Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

V podrobném profilu superpotraviny quinoa zjistíte:

  • jak přesně vám quinoa může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv quinoy na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil quinoy
  • nežádoucí účinky a kdo by quinou užívat neměl

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Výjimečná semínka quinoy obsahující vysoce kvalitní protein

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Quinoa se v poslední době stala trendem zdravé výživy. Ve srovnání s jinými obilovinami však tato pseudoobilnina obsahuje velké množství bílkovin a žádný lepek. Z quinoy se připravují různé pokrmy, mouka, polévky a pivo.

Konzumace quinoy může zasytit víc, než pšenice nebo nebo rýže. Má jemnou neutrální chuť hodící se do rozličných pokrmů, vysokou nutriční hodnotu,  je jednoduchá na přípravu (podobně jako rýže nebo kuskus) a uvařená do 15 – 30 minut. Obsahuje významné množství vlákniny, bílkovin, fosforu, hořčíku, mědi, manganu, zinku a železa.

Quinoa může také snižovat hladinu krevních tuků (triglyceridů) po jídle – ve srovnání třeba s konzumací chleba.

Quinoa bývá nejčastěji využívána celiaky, při vysoké hladině triglyceridů a infekci močových cest, pro odpuzování hmyzu, proti bolesti a podporu hubnutí.

VÍTE, ŽE pseudoobilnina quinoa je rostlina jiné čeledi než obilniny, ke skupině obilnin se však řadí díky stejnému hospodářskému využití a chemickému složení?

Bílá, červená a černá quinoa

Existuje přes 120 různých druhů quinoy, komerčně pěstovány a prodávány jsou však jen 3 z nich. Liší se především barvou, výživová hodnota je podobná. Kuchaři odrůdu quinoy volí obvykle právě podle vzhledu.

Bílá neboli slonovinová či zlatá quinoa je nejběžnější a má bledě béžovou barvu. Bílá quinoa je o něco méně křupavá než červená a vaří se rychleji.

Červená quinoa má o něco méně bílkovin než bílá. Červená quinoa však obsahuje 2x více vlákniny než bílá.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Červená quinoa má zemitou červenou barvu

Černá quinoa si černou barvu zachovává i po uvaření. Ve srovnání s bílou quinou má sladší a jemnější chuť. Na pultech obchodů se nevyskytuje tak často jako bílá a červená, má však obecně stejné výhody.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Černá quinoa je podobná máku

Fakta o quinoe

Věděli jste, že …

  • Quinoa se česky správně vyslovuje kinua.
  • Organizace spojených národů quinou označila za superpotravinu pro její nutriční hodnotu a schopnost efektivně nakrmit velké masy lidí.
  • Před více než 5000 lety začali quinou jako jeden ze svých základních plodin pěstovat Inkové. Věřili, že dodá sílu válečníkům a quinou používali i při slavnostních rituálech.
  • Doslovný význam quinoy v incké řeči je “matka zrn”.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Když Španělé v šestnáctém století dorazili do Jižní Ameriky, pole s quinou jako součást Incké kultury spálili. Quinoa však dál rostla divoce v horách a byla také v malých množstvích pěstována tajně

  • V 80. letech 20. století na toto starodávné super-výživné jídlo narazili dva severoameričané a začali jej pěstovat poblíž Boulder v Coloradu. Od té doby se quinoa stala populární potravinou po celém světě.
  • Quinoa je jedinečné semeno se všemi 9 esenciálními aminokyselinami.
  • Quinoa má vyšší obsah bílkovin než jiné obiloviny (asi 7 gramů bílkovin v ¼ hrnku suché quinoy).
  • Ve srovnání s jinými zrny je quinoa pozoruhodně bohatá na polyfenoly (fytochemikálie známé svou potencionálně ochrannou antioxidační aktivitou).
  • Quinoa je přirozeně bezlepková.
  • Quinoa má 2x více bílkovin než hnědá rýže, kterou v receptech skvěle nahradí.
  • Quinoa má jemnou ořechovou chuť a velikostí připomíná sezamové semínko.
  • V šálku uvařené quinoy najdete stejné množství bílkovin jako v šálku mléka (přes 8 g).
  • Při vaření podobně jako rýže 3x zvýší svůj objem. Vaří se také jako rýže – 1 šálek suché quinoy na 2 šálky vody.
  • NASA quinou astronautům balí na dlouhé lety vesmírem.

Důležité informace o quinoe

  • Známá také jako: keen-wah, zlato Inků, zeleninový kaviár, merlík čilský, Chenopodium quinoa, Incká rýže, červená quinoa, bílá quinoa, černá quinoa
  • Krajina původu: pohoří And, Bolívie, Peru, Chile, Ekvádor
  • Prodává se ve formě: suchá, saláty, granola, těstoviny, snídaňové cereálie a kaše, pečivo, mouka, pivo, polévky, proteinové tyčinky, mléko, dezerty
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Quinoa se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Předpokládané účinky quinoy

Pro objektivní zhodnocení benefitů quinoy na lidské zdraví je zapotřebí více vědeckých důkazů a lékařských studií. Quinoa by teoreticky mohla být účinná při těchto zdravotních obtížích:

  • Celiakie.
  • Vysoká hladina krevního tuku neboli triglyceridů.
  • Jako repelent proti poštípání hmyzem.
  • Bolesti.
  • Infekce močových cest.
  • Ztráta tělesné hmotnosti. Předběžná studie publikovaná roku 2015 v časopise Journal of Food Science and Technology na laboratorních potkanech zjistila, že quinoa může potlačovat chuť k jídlu. Další studie na zvířatech publikovaná v Physiology & Behavior zjistila, že myši krmené extraktem quinoy s vysokým obsahem sloučeniny 20-hydroxyecdyson spálily více tuku a ze stravy jej absorbovaly méně. Další studie z roku 2012 týkající se obezity zjistila, že myši krmené výtažkem quinoy s vysokým obsahem 20-hydroxyecdysonu přibíraly méně. Je však příliš brzy tvrdit, že quinoa má stejné benefity i pro člověka.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Quinoa je nutričně hodnotnou přílohou

  • Quinoa může pomoci vašim svalům s růstem. V rostlinných zdrojích všech 9 esenciálních aminokyselin najdete jen výjimečně, quinoa vám je poskytne všechny.
  • Kvůli vysokému obsahu vlákniny může nízkoglykemická (způsobuje postupný vzestup inzulínu) quinoa zejména lidem s cukrovkou pomáhat k správné hladině krevních cukrů.
  • Vysoký obsah železa v quinoe pomáhá lepší distribuci kyslíku v těle. Obzvlášť pak do mozku, což může pomoci zvýšit bdělost. Nedostatek železa ve stravě může vést k anémii.
  • Hořčík obsažený v quinoe může pomoci v boji proti migrénám.
  • Lidem s trávicími problémy může pomáhat vysoký obsah vlákniny v quinoe.
  • 36 % vlákniny v quinoe je rozpustné, 64 % nerozpustné. Rozpustná vláknina tvoří gel, který může snižovat hladinu cholesterolu a glukózu v krvi. Nerozpustná vláknina reguluje pohyby střev.
  • Quinoa obsahuje velké množství lysinu – hlavní aminokyseliny zodpovědné za hojení bolestivých svalů po intenzivním cvičení.
  • Měď a mangan obsažené v quinoe mohou pomoci v boji proti volným radikálům a udržovat zdravé kosti.
  • Železo a fosfor mohou tělu pomáhat vytvářet energii a být prevencí rakoviny.
  • Quinoa může snižovat celkovou hladinu cholesterolu i LDL neboli “špatný” cholesterol v krvi a současně tedy i riziko aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, srdečního selhání i infarktu.
Budete mít zájem:  Zánět jazyka (glositída) – příznaky, příčiny a léčba

Zdravotní a kosmetické quinoy

Quinoa a hubnutí

Quinoa obsahuje některé živiny, které mohou pomoci zbavit se přebytečných kil a bývá tedy pomocníkem řazeným do mnoha diet. Quinoa není nízkokalorická, při zařazení do hubnoucího jídelníčku je proto důležité sledovat velikost její porce. Šálek vařené quinoy má 222 kalorií, což může být až 19 % vašeho kalorického denního přímu (při 1200 kaloriích za den).

Obsahuje však významné množství vitamínů typu B (živiny důležité pro zdravý metabolismus) i esenciální minerály (například fosfor, který buňky lidského těla využívají při tvorbě DNA). Najdete v ní také spoustu vlákniny a bílkovin, které stabilizují hladinu krevního cukru.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Quinoa má jemnou neutrální chuť hodící se do receptů na slano i sladko

Quinoa a alergie na lepek

Quinoa je často doporučována pacientům s bezlepkovou dietou, kteří nesnesou bílkovinový lepek obsažený v zrnech jako je například pšenice, ječmen a žito. K určení dlouhodobých účinků quinoy u lidí s celiakií je však potřeba více studií a vědeckých důkazů.

Quinoa, vegani a vegetariány

Všechny esenciální mastné kyseliny jsou obsažené zpravidla v živočišných produktech. Quinoa je však výjimkou a činí tak výbornou bílkovinovou volbu pro ty, kdo se masu, mléku a vejcím vyhýbá.

Quinoa má mnohem více zdravých rostlinných bílkovin než například pšenice, rýže, žito, kukuřice nebo ječmen.

Quinoa je zdravou alternativou k masovým a jiným živočišným zdrojům bílkovin, které obsahují spousty nasycených tuků a mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.

TIP: Zdravé účinky quinoy snadno pokazí přidání másla nebo jiné potraviny s vysokým obsahem cholesterolu a nasycených tuků do receptu. Je lepší se těmto kombinacím vyhnout.

Quinoa pro zdravé vlasy a pokožku

Folát patří k vitamínům skupiny B, které tělu pomáhají přeměňovat potravu na energii. Je důležitý pro zdravou kůži, vlasy, oči, játra i správnou funkci nervového systému.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Na zvýšený příjem folátu (obsaženém například v quinoe) je zásadní dbát zejména během těhotenství, dětství a dospívání, kdy buňky a tkáně rostou nejrychleji

Nutriční hodnoty quinoy

100 gramů vařené quinoy obsahuje zhruba tyto složky (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:

  • sacharidy – 71 % – 21,3 g – 7 % DDD
  • vláknina – 2,8 g – 11 % DDD
  • tuky – 14 % – 1,9 g – 3 % DDD
  • bílkoviny – 15 % – 4,4 g – 9 % DDD
  • 120  kalorií (502 kJ) – 6 % DDD
  • voda – 71,6 g
  • popel – 0,8 g
Vitamíny:

  • vitamín A – 5 IU – 0 % DDD
  • vitamín E – 0,6 mg – 3 % DDD
  • thiamin – 0,1 mg – 7 % DDD
  • riboflavin – 0,1 mg – 6 % DDD
  • niacin – 0,4 mg – 2 % DDD
  • vitamín B6 – 0,1 mg – 6 % DDD
  • folát – 42 mcg – 10 % DDD
Minerály:

  • vápník – 17 mg – 2 % DDD
  • železo – 1,5 mg – 8 % DDD
  • hořčík – 64 mg – 16 % DDD
  • fosfor – 152 mg – 15 % DDD
  • draslík – 172 mg – 5 % DDD
  • sodík – 7 mg – 0 % DDD
  • zinek – 1,1 mg – 7 % DDD
  • měď – 0,2 mg – 10 % DDD
  • mangan – 0,6 mg – 32 % DDD
  • selen – 2,8 mcg – 4 % DDD

Užívání quinoy

Mírnou chuť quinoy skvěle doplní zelenina nebo sladké kousky ovoce. Lidé ji přidávají do salátů například s paprikou, kukuřicí a černými fazolemi nebo třeba místo hamburgerů a karbanátek z mletého hovězího masa (quinoa, vajíčka, cibule a strouhaný sýr) do rozkrojené housky.

Quinou můžete vařit v rýžovaru i hrnci pod pokličkou.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Quinoa je lahodnou přísadou zeleninových hamburgerů

Dávkování quinoy

Dávkování quinoy závisí na mnoha faktorech, jako je například věk a zdravotní stav. K určení doporučené denní dávky momentálně chybí dostatečné vědecké informace. Pečlivě dodržujte pokyny na štítcích výrobků a před konzumací se poraďte se svým lékařem.

Nežádoucí účinky quinoy

Quinoa může u některých lidí vyvolávat žaludeční bolesti, svědění kůže, kopřivku a další časté příznaky alergie na potraviny. Křížovou alergii může quinoa vyvolat s alergií na řepu, špenát, mangold a pyly trav.

Pokud se u vás objeví alergie na quinou, stav konzultujte s lékařem. Při vážnějších reakcích okamžitě navštivte pohotovost.

Při alergii na quinou může pomoci quinou na 30 minut namočit a důkladně propláchnout – pro zbavení se saponinu, chemické látky v povlaku semene quinoy. Alergie a symptomy intolerance se mohou vyvinout také na bílkoviny či oxaláty obsažené v quinoe

Pro koho quinoa není vhodná?

Těhotné, kojící ženy a quinoa

Přes chybějící vědecké informace o bezpečnosti užívání quinoy během těhotenství a kojení bývá některým kojícím ženám quinoa doporučována jako bohatý zdroj železa, vitamínů B, zinku a vápníku.

Nastávající a čerstvé maminky by však konzumaci quinoy měly raději nejdříve konzultovat s lékařem.

S jakými léky quinou neužívat?

V současné době není známo, jaké účinky léků quinoa ovlivňuje. Pokud nějaké léky nebo doplňky stravy používáte, poraďte se o pravidelné konzumaci quinoy s lékařem.

FAQ – často kladené dotazy

Kolik quinoy uvařím z 1 hrnku sušené quinoy?

Z 1 hrnku suché quinoy vznikne zhruba 3 a čtvrt hrnku vařené.

Nejzdravější mořské ryby? Překvapivě sardinky

Proč právě tyto malé rybky? Sardinky jsou nejzdravější, protože se nedají chovat jako spousta jiných mořských ryb na farmě a pocházejí jen z divokých lovů. Podívejme se na důvody, proč je konzumovat.

Sardinky jsou chutné a výživné. Tyto malé ryby z plechovky, ať už v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě, jsou jednou z nejlepších potravin. Malé stříbřité rybky jsou navíc i levné a mají nízký obsah potenciálně nebezpečných látek, jako je rtuť. Mají naopak vysoké výživové hodnoty. Doporučuje se konzumovat dvě dávky tučných ryb za týden.

Proč konzumovat sardinky

Jedním z hlavních důvodů, proč konzumovat sardinky, je vysoký obsah základních omega-3 mastných kyselin, především EPA a DHA. Klasické balení 85 gramů konzervovaných sardinek má v sobě asi 1,5 gramu omega-3 tuků. Díky sardinkám tak dodáme  tělu to, co potřebuje. Rybí tuk zmírní bolesti svalů po fyzické zátěži a cvičení, také snižuje záněty, krevní tlak a zlepšuje zdravotní stav srdce.

Budete mít zájem:  Fotogalerie: Obal, který umí uvařit vejce

Obsah proteinů

Stejně jako u ostatních ryb a darů moře, jsou i sardinky plné bílkovin. Jedno balení rybiček v plechovce obsahuje 14 až 24 gramů bílkovin, což je množství srovnatelné s kuřecím masem. Velmi důležité jsou třeba svačiny s obsahem bílkovin mezi hlavními jídly.

Vitamíny a minerály

Sardinky obsahují důležité vitamíny a minerály včetně vitamínu D, fosforu, selenu, železa a niacinu. Mořské ryby obsahují i další vitamíny rozpustné v tucích A, E a K. Plechovka sardinek dodává tělu více než denní dávku vitamínu B12, který je nutný pro nervový systém. Sardinky a jejich kosti nám dodají asi 35 % denní dávky vápníku. Na trhu jsou k dostání čerstvé i zmražené sardinky.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin Pixabay

Mořské ryby mají velké množství živin. Pokud obsahují více než 10 % tuku, považujeme je za tučné. Patří mezi ně kromě sardinek i losos, tuňák, treska obecná či makrela. Potřebnou denní dávku jódu, která činí 150 g, zajistí jedna porce ryb.

Při nedostatku vitamínů je dobré konzumovat mořské ryby s červenou svalovinou, jako jsou sledi, makrela, tuňák či sardinky. Zvýšený podíl mastných kyselin obsahují i mořské plody jako krevety, korýši, krabi, chobotnice, ústřice či kaviár. Ústřice navíc obsahují i vyšší podíl zinku s pozitivními účinky na reprodukční orgány a jsou považovány za přírodní afrodiziakum.

Na způsobu života záleží

Všechny mořské a většina sladkovodních ryb obsahuje více omega-3 kyselin. Kapr má více omega-6 tuků. Pangas má jen minimum tuku a neobsahuje téměř žádné omega-3. V rybě musí být bílé pruhy, které naznačují tuk.

Ryby chované na farmách mají sice více tuku, ale snižuje se v nich obsah omega-3. U konzerv lze konečný obsah omega‑3 ovlivnit. Doporučuje se volit ryby ve vlastní šťávě nebo vlastním oleji pro zachování poměru obou druhů tuků.

Žádné levné tuky a náhražky.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin Pixabay

Ze sardinek je vynikající rybičková pomazánka. Sardinky se dají zapéct, grilovat, smažit, plnit nebo použít jako náplň. Výborné jsou i sardinky na olivách a rajčatech. Menší sardinky se připravují v celku a nekuchají se. Větší lze zbavit páteře, ale není to vůbec nutné. Zbavíme je tak totiž i notné dávky vápníku.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

10 Vynikající výhody kaviáru pro zdraví / Výživa

Existuje mnoho výhody a vlastnosti kaviáru pro zdraví; zlepšuje cirkulaci, zdraví kostí, je antioxidant, je zdrojem železa a dalších, o kterých budu diskutovat níže.

Kaviár obsahuje nejrozmanitější složení a poskytuje množství živin a složek po jeho příjmu. Patří mezi ně vitamín A a E, minerály nebo Omega 3 mastné kyseliny.

Kaviár a zdraví – obsahuje množství živin

Výhody pro organismus kaviáru

1 – Zlepšuje oběh

Častý příjem omega-3 mastných kyselin může pomoci zabránit tvorbě sraženin, které se mohou objevit v krvi. American Heart Association doporučuje denně získávat jeden gram tohoto typu mastných kyselin.

Jedna lžíce kaviáru obsahuje více než je nutné ke zlepšení oběhu našeho těla.

Snaha o dosažení tohoto cíle pomůže těšit se mnohem více tekutého krevního oběhu, který zmírní bolest a uvolní kyslík přirozenějším a snadnějším způsobem.

2- Je to silný antioxidant

Pokud budete jíst kaviár pravidelně, můžete bojovat proti pustošení věku v našem těle.

To je způsobeno procentem obsahu selenu a vitaminu E, který obsahuje. Tímto způsobem dochází k boji proti volným radikálům těla, což snižuje riziko, že dojde k určitému typu degenerativního onemocnění souvisejícího se srdcem nebo různými druhy rakoviny..

Při této příležitosti bude vzhled buněk a jejich rychlý růst jedním z klíčových účinků tohoto přínosu, jak jsme již řekli, díky selenu a vitamínu E.

3 – Zlepšit zdraví kostí

Kaviár je jednou z potravin, které pomáhají našim kostem díky vysokému obsahu vápníku.

Jeho přínos vápníku také pomáhá ženám v období těhotenství zlepšit jejich kvalitu života, takže je vysoce doporučeno.

Důvod? Těhotné tělo konzumuje vápník mnohem rychleji během těhotenství, něco, co je dobré nahradit. 

4- Zabraňuje anémii

Doporučuje se, aby od malých jedli potraviny s vysokým obsahem železa. To je dobrý důvod, proč používat kaviár, protože pokud zažijeme nedostatek tohoto minerálu, riskujeme, že budeme trpět chudokrevností způsobenou nedostatkem železa..

Především se musíme uchýlit k železu tím více fyzického cvičení, které provádíme, protože jeho úrovně během tohoto typu činností rychle klesají.

5. Bojový stres a migrény

Tato výhoda je způsobena různými faktory. K tomu je třeba uvést dva vitaminy patřící do skupiny B: B2 a B5.

Vitamin B5, také nazývaný kyselina pantothenová, může snížit bolesti hlavy a migrény. Kromě toho může také působit na regulaci cholesterolu v krvi.

6- Zlepšuje kvalitu pleti

Kaviár pomáhá ukázat mladší, hydratovanou a elastickou pokožku. To je způsobeno velkým množstvím vody, které obsahuje, celkem 70% jeho složení. Naše pokožka se tak hydratuje přirozeným a efektivním způsobem.

Podobně se antioxidanty vracejí na scénu, což činí naši pokožku silnější proti vzniku volných radikálů.

7- působí proti depresi a bipolárním poruchám

Vracíme se ke svému složení, abychom to vysvětlili. Tentokrát se na scéně objevují omega-3 mastné kyseliny.

Podle studie provedené s lidmi, kteří trpí bipolární poruchou, úvod do stravy omega 3 kyselin snížil počet depresivních epizod.

To však nekončí, protože stejná studie byla převedena na mezinárodní arénu s celkem 10 zeměmi. Závěr byl takový, že účinky deprese a bipolarity byly mnohem nižší v zemích, kde se ryby konzumovaly častěji.

Doporučuje se jíst kaviár, bohatý na omega-3, který kromě zlepšení cirkulace také pomáhá snižovat deprese nebo bipolární poruchy. Pokud chcete, můžete použít i jiné druhy modrých ryb nebo ryb.

8- Bojujte s kocovinou

Je zajímavé, že kaviár pomáhá v boji s kocovinami. Je hlavním zdrojem acetylcholinu – neurotransmiteru, který pomáhá poskytovat lepší výkon naší paměti – a také pokrývá náš žaludek, zvyšuje toleranci, kterou můžeme mít na alkohol.

Budete mít zájem:  Ovoce A Jeho Vitamíny?

9- Je to přirozené jídlo

Kaviár je zcela přírodní potravina, která ho zbavuje možných nevýhod, které mohou mít transgenní potraviny.

8 zajímavostí o kaviáru

  • Říká se, že nejlepší kaviár na světě je ten, který je vytěžen z Kaspického moře v Ázerbájdžánu, Íránu a Rusku..
  • Nejdražší kaviár ze všech patří do íránského jesetera beluga s jikry, které nebyly prodány nic víc než 35 000 eur za kilogram..
  • Je to právě druh ryby jesetera beluga, který je ve Spojených státech od roku 2005 zakázán, protože hrozí vyhynutí..
  • Nejčastěji používanou kaviárovou náhražkou je lososový kaviár, také známý jako červený kaviár.
  • Kvůli obtížím najít jesetera, to je zvýšeně obyčejné zvednout to v zajetí v mateřských školách bez utrpení nějakého procesu změny t.
  • Tento druh jídla byl po staletí předmětem chamtivosti velkého množství králů a nejvyšší šlechty.
  • Vidíme, které z nejkvalitnějších kaviárů vypadají starší, čím silnější je jejich vůně a jasnější vzhled.
  • Letecké společnosti nakupují přibližně 50% zásob kaviáru na světě, aby sloužily pouze cestujícím v první třídě.

Stručný přehled jeho historie

Vedle perské civilizace se objevuje první příležitost, která svědčí o kaviáru. Oni by šli od vaření ryby, konzumovat jejich vejce málo po kousku.

Poté, co Římané vedle své spotřeby začnou pozorovat různé léčivé účinky, které tato potravina produkuje ve zdraví. 

Nicméně, postupovat o několik staletí, a umístění nás ve středověku, kaviár by byl umístěn jako něco elitářského a typické pro střední třídy začínající v Rusku a pohybující se postupně směrem k Západu.

Příkladem jeho nevědomosti ve starém kontinentu může být anekdota mezi králi. Car ruský, Peter velký, by nabídl jemu na recepci k králi Francie Louis XV box obsahující kaviár. Vyzkoušel to a pak ho vyrazil před sebe, něco, co urazilo samotného ruského vůdce.

Po letech a letech postupných pokusů založit jikry jeseterovitých ryb to nebylo až do příchodu Charlese Ritze, když byl definitivně konsolidován, a připevněn do jídelního lístku slavné hotelové sítě..

Kaviár a složení

Kaviár je jikry, konkrétně ty, které pocházejí z ryb jeseterů, z nichž není nic víc a nic méně než pětadvacet odrůd..

  • Je to druh, který lze nalézt v roamingu po jezerech a řekách východní části Evropy a střední Asie.
  • Jeho vysoké náklady jsou způsobeny komplikacemi při hledání příjmu potravy a je poměrně složité najít kopii jeseterovitých ryb.
  • Jeho obtíže s lokalizací této ryby, a tedy i vajec, jsou důsledkem pokračujícího rybolovu a kontaminace vody.

Složení

Složení kaviáru lze rozdělit podle následujících parametrů:

V této části je zdůrazněna přítomnost vitamínů odpovídajících skupinám A a E.

Vitamín A – 561 mikrogramů na 100 gramů – pomáhá našim buňkám růst zdravě a rychleji. E umožňuje našemu tělu bojovat proti degradaci buněčné membrány proti virům vytvořením známých protilátek. Na každých 100 gramů tohoto vitamínu můžeme najít 5,80 miligramů.

Kromě toho, v malé lžičky kaviáru najdeme potřebné úrovně, aby naše tělo s vitaminem B12. Jeho množství je 3,50 mikrogramů na 100 gramů.

Pokud mluvíme o minerálech, železo je nejsilnější, co můžeme najít, pokud jde o konzumaci tohoto typu potravin s celkovým počtem 11,88 miligramů na 100 gramů. Můžeme také objevit jiné druhy minerálů, jako je vápník, hořčík nebo dokonce selen, ale v menším množství.

Kaviár je jednou z ryb, které většina omega-3 obsahuje v potravinovém řetězci, celkem 1,8 a 2,5 miligramů na 100 gramů. Nad ním najdeme jen lososa, sleďa a makrelu.

  1. Další typy vlastností, na které můžeme odkazovat každých 100 gramů jsou:
  2. – Tuk: 15,5 gramu
  3. – Cukr: 1,90 g
  4. – Purines: 144 miligramů
  5. – Cholesterol: 300 miligramů

Chlorella BIO 450 tbl

Allnature Chlorella BIO je jednobuněčná sladkovodní řasa. Obsahuje velké množství přírodních látek, které přispívají k celkovému zdraví našeho těla. Chlorella se lisuje pod… číst dále

Kód produktu: ALL10205

Značka: Allnature

229 Kč

Allnature Chlorella BIO je jednobuněčná sladkovodní řasa. Obsahuje velké množství přírodních látek, které přispívají k celkovému zdraví našeho těla. Chlorella se lisuje pod tlakem do formy tablet. K výrobě takových tablet se nevyužívají žádná přídavná pojidla nebo jiné látky. Jedná se tedy o stoprocentně čistý produkt.

Je zdrojem bílkovin, vlákniny chlorofylu, betakarotenu, širokého spektra vitaminů (vitamíny řady B, vitamín C a E) a velkého množství minerálních látek.

Chlorella detoxikuje organismus a snižuje míru překyselení. Přispívá k prevenci vzniku vysokého krevnímu tlaku, reguluje hladinu cholesterolu, snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění. Zvyšuje také odolnost organismu proti nejrůznějším infekcím, chrání před působením vnějších škodlivých vlivů a pomáhá lépe zvládat stres, únavu i nemoc.

JAK PŮSOBÍ NA VLASY?

Allnature Chlorella tablety BIO obsahují celou řadu vitaminů, minerálů, enzymů, chlorofyl a další antioxidanty, které působí pozitivně nejen na organismus, ale i na dobrý stav vlasů.

Křemík napomáhá hydrataci vlasů a zabraňuje jejich padání, kyselina listová společně s dalšími vitamíny skupiny B podporuje jejich růst, udržuje vlasy zdravé a zabraňuje ztrátě jejich barvy a vitamín A posiluje pokožku hlavy a vlasové kořínky.

Tyto tablety přinášejí rychlý a snadný způsob, jak vlasům dodat neuvěřitelné množství živin a přitom je zbavit volných radikálů přírodní cestou. Vaše vlasy budou již po krátké době lesklé, hebké, vitální a viditelně ozdravené.

Užívání tablet nezpůsobuje žádné vedlejší účinky. Chlorella je doplňkem stravy, který je vhodný opravdu pro každého.

Dávkování: Užívejte 5 tablet třikrát denně (nejlépe půl hodiny před jídlem) po dobu 30 dnů.

Balení: 450 tablet (90 g)

Upozornění: V důsledku čištění organismu může dojít během prvních dnů užívání k mírným bolestem hlavy, nadýmání a vylučování stolice zabarvené do zelena. Jedná se pouze o projevy čištění organismu. Pokud užíváte vitamin C, doporučujeme odstup užívání 3 hodiny.

Nepřekračujte denní dávku. Není určeno jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Přípravek není určen pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Skladujte v suchu, temnu a při teplotě do 25°C.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector