Jaký bude letošní ročník vína?

Jaký bude letošní ročník vína?

Radek Foukal | 12. 08. 2020

Lidé se nás vinařů často ptají, jaký bude letošní ročník. I když se situace na vinici může vyvíjet zpočátku idylicky, ne vždy to dopadne dobře. Letošní rok nám opět ukázal, jak silný vliv má matka příroda. Aneb jak říká jedno české přísloví: „Zajíci se počítají až po honu“.

Chladnější září, nízké slady a vysoké kyseliny

Začátek sběru se nám posunul vlivem počasí až na 21. září. Množství srážek bylo v letošním roce enormní. Poměrně dlouho jsme museli čekat na slady. Když se konečně zdálo, že už můžeme začít sbírat, přišla nepěkná předpověď na následujicí týden.

Jako první na řadu přišel Děvín, který díky tenké slupce není schopen dlouho odolávat vodě. Zbytek odrůd na tom nebyl o moc lépe, a proto jsme se rozhodli sklidit co nejvíce hroznů do konce týdne. Zatímco většina místních vinařů vyčkávala, my jsme za pomoci kombajnu zpracovávali 3-4 odrůdy denně. Což je pro představu v našich podmínkách 19-20h práce.

Jaký bude letošní ročník vína?

 

Říjen ve znamení deště

Po víkendových deštích jsme se rozjeli do vinic a posbírali zbytek odrůd. Vývoj cukernatosti se zastavil, zkrátka již nebylo na co čekat. Předpověď se opět nevyvíjela dobře a konec října nám přinesl několikadenní lijáky.

Jaký bude letošní ročník vína?

 

Ideální rok na Sauvignony, zkáza pro červené

Vyrobit špičkový Sauvignon je v posledních letech opravdu kumšt. Jak říká rakvický vinař Pavel Binder: Sauvignon potřebuje vodu. A té bylo letos dostatek. Poslední roky byly suché, což naopak napomáhalo vyzrávat červeným vínům.

Množství srážek má velký vliv na aromatiku Sauvignonu, proto si troufám říci, že můžeme očekávat exceletní vína z této sklizně. Náš Sauvignon 2020 je po dokvašení veškerých vín ve sklepě našim absolutním favoritem.

S červenými víny je to bohužel naopak. Hniloba napadla většinu hroznů a kvalita červených vín v letošním roce nebude zřejmě příliš uspokojivá. Nejhůře na tom jsou prozatím Dornfeldery.

Jako vítěz mohl z tohoto ročníku vyjít Merlot, Pinot noir nebo Cabernety. Zkrátka odrůdy, které mají pevnou slupku, řidší hrozen a dosahují vysoké cukernatosti. Na hodnocení je ale ještě příliš brzy. Červená vína zatím prokváší na rmutu a na finální výsledek si budeme muset ještě chvíli počkat. Dá se však očekávat, že vinaři půjdou s cenami předchozích výborných ročníků (2018, 2019) nahoru.

Jaký bude letošní ročník vína?

 

Na co se u nás můžete těšit?

V letošním roce jsme zaznamenali velkou poptávku po lehčích suchých vínech, proto jsme se rozhodli jít spíše cestou suchých a polosuchých vín. V plánu byla i výroba suché Pálavy, ale díky vysokému množství kyselin bude nejspíše pouze v polosuchém provedení. Ročník 2020 bude mít zcela jistě potenciál dlouhodobého ležení na láhvi.

Závěrem tohoto článku bych chtěl poděkovat vinařství Réva Rakvice za služby kombajnové sklizně.

Mému bratranci Ondrovi Foukalovi, který nám „otřepal'' většinu vinic a byl ochotný kvůli nám vstávat v 5h ráno. Dále pak rodině, kamarádům z Ústí nad Orlicí a Bolatic za pomoc při ruční sklizni.

A v neposlední řadě všem našim zákázníkům a odběratelům, kteří nás podporovali v této nelehké době. Díky, moc si toho vážíme!

Jaké bude letošní víno?

  • Dá se už dnes odhadnout, jaká budou vína ročníku 2016?
  • Vinaři nemají příliš rádi předpovědi ročníku, dokud není víno hotové, a já taky ne, prostě si musíme počkat. V tento čas ale už máme indicie, jestli bude ročník hodnocen pozitivně – jak se budou vína vyvíjet, jestli budou vhodná pro archivaci…
  • Jaké jsou tedy indicie?

Už léto slibovalo docela zajímavý ročník a to se potvrdilo, když jsem měl při sběru hroznů v Čechách i na Moravě možnost ochutnat mošt.

Také když jsem okusil ještě nepřipravené vzorky ze sudů, byl jsem velice mile překvapený. Čeká nás opravdu dobrý ročník, srovnatelný s loňským. Vinaři ale nemají rádi, když někdo v létě tvrdí, že víno bude skvělé, nebo naopak špatné. Dokud není stabilizované v lahvi a trochu odpočaté, nedá s jistotou tvrdit nic konkrétního. První náznak všichni poznáme 11.

listopadu, ale pořád jde o mladá vína a u těch nikdy není jisté, jak se budou vyvíjet. Někdy se stane i ve slavných vinařstvích, že se v první fázi mluví o výtečném ročníku, a za tři roky je to vnímáno jinak.

Protože se vína vyvinou jinak, než se předpokládalo?

Ano. Ale u nás to není takový problém jako třeba ve Francii, kde mají systém en primeur, tedy předčasného nakupování vína. Ještě když je v sudu, rozhoduje se o nákupu. Někdy se ročník podcení, a za pár let je fantastický. A naopak. Záleží na mnoha okolnostech, jak se vína budou vyvíjet.

Jak to tedy vypadá – čistě „nezávazně“ – v této chvíli?

V půlce srpna jsem měl možnost sbírat hrozny v jednom vinařství na Mikulovsku. Bylo vidět, že jsou kvalitní, zdravé, že jich je relativně dost a budou z nich hezká vína, což potom potvrdila vinobraní v různých částech země a ochutnání moštu, burčáku nebo už i mladého vína.

Ročník 2016 trochu kopíruje ten předchozí, hlavně vegetačním cyklem. I loni byly jarní mrazíky, pak přišlo relativně suché, teplé léto a skoro dokonalé září. Vinař Jaromír Gala z Bavor říká, že to je téměř identický ročník; prý hrozny sbíral prakticky ve stejných dnech.

Dokážou vinaři z této příznivé konstelace získat maximum?

Kvalita se odráží v jejich umu a zkušenostech. Řada vinařů jezdí do ciziny, baví se s kolegy a navzájem si vína ochutnávají. Myslím, že kvalita a vzdělanost našich vinařů se každým rokem zvyšuje. Krásně to odráží i v hodnocení Průvodce nejlepšími víny 2016/2017, při jehož přípravě jsme ochutnali tisícovku vzorků.

Zvyšují se body, zlepšuje se čistota vín i hodnocení vinařství, což je skvělá zpráva pro celou tuzemskou gastronomii. Od vinařů, s nimiž se stýkám, jsem nikdy neslyšel negativní hodnocení ročníku, půdy nebo klimatu. Berou to prostě jako přírodu a záleží jen na nich, jak se s ní vypořádají.

Ti zkušení si poradí i ve špatných ročnících.

Jak?

Už zmíněný Jaromír Gala má výstižné přirovnání: Zdravý člověk se samozřejmě nechce jen tak cpát léky, dává přednost bylinkám a dobrému naladění – ale když má čtyřicítky horečky, acylpyrin si prostě vezme, protože je na hranici psychického a fyzického vyčerpání. Takže i když vinař pracuje v biodynamickém režimu, tak pokud vidí, že by přišel o úrodu nebo vinohrad, je bohužel nucen sáhnout po přípravcích, jejichž používání mu není úplně příjemné. Jenže kdo by riskoval, že přijde o všechno?

V čem vidíte hlavní přednosti letošního ročníku?

Všechno ukazuje, že 2016 bude lepší ročník než 2015, protože vína víc vydrží v čase. Budou zdravá, stabilní, mají potenciál ke zrání. A co je pro vinaře nejlepší, je to srovnatelně kvalitní ročník pro bílá i červená vína. Třeba ročníky 2010, 2013 a 2015 byly kvůli kyselinám skvělé pro bílá vína, zatímco ročníky 2009, 2011, 2012 a 2014 byly zase dobré na červená.

Budete mít zájem:  Obvodní Lékař Rychnov U Jablonce Nad Nisou?

Zmínil jste se o jarních mrazících. Byl to vážný problém?

Když jsem byl v porotě soutěže Vinařství roku, navštívili jsme devět vinařství, dvě až tři v každém regionu. Byli jsme tam týden po jarních mrazících a viděli, jak jsou vinohrady spálené. Někteří vinaři tvrdili, že přišli třeba o šedesát procent révy.

Ale vinohrad se pak zase vzpamatoval, vyrašila nová očka. Nicméně výnosy budou o 25 % nižší než loni. A to ještě není tak drastické jako třeba v Burgundsku, kde v určitých oblastech hlásili ztráty až 90 %.

Vinaři, kteří se neuměli bránit, ročník 2016 nemají vůbec.

Jaký bude letošní ročník vína?

A jak se lze bránit?

Jsou tři způsoby a žádný není zrovna levný. První možností je zatopit v celém vinohradu. V určitých vzdálenostech se rozestaví drátěné koše na dřevo a zatopí se v nich, použít lze i plynové teplomety. Funguje to podobně jako na zahrádkách restaurací. Takhle se několik dní ohřívá celý vinohrad.

Druhá možnost je pokropit ho vodou, ještě než přijdou mrazy. Když se to udělá včas, vytvoří se na očku ledová krusta a ta ho ochrání. Pokud to ale neodhadnete a už začne mrznout, máte větší škody, než kdybyste nepodnikli nic. Třetí způsob je vyfoukat studený vzduch ven pomocí helikoptéry.

To se samozřejmě neděje u nás, ale dělají to vinaři třeba v Burgundsku, Bordeaux nebo Champage.

Setkal jste se některým z uvedených způsobů i v České republice?

Zahřívání zkoušel Richard Stávek z Němčiček. Rozdělal oheň v jedné části vinohradu, pod svahem, aby teplo stoupalo, a pár keřů tím myslím ochránil. Vím, že spousta vinařů kropila. František Mádl popisuje, že vyjeli s traktory do vinohradu a zkoušeli ochránění vodou. Jenže vyrazili pozdě a vinohrad, který pokropili, dopadl hůř než ten nepokropený. I to je zkušenost…

Jaké další komplikace letos vinaře potkaly?

Petr Nejedlík ze Znojma popisoval, že jsou na třetinové úrovni. Rok byl poznamenán jarními mrazíky, něco posbírali ptáci a něco bohužel lidé. To je smutný příběh.

Mluvil o metrácích hroznů ukradených za jedinou noc… Kdysi platilo horenské právo – když měkly hrozny, hora se zarazila a do vinohradu nikdo nesměl.

Kdo tam vstoupil a odcizil hrozen, mohl přijít o ruku, a když ho něco takového napadlo v noci, mohl přijít i o hrdlo.

Dochází dnes ke krádežím často?

Velká skupina zlodějů dokáže sebrat hrozny z celého vinohradu přes noc. Rychle je odvezou a vylisují. Pravděpodobně z toho vznikne burčák, nebo to přijde do nějaké směsky. Vím asi o pěti vinařích na Moravě, kteří takhle přišli o úrodu. Někdo o pár řádků, ale u Petra Nejedlíka to byly metráky hroznů a u vinaře Maděřiče snad i tuna.

A co Svatomartinské, co si o něm myslíte?

Je to první možnost ochutnat mladé víno. Nic proti němu nemám, sám si ho rád dám. Navíc čísla hovoří jasně: pod označením Svatomartinské se loni prodalo dva miliony tři sta tisíc lahví!

???? O krok napřed: Jihoamerická vína startují ročník 2021

Že je západ oproti zbytku světa o krok napřed? Ve světě vína to neplatí. Tam má totiž pořádný náskok jih. Tedy nikoliv kvalitou, ale obdobím sklizně.

Na jižní polokouli se hrozny nejčastěji sklízejí na počátku roku, přesněji od druhé poloviny února do konce dubna. V Brazílii nebo Ekvádoru dokonce najdete oblasti, kde probíhá sklizeň i dvakrát do roka.

A ta první pro rok 2021 se rozjíždí právě teď.

Jaký bude letošní ročník vína?

Chilská a argentinská vína

Přestože se ještě může ledacos přihodit (vzpomeňme třeba loňské požáry v Austrálii a Jižní Africe), už se objevují predikce, jak by mohl letošní ročník dopadnout.

Velmi dobře zatím vypadají vyhlídky v Jižní Americe, kde je s letošním počasím spokojená většina vinařů v obou hlavních vinařských zemích – v Argentině a Chile.

Obě země očekávají lehce nadprůměrnou sklizeň co do objemu a velmi vysokou kvalitu hroznů. A my se tak můžeme těšit na mohutná ovocitá vína, tolik typická pro tuto oblast. 

Ale co se letos vydat i do méně známých regionů? Třeba argentinská Patagonie, kde mezi nejuznávanější vinařství patří rodinný podnik Humberto Canale.

Jejich vína se právem pyšní mnoha oceněními a zejména Cabernet Franc má velký potenciál pro delší zrání. Při objevování argentinských vín doporučujeme sáhnout po těch z oblasti Mendoza. V nabídce alkohol.

cz najdete například vyhlášené butikové vinařství Fabre Montmayou.

Jak bylo řečeno výše, téměř ideální ročník hlásí i sousední Chile. Tady rozhodně stojí za pozornost plná, strukturovaná červená vína ze slavného Centrálního údolí (oblasti Maipo, Curico, Rapel a další), jako jsou cuvée Encierra nebo legendární místní odrůda Carmenére, se kterou každoročně kouzlí vinařství Lof.

Skrytý klenot mezi jihoamerickými víny

Argentinská a chilská vína jsou sázkou na jistotu. My pro vás máme ale i jeden tip na skrytý drahokam Jižní Ameriky. Malou zemi, která letos hlásí ideální srážky a trochu chladnější průběh roku, díky kterému hrozny vyzrávaly déle, než obvykle. Výsledkem by měla být svěží a strukturovaná vína vhodná k uskladnění. 

Tímto dosud neobjeveným drahokamem je Uruguay. Kraluje tu odrůda Tannat, které právě dlouhé dozrávání ve vinohradu umožní naplno rozehrát svůj šarm, typickou plnost, mohutné tříslo a kořenitý charakter. No a když Tannat, tak od uruguayské ikony, rodinného vinařství Pisano, které zemi dokázalo svými unikátními víny umístit na vinařskou mapu světa.

Skvělá jihoamerická vína ročníku 2021 se objeví ve skladu Alkohol.cz nejdříve koncem roku. Do té doby si ale můžeme krátit čekání ochutnáváním aktuálních i archivních ročníků. Bohudík. Tak na zdraví!

Jaký bude ročník, víte až když jsou hrozny ve sklípku, říká vinař z Burgenlandu

Oblast, která se rozprostírá kolem Neziderského jezera, podél rakouské hranice s Maďarskem, je v mnohém odlišná od jiných rakouských regionů.

Nenajdete zde na každém kilometru místa, kde se kopec potkává s horou a každý výlet se stává fyzickou výzvou, ale naleznete zde rakouské moře, jak se místnímu jezeru přezdívá, a nespočet vinic a vinařství, ve kterých se stáčejí jedny z nejkvalitnějších vín na světě.

Své o tom ví Markus Lentsch, který patří ke třetí generaci vinařů pocházejících z tohoto regionu a jehož život je s vinicemi silně spjatý. „Ve vinařství jsem vyrostl. Jako malý kluk jsem si hrál mezi sudy s vínem a rodičům pomáhal při práci. Je to velmi rozmanitá práce a to je přesně to, co se mi líbí.

Pracujete v přírodě, ve vinařství, v kanceláři, ale také při ochutnávkách a prezentacích vín,“ říká vinař, jehož první vyrobené víno bylo Rulandské šedé. „Tehdy jsem si vybral nejlepší a nejzralejší hrozny z našich nejstarších rostlin této odrůdy a naplnil jimi sudy.

Tři roky jsem je nechal zrát na kalech a poté víno stočil do lahví. Vzniklo víno s plným a výrazným tělem, ale také s určitou elegancí,“ vzpomíná. To byl začátek vzniku Markusových vín. Nyní má vlastní edici a vína z jeho rodinného vinařství z Podersdorf am See sbírají jednu cenu za druhou.

V jeden rok získal hned 14 zlatých medailí za 14 přihlášených vín a Burgenlandskou státní cenu obdržela vína hned třináctkrát po sobě. Tajemství dobrého vína ale Markus úplně neprozradí. „Nedá se říct, jaké víno je dobré, protože každý má jiné chutě.

Budete mít zájem:  Jaro Křivohlavý Psychologie Zdraví?

Co ale každé dobré víno potřebuje, jsou vysoce kvalitní hrozny. Ze špatných hroznů nemůžete udělat dobré víno,“ usmívá se.

Burgenland je v oblasti vín velmi rozmanitý

Přírodní podmínky, které Burgenland vinné révě nabízí, jdou naproti tomu, udělat z ní jedna z nejlepších vín na světě. Výběr je přitom velmi rozmanitý. Najdete zde vše od lehkého svěžího ovocného bílého vína přes plná červená vína až po nejlepší sladká vína na světě.

„Je to dáno tím, že Burgenland je nejslunnějším regionem v Rakousku a obvykle nemáme problémy s optimálním zráním hroznů. Ve středním a jižním Burgenlandu se setkáte zejména s červeným vínem, s dominující Frankovkou. Sever kolem Neziderského jezera je v odrůdách rozmanitější.

Stěžejními odrůdami bílého vína jsou zde Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Chardonnay. Z červených vín Zweigeltrebe, Frankovka a Svatovavřinecké,“ říká Markus, jehož nejoblíbenější víno je pro svou univerzálnost Zweigeltrebe.

Klasické a ovocné se totiž skvěle hodí k pizze, těstovinám i zvěřině.

Letošní ročník bude

Milovníkům vína má městečko Podersdorf am See vždy co nabídnout. Začíná se v dubnu první jarní ochutnávkou, pokračuje několika menšími akcemi během léta, jako jsou SonnWeinMusik s ochutnávkou vín při západu slunce a s hudbou přímo u jezera nebo festival vína, a končí se listopadovou podzimní ochutnávkou s názvem Martiniloben, která se díky velkému počtu návštěvníků koná dva víkendy po sobě.

Pokud byste ale chtěli vědět, jaký bude letošní burgenlandský ročník, budete si muset ještě chvíli počkat. „Těžko říct, jaký bude, ale v tuto chvíli to vypadá docela dobře. Vinná réva již odkvetla a hrozny začínají narůstat. Stále se toho ale může tolik stát.

Jako vinař pracujete s přírodou a tu nemůžete ovlivnit.

 Jaké bude víno, víte opravdu až v okamžiku, kdy jsou hrozny ve sklípku,“ vysvětluje Markus, který je přesvědčen, že prostřednictvím vín z jeho vinařství můžete i po návratu domů prožívat ten pocit dovolené, který jste poznali ve zdejší oblasti.

Jaké bude letošní Svatomartinské víno?

24. 10. 2019

Historie listopadového ochutnávání mladých vín sahá až do doby císaře Josefa II. Období začátku listopadu bylo ve znamení bohatého hodování – odtud spojení svatomartinská husa a víno.

Historie listopadového ochutnávání mladých vín sahá až do doby císaře Josefa II. Období začátku listopadu bylo ve znamení bohatého hodování – odtud spojení svatomartinská husa a víno.

Vinaři končili tou dobou svoji službu u sedláků a bylo zvykem ochutnat první výsledky svého snažení.

Novodobá historie sahá do roku 1995, kdy byla registrována ochranná známka Svatomartinské; a do roku 2005, kdy Vinařský fond poprvé uvedl na trh značku Svatomartinské víno. V tom roce bylo možné ochutnat vína z 31 vinařství a na trh bylo uvedeno 125 000 lahví.

Svatomartinský kolotoč nabral rychlých obrátek a produkce a počet přihlášených vinařství se prudce zvyšoval. V loňském roce bylo možné ochutnat 387 vín z 110 vinařství.

Celkem bylo vyprodukováno zhruba 2 200 000 lahví s logem sv. Martina na koni. Ač se to zdá jako neuvěřitelné číslo, je stále spousta vinařství, která stojí bokem svatomartinskému šílenství.

Jedním z důvodů může být odlišná filozofie výroby vín. Anebo jen nechtějí být svázáni přísnými podmínkami, které je potřeba splnit pro získání označení “Svatomartinské”.

Mají volnou ruku v tom, co a kdy pustí na trh.

Vína s označením “Svatomartinské” je možné oficiálně prodávat od 11. 11. V letošním roce udělil Vinařský fond výjimku a prodávat se smí již od pátku 8. 11. Datum 11. 11. letos připadá na pondělí a dle ankety rozeslané mezi vinaři je tato změna více než vítaná. Svatomartinské hodování může začít již o víkendu před sv. Martinem.

Aby víno mohlo být označeno svatomartinským logem musí být vyrobeno z odrůd Müller Thrugau, Muškát moravský, Veltlínské červené ranné (bílá vína), Modrý portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) a Zweigeltrebe (pouze růžová vína).

Povolený obsah alkoholu nesmí překročit 12,5 % (13 % u červených vín) a zbytkový cukr maximálně do 9 g/l. Každé z přihlášených vín projde odborných hodnocením, které v letošním roce proběhne 22. 10.

Změnou oproti předchozím rokům je, že bude kladen větší důraz na kvalitu vína a hranice úspěšnosti se tak posunuje – víno musí být hodnoceno minimálně 80 body a výše.

Zvolené odrůdy patří mezi ty ranější. I tak musí být výroba vína poněkud zrychlena, pokud se chce vinař ucházet o logo se sv. Martinem. Vzorky musy být odevzdány k hodnocení nejpozději do 17. října. Samotné hodnocení proběhlo o pět dní později.

Co se však svatomartinskému fenoménu nemůže upřít je marketing. I přes všechna úskalí a stanovené podmínky je přece jenom slovo “svatomartinské” skvělým magnetem. Vína jsou svěží, lehce pitelná a většinou prodávaná v rozumné cenové hladině, a to je skvělý tahák. Stejně tak, jako roste počet příznivců, tak roste i počet těch, co si rádi počkají na “dospělejší” verzi vín daného ročníku.

Ať už jste na jedné anebo druhé straně – jedno pravidlo platí pro všechny – nejhorším vinným dárkem je archivní Svatomartinské. 

Autor: Práce ve vinařství (www.pracevevinarstvi.cz) 

Jaké bude letošní Svatomartinské víno?

V závěru týdne absolvovala odborná porota ve Valticích první kolo hodnocení vín usilujících o možnost používat letos známku Svatomartinské. Při hodnocení uspělo 90 % přihlášených vín. Vzhledem k uzavření restaurací a zrušení svatomartinských akcí bude sice v letošním roce Svatomartinského vína méně, ale po prvním kole hodnocení odborníci potvrzují, že bude velmi kvalitní. ročníku 2020?

Do prvního kola hodnocení bylo přihlášeno 259 vín od 56 vinařských firem, což je cca o 20 % méně vzorků a o 30 % méně vinařů ve srovnání s loňským rokem. Přísné požadavky na kvalitu ale splnilo hned 234 vín.

Přesný počet letošních Svatomartinských vín a úspěšných vinařství ale budeme znát až po 30. říjnu, kdy proběhne druhé kolo hodnocení. Očekává se, že na trh přijde kolem 1,75 mil. lahví Svatomartinského vína 2020.

„Přestože hodnocení ještě není u konce, lze již nyní říct, že na letošní Svatomartinská vína se mohou zákazníci opravdu těšit.

Kvalita vín je vysoká, což dokládá i fakt, že prvním kolem neprošlo jen 25 vín, tedy pouhých 10 % přihlášených vzorků,“ přiblížil letošní Svatomartinská vína Ing.

Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, a dodal: „Svatomartinská vína ročníku 2020 jsou velmi aromatická, lehčího ovocného charakteru, s příjemnou kyselinkou a velmi svěží. Je to typická ukázka mladých vín, jak by měla vypadat.“

Z 234 vín, která prošla prvním kolem hodnocení úspěšně, a budou tedy moci nést známku Svatomartinské 2020, je 111 bílých, 61 růžových, 58 červených vín a 4 klarety. Nejvíce zastoupenou odrůdou je Müller Thurgau (64 vzorků), následovaný Modrým Portugalem (39), Svatovavřineckým rosé (33) a Muškátem moravským (31). Nejvíce vín je pak z Velkopavlovické vinařské podoblasti.

„Svatomartinská vína a s nimi i moravští a čeští vinaři letos přijdou o dva velmi důležité prodejní kanály – restaurace a tradiční svatomartinské akce. Svatomartinská vína ročníku 2020 si tak nejvíce vychutnáme doma v kruhu rodinném. Nákupem vína ať už v obchodě či na e-shopu podpoříte vinaře nejlépe.

Budete mít zájem:  Premenstruační syndrom (PMS) - jak s ním zatočit?

A vězte, že Svatomartinská vína nejsou záležitostí jen jediného dne nebo týdne. Stejně dobře jako v listopadu si je vychutnáte i na Vánoce nebo snad už v lepších časech začátku příštího roku,“

komentoval výjimečnost letošního ročníku Ing.

Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který už od roku 2005 vlastní značku a zajišťuje společnou propagaci Svatomartinských vín.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již pošestnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem, Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem sv. Martina na koni.

Zdroj: Tisková zpráva

Vinaři hodnotí úrodu slibně, milovníci specialit mají ale smůlu. Ledové víno bude letos vzácností | Firmy a trhy

Brno Vyznavači speciálních přívlastkových vín si budou muset nechat zajít chuť na ledové víno z letošní úrody. Vinaři prakticky žádné nevyrobí. „Ledovce“ už totiž druhým rokem nepřeje počasí. Do toho přišel ještě covid, který už na jaře zkomplikoval prodej vín loňského ročníku a teď v listopadu omezil odbyt mladých Svatomartinských vín jen na regály obchodů.

Loni plány na ledové víno zhatila mírná zima, potřebného poklesu teplot po dva dny na aspoň minus šest stupňů se téměř žádný pěstitel nedočkal. A letos drtivá většina na mrazy ani nečeká.

Deště a vlhké počasí v závěru sklizně ohrožují úrodu chorobami a plísní, takže hrozny na keřích si nikdo netroufne ponechat déle, než je nezbytně nutné. Čekat na větší mrazy je zbytečný hazard. Úrodu raději zpracují hned na tradiční vína, která prý z letošní sklizně nemusejí být špatná.

Fajnšmekry vyhledávané ledové víno, které díky lisování zmrzlých bobulí obsahuje výrazně vyšší množství přírodního cukru, je jedním z přívlastkových vín, kterými vinaři obohacují většinovou produkci. A vzhledem k náročné výrobě také za patřičnou cenu, zhruba třikrát vyšší, než kolik stojí klasika. 

Prodeje se počítají spíše na promile než procenta z celkové tuzemské spotřeby, která se ročně pohybuje kolem 200 milionů litrů. Z toho zhruba 60 milionů připadá na produkci domácích vinařů.

Parádní začátek, horší finiš

■ Princip výroby spočívá v dodržení minusové teploty (alespoň -6 °C) od sklizně po lisování hroznů. Hrozny nesmí během lisování rozmrznout.

  • ■ Při lisování zůstává voda ve formě ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a sladký koncentrovaný mošt.
  • ■ Pro výrobu se nejčastěji používají pozdní odrůdy Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.
  • ■ Plní se do malých lahví (obvykle 0,2 nebo 0,3 litru) a náročný proces výroby se odráží i ve vysoké ceně.

„Letos s ledovkou ani nepočítáme. Počátek podzimu byl parádní, ale pak přišly deště a byli jsme rádi, že jsme stihli aspoň standardní sklizeň,“ vysvětluje vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Mikulovsku.

Ledové víno nedělal ani loni. Nevyšlo to. Ale má prý ještě zásoby z dřívějška. A co se týče kvality letošní úrody obecně, není špatná.

„Násada pěkná, výnosy slušné, pěkná aromatická vína,“ popisuje ročník 2020.

Úroda se většinou sklízí každoročně v rozmezí od září do listopadu, vybrané keře s vhodnou odrůdou na ledové víno nechávají pěstitelé na vinici často i do ledna. Ještě počátkem letošního roku takto vyhlíželi mráz například ve Šlechtitelské stanici vinařské Velké Pavlovice. Ani jim ale svatý Petr nakonec ledovku, v tomto případě z odrůdy André, nedopřál.

„Vlivem dešťů nejsou teď hrozny v potřebné kondici. Takže to zkoušet ani nebudeme,“ přidává se manažer a technolog tohoto velkopavlovického vinařství Ondřej Konečný. Letošní úroda i podle něj ale jinak špatná nebude, na školní stupnici by ji ohodnotil známkou dvě minus. 

Místo ledu sláma

Vhodný ráz počasí pro ledové víno je v posledních letech stále častěji vzácností a leckde se soustředí víc na „sesterské“ produkty, třeba slámová vína s podobně vysokou cukernatostí. Mohou se sklízet hned. V jejich případě se odpařuje část vody z hroznů minimálně pod dobu tří měsíců sušením na slámě nebo na speciálních rohožích.

Potíží letošního covidového roku je i nedostatek brigádníků. Zvlášť těch ze zahraničí, které často využívají tam, kde úrodu nesklízejí pomocí vinařských kombajnů, ale ručně. „Hlavně ke konci už to byl spíš boj o hrozny. Dostat je do sklepa v té kvalitě, na jaké si zakládáme, letos dalo opravdu hodně práce,“ říká vinohradník Roman Slouk z vinařství Sonberk v Popicích na Břeclavsku.

Moravští vinaři oživují zapomenutou odrůdu a popsali, jaké bude letos víno

Hlavní obsahIlustrační foto
Foto: Profimedia.cz

Zatímco hodnocení a certifikace nových odrůd je běžnou záležitostí, Modrý Janek je jedinou starou odrůdou, jejíž vlastnosti, odolnost vůči chorobám a další aspekty posuzují odborníci v zemědělském zkušebním ústavu tak, aby mohla být v budoucnosti uznaná i jako odrůda Evropské unie.

„Ale to je běh na dlouhou trať, který může trvat i patnáct let. Nám to však nevadí. Původní záměr, tedy vrátit odrůdu předků do vinohradů, se myslím už daří. A už z Modrého Janka taky vyrábíme víno, byť ho zatím není z hektarové výměry mnoho. Podle unijních pravidel může jít zatím jen o víno zemské, tedy jakostní,“ řekl Právu ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Právě v této lokalitě se hrozny s kořeněnou vůní, jejichž chuť připomíná veltlínské zelené, pěstují zatím nejvíce. „Odrůdu jsme pro její rozšíření hledali vesměs ve starých vinohradech, kde samovolně rostla mezi jinými.

Pár hlav bylo například v Kokusových horách v Petrovicích, objevili jsme ji i ve Strážnici, víno z nich vyráběl i například Mirek Zajíček z Perné.

Z těchto míst jsme získávali základ pro nový vinohrad, který už je jen z Modrého Janka,“ popsal návrat prastaré odrůdy s podivným názvem Vajčner.

Odrůdu kdysi pojmenovali podle jejího chování během vegetace. Brzy po odkvětu se totiž bobulky velikosti hrachu barví do tmavě fialové barvy. Toto zbarvení pak slábne a v době sklizně je barva šedozelená.

„Rostlina jako by nevěděla, jaké plody má produkovat, zda modré nebo bílé. Tedy blázní, či jak se dříve říkalo jankovatí,“ vysvětlil pojmenování Vajčner.

A jaká vlastně budou ta letošní vína? V novém ročníku si vinaři pochvalují především výrazné aroma a šťavnatost u bílých. „Naše vína budou asi o něco lehčí v chuti než předešlé dva ročníky, ale o to výraznější v aroma a krásně svěží a šťavnatá. Budou to vína na delší příjemné pití,“ říká například Iva Šantavá, ředitelka vinařství Víno Blatel.

„Zatím se nám jeví jako velmi zajímavá aromatická vína z odrůd Sauvignon, Pálava, Muškát moravský a Tramín červený. Pinotové odrůdy jsou letos lehčího stylu s krásnou kyselinkou, vhodné i k delšímu školení na kvasnicích v nerezových nádobách a starších sudech,“ doplnil Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

„Červená vína budou krásně kořenitá a bude pro vinaře velká výzva, jak se jim podaří tento potenciál využit,“ doplnil David Šťastný, ředitel Château Valtice.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector