Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? recept na domácí kečup

Na domácí kečup budeme potřebovat 2 kg zralých rajčat, 2 středně velká sladká jablka, 2 větší cibule, 100 – 120 ml 8% octa, 100 g cukru, 1 lžíci soli, 1 špetku mleté skořice, 2 – 3 bobkové listy, 3 – 4 ks hřebíčku, 10 kuliček barevného pepře, 5 kuliček nového koření a 1 lžičku mleté sladké papriky. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

2) Zeleninu očistíme a nakrájíme. 

Rajčata dobře omyjeme a nakrájíme na měsíčky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, jablíčka zbavíme jádřince a i se slupkou je také nakrájíme na čtvrtky. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

3) Všechnu zeleninu dáme do velkého hrnce. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

4) K zelenině přisypeme cukr. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

5) Přidáme veškeré koření, sůl a nakonec přilijeme ocet. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

6) Zeleninu vaříme do zhoustnutí asi 1 hodinu. Občas promícháme. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

7) Uvařenou zeleninu na kečup odstavíme, vyndáme bobkové listy, hřebíček a kuličky nového koření. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

8) Zeleninu pečlivě rozmixujeme a kečup přes jemné sítko propasírujeme. 

Propasírování není nezbytně nutné, někomu semínka nevadí. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

9) Ještě horký domácí kečup přelijeme do sklenic, ihned zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

10) Domácí kečup podáváme jako ten kupovaný. Z tohoto množství připravíme přes tři půllitrové sklenice domácího kečupu. 

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

Domácí kečup a finanční náročnost

Rajčata v uvedeném množství nás vyjdou asi na 40 Kč, jablka na 10 Kč, cibule na 5 Kč. Za cukr, ocet a veškeré koření si započítáme průměrně 8 Kč. Domácí kečup nás tak vyjde zhruba na 63 Kč. 

Další výborné recepty z rajčat…

Recept: Bezkonkurenční domácí kečup

Stejně jako u jiných potravin a receptů, i v případě dochucovadel dochází k převratu a mnozí si je připravují sami v kuchyni a to bez použití různých přidaných látek, konzervantů a dalších „éček“,  které jsou mnohdy zbytečné.

Jedním z nejčastěji používaných dochucovadel je kečup, který je ale plný nezdravých látek a proto se stává nevhodnou součástí jídelníčku. Avšak pokud si vyrobíte svůj vlastní kečup a navíc z domácí zeleniny, získáte o mnoho zdravější potravinu, kterou budete moci konzumovat bez obav.

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

Ingredience a postup přípravy

Připravte si 1,5 Kg rajčat, 3 papriky, 1 malý celer, 6 cibulí, 2 malé řepy (čím více řepy, tím červenější a tmavší kečup získáte). Dále potřebujete 2 lžíce mletého nového koření, 2 lžíce ostré francouzské hořčice, 2 lžíce soli, 150ml octa a 200 gramů cukru krystal.

Veškerou zeleninu si nakrájejte na kousky a vařte spolu s kořením a přísadami bez cukru a hořčice. Jakmile se zelenina v hrnci rozvaří, což může trvat kolem 1 hodiny, přidejte cukr a hořčici. Tuto směs povaříme dalších 15 minut. Po provaření veškerý obsah dobře rozmixujte a přepasírujte, čímž získáte konzistenci kečupu.

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

Takto přepasírovaný obsah dejte do předem připravených sklenic, zavíčkujte a zavařujte na 100°C po dobu asi 10 minut. V zavařovacím hrnci zajistíme, aby voda kolem sklenic s kečupem dosahovala přibližně do ¾ výšky sklenic. Pokud nemáte zavařovací hrnec, lze zavařovat taktéž v pekáči s vodou v troubě.

Po zavaření vytáhněte sklenice a nechte oschnout, takto připravený kečup vydrží velmi dlouho a je vhodnou přílohou k masu, zelenině nebo jako dip.

Výhody domácího kečupu a jeho alternativy

Kromě nesporných výhod v absenci nežádoucích přidaných látek, je také domácí kečup skvělou přílohou nejen pro dospělé, ale i pro děti. Každý domácí kečup se může připravovat z různých surovin, pokud si například hlídáte hladinu cukru, můžete recept lehce obměnit a použít například umělé sladidlo či stévii a nebo jednoduše snížit jeho množství v receptu.

Jaká zelenina je k přípravě vhodná?

Pakliže se vám urodí velké množství zeleniny, jste šťastlivci a můžete jej použít právě na přípravu kečupu, pokud domácí zeleninu nemáte, snažte se nakupovat zeleninu nejlépe od hospodářů a farmářů, kteří pravidelně prodávají své přebytky. Jelikož chuť kupovaných a domácích rajčat je diametrálně odlišná, podepisuje se tudíž na výsledné chuti připraveného kečupu.

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

Pokud plánujete kečup vyrábět příští sezónu, naplánujte si výsev rajčat do kalendáře, ať na něj nezapomenete. Nejvhodnějšími rajčaty na přípravu domácího kečupu jsou masitá, tzv. bifteková rajčata.

Výtečný recept na domácí kečup

Článek

 

Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience… Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

19.07.2016 16:45 |

podobné články

Podobné články

 

Taky máte rádi kečup, ale z nabídky v obchodech jako by se vytratily ty dobré, opravdu rajčatové? Jestli máte dost rajčat a trochu času, zkuste si vyrobit svůj vlastní. Uvidíte, že nikdy už nebudete chtít jiný. Na výrobu domácího kečupu můžete použít přezrálá, popraskaná i svraštělá rajčata, jen nesmí být nahnilá.

Z nich připravíte ten nejlepší kečup, vonící a chutnající po rajčatech, do něhož na závěr můžete přidat koření či bylinky na dochucení.

Co si připravit na kečup Na dobrý sladký kečup potřebujete: 2 kg čerstvých, zralých rajčat 150 g rajského protlaku 200 g třtinového cukru 350 g  oloupaných a nastrouhaných červených jablek 50 ml červeného vinného octa (může být i obyčejný, ale vinný je lepší) 2,2 litru vody 15 g soli špetka mletého nového koření pepř 1 bobkový list špetka skořice 40 g najemno nakrájené cibule 10 gramů na jemno nakrájeného česneku Postup Třtinový cukr lehce zkaramelizujte, na něj přidejte nastrouhaná jablka a chvíli společně poduste. Potom přidejte rajčata, protlak a zalijte vodou. Společně při ne příliš vysoké teplotě duste tak, aby se základ spojil do hladké hmoty. Postupně přidejte ostatní přísady a zalijte červeným vinným octem. Všechno dál pomalu a pozvolna duste na mírném ohni a průběžně promíchávejte. Celková doba vaření je kolem 4 hodin až 5 hodin, za tu dobu se rajčata úplně rozvaří a všechny chutě se krásně spojí. V té době už by měl být také kečup úplně bez zbytečné vody. Tento základ můžete dál ochutit, například chilli papričkou, kari kořením, zázvorem, česnekem, středomořským kořením a podobně. Jestli chcete víc příchutí, rozdělte základní kečup do několika menších kastrůlků a ochuťte každou zvlášť. Nebo základ rovnou propasírujte přes síto a naplňte do vypařených skleniček. Následně je ještě běžným zavařte obvyklým způsobem (v hrnci, v troubě, v mikrovlnce). Příspěvek Jak vyrobit domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

03.10.2018 15:31 |

podobné články

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup  

Vybrat kvalitní kečup je občas složitější, než se zdá. Výrobci do něj schovávají konzervanty, cukry a často neobsahuje ani sedm procent rajčat. Vyzkoušejte domácí verzi a připravte si zdravý kečup vhodný i pro nejmenší.

Výroba domácího kečupu: rajčata nikdy nemixujte

Kdo má zahradu, má i rajčata, a kdo má rajčata a štěstí, ten má i každý rok spoustu lahví domácího kečupu. Domácí rajčata jsou totiž sladká, šťavnatá, voňavá… Ale mají jednu nevýhodu. Mají tendenci dozrávat všechna skoro naráz.

A proto je třeba je urychleně zpracovat.

A proč je za jedno odpoledne neproměnit v kečup, který vám vydrží až do další sezóny? Jak na něj, jak mu zachovat barvu a proč neolizovat lžičku poradí Richard Fuchs, šéfkuchař Sklizeno, autor receptur pro kečupy Navařeno.

Využijte klidně přezrálá rajčata

Stejně jako do jiných zavařenin, ani do kečupu nikdy nepoužívejte rajčata nahnilá nebo plesnivá. Nebojte se ale spotřebovat třeba přezrálé kousky, které jsou už svraštělé a nevypadají prostě lákavě. Ty jsou naopak nejsladší a kečupu dodají nejvíc rajčatové chuti.

Co kuchař, to kečup

Neexistuje jeden univerzální recept na kečup. Každá značka, každý kuchař používá svůj mix koření. Základem jsou ale vždy rajčata, rajčatový protlak, ocet a sůl. Většinou v něm ucítíte také bobkový list. Zbytek ingrediencí a jejich poměry už jsou na kuchaři.

Ochucené kečupy dělejte ze stejného základu

Když už jsme u těch různých receptů. Chcete-li si vyrobit více různých kečupů (ostrý, kari, chilli), uvařte si nejdříve základ a z toho odebírejte do jiného hrnce a tam ochucujte. „Rajčata jsou poměrně citlivá, tak ať nemáte celou letošní várku příliš pálivou, když se chilli rozleží v kečupu víc, než jste čekali,“ radí Richard Fuchs.

Nevynechávejte přírodní konzervanty

„Cukr, ocet a sůl dávají kečupu nejen chuť, jsou to i přírodní konzervanty, proto je nedoporučuji nijak nahrazovat, pokud to není ze zdravotních důvodů nutné. Kečupu nesníte tolik, aby hrozilo, že byste snědli třeba moc cukru. Ten je ale v kečupu důležitý konzervant, který zaručí, že vám na temném místě vydrží čerstvý celé týdny,“ vysvětluje šéfkuchař.

Pozor na dochucování. Kečup po zchladnutí a uskladňování bude měnit chuť, rozleží se. Proto je třeba počítat, že zatímco při vaření bude kyselejší než pak po zchladnutí, naopak chutě koření a soli se většinou delším skladováním zvýrazní. Takže při vaření to chce mít trochu vizionářský jazýček.

Pasírujte, nemixujte

Kečup byste neměli nikdy mixovat, ale pasírovat, ať už pasírkou, nebo přes jemný cedník či síto. Jedině tak si uchová sytě červenou barvu a docílíte hladké konzistence.

Dodržujte hygienu

Po uvaření kečupu ho přelívejte výhradně do dokonale čistých, ideálně sterilizovaných lahví a vždy používejte sterilní nástroje. Žádné opakované olizování lžiček při ochutnávání nebo nevymyté trychtýře. To jsou všechno rizikové faktory, které mohou způsobit, že po pár dnech najdete kečup zkvašený nebo plesnivý.

Nechte kečup odležet

Kečup byste měli po uvaření a sterilizaci nechat alespoň pár dnů uležet, aby se chutě dokonale propojily.

Čtěte k tématu: 10 bodů pro výběr kvalitního kečupu

Kečup a zdraví – je pro naše zdraví dobrý, nebo ne? Recept na domácí kečup

  • 2 kg čerstvých, zralých rajčat
  • 150 g rajského protlaku, ideálně v kvalitě BIO
  • 200 g třtinového cuku
  • 350 g oloupaných vyjadřincovaných a nastrouhaných červených jablek
  • (štrůdláky)
  • 50 ml červeného vinného octa, Aceto vino rosso
  • 2,2 litru vody na zalití a vaření během přípravy
  • 15 g soli
  • špetka nového koření mletého
  • pepř
  • 1 bobkový list
  • špetka skořice
  • 40 g najemno nakrájené cibule
  • 10 gramů najemno nakrájeného česneku

Postup: Třtinový cukr lehce zkaramelizujeme, přidáme očištěná a nastrouhaná jablka a chvíli společně podusíme. Přidáme rajčata, protlak a zalijeme vodou. Společně zarestujeme (ne při příliš vysoké teplotě), abychom základ spojili ve hladkou hmotu. Postupně přidáme zbytek uvedených ingrediencí v receptu a zalijeme červeným vinným octem.

Takto vše pomalu a pozvolna vaříme na mírném ohni a průběžně mícháme. Celková doba vaření je kolem čtyř až pěti hodin. Veškeré ingredience se musí chuťově spojit a rajčata musí být rozvařená na téměř hladkou konzistenci. Odvaříme do hladké konzistence tak, aby kečup byl bez vody.

Poté ještě necháme kečup dojít/uklidnit další hodinu na vypnutém sporáku, aby se ustálila chuť. Vychládající hmotu přepasírujeme přes pasírku nebo hustý cedník.

Vlažný kečup se musí pasírovat několikrát za sebou, aby nám vznikla hladká konzistence a všechny chutě se dobře propojily a uvolnily.

Důležité: kečup se nesmí mixovat mixérem, abychom zachovali červenou barvu.Dle potřeby ještě jednou přepasírujeme do hladké konzistence a dle potřeby dochutíme. Kečup lijeme do sterilizovaných sklenic, a pokud ho chceme uchovávat déle mimo chladničku, ještě v uzavřených nádobách dvacet až dvacet pět minut sterilizujeme na 80 ⁰C.

Zdroj: Sklizeno

Kečupy a další dobroty? Jedině domácí!

Table Of Content

Žhavé uhlí a ostré omáčky – to patří k sobě! Doveďte díky dresinkům, dipům, omáčkám a jiným dobrotám svůj grilovací večírek k dokonalosti!. Grilované masíčko a zelenina se krásně rozvoní…ale ještě tomu něco chybí: pořádná lžíce dobré omáčky!

Kupované kečupy, čatní a dresinky často obsahují nesmyslně mnoho cukru, zvýrazňovačů chuti a dalších ingrediencí, které do nich nepatří. Připravte si tekuté dobroty raději doma. Je to jednoduché, rychlé, chutné a navíc přesně víte, co si na talíř nakládáte.

TIP: Omáčky, dipy a čatní doporučujeme připravit rovnou ve větším množství a část uložit v sterilních sklenicích. Vydrží bez problémů až rok a při následující grilovačce je budete mít po ruce.

Víte, že kečup původně s rajčaty neměl nic společného? Název vznikl z indonéského slova pro jakoukoliv omáčku! Dnes je rajčatový kečup neodmyslitelnou součástí většiny spižíren a milují ho nejen děti.

Problémem může být jeho složení, které často zabírá celou zadní stranu láhve. My vám však ukážeme, že základní recept na kečup je až neuvěřitelně jednoduchý. Dalším plusem je pak možnost dochutit základní recept různými kombinacemi koření.

Každé grilování tak může mít úplně jinou příchuť!

TIP: Připravte se na výrobu kečupu během hlavní rajčatové sezony, zpracujete tak přebytky a budete si je moct s láskou vychutnat i v chladnějším období roku.

Ingredience na základní recept (zhruba 800 ml):

  • 1 kg rajčat nebo 800 ml rajčatového protlaku
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru (zhruba 2 cm, oloupaný)
  • plátek celeru (zhruba 1 cm široký)
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • nové koření
  • 1 ČL semínek koriandru
  • 1 ČL sladké papriky
  • 80 ml jablečného octa
  • 40 g cukru

Příprava:

Čerstvá rajčata nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou a oloupejte. Cibuli, česnek a celer oloupejte a nasekejte nadrobno. Všechny ingredience vařte na mírném plameni zhruba dvě hodiny. Rozmixujte do hladka a ještě jednou nechte krátce provařit. Horký kečup plňte do dobře vymytých sklenic a pevně uzavírejte. Sklenice můžete otočit víčkem dolů a nechat je vychladnout.

Kečup dobré nálady: pár lžiček Dobré nálady promění sladkou klasiku ve středomořské potěšení!

Frankyho BBQ: zkuste do základu přidat trochu grilovací směsi od Frankyho a pár kapek worcesterové omáčky. Pro silnější povahy přidejte i špetku chilli.

Sluneční polibek: kari a kečup nezní jako klasická dvojka, ale počkejte, až ochutnáte! Ne nadarmo této pochoutce podlehlo například celé Německo. Přidejte do kečupu trochu směsi Sluneční polibek a vychutnejte si závan Orientu ve vaší kuchyni!

V oleji koupanou dobrotu z jižních zemí si snadno můžete připravit doma i vy: během největší úrody rajčat vybírejte ty s co nejmenším podílem tekuté dužiny a s co nejvíce ‚masa‘, krájejte na plátky a sušte několik hodin v sušičce nebo v troubě při nízké teplotě. Rajčata by měla být vysušená, ale ne tvrdá, získají spíše gumovou strukturu.

Skládejte je do čistých sklenic, prokládejte kousky česneku a bylinkami (můžete použít Dobrou náladu nebo jednodruhové kořením, např. tymián nebo bazalku) do výšky zhruba 2/3 sklenice. Nebojte se rajčata do sklenice natlačit.

Rozehřejte kvalitní slunečnicový olej a teplým (ne však příliš horkým – rajčata by při kontaktu s olejem neměla příliš prskat nebo se smažit) zalijte rajčata ve sklenici až po vrch. Dobře zašroubujte víčko a sklenice otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

Ochutnejte po zhruba dvoutýdenním naležení, podávejte s kousky pečiva, sýrem, olivami,…nebo je použijte třeba do těstovin. Uzavřené sklenice vydrží v temnu několik měsíců, ty otevřené skladujte v lednici.

TIP: Zbylý ochucený olej ze sklenic můžete využít na vaření, chutná i voní po rajčatech!

Čatní (nebo taky čatný) je typická omáčka indické kuchyně, která existuje v mnoha variacích. Jedno mají všechny společné – nasládlou, lehce kyselkavou ovocnou chuť a jemnou pikantnost. Podle typu koření čatní získá typický chuťový ocásek, který je pokaždé jiný a dodá směsi jedinečnost.

Neotevřená sklenice čatní vám vydrží minimálně rok, pokud byly sklenice pořádně vymyté. Po otevření by se pak mělo čatní skladovat v lednici a pokud na něj budete chodit s čistou lžící, vydrží poměrně dlouho.

Rebarborové čatní s koriandrem

Ingredience na dvě sklenice:

  • 2 rebarborové stonky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ČL semínek koriandru
  • 2 cm dlouhý kousek zázvoru
  • špetka chilli
  • sůl, pepř
  • 2 PL cukru
  • 4 PL bílého vinného octa

Příprava:

Rebarboru nakrájejte na malé kousky a spolu s nasekanou cibulí, česnekem, nastrouhaným zázvorem a kořením zhruba 30 minut povařte. Ke konci ještě dochuťte solí, pepřem a chilli a ještě horkým čatní naplňte čisté sklenice.

Rychlé brusinkovo-rajčatové čatní s křížovým kmínem a jablečným octem

Když se nečekaně nahlásí návštěva a vy přesto chcete mít perfektní čatní na stole, sáhněte po kvalitní marmeládě.

Ochucená kořením a trochou octa se promění v lahodný doprovod grilovaných dobrot. V naší verzi se k brusinkám přidá i pár rajčátek a Aladinovo koření do kávy.

Orientální požitek je zaručen, fantazii se nicméně meze nekladou, nebojte se experimentovat!

  • Ingredience na jednu menší sklenici:
  • Příprava:
  • Všechny ingredience smíchejte, nechte lehce provařit a ještě vroucí plňte do dobře vymytých sklenic.

Krémové dipy a rychlé omáčky

Na rozdíl od čatní a kečupů nemají dipy dlouhou trvanlivost. Nicméně jsou v mžiku připraveny, a proto se hodí vždy, když hrajete o minuty.

Základním kamenem každého osvěžujícího dipu by měla být směs jogurtu a kysané smetany (v poměru 1:1), který pak můžete jakkoliv dochutit. Veganskou variantu připravíte vymixováním sójového jogurtu s hedvábným tofu.

Počet variant je nekonečný, pár z těch nejlepších:

  1. → Curry dip: základ + curry + lžička ostré hořčice + lžička medu + sůl na dochucení
  2. → Bylinkový dip: základ + hrst čerstvých bylin podle chuti + 12bylinná sůl + pepř
  3. → Česnekový dip se sýrem feta: základ + feta + česnek + drcený černý kmín
  4. → Středozemní dip s rajčaty: základ + sušená rajčata + Sbohem soli! středomořská
  5. → Dip dobré nálady s okurkou: základ + Dobrá nálada + nastrouhaná okurka + sůl
  6. → Pepřový řízný dip: základ + naložené kuličky zeleného a růžového pepře + sůl + med
  7. → Brusinkový s křenem: základ + brusinky + nastrouhaný křen + sůl + pepř

Ke správnému grilovacímu menu patří salát. A ten se zase neobejde bez dresinku. Proto jsme pro vás nachystali 4 báječné recepty, díky kterým se saláty stanou středobodem večera.

Příprava je vždy stejná: smíchejte v uzavíratelné sklenici všechny ingredience a pořádně protřepte.

TIP: S uzavřenou sklenicí (například od marmelády) můžete bez obav vyrazit na cesty a připravit tak salát vždy úplně čerstvě. Dresinkem ho zalijte až těsně před podáváním. Ideální vychytávka nejen na grilovací večírky, ale také do práce či na piknik!

Pokud dresinku připravíte větší množství, než spotřebujete, nezoufejte: v lednici vydrží do příštího použití. Výjimkou jsou dresinky s mléčným základem nebo čerstvými bylinami – ty radši spotřebujte co nejdříve.

Medovo-hořčičný dresink s vanilkou

Sladce ostrá kombinace, která bude slušet především listovým salátům.

  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL bílého vinného octa
  • 1 ČL vanilkového medu
  • 1 ČL kremžské hořčice (nebo jiné ostré)
  • sůl a pepř

Květy černého bezu se skvěle hodí do okurkového salátu, ale i z klasického míchaného salátu vykouzlí nezapomenutelný požitek.

  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL jablečného octa
  • 1 ČL sirupu z bezových květů
  • sůl a pepř
  • špetka mateřídoušky

Tato ovocná báseň skvěle ladí s rajčaty a grilovanou zeleninou.

  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL octa balsamico
  • 1 ČL meruňkové marmelády
  • sůl a pepř

Vše v zeleném přivede k dokonalosti například bramborový salát. Pro krémovější výsledek můžete zkusit přidat lžíci kysané smetany.

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup nebo džem

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup Proč složitě pěstovat rajčata na zahradě nebo na balkoně, když jich jsou pořád plné obchody? Vůně, chuť, barva i radost z vlastní úrody bez chemie – to jsou ty hlavní argumenty. Nové i staré odrůdy rajčat mají tak širokou paletu chutí, že se možná budete i divit, jak může rajče chutnat, fakt! Rajčata jsou ohromně zdravá, například přirozeně zpomalují stárnutí a pomohou zlepšit náladu při hubnutí. V neposlední řadě jsou velmi oblíbenou potravinou, se kterou se dají děla kulinářské zázraky, můžete vyzkoušet některý z našich receptů. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum) obsahuje vitaminy skupiny B, C, E, K a provitamin A, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, jód, draslík, hořčík, dále vlákninu, betakaroten a lykopen rostlinné barvivo, které patří k nejúčinnějším antioxidantům, a pokud je součástí stravy, je přirozenou prevencí před rakovinou. Rajčata mají detoxikační účinky, posilují obranyschopnost a zpomalují stárnutí. Jsou účinnými pomocníky při zánětu močových cest a prostaty, snižují hladinu cholesterolu, preventivně působí proti srdečním chorobám, jsou vhodná při křečových žilách a ateroskleróze, skvěle upravují trávení. Koupel z nati snižuje krevní tlak. Pravidelná konzumace rajčat přispívá k pohodě a klidné mysli, zvyšuje schopnost soustředění. A protože rajčata obsahují jen minimum kalorií, můžeme si jimi zlepšit náladu i při redukčních dietách. Nejzdravější jsou rajčata v syrovém stavu. Z jídelníčku bychom měli rajčata ale vynechat, pokud trpíme dnou anebo artritidou.

RAJČATA: Převislá třešňová rajčátka Tumbling Tom jsou v závěsných nádobách jak doma

12 pravidel pěstování rajčat

  1.  Rajče patří mezi teplomilné rostliny, a proto mu musíme na zahradě nebo na balkoně dopřát slunné, před větrem chráněné místo a kvalitní hlinitopísčitou půdu. Záhon, kde chceme pěstovat rajčata bychom měli už na podzim dobře pohnojit rozleženou chlévskou mrvou. Pokud to nestihneme, na jaře před výsadbou zapravíme do hloubky zhruba 40 cm kvalitní kompost.

  2. Rajčata nevysazujeme na záhon po bramborách, paprikách, lilku a především opakovaně po rajčatech – nejméně 3 roky. Výhodné společenství je s celerem a bazalkou. Mezi rostlinky můžeme rozhodit na široko semínka heřmánku a měsíčku. Rajčata se nesnášejí s červenou řepou a hrachem, nesvědčí jim ani sousedství brambor, cuket a dýní.

  3. Nejobvyklejší doba pro vysazení sadby rajčat na záhony je polovina května po zmrzlých mužích, kdy už nehrozí noční a ranní mrazíky. Sazeničky rajčat můžeme koupit v zahradnictví nebo si je předpěstovat doma. Vyplatí se pěstovat několik různých odrůd. Základem jsou kvalitní sazenice. Musí být zdravé, nízkého vzrůstu a nejlépe by už měly mít první květní pupeny.

    Při nákupu se vyplatí prohlédnout listy z rubu, zda nejsou napadeny mšicemi nebo jinými škůdci.

  4. Semena je vhodné před výsevem máčet přes noc v česnekovém macerátu. Asi 100 g česneku vylisujeme, zalijeme 1 l studené převařené vody, po 90 minutách scedíme a nalijeme na semínka rajčat. Druhý den je vysejeme do truhlíků či rašelinových tablet.

    Česnekové mořidlo chrání rostlinky proti hnilobě a plísním. Semena rajčat vyséváme 6–8 týdnů před předpokládaným termínem výsadby do navlhčených výsevních substrátů, přibližně 1 semeno na 1 cm2, hloubka 0,5 až 1 cm. Na správný růst stačí teplota asi 18 ˚C. Mladé rostlinky potřebují hodně světla.

     Podle rychlosti růstu je můžeme ještě jednou přesadit do větších nádob tak, aby na každou sazenici připadlo 40–80 cm2.

  5. Nejobvyklejší doba pro vysazení sadby rajčat je polovina května po zmrzlých mužích, kdy už nehrozí noční a ranní mrazíky. Vzdálenost sponu při výsadbě rajčat záleží na typu a odrůdě rajčete.

    Obecně pro tyčková počítejme s dvěma až třemi sazenicemi na metr čtvereční, u keříčkových se čtyřmi až pěti na metr čtvereční. Rajčata mají hlubší a silnější kořenový systém, díky tomu jsou schopna opatřit si živiny a vláhu z větší hloubky a z větší plochy.

  6. Rajčata vysazujeme tzv. na vodu.

    Vykopeme jámu hlubší, než je délka kořenů sazenice, nalijeme do ní odstátou vodu s teplotou podobnou půdě a počkáme až vsákne. Do jámy položíme šikmo sazenici a zahrneme jámu do dvou třetin zeminou. Zalijeme ještě jednou případně dvakrát podle vlhkosti půdy. Po vsáknutí vody zasypeme jámu suchou zeminou. Už nezaléváme.

    Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování a rostliny, které mají kořeny ve vlhku, se rychle ujmou. Sazenice zasadíme šikmo tak, že ještě asi 15 cm stonku zahrneme zeminou. Rostlina na této části vytvoří další kořenový systém, který později umožní lepší příjem živin a vláhy. K tyčkovým rajčatům dáme hned při výsadbě oporu, spirálové tyčky usnadňují vyvazování.

  7. Optimální teplota pro růst rajčat se pohybuje kolem 22 °C. U teplot klesajících pod 12 °C se růst zastaví a stejně nevhodná jsou i horka nad 35 °C.
  8. Rajčata zaléváme zásadně ke kořenům (podmokem), snažíme se nepotřísnit listy a plody. Zaléváme ráno, slunce přes den vysuší případně zamokřené listy.

    Zajistíme pravidelnou vydatnou zálivku v delších časových intervalech. Největší potřeba vody nastává v době tvorby plodů, menší potřeba vody je při zrání plodů. Zaléváme vždy po sklizni, abychom snížili nebezpečí praskání plodů. 

  9. Půdu kolem rajčat udržujeme kyprou a bez plevele, osvědčené je mulčování posekanou trávou, přihnojujeme organickými hnojivy.

    Pozor na dusík, aby rostlina netvořila listy na úkor plodů. Vyrobit si můžeme domácí hnojivo z droždí: 20 g sušených kvasnic a 7 lžic cukru zalijeme 8 l vlažné vody, necháme přes noc, ráno dobře promícháme.

  10. Vylamování bočních výhonů z úžlabí listů podporuje u tyčkových rajčat násadu a velikost plodů. Vylamujeme je rukou, když jsou křehké a mají velikost 5 až 10 cm.

    Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu. Když rostlina nasadí plody, odstraníme spodní listy, zajistíme tak prosvětlení a provzdušnění rostliny. U keříčkových rajčat postranní výhony neodstraňujeme, zaštípnutím však podpoříme větvení.

  11. Na balkonech a malých zahrádkách můžeme pěstovat rajčata v plastových pytlích.

    Vhodné jsou velké silné pytle, u kterých musíme ustřihnout roh nebo udělat otvory, aby mohla odtékat přebytečná voda. Pytle naplníme kvalitním substrátem, rostliny zasadíme stejně jako na záhon a během růstu je vyvazujeme k opoře. Během vegetace je nutné přihnojovat vápenatými hnojivy.

  12. Pěstování v květináčích a truhlících se využívá na balkonech a okenních parapetech a je vhodné pro stále oblíbenější divoká rajčata, drobnoplodé a převislé odrůdy, kterým se v omezeném prostoru dobře daří. Při výsadbě nezapomeneme vysypat dno nádoby drenážní vrstvou, která poslouží k lepšímu odvodu přebytečné vody a provzdušnění kořenového balu. Rajčatům se daří v samozavlažovacích nádobách.

RAJČATA: základem úspěšného pěstování jsou kvalitní zdravé sazenice

Co asi děláme špatně, že nám rajče chřadne

Listy i stonky rajčat hnědnou a usychají, skvrny se objevují i na plodech 

Rajče napadla plíseň bramborová neboli fytoftora.Na nadzemních částech rostliny se začnou vytvářet nevzhledné šedozelené vodnaté skvrny. Ty ale působením slunce velmi brzy hnědou a mají jakoby spálenou barvu. Za vlhka se na spodní straně listů také začíná vytvářet bělavý porost.

Plíseň způsobuje houba Phytophthora infestans, která doslova miluje vlhkost. Pokud nastane vlhko a teplo, tak jsou pro plíseň vytvořeny ty nejlepší podmínky. Problém je v tom, že vlhko a teplo potřebují ke svému růstu všechny rostliny. Plíseň patří mezi velmi zákeřné nemoci rajčat a umí potrápit i zkušeného zahradníka.

Základem předcházení plísni je pochopitelně prevence. Rajčata musí být zasazena v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby se případná nákaza šířila co nejpomaleji. Rajčata zaléváme výhradně tzv. podmokem pod rostlinu a ne na listy! Jinak je také třeba rostlinu správně uvázat k opoře a důsledně ji zaštipovat.

 Výhodné je pěstování rajčat u zdi, kde jsou chráněna před deštěm. Přibližně od druhé poloviny června rostliny pravidelně důkladně prohlížíme. Napadené rostliny musíme odstranit a spálit! Chemickou ochranu aplikujeme až při zjištění prvních příznaků choroby, jako prevence je zbytečná.

Pro prevenci je možné použít i přírodní přípravky na bázi olejů.

RAJČATA napadla plíseň bramborová.Listy i stonky rajčat hnědnou a usychají, skvrny se objevují i na plodech

Rajčata v kuchyni

Rajčata jsou velmi oblíbenou potravinou, se kterou se dají dělat doslova kulinářské zázraky. Nejchutnější (i nejzdravější) jsou ve studené kuchyni, ale skvělá jsou i po tepelné úpravě.

Rajčata se využívají v syrovém stavu jako příloha k hlavním jídlům nebo do salátů zeleninových či těstovinových i luštěninových. Z rajčat se vaří vynikající polévky, omáčky, domácí kečupy, protlaky i džemy.

Dají se zapékat, péct, plnit, nakládat, využívají se při různých úpravách masa, těstovin, luštěnin, rýže, uplatní se při pečení slaného pečiva. Zcela nezastupitelnou roli hrají rajčata v italské, řecké, španělské či mexické kuchyni.

Z rajčat lze získat i rajčatovou šťávu, která je základem osvěžujících nápojů a koktejlů. Zkusit si můžeme udělat domácí sušená rajčata nebo je naložit. Sušená rajčata jsou základem mnoha pokrmů.

RAJČATA jsou nejlepší i nejzdravější ve studené kuchyni, ale skvělá jsou i po tepelné úpravě

Doporučené odrůdy rajčat keříčkových i tyčkových

Rajče keříčkové Diana

Velmi raná odrůda pro těžší a vlhčí půdy. Plody jsou menší, kulovité, vyrovnané ve tvaru a velikosti, středně pevné. Tato odrůda vyniká vysokou odolností vůči plísni bramborové.

Rajče keříčkové Darinka F1

Velmi raný hybrid s pevnými, téměř nepraskajícími plody. Vyznačuje se velmi rychlou dynamikou zrání, a proto je určen pro nejranější sklizně.

Rajče keříčkové odrůda Darinka F1

Rajče keříčkové Karla

Středně raná odrůda s velmi kompaktním keřem určená pro balkony a malé zahrádky. Plody jsou ploše kulovité, velké, velmi pevné s vynikající barvou dužiny. Je vhodná i na výrobu domácích kečupů a protlaků.

Rajče keříčkové Minigold

Třešňová odrůda s bohatými hrozny drobných žlutých plodů příjemné, lahodné chuti. Je nenáročná na půdu.

Rajče keříčkové odrůda Minigold

Rajče keříčkové Pavlína

Středně raná odrůda mohutnějšího vzrůstu s kulovitými, velmi pevnými a sladkými plody. Po sběru plodů probírkou hned po zčervenání se dá skladovat 2–3 týdny.

Rajče keříčkové Tumbling Tom

Červená odrůda převislých třešňových rajčátek určených pro pěstování v závěsných nádobách nebo samozavlažovacích truhlících. Pravidelné přihnojování zvýší násadu plodů.

Výrazně větví a někdy vyžaduje částečné prosvětlování – odstraňování částí výhonů tak, aby zbytečně nezahušťovaly.

Odrůda je ve dvou barevných variantách – Tumbling Tom Red s červenými plody a Tumbling Tom Yellow s plody žlutými.

Rajče keříčkové odrůdy Tumbling Tom Red s červenými plody a Tumbling Tom Yellow s plody žlutými

Tyčkové rajče Torino F1

Rychle rostoucí rajče do nepohody. Tvoří pevné, zploštělé plody střední velikosti (80–100 g), které téměř nepraskají. Skladovatelnost plodů je 10–14 dnů.

Rajče tyčkové Sunchocola F1

Nová hybridní odrůda – atraktivní rajče z japonského šlechtění malé velikosti o průměru okolo 2 cm s čokoládovou barvou a výtečnou sladkou chutí. Plody jsou odolné k praskání s delší dobou skladovatelnosti.

Odrůda je vhodná pro pěstování na záhoně či ve skleníku, ale i v dostatečně velké nádobě o minimálním objemu 8 litrů nám poskytne slušný výnos lahůdkových plodů.

Samozřejmě je při takovém způsobu pěstování nutná odpovídající výživa.

Rajče tyčkové odrůda Sunchocola F1

Rajče tyčkové Jahodo

Název této rané odrůdy vychází z tvaru a velikosti jeho plodů. Ten je opravdu jahodový s typickým žebrováním. Plody o hmotnosti 16–20 g jsou výjimečně sladké. Jedná se o výnosné rajče, které netrpí předčasným opadem plodů.

Rajče tyčkové Směs barev Cherry

Atraktivní směs barevných a chutných malých třešňových rajčat.

Směs je složená ze čtyř barevných hybridních odrůd: Sungreen F1 má zelené plody, vyrovnané nasazování plodů a je tolerantní k chladu, Sungold F1 je rajče žluté barvy, velmi raná odrůda Supeach F1 má narůžovělé plody s odlišnou rajčatovou chutí, raná odrůda Sunlemon F1 poskytuje jemně žluté plody, vytváří členěný hrozen s vysokou násadou plodů.

Rajče tyčkové Směs barev Cherry

Rajče tyčkové Oxheart

Starší oblíbená středně raná až pozdní odrůda s velkými červenorůžovými plody tvaru býčího srdce, plody mají vynikající sladkou chuť, mohou dorůstat i 300 g.

Rajče tyčkové Tornádo F1

Oblíbené rajče s univerzálním použitím. Má měkčí plody a vyžaduje vyrovnaný vláhový režim, aby se předešlo jejich praskání. Plody jsou kulovité, až plošně kulovité, hladké, ve zralosti tmavočervené, aromatické a chutné.

Rajče tyčkové odrůda Tornádo F1

Rajče tyčkové Bejbino F1

Koktejlové rajče, které vyniká mimořádnou chutí s vyváženým poměrem cukrů a kyselin a výrazným aroma. Rostlina nese bohaté hrozny malých a pevných plodů o průměru 2–3 cm a hmotnosti 30–40 g. Odrůda vyniká tolerancí k plísni bramborové.

Rajče tyčkové odrůda Bejbino F1

Rajče tyčkové Datlo

  • Odrůda s plody datlového tvaru, které zrají do žluté barvy, mají hmotnost 16–20 g, jsou atraktivní na vzhled a velice chutné.
  • Lenka Valjentová
  • O rajčatech by vás ještě mohlo zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *