsledné tělesné hmotnosti.

Kedlubna a naše zdraví

5. Snižuje riziko vzniku rakoviny  

Podobně, jako ostatní brukvovitá zelenina, i kedluben se může pochlubit protirakovinnými účinky. Vděčí za ně nemalému množství indolů a izotokyanů.  Pravidelná konzumace kedlubnů nás vzdálí zejména od rakoviny dělohy, vaječníků, prsu, prostaty i tlustého střeva. .

6. Zabrání mnoha zdravotním potížím  

Tato výjimečná zelenina nás může ochránit nejen před obávanou rakovinou. Může nás ochránit před aterosklerózou, vysokou hladinou cholesterolu v krvi, anémií Rovněž posiluje imunitní systém, čímž nás chrání před infekcemi.  

Tajemství všestranného účinku kedlubnů spočívá ve schopnosti spouštět látkovou přeměnu v buňkách a podporovat dýchání buněk. Obě tyto činnosti jsou nezbytné pro zachování zdraví.  

Další důvod, proč nás pravidelná konzumace této chutné zeleniny uchrání od mnoha zdravotních problémů, je její schopnost regulovat hladiny mužských i ženských hormonů.

7. Je skvělý pro dobrou náladu i dobrou kondici  

Cítíte se unavení a plní napětí? Dejte si kedlubnu, samotnou nebo ve formě salátu. Napětí poleví, uklidníte, únava zmizí a vrátí se vám dobrá nálada. Pravidelná konzumace této nenápadné, avšak nevšední zeleniny vám pomůže k větší odolnosti vůči stresu i k lepší schopnosti soustředění.

Kedlubna a naše zdraví

8.  Zvýší a udrží kvalitu naší pokožky, nehtů i vlasů  

Na kvalitě pokožky se negativně podepisují  různé kosmetické přípravky plné chemie, jako jsou například různé šampony, kondicionéry, barvy na vlasy, barvy na nehty, krémy, nadměrné slunění i obezita.  

Budete mít zájem:  Diagnostika chorob z tváře – co se dá poznat z obličeje?

Kedluben se dokáže postarat i o zdraví vaší pokožky, nehtů a vlasů. Vděčí za to vysokému obsahu spousty vitamínů a minerálů, které z ní činí doslova koktejl zdraví prospěšných látek. 

9.  Má široké využití v kuchyni  

Kedluben lze nejen chroupat syrový, jeho využití je mnohem širší. Hodí se do zeleninových salátů, pomazánek nebo na chléb s máslem. Chutná a zdravá jídla lze připravit z vařených, mírně osmažených i zapékaných kedlubnů. Kedlubny můžeme také dusit a použít je jako náhradu hlávkového zelí.

Jelikož má nepříliš výraznou chuť, skvěle ho doplní téměř veškeré koření, zejména zelené bylinky, jako je bazalka a tymián. Kedluben si rovněž dobře rozumí s česnekem.

Kromě bulvy najdou v kuchyni uplatnění také mladé listy. Jsou chutné a plné vitamínu C a vápníků, obsahují jich mnohem více než bulva. Nasekané mladé kedlubnové listy se výborně hodí jako přísada do různých zeleninových salátů.

Kedlubna – výjimečná zelenina, která se tváří nenápadně

Kedlubna nebo kedluben? Je to úplně jedno, kterou podobu slova si zvolíte, obě jsou správně. Zeleninu si můžete připravit syrovou nebo tepelně upravenou. Tato snadno dostupná zásobárna vitamínu C a beta-karotenu dodává energii, posiluje imunitu a třeba také srdce.

Nutriční
hodnoty v kedlubně

Jak už jsme zmínili, kedlubna obsahuje především beta-karoten, dále vitamín C a vitamíny B1 a B2. Z minerálních látek v této zelenině nechybí draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo.

Kedlubna je také zásobárnou rozpustné a nerozpustné vlákniny.

Abyste z kedlubny mohli využít obsažený selen, je vhodné s touto zeleninou konzumovat potraviny bohaté na vitamín E (třeba olivový olej lisovaný zastudena).

Kedlubna a naše zdraví

Mladé kedlubnové listy mají hodně vitamínu C a více
minerálních látek než bulva.

Kedlubna pro zdraví

Kedlubna je ideální součástí jídelníčku, oblíbená bude hlavně při snaze zhubnout, protože obsahuje minimum cukru a dostatek vlákniny. Ta rozpustná je užitečná, protože prospívá při snižování cholesterolu v krvi. Nerozpustná vláknina se zase uplatňuje při pohybu (peristaltice) střev.

Konzumace kedlubny se doporučuje pacientům s cukrovkou. Obsažená síra má antibakteriální vliv. Kromě toho kedlubna pomáhá s vylučováním žluče (při této činnosti je důležitá látka cholagogum) a péčí o imunitní systém.

Bylo zjištěno, že isothiokyanáty jsou prospěšné při protinádorovém vlivu.

Prospěšnost kedlubny:

* přispívá k redukci hmotnosti, * posiluj* dodává energii, * podporuje buněčný metabolismus, * zpevňuje pokožku, * má odvodňující účinky,

* pomáhá při cukrovce

Měli byste vědět

Na konzumaci kedlubny by si měli dát pozor osoby, které trápí
záněty (hlavně zánět dvanáctníku, zánět žaludeční
sliznice).

Kedlubna v kuchyni

Kedlubnu si můžete jen tak pokrájet na plátky a jíst syrovou. Syrová kedlubna je skvělou svačinkou, obzvlášť když bulva není zdřevnatělá. Receptů s kedlubnou je hodně, mezi nejznámější třeba patří kedlubnová polévka.

Při její přípravě stačí jen vývar, osmahnutá cibulka, kedlubna na kostičky, sůl, kmín a petrželka. Ale podobně jednoduše působí třeba osolený tvaroh s nastrouhanou kedlubnou, uvařeným vejcem a s petrželkou na ozdobu. Pestře vypadají v této pomazánce i nastrouhané ředkvičky. Kedlubnu můžete zkombinovat se všemi druhy masa.

Dá se také zapékat, připravit z ní placičky. Kedlubnu můžeme využít i jako náhradu zelí.

Listy kedlubny se hodí přidat do polévky, případně do
salátu.

Pěstování kedlubny

Při výběru se můžete poohlédnout po raných, letních a
pozdních odrůdách. Kedlubny se dají vypěstovat ze semen,
případně si můžete pořídit sazeničky. Tato zelenina vyžaduje
vlhčí půdu a pravidelné zalévání, aby nedřevnatěla.

Při sklízení se vyplatí vytáhnout kedlubnu včas, zdřevnatělá zelenina není nic chutného a šťavnatá bulva nabízí úplně jiný zážitek. Zkažená kedlubna není nic příjemného, ale vůbec k tomu nemusí dojít. Kedlubna totiž vydrží poměrně dlouho v suchu a chladu.

Zdroj: https://draxe.com/kohlrabi/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Kedluben

Kedluben je zásobárnou vitamínů – COOP Club

Na polích i ve sklenících se s kedlubnami můžeme setkat prakticky po celý rok. Kedluben vypadá sice obyčejně, ale uvnitř se ukrývá opravdový vitamínový poklad! A to nejen v bulvě – kedlubnové listy v sobě mají ještě více vitaminu C a až třikrát více vápníku! Přečtěte si, jak udělat výborné kedlubnové zelí.

Kedluben – stejně jako květák, růžičková kapusta či brokolice – obsahuje isothiocyanáty, což jsou látky, které chrání proti rakovině. Konkrétně u kedlubnu byla zaznamenána ochrana proti rakovině tlustého střeva a rakovině prsou.

Kedluben má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, překvapivě mnoho karotenu, vitamínu E, vitamíny skupiny B a také vzácný vitamín K.

Dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, fosfor, zinek, hořčík, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, molybden, nikl, stříbro, chróm, fluor, ale i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, biotin a selen.

Kedlubny v sobě mají rovněž cholagogum, což je látka zvyšující vylučování žluči a urychlující vyprazdňování žlučníku. Pozor! Kedluben není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu u nich vyvolávají bolestivé žaludeční podráždění.

Pěstujeme kedluben

Brukvovité druhy i kedluben potřebuje velkou zásobou živin a vysokou absorbci vody. Aby tedy kedluben dobře rostl, potřebuje dostatečnou a pravidelnou vláhu. Brukvovité druhy vyžadují dostatek slunce a nesnášejí hustou výsadbu, tudíž je musíme sázet v dostatečných rozestupech.

Jak jej nakupovat?

U kedlubnu se dá konzumovat pouze nadzemní část, která se nazývá zdužnatělá hlíza. Ta je za normálních podmínek lehce stravitelná, ale pokud nám zdřevnatí, konzumovat se již nedá. Proto když kedluben nakupujeme, dáváme pozor, aby bulvy byly pevné a pružné, ale také nepopraskané nebo nenahnilé a aby listy neměly zažloutlé zabarvení.

Kedluben v kuchyni

Kedluben můžeme jak dusit, tak i vařit (např. z něj můžeme připravit kedlubnovou polévku). Dále z kedlubnu můžeme udělat různé pomazánky, hodí se ale skvěle i do zeleninových salátů či do omáček. Z mladých kedluben můžeme pak připravit vynikající kedlubnové zelí.

Kedlubnové zelí s vínem

2 kedlubny (včetně listů), 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bílého vína, sůl, 1 lžička kmínu, cukr, ocet

Kedlubnové bulvy oloupeme, omyjeme a  nahrubo nastrouháme. Kedlubnové listy nasekáme. Cibuli oloupeme a také nasekáme nadrobno. Na rozpáleném oleji osmahneme nejprve cibuli a poté, co zesklovatí, přidáme  nastrouhané kedlubny i s nakrájenými listy.

Kedlubny s cibulí osolíme a okmínujeme,  přilijeme bílé víno a necháme chvíli podusit. (Dusíme tak dlouho, dokud kedlubny nezměknou a neodpaří se všechna tekutina.) Po změknutí kedlubnové zelí dochutíme cukrem a octem a necháme ještě přejít varem.

Hotové kedlubnové zelí podáváme k masu stejně jako klasické zelí, popř. jej servírujeme v podobě studené přílohy.

Kedluben nebo kedlubna? Prostě zdravý Sputnik

Kedlubna se objevuje na stolech vlastně po celičký rok. Je několik různých odrůd, liší se velikostí, barvou (přesněji jsou dvě – zelená a fialová a pak jejich odstíny, dužina je vždy bílá) a také dobou sklizně. Většina lidí ji konzumuje jen tak za syrova, občas se přidává do salátů nebo polévek a také existují milovníci jejího tepelného zpracování dušením, zapékáním či nepříliš zdravým smažením.  Při výběru v obchodě nebo supermarketu věnujme zvýšenou pozornost jejím listům (pokud je někdo všechny neotrhal, což je ale vždy škoda, viz informace uvedená níže), nejchutnější zelenina má je čerstvé a výrazně zabarvené. Dá se také zmrazit, ale její slušná dostupnost tuto formu uskladnění činí v domácích podmínkách téměř zbytečnou (samozřejmě v krechtech či sklepích při vlastní sklizni je to o něčem jiném).

Kedlubny bychom měli jíst hlavně proto, že obsahují dobrou dávku antioxidantů, také se v nich skrývají zdraví prospěšné vitamíny  (B, C, K) a samozřejmě i nezbytné minerály (vápník, hořčík, fosfor, sodík a železo). Tzv.

Céčka má dokonce tolik, že se dá říci, že jedna střední bulva (samozřejmě čerstvá) denně tělu hravě doplní potřebné množství tohoto vitamínu, který je nezbytný pro dobrou imunitu. A to určitě oceníme v podzimním sychravém období.

 Více vitamínů a také kyseliny listové mají často zbytečně oškubané listy této zeleniny (u minerálů je to napůl). Proto, pokud si chystáme nějaký salát, můžeme je kromě bulvy přidat do něj také.

 Zvláště, když se nám poštěstí koupit nějakou kedlubnu s opravdu mladými hezkými lístečky, ze kterých to zdraví jen vyzařuje.

Kedluben je, podobně jako většina zeleniny, velmi vhodný při problémech s trávením. Dobrý obsah vlákniny naše týraná střeva pročistí. Zelenina se občas doporučuje i při obtížích způsobovaných přirozenou zácpou.

Velmi významnou roli hraje i při tvorbě žluči. Obsahuje látky prospěšné pro náš zrak a může působit i jako prevence proti vzniku šedého zákalu.

Nízký obsah cholesterolu činí z této chutné zeleniny vhodnou potravinu pro ty, kdo mají problém s vyšším tlakem a nebo jim jejich rodinný lékař nahlásil příliš vysokou úroveň této steroidní látky v těle.

Kedluben bývá velmi doporučován všem, kteří mají problémy  s cukrovkou nebo trpí kornatěním tepen či je sužuje hypoglykemie.

Kedlubna z výše popsaného vypadá téměř ideálně, zvláště když k tomu přidáme fakt, že je vhodná i pro malé děti přibližně od půl roku a je řazena mezi alergicky bezpečnou zeleninu. Částečně je to opravdu tak, ale existuje velká skupina lidí, kteří by se „sputnikům“ měli buď vyhýbat a nebo je konzumovat opravdu jen v omezeném množství.

Budete mít zájem:  Mallorca akné neboli sluneční alergie – jak tomuto akné předejít a jak se bránit?

Jde o každého, kdo má závažné zdravotní problémy se záněty žaludku a jinými vředy či různými nemocemi trávicího systému. Také není příliš vhodná pro ty, kteří trpí ledvinovými kameny a nebo mají obecné obtíže s močovým systémem.

Způsobuje to relativně vysoký obsah šťavelanů (sice je v ní poloviční množství než má špenát, ale má jich více než například salát, brokolice nebo zelí).

A pokud si chcete z kedluben něco chutného uvařit a potěšit tak nejen svůj organismus, ale i chuťové buňky, zde se můžete inspirovat lahodnými recepty https://www.kucharka-recepty.com/tag/kedlubny.

5 důvodů, proč dát šanci kedlubně

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Naši předci ji hojně používali v teplé kuchyni, dnes si ji dopřáváme spíše syrovou. Nenápadná, obyčejná zelenina, přitom má až neskutečně mnoho zdravotních benefitů. Čím je tak výjimečná kedlubna a jak ji chytře začlenit do jídelníčku?

Kedlubna patří skoro na každou českou zahrádku. Objevuje se ve dvou druzích – fialová má trochu výraznější chuť, světle zelená nabízí dužinu se smetanovým aroma. V obou případech jsou jedlé i listy. Dužina kedlubny se texturou blíží zelí a brokolici, po uvaření se podobá bramborám. Jaké výhody tato osobitá zelenina přináší?

Kromě vitaminu C obsahuje fytochemikálie blokující škodlivé volné kyslíkové radikály vedoucí k poškozování buněk. Obsah vitaminu C se navíc neztrácí během skladování ani během tepelné úpravy. Mezi antoxidanty se řadí také takzvané antokyany, přírodní barviva, které obsahuje fialový druh. Tyto pigmenty preventivně působí proti poklesu mentálních funkcí.

Které další potraviny pomáhají udržovat mozek v kondici

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Kedlubna je bohatá na rostlinné fytochemikálie rozšiřující cévy a snižující záněty i krevní tlak. Díky nim chrání srdce před selháním

Rostlinné fytochemikálie nacházející se v brukvovité zelenině, k níž patří i kedlubna, rozšiřují cévy a snižují záněty i krevní tlak. Díky tomu se podle mnohých vědců mohou podílet na prevenci rizika selhání srdce i vzniku onemocnění srdce a cév.

Podle studií mohou látky obsažené v rostlinách, jako je kedlubna, poskytovat ochranu před rakovinou. „Například rostlinné indoly mohou snižovat účinek ženského pohlavního hormonu estrogenu a tím i nebezpečí rakoviny prsu. Izotiokyanáty zase působí proti rakovině tlustého střeva a konečníku,“ říká koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická.

Foto: barmalini, Shutterstock.com

Obsahem rozpustné i nerozpustné vlákniny pečuje o zdraví tenkého i tlustého střeva

Je zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny.

„Rozpustná vláknina příznivě ovlivňuje trávení v tenkém střevě a zásadně přispívá ke snižování cholesterolu,“ vysvětluje výživová poradkyně Jiřina Mačková.

„Nerozpustná vláknina působí v tlustém střevě jako prebiotikum,“ dodává. To znamená, že krmí prospěšné střevní bakterie, jako jsou bifidobakterie a laktobacily, díky čemuž udržuje střeva zdravá.

Dodá vitamin B6 přispívající k produkci T-buněk a bílých krvinek. Jedná se o imunitní buňky zabývající se vyhledáváním a ničením látek, které v organismu nemají co dělat. Jejich dostatečné množství je proto pro fungující imunitu zásadní, podobně jako je tomu u vitaminu C zefektivňujícího funkci bílých krvinek a skrze ni i posílení obranyschopnosti. A na ten je kedlubna také bohatá.

Foto: Amallia Eka, Shutterstock.com

Za syrova příjemně křupe a chutná jako brokolice, uvařená či podušená zesládne a připomíná brambory

Navzdory všem výhodám odhalily některé dermatologické výzkumy přecitlivělost na kedlubnu, která se projevuje svěděním, kožní vyrážkou, rýmou, dušností či zažívacími obtížemi.

Tato reakce je však naštěstí velmi vzácná.

Opatrní by ovšem měli být ti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je warfarin, a neměli by je přijímat současně s kedlubnou: jejich účinky se mohou vzájemně nepříznivě ovlivňovat.

Před jakoukoliv úpravou je nutné kedlubnu zbavit tvrdé slupky.

Za syrova ji můžete křupat jen tak (skvěle chutná třeba s humusem) nebo přidávat do salátů (klidně nastrouhat) či zeleninových obloh (nakrájet na tenké proužky).

Tepelnou úpravou hlíza zesládne, v tomto stavu si dobře rozumí s květákem, brokolicí a cibulí a skvěle chutná v krémové polévce nebo zeleninové směsi s česnekem, olivovým olejem a nasekanou petrželkou.

„Nejlépe stravitelná je ve formě naložené zeleniny. Při procesu kvašení se množí zdraví prospěšné bakterie produkující enzymy, a tím zvyšují výživovou hodnotu potravin,“ radí Jiřina Mačková. V kombinaci s dalšími druhy zeleniny jako je hlávkové zelí, mrkev, celer, ředkev, květák, paprika a cibule z ní připravíte lahodné pickles.

Zužitkovat můžete i listy – čerstvé se hodí do salátů, můžete je ale také podusit a použít místo špenátu nebo mangoldu v podobě přílohy či jako přísadu do polévky.

A jak do jídelníčku šikovně začlenit česnek? Víte, že vám pomůže zhubnout?

Proč pěstovat kedlubny? Jsou zdravé, chutné a šťavnaté!

Zdroj: Shutterstock.com / Autor: Shutterstock.com

Jedna z prvních zelenin, kterou můžeme na jaře sklízet, je kedlubna. Můžeme ji pěstovat jako ranou či pozdní, v modré nebo bílé variantě. Její přínos pro naše zdraví je velký a její využití v kuchyni je mnohostranné.

Kedlubny jsou často považovány za úplně obyčejnou zeleninu, ale ve skutečnosti v sobě skrývají mnoho zdraví prospěšných látek. Vznikly šlechtěním původně plané brukve zelné a do jejich historie se zapsali také Čechoslováci, kteří v 70.

letech minulého století vypěstovali odrůdu zvanou Gigant, jejíž plody mohou dosahovat váhy až 5 kg! Nejčastěji konzumujeme kedlubny čerstvé, protože báječně křupou a mají šťavnatou a osvěžující chuť, ale i po tepelné úpravě jsou velmi lahodné.

Autor: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Autor: Shutterstock.com

Jak kedlubny pěstovat?

Aby se kedlubnám dobře dařilo, je třeba jim poskytnout správnou zeminu. Půda musí být dobře zpracovaná, s přidaným vyzrálým humusem, aby měla dostatek živin pro výživu plodu. Rozhodně nepřidáváme čerstvý hnůj, neboť ten kedlubny nesnášejí.

Sazeničky sázíme na záhonek pouze tak hluboko, jak byly v předpěstovacích nádobkách, nebo v pařeništi, nikoli hlouběji, protože jinak by začaly tvořit velmi deformované bulvy.

Po výsadbě zakryjeme sazeničky netkanou textilií, která je chrání jednak před útokem nežádoucího hmyzu, jako je bělásek zelný a zejména jeho housenky, jednak pomůže rostlinky ochránit před teplotními výkyvy, které zejména v dubnu nastávají.

U kedluben je velmi důležité dbát na zálivku. Ta musí být pravidelná, protože výkyvy v příjmu vody způsobují to, že bulvy často praskají. Existují sice odrůdy, jež jsou proti praskání odolné, nicméně přesto doporučujeme si pravidelnost zálivky hlídat. Je třeba také, aby zálivka byla dostatečná, aby nedocházelo k dřevnatění bulv, které pak ztrácejí svou lahodnou a křupavou chuť.

Pro krásně velké bulvy je také nezbytné dodržovat mezi jednotlivými sazenicemi dostatečné rozestupy. Obecně platí, že sadba by měla být ve sponu 25×25 cm u raných odrůd, jež se sklízejí menší, a 40×30 cm u pozdních odrůd.

Kdy kedlubny sklízíme?

Vegetační doba raných odrůd a odrůd určených pro rychlení je zhruba 80-82 dní, u letních odrůd se pohybuje mezi 85-90 dny a u pozdních odrůd můžeme počítat až se 105 dny.

Rané odrůdy obou barev sklízíme tehdy, dosahují-li bulvy průměru kolem pěti centimetrů, protože při větším vzrůstu ztrácejí křehkost a šťavnatost.

K těmto odrůdám patří například modrý Ballot F1, z bílých pak nejoblíbenější Luna, Korfu F1 nebo Kref F1.

Autor: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Autor: Shutterstock.com

Proč jsou kedlubny prospěšné pro naše zdraví?

Tato zelenina obsahuje velké množství vitaminu C, minerálních látek, především draslíku, který napomáhá udržovat krevní tlak v rovnováze, dále jsou bohatým zdrojem vlákniny, a to v její rozpustné i nerozpustné formě, která je velmi prospěšná pro trávicí systém těla a také napomáhá vylučování škodlivých karcinogenních látek z těla. Velké množství vitaminu E obsaženého v kedlubnách má pozitivní účinky na pokožku a vlasové kořínky. Doporučuje se konzumovat kedlubny alespoň 4x týdně, a to čerstvé či tepelně upravené.

Gratinované (zapečené) kedlubny se sýrem

Autor: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Autor: Shutterstock.com

  • Co budeme potřebovat?
  • 4 brambory, 2 střední nebo 1 velkou kedlubnu, 100 g strouhaného sýra (ideálně ementál nebo gouda, může být však mix, kde přidáte parmezán nebo trochu řeckého sýra), sůl, pepř, drcený kmín, oregano a tymián, 1 zakysanou smetanu, 2 celá vejce, trochu česneku nebo medvědího česneku, trochu vývaru
  • Jak postupovat?

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na centimetrové plátky. Kedlubnu oloupeme a rovněž nakrájíme na centimetrové plátky, pak je spaříme asi 5 minut nad párou.

Smícháme zakysanou smetanu s vejci, solí, pepřem a kořením a nadrobno nasekaným česnekem.

Menší pekáček vymažeme máslem a vrstvíme do něj brambory, které trochu osolíme, posypeme polovinou sýra, na ně navrstvíme kedlubny, které opět trochu osolíme, a vše zalijeme omáčkou. Navrch nasypeme zbylý sýr.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně 20 minut. Ideální je konzumovat je ještě teplé, ale i zchladlé chutnají velmi dobře.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector