Jak vybrat čerstvého kapra

Jak vybrat kapra?

Na český vánoční stůl patří neoddiskutovatelně kapr. Samozřejmě, že na stole nebude sám. Klobása s kaší, mléčná polévka s krajícem chleba, řízek se salátem, ovoce, ořechy a cukroví zaplní stůl takovým způsobem, že se tatínkové budou bát, aby se jídelní stůl nerozpadl. Kapr by však rozhodně neměl chybět, i když ho někteří členové rodiny nemají rádi.

Ryby obecně se na Vánoce sice připravují již dlouho, ale kapr je tradiční záležitostí až od 19.století. Ve stejné době také nahrazuje šupina pod talířem dosud tradiční minci. Šupina samozřejmě není k jídlu, měla by přinést více peněz tomu, kdo jí pod talířem nalezne. Vánoce 20. století již patřily kaprovi. Kapří maso bylo jedno z nejdostupnějších.

Možná i to má velký podíl na tom, že se z kapra stala tradice.

Jak vybrat čerstvého kapra

Přečtěte si také rady a tipy na to, jak správně zabít, stáhnout a vykuchat kapra.

Kde nakupovat kapra

Pokud nemáme v rodině rybáře nebo nedostaneme kapra od známých, musíme se pro něho vypravit do obchodu. Sehnat živého kapra není o Vánocích problém. V létě, na podzim nebo na jaře by to mohl být problém, ale před Vánocemi se naplní obří akvária v hypermarketech živými rybami. Živého kapra mnohdy koupíme i na vánočních trzích nebo před prodejnami s rybářskými potřebami.

Jak vybrat toho pravého živého kapra

Pokud kupujeme živou rybu jednou ročně, budeme asi dlouho přemýšlet, jaký kousek z velké kádě vybereme. Někteří z nás nechají volbu na prodávajícím a budou se orientovat jen podle váhy a někteří z nás mohou využít následující tabulky, která jim může pomoci jak vybrat zdravou a chutnou rybu.

  Dobrý kus Raději nebrat
Povrch těla lesklý povrch, pevné šupiny, minimum hlenu matný povrch, bílý hlen, poškozené šupiny, bílé chomáčky plísně, odřený hřbet
Žábry růžové, červené zašedlé, hnědé
Oči jasné, průhledné, vypouklé matné, zapadlé
Ploutve nepoškozené potrhané
Řiť uzavřená vystouplá, červená
Váha váha okolo 2kg je ideální – maso má střední obsah tuku a je dobře stravitelné kapři okolo 1 kg mají malé kosti, které mohou způsobit nehodu a velcí kapři nad 3kg jsou příliš tuční a maso bývá mnohdy cítit bahnem

Tipy a rady při nakupování

  • Do vašeho nákupního košíku rozhodně nepatří ryby, které v kádi plavou břichem nahoru nebo se klátí.
  • Z přeplněných kádí nebude ryba úplně ideální. Ryba bude nejspíš přidušená a potlučená. Raději jděte někam, kde dávají rybám více prostoru.
  • Říční kapři, to jsou ti s nižším hřbetem a podlouhlejším tělem, mají méně tuku a nejsou tak cítit bahnem.
  • Lepší je donést rybu domů a nechat ji ve vaně. Ryba se v čisté vodě pročistí a její maso bude chutnější. Vodu ve vaně můžeme vyměnit a efekt pročištění bude ještě intenzivnější.
  • Kapři mohou být bez šupin – lysí nebo šupinatí. To, že lysý kapr nemá tolik šupin není na závadu. Na druhou stranu sice nebudeme mít tolik práce se šupinami, ale musíme důkladně odstranit hlen z kůže, nebo kapra rovnou stáhnout.
  • Jak zabít kapra, vykuchat ho a naporcovat jeho maso si povíme v některém z příštích článků.
  • Plzeňský kapr(doba přípravy 35 min )Jak vybrat čerstvého kapra
  • Kapr na víně s česnekem(doba přípravy 45 min )Jak vybrat čerstvého kapra
  • Smažený kapr s česnekem(doba přípravy 30 min )Jak vybrat čerstvého kapra
  • Kapr v sýru(doba přípravy 30 min )Jak vybrat čerstvého kapra
  • Foto: Profimedia.cz

Podle čeho vybírat kapra, aby vám na Vánoce nezkazil požitek ze štědrovečerní večeře

Vánoce jsou za rohem a opět vyvstává zásadní otázka – jak připravit kapra na štědrovečerní večeři? Osmažit, upéct na másle nebo zvolit nějakou modernější úpravu? Ať se rozhodnete jakkoliv, způsob úpravy není tím nejdůležitějším. Na prvním místě je totiž vždy kvalita ryby. Koupit však opravdu čerstvou a kvalitní může být oříšek. Víte, jak na to?

Pouze živý kapr je zárukou absolutní čerstvosti a nezávadnosti, i zde se nicméně musíte mít na pozoru a pečlivě vybírat. Nejkvalitnější kusy koupíte při výlovu rybníků, pokud ve vašem okolí ovšem žádný není, můžete navštívit sádky. Kvalitní živé ryby koupíte i ve větších supermarketech, rybárnách a u kádí na ulici.

Na nákup kapra vyrazte raději bez dětí, určitě by se totiž chtěly na výběru podílet a nejspíš byste se neshodli. V první řadě se zaměřte na káď nebo nádobu s kapry. Ryby musí mít dostatek místa a voda musí proudit, aby byla okysličená.

Jak vybrat čerstvého kapra

Kupte se slevou Brambory konzumní pozdní.

Porovnat slevy

Dohady o správné velikosti kapra (a bramborovém salátu) jsou každoroční součástí nákupů. Větší kusy mají na břiše tukový pás, který je třeba odstranit. Nicméně ve skutečnosti žádná správná velikost neexistuje – každý kuchař preferuje jinak velikou rybu a řídí se svými zkušenostmi. Nic však nezkazíte, koupíte-li toho s váhou 2–2,5 kilogramů.

Zdravé kusy plují rovně a mají lesklé a vypouklé oči. Kapr břichem vzhůru již není dobrá koupě, stejně tak ryby plující do strany. Možná vás prodejce bude přesvědčovat, že leklý kapr není závadný, ale nenechte se zviklat. Toto pravidlo platí, pokud vám ryba lekne ve vaně a vy ji ihned zpracujete.

Jak vybrat čerstvého kapra RitaE / Pixabay

Někteří lidé ryby rádi jedí, avšak neradi je kuchají a připravují. V tomto případě nemá smysl trápit se s celým živým kaprem. Pokud budete věnovat výběru náležitou pozornost, vyberete s přehledem již připravené půlky, nebo dokonce vyfiletované plátky.

Maso si prohlédněte a zhodnoťte jeho barvu. Kapří maso je světlé a lesklé, náznak šedé barvy naopak není dobrým znamením. Pokud zapíchnete do masa prst, vpich by se měl ihned zacelit. Ve staré rybě zůstane důlek – a takový kus rozhodně nechcete jíst.

Jak vybrat čerstvého kapra

Kupte se slevou Kapr filety.

Porovnat slevy

Jestliže má ryba oči, dívejte se i do nich. Nejlepší jsou lesklé a vypouklé, zakalené nejsou zárukou čerstvosti. Čerstvě zabitého kapra poznáte také podle jasně červené krve v žábrách – nebojte se prodavače zeptat, zda by vám žábry neukázal. Žábry a oči jsou nejlepším ukazatelem čerstvosti, ale i podle masa vyberete ten správný kus.

Jak vybrat čerstvého kapra Canva

Nákup mražených ryb nebo zmrazení zabitého kapra by měla být poslední možnost v případě, že nebudete mít čas vyrazit na nákup těsně před Štědrým dnem. Mrazením se totiž každé maso znehodnocuje a u jemné ryby to platí dvojnásob.

Nejlepším způsobem je koupit živého kapra den před Vánoci a na Štědrý den jej zabít a ihned zpracovat. Pokud ho neumíte zabít, ponechte tento nepříjemný úkol prodavači. Sami byste rybu jen zbytečně trápili a riskovali celý byt od krve i zkaženou sváteční atmosféru. Těch pár korun navíc za to opravdu stojí.

Chlazeného a čerstvě zabitého kapra uchovávejte v chladu při stálé teplotě. Zabalte jej do mokré utěrky a překryjte igelitem. Utěrku každý den vyměňte za novou. Celého kapra lze skladovat v chladu až čtyři dny, filety nebo půlky maximálně dva.

Jak vybrat čerstvého kapra

Kupte se slevou Tuňák žlutoploutvý steak.

Porovnat slevy

V dnešní nejisté době navíc využijte možnost zamluvit si rybu přes internet nebo telefonicky. Ve specializovaných prodejnách je to samozřejmostí. Vyhnete se tak dlouhým frontám a budete mít jistotu, že odejdete se svým úlovkem.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jak vybrat správného kapra? Vcelku jednoduše

Hvězdou vánoční tabule musí být jednoznačně kapr. Ne vždy se ovšem podaří koupit opravdu kvalitní a čerstvý kus, na němž si celá rodina dokonale pochutná.

Jak se vyvarovat případného nezdaru? Nepřestávejte číst, v následujících řádcích se zaměříme na to, jak poznáme čerstvou rybu.

Mimo jiné se také zaměříme na hlavní znaky čerstvé ryby a charakteristiku kapra, který s čerstvostí nemá nic moc společného.

V každém případě se vyplatí koupit kapra ještě živého. Učinit tak můžete bez problémů i přímo 24. prosince ráno. Důsledně byste měli dbát hlavně na teplotu při přepravě i skladování ryby. Ta by neměla přesáhnout 5 °C.

U chlazených kaprů je zapotřebí, aby maso dokonale vonělo rybinou. Jestliže cítíte čpavek, nebrat. Určitě počítejte s tím, že větší kapři budou tučnější. Tradičně se kupují ryby do váhy 2,5 kg.

Těžší už jsou hodně tuční, nicméně tuk lze jednoduše i s tukovou řasou vyříznout.

Jak vybrat čerstvého kapra

Pozor na rybinu

Mnozí lidé odmítají konzumovat kapra kvůli pachu rybiny. Proto je zapotřebí rybě pravidelně vyměňovat vodu a po jejím zabití nechat maso přes noc namočené v mléku. Optimálně jej ještě cca 2 hodiny před přípravou pokápněte šťávou z citronu.

Základní znaky čerstvého kapra

Takto byste měli jednoduše poznat čerstvou rybu. Hlavní znaky čerstvosti jsou:

  • nezakalené oko s jasnými obrysy zornice,
  • spíše vypouklé než zapadlé oko,
  • pevné a hladké maso na řezu,
  • stejnoměrné zabarvení masa,
  • lesklá stříbrem protkaná kůže,
  • narůžovělé nepáchnoucí žábry.

Sehnat lze bohužel i nemocného kapra. Pozná se takto:

  • skoro se nehýbe,
  • plave břichem vzhůru,
  • je flekatý, za což může plíseň,
  • okolo těla má hustý hlen,
  • jeho oči jsou zapadlé a silně matné,
  • na jeho těle jsou paraziti.

Jak vybrat čerstvého kapra

Pokud lekne, nevěšte hlavu

Když vám ryba doma lekne, rozhodně na nic nečekejte a zpracujte ji. Ostatně i mnohé mořské ryby, které jíte, mohly být leklé, nicméně rychle zpracované. Počítejte při krájení s menším množstvím krve, jelikož ta se v důsledku smrti ryby dostala do vnitřních orgánů.

5 věcí, jak zaručeně poznat čerstvou rybu!? | NÁVOD | RadímeJAK.cz

Jak vybrat čerstvého kapra

Když rybu, tak jedině čerstvou! Dá se říct, že toto pravidlo platí u masa všeobecně, ale u rybího masa to platí dvojnásob. Vepřové, vepřové,vepřové,  drůbeží, drůbeží, hovězí a co ryba? Češi obecně nepatří k velkým jedlíkům rybího masa. Spotřeba rybího, oproti ostatním druhům mas, je v ČR opravdu velmi nízká, což je škoda, protože rybí maso obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro náš organismus!

JAK VYBRAT ČERSTVOU A CHUTNOU RYBU?

V případě, že máte možnost koupit živou rybu, tak to vždy udělejte – to je NAŠE DOPORUČENÍ! U živé ryby není pochyb o její čerstvosti, ale i tak si všímejte detailů, protože ne vždy platí čerstvá ryba = kvalitní ryba!

DOPORUČUJEME:
Najděte si v okolí regionální rybářství nebo rybáře, který má vlastní ryby a k němu jezděte! Nejen, že se Vaše stravování stane zdravější, ale podpoříte i regionální podnikatele, potažmo rozvoj svého okolí.

V případě, že nebudete mít možnost koupit živou rybu (např. nebude se jednat o lokálně chovanou rybu) nebo z nějakého důvodu nebudete chtít, tak doporučujeme zvolit rybu chlazenou od kvalitního a zodpovědného dodavatele – např.

na nákup mořské ryby či plodů moře doporučujeme společnost MAKRO, která má širokou nabídku a dodržuje striktní pravidla z pohledu uchování čerstvosti. U chlazené ryby je dobré si koupit rybu celou vč.

hlavy, protože si můžete zkontrolovat 2 faktory čerstvosti ryby (celkem rozlišujeme 5 faktorů).

Jsou to:

BARVA ŽABER  a PODOBA OČÍ

Žábry ryby musí mít růžovou nebo výrazně načervenalou barvu (některé druhy ryb mají žábry až do fialova), určitě nekupujte rybu, která má našedlou čí bledou barvu žaber. Oči ryby musí být čisté, tzn. bez zákalu a , vypouklé a jasné ohraničené zornicemi.

Jako další 3 faktory čerstvosti hodnotíme:

VŮNĚ RYBY, REAKCE RYBÍHO MASA NA DOTEK a jako poslední VZHLED KŮŽE

Když přičichnete k rybě, tak by měla vonět, určitě by neměla páchnout rybinou. Zapáchající ryby jsou často dlouho skladovány a většinou i okem můžete pozorovat že, ryba má mírně nažloutlou barvu a oschlé okraje.

Ryba by měla být na pohled krásně lesklá a kůže by měla být pokrytá přirozeným slizem ryby.

Posledním faktorem čerstvosti je dotek, který se používá již u naporcované ryby – stačí jednoduše píchnout do rybího masa prstem a pokud se důlek po prstu během chvilky vyrovná zpět, tak je vše v pořádku a maso je s největší pravděpodobností čerstvé.

SHRNUTÍ – U chlazené ryby si dávejte pozor na:

  1. Barvu žaber
  2. Podobu a pohled očí
  3. Vůni ryby
  4. Vzhled kůže
  5. Reakci rybího masa na dotek (kontrolujeme u naporcované ryby)

ČTĚTE TAKÉ: Pokud se chcete dozvědět, čeho si všímat u prodejců ryb anebo jakou rybu vybrat přečtěte si náš článek zde.

Poslední možnost je pořízení mražené ryby. Toto už je poslední varianta, kde už musíte důvěřovat prodejci / distributorovi, protože v mraženém stavu se těžko pozná, kdy byla ryba skutečně usmrcena. Zde asi platí obecné doporučení – vybírat rybu, která má na obalu nejbližší datum zpracování ryby.

Přejeme úspěšný lov! ????

Jak na kapra: Obsáhlý průvodce od nákupu přes kuchání až po samotnou přípravu

Pokud nemáte to štěstí na „rodinného rybáře,“ nezbývá vám nic jiného, než zamířit pro rybu k rybníku, nebo jít „na jistotu“ k obchodnímu centru a tam si vybrat kapříka přímo z kádě. A to může být občas problém. Pamatujte na to, že kapra byste měli nakupovat čerstvého a ideálně klidně až 24. prosince ráno. To bývá ale v praxi celkem obtížně proveditelné.

Základní pravidlo proto zní – nevybírat kapra podle ceny, ani podle toho, jak se líbí dětem! Čerstvost ryby poznáte podle její specifické vůně. Ta vám ale musí být příjemná.

Rozhodně byste tak neměli kupovat kapra, který páchne blátem. Ryba by měla mít v kádi taky dostatek prostoru.

V přeplněné nádobě bude kapr pravděpodobně potlučený, ba co hůř – přidušený, což se musí zákonitě projevit na chuti a kvalitě rybího masa.

Náš tip: Rozhlédněte se po stánku, kde rybu kupujete. Prodejna musí být čistá, s dostatkem proudící vody a speciální nádobou na zbytky ryb! Pokud kupujete kapra z Třeboně, vyžádejte si certifikát! 

Vyvarujte se taky nákupu ryb, které se klátí nebo plavou břichem nahoru. I když vás může prodejce lákat na nižší cenu, počítejte s tím, že horší kvalita kapra se nepochybně projeví na jeho chuti. Kvalitní a zdravý kapr by měl mít lesklý povrch a pevné šupiny. Jeho žábry musí být růžové s nádechem do světle červena. 

Při výběru se ale zaměřte taky na oko. To musí být jasné, vypouklé a průhledné. Ploutve ryby by měly být nepoškozené a nepotrhané. Důležitá je ale taky váha. Dvoukilový kapřík je z hlediska chutnosti i obsahu tuku ideální. Maso snadno připravíte a ještě pro vás bude lépe stravitelné, než pokud si vyberete „macatějšího“ rybího brášku. 

Krok č. 2: Převoz ryby

Při převozu kapra dávejte pozor na teplotní šok. Po celou dobu by proto kapr měl být uložen v chladicím boxu, kde bude mít neustálý přísun k vodě.

Jakmile si ho dovezete domů, zapomeňte na hojně rozšířený nešvar v podobě napuštěné vany, kde se má kapr tzv. vyčistit.

Kvalitní a zdravá ryba čištění nepotřebuje, a je proto dobré ji po nákupu co nejrychleji zpracovat. 

Krok č. 3: Zabití kapra

A jak na samotné zabíjení kapra co nejšetrnějším a humánním způsobem? Před usmrcením kapra je vhodné si připravit plech, nebo jinou nádobu, do které bude moci odtéci krev při vykrvení. Kapra můžete jemně přitlačit k podložce pomocí utěrky, případně kapra do utěrky obalit.

Tohle byla ale ta lehčí část. Ta náročnější spočívá v omráčení kapra úderem tupým předmětem nad oči. Omráčeného kapra pak zářezem za hlavou usmrtíte. Těsně za hlavou u břišní dutiny se nachází srdce kapra, tudíž dojde během několika minut k dokonalému vykrvení. 

Po vykrvení kapra přesuňte na podložku a otřete, aby vám na podložce při očišťování a následném dalším zpracování neklouzal, podložte ho složenou papírovou utěrkou a pusťte se do dalšího kroku.

Krok č. 4: Kuchání šupináče

Teď už se můžete pustit do samotného kuchání. Ostrým nožem opatrně nařízněte břicho směrem od řitního otvoru. Pak ho podélně prořízněte po celé délce, ale dávejte přitom pozor, aby vám nůž nezajel do vnitřností.

Břicho rozevřete, podeberte vnitřnosti a vyndejte je ven. Dušičku vyhoďte, jikry, mlíčí a játra odložte do misky pro pozdější zpracování.

Vnitřnosti nemusíte vyhazovat, ale snadno je použít jako základ rybí polévky.

Nesmírně důležité je nahmatat mezi střevy žlučový váček, který je potřeba ihned vyhodit.

Pokud by se váček protrhnul, rybí maso by vám okamžitě zhořklo a vy byste tak museli zamířit pro nového šupináče. Další krok spočívá v odstranění hlavy. To provedete ostrým nožem těsně za žábrami.

Oškrábejte šupiny po celém těle (jednu si nechte pro štěstí v peněžence) a odřízněte břišní a hřbetní ploutve. 

Krok č. 5: Porcování a nakládání kapra

Teď už se můžete pustit do samotného porcování. Z kapra postupně odřezávejte asi 2 cm široké podkůvky.

Pokud stojíte o klasické porce na obalování, připravte si je snadno z kapřího těla rozděleného na poloviny, tedy na dva čisté filety.

Abyste se zbavili pachu rybiny, můžete jednotlivé podkovy nebo filety namočit přes noc do mléka se šťávou z jednoho celého citronu.

Krok č. 6: Finální úprava ryby

Ať už zvolíte tradiční úpravu kapra tzv. „načerno“ nebo „namodro,“ případně nedáte dopustit na klasický trojobal a smažení v tuku, určitě nešlápnete vedle. Čerstvý kapr se perfektně vyjímá třeba ve společnosti bramborového salátu (klidně zkuste jeho odlehčenou variantu bez majonézy) nebo klasických „šťouchaček“ s opečenou cibulkou.

Rybu můžete před finální úpravou nakládat v pivu, jogurtu nebo třeba hořčici. Při servírování nezapomeňte na čtvrtku citronu a misku na kosti. Nám už teď nezbývá, než vám popřát, ať máte při výběru kapra šťastnou ruku!

Jak vybrat nejlepšího kapra! – AHA.cz

Děsíte se, že váš kapr nebude hvězdou vánoční tabule? Poradíme, jak ho vybrat, aby měl tu nejlepší chuť a nesmrděl jako bláto ze dna rybníka.

Kupujte čerstvéhoKlidně ho kupte až na poslední chvíli. „Úplně nejideálnější je koupit rybu 24. prosince ráno,“ radí Blanka Buchelová, nákupčí ryb obchodního řetězce Tesco. A důsledně dbejte na správnou teplotu při přepravě a skladování. Ideální je teplota do 5 °C.

Živý, nebo chlazený?

Kuchaři doporučují koupit kapra čerstvého. Když koupíte chlazeného, dávejte si pozor především na čerstvost. „Tu nejlépe poznáte podle vůně. Kapr musí takzvaně vonět »rybinou«. V případě, že ucítíte spíše čpavkový zápach, nekupujte,“ doporučuje Buchelová. Čerstvé maso musí být i pružné. Po stlačení prstem musí maso pružit a okamžitě se vrátit do původního tvaru.
Větší je tučnějšíNejčastěji lidé kupují kapra s váhou okolo 2½ kilogramu. U větších kusů musíte počítat s větším množstvím rybího tuku. Většinu z něj ale snadno společně s tukovou řasou z břicha odříznete.

Zbavte se pachu rybiny

Když si přinesete živého kapra domů, pravidelně mu vyměňujte vodu. „V případě, že již máte rybu zabitou, nechte ji přes noc namočenou v mléce,“ radí Buchelová. Podle šéfkuchaře Lukáše Vrbovského pomáhá zakápnout maso dvě hodiny před smažením citronovou šťávou.
5 znaků čerstvé ryby

  • Oko ryby by nemělo být zakalené a zornice by měly být dobře ohraničené. Oko má být vypouklé, nikoliv zapadlé.
  • Žábry ryby by měly být růžové či třešňově zbarvené. U zkažené ryby také žábry páchnou.
  • Kůže ryby by měla být lesklá, stříbřitá a působit svěžím dojmem.
  • Maso čerstvé ryby je pružné, pevné a hladké na řezu. Maso by mělo mít stejnoměrné zabarvení.
  • Čerstvost si dobře uskladněná a zaledovaná ryba zachová po dobu cca 4 dnů od výlovu/odchytu.

5 příznaků nemocného kapra

  • Plave břichem vzhůru, moc se nehýbe.
  • Má po těle flíčky plísně.
  • Má na sobě parazity.
  • Má po těle bílý hustý hlen.
  • Má zapadlé, matné oči.

Leknutí nevadíKdyž ryba lekne, nevěšte hlavu a okamžitě ji zpracujte. Stejně umírají i všechny mořské ryby, které se vám dostanou na stůl. Maso leklé ryby má i méně krve, protože ta se rybě při leknutí vylije do vnitřností.

Jak správně vybrat kapra na vánoční stůl?

Kuchařští mistři se shodují v tom, že ryba je nejlepší čerstvá, nemražená. Maso ryb se totiž rychle rozkládá, a tak je ideální kupovat kapra živého.

To dnes není problém, kádě s rybami potkáte skoro na každém rohu, a tak si můžeme vybrat toho svého. Základní pravidlo přitom zní: nekupujte kapra, který plave na boku, nebo dokonce břichem vzhůru.

Kapr by měl vypadat čile a mít jasné oči. Také nesmí být otlučený, poraněný nebo přidušený.

Lépe se nám bude vybírat a také v lepší kondici budou kapři, když nebude káď přeplněná a ryby v ní budou mít alespoň trochu prostoru. Pokud jsou kapři v kádi namačkaní, ani trochu jim to nesvědčí. Ryba je ve stresu a v důsledku toho se jí do těla vyplavují látky, které mohou způsobit pachuť masa.

Kapra kupte nejlépe až na Štědrý den

S nákupem ryby bychom neměli spěchat, dlouhé skladování zhoršuje chuť a může se nám také snadno přihodit, že se maso zkazí. „Samozřejmě úplně nejideálnější by bylo koupit rybu 24. prosince ráno,“ radí executive chief restaurace Avantgarde PPF Gate Patrik Havlíček.

Pokud chcete nebo musíte vyrazit pro rybu den nebo dva dopředu, i to je podle něj možné, avšak v takovém případě je třeba si dát pozor na její skladování, a to i během doby, kdy s čerstvě zabitým kaprem míříte domů.

„Teplota, ve které se ryba nachází, by neměla vzrůst nad 5 stupňů Celsia. Když rybu povezete jen v igelitové tašce hodinu v autě nebo v autobuse, tak jí zkracujete životnost,“ varoval Havlíček.

Pokud tedy chcete, aby vám čerstvě zabitý kapr vydržel co nejdéle, zabalte ho například do termotašky s ledem, což udrží maso v chladu.

I když si řada lidí raději nechá rybu zabít přímo u prodejce, stále se najdou tací, kteří si kapra domů přivezou živého a zabijí si ho sami. I tady je ale potřeba přemýšlet nad tím, jak kapra dopravíme domů.

Své doporučení na to má i jedna z neslavnějších českých kuchařek Marie Janků-Sandtnerová.

Ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů radí: „Nemohou-li ryby býti ve vodě, ovineme je do vlhké utěrky a do úst jim vložíme kousek chleba, který jest namočen v kořalce nebo čistém lihu.“

Na co si dát pozor při výběru chlazené ryby

Ryby se ovšem nenakupují jen z kádí. Lidé je často nakupují také v hypermarketech, kde bývají již mrtvé ryby úhledně vystavené na ledu a obvykle zde bývá také větší výběr. I tady se ale podle odborníků vyplatí obezřetnost. Poznat opravdu čerstvou rybu je pro laika obtížné.

Začít bychom měli tím, že si k rybě přivoníme. Čerstvá ryba má svou specifickou vůni, tedy měla by vonět „rybinou“. V případě, že ucítíme spíše čpavkový nebo hnilobný zápach, raději bychom takovou rybu kupovat neměli.

Pokud je ryba čerstvá a píchneme do ní prstem, musí být na dotek pružná a vzniklý důlek se za chvíli vyrovná.

Takhle vás nepodvedou aneb Jak vybrat kapra? Víme to!

Foto: Remistudio, Shutterstock.com

Tradice velí mít na štědrovečerním stole kromě bramborového salátu i kapra. Je jedno, jestli ho obalíte nebo uděláte jinak, základem je, abyste koupili rybu čerstvou a kvalitní. Ale jak ji poznat?

Prodej živých kaprů je klasika a pro mnohé důkaz, že Ježíšek je opravdu už za rohem. Ale jste si jisti, že si dokážete vybrat takovou rybu, která je zdravá, čerstvá a tak velká, aby byla kvalitní? Kolem kádí bývá šrumec, fronta, většinou je už i docela tma, když se tam po práci vypravíte… Čeho byste si ale měli, přes to všechno, rozhodně všimnout?

Když už jdete pro živého kapra, měli byste si vybrat toho, který už není v posledním tažení.

„Neměl by plavat břichem vzhůru, i když je třeba říct, že ,čerstvě leklý´ kapr je také poživatelný a není jej třeba vyhazovat, až na to, že z jeho vnitřností rozhodně nedělejte polévku, ale vyhoďte je,“ radí agrární analytik Petr Havel.

To ale platí třeba v případě, že máte živého kapra doma a lekne – nikoli v situaci, kdy vám prodejce nutí „mrtvolku“. (Víte, jak se dostal kapr na štědrovečerní tabuli?)

Jestli byste chtěli mít stoprocentní jistotu, že jde o rybu čerstvou, museli byste si dojít přímo na výlov a koupit si ji na hrázi rybníka – což můžete naplánovat na příští rok. Letos už se musíte spokojit s tím, co nabídnou prodejci.

V kádi hledejte ideálně takového kapra, který má kolem 2,5 kilogramu – takoví jsou optimální hlavně proto, že nejsou zbytečně tuční, na rozdíl od větších.

„Je jasné, že si nekoupíte kapra, který už se nehýbe nebo je břichem vzhůru, ale vyhněte se i takovému, který by se moc nepohyboval nebo plaval do stran,“ radí Simona Copáková z hypermarketu Globus.

K živým kaprům je dobré ještě poznamenat, že byste je neměli pouštět zpátky do volné přírody, natož s pocitem, že pro ně děláte to nejlepší. „Takzvaný vylačněný kapr, který se prodává před Vánocemi, by v přírodě už nepřežil, uvádí se, že zhruba sedmdesát procent kaprů, kteří se dostanou zpátky do rybníků nebo řek, zahyne,“ vysvětluje Petr Havel.

Foto: PHB.cz (Richard Semik), Shutterstock.com

Pří výběru živého kapra sledujte, jak reaguje, plave a jaké má oči

Sáhnete raději po již zabitém kaprovi? Pak by měl být čerstvě zabitý – čili byste buď měli být u toho, nebo byste měli vědět, co čerstvost prozradí. „Čerstvě zabitý kapr má jiskrnou barvu očí, lesklý vzhled, a když otevřete žábry, tak by měla být ještě viditelná čerstvá krev,“ radí Simona Copáková z hypermarketu Globus.

O čerstvosti kapra svědčí ale i další věci. „Když přejedete rukou po těle ryby od ocasu k hlavě, nesmí vám zůstávat na ruce šupiny, ploutve nesmí při zatahání odpadávat. A když se podíváte dovnitř ryby, tak by její žebra neměla vylézat z masa,“ radí kuchař Roman Paulus z Kulinářské akademie Lidlu.

Jestliže si kupujete již porcovanou rybu, pak by maso mělo mít narůžovělou barvu s rudou krví, nesmí být vybledlé, natož našedlé.

Musí vonět příjemně po rybině, velmi intenzivní rybí vůně už může signalizovat, že se začíná kazit. Když do čerstvého rybího masa píchnete prstem, měl by se důlek po tomto stlačení během chvíle vyrovnat.

Řezné plochy nikdy nesmí být oschlé. Šupiny by měly být lesklé, stejně jako kůže, která by měla být vypnutá a elastická.

Foto: Beneda Miroslav, Shutterstock.com

Čerstvé rybí maso voní, má pěknou barvu a je pružné, takže se po stisknutí vrátí do původního tvaru

Když donesete zabitou rybu nebo rybí maso domů, je ideální je ihned zpracovat – právě proto, abyste si pochutnali na čerstvé rybě. Jestliže není zbytí, dejte ji co nejdřív do chladničky.

Celou rybu vždy nejdřív vykuchejte, pak zabalte do vlhké utěrky, dejte třeba do hlubokého talíře nebo mísy a překryjte potravinářskou fólií, aby od ní nenačichla celá chladnička. Utěrku každý den měňte za novou. Skladujte ji při teplotě 1–4 °C. Celou rybu maximálně 4 dny, již naporcovanou pak maximálně dva dny.

Rybu mrazenou pak uchovávejte při –18 °C a spotřebujte ji do tří měsíců. Jednou rozmrazené rybí maso už znovu nikdy nezmrazujte!

MAKRO radí, jak vybrat toho nejlepšího kapra | Mistoprodeje.cz

MAKRO zahájí venkovní prodej vánočních kaprů dnes 19. prosince v 8 hodin ráno. Ve stejný den startuje také oblíbená akce „kapr a sekt“. Pokud zákazníci nakoupí v období od 19. do 22. 12.

v prodejnách MAKRO nákup v hodnotě nad 2 999 Kč bez DPH, získají navíc vánočního kapra a lahev Bohemia Sekt Brut. Čerstvé ryby budou na prodejnách k dispozici i na Štědrý den, konkrétně od 8:00 do 11:30.

„Přestože čerstvé ryby včetně kaprů prodáváme celoročně, zaznamenáváme každý rok několikanásobné zvýšení poptávky po čerstvých rybách právě v období těsně před Štědrým dnem.

Na kanálech MAKRO budeme zákazníkům doporučovat různá časová okna pro nákup, abychom se, pokud možno, vyhnuli odpoledním a večerním špičkám a dlouhým frontám v oddělení ryb.

Do budoucna bychom rádi připravili řešení, které by urychlilo prodej nejoblíbenějších ryb a filetů z nich,“ komentuje Romana Nýdrle, manažerka komunikace MAKRO.

Na pražských
prodejnách MAKRO budou i letos dostupní tzv. omega 3 kapři, tedy kapři se zvýšeným
obsahem omega 3 mastných kyselin.

Jako alternativa typicky české vánoční ryby
budou k dispozici i prémiové druhy mořských ryb například islandský losos,
arktická treska lovená za polárním kruhem či tuňák Hamachi z Japonska.

Novinkou je pak modroploutvý tuňák nejvyšší kvality z chorvatských farem,
který je běžně určen pro japonský trh, kde se používá pro přípravu sushi.

Sedmero
pravidel jak na kapra

Kromě dobře
naplánovaného nákupu je také důležité následné uchování ryby do chvíle, než
z ní bude připravena štědrovečerní večeře, proto si MAKRO pro své
zákazníky připravilo pár základních pravidel:

  • Vždy kupujte rybu těsně před odjezdem domů, a to
    maximálně 24 hodin před zpracováním.
  • Minimalizujte tzv. teplotní šok, při
    kterém je ryba skladovaná na ledu o teplotě 3–5
    °C náhle vystavena skokovému zvýšení teploty.
  • Pro delší přepravu je vhodný chladicí box.
  • Pro zachování nejvyšší kvality by teplota ve
    vaší ledničce neměla přesáhnout 5 °C.
  • Kapr by měl být co nejrychleji po uskutečnění
    nákupu zpracován.
  • Pokud trváte na zakoupení živého kapra, po celou
    dobu převozu by měl mít přístup ke kyslíku, nejlépe ve vodě.
  • Nedoporučujeme nechávat plavat rybu doma ve
    vaně, voda je totiž chlorovaná a ryba se dusí.

A jak se pozná chutný kapr? „Nenechte se zlákat velikostí. U kapra rozhodně neplatí čím větší, tím lepší. Jeho maso je nejchutnější, pokud váží kolem dvou kil. Při vyšší váze se často stává, že je kapr příliš cítit rybinou,“ doporučuje český šéfkuchař Přemek Forejt.

Zdroj a foto: METRO/MAKRO Cash & Carry

Vánoční kapr: Jak ho správně vybrat, uchovat a upravit! | Žena.cz

Vánoční stůl se neobejde bez bramborového salátu a kapra. Abyste si pochutnali, potřebujete osvědčený recept, ale také vybrat tu správnou rybu. Poradíme vám, jak na to!

Chuť kapra je těžké odhadnout, ale můžeme se vyvarovat některých nešvarů už při výběru na trhu nebo v obchodě. Jak vybírají vánočního kapra odborníci? Zeptali jsme se!

Historie české vánoční ryby

Kapr se stal součástí štědrovečerní večeře až v polovině 19. století. Nikoli však smažený, ale na černo, s aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů. Smaženou variantu převzatou z rakouské kuchyně představila M. D. Rettigová ve své kuchařce v roce 1895. Celonárodním štědrovečerním pokrmem v trojobalu se stal až v 50. letech minulého století.

Podle čeho a jak vybrat kapra?

„Chuť kapra je těžké odhadnout předem. Zda jsme si dobře vybrali, poznáme často, až když ochutnáme připravenou pochoutku. Přesto existuje několik rad, kterými se můžeme při nákupu řídit.

Základním pravidlem je, že kapr, který má kvalitní maso a bude dobře chutnat, vypadá zdravě již na první pohled.

Čerstvý kapr má přirozeně začervenalé žábry, ocasní ploutev rozvinutou do vějířku a čisté, lesklé oči.“

Náš tip: Cukroví: Zůstaly vám vaječné bílky? Upečte si ořechové chipsy! 

„Pokud se kapra budete moci dotknout, měl by být v místech svaloviny pružný. Všímejte si také chování ryby během odchytu z kádě – je přirozené, že se ryba snaží vysmeknout a uniknout. Zdravá ryba vypadá čerstvě a vitálně a její vůně není nepříjemná a vtíravá,“ vysvětluje Jiří Tic, manažer masa a ryb ve společnosti Tesco.

Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami?

„Rozdílný vzhled mezi kaprem lyscem a šupináčem nemusí znamenat chuťový rozdíl. Spíše než na počtu šupin u kapra, záleží na schopnostech a zkušenostech kuchaře.

Jestliže jste v přípravě ryb spíše začátečník, je lepší vybrat si takového, který bude mít šupin co nejméně. Další možností je požádat o odšupinování přímo prodejce.

Při neobratném odstraňování můžete totiž poškodit svalovinu a tím rybu znehodnotit.“

Jak rybí maso správně uchovávat?

„Naporcované maso skladujte v lednici dobře zabalené a vcelku. Obal ochrání maso před vysycháním. Rybu však neskladujte příliš dlouho. Čím dříve ji zpracujete, tím bude čerstvější a chutnější. Porcovaný kapr se běžně uchovává při teplotách -1°C až +5°C, prodejce by vám ale měl s vhodnými podmínkami poradit,“ doplňuje Jiří Tic.

Jak správně zpracovat kapra?

„Zpracování kapra by měla provádět osoba, která přesně ví, jak takový úkon udělat. Začátečníkům doporučuji využít služeb prodejce a rybu si přinést domů již naporcovanou. Pokud se do toho ale pustíte sami, nechte si poradit od zkušenějších. Při přípravě použijte nůž nebo speciálně upravené škrabky, se kterými se pracuje velmi snadno.“

Čtěte také: Recept na domácí vaječný koňak s pravou vanilkou

„Šupiny z kapra je důležité odstranit co nejdříve, stejně tak jako vyjmout vnitřnosti. Rybu podélně rozřízněte směrem od ocasu k hlavě a dávejte pozor, abyste nepoškodili žlučový váček ani stěnu střev.

Pokud by se tak náhodou stalo, konkrétní místo opláchněte a odřízněte. Poté již záleží jen na vás, jakým porcím dáte přednost – zda podkovám nebo filetům.

Pokud si chcete ušetřit práci, můžete veškerý proces, počínaje zabitím ryby až po její naporcování svěřit do rukou zkušených prodejců.“

Jaké jsou rozdíly mezi kapry? (kapr lysec, šupinatý, hladký) Který je vhodný pro jednoduché zpracování?

„Názvy těchto kaprů napovídají, jaký je mezi nimi rozdíl. Liší se především povrchem, pouze mírné rozdíly jsou ve stavbě jejich těla. Kapr šupinatý má zpravidla celé tělo pokryté pravidelnými šupinami.

Kapr lysý má nepravidelné šupiny na některých částech těla. Kapr řádkový má podél bokové postranní čáry řadu šupin, které se liší svým tvarem, případně i velikostí.

A konečně kapr hladký, kterému se někdy slangově říká „naháč“, nemá téměř žádné šupiny.“

„Pokud jde o kvalitu masa, není mezi jednotlivými druhy zásadní rozdíl, jde totiž o kapra obecného. U přípravy ryby platí, že odstraňování šupin si žádá jistou zručnost a praxi. Čím méně tedy bude šupin, tím spíše si s nimi poradí i začátečník. Pokud máte rádi filety bude pro vás vhodnější kapr bez šupin,“ dodává Jiří Tic.

Patří kapr do vany?

Názory na pobyt živého kapra ve vaně se různí. Někteří odborníci tvrdí, že se kapr v čisté vodě pročistí a je následně i chutnější. Problém je ovšem s transportem, protože střídání teplot mu nesvědčí. Zároveň je také potřeba udržovat vodu ve vaně dostatečně chladnou a je nutné ji provzdušňovat sprchou.

Důležitým faktorem je i finální usmrcení kapra. Má svá pravidla, a pokud si jimi nejste jisti, je lepší tuto práci přenechat odborníkům.

Kaprům svobodu nevracejte

Vánoční nálada přímo svádí, vrátit kaprovi život a místo na pekáč jej odnést k řece či rybníku a vypustit ho zpátky na svobodu. Ale kapr si ji moc dlouho neužije.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna se kvůli vysílení a spotřebování zásobních látek při pobytu v rybářských sádkách, nemá kapr dostatek sil k přežití zimy. Čekají je teplotní šoky, od igelitky až po napuštěnou vanu a v takovém případě je lepší, když je kapr usmrcen už při nákupu.

Jak kapra správně usmrtit?

Podle Státní veterinární správy má proběhnout tak, že se omráčí tupým předmětem na temeno (nad očima) a následně se mu přetnou žeberní oblouky.

Co máte na štědrovečerním stole. Pochutnáte si na rybičce nebo raději volíte vepřový či kuřecí řízek? Máte nějaké zajímavé a netradiční recepty na vánočního kapra? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Inspirace: 12 kouzelných vánočních dekorací
  • 10 jídel, která můžete jen milovat nebo nenávidět
  • 5 nejčastějších chyb, které děláme v zimní péči o pleť

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozdělili desítky milionů korun: Lidé můžou mít i dobrozvyky, posunuli jsme hranice | Video: Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector