Různé druhy potravin totiž potřebují různé teploty. Jejich životnost závisí také na tom, zda jsou správně uloženy. Pokud je uložíte správně, ušetříte, protože vyhazovat zkažené potraviny je drahé a je to zbytečné plýtvání.
Je třeba se také vyvarovat přeplňování, protože v lednici nacpané k prasknutí necirkuluje správně vzduch, potraviny jsou nedostatečně ochlazované a opět může dojít ke kažení. Špatná teplota může v ledničce nastat také v případě, kdy necháte dvířka dlouho otevřené. Otevírejte dveře rychle a krátce, tepelné ztráty budou minimalizované.
Co do ledničky nepatří
Předtím, než začneme řešit správné uspořádání ledničky, je vhodné uvést, co do ledničky naopak vůbec nepatří. Na brambory, cibuli a česnek vám stačí tmavé místo v chladnějším prostředí, třeba spíž nebo sklep. Ani zázvor do lednice nepatří.
Stejně tak ovoci jako banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas nedělá lednička dobře. Lépe uděláte, pokud je budete mít uloženy na lince při pokojové teplotě. To samé platí o rajčatech a lilku. Chutnější jsou, pokud je nevystavujete zbytečně nízkým teplotám. I papriky a okurky se nemusí skladovat v lednici.
Do lednice je zbytečné dávat uzavřené plechovky, zavařeniny a také med. Jedná se o trvanlivé potraviny a normální teplota jim nevadí.
Spořílek radí: Nevěřte fámám, že lednice je vhodné místo pro uchování kávy. Káva totiž nemá ráda vlhkost a v lednici je vlhkosti mnoho. Lépe uděláte, když kávu dáte do vzduchotěsné nádoby, ze které lze odsát vzduch. |
Uspořádání potravin v ledničce po patrech
Úplně dole jsou v lednici umístěny zásuvky, které se výborně hodí na uložení ovoce a zeleniny.
Z ovoce je vhodné ukládat do lednice hroznové víno, bobulovité druhy ovoce a také zralá jablka a hrušky, určená k brzké konzumaci. Chybu neuděláte ani pokud do lednice dáte zralé broskve a meruňky.
Chlad vyžaduje především listová a košťálová zelenina, přidat můžete i ředkvičky a různé druhy klíčků. Ovoce a zeleninu před uložením do ledničky nemyjte, je lepší to dělat až těsně před podáváním.
Do nejnižší police patří rychle se kazící potraviny, takže syrové maso, ryby a drůbež. Dbejte na to, aby tyto potraviny byly řádně odděleny od ostatních, aby nedošlo k jejich kontaminaci. Do police nad masem je vhodné umístit již upravené masné výrobky, jako šunky, salámy a klobásky. Osvědčilo se mi vše ukládat do speciálních boxů na potraviny, vydrží pak déle čerstvé.
To samé dělám se sýry, u těch aromatických pak boxy zabrání rozšíření specifické vůně do celé lednice. Sýry a ostatní mléčné výrobky, včetně jogurtů, patří zase o polici výš.
Pokud vaše lednice nemá tolik polic, lze mléčné a masné výrobky umístit na jednu polici.
Dbejte však na to, aby se vzájemně nedotýkaly a nebyly příliš blízko sebe, mohlo by dojít k jejich rychlejšímu kažení.
Zbývá vrchní police, která je nejvhodnější pro umístění hotových pokrmů. Myslete však na to, že do lednice se nemají dávat teplé potraviny. Pokud vám tedy něco zbude, nechte to nejdříve vychladnout venku na kuchyňské lince a až pak uložit do lednice.
Co do dveří ledničky
Další místo v lednici, kde se vyplatí o rozložení přemýšlet, jsou dveře lednice. Úplně dolů je vhodné dát mléko, džusy, minerálky a pokud máte rádi alkohol, tak třeba i pivo a bílé víno.
O něco výš se mohou umístit otevřené konzervy a marmelády. Uložit zde můžete i kečup s hořčicí a další ochucovadla. Do dveří patří ideálně také vajíčka a máslo s margarínem. Vajíčka do lednice nedávejte v papírovém obalu, riskovali byste tak přenos různých bakterií. Přendejte je do obalů na vejce a nejlépe špičkou dolů.
P. S. Našla jsem i informaci, že vajíčka, máslo a margarín patří do prostřední části dveří lednice. Upřímně si ale myslím, že velký rozdíl to nejspíše nebude. |
Jak správně zmrazovat a rozmrazovat potraviny
Základní pravidlo zní zmrazování má být rychlé, rozmrazování pomalé. Rozmrazovat by se nejlépe mělo přes noc, přesunutím potraviny do ledničky. Rozhodně není vhodné používat horkou vodu, jak je často zvykem. Pokud už jednou něco rozmrzne, opětovné zamrazení je chyba. Dochází totiž ke zhoršení kvality vlivem krystalků vody.
Při ukládání potravin do mrazáku je potřeba jejich vhodné zabalení a označení, kde bude uvedeno o jakou potravinu se jedná a kdy jsme to do mrazáku uložili. Nezapomeňte také z balíčku odstranit přebytečný vzduch.
Pokud vaše chladnička a mraznička nemá systém No Frost, což je mimochodem skvělá věc, je nutné občas provést její odmrazení. Myslete na to, že i během této doby by potraviny měly být umístěny v chladu. Snažte se také vyvarovat násilnému odmrazování, mohlo by dojít k poškození lednice a o to opravdu nestojíte.
Pár slov na závěr
Pokud budete uchovávat potraviny a pokrmy v chladničce a mrazničce správně, budete předcházet nebezpečí vzniku onemocnění z potravin. Ochráníte tím tak svou rodinu, a to je to nejdůležitější. A když by se vám přeci jen něco zkazilo, je nutné to hned vyhodit, rozhodně nejíst ani odkrojené zbytky a ledničku vymýt a vytřít.
Ale s tipy, které jste dnes získali, už je pravděpodobnost ztrát minimální :).
Nevíte si rady s výběrem ledničky? Nespalte se při výběru. Získejte zdarma elektronickou knihu „Jak vybrat ledničku“ Pošleme vám ji ihned e-mailem. Celkem staženo: 8 839x / naposledy staženo: dnes |
Stáhnout knihu zdarma
Vybírat můžete z mnoha ledniček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte. Tyto 3 díky vašemu hodnocení zvítězily.
-
NO FROST Kombinovaná chladnička Hotpoint-Ariston v energetické třídě A+ se samostatnou regulací chladničky …
-
8 hodnocení
Americká čtyřdveřová chladnička BEKO v sobě skrývá část, která se nazývá MULTI-ZONE. Může být dle potřeby p… -
jen 1 ks za tuto cenu
12 hodnocení
Monoklimatická lednice Philco v energetická třídě E, objemem 331 l a zaměnitelným otvíráním.-
doprava zdarma
-
poslední 1 ks za tuto cenu
-
bezplatný servis 36 měsíců
-
Sýry doma – 7. zrání
Seriál o domácí výrobě sýra se pomalu chýlí ke konci. Po tom, co jsme se seznámili s tím, co je mléko, jaké potřebujeme náčiní, co jsou kultury, syřidla, jak lisujeme a solíme – zde jem možné si o tom všem přečíst, přichází na řadu další díl.
Čeká nás ještě díl, kde bude možné shlédout jednoduchá schémata domácí výroby sýrů – od měkkých až po tvrdé, díl o vadách sýrů a dále budou následovat v průběhu času samotné receptury na jednotlivé sýry, jak se vedou, či nevedou resp. jak se mohou i zadařit v domácích podmínkách.
Dnes tedy pár informací o
zrání sýrů
Téměř každý krok ve výrobě sýra je pro výsledný produkt důležitý. Každé zanedbání v tom či onom se následně projeví a nejinak je tomu při zrání sýrů.
Ke zrání vyndaváme ze solné lázně sice již natvarovaný sýr, nicméně stále je to bílá hmota, která právě teprve zráním získává svou konzistenci, vzhled, chuť i vůni.
Při zrání totiž dochází k fermentačním pochodům, díky kterým se mění tři základní složky mléka
- mléčný cukr
- bílkovina
- tuk
Zrání sýrů ovšem začíná mnohem dříve, již při zahřátí mléka v kotli nebo hrnci, změny postupují, ovšem k největším změnám dochází právě až ve vyrobeném sýru. Zde je na místě seznámit se s termínem „předběžné zrání“.
Pod tímto termínem se skrývá hlavně prokysání sýřeniny – prokysání sýřeniny je vlastně přeměna mléčného cukru v kyselinu mléčnou a zároveň se rozkládají bílkoviny a pak s termínem „vlastní zrání“, kde se bílkoviny rozkládají na jednoduché látky a částečně se také hydrolyzuje tuk v sýrech po vysolení.
A právě díky tomu, že zde působí mikrobiální enzymy a také syřidlové enzymy, vytvářejí se z bílkovin a z tuku výrazné chuťové látky a typicky sýrová vůně – samozřejmě vždy podle druhu daného sýra.
Aby to nebylo tak jednoduché a také k lepšímu pochopení, známe dva typy zrání
- zrání primární
- zrání sekundární
Primární zrání
Primární zrání postupuje pomalu, v celé sýrové hmotě za nepřístupu vzduchu – proto zrání anaerobní.
Sekundární zrání
Sekundární zrání je aerobní, neboť probíhá za přístupu vzduchu. Jde o zrání, které postupuje od povrchu sýrů dovnitř do středu bochníku.
Toto zrání je paradoxně, vůči svému názvu, rychlejší a na povrchu sýra se vytváří maz. Protože toto zrání probíhá velmi rychle, zatlačuje u některých druhů sýra, hlavně měkkých, primární zrání.
Ideální je, pokud se oba druhy zrání vzájemně doplňují.
Právě typ zrání je charakteristický pro jednotlivé druhy sýrů. U některých sýrů jsou důležité oba typy zrání, někde jeden nebo druhý převládá. A čím je typ zrání určen?
- velikostí bochníku
- sušinou sýrového těsta
- teplotou prostoru pro zrání
- vlhkostí prostoru pro zrání
Sýry zrající při nízkých teplotách a sýry, které jsou ve velcích bochnících zrají spíše primárně. Sýry drobné zrají hlavně sekundárně, za tvorby mazu.
Podmínky pro zrání
Jak jsem již napsala výše, každý druh sýra potřebuje jiné podmínky pro své zrání a na nás je, abychom mu tyto podmínky poskytli.x
x. vhodný průběh zrání
Každý sýr musí zrát danou dobu při vhodné teplotě a určité relativní vlhkosti. Při vyšších teplotách probíhají zrací procesy příliš rychle, do nevhodné šíře nebo hloubky a to pak má za následek to, že se sýry příliš otevírají, duří, mají netypickou chuť. Pokud zraje sýr při nízké teplotě, nezíská typické vzhledové vlastnosti ani typickou chuť.
- x. vlhkost
- Vlhkost určuje do určité míry způsob ošetřování sýrů
- x. charakter kůry sýrů
Pokud máme zrací místnost vlhkou, sýry mají tenkou kůru, v suchých zracích místnostech je kůra příliš tlustá a tuhá. Pokud kolísá ve zrací místnosti teplota, kůra praská, může se rosit povrch a sýry následně mokvají, dále sýry hnijí – hniloba se ukazuje hlavně v trhlinkách.
x.růst povrchové mikroflóry
Především sýry zrající pod mazem potřebují vlhkost, aby rostla mikroflóra na povrchu sýrů. Při vysoké vlhkosti je mazřídký a na sýrech se začínají objevovat plísně. Při nízké vlhkosti maz rychle osychá.
Ideální teplota ve zrací místnosti nesmí překročit max. hranici 20°C. Optimální teplota pro většinu druhů sýrů je 12-16°C a měli bychom zařídit, aby se teplota v tomto rozmezí pohybovala.
Čerstvé sýry vyžadují vyšší teplotu, sušší vzduch – tvrdé sýry 74-85% a starší sýry chladnější a vlhčí vzduch. Nižší vlhkost vzduchu vyžadují sýry zrající pod voskem – 50-75%.
Teplota a vlhkost zracího prostoru spolu úzce souvisejí – teplejší sklep je sušší než sklep studený.
Samozřejmě ne každý má pro domácí výrobu sýrů k dispozici jednu zrací místnost nebo ideální sklep. Pak je třeba poznat podmínky, které máme a buď je přizpůsobit, nebo vyrábět pouze takové sýry, kterým budou dané podmínky vyhovovat. V domácích podmínkách lze využívát různé uzavíratelné boxy, gastronádoby, lednici, sklep, špajz. Vlhkost nahrazujeme rozstřikem vody pod sýry či na stěny zracího boxu.
- Ve sklepích, v domácostech, kam má přístup škodná – ať už to jsou kočky nebo mouchy, lze si pomoci zasíťovanými zracími bedýnkami. K ukázce zde nebo také zde nebo případně vlastní výroba ve sklepě
- a vnitřní dispozice
- a nyní pár videí s ukázkou zrání různých druhů sýrů
- zde výroba gorgonzoly a zhruba odprostřed videa popis skladování sýra v jeskyních
Obracení sýrů
Sýry zásadně ukládáme na podložky, lísky nebo prkna a musíme je v určitých intervalech obracet. Díky tomu si udrží daný tvar, který jsme získali formováním. Pokud neobracíme pravidelně tvrdé sýry, zvlhne strana, která přiléhá k podložce, pokožka sýra změkne a sýr se proleží.
Na začátku zrání se sýry otáčejí denně, pak obden a později jednou až dvakrát za týden, podle druhu sýra, způsobu zrání a dalšího ošetřování.
Mytí sýrů
Během zrání se musí povrch sýrů omývat, aby plísně, které se na povrchu tvoří, nerozleptávali povrch sýra. Při mytí je třeba dávat pozor, abychom pokožku sýrů nepoškodili a po omytí je třeba sýr pečlivě otřít a osušit. Nečistíme a nemyjeme ovšem pouze sýry, ale také podložky, na kterých sýry zrají, myjeme horkou vodou.
Zrání sýrů pod voskem
Sýry můžeme po určité době zrání voskovat sýrařským voskem a ponechat je zrát. Zabrání se tím vysýchání sýrů, odpadá jejich ošetřování, neboť sýry se ve zracím prostoru pouze obracejí. Ale i pod voskem můžeme nalézt závady sýrů a to především popraskání a odlupování voskové vrstvy při jakékoli manipulaci se sýry.
Prorůstání plísně do prasklin ve vosku. Vosková vrstva praská v momentě, když nemá sýr při voskování dostatečně suchou kůru nebo pokud je voskován při nízké teplotě sýra nebo sýrařského vosku.
Pokud nechceme, aby nám prorůstala plíseň, je potřeba povrch sýra desinfikovat, nebo určitě voskovat dvěma nátěry – první při vysoké teplotě.
Pokud ale přeci chcete zkusit voskování, voskujeme tím způsobem, že se umyté a desinfikované sýry důkladně usuší – nejlépe foukáním teplým vzduchem a pak se suché sýry voskují voskem při teplotě 120°2-3 vteřiny.
Nebo voskujeme nadvakrát – nejprve při 150°C 2-3 vteřiny – tato teplota má také tedy desinfekční účinky. Teprve poté voskujeme podruhé, ponořením sýra do vosku při 100-120°C a tím se také udělá tlustší vrstva vosku na sýru.
Navoskované sýry se pak otáčejí jednou týdně a zrají při relativní vlhkosti 50 – 75%.
Průběh křivky kyselosti u sýrů
Během celé výroby sýra je důležitá hodnota jeho pH. Většinou si kontrolujeme hodnotu pH sýrů při prokysávání, před solením a po vysolení. Kyselé sýry mají hodnotu pH čerstvého sýra až 4,5, sledké sýry cca 5 H.
Vysoko a nízkodohřívané sýry mají optimální pH 5 a vyšší. Sýry měkké, Čedar a plísňové sýry mají optimální pH 5 a nižší. Pro sýry holandského typu platí, že po 24 hodinách výroby by měl sýr mít optimální pH 5,1-5,2 – pro ementálské typy pak 5,16 – 5,3.
Nižší i vyšší hodnoty jsou pak příčinou různých závad. Pokud má sýr nižší hodnotu pH než je 5, sýry jsou tvarohovité a zrají nestejnoměrně od povrchu ke středu.
Naopak, pokud je pH sýrů vyšší než 5,3, je rychlejší zrání sýrů a vytváří se nepříznivé chuťové látky. Čím nižší je pH – čím je blíže ke spodní hranici, tím výraznější je pak chuť sýra.
Určitě, jak už bylo řečeno u solení, je důležité pH solné lázně, které by mělo být stejné, jako pH výsledného sýru.
Zráním sýrů se pH postupně zvyšuje a to u nějakého druhu sýra až přes 7 pH.
Důležité k zapamatování je, že každý sýr má ke svému zrání trochu jinou potřebu. To vše se dozvíme v receptuře na ten který daný sýr. Většina polotvrdých a tvrdých sýrů zrají prvních pár dní po nasolení ve vyšších teplotách a postupně se přendavají do teplot nižších. Důležité je to hlavně u sýrů, které obsahuj kys. propionovou a je u nich žádoucí nastartování kvasícího procestu ok v těstě.
Použitá literatura:
Zcela zásadní obětavost v podávání informací Milana Dolomita a dále
- Výroba sýrů – Václav Kněz, SNTL
- Sýry a příprava sýrových pokrmů – Václav Kněz – Hana Sedláčková SNTL
- Výroba sýrů eidamského a ementálského typu – Václav Kněz SNTL
- Sýry – Velká encyklopedie sýrů , nakladatelství Perfekt
Výběr domácí vinotéky a lednice na víno
02.11.2017
Domácí vinotéky jsou tím nejlepším řešením, jak skladovat víno v optimálních klimatických podmínkách, pokud ovšem k tomuto účelu nevlastníte kamenný vinný sklípek na zahradě nebo v suterénu vašeho rodinného domu.
Nač skladovat své víno v obyčejné chladničce, když můžete svou sbírku lahví rozšířit a mít ji neustále na očích v prosklené vitríně, která bude udržovat optimální teplotu pro degustaci v jakoukoliv roční dobu.
Milovníci vína mohou uchovávat lahve a sklenice se vzácným mokem v pohodlí svých domovů v kompaktních chladničkách na víno, které jsou praktickým pomocníkem každé domácnosti. Není nic lepšího, než si vychutnat víno v té nejlepší možné kvalitě.
Vinotéky s prosklenými dvířky, někdy také označované jako lednice na víno, slouží ke krátkodobému nebo dlouhodobému skladování vína. Díky svým malým rozměrům se vejdou takřka kdekoliv, což je skvělá zpráva především pro majitele stísněných prostor panelových bytů. Domácí lednice na víno se odlišují nejen svou velikostí, ale také mnoha dalšími vlastnostmi.
Na trhu najdete jak menší druhy vinoték pro malý počet sklenic, které se pohodlně vejdou pod kuchyňskou linku, tak prostorově objemnější modely o velikosti klasické ledničky pro uskladnění několika desítek lahví.
Samozřejmě čím větší velikost vinotéky, tím vyšší investice, ale cena se samozřejmě odvíjí také od počtu funkcí a výrobce produktu. Nejběžnějším typem jsou samostatně stojící domácí vinotéky, nicméně existují také vestavné varianty, jejichž vzhled působí elegantnějším dojmem.
Cena lednic na víno se v obchodech pohybuje řádově od několika tisíc korun až po desítky tisíc korun českých za největší dostupné modely.
Vestavná vinotéka Whirlpool ARC 229 je určena pro 32 lahví vína. Svým nerezovým vzhledem se hodí do každé domácnosti. Pro uložení vína máte k dispozici 5 dřevěných polic. Teplotu uvnitř vinotéky je možné nastavit od 6–18°C.
Výhody a nevýhody domácích vinoték
Jako každý domácí spotřebič, také samostatně stojící lednice na víno něco stojí.
Nejedná se pouze o výdaje spojené s počátečním nákupem, ale také se samotným provozem, jelikož primárním smyslem vinotéky je udržovat víno v ideálních teplotních a vlhkostních podmínkách, ať se děje cokoliv.
Domácí vinotéka vyžaduje vlastní vyhrazený prostor, což může být pro některé zájemce další nevýhodou. Spotřebič musí být umístěn na rovné stabilní podložce, pokud možno s dostatečným odstupem od ostatních zařizovacích předmětů.
Hlavní výhoda lednic na víno je zřejmá. Vinotéky nám pomáhají skladovat víno korektně, esteticky a prakticky. Lahve s vínem se v domácích vinotékách skladují v poloze naležato, aby byla korková zátka nepřetržitě vlhká, jinak by mohlo dojít k oxidaci a znehodnocení vína.
Otázka korektního skladování vína spočívá nejen ve vodorovném umístění lahví, ale také ve správných světelných podmínkách. Vínu nejvíce prospívá tma, a proto jsou dvířka malých ledniček vybavena prosklením s UV filtrem. Dvířka zabrání proniknutí sluneční paprsků dovnitř vinotéky, čímž je zachována stejná kvalita nápoje.
Lahve jsou v lednici chráněny proti teplotním změnám, zápachu a nadměrné vlhkosti. Antivibrační systém má za úkol eliminovat vibrace, otřesy a hluk.
Dražší modely disponují nastavením teploty pro několik zón vnitřního prostoru najednou, takže je možné v jedné vinotéce nastavit více odlišných teplot pro jednotlivé sektory najednou.
Ve vícezónové vinotéce je možné uschovávat různé druhy vína, které ke svému uskladnění potřebují nastavit rozdílnou teplotu.
Ve spodní části lednice by se měla skladovat perlivá vína a ve vrchních policích červená vína.
Dvoudvéřová vinotéka HumiBox BU-38 IN Dark v černém provedení. Je vybavena prostorem pro uložení vín a nápojovou zónou. Uvnitř se nachází 7 bukových dřevěných polic. Na každé straně je uvnitř vinotéky umístěn panel s dotykovým ovládáním a displej, na kterém se zobrazí aktuálně nastavená teplota.
Jak správně vybrat domácí vinotéku
Jestliže jste se rozhodli pořídit si prosklenou chladničku na víno do vašeho domu nebo bytu, je dobré mít na paměti několik jednoduchých zásad, kterými se můžete řídit při výběru vinotéky přesně podle vašich představ. V prvé řadě je nutné zohlednit velikost kupované vinotéky. Pečlivě si přeměřte místo, kam chcete chladničku na víno umístit, a nezapomeňte připočíst také několik centimetrů navíc pro odvod tepla.
Dalším parametrem vhodným ke zvážení je kapacita lednice, tedy kolik lahví je v ní možné maximálně skladovat. Pokud jste omezeni prostorem, bohužel se musíte smířit s menším spotřebičem, v opačném případě si můžete vyskakovat a zakoupit si rozměrnější produkt s většími skladovacími možnostmi. Zde však neplatí zdánlivě jasné pravidlo, že větší vinotéka musí nutně znamenat dražší provoz.
Domácí vinotéka nemusí být umístěna pouze na zemi, lze ji postavit i na jiné zařizovací předměty. V tomto ohledu se musíte poohlédnout po takovém kousku, který bude hmotnostně splňovat vaše nároky. Obecně se doporučuje vinotéku postavit do místnosti, kde je teplota vzduchu mezi 10 a 22 °C.
Design je další charakteristikou, která může při rozhodování sehrát podstatnou roli. Volba vzhledu samozřejmě záleží pouze na vás a vašem vkusu, vždy však dbejte na zpracování nejen z vnější strany, ale také uvnitř lednice.
Vhodný výběr materiálů může zásadním způsobem ovlivnit nejen vzezření celého interiéru, ale také vám může ulehčit práci při pravidelné údržbě. Příkladem mohou být police vinotéky, pro něž se standardně využívá drátěný chromovaný program, který je sice praktický, nicméně může působit okoukaně a lacině.
Jiným dostupným řešením jsou police ze dřeva, jež vypadají mnohem luxusněji než obyčejné drátěné poličky a dokonce napomáhají uvnitř lednice lépe udržovat optimální vlhkost pro skladování vína.
U nákupu si všímejte mimo jiné i dalších vlastností, kterými domácí vinotéka disponuje. Novodobé kvalitní vinotéky mohou být uzpůsobeny k uchování otevřených lahví s vínem, případně vysokých skleněných dekantačních nádob na víno zvaných karafy.
Nejvybavenější vinotéky jsou doplněny o další užitečné funkce, které zákazníkovi přináší ještě vyšší uživatelský komfort.
Příkladem může být zámek dveří, ovládání prostřednictvím dotykového displeje, antibakteriální ochrana uvnitř vinotéky, efektní osvětlení interiéru nebo technologie urychleného chlazení.
Malá vinotéka Hyundai VIN12A v energetické třídě A s objemem 33 l se svým malým rozměrem vejde nejen do obýváku, ale i do kuchyně. Vinotéka je určena pro 12 lahví vína, které můžete umístit do 4 kovových drátěných polic.
Kompresorové a termoelektrické vinotéky
Většina zmíněných parametrů se doposud týkala pouze vzhledu. Nesmíme však zapomenout na nejdůležitější klíčovou vlastnost a tou je druh chlazení, neboť žádná domácí vinotéka by nemohla adekvátně fungovat bez zdroje chlazení. Způsob chlazení významně ovlivňuje výslednou cenu vinotéky i náklady na její další provoz.
Rozeznáváme dva základní druhy chlazení – kompresorové a termoelektrické. Kompresorové chlazení se používá u většiny dnešních chladniček a mrazáků. Jeho princip spočívá ve stlačování freonů v kompresoru, které jsou vyvedeny do kondenzátoru.
Páry chladiva zde zkondenzují a následně se vstřikují do výparníku, kde se vlivem prudkého snížení teploty přemění z kapalné podoby opět do plynného skupenství. Mezi pozitiva kompresorových domácích vinoték patří velice výkonný chladicí systém, který dokáže prostor lednice vychladit za několik minut.
Na druhou stranu je kompresorová konstrukce chlazení poměrně složitá a citlivější na transport. Bohužel je také o něco dražší než termoelektrický článek, nicméně díky nízké spotřebě se vám investice brzy vrátí zpět.
Termoelektrické modely mají technologii založenou na průchodu stejnosměrného proudu dvěma kovovými vodiči s odlišnými vlastnostmi, přičemž jeden materiál se ochlazuje a druhý se zahřívá.
Termočlánky nejsou vybaveny chladivem, a tudíž jsou na tom z hlediska ekologického zpracování mnohem lépe než zmíněný kompresorový typ chlazení. Jak již bylo řečeno, toto řešení je cenově přijatelnější.
Dalšími pozitivními vlastnostmi jsou nízká hlučnost, bezporuchovost a nulové vibrace.
Ať už si vyberete jakýkoliv typ domácí vinotéky, vězte, že správná péče a zacházení s lahvemi vína se vám vrátí zpět při jeho vychutnávání s každou degustací.
Dvouzónová vinotéka Hyundai VIN 12 DZ pro 12 lahví vína. Vnitřní prostor o objemu 33 l je rozdělen na 2 teplotní zóny, takže ho můžete přizpůsobit vloženým lahvím.
Autor: Olga Kolková
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 20280 krát.
Přidat příspěvěk
Jana Procházková | 29.03.2021 09:54:03
Zrovna jsem viděla nějaké slevy na Alkohouse, potřebovala bych nějakou
větší vinotéku 🙂
Odpovědět
Domácí vinotéka a chladnička – ESHOP
Odpovědi pro článek v časopisu Vitalia
Z časopisu Vitalia se na nás obrátili s několika otázkami pro jejich článek o chladničkách na víno.
Vzhledem k chrakteru dotazů a odpovědí jsme se rozhodli zpracovaný text uveřejnit i u nás.
Otázky redakce a naše odpovědi naleznete zde:
Pokud to myslíme se skladováním vína vážně, tak je třeba sledovat především faktory škodící vínu nejvíce, což jsou vibrace a UV záření. TOP vinotéky, sloužící k opravdu dlouhodobé archivaci mají dokonce uhlíkový filtr pro odstranění pachů, které by mohly proniknout korkem do vína a řízení vlhkosti (např. pomocí lávových kamenů), aby korek nevysychal ani z vnější strany.
Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím spíše peněženku je spotřeba. Pozor na termoelektrické vinotéky, mají mnohdy vysokou spotřebu (více než dvojnásobnou oproti kompresorovým vinotékám). Navíc nedisponují takovým chladícím výkonem.
Dále je dobré sledovat hlučnost a četnost spínání. Zde bych také preferoval kompresorové vinotéky. Mají sice většinou vyšší hlučnost než termočlánky, ale spínají cca 3x do hodiny, což je méně rušivé než když chladič termočlánku běží nonstop.
Doporučuji také vybírat značku, která má dobrý přístup k řešení reklamací a servisu. Například HumiBox nabízí zrychlené reklamační řízení při nahlášení závady do 48 hodin od dodání (vymění Vám vinotéku za nový kus).
Dalšími faktory je ergonomie (např. výsuvné police), design a celkové provedení.
Podle čeho tu správnou vybrat (rozdíly mezi jednotlivými typy na trhu)?
Při výběru je dobré brát v potaz způsob použití a podle toho vybrat vhodný model, dále vybrat vhodnou kapacitu a design.
Napomůže nám následující dělení.
Všeobecně se vinotéky dělí podle několika parametrů.Dle počtu chladících zón na jednozónové / vícezónové – temperované.
Jednozónové jsou vhodné pro dlouhodobé skladování více druhů (ideální teplota pro dlouhodobé skladování bílých, červených i růžových vín je 12 – 14 stupňů Celsia ) nebo přípravu k podávání jednoho druhu vína.
Vícezónové (nejčastěji dvouzónové) lze použít jak ke skladování, tak i na přípravu k podávání více druhů vín. Např. v jedné zóně nastavíte teplotu pro skladování všech druhů a zároveň podávání bílého, která je cca 14 stupňů Celsia, v druhé zóně pak nastavíte podávací teplotu červeného.
Dle systému chlazení na kompresorové a termočlánkové.
Doporučuji spíše kompresorové, mají nižší spotřebu, větší výkon, pocitově méně ruší (sepnou jen několikrát do hodiny – neběží nonstop jako termočlánky). Je však třeba dát pozor na to, aby byl kompresor dobře odpružen a nepřenášel škodlivé vibrace do skříně.
Dle konstrukce – volně stojící, vestavné popřípadě závěsné.
Jaká vína lze ve vinotéce uchovávat?
Všechna 🙂 . Vinotéka vlastně nahrazuje sklep. Je vhodná pro skladování všech vín. Odpovídá tomu i rozsah teplot.
Proč by si měl čtenář pořídit vinotéku, když má doma lednici?
Lednice chladí na příliš nízkou teplotu (cca 5 stupňů Celsia) což je vhodné pouze k podávání šampusu. Dále má větší vibrace, což vínu škodí. Navíc pokud do ní umístíte několik lahví vína, tak se o to zmenší prostor pro piva 🙂 .
Navíc vinotéka je dnes i pěkným kusem nábytku a designovým prvkem interiéru.
Chladničku na víno lze pořídit od třech tisíc až třeba do sta tisíc. Kapacita lahví začíná na šestí a končí ve stovkách. Jak jsem již napsal výše, vinotéky jsou jak volně stojící, tak vestavné (s výdechem dopředu).
Náklady spočítáme snadno. Výrobce uvádí u vinoték spotřebu denní/roční v kWhod. Cena jedné kWhod je při běžném tarifu cca 4,50 Kč. Pronásobíme roční spotřebou a máme roční náklady. Berte však údaj s rezervou, je také důležité umístění přístroje, četnost otvírání atd..
Klientela je různá. Jak koncový uživatelé, tak gastro zákazníci. Snažíme se nabízet širokou škálu přístrojů, tak aby si vybral každý.
Možnost dopřát si pohodlí vlastního sklípku přímo u Vás doma.
Kdo hodnotil ve Vašem testu vinoték jednotlivé druhy?
Tento test není z našeho webu, ale byl zveřejněn na stránkách webu zabývajícím se interiéry, kde jsme si ho se souhlasem provozovatele vypůjčili.
Návod k obsluzeVinotéka Hyundai VIN 18
Rádi si k večeru odpočinete u sklenky dobrého vína? Máte rádi svůj vlastní výběr vín, správné skladování a krásný design domácích spotřebičů? To vše se Vám podaří spojit s vinotékami Hyundai.
Domácí vinotéky Hyundai jsou ideálním interiérovým doplňkem do všech kuchyní, bytů, domů nebo chat.
Elegantně zapadnou do každé moderní domácnosti a doplní ji svým nenápadným designem a jednoduchými liniemi. Jejich hlavní devizou je to, že vašemu vínu poskytnou přesnou a konstantní teplotu skladování, přítmí a vlhkost, díky čemuž pak bude každá sklenička potěšením.
Tyto podmínky nemohou ani lednice, ani sklepní prostory domů nebo bytových jednotek poskytnout.
Volně stojící vinotéka Hyundai VIN 18 nabízí objem 48 litrů a úsporný příkon 50 W. Zajímavým prvkem jsou zrcadlově tónovaná dvířka. Vinotéka je vybavena drátěnými policemi, na které lze uložit až 18 lahví vína o maximálním rozměru 8 x 33 cm. Vnější rozměry vinotéky samotné jsou 35,5 x 65 x 51 cm.
Samozřejmostí je LED displej s dotykovým ovládáním a vnitřní osvětlení. Tichý chod bez vibrací zaručí polovodičový chladící systém. Teplotu uvnitř vinotéky lze nastavit v rozsahu 12-18 °C.
Nezbývá než se pohodlně usadit a vychutnat si své oblíbené víno v pohodlí domova. Se spotřebou 0,47 kW H/24 hodin se řadí do energetické třídy B Rádi si k večeru odpočinete u sklenky dobrého vína? Máte rádi svůj vlastní výběr vín, správné skladování a krásný design domácích spotřebičů? To vše se Vám podaří spojit s vinotékami Hyundai. Domácí vinotéky Hyundai jsou ideálním interiérovým doplňkem do všech kuchyní, bytů, domů nebo chat. Elegantně zapadnou do každé moderní domácnosti a doplní ji svým nenápadným designem a jednoduchými liniemi. Jejich hlavní devizou je to, že vašemu vínu poskytnou přesnou a konstatní teplotu skladování, přítmí a vlhkost, díky čemuž pak bude každá sklenička potěšením. Tyto podmínky nemohou ani lednice, ani sklepní prostory domů nebo bytových jednotek poskytnout. Volně stojící vinotéka Hyundai VIN 18 nabízí objem 48 litrů a úsporný příkon 50 W. Zajímavým prvkem jsou zrcadlově tónovaná dvířka. Vinotéka je vybavena drátěnými policemi, na které lze uložit až 18 lahví vína o maximálním rozměru 8 x 33 cm. Vnější rozměry vinotéky samotné jsou 35,5 x 65 x 51 cm. Samozřejmostí je LED displej s dotykovým ovládáním a vnitřní osvětlení. Tichý chod bez vibrací zaručí polovodičový chladící systém. Teplotu uvnitř vinotéky lze nastavit v rozsahu 12-18 °C. Nezbývá než se pohodlně usadit a vychutnat si své oblíbené víno v pohodlí domova.
Vinotéka
- Celkový vnitřní objem 48 l
- Energetická třída B
- Teplota nastavitelná v rozsahu 12 – 18 °C
- Kapacita 18 lahví
- Max. rozměr lahve 8 cm x 33 cm
- Modrý LED displej zobrazuje aktuální vnitřní teplotu
- Stylové dotykové ovládání je snadné a jednoduché
- Vnitřní LED světlo poskytuje příjemné prosvětlení vnitřní části při umístění v tmavém prostředí, nebo ve večerních hodinách
- Polovodičový chladící systém zaručuje tichý chod bez vibrací
- Spotřeba elektrické energie 0,51 kWH/24h
- Příkon 50 W
- Hlučnost < 38 dB(A)
Diskuze Vlastní vinotéka
Velikost písma:
Teď ale ty Vinotéky rostou jak houby po dešti, v každém městě jich je
5, ve větších městech fakt na každém rohu, i jsem už dost četla diskuze
o vinotékách, že by si chtěli založit atd…tak nevím, možná na tom
i prodělám co Už jich je moc, ale každopádně
bych to chtěla risknout
Za mě dobrá vinotéka musí mít :
1. dobrá vína
2. vínaznalou obsluhu, která ví co prodává a dovede nabídnout.
3. příjemné a ochotné vystupování personálu vždy a bez vyjímek.
4. něco navíc ( rozvoz vínado domu, věrnostní program, ochutnávky…)
@napresdrzku
píše:
V první řadě bych se pídil jak se daří té první. Od toho by se
odvíjelo vše ostatní. Za mě moc málo lidí na něco kvalitního, navíc
nepíšeš odkud jsi, jaká je tam kupní síla.. Jako na přivýdělek proč
ne, ale jinak mi dává vinoteka smysl ve větším městě a hlavně se budeš
dlouho prosazovat, musíš nabízet kvalitnější a hlavně ne krát tři cena
vína. A samozřejmě o nich něco vědět Pokud přemýšlís stačit litr za padesát
jako proč ne, ale tím se asi neuzivis.
Jsem kousek od Jindřichova Hradce, v létě sem zavítají i turisti nebo
lázeňáci. Jak se daří té první právě vůbec nevím a nevím jak to
zjistit Na výzvědy se mi tam nechce, tu
paní vůbc neznám
Tak my máme jednu oblíbenou, od které bereme nějaká vína – ale
většinu si jich vozíme ze zahraničí, no. Ale baví nás, když do té
„naší“ chodíme na ochutnávky atd., to si vždycky nějaký ten kartonek
odneseme (a ne jeden ) Když stáčená vína, tak jedině
neředěná (ale to je snad jasné), ačkoli tohle mi nepijeme… a pak aby byl
poměrně široký výběr, a to i mezi těmi lepšími víny. Nejen průměr,
který pije každý.
Hodně nalákat reklamou a opravdu třeba zmíněnými ochutnávkami…
hodně je pro mě důležité, jestli tomu majitel rozumí – dokáže opravdu
poradit podle toho, jaké mám požadavky, dokáže mi poradit např. i co
k tomu vínu prodávat atd. a umí o tom vínu mluvit…
@SarkaNovo
píše:
Jsem kousek od Jindřichova Hradce, v létě sem zavítají i turisti nebo
lázeňáci. Jak se daří té první právě vůbec nevím a nevím jak to
zjistit Na výzvědy se mi tam nechce, tu
paní vůbc neznám
Sednout si, ochutnávat, pozorovat. Doporučuji v době, kdy tam moc lidi
není a určitě se rozpovída. Třeba i o tom, co nechce říct, nebo si
postěžuje, jak kšefty nejdou.. Mně je to fuk, jsou to tvoje peníze
Příspěvek upraven
30.04.13 v 13:27
Určitě nikdy neředit vína vodou (měla jsem oblíbenou vinotéku dokud se
z vína nestala voda) Co jsem si tak všimla, vinotéky mívají
v nabídce slané preclíky atd. taky nabídku karaf, skleniček
k prodeji..
Ve vedlejším městě kde jsem žila je cca 5000-6000 obyvatel, jsou tu
2 velmi oblíbené vinotéky a pak asi 3 takové menší, jsou nové, takže
nemůžu posoudit.
V jedné z těch dvou nemají moc velkou nabídku vín a
ani mi ta vína příliš nechutnají, sice mají posezení ale já osobně
chodím do té druhé, tam sice posezení nemají ale je tam velký výběr
stáčených vín (cca 40), prodávají i lahvová vína, mají dárkové sady
vín nebo různé dárkové předměty (otvíráky, sklenice atd.). Také tam
prodávají různé slané věci k vínu, oříšky, brambůrky apod. Chodím
tam ráda, protože o tom vínu něco ví, takže když potřebuju poradit, tak
není problém, ceny jsou taky příznivé (za stáčené víno od 45 do
150 Kč za litr, dle kvality a odrůd) a velkou výhodou je, že mají
otevřeno každý den od 9 do 21 hodin, i o víkendech a to jsou určitě
tržby největší.
Nejlepší by bylo, kdybys napsala, jak to v té vinotéce vypadá a pak
můžeme přemýšlet o tom, v čem bys mohla být lepší. Pro mě je hodně
důležité, aby člověk co víno prodává o něm taky něco věděl a byl mi
schopen doporučit něco dle mých přání.
A co mi hodně vadí – v jedné z
„našich“ vinoték stáčí vína do flašek od mattonek a prostě
všelijakých různých vod a to mi přijde totálně nevhodné a
neprofesionální, když vím, že z toho už třeba někdo pil.
Je to blbost
ale vím i od známých, že jim to vadí, tak jen taková poznámka
A ten rozvoz vín, jak píše @dalimil je super nápad
@Verca1989
píše:
Ve vedlejším městě kde jsem žila je cca 5000-6000 obyvatel, jsou tu
2 velmi oblíbené vinotéky a pak asi 3 takové menší, jsou nové, takže
nemůžu posoudit. V jedné z těch dvou nemají moc velkou nabídku vín a
ani mi ta vína příliš nechutnají, sice mají posezení ale já osobně
chodím do té druhé, tam sice posezení nemají ale je tam velký výběr
stáčených vín (cca 40), prodávají i lahvová vína, mají dárkové sady
vín nebo různé dárkové předměty (otvíráky, sklenice atd.). Také tam
prodávají různé slané věci k vínu, oříšky, brambůrky apod. Chodím
tam ráda, protože o tom vínu něco ví, takže když potřebuju poradit, tak
není problém, ceny jsou taky příznivé (za stáčené víno od 45 do
150 Kč za litr, dle kvality a odrůd) a velkou výhodou je, že mají
otevřeno každý den od 9 do 21 hodin, i o víkendech a to jsou určitě
tržby největší.Nejlepší by bylo, kdybys napsala, jak to v té vinotéce
vypadá a pak můžeme přemýšlet o tom, v čem bys mohla být lepší. Pro
mě je hodně důležité, aby člověk co víno prodává o něm taky něco
věděl a byl mi schopen doporučit něco dle mých přání. A co mi hodně
vadí – v jedné z „našich“ vinoték stáčí vína do flašek od mattonek
a prostě všelijakých různých vod a to mi přijde totálně nevhodné a
neprofesionální, když vím, že z toho už třeba někdo pil. Je to blbost
ale vím i od známých, že jim to vadí, tak jen taková poznámka
Moc děkuju V té vinotéce co tu je je to
hodně malíčké, mají tam jen pultík, za ním výčep, kde točí 3 druhy
bílého a 2 druhy červeného, pak mají pár lahví dražších vín
(slámovky, archivní) a pár flašek okolo 80,–Kč. A malou ledničku se
sýry. Posezení žádné.
A otvírací doba je jen pondělí až pátek od 15 do 19 hodin
@SarkaNovo
píše:
Moc děkuju V té vinotéce co tu je je to
hodně malíčké, mají tam jen pultík, za ním výčep, kde točí 3 druhy
bílého a 2 druhy červeného, pak mají pár lahví dražších vín
(slámovky, archivní) a pár flašek okolo 80,–Kč. A malou ledničku se
sýry. Posezení žádné.
A otvírací doba je jen pondělí až pátek od 15 do 19 hodin
Ještě dodám, že paní co má tady tu vinotéku už jednu má, v městě,
které je odtud 15km a už ji tam má šestým rokem a tady si otevřela
další, je to tu asi rok
@Verca1989
píše:
A ten rozvoz vín, jak píše @dalimil je super nápad
Jj, to se mi taky líbí, ale jak by to fungovalo? Někdo by zavolal, že
chce dovézt domů třeba 4 litry stáčeného? Přesně nevím
@SarkaNovo
píše:
Jj, to se mi taky líbí, ale jak by to fungovalo? Někdo by zavolal, že chce
dovézt domů třeba 4 litry stáčeného? Přesně nevím
no, přesně tak. Nabídku dáš na net nebo do letáku…
Můžeš taky nabízet komplet zajištění vína na oslavy ( + třeba
zajistit someliéra, stylové soudky, dárkové balíčky… )
Je toho spousta co se dá v tomto podnikat, hlavní je nečekat na zákazníky,
ale jít jim naproti. Není nic horšího než být v obchodě pasivní, to je
cesta do pekel