Katechiny – jaký mají vliv na naše zdraví?

Katechiny – jaký mají vliv na naše zdraví?

I když je čaj oblíbený po celém světě, existuje mnoho variací. Jedním z nejpopulárnějších, historicky i dnes, je zelený čaj.

Ať už díky své chuti nebo široké škále zdravotních výhod, najdete zelený čaj v několika formách a obvykle i ve vašem místním supermarketu.

I když možná víte, že jde o zdravou volbu, znáte opravdu všechny jeho potenciální přínosy pro zdraví? Tento článek představuje některé z nejlépe osvědčených zdravotních přínosů pití zeleného čaje.

Co je to zelený čaj?

Většina čaje konzumovaného po celém světě pochází ze stejné rostliny, Camellia Sinensis. Variace bílého čaje, zeleného čaje, černého čaje a čaje oolong jsou založeny na stupni fermentace a zpracování.

Zelený čaj je nefermentovaná nebo druhá nejméně zpracovaná forma a většina světového zeleného čaje pochází z Číny. Pouze bílý čaj prochází méně zpracováním, ale není pěstován dostatečně dlouho na to, aby vyvinul některé ze silných sloučenin zeleného čaje.

Zdravotní účinky zeleného čaje

Zelený čaj přirozeně obsahuje katechiny, což je specifický typ flavonoidu (z polyfenolů) nebo rostlinné živiny, které obsahují silné antioxidanty. Katechiny tvoří většinu pevné části listu zeleného čaje a jsou hybnou silou mnoha zdravotních výhod spojených se zeleným čajem.

Zelený čaj obsahuje čtyři hlavní katechiny, z nichž nejvýznamnější jsou EGCG.

Zelený čaj vykazuje silnou antioxidační aktivitu

Ukázalo se, že EGCG v zeleném čaji hraje hlavní roli při snižování poškození buněk a růstu potenciálně škodlivých buněk, které mohou nastat při oxidaci nebo jiných typech poškození buněk.

Zatímco se tato oblast stále zkoumá, můžete myslet na antioxidanty, jako je preventivní medicína, která vám pomůže chránit tělo před poškozením souvisejícím s chorobami nebo stárnutím.

Zelený čaj může předcházet srdečním chorobám

Dlouhodobé studie velkých skupin v Japonsku ukázaly nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění u lidí, kteří pili více zeleného čaje každý den oproti těm, kteří tak neučinili.

Zatímco množství čaje konzumovaného v několika studiích týkajících se srdečních chorob se lišilo, celkovým trendem je lepší kardiovaskulární zdraví u lidí, kteří pravidelně pijí zelený čaj.

Katechiny – jaký mají vliv na naše zdraví?

Zelený čaj může zlepšit průtok krve

Vědci se domnívají, že zelený čaj může zlepšit průtok krve a následně zabránit mnoha chorobám spojeným se srdcem. Celkový přínos pro zdraví a prevenci srdce je hlavním důvodem konzumace zeleného čaje.

Zelený čaj může pomoci snížit tělesný tuk

V jiné studii zaměřené na zdraví srdce bylo zjištěno, že extrakt ze zeleného čaje pomohl účastníkům snížit jejich tělesný tuk přibližně o 10%. Snížení tělesného tuku o 10%, zejména u osob s nadváhou nebo obezitou, může mít významný dopad na snížení rizika chronických onemocnění.

Zelený čaj může pomoci při hubnutí

Ztráta tělesného tuku je klíčem k hubnutí, zvláště pokud chcete zachovat svaly. Zelený čaj má přirozeně příjemnou chuť a má nízký obsah kalorií, pokud ho můžete pít bez přidání sladidel, jedná se o nízkokalorický přirozený energetický přírůstek, který podporuje také nižší příjem kalorií.

Zelený čaj by mohl pomoci snížit zánět

Zatímco kardiovaskulární onemocnění je často spojeno se zánětem, existuje mnoho dalších stavů, jako je bolest kloubů a kožní onemocnění, které jsou ovlivněny zánětem. Silný antioxidační účinek spojený s protizánětlivými vlastnostmi dává zelenému čaji spoustu slibů pro ty, kteří bojují s těmito typy zdravotních stavů.

Zelený čaj vykazuje antimikrobiální vlastnosti

Bylo prokázáno, že zelený čaj pomáhá v boji proti bakteriím a potenciálně předchází infekci. Souvisí to se zastavením bakterií na buněčné úrovni, také s viry a houbami. Prevence infekce je klíčovým způsobem, jak zůstat zdraví. To může být také důvod, proč zelený čaj pomáhá předcházet zápachu z úst.

Druhy zeleného čaje

Zelený čaj má mnoho podob! Zde je několik nápadů, jak získat pravidelně zelený čaj ve své stravě:

Zelený čaj v lahvi

Zelený čaj si můžete koupit téměř kdekoli. Snažte se vyhnout těm, které obsahují přidané cukry (dokonce i přírodní cukr, jako je med), které mohou působit proti některým zdravotním výhodám.

Sypaný listový čaj

Pokud máte rádi proces vaření čaje doma a máte správné zásoby, nákup sypaného zeleného čaje je jednou z možností, jak ho vypít. 

Sáček čaje

Levný a snadno použitelný na cestách, můžete si uvařit svůj vlastní zelený čaj ze sáčku s horkou vodou, nebo přes noc se studenou vodou na ledový zelený čaj. 

Katechiny – jaký mají vliv na naše zdraví?

Matcha

Oblíbenou formu zeleného čaje, matcha najdete v mnoha kavárnách a můžete si koupit matcha prášek, který si můžete připravit k pití na doma. 

Doplňky

Nemáte rádi pití čaje nebo nejste fanouškem jeho chuti? Můžete vyzkoušet doplňky zeleného čaje a získat všechny výhody zeleného čaje bez pití šálků čaje každý den. I když si lidé po stovky let mysleli, že nám zelený čaj přináší velké výhody, nyní existují vědecké důkazy, které jej podporují

  • Závěr
  • Se zeleným čajem můžete získat stejnou dávku kofeinu, jakou hledáte z kávy nebo jiných kofeinovaných nápojů, ale získáte ještě větší klid s vědomím, že konzumujete antioxidační nápoj, který zvyšuje vaši energii i zdraví.
  • V naší nabídce sportovního oblečení najdete nejen legíny do fitka, ale také i legíny na běhání, na kolo nebo na brusle.

Pravý sypaný cejlonský čaj exkluzivní značky Tea4U

Tento článek se zaměřuje především na účinky zeleného čaje na náš organismus, které jsou podložené vědeckými a lékařskými studiemi.

V dnešní době se bohužel setkáváme s druhem marketingu, jenž na potraviny, které mají pozitivní účinky na naše zdraví, okamžitě přilepí honosné názvy a označení jako: zaručený antioxidant, silná detoxikace organismu, ničí rakovinotvorné buňky, zázračně se po něm hubne, léčí deprese, chrání Vaše srdce a takto by se mohlo pokračovat donekonečna. Když si člověk přečte tyto mnohdy zavádějící informace, tak se mu může zdát, že navzdory jeho nezdravému životnímu stylu, stačí jediný zázračný produkt, který jakoby všechny negativní aspekty jeho životosprávy okamžitě vymaže a on se bude cítit opět zdráv a mlád. Bohužel většina těchto informací je už tolikrát přepsaná, zkopírovaná a v překladu pozměněná, že už se zákazník horko těžko objektivně dopátrá tomu, jaké jsou skutečné látky obsažené v čaji, a čím je tento pradávný nápoj vlastně prospěšný.

 Pojďme si tedy v jednotlivých bodech říci, jak je to s pitím zeleného čaje.

Následující text pochází ze zveřejněné studie lékařské univerzity v Marylandu: University of Maryland Medical Center (UMMC) a také z publikace magazínu American Journal of Clinical Nutrition.

 Studie nebyly prováděny v režii žádné komerční potravinové značky nebo farmaceutické instituce, jak tomu ve většině případů bývá. Nejedná se tedy o publikaci, která by nahrávala do karet soukromé, komerční instituci a pomohla tak prodávat čaje a čajové potravinové doplňky.

Jedná se o srovnávací studie, jejichž hlavním tématem je asijský paradox (proč se lidé v Ásii navzdory tomu, že jsou težkými kouřáky, tvrdě pracují a trpí nedostatkem spánku, dožívají tak vysokého věku) a možné využití rostliny Camellia sinensis (čajovník). 

Katechiny – jaký mají vliv na naše zdraví?

Pití zeleného čaje a jeho vliv na hubnutí

Zelený čaj má díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnostem spalovat tuky pozitivní účinky při hubnutí. Navíc mohou zelný čaj na rozdíl od jiných doplňků podporujících hubnutí pít i lidé, kteří      trpí vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními chorobami, které jsou pro většinu trpících nadváhou tak typické.

Magazín American Journal of Clinical Nutrition publikoval klinickou studii zaměřující se na osoby, které před a po cvičení vypily šálek zeleného čaje. Studie  došla k překvapivým výsledkům. Ve srovnání s klienty co čaj nepili, konzumenti tohoto nápoje dosáhli výrazně lepších výsledků a to hlavně při spalování podkožního tuku v oblasti pasu.

Je však třeba upozornit na to, že nejde o magický lék, ale spíše o vedlejší pomocný prostředek, který má své místo vedle vyvážené zdravé stravy. Výhodou zeleného čaje je, že nemusíte vyhazovat peníze za předražené hubnoucí přípravky, které jako hlavní složky, mimo karnitin, většinou používají právě extrakt zeleného čaje a kofein.

Zelený čaj má sám o sobě termogenické složky a podporuje oxidaci tuku více, než samotný kofein.

Flavonoidy odbourávají škodlivý cholesterol

Látky obsažené v zeleném čaji zvané flavonoidy, působí v našem trávicím ústrojí a blokují absorpci škodlivého cholesterolu skrze střevní stěny do našeho organismu.

Klinické studie tento vliv skutečně potvrdily, a pijáci zelného čaje mají skutečně výrazně menší hladinu škodlivého cholesterolu než lidé co zelený čaj nepijí.

Dalším důležitým faktem je, že flavonoidy, které se do krevního řečiště dostanou, použijí zbytkový tuk, jako zdroj energie pro náš organismus a zabrání jeho usazování v tukových polštářcích.

Čajem proti cukrovce

Zelený čaj napomáhá hlídat správnou hladinu cukru v naší krvi. Klinické testy potvrdily, že diabetici, kteří pravidelně popíjejí zelený čaj, mají mírnější průběh onemocnění, které se již nadále nezhoršuje. V případě pacientů, kteří mají hodnoty cukru na hranici diabetu, pomohlo pití zeleného čaje vrátit nebezpečné hodnoty do normálního stavu.

Boj proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám

Polyphenoly, které obsahuje především zelený čaj, ale v menším množství i čaj černý, hrají důležitou roli v prevenci proti onemocněním rakovinou.

Výzkumy potvrzují, že právě polyphenoly (hlavní je epigallocatechin gallate (EGCG)) pomáhají zabíjet rakovinotvorné buňky a antioxidanty zvané catechiny zastavují jejich další růst. Například ženy, které denně vypijí alespoň 3 šálky zeleného čaje, mají o 37% menší četnost výskytu rakoviny prsu.

Téměř stejných výsledků dosáhly i studie zaměřující se na rakovinu prostaty, kůže, žaludku, slinivky, jícnu a rakoviny tlustého střeva. Studie, vedená japonskou univerzitou Tohoku, sledovala 40 520 dospělých japonců ve věku mezi 40 až 79 lety po celých 11 let a zkoumala všechny příčiny úmrtí.

Účastníci, kteří pili alespoň 5 šálků čaje denně, měli o 16% nižší riziko předčasného úmrtí a o 26% nižší riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, než účastníci, kteří zelený čaj pili méně nebo vůbec. 

Svěží dech a zubní kaz

Katechiny – jaký mají vliv na naše zdraví? Dále výzkumy prokázaly že, katechiny přítomné v zeleném čaji májí protizánětlivé účinky a zabraňují tak možnému množení bakterií ve

vašich ústech.

Ovšem to se týká pouze zeleného čaje, který není doslazovaný žádnými cukry. Totéž platí také při hubnutí, nebo v boji s cukrovkou. Zelený čaj má jak dezinfekční tak i protizánětlivé účinky. Pomáhá ničit bakterie v dutině ústní a napomáhá likvidovat zubní kámen. Pití čaje působí tedy jako skvělá prevence.

  •  Zdroj: University of Maryland Medical Center
  •            American Journal of Clinical Nutrition
  • Váš šálek čaje
  • -18/12/2014
Budete mít zájem:  Kaloba 20 mg tablety – příbalový leták

Zelený čaj a jeho blahodárné účinky

Katechiny – jaký mají vliv na naše zdraví?

Na úvod něco málo o původu zeleného čaje. Zelený čaj se, stejně jako čaj černý, vyrábí z lístků čajovníku čínského. Čajovník je stálezelený keř, který může dorůstat až do výšky 15 metrů. Keře na plantážích jsou ovšem udržovány ve výšce přibližně 1 metr, což umožňuje pohodlnější sběr a zvyšuje úrodu.

Původní domovinou čajovníku je jihovýchodní Asie při hranicích Číny a Indie. V současné době se čajovník čínský pěstuje i v jiných zemích s příznivými podmínkami pro pěstování (Srí Lanka, Tchajwan, Pákistán, Japonsko, Indonésie, Argentina a další).

Rozdíl mezi černým a zeleným čajem je ve způsobu zpracování. Záleží na tom, zda proběhne proces oxidace. Někdy je tento proces nazýván jako fermentace, ovšem z chemického hlediska je tento název nesprávný.

Lístky, které se používají na přípravu černého čaje, procházejí oxidací – lístky se nejprve mechanicky naruší a po té se nechá proběhnout proces oxidace. Celé zpracování trvá týden i více.

Naopak čajové lístky určené na přípravu zeleného čaje procesem oxidace neprocházejí. Lístky se suší na pánvích nebo napařují a zpracování trvá jeden až dva dny.

Příprava zeleného čaje

Jaká je příprava, abychom si mohli vychutnat opravdu dobrý a zdravý zelený čaj? Zelený čaj by se měl zalít vodou, která přešla varem, ale po té byla ochlazena na teplotu 60 – 80 °C (nechte převařenou vodu 2 – 3 minuty vychladnout).

Na jeden hrneček o objemu 250 ml použijeme 4 až 5 gramů čaje, což odpovídá přibližně dvěma čajovým lžičkám. Doba louhování čaje je přibližně 2 minuty, ale je u každého druhu zeleného čaje jiná a je důležité řídit se doporučením uvedeným na obalu konkrétního čaje.

Výhodou kvalitních zelených čajů je fakt, že je lze louhovat i vícekrát, jen je potřeba trochu zvýšit teplotu vody i dobu louhování.

Čaj z prvního louhování není tak silný, naopak druhý nálev je nejkvalitnější a nejchutnější, protože se po narušení struktury čajových lístků uvolní do čaje nejvíce chuťových a aromatických látek. A čaj z třetího louhování je nejslabší a mohou ho pít i děti. Zelený čaj byste neměli sladit, prospěje to nejen vašemu zdraví, ale také chuti čaje.

Zelený čaj a kofein

Zelený čaj (stejně jako čaj černý) má povzbuzující účinky, protože obsahuje kofein. Ten je v čaji nazýván tein. V čaji je kofeinu obsaženo méně, než v kávě, ale kofein z čaje je pro organismus prospěšnější, protože další látky obsažené v čaji umožňují rozložit povzbuzující účinek kofeinu na delší časové období, kdežto kofein z kávy působí na organismus nárazově.

Pití zeleného čaje v těhotenství

Těhotné a kojící ženy by měly pití zeleného čaje, kvůli poměrně vysokému obsahu kofeinu, omezit na dva šálky denně. Nicméně zříkat úplně se ho nemusí, protože zelený čaj má spoustu dalších pozitivních účinkůna zdraví.

Zelený čaj Matcha

Už jste slyšeli tento název a nevíte, co si pod ním představit? Zelený čaj Matcha je druh japonského zeleného čaje. Jedná se o velice kvalitní zelený čaj, který je rozemletý na jemný prášek.

Keře čajovníku se čtyři týdny před sklizní téměř úplně zastíní. Rostliny na nedostatek světla reagují zvýšenou produkcí chlorofylu. Díky tomu se sklízejí sytě zelené lístky s vyšším obsahem aminokyselin.

Jednou z těchto aminokyselin je L-Theanin, která zvyšuje soustředění, zlepšuje paměť a náladu.

Zelený čaj Matcha je také velice vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu glukózy v krvi. Další jedinečnost tohoto zeleného čaje spočívá ve vysokém obsahu antioxidantů, které se nazývají katechiny.

Zelený čaj a jeho účinky

Blahodárné účinky zeleného čaje popisovali a využívali již starověcí panovníci. Ve východní medicíně se dokonce již po staletí používá jako lék. A v dnešní moderní době může popíjení zeleného čaje pomoci i vám – fyzicky i psychicky.

Zajímá vás, proč je zelený čaj tak výjimečný? Hlavním důvodem jeho blahodárných účinků je způsob zpracování – jak již bylo popsáno na začátku, lístky čajovníku čínského neprocházejí oxidací, a proto si zachovávají většinu své síly.

Zelený čaj obsahuje kromě jiného dva důležité antioxidanty – vitamín C a katechin.

Antioxidanty jsou pro naše zdraví velmi důležité, protože umí zbavit tělo volných radikálů, které se nám v těle postupně hromadí díky nevhodné stravě, kouření či pití alkoholu, a které způsobují řadu nemocí (rakovina, kornatění tepen) a stárnutí organismu.

Dále zelený čaj obsahuje mnoho dalších vitamínů, minerálních látek, aminokyseliny a třísloviny. Pokud chcete využít všechny výhody, které nám zelený čaj nabízí, je potřeba jej pít pravidelně, nejlépe každý den, v množství přibližně jeden litr. V létě si můžete připravený zelený čaj vychladit a získáte osvěžující a povzbuzující ledový čaj.

Pozitivní účinky zeleného čaje na naše zdraví:

  • Zelený čaj proti rakovině – účinek zeleného čaje v boji proti rakovinovému bujení je zkoumán mnoha vědci po celém světě. Řada studií již prokázala pozitivní účinky zeleného čaje v boji s rakovinou. Vědci zjistili, že katechin EGCG, který je obsažen v zeleném čaji, blokuje enzym urokináza. To je enzym, který hojně produkují rakovinové buňky a pomocí kterého napadají živou tkáň, kde rostou a množí se. Vědci dokonce tvrdí, že vám postačí vypít pár šálků zeleného čaje denně, abyste využili jeho preventivní účinky proti rakovině. Užitečné jsou i třísloviny obsažené v zeleném čaji – ty zase zpomalují proces stárnutí buněk.
  • Zelený čaj na snížení cholesterolu – bylo prokázáno, že pití zeleného čaje snižuje objem cholesterolu a zabraňuje kornatění tepen. Pozitivní je také vliv na úpravu vysokého tlaku.
  • Zelený čaj na hubnutí – zelený čaj dokáže stimulovat metabolismus člověka a obsahuje látky, které podporují štěpení tuků. Ovšem nemůžete předpokládat, že budete díky každodennímu pití litrů zeleného čaje hubnout jako mávnutím kouzelného proutku. Zelený čaj podporuje hubnutí, ale zbytek je na vás a především na vaší pohybové aktivitě a úpravě jídelníčku. Pro hubnutí je obzvláště vhodný zelený čaj Matcha (viz výše).
  • Zelený čaj na kvalitní spánek – možná si říkáte, že kvůli obsahu kofeinu není vhodné pít zelený čaj na noc. To je sice pravda, ale američtí vědci nedávno dokázali, že látky obsažené v zeleném čaji také mohou pomáhat proti neurologickým obtížím a souvisejícím poruchám dýchání během spánku. Je tedy možné, že se zelený čaj stane jedním z prostředků, které pomáhají bojovat s onemocněním známým jako obstrukční spánková apnoe.
  • Zelený čaj na vlasy – antioxidanty obsažené v zeleném čaji mají také blahodárné účinky na vlasy a na pokožku hlavy. Několik vědeckých studií prokázalo, že antioxidant Epigallocatechin gallát, známý pod zkratkou EGCG, podporuje růst vlasů. Vitamíny C a E, které též v zeleném čaji najdeme, mají pozitivní účinky na vlasy. Vitamín C chrání vlasy před poškozením UV zářením a vitamín E obnovuje poškozené a suché vlasy. Zelený čaj můžete běžně popíjet, můžete jej použít k oplachování vlasů nebo sáhněte po různých přípravcích s obsahem zeleného čaje.
  • Zelený čaj na zuby – ano, je to tak, zelený čaj prospívá i vašim zubům. Obsahuje totiž fluor, který brání vzniku zubního kazu a antibakteriální složky v zeleném čaji zase ničí bakterie, které způsobují zubní plak. Pokud vás trápí zápach z úst, zkuste kloktat zelený čaj.
  • Zelený čaj na osvěžení – zelený čaj obsahuje kofein, v čaji známý jako tein. Na rozdíl od kofeinu, který je obsažen v kávě, působí tein mírně a dlouhodobě. Zelený čaj vás povzbudí, zlepší vám náladu a dodá energii.
  • Zelený čaj posiluje obranyschopnost – zelený čaj má antibakteriální a desinfekční účinky a proto jeho popíjením posilujete svoji obranyschopnost. Využijte zelený čaj jako lék proti různým virovým onemocněním či infekcím.

Nežádoucí účinky zeleného čaje

Na závěr je nutné zmínit, že i zelený čaj má nějaké negativní účinky. Díky obsahu kofeinu může zelený čaj způsobovat nespavost. Dalšími nežádoucími účinky může být též časté močení a nevolnost. Pokud se u vás tyto příznaky projeví, zkuste snížit denní množství vypitého čaje a nepijte čaj 4 – 6 hodin před ulehnutím ke spánku.

Proč pít zelený čaj

Letní měsíce jsou obdobím, kdy se ve zvýšené míře zabýváme otázkou pitného režimu. Nutno poznamenat, že nelogicky, jelikož správný pitný režim je celoroční nutností. Ale dobře, lze pochopit, že v létě máme větší žízeň, nemluvě o tom, že při vysokých teplotách je nezbytné denní dávku přijímaných tekutin výrazně navýšit.

Už jsem psal, že při hodnocení (a při doporučování) pitného režimu je třeba vycházet ze tří otázek:

Dnes bych chtěl zaměřit Vaši pozornost do oblasti „co pít“.  Hned úvodem uvádím, že za reklamu, kdy do sklenice padají kostky ledu a ty se pak zalijí Coca Colou bych trestal, protože to je z hlediska fyziologického naprostý nesmysl. Nebudu se rozepisovat o tom, jaký tělo u toho zažívá šok a jak se u pití takového nápoje doslova trápí.

Pití slazených a chlazených nápojů, to skutečně není ta správná cesta. Co tedy pít? Jednoznačně vodu a to ideálně v teplotě našeho těla, v nejhorším v teplotě pokojové. Za to Vás Vaše tělo bude blahořečit. Ale nemusí to být nutně pouze a jen čistá voda.

Můžete si jí ochutit plátky citronu, snítkou máty, nebo do ní nasypat nasekané čerstvé ovoce – taky s mátou, nebo si uvařit jakýkoliv bylinkový čaj a nechat jej vychladnout.

            Jedním z nejoblíbenějších čajů je celosvětově čaj zelený a získal si velkou oblibu už i u nás. Mimo to, že velmi dobře hasí pocit žízně, má i celou řadu dalších prokazatelně skvělých vlastností, jimiž prospívá našemu zdraví.

To však neznamená, že bychom měli celou denní potřebu tekutin proto pokrývat pitím zeleného čaje. Pojďme se podívat na jeho pozitivní vlivy na naše zdraví, ale zároveň i na rizika, která sebou může přinést jeho nadměrná konzumace.

Ne nadarmo se říká, že i dobrého mnoho škodí.

Blahodárné účinky zeleného čaje

Obsahuje silné antioxidanty zvané katechiny, které pomáhají v ochraně před rakovinou. Několik klinických studií naznačuje, že lidé, kteří pravidelně pijí zelený čaj mají podstatně nižší riziko, že některými druhy rakoviny než lidé, kteří zelený čaj nepijí.

Mezi druhy rakoviny, před kterými chrání zelený čaj patří například rakovina prostaty nebo rakovina prsu, což jsou dvě z nejčastějších druhů rakoviny u mužů a žen.

Budete mít zájem:  Problémy s erekcí má polovina mužů

Některé další studie navíc naznačují, že zelený čaj snižuje riziko onemocnění diabetem druhého typu a též riziko kardiovaskulárních chorob.

Pití zeleného čaje pomáhá při hubnutí. Zelený čaj je také bohatým zdrojem kofeinu a katechinů, které zlepšují spalování tuků a zrychlují báš metabolismus. Studie naznačují, že díky pití zeleného čaje můžete spálit za den o 314 – 418 kJ více. I když to vypadá jako velmi malé množství, z dlouhodobého hlediska to podstatnou měrou pomáhá při hubnutí.

Dalšími výhodami pití zeleného čaje jsou posílení funkce imunitního systému, zlepšení funkce mozku, zlepšení zdraví zubů a snížení rizika artritidy, Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci

Kolik se doporučuje denně vypít zeleného čaje ? 

Některé studie naznačují, že léčivé účinky zeleného čaje se v plné míře projeví již při vypití jednoho šálku denně, zatímco jiné studie za optimální denní množství zeleného čaje považují dva až pět šálků. Jelikož zelený čaj snižuje riziko vzniku řady onemocnění a optimální denní množství, které bychom měli vypít, závisí na tom, o jakou nemoc se jedná. 

  • Rakovina dutiny ústní:jedna velká observační (pozorovací) studie naznačuje, že ženy které denně pijí tři až čtyři šálky zeleného čaje, mají nejnižší riziko, že onemocní rakovinou dutiny ústní.
  • Rakovina prostaty:jedna velká observační studie zjistila, že muži, kteří denně pijí pět a více šálků zeleného čaje mají nižší riziko, že onemocní rakovinou prostaty než muži, kteří pijí méně než jeden šálek zeleného čaje denně.
  • Rakovina žaludku:další velká observační studie naznačuje, že ženy, které denně pijí pět a více šálků zeleného čaje, mají nižší riziko, že onemocní rakovinou žaludku.
  • Rakovina prsu: dvě observační studie naznačují, že ženy, které denně pijí tři a více šálků zeleného čaje mají nižší riziko, že onemocní rakovinou prsu.
  • Rakovina slinivky:jedna observační studie potvrdila, že pité pěti a více šálků zeleného čaje denně snižuje riziko onemocnění rakovinou slinivky.
  • Diabetes:jedna retrospektivní observační studie potvrdila, že lidé, kteří denně pijí šest a více šálků zelného čaje mají o 33 % nižší riziko, že onemocní diabetem druhého typu, oproti lidem, kteří pijí méně než jeden šálek zeleného čaje týdně.
  • Kardiovaskulární onemocnění:analýza devíti studií naznačuje, že lidé, kteří denně pijí jeden až tři šálky zeleného čaje, mají nižší riziko, že onemocní infarktem myokardu nebo cévní mozkovou příhodu, oproti těm, kteří pijí méně než jeden šálek zeleného čaje denně.

Na základě shora uvedených studií lze konstatovat, že doporučená (optimální) dávka zeleného čaje je tři až pět šálků denně.

Je důležité poznamenat, že některé studie nezjistily žádnou spojitost mezi pitím zeleného čaje a rizikem vzniku shora uvedených onemocnění, takže účinky zeleného čaje se mohou velmi lišit případ od případu.

Nicméně lze konstatovat, že lidé, kteří pijí zelený čaj, se obecně těší lepšímu zdraví než ti, kdo zelený čaj nepijí vůbec.

  • Možné nežádoucí účinky pití zeleného čaje
  • Blahodárné účinky kofeinu a katechinů ze zeleného čaje na lidské zdraví jsou velmi dobře známé, ale tyto látky mohou u některých lidí vyvolat také nežádoucí účinky, zejména pokud je konzumujeme ve velkém množství.
  • Účinky kofeinu

Konzumace nadměrného množství kofeinu může vyvolat pocity úzkosti, narušit spánek nebo způsobit zažívací potíže či bolesti hlavy. V těhotenství může konzumace velkého množství kofeinu zvýšit riziko vrozených vad nebo potratu.

Na základě aktuálních vědeckých poznatků by maximální denní dávka kofeinu neměla překročit 300 mg. Tato hranice platí i pro těhotné a kojící matky, nicméně pro klid duše raději v těhotenství nepřekračujte denní dávku kofeinu 200 mg.

Nicméně analýza více než 400 studií zjistila, že u dospělých osob, které konzumovaly až 400 mg kofeinu denně nezjistila žádné nežádoucí účinky.

Množství kofeinu v jednom šálku zeleného čaje závisí na množství čajových lístků, které na přípravu použijete a také na době louhování. Jedna studie zjistila, že obsah kofeinu v 1 gramu zeleného čaje se pohybuje 11 – 20 mg. 

Do jednoho šálku zeleného čaje (240 ml) se obvykle dává 1 polévková lžíce (2 gramy) zeleného čaje a zalije se vodou. V jednom 240 ml šálku zeleného čaje tak najdeme zhruba 22 – 40 mg kofeinu.

Katechiny mohou negativně ovlivnit vstřebávání železa

Katechiny obsažené v zeleném čaji mohou negativně působit na vstřebávání železa z potravy. Nadměrná konzumace katechinů může dokonce vést k sideropenické anémii (anémie z nedostatku železa).

 Zatímco u většiny zdravých osob není nutné nějak regulovat množství vypitého zeleného čaje u lidí, kteří trpí nedostatkem železa je nutné přijmout určitá opatření a pít zelený čaj mezi jídly a po vypití šálku zeleného čaje nejíst alespoň jednu hodinu.

 Batolata, malé děti, těhotné a menstruující ženy a osoby, které trpí vnitřním krvácením nebo jsou na dialýze mají zvýšené riziko nedostatku železa. Katechiny obsažené v zeleném čaji také interagují s řadou léčiv a snižují jejich účinnost.

 Studie například naznačují, že zelený čaj může snižovat účinnost některých léků na léčbu vysokého krevního tlaku. Pití zeleného čaje také snižuje účinnost některých léčiv užívaných k léčbě deprese a úzkosti. Největší toxické účinky mají doplňky stravy se zeleným čajem, protože ty obsahují mnohem více katechinů než samotné čajové lístky. 

Autor: Ing. Vladimír Klescht (vedoucí lektor Institutu zdravého života) – upraveno podle Michal Vilímovský, Medlicker.com

Pití čaje se vyplatí – léčí nejen kudy teče!

Čaj má spoustu zdravotních benefitů. Nemluvíme teď o čajích ovocných a bylinkových, ale o klasických lístcích čajovníku. V nich je obsaženo velké množství látek, které mají na naše tělo blahodárný vliv.

Čaj a katechin

Za pozornost stojí určitě katechin, silný antioxidant, který brání reakcím, které v těle poškozují buňky. Právě katechinu a jeho účinkům se přisuzuje působení proti rakovinnému bujení. Některé studie také prokázaly, že katechin by se dal používat jako doplňková léčba při onemocnění virem HIV, protože brání v napadání lymfocytů. Katechinu najdeme více v čaji zeleném a bílém než v černém.

Problematické je ale ukládání katechinu v těle. Během trávení ho tělo absorbuje pouhých 20 %.

Proto se vyplatí kombinovat čaj s citronem, protože látky v jeho šťávě a vitamin C pomáhají katechin lépe vstřebat. Nemusíte si nutně přidávat citronovou šťávu přímo do čaje, můžete citron konzumovat zvlášť.

A můžete díky tomu vstřebat až 80 % katechinů z čaje a navíc získat další prospěšné látky ze samotného citronu.

Čaj a mozek

Říká se, že budeme-li pít čaj, budeme chytřejší. Je to možná přehnané tvrzení, ale je pravda, že látky v něm obsažené stimulují mozkovou aktivitu.

Jednou z klíčových látek v zeleném čaji je alkaloid thein, jakýsi čajový kofein, který, jak známo, dokáže stimulovat mozkovou i tělesnou aktivitu. Dokáže nás déle udržet bdělými a pozornými. V čaji je kofeinu mnohem méně než v kávě a tak nehrozí efekt, který bývá po nadměrné konzumaci kávy celkem běžný – totiž třes a nervozita. Navíc účinek kofeinu vždy poměrně brzy opadne.

V čaji se ovšem nachází další látka, jejíž povzbuzující účinek trvá mnohem déle a stabilněji. Jde o aminokyselinu L-theanin. Ta v kombinaci s kofeinem skvěle působí na nervové funkce, zlepšuje koncentraci a paměť, zvyšuje bdělost a také způsobuje lepší náladu.

Čaj je jediná rostlina, která tuto látku produkuje. Po konzumaci zeleného čaje tak budete mnohem produktivnější a budete pociťovat více energie, než když si dáte šálek silné kávy. A jak dokazují mnohé studie, snížíte také riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou a potlačíte příznaky deprese.

Zelený nešbo černý?

Pokud chcete rychle probudit tělo a přinutit mozek k vyšším výkonům, dejte si šálek černého čaje. K dlouhodobějšímu a pravidelnému pití se ovšem lépe hodí čaj zelený, který našemu tělo více prospívá.

Ať už jde o čaj černý nebo zelený, lístky pocházejí vesměs z totožné rostliny čajovníku. Druhy se sice mohou lišit, ale to, jestli z nich vznikne čaj zelený nebo černý, závisí na zpracování bezprostředně po sklizni.

Čaj zelený se vyrábí tak, že lístky čajovníku jsou hned po otrhání sušeny za vysoké teploty, buď v páře, nebo na speciálních pánvích. Tím se zamezí oxidaci, která ničí mnoho prospěšných látek v čajovníku.

Naproti tomu při výrobě černého čaje procházejí čajovníkové lístky fermentací a pozvolným sušením.

Díky tomu má sice výraznější chuť a vyšší obsah povzbuzujících alkaloidů, je trvanlivější, ale kvůli zdlouhavé oxidaci ztrácí spoustu prospěšných látek.

Ze zdravotního hlediska je proto pro pravidelnou a dlouhodobou konzumaci vhodnější zelený čaj, v němž i po zpracování zůstanou zachovány vitamíny A, C, B a E, stopové prvky, ale hlavně látky, které mají antibakteriální a antioxidační schopnosti.

Zelený čaj slouží skvěle jako prevence aterosklerózy a srdečního infarktu, vysoké hladiny cholesterolu a dokonce i některých druhů rakoviny. To ovšem jen za předpokladu, že zelený čaj budeme pít pravidelně, nejlépe každý den. A co je důležité – ne příliš horký. Horký čaj totiž může tělu naopak uškodit.

Jaká by měla být teplota čaje?

Pokud nastydnete nebo prochladnete, možná se snažíte zahřát co nejteplejším čajem. Ale pozor – více si tím škodíte, než prospíváte.

Nejenže příliš horké nápoje nevhodně působí na termoregulaci, studie také ukazují, že pití nápojů s teplotou vyšší než 70 ̊C zvyšuje riziko rakoviny jícnu. Proto se vyplatí nechat nápoje připravovaní za horka, trochu vychladnout.

V případě čaje tak získáme i lepší požitek, protože chuť mnoha čajů se plně rozvíjí s nižší teplotou.

Nižší teplota je vhodná i při samotné přípravě čaje. Nikdy čajové lístky nezalívejte vroucí vodou – zničíte tak spoustu přínosných látek. Příliš horká voda způsobí uvolnění mnoha tříslovin a nápoj je pak často nahořklý. Pokud použijete příliš chladnou vodu, získáte nápoj mdlé chuti a zdraví prospěšné složky se z lístků neuvolní dostatečně.

Pro přípravu zeleného a bílého čaje je ideální j nechat vodu převařit a počkat asi dvě minuty, než voda zchladne zhruba na 70-80 stupňů. Čaj černý je lépe zalít vodou těsně po varu – jen při teplotě 90-100 stupňů se dostatečně uvolní fermentované látky. Ale pozor- před pitím nechte vychladnout.

Čaj a hubnutí

Pijte zelený čaj a zatočíte s nadváhou. Takové nadpisy se objevují nad mnoha články o hubnutí. I když to samozřejmě není samospásný prostředek ke snížení nadváhy, přesto hraje zelený čaj při hubnutí svoji roli.

Velkým přínosem pro hubnoucí je už jenom samotný fakt, že pitím zeleného čaje vylepšíme svůj pitný režim. Je rozhodně lepší popíjet čaj bohatý na prospěšné látky, než slazené a sycené limonády. Je ovšem nutné se naučit pro účely hubnutí pít čaj neochucený sladidly nebo mlékem. Mléko blokuje funkce antioxidantů v těle a sladidla zvyšují kalorický příjem.

Budete mít zájem:  Bolest Ucha Z Průvanu Léčba?

Dalším plusem je, že čaj ovlivňuje v těle práci s inzulinem a snižuje tak pravděpodobnost, že vás budou přepadat pocity hladu.

Mezi prospěšnými látkami v čaji se nacházejí i takové, které stimulují metabolismus a proces spalování tuků. Svoji roli při hubnutí sehrává i thein, o jehož účincích už jsme mluvili.

Dokáže povzbudit, aktivovat mozek i tělo a zvýšit naši výkonnost minimálně o deset procent – to se při hubnutí obzvlášť hodí.

S čajem jsme pak schopnější provozovat více fyzické aktivity a také ochotnější, protože čaj zlepšuje náladu a fyzická aktivita následně uvolňuje hormon endorfin, známý jako „hormon štěstí“.

Pu-erh a rooibos

Čaj pu-erh pochází ze stejného čajovníku jako čaj zelený a černý, ale pěstuje se v určitých oblastech Číny. Má specifickou kouřovou chuť, na kterou je potřeba si zvyknout, a má také specifické účinky.

Čaj je fermentovaný za pomocí ušlechtilé plísně za vysoké vlhkosti a pravidelného obracení lístků po dobu až 50 dní. Následně je sušený horkým vzduchem. Zraje i několik let.

Je to jeden z mála čajů, který neobsahuje téměř žádný kofein a je tedy možné ho konzumovat v kteroukoliv denní dobu.

Aktivizuje látkovou výměnu v játrech, působí bakteriostaticky, usnadňuje trávení tučných jídel a odbourávání tuků a alkoholu z krve.

Druhý zmíněný čaj – rooibos – se nevyrábí z lístků, ale z kůry čajovníku kapského. Má velice příznivé účinky na pleť- ať už je užívaný vnitřně nebo zevně. Dokonce tento čaj dokáže chránit pokožku před UV zářením, ale při pravidelném užívání a koupelích v tomto čaji byly prokázány jeho účinky na atopický ekzém a lupénku.

Rozhodně se oba zmíněné čaje hodí při očistných kůrách, protože mají velmi silné antioxidační účinky, dokonce několikanásobně vyšší, než třeba u zeleného čaje.

Související příspěvky

Citrón se nehodí jen do čaje. Jde o univerzální lék!

Máte rádi pečené čaje? Pak byste měli zkusit ten z aronie!

Podáváte svým dětem a vnoučatům bylinky? Kdy je to vhodné a kdy ne?

Aronie – opomíjený zachránce civilizovaného člověka

Čaj i pivo dělají přátele, myslí si znalec čajů Li Bing Chao

autor: Jindra Moravcová

Čaj a zdraví

Nejstarší zmínka o čaji pochází z roku 350 n.l. Avšak legenda praví, že čaj byl objeven před téměř pěti tisíci lety čínským císařem Šen-nungem. Od těch dob bylo vypěstováno nesčetně druhů a my si při pití lahodného nápoje dnes už ani neuvědomujeme, že je čaj prospěšný pro naše zdraví.

Kofein

Chceme-li mluvit o pozitivních účincích čaje na lidský organismus, pak je prvním pojmem, který nás napadne, kofein. Kofein je obsažen ve více než šedesáti různých rostlinách, ačkoliv si většina z nás spojuje jeho výskyt především s kávovými zrny.

Lékařské dávkování kofeinu, podávané pacientovi proti únavě a ospalosti, činí 200 miligramů. To znamená, že bychom museli vypít nejméně čtyři šálky černého čaje na posezení, abychom dosáhli tohoto množství.

Kofein povzbuzuje nervový systém, odstraňuje únavu a zvyšuje bdělost a schopnost přemýšlet. Stimuluje metabolismus a vyměšovací procesy a je to i diuretikum, zlepšující funkci ledvin. Povzbuzuje srdce a plíce, a tím přivádí více kyslíku do mozku, čímž se zvyšuje pozornost a zrychlují reakce. Kofein také napomáhá svalové činnosti, aniž by se zvyšoval krevní tlak a zatížení srdce.

Tělo reaguje na kofein vytvářením stimulujících látek, zvaných katecholaminy, které přenášejí nervové impulsy do mozku. Po šesti hodinách vyloučí tělo polovinu kofeinu. Účinek kávy se projeví okamžitě, povzbuzující vliv čaje na organismus zaznamenáme po deseti až patnácti minutách.

Vzestup aktivity způsobené kofeinem v čaji ale neprovází následný útlum a zažívací problémy, které může přinést přílišné pití kávy. Existují studie, které zkoumaly řešení matematických úloh před podáním čaje a po něm.

Účinky zrychlily výkonnost o dvacet pět procent, o stejné množství klesl počet chyb.

Někteří lidé jsou na kofein velmi citliví, ale je to jen poměrně malá část z celkové populace. U ostatních je to určitý návyk a denní dávky jsou značně různé.

Přílišná konzumace kofeinu ale může být příčinou nervozity, nespavosti a zvýšeného vyměšování. Bolest hlavy trápí ty, kdo si přivykli na příliš velké dávky.

Příčinou je mnoho kofeinu a stále častější pití, protože původní počet šálků už nedostačuje.

Taniny

Kromě kofeinu obsahuje čaj silice a taniny, které bývají označovány za polyfenoly. Silice jsou aromatické látky, dodávající čaji vůni, a zároveň éterické oleje, protože se za vysokých teplot nebo po uplynutí určité doby vypařují. Právě to způsobuje stárnutí čaje a ztrátu jeho kvality.

Polyfenoly způsobují výraznou chuť čaje, stimulují činnost slinných žláz, a proto čaj zahání žízeň. Oxidované polyfenoly se vážou na mléčný kasein. Čaj má potom méně ostrou chuť, neútočí na žaludek a je lépe přijímán tělem. Mléko nijak nesnižuje příznivé účinky taninu na lidský organismus.

Zdraví v šálku čaje

Tradiční čínské lékařství označuje čaj za ochlazující prostředek. Pije se sice teplý, ale horko a chlad jsou kontrasty, které působí na lidský organismus. Opět tu jde o stimulaci a povzbuzení těla. Rozžvýkané čajové lístky se přikládají na kousnutí hmyzu, aby rána nesvědila.

Zelený čaj je zdrojem vitaminu C, jenž se téměř zcela zničí při procesu fermentace, kterým prochází černý čaj. Vitamin C sice většinou neodolá vysokým teplotám vody, což ale neplatí u zeleného čaje. Množství vitaminu se liší podle kvality sklizně nebo stáří čajového keře.

Bylo prokázáno, že pití čaje před tučnými jídly a po nich zabraňuje zvyšování tukotvorných lipidů. Kromě toho látky obsažené v čaji posilují cévy, což má na svědomí snížení rizika infarktu, mrtvice a trombózy. Také mnoho stomatologů doporučuje pití čaje.

Několik šálků silného čaje obsahuje denní dávku tří miligramů fluoridu, který zabraňuje osteoporóze a chrání zubní sklovinu před kazy. Čajové polyfenoly vážou bakterie v ústech dřív, než se může vytvořit ústní plak.

V zeleném čaji je třikrát více fluoridu než v černém.

Zelené čaje mají silnější účinky než čaje černé. Působí proti mnoha typům bakterií, včetně těch, které způsobují úplavici, záškrt a choleru. Úspěšně bojují i s akutním zánětem střev, žaludku a zánětem tenkého střeva.

Čaj jako koupel se doporučuje po spálení pokožky sluncem a známé je také koupání kojenců s problematickou pokožkou v odvaru černého čaje.

Vysoké procento přítomného selenu v čaji vytváří v těle přirozenou obranu proti rakovině. Čaj napomáhá prevenci proti rakovině i tím, že zabraňuje buněčné mutaci. Antioxidační proces polyfenolů v zeleném čaji zastavuje přeměnu DNA ve zdravých buňkách.

Zelený čaj upravuje hyperfunkci štítné žlázy, brání vzniku leukemie po vlivu radiace. V Číně je čajový extrakt jednou z významných složek v lékařství a úspěšně se používá k doplnění bílých krvinek, které ubývají po radioterapii.

V místech, kde se tradičně pěstuje zelný čaj a tamní obyvatelé ho hojně popíjejí, téměř neumírají na rakovinu žaludku.

Čaj podporuje svými léčivými a preventivními schopnostmi dlouhověkost. Odnepaměti považovali Číňané čaj za základní přísadu de elixírů nesmrtelnosti.

Bílý čaj

Bílému čaji se často přezdívá čaj císařů a první zmínky o něm jsou staré více než 1200 let. Čaje bílé a žluté jsou vzácné a lahodné a stejně jako čaje zelené se pěstují jen na několika místech. Při zpracování se lehce spařují, a pak se vysoušejí na pánvích a na jejich výslednou kvalitu má velký vliv ruční práce.

Mezi bílými čaji má výsostné postavení druh Junshan Yinzhen, bílý čaj z Chu-nanu, jenž byl nedávno přiřazen k deseti nejslavnějším. Junshan je jméno hory, na níž byl původně pěstován.

Otrhává se nejdéle 48 hodin poté, co dozrají první pupeny a začnou se rozvíjet, čemuž se odborně říká lístky „flowery pekoe“. Lístky jsou porostlé stříbřitě bílými chloupky.

Bílý čaj má ze všech druhů nejnižší obsah kofeinu.

Podle posledních výzkumů pití bílého čaje nejen zabraňuje vzniku nových tukových buněk, ale navíc pomáhá spalovat již existující tukové buňky. Díky vysokému obsahu antioxidantů se zkoumají rovněž jeho účinky v boji proti rakovině a již dnes je prokázáno, že příznivě působí na lidský metabolismus, dokáže snížit tělesnou teplotu a podporovat činnost ledvin.

Černý čaj

Černý čaj se dostal do Evropy ve 12. století, jeho popularita rostla díky dovozu Velké Británie z Indie.

O jeho oblíbenosti svědčí i to, že přes velkou propagaci zeleného čaje, se černého čaje v zemích západní Evropy prodá víc než 90 procent. Málo Číňanů má v oblibě černý čaj, ať je sebelepší.

I ti, kdo zpracovávají druh Keemun, pijí čaj zelený. Keemun je perlou mezi čínskými černými čaji a je jedním za tří nebo čtyř nejlepších černých čajů světa.

Oproti čaji bílému a zelenému je černý čaj charakteristický delší dobou oxidace, intenzivnější, déle trvající vůní a vyšším obsahem kofeinu.

Ten také preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám, mírně podporuje činnost srdce, mozku, oběhového systému, udržuje cévní stěny pružné a zároveň snižuje riziko aterosklerózy.

Polyfenoly v čaji brzdí vstřebávání „špatného“ cholesterolu do krve a brání vzniku krevních sraženin.

Zelený čaj

Zelený čaj tvoří více než polovinu čínské sklizně čaje, do něhož se nezapočítává ten, z kterého se dělají různé směsi. Pěstuje se v každé čajové oblasti a provincii a bývá vyvážen jako Čínský zelený čaj nebo pod názvem provincií, např. Zelený čaj z provincie Chu-nan.

Tento čaj byl prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem. Když císař odpočíval pod divokým čajovníkem, spadlo mu několik lístků do nádoby s vroucí vodou. Zelený čaj neprochází procesem fermentace (oxidace a kvašení).

Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Díky většímu obsahu tříslovin je jeho chuť trochu trpká. Pravidelné pití zeleného čaje snižuje LDL cholesterol, tuky a cukry v krvi, detoxikuje játra.

Podílí se i na lepším spalování tuků, má příznivé účinky na snižování krevního tlaku. Antibiotické účinky zeleného čaje působí proti virům, bakteriím a plísním v organismu. Lékařské výzkumy prokázaly, že zelný čaj má výrazné protinádorové účinky.

Důvodem je EGCG, rostlinná látka, která v kombinaci s jinými prvky obsaženými v čaji může zastavit růst nádorových buněk.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector