Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Užijte si plné chutě výběrové kávy i bez drahého přístroje a složitých postupů. Díky french pressu za pár korun vmžiku vykouzlítelahodný nápoj kdekoli, kde máte přístup k horké vodě.

Objevte:

  • Postup přípravy
  • Jakou kávu vybrat
  • Tipy a triky pro dokonalou chuť

French press patří k nejjednodušším zařízením pro alternativní přípravu kávy. Jde o skleněnou konvičku vybavenou pístem s filtrem. Vy jen zalijete kávu horkou vodou, pístem oddělíte od sedliny a máte hotovo.

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Historie tohoto šikovného pomocníka sahá až do poloviny 19. století. Největší boom zažil v 60. letech ve Francii, kde se mu říká také сafetière à piston, tedy kávovar s pístem. V anglicky mluvících zemích se setkáte také s názvy press pot nebo coffee press.

Proč je káva z french pressu tak dobrá?

Louhování v horké – ale nikdy ne vařící (!) vodě – neničí cenné oleje ani drobné aromatické částečky. Voda má čas proniknout do buněčné struktury mleté kávy a vytáhnout z ní to nejlepší bez nadměrné hořkosti. Dává tak vyniknout plným chutím a krémové struktuře kávy. Říká se dokonce, že některé druhy chutnají nejlépe právě z french pressu.

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Strčí do kapsy drahé kávovary i jiné alternativní přípravy. Například překapávače s filtračním papírem zachycují kávové oleje a chuť pak není úplná. V moka konvičce zase káva prochází varem a vy opět přicházíte o plné aroma.

5 výhod za všechny:

  1. Nepotřebujete drahý přístroj za tisíce až desetitisíce korun, který zabírá zbytečné místo.
  2. Hodí se i pro nejvzácnější druhy kávy bez obav ze ztráty chuti a vůně.
  3. Při dodržení jednoduchého postupu není co zkazit – na rozdíl třeba od přípravy pravého espressa.

  4. Ideální na doma, do práce i na dovolenou – zkrátka kdekoli, kde máte přístup k horké vodě.
  5. Stupněm namletí a poměrem káva/voda vyladíte chuť podle sebe.

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Jedna kosmetická vada na kráse

Jedinou nevýhodou french pressu je někdy nedokonalá filtrace. Ve vašem šálku tak mohou skončit i kousky rozemletých zrnek. Ale za tu chuť to rozhodně stojí.

Postup přípravy v 7 jednoduchých krocích

Návod na french press – před přípravou předehřejte konvičku horkou vodou – zejména u typů z nerez oceli je pak výsledek daleko lepší.

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

  • 1) Připravte si nahrubo namletou kávu v množství, které odpovídá velikosti nádoby.
  • – Na 0,35 l cca 30 g- Na 0,8 l cca 65 g
  • – Na 1 l cca 80 g

2) Uvařte vodu a nechte ji cca 0,5 minuty odstát. Teplota tak klesne na požadovaných 93 až 94 stupňů Celsia.

  1. 3) Pomalu zalijte kávu připravenou na dně konvičky.
  2. 4) Nechte 3 až 4 minuty odstát.
  3. 5) Ještě jednou konvičkou zamíchejte.

6) Pomalu stlačte. Hotovo.

7) Podávejte – přelijte kávu do šálků či konvičky, aby se dále nelouhovala.

Už se vám sbíhají sliny?

Mějte trpělivost a nechte nápoj ještě 2 minuty v konvičce „vydýchat“. Chutě a vůně se naplno rozvinou.

Jaká káva se nejlépe hodí pro french press?

Podmínkou je použití středně až hrubě mletých zrn.

Nejlépe se hodí světleji pražená zrnka, kde vynikne chuťová lehkost. Z nabídky Coffeespot doporučujeme volit mezi White bean druhy – jde o kávové třešně speciálně vybrané pro přípravu alternativnímu metodami.

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Zamilujete si je hlavně, pokud máte rádi ovocné chutě a lehčí tělo kávy. French press ale bez obav použijte i na jiné druhy – například bezkofeinovou kávu nebo naše výběrové sezónní směsi.

Jak vykouzlit co nejlepší chuť kávy z french pressu?

  • Je chuť moc hořká? Namelte zrnka příště trochu hruběji a přidejte víc vody.
  • Je chuť nevýrazná? Namelte zrnka víc najemno a přidejte jich o něco víc.
  • Cítíte pachuť, která vám nevyhovuje? Pravděpodobně za to může složení vody z kohoutku. Zkuste místo ní vodu balenou, ideálně kojeneckou. Z 98 % tvoří vaši kávu voda. Pokud je její kvalita horší, nezachrání to ani drahá směs.

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Pár rad na závěr

  • Po každém použití propláchněte skleněnou nádobu i filtr čistou vodou. Odstraníte tak zachycené částečky a stopy oleje, které by mohly způsobit hořkou nebo kyselou chuť dalšího nápoje.
  • Většinu konviček lze bez obav mýt v myčce.

Přejeme dobrou chuť!

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot! 

  • Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou. 
  • ✔ 100% ARABICA
  • ✔ Vždy čerstvá káva z rodinné pražírny na Moravě
  • ✔ Pražíme denně v malých dávkách s láskou ❤️ a radostí

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺

Jirka, Radka a celý tým COFFEESPOT

TIPY na přípravu domácí kávy:

Jak zvolit hrubost mletí pro různé způsoby přípravy kávy

ČerstváKáva.cz > Základy o kávě > Jak zvolit hrubost mletí pro různé způsoby přípravy kávy

Máte doma mlýnek a nejste si vždycky úplně jisti výběrem správné hrubosti mletí? Naučte se už pohledem určit, že je káva namleta na správnou hrubost pro vámi zvolený způsob přípravy kávy. Připravili jsme stručného rádce, který vás naučí, jak na to.

Cold brew vyžaduje velmi hrubé mletí

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Pro přípravu kávy tzv. studenou cestou, kdy trvá extrakce i několik hodin, použijte kávu mletou na velmi hrubo – svým vzhledem a konzistencí by měla připomínat hrubozrnnou mořskou sůl (jen nejde o hrudky, ale spíše „vločky“).

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Ve french pressu probíhá filtrace přes sítko, kávu je tedy potřeba namlít na hrubo – sítko totiž zachytí jen větší částečky kávy. Jak káva mletá na „hrubo“ do french pressu vypadá? Svojí velikostí připomíná kosher sůl (a stejně jako u velmi hrobého mletí nejde o hrudky, ale „vločky“). Stejnou hrubost mletí využijete také v Evropě nepříliš rozšířeném perkolátoru.

Budete mít zájem:  Ovocné smoothie se zeleným ječmenem

Podívejte se také: Jak připravit kávu ve french pressu

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Hrubost mletí pro vacuum pot připomíná velmi hrubý písek a využijete ji také pro překapávače (drippery) s filtry s rovným dnem – ty se však u nás používají jen minimálně.

Podívejte se také: Jak připravit kávu ve vacuum potu

Pro vacuum pot se často setkáte i s hrubým mletím jako pro french press či středně-jemným mletím jako pro kónické drippery, proto je dobré začít právě na tomto středním stupni a ladit nastavení dle požadované chuti. Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Káva připravovaná v kónických dripperech (mají trychtýřovitý tvar) s papírovými či bavlněnými filtry si žádá kávu mletou na střední hrubost. Jak poznáte, že je váš mlýnek nastavený na správnou hrubost? Umletá káva má vzhled a strukturu stolní soli.

Podívejte se také: Jak připravit kávu v dripperu

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Taková káva, která je konzistencí po semletí někde na začátku cesty mezi cukrem krupicí a hrubou moukou, je určena pro použití v moka konvičce.

Podívejte se také: Jak připravit kávu v moka konvičce

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

A to tak jemně, aby vzhled kávy připomínal už zmíněnou hrubou mouku. Co se stane, pokud je káva na espresso příliš hrubá? Espresso bude slabé a podextrahované. V případě, že to s jemností přeženete, tomu bude naopak – výsledek bude mít hořkou chuť a na šálku bude jen velmi málo cremy, často s černými okraji.

Podívejte se také: Jak připravit dokonalé espresso (1. díl)

Levnější domácí pákové kávovary vyžadují namletí o něco hrubější, než klasické profesionální přístroje, proto je dobré se při mletí pohybovat někde mezi hrubostí pro espresso a moka konvičku. Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Káva, která se po umletí spojuje v drobné hrudky a připomíná moučkový cukr či pudr je připravena pro použití v džezvě a přípravu arabské (turecké) kávy.

V Aeropressu připravíte kávu několika způsoby – a pro každý z nich je potřeba jiné hrubosti mletí kávy. Například u vítězných receptů ze světových šampionátů v přípravě kávy v Aeropressu se hrubost mletí pohybuje od velmi jemné až po hrubou – hrubost mletí není přesně daná, záleží na konkrétním způsobu přípravy, který zvolíte.

Podívejte se také: Jak připravit kávu v Aeropressu

Nezapomeňte. Příprava kávy není dogma – bez drobných odchylek v doporučovaných „best practice“ postupech se většinou neobejdete. Platí to i pro mletí kávy – správná hrubost není taková, která je předepsána, ale taková, která nejvíce vyhovuje vám a která povede k tomu nejlepšímu výsledku.

Návod na přípravu – French Press

Je to konvička, kterou jste už určitě někde zahlédli. Není to žádná novinka. French Press byl jako nový vynález patentovaný již ve 30. letech dvacátého století. Tato pomůcka se kromě kávy dá perfektně využít na přípravu sypaného čaje a dokonce si v ní našleháte i mléko třeba na domácí cappuccino. 

French Press má jednoduchou konstrukci. Jedná se nejčastěji o skleněnou případně nerezovou konvičku, která je vybavena pístem s kovovým filtrem. Píst umožňuje kávovou sedlinu zcedit na dno konvičky. Připravuje nejen šálek horké kávy. French Press také výborně poslouží, pokud jste si zamilovali letní kavárenský hit – cold brew. 

Je určen pro všechny ty kávomilce, kteří si chtějí dopřát dobrou kávu ve větším objemu. Káva z French Pressu spadá mezi alternativní metody přípravy kávy. Je kávou filtrovanou, protože při přípravě se filtruje kávová sedlina a vy v šálku máte už jen čistou lahodnou kávu

Právě její čistota není tak jasná (čirá) jako například při přípravě kávy v překapávači Hario V60.

Kovový filtr na konci pístu, který zajišťuje právě oddělení lógru od kávy, má přece jen vyšší propustnost než papírový filtr ve zmiňovaném dripperu (překapávači).

Proto má káva z French Pressu určitou strukturu, jelikož malé takřka prachové částice kávy se přes kovový filtr do kávy dostanou. 

Tato skutečnost může vyhovovat především takovým pijákům kávy, kteří právě onu strukturu v kávě hledají. French Press se tak může líbit těm z vás, kdo jste zvyklí na českou kávovou klasiku zvanou “turek”.

Práce s French Pressem je v základu zcela jednoduchá, snad jen o krok delší postup než v přípravě onoho “turka”.

Káva z French Pressu je (narozdíl od “turka”) ale o velký skok chutnější a hlavně zdravější!

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávěFrench Press – alternativní příprava kávy

Nestíháš sledovat všechny naše články, ale zároveň nechceš, aby ti něco uteklo? Jednou za 14 dní ti můžeme poslat shrnutí těch nejzajímavějších článků na našem blogu. Odhlásit se můžeš kdykoliv.

Že má káva kromě lákavé vůně a především chuti i mnoho zdravotních benefitů se dočtete v našich dalších článcích. Například jak pomáhá s regulací přeaktivované HPA osy nebo preventivně působí proti rakovině. Její pozitivní vlivy jsou zároveň podmíněny správným dávkováním. To je individuální dle schopností každého z nás metabolizovat kofein. 

Další podmínkou zdravého pití kávy je i správná příprava, při které se doporučuje omezit dobu extrakce. V případě že necháte kávovou sedlinu v horké vodě louhovat příliš dlouho – jak tomu je právě u českého “turka”, dojde k extrahování látek, které nejsou pro zdraví člověka příliš vhodné, spíš naopak.

Budete mít zájem:  Intolerance Na Laktózu Příznaky?

Ideální doba extrakce kávy při použití French Pressu jsou 4 minuty. Pokud necháte kávu louhovat déle, káva zhořkne a začnou se do kávy louhovat látky, které nejsou zdraví prospěšné, tak jak je tomu právě u české verze turecké kávy. Po stlačení pístu a tedy oddělení kávové sedliny na dno French Pressu, okamžite přelejte kávu do šálků či do jiné nádoby. Tím ukončíte extrakci.

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Uvařte si vodu v konvici a nejprve ji nalijte do prázdného French Pressu. Tento krok zajistí, že se French Press krásně předehřeje a zůstane teplý během celého procesu přípravy. Tím zaručíte, že se všechny chutě z kávy dostanou až do vašeho šálku.

Během toho si namelte vaši oblíbenou kávu. Kávu je vždy nejlepší namlít těsně před přípravou. Neztratí tak důležité vonné a chuťové látky. Namletá káva ztrácí své aroma už po 15 minutách od mletí.

Vodu z French Pressu vylijte pryč, například do hrníčku, abyste si ho také předehřáli. Mletou kávu nasypte na dno french pressu. Nezapomeňte si správně odměřit množství kávy a vody. Obecně platí cca 65 g kávy na 1 litr vody. Správný poměr kávy a vody je jedním z klíčů k dobrému a konzistentnímu šálku. Pro přípravu French Pressu o objemu 300 ml používáme 18 g hrubě mleté kávy. 

Nejprve zalijte kávu pouze trochou horké vody, která má 92 – 96 °C. Dávka vody, kterou použijete na první zalití, by měla být 2x a 3x tak větší než dávka kávy. V našem případě tedy nalejeme na suchou kávu 54 g horké vody

Promíchejte vzniklou kávovou “kaši”. Káva začne tzv. kvést (blooming). Toto prvotní zalití kávu namočí a přichystá ji pro správnou extrakci. Díky tomu bude káva chutnější a výraznější. Nechte kávu takto kvést po dobu 30 sekund a pak pomalu dolijte krouživými pohyby zbytek kávy. 

Nechte louhovat 3 – 4 minuty. Během louhování jemně promíchejte kávu lžičkou, tím podpoříte extrakci. Maximálně po 4 minutách nasaďte píst a pomalu tlačte kávový lógr dolů. Hotovou kávu ihned přelejte do šálků. I když nechcete veškerou kávu vypít hned a chcete si ji nechat na později, je rozhodně lepší, přelít si kávu do jiné nádoby. Například do termosky.

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě
Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Jak správně připravit kávu ve french pressu?

Žádné komentáře

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Na přípravu vynikající kávy v domácích podmínkách nepotřebujete přístroje za desítky tisíc. Bohatě vám postačí malý, ale šikovný french press.

Tento vynález si získal srdce milovníků kávy už v minulosti, pak se na několik let stáhl z výsluní a dnes se na něj vrací.

Proč? Jednoduše proto, že káva z french pressu je výborná, rychle a snadno připravená a ještě k tomu se french press snadno udržuje. Proč ho ještě nemáte doma?

Pro Italy caffettiera, pro Francouze cafetière à piston

Klasický french press se skládá z úzké válcovité nádoby, vyrobené obvykle ze skla, která je doplněna o kovové nebo plastové víčko a píst, který obsahuje filtr. Ačkoliv u nás je zažitý název french press, ve světě má tento vynález několik jmen.

Italové ho nazývají caffettiera nebo stantuffo. Na Novém Zélandu, v Austrálii a Jižní Africe je zvykem používat název coffee plunger, tedy jakýsi kávový píst.

Překvapivě i Francie má svůj vlastní název, a to cafetière à piston, ačkoliv spousta Francouzů produkt nazývá podle nejznámějších výrobců, obvykle Melior nebo Bodum.

Velká Británie a Nizozemí používá francouzský název cafetière. Teprve Spojené státy a Kanada využívají stejné jméno jako my, tedy anglický název french press.

Excelentní kávu zvládne díky french pressu každý

Proč je french press tak populární? Představuje totiž jeden z nejjednodušších způsobů přípravy kávy. Navíc si s jeho pomocí dokáže excelentní kávu připravit i naprostý laik. Pro domácí a kancelářské podmínky se proto jedná o přímo ideálního společníka. Poradíme vám, jak na to, abyste si ve french pressu připravili opravdu neodolatelnou kávu.

Pro přípravu dvou malých šálků kávy budete potřebovat:

V receptu sice píšeme, že pro dva šálky kávy budete potřebovat french press o objemu 0,5 litru, pokud si ale chcete připravit větší či menší množství, stačí následovat takzvané pravidlo 1 : 15.

Tedy na každý 1 gram kávy přidejte 15 mililitrů vody, což jsou při převedení asi 3 lžičky kávy na každý jeden šálek vody.

Při přípravě kávy ve french pressu můžete samozřejmě experimentovat,než přijdete na poměr kávy a vody, který vám vyhovuje nejvíce. 

Předehřejte french press pomocí horké vody, a to včetně pístu. Poté nalijte horkou vodu do vašeho šálku. Mezitím odměřte 5 lžiček kávy a pomelte ji. Její konzistence by měla připomínat košér sůl.

2. krok – přidejte kávu

Nasypejte kávu do french pressu a jemně s ním zatřepejte, aby se mletá káva rozprostřela.

3. krok – přidejte vodu

Odstartujte časovač a krouživým pohybem pomalu přidávejte vodu tak, ať je veškerá káva mokrá. Pokračujte do zaplnění poloviny french pressu.

4. krok – zamíchejte

30 vteřin poté, co jste kávu zalili, vezměte do ruky hůlky nebo lžičku a jemně směs zamíchejte.

5. krok – přidejte více vody

Rovnoměrně přilévejte vodu až pod okraj french pressu. Poté přikryjte nádobu víkem tak, ať se píst jemně dotýká směsi.

Budete mít zájem:  Léky Na Podrážděný Krk?

6. krok – stlačujte

Odstartujte časovač a krouživým pohybem pomalu přidávejte vodu tak, ať je veškerá káva mokrá. Pokračujte do zaplnění poloviny french pressu.

7. krok – přelévejte

Odstartujte časovač a krouživým pohybem pomalu přidávejte vodu tak, ať je veškerá káva mokrá. Pokračujte do zaplnění poloviny french pressu.

8. krok – užívejte

Užijte si výsledný nápoj sami, s přáteli anebo třeba se psem. Tomu ale raději ochutnat nedávejte.

Pokud budete postupovat podle výše uvedených kroků, mělo by se vám podařit připravit vynikající šálek kávy. Nicméně káva z french pressu může zanechat pachuť hořkosti ve vašich ústech, pokud není připravena správně. Máme proto pro vás několik tipů, jak se hořkosti vyhnout:

  • Vše je spojené s dobrou kávou. Kupujte si vždy kvalitní zrnkovou kávu a pomelte ji těsně předtím, než s ní začnete pracovat.
  • Hořkost bývá obvykle následkem nadměrné extrakce, tedy toho, že kávu necháte extrahovat příliš dlouho. Proto doporučujeme, abyste po uplynutí 4 minut kávu z french pressu okamžitě přelili do připravené nádoby na dekantování.
  • Nerovnoměrně pomletá zrna mohou také přispět k hořkosti. Malé kousky mleté kávy se extrahují rychleji než větší kousky. Pořiďte si proto kvalitní mlýnek, se kterým vám nerovnoměrně pomletá káva nehrozí.
  • Vroucí voda může kávu sežehnout a způsobit její hořkost. Ideální teplota vody je 93 °C (stačí nechat přejít varem a počkat asi půl minuty).
  • Zbytky staré kávy ve filtru také přispívají k nechtěné hořkosti. Doporučujeme vám tedy french press po každém použití pořádně vyčistit, abyste se hořkosti vyhnuli.

Přesné datum vzniku french pressu s jistotou říct nemůžeme. Často se uvádí, že vynález poprvé představil Američan Benjamin Thompson v roce 1806, kdy navrhl první verzi svého francouzského kávovaru. Už o několik let dříve ale údajně s prvním kávovarem na filtrovanou kávu přišel vynálezce Jean Baptiste de Belloy-Morangle. Thompson ho pak prý jen vylepšil a dokázal prosadit díky svým obchodním schopnostem.
Některé z dochovaných zpráv praví, že o přípravě kávy ve french pressu se dá hovořit už v první polovině 19. století, kdy se údajně připravovala ve francouzské Provence. Tyto zvěsti ale nejsou historicky podložené. Naopak za první oficiální zmínku se považuje patent italského vynálezce Attilia Calimaniho. Ten revoluční french press představil v roce 1929 a patentoval ho tehdy v Miláně.
Od svých začátku už french press prošel několika obměnami vzhledu. Třicet let po představení french pressu, v roce 1958, přišel vynálezce Faliero Bondanini s vlastním patentem a začal s výrobou french pressu ve velkém. Popularitu french pressu přinesl film Agent Palmer: Případ Ipcress od režiséra Michaela Cainea, který vynález ve snímku použil. Najednou chtěl mít tajemný přístroj na přípravu kávy každý. K rozšíření french pressu po Evropě přispěla evropská společnost Household Articles Ltd. a špičková dánská návrhářská společnost Bodum, která se zaměřuje na výrobu vysoce kvalitního příslušenství ke kávě, jenž je zároveň cenově dostupné.

Jak jste si mohli sami všimnout, na přípravě kávy ve french pressu není nic složitého. Kromě toho, že je french press mnohem levnější než drahé automatické kávovary, je navíc pohodlně přenosný.

Vynikající kávu si proto můžete užít opravdu kdekoli a je jen na vás, jestli na cesty sbalíte svůj oblíbený french press, nebo si pořídíte speciální cestovní verzi.

Tu pak můžete s klidným svědomím vzít i na dlouhé výlety do přírody a nemusíte se loučit s výbornou kávou ani při outdoor cestování. Kdo by se taky chtěl vzdát kávy, když nemusí.

Špičková kvalita se symbolem zrna

Raritní kávy Dallmayr vás zvou na cestu po chutích tří zemí: S kávou GRANVERDE zažijete kouzlo Latinské Ameriky, s kávou KILIMANJARO se vydáte objevovat Afriku a s kávou NEIVA objevíte poklady Kolumbie.

Tyto jednoodrůdové původní kávy „se symbolem zrna“ jsou pečlivě vybírány, upravovány a přivedeny k dokonalosti technologií pražení Dallmayr tak, aby každá raritní káva zcela rozvinula své aroma. Chutě zahrnují od tóny jemně oříškové až po nenásilně výrazný citrusový nádech.

Hrubě mletá káva všech tří druhů řady raritních káv Dallmayr je ideální k přípravě ve french pressu.

  • Vynikající směs z Latinské Ameriky s jemně oříškovou chutí a jemným dozvukem s pečetí Bio.
  • Zrnková káva 250 g

Chuťový profil

Typ 100% káva arabika
Pražení
Tělo
Kyselost
Aroma
  1. Cenná vysokohorská káva arabika s vynikajícím vyváženým aroma a mírně květinovým nádechem.
  2. Zrnková káva 250 g

Chuťový profil

Typ 100% káva arabika
Pražení
Tělo
Kyselost
Aroma
  • Ušlechtilá vysokohorská káva arabika se svěžím kořeněným aroma a lehkým nádechem citrusů.
  • Zrnková káva 250 g

Chuťový profil

Typ 100% káva arabika
Pražení
Tělo
Kyselost
Aroma

Řada expertů doporučuje french press jako nejlepší a nejčistší způsob přípravy kávy. Výsledkem ruční přípravy je silné aroma.

Nejprve musíte raritní kávu Dallmayr prodomo namlít nahrubo. Potom nasypte do french pressu na každý šálek 1 plnou polévkovou lžíci kávy a zalijte ji horkou, ne však vroucí vodou. Nyní kávu lžící dobře promíchejte tak, aby se káva mohla ideálně rozvinout. Za čtyři minuty zatlačte píst konvice pomalu a rovnoměrně ke dnu.

Přitom se oddělí sedlina od kapaliny. Následně kávu ihned podávejte.

pro plně automatické kávovarypro kávovary s filtrem

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector