Kde všude si budete moci připít Svatomartinským vínem?

Zítra slaví svátek Martin. Soused odvedle, ale i ten na bílém koni, o kterém nám říkali už ve škole.

Svatý Martin *narodil se v roce 316 na území dnešního Maďarska. Už v 15 letech se stal vojákem. Podle legendy potkal jedné mrazivé noci polonahého žebráka prosícího o almužnu. Neměl ale peníze, a tak rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu žebrákovi daroval. Poté měl vidění, v němž se mu Kristus zjevil oděný do stejného kusu pláště.

Martin to vnímal jako znamení, aby přestal být císařským vojákem a stal se vojákem Kristovým. Později se nechal pokřtít a stal se biskupem. Říká se, že žil velice skromným životem. Zemřel 11. listopadu roku 397 v Candes. Je pohřben ve francouzském městě Tours, kde se k jeho hrobce dodnes sjíždí poutníci nejen z Francie, ale i Itálie či Španělska.

Byl prohlášen za patrona vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů.

Každoročně na něj lidé vzpomínají u dobrého vína či pěkně propečené husy. A pokud nemají potřebu vzpomínat na maďarského vojáka, biskupa, patrona vína a osobnost, jejíž jméno nese přes čtyři tisíce chrámů po celém světě, je tento den minimálně dobrá příležitost k uspořádání hostiny ať už v kruhu rodiny nebo přátel.

Zasednout nad tradičním svatomartinským pokrmem, jako je nadívaná husa, a připít si prvním vínem nového ročníku můžete už zítra na nejrůznějších místech v celém kraji.

Abyste měli jistotu, že když už se někam vydáte, budete se moci posadit k volnému stolu, je dobré předem si místo ve vybraném podniku rezervovat. „Máme rezervace až do 15. listopadu.

Na zítřek se ale sem tam ještě volný stůl najde,“ uvedl provozní ostravské Hospůdky u Köhlera.

Svatomartinská husa Neodmyslitelně k 11. listopadu patří i pečená husa. Legenda praví, že když měl být svatý Martin jmenován biskupem, ukryl se ze skromnosti před touto poctou do husince k husám. Ty ho však svým kejháním prozradily, a proto skončily na pekáči.

 Existuje i jiný výklad tradice svatomartinské husy. Svátek svatého Martina byl důležitým mezníkem v hospodářském roce. K tomuto dni odcházeli děvečky a čeledíni ze služby, sčítaly se ztráty a výnosy, konaly obecní hromady. Hospodáři zabíjeli vykrmenou drůbež, která nebyla vhodná na chov.

Pečení hus tak mělo ryze racionální důvody.

Husa na mnoho způsobů

Základ svatomartinského menu restaurace nemění. Ovšem způsob úpravy husy se ve většině případů liší. Zatímco naši předkové ji pekli s nádivkou, mnoho lidí nyní dává přednost lákavým novinkám, od kterých si slibují jedinečný gurmánský prožitek.

„Naše svatomartinská nabídka je poměrně široká. Lidé si mohou vybrat konfitované husí stehýnko s dýňovým zelím, husí pečínku se slováckou švestkovou omáčkou nebo pečenou kachní čtvrtku s cibulovým zelím.

Jako přílohu nabídneme klasické bramborové šišky, bylinkové šišky i perníkové knedlíky s brusinkami,“ sdělil Radim Dvořáček z restaurace Stará Kuželna a dodal: „Pokrmy budeme hostům servírovat na stříbře a místo svatomartinského vína jsme se rozhodli pro mladé víno z Rakouska.“

Na svátek svatého Martina lidé otevírají první víno ze sklizně daného ročníku, takzvané svatomartinské. Samotné označení se začalo používat už koncem 18. století na dvoře císaře Josefa II., protože se víno opravdu otevíralo i ochutnávalo v den svatého Martina. V tento den totiž vinařům končila služba u sedláků a dojednávala se na další rok právě nad sklenkou prvního vína a báječnými pokrmy.

*Na konci článku přinášíme několik receptů.

Svatomartinská vína se mohou otevřít jedenáctého v jedenáct

Značku Svatomartinské víno může letos používat 342 vín ze 107 vinařství, která splnila požadavky na kvalitu svatomartinského vína. O udělení značky se letos ucházelo celkem 430 vzorků. Vinaři odhadují, že by mohli dodat na trh 1,9 milionu láhví s typickým logem s Martinem na bílém koni.

Zítra, tedy 11.

 listopadu, se v 11 hodin začne prodávat letošní produkce z bílých odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, červeného Modrého Portugalu a Svatovavřineckého a růžová vína či klarety (bílá vína z červených hroznů) z Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe. Nejvíce vinařů vyrobilo svatomartinské z odrůd Müller Thurgau (89), Modrý Portugal (červené; 59) a Svatovavřinecké (růžové; 59). V nabídce se objeví i sedm cuvée (ze směsi více odrůd).

„Navzdory deštivému počasí na konci léta lze konstatovat, že kvalita svatomartinských vín je velmi dobrá. Svědčí to o šikovnosti našich vinařů, kteří si i v náročných ročnících dokážou poradit a vyrobit výborná vína,“ řekl Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

Svatomartinská vína jsou mladá, zrála jen krátce, specifická jsou proto svěží lehkou ovocitou chutí a příjemnou kyselinkou. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 12 procent. Z hlediska zbytkového cukru se musí jednat o vína suchá.

Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, připojil charakteristiky vín tohoto ročníku: „Velmi mě překvapila kvalita a charakter bílých a růžových svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu.

Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aromatem, připomínajícím u bílých tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo- -jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu.“

Budete mít zájem:  Shinrin yoku – lesní koupel a její přínosy pro naše zdraví

VÝBĚR Z AKCÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

Bruntál

Husí speciality 

Na svatomartinské menu mohou vyrazit lidé v Bruntále do místní oblíbené restaurace U Kata. V nabídce je už od soboty, hody zde potrvají do zítřka. Na jídelním lístku jsou husí speciality doplněné svatomartinským koláčem a dalšími dobrotami.

A na zapití? Samozřejmě víno, a bude i to svatomartinské, červené, bílé i růžové. Jídlo mohou hosté začít studeným předkrmem, jako polévku si dát husí kaldoun, v nabídce je i teplý předkrm a pak už si gurmáni vychutnají hlavní jídlo svatomartinskou pečenou husu s červeným a bílým zelím a knedlíkem.

Nebo zvolit jinou husí specialitu, stačí si jen vybrat. 

Bílovec

Náměstí ožije trhem

Martinský trh zaplní zítra od 8 do 18 hodin Slezské náměstí v Bílovci. Kromě stánků s rozličným zbožím bude připraven bohatý doprovodný program. Veřejnosti se otevře muzeum, zámek i vyhlídková věž kostela svatého Mikuláše. Chybět nebude povídání o svatém Martinovi, degustace vína či ochutnávka martinského pečiva. Den zakončí v 17 hodin lampionový průvod.

Frenštát pod Radhoštěm

Přijede svatý Martin se svou družinou

Tradiční Martinský trh chystají i o víkendu ve Frenštátě pod Radhoštěm. V pátek 14. listopadu od 12 do 22 hodin zahrají na tamním náměstí kapely a od 17 hodin se bude konat soutěž o nejlepší vařonku. V sobotu pak přijede svatý Martin se svou družinou a vyhlášena bude soutěž o nejlepší recept na svatomartinskou husu. Trh začne v 8 hodin ráno a potrvá do 17. hodiny. 

Frýdlant nad Ostravicí

Svatomartinské hody

Hostinec a penzion Na Harcovně v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, jehož bohatá historie sahá až do konce 18. století, tradičně pořádá oblíbenou akci Svatomartinské hody.

Gurmáni si na aktuálním jídelním lístku mohou například vybrat pečené kachní stehno za 155 korun, šťavnaté kachní prso na tymiánu s dýňovým zelím a karlovarským knedlíkem stojí 179 korun, smažená husí játra s bramborovým pyré zdejší hosty vyjdou na 117 korun. V nabídce jsou samozřejmě i svatomartinská vína.

Opava

Slavnostní menu zakončí karamelizované hrušky a jablka

Svatomartinské husí menu budete moci ochutnat i v restauraci Kulturního domu Na Rybníčku, a to ve dnech 11. až 13. listopadu. Menu bude složeno ze tří chodů a začínat bude předkrmem, kterým je domácí paštika z husích jatýrek.

Hlavní chod bude do zlatova pečené husí stehno, chlupaté a špekové knedlíky a zelí dvou barev. Jako poslední chod se bude podávat dezert v podobě karamelizovaného jablka a hrušky s krémovou zakysanou smetanou.

 K pití, samozřejmě, nebude chybět číše svatomartinského vína. 

Český Těšín

Oslaví příjezd Martina v parku

Svatý Martin byl patron koní, jezdců, vojáků, hus a vinařů. Jeho letošní příjezd Českotěšínští oslaví v parku Adama Sikory zítra od 15 do 17 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na seznámení se s legendou, poníky, soutěže, písničky, ke koupi bude svatomartinské pečivo. A návštěvníkům je doporučeno vzít si sebou lampiony, aby si mohli řádně užít také průvod. Vstupné je dobrovolné.

VYZKOUŠEJTE

Husí játra s mandlemi

  • Co potřebujeme:
  • 50 g loupaných mandlí, špetku mletého
  • pepře, dvě špetky soli, 5 hřebíčků,
  • 10 polévkových lžic husího sádla,
  • jedna husí játra
  • Postup přípravy:

Očištěná játra prošpikujeme spařenými a oloupanými (a na čtvrtky nakrájenými) mandlemi. Pak do nich ještě zapíchneme hřebíčky a nakonec je osolíme a opepříme. Sádlo rozpustíme (musí ho být tolik, aby byla játra zakrytá) a játra v něm pomalu dusíme doměkka. Až jsou měkká, necháme je v sádle i vychladnout a ztuhnout. Podáváme/mažeme studená.

Husa na ovoci

  1. Co potřebujeme:
  2. jednu husu, 3 lžíce dijonské hořčice,
  3. 2 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky
  4. česneku, 4 špetky soli, 3 špetky saturejky,
  5. 100 g loupaných mandlí, snítku rozmarýnu,
  6. 3 špetky pepře, 250 g čerstvého špenátu,
  7. 2 hrnky sušeného ovoce (meruňky,
  8. jablka, hrušky, švestky)
  9. Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 250 °C. Odstraníme nadměrný tuk a kůži a krční dutinu. Husu propícháme vidličkou, zvláště na nohou a hrudi, kde je hodně tuku. Osolíme a opepříme dutinu i povrch husy. Do dutiny vložíme část meruněk, švestky, kousky jablka, hrušky (podle chuti). Svážeme nohy, aby držely tvar. Husu vložíme do pekáče prsní stranou dolů. Podlijeme vodou asi na jeden centimetr. Stáhneme teplotu a pečeme asi 40 minut. Husu otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 30 minut. Husu ještě jednou otočíme a pečeme deset minut. Mezitím smícháme hořčici, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a saturejku. Marinádou potřeme husu a dopékáme asi 50 minut. Na rozpálené pánvi orestujeme zbytek meruněk a mandle. Husu vyndáme z trouby, necháme vcelku nebo nakrájíme na plátky. Ozdobíme ovocem s mandlemi a snítkou rozmarýnu. Přílohou může být špenát.

Pečená husa na červeném víně a husí játra na špenátu

  • Co potřebujeme:
  • čtyřkilovou husu, 3 cibule, 100 g jater,
  • 200 g špenátu, řapíkatý celer, 2 brambory,
  • 250 ml červeného vína, 2 stroužky
  • česneku, 3 polévkové lžíce oleje, 3 kávové
  • lžičky soli, 2 kávové lžičky pepře,
  • 2 polévkové lžíce octa, 3 vejce, 100 g mouky,
  • 100 g strouhanky
  • Postup přípravy:

Husu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání červeným vínem upečeme v troubě doměkka. Řapíkatý celer nakrájíme, osolíme, obalíme postupně v mouce, vejcích, strouhance a osmažíme na oleji do zlatova. Z uvařených brambor vykrojíme perličky. Husu vyjmeme z pekáče, výpek zahustíme moukou a dochutíme červeným vínem, solí a pepřem. Na talíři porce husy, bramborových perliček a smaženého řapíkatého celeru přelijeme omáčkou z výpeku. Šalotku, cibuli a husí či kuřecí játra orestujeme na oleji, přidáme česnek, sůl, pepř, nahrubo nasekaný listový špenát a zakápneme balzamikovým octem.

Budete mít zájem:  První červnový víkend patří veslařským Primátorkám

Lucie Vláčilová + zpravodajové Deníku

Kde všude si budete moci připít Svatomartinským vínem?

Jakým vínem si připít na svatého Martina?

Kde všude si budete moci připít Svatomartinským vínem?Foto: pexels

Svatomartinská vína budeme moci otevřít už přibližně za
měsíc, ve středu 11. listopadu v 11 hodin. Obliba těchto mladých vín,
která jsou zároveň první ochutnávkou nové úrody, každý rok stoupá. Víte, jak si
Svatomartinská vína nejlépe užít?

11. listopad není pouze svátkem všech
nositelů jména Martin, je také svátečním dnem pro milovníky vína. Než se však lahev
Svatomartinského dostane na váš stůl, předchází tomu tvrdá dřina na vinici a ve
sklepě.

První pupeny jako základ budoucích bobulí se objevují na rostlinách
vinné révy už v polovině dubna.

Od té doby se vinaři dennodenně starají o vinohrady
a bedlivě hlídají počasí, které má obrovský vliv na kvalitu a charakter vín.

Hlavní sezónou vinařského roku je
sklizeň, která připadá obvykle na září a říjen. O vyzrálé hrozny vinaři i v tomto
čase bojují se škůdci, hlavně se špačky, a potýkají se s nástrahami počasí.

Pokud je například při sklizni vysoká vlhkost, může hrozny napadnout plíseň a
poničit celou úrodu. Říká se, že víno se dělá na vinici, ale i následná práce
ve sklepě je důležitá a náročná až do zrodu mladého vína.

Od sklizně hroznů ke stáčení
mladého vína do lahví, uplyne přibližně 60 dní.

Ukazatel kvality úrody

Ochutnávka mladého vína je nejen svátkem pro vinaře a spotřebitele, ale také ukazatelem, jak kvalitní bude celý ročník. „Letošní úroda je mírně bohatší než dlouhodobý průměr, hroznů je dostatek.

Bobule obsahují vyšší poměr kyselin, což je dobrá zpráva pro každého, kdo má rád suchá bílá moravská vína a sekty. U červených vín si musíme počkat na pozdější hodnocení,“ komentuje letošní ročník vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT Josef Svoboda.

Dalších vín z letošní sklizně se dočkáme na jaře příštího roku.

Praktické rady ke skladování a servírování

Svatomartinská vína jsou svěží a ovocitá a hodí se k mnoha
různým pokrmům, na každodenní pití i jako aperitiv. V letošním roce si nejspíš
budeme muset odpustit oblíbené Svatomartinské oslavy. Naštěstí jsou
Svatomartinská vína k dostání běžně v obchodech, a proto budou
ideálním společníkem rodinného oběda nebo domácí sešlosti s přáteli.

Skladována by měla být v přítmí a při teplotě do 18
stupňů Celsia. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 9-10 stupňů
Celsia, červená v rozmezí 10-12 stupňů. Svatomartinská vína nejsou určena
k archivaci

Spojení se svátkem svatého Martina má svůj význam. Mladá vína otevřená v tento den už stihla získat svůj charakter, zároveň si zachovávají mladost a svěžest. Měla by být vypita ideálně do konce roku, ale nejpozději do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet. V této době už raději ochutnávejte pozdní sběry z nové sklizně.

Svatomartinská vína s husičkou nebo jen tak

V posledních letech se ochutnávka
Svatomartinských vín stala vítanou tradicí a rituálem – privilegium ochutnat
první víno aktuálního ročníku vyhledává čím dál víc lidí. Vychutnat si je
můžete jen tak nebo v páru s různými pokrmy.

Na výběr je Svatomartinské bílé,
růžové i červené. Bílé odrůdy se krásně snoubí se sladkovodními rybami z našich vod,
jako je pstruh či candát.

V ústech budou výborně ladit s těstovinami,
například se špagetami carbonara nebo s pizzou se smetanovým základem či jemně
slazenými dezerty.

Bílá mladá vína lze kombinovat také s polévkami,
například hráškovou, a jemnými paštikami, na svátek Martina třeba s husí
paštikou.

Růžová vína se hodí k ovocným i smetanovým dezertům
s typickou podzimní příchutí, jako je hruškový závin, švestkový nebo
jablkový koláč. Pokud nemáte chuť na větší jídlo, k rosé podávejte sýrové
krekry či máslové nebo skořicové sušenky.

Červená Svatomartinská
s vyšším obsahem tříslovin vyniknou v kombinaci se zvěřinovými
specialitami či husou, která byla tradičně
posledním velkým pokrmem před postním časem adventu. Lahodit budou také při podávání s brie nebo camembertem
a vyzrálou šunkou. Vyzkoušet můžete kombinaci červeného vína se sushi, která
bude zajímavým zážitkem pro fanoušky exotické kuchyně.

10x o Svatomartinských vínech

  1. První vína daného ročníku, Svatomartinská
    vína, byla vyrobena přibližně za 60 dní od sklizně.
  2. Jedinečná chuť i aroma mladých vín uchvátila i
    další evropské země. Francouzskou obdobou jsou vyhlášená Beaujolais Nouveau,
    která se smí otevřít třetí čtvrtek v listopadu. U slovenských sousedů si 25.
    listopadu můžete vychutnat vína Svätokatarinská.
  3. Ze Svatomartinských vín lze s trochou
    nadsázky i věštit. Z jejich chuti lze odvodit, jaká bude kvalita celého
    ročníku.
  4. Aby se mladá vína mohla stát víny
    Svatomartinskými, musí projít schvalováním odbornou komisí.
  5. V Česku se smí Svatomartinské víno vyrábět
    pouze z odrůd, které dozrávají časně. Jedná se o odrůdy Müller Thurgau, Muškát
    moravský, Veltlínské červené rané, Zweigeltrebe, Modrý Portugal a
    Svatovavřinecké. Z těchto odrůd mohou výrobci také vyrábět cuvée, tedy
    směs více odrůd.
  6. Aby mohlo být víno označeno logem Martina na bílém
    koni, musí použité hrozny pocházet výhradně z Česka.
  7. Teplota servírování se liší podle barvy vína. Bílé
    a růžové si nejlépe vychutnáte při teplotě 9-10°C. Chuť a vůně červených vynikne
    nejlépe při teplotě 10-12 °C.
  8. Charakter mladého vína si Svatomartinská vína
    uchovávají pouze v prvních měsících, proto by měla být vypita ideálně do Vánoc.
  9. Svatomartinská vína si vychutnáte samotná i v
    kombinaci s pokrmy typickými pro tento svátek. Ke svatomartinské pečené huse se
    skvěle hodí mladé červené víno, ke Svatomartinským rohlíčkům podávejte rosé.
  10. Ochranná známka „Svatomartinské víno“ se
    oficiálně používá od roku 2005, tradice mladých vín však sahá až do 18.
    století. V těch dobách končila začátkem listopadu většině poddaných služba u
    sedláků a dojednávala se práce pro příští rok. K tomu patřil přípitek mladým
    vínem z aktuální úrody. Zvyk slavnostního otevření vín na svátek sv. Martina
    11. listopadu v 11 hodin byl tak na světě.
Budete mít zájem:  Zbylo vám jídlo? Dejte ho do veřejné lednice

Stopkova Plzeňská Pivnice

Stopkova Plzeňská Pivnice

Нравится

Нравится

I když naším hlavním gró je moderní česká kuchyně, najdete u nás i mnoho oblíbených mezinárodních specialit. Některé střídají nové, ale jiné díky vaší velké oblíbenosti zaujímají na jídelním lístku… Ещё neotřesitelně své místo již pěknou řádku let.

Mezi ně patří i tento skvělý několikapatrový fešák hovězí burger XXL se slaninou, rozteklým čedárkem, hranolky, papričkami jalapeňos a salátem Coleslaw. Objednávejte s sebou nebo vám ho dovezeme přesně na čas až do obýváku před televizi. ???????? ➡️ bit.

ly/KolkovnaEshop

Využít akce řízky z krkovičky v česnekové strouhance (300 g) s domácím bramborovým salátem (600 g) a ochuceným Birellem, ke kterému vám přibalíme ještě jednu plechovku Birellu zcela ZDARMA, můžete už jen do 28.… Ещё

3. Pro pivaře samozřejmě stále platí pivní verze akce, kdy vám místo Birellů pošleme dva plechy Pilsner Urquell 0,5 l z toho jeden ZDARMA.

Objednávejte s sebou či s naším rozvozem až do 8 km pohodlně a jednoduše pár kliky na našem e-shopu ➡️ bit.ly/KolkovnaEshop a nebudete platit ani za obaly na jídlo. Nebo objednávejte přes Dáme jídlo.

Svatomartinská vína templářů se připravují k distribuci do obchodních řetězců!

V pondělí 11. 11. si konečně budeme moci připít mladými Svatomartinskými víny, a odstartovat tak svátek všech milovníků moravských a českých vín. Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží, s výraznou ovocnou příchutí, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale už stačila získat svůj osobitý charakter.

Podle prvních odhadů předložili vinaři k hodnocení až 2,6 milionu lahví Svatomartinského vína 2015. Označení Svatomartinské však mohou nést pouze ta moravská a česká vína, která splní všechna požadovaná kritéria.

Hned první kolo hodnocení, které proběhlo v pátek 22. 10. v Národním vinařském centru ve Valticích, a kde profesionální degustátoři posuzovali vinaři zaslané vzorky, přineslo Templářským sklepům Čejkovice čtyři vína s označením Svatomartinská!

Letos budou v templářské nabídce odrůdy Müller Thurgau, Modrý Portugal, Svatovavřinecké Rosé a také Muškát moravský.

Jsou to mladá vína ročníku 2015, svěží,  ovocitá, s příjemným charakterem aroma
a s vyváženým obsahem cukrů a kyselin.

Vinařské družstvo očekává kolem 220 000 kusů prodaných láhví,
což nárůst oproti minulému roku o cca 15%.

Kompletní seznam všech vín se známkou Svatomartinské 2015 bude znám po 29. říjnu, kdy proběhne druhé kolo hodnocení. Vína, která budou moci nést značku Svatomartinské, budou následně zveřejněna na webu www.wineofczechrepublic.cz.

Dle podmínek Vinařského fondu, který vydává licenční známky na Svatomartinská vína, mohou zpracovatelé uvést tato vína do prodeje až na svatého Martina, tedy 11.

listopadu, který letos přinese Svatomartinské
už pojedenácté
! Templářské sklepy Čejkovice přijaly opatření, které má předčasnému prodeji zabránit.

Kartony se Svatomartinskými víny jsou potištěny upozorněním povolujícím otevření kartonů a zahájení prodeje vín až 11. listopadu 2015.

Mgr. Lukáš Lukáš, obchodní a marketingový ředitel vinařského družstva k tomu dodává: „Proti ročníku 2014 jsou Svatomartinské vína 2015 mnohem plnější, harmoničtější a bohatší na strukturu i množství aromatických látek.

Je to dáno příznivým ročníkem 2015, který byl mnohem teplejší než ročník 2014 a hlavně průběh sklizně během září a října neovlivnily negativně dešťové srážky jako v roce 2014.

Hrozny jsou zcela zdravé, zralé, vybarvené, voňavé
s dostatečným množstvím cukrů a optimálním množstvím kyselin. Rok 2015 dozrál do výjimečné jakosti. Mohl by

se tak řadit k těm vůbec nejkvalitnějším vínům od roku 2005, kdy byla značka Svatomartinské z iniciativy Vinařského fondu uvedena na trh poprvé

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *