Jaké mléko patří na náš stůl?

Co je vůbec latte art? Je to speciální technika, kdy pouhým litím našlehaného mléka a pěnou vyrábíte do espressa úžasné obrázky.

Tato technika je u nás známá teprve pár let a umí ji jen velmi málo baristů. Spousta lidí si myslí, že je to velmi jednoduché namalovat obrázek na kávu. Existuje několik druhů této techniky.

Jedna je ta, že dokreslujete do hotového cappuccina obrázky špejlí, k další technice potřebujete ještě tzv. topping (např. čokoládovou polevu) a tou také malujete obrázky.

Nejtěžší je ta, kdy obrázky vytváříte pouhým litím, a na tu bych se ráda zaměřila.

Mléko

Je velmi důležité, jaké mléko si vybereme. Mělo by být plnotučné a dobře vychlazené. Usnadní nám to potom jeho šlehání. V mléku nás zajímají hlavně tuky a bílkoviny, protože díky nim jde pěna ušlehat. Můžete si koupit plnotučné mléko, které je běžně dostání v obchodech.

Začalo se už také prodávat i čerstvé plnotučné mléko, s tím vám šlehání půjde snadněji. V Hlinsku dokonce vyvinuli speciální mléko pro baristy, které má zaručit ještě snadnější šlehání. Mléko Lascato obsahuje větší podíl bílkovin než normální plnotučné mléko.

Samo o sobě je i velmi chutné.

Jak našlehat pěnu?

Nalijete si vychlazené mléko do konvičky. Nad kávovarem propustíte trysku, která se tak vyčistí, a zbavíte se také zkondenzované vody uvnitř. Potom ponoříte trysku zhruba jeden centimetr pod hladinu mléka. Pustíte trysku. U některých kávovarů, které ji mají silnou, stačí pustit méně. U jiných ji musíte pustit úplně naplno.

Hned po spuštění trysky jdete pomaličku a jemně s konvičkou směrem dolů ke stolu. Trysku máte stále ponořenou, ale už se vám vytváří více a více pěny. Zvuk při šlehání musí být příjemný a pozvolný. Trysku můžete vždy ponořit zpět do mléka, tím zamezíte tvorbě velkých bublin. Pěna musí být jemná a bez bublinek.

Po ušlehání si pěnu zpracujeme mícháním a klepáním, aby byla ještě více jemná a vláčná.

Jaké mléko patří na náš stůl? Zdroj: iStockphoto.com

Konvičky

Na to, abychom správně našlehali mléko na cappuccino, musíme mít dobré konvičky. Měly by být vždy kovové – z nerezu. Existuje řada tvarů a velikostí. Záleží na tom, kolik káv najednou budete připravovat a jaké chcete malovat obrázky.

Je důležité, abychom dodržovali poměr mléka, které lijeme do konvičky. U každé konvičky, nezáleží na její velikosti a objemu, se vždy nalévá mléko zhruba nad polovinu.

Konvičky musí být čisté a studené, pěna nám potom půjde našlehat snadněji. Jakmile mléko jednou našleháte, je pro druhé šlehání již nepoužitelné. Spotřebují se v něm všechny tuky a bílkoviny.

Jaké mléko patří na náš stůl? Zdroj: iStockphoto.com
Jaké mléko patří na náš stůl? Zdroj: iStockphoto.com
Jaké mléko patří na náš stůl? Zdroj: iStockphoto.com

Šálky

Správně se používají nahřáté šálky z porcelánu. Jejich tvar nám může při malování pomoci. Pro pěkné obrázky jsou lepší hrnečky s větším průměrem. Když máme už hodně velké hrnečky, můžeme dovnitř připravit dvojité espresso, abychom měli lepší a tmavší obrázek.

Druhy obrázků

Mezi asi nejznámější obrázky při použití techniky latte art patří srdíčko, jablíčko a rozeta. Jak se tyto obrázky vyrábí?

Jaké mléko patří na náš stůl? Zdroj: iStockphoto.com
Jaké mléko patří na náš stůl? Zdroj: iStockphoto.com

Jaké mléko patří na náš stůl? Zdroj: iStockphoto.com
Jaké mléko patří na náš stůl? Zdroj: iStockphoto.com

Jablíčko

Připravíme si espresso. Klasické, takové to „,malé“, do cappuccinového porcelánového šálku. Potom si našleháme mléko. Použijeme konvičku, která je kulatá a nemá zobáček. Pěnu si sklepeme o stůl, tím jí zbavíme nejvíce bublinek. Potom ji důkladně promícháme, abychom neměli nahoře pěnu a dole mléko.

Část mléka si na začátku odlijeme z konvičky úplně na stranu. Poté lijeme promíchané mléko a pěnu do espressa. Šálek máme mírně nakloněný a mléko s pěnou lijeme trochu z výšky. Potom se konvičkou přiblížíme téměř k hladině epressa. Stále směřujeme doprostřed šálku. Jak se nám hrneček plní, pomalu ho narovnáváme.

Uprostřed šálku se nám vytvoří krásné jablíčko.

Srdíčko

Srdíčko se maluje úplně stejným postupem. Na konci jen s konvičkou, stále nad hladinou a uprostřed, mírně zaklepeme do stran a potom proud mléka a pěny protáhneme až ke kraji šálku. Tím nám tam vznikne krásně navrstvené srdíčko. Opět použijeme kulatou konvičku.

Rozetka

Pokud chceme na povrchu cappuccina vykouzlit rozetu, musíme použít konvičku se zobáčkem. Postup lití mléka a pěny do espressa začneme stejně jako u prvních obrázků.

Když jdeme potom konvičkou a proudem mléka k hladině, směřujeme k jednomu z krajů, od něho se pak postupně vzdalujeme, hýbeme konvičkou ze strany na stranu – tím se nám vyrábí vlnky rozety – až ke kraji na druhé straně šálku a potom už uděláme jen krátký a rychlý pohyb nazpět. Tím rozetu zakončíme.

Podívejte se na video!

256 kWh/m²/rok)“,“price“:“7 280 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6057c6cb9741e4.26401480.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-chotec-pardubicka-4022697″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Veletov“,“information“:“osobní vlastnictví, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“6 120 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6057c68eb99532.71696449.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-veletov-4022696″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 2+1″,“locality“:“Praha 2, Krkonošská“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 1. patro, umístění v centru, energetická třída E (163-205 kWh/m²/rok)“,“price“:“17 500 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6057c671d28521.55614307.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-1-praha-2-krkonosska-4022695″}]}>

Jak správně připravit espresso a cappuccino

V dnešním blogu se podíváme na to, jak vypadají, a jak se připravují jednotlivé kávové nápoje podle italské kávové kultury.

V zásadě nejdůležitější kávové nápoje jsou jen dva. ristretto a espresso. Proč? Protože jsou základem pro všechny ostatní.

Ristretto

Spoustu lidí ještě stále při pohledu na kávový lístek tápe, co by mu barista vlastně připravil. Pokud zavzpomínáte na dovolenou v Itálii, tak je to právě to „prďavé“ nic, co stojí jedno euro u baru.

Jde o čistý extrakt kávy, který vytéká z páky v prvních vteřinách. Má hustou olejovitou strukturu, temně hnědou barvu a oříškovou krému. Velmi často převažuje mýtus, že vás tato káva nakopne a je nejvíce silná. Nejvíce silná je, ale co do obsahu chutí, nikoliv kofeinu. Takže při učení na zkoušky ristretto moc nepomáhá.

Pokud to vezmu podle definice, tak je to 20 ml v 60 až 90ml šálku. Pro fajnšmekry, kteří by chtěli ristretto vážit se udává, že hmotnost výsledného nápoje je 15g.

  • Na ristretto mám nejraději kávu PO BRAZILSKU, má jemnou, čokoládovou chuť.
  • Jaké mléko patří na náš stůl?
  • Espresso

Druhým základním kávovým nápojem podle italské kávové kultury je espresso. Základ je stejný jako u ristretta, nedává se ani víc gramů kávy, ani se jinak nemele, jen se nechá výsledný nápoje déle extrahovat. Zkrátka necháte puštěnou déle vodu tekoucí z páky, budete mít více vody v šálku.

Tím, že nechám déle puštěnou extrakci, tak také ředím chuť a olejovitou strukturu. Káva se v páce začíná jemně přepalovat, a tak ve výsledném espressu můžu cítit hořčejší tóny, někdy až kouřové. Všeobecně platí, že kofein se začíná vyplavovat až po delší době, cca 11 vteřinách, takže espresso na rozdíl od ristretta obsahuje více kofeinu.

Definice hovoří o 30 ml v 60 až 90 ml šálku při délce extrakce okolo 25 vteřin. A pokud byste chtěli vážit, tak váha výsledného nápoje má být 30 gramů.

Pokud máte rádi hořčejší kávy s podtóny čokolády a oříšků, doporučil bych Vám naši kávu PO SICILSKU.  Pokud preferujete spíše ovocitější tóny, pak se na espresso nejvíce hodí PO MEXICKU středně.

  1. Jaké mléko patří na náš stůl?
  2. Rozdíly mezi ristrettem a espressem
  3. Jaké jsou tedy rozdíly:
  • V objemu v šálku
  • V obsahu kofeinu
  • V konzistenci
  • V chuti

Jak poznat ristretto nebo espresso podle proudu tekoucího z páky ukazuje Richard na kurzu přípravy espressa a cappuccina, tak z pochopitelných důvodů nemůžu přidat fotky nebo video s ukázkou 🙂

Ristretto doppio a espresso doppio (doubleshot)

Pokud máte rádi delší popíjení a milujete kávu, tak pak je doppio správná volba. Oba nápoje vychází z předchozích. Jde o dvojitou dávku kávy. Z páky s dvouvýpustí necháte kávu natéct do jednoho šálku, nejčastěji cappuccinového.

Po ránu si nejraději dávám espresso doppio, protože lungo je pro mě moc naředěné a bez chuti a než vyřídím maily, tak mám ideální nápoj na dlouhé popíjení. A navíc potřebuji hodně nakopnout.

Podle definice mají tyto nápoje objem je 30 respektive 60ml.

Ale pozor! Nefunguje to tak, že když na jednu dávku používáte 9g namleté kávy, tak si navážíte 18g. Do sítka na dvě dávky se vždy používá o něco méně kávy. A kolik kávy? Tak, abych měl správnou extkrakci.

  • Jaké mléko patří na náš stůl?
  • Lungo a americano

Tohle jsou ideální nápoje pro dlouhé popíjení s přáteli u kávy. Jedná se o espresso prodloužené horkou vodou. Výsledný objem záleží na chuťových preferencích dané osoby.

Doporučuji totiž servírovat ve větším šálku, buď přímo na lungo, nebo na cappuccino, připravené espresso a vedle konvičku s horkou vodu na doředění dle libosti. Výhoda spočívá v tom, že host vidí připravené espresso s krásnou crémou a může si dát vody kolik mu chutná.

V Česku se nejčastěji setkáte s pojmem lungo nebo prodloužená káva, ovšem pokud byste si v Itálii objednávali lungo, tak reakce baristy bude asi stejná jako u pikola. Obecně v zahraničí se více používá pojem americano.

U nás se řídíme heslem, ať si pije kávu každý jak mu chutná. Nicméně protažená extrakce do velkého šálku není vhodná. Taková káva bude výrazně hořká, přepálená.

Pokud se totiž mluví o tom, jestli je káva zdravá nebo ne, tak v tomto případě dostává váš žaludek pořádnou nálož.

Díky délce extrahování, budou v kávě obsaženy třísloviny a ne zrovna tělu přívětivé látky.

  1. Do americana bych volil chuťově výraznější kávy, nejvíce se mi osvědčila PO MEXICKU.
  2. Jaké mléko patří na náš stůl?
  3. Espresso macchiato

„Makijáto“ znamená skvrnitý, což charakterizuje tento nápoj. Na povrchu mléčné pěny má totiž hnědé skvrny od kávy.

Příprava je jednoduchá, do šálku si připravím espresso a následně na něj přidám mléčnou pěnu bez mléka. Nejde totiž o malé cappuccino, jak by se na první pohled mohlo zdát.

  • Mléčná pěna podtrhne hořkou chuť, takže pokud máte rádi tento nápoj, nebál bych si vybrat si například PO BRAZILSKU středně.
  • Jaké mléko patří na náš stůl?
  • Cappuccino

Asi vůbec nejoblíbenější nápoj. Připravím si ristretto nebo espresso do šálku na cappuccino a až po okraj ho zaliji vyšlehaným mlékem s mirkopěnou. Díky správně ušlehanému mléku s teplotou do 65 stupňů výsledný nápoj lehce zesládne. Objem by měl být v rozmezí 150 až 180ml včetně espressa.

Občas se můžete setkat s cappuccinem s tvrdou pěnou, bublinami na povrchu. Nebo mýtem typu, že přes pěnu nesmí propadnout cukr apod. Není tomu tak. Správná pěna je lesklá, jemná a lahodná. Horké mléko je propojeno s pěnou. Mimochodem díky takové pěně můžete kreslit oblíbené obrázky.

Stejně tak na cappuccino určitě nepatří skořice, kakao ani perník. Proti dílčím chuťovým preferencím nenamítám nic, ale barista, případně obsluha by se vás měl nejdříve zeptat.

Do cappuccina se mi nejvíce hodí PO KOLUMBIJSKU. Díky kombinaci lehce nakyslé kávy s dochutí vlašských ořechů a nasládlého mléka získám velmi zajímavou chuť.

Jaké mléko patří na náš stůl?

Latté macchiato a cafe latté

K největší nápojům co do objemu se týká, patří určitě café latté, resp. Latté macchiato. Jde o espresso s více mléka než je v cappuccinu.

Cafe latté se připravuje do šálku s objemem cca 250ml. Na espresso stejně jako u cappuccina naliji zpěněnou mikropěnu. Milovníci latté artu ocení obrázek.

Odlišný způsob přípravy pak zvolím u latté macchiato. Jako jediný se totiž výhradně připravuje do sklenice a má také obrácený postup. Do zpěněného mléka nalévám espresso.

Aby se vám vytvořili oblíbené vrstvy, musíte zpěněné mléko ve sklenici nejdříve nechat odstát, aby došlo k oddělení mléka od pěny. Potom můžete nalít espresso. Na povrchu vám zůstane skvrna po kávě, proto název macchiato (skvrnitý).

Pokud pojedete do zahraničí, obzvláště do Itálie, objednávejte si tento nápoj celým jeho názvem. Předejte tak nepříjemnosti, že dostanete na stůl pouze mléko. Z Česka jsme zvyklý objednávat si pouze latté, barista bez váhání pochopí. Ovšem v italštině znamená latté mléko.

Na café latté nebo latté macchiato bych doporučil kávu PO SICILSKU. Jde o směs arabiky a robusty, má výraznější chuť, a proto se neztratí ani ve vyšším objemu mléka.

Jaké mléko patří na náš stůl?

Flat white

Poslední nápoj, který však nevychází z původní italské kávové kultury. Flatwhite pochází z Austrálie a v zásadě jde o cappuccino z dvojitého espressa. Připravovat se může jak do sklenice, tak také do šálku. Postup je ten, že si připravím dvojité espresso, které následně zaliji mikropěnou až po okraj.

Jaké mléko patří na náš stůl?

Jak doma našlehat mléko (skoro) jako v kavárně? Jde to překvapivě snadno

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Káva je skvělá v tom, že si ji každý může připravit přesně podle sebe. Tedy při mletí a extrakci je potřeba dodržovat pár zásad podle zvolené metody přípravy (espresso z kávovaru, instantní káva, french press, filtr atd.), ale konečný poměr kávy, mléka a pěny je jen a jen na vás. Tím spíš, když si svůj oblíbený nápoj chystáte doma.

Patří do kávy teplé, nebo studené mléko?

Mezi mými přáteli existují dva tábory. Jeden ctí pouze kávu černou, druhý nedá dopustit na kávu s mlékem. A ti, co patří k druhému táboru, se dělí ještě na vyznavače studeného a teplého mléka. V čem je to jiné?

Je nutné ho ohřát, ale ne přehřát. Teplota by neměla dojít k bodu varu, přehřáté mléko se totiž stává pro žaludek nevítaným hostem. Ohřáté mléko se dobře šlehá a skvěle se smísí s teplým kávovým základem.

versus

Výhodou je rychlost. Vyndáte mléko z lednice a šup s ním do kávy. Ti, kteří pijí kávu raději vlažnou, toto ocení. Ale pokud chcete prodloužit posezení nad hřejivým šálkem, tak určitě věnujte minutku ohřátí mléka.

Nadýchaná pěna je korunou kávy

Po dobu studia na vysoké škole jsem si zpříjemňovala volný čas prací v kavárně a později jsem se dostala až ke zdroji – do pražírny kávy. To mi umožnilo leccos ochutnat a vyzkoušet. Z praxe tedy vím, že k našlehání super mikropěny nepotřebujete vybavení za tisíce.

Základem všeho je káva

Než se ale podíváme na šlehání mléka, je potřeba si připravit kávu. Jak už jsem psala, záleží na vaší chuti. Můžete zvolit:

  • Alternativní způsob přípravy kávy, nejčastěji to doma bývá filtr nebo french press
  • Espresso z kávovaru – klasické nebo větší, což je lungo nebo americano
  • Instantní kávu, kterou zalijte podle toho, kolik mléka máte rádi. Klidně jen do 1/3 hrnku

Jaké mléko patří na náš stůl? Vyberte si, kterou kávu máte nejraději

A konečně to šlehání mléka…

Konec napínání, jdeme k jádru věci. Na začátku byste měli vědět, že není úplně možné našlehat jen kapičku mléka, takže se můžete těšit na minimálně 180 ml kávy jako obláček. To odpovídá cappuccinu. Ale nemusíte být troškaři, klidně našlehejte více a hurá, máte Latte Macchiato. A když vám zbyde, odeberte lžičku pěny, položte ji na hladinu espressa a máte espresso macchiato.

Jaké mléko patří na náš stůl?

Důležité je, jaké mléko si vyberete. Pamatujte, že čím více bílkovin, tím lepší pěna. Za sebe doporučuju čerstvé plnotučné mléko. Ale potěším i ty, kteří mléčné výrobky nesmějí nebo nechtějí konzumovat. Sametově hebkou pěnu vykouzlíte i z rostlinné alternativy mléka. Vyzkoušeno za vás – postup je zcela stejný jako s živočišným mlékem. A teď se podívejme na způsoby šlehání.

French press nebo ruční napěňovač

Oba fungují na stejném principu, kdy do nádobky nalejete teplé mléko (opatrně na bod varu, jak zmiňuju výše) a pak „pumpujete“ sítkem, dokud se nevytvoří sametová pěna. French press má výhodu, že si v něm předem můžete připravit i kávu – stačí vám jedno zařízení. Ale při šlehání mléka pozor, je křehký.

Jaké mléko patří na náš stůl?

Spirálkový zpěňovač mléka na baterie s konvičkou

Ti dva tvoří nerozlučnou dvojku. Opět nalejte teplé mléko do konvičky, naplňte ji alespoň do 1/3. Poté ji nakloňte, ponořte spirálku mírně šikmo ke stěně konvičky těsně pod hladinu mléka a začněte šlehat.

Uprostřed hladiny by se vám během šlehání měl vytvořit vír.

Pokud je našlehaná pěna plná bublin, jemně je sklepněte a kružte konvičkou, aby se mléko hezky promísilo s pěnou přes stěnu konvičky (to platí i pro french press a ruční napěňovač mléka).

Jaké mléko patří na náš stůl? Jaké mléko patří na náš stůl?

Elektrický napěňovač mléka

Tento moderní napěňovač je perfektní vychytávka. Zde ani nemusíte mléko ohřívat, tenhle chytrý pomocník udělá všechnu práci za vás. Sice stojí víc peněz než ostatní napěňovače, ale pokud jste zapálení kafaři a děláte si více káv za den, určitě oceníte snadnou a rychlou obsluhu.

Jaké mléko patří na náš stůl? Jaké mléko patří na náš stůl?

Tak a teď už víte, jak si doma udělat fantastickou kávu s pěnou jako obláček. Mohu zaručit, že si skvěle pochutnáte a navíc ohromíte nejednu návštěvu. Přeju příjemné mlsání.

Jaké mléko patří na náš stůl?

Které rostlinné mléko je nejlepší?

Jaké mléko patří na náš stůl?Máte rádi k snídani nebo před spaním sklenici rostlinného mléka? Používáte rostlinné mléko do koktejlů nebo při vaření? Výběr rostlinných mlék na našem trhu je pestrý. Dokonce tak pestrý, že už se v tom pomalu začínáme ztrácet a nevíme, jaký druh mléka a od kterého výrobce si vlastně vybrat. V tomto článku proto shrnu přednosti různých druhů rostlinných mlék, abyste při nákupu měli výběr snadnější a rychlejší. Pro zjednodušení používám označení „mléko“, přestože dle legislativy je pro rostlinné alternativy mléka povoleno pouze označení „nápoj„. Většina z nás ale stále používá slovo mléko ????

Sojové mléko

Nejčastěji dostupná alternativa, dostaneme je i v běžném supermarketu a cena není závratná. Surová sója, z níž se mléko vyrábí,může však být pro některé z nás hůře stravitelná. Navíc je sója jednou z nejpěstovanějších plodin na planetě a často je geneticky modifikována.

 Fytáty a antinutrienty obsažené v sóji omezují využití některých živin ze stravy.

Více o sóji jsem už psala v tomto článku: Máme jíst sóju? A kterou? Osobně doporučuji používat pouze bio sojové mléko z geneticky nemodifikované sóji bez přidaného cukru a soli, a to pouze v množství malém, například k dochucení nápojů či pokrmů, nikoli však pro běžné denní pití.

Mandlové mléko

Mandlové mléko se vyznačuje vysokým obsahem vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku.

  Jelikož jsou mandle pro nás exotickou potravinou a jsou k nám importovány z velké dálky na lodích, doporučuji kupovat mandle nejvyšší kvality (bio) a totéž platí i o mandlovém mléce. Mandlových mlék je na našem trhu několik druhů.

Pokud mléko neobsahuje přidaný cukr, sirup z agáve, sůl, stabilizátory nebo emulgátory, je to dobrá volba pro náš stůl i kuchyni. Mléko si můžete dosladit medem, sladem či sušeným ovocem. Můj recept na domácí raw mandlové mléko najdete zde: Mandlové mléko

Kokosové mléko

Kokosové mléko je široce dostupné nejen v supermarketech, ale dokonce i v malých prodejnách potravin. Bohužel jeho kvalita je často velmi pochybná a mléko obsahuje nežádoucí příměsi.

Za vhodné složení kokosového mléka považuji pouze následující položky: bio kokosová voda, bio kokosová dužina, pitná voda. Dalším problémem kokosového mléka je jeho vysoký obsah tuku, a to především nasycených mastných kyselin.

Z toho důvodu nedoporučuji kokosové mléko k běžnému pití, ale pouze pro dochucení pokrmů a nápojů. Pro toto dochucení však dobře poslouží i klasický strouhaný kokos.

Rýžové mléko

I rýžové mléko je dnes již dostupné ve většině supermarketů a jeho výhodou může být nižší obsah tuku než u mandlového mléka.

I zde však věnujte pozornost složení, do kterého by měla patřit jen bio rýže, pitná voda, slunečnicový olej a maximálně ještě sůl.

Právě pro zdánlivou nepostradatelnost oleje a soli v tomto mléku (pokud si rýžové mléko nevyrábíte sami doma pouze z vody a rýže) ho osobně neřadím mezi favority. Dalším otazníkem je nedávná kauza týkající se kontaminace tohoto mléka arzenem.

Ačkoli dle vyjádření Státní zemědělské potravinové inspekce se v současnosti v Čechách žádné rýžové mléko kontaminované arzenem neprodává, jeho používání doporučuji omezit jen na dochucování pokrmů a nápojů. Dětem doporučuji podávat potom spíše jiné druhy rostlinných mlék.

Ovesné mléko

Ovesné mléko zatím nepotkáte na pultech obchodů tak často jako výše zmíněná mléka, nicméně lze počítat s čím dál vyšším zájmem spotřebitelů, a tím pádem i lepší dostupností tohoto mléka.

I výhodou ovsa může být, že neobsahuje tuk (narozdíl od mandlí a jiných ořechů), nicméně na druhé straně oves narozdíl od například amarantu či quinoy obsahuje v jisté formě lepek. Pokud se však snažíte vyhýbat lepku pouze preventivně, ovesného mléka se obávat nemusíte.

Co se týče ovesných mlék, na trhu lze dostat i ta s téměř zcela čistým složením: oves, voda, sůl. Více přísad není třeba a mléko si můžete sami jakkoli dochutit.

Quinoa mléko

Quinoa je označována za pseudoobilninu, což znamená, že má podobné nutriční hodnoty i využití jako oblininy, přestože se jedná o rostlinu z čeledi laskavcovitých.

Toto mléko s nižším obsahem tuku zatím neseženete v mnoha prodejnách a, pokud se mi podařilo zjistit, na tuzemském trhu je zatím k dostání pouze ve variantě s přidaným sirupem z agáve a maltodextrinem.

Je to škoda, protože další bezlepková varianta rostlinného mléka založeného na složených sacharidech a bez zbytečných aditiv by se hodila. Třeba se v budoucnu dočkáme.

Lískooříškové mléko

Lískové oříšky patří k nejbohatším zdrojům vitaminu E, který ochraňuje buňky. Kromě toho jsou lískové ořechy bohaté na vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin.

Pomáhají při prevenci srdečních a oběhových chorob. Prospívají při neurózách, fyzickém vyčerpání, uklidňují a zlepšují paměť. I pro toto mléko platí stejné informace, jako pro quinoa mléko. Malá dostupnost v obchodech a složení s přidaným sirupem z agáve a maltodextrinem. Domácí výroba tohoto mléka je však prostá a mléko má výbornou chuť.

Můj recept naleznete zde: Lískooříškové mléko

Amarant mléko

Zrno amarantu je zdrojem minerálů (zejména železa, vápníku a hořčíku) a i amarant je jakožto pseudoobilnina přirozeně bezlepkový. I amarantové mléko však budete shánět složitěji.

Navíc i zde se ve složení setkáte s přidaným sirupem z agáve a maltodextrinem.

Na druhou stranu by spotřebiteli patrně stačila na truhu jen jedna varianta pseudoobilného mléka s prostým složením pseudoobilnina + voda, ať už by se jednalo o mléko z quinoy, amarantu nebo třeba pohanky.

Které rostlinné mléko je nejzdravější a které je na hubnutí?

Jaké mléko patří na náš stůl?Odpověť na tuto otázku je individuální. V nízkotučném jídelníčku obstojí lépe mléko rýžové nebo ovesné. V nízkosacharidovém jídelníčku zase preferujte spíše mléko mandlové, domácí makové, domácí vlašské nebo domácí lískooříškové a slaďte tato mléka pouze minimálně či přírodními sladidly. Ve vyváženém jídelníčku můžete používat jak mléka tučnější, tak ta méně tučná. Kombinujte však pokrmy dle pravidla vyváženosti, tzn. do obilné kaše patří spíše ořechové mléko a naopak do čokoládového pudingu se hodí mléko s nižším obsahem tuku, tedy obilné či pseudoobilné. Z pohledu významu pro zdraví jsou vhodná všechna mléka, pakliže neobsahují přidaný cukr a, pokud možno, ani sůl. Samozřejmě do mléka nepatří různé konzervanty a emulgátory.

Domácí raw mléka

Jednoznačně nejvhodnější a nejlevnější variantou rostlinných mlék jsou domácí raw mléka. Domácí výrobu doporučuji především u mléka z vlašských ořechů, které je velmi chutné a bohaté na vzácné omega 3 mastné kyseliny.

Dále doporučuji vyzkoušet pohankové mléko, mléko makové, bohaté na vápník, slunečnicové mléko bohaté na hořčík, tryptofan, vitamin B6 a E a již zmíněné lískooříškové a mandlové mléko.

Recepty na všechna tato mléka pro přehlednost uvádím níže.

Informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):

Podívejte se i na má videa

Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy

Přebírání textů:

  •     tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
  •     online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz

Jak správně prostřít stůl?

Připravujete slavnostní oběd či večeři a kromě dobrého jídla chcete návštěvu okouzlit i krásně prostřeným stolem? Jenže najednou si připadáte jako Julia Roberts ve slavném filmu Pretty Woman a přemýšlíte, která že vidlička má být blíž nebo dál od talíře?

Klasika dle etikety

Jaké mléko patří na náš stůl?

1. Nejlepší je bílý ubrus

Prvním krokem je, že stůl zakryjete ubrusem. Fantazii se meze nekladou, ale pro slavnostní tabuli se doporučuje bílý ubrus maximálně doplněný barevným menším ubrusem, takzvaným napronem.

Velký ubrus by měl o zhruba 20 až 30 centimetrů přesahovat hranu stolu. Zvažte, jestli ještě přidáte prostírání pod jednotlivé talíře, stůl má vypadat elegantně a ne přeplácaně.

A méně může být v tomto případě více. 

2. Pro každý chod jiný talíř

Na stůl s ubrusem nejprve přijde klubový neboli podkladový talíř. Ten leží na stole po celou dobu slavnostního stolování a postupně se na něj kladou jednotlivé typy talířů – hluboký, mělký a dezertní. Každý chod vyžaduje samostatný talíř.

Aby o sebe talíře nedřely, vložte na klubový talíř ubrousek. A jako doplněk na levé straně, v úrovni středu hlavního talíře, má své místo talířek na pečivo.

Když už je řeč o pečivu, je potřeba připomenout, že pečivo se neukusuje, ale láme na malé kousky, které se pak vkládají do úst.

3. První příbor je ten nejvzdálenější

Přestože miliony lidí jedí rukama, při slavnostní tabuli tuto „novotu“ nezkoušejte a dejte přednost elegantním příborům. Jejich počet je odvislý od počtu chodů, přičemž platí pravidlo, že vedle sebe by měly ležet maximálně tři kusy příborů.

Pokud budete servírovat tradiční čtyři chody – tedy předkrm, polévku, hlavní chod a dezert – připravte si pro jeden talíř celkem osm kusů příborů. Při jejich sestavování platí jednoduché pravidlo, že nejdále od talíře stavte ty příbory, které se budou používat nejdříve.

Na levou stranu blíže talíři tak položte větší vidličku na hlavní chod a vedle ní dál od talíře menší vidličku na předkrm. Na pravou stranu ve směru od talíře pak nachystejte nůž na hlavní chod, polévkovou lžíci a nakonec menší nůž na předkrm.

Příbory umisťujte v rovině s dolním okrajem talíře a vzdálenost mezi nimi by měla být zhruba půl centimetru.

Příbory na dezert mají svoje místo nad talířem. Moučníková vidlička směřuje hroty doprava, dezertní lžička přesně opačně, tedy doleva. Posledním kusem příborů je malý nožík na máslo, který položte na malý talířek vlevo.

Ostatní druhy, například steakové příbory nebo příbory na ryby, použijte podle potřeby, přičemž opět platí, že nejvzdálenější příbor od talíře se použije jako první.

Při našem povídání o stolování je dobré ještě zmínit, že správně podle etikety by se vidlička měla držet vždy hroty směrem dolů.

Doporučit vám můžeme elegantní 24 dílnou sadu Gamma, která bude vyhovat každé slavnostní tabuli i každodennímu stravování.

4. Maximálně tři skleničky

Stejně jako u příborů i při chystání sklenic je potřeba střídmost. Maximálně by u každého talíře měly být tři sklenice, lepší jsou však jen dvě, s tím, že v případě změny pití se sklenice vymění. Sklenice na víno patří ke špičce hlavního nože a za ní má pak své místo sklenice na vodu.

Pro pro výrazná vína s plným tělem a vyzrálá bílá vína můžete použít nádherné sklenice VINOTEQUE MATURO 490ml. Jejich porvch je navržen tak, aby udržoval servírovací teplotu. Doporučená vína pro tuto sklenici jsou například Chardonnay, Riesling, Sauvignon, Chenin Blanc.

5. Nezapomeňte na ubrousek

A prostírání je téměř u konce. Doprostřed stolu ještě dejte dochucovací prostředky a konečný slavnostní šmrnc dodají vašemu stolu ubrousky. Mohou být papírové nebo látkové, přičemž ale ten látkový nepatří do talíře, nýbrž ho po jídle ponechejte složený vedle talíře. A kde má být ubrousek během stolování? Nikoliv za límcem ale položený na klíně.

Obilné mléko pro nekojené děti

Protože dotazů na ideální náhražku za mateřské mléko chodí mnoho, honem zařazuji ještě recept na obilné mléko s luštěninou, které je vhodné v momentě, kdy maminka nemůže kojit. Příroda nevymyslí lepší potravu pro miminka než je mléko od jejich maminky. Ale když to jinak nejde, je vždycky lepší mléko obilné než kupované tzv. umělé mléko, ať už je to jakákoli značka.

Ingredience pro 

  • 1/2 šálku celozrnné rýže (nebo půl napůl s rýží bílou nebo sladkou)
  • 1/4 šálku jahel
  • 1/4 šálku fazolí adzuki
  • 1 lžíce olejnatých semen (střídáme sezamové, slunečnicové, lněné a dýňové) nebo loupaných mandlí
  • cca 2 cm řasy kombu nebo kousek wakame (nemusí být pokaždé)
  • 8 šálků studené vody
  • rýžový nebo ječmenný slad (cca 1 lžička na lahvičku)

Fazole omyjeme ve studené vodě a namočíme přes noc. Na dno hrnce pak dáme semínka a řasu, na to vrstvu namočených fazolí, dále rýži a nakonec jáhly. Opatrně zalijeme vodou.

V tlakovém hrnci se vaříme 75 minut (v běžném hrnci cca 95 minut). Po uvaření vyndáme řasu, protože by dětem nemusela chutnat. Toto je základ na obilné mléko. Vypadá to jako hustá šlemovitá tmavá polévka.

  Nic složitého, hotovo.

Po vychlazení skladujeme v lednici. Pokud chceme trvanlivost prodloužit, můžeme základ na obilné mléko nalít do předem vyhřátých skleniček, uzavřít, otočit víčkem dolů a po vychladnutí dát do lednice. Zdravým dětem můžete mléko i sterilovat a prodloužit tak jeho trvanlivost ještě více.

Před podáváním odebereme z lednice potřebné množství, ohřejeme (nikdy ne v mikrovlnce!) a do teplého mléka přidáme lžičku sladu.

Enzymy, které slad obsahuje, začnou  rozkládat obilí, mléko zřídne a mnohem lépe se rozmixuje. Nyní tedy rozmixujeme nebo ještě lépe propasírujeme a můžeme podávat.

 Pro pití z lahvičky doporučuji ještě přecedit přes sítko nebo udělat do dudlíku větší dírku.

Slad je potřeba přidávat pouze pokud dítě pije mléko samotné. Když ho kombinujete se zeleninou, tak se nedává.

Pokud se vám nechce před každým podáváním ředit a mixovat, můžete si hotové mléko v hrnci rovnou rozmixovat (nebo ještě lépe přepasírovat pasírovačem), přecedit přes cedník a následně uskladnit v lednici viz.  Bez použití sladu se nerozmixuje tak dokonale a zbude vám více slupek.

Zbytky obilí a luštěnin, které vám zůstanou v pasírovači nebo na sítku můžete použít jako zavářku do polévky, zahuštění do karbanátků či kaší.

Nelekněte se barvy, nečekejte mléčnou bílou jako u kopovaného umělého mléka! Mrkněte na fotku, ať víte, co asi čekat. Bářin Fabián byl kojený, ale půjčila jsem si ho, abyste měli představu, co čekat.

Od 1 roku můžeme začít používat do obilného mléka kroupy a časem můžeme střídat různé luštěniny – červená čočka, cizrna, běžná čočka.

Pokud začínáte obilným mlékem dokrmovat dosud jen kojené dítě, musíte sledovat, jak reaguje po té, co mu začnete dávat obilné mléko.

Může mít například zácpu (mateřské mléko se tráví snáz než obiloviny, je jinovější, nově podané obilí může miminko „stáhnout“), může si nějakou dobu zvykat na trávení i chuť.

Nevzdávejte to při prvním nezdaru! Při případné zácpě přidejte do mléka uvařenou zeleninu nebo ho dělejte řidší, přidejte více vody.

Pokud žena nemůže kojit a dává jen obilné mléko (což je samozřejmě možné), je potřeba ho dělat čerstvé, čerstvé je vždycky lepší než z lednice. Bude používat pasírovač a ne elektrický mixér. Navíc je potřeba přidat luštěninu viz obilné mléko pro nekojené děti.

Když miminko „vypipláme“ z novorozeneckého věku do momentu, kdy kouše, začneme mu vařit příkrmy s luštěninami a mléko pak už nemusí obsahovat fazole. Můžeme vařit všechny možné varianty mléka – rýžové, jáhlové, ovesné, mix obilovin.

Zařaďte do jídelníčku rostlinná mléka!

{containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Pro koho se (ne) hodí?“}},{„id“:5,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Pojďme se nejdřív ujasnit pojmy. Rostlinná mléka nemají s klasickým živočišným mlékem nic společného. Nepochází totiž z mléčných žláz. Proto by rostlinným mlékům mělo správně říkat spíše rostlinné nápoje. Jenže protože jsou bílé, tak se pro ně vžilo označení mléko.

Rostlinná mléka jsou pro dospělé mnohem lépe stravitelná, protože neobsahují laktózu. Výživoví odborníci se shodují, že rostlinné mléko patří na stůl hlavně alergikům, popřípadě osobám, které odmítají ta živočišná z etických důvodů.

Strávníci bez zdravotních omezení by měli rostlinná mléka zařadit do svého jídelníčku jen pro zpestření. Každý den bychom ho pít neměli. Rostlinné mléko totiž nepředstavuje plnohodnotnou náhradu toho živočišného. Pokud vybíráte v obchodě mléčnou alternativu, všimněte si složení.

Někteří výrobci do nápojů přidávají vitamíny a dokonce i vápník. Měli bychom tedy volit tyto obohacené produkty.

„,“textWiki“:“

Pojďme se nejdřív ujasnit pojmy. Rostlinná mléka nemají s klasickým živočišným mlékem nic společného. Nepochází totiž z mléčných žláz. Proto by rostlinným mlékům mělo správně říkat spíše rostlinné nápoje. Jenže protože jsou bílé, tak se pro ně vžilo označení mléko.

Rostlinná mléka jsou pro dospělé mnohem lépe stravitelná, protože neobsahují laktózu. Výživoví odborníci se shodují, že rostlinné mléko patří na stůl hlavně alergikům, popřípadě osobám, které odmítají ta živočišná z etických důvodů.

Strávníci bez zdravotních omezení by měli rostlinná mléka zařadit do svého jídelníčku jen pro zpestření. Každý den bychom ho pít neměli. Rostlinné mléko totiž nepředstavuje plnohodnotnou náhradu toho živočišného. Pokud vybíráte v obchodě mléčnou alternativu, všimněte si složení.

Někteří výrobci do nápojů přidávají vitamíny a dokonce i vápník. Měli bychom tedy volit tyto obohacené produkty.

„}}]}},{„id“:6,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:7,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Sójové mléko pro kávomilce“}},{„id“:8,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Sójové mléko představuje jednu z nejrozšířenějších alternativ k živočišným mlékům. Oblíbili si ho zejména ve východních zemích např. v Číně a Japonsku. U nás se rozšířilo díky oblíbenosti veganského stylu. Sójové mléko se blíží kravskému podílem bílkovin. Právě díky bílkovinám se sójové mléko dá lehce napěnit.

„,“textWiki“:“

Sójové mléko představuje jednu z nejrozšířenějších alternativ k živočišným mlékům. Oblíbili si ho zejména ve východních zemích např. v Číně a Japonsku. U nás se rozšířilo díky oblíbenosti veganského stylu. Sójové mléko se blíží kravskému podílem bílkovin. Právě díky bílkovinám se sójové mléko dá lehce napěnit.

„}}],“second“:[{„id“:9,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/3541-rostlinna-mleka-text.jpg“,“alt“:“mandlové a ovesné mléko ve sklenicích“,“id“:3541}}]}},{„id“:10,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:11,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Kvůli této vlastnosti si ho oblíbili kávomilci. Hodí se totiž skvěle pro přípravu cappuccina či latté. Sójová mléka můžete ochutnat v různých příchutích. Vyberete si čokoládové nebo sáhnete po vanilkovém?

„,“textWiki“:“

Kvůli této vlastnosti si ho oblíbili kávomilci. Hodí se totiž skvěle pro přípravu cappuccina či latté. Sójová mléka můžete ochutnat v různých příchutích. Vyberete si čokoládové nebo sáhnete po vanilkovém?

„}}]}},{„id“:12,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:13,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Exotika do kuchyně“}},{„id“:14,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Kokosové mléko známe hlavně z východní kuchyně. Běžně ho seženete v supermarketech. Dejte pozor, většinou bývá zabalené do plechovek. Kokosové mléko se často využívá v kuchyni. Přidejte ho do například do chutného kari nebo jím zjemněte dýňovou polévku. Skvěle se také hodí i k přípravě smoothie. Kupte si mango, oloupejte ho a rozmixujte s kokosovým mlékem a bílým jogurtem.

„,“textWiki“:“

Kokosové mléko známe hlavně z východní kuchyně. Běžně ho seženete v supermarketech. Dejte pozor, většinou bývá zabalené do plechovek. Kokosové mléko se často využívá v kuchyni. Přidejte ho do například do chutného kari nebo jím zjemněte dýňovou polévku. Skvěle se také hodí i k přípravě smoothie. Kupte si mango, oloupejte ho a rozmixujte s kokosovým mlékem a bílým jogurtem.

„}}]}},{„id“:15,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:16,“type“:“shapeDataBox“,“params“:{„title“:“Připravte si doma „nemléko“ „,“data“:“Platí jednoduché pravidlo: 100 g suché potraviny k 1 litru vody. nn1.tSurovinu (třeba mandle) nechte přes noc namočenounn2.

tDruhý den vodu slejtenn3.tNalijte čerstvou vodou nn4.tMixujte několik minut, dokud mléko nezbělá a nebude pěnitnn5.

tSměs sceďte přes textilii“}}],“second“:[{„id“:17,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Vápníkové bomby“}},{„id“:18,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Vápník by neměl chybět v žádném vyváženém jídelníčku. Potřebujeme ho k růstu kostí. Povzbuzuje nervovou a svalovou soustavu. Opravdovou vápníkovou bombu představuje mléko makové.

Obsahuje až třikrát více vápníku než mléka živočišná. V běžných supermarketech ho však bohužel nenajdete. Koupit se dá ve specializovaných obchodech a na internetu. Budete si však muset připlatit. Stojí více než sto korun.

Můžete si ho ale udělat sami doma!

Mandlové mléko představuje zdroj draslíku a vápníku. Používá se při výrobě nepečených dezertů a různých smootie. Také dokáže zklidnit překyselený žaludek. Toto mléku seženete ve větších supermarketech nebo si ho můžete vyrobit doma.

„,“textWiki“:“

Vápník by neměl chybět v žádném vyváženém jídelníčku. Potřebujeme ho k růstu kostí. Povzbuzuje nervovou a svalovou soustavu. Opravdovou vápníkovou bombu představuje mléko makové.

Obsahuje až třikrát více vápníku než mléka živočišná. V běžných supermarketech ho však bohužel nenajdete. Koupit se dá ve specializovaných obchodech a na internetu. Budete si však muset připlatit. Stojí více než sto korun.

Můžete si ho ale udělat sami doma!

Mandlové mléko představuje zdroj draslíku a vápníku. Používá se při výrobě nepečených dezertů a různých smootie. Také dokáže zklidnit překyselený žaludek. Toto mléku seženete ve větších supermarketech nebo si ho můžete vyrobit doma.

„}}]}},{„id“:19,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:20,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Mléko vypěstované na poli“}},{„id“:21,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Rostlinná mléka se vyrábí také z ovsa a rýže. Tyto mléčné náhražky se vyznačují nižším podílem tuku i bílkovin. Zkuste rýžové mléko osladit javorovým sirupem a dejte si ho ke snídaní. Vyrobte si díky rýžovému mléku pudink z chia semínek. Stačí, když je necháte přes noc namočené. Navrch přidejte ovoce a neobvyklá snídaně je na světe.

Nezapomeňte, že vyvážený jídelníček musí být pestrý. Rostlinná mléka vám k tomu mohou také dopomoct. Už jste nějaké zkusili?

„,“textWiki“:“

Rostlinná mléka se vyrábí také z ovsa a rýže. Tyto mléčné náhražky se vyznačují nižším podílem tuku i bílkovin. Zkuste rýžové mléko osladit javorovým sirupem a dejte si ho ke snídaní. Vyrobte si díky rýžovému mléku pudink z chia semínek. Stačí, když je necháte přes noc namočené. Navrch přidejte ovoce a neobvyklá snídaně je na světe.

Nezapomeňte, že vyvážený jídelníček musí být pestrý. Rostlinná mléka vám k tomu mohou také dopomoct. Už jste nějaké zkusili?

„}}]}}],“layout“:“article“}“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector