Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in natura

Kdysi dávno byl cukr velkou vzácností. Postupem času si našel cestu do našich kuchyní a dnes si bez sladkého cukru nedokážeme normální život vůbec představit.

Tento nenápadný, na první pohled neškodný “bílý jed” se nachází téměř ve všem. Zmlsaní lidé si jej dopřávají několikanásobně více, než kdykoliv bylo, je a bude zdrávo.

Cukr je pouze a jen sladký. Jenomže lidé mají sladké rádi. Sladké jí, když na něj mají chuť, když jsou hladoví, nervózní, trápí je deprese, ale i když jsou šťastní. Málokdo si uvědomuje, že se jedná o silně návykovou látku.

Čím více cukru jíme, tím větší závislost si na něm vytváříme. Cukr přitom nemá žádný přínos pro zdraví kromě toho, že je rychlým zdrojem energie. Nesmí jej ale být moc.

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in naturaTušíte vůbec, kolik cukr přijmete každý den? Lidský organismus se s 1 lžičkou cukru údajně vypořádává až 3 dny!

Proč je cukr škodlivý?

Hned na začátek je třeba zdůraznit, že bílý cukr je škodlivý pouze v nadměrném množství. V malém množství nám cukr nijak neškodí stejně jako kritizovaná bílá mouka a sůl. Zdraví každý z nás drží pevně ve svých rukou.

Pokud máme denní příjem cukru pod kontrolou, nepřejídáme se sladkostmi, sladkými jídly a nápoji, neexistuje důvod panikařit a bílý cukr okamžitě vyřadit z jídelníčku. O většině lidí se ale dá říct vše možné jen ne to, že mají příjem cukru v normě.

Proč se většina lidí nedokáže cukru ubránit? Proč je tak těžké odolat sladké koblize nebo tabulce mléčné čokolády?

Cukr má přirozeně sladkou chuť a zejména v kombinace s tukem vyvolává produkci hormonů serotinu a dopaminu (tzv. hormon lásky). Vyvolávají pocity dobré nálady a štěstí. Konzumace sladkého prostě lidem “dělá” dobře. Proto se hodně lidí vrhá na sladkosti nejčastěji, když se cítí mizerně a na dně.

Ve skutečnosti nám ale cukr vůbec dobře nedělá, aspoň co se týká zdraví. Příliš vysoký příjem cukru má na zdraví dokonce velmi špatný vliv a stojí za spoustou zdravotních potíží a nemocí.

O škodlivosti cukru se všeobecně ví, přesto se lidé závislosti na cukru nedokáží zbavit. Někteří ani nechtějí.

VÍTE, ŽE ZA 1 ROK PRŮMĚRNĚ ČLOVĚK SPOTŘEBUJE AŽ 40 KILOGRAMŮ CUKRU?

Nejhůře jsou na tom Američané, kteří průměrně sní 58 kilogramů, Němci 36 kilogramů a Češi “pouze” 34 kilogramů každý rok. Maximální doporučená spotřeba je přitom polovina, tedy 20 kilogramů cukru na osobu ročně.

Podle WHO (Mezinárodní zdravotnická organizace) dodržuje doporučenou denní dávku cukru pouze 3 % lidské populace, což je 90 gramů. V tomto případě platí, že méně je více.

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in natura

„Ve chvíli, kdy člověk má dostatek pohybu, přičemž si osladí kafe a čas od času si dá dort, tak cukr nevadí.

Problém nastává při jeho nadměrné konzumaci,“ vysvětluje Martin Haluzík, diabetolog a profesor působící v pražském IKEMu a dodává: „Problémem je, že výrobci potravin investují nemalé prostředky do výzkumu, který má za úkol zjistit, co lidem chutná. A jedna z věcí, která zvyšuje akceptabilitu potravin je výrazné okořenění nebo oslazení.“

Hlavní negativa nadměrného příjmu bílého cukru:

  • zvyšuje energetickou hodnotu potravin
  • zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak
  • zvyšuje riziko vzniku onemocnění – cukrovky, osteoporózy, žaludečních vředů, srdeční choroby, jaterní nemoci, akné, deprese, úzkost, problémy s pamětí atd.
  • škodí dětskému organismu
  • vyvolává závislost na sladkém
  • způsobuje zvýšenou kazivost zubů
  • způsobuje problémy s tělesnou hmotností – nadváhu a obezitu

VÍTE, JAK SE VYRÁBÍ CUKR? Zajímá vás, z čeho se cukr vyrábí, a jak probíhá proces výroby? Přečtěte si zajímavý článek Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in natura.

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in naturaHlavní surovinu pro výrobu bílého cukru se stala cukrová řepa

Největší hrozbou je neviditelný cukr

Když se vysloví cukr, většinou si představíme kostku cukru, čokoládu, koblihu, sušenku, oblíbené sladké nápoje a další sladkosti.

Jenomže cukr obsahují i potraviny a jídla, která by nás na první dobrou vůbec nenapadly.

Vždyť, kdo by si s cukrem spojil jogurtový dresink, paštiku nebo mražené rybí prsty? Také sacharidy jako například pečivo, rýže, těstoviny, brambory jsou bohatým zdrojem cukru.

Zdá se, že nás cukr pronásleduje na každém kroku. Většina lidí si přitom neuvědomuje hlavní hrozbu cukru, kterou je silná závislost. Zbavit se jí, je stejně těžké, jako přestat kouřit. Cukr vyžaduje především náš mozek, nikoliv žaludek.

Je třeba si uvědomit, že cukr je důležitý. Ne však v podobě a množství, v jakém jej přijímáme dnes.

Kromě toho, že je vhodné omezit příjem sladkostí, bychom se měli zamyslet i nad složením rádoby racionálního jídelníčku.

VÍTE, JAK TO S CUKREM BYLO? Naši předci měli cukr také rádi. Byl však vzácný. Sladká chuť znamenala, že je rostlina k jídlu.

Cukr jim dodával rychlou energii potřebnou pro úspěšný lov či útěk před nebezpečím. Žvýkali cukrovou třtinu a později jedli med.

Výrobu nám známé podoby cukru z třtiny však vymyslel až lékárník Andreas Sigismund Marggraf v polovině 18. století. První cukrovar vznikl v roce 1801. A od té doby to s námi jde s kopce.

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in naturaDřív si musel člověk cukr najít, dnes stačí skočit do večerky

Mgr. Lea Vršecká, výživová poradkyně a osobní trenérka,www.lea-vrsecka.cz a www.fit-mom.cz:

„Osobně si nemyslím, že některá z potravin je vyloženě špatná. Vždy záleží na to, jak často ji do jídelníčku zařazujeme a jak s ní nakládáme.

Vzhledem k tomu, že pravidelně sportuji, nemám problém s tím, dát si občas něco, co obsahuje i trochu cukru.

Problémem se cukr stává v okamžiku, kdy je konzumován každodenně a ve velkém množství a stává se tak jednou ze základních živin jídelníčku.

Ještě větší problém než v cukru spatřuji v glukózo-fruktózových sirupech. Ty obsahují velké množství fruktózy, která se v těle mění na tuk v mnohem větším míře než glukóza obsažená v cukru.“

BONUS: Vynikající recept na zdravé dobroty CAKE POPS od Ley (cca 12 kuliček od každého druhu):

Perník pops

  • 80 g loupaných mandlí
  • 15 g kakaa
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 40 g konopného semínka
  • 50 g sušených švestek
  • 50 g sušených meruněk
  • voda podle potřeby (2 až 3 lžíce vody)
  • v případě doslazení (1 až 2 lžičky čekankového sirupu)

Posyp:

  • 20 g kakaových bobů
  • 20 g sušených meruněk

Štrůdl pops

  • 70 g vlašských ořechů
  • 15 g rozinek
  • 15 g brusinek
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 50 g sušených jablek
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 kapky rumového extraktu
  • voda podle potřeby (2 až 3 lžíce vody)
Budete mít zájem:  Imunita a aromaterapie: ne všechny esenciální oleje jsou vhodné, a už vůbec ne pro děti

Posyp:

Brownies pops

  • 70 g makadamiových ořechů
  • 30 g sušených meruněk
  • 50 g sušených datlí
  • 30 g konopných semínek
  • 15 g kakaa
  • voda podle potřeby (2 až 3 lžíce vody)
  • v případě doslazení (1 až 2 lžičky čekankového sirupu)

Poleva:

  • 40 g kokosového oleje
  • 20 g kakaa
  • 3 lžičky čekankového sirupu

Piňa colada

  • 70 g kešu ořechů
  • 25 g sušeného manga
  • 25 g sušená papaya
  • 30 g sušeného kokosu
  • 30 g konopných semínek
  • Posyp:
  • Postup je pro všechny kuličky stejný:
  • Všechny suroviny pro jednotlivé druhy vložíme do mixéru  a rozmixujeme na hladké těsto.
  • Hmotu, která nám vznikla necháme na nějaký čas odpočinout, nejlépe v ledničce (s těstem se pak lépe pracuje).  

Mezitím si připravíme posypy a polevu. Na čokoládovou polevu si v menším hrnci rozehřejeme kokosový olej, poté přidáme kakao a sirup, lehce prohřejeme a pořádně promícháme.

  1. Na posypy si připravíme všechny suroviny krom kokosu, které rozmixujeme na konzistenci hrubé mouky. 
  2. Z těsta tvarujeme kuličky, které napíchneme na špejli a obalujeme v připravené směsi, či namáčíme v čokoládové polevě.
  3. Jako bonus Lea přidala informace o nutričních hodnotách (cca na 1 kuličku):
  • Perník pops – 78 kcal, bílkoviny 2,8 g, sacharidy 6,9 g, tuky 5,2 g a vláknina 3 g
  • Štrůdl pops – 78 kcal, bílkoviny 1,8 g, sacharidy 6 g, tuky 6,2 g a vláknina 1,4 g
  • Brownies pops – 105 kcal, bílkoviny 1,8 g, sacharidy 6,4 g, tuky 6,2 g a vláknina 1,4 g
  • Piňa Colada pops – 81 kcal, bílkoviny 2,3 g, sacharidy 4,8 g, tuky 6,7 g a vláknina 1 g

Cukr a jeho zdravější alternativy

Jak už bylo řečeno, problém nepředstavuje samotný cukr, ale jeho množství. Cukr naše tělo potřebuje a určitě není dobré mu sem tam nějaký nedopřát.

Zkrátka je potřeba na uzdě držet zejména potraviny s vysokým obsahem cukru, jako jsou běžné dostupné sladkosti a cukrovinky.

Zapomínat bychom neměli na slazené nápoje, které jsou obzvláště škodlivé. Pokud denně vypijete pár skleniček Coca-Coly, dostanete do sebe opravdu velké množství cukru. Nejlepší je čistá voda.

Spousta lidí se rozhodne bílý cukr nahradit hnědým. To je sice o trochu lepší volba, ne však o moc.

Cukr zůstává cukrem a je jedno, jakou má barvu. Vedle hnědého cukru lze využívat přírodní alternativy, které na rozdíl od průmyslově vyráběného cukru vedle čisté energie obsahují také vitamíny, minerály a další důležité živiny.

Stejně jako u cukru, ale platí, že méně je více. Pamatujte, že žádný cukr není zdravý, je-li ho příliš!

NAUČTE SE A MĚJTE PŘEHLED:

Jak méně sladit a proč je dnes všechno tak strašně přeslazené?

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in natura

Přírodní třtinový cukr

Stále více lidí bílý cukr nahrazuje zdravějším a výživově hodnotnějším cukrem třtinovým. Chuťové je bílému cukru nejblíže.

Je ale méně sladký a díky odlišné výrobě si zachovává nějaké ty vitamíny, minerály a některé aminokyseliny.

„I když třtinový cukr můžeme považovat za o něco prospěšnější než bílý, i v tomto případě platí, že trocha mikroživin nedělá z potraviny automaticky zdravou.

To platí i o melase. Všechny živiny, které obsahuje, navíc najdeme i v mnohonásobně prospěšnějších potravinách bez rizik spojených s přidaným cukrem,“ říká doktorka a výživová specialistka Margit Slimáková (zdroj: Alternativy bílého cukru: jsou skutečně zdravější?).

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in naturaLepší než bílý cukr je třtinový

Sušená třtinová šťáva

Při výrobě cukru vzniká vedlejší produkt v podobě třtinové šťávy, kterou lze rovněž použít jako náhradu za cukru.

Má nízký glykemický index kolem 35 a obsahuje 5krát více minerálních látek než třtinový cukr.

Počítejte ale se specifickou chutí, na kterou je třeba si zvyknout. Sušená třtinová šťáva je ideální na pečení.

Melasa

Při výrobě tradičního cukru z cukrové řepy vzniká černá kaše melasa. Má sladkou chuť a na rozdíl od cukru obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako vápník, hořčík, železo, fosfor, zinek, draslík a další. Její chuť ale klasický cukr nepřipomíná a zdaleka ne každému chutná. Melasa se hodí například ke slazení kávy, kakaa či do obilných kaší.

Med

Včelí med je považován za superpotravinu, která má pro lidské zdraví velký přínos. Nejenže je sladký, ale obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. To z něj však automaticky nedělá potravinu, kterou lze konzumovat v libovolném množství.

Vedle živin totiž obsahuje jednoduché cukry, takže i s tímto přírodním zázrakem bychom to rozhodně neměli přehánět. Použít je však můžete stejně jako cukr ke slazení kávy, čaje i do vánočního cukroví.

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in natura

Med je dokonce považován za superpotravinu pomáhající zejména v období nachlazení a chřipek

Stévie

Stévie je velmi zajímavá rostlina pocházející z exotických krajů. Její lístky mají přirozeně sladkou chuť, avšak na rozdíl od cukru či medu neobsahují žádné sacharidy, ani kalorie.

Čerstvé nebo sušené lístky ale lze použít k oslazení čaje či ovesné kaše na sladko, ne při pečení či vaření.

To je hlavní důvod, proč stévii velmi často využívají diabetici a lidé, kteří drží redukční dietu a snaží se zhubnout.

Velký pozor byste si měli dávat na výrobky, které údajně obsahují stévii a nahrazují cukr. Ve skutečnosti se většinou jedná o výrobky, které se stévií nemají mnoho společného. Často obsahují jednoduchý cukr fruktózu, která se ve stévii vůbec nenachází. Nemluvě o dalších aditivech a zbytkových chemikáliích, které tato rádoby přírodní sladidla obsahují.

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in natura

Tu a tam je dobré cukr nahradit čerstvými či sušenými lístky sladké stévie.

Obilné slady a ovocné sirupy

Z naklíčeného obilí se vyrábí sladké obilné sirupy, které lze použít jako náhradu za bílý cukr při slazení, vaření i pečení. Nejčastěji se používá pšeničný, ječný, kukuřičný či rýžový sirup. K mání jsou tekuté i sypké varianty. Jejich výhodou je solidní obsah vitamínů skupiny B a stopových prvků, nevýhodou slabá pachuť.

Vedle obilných sirupů jsou oblíbené ovocné sirupy vyrobené ze sladších druhů ovoce jako jablek, hrušek, švestek či sladkých datlí. Každý sirup má charakteristickou chuť, která čaji či koláči dodá lepší chuť.

Javorový a agávový sirup

Samostatnou kapitolou mezi sirupy je javorový sirup, jenž se vyrábí z mízy cukrového javoru. Na lívance, palačinky a kaše prý neexistuje nic lepšího. Je bohatý na vitamíny a minerály (např. hořčík, vápník, železo) a jeho chuť připomíná slaďoučký karamel.

Z listů agáve se rovněž vyrábí sirup a cukr, jehož hlavní výhodou je nízký glykemický index a obsah inulinu, látky podporující správnou činnost střev. Jeho chuť je jemnější oproti javorovému sirupu, ale sladí dvojnásobně více než stejné množství medu.

Budete mít zájem:  Očkování proti neštovicím – záhada hlavolamu

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in natura

Palačinky přelité javorovým sirupem jsou delikatesou ????

Více alternativ cukru, více druhů sladkých chutí

S cukrem se to nemá nikdy přehánět, ať už se jedná o bílý cukr nebo jiná přírodní sladidla typu med či tekuté sirupy. Chce to používat zdravý rozum a sladit s mírou.

S ohledem na širokou nabídku možností by navíc byla velká škoda omezovat se pouze na klasický bílý cukr, když je kolem nás tolik zajímavých a hlavně zdravějších alternativ. Používejte je.

Kromě třtinového cukr vyzkoušejte také stévii a sladké sirupy, které jsou výživově mnohem hodnotnější a zdraví prospěšnější.

DÁLE ČTĚTE: Jak nám škodí bílá mouka? 

V Hrušovanech nad Jevišovkou končí pohádka o veliké řepě, tady vzniká biocukr

nasype se do cisterny a hurá do světa
Foto: Vratislav Konečný

Ne nadarmo se cukru říká bílé zlato.

Cukrová řepa se sklízí, aby byla dopravena do cukrovarů, kde se z ní vyrábí produkt protipólový soli. V cukrovarnictví, neboť se řepa vaří, jsme bývali špičkou, továrny na zpracování řepy se stavěly po celém světě.

Vařilo se a dále zproduktovávalo i v nové republice, i po válce jsme okolí válcovali. Teď už cukr vyrábějí mnohé národní či spíše nadnárodní cukrovary kam se podíváte.

V Česku je v čele skupina nadnárodní skupina Agrana, jejíž produkty pod značkou Korunní cukr produkují dva závody Moravskoslezských cukrovarů a. s. Menší v Opavě, velevelký, až ohromující fabrika na cukr ve všech podobách, tedy sypký, ne kostkový, vyrábí v Hrušovanech nad Jevišovkou. Řepa se zpracovává moravská.

Jižní Morava je krajem navýsost placatým, málo co z něj vyčnívá. Přesto má dva záchytné výškové body. Pavlovské vrchy a komín hrušovanského cukrovaru.

Kdysi tu stával komorní cukrovar, takových bylo po republice plno, nyní je tu obří komplex. Při vnoření se do výrobní haly zjistíte, že je tu vedro, chvílemi čichově mdlo, kdo je voňavkomilem, ten tu začne lapat po vzduchu a téměř, a to hlavně, liduprázdno.

Vše se řídí několik lidí z velína, hlavní je, aby během řepné kampaně byl neustálý přísun bulev do závodu.

Tady se na linkách perou sekají a řežou, lisují, vaří… a na konci padá cukr jak bílý sníh o Vánocích. Dlouhá lajna odchází do zásobníků a posléze k zákazníkům.

Zpracovává se pouze řepa s označením bio, čili nejkvalitnější produkt, tady nesmí být žádná chemie.

Od roku 1999 je na českém trhu cukr pod značkou „Korunní cukr“. Sladké produkty zpracovávají Moravskoslezské cukrovary, a. s.

Hrušovanský závod jako jediný v České republice zpracovává bio cukrovou řepu, ze které vzniká Biocukr krystal. Korunní cukr na náš trh dodává celkem 20 sladkých produktů.

Z cukrové řepy vzniká 15 výrobků, další 3 produkty jsou z cukrové třtiny, 2 produkty jsou z hroznového a ovocného cukru.

Tradiční česká firma má společnou historii s mezinárodní Agranou, která na český trh vstoupila už v roce 1994. Na rakouském trhu Agrana vlastní značku Wiener Zucker – Vídeňský cukr. Společnost se v Evropě specializuje na oblast cukru a škrobu a celosvětově působí v oblasti ovoce.

V Rakousku má značka „Vídeňský cukr“ dlouholetou tradici. Pod stejným konceptem jako Vídeňský cukr byly zavedeny v zemích Slovenska „Korunný Cukor“, u nás „Korunní Cukr“, Maďarska „Koronás Cukor“, Rumunska „Mărgăritar Zahăr“ a Bulharska „Zahira“ značky cukru specifické pro své země.

Po sklizni se při skladování snižuje obsah cukru, zpracování musí být rychlé, aby se dosáhlo co nejvyššího výtěžku cukru.

Řepná kampaň trvá od konce září do poloviny ledna. V tomto období dokáže cukrovar Hrušovany denně zpracovat kolem 4900 tun řepy. Cukrovar v Opavě má kapacitu přes 3000 tun.

řepné řízky vypadají jako bramborové lupínky
Foto: Vratislav Konečný

Hlavní zprávy

Trendy ve slazení. Kterým cukrům se vyhnout a které jsou naopak malým zázrakem

O glykemickém indexu jste už určitě slyšeli. Víte ale, jak přesně funguje? Zjednodušeně řečeno jde o to, jak moc a jak rychle zvyšuje potravina koncentraci cukru v těle. Je to reakce těla na potraviny, které obsahují cukry, jednoduché i komplexní sacharidy. Čím vyšší má potravina hodnotu GI, tím spíš rozhodí vyváženou hladinu glukózy.

Vyhnout se takovýmto potravinám však není zrovna jednoduché, protože cukr je často obsažen i tam, kde bychom jej nečekali. Na současný trend, omezování cukru, naštěstí reagují rychle i výrobci potravin, kteří ve svých produktech nahrazují cukr přírodními sladidly.

’S chutí na sladké se rodíme. Cítíme ji jako první a již od pradávna je pro nás příslibem energie. Ačkoliv dříve se mohl pračlověk nabažit sladkých chutí jen od léta do podzimu, kdy dozrávaly sladké plody, dnes na nás lákadla číhají celoročně. A proto, že cukr je skrytý téměř všude, nemáme mnohdy ani šanci si uvědomit, kolik ho za den sníme. Změňte proto své návyky a začněte už do snídaně s müsli nebo kaší od české rodinné společnosti Emco. Za sladkou chutí stojí jen ovoce a sirup z kořene čekanky.

Vyčistěte své chuťové pohárky

Pokud si zkusíte dát pár dní, týden, dva, od cukru pohov, zjistíte, že sladce chutná řada potravin, i když je za sladké nepovažujeme, např.

zralá červená paprika, mrkev, červená řepa, ale také některé druhy mas před ochucením, např. vepřové nebo králičí. Některé potraviny jsou průmyslově doslazované, protože lidstvo si na sladkou chuť přivyklo.

Některé jsou však sladké od přírody. Chuť na sladké tedy můžete zahnat, i když sladké jíst nebudete.

Nejde o to vyškrtnout si sladkou chuť nebo cukr ze života, ale celkově snížit konzumované množství rafinovaného bílého cukru. Vyčistit své chuťové pohárky a naučit se znovu rozpoznat přirozenou sladkou chuť skutečných potravin. Když se nám povede vymanit z cukrové závislosti, udělá nám to dobře fyzicky i psychicky,“ říká nutriční specialistka Hanka Střelečková.

Věděli jste, že…

  • glykemický index (GI) nám říká, jak rychle se zvedne hladina cukru v krvi po konzumaci konkrétní potraviny?
  • glykemická nálož (GN) nám navíc říká i to, jak hodně hladina krevního cukru stoupne?
  • různá sladidla (látky) mají různý GI?
  • stojí za to číst obaly a všímat si jaký druh sladidla je použitý, protože někdy je cukr do potravin přidáván z technologických důvodů?
Budete mít zájem:  Chcete darovat krevní plazmu po prodělání COVID-19? Co vás čeká

K nejpoužívanějším sladidlům jsme sestavili barometr od nejnižšího glykemického indexu po nejvyšší. Podívejte se, jak a kdy které sladidlo použít. 

Stévie (nízký GI 0)Zázračná rostlinka, která sladí bez jediné kalorie. Také podle lékařů snižuje hladinu krevního cukru, pomáhá proti inzulínové rezistenci, má protirakovinné účinky, snižuje krevní tlak a „špatný“ cholesterol a chrání ledviny. Nepříjemný může být specifický chuťový „ocásek“.

Erythritol (nízký GI 1)V přírodě ho najdeme ve fermentovaných potravinách, v obchodech se prodává pod názvem Truvia, má zhruba dvacetinu kalorií běžného cukru, ale sladí skoro stejně.

„Jde o přírodní sladidlo, které nemá téměř žádnou kalorickou hodnotu a nulový glykemický index, tudíž nezvedá hladinu krevního cukru. Perfektně se hodí pro hubnutí. Dokonce preventivně působí proti zubnímu kazu, protože potlačuje růst nežádoucích bakterií v ústech,“ komentuje nutriční specialistka.

Čekankový sirup (nízký GI 5)Král mezi sirupy a náš favorit. Tento sirup, ve 100% verzi čiré barvy, je vlastně rozpustná vláknina, chutná sladce, i když má s cukrem málo společného.

Čekanka obsahuje zejména inulin, rozpustnou vlákninu, která v žaludku vytváří rosolovitou hmotu, upravuje vyprazdňování a pozitivně ovlivňuje i aktivitu enzymů ve střevě. Ve srovnání s bílým cukrem má asi třetinovou kalorickou hodnotu a podstatně nižší glykemický index.

Čekankový sirup je tedy výborným sladidlem pro osoby s nadváhou, inzulínovou rezistencí a cukrovkou.

Věděli jste, že odborníci dnes již běžně označují střeva jako náš druhý mozek? Pokud jsou totiž spokojená střeva, odráží se pohoda i do naší psychické rovnováhy. Čekankový sirup má schopnost probiotické podpory, slouží jako potrava pro bakterie, čímž vyživuje střevní mikroflóru a podporuje její obnovu. 

Tip: Cereálie slazené přírodním sladidlem z kořene čekanky jsou na trhu naprostým unikátem. Díky vláknině mají nízký glykemický index. Zasytí nás na delší dobu a nemusíme mít strach, že by nás honila mlsná.

Sirupem z kořene čekanky jsou dochucovány snídaňové Super mysli a Super kaše bez přidaného cukru od Emca. Vyberte si svou oblíbenou příchuť a odstartujte den zdravou snídaní bez cukru.

Xylithol (nízký GI 7)Jedno z nejnovějších přírodních sladidel, získává se třeba z kukuřice nebo březové šťávy (proto se mu občas říká březový cukr). Má polovinu kalorií co běžný cukr, sladivost zhruba stejnou. Výjimečnou výhodou tohoto sladidla je jeho schopnost omezovat růst zubního povlaku a takto i snižovat riziko vzniku zubního kazu.

Agávový sirup (nízký GI 15)Patří mezi módní sladidla, ale pořád je to cukr. Jeho glykemický index je jen 15, ale obsahuje 75 procent fruktózy, takže po něm budete mít také neuvěřitelný hlad, a proto z něj výživoví odborníci nejsou zrovna nadšení.

Fruktóza, aneb ovocný cukr (nízký GI 25)Má sice nižší glykemický index než glukóza nebo sacharóza, dříve se dokonce doporučoval diabetikům, ale podporuje produkci hormonu ghrelinu, po kterém máme hlad. Takže s fruktózou opatrně.

Sušené ovoce (střední GI 30-40)Nejčastěji v naší stravě jako hrozinky a křížaly, ideálně je přimíchejte do snídaně. Jinak je sušené ovoce často prodávané jako „zdravé“ mlsání. Pokud počítáte kalorie, raději sáhněte po čerstvém ovoci. A především pozor na bezmyšlenkovité zobání!

Datlový sirup (střední GI 47)Celé datle jsou skvělým zdrojem vlákniny a minerálů (draslík, hořčík, selen) a obsahují také některé vitamíny skupiny B. Právě proto, že surovinou pro výrobu datlového sirupu jsou tyto celé plody, má vyšší obsah některých minerálů, než je tomu např. u obilných sirupů.

Med (střední GI 50)Med sice obsahuje řadu nutričně zajímavých látek (vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen), ale pořád je to cukr – hlavně fruktóza a glukóza. Nepasterizovaný med má GI okolo 30, ale pasterizovaný až okolo 75.

„Med posiluje imunitu, má silné antibiotické a protizánětlivé účinky. Působí jako antioxidant. Díky obsaženým minerálním látkám a stopovým prvkům je skutečným pokladem, a tak bychom s ním také měli zacházet.

Je to lék a ty si dávkujeme po lžičkách,“ upozorňuje nutriční specialistka.

Javorový sirup (střední GI 54)Má GI okolo 54 a nízký obsah fruktózy (asi 35 %). Zajímavý je však obsah mikroživin – mangan, železo a vápník. V naší kuchyni se skoro nepoužívá, což je velká škoda, protože palačinky nebo ranní obilné kaše ochutí skvěle.

Melasa (střední GI 55)Bohužel opomíjený vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Tmavě hnědá, hustá šťáva obsahuje zhruba 18 až 20 procent cukru, a to většinou ve formě glukózy a fruktózy. Proč si melasu domů pořídit? Melasa je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa, dále obsahuje i vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík anebo zinek.

Řepný, třtinový i hnědý (střední GI 65)Prostě cukr. Rozdíl je pouze v jiném způsobu zpracování. Do hnědého cukru se zpětně přidává část melasy, třtinový cukr se nevyrábí z cukrové řepy, ale třtiny. A pořád má glykemický index kolem 65.

Glukózo-fruktózový sirup/glukózový sirup/kukuřičný sirup (vysoký GI 75)Kvůli ceně a velkovýrobě většina průmyslově vyráběných cukrovinek obsahuje glukózo-fruktózový sirup. Nic pozitivního na něm nenajdete a pokud můžete, prostě se mu vyhněte.

  • Produktový tip

 

Super Mysli bez přidaného cukru  Také nejraději začínáte ráno s miskou křupavého müsli? Vsaďte na Super Mysli od Emca, které neobsahuje žádný přidaný cukr, a přitom skvěle chutná. Za sladkou chutí a křupavostí stojí přírodní sirup z kořene čekanky, který kromě prospěšné vlákniny dodává i lahodnou nasládnou chuť.

„Vláknina z čekankového kořene, kterou sladidlo přináší, snižuje glykemický index a působí tak příznivě na hladinu krevního cukru,“ říká nutriční specialistka Hana Střelečková. Oblíbenou jahodovou příchuť v řadě mysli bez přidaného cukru doplnily dvě další příchutě – čokoláda & kokos a ořechy & mandle.

Doporučená cena: 99,90 Kč

Ovoce místo přidaného cukruTo najdete v nové Super kaši od Emca. Super kaše Jablko & Meruňka obsahuje pouze přirozeně se vyskytují cukry.

Díky vláknině z kořene čekanky a unikátního 20% podílu ovoce je kaše lahodná i bez použití cukru. Kaše pomáhá snižovat cholesterol, je zdrojem vlákniny a bez umělých sladidel a přidaných barviv.

V její receptuře nenajdete mléko, proto je vhodná i pro vegany.Doporučená cena: 49,90 Kč

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *