Je kokosový olej opravdu nebezpečný? jak je to doopravdy?

30. Března 2016

Kokosový olej se v poslední době těší velké oblibě, a to nejenom v kuchyních fitness nadšenců. Tento olej může mít kromě vaření i mnoho jiných využití, protože jak je známo, kokosový olej má příznivé účinky na naše tělo zejména z vnější stránky.

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Dá se využít místo tělového krému, pěny na holení či na bělení zubů a jeho výživné vlastnosti ocení i naše vlasy. Jak je to však s kokosovým olejem v našem jídelníčku? Je opravdu tak zdravý, jak se říká, nebo má i tato potravina nějaká negativa?

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Kokosový olej pod lupou

Tento olej je momentálně velmi oblíbený a mnoho lidí ho začíná používat jako náhradu jiných tuků při vaření a pečení. Jaké je však ve skutečnosti složení tohoto tuku a v čem tkví jeho pozitiva?

Pravděpodobně se často setkáváte s tvrzeními, že kokosový olej je velmi zdravý, a dokonce ho někteří lidé doporučují i při redukčních dietách.

Ve skutečnosti však právě kokosový olej má co se týče obsahu nasycených mastných kyselin velmi nelibé složení a se svojí aterogenitou (čímž se označuje předpoklad toho, jak jsou tuky nebezpečné pro naše srdce a cévy) je na tom podobně jako třeba palmový olej či mléčný tuk.

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Je vhodný na vaření, ale!

Jeho výhodou při vaření je pak především to, že právě díky obsahu převážně nasycených mastných kyselin se kokosový tuk tak snadno nepřipaluje a tudíž nevznikají při tepelné úpravě tolik nebezpečné látky, než kdybychom smažili například na panenském olivovém oleji.

Ten je naopak bohatý na zdravé tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin, ale právě díky nim se při vaření velmi snadno připaluje a je vhodné ho používat spíše za studena.

Nenechejte se tedy zmást všemožnými ódami na kokosový olej a raději než tento používejte dále na vaření řepkový či rafinovaný (odlišný od panenského!) olivový olej.

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Obsah nezdravých nasycených mastných kyselin je v tomto tuku paradoxně velmi vysoký a pokud nejste vegetariáni či vegani kteří mají díky absenci živočišných produktů příjem nasycených tuků velmi nízký, může být pro vás konzumace tohoto oleje spíše na škodu než k užitku.

Tweet

Sníží lžička kokosového oleje váhu, nebo ne?

Ve snaze zhubnout nenáviděná kila navíc se uchylujeme k unáhleným rozhodnutím. Držíme drastické diety a zapomínáme na vyváženou stravu. Vysněného cíle, kterým je štíhlá linie, se snažíme dosáhnout příliš rychle a často zapomínáme na selský rozum. Mezi obvyklé dietní chyby patří omezení nebo dokonce vyloučení všech tuků.

Samotné tuky však za naši nadváhu nemohou, ať se to na ně snažíme svést sebevíc. Pravou příčinou přibírání na váze je velké množství přijatých tuků, jejich špatný výběr či nevhodné způsoby používání a samozřejmě nedostatek pohybu. Tuky jsou jednou ze základních živin, které organismus potřebuje k životu. Ano, bez správných tuků bychom nebyli “úplní”, a na to bychom neměli zapomínat.

Zdravý tuky, nezdravé oleje…

Zcela úmyslně jsem v poslední větě použila výraz “správné tuky”. Tuk není pouze jeden, ale existují rozmanité druhy. Liší se původem, složením i účinky. Mnohé tuky jsou pro zdravý organismus přínosem a jiné jsou zatracovány pro údajně škodlivé účinky.

Tuky obsahují také oleje, které  využíváme v kuchyni při vaření. Mezi nejvíce diskutované oleje patří palmový a kokosový olej. Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Rozsáhlé plantáže s palmou olejnou způsobují devastaci přírody

ČTĚTE TAKÉ: Zejména proti palmovému oleji se v posledních letech zvedl velký odpor. Ani ne tak kvůli jeho údajné škodlivosti na zdraví, se kterou to není tak žhavé, ale především kvůli jeho negativnímu vlivu na životní prostředí.

Strom života – je kokosový olej zázračný lék na všechno?

V poslední době se objevil takový trend. Vyhmátne se nějaká potravina, ideálně exotického původu, u níž se zveličí všechny možné účinky. Jistě, vybraná potravina opravdu obsahuje větší množství zdraví prospěšných látek jako vitamíny, minerály a stopové prvky, čtenář však často získá dojem, že ona potravina vyřeší všechny jeho neduhy včetně partnerských problémů.

POKUD ČASTO NAKUPUJETE DOPLŇKY A STÁLE NOVÉ PŘÍPRAVKY, ZPOMALTE. Většina z nich jsou pouze vyhozené peníze. Klikněte a čtěte podrobné recenze na neúčinné hubnoucí přípravky a lživé reklamy, které pouze odčerpávají vaše peníze, ne však kilogramy ani nemoci. 

Aktuálně se skloňuje ve všech pádech kokosový olej, kterému jsou přisuzovány téměř zázračné vlastnosti a oproti palmovému oleji bývá vyzdvihován.

Oleje dělíme dle jejich původu na rostlinné a živočišné, přičemž ty živočišné bývají považovány za méně zdravé (máslo, sádlo apod.). V jejich složení totiž převládají nasycené mastné kyseliny.

Tropické oleje, mezi které kokosový olej patří, však také obsahují hodně tuků. Kokosový olej však také obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin. Dobře si zapamatujte následující větu. Ne všechny nasycené tuky jsou špatné.

PROČ JSOU NASYCENÉ TUKY POVAŽOVÁNY ZA NEZDRAVÉ? V 50. letech minulého století byla zjištěna škodlivost transmastných kyselin. Ty však vznikají při umělém převodu nenasycených tuků na nasycené (tzv. hydrogenace). Hydrogenace se využívá při výrobě slaných krekrů, chipsů, cukrovinek a dalších nezdravých chuťovek.

Účinky kokosového oleje

Desítky let žijeme v přesvědčení, že nám nasycené tuky škodí a způsobují obezitu, ucpávají cévy a zvyšují cholesterol. Jenomže přírodní nasycené tuky si zaslouží zcela jiný přístup. Kokosový olej stejně jako živočišné tuky patří mezi tuky s převahou nasycených mastných kyselin má na zdraví, světě div se, pozitivní vliv.

Kokosový olej a zdraví:

  • posiluje imunitní systém
  • podporuje zdravý metabolismus
  • má příznivý účinek na trávící systém
  • má pozitivní vliv na funkce kardiovaskulárního systému
  • působí proti plísní, virům a bakteriím
  • příznivě ovlivňuje léčbu cukrovky
  • při vnějším použití prospívá pokožce (používá se jako masážní olej)
  • podporuje hojení ran
  • pomáhá snižovat hmotnost

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Kokosový olej podobně jako živočišné oleje obsahuje hodně nasycených mastných kyselin

Kokosový olej a hubnutí

Jsme na stránkách o hubnutí, a proto mě přirozeně zaujal výrok, že kokosový olej podporuje redukci tělesné hmotnosti. Za vše můžou tzv. MCT tuky.

VÍTE, CO JSOU MCT TUKY? Pod zkratkou MCT tuky se skrývají mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci.

Jsou rychlým zdrojem energie. Lidské tělo je neukládá jako tuk, ale rovnou je dopraví do jater, kde se změní na energii. Díky tomu dochází ke stimulaci metabolismu a regulaci tělesné hmotnosti.

Dieta s kokosovým olejem spočívá v jeho pravidelné konzumaci. Podle někoho postačí lžíce kokosového oleje denně, jiné zdroje radí 2-4 lžíce denně před nebo během jídla. Každodenní konzumace kokosové oleje prý dokáže snížit pocit hladu, zpomaluje trávení a pomáhá vyrovnat hladinu krevního cukru.

  • Menší pocit hladu. Výše zmíněné MCT tuky totiž zvyšují pocit sytosti, takže nebudete trpět hlady ani nezdravými chutěmi.
  • Rychlejší spalování tuků. Kokosový olej zvyšuje schopnost trávit potravu a vstřebat živiny dokonaleji – například vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K).
  • Vyvážená hladina hormonů. MCT tuky pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, podporují tvorbu zdravých hormonů zlepšujících trávení a spalování tukových zásob zejména v oblasti pasu, zadečku a stehen.
  • Lepší nálada. Kokosový olej patří mezi přírodní zlepšovače nálady, takže hubnout se vám bude radostněji.

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Kokosový olej se používá v kuchyni i v kosmetice

Kokosový olej v kuchyni

Kokosový olej k nám pronikl z tropických oblastí – Karibiku, Afriky, jižní Ameriky, jihovýchodní Asii a Indie, které jsou domovem kokosové palmy.

Místní národy ji nazývají stromem života a většinu asijských pokrmů připravují právě na kokosovém oleji. Pokud hovoříme o zdravém kokosovém oleji, máme na mysli samozřejmě přírodní BIO olej.

Kokosovému oleji, který prošel technologickou úpravou, se vyhýbejte obloukem.

Na rozdíl od rostlinných olejů s převahou nenasycených mastných kyselin (např. olivový olej) je panenský kokosový olej vhodnější při přípravě teplých pokrmů.

Je to totiž velmi teplotně stabilní rostlinný olej, který se hodí jak vaření a smažení, tak i pečení při vysokých teplotách. Použít jej však můžete i ve studené kuchyni.

Jelikož má tužší konzistenci, můžete jimi pomazat toasty a hodí se i do různých pomazánek, k rýži, kuskusu či těstovinám.

VÍTE, JAK správně používat různé druhy oleje? Přečtěte si náš článek Druhy olejů na vaření – který je nevhodnější?

Můj názor na kokosový olej

Existuje tolik různých olejů a byla by velká škoda pozornost věnovat pouze jednomu z nich. Každý olej má pozitivní i negativní účinky.

Některé jsou zdravější, jiné méně, vždy záleží na množství a způsobu použití. Kokosový olej by určitě neměl chybět v žádné kuchyni, která dbá na zdravou výživu.

To, zda kokosový olej opravdu pomáhá, si však budete muset vyzkoušet na vlastní kůži a to doslova.

VIDEO: 16 způsobů využití kokosového oleje. 

10 ZDRAVÝCH POTRAVIN, O KTERÉ SE ZAJÍMÁTE NEJČASTĚJI

Budete mít zájem:  Příušnice Příznaky U Dětí?

Kokosový olej: Proč ho začít používat denně?

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?Storyblocks

Pokud jste někdy v obchodě kokosový olej viděli, či dokonce zakoupili, možná vás překvapilo, že ačkoli se mluví o oleji, ji při pokojové teplotě podobně jako živočišné tuky, tuhý (taje při teplotě okolo 26 °C). To je dáno vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. Nejsou to ovšem tytéž nasycené kyseliny, které obsahují živočišné tuky.

Při konzumaci kokosového oleje se tudíž nemusíme bát vysokého cholesterolu. Jeho velkou výhodou je stabilita. Zatímco ostatní rostlinné tuky žluknou a vytvářejí nebezpečné trans-mastné kyseliny, kokosový olej zůstává stabilní, a to i při vysokých teplotách.

Použití v kuchyni

Smažení

Kokosový olej je vhodný na smažení podobně jako vepřové sádlo. Tuto alternativu využívají především vegetariáni a vegani, ale rozhodně se hodí i k přípravě masitých pokrmů. Kokosové aroma navíc každý pokrm příjemně ozvláštní. Vyzkoušejte ho třeba na vajíčka.

Dresinky do salátů

  • Ačkoli je kokosový olej při pokojové teplotě v tuhém stavu, snadno jej rozehřejeme ve vodní lázni. Na lahodnou sladkokyselou zálivku budete potřebovat:
  • 1/4 šálku kokosového oleje 1 lžíci octa 1/2 lžíce medu
  • 1/4 lžičky himalájské soli

Ingredience promíchejte v malé mističce a vložte ji do vodní lázně.

Pomalu zahřívejte, až se kokosový olej rozpustí (při teplotě o něco vyšší, než je pokojová) a rychle nalijte na salát a promíchejte.

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Moučníky

Kokosové aroma si většinou spojujeme se sladkou chutí. Proto je kokosový olej skvělou rostlinnou náhražkou másla a výborně se kombinuje například s čokoládou. Zkuste jej přidat do rozehřáté čokolády na polevu. Při pokojové teplotě snadno ztuhne a poleva vám bude chutnat.

Domácí majonéza

Zkoušeli jste někdy vyrobit domácí majonézu? Není to vůbec těžké – pokud máte kuchyňský robot, udělá všechu práci za vás. Je jen třeba po kapkách přidávat olej k vaječným žloutkům a při nízkých obrátkách šlehat. Zkuste do majonézy přida kokosový olej. Budete potřebovat:

  1. 2 vaječné žloutky 1 lžičku hořčice (můžete vynechat) 3 lžičky citrónové šťávy 1/2 šálku olivového oleje
  2. 1/2 šálku kokosového oleje (rozehřejete jej ve vodní lázni podobně jako při přípravě dresinku).

Nejprve vyšleháte žloutky s hořčicí a 1 lžičkou citrónové šťávy, pak po kapkách přidáváte olej a stále šleháte. Jakmile majonéza začne houstnout, můžete olej přidávat v trošku větším množství. Nakonec vmíchejte zbylou citrónovou šťávu.

Použití pro krásu a zdraví

Na vysušené ruce

Když si po každém umytí ruce natřete kokosovým olejem, budou nádherně hebké, hydratované a vláčné. Skleničku kokosového oleje je dobré mít stále na umyvadle. Vzhledem k tomu, že kvalitní kokosový olej nežlukne, nemusí být v lednici.

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Pro lepší make-up

Nejprve naneste vrstvu make-upu a potom přetřete tváře malým množstvím kokosového oleje. Nádherně vaši tvář rozjasní.

Místo pěny na holení nohou

Pokožka na vašich nohou nepotřebuje chemikálie obsažené v pěnách na holení. Kokosový olej je přírodní, pomůže vám hladce se oholit, má antimikrobiální účinky a nádherně voní.

Kondicionér na vlasy

Kokosový olej daleko snáze proniká do vlasů a chrání je před úbytkem bílkovin. Proto je také součástí mnoha kondicionérů. Nejlepší je vetřít jej do vlasů před spaním (je pak třeba polštář chránit ručníkem) a ráno vlasy umýt.

Odličování očí

Kokosový olej na kosmetickém tampónu výborně odstraní řasenku a přitom hydratuje oblasti okolo očí.

Jemný peeling na obličej

Kokosový olej s trochou himalájské soli perfektně vyčistí váš obličej. Stačí pak omýt vodou.

Krém na opruzeniny

Maminky jistě ocení schopnost kokosového oleje ošetřit dětské zadečky při přebalování. Příjemná vůně je bonus.

Lubrikační gel

Vyzkoušejte kokosový olej namísto syntetických lubrikačních gelů a zažijete ještě vášnivější noci než doposud. Navíc příznivě působí proti vaginálním mykózám. Není však vhodné jej používat s latexovými kondomy.

Masáž

Požádejte partnera o masáž s kokosovým olejem. Nádherně se uvolníte a zažijete velmi příjemné chvilky. Vaše pokožka pak zůstane krásně vláčná a hydratovaná.

Virgin, Extra virgin, RBD kokosový olej nebo margarín ?

  • Virgin, Extra virgin, RBD kokosový olej nebo margarín ?
  • Extra virgin neboli extra panenský kokosový olej je často označován olej té nejvyšší kvality.
  • Jaký je ve skutečnosti rozdíl mezi tímto druhem, panenským, RBD (raffined, bleached, deodorized = rafinovaný bělený, odvoněný) kokosovým olejem a margarínem?

Kokosový olej je buď ztuhlý tuk nebo olej, podle teploty v níž se nachází. Teplota při níž se stává tekutým je okolo 24°C.

V našich klimatických podmínkách tudíž většinou tento olej považujeme za tuk. Někdy se nás tzv. státní potravinové či zdravotní instituce snaží varovat před tímto tukem, protože tuhé tuky považujeme všeobecně za nezdravé. Uvědomme si ale, že naše tělo má vždy teplotu okolo 36°C, takže tento tuk v nás po pozření nikdy nemůže ztuhnout.

Bohužel však tyto nepravdivé a nelogické rady některé lidi snadno odradí. Raději pak používají margarín, který není nic jiného než chemická mazlavá hmota složená z různých chemikálií a doplňována vitamíny a barvivem. V margarínu je například obsaženo 27 látek, které se používají i k výrobě barev.

Složení margarínu: rostlinné oleje a tuky, voda, emulgátor sójový lecitin, E471, mléčná sušina, sůl (0,4%), konzervant E200, E330, ochucovadla, barvivo E 160a, vitamin A, D, E.

Pravda o margarínu

Je kokosový olej opravdu nebezpečný? Jak je to doopravdy?

Tímto způsobem tedy vznikl margarín, jehož neblahé účinky na zdraví jsou nemalé. Nejhorším zdravotním problémem je ucpávání cév, což vede ke kardiovaskulárním onemocněním. Ne nadarmo v čekárnách kardiologů často sedí ti lidé, kteří tak vzorně tento produkt mažou na chléb, protože jim to vláda doporučuje formou reklam a propagace v televizi. Bohužel však toto jen pohání vodu na mlýn farmaceutických gigantů, jejichž zájmem není vaše zdraví, ale prodej jejich patentovaných chemikálií. Po vás jsou na řadě další. Jedinou cestou ven z tohoto cirkusu je vlastní uvědomění, vzdělání a zodpovědnost za své zdraví.

Aby mohly výrobci jejich rafinované, levně vyrobené rostlinné oleje propagovat jako “zdravé” nestyděli se zajít až tak daleko, že začali manipulovat výzkumy týkající se nasycených tuků, což vedlo k rozšíření jejich konzumace. Toto se odehrálo již v šedesátých letech a proto měl kokosový olej dlouhá léta špatnou image.

Dnes však již vidíme, jak obrovské zdravotní problémy používání rafinovaných olejů a ztužených tuků přináší.  Tekuté rostlinné oleje obsahují poměrně velké množství omega-6 mastných kyselin. Vědci spojují vysoký příjem těchto typů mastných kyselin s vážnými zdravotními riziky.

Vyvážená strava poskytuje jak polynenasycené mastné kyseliny, mononenasycené mastné kyseliny a nasycené mastné kyseliny. Je důležité přijímat omega-6 / omega-3 poměr ve správném poměru. Tento však není tak jednoznačný a záleží na zdraví každého člověka. Například pro člověka s astmatem je poměr 1:5 vhodný, ale 1:10 naopak astma zhoršuje.

Margarín se skládá z velkého množství trans mastných kyselin. To vede k různým vážným zdravotním problémům:

  • oslabuje imunitní systém
  • až 3x zvyšuje riziko ucpání věnčitých tepen, což vede ke kornatění tepen a infarktu
  • až 5x zvyšuje riziko vzniku rakoviny
  • zvyšuje hladinu lipoproteinů-a, a tím i riziko arterosklerózy
  • snižuje kvalitu mateřského mléka
  • snižuje schopnost reakce na inzulín

RBD Kokosový olej: Rafinovaný, bělený a dezodorizovaný

Tento olej je často nabízen na smažení. Zde se můžete dočíst, jak to doopravdy je a jak je tento olej vyráběn. Každopádně se jedná o ten nejhorší druh kokosového oleje, který můžete získat. Nabízí se za velice nízkou cenu a v podstatě je vám prodáván odpad.

Vzhledem k výrobnímu procesu je tento deodorizovaný, bělený a rafinovaný olej zbaven všech zdravých látek; vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytosterolů a unikátní molekulární struktury kokosového oleje, díky níž je právě tak zdraví prospěšný.

Kokosový olej z kopry-průmyslově vysoušené dužiny

Ačkoliv tento olej není tak špatný jako výše jmenovaný RBD olej, není ale ani tak dobrý jako ten za studena lisovaný. Kopra je je sušené, rozemleté jádro Kokosového ořechu. Jméno kopra  znamená  sušený kokosový ořech.

Protože se tato dužina suší ohněm nebo v sušárně při vysokých teplotách,vzniká zde degradace nutričních látek a vitamínů.

Kromě toho se mohou splodiny vzniklé spalováním a mikroskopické nečistoty jako saz dostat do kokosové dužiny, což negativně ovlivňuje jak chuť, tak trvanlivost.

Kokosový olej za studena lisovaný, biologický

To je ten olej, který chcete mít ve vaší kuchyni, protože to je olej té nejlepší kvality. Tento olej je čistý, bez přísad, palmy nejsou stříkané toxickými pesticidy a je lisovaný za studena, čímž je ztráta vitamínu atd. minimální.

Co je extra panenský kokosový olej?

Názvem “extra panenský kokosový olej” se často označuje kvalitní kokosový olej, který svou kvalitou předčí ty ostatní. Realita však je, že tento přívlastek je zcela zavádějící.Extra panenským se ve skutečnosti nazývá olivový olej. Extra panenský poukazuje na způsob sklizně a kyselost olivového oleje. Tyto vlastnosti tedy nemají vůbec žádnou souvislost s kokosovým olejem.

Budete mít zájem:  Jak Pečovat O Své Duševní Zdraví?

Chytří obchodníci používají tento název proto zcela neodůvodněně k doložení jakosti jejich produktu, která je však celkem irelevantní. Extra panenský kokosový olej je stejně dobrý jako panenský kokosový olej.

Často se používá výraz “panenský”, protože k výrobě opravdu kvalitního kokosového oleje jsou použivány pouze mladé kokosové ořechy v nichž je nutriční hodnota vysoká.

Chcete-li tedy používat zdraví prospěšný kvalitní kokosový olej, kupte si ten, který je za studena lisovaný, nerafinovaný a pěstovaný v ekologickém zemědělství.

Nejenže tak podpoříte své zdraví, ale také zdraví celé Země. O tom jak náš svět vypadá, co a jak se na něm pěstuje totiž rozhodujeme svými penězi. Platí totiž, že poptávka určuje nabídku. Zaslužme se tedy společně o to, aby nám byly nabízeny jen ty nejkvalitnější produkty. Používáním bio potravin navíc snižujeme vymírání včel a jiného hmyzu.

Navíc dnes tak často používané pesticidy dávají za vznik těžkým neurodegenerativním onemocněním, jako je např. Parkinsonova nemoc či rakovině. Ne pro nic za nic je v ČR tak vehementně používaný Round Up zakázán v Nizozemí. Ovšem jeho výrobci hrozí státu soudem, pokud tento zákaz prodeje nezruší. Což už je malým krůčkem k TTIPu….

Producenti tohoto jedu jdou dokonce až tak daleko, že tvrdí, jak je používání tohoto jedu neškodné. Podle nich je naprosto bezpečné ho klidně vypít. Lobyist tvrdí, že glyfosfát obsažený v Round Up absolutně nemůže být důvodem zvýšení růstu onemocnění rakovinou v Argentině. Naopak by byl velmi šťastný, tento produkt vypít….

Zde se můžete podívat na tento šot z rozhovoru s Patrickem Moorem zastupujícím Monsanto kde je mu tento tak bezpečný nápoj pohotově nabídnut francouzským žurnalistou. Studie však již dlouhou dobu vykazují, jak nebezpečná látka pro naše zdraví glyfosfát je. Více se dočtete zde.

Jen naše nákupní chování tedy bude rozhodnou silou v tom, do jaké míry se necháme zdravotně devastovat firmami, jimž záleží pouze na zisku.

Na toto téma jsou již celosvětově napsány spousty článků a studií a jsou natočeny různé dokumentární filmy, kde odborníci poukazují na těžké zdravotní problémy vzniklé používáním syntetických látek, které jsou dnes již úplně všude a svým zamořením ničí náš eko systém jak v přírodě tak v našem těle.

V dnešní době narozené miminko již v sobě nese více než 280 chemikálií, které do těla nepatří.

Tyto jsou přijímany ze stravy, vody, vzduchu i léků jimiž je maminka obklopena a živena. Stačí se podívat na seznam obsažených látek v kterékoliv běžné potravině a člověku běhá mráz po zádech. Naše politika povoluje těžké kovy jako je hliník, jedy jako arzénik, anilínová barviva a jiné zdraví škodlivé látky už úplně ve všem.

Na druhou stranu je nám zakázáno produkty, které mají příznivý vliv na zdraví, byliny používané tisíce let či léčivé houby označovat jako léčiva toho či onoho onemocnění. Konzumentovi je odebrána svoboda rozhodování a pokoutně jsou mu různé škodlivé látky podávány pod desítkami různých a stále se měnících názvů a to v tak malém písmu, že málokdo tyto informace přečte.

Vezměme například takový glutamán sodný, MSG, který se dnes přidává pod více než 40ti názvy. Ačkoliv je těžce karcinogenní a může způsobit tzv. Syndrom čínské restaurace (je totiž hojně používán v asijské kuchyni pod názvem Vetsin) na nějž člověk na tuto látku citlivější může okamžitě po pozření zemřít, naše EU politika tento produkt považuje za zcela neškodný.

MSG je potravinovým doplňkem, který v nás vytváří závislost. Každý asi zná pocit, kdy není schopen utrhnout se od pytlíku brambůrek nebo se mu sliny zbíhají, když jede kolem McDonalda či KFC. To je proto, že ve všech těchto “potravinách” je obsažen a to za účelem jak prodání, tak i zvýšení profitu farmaceutických firem. Zdraví lidé totiž přinášejí málo do jejich kasiček.

Některé z nejčastějších zdravotních problémů z používání MSG jsou:

  • Poškození hypotalamu, vyvolané dávkou glutamátu sodného v období kojení a
  • následný rozvoj obezity.
  • Ničí nervové buňky.
  • Cukrovka.
  • Migrény.
  • Autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivita.
  • Alzheimerova choroba.
  • Narušení sítnice oka a zelený zákal.
  • Vyvolává agresivitu.
  • Žaludeční vředy, gastritidu.
  • Rakovina
  • Parkinsonova nemoc
  • Náhlé úmrtí

Na této stránce se můžete dočíst více a najdete zde také video profesorky Strunecké, která napsala mimo jiné skvělou knihu s názvem Doba jedová.

Tuto vám ze srdce doporučuji, mě před lety otevřela oči a právě díky této knize jsem se vydala na pouť zdravé stravy, lásky ke svému tělu a všeobecnému uvědomění.

A věřte mi, cesta je dlouhá a někdy strhá, ale je to to nejcennější, co sobě a svým milovaným člověk může dát.

S láskou a přáním toho nejlepšího do vašeho života Nika

Proč jíst kokos?

Zdá se, že kokos je v poslední době všude. Tohle největší semeno na světě je v posledních letech velmi oblíbené a kokosové mléko či olej jsou prostě „in“. Je toto ovoce ale skutečně tak zázračné, jak se říká? O tom jsme si povídali s výživovým specialistou Michalem Richterem.

 Kvůli nedostatku informací byl kokosový tuk po druhé světové válce dost upozaďován. Tehdy se totiž soudilo, že mnohem zdravější jsou například margarín a hydrogenované tuky. Což se ukázalo jako velký omyl.

V čem je kokos výjimečný? Dokáže nám jeho pravidelné konzumování ať už v jakékoliv formě zajistit štíhlou postavu? Takto jednoduše otázka podle odborníků na stravu samozřejmě nestojí, ale přínosné účinky pro náš organismus v tomto ovoci určitě najdeme.

 „Pozitivní účinky kokosu pro redukci hmotnosti jsou přisuzovány obsaženému tuku, který je bohatý na takzvané mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou označovány jako MCT.

Ty se v lidském organismu metabolizují jinak než mastné kyseliny s dlouhým řetězcem obsažené v typicky používaných rostlinných olejích – například ve slunečnicovém, olivovém či řepkovém,“ vysvětluje výživový specialista Michal Richter.

A dodává: „Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem se velmi snadno ukládají do zásobního tuku, naopak MCT přetvářejí játra na takzvané ketolátky, které mohou být využity, jako zdroj energie.“ Tedy jednoduše řečeno, MCT se okamžitě zužitkují a když jich není nadbytek, neukládají se jako zásobní tuk.

„Zmíněná přeměna na ketolátky má také dva zajímavé důsledky – zvyšuje se na krátkou dobu náš klidový energetický výdej a v některých výzkumech se prokázal také příznivý vliv ketolátek na potlačení chuti k jídlu.

To znamená, že když sníme jídlo s jejich obsahem, měli bychom sníst méně kalorií v následujícím jídle,“ popisuje výživový specialista.

Zvyšuje HDL cholesterol

Může kokos skutečně pomoct s hubnutím? „S tím slovíčkem „skutečně“ bych byl velice opatrný. Výše popsané benefity byly prokázány hlavně u kyseliny kaprylové a kaprinové. Kokosový tuk se ale nejvíce skládá z kyseliny laurové (asi 50 procent) a pouze necelých 15 procent je tvořeno kyselinou kaprylovou a kaprinovou.

Nejen z tohoto důvodu jsou výsledky z dosavadních prací dokazující pozitivní vliv kokosového tuku na redukci hmotnosti nejednoznačné,“ uvádí Richter s tím, že místo, kde by ale kokosový tuk mohl mít velký význam, je u lidí, kteří potřebují zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, jak potvrzuje nezanedbatelné množství studií.

Zařazení kokosového tuku do jídelníčku tedy svůj význam určitě má, ale neočekávejme od něj zázraky. Spíše ho berme jako součást toho nejvyššího pilíře celé pyramidy, jejíž spodní patra se skládají zejména z kvalitní a pestré stravy, dostatku správného fyzického pohybu a dodržení záporné energetické bilance.

Kokos podpoří imunitu i mozek

Navíc kokosový olej nás skutečně chrání před viry, infekcemi či bakteriemi a dokáže i pomoci při problémech s mozkovými funkcemi, srdcem či štítnou žlázou.

Skvěle také funguje při problémech s trávením. Oceníme ho ale i v létě. Naši pleť totiž dokáže ochránit i před nebezpečným slunečním zářením.

Olej z kokosového ořechu tak můžete používat jako skvělou náhražku tuků na pečení, ale i jako krém.

A co kokosové mléko? Tento produkt obecně podporuje náš imunitní systém. Je prokázáno, že národy, které jej pijí, mají nižší výskyt například srdečních chorob.

Odkud je kokos?

Kokosová palma se zřejmě poprvé objevila v Malajsii, dodnes to ale nevíme jistě, neboť kokosové ořechy dokážou velmi dlouho plavat na hladině moře, a proudy je tak na toto místo mohly zanést odkudkoliv.

Jistě víme, že například na americký kontinent byly ale kokosy dovezeny lidmi. První palmy tak díky španělským kolonizátorům začaly po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem růst na pobřeží Mexika.

Ať už vlivem přírody či lidí je v současné době najdeme po celém světě.

Zázrak jménem kokosová voda: Proč je dobré ji pít?

Kokos zahání žízeň a hydratuje, skvěle pečuje o pokožku i vlasy

Autor: Daniel Mareš

Budete mít zájem:  Skupinový běh vás vyhecuje

17. týden: Opravdu je pořád tam?

Tento týden slaví má mamka narozeniny. Je zvláštní být jediným člověkem, který na oslavě nepije alkohol. Ne že by mi to tolik vadilo, ale občas mám chuť si alespoň čichnout k růžovému vínu. A tak zatímco ostatní popíjí, já očichávám skleničky jako náš pes masové mísy. Hlavním tématem konverzace je samozřejmě ten malý človíček ve mně. A i když se opravdu snažím nemluvit stále jen o něm, abych už nebyla příliš otravná, moc se mi to nedaří. Jojo, už chápu ty hlášky o tom, jak vám těhotenství pomalu leze na mozek.

I když mi bříško roste zatím jen pomalu, mažu ho proti striím už od druhého měsíce. Ze začátku jsem používala bio kokosový olej. Nebyl přímo špatný a myslím, že břicho celkem promastil, a ani po něm nezůstával dlouho mastný film, ale chtěla jsem po jeho doužívání vyzkoušet i něco jiného.

Sáhla jsem proto po olejíčku pro těhotné od Saloosu. Za mě osobně to nebyla nejšťastnější volba. Ano, nedá se mu upřít, že kůži dostatečně promastí. Jenže jeho užívání mi nepřišlo příliš příjemné. Měla jsem neskutečně mastné ruce, které se špatně myly, a na břiše zůstával mastný film ještě několik hodin po natření.

Po této zkušenosti s oleji jsem si koupila krém Bepanthen proti striím. A zatím mi přijde z těchto tří mnou vyzkoušených věcí nejlepší.

Po jeho aplikaci se mohu normálně převléci a mám pocit, že opravdu něco dělá. Zatím se mi žádné strie neobjevily a moc doufám, že to takto zůstane.

Ale asi jsem naivní… Mé mamce se po mně strie udělaly a tyhle potvory bývají dědičné, takže úplně mě to asi nemine.

Na pohyby je ještě dost času

Jako prvorodička zatím v 17. týdnu necítím žádné pohyby miminka. V tomhle ohledu závidím již rodivším maminkám, které říkají, že pohyby pravidelně cítí už tak od 16. týdne. Strašně moc se těším, až náš prcek poprvé kopne. Podle ultrazvuku mám placentu na přední stěně, což může způsobovat i to, že pohyby ucítím později než jiné prvorodičky. 

Doktorka mi říká, že to moc velký vliv nemá, ale zkušenosti mých kamarádek tuto babskou pověru potvrzují. Trochu mám obavy, jestli vůbec pohyby miminka poznám. Každý je popisuje trochu jinak.

Někdo předtím, než ucítí klasické kopance, nejprve cítí jakoby bublinky či třepotání motýlích křídel v bříšku.

Přijde mi, že něco jako vlnění plechu už pociťuji, ale upřímně si nejsem jistá, jestli to je mimino, nebo klasické plyny či jiné mechanismy v břiše.

Pro mě je velmi těžké to rozeznat a ruku do ohně za to, že se mi takhle mimino hlásí, bych určitě nedala. Netrpělivě tak vyčkávám pořádné kopance, i když je mi jasné, že na první kopnutí se maminky těší, ale s přibývajícími týdny těhotenství by je pak rády vyměnily za klidnější noci. To jsou přesně ty paradoxy v těhotenství, že?

Zatím tak na břicho mluvím bez odezvy a na děťátko se chodím dívat alespoň do peněženky. Tam mám jako ten nejvzácnější poklad uložené snímky z ultrazvuku. Občas jsem trochu jako maniak, který chodí do peněženky kontrolovat, že se nám tohle všechno s manželem nezdá, a je to jediné ujištění, že náš zázrak je opravdu tam.

Kokosový olej: 7 případů, kdy byste ho neměli používat

Pokud jde o kokosový olej jako potravinu, o jeho prospěšnosti je přesvědčeno pouze 37 procent amerických výživových specialistů.

Zde je sedm případů, kdy byste se mu měli přímo vyhnout:

1. Když chcete zhubnout

Pravidelně si kontrolujete váhu? Příznivci kokosového oleje prohlašují, že pomáhá zmenšit obvod pasu, ale pravděpodobně to nebude žádný zázrak. Ačkoli může působit jako zdravější varianta, má jedna jeho polévková lžíce 117 kalorií, což je podobné jako u olivového oleje.

To samozřejmě neznamená, že byste ho neměli používat, jen si hlídejte množství. Měřte si porce a hlídejte kalorie. I malé množství kokosového oleje dokáže jídlu dodat tu správnou chuť.

2. Ve větší míře při vaření

Všeho s mírou, to platí i pro tolik opěvovaný kokosový olej. Možná vás překvapí, že dokonce i vepřové sádlo je svým složením příznivější než kokosový olej.

Ten má totiž celých 12 gramů nasycených tuků v jedné polévkové lžíci. O těchto tucích většina vědeckých studií tvrdí, že zvyšují riziko srdečních onemocnění a hladinu cholesterolu.

A podle Americké asociace pro srdeční choroby byste denně neměli zkonzumovat víc než 13 gramů nasycených tuků.

3. Místo zubní pasty

Už jste o tom slyšeli? Tento starý ajurvédský postup, při kterém se ústa vyplachují olejem, má zlepšovat ústní hygienu a dech. Vědci bohužel nesouhlasí.

Výzkumy prokázaly, že fluoridové a bylinkové ústní vody snižují počet bakterií v ústech, ale olej to stejné nedokáže.

Když si večer nevyčistíte zuby, je výplach pusy (byť jen vodou) lepší než nic, ale kokosový olej rozhodně nebude vaše cesta k zářivému úsměvu.

4. Na poranění

Natíráte se kokosovým olejem? Tak si dejte pozor, kde všude. Aplikujte ho jen na zdravou pokožku. Pokud by se dostal na místa, kde jste se řízli, jste poškrábaní nebo máte dokonce otevřenou ránu, způsobili byste si zbytečné podráždění, zarudnutí a svědění kůže.

5. Místo opalovacího krému

Je pravda, že kokosový olej má schopnost chránit před slunečními paprsky. Existují výzkumy, které uvádějí, že funguje jako krém s faktorem 8. Každopádně není dobré kvůli němu opustit standardní opalovací krém, protože ten vám poskytne širokospektrální ochranu proti UVA a UVB paprskům a není pro něj problém faktor 30 i více.

6. Ve sprše nebo ve vaně

Kokosový olej zvláčňuje, ale pokud ho pořádně nevetřete do kůže, budete spíš mastní. A potom můžete v koupelně snadno uklouznout. Existují i případy, kdy si lidé přidali v dobré víře do koupele kokosový olej a pak nemohli vylézt z vany. Proto se raději myjte bez oleje.

Kokosový olej ale můžete v koupelně využít mnoha jinými způsoby. Přečtěte si o tom zde.

7. Vaření při vysokých teplotách

Mnoho lidí vůbec neví, že se nerafinovaný kokosový olej začne přepalovat při relativně nízké teplotě, už při 140 °C. Rafinovaný kokosový olej potom při 230 °C. Takže si raději zkontrolujte, který typ při vaření používáte. Nerafinovaný se hodí na pečení a vaření při nízkých teplotách, rafinovaného se držte při prudkém vaření a smažení.

-az-

Mohlo by vás taky zajímat:

Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Tohle přísloví lze použít i v případě potravin. Prakticky jakákoli potravina může mít své plusy i minusy, záleží na úhlu pohledu. A tuky, zejména poslední dobou tolik diskutovaný palmový nebo kokosový, nejsou výjimkou.

„Pohled na výživu se v průběhu let mění, co bylo dříve špatné, nemusí dnes platit. Příkladem takové ´renesance´ jsou vejce.

Dříve zatracovaná pro vysoký obsah cholesterolu, dnes ceněná pro vysoký obsah hodnotných a dobře stravitelných bílkovin, obsah fosfolipidu lecitinu a přítomnost polynenasycených mastných kyselin a celého spektra vitaminů a minerálních látek,‘ říká odbornice na zdravý životní styl PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Podobné to je i s tuky. V současnosti je na pranýři palmový tuk, vzkříšení zažívá máslo a opěvován je kokosový tuk. I zde ale platí, že každá mince má dvě strany.

Jaké jsou jejich plusy a minusy?

V čem je špatný:

Z výživového hlediska je nejčastějším argumentem proti palmovému oleji to, že obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny. Hlavními mastnými kyselinami jsou kyselina palmitová, v menší míře jsou přítomny kyselina stearová a myristová.

V čem je dobrý:

Palmový olej má dobré technologické vlastnosti. Jeho použití umožňuje výrobcům vyhnout se částečně ztuženým tukům, které jsou často nositeli transmastných kyselin s velmi nepříznivým účinkem na zdraví. V těchto případech je potřeba použití palmového oleje hodnotit jako zdravotně přínosné.

Argument, že je možné použít máslo nebo sádlo, zcela neobstojí. V potravinách, kde se palmový olej často používá (cukrovinky, polevy), je potřeba určitých technologických vlastností, jako jsou tuhost i při pokojové teplotě a chuťová neutralita. Tyto požadavky např. sádlo nebo máslo nesplňují.

Rozhodující je přitom vždy poměr mezi jednotlivými mastnými kyselinami. Pokud je ve složení výrobku uveden palmový olej, vůbec to automaticky neznamená špatný produkt. Pokud je použit v kombinaci s jinými oleji, je výsledný poměr mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami příznivý. Nezapomínejme, že použití palmového oleje je stále menší zlo, než použití částečně ztužených tuků.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector