Jak poznat česká a čerstvá vejce

V poslední době se s vejci dějí divy. Po aféře s fipronilem, který se v českých vejcích neprokázal, jsou dovozová vejce kontrolována před puštěním do prodeje. Slepičí vajíčka krátce zmizela z pultů a zdražila.

Jsou nyní vejce kvalitnější? Časopis dTest otestoval 16 balení čerstvých slepičích vajec z maloobchodní sítě. Bakterie salmonely nebyly nalezeny. Spotřebitel ale může v jednom balení najít různě čerstvá vejce.

Jak poznat čerstvost vajec?

Jak poznat česká a čerstvá vejceSpotřebitelský časopis dTest nakoupil v maloobchodě 16 balení čerstvých vajec a nechal je zkontrolovat v laboratoři. Byla zjišťována čerstvost, přítomnost salmonely, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Odborníci také posuzovali znečištění, vnitřní vady, pachy a cizí látky.

„Do testu jsme vybírali vejce, která jsou na českém trhu nejdostupnější, tedy od slepic z klecového a halového chovu.

Pro srovnání jsme přikoupili i dvoje vajíčka z biochovu a jedna s názvem Omega-3. Posuzovali jsme spotřebitelskou kvalitu vajec. Zhodnocení etického hlediska jsme ponechali na spotřebitelích.

Ti mohou způsob chovu slepic snadno vyčíst z razítka na skořápce,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Průměrný obyvatel České republiky ročně sní asi 250 vajec, přičemž největší spotřeba je na Velikonoce.

Jaké jsou závěry testu? „Z našeho spotřebitelsko-výživového úhlu pohledu jsme žádné vážnější prohřešky neodhalili.

Žádné z testovaných vajec nebylo kontaminováno bakterií salmonely,“ sdělila Hana Hoffmannová a dodává: „Mezi testovanými vejci jsou výraznější rozdíly jen v čerstvosti a v obsahu omega-3 mastných kyselin.“

Přečtěte si:  Kapr na talíř nejen na Vánoce

Různé stáří vajec v jednom balení

Při testu vyšlo najevo, že v jednom balení se nacházejí i různě stará vejce. Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek – na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce.

Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení. Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce.

U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Hodnoty cholesterolu byly v pořádku.

Omega-3 mastné kyseliny

Množství potřebných omega-3 mastných kyselin ve vejcích se podobně jako barva žloutku odvíjí od složení potravy, kterou slepice dostávají. Jednoduchou úměrou lze říci, že čím více má omega-3 krmivo, tím více se jich dostane do žloutku. Taková vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky, které dostávaly lněná semínka, rybí olej, případně šrot a mořské řasy.

Nejlepších hodnot dosahovala vejce z klecového chovu, přítomnost omega-3 byla uvedena na obalu (Schubert partner Omega pro Čerstvá vejce). Tuk obsahoval 4 % omega-3 mastných kyselin, čímž vejce splnila údaje z obalu. Nejmenší podíl, se shodným množstvím 0,2 % omega-3, měly tři vzorky: Česká vejce, Schubert partner Fitness vejce a Podestýlková vejce.

Přečtěte si:  3 recepty, ve kterých hraje prim mouka

Jak se vyznat ve kvalitě vajec?

Původ vajec

Časopis dTest radí sledovat údaje o původu nejen na obalech, ale také na skořápkách vajec. Vejce totiž mohlo „ujít” hodně dlouhou cestu. Slepice snášejí vejce na farmách, odkud míří do třídíren/balíren.

Vejce se může balit poblíž, ale také až za hranicemi. Bližší informace o cestě najdete na vnější straně papírového obalu. Tam se dozvíte z jaké třídírny balení vajec pochází.

Kód na skořápkách udává, kde bylo vejce sneseno a o jaký typ chovu se jednalo.

Jak poznat česká a čerstvá vejce

Jak poznat čerstvé vejce

Legislativa dovoluje označovat jako „čerstvá“ vejce třídy A, v podstatě všechna běžně prodávaná vejce. Jestliže jsou vajíčka na pultu do 9. dne po snášce, může být uvedeno „extra čerstvá“.

Oficiálně je minimální doba trvanlivosti u vajec: 28 dní po snesení. Spotřebitelé je mohou kupovat do 21 dnů od snášky.

Právní předpis ukládá výrobcům „skladovat je a přepravovat v suchu mimo přímý dosah slunce a v nekolísavé teplotě v rozmezí od 5 do 18 °C“.

Přečtěte si:  Tip na snídani: Chleba s pečenou broskví, fíkem a medem

Jestliže se budete držet tohoto návodu i po donesení domů, můžete vejce používat i po uplynutí oficiální minimální lhůty. Jak poznáte čerstvé vajíčko? Jednoduše tak, že při uvaření natvrdo nejde dobře oloupat.

Nebo si můžete provést jednoduchý test:
Do sklenice nalijte čistou vodu. Vložte do ní vejce a sledujte, co bude dělat. Jestliže zůstane u dna, je čerstvé. Může se i malinko zvedat, to je stále v pořádku. Pokud se ale blíží hladině, měli byste s ním udělat krátký proces. K jídlu určeno není.

Jak poznat čerstvá vejce? Šéfkuchař poradí zaručené triky | Dobrá chuť

K jaru neodmyslitelně patří vejce, symbol nového života, ale také surovina, bez které se na Velikonoce v kuchyni neobejdete. Jak poznat, která jsou čerstvá? A jaké způsoby přípravy jsou nejlepší? Poradí vám šéfkuchař Roman Paulus.

Nenechte se zmást označením „vejce jako od babičky“ nebo obrázkem šťastné slípky na louce zalité sluncem na obalu: Pokud vám záleží na tom, jak si slepice, jejíž vajíčka právě dáváte do košíku, žije (a pokud nemáte babičku na venkově, která vás pravidelně zásobuje), dívejte se v obchodě raději po kódu, jímž jsou vejce orazítkovaná. Není to nic složitého: první číslo kódu označuje metodu chovu nosnic (0 až 3, přičemž 0 je v tomto případě nejvíc), následuje zeměpisné určení (např. CZ) a nakonec čtyřčíslí, které přísluší danému hospodářství.

Jak poznat česká a čerstvá vejce

Devět vajíček z deseti, která na regálech českých obchodů potkáte, nese razítko začínající trojkou, čili pochází ze sice předpisově obohaceného (drůbež teď má k dispozici asi o třetinu větší plochu či hrabaniště), ale stále klecového chovu. „Dvojky jsou z chovu v halách, někdy bývají též označované jako vejce z podestýlky,“ popisuje Roman Paulus, šéfkuchař restaurace hotelu Alcron.

Slepice, která je snesla, má totiž k dispozici nejen bidýlko, ale část podlahy je navíc pokrytá podestýlkou ze slámy nebo písku. Slunce ale ani tak nikdy nespatří.

Teprve vajíčka označená jedničkou pocházejí od nosnic z volného, venkovního výběhu.

Jako nulky se pak většinou označují biovejce – slepice, které je snesly, měly k dispozici nejen trávník, ale i kohouta a hlavně vybranou biostravu.

Jak vlastně dobré vejce poznat?

Rozšířený mýtus praví, že čím žlutější žloutek, tím lepší. To však nemusí být pravda: prodejci to s námi umí a slípkám prostě sypou zrní „obohacené“ o karoten, který odstín zázračně vylepší.

Mnohem spolehlivější je test čerstvosti: Pokud vajíčko rozklepnete na talířek a ono krásně drží pohromadě, žloutek je pevný, nijak se neroztéká a bílek kolem něj tvoří druhý, takřka stejně pevný kruh, je čerstvé a můžete je bez obav použít třeba na majonézu či míchaná vajíčka.

Právě po takovém také sáhněte, když si budete chtít připravit vejce Benedikt (viz recept).

Jakmile však žloutek splývá s bílkem do stejné roviny, odpočívalo v platu dobré dva týdny. „Takové se hodí už jen do těsta nebo na vaření,“ vysvětluje šéfkuchař.

Čerstvé vajíčko ale poznáte, i aniž byste ho rozklepli: Na svém širším konci má totiž každé vejce vzduchovou bublinu, čerstvé docela malou, ale jak vajíčko stárne, bublina se zvětšuje.

K úspěšnému provedení testu tak stačí ponořit jej do sklenice s vodou: Pokud zůstává ležet u dna, je superčerstvé, jestliže se staví na špičku, ale neplave ke hladině, uplynul od snášky asi týden, a pokud vyplavalo docela, doba jeho použitelnosti co nevidět vyprší.

Budete mít zájem:  Může za anorexii máma a za bulimii táta?

Jak vajíčka zpracovat?

Vajíčka se dají připravit na sto a jeden způsob. Neobejde se bez nich creme brulée ani holandská omáčka, ale klasikou jsou míchaná vejce nebo omeleta.

„Na míchaná vajíčka si necháme v pánvi rozpustit kousek másla a důkladně jím omastíme celé dno. Vajíčka – dvě nebo tři na osobu – rozklepneme do misky, lehce prošleháme a vlijeme do pánve. Trochu promícháme, a když vajíčka začínají tuhnout, přidáme ještě kousek másla, stáhneme plamen a důkladně rozmícháme.

Důležité je vajíčka nevysušit, měla by zůstat polotekutá, aby šla krásně mazat na pečivo. Jakmile se máslo rozpustí, jsou hotová,“ popisuje Roman Paulus.

  • Budete potřebovat:* 4 vejce * 2 žemle (nebo 4 plátky toastového chleba) * 4 plátky šunky (nebo uzeného lososa) * 4 žloutky * 200 ml přepuštěného másla * 2 lžíce vývaru * 3 lžíce redukce připravené z bílého vína, celého pepře, bobkového listu a šalotky
  • * sůl, pepř, případně citronová šťáva

Jak poznat česká a čerstvá vejcePostup: Nejprve si připravíme holandskou omáčku: Nad párou (ideální je použít kastrůlek a kovovou misku, kterou na něj můžeme postavit) ušleháme žloutky smíchané s redukcí a vývarem. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna. Poté do směsi pomalu zašleháváme máslo, až získáme omáčku podobnou řidší majonéze. Dokončíme podle chuti solí a pepřem.Na ztracená vejce přivedeme k varu asi dva litry vody (můžeme do ní přidat trochu octa) a uprostřed uděláme vír, do nějž necháme sklouznout vejce. Vaříme dvě tři minutky, aby vnitřek zůstal tekutý. Celý postup zopakujeme se zbylými vejci.Žemle rozpůlíme a krátce opečeme, na každou půlku (či toastový chléb) naneseme plátek šunky, ztracené vejce a vše přelijeme holandskou omáčkou.

A jak je to s vařenými vejci? Pokud je chceme natvrdo, ve vroucí vodě by měla být asi deset minut. Na hniličku postačí vajíčka vařit čtyři minuty, radí Paulus.

Pokud je to pro vás nudná rutina, zkuste těžší disciplínu – vejce ztracená. Základem úspěchu jsou opět čerstvá vajíčka a hrnec s vodou o teplotě těsně před bodem varu.

„Vajíčko je nejlepší rozklepnout na talířek nebo do ploché misky – do vody pak snáz sklouzne. Jakmile se na dně hrnce s vodou začnou dělat bublinky, vytvoříme v ní vařečkou nebo lžící vír a vložíme vajíčko.

Nedáváme ho přímo doprostřed, ale spíš kousek od středu víru, aby se bílek hezky zavřel.

Vaříme dvě tři minutky, uvnitř by mělo zůstat krémové. Jakmile je hotové, vyjmeme děrovanou naběračkou a můžeme pokračovat dalším vajíčkem – pro začátek nedoporučuji dávat jich do vody víc najednou, mohla by se spojit. Později dvě tři hravě ukočírujete,“ radí šéfkuchař.

Možná jste se také setkali s „vychytávkou“ přidat do vody trochu octa – údajně napomáhá sražení. Problém je, že (pa)chuť octa může výsledný dojem z jemně nasládlého žloutku trochu kazit. Na druhou stranu, vypustit vajíčko vstříc neúprosné gravitaci s tím, že se snad zatáhne dřív, než klesne ke dnu, není jen tak a každá podpora přijde vhod – byť by to bylo jen placebo.

Škola vaření: Jak poznat čerstvá vejce? A jak je vařit a loupat

Žloutek je obrovským zdrojem vitaminu D, který je nezbytný pro tvorbu vápníku. Ale také je zdrojem cholesterolu, takže je pro spoustu lidí v dnešní době nepřítelem. Dnes se však žloutky dají nahradit sušeným produktem.

Bílek, jak už z názvu plyne, obsahuje veliké množství bílkovin, které se však šleháním uvolňují. Bílky se hojně používají při držení diety, kdy se třikrát denně konzumují vařené. Tato dieta je dost drastická, ale asi funguje. Používají ji modelky a herecké hvězdy po celém světě.

Skořápky se liší různým zabarvením. Pověry o tom, že bílá vejce jsou kvalitnější než hnědá, není pravda. Hnědá mají pevnější skořápku. Ale není vejce jako vejce, a tak se o některých druzích zmíníme více.

Vejce musí být od výrobce až po prodej konečnému spotřebiteli uchovávána v suchu, chráněna před sluncem a skladována a přepravována v chladu při nekolísavé teplotě prostředí nejvýše +18 °C.

Správně skladované vejce by mělo být dobře použitelné i po 28 dnech. Čerstvá vejce lze prodávat nejpozději sedm dnů před uplynutím data minimální trvanlivosti.

Jaký je rozdíl v kvalitě standardních a BIO vajec? Rozdíl je v kvalitě skořápky a zdravotní nezávadnosti. Vejce BIO jsou více zašpiněná a mají častěji poškozenou skořápku. Důvodem je chov na podestýlce a častější snáška vajec mimo snášková hnízda.

Z pohledu složení vejce se u BIO vyskytuje více masových skvrn, které jsou důsledkem stresu např. z predátorů ve výběhu. BIO vejce mají nižší obsah cholesterolu.

Jak poznáme čerstvá vejce?

Jak poznat česká a čerstvá vejceČerstvost vajec poznáme podle výšky vzduchové bubliny na tupém konci vejce. Čím je vejce starší, tím je bublina větší a vejce lehčí. Sami si můžete udělat jednoduchý test: Vejce ponoříme do vody.

  • Vejce zůstane u dna vejce je čerstvé
  • Vejce plave uprostřed vejce je starší
  • Vejce plave na hladině vejce je staré, je vhodné na pečení

Vejce, která používáme na vaření, by měla mít pokojovou teplotu, to je důležité. Když jsou vejce studená, mohou nám snadněji prasknout, což způsobí právě velký rozdíl teploty.

Proto pokud máme vejce v ledničce, tak je před vařením včas vyjmeme nebo můžeme použít jedno opatření.

Když se vejce zahřeje, tak se vzduch uvnitř skořápky začne roztahovat a jeho větší tlak může skořápku roztrhnout. Tomu zabráníme, když vajíčko na širším konci propíchneme špendlíkem.

Prasknutí vajíček se dá zabránit ještě jinak. Na jejich vaření si vezmeme menší rendlík nebo kastrůlek, do kterého se vejce přesně vejdou a nebudou se v něm moci při vaření pohybovat.

Při nákupu vizuálně zkontrolujte obal, zda nebyl potřísněný od vaječného obsahu a zda jsou skořápky neporušené. Zkontrolujte datum trvanlivosti.

Metoda studené vody

vejce dáváme do vody studené. Vody dáme dost, asi tak jeden centimetr nad vajíčka. Pak dáme rendlík na silný plamen a přivedeme studenou vodu k varu. V této chvíli ztlumíme plamen, aby voda jen probublávala.

  1. Vejce naměkko žloutek jemný a ještě tekutý, čas vaření 2-3 minuty.
  2. Vejce nahniličko bílek tuhý a žloutek polotuhý, čas varu 4 minuty.
  3. Vejce natvrdo čas varu 7 minut.
  4. Metoda horké vody

je proti výše uvedeným nebezpečím odolná a spočívá v tom, že vejce vkládáme do vařící vody. Na to je potřeba, abychom měli kastrůlek plný vařící vody, vajíčka do něj vložíme a pak ihned nastavíme minutku.

  • Vajíčka vaříme přesně jednu minutu, pak plamen vypneme, hrnec přiklopíme a vejce necháme v horké vodě dojít:
  • 6 minut pokud je chceme naměkko
  • 7 minut když mají být nahniličko
  • 10 minut natvrdo

Je to naprosto zaručené a tato metoda má ještě další výhodu. Vajíčka se nevaří moc dlouho, takže do sebe v bublající vodě nenarážejí.

Loupání vajec

Nejlepší je loupat vejce pod tekoucí studenou vodou. Začneme na širším konci, pustíme si vodu, která nám spláchne úlomky skořápky, jež by mohly na vajíčku zůstat.

Na širším konci je ta zmíněná vzduchová bublina a tedy je tam trochu víc místa a lépe se dostaneme pod skořápku.

VEJCE: Jak poznat čerstvá a jak je správně používat

Ať už se jedná o slané nebo sladké recepty, v mnohých z nich najdete vejce. A kdybyste je v receptu vynechali, nedosáhli byste požadovaného výsledku. Vejce jsou zkrátka neodmyslitelnou součástí naší kuchyně. Přečtěte si o nich pár zajímavostí. Víte například, proč jsou některá vejce bílá a některá hnědá? 

Je vejce ještě použitelné?

Jak poznat česká a čerstvá vejce

Chcete mít jistotu, že vejce, která uvaříte, budou čerstvá? Ponořte je tedy do sklenice s vodou. Vejce, které vyplave na povrch, spatřilo světlo světa už před nějakou dobou a měli byste ho vyhodit. . Jak totiž vejce stárne, přes skořápku se z něj vytrácí voda a tím je vejce lehčí a lehčí. Čerstvé vejce poznáte tak, že bude na dně v horizontální poloze.

Proč je jedno vejce bílé a druhé tmavší

Jiná plemena slepic mají různě barevné skořápky, záleží také na stravě, kterou slepice dostávají. Rozdíl v barvě nemá vliv na chuť vajíček. Skvrnitá vajíčka pocházejí od perliček a modrá od kachen.

Pečlivě oddělte žloutek od bílku

Pokud si recept žádá pouze použití bílku, dbejte na to, abyste od něj žloutek dobře oddělili. V opačném případě se vám bílek špatně vyšlehá. Případně můžete koupit důmyslný oddělovač žloutků od bílků.

Co když jsou vejce prošlá?

Nepoužívejte vejce, které překročily datum spotřeby. V obchodě vejce vždy dobře zkontrolujte, jestli nejsou naprasklé. Prasklinami se do vajec mohou dostat bakterie salmonely. Před i po práci se skořápkami si vždy umyjte ruce. Nejezte syrová vejce, opět tam hrozí riziko salmonely. Teplem se tato nákaza ničí.

Jak správně šlehat bílky

Bílky hodinu před šleháním vyndejte z lednice a dejte do mísy z víkem. Dosáhnete tak toho, že bílky získají větší objem a pěna nebude tolik padat. Při šlehání přidejte špetku soli, díky ní vám půjdou bílky ušlehat snadněji.

VEJCE: Jak poznat čerstvá a jak je správně používat was last modified: 25 května, 2020 by Kateřina Fišerová

Jak poznat čerstvá vejce a proč je skladovat špičkou dolů? Naše rady a tipy se vám mohou hodit

Poznat kvalitní vejce je umění. Vyplatí se umět číst kódy na skořápce a na obalu vajec. Ale pozor, nejsou totožné, každý poskytuje odlišnou informaci. Zkratka CZ na obalu znamená, že byla vejce balena a tříděna u nás. Původ vajec je uveden v kódu přímo na vejci.

Tato informace by měla být vysvětlena na balení, často na vnitřní straně víčka. Razítko s kódem na vejci také prozradí informace o podmínkách chovu nosnic. Např. kód 1CZ1234 znamená český původ a chov ve volném výběhu. „V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány.

Vajec tuzemské produkce se netýkala žádná negativní kauza – třeba aféra se salmonelou a fipronilem – jako např. u vajec z Polska nebo Nizozemska. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D.

, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. Pokud si nevíte rady s výběrem vajec, značky kvality jako například Klasa nebo Bio zebra vám hodně napoví.

Vejce a Velikonoce: kód na vejci ukáže nejen zemi původu

Není vejce jako vejce

Velikost vajec je závislá na stáří slepice. Její první vejce jsou nejmenší. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.

Udělejte si je třeba k snídani. Do těsta si ale klidně kupte ta velká. Jen je třeba objasnit ještě jeden mýtus – bohužel není pravdou, že ve větším vejci najdeme i větší žloutek.

S velikostí totiž většinou roste také obsah bílku.

Vejce a Velikonoce: velikost vajec je závislá na stáří slepice

Vejce skladujte špičkou dolů

Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nacházejí póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jeho ochranný obal.

Vejce a Velikonoce: vejce skladujte špičkou dolů

Jak poznáte čerstvé vejce

Platí jednoduchá rovnice. Čím je vejce starší, tím je bílek nižší a řidší. Pak vám moc nejde oddělit žloutek od bílku. Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do nádoby s vodou. Když jde ke dnu, je čerstvé. Jestliže plave, raději ho už nejezte.

Vejce a Velikonoce: čerstvé vejce jde ke dnu, staré plave

Signalizuje tmavší žloutek vyšší kvalitu?

Traduje se, že poctivá domácí vejce mají sytě oranžové žloutky. Na rozdíl od těch z obchodu, která jsou bledě žlutá. Odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva. Domácí vejce jej vždy mívala sytě zbarvený díky výživě a přítomnosti pastvy. Lákavě oranžové žloutky však dneska mají i vejce zakoupená v obchodech. A to díky krmné směsi obsahující kukuřici.

Vejce a Velikonoce: odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva

Jak dlouho vydrží vařené vejce

U čerstvých vajec máme uvedenou minimální trvanlivost na obalu. Jedná se o 28 dní od snášky. Jak dlouho ale můžeme nechat uvařené vejce v lednici, aby se nezkazilo? „Pokud jste si vejce vařili doma, vydrží v lednici přibližně týden.

Nicméně v obchodech se můžeme setkat s barvenými vejci tuzemské produkce, s tzv. šelakovanými vejci.

Z důvodu prodloužení trvanlivosti, která je delší než měsíc, se na ně nanáší speciální pryskyřice, která zaplní póry skořápky a zamezí přístupu vzduchu,“ objasňuje odbornice.

Na Velikonoce hrají hlavní roli vejce. Jak poznáte čerstvé a jak dlouho vydrží vařená?

Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec

Tyto typy vajec se liší tím, že vejce jsou různě obohacená o nutriční složky. Proto se řadí mezi tzv. funkční potraviny. „V chytrých neboli IQ vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa,“ vysvětluje ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D.

 a dodává: „U vajec cereálních musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastější se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu.

Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu.“

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás taky zajímat:

Jak poznat, že je vejce čerstvé, a jak dlouho vydrží? Jak vybírat a nakupovat vejce

Jedním z nejrozšířenějších mýtů ohledně kvality vajec je ten, že kvalitní kus se pozná podle barvy žloutku. Není to tak úplně pravda, jelikož i tu už umějí chovatelé uměle „vylepšit“ (mj. se slepice krmí kukuřičným šrotem, odtud krásně žlutá barva). Do krmiva se také mohou přidávat barviva, díky kterým je potom vaječný žloutek sytě žlutý.

Kvalita vajec je zásadně závislá na způsobu života slepice – jak na pohybu, tak krmivu. Drobní producenti jsou v 99 procentech současně i majitelé chovů a více než tlak na maximalizaci zisku je pro ně důležitá kvalita produkce. Proto například používají vlastní krmné směsi namísto průmyslově vyráběných granulátů. To vše následně ovlivňuje výživové hodnoty a chuť vajec.

Trvanlivost je omezena

Jako u většiny potravin i kvalitu vajec ovlivňuje čas. Lidé ale často nevědí, jakou trvanlivost vejce mají a jak si jejich čerstvost ověřit. „Reálná trvanlivost vejce je zhruba tři týdny.

Osobně bych ale doporučil nekonzumovat vejce starší 14 dní.

Jedním ze způsobů, jak zajistit čerstvost potravin, je nenakupovat do zásoby, ale průběžně v menším objemu několikrát týdně.

Zárukou čerstvosti je i nákup od lokálních dodavatelů,“ doporučuje Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz.

V obchodní síti jsou vejce označována podle jakostních tříd. Třída A jsou vejce čerstvá, což musí být jasně uvedeno na obalu. Jejich minimální doba trvanlivosti je 28 dní (od snesení). Vejce označená Extra A pak mají minimální trvanlivost devět dní a musejí obsahovat zřetelně vyznačený údaj o datu snášky a uvedenou dobu použitelnosti (a označení extra čerstvá).

Jak ověřit čerstvost?

Můžete jako laik poznat, zda máte v ruce skutečně čerstvé vejce? Doma to zjistíte pomocí jednoduchých triků. Platí, že čím je vejce starší, tím tekutější je žloutek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek oddělit od bílku, není již vejce čerstvé. Čím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu.

Pokud ho vhodíte do hrnce s vodou a klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, nejezte ho. Další možností je také prosvítit vejce lampou – bílek by měl mít bělavou barvu, žloutek by měl být ohraničený, kulatý a umístěn přesně ve středu, vzduchová bublina by měla být co nejmenší.

Pravidla skladování

Kde a za jakých podmínek vejce uchovávat? Vždy při teplotě pět až osm stupňů, postavena špičkou dolů.

Nesvědčí jim výrazné změny teploty (často otevíraná dvířka lednice tedy nemusí být tím nejlepším místem), tvoří se na nich pak rychle plísně. Z chladničky je vyndejte vždy zhruba hodinu předtím, než je budete potřebovat.

Nikdy je před uskladněním neumývejte vodou, narušíte tím mikroflóru na skořápce, což může přispívat k rychlejší kazivosti.

Dostatečně uvařené (tzv.

natvrdo) vejce, pokud je skladováno při teplotě pět až deset stupňů, by mělo být bez problémů použitelné až deset dní, vždy ale mějte na paměti, že tepelně upravená vejce se stávají v první řadě potravinou určenou k rychlé přímé spotřebě. Jejich skořápka byla narušena, a stává se tak prostupnější pro nežádoucí bakterie, plísně a jiné mikroorganismy, které mohou výrazně zkrátit dobu trvanlivosti, proto s nimi opatrně.

Salmonely se bát nemusíte

Riziko nákazy salmonelózou z vajec (ať už domácích nebo průmyslově produkovaných) je zcela minimální, pokud ale chcete mít jistotu, dodržujte následující pravidla.

Vždy dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu – k zahubení původců obávané salmonelózy stačí několik minut vařit při sedmdesáti stupních, syrová vejce skladujte odděleně od ostatních potravin, dodržujte pečlivou hygienu při práci se syrovými vejci, umývejte si ruce i použité kuchyňské náčiní, porušená, nakřáplá nebo vodou umytá vejce bez milosti vyhoďte.

Jaká vejce kupovat?

V loňském roce se v Česku vyprodukovalo přes dvě miliardy vajec, ze zahraničí jich k nám bylo importováno dalších 665 milionů, přičemž průměrná spotřebitelská cena byla 3,63 koruny za kus.

Poslední průzkumy společnosti KPMG ukazují, že Češi se začínají víc zajímat o složení jednotlivých potravin. Často ale v etiketách neumějí číst a položky, kterým nerozumí, jednoduše přejdou.

A to je mimo jiné i případ čerstvých vajec.

„Kde bylo vejce sneseno, zjistí zákazník snadno podle označení na skořápce – způsob chovu určuje první číslice vyražená na vejci.

Klecový chov je označen číslem tři a v celkové produkci vajec tvoří 87,58 %, dvojka značí halový chov, ze kterého pochází 11,95 % vajec, volný chov je značen číslem jedna a pochází z něj 0,17 % prodávaných vajec, nejmenší podíl – 0,3 % – představuje ekologický chov označený nulou,“ vysvětluje Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Další čísla a znaky vyražené přímo na vejcích jsou kód státu a poslední číslo je poslední čtyřčíslí registračního čísla hospodářství. Kód producenta musí být na obalu nebo uvnitř obalu vysvětlen. Na obalu nesmí podle evropské legislativy chybět také číslo balírny (třídírny), hmotnostní skupina (známé značení S, M, L a XL) a také údaje o podmínkách skladování.

Nejasnosti kolem země původu

Vedle toho, za jakých podmínek bylo vejce sneseno, zajímá zákazníky i původ vajec. Nejvíce se jich do Česka dováží z Polska. Poznat, ze které země ale vejce pochází, je pro zákazníky často obtížné.

„Současná legislativa umožňuje, že vejce prodávaná v obalech s uvedenou zemí původu Česká republika, vůbec nemusí pocházet z Česka. Za zemi původu se totiž podle zákona považuje ta země, kde došlo k jejich poslední podstatné úpravě, a za tu se považuje i balení.

Orientaci, odkud vejce skutečně pochází, usnadňuje kód vytištěný přímo na skořápce, ten ale spousta lidí nedokáže rozluštit. Zemi původu označují písmena za první číslicí.

Tuzemská vejce nabízejí opět spíše menší prodejci, v supermarketech tvoří převážnou část nabídky vajec ta z dovozu,“ upozorňuje Martin Prokop.

  • Recepty na pokrmy z vajec nejen na Velikonoce najdete ZDE.

Autor: Simona Procházková

VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Vzpomeňte, jak v prvních řadách pořadu Ano, šéfe! zkoušel kuchaře z obyčejné vaječné omelety Zdeněk Pohlreich. A ostatně i ve slavné kuchařce Umění francouzské kuchyně od Julie Childové je celá jedna velká kapitola věnovaná přípravě vajec (recenzi jsme psali zde).

Videoredakce se více zaměřila na to, jak zpracovat samotné vejce. Jak poznat, zda je čerstvé, jak oddělit žloutek od bílku nebo jak poznat, zda už je uvařené.

1.Jak poznat čerstvé

Pokud padne v misce s vodou na dno, je úplně čerstvé. Pokud se staví na špičku, je už uzrálé, ale je bez problémů použitelné. Jakmile plave, je čas být obezřetným. Co se děje s vejcem, když stárne, si přečtěte zde.

2.Jak poznat zkažené

Jakmile vejce plave, může, ale nemusí být zkažené. Proto je dobré ho otestovat. Když rozklepáváte více vajec, neházejte je bezmyšlenkovitě do misky k ostatním. Pokud by bylo zkažené, znehodnotili byste si tím i ostatní čerstvá.

Proto nožem vejce rozklepněte a nejdříve k němu čichněte a až pak přidejte k ostatním. Je dobré sledovat také barvu bílku: Jakmile je nazelenalý, načervenalý nebo v něm plavou černé nebo zelené skvrnky, raději ho nejezte.

3.Jak rychle oddělit žloutek od bílku

Kuchaři často používají vlastní ruce. Přes prsty vytvoří sítko, přes které nechají protéct bílek a zbylý žloutek dají do jiné mísy. 

Videoredakce vyzkoušela, zda funguje trik známý ze sociálních sítí: vyklepli do mísy celé vejce a pak díky podtlaku v plastové láhvi do ní „vcucli“ žloutek. A pak jej zmáčknutím lahve zase vytlačili ven do jiné misky. Funguje naprosto spolehlivě.

4.Jak poznat, že je vejce natvrdo

Návodů, jak uvařit vejce natvrdo, je více. Někdo je vkládá do studené vody a od bodu varu počítá šest minut, někdo je vkládá až do vařící vody a nechává je tam osm až deset minut. 

Každopádně rada od redakce našeho videa směřuje k tomu, že pokud zkusíte vejce naběračkou vyndat z vody ven a během pár sekund skořápka uschne, je v té správné konzistenci. Souvisí to s tím, že vnitřní teplota je taková, aby byla schopná ohřát i skořápku tak, že je za chvilku suchá. Jde o to, že když se doba vaření přetáhne, žloutky zezelenají a jsou nechutné.

5.Jak rychle oloupat vejce

To je nejnevděčnější úkol při práci s vejci, zvlášť když je jich víc. Kdo používá skutečně čerstvá vejce od vlastních slepic, nepomůže mu nic, ale my ostatní, ke kterým vejce putují obchodním řetězcem minimálně týden, bychom mohli vyzkoušet tento trik.

Zhruba do čtvrtiny naplňte sklenici vodou, vložte vejce, pak dlaní sklenici uzavřete a pořádně protřepte. Uvidíte, že skořápka popraská tak, že je pak hračkou vajíčko oloupat.

Jaké triky s vejci používáte vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskusi.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector