Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo

Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo
Javorový sirup je skvělý na lívance

Javorový sirup patří společně s agávovým sirupem a stévií sladkou ke sladidlům, která stále častěji nahrazují cukr. Jsou totiž výrazně zdravější a navíc pokrmům mohou dodat zajímavou chuť.

Historie javorového sirupu

Javorový sirup patří mezi produkty, se kterými se Evropané setkali až v souvislosti se svou expanzivní politikou. Američtí indiáni totiž využívali mízu z javorů už dávno předtím, než Kryštof Kolumbus doplul na tento dvojkontinent.

Postupně se stal pro kolonisty hlavním sladidlem, což platilo až do 18. století, kdy se v Severní Americe začal stále více prosazovat třtinový cukr z Karibiku.

Cukr se také postupně stal nejdůležitějším sladidlem a javorový sirup se začal používat spíše jako občasné dochucovadlo.

Jak si pořídit pravý javorový sirup?

Javorový sirup si dnes můžete pořídit nejen v prodejnách se zdravou výživou, ale najdete ho i v mnoha „klasických“ obchodech. Ovšem pozor! Pokud chcete ochutnat pravý javorový sirup, musíte se při výběru podívat na etiketu.

Vždy by měla nést označení „100% javorový sirup“. Pokud tomu tak není, podívejte se na složení. V České republice lze totiž narazit i na výrobky, které obsahují výrazně levnější kukuřičný sirup a chemické látky.

Takové produkty samozřejmě nemají s javorovým sirupem mnoho společného.

Javorový sirup v kuchyni

Javorový sirup byl sice postupně vytlačen cukrem, v současné době se ale zase začíná vracet na výsluní. Jedná se totiž o zdravější sladidlo. Využít ho přitom lze prakticky kdekoli.

Můžete si s ním osladit čaje nebo kávu, ale hodí se i při přípravě mnoha sladkých pokrmů. Uplatnění např. nachází v koláčích, dezertech a velmi vhodný je i na lívance. Zde se ale jeho využití nevyčerpává. Pokud např.

budete péct maso, můžete ho javorovým sirupem před strčením do trouby potřít.

Javorový sirup a zdraví

Ačkoli javorový sirup obsahuje více kalorií než cukr, jeho nutriční hodnota je vyšší.

Obsahuje totiž nejen sacharózu, fruktózu a glukózu, ale také organické kyseliny, aminokyseliny, minerální látky (draslík, vápník, zinek či mangan) anebo vitamíny ze skupiny B-komplex.

Díky tomu je skvělým antioxidantem a pomáhá chránit kardiovaskulární systém, když např. působí preventivně proti ateroskleróze (kornatění tepen). Na druhou stranu se stále jedná o sladidlo, takže byste to s jeho používáním neměli přehánět.

Zajímavosti o javorovém sirupu

  • Sirup se vyrábí tak, že se do dospělých stromů navrtá otvor, jímž míza vytéká ven. Na jeden litr sirupu je přitom potřeba až 40 litrů mízy. Ta obsahuje 97 % vody a teprve odpařováním vzniká sirup.
  • Javor cukrový (Acer saccharum) se může dožívat až 250 let. Mízu ovšem produkuje pouze v určitém období života, a to mezi a 80. rokem.
  • V současné době je hlavním dodavateem javorového sirupu Kanada, která vyrábí 80 % světové produkce. Jinak se produkuje také v USA a méně i ve východní Asii.
  • Pokud chcete, aby vaše děti mlsaly zdravěji, můžete jim pořídit javorové bonbóny anebo lízátka. Na druhou stranu by si je neměly dopřávat úplně každý den.
  • Abyste měli jistotu, že se skutečně jedná o pravý javorový sirup, kupujte produkty z Kanady.

Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo

Proč javorový sirup užívat?

Javorový sirup obsahuje mnoho minerálních látek i vitamínů s antioxidačními a dalšími pozitivními účinky na lidské zdraví.

Javorový sirup je zdravější alternativou bílého cukru.

Sirup obsahuje cca max. 5% fruktózy, 5% glukózy a 66% sacharózy. Můžete si jím osladit palačinky, lívance, ale i třeba čaj a kávu.

Všem pokrmům propůjčí svou lahodnou, karamelovou chuť i výjimečnou vůni.

Chcete-li javorovým sirupem nahradit bílý cukr ve vašich receptech, držte se jednoduchého pravidla: místo 4 dílů bílého cukru, použijte 3 díly javorového sirupu.

Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo

Molekuly antioxidantů omezují aktivitu kyslíkových radikálů, čímž snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Svými vlastnostmi se tak antioxidanty podílejí na ochraně našeho imunitního systému a hovoří se i o jejich schopnosti zpomalovat proces stárnutí a pozitivním vlivu na naše srdce.

  • Javorový sirup se díky podílu vitamínů, stopových prvků a polyfenolů výrazně liší od ostatních sladidel. To jej řadí mezi ovoce a zeleninu v tabulce antioxidační kapacity.
  • Dle posledních studií javorový sirup nepůsobí stejné výkyvy hladiny krevního inzulínu, jako jiné cukry.
  • Javorový sirup obsahuje prospěšné polyfenoly, které nalezneme i v bobulích, rajčatech, čaji, červeném víně, zrnech a lněném semínku.

Javorový sirup je vynikajícím zdrojem minerálních látek a vitamínů. Na rozdíl od jiných druhů sladidel se vyznačuje vysokým podílem pro tělo velmi důležitých prvků. Není tak pouhými tzv. „prázdnými kaloriemi“.

Mangan je nezbytný stopový prvek pro náš organizmus. Ovlivňuje činnost mozku, vývoj chrupavek a kostí, paměť, odolnost nervů i funkce pohlavních žláz. Také je silným antioxidantem.

Riboflavin (B2) je vitamin prospěšný naší pokožce, vlasům, nehtům, nervové soustavě, očím a mnoha dalším oblastem našeho těla. Zvýšený přísun B2 se doporučuje preventivně u těhotných žen, rekonvalescentů a ve stáří.

Zinek, Magnesium, Calcium a Draslík jsou další nezbytné minerály. Podílejí se na dobrém stavu naší nervové soustavy, pokožky, vlasů, nehtů, energii, plodnosti, kostí, zubů. Snižují naši únavu a působí antioxidantně. Pomáhají udržovat v normě náš krevní tlak, trávení a vyprazdňování. Zároveň mohou napomáhat při předcházení cévních mozkových příhod.

Množství v 60 ml hodnoty uvedené v % DDD* Javorový sirup Med Cukr Hnědý cukr Agávový sirup
Mangan 100 3 9
Riboflavin (B2) 37 2 1
Zinek 18 2 1
Magnesium 7 1 7
Draslík 5 1 6
Calcium 5 5
Kalorie 217 261 196 211 256
Javorový sirup 53
Cukr 70
Med 90
Hroznový cukr 100

Javorový sirup se vyznačuje nízkým Glykemickým indexem – 53. Je to jedna z jeho špičkových vlastností, díky které se stává zdravou alternativou sladidla.

Co ale vlastně GI vyjadřuje a jaká jeho hodnota je pro váš organismus optimální?
Zjednodušeně řečeno Glykemický index udává rychlost přeměny sacharidů v glukózu, která se následně dostává do krevního oběhu.

Čím má potravina vyšší hodnotu GI, tím se nám hladina cukru v krvi rychleji zvedá a stejně rychle zase klesá, my tak dostáváme brzy hlad a ještě se nám ukládá velké množství cukrů v podobě tuku na místa, kde ho mít rozhodně nechceme.

V následující tabulce je porovnání hodnoty GI u jednotlivých druhů sladidel.

Koupit Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo Javorový sirupNATUREVIA335g Koupit

Očistujúce účinky javorového sirupu

Očistujúce účinky javorového sirupu1 (20%) 1 vote

Naposledy som popísala výrobu tohto zdravého sladidla. Dnes popíšem, prečo je javorový sirup taký zdravý , všetky jeho blahodárne účinky na ľudský organizmus. Napadlo ma to, keď som písala o očistnej kúre-diéte spolu s kajenským korením.

 Výskum na Univerzite Rhode Island preukázal, že javorový sirup obsahuje telu prospešných 54 zlučenin a antioxidantov , ktoré pôsobia proti zápalom a majú antioxidačné účinky.

Niektoré látky boli objavené po prvý krát.

So svojimi výraznými pozitívnymi účinkami sa javorový sirup zaradil medzi super-jedlá (takzvané “super-foods“) kde napríklad patrí tiež kustovnica čínska – Goji.

Účinky javorového sirupu

Sladivosť – najčastejším dôvodom pri kúpe javorového sirupu je mať doma zdravú alternatívu k bielemu cukru, ktorý nie je veľmi zdravý.

Sladivosť má o jednu štvrtinu vyššiu ako biely cukor a oproti nemu udržuje zdravé zuby, pleť, obsahuje vitamíny, minerály, prírodné organické kyseliny.

Má však inú chuť ako biely cukor na ktorý som bola doteraz zvyknutá. Treba skúsiť ochutnať.

Očisťujúce účinky sú známe pomerné dlhú dobu. Očistná kúra prečistí obličky, žalúdok a črevá. Pomáha vyplaviť z tela rôzne toxíny ktoré zapríčiňujú únavu (v lepšom prípade) v horšom ťažké chronické nevyliečiteľné choroby.

Javorový sirup tiež pomáha očistiť bunky od nevyužitého odpadu. Tiež dobre pôsobí na kĺby tým, že zamedzí usádzaniu škodlivých látok. Niektorí ľudia ktorí majú dnu (zvýšenú kyselinu močovú) ho preventívne zaraďujú do jedálnička.

Pôsobí tiež proti zahlieneniu a potláča rôzne alergické prejavy.

Zlepšuje stav ciev a srdca , celkovo zlepšuje kvalitu krvi , ktorú aj čistí od toxínov , pomáha znižovať množstvo zlého cholesterolu v krvi.

Pomáha pri chudnutí, často krát v diéte je telo bez vitamínov a minerálov. Ak v hlave máme silnú chuť na sladké, je lepšie ju zahasiť niečím zdravím. Sú rôzne očistné kúry alebo hladovky, kde sa používa. Najznámejšia je tá, kde sa používa aj kajenské korenie. Môže to byť očistná kúra a zároveň diéta ala Beyonce. Recepty na očistu sa trošku líšia.

  • Recept na diétnu malinovku po ktorej sa telo očistí a chudne :
  • 2 polievkové lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice pravého javorového sirupu
  • 1/10 lyžičky kajenského korenia (alebo podľa chuti)
  • teplá alebo studená voda (podľa chuti)
  • Denne sa odporúča vypiť niečo medzi 6-12 pohárov malinovky.
  • Sama som rakovinu nikdy nemala , dúfam že ma obíde oblúkom , nechcem dávať neoverené recepty ako napríklad tento :
  • Liečba rakoviny javorovým sirupom a sódou

Možno rakovinu vyliečiť práškom do pečiva a javorovým sirupom? Očividne áno. Táto informácia prebleskla novinovými titulkami, ale rovnako tak rýchlo bola potlačená.

Liečba znamená skutočný prelom. „Podal som tu zmes viac ako 200 pacientom, u ktorých diagnostikovali rakovinu v konečnom štádiu. Z toho 185 ľudí potom napodiv žilo ešte 15 a viac rokov – a takmer polovica sa rakoviny úplne zbavila.“

Budete mít zájem:  Ztráta Čichu Covid Léčba?

Teoreticky by to malo fungovať takto:

Pri kombinácii sódy a javorového sirupu dôjde k nadviazaniu ich molekúl. Kombinácia pri zahriatí spôsobí štiepenie cukru a následné pohltenie sódy a potom dôjde k zásaditej reakcii a k zničeniu rakovinových buniek. Pomocou javorového sirupu sa „liečivo“ dostane rýchlo a všade tam, kde by sa inak možno ani nedostalo.

Tieto informácie nie sú overené a nepoznám nikoho, kto by sa zbavil rakoviny týmto spôsobom. Ľudia so zákernou chorobou vyskúšajú všetko , nedivím sa im …aj ja by som skúšala.

Čo však je overená informácia, že javorový sirup je dobrá prevencia proti rakovine , tým, že obsahuje antioxidanty a detoxikuje telo tiež je dobrý matcha čaj.

Toxíny a voľné radikály v našom tele sú častou príčinou rakoviny , hlavne ak sa k tomu pridá psychický stres.

Poďme na veselšiu tém,u to je kde sa dá všade javorový sirup využiť

Ako použiť javorový sirup pri varení a pečení ?

Stačí sa nechať uniesť, povoliť uzdu fantázii pokiaľ si často pochutnávaš na dezertíkoch tak s javorovým sirupom budú o kus zdravšie.

Naj iac si na javorovom sirupe pochutnám ak je v palacinkách a koláčoch a buchtičkách. Viem že nie sú to najzdravšie jedlá, ale dosť záleží z čoho sú urobené.

Ak by som miesto bieleho cukru použila javorový sirupček a miesto bielej múky špaldovú, tak je to o moc zdravšia buchtička a pritom veľmi chutná .

Mama ním ochucuje najradšej zmrzlinové poháre a dezerty, zákusky. Hostia sa najprv nechajú núkať, avšak potom to všetko zmizne .

Odporúčam javorový sirup pridávať do bieleho jogurtu. Stačí pár kvapiek javorového sirupu a jogurt je o čosi chutnejší. Ak som práve na diéte, toto jedlo si dávam na raňajky, alebo pred tréningom.

Dá sa použiť skoro do všetkých sladkých jedál, pretože má vyššiu sladivosť, tak oproti štyrom lyžičkám cukru stačia tri lyžičky javorového sirupu.

Cena javorového sirupu sa pohybuje okolo  cca 4-7 euro za grade A ,podobne aj ceny javorových sirupov sú B,C

  • Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo €6.60
    Kúpiť
  • Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo €6.79
    Kúpiť

8 účinků javorového sirupu o kterých nejspíše nevíte

Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo

U nás ne příliš známý javorový sirup nabývá na popularitě až v posledních letech díky účinkům na naše zdraví. V běžném obchodě u nás zaplatíte za javorový sirup mnohonásobně více, než za běžný bílý cukr, ale pro své zdraví uděláte dobře,

Javorový sirup je zdrojem cukru ve formě sacharózy. V sirupu můžeme nalézt také další zdroje energie, jako jsou polysacharidy a oligosacharidy. Velkou výhodou javorového sirupu je nízký glykemický index, takže se hodí jako náhrada za obyčejný cukr do každého pokrmu.

Javorový sirup však není nějaká zázračná superpotravina, ale může sloužit jako velmi dobrá náhrada za obyčejný cukr, jelikož má živiny, které jsou daleko lepší, než má obyčejný cukr z obchodu. Javorový sirup můžete použít jako sladidlo do jogurtu, můžete jej použít jako salátový dresing a nebo také péct zdravější koláče.

1. Javorový sirup má nízký glykemický index

Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou dobrou prevencí proti cukrovce, jelikož se pomalu metabolizují v našem těle, pomocí jater. Potraviny s vysokým glykemickým indexem naopak zvyšuje krevní tlak a hladinu inzulínu.

Potraviny jako jsou hranolky a sladkosti mají tento glykemický index vysoký a tak se rychleji tloustne, ale to není případ javorového sirupu, jelikož ho naše tělo zpracovává pomaleji.

Pokud tedy držíte dietu nebo chcete zhubnout, tak je dobré použít jako sladidlo malou lžičku javorového sirupu do bílého jogurtu nebo ovesné kaše.

2. Javorový sirup a jeho složení – má mnoho minerálů a vitamínů

Javorový sirup nedodává tělu pouze energii, ale také ho zásobuje zinkem, manganem a nebo také vápníkem. Mangan pomáhá metabolismu vstřebávat potřebné živiny, zatímco zinek posiluje náš imunitní systém a zlepšuje stav nehtů a vlasů.

3. Javorový sirup do diety a hubnutí

Javorový sirup je dobrou alternativou běžných sladidel.

Pokud si sladíte v dietě obyčejným cukrem nebo medem, je dobré přejít na javorový sirup, jelikož nezvyšuje tak rychle krevní tlak a inzulín.

Neznamená to ale, že se může javorový sirup jíst od rána do večera, jelikož obsahuje velké množství cukru, tak je dobré ho používat pouze jako sladidlo (1-3 čajové lžičky za den).

4. Je plný antioxidantů

Obyčejný cukr má pouze velmi malé množství antioxidantů oproti javorovému. Antioxidanty jsou pro naše tělo velice důležité, jelikož pomáhají tělu bojovat s volnými radikály, které napadají naše buňky a tím urychlují stárnutí.

Pokud tedy hledáte alternativu, čím si osladit ráno ovesnou kaši je javorový sirup dobrou volbou. V javorovém sirupu tak můžeme najít flavanoly a polyfenoly, které mají na naše zdraví pozitivní vliv. Čím je javorový sirup tmavší, tím má většinou více antioxidantů, než ten ve světlejší formě.

Pokud tedy půjdete do obchodu, podívejte se po tmavém javorovém sirupu.

5. Javorový sirup zlepšuje trávení

Konzumace rafinovaných cukrů zvyšuje řadu zdravotních problémů s trávením.

Problém navíc je, že zdravotní komplikace způsobují také umělé sladila a tak je nejlepší možností používat pro slazení přírodní sladila a to v malém množství.

Pokud máte v těle kvasinky nebo máte candidu, je doporučováno maximálně omezit cukr, protože cukr je to, co živí kvasinky (umělá sladidla dle některých studií také podporují růst kvasinek a tak je dobré se jim také vyhnout).

6. Je to přírodní produkt

Oproti rafinovanému cukru, který se vyrábí v továrně je javorový sirup zcela přírodní, tak jako je například med nebo agávový sirup. Jeho konzumací tak do těla nedostáváte žádní další látky navíc, které se používají při výrobě.

7. Zlepšuje pleť a akné

Javorový sirup se společně s medem používají jako pleťové masky, jelikož obsahují antioxidanty, které bojují s bakteriemi. Často se pomocí javorového sirupu, medu a ovesných vloček připravují zábaly a obklady na akné a další vyrážky. Společně s medem umí zmírňovat záněty a zarudnutí pokožky.

8. Zdravá prostata

Javorový sirup obsahuje zinek, který příznivě působí na prostatu. Zinek je uložen právě nejvíce v prostatě, než v kterékoliv jiné části lidského těla. Nedostatek zinku v těle zvyšuje riziko rakoviny prostaty. Mangan obsažený v javorovém sirupu má také příznivý vliv na produkci hormonů, které umožňují zdravou reprodukci člověka.

Javorový sirup a jeho složení

Sirup obsahuje na 100 g 67 g sacharidů, což je hodně a tak je dobré tímto sirupem pouze sladit po čajových lžičkách. Výhoda javorového sirupu je, že obsahuje také 212 mg draslíku, 102 mg vápníku a 21 mg hořčíku. Železa obsahuje už jen 0,1 mg.

Zajímavosti o javorovém sirupu:

  • Severní Amerika je jediné místo kde se javorový sirup vyrábí.
  • Quebec je největším producentem javorového sirupu a vyrábí se zde 93% celkové produkce Kanady.
  • V Roce 1986 Quebec vyprodukoval 21 milionů 9,5 milionu kg javorového sirupu a v roce 2003 to bylo už 39 milionů kg.

Javorový sirup – výrazně zdravější sladidlo než cukr

Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo

Lívance, vafle či zmrzlinové poháry s javorový sirupem jsou známy všem milovníků amerických filmů. Nejedná se přitom o žádnou náhodu, neboť tato přísada pochází z listnatého stromu s názvem Javor cukrový (Acer saccharum Marsh.), jehož domovina je v severovýchodní Americe. Dokonce se jedná o národní strom Kanady, což zřejmě tuší každý fanoušek ledního hokeje, neboť javorový list z tohoto stromu zdobí její státní vlajku.

Aktuálně sice roste javor cukrový i v Česku, nicméně nemá žádné výraznější hospodářské využití. Na severoamerickém kontinentu se naopak již dlouhá léta jeho sladká míza užívá na výrobu javorového sirupu.

Musíme však doplnit, že ten se někdy získává i z jiných druhů javorů. V každém případě se společně s medem a cukrem jedná o nejpoužívanější sladidlo dneška.

A pokud máte rádi sladké, rozhodně byste jím měli nahradit cukr, neboť se jedná o jeho zdravější alternativu.

Jaké látky javorový sirup obsahuje?

Javorový sirup patří mezi tzv. super-potraviny, což znamená, že obsahuje mnoho složek, které působí velmi pozitivně na lidské zdraví. U tohoto sladidla jde konkrétně o minerální látky (např.

zinek, železo, draslík, mangan, vápník či fosfor), vitamín B, B2 (riboflavin) či D a velkou spoustu aminokyselin. Javorový sirup sice obsahuje méně kalorií než med, zato logicky více než cukr.

Obě tato „konkurenční“ sladidla ovšem poráží svou nutriční hodnotou.

Účinky javorového sirupu

Kromě toho, že je zdravějším sladidlem než třeba cukr, mají látky přítomné v javorovém sirupu řadu dalších pozitivních účinků na lidské zdraví.

Působí kupříkladu kladně na imunitu, produkci hormonů nebo kardiovaskulární systém a navíc chrání cévy před „zlým“ LDL cholesterolem. Nesmíme ovšem vynechat ani jeho výrazné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Proto je koneckonců doporučován při onemocnění cukrovkou, rakovinou apod.

Doporučujeme: mají vaše děti rádi sladké? V tom případě by vám doma neměl chybět právě javorový sirup. Ten se totiž mj. podílí na správném vývoj kostí a chrupavek, což je v období růstu podstatné.  Ovšem i v tomto případě platí, že všeho s mírou.

Javorový sirup v kuchyni

V úvodu jsme zmínili lívance a další pochutiny s javorovým sirupem. V kuchyni je jím samozřejmě nahrazován rafinovaný cukr, který není právě nejzdravější.

Budete mít zájem:  Hemofilie – příznaky, příčiny a léčba

Můžete ho kupříkladu použít do sladkých těst a pochutnáte si úplně stejně, možná lépe, rozhodně se ale budete stravovat zdravěji.

Leckoho by sice mohla odradit vyšší pořizovací cena tohoto přírodního sladidla, nicméně na zdraví se v žádném případě nevyplácí šetřit. Používejte ho tedy alespoň jednou za čas.

Zdravý cukr: jsou přírodní sladidla vhodnější?

Často mě žádáte o rady na téma přírodní a náhradní sladidla a jelikož ho neustále slibuji, tak jdeme na to. Pro to, abyste pochopili, jak tyto sladidla fungují, je třeba pochopit, jak v těle fungují běžné cukry, ze kterých se ty přírodní – kupodivu – skládají.

Jednoduché cukry organismus potřebuje, jelikož jsou palivo pro mozek a zdroj rychlé energie. Právě kvůli tomu by ale měly být konzumovány s mírou a rozumem, protože každá nevyužitá energie se ukládá do tukových zásob.

Pojďme se podívat kolik je pravdy na tom, že sirupy a přírodní cukry jsou zdravé.Glukóza

Jednoduchý cukr s nejvyšším glykemickým indexem 100. Od jejího glykemického indexu a schopnosti výrazně rozhoupat krevní cukr se odvíjí určování hodnot glykemického indexu všech ostatních potravin. Velice rychle se vstřebává jako čistý zdroj energie, proto je součástí sportovních iontových nebo energetických nápojů.

Nevíte, co to glykemický index je? Přečtěte si, co je glykemický index a také jak glykemický index využít v praxi ve svém jídelníčku.

Fruktóza

Jiným názvem také „ovocný cukr“. Pokud budeme fruktózu přijímat pouze v ovoci, kterého bychom denně měli sníst cca 200-300 g, kde je doplněná vitaminy, minerálními látkami a potřebnou vlákninou, je to v pořádku a prospěšné látky, které jí v této formě doprovází, jsou v převaze.

Donedávna působila fruktóza jako ideální sladidlo pro diabetiky i běžnou populaci proto, že má glykemický index velice nízký (cca 20, hodnoty najdete vždy trochu odlišné, ale neliší se nijak významně), takže vám hladinu krevního cukru tolik nerozhází, a na rozdíl od glukózy, není k jejímu metabolismu potřeba inzulínu. Odbourává se z velké části zcela sama v játrech. Zní to dobře, kde je ale problém?

Pokud organismus nijak nereguluje trávení a zpracování fruktózy, dochází k tomu, že tělo má k dispozici příliš velké množství rychlé energie, kterou musí najednou zpracovat a využít. Jinak dochází k jejímu ukládání do tuků.

Studie už prokázaly, že při zvýšené konzumaci fruktózy se mnohem lépe tvoří tuková tkáň, zvyšuje se podíl tuků v krvi a zvyšuje se tak riziko kardiovaskuárních onemocnění, tedy infarktu nebo mrtvice a také se potlačuje produkce hormonu „leptinu“ – to je hormon, který produkuje tuková tkáň a on za prvé pomáhá utlumit pocit hladu a za druhé zvyšuje přirozený energetický výdej organismu a pomáhá pálení tuků. Pokud tento hormon organismu z nějakého důvodu chybí, dochází k morbidní obezitě.

Fruktóza nejen zatěžuje játra, ve kterých se musí odbourávat, ale navíc způsobuje při pravidelném nadměrném příjmu také jejich ztučňování. Proto není velké množství fruktózy vhodné nejen pro diabetiky, ale ani pro běžnou populaci.

A toto by měly být důvody, proč v nápojích a pokrmech nemáme chtít glukózo-fruktózový sirup a fruktózový sirup.

Většina z lidí totiž neví, proč jim vadí, že v nápojích a jiných potravinách tyto sirupy jsou. Technologicky jsou ideální, jelikož nekrystalizují a nápoje a sladkosti zůstanou i při skladování jemné, zároveň je jejich výroba z kukuřice levná.

Důvodem, proč jsou sirupy nežádoucí je skutečnost, že pokud budeme fruktózu přijímat v takovém velkém množství po celý den v nápojích a potravinách, budeme svá játra neúměrně zatěžovat a budeme více tloustnout.

Nakonec to dospěje do stádia, kdy budeme mít i u nás problém s morbidní obezitou a ztučněnými játry už u malých dětí, jako u sousedů v Americe, kde se tyto sirupy hojně využívají. Proto je vhodné se těmto sladidům v nápojích, apod. vyhýbat.

Proč je považován řepný cukr za nezdravý, narozdíl od jiných se stejným složením, když řepa je taky z přírody?

Sacharóza – klasický cukr

Neboli klasický cukr – řepný i třtinový. Skládá se z jedné glukózy a jedné fruktózy a díky této kombinaci je glykemický index sacharózy cca 68. Konzumace cukru, vzhledem ke složení a glykemickému indexu, je vhodná v omezené míře, což není nic nového pod sluncem. Řepný cukr je bílý proto, že je čištěný.

Bělení cukru z něj nedělá smrtící nástroj, jde o jeho vyčištění od nečistot a nežádoucích látek, které u řepného cukru způsobují onu hnědou barvu. U řepného cukru je toto „čištění“ téměř nutnost. Existují i hnědé „přírodní“ varianty, které se chlubí velkým množstvím vitaminů, z nichž obsahuje možná tak..

dva? Vzhledem k tomu, kolik vitaminů můžeme přijmout z mnohem zdravějších zdrojů, je poukazování na „zdravější cukr“ zbytečné. Přínos lidskému zdraví je zanedbatelný.

Sukralóza

Označená jako E955, vyrábí se chlorací sacharózy (cukru) a je zhruba 600x sladší, zatímco její energetická hodnota je cca pětkrát nižší. Sacharóza byla prohlášena za bezpečné sladidlo a zatím nebyly nalezeny žádné negativní účinky na lidské zdraví.

Podle studií se sacharóza vylučuje v nezměněné formě močí a v těle žádné chloridy neodštěpuje. Zatím je považována za zdravější, než jsou klasická průmyslová „umělá sladidla“, nemá projímavé účinky jako jiná sladidla a na rozdíl od cukru nezpůsobuje zubní kaz.

Přidává se do řady nápojů, dezertů a dochucovadel.

Třtinový cukr

Výživově není zdravější než cukr řepný, i když působí díky hnědé barvě přírodně. Třtinový cukr může být hnědý, ale i bílý, závisí na tom, zda je čištěný nebo ne.

Jedná se o stejnou látku se stejným složením, jako je cukr bílý řepný, ale jiným původem. Třtinový cukr má karamelovou chuť, proto je oblíbenější do pečení, než cukr bílý a na rozdíl od bílého cukru se nemusí přečišťovat.

Proto je méně koncentrovaný a krystaly třtinového cukru i o trochu méně sladí. Kalorická hodnota se ale téměř neliší.

Odpadní produkt melasa obsahuje nečistoty a kontaminanty.

Melasa

Melasa je odpadní produkt při výrobě cukru. Abychom pochopili, proč říkám odpadní, měli bychom si v rychlosti vysvětlit, jak se vyrábí bílý cukr. V cukrovaru se oddělí při čištění cukr, který se dále odpařuje a bílé krystaly se prodávají v obchodech jako cukr, který známe.

Jako odpadní produkt tohoto čištění vzniká sirob a z něj po dalších dvou odstředěních teprve melasa. Proto je nesmysl považovat melasu za něco, co se vyhnulo „čištění cukru“ vápnem. Melasa je odpadní produkt, ve kterém jsou zbytkové cukry, ale i soli a necukry a při její konzumaci riskujete mikrobiální kontaminaci.

Vzhledem k těmto skutečnostem a tomu, kolik melasy skutečně sníte, je opět obsah prospěšných látek pro organismus minimální.

Javorový sirup

Ačkoliv působí zdravěji než běžný řepný nebo třtinový cukr, jeho chemické složení a tedy i kalorická hodnota jsou stejné. Jedná se o sacharózu, v menším množství může obsahovat i trochu čisté glukózy nebo fruktózy. Oblíbené je tvrzení, že obsahuje vápník a draslík, ale tato množství jsou tak malá, že aby měla ve výživě význam, museli byste ho vypít opravdu hodně.

Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo

Agáve sirup je 80% fruktóza a jeho účinek na zdraví proto není žádný zázrak.

Agáve sirup

Agávový sirup je téměř čistá fruktóza. Díky vysokému obsahu fruktózy má nízký glykemický index a proto je doporučován mnohými výživovými poradci. Já osobně bych jeho častou konzumaci nedoporučovala, vzhledem k odvrácené straně vysoké konzumace fruktózy popsané výše.

Datlový sirup

Obsahuje především glukózu, proto má vysoký glykemický index a dokáže pěkně zahýbat s hladinou krevního cukru. Mnohem více, než běžný bílý nebo třtinový cukr. Vhodný je po sportu jako doplnění rychlé energie.

V množství, ve kterém si medem osladíte čaj ho sníte mnohem více, než bězného cukru.

Med

Med se skládá téměř půl na půl z glukózy a fruktózy. V podstatě je jeho složení hodně podobné běžnému cukru, fruktózy je v něm o trochu více než glukózy, proto není pravda, že se po něm netloustne a je vhodný při hubnutí jako náhrada cukru.

Med nejen že se, pokud budeme hnidopiši, lépe ukládá do tuků než běžný cukr, ale v množství, ve kterém si s ním osladíte čaj ho sníte mnohem více, než bězného cukru.

Prospěšné látky jsou v medu také v tak malém množství, že byste museli být medvídci Pú s rukou v hrnci medu 20 hodin denně, aby byl jejich účinek pro tělo významný.

Přečtěte si, proč to bez cukru tak úplně nejde aneb stravování bez cukru z pohledu odborníka.

Kokosový a palmový cukr

Kokosový a palmový cukr se skládá ze tří čtvrtin ze sacharózy, tedy běžného cukru, který je z poloviny tvořen glukózou a fruktózou.

Nízký glykemický index se mu pravděpodobně přisuzuje v důsledku obsahu vlákniny inulinu, která zpomaluje jeho rychlý přechod do krve.

Sečteno a podtrženo, možná dobře chutná, méně sladí, takže ho spotřebujete víc, je drahý a obsah vápníku a jiných minerálů, který mu je přisuzován je opět v porovnání s tím, kolik takového cukru asi tak přes den sníme, zanedbatelný.

Čekankový sirup není sám o sobě tak sladký.

Čekankový sirup

Zázračná rostlina čekanka obsahuje v kořeni inulin, což je vláknina, která se vyznačuje sladkou a „tučnou“ chutí, takže se přidává běžně do nízkotučných jogurtů nebo zmrzlin. Ale není tak zázračně sladká, jak výrobci tvrdí.

Budete mít zájem:  Clostridium botulinum – co tato bakterie může způsobit?

Když se podíváte na složení tohoto přírodního sirupu, najdete v něm „Složení sirupu: extrakt z kořene čekanky (min. 91%), zvlhčující látka glycerol, karamel, sladidlo sukralóza“, což není úplně přírodní extrakt z kořínku.

Dobarvený karamelem, aby měl přírodní barvu a slazený sukralózou, o které jsme již mluvili výše.

V zásadě ale díky obsažené vláknině má celkem nízký glykemický index a sukralóza, ačkoliv na ní není nic přírodního, nebyla prokázána jako zdraví škodlivá.

Pro stévii je stanoven limit maximálního povoleného denního množství, stejně jako pro jiná umělá sladidla a je v porovnání s ostatními sladidly v podstatě nejnižší.

Stévie

Aktuálně mezi lidmi považovaná za nejzdravější přírodní sladidlo, jelikož se jedná o rostlinu neobsahující žádné kalorie, pouze sladce chutnající glykosidy. Jak to ve skutečnosti je? Stévie zní jako pohádka, není to ale tak jednoduché a její účinky nejsou ještě zcela známé.

Prvním faktem, který je třeba zmínit, je nepříjemná chuť stévie. Ta se liší od chuti cukru, na který jsme zvyklí, proto většina výrobků slazených stévií je slazených dalšími X sladidly a stévie je z nich většinou až na posledním místě.

Dlouhou dobu nebyla stévie v Čechách povolená jako sladidlo, protože u steviol-glykosidů byl původně prokázán karcinogenní účinek při velkém příjmu a i dnes, když je u nás schválená, je povolený limit velice malý. Rostlina jako taková se v potravinářství nesmí používat vůbec.

 Aktuálně je pro stévii stanoven limit maximálního povoleného denního množství  (ADI – acceptable daily intake), stejně jako pro jiná umělá sladidla.

Stévie v malém množství zdraví neuškodí, ale i zde je na místě mít na paměti, že u řady přírodních látek rozhoduje o tom, zda budou mít léčebný nebo smrtící učinek množství, v jakém je podáte.

Produkty, které si koupíte v supermarketu jako sladidlo ze stévie, mohou být navíc průmyslově zpracované tak, že budou obsahovat řadu dalších chemických látek, které v extraktu ulpěly při jeho výrobě.

U zcela nekalorických sladidel je navíc potřeba si dát pozor na klamání organismu. V případě, že mozek dostane signál, že jíte něco sladkého, celé tělo se připraví na dávku cukru. Cukr z krve se rychleji přesune dál do buněk, aby novému cukru uvolnil místo a ve chvíli, kdy žádný cukr do těla nepřijde, nastává hypoglykemie.

Tedy nejen další chuť na sladkost, ale navíc tělo začne vylučovat stresové hormony, protože se necítí komfortně a opakovaný stres nemá pozitivní vliv na zdraví.

Proto je třeba si uvědomit, že i se sladidlem o nulové kalorické hodnotě je třeba zacházet opatrně a necpat se s ním po kilech s doměnkou, že jde o řešení světové obezity.

Byla bych ráda, kdybyste si z tohoto článku neodnesli to, že všechno je špatné, ale to, že všechno je víceméně stejné.

Že některý cukr není zdravější proto, že je to přírodní sirup nebo proto, že je hnědý, protože pořád je to ten stejný cukr v jiném kabátku a cukr ve velkém množství není zdravý.

Neznamená to, že pokud nahradíte běžný cukr některým z těch přírodních, můžete ho jíst kolik chcete a nebudete tloustnout a budete ještě navíc zdraví.

Byla bych ráda, kdybyste si také odnesli to, že to, že cukr není zdravý, neznamená, že ho nemám nikdy jíst. Spíše bych v tu chvíli měl přemýšlet o tom, kolik ho chci jíst. 

hubnutío potravináchsladkétipyužitečnévýživa

Souboj sladidel. Med, agávový sirup, nebo obyčejný cukr?

Přírodními a synteticky vyrobenými sladidly. Produktů na oslazení je spousta. Některé jsou energetické a některé ne. A o některých se dokonce říká, že našemu zdraví prospívají, což je ve většině případů jen fáma. V dnešním článku si představíme sladidla pocházející z přírody.

Bílý cukr (řepný,  nebo třtinový) 17 KJ/1 g

Ten všichni dobře známe, přezdívá se mu také „bílé zlo“. Vyrábí se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny, pod chemickým drobnohledem v něm najdeme téměř stoprocentní sacharózu.

Jedná se o produkt rafinovaný, tzn. zbavený veškerých minerálních látek a vitamínů. Co nám dodá? Jen energii. Nic víc, nic míň.

Vliv na zdraví? Ve větší míře se prokazatelně podílí na vzniku obezity a dalších onemocnění a také na kazivosti zubů.

Hnědý cukr – podle legislativy nazývaný přírodní cukr cca 16 KJ/1 g

Vyrábí se také z cukrové řepy a cukrové třtiny a je také tvořen sacharózou.  Od bílého cukru se liší, jak název napovídá, hnědou barvou. Oproti bílému cukru je o něco méně rafinovaný. Článků na téma, jak je hnědý cukr o hodně zdravější, než cukr bílý, vyšlo nespočet. Je to ale nesmysl. Hnědý cukr je jenom bílý cukr obalený speciálním sirupem.

Někdy se barví melasou, někdy karamelem. Pokud melasou, tak díky ní má trošičku minerálních látek. Je to ale tak minimální množství, že jeho vliv na zdraví je nulový. Takže výživově ho můžeme v podstatě řadit na úroveň bílého cukru.  Jediná jeho výhoda je, že má specifickou chuť. Ale negativní dopad na zdraví má úplně stejné, jako jeho cukr bílý.

Třtinový cukr 16,8 KJ/1 g

Takto se nesprávně označuje přírodní (hnědý) třtinový cukr. Má hnědou barvu, která je obsažena už v samotné surovině, ze které se vyrábí, tj. z cukrové třtiny. A je to zase jen sacharóza.

Z výživového hlediska je na tom v podstatě stejně, jako cukr hnědý.

Opět vyniká specifickou chutí a vůní, zanedbatelné množství přírodních látek nám ale v podstatě nic nedá a zuby i postavu nám kazí úplně stejně.

Med 13,9 KJ/1 g

Sladidlo, které je z 80% složené z jednoduchých cukrů fruktózy a glukózy. Zbytek je voda, malé množství vitamínů, minerálních látek, polyfenolů, enzymů a dalších látek.

Jenže to množství zdraví prospěšných látek je opět tak malé, že na naše zdraví nemá v podstatě žádný pozitivní vliv, už vůbec ne při jednorázové konzumaci. Antibakteriální efekt byl prokázán pouze při potírání ran, nikoliv při konzumaci.

Výhodou je, že se jedná o čistě přírodní produkt a příjemně voní i chutná. Na obezitu i kazivost zubů má ale stejný vliv, jako předchozí vyjmenované cukry.

Agávový sirup 12,8 KJ / 1 g

Jedná se o přírodní sladidlo, šťávu z kaktusu agáve. Šťávy je v Agávovém sirupu kolem 80%. Zbytek je převážně voda, zanedbatelné množství minerálních látek a trochu inulinu. Svého času byl hitem internetových článků, propagován jako zdravé sladidlo. Jenže…

Šťáva z agáve obsahuje velké množství fruktózy, mezi 70-90% fruktózy, což je jednoduchý cukr, který má sice nízký glykemický index, ale jeho zvýšený příjem souvisí s rozvojem inzulinové rezistence, obezitou a dalšími nemocemi. Příjem fruktózy v takto čisté formě bychom měli ve své stravě jednoznačně omezovat. (Tj.

i potraviny, které jsou slazené fruktózou. To platí i pro diabetiky.)

Javorový sirup 10,5 KJ/1 g

Voňavý a chuťově zajímavý sirup získaný zahuštěním mízy javoru cukrového. Obsahuje malé množství glukózy, fruktózy, vitaminů a minerálních látek. Hlavní složkou je ale sacharóza, takže je to vlastně takový tekutý cukr.

A tudíž má i úplně stejný vliv na zdraví, jako cukr. A pokud vás zaujala jeho nižší energetická hodnota, tak vás asi zklame, že je zároveň téměř o polovinu méně sladký, než cukr. Takže pro slazení např.

čaje ho nakonec použijete víc a bude to energeticky nastejno.

Kokosový cukr 16,3 KJ/1 g

Vyrábí se buď ze šťávy nebo z nektaru květů kokosových palem a má specifickou karamelovou chuť. Z neznámých důvodů se propaguje jako zdravá varianta slazení stejně, jako tomu bylo před lety u agávového sirupu.

Pokud je vyroben ze šťávy, obsahuje cca 70-80 % sacharózy, a zhruba 3-9 % glukózy, stejně tak 3-9 % fruktózy. Produkt z nektaru obsahuje fruktózu a glukózu. Obsahuje malé množství vitaminů, minerálních látek a rozpustné vlákniny inulin.

Jak tedy sami vidíte, žádný výživový zázrak se ani tentokrát nekoná, protože složením je z téměř 80 % stejné, jako u bílého cukru. Dokonce má i totožnou energetickou hodnotu.

Existuje ještě palmový cukr a je na tom velmi podobně jako cukr kokosový.

Názor odbornice – paní Prof.Ing. Jany Dostálové, CSc

„Již desetiletí je u nás doporučováno snížit příjem tzv. přidaného cukru, tj. cukru, který je přidán do potravin, nápojů a pokrmů. Jeho spotřeba však stále překračuje téměř dvojnásobně tolerované množství a je jednou z příčin obezity a dalších onemocnění.

Na trhu se objevují nová sladidla, zejména různé sirupy z exotických rostlin, kterým výrobci přisuzují někdy až zázračné účinky. Tyto informace jsou zavádějící a jejich používání spotřebu cukru nesníží. Jediným účinným receptem je vybírat si potravinářské výroby a nápoje s nižším obsahem cukru a méně sladit.

Proto bychom měli sledovat údaje na obalech potravin, konkrétně údaj sacharidy, z toho cukry, kde hodnota uvedená u cukrů nám řekne, kolik cukrů výrobek obsahuje. Podle legislativy se mezi cukry řadí fruktóza (cukr ovocný), dextróza (glukóza, cukr hroznový), maltóza (cukr sladový), sacharóza (cukr řepný nebo třtinový) a laktóza (cukr mléčný).

Pokud je hodnota vysoká, neměli bychom konzumovat této potraviny velké množství. Tolerované množství cukru je pro průměrného spotřebitele 50 g za den.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector