Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Chudí lidé jedli mnohem lépe a zdravěji, než si dnes většina z nás dokáže představit.

Je to pořád stejné. To, co bylo zesměšňováno, bylo za pár let v módě, to, čím bylo opovrhováno, dnes nacházíme v menu těch nejvybranějších restaurací.

Miluji jídlo, víno, whisky, cognac.  Kdo mě zná, ví, že si umím všeho užívat. Jenže na druhou stranu, pokud se mě někdo zeptá, co mám nejraději, tak ho překvapím.

Není to ani můj oblíbený kaviár, krevety, ryby, mušle, mléčné selátko atd. Vždy své okolí překvapím, že mé nejoblíbenější jídlo je obyčejný, poctivý, český bramborák.

A proč to píší? Protože opět opovrhuji namyšlenými hlupáky, co nemají vkus ani styl. A po přečtení tohoto článku to pochopíte.

Kaviár

Ač se vám to může zdát neuvěřitelné, kaviár byl původně jídlem chudých ruských rybářů, jenž ho jedli s obyčejnými bramborami. Takže když takový chudý rybář prodal žádané maso, nezbylo mu často nic jiného, než se spokojit s kuličkami kaviáru.

Mušle

Stejně jako u kaviáru, byly mušle považovány za jakési smradlavé a slizké jídlo, prostě něco tak akorát pro chudinu. S tímto postojem se často setkáváme ve staré dobré Anglii, kdy rybáři ve svých sítích vytáhli na břeh mimo ryb i mušle. Ryby se prodali a o mušle nikdo neměl zájem.

Losos

Možná se budete divit, ale tuto rybu jste mohli za první republiky relativně běžně chytit v Praze ve Vltavě. Lososovité ryby se v Československu jedly tak často a v takovém množství, jak vyplývá z dobových článků, že někteří Pražané z nich byly doslova znechucení. Dnes losos stojí osmkrát více nežli kuřecí a rozhodně není běžnou součástí našich jídelníčků.

Šneci

V tomto případě mám malou rezervu, ale Café Savoy již volá. Opět se můžeme podívat zpět do dob první republiky, kdy šneci byli zcela běžným pokrmem a neodmyslitelnou součástí vánoční tabule. Dnes za tento předkrm zaplatíte okolo tří set korun. Ale jak říkám, žijeme jen jednou.

A závěrem

Určitě neváhejte a zkuste ochutnat všechny zmíněné pokrmy. Alespoň jednou za život. No, pokud je ochutnáte, garantuji vám, že to nebude jednou za život. Život je prostě série malých radostí a já jsem rád šťastný.

Pokud neseženete pravý ruský kaviár, zkuste rozhodně kaviár z lososa. Miluji hru, kdy mám v ústech ty červeno-zlatavé kuličky a špičkou jazyka je postupně drtím o horní patro. Praskají a úžasná chuť vám vytryskne do celých úst.

MK    

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Jaké hlavní jídlo připravit na Štědrý den, aby byla spokojená celá rodina? Ryba a řízky vedou

Vánoce jsou hlavně o společně stráveném čase, pohodě a sváteční atmosféře, mohlo by se říct. Ke správné vánoční náladě však patří také dobré jídlo. A jelikož má každý jiné chutě, jídlo bývá velmi často předmětem sporů, což na Vánoce jistě nechcete. Poradíme vám proto, co uvařit, aby byla spokojená celá rodina

Připravili jsme pro vás 5 tipů na hlavní jídlo, které můžete vyzkoušet na Štědrý den. 

Kapr

Kapr patří mezi tradiční vánoční pokrmy zhruba od poloviny 20. století. My dnes známe především kapra smaženého v trojobalu, existují ale i jiné zajímavější a tradičnější recepty. 

Jedním z nich je kapr načerno, což je dušený kapr s vynikající sladko-kyselou omáčkou, která obsahuje sušené švestky, povidla, rozinky, mandle i další oříšky a strouhaný perník. Omáčku je nejlepší připravit minimálně 1 den dopředu, aby se stihla pěkně rozležet. 

Dalším tradičním receptem je kapr namodro, který se vaří ve vodě s kořenovou zeleninou a bylinkami a podává se nejčastěji s bramborami. Třetí tip, který doporučujeme vyzkoušet, je vcelku obyčejný recept na kapra po mlynářsku. Rybu stačí potřít rozmačkaným česnekem a zaprášit hladkou mouku s troškou červené papriky. Dále už smažíme tak, jak jsme zvyklí.

Jakému kapřímu receptu dáváte přednost vy?

Tip na nákup:

Kam se vydat pro kapra? Máte dvě možnosti, koupit kapra u venkovního stánku nebo v supermarketu. Letos, stejně jako loni, cena kaprů za kilogram kvůli extrémnímu suchu mírně stoupla. Za kilo této ryby ze sádky proto zaplatíte zhruba 100–110 Kč. Při nákupu si ji můžete nechat na místě zabít, vykuchat i vyfiletovat. Případně si nechat kapra až do Štědrého dne ve vaně. 

Pokud se rozhodnete koupit kapra v supermarketu, můžete rovnou sáhnout po filetách. Ve slevě je koupíte kolem 20 Kč za 100 gramů. Kapra si můžete koupit v předstihu a filety dát do mrazáku. Aspoň se nebudete muset těsně před Vánoci tlačit v obchodech. 

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Pokud nemáte rádi kapra nebo se bojíte kostí, další možností je losos. Filety lososa z obchodu většinou neobsahují kosti, nebo jen velmi málo. Jakožto mořská ryba losos navíc obsahuje jód a mnoho lidí, kteří jinak ryby nejí, u něj dělají výjimku. Horší je ale cena, 1 kg lososa většinou koupíte za 300–500 Kč podle momentální nabídky. 

Budete mít zájem:  Co je hydrocefalus (nahromadění mozkomíšního moku) – příznaky, příčiny a léčba

Lososa nedoporučujeme připravovat v trojobalu, bohatě stačí, když jej potřete bylinkami, případně česnekem a připravíte na grilovací pánvi či v troubě. Pokud na strouhankovém trojobalu přeci jen trváte, doporučujeme rybu lehounce zaprášit moukou a krátce smažit. 

Tip na nákup:

Losos patří mezi dražší ryby, pokud ho ale vychytáte ve slevě, seženete filety lososa za příjemnou cenu 30 Kč za 100 gramů.

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Pokud bychom vyhlásili anketu o nejoblíbenější vánoční jídlo, na předních příčkách by se kromě kapra a lososa bezpochyby umístil také řízek – vepřový, kuřecí či krůtí.

Proč je u Čechů tak oblíbený? Kromě toho, že je to už zavedený pokrm, který se k nám dostal z rakousko-uherské kuchyně, volí ho na Vánoce většinou lidé, kteří nejedí ryby.

Kotletu z libovolného masa stačí obalit v trojobalu a smažit pár minut. Však to znáte. 

Tip na nákup:

Řízky můžete připravovat jak z kuřecích, tak z krůtích prsou (ty jsou ale oproti kuřecímu masu dražší až o 50 % za 1 kg). Pokud dáváte přednost vepřovému, sáhněte po kotletě. Naopak hovězí maso se na řízky nehodí. Chcete něco speciálního? Vyzkoušejte řízky ze zvěřiny, hodí se kančí i srnčí kýta. U zvěřiny si ale připlatíte, připravte si zhruba 450 Kč za kilogram masa

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Pokud přeci jen patříte mezi milovníky ryb, ale kapr nebo losos vás omrzel, vyzkoušejte tresku. Cenově není tak drahá jako losos, 1 kg koupíte asi za 200 Kč. Tresku stačí opéct na grilovací pánvi, případně v troubě a podávat. Jedná se o rychlé jídlo a zároveň dodržíte tradici, že na Vánoce by měla být ryba. 

Tip na nákup:

Aktuálně seženete filety z tresky v síti prodejen Tesco za 28,50 Kč za 100 g nebo v Makru za 32,70 Kč za 100 g. 

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Pokud jste si z výše uvedených nápadů nevybrali, mezi další možnosti patří candát, štika a pstruh. Jedná se o české sladkovodní ryby, seženete je tedy nejlépe v prodejně českých ryb. Upravovat je můžete klasicky v trojobalu nebo smažit jen tak na přírodní způsob. 

Jakému jídlo dáváte na Štědrý den přednost vy?

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Ryba na dětském talíři | MÁMA A JÁ

Ryby jsou důležitou součástí naší stravy. Rybí maso je lehce stravitelné, má nízkou energetickou hodnotu oproti jiným druhům masa, nízký obsah tuku a také jiné přednosti v rámci zdravé výživy. Proto by mělo být zastoupeno v jídelníčku každého člověka nejméně dvakrát v týdnu.

Je důležité vědět, že sladkovodní ryby se zařazují do jídelníčku nejmenších až od desátého měsíce věku a mořské ryby okolo dvou let

Ryby jsou známé svým obsahem plnohodnotných bílkovin, které jsou snadno stravitelné a obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Jsou bohaté právě na jedny z nejdůležitějších a nesmírně významných tuků, na polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, a to omega-3 a omega-6 esenciálnímastné kyseliny.

Ryby bychom měli konzumovat alespoň dvakrát týdně

Jaké ryby jsou nejvhodnější pro děti?

V 10. měsíci začínáme našim nejmenším nabízet čerstvé sladkovodní ryby, jako jsou kapr nebo pstruh. Ze sladkovodních ryb je vhodnější pstruh, pro vyšší obsah omega-3 kyselin.

Až starším dětem (kolem druhého roku) připravíme lososa, makrelu, sardinky, tresku, tuňáka. Tučné mořské ryby – losos, tuňák, sardinka – mají vyšší obsah omega-3 kyselin než sladkovodní ryby.

Tyto druhy ryb obvykle obsahují poměrně málo toxických látek.

Pozor!

Mečoun, žralok, makrela královská (pouze tento druh, ostatní makrely ne) a pangas často obsahují více škodlivin. Obecně však sladkovodní ryby obsahují méně škodlivin než mořské, nejbezpečnější a zároveň biologicky hodnotnou rybou je tedy pstruh, nejlépe pstruh duhový. Kapr nebo sumec jsou z hlediska obsahu omega-3 kyselin méně hodnotné druhy.

  • Pstruh se připravuje nejčastěji pečením na másle. Má výbornou chuť. Vyžaduje pomalé jedení, a najít si dostatek času na jeho konzumaci je bohužel pro mnohé často problém.
  • Pstruh duhový – nejlepší sladkovodní ryba. Podle výživových tabulek maso pstruha obsahuje jen necelé 2 % tuku, maso kapra 7 %, zatímco hovězí přes 12 % a vepřové až 28 % tuku.
  • Kapr – je po pstruhovi naše nejlepší sladkovodní ryba. Je také zdrojem kvalitního masa. Kapří maso je velmi lehce stravitelné. Obecně se rybí maso vyznačuje vysokým podílem vody, který se u kapra pohybuje nejčastěji kolem 70 %, bílkoviny tvoří 10–20 % a tuky 2–9 %.
  • Losos – určitě nikoho nepřekvapí, že právě tato ryba se řadí mezi nejzdravější z mořských ryb. Už dlouhou dobu se o ní hovoří jako o výživné potravině, jež by neměla chybět v žádném jídelníčku.

Jak ryby připravovat?

Nejkvalitnější jsou čerstvé ryby. Čerstvá ryba má jen jemný, nevtíravý pach, převládat by měla spíše vůně vody. Kůže je lesklá, maso pevné, nepoddává se tlaku. Oči jsou lesklé a čiré. U mrazené ryby nikdy nemáme jistotu, jak dlouho po vylovení byla zmrazena.

Budete mít zájem:  Statek u Pipků: Dýní přežila tak polovina

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudinyRybí pomazánka k snídani či večeři

Ryby připravujeme nejdříve jednou, později i dvakrát až třikrát týdně. Můžeme je podávat jako hlavní chod oběda či večeře. Nejčastěji je pro nejmenší podáváme vařené, vařené na páře, dušené či pečené. Důležitou podmínkou chutné přípravy ryb je tepelná úprava na mírném ohni.

Nezáleží na tom, zda vaříte, dusíte nebo pečete. Dělejte to pomalu, při nižší teplotě. Jemné masíčko si při pomalé úpravě zachová veškerou vůni a chuť. Kdo chce grilovat, dobře udělá, když rybu nejprve uloží do grilovací misky důkladně potřené olejem, aby se nepřichytila.

Po prvním roce dítěte můžeme ryby servírovat i jako pomazánky k snídani či svačině.

Nejste zkušené kuchařky?

Nebojte se sáhnout po hotových příkrmech, které procházejí přísným testováním a nemusíte zpracovávat hned celou rybu anebo je můžete využít například když cestujete a nemáte možnost vařit. Doporučujeme například:

Smažená ryba? Raději dušená!

V našich končinách mnoho rodin upřednostňuje obalování a smažení. Takto připravené pokrmy obsahují spíše nezdravé transmastné kyseliny než důležité polynenasycené mastné kyseliny.

Rybu namočte na noc do mléka

U nás se ryby máčejí v mléce. Maso je třeba nejprve naporcovat a pak ponořit do mléka minimálně na hodinu nebo i na celou noc. Déle ať v něm zůstane ryba vytažená zmrazničky a rozmrazená, kratší doba stačí čerstvé rybě. Odstraní se tak bahenní aroma, jímž bývají načichlé starší a větší kusy.

Ryba marinovaná v oleji

Pro starší děti a dospělé lze připravit rybu marinovanou v oleji. Francouzští kuchaři zvlášť doporučují jednu marinádu, která se hodí ke každému druhu ryby.

MARINÁDA NA RYBU: Smíchá se jeden díl šťávy z citronu nebo limetky se třemi díly olivového oleje a přidá se dostatečné množství bylinek, které máte nejraději.

Může to být petrželka, pažitka, majoránka či výraznější oregano, anýz, ale i máta peprná (dospělákům lze do marinády přidat i trochu suchého bílého vína).

Rybu nechte odležet aspoň hodinku, poté ji můžete upéct, ugrilovat, udusit a před koncem úpravy posypat trochou soli.

A co kosti?

Zruční profesionální kuchaři znají více způsobů, jak některé ryby vykostit. Našim maminkám však doporučujeme, aby maso už připravené ke konzumaci (po tepelném zpracování) nakrájely nadrobno a velmi dobře probraly, nejlépe dobře umytýma rukama. A hlavně, aby si na přípravu a odkostění porce pro své děťátko nechaly dostatek času.

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Nejčastější chyby, které děláme v přípravě ryb: Letos o Vánocích se jich vyvarujte | Žena.cz

Bez kapra si mnoho lidí neumí představit štědrovečerní večeři. Ryby se však stávají stále častější součástí zdravého a moderního jídelníčku po celý rok. Připravit lososa a jiné druhy jako šéfkuchaři není těžké, přesto si však občas nevíme rady a chybujeme.

Losos, treska, tuňák, pstruh, tilápie, platýs, pražma a třeba i klasický český kapr. Mořské i sladkovodní ryby doplňují stravu o takzvané zdravé tuky: omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které chrání srdce a oběhový systém. A to není vše. S každým soustem putuje do těla vysoký obsah vitaminů skupiny B, hořčík, selen a jód.

Nevhodný způsob přípravy by mohl takto drahocennou surovinu znehodnotit. Jaké chyby děláme nejčastěji?

1) Rozmrazujeme při pokojové teplotě

Nejlepší je kupovat rybu vždy čerstvou. Kdo nemá jinou možnost, měl by mražené ryby brát pouze od kvalitních výrobců. Případně si kupte větší množství čerstvého masa a část vložte do mrazáku, maximálně ale na pár měsíců.

Při rozmrazování buďte opatrní. Nejčastější chybou je vyndat rybu a nechat ji rozmrznout při pokojové teplotě nebo ji vložit do horké vody. V obou případech vytvoříte ideální prostředí pro růst bakterií.

Nepoužívejte ani mikrovlnnou troubu, protože část masa bude ještě před vámi zvolenou přípravou uvařená. Rybu vložte do sáčku a následně do misky se studenou vodou.

Pokud si vzpomenete včas, dejte ji pomalu povolit do lednice.

2) Málo rozpálená pánev

Vždy nechte pánev dostatečně dlouho rozehřát. Pokud tak neučiníte, maso začne pouštět šťávu s bílkovinami a ty se rády přichytávají na povrch. Když budete chtít drahocennou surovinu otočit, rozpadne se a půlka zůstane připečená na pánvičce.

Rybu dáváme vždy nejprve kůží dolů. Tuk zabrání, aby se přichytila na povrch. Takto upravujeme delší čas, při otočení klidně vypněte sporák a maso nechte na pánvičce jen chvíli.

Kuchaři dále doporučují, abyste tuk dávali až na rozpálený povrch. Zamezíte tak změně chuti. Nejlépe se chuť ryby snoubí s máslem, které jí dodá vůni i zlatou barvu.

3) Odstraňujete kůži

Kdo kůži nemá rád, měl by ji sundávat až na hotové surovině. Ryba s kůží drží lépe pohromadě, navíc obsahuje nejvíce chutí, které se při smažení uvolňují do celého masa.

Budete mít zájem:  Správný výčepní umí čochtana i mlíko

4) Solíte předem

Pokud rybu kořeníte a solíte dlouho předem, protože vám jinak nechutná, nepoužíváte čerstvou surovinu. Chuť ryby je sama o sobě vynikající. Když maso nasolíte dopředu, nasákne do sebe tekutinu. V pánvi se pak kvůli tomu bude spíše dusit, než aby se pěkně grilovala, a vy získáte nevzhledný blátivý pokrm. Ideálně nesolte předem a až na závěr použijte hrubozrnnou sůl.

5) Příliš mnoho koření

Jak už jsme zmiňovali, ryba sama o sobě nepotřebuje žádné výrazné kořenící směsi. Skvěle se doplňuje s čerstvými bylinkami, jako je tymián, citronový tymián, rozmarýn, bazalka, majoránka, kopr, citronová tráva, petrželka či jarní cibulka. Dokonalou marinádu můžete vyladit ještě trochou kvalitního olivového oleje a citronovou šťávou.

6) Dlouhá příprava

Ryba by se měla připravovat velmi krátkou dobu. Pokud máte filet, postačí okolo šesti minut na straně s kůží a tři minutky s vypnutou pánvičkou na druhé straně. Záleží na výšce filetu. U celých kusů rybu zprudka opečte z každé strany asi čtyři minuty a pak ji nechte v předehřáté troubě na padesát pět stupňů asi pět minut odpočinout. Získáte dokonalé šťavnaté maso.

Čerstvost je základ

Základem úspěchu je kvalitní a čerstvá surovina. Čerstvost u ryb poznáte podle výrazně červené žábry, lesklého oka a měla by na sobě mít dostatek slizu. Tři vlastnosti, které lze ohlídat a nenechat se prodejci napálit.

 

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Novotný končí v ODS: Je uražený? Proč odchází? Chce kandidovat za jinou stranu? | Video: Martin Veselovský, Daniela Drtinová

Vánoční ryba? Zatím vede kapr, roste ale obliba lososa i exotických ryb

Předvánoční prodej kaprů v ulicích českých a moravských měst je v plném proudu. Letos je prodejci nabízejí na téměř 2600 místech, což je zhruba o 200 více než loni.

Cena kaprů se ale oproti předchozím rokům nezměnila. V průměru stojí kolem 100 korun za kilo.

I když kapr pořád patří mezi tradiční jídla českých Vánoc, trendem posledních let se stává losos, pstruh či jiné druhy ryb. Dokonce i exotické.

Podle spotřebitelských průzkumů bude mít na Štědrý večer jinou rybu než kapra každý sedmý Čech. Z průzkumu společnosti Ahold vyplynulo, že většinou lidé vyměňují kapra za lososa. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí společnosti Jiří Mareček.

„V posledních letech zaznamenáváme velký nárůst poptávky po čerstvém lososu. Data z našeho exkluzivního průzkumu ukazují, že lososa volí místo tradičního kapra 14 procent Čechů, čemuž napovídají i prodeje. Mezi mladými lidmi do 35 let je to dokonce třetina lidí.“

Kromě lososa si lidé ale také dopřávají pstruha, tresku nebo třeba tuňáka, ale výjimkou na vánoční tabuli nejsou podle prodejců ani exotické ryby, jako například žralok, platýz nebo třeba mečoun.

Méně obvyklé druhy ryb jsou přitom výrazně dražší. Například kilo lososa se dá koupit od zhruba 400 korun, podle druhu. Cena ale může přesáhnout i 600 korun za kilogram a exotické druhy ryb jsou ještě mnohem dražší.

Podle prodejců si ale lidé v době Vánoc rádi dopřejí to, co jim chutná a jsou ochotni více utrácet a zkoušet něco nového. „Rádi si dopřávají dražší věci, které by si v průběhu roku normálně nekoupili, platí to samozřejmě i pro jídlo. Rovněž zkouší i nové chutě,“řekl Českému rozhlasu mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Kapr stále vede

Přesto je klasický kapr v trojobalu vánoční klasika a většina lidí na něj nedá dopustit. Také podle Michala Kratochvíla, ředitele Rybářského sdružení, prodejům před Vánocemi stále dominuje kapr.

„Tady se toho kapra prodá zhruba 8 až 9 tisíc tun, pokud se budeme bavit o těch dražších druzích ryb, jako je losos, tak tam se jedná zhruba o dva tisíce tun, protože u nás dochází k tomu, že se sice k nám dováží asi 9 tisíc tun lososa, ale těch 7 tisíc je zase reexportováno, takže ČR se v podstatě chová jako tranzitní země.“

Co se týče správné velikosti štědrovečerního kapra, mezi lidmi se traduje, že se vyplatí kupovat rybu menší, maximálně do 2,5 kila. Maso větší ryby prý bývá cítit bahnem. To je ale podle odborníků jen pověra. Podle zkušených rybářů je nejlepší kapr aspoň tříkilový. Při váhově menším totiž hrozí, že se bude konzument při vánoční večeři zbytečně trápit s kostmi.

Právě kvůli kostem začínají podle prodejců někteří lidé preferovat již zpracované ryby, roste zájem třeba o kapří filety. Zejména u rodin s dětmi. Navíc některé domácnosti kapra neumějí zpracovat celého, nedělají z vnitřností polévku a zbytky ryby by vyhodily.

Na Vánoce Češi zkonzumují sedm tisíc tun ryb. Celkem podle Českého statistického úřadu v průměru zkonzumují přes 5,5 kilogramu ryb ročně na hlavu. Jen pro srovnání: průměrný Evropan zkonzumuje přibližně 23 kilo ryb ročně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *