Jíte houby? Nejhorší je smaženice

Houby v lese rostou jak z vody. Možná, stejně jako my, občas zatoužíte po houbové smaženici. Také vám ale po té klasické smaženici bývá těžko? Pokud je to váš případ, máme pro vás tip. Vyzkoušejte ji udělat po našem, tedy bez vajíčka. Nikdo nepozná, že to není ta „pravá“, pochutnáte si a nebude vám po ní zle.

Jíte houby? Nejhorší je smaženice

  • 1 balíček tofu natural
  • cca 3 hrnky pokrájených hub
  • 1 cibule
  • Sůl
  • Olej
  • Kmín
  • Sojová omáčka

Jak připravit smaženici z hub

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Na troše oleje orestujeme v pánvi na kostičky pokrájenou cibuli s trochou soli.
  3. Po pár minutách přidáme houby, posypeme kmínem a necháme restovat.
  4. Po chvíli přidáme bílé tofu, které rukou rozdrtíme na maličké kousky.

    Rozmačkané tofu bude mít konzistenci právě jako rozmíchané vajíčko a stejně tak bude i chutnat.

  5. Za občasného míchání restujeme asi 15 minut, podle druhu hub. Hřiby vyžadují delší tepelnou úpravu, holubinky apod. jsou rychle hotové.
  6. Ke konci ještě zakápneme sojovou omáčkou.

Obměna

  • Kdo by chtěl ještě dokonalejší verzi, může dát hned zkraje vařit do mírně osolené vody kousky dýně hokaido a do hotové smaženice je přidá. Uvařená dýně se rozpadne a chutí i barvou připomene vaječný žloutek.
  • Místo klasické soli můžete zkusit použít černou vajíčkovou sůl kala manak. Váš pokrm bude po vajíčkách nejen chutnat, ale také vonět 🙂
  • Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete použít žampiony, hlívu, hříbky mražené nebo sušené, které předem namočíte.

Kombinujeme

  • Nedáváme si talíř plný smaženice. Jsme tak naučení na tepelně upravenou zeleninu, že si bez ní jídlo už ani neumíme představit. Proto náš talíř se smaženicí je obvykle doplněn obilím, tepelně upravenou zeleninou, kouskem syrové a kvašené zeleniny.

Děti

  • Houby dáváme dětem cca od 1,5 roku, pro ty maličké nebudeme dávat tolik oleje, sojové omáčky a soli jako pro dospělé.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Jíte houby? Nejhorší je smaženice

Konzumace hub: co nejíst na houby, aby nám nebylo špatně, falešné mýty ohledně konzumace hub a proč jíst houby

Češi jsou, co se houbaření týče, na samotném vrcholu pomyslného žebříčku této outdoorové aktivity.

Svojí oblibou volně rostoucích hříbků a babek jsme v Evropě proslulí, a nejen od léta do podzimu, kdy je houbařská sezóna v plném proudu, se houby stávají součástí jídelníčku v mnoha rodinách.

Jaké jsou nutriční hodnoty hub, jaké mýty se pojí s jejich konzumací a proč bychom měli houby jíst, se dozvíte níže.

Mýtus spojený s konzumací hub

Zjevně nejrozšířenějším mýtem je teze, podle níž by se po konzumaci hub neměl pít alkohol, to ale není v naprosté většině případů pravda. Sklenička piva ke smaženici či vhodně zvoleného vína k jiným houbovým pokrmům Vám rozhodně neublíží.

Naopak hořčina a jemná perlivost piva zlepšují trávení. Mýty o škodlivosti alkoholu na houby souvisejí především s tvrdým alkoholem a jedovatými houbami.

Stejně tak při nadměrné konzumaci obojího současně se Vám může udělat nevolno, což ale může souviset více s alkoholem, nikoliv přímo jen s houbami.

Co se týče ohřívání hub, kdy je také často mylně upozorňováno, že ohřívat houby se v žádném případě nesmí, opět se jedná o mýtus. Platí zde stejná pravidla jako pro jiné potraviny. Pokud dodržíte hygienické zásady, pak není problém, když druhý den vytáhnete z lednice smaženici, polévku nebo omáčku s houbami, pokrm si ohřejete a sníte.

Co nejíst na houby

Jíte houby? Nejhorší je smaženice

Ve skutečnosti neexistují žádná pravidla, která by určovala, co můžeme nebo naopak nesmíme jíst na houby, obecně je ale doporučováno, vyvarovat se mléka, které by v kombinaci s houbami u jedinců s citlivějším trávením mohlo způsobit zažívací potíže. Mléko totiž není tekutina. Složením se jedná spíše o komplexní potravinu, která se natrávením srazí.

Nutriční hodnota hub

Většinu jejich hmoty tvoří voda a vláknina, proto je můžete konzumovat bez obav z nadbytečných kilogramů a jsou i vhodnou součástí redukčních jídelníčků. Jako zdroj základních živin ale nepřipadají v úvahu. Najdeme v nich i účinné mikroživiny a stopové množství léčivých látek, které ale z hlediska výživy nehrají roli.

Proč jíst houby

Houby obsahují množství minerálních látek a vitamínů, zejména vitamíny A, B a D, a minerální látky draslík, selen, hořčík, měď. Pravidelná konzumace hub zvyšuje odolnost imunitního systému proti infekci a chrání tělo před volnými radikály, které stojí za vznikem nádorového bujení a stárnutí organismu.

Kdo by se měl konzumaci hub vyvarovat

Pro malé děti a lidi, kteří mají problémy se žlučníkem, se houby příliš nedoporučují. Například takové dušené houby s kroupami, tedy kuba, je pro žlučníkáře poukázka k problémům, a i taková smaženice je velmi obtížně stravitelná. Jinými slovy, u hub platí více než kdekoliv jinde otázka rozumného množství a zároveň se doporučuje

Načerpejte inspiraci jak v kuchyni zpracovat houby

Nejlepší místa na sbírání hub

Jak by měla vypadat správná houbařská výbava

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Hřib kovář Hřib kovář může vyvolat zažívací potíže ve chvíli, kdy ho jíte syrový nebo nedovařený. Vyžaduje delší tepelnou úpravu, při níž jeho toxicita mizí. Podívejte se, jak s hřibem kovářem nakládat nejen v kuchyni, aby vám nebylo zle. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Hřib kovář (Boletus erytropus) je velmi, velmi chutná houba, kterou však musíte náležitě tepelně upravit. Také se tato houba nedoporučuje k sušení. Pokud si na něm chcete pochutnat, věnujte pozornost jeho přípravě. Nedbalosti byste mohli litovat.

Ten, kdo mlsně běhá kolem sporáku a nemůže se dočkat, až bude jeho smaženice či omáčka hotová, si koleduje o zažívací obtíže.

Řada jedlých hub je totiž za syrova nejedlá (václavky) nebo přímo jedovatá (čirůvka fialová, hřib koloděj, muchomůrka růžovka) a je u nich důležitá důkladná tepelná úprava.

Na stránkách České mykologické společnosti najdete doporučení, abyste tyto houby povařili alespoň 20 minut.

Další houby najdete v naší Encyklopedii.

Hřib kovář je velmi chutná houba, ale je potřeba ji pořádně povařit

Jak hřiba kováře poznáte?

Hřib kovář patří mezi tzv. modráky,tedy hřibovité houby, které v místě poranění rychle zmodrají. I když syrový způsobuje zažívací obtíže, ze zákona je možné ho prodávat na trhu.

  1. Má hnědý klobouk
  2. Má červeně zrnitý třeň (nohu)
  3. Má červené ústí rourek na spodní straně klobouku
  4. Když kousek odkrojíte, řezná plocha zmodrá
  5. Roste zejména v kyselých půdách v jehličnatých lesích

Hřib kovář na řezu zmodrá

Pozor, lze ho zaměnit s dalším modrákem, a to hřibem kříšťem, který je mírně jedovatý a velmi hořký. Hřib kříšť má šedobílý klobouk a citronově žluté ústí rourek a horní část třeně, která směrem dolů přechází v červenou.

Hřib kovář bývá nazýván také: cikán, červený hřib, dubovka, jedlový modrák, luháč, máčkový hřib, máčňák, modrák, mračínko, oheňák, počeček, podjalovčák, podlejščák, poteč, sinal, sladký modrák, sural a zaječí hříbek. Na Šumavě-Zadovsku je nazýván hřibem červeným.

Odebírejte také newsletter Primy FRESH. Každý týden do mailu dostanete sezónní recepty a nápady do kuchyně.

Další užitečné články o houbách:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Přežijte smaženici ve zdraví. Některé otravy mohou být zákeřné

Zřejmě nejznámější jedovatou houbou je muchomůrka zelená, kde se příznaky projeví poměrně rychle, nejčastěji v řádu hodin. Zrádnější jsou houby, které se běžně sbírají, ale příčinou problémů je nesprávná příprava.

Pavučinec plyšový

Odejdou vám ledviny a ani si nevzpomenete, že jste před čtrnácti dny jedli houby. Způsobit to může smrtelně jedovatý pavučinec, který naštěstí svým vzhledem ke sběru úplně neláká. Více o pavučinci plyšovém v našem Atlasu hub. 

I tak má své oběti. V Polsku dokonce byla v minulém století zaznamenaná hromadná otrava. Pokud máte v knihovně houbový atlas po dědovi, můžete u obrázku pavučince plyšového (nebo také kožnatky plyšové, jak se mu dříve říkalo) najít údaj „jedlý“. 

Hnojník inkoustový či třpytivý nekombinujte s alkoholem

Když si dáte smaženici z této houby a pak ji zapijete alkoholem, bude to mít opravdu nepříjemné následky. Tyto hnojníky obsahují látku podobnou antabusu.

Přehledně seřazené stovky hub nejen podle jména, ale i kategorií jako jedlé, nejedlé nebo jedovaté.

Nevolnost začíná pocením, brněním a končí úporným zvracením. Čím víc alkoholu, tím větší problém. 

Údajně není radno po hnojníkovém jídle pít alkohol dva až tři dny. Navíc jednou nevolností to nekončí. Kdo se v uvedeném čase napije alkoholu podruhé, bude zvracet znovu.

Lysohlávky můžete zaměnit s jedovatými čepičatkami

Některé lidi houbičkový výlet do změněného vědomí láká, jiné děsí. I podle toho ho popisují. 

Jedni v superlativech, druzí ve snaze zastrašit uvádějí i rizika, která nejsou podložená. V našem Atlasu hub najdete dva druhy, a to kopinatou a českou, obě mají jedno společné: považují se za halucinogenní.

Lysohlávky jsou podobné houbám, které rostou na podobných místech a jsou jedovaté. Typicky čepičatky nebo helmovky (výjimkou je helmovka tuhonohá). A ještě jedna věc – lysohlávky v košíku jsou přestupkem, ve větším množství dokonce trestným činem.

Po muchomůrce zelené selžou játra a ledviny

Otrava naší nejjedovatější houbou je zákeřná hned nadvakrát. Nejprve v tom, že se neprojeví hned. Lidem začne být zle obvykle po osmi až dvanácti hodinách po konzumaci. 

Nevolnost si pak člověk se snědenými houbami nemusí hned spojit. Když člověk vydrží, protrpí se nevolností ke zdánlivému zlepšení situace. 

A to je druhá zákeřnost, pocit úlevy postiženého ukolébá, myslí si, že je všemu zlému konec, a tak nevyhledá lékaře. Ještě v tuto chvíli by měl šanci na záchranu. Jinak následuje jaterní nedostatečnost, otok mozku, bezvědomí a smrt. Ta nastává pátý až šestý den po konzumaci.

Zrádné václavky

Cože? Václavky? Vždyť to je přece ceněná jedlá tržní houba. Václavka smrková roste především na smrku, vyznačuje se výrazně tmavě šupinatým kloboukem bez olivových tónů. Oproti tomu václavka obecná roste pouze na listnáčích.

Václavky potřebují alespoň dvacet minut tepelné úpravy. Obsahují totiž jedovaté látky, které se zničí teplem. Ostatně nejsou v tom samy. Dobře povařte i modrající hřiby a čirůvku fialovou.

Velké množství hub vám to může spočítat

Našli jste spoustu bedel, udělali si řízky a k večeři se jich přecpali k prasknutí, protože byly vynikající? A dali jste si je navíc s tatarkou?

Následná nevolnost nemusí znamenat, že byste si obalili muchomůrky. Prostě jste to přehnali se smaženým a váš žlučník vám to spočítal.

Jíte houby? Nejhorší je smaženice – Vitalia.cz

Prázdniny patří mezi období, kdy se většina lidí častěji než ve zbytku roku pohybuje v přírodě, a tedy i v lese, při jehož návštěvě je vítaným zpestřením sběr hub.

I když pravé houbařské žně přicházejí až v podzimních měsících, lze samozřejmě najít řadu chutných a jedlých hub při příznivém počasí také v létě, respektive vždy.

Jak říkával nestor tuzemské mykologie Miroslav Smotlacha – houby rostou pořád, někdy jsou ale daleko od sebe.

Sběr hub je ale jen prvním krokem ke zpestření našich jídelníčků. Tím druhým a pro gastronomii podstatným krokem je jejich úprava a konzumace.

Je přitom poměrně paradoxní, že tak tradiční houbařská velmoc, jako je naše země, je zatížena ohledně přípravy hub množstvím pověr a mýtů, které ve své podstatě omezují kulinářské využití těchto plodů přírody.

Pověry a mýty o konzumaci hub: Kombinace s alkoholem

Zjevně nejrozšířenějším mýtem je teze, podle níž by se po konzumaci hub neměl pít alkohol.

To skutečně nemá žádné opodstatnění, houba je vlastně druh vegetariánské rostlinné stravy, a i když houby obsahují některé specifické látky (třeba alkaloidy, které lze z hub izolovat a využít je k vybuzení halucinogenních účinků – například v případě muchomůrky tygrované), negativní reakce s alkoholem opakovaně nejsou potvrzeny.

Okruh možných rizikových jednotlivých druhů hub se naopak zužuje, ještě před několika lety se mělo za to, že potíže mohou nastat při kombinaci pokrmů z červených hřibů (kovář, koloděj) a alkoholu, nepotvrdilo se ani to.

Poslední rizikovou houbou, u níž by skutečně mohly zdravotní potíže nastat, tak zůstává hnojník, ten ale moc lidí nesbírá a navíc se zdá, že i v tomto případě se vliv kombinace s alkoholem přeceňuje.

Další mýtus je o skladování hub

Dalším mýtem je obava ze skladování pokrmů z hub do druhého dne. Ani to není pravda, pokrmy z hub lze skladovat za stejných podmínek a stejných reakcí v ledničce stejně jako veškeré možné omáčky, guláše a obecně pokrmy, pro které platila již zrušená vyhláška zakazující skladování „omáčkových jídel“.

Nutno připomenout, že zmíněná vyhláška byla plodem kreativity našich zákonodárců, kteří klasickým přístupem „papežštější než papež“ takto aplikovali do našich zákonů předpisy EU (viz např. Přiznejme si, že balené koblihy nám nenadiktoval Brusel).

Výsledkem bylo, že zejména hospodští a také část spotřebitelů nesmyslně likvidovali pokrmy, u nichž je dávno známo, že pokud se do druhého dne „rozleží“, (třeba svíčková nebo právě guláše), jsou ještě chutnější než bezprostředně po uvaření. Platí to často i pro houby.

Technická poznámka: zmíněná vyhláška již neplatí.

Minimum je dvacet minut

Většina mýtů přitom podle všeho pramení z negativních zkušeností z konzumace hub kvůli jejich nedostatečnému tepelnému zpracování. Houby by se přitom měly vařit, smažit nebo jinak tepelně upravovat nejméně dvacet minut, což je obecné doporučení, některé houby lze tepelně upravovat i kratší dobu, ale to už skýtá možná rizika.

Důvody delší tepelné úpravy jsou dva – jednak se teplem z hub odstraní některé rizikové látky, jednak houby změknou a jsou tak vhodnější ke konzumaci.

Samozřejmě jsou i houby, které lze, pokud je člověk dobře zná, a zejména, pokud nejsou vůbec napadeny plísněmi nebo různými svými predátory (hlavně jde o plže), konzumovat i syrové – takový ryzec syrovinka se dokonce právě z toho důvodu takto jmenuje.

Mýtus do třetice: Je ohlodaná houba jedlá?

Mimochodem skutečnost, že nalezenou houbu již nějaký v lese žijící živočich před námi ohlodával, není vůbec zárukou, že je houba jedlá. Celá řada tvorů je schopna bez jakýchkoli negativních projevů absorbovat látky, které jsou pro člověka škodlivé nebo dokonce toxické.

Smaženice je nejrizikovější

Zpět ale k tepelné úpravě. Pohříchu nejčastějším pokrmem z hub je smaženice, což je ale právě zároveň nejrizikovější typ pokrmu z hub.

Mimo jiné proto, že smaženice se připravuje obvykle v průběhu několika minut, což ale znamená, že doba tepelného opracování hub je krátká – a právě z toho mohou vznikat potíže.

A navíc, pokud je v narychlo připravené směsi na smaženici také mírně jedovatá houba, zůstanou v ní rizikové látky přítomny. Naopak delším tepelným opracováním lze jedovatost některých hub zcela odstranit, ale to ať raději nikdo nezkouší.

Nejvhodnější tepelnou úpravou hub je tak vaření, ostatně obdobně jako v případě celé řady dalších kulinářských surovin. Opět je vhodné připomenout, že houby v omáčkách či guláších se vaří relativně dlouho, což je nejlepší možná prevence možných potíží.

Galerie: Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají (čtěte více zde)

Okrajovat houby je chyba

Pokud při přípravě pokrmů používáme vlastními silami nasbírané houby, měli bychom se při sběru řídit především dvěma zásadami – jednak sbírat jen houby, o nichž bezpečně víme, že jsou jedlé, dále sbírat houby, které nejsou na žádné své části napadeny plísní.

Je obvyklou praxí, že se napadená část již v lese odkrojí, jenže i pro houby ale platí totéž, co pro jiné potraviny a suroviny – pokud je na nějaké části houba viditelně napadena, je prakticky jistě napadena i v místech, kde to ještě není vidět. Mnozí jedinci sice s konzumací hub zbavených částí napadených plísněmi nemají problém, pro mnohé to však naopak neplatí.

Výsledkem pak může být, že za případné zdravotní (hlavně střevní) potíže nemůže houba jako taková, ale sám konzument, který sní v pokrmu i její neviditelně napadané části, nebo ten, který nedojedenou stravu nechá do druhého dne třeba na kuchyňské lince vystavenou letní pokojové teplotě. Nebo ten, který navštíví po houbové večeři blízkou osvěžovnu, v níž zkonzumuje nadměrné množství alkoholu, který je pravým viníkem následujících zdravotních problémů, ačkoli ty se často v takovém případě svádějí na houby.

Houbová smaženice

  • Dajda15. 11. 2016 07:22:50 Odpovědět
  • spagetka15. 11. 2016 07:20:21 Ivana Ch: V tom s tebou souhlasím, každý dle své chuti, to by bylo dost nudné, kdyby všechno všem chutnalo stejně Odpovědět
  • Ivana Ch15. 11. 2016 06:04:06 Já taky do smaženice česnek nikdy nedávám, nechutná nám .Já ale česnek používám docela málo. To je ale naše věc. Bratrance manželka dělala smaženici vždycky s koprem.Maminčina kamarádka zase dělala smaženici s mrkví a strouhankou. Každý to děláme jinak a každý si na tom svém pochutná. Odpovědět
  • Jarda(neregistrovaná)27. 10. 2016 21:48:16 Odpovědět
  • Iva(neregistrovaná)29. 7. 2016 15:54:59 Odpovědět
  • Tomáš(neregistrovaný)14. 7. 2016 11:35:27 Odpovědět
  • Danca10. 4. 2016 18:23:30 spagetka: já taky dělám houby s česnekem. Připravuji je ale v tom případě bez vejce a smíchám je s uvařenými těstovinami, horké sypu parmazánem… Odpovědět
  • Miquel10. 4. 2016 18:20:05 spagetka: souhlas Odpovědět
  • spagetka10. 4. 2016 18:07:06 Miquel: no a u nás vždy s česnekem, prostě sto lidí, sto chutí…….. Odpovědět
  • Miquel10. 4. 2016 17:57:42 Použita mrazená směs hub, jinak smaženice se u nás doma dělala vždy bez česneku. Odpovědět
  • spagetka5. 4. 2016 13:35:39 Franta: k tomu mytí, čtěte komentář 22. 9. 2013 19:38:57 Odpovědět
  • magdalenka(moderátorka)5. 4. 2016 13:21:55 Franta: ja si myslím, že všetko čo konzumujeme, je potrebné pred varením umyť. Aj huby – nečistota, hmyz, slimáci… Odpovědět
  • Franta(neregistrovaná)5. 4. 2016 08:55:14 Docela obyčejná smaženice z hub. Samozřejmě, že je to moc dobré. Ale za těch asi 55 let co toto jím, jsem nikdy neslyšel, že by se houby umývaly. ÚPLNÁ BLBOST.!!!!!!!!!!!!!!! Odpovědět
  • Martina(neregistrovaná)6. 10. 2015 09:44:07 Teď jsem dovařila a první, co vypadlo z úst milované polovičky poté, co dostal svojí porci, bylo „sakra, to je dobrý“. 🙂 Takže recept můžu jen doporučit. Pokud se bojíte toho česneku a že vám přebije chuť hub, tak buďte v klidu. Pokud ho tam nedáte moc, tak to jen provoní a chuť nenaruší. Odpovědět
  • Ivana(neregistrovaná)6. 9. 2015 18:58:18 Ivuš – tak my doma třeba houby – nakrájené opravdu myjeme … hodíme do vody, vymácháme a pak trochu vymačkáme (přebytečná voda)… jinak dnes to jdu s tim česnekem zkusit, ale asi né moc, pač by to zřejmě přebylo chuť hub … Odpovědět

Kolik kalorií mají houby?

Houby letos rostou • Autor: iStock.com

Houby jsou oblíbené pro jejich osobitou chuť a vůni. Kdo by si nepochutnal na houbovém guláši či klasické smaženici. Oslovená lékařka Lucie Nováková uvádí, že v houbách najdeme hodně vlákniny s jiným složením, než mají zelenina či ovoce.

„Obsahují zhruba 26 procent nerozpustné vlákniny, ta působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Mají v sobě i vitamíny B, E, K a D a de facto mají nulové množství kalorií.

Jednou z hlavních látek, kterou v nich najdeme, jsou betaglukany, které najdeme hlavně v hlívě ústřičné,“ popisuje Nováková s tím, že zmiňované betaglukany snižují hladinu cholesterolu a stimulují naši imunitu.

V médiích se často objevují články o tom, že houby obsahují nulové procento kalorií, v podstatě je to pravda. Platí zde však jedno velké „ALE“. „Houby sice mají málo kalorií, ale záleží, jak se upravují.

Pokud si je dáme smažené, tak samozřejmě, že počet kalorií narůstá kvůli tuku,“ vysvětluje lékařka s tím, že jsou i těžce stravitelné. Rozhodně bychom tak neměli spořádat hrnec smaženice či kopec řízků.

Můžeme si způsobit nepříjemné zažívací problémy.

Recepty na pochoutky z hub najdete na webu recepty.cz.

Děti do tří let by je vůbec jíst neměly

Kdo by naopak jíst houby neměl? „Vzhledem k tomu, že houby zatěžují trávení, neměli by je jíst zejména senioři. Také bychom je neměli konzumovat před spaním. Vyvarovat by se jich měly i děti do tří let.

Děti do šesti by je měly konzumovat jen v omáčce či v polévce. Je to právě kvůli obsahu vlákniny, který u dětí může způsobit bolesti břicha a průjem,“ upozorňuje doktorka s tím, že i zde platí staré moudro – „všeho moc škodí“.

Ale takový vývar z hub neuškodí ani lidem, které trápí například žlučník.

Chcete vědět, jak poznáte jedovaté houby? Čtěte ZDE.

Léčivé účinky hub

S houbami je obecně spojená i řada mýtů. Jeden z těch nejrozšířenějších hovoří o tom, že se na ně nemá pít alkohol. Podle námi oslovené odbornice je to ale pravda jen částečně.

Na houby bychom neměli konzumovat hlavně tvrdý alkohol, pokud si jej navíc dáme i s méně jedovatou houbou, můžeme účinnost jedu ještě zesílit.

Alkohol se samozřejmě odbourává v játrech a většina jedů právě játra ničí.

Takže dejte si pozor na to, co sbíráte, a jako prevenci si raději panáka před smaženicí nedávejte. Možná vás překvapí, že houby nedělíme jen na jedlé a nejedlé.

Třetí skupinu totiž tvoří houby léčivé, mezi které patří třeba oblíbená hlíva ústřičná. Obsahuje totiž lovostatin, který snižuje hladinu cholesterolu. Hlívu najdeme i v českých lesích na odumřelém dřevu.

Dá se ale pěstovat i doma například na slámě či na pilinách. Mezi léčivé houby patří i žampion mandlový či korálovec ježatý.

Jsou houby radioaktivní?

Dalším mýtem je, že houby jsou vysoce radioaktivní. Radioaktivita byla skutečně zvýšená po jaderném výbuchu v černobylské elektrárně v roce 1986.

Přesto radioaktivita nebyla tak vysoká, aby bezprostředně ohrozila zdraví člověka. Nicméně poločas rozpadu cesia je 30 let.

Takže hodnoty radioaktivního záření jsou v současné době podle Státního ústavu pro jadernou bezpečnost už v pořádku.

Pokud byste se přesto báli jejich radiokativních účinků, nabízí odborníci osvědčený recept. Ponořte sušené houby do studené vody se solí a nechte půl hodiny ustát. Vodu pak sceďte.

Podle intenzity tmavého zabarvení vody se pozná, kolik asi obsahuje cesia, protože se tento prvek váže na barvivo z hub.

Houby několikrát propláchněte, obsah cesia tak můžete snížit až dvacetinásobně. 

Sběr lanýžů je v Česku zakázán

Blahodárné účinky pro náš organismus má i pod zemí rostoucí lanýž. Podporuje totiž imunitní systém a pročišťuje lidské tělo od škodlivých látek. Je to ale i silné afrodiziakum a podporuje plodnost u obou pohlaví.

U matek pak podporuje tvorbu mléka. Obecně je pak blahodárný i pro funkci ledvin, jater a žaludku. Lanýže sice rostou i v Čechách, ale nechte si na ně zajít chuť, tak lehko k nim nepřijdete. Jejich sběr je totiž v tuzemsku zakázán zákonem.

A jejich cena z dovozu je závratná.

Jak vyrazit na houby a nevrátit se s prázdnou? Čtěte ZDE.

Autor: Daniel Mareš

Sbírání hub je český fenomén, jíst by je ale neměl každý

Foto: EduardSV, Shutterstock.com

Vyrazit do lesa na houby je balzám na duši, který prospěje každému. Houbovou omáčku nebo smaženici z nasbíraných pokladů lesa už by ovšem každý jíst neměl. Houby patří mezi hůře stravitelné potraviny a někomu mohou doopravdy přitížit.

Osudovou se vám může stát nejen neznalost hub. I jedlé houby každému nesvědčí. Existují sice triky pro jejich lepší stravitelnost, někdo by si je měl ve jménu vlastního zdraví raději odepřít.

Koho se zdravotní omezení netýkají, může s houbami mnohé získat. Jsou bohatým zdrojem tekutin, v čerstvých houbách je až 92 % vody, což významně přispívá k pitnému režimu.

Na bílkoviny jsou houby chudé, sacharidů obsahují asi 4 %, tuků pak kolem 3 %. Prospívají i díky obsahu vlákniny a antioxidantů.

Z vitaminů vám poskytnou A, B1, D, biotin nebo niacin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a přispívá k hormonální rovnováze.

Z minerálů pomohou doplnit fosfor, draslík nebo zinek. Právě s draslíkem ale opatrně. Pomáhá, ale při nadměrném množství může škodit.

Nejvíce ho v sobě mají sušené lišky, sušené i čerstvé hřiby a čerstvé žampiony.

I když vám zle nedělají, hub si dopřejte zhruba jednu hrst, větší množství může vyvolat zažívací potíže, ale i nebezpečnou hyperkalémii, tedy zvýšit hladinu draslíku v krvi.

Foto: Andrew Pustiakin, Shutterstock.com

Lišce obecné by se kvůli vysokému množství draslíku měli vyhýbat především ledvináři

Pokud se hladina draslíku v krvi příliš zvýší, konkrétně nad 5,4 mmol/l, přicházejí pocity slabosti, bušení srdce, pocit obrny či ochrnutí svalů, zejména jazyka a okolí úst. Hyperkalémie může vyvolat i srdeční arytmii a dokonce i zástavu srdce.

„Obzvláště lidé, kterým selhávají nebo selhaly ledviny a jsou na dialýze, by se měli mít při konzumaci hub na pozoru a ve dnech dialýzy je zcela vynechat.

Houby obsahují mnoho tělu prospěšných látek, ale dialyzovaní pacienti musejí při jejich konzumaci zohlednit obsah sledovaných minerálů,” říká Dana Sasaková, nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius NephroCare.

Zvýšeně vás ale nemoc ohrožuje také pokud jste po chemoterapii, při popáleninách či překyseleném organismu.

Překyselený organismus je nebezpečnější, než si myslíte. Jak to napravit? 

Některé houby mají mimořádný zdravotní účinek, dokonce se označují jako léčivé. Rostou ale převážně v Asii. Tou nejzdravější, která roste volně i v naší přírodě, je hlíva ústřičná.

Obsahuje pleurotin, který má antibiotické účinky, chrání ale i před vznikem krevních sraženin.

„Přírodní látky obsažené v hlívě ústřičné dále podporují zlepšení metabolismu, přirozenou regeneraci buněk, obranyschopnost organismu, snižují hladinu cholesterolu, pomáhají odstraňovat únavu a stres,“ vysvětluje doktor Tomáš Arndt z webu Pro zdraví.

Foto: NatalyaBond, Shutterstock.com

Hlívu ústřičnou najdete v listnatých lesích a je z našich hub nejzdravější

Jistě znáte rčení „saje jako houba”. Houby mají mimořádnou schopnost do sebe nasávat látky ze svého okolí, proto je nikdy nesbírejte u frekventovaných silnic či elektráren. Takové v sobě koncentrují obrovské množství těžkých kovů – olova, rtuti či arzenu.

Kvůli stravitelnosti si houby vychutnejte spíše přes den než večer, aby je vaše trávení stihlo zpracovat. Nezapíjejte je alkoholem, to trávení zbytečně přetěžuje, zejména slinivku (jaké potraviny neprospívají slinivce?).

Jíst by je vůbec neměly děti do tří let a starší lidé. Záleží i na formě, v jaké je konzumujete. Nejhorší jsou houby sušené, naopak nejlépe si trávení poradí s těmi konzervovanými, dušené a vařené bývají obvykle dobře snášené.

O potíže si koledujete s houbami, které jsou zapařené, chytly plíseň, nebo byly zmrazené za syrova.

K lepší stravitelnosti můžete pomoci použitím vhodného koření, při vaření nezapomeňte na kmín a sůl, pomůže i jedlá soda.

Hodí se jako hlavní ingredience, třeba v oblíbené smaženici. Poslouží dobře i jako náhražka masa, například v omáčce, jako řízky, při grilování nebo v hamburgerech. Oživí polévku i salát, houby můžete i sušit a používat jako aromatické koření. Do zásoby na zimu se skvěle hodí naložené.

Rozeznáte od sebe jedlé a jedovaté? Zkuste si náš kvíz! 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector