Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý

Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý

Hamburger anebo maso v housce patří mezi zdánlivě moderní jídla. Známe je z prodejen rychlého občerstvení a povětšinou nechybí ani na různých grilovačkách. Hamburger však má svou historii a zároveň je toto jídlo natolik variabilní, že jej můžete spatřit v řadě více či méně zdravé variantě. Jak si připravit skvělý hamburger přímo doma? A co takový bezlepkový hamburger nebo zeleninový hamburger?

Pro mnohé bude jistě překvapením, že hamburger nepochází tak docela z Ameriky, ale inspirace pochází z Německa – z města Hamburk. Právě zde totiž byl rozšířen chov dobytka a maso, které se neprodalo včas se muselo rychle zpracovávat. Mlelo se, kořenilo a opékalo do placiček.

V té době však bez pečiva! Prostřednictvím migrantů se hamburgery logicky přesunuly i do Ameriky, kde si rychle získaly své fanoušky. Výhodou byla rychlá příprava a možnost „teplého“ jídla i pro ty nejchudší. Hlavními odběrateli tak byli dělníci, kteří si během krátké pauzy kupovali „placičky“ u pojízdných stánků. V tuto chvíli však měl hamburger namále.

Plátek mletého masa se špatně jedl ve stoje a v rychlosti. Naštěstí někoho napadlo vstrčit chutný kus masa mezi dva chleby a problém byl vyřešen. Postupně se z chleba stala typická houska a časem se přidával salát, rajčata, cibule, sýr, slanina, kečup, majonéza… Zkrátka každý dle své chuti. K největšímu rozmachu pak došlo ve 40.

letech, kdy bratři McDonaldovi otevřeli „bar s okénkem“ u silnice.

Hamburger: Základní recept

Pokud byste se vydali na tour po milovnících hamburgerů tak zjistíte, že každý má svou tajnou přísadu, která právě ten jeho hamburger činí tím nejlepším. Je pravda, že kvalitní hovězí maso, které je základem klasického hamburgeru je značně variabilní. Nicméně existují určitá pravidla, která je dobré alespoň zpočátku dodržet.

Základem je kvalitní mleté hovězí maso (nejlépe chutná klasický hovězí krk, lze použít i hovězí zadní) a víceméně „nic víc“. Do hamburgerů nepatří mouka ani strouhánka! Překvapením může být, že hamburgery se dochucují (sůl, pepř, byliny) až těsně před vložením na pánev.

Co do hamburgeru? Skvělým doplňkem je například zkaramelizovaná cibule (nakrájejte cibuli na plátky a opečte na pánvi s trochou oleje a lžící medu).

Typickou zeleninou je ledový salát, rajčata (nikdy patky), případně nakládané okurky. Housky zahřejte nebo lehce opečte na suché pánvi a poté pomažte kečupem, případně hořčicí nebo dresinkem.

K hamburgeru můžete přidat i rozpečený sýr, případně slaninu.

Hamburger: Jak připravit maso?

  1. Maso očistěte od větších blan a šlach a poté namelte nahrubo. Naším tipem je nechat ho chvilku v mrazáku, mletí je pak jednodušší.
  2. Rozdělte porce (počítejte 150–200 g/osoba) a opracujte maso. Hrubá síla se v tomto případě počítá.

    Důležitým krokem je tzv. obouchání masa. Jakmile máte maso rozdělené na jednotlivé porce, vytvarujte kuličky a doslova s nimi silou bouchejte o prkénko. Zajistíte, že se maso krásně spojí a na grilu či pánvi se nerozsýpá. Při více porcích použijte hnětáky na těsto (max 2 minuty).

  3. Vytvořte hamburgery.

    Klasický hamburger je poměrně „vysoká“ záležitost. Zapomeňte na ty z fastfoodů. Rukama nebo speciálním tvořítkem na hamburgery vytvořte placičky (klasická výška je 1–1,5 cm) s jemným ďolíčkem uprostřed. Ten slouží k tomu, aby se maso nanafouklo a dobře propeklo.

  4. Koření až před vložením na gril/pánev.

    Sůl, pepř, byliny, „tajná přísada“ až naposled, těsně před vložením masa na gril či pánev. Jinak maso pustí šťávu dřív, než potřebujete. Chladné placky dejte na rozehřátou pánev se silným dnem a pečte z obou stran cca 3 minuty, na závěr pak ještě 3 minuty na té první. Správný hamburger je uvnitř lehce narůžovělý.

    Pokud je máte raději více opečené, přidejte ještě 1-2 minuty.

Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý

Bezlepkový hamburger aneb i zdravě

Výhodou „opravdových“ hamburgeru je, že samotné maso je bezlepkové. Na rozdíl od karbanátků či sekané se do hamburgerů nepřidává mouka ani strouhánka. To jediné, co tedy musíte řešit je „houska“.

Na trhu je v současné době řada bezlepkových výrobků a mezi nimi i bezlepkové housky. Hamburger však můžete pojmou i netradičně.

Místo housky lze použít například větší vrstva ledového salátu, půlky papriky nebo například placičky z bramborového či kukuřičného těsta.

Zeleninový hamburger: Hamburger z červené řepy

Na hamburger nemusí rezignovat ani vegetariáni. Ti mohou vsadit například na červenou řepu, cizrnu anebo mrkev. V podzimním čase je skvělý například hamburger z červené řepy.

Co potřebujete na 4 burgery: 2 středně velké předvařené červené řepy, 100 g namletých ovesných vloček, 1 lžíce hořčice, sladká paprika, nastříhané listy šalvěje, 1 menší cibule, 2 žloutky, sůl pepř (na dozdobení pak cca 80 g modrého sýru a listy ledového salátu, případně zkaramelizovaná cibule). Zdravou verzi můžete podpořit i avokádem či ředkvičkami.

Postup: Najemno nastrouhejte červenou řepu a přes sítko vymačkejte přebytečnou tekutinu. Přidejte najemno namleté ovesné vločky, cibuli, žloutky a koření dle chuti.

Vše promíchejte a vytvořte hutnější těsto. V ruce vytvarujte silnější (cca 1,5 cm) placičky a pečte z obou stran. Poté přidejte plátek modrého sýra, případně karamelizovanou cibulku.

Housky můžete potřít dresinkem z medu a hořčice.

Autor: Markéta Palatin

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,… více o tomto dni Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,… více o tomto dni Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé… více o tomto dni Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé… více o tomto dni Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den… více o tomto dni Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den… více o tomto dni Jídlo pro puberťáky: I hamburger s kečupem může být zdravý Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se… více o tomto dni
Taky míváte úplně nejvíc blbý dny, kdy se všechno sere v pravidelnejch intervalech? Zrovna dneska při venčení v lese jsem myslela, že vylítnu z kůže… Vlastně mi to celý přišlo, jako by to bylo snad naplánovaný, bo co. Mi neřikej, že žádnej osud neexistuje! To náhody podle mě nejsou…

Desatero rodičovských hříchů: Víte, čím krmíte svoje děti?

Večer jste unavení z práce a ratolest má hlad. Připravit dítěti pokrm z čerstvých surovin? Mnohem pohodlnější je podstrojit mu polotovar. Dítěti navíc rychlé jídlo chutná a je spokojené. Je vám tahle scéna povědomá? Pak zbrzděte! Tady jde do tuhého.

Malým dětem by v žádném případě nemělo být nabízeno smažené jídlo jako hranolky, smažené sýry, vepřové prorostlé řízky, ani uzeniny v podobě párků nebo suchých salámů.

To samé platí o sladkých nápojích, čokoládě a sušenkách, které můžou za návyk na sladké, kazivost zubů nebo vznik obezity.

Obyčejně taky obsahují umělá barviva a sladidla, a těm by se nejen děti měly vyhýbat,“ říká pediatrička a alergoložka Stanislava Macháčková z nemocnice Náchod. Podle ní platí u těchto potravin jednoduché pravidlo: Čím méně je dáváte dětem, tím lépe.

Deset stravovacích hříchů

Rybí prsty

Ve strouhance obalené, na oleji smažené, pravé maso neviděné. Některé rybí prsty mají jen 14 % masa, zbytek tvoří mouka, škrob a voda.

Čím je nahradit: Místo rybích prstů můžete obalit čerstvé rybí filety a osmažit je na rostlinném oleji. Po usmažení z nich vysajte přebytek oleje ubrouskem. Malým trikem, jak snížit obsah tuku, je sundání usmaženého trojobalu ze spodní části rybího filetu. 

Pizza

Polotovar z mrazáku hodíte do trouby a za 15 minut je večeře na stole. Jenže výživová hodnota se rovná nule. Těsto, salám a sýr jsou snadnou cestou ke kilům navíc a obsahují zbytečně moc soli.

Čím ji nahradit: Správně zvolená pizza v dobré pizzerii, kde se vaří z čerstvých surovin, potomkovi čas od času neuškodí. Doma mu místo ní můžeme zapéct celozrnný pita chléb s rajčatovou omáčkou, zeleninou a sýrem. Je to zdravé a rychlé.

Hamburger

Smaženému karbanátku v nadýchané bulce odolá jen málokterý školák. Obsahuje ale obří porci kalorií a živočišného tuku, který může zvýšit hladinu cholesterolu v těle. Navíc u mletého nemáte jistotu, kolik masa v něm doopravdy je a z čeho se přesně skládá.

Čím ho nahradit: Domácí hamburger může být v podstatě zdravým jídlem. Použijeme spoustu čerstvé zeleniny, celozrnnou bulku a kvalitní kečup (existují i kečupy slazené jablečnou šťávou). Místo masa můžete použít i marinované tofu plátky – věřte nebo ne, dětem takto upravené chutnají!

 Párek v rohlíku

Jídlo neobsahuje žádnou vlákninu, takže je po něm brzy hlad. Navíc párky se často vyrábí ze strojově odděleného masa, které je plné kůže, rozemletých kostí a šlach.

Čím ho nahradit: Chuť párku v rohlíku je tak jedinečná, že dítě těžko ošálíme nějakou náhradou. Můžete však použít bio párky, které jsou sice o něco dražší, ale obsahují méně Éček. Nebo zkuste sójové párky, které chutnají podobně. Místo bílého rohlíku zvolte celozrnný a nezapomeňte přidat zeleninový salát.

Hranolky

Jsou zásobárnou přepáleného tuku a nasycených mastných kyselin, které můžou způsobit cévní onemocnění. Obsahují minimum živin, takže jsou skutečnou pohromou pro zdraví dětí i dospělých. Děti je často baští s porcí kečupu nebo majonézy, čímž se energetická hodnota zvyšuje.

Čím je nahradit: Samotné brambory obsahují řadu přínosných látek, problém je však ve smažení na nekvalitním tuku. Zdravější variantu připravíte z čerstvých brambor nakrájených na hranolky a upečených v troubě s trochou oleje. Pečené hranolky jsou chutnější, když je necháte půl hodiny máčet ve vodě s několika lžícemi octa, a pak důkladně osušíte.

Smažený sýr

Smažený eidam obalovaný ve strouhance v kombinaci s majonézou nebo tatarkou patří mezi vražedné kombinace. Obsahuje příliš velké množství transmastných kyselin a karcinogenních látek, které vznikají ze smažení.

Čím jej nahradit: Děti milují strukturu teplého sýra, ale tu jim můžete dopřát i tak, že zapečete plátky celozrnného chleba se sýrem navrch. Sýrem můžete také naplnit třeba rajčata či papriky a zapéct v troubě.  

Špagety s kečupem

Tohle jídlo dítěti z nutričního hlediska nic nedá, protože má jen minimum bílkovin a vitaminů. V podstatě jde o mouku smíchanou s cukrem. Děti přitom potřebují ke správnému vývinu dostatek cenných látek a minerálů.

Čím je nahradit: Těstoviny z bílé mouky nahraďte kvalitními celozrnnými těstovinami, pro začátek je můžete míchat půl na půl, než si děti zvyknou na jinou chuť. O kečup se děti obvykle nenechají ošidit, tak alespoň použijte ten kvalitní s vysokým podílem rajčat a jídlo zakápněte extra panenským olivovým olejem. Pokud máte trochu času, uvařte domácí omáčku z čerstvých rajčat, kterou pro děti přislaďte.  

Limonády

Dva litry sladké sycené limonády obsahují až 40 kostek cukru! Kromě toho jsou většinou slazené a ochucené nápoje doslova nabité konzervanty, ochucovadly, umělými barvivy a sladidly, které můžou způsobovat hyperaktivitu.

Čím je nahradit: Ideální pro dítě je voda, a proto je nejlepší jim od samého začátku nedávat slazené nápoje (ani čaj). Pokud už dítě sladké nápoje vyžaduje, tak můžete ředit 100% džusy vodou a ze začátku doslazovat třeba medem či hnědým cukrem.

Zmrzlina

Děti zmrzlinu milují, jenže ledová smetanová pochoutka obsahuje spoustu cukru, rostlinného tuku a chemických přísad, například umělých barviv, které jsou pro děti absolutně nevhodné.

Čím ji nahradit: Na zmrzlině není dobré šetřit. Ta pravá zmrzlina z mléka či smetany jednou za čas neuškodí, ale ještě zdravější verzi si můžete připravit pomocí formiček na nanuky, do kterých použijete rozmixované ovoce trochu oslazené hnědým třtinovým cukrem.

 Instantní polévky

Písmenkové polévky z pytlíku děti baví, jenže jsou plné glutamátu sodného a umělých ochucovadel a soli. Pro děti naprosto nevhodné látky, které můžou způsobit zažívací potíže.

Čím je nahradit: Instantní polévky patří pod stan, ne na stůl! Domácí zeleninová polévka je hotová za chvilku, a pokud dáváte přednost masovému vývaru, tak ho navařte dopředu a zamrazte.

Zajímavá fakta o hamburgerech a recept od Pohlreicha | Žena.cz

Velkým hitem se v posledních dvou letech stal domácí hamburgery. Zdeněk Pohlreich ukázal Čechům, že zdravý burger si může každý připravit doma – na grilu, s kvalitním masem i receptem. Přinášíme zajímavosti a vtipná fakta o fenomenálním pokrmu.

Jak proměnit nezdravou pochoutku v normální pokrm, který zasytí a nezanese cévy zbytečným tukem? Chce to kvalitní hovězí maso a správný postup při grilování.

Původ nehledejte v USA

A odkud vlastně pochází název slavných hamburgerů? Sekané hovězí bylo během 19. století v německém Hamburku velmi populárním jídlem. Steak se později stal typickým jídlem německých přistěhovalců, kteří emigrovali do Spojených států. Tento pokrm se rychle rozšířil i v New Yorku, protože se maso používalo jako výplň do pečiva a mohlo se jíst během chůze.

Vnímání mletého masa v housce

Na přelomu 20. století, byly burgery považovány za méněcenné jídlo, které se však těšilo velké oblibě mezi dělníky. Ti si ho často vychutnávali v jídelnách postavených blízko továren. Tomuto pokrmu výrazně pomohl rapidní nástup automobilové dopravy. Mnoho řidičů si tak začalo zvykat na rychlé jídlo, které si mohli vzít s sebou do auta.

Věděli jste, že..

Jaká „NEJ“ si už tato pochoutka za dobu své existence získala? Čísla, která vás překvapí!

  • Nejdražší burger z hovězího masa, který je zapsaný v Guinessově knize rekordů, byl servírován v newyorské restauraci Serendipity 3. Stál 7188 Kč a jmenoval se Le Burger Extravagant.
  • Největší porce na světě, která je k dostání, váží 84,3 kg a lze ji nalézt v jídelníčku Mallie 's Sports Grill & Bar v Michiganu. Nazývá se Absolutně vtipný burger, a jeho příprava trvá 12 hodin. Poprvé byl servírován 30. května 2009.
  • Za cenu 18930 Kč si v kasinu Paris Las Vegas můžete objednat luxusní porci, která je vyrobená z exkluzivního japonského hovězího masa Kobe a humrů z Maine. Navíc je politý karamelizovanou cibulkou. Zbývající ingredience tvoří sýr Brie a prosciutto.

Náš tip: Jak na dokonalé hamburgery? Radí odborník

  • Šéfkuchař Daniel Boulud vytvořil složitý pokrm, který se skládá z několika vrstev svíčkové, foiegras a žebírek na víně. Pokrm měl připomínat typický burger, jaký známe z fast foodu. V sezóně se navíc podává s lanýži.
  • Dne 2. září 2012 vyrobili v resortu Black Bear Casino v Minnesotě rekordní slaninový cheeseburger, který vážil 914 kg. Tento rekord je potvrzen i v Guinnessově knize rekordů.
  • V Las Vegas mají restauraci s názvem HeartAttack grill, kde nabízejí jídlo s názvem Čtyřnásobný bypass. Burger váží téměř jedno kilo a jeho jméno vzniklo díky faktu, že je nezdravý. Restaurace je známá tím, že své jídlo považuje za nezdravé a dovoluje lidem, kteří překročili váhu 160 kg, jíst zdarma.
  • Pokud bychom vedle sebe dali všechny hamburgery, co se sní v Americe za rok, dalo by to délku, která se 32x rovná obvodu zeměkoule.
  • Poprvé se tato oblíbená pochoutka začala prodávat v rychlém občerstvení Louis Lunch v roce 1921.
  • Nejznámější fast food, který najdeme po celém světě, prodá více jak 75 porcí každou sekundu.
  • Maso v housce by mělo mít minimální tloušťku jako balíček karet.
  • Sonya Thomas je rekordmankou v pojídání této hovězí dobroty. Snědla čtyřkilovou porci za 27 minut.

Recept na hamburger přímo od Pohlreicha

  • Skvělý recept přímo z rukou Zdeňka Pohlreicha.
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Teplota: přímý vysoký žár 230-290 °C
  • Připravte si:
  • 750 g mletého hovězího masa
  • 20 g zeleného pepře
  • 20 g čerstvého tymiánu, nasekaného
  • 6 ml worcestrové omáčky
  • 15 g francouzské hořčice
  • mořskou sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 6 housek na hamburger
  • 100 g listů rukoly
  • 1 cibuli, nakrájenou na plátky
  • 3 rajčata, nakrájená na plátky
  • kečup, majonézu, dip nebo prostě to, co máte rádi

Foto: Žena

Pusťte se do toho:

  1. Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte.
  2. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice.
  3. Připravte gril na přímé grilování. Maso grilujte 
3-5 minut z každé strany.
  4. Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.
  5. Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj maso, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.

Máte i vy nějaký skvělý recept? Napište nám o něm v diskuzi pod lčánkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  1. Recepty z nedělního grilování přímo od Pohlreicha
  2. Autonehoda mi zachránila život. Odhalila rakovinu
  3. Co (ne)dělat, aby parfém dlouho voněl

  Video Mohlo by Vás také zajímat: K testování školáků nemáme žádné informace, velmi se toho obáváme, říká Jirásko | Video: Michael Rozsypal

Jak nahradit kalorická jídla z koupališť zdravějšími variantami

Oblíbený langoš je kalorickou bombou. Foto: Profimedia.cz

Pokud chcete zůstat zdraví a štíhlí, předem si naplánujte, co budete jíst a jaké jídlo si zabalíte s sebou.

„Samozřejmě není nutné, abyste se drželi striktně zdravého způsobu stravování, ale pamatujte, že čím více odbočíte od svého klasického jídelníčku, tím těžší bude návrat do reality.

Přebytek kalorií sice můžete částečně spálit vhodně zvoleným sportem, ale pokud budete baštit celé léto na koupališti smažené hranolky, vaší postavě to neprospěje.

Burger běžné velikosti průměrná žena spálí za hodinu běhu nebo hodinu a půl kruhového tréninku,“ upozorňuje trenérka Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Zkuste se tedy alespoň zaměřit na zdravější varianty jídel ze stánků. Většina stánků na koupalištích má například v nabídce hamburgry, což je potravina, po které se dá dokonce úspěšně hubnout. Jenže není hamburger jako hamburger.

„Hamburger připravený z kvalitního masa, celozrnné housky, s minimem dresinku a s dostatečným množstvím zeleniny představuje vcelku plnohodnotný pokrm. Stejně tak domácí hranolky,“ vysvětluje nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

Ve stánku na koupališti ovšem obvykle dostanete tu méně zdravou variantu – tučné maso, rychlé cukry z bílého pečiva, dresink (cca 970–1250 kJ). Chcete-li si hamburger ze stánku přesto dát, snězte pouze polovinu pečiva, vynechejte dresink a objednejte si porci salátu navíc. Dostatečně se napijte čisté vody.

V případě hranolků požádejte o to, aby vám je nesolili, a pokuste se vysát přebytečný tuk z oleje papírovým ubrouskem. Pokuste se nesníst celou porci, 100 g smažených hranolků obsahuje přibližně 1220 kJ.

Vynechte kečup a tatarku. Pokud si nedokážete hranolky bez soli a kečupu ani představit, vyměňte je za grilované maso s pečivem, najdete-li tento pokrm v nabídce.

Hlavním problémem jídel ze stánků na koupalištích je způsob jejich přípravy. Co se týká langoše, jde o skutečnou kalorickou bombu.

„Tučné, smažené kynuté těsto à la langoš, v lepším případě jen s česnekem, v horším případě s tatarkou a pořádnou dávkou sýra, obsahuje 500–1000 kalorií. Dietnější varianta této pochoutky neexistuje, snad jen omezení přísad, proto bych jej z jídelníčku zcela vypustila,“ radí Monika Bartolomějová.

Sýr je možné připravit i ve zdravější variantě, ale bez smažení, což vám ve stánku na koupališti neudělají.

„Cokoliv komerčně smaženého je kalorická bomba. Smažený sýr je vysoce kalorický. Obsahuje zhruba 1047 kcal. Kromě toho při smažení vznikají látky, které ve vysokých koncentracích poškozují nervový systém v těle,“ varuje Bartolomějová.

Jak se ubránit chuti na nezdravé potraviny

Kateřina Hollerová je o něco shovívavější. Podle ní je fajn se občas odreagovat, přestat v hlavě počítat kalorie, uvolnit se a prostě si jídlo vychutnat.

„Na množství smažených pokrmů si však dejte pozor. Lepší variantou je burger. A na čím dál více místech lze zakoupit i grilovaný hermelín. Samotný sýr je sice tučný, ale není tam navíc tuk ze smažení ve strouhance. Dejte si ho se zeleninou bez pečiva,“ doporučuje trenérka.

Milovníky zmrzliny asi nepotěší informace, že polovina šálku zmrzliny může obsahovat až 380 kilokalorií a 22 g tuku. Některé druhy zmrzliny mohou mít dokonce až 720 kalorií a 28 g tuku. Podle nutriční specialistky se však zmrzlinové pochoutky nemusíte zcela vzdávat.

„Zmenšete porce nebo raději volte tvarohové zmrzliny, sorbety či ovocné dřeně, které mívají pod 150 kalorií na porci,“ radí Bartolomějová.

Jak dlouho tělu trvá, než spálí kalorie z nezdravého jídla

V tom nejlepším případě dejte přednost vychlazenému ovoci nebo zelenině. „Na koupalištích se začínají docela často objevovat jahody nebo kousky melounu,“ upozorňuje Hollerová.

Neslazená voda je k dispozici snad všude a kromě toho, že po ní nepřiberete ani deko, dokáže i nejlépe zahnat žízeň. Vyhněte se slazeným nápojům. Nepodceňujte kalorie v nich obsažené.

„Sladké, perlivé nápoje, energetické nápoje, ovocné šťávy nebo pivo mohou mít i 150 kilokalorií. Pozor si dejte i na různé ovocné smoothies, mléčné koktejly a míchané studené kávy, které mohou obsahovat energie ještě mnohem více. Už pouhý půllitr těchto nápojů může obsahovat tolik energie jako vydatný oběd,“ upozorňuje odbornice.

Podle Kateřiny Hollerové tělu neuškodí ani jedno malé vychlazené pivo. Varuje však před tím, aby se vám pití alkoholu nezvrhlo.

„Ke zchlazení organismu je nejlepším drinkem čistá voda a několik temp v bazénu. Výborná je i čistá voda se šťávou z citronu. Pokud máte rádi sladké pití, můžete přidat trochu medu. Voda s citronem je osvěžující a chutná lépe než přeslazené limonády,“ uzavírá téma trenérka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
  • Zdraví a životní styl
  • Kuchařky a nápoje

Hlavní zprávy

Článek www.zena.centrum.cz “Co mají děti nejraději k jídlu – a jak je to odnaučit”

Měly by jíst zeleninu a ovoce, celozrnné pečivo, vařené libové maso. Místo toho děti milují řízky, hranolky a sladké. Jak se ze začarovaného kruhu dostat ven?

Jen jim zkuste místo řízku s bramborovou kaší nabídnout dušenou brokolici! Se zlou se potážete! Co tedy vařit, aby vaše dítě jedlo zdravě a přitom mu chutnalo? Na to jsme se zeptali výživové poradkyně Štěpánky Čápové.

Co mají děti opravdu rády?

Průzkumy jsou nemilosrdným zrcadlem a ukazují pořád to samé. My jsme si také jeden udělali a jeho výsledky nepřekvapily. Shodly se se všemi ostatními… Co děti rády snědí?

V první řadě mají rády všechno sladké: ovocné knedlíky, palačinky, buchtičky se šodó, žemlovku, kaše všeho druhu – krupicovou, rýžovou i ovesnou – jen když je bohatě posypaná cukrem. A též čerstvé pečivo, třeba podávané s máslem a medem, a pribináček.

Čtěte také: Milujete dobré jídlo? Recepty z VIP Prostřeno jsou tu!

Možná kvůli sladké chuti je u dětí oblíbená rajská polévka i omáčka a skoro cokoli s kečupem: hranolky, párky, hamburger. Brrr… Fastfood prostě vede a pizza či rybí prsty jsou stálými hity.

Z jídel, která nepatří k fastfoodu, berou děti na milost některé úpravy kuřete, nejčastěji kuře na paprice, ale někdy i kuře na kari nebo vepřové v mrkvi. A také těstoviny, zejména boloňské špagety. Docela v oblibě pak “zbytková” jídla: zapečené brambory, šunkofleky, rizoto. Tolerované jsou ipolévky a většina omáček, nejlépe s těstovinami.

Ovoce čas od času může být, záleží na druhu, ale maso jen výjimečně – výjimkou je řízek. A zelenina? No fuj!

Kdo za to všechno může?

Ale samozřejmě, že vy, rodiče! “Dojem, že zdravá strava rovná se strádání a že si na ní nepochutnáte, je mylný. Jde o nejrannější zvyky z dětství,” vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová.

“Dvouleté dítě se samo nerozhodne zajít si do fast foodu, musel ho tam vzít někdo z dospělých. A zde to začíná.

Rodič by měl být ten, který ukazuje i ve stravování správnou cestu a jde příkladem, tedy nenaservírovat dítěti výše zmíněnou dušenou brokolici a sám před ním nebo potajmu chodit do lednice na klobásku.”

Jak na to?

I tady si ví Štěpánka Čápová rady: “Zapojte děti do přípravy pokrmů, vytvořte jim stravovací rituály a vysvětlujte, proč jsou a proč nejsou určité potraviny zdravé, jak má vypadat základ jídelníčku a co do něj patří jen výjimečně.

Naučte své děti jíst minimálně pět jídel denně, potřebují totiž energii. Minimálně solte. Jděte příkladem a snažte se v rámci šetření času nešidit potřeby na stravování.

Pokud se doma nescházíte u snídaně, snažte se společně alespoň večeřet, pro děti je to velmi důležité stejně jako zapojit je do přípravy pokrmů již v předškolním věku.”

Jak předejít špatným zvykům

Jak si poradit se sladkostmi a dalšími špatnými chutěmi? Všem dětem chutnají sladká a tučná jídla. Je to přirozené.

Sladká chuť je totiž první chutí, kterou dítě pozná prostřednictvím mateřského mléka a později přísunem ovocných svačinek. A tuk je nositelem chuti.

Sacharidy dětem dodávat musíte, ale ve zcela jiné formě, než jdou droty z cukrářství: v čerstvém ovoci, z příloh jako rýže, brambory, těstoviny, ovesné vločky či kuskus.

Jdete s dětmi do divadla nebo máte důvod k oslavě?

Pak můžete spojit tuto příležitost s návštěvou restaurace nebo cukrárny, kam běžně nechodíte.

Důležité ale také je, dětem jasně vysvětlit, a zde naopak začněte s vysvětlovánímco nejdříve, že je to výjimečná situace a proč tak nečiníme běžně.

Mělo by se ale opravdu jednat již o starší děti, nikoliv batolata, jež můžete často vidět s hranolky a kečupem v ruce nebo jako dennodenní návštěvníky cukrárny spolu s rodiči či prarodiči, kde si vybírají sladkosti.

Kaše a ryby, ale s fantazií

Stejně jako sladké se dá zdravou a chutnou variantou nahradit ostatní nevhodné jídlo. “Naučte děti jíst ryby, a to v jiných úpravách než obalované rybí prsty, kde je podíl ryby nejmenší a největší porci zaujímá tuk a trojobal. Mají rády kaše? Proč ne, jen se snažte popustit uzdu fantazii a nabídnout jinou než krupicovou, třeba jahelnou, pohankovou, čtyřzrnnou.

Obilná kaše je vhodnou snídaní obzvlášť v zimě pro zahřátí. Cukr na ni není potřeba, batolata by měla kaši jíst zcela neochucenou, starší děti si ji mohou dochutit medem, nasekanými oříšky, rozinkami, brusinkami, javorovým sirupem. Čím více druhů potravin dětem v nízkém věku dáte ochutnat, tím více si jich oblíbí,” uzavírá výživová poradkyně.

Rodičovský omyl! 10 jídel, která nejsou pro děti tak zdravá, jak myslíte

  • Chcete, aby vaše dítě jedlo zdravě, ale nepřeháníte to? Jen se vždycky snažíte mu nabídnout to, co považujete za zdravější variantu? Pozor na to, dost často se mýlíme. Hranolků a hamburgerů se bojíme, přitom jim často dáme věci, které nejsou o moc lepší. Někdy je hodně těžké vyznat se v tom, co je vlastně pro děti, co se jídla a pití týče, zdravé a co nikoliv. A ne jen kvůli reklamám, které podávají zkreslující informace, které mohou zmást nejen děti, ale i jejich rodiče. Mnohdy si odporují i odborná doporučení. Jak se v tom vyznat a s jakými jídly to prostě nepřehánět? Podívejte na následující desítku. 
  • V snídaňových cereáliích je až na výjimky příliš mnoho cukru • VIDEO: Adam balažovič

    Cereálie k snídani děti milují a přiznejme si, že rodiče taky, protože je stačí nasypat do misky a přelít mlékem. Hotové za deset vteřin, a ještě je pravděpodobné, že takové jídlo děti sní, na rozdíl třeba od chleba s máslem. Bohužel, ty nejoblíbenější se většinou nedají s klidným svědomím doporučit, protože obsahují více cukru než obyčejný kousek bábovky nebo domácího koláče. „Nadměrné množství glukózy vede k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi stejně jako zvýšená spotřeba kalorií,“ říká nutriční specialistka Věra Boháčová. Jinými slovy – dítě do sebe dostane spoustu kalorií, které mu nepřinesou nic užitečného, a ještě bude mít celkem brzy zase hlad, což mu ve škole zabrání se soustředit. 
    Na trhu jsou samozřejmě méně slazené cereálie, stačí jen pozorně číst etikety. Počítejte s tím, že dítě je nebude tak úplně chtít, ale zkuste vytrvat. 

  • Jak dopadl velký test dětských snacků? • VIDEO: Vím co jím

    Jste ve městě, jdete ze školy, míříte do muzea, když dítě najednou dostane hlad a vy navzdory všem předsevzetím nemáte po ruce ideálně vyváženou svačinu z domova. Takže honem něco koupit, hladové dítě s sebou mít nechcete. Přímo se nabízí, abyste sáhli po nějakém dětském snacku, ať už s mlékem nebo bez něj, ale jak ukázal nedávný test inciativy Vím, co jím, dělat byste to neměli. Je v nich příliš mnoho cukrů a tuků. Tři čtvrtiny testovaných výrobků měly vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které mají při nadměrné konzumaci negativní vliv na zdraví. Některé vzorky obsahovaly dokonce i trans-mastné kyseliny, kterým bychom se měli ve stravě vyhýbat, protože škodí srdci. Nejhorší v tomto směru byly výrobky Pribináček Tyčinka s kousky třešní a Krtečkova svačinka.

  • A po čem sáhnete, když dítě dostane někde mimo domov žízeň a nad vodou se ošklíbá? Limonádu byste mu nekoupili, ale dětská ovocná pitíčka vypadají rozumně? Bohužel, dobrá volba to vesměs není a lékaři spolu s odborníky na výživu dětí je považují za velkou škodnou. Protože obsahují příliš mnoho cukru (a s ovocem naopak nemají společného skoro nic) – v některých výrobcích je ho ve srovnání s limonádami méně jen z toho důvodu, že jde o menší balení. I tak je v jediné malé lahvi až na výjimky pět až deset kostek cukru. Navíc často jde o glukózo-fruktózový sirup.

  • Mnozí rodiče se domnívají, že ovocné šťávy a džusy jsou pro děti ideální. Je v nich přece spousta ovoce a vitaminů! Není to ale pravda, džusy jsou vysoce kalorické nápoje, které přispívají k nadváze. Mnohem lepší je dát dětem čerstvé ovoce, které navíc obsahuje více vlákniny, jež se při výrobě džusů „ztrácí“. „Ano, je to tak. 100% džusy sice mohou obsahovat vysoké množství vitaminů, zejména C, ale ten v jídelníčku dětí nechybí zdaleka tak často jako vláknina. A džus je právě o ni ochuzen. Nenechte se zmást nápisem džus s dužinou,“ říká odbornice na výživu Blanka Procházková. Pití samotného stoprocentního džusu vede tedy nejen k nadváze, ale taky přispívá k tvorbě zubního kazu.

  • Není zase tak málo rodičů, kteří se snaží nedávat dětem čokoládu, ale dají jim gumové medvídky, protože „jsou malí a vypadají tak nějak zdravěji“. Asi není třeba říkat, že obsah občas avizovaných vitaminů nebo ovocné šťávy vážně není vysoký, ale bohužel vysoký je obsah cukru. Průměrný přepočet hovoří jasně: tři medvídci nebo jiné želatinové kousky rovná se skoro celá lžička cukru. A to je dost. 

  • Knedlíky jsou v českých domácnostech na ústupu, ale dětmi oblíbené těstoviny nejsou vždycky mnohem lepší. Pokud je dítěti zalijete smetanovou omáčkou a zapečete se spoustou sýra, jsou vlastně horší než svíčková, kde je například díky masu více bílkovin. Pokud dítě jí těstoviny jen s kečupem, nedostává z jídla vlastně nic užitečného.

  • Nevýhodou uzenin je kromě obsahu tuku i vysoký obsah soli, pro děti nevhodný. Bohužel, platí to i o mnohých výrobcích nabízených třeba jako šunka pro děti. Proto by děti měly dostávat uzeniny jen výjimečně. Nemusí být nutně bio, ale hlídejte obsah masa: 95 % je fajn, 58 % nikoliv. A mimochodem – i v uzeninách, jako je šunka, se vyskytuje glukózo-fruktózový sirup, po kterém se přibírá mnohem více než po klasickém cukru. Běžně ho najdete v limonádách, sušenkách, pečivu, ale také poněkud překvapivě v šunce, uzeném mase. Glukózo-fruktózový sirup kromě toho zhoršuje vnímání pocitu, že jsme sytí, což zvyšuje riziko, že toho sníme prostě moc.

  • Klasické arašídové křupky byste jim nedali, ale dětské jsou přece zdravé jídlo? Zapomeňte. Spousta výrobků obsahuje nevhodný palmový olej a spoustu soli. 
    „Křupky bývají obvykle z kukuřičné mouky, jsou tedy přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné,“ říká Zuzana Douchová, odbornice na výživu a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju, která křupky testovala pro náš web. „To ovšem jen v tom případě, pokud nejsou obohaceny o hromadu soli a nevhodného tuku.“
    Některé křupky obsahují ve 100 gramech výrobku téměř denní dávku soli pro dospělého. To byl případ oblíbených arašídových křupek. Dospělým je doporučováno sníst denně 3 až 5 gramů soli, 100 gramů křupek obsahuje klidně i 2,3 gramu! Češi obecně patří mezi národy, které solí hodně. V průměru totiž solí až dvojnásobně, než je doporučováno.

  • Jogurt je pro děti vhodný, ale i tady je potřeba o něm přemýšlet, protože tučné výrobky s deseti procenty tuku mohou dostávat děti nejvýše do tří let. A rodiče by jim pokud možno měli zatajit existenci jogurtů s různými čokokuličkami a podobně. Představte si, kolik cukru obsahuje jogurt s barevným posypem: kelímek 150g jogurtu obsahuje šest kostek cukru. 

  • Věříte na sušené ovoce a to, že je lepší než bonbony? Bohužel, zvláště některé druhy si s nimi nezadají. Příkladem, po kterém raději nesahejte, jsou banánové chipsy, které jsou často přislazované. I když ovoce přislazované není (například sušené meruňky), stačí pár kousků, celý sáček už obsahuje cukru v podstatě jako bonbony.

supermámy, výživa dětí, zdraví a nemoci

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector