Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálů

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálů

Kakaové boby jsou základní složkou čokolády. Zdravé nepražené sušené kakaové boby se stále častěji používají jako její náhrada.

Čokoláda se vyrábí ze zpracovaného kakaa, přidává se do ní cukr, máslo a další méně zdravé přísady, díky čemuž má nízkou výživovou hodnotu. Nepražené raw kakaové boby jsou bez cukrů a dalších přídatků, obsahují antioxidanty, vitamíny i minerály. V kakaových bobech nejsou žádné trans-tuky ani cholesterol.

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková (red. zkráceno a upraveno)

Nepražené kakaové boby jsou přírodnější než pražené kakaové boby. Nepražený kakaový prášek je prášek vyrobený z tuku z rozemletých nepražených kakaových bobů.

Podrobné fáze zpracování kakaových výrobků (čím méně jsou zpracované, tím zdravější):

  • Kakaové boby přímo z lusku se chutí čokoládě moc nepodobají. Proto se ani raw kakaové produkty nevyrábí z bobů přímo z lusku. Po sklizni prochází: fermentací ničící zárodky bakterií a rozvíjející čokoládovou chuť, vůni, poté sušením.
  • Pokud výrobce nevyrábí raw produkt, kakaové boby po této fázi praží – což jim dodá na sladkosti. To platí například u pražených kakaových bobů.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálůKakaový bob je ve skutečnosti semínko z ovoce

  • Pokud jde o výrobu kousků sušených kakaových bobů, boby se v této fázi drtí na menší kousky.
  • Po této fázi může přijít drcení kakaových kousků ještě na menší části a vzniká nealkoholický likér – hustá pasta, která obsahuje zhruba polovinu tuku ve formě kakaového másla. V této fázi jsou kakaové boby připraveny na výrobu čokoládových produktů.
  • Pro výrobu kakaového prášku se nyní likér lisuje – za účelem odstranění většiny tuku.
  • Čokoláda se připraví smícháním likéru s dalšími složkami, jako je například vanilka, cukr, další kakaové máslo a mléko. Kolik procent kakaa výrobek obsahuje, tolik obsahuje kakaového prášku.

TIP: Kvalitním kakaem dochucujeme rostlinný Blendea SUPERPROTEIN pro podporu pevnosti svalů, kloubů a kostí.

Klikněte na tlačítko níže, podívejte se na všechny zdravotní účinky, nebo si SUPERPROTEIN přímo vložte do košíka.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálůČisté, chutné a účinné složení Blendea SUPERPROTEIN.

  • Známé také jako: Cocoa beans, raw cacao beans, cacao nibs, raw cacao powder, Theobroma cacao, raw nepražené kakaové boby
  • Krajina původu: Jižní Amerika, Mexiko, Střední Amerika, Indie, Madagaskar, Indonésie, Ekvádor, Peru, Evropa, Dominikánská republika, Pobřeží Slonoviny, Afrika
  • Prodává se ve formě: Kousky sušených kakaových bobů, pražené kakaové boby, nepražené kakaové boby, nepražený kakaový prášek, nápoje, pokrmy, doplňky stravy
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálůNepražené kakaové boby se nejčastěji pěstují v těchto oblastech

Věděli jste, že …

  • Existuje několik druhů kakaových rostlin. Tři hlavní druhy jsou Forastero, Criollo a Trinitario. Forastero tvoří 80 – 90 % světové produkce kakaa.
  • Aztéci kakaové boby označovali jako pokrm bohů.
  • Kakaové boby jsou základem čokoládových výrobků.
  • Prášek z nepražených kakaových bobů je mnohem zdravější než holandské kakao ošetřené chemickým roztokem (pro mírnější chuť a tmavší barvu), které je v obchodech běžně k dostání.
  • Nepražené kakaové boby mají oříškovou, hořko sladkou chuť. Chutí se podobají hořké čokoládě – jsou ale ještě o něco hořčí.

Výživový poradce David W. Grotto (red. přeloženo a zkráceno)

  • Kakaové boby rostou na kakaovníku Theobroma – malém, stálozeném stromě původem z tropického Mexika a Střední Ameriky. Kakaovník produkuje velké luskovité plody, které obsahují 20 – 60 kakaových bobů oblepených sladkou, lepkavou, bílou dužinou.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálůKakaový lusk obsahuje 20 – 60 kakaových bobů

  • Neslazené kakaové boby jsou zdravější a méně zpracováné než běžná čokoláda, jsou však hořčí a také dražší.
  • Teplo antioxidanty obsažené v nepražených kakaových bobech ničí. Přidejte je tedy raději do smoothie než do koláče.

VIDEO: Sbírání kakaových bobů

  • Nadrobno rozdrcené kakaové boby se používají také jako droga.
  • Někteří lidé kvůli hořké chuti kakaové boby jí s medem, jako přírodní oslazení.

VÍTE, ŽE kakaové boby jsou semena z ovoce kakaovníku?

Většina výzkumů nebyla provedena přímo na nepražených kakaových bobech, ale tmavé čokoládě. Spousta výzkumů je nadějných, k potvrzení benefitů kakaových bobů je však potřeba více důkazů.

  • Studie publikovaná v roce 2008 v časopise “Molekuly” naznačila, že je syrové kakao bohaté na antioxidanty.
  • Abbe M. M. Jalil z odboru výživy a dietologie na Universiti Putra v Malajsii uvádí, že kakaové boby jsou zdrojem antioxidačních polyfenolů, které mohou zabránit rakovině a srdečním chorobám.
  • Také studie z roku 2012 vydaná v International Journal of Hypertension uvádí, že antioxidanty z kakaových bobů pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a zlepšovat oběh.
  • Vědecké studie naznačují, že kakaové boby mohou stimulovat uvolňování endorfinů v lidském těle a mít tedy antidepresivní účinek.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálůNepražený kakaový bob se nejprve fermentuje a poté suší

  • Výrobky z kakaových bobů obsahují tryproflan – aminokyselinu, kterou lidské tělo používá k výrobě serotoninu. Chemikálii, která vám může pomoci k uvolnění.
  • Časopis Antioxidants & Redox Signaling v roce 2011 uvedl, že obsah flavonoidů v čokoládě pomáhá chránit nervy před poškozením, zvyšuje imunitu a snižuje oxidační poškození v důsledku expozice ultrafialovým paprskům. Kakaové boby jsou plné flavonoidů, které mohou mít antioxidační, protizánětlivé a protinádorové vlastnosti. 

Expertka na zdraví žen, fitness a výživu Pamela Peeke (red. přeloženo a zkráceno)

  • Podle Linus Pauling Institute některé studie naznačují, že flavonoidy mohou pomoci předcházet rakovině i onemocněním mozku, jako je například Alzheimerova choroba, a lepšit citlivost na inzulín.
  • Předběžný výzkum naznačuje, že kakao může být velmi přínosné také při zotavování se po cvičení – zejména pak v kombinaci s mlékem. Jedna studie ukázala, že sportovci mohou být po konzumaci čokoládového mléka až o 27 % výkonnější a čas vyčerpání snížit o 40 %.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálůKakaové boby rostou jako ovoce na kakaovnících

  • Kakaové boby mohou pomoci v boji proti nemocem.
  • Lidské tělo železo obsažené v kakaových bobech vstřebá velmi snadno.
  • European Journal of Nutrition v roce 2014 publikoval studii na zvířatech, která zjistila, že užívání kakaového prášku vedlo k menšímu zánětu – a to i tehdy, když byl součástí stravy s vysokým obsahem tuku. Vědci dospěli k názoru, že prášek z kakaových bobů může pomoci snížit riziko obezity a onemocnění jater.

Výživová poradkyně Carolyn Brown (red. přeloženo a zkráceno)

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálůNepražené kakaové boby jsou zdravější alternativou čokolády

  • Nepražené kakaové boby možná pomáhají dožít se déle. Patnáctiletá studie starších mužích publikovaná roku 2006 v Archives of Internal Medicine zjistila, že osoby konzumující kakao měli nižší krevní tlak i riziko úmrtí předčasného úmrtí. Vědci naznačují, že čím více kakaa spotřebovali, tím jsou rizika nižší.
  • Hořčík obsažený v kakaových bobech může pomáhat s PMS syndromem.

Prášek z nepražených kakaových bobů může nahradit čokoládu nebo přislazované kakao při pečení i výrobě nápojů. Má plnější chuť, zdravotní benefity, a neobsahuje tolik cukru ani tuku. Drcené kakaové boby chutnají i ve slaných receptech – například masu dodají čokoládovou až lehce uzenou exotickou chuť.

Zejména vegani a vegetariáni ocení fakt, že železo z kakaových bobů tělo narozdíl od některých jiných rostlinných zdrojů absorbuje snadno.

Nahrazením čokolády neslazenými nepraženými kakaovými boby můžete předejít zdravotním problémům spojeným s konzumací přemíry cukru (například přibírání na váze a vyšší kazivost zubů).

Jsou však dost kalorické, konzumujte je pro to jen v malých dávkách. Zdravou váhu vám pomůžou udržet, nahradíte jimi konzumaci čokoládových sladkostí.

VIDEO: Zpracovávání kakaových bobů

Nepražené kakaové boby během těhotenství

Podle  A. Christine Harris, Ph.D. (autorka The Pregnancy Journal) jsou nepražené kakaové boby během těhotenství prospěšné, protože obsahují vitamíny B i minerály (měď, vápník, mangan, zinek, hořčík, síru, draslík a železo).

100 g kousků nepražených kakaových bobů obsahuje zhruba tyto složky (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční složky:

  • sacharidy – 3 % – 35,7 g – 12 % DDD
  • vláknina – 32,1 g – 129 % DDD
  • tuky – 85 % – 42,9 g – 66 % DDD
  • bílkoviny – 12 % – 14,3 g – 29 % DDD
  • 464 kalorií – 1943 kJ – 23 % DDD
Vitamíny:

  • vitamín K – 8,6 mcg – 11 % DDD
  • thiamin – 0,1 mg – 4 % DDD
  • riboflavin – 0,1 mg – 4 % DDD
  • niacin – 0,7 mg – 4 % DDD
  • vitamín B6 – 0,1 mg – 4 % DDD
  • vitamín B12 – 0,2 mcg – 4 % DDD
  • kyselina pantothenová – 0,4 mg – 4 % DDD
Minerály:

  • vápník – 71,4 mg – 7 % DDD
  • železo – 3,9 mg – 21 % DDD
  • hořčík – 229 mg – 57 % DDD
  • fosfor – 321 mg – 32 % DDD
  • draslík – 750 mg – 21 % DDD
  • zinek – 3,2 mg – 21 % DDD
  • měď – 1,8 mg – 89 % DDD
  • mangan – 1,9 mg – 96 % DDD
  • selen – 7,5 mcg – 11 % DDD

Podle autora “Naked Chocolate” Davida Wolfea můžete kakaové boy libovolně přidávat do zdravých ovocných smoothies nebo dalších sladkých i slaných receptů, jako jsou například pikantní slané omáčky. Obzvlášť chutné jsou nepražené kakaové boby v dezertech – třeba v čokoládové pěně.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálůNepražené kakaové boby můžete jíst syrové, přidávat do cereálií, do dezertům i k ovoci (zdroj obrázku)

Doporučená denní dávka kakaových bobů zatím stanovena nebyla. Průměrná dávka je 1 kakaový bob na 7,7 – 10 kg vaší tělesné dávky denně, nebo 15-30 g kakaových bobů denně.

Budete mít zájem:  Ryby v jídelníčku a zdraví – které jíst a proč?

Kakao obsahuje stimulanty kofein a theobromin. Přílišná konzumace nepražených kakaových bobů může mít podle New York University's Langone Medical Center za následek úzkost, pálení žáhy, nespavost, abnormální srdeční rytmy.

Citlivost na kofein a theobromin se liší člověk od člověka. Jedni mohou vedlejší účinky pocítit z 1 porce, druzí až po velké dávce.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálůNepražené kakaové boby můžete koupit celé, drcené nebo ve formě prášku

Joanne Stoneová, autorka “Bible těhotenství” uvádí, že nepražené kakaové boby a další čokoládové výrobky obsahují kofein. Ukázalo se, že kofein zvyšuje riziko potratu. Než nepražené kakaové boby v těhotenství přidáte do jídelníčku, poraďte se svým lékařem.

Pokud máte zdravotní problémy nebo pravidelně užíváte nějaké léky, větší dávky nepražených kakaových bobů nejdříve konzultujte se svým lékařem, který váš zdravotní stav zná nejlépe.

Kousky kakaových bobů mají mnohem kratší životnost než nepražené kakaové boby celé

Můžu jíst nepražené kakaové boby během těhotenství?

Ženy mají v těhotenství často chuť na čokoládu. Americká Akademie Rodinných Lékařů však během těhotenství však rafinované cukry nedoporučuje. Nepražené kakaové boby mohou být zdravou alternativou. Před jejich konzumací se však poraďte s lékařem.

Rostou nepražené kakaové boby na stromě jako jablka?

Ano. Kakaové boby jsou plody kakaovníku.

Kde můžu nepražené kakaové boby koupit?

Nepražené kakaové boby seženete ve  specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo na e-shopech.

Jsou nepražené kakaové boby nezpracované?

Nepražené kakaové boby prochází procesem fermentace a sušení.

Jaký je rozdíl mezi fair-trade, bio a “obyčejnými” nepraženými kakaovými boby?

Při sběru kakaových bobů bývá využíváno nelegální dětské práce, dělníci jsou často nuceni pracovat v naprosto nevyhovujících podmínkách za velmi málo peněz ruku v ruce s používáním chemikálií a bezohledného přístupu k okolní přírodě. Vyhnout se tomu můžete právě nákupem fair-trade a bio produktů.

Jsou kakaové boby bezlepkové?

Ano, kakaové boby jsou přirozeně bezlepková potravina.

Chutnají nepražené kakaové boby jako mléčná čokoláda?

Rozhodně nikoli. Jsou velmi hořké.

Udává procento kakaa na čokoládě množství nepražených kakaových bobů?

Procento kakaa udává celkové množství kakaového prášku a kakaového másla v čokoládě. Pokud chcete čokoládu vyrobenou z nepražených bobů, sáhněte po té raw. Běžné se vyrábí zpravidla z kakaových bobů pražených. Čím více procent kakaa, tím vyšší obsah minerálů a antioxidantů.

Vyrábí se z kakaových bobů i bílá čokoláda?

Ano kakaové boby jsou základem tmavé, mléčné i bílé čokolády.

Jsou kakaové boby ovoce nebo zelenina?

Plod, ve kterém se kakaové boby nachází, je ovoce. Kakaové boby ve skutečnosti v žádném případě nejsou boby nebo luštěnina – jsou to semínka, podobně jako třeba ty, které byste našli i v melounu.

Jak dlouho mi nepražené kakaové boby vydrží čerstvé?

Kakaové boby skladujte na chladném, suchém a tmavém místě. Takto vám mohou vydržet 6 – 12 měsíců. Rozdrcené kakaové boby vydrží zhruba měsíc.

  Další profily superpotravin:   

  • 1996. Cocoa beans: chocolate manufacturers' quality requirements. 1. vyd. London: The Alliance.
  • 2018. Molecules | An Open Access Journal from MDPI. [ONLINE] Dostupné z: https://www.mdpi.com/journal/molecules. [citováno 12. října 2018].
  • AAFP Home | American Academy of Family Physicians. 2018. AAFP Home | American Academy of Family Physicians. [ONLINE] Dostupné z: https://www.aafp.org/home.html. [citováno 12. října 2018].

Cacao – není kakao, jako kakao – BrainMarket.cz

Kakao a čokoládu budete mít určitě rádi, aniž byste si jejich benefity uvědomovali a věřím, že se jejich konzumace po přečtení tohoto článku zvýší.

Kakao získáváme ze semen kakaovníku pravého (Theobroma cacao), v jehož plodech se ukrývají semena – kakaové boby, které se následně drtí, odstraní se od nich tuk, nebo kakaové máslo. Tato hmota se následně suší a rozemele na jemný prášek.

Jako první se používalo ve Střední Americe, do Evropy ho pak zavedli španělští dobyvatelé v 16. století a rychle si získal oblibu jako lék na podporu zdraví.

Právě kakao je hlavní surovinou pro výrobu čokolády, má hořkou chuť a můžeme v něm nalézt lehký nádech ovoce, koření, ořechů, nebo dřeva, záleží, kde daný strom vyrůstal.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálů

Kakao je bohaté na polyfenoly, což jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty spojeny s řadou zdravotních výhod, kde patří snížení zánětu, lepší průtok krve, nižší krevní tlak a zlepšení hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Řadíme mezi ně i flavonoidy a flavonoly. Flavonoidy jsou spojeny s mnoha zdravotními výhodami, jako například nižší výskyt srdečních chorob, některých druhů rakoviny, nebo slouží jako prevence proti mentálnímu úpadku. Flavonoly zlepšují zdraví cév a chrání před UV zářením. (1)

Zpracování kakaa na čokoládu, nebo na jiné produkty však může obsah polyfenolů výrazně snížit.

Minerální látky

V kakau nalezneme i velké množství minerálních látek jako jsou magnesium, železo, měď, zinek, draslík, vápník atd.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálů

Efekty na zdraví

Nižší krevní tlak

Věděli jste, že ať už kakao, nebo tmavá kvalitní čokoláda vám může pomoci snížit krevní tlak? Tento účinek byl poprvé zaznamenán u obyvatel Střední Ameriky, kteří pili kakao a měli tím pádem mnohem nižší krevní tlak, než jejich příbuzní, kteří kakao nepijí. (2)

Snížení krevního tlaku je zapříčiněno flavanoly v kakau, které zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi. (3,4) 

Snížení rizika srdečního infarktu a mozkové mrtvice

Jak jsme si zmínili, flavanol obsažený v kakau zlepšuje hladinu oxidu dusnatého ve vaší krvi, což uvolňuje a rozšiřuje vaše tepny, cévy a zlepšuje průtok krve.

Navíc bylo zjištěno, že kakao snižuje „špatný“ LDL cholesterol, má účinek na ředění krve podobný aspirinu, zlepšuje hladinu cukru v krvi a snižuje zánět. Tyto vlastnosti byly spojeny s nižším rizikem srdečního infarktu, srdečního selhání a mozkové mrtvice. (5,6)

Snížení únavy

Vysoký obsah flavanolu pomáhá snížit únavu u pacientů s roztroušenou sklerózou. Kromě vysokého obsahu flavanolu je kakaový prášek také bohatý na hořčík. Zvýšení příjmu hořčíku je snadný a přirozený způsob, jak snížit únavu a vyčerpání.

Zdravé střevo

Kakaový prášek obsahuje hodně vlákniny, která stimuluje trávicí enzymy těla a pomáhá vstřebávat živiny, zlepšuje trávicí funkci, zdraví střev.

Růst svalů a regenerace

Kakao je také zdrojem draslíku a hořčíku. Draslík pomáhá podporovat normální funkci svalů. Udržování dobrého toku kyslíku do všech našich orgánů, svalů a tkání je klíčem k atletickému výkonu a zotavení po tréninku

Tip: Zkuste kakao přimíchat do svého smoothie před nebo po tréninku. Díky vysokému obsahu hořčíku a draslíku je také bohatý na elektrolyty, které dále podporují regeneraci svalů. 

Eliminace stresu

Konzumace tmavé čokolády a kakaa může pomoci snížit úzkost, pozitivně ovlivnit náladu a zmírnit příznaky deprese.

V zajímavé studii UCL z roku 2019 testovali 13000 dospělých osob v USA s depresivními příznaky. Zjistilo se, že lidé, kteří jedli tmavou čokoládu za posledních 24 hodin, měli o 70% menší pravděpodobnost, že budou hlásit pocity deprese. (7)

Hořčík a draslík, jsou také látky nezbytné pro normální psychologické funkce a běh nervového systému. Můžou sloužit jako lék na úzkost, apatii, depresi, bolesti hlavy, nejistotu, podrážděnost, neklid atd.

A jelikož je kakao bohaté na tyto látky,  pomůže v boji proti stresu, uvolnění a udržení pocitu klidu

Pocit štěstí

Krom toho, že pomáhá v boji proti stresu, se při konzumaci kakaa budete cítit jednoduše šťastnější! Je to zapříčiněno seskupením prospěšných přírodních sloučenin, včetně: serotoninu, endorfinů, fenylethylaminu, tryptofanu a anandamidu, které zlepšují náladu a vytvářejí pocity euforie. (8)

Vliv na zdraví mozku

  • Bylo prokázáno, že flavonoidy v kakau a čokoládě mají pozitivní vliv na mozek – pomáhají zlepšovat různé typy kognitivních a vizuálních úkolů, podporují produkci neuronů, funkci mozku a zlepšovat průtok krve a zásobování mozkové tkáně.
  • Je to výsledek efektivnějšího prokrvení různých nervových tkání, které regulují a kontrolují tělesné funkce a aktivitu. 
  • Jedna studie zdravých dobrovolníků ukázala, že po pouhých 5 dnech konzumace kakaa s vysokým obsahem flavanolu došlo ke zlepšení průtoku krve do mozku.  
  • Kromě toho podobná studie vědců ukázala, že denní konzumace kakaových flavanolů zlepšila myšlení u starších dospělých s mírným kognitivním poškozením. (9)

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálů

Anti-age efekt

Kakao díky vysokému obsahu antioxidantů může také působit proti nebo zpomalit proces stárnutí. Nejen, že vaše vnitřnosti budou těžit z anti-stárnoucích schopností kakaa, ale budete dokonce vypadat a cítit se mladší. 

Redukce hmotnosti

Kakao pomáhá regulovat spotřebu energie, snižovat chuť k jídlu a zvyšovat pocit plnosti. Díky jeho vysokým antioxidačním vlastnostem může sloužit jako prevence diabetu, obezity a jiných kardiovaskulárních onemocnění. (10)

Neznamená to však, že když sníte tabulku čokolády, tak zázračně začnete pálit více energie. (Bohužel)

Jen tím chci naznačit, že pokud kvalitní kakaové výrobky zařadíte do svého jídelníčku, můžete z jejich benefitů těžit i při snaze o redukci hmotnosti. (11,12)

Zdraví zubů a pokožky

Kakao obsahuje mnoho sloučenin, které mají antibakteriální, anti-enzymatické a imunitní stimulační vlastnosti, které mohou přispívat k jeho účinkům na zdraví úst.

Bylo také prokázáno, že dlouhodobé požití kakaa přispívá k ochraně před sluncem, prokrvení pokožky, zlepšuje povrchovou strukturu a hydrataci pokožky. (13,14) 

Budete mít zájem:  Rakovina kostí či oka je vzácná. Jaká je šance vyléčit raritní nádory?

Máme tady spoustu zdraví prospěšných účinků, ale může mít konzumace kakaových výrobků i nějaké negativní?

Kakaové boby obsahují simulanty kofein a theobromin, což je na jednu stranu výhoda, ale při nadměrné konzumaci může způsobit nepříznivé účinky jako jsou úzkosti, nervozita, nebo potíže se spánkem. Vše se odvíjí od vaší individuální citlivosti na kofein, ale v normálním množství by se tyto nepříznivé účinky neměly vyskytovat. (15)

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálů

Většinou se setkáváme s kakaovou drtí, což jsou malé kousky drcených kakaových bobů, které mají nahořklou, čokoládovou chuť.

Kakaové boby se po sklizni suší, poté se fermentují a poté praskají, při čemž vzniká kakaová drť.

Tyto kousky kakaové drti jsou nabité živinami, které prospívají zdraví. Patří mezi nejméně zpracované kakaové výrobky a mají nízký obsah cukru, což z nich dělá zdravější alternativu pro milovníky čokolády. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, díky kterým můžeme cítit pocit plnosti.

Kakaové boby jsou nabité antioxidanty, mají větší obsah flavonoidů, než jakékoli jiné potraviny.

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálů

V jedné porci (cca 28g) kakaové drti nalezneme:

  • Kalorie: 175
  • Bílkoviny: 3 gramy
  • Tuk: 15 gramů
  • Vláknina: 5 gramů
  • Cukr: 1 gram
  • Železo: 6% referenčního denního příjmu (RDI)
  • Hořčík: 16% RDI
  • Fosfor: 9% RDI
  • Zinek: 6% RDI
  • Mangan: 27% RDI
  • Měď: 25% RDI

Není čokoláda, jako čokoláda!

I u čokolády bychom měli dbát na její kvalitu, původ, složení a hlavně obsah kakaa. (alespoň 70%)

Co se týče složení, tak jako u všech potravin vyhledávejte takové, kde je použito jen pár surovin. Nechceme tam celý nákupní seznam!

U kvalitní čokolády by mělo složení být v pořadí: kakaová hmota, kakaové máslo, cukr (kokosový, třtinový, nebo nějaký sirup), dále může být doplněno o nějaké oříšky, vanilku, semínka, pomerančovou kůru atd.

Tip: Zkuste si při práci dát pár kostiček kvalitní čokolády, nejen že budete mít skvělou náladu, ale práce půjde hezky od ruky!

Teď už víte proč je dobré kakao, čokoládu nebo kakaové boby zařadit do svého jídelníčku. Nebojte se experimentovat, uspokojíte nejen vaše čokoládové chutě, ale podpoříte i své zdraví!

Tereza Kozubková, Matěj Veselý

Zdroje:

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28824916/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915376

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27683874/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26125676/

(7) https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190802145458.htm

(8) https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190802145458.htm

(9) https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/hypertensionaha.112.193060

(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24259381/

(11) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31021307/

(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26125676/

(13) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/

(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17164979/

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3672386/

Účinky kakaových bobů na naše zdraví

30. 01. 2019, 20:15

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálů

Kakaové boby jsou semena plodu kakaovníku pravého, stále zeleného a stále kvetoucího stromu, který se podobá naší jabloni a pochází z Jižní Ameriky.

Daří se mu především v oblastech kolem rovníku. Tyto plody se řadí mezi peckovice, které dorůstají do délky kolem 30 cm a váží až půl kila. Boby jsou uvnitř plodu obklopeny bílým měkkým povlakem, který má kyselou chuť.

Boby samotné mají bílou barvu a jsou hořké.

Aby získaly svoji charakteristickou chuť a barvu, musí projít procesem fermentace a sušení. Poté se mohou v jutových pytlích expedovat do čokoládoven.

Více informací o původu kakaových bobů a výrobě čokolády naleznete v našem jiném článku.

Jaké látky v kakaových bobech můžeme nalézt a jaký mají dopad na naše zdraví?

Kakaové boby se právem řadí mezi superpotraviny. Díky tomu, že obsahují kolem 380 chemických látek, jsou jednou z nejkomplexnějších potravin naší planety. Pojďme se tady podrobně podívat, jaké prospěšné látky se v tomto nenápadném semeni ukrývají.

  • Semena obsahují:
  • 55 g Tuku.
  • 30 g Sacharidů.
  • 11 g Bílkovin.
  • 3 g Polyfenolů
  • a do 1 g minerálních látek.  

Z čeho se skládá vzácné kakaové máslo?

Díky vysokému obsahu tuku (kakaového másla) se kakaové boby chuťově přibližují oříškům. Jsou proto vhodnou náhražkou sladkostí při nízkosacharidovém (Low Carb) způsobu stravování. Tento tuk je složený převážně z těchto 5 prospěšných mastných kyselin:  

Kyselina olejová (20 g) je mononenasycená mastná kyselina, která působí preventivně proti rozvoji ischemické srdeční choroby a ostatních kardiovaskulárních onemocnění. Má také velice příznivý vliv na snižování LDL cholesterolu.

Kyselina stearová (20 g). Navzdory tomu, že se jedná o nasycenou mastnou kyselinu, má spolu s kyselinou olejovou velice příznivý dopad na cholesterol. Snižuje škodlivý LDL a zvyšuje prospěšný HDL cholesterol. Zlepšuje metabolismus tuků a zvyšuje citlivost na inzulin, což napomáhá ke snížení rizika obezity.

Kyselina palmitová (14 g) se vyskytuje alespoň v malé míře snad ve všech tucích. V největší míře ji ale nalezneme v živočišných tucích a palmovém oleji.

Kyselina linolová (1 g) je polynenasycená mastná kyselina (omega 6) a je také silným antioxidantem. Výzkumy prokazují její využití v boji s obezitou, jelikož zlepšuje metabolismus tuků a stabilizuje hladinu krevního cukru.

Kyselina alfa-linolenová (stopové množství). Je esenciální omega 3 mastná kyselina, která má příznivý vliv na srdce a krevní oběh.  

Bílkoviny a aminokyseliny obsažené v kakaových bobech

Díky přítomným bílkovinám obsahují kakaové boby velké množství esenciálních aminokyselin, což jsou takové kyseliny, které není naše tělo schopné samo vyrobit a je nutné je přijímat v potravě. Nalezneme jich zde dokonce 9 z 10.

mg ve 100 g DDD v mg/kg váhy
Histidin 40 10
Leucin 4 750 14
Isoleucin 1 680 10
Lysin 560 12
Fenylalanin 3 360 14
Threonin 840 7
Tryptofan do 1 3,5
Valin 2 600 10
Arginin 30 4 200

Je také nutné podotknout, že jsou kakaové boby, a tedy i čokoláda, reálným antidepresivem, neboť Tryptofan je odpovědný za vyplavování serotoninu a Fenyletylamin zase za tvorbu dopaminu.

Obsahují i celou řadu neesenciálních aminokyselin, z nichž za zmínku určitě stojí Prolin (1,97 g), který je ve spolupráci s vitaminem C nutný ke správné syntéze kolagenu.

A dále Glycin (0,35 g), jež pomáhá ke tvorbě kreatinu a budování svalové hmoty.  

Flavonoidy v kakaových bobech

Neboli polyfenoly, tvořící 10 % sušiny kakaového bobu, které jsou údajně nejúčinnějšími látkami působícími proti volným radikálům.

 Jedná se například o epikatechin a kyselinu gallovou, což jsou flavonoidy známé svými antioxidačními účinky. Pomáhají především zpevňovat a regenerovat cévy.

Stejné flavonoidy nalezneme v červeném víně a zeleném čaji, avšak v kakaových bobech může být jejich obsah i několikrát vyšší!  

Metylxantiny a kakaové boby

Jedná se o látky, které jsou především účinným povzbuzovadlem.

V kakaových bobech můžeme nalézt kofein (záleží na odrůdě, cca kolem 50mg ve 100 g), který povzbuzuje centrální nervovou soustavu a činnost srdce.

Dále theobromin (cca 2 g ve 100 g), který má podobné, jen mírnější účinky jako kofein a nakonec theofilin (kolem 400 mg ve 100 g), který pomáhá léčit astma a respirační onemocnění.

Jaké vitamíny a minerály kakaové boby obsahují?

Kakaové boby také obsahují řadu vitaminů a minerálů. Například vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B6) a dále vitamin C. Mezi významné minerály patří především:

obsah v mg na 100 g % DDD
Měď 3,1 322
Mangan 3 150
Selen 0,05 90
Fosfor 537 77
Hořčík 300 75
Draslík 720 36
Zinek 4,88 32
Železo 3,5 25
Vápník 106 13

ZAJÍMAVOSTI

  • Stopy po kakaových bobech byly nalezeny dokonce na až 3 000 let starých hliněných nádobách.
  • Největším zpracovatelem kakaových bobů je Evropa a to ze 40 %.
  • Latinský název Theobroma cacao pochází z antického Theo Brosi, což znamená v překladu „božský pokrm“.

Kakaové mlsání kombinuje požitek i zdraví

Nechte se hýčkat a rozmazlovat wellness pobytem pro vaše chuťové buňky i žaludek! Na český trh dorazily nepražené kakaové boby, které jsou pravým pokrmem bohů!

Kakaové boby a zdraví – plné vitamínů a minerálů

Kakaové boby z ostrova Bali v Indonésii jsou nabité antioxidanty, vitamíny a minerály. Tento pokrm splňuje BIO a RAW požadavky a představuje výborný prostředek, jak dodat tělu energii, dobrou náladu, jasnou mysl a podpořit zdravý životní styl. S plnou chutí a bohatým aroma jsou ideální jako svačina, do koktejlů a čokoládových dezertů.

A proč jsou kakaové boby tak prospěšné?

Kakao má více antioxidantů a flavonoidů než jakákoliv jiná potravina, která kdy byla testována. Antioxidanty jsou v kakau zastoupeny 15x více než v borůvkách a 20x více než v červeném vínu a zeleném čaji.

Kakao pomáhá při činnosti cév, snižuje srážlivost krve, zlepšuje krevní oběh, reguluje srdeční tep a krevní tlak, snižuje LDL cholesterol a riziko mozkové mrtvice a infarktu.

 Chrání organismus před toxiny z životního prostředí a z metabolických přeměn, odolává poškození volnými radikály a může snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Jedná se především o rakovinu tlustého střeva, kde bioaktivní složky pomáhají redukovat potenciální karcinogeny.

Zvýšením hladiny určitých neurotransmiterů podporuje kakao pozitivní, mladistvou a jasnou mysl. Například fenyletylamin, který je obsažen v kakau, se vytváří v mozku, když jsme zamilovaní; působí jako mírné antidepresivum a pomáhá zvýšit pozornost a ostražitost.

Anandamid je známý jako „chemikálie štěstí“, protože je produkován mozkem, když se cítíme skvěle a šťastně. Kakao obsahuje N-acylethanolaminy, které dočasně zvyšují úroveň anandamidu v mozku. Proto nám kakao dává pocit blaženosti a uvolnění.

Kakaové boby jsou bohaté na množství základních minerálů včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu. Dále obsahují kyselinu olejovou a jednoduché nenasycené tuky, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a způsobují zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu.

Budete mít zájem:  Gynekolog: Bolest v podbřišku neznačí jen menstruaci

Tyto prvotřídní kakaové boby pocházejí od lokálních indonéských nebo peruánských farmářů, od nichž se vykupují na základě pravidel fair-trade.

Boby si můžete koupit bez jakékoli další úpravy, nebo v drcené formě vhodné do koktejlů, dezertů, kaší, musli a jogurtů. Mechanickým drcením bobů se poté oddělí tuk – kakaové máslo a nízkotučný kakaový prášek. Oddělení dvou základních složek bobu probíhá zastudena, čímž jsou zachovány veškeré výše zmíněné benefity potraviny.

Věděli jste, že nepražené kakao je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů? Navíc kakaové produkty působí proti stárnutí, dodávají energii, dobrou náladu, jasnou mysl a hlavně – báječně chutnají! Užijte si valentýnský den s nepraženými kakaovými produkty, které Vám díky svým účinkům nedají na tento den zapomenout!

Navíc si můžete přímo vyrobit vlastní raw čokoládu, bez jakýchkoli „éček“ nebo jiných přídatných surovin. 

Znáte raw čokoládu? Přečtěte si, jaké má přínosy pro zdraví!

Obecně se má za to, že čokoláda je nezdravá záležitost… Klasická čokoláda prodávaná v supermarketech, která se vyrábí z praženého kakaa a která obsahuje spoustu cukru, nezdravých tuků a aditiv, skutečně zdravá není.

Pokud však sáhneme po raw čokoládě nebo čokoládových bonbónech vyrobených z nepraženého kakaa, pravého kakaového másla a zdravých sladidel, potěšíme nejen své chuťové buňky, ale i své tělo.

Už jste někdy nepražené kakaové boby plné živin ochutnali?

Nepražené kakao se získává z nepražených kakaových bobů, plodů Kakaovníku pravého, které jsou nutričně velmi hodnotné. Díky tomu, že obsahují obrovské množství minerálů, vitamínů, antioxidantů a dalších výživných látek, patří do seznamu tzv. „superpotravin“ neboli „superfoods“.

Čokoládu používali již Aztékové i Mayové jako lék i pomoc proti únavě. Sama na sobě mám vyzkoušeno, že pár čokoládových pralinek z nepraženého kakaa dokáže tělu dodat spoustu energie a povzbudit mysl.

Nepražené kakao má pozitivní vliv na naši náladu

Nepražené kakaové boby i nepražené kakao působí jako antidepresivum s lehkými afrodiziakálními účinky. Způsobují, že máme dobrou náladu a že se cítíme v pohodě a spokojeně.

Jednou z antidepresivně působících látek obsažených v kakau je hormon fenylethylamin, který si tělo přirozeně žádá při stresových situacích a při psychickém vypětí.

Fenylethylamin je přirozeně produkován v mozku zamilovaných párů a navozuje pocity zamilovanosti.

Další látkou, která způsobuje, že se po konzumaci čokolády cítíme skvěle, je tzv. anandamid, který se často označuje jako přírodní viagra a který ovlivňuje plodnost i paměť. Jeho název vznikl ze sanskrtského slova „ananda“ – blaženost. Dále je v kakau obsažená esenciální aminokyselina tryptofan, která rovněž navozuje dobrou náladu.

Nepražené kakao obsahuje spoustu minerálů

Mezi minerály obsažené v kakaových bobech patří zejména hořčík, vápník, síra, železo, zinek, měď, draslík a mangan. Kakaové boby i kakaový prášek dále obsahují zdraví prospěšné nenasycené tuky.

Kromě toho má nepražené kakao mnohem výraznější chuť než klasické.

Je raw kakao a čokoláda skutečně tak zdravá, jak se tvrdí?

Kromě chvály na raw kakao se však můžeme setkat i s opačnými názory, které z hlediska účinků raw kakaa na lidské tělo tak optimistické nejsou (např. tento český a anglický článek). Důvodem je, že kakaové boby obsahují také kofein a teobromin – stimulanty nervové soustavy a látky vyvolávající závislost.

Kofein je však v kakaových bobech obsažený ve velmi malém množství, a pokud kakaa nesníme nadměrné množství, pozřeme ho mnohem méně než po vypití šálku kávy.

Theobromin je kardiovaskulární stimulant s povzbuzujícími účinky, který zlepšuje koncentraci. Pro některá zvířata (např.

pro psy), jejichž organismus ho neumí odbourávat, je silně toxický.

Můžeme narazit i na informaci, že velké množství snězeného kakaa může způsobit rychlou srdeční frekvenci, ovlivnit činnost jater a že dlouhodobá nadměrná konzumace může vést k nepravidelnému srdečnímu rytmu i k chronické únavě.

Takže… raw kakao – ano nebo ne?

Nechci tvrdit, jestli to je pravda nebo ne, protože na každého může mít kakao jiné účinky. Raději než abych pročítala nějaké studie, se řídím zkušenostmi, ať už vlastními, nebo cizími.

Určitě je však dobré to s  konzumací kakaa extrémně nepřehánět a vnímat, jak na něj reagujeme.

Je dobré vědět i to, že pokud si dáme větší porci kakaa ve večerních hodinách, může se nám stát, že nebudeme schopni usnout.

Já sama mám raw kakao moc ráda. Určitě je lepší než pražené, a raw čokoládovými bonbóny potěšíme své tělo mnohem více než tabulkou čokolády z nekvalitního kakaa. Jednoduše, zdravé dezerty, banánovo-čokoládová zmrzlina nebo čokoládové pralinky z nepraženého kakaa jsou podle mě skvělým zpestřením jídelníčku i povzbuzením při únavě.

Pokud máte s raw kakaem vlastní zkušenosti, můžete se o ně podělit v komentářích ????

Jaké recepty z raw kakaa připravit?

Pokud hledáte inspiraci, jak raw kakao využít a jak si připravit nějakou čokoládovou dobrůtku, můžete vyzkoušet jednoduchý recept na zdravé raw čokoládové kuličky z datlí. Další čokoládová inspirace na Vás čeká v kuchařce POZNEJTE KOUZLO ROSTLINNÉ STRAVY.

Pokud nevíte, kam pro nepražené kakao zajít, můžete se inspirovat v článku Kde levně nakoupit zdravé potraviny?.

Superpotraviny jsou plné zdraví prospěšných vitamínů a minerálů

Mezi superpotraviny patří například i maliny a velmi uznávaná zdravá chia semínka.
Foto: Profimedia.cz

Téma superpotravin se začíná objevovat stále častěji. Pokud se o něj budeme zajímat, dozvíme se, že superpotraviny jsou potraviny bohaté na vitamíny, minerální látky a další látky našemu tělu velmi prospěšné. Jejich výčet není jednotný, najdeme tam i méně tradiční potraviny, jako jsou kustovnice čínská (goji), chia semínka, mladý ječmen, nepražené kakaové boby, některé druhy řas, konopná semínka, také ale citrusové ovoce nebo některé ryby.

„Super potraviny byly známé svou účinností, léčivým charakterem a uzdravujícími schopnostmi už před tisíci lety. Mnoho z nich také pochází z míst, kde dříve sídlily starodávné civilizace (Středomoří, Jižní Amerika, Asie, Severní Afrika, aj.). Drsné podmínky jako např.

pouště, tropické pralesy nebo nadmořská výška donutily plodiny zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v takovém prostředí mohly vůbec přežít.

Díky tomu můžeme v superpotravinách objevovat skutečně abnormální množství nutričních hodnot, kterých se nám jinak často nedostává,” uvádí Karolína Dobrovská, životní kouč a jedna z autorek blogu o životním stylu jakorybička.cz.

Superpotraviny jsou tak bohaté na některé nutriční látky, že mohou v naší výživě nahrazovat potravinové doplňky. Velkou roli také hraje fakt, že patří do skupiny RAW food (raw=syrový).

Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů, proteinů, enzymů, antioxidantů, vlákniny a dalších je vhodné konzumovat je v syrovém stavu, nebo v teplotách maximálně do 42 stupňů, aby nepřišly o jedinečné látky, které obsahují.

Konzumují je především vitariáni, kteří přijímají jen tepelně neupravené (syrové) potraviny.

Mezi superpotraviny patří například ořechy, semínka (konopné, lněné, slunečnicové, dýňové) a luštěniny (fazole, čočka, sója), exotické ovoce (avokádo, granátové jablko, mango, kiwi), řasy (chlorella, spirulina), a další.

Aloe Vera – léčivé účinky aloe vera jsou nepopiratelné. Tím, že je rostlina z 99 % tvořena vodou, poskytuje tělu dostatečnou hydrataci. Po staletí je používána k hojení ran nebo léčbě žaludečních problémů.

Kustovnice čínská – její plody mají skvělé antioxidační účinky, podporují imunitní systém a obsahují bohatý zdroj beta-karotenu. Spousta lidí z kustovnice vaří čaj, dá se ale přidávat i do salátů nebo k dozdobení raw smoothie.

Acai berry – plody palem ze Střední a Jižní Ameriky jsou jednou z nejzdravějších superpotravin na světě. Obsahují zdravé tuky, antioxidanty a podporují přirozenou obranyschopnost těla.

Konopná semínka – je třeba zdůraznit, že semínka neobsahují omamnou látku THC. Naopak ale obsahují vlákninu, vápník, železo, hořčík, zinek, měď a mangan.

Spirulina – je řasa obsahující všechny základní minerály, vitamíny a živiny. Momentálně se těší velkému zájmu veřejnosti a patří mezi nejvyhledávanější doplňky stravy.

Nepražené kakaové boby – nejzdravější forma čokolády působí pozitivně na centrální nervový systém a je doslova vitamínovou bombou.

Mladý ječmen – organismus detoxikuje, působí protizánětlivě a celkově tělu v mnoha směrech velmi prospívá.

Mohou tyto potraviny zachránit naše mnohdy nevhodné stravování? „Základem správného stravování je pestrá vyvážená strava (přizpůsobená individuálním potřebám), kterou, i kdybychom se snažili sebevíc, pouze ze superpotravin neposkládáme,” říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy. Navíc je potřeba vybírat výhodnější potraviny v rámci kategorie. V neposlední řadě záleží na tom, jak tyto potraviny zpracujeme. I potraviny s naprosto velkolepým složením, včetně superpotravin, můžeme zcela degradovat nevhodnou úpravou před jejich konzumací.

Už víme, že superpotraviny by měly být co nejméně tepelně upravované, aby se zachovalo co nejvíce jejich nutričních předností. Ale co takové, které se k nám dovezou přes půl světa a jsou stále nabízeny jako čerstvé? A kolik jich je třeba zkonzumovat, aby pro nás byly opravdu „super“? A skutečně znamená čím více, tím lépe?

„Shrnula bych to asi takto. Některé konkrétní superpotraviny mohou být příjemným a prospěšným zpestřením našich jídelníčků (pokud víme, jak s nimi naložit), ale samy o sobě problémové stravování nevyřeší,” dodává Boháčová.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector