Jak odolat sladkému? Jak nejíst sladké? Zkuste naše tipy!

Předně musím podotknout, že odnaučovat někoho nebo sebe chuti na sladké v podstatě nelze. Všichni potřebujeme sladkou chuť a děti obzvlášť, protože je to jejich první základní chuť (mateřské mléko je sladké), se kterou se setkají.

V podstatě celý první půlrok až rok je pro děti ve znamení sladké chuti a po celé jejich dětství je chutí dominantní.

Sladká chuť podporuje naše trávící orgány – slezinu, slinivku a žaludek a proto by ani nám dospělým neměla v jídelníčku chybět.

Cukr nás okrádá o minerály

Jak odolat sladkému? Jak nejíst sladké? Zkuste naše tipy!Rýžový dort

Bohužel většina z nás si chuť na sladké uspokojuje pomocí běžných sladkostí (sladké pečivo, komerční sladkosti, čokoláda, sušenky, bonbóny, zmrzliny…), které jsou plné jednoduchého cukru a často i ztužených tuků a další „éček“. Kromě toho, že cukr zatěžuje slinivku a přispívá k rozvoji diabetu, také vede k poruchám trávení. Cukr velmi překyseluje náš organismus, což má za následek jak demineralizaci  kostí a zubů, tak poruchu minerálové rovnováhy, nedostatek vitamínu B1, přemnožení plísní, které z cukru žijí… Jednoduše řečeno, cukr nám prostě krade minerály z těla.

Cukr se chová jako droga

Navíc návyk na cukr se velmi podobá návyku na jakoukoliv drogu.

Lidé, kteří se ho snaží vynechat, mají fyzické i psychické  abstinenční příznaky a většinou vydrží bez cukru týden, maximálně 14 dní. Déle to většinou nevydrží a snědí na co přijdou.

To je normální absťák, po němž jsou zase tam, kde byli předtím. Jak z toho začarovaného sladkého kruhu ale ven?

Možná moc solíte

Je důležité si uvědomit, že čím více solíme, jíme masa, pečiva, tvrdých sýrů atd., tím více potřebujeme na vyrovnání chuť sladkou. Tělo se přirozeně snaží samo harmonizovat, proto když budete moc solit a jíst maso a vejce (jang) budete toužit po uvolnění a tím je vše sladké (jin).

Ne ale každý touží po klasických sladkostech, někomu stačí třeba sklenka vína, nebo piva, ale to je v podstatě to samé, jako by jste si dali sladkou tečku. Uberte sůl a budete mít menší chuť na sladké. A platí to i naopak.

Nadbytek sladkostí vás zase přivede k touze po uzeninách, slaných sýrech, pečivu…

Sladká chuť totiž není jen ta hodně sladká, jakou známe u cukru. Sladká může být i dušená zelenina se špetičkou soli, která sladkost se zeleniny ještě více vytáhne.

Taková dušená mrkev na cibulce s pár zrnky soli je úžasně sladká, nebo sladký hrášek, kukuřice, cibule, kedlubna, kapusta, zelí… Většina kulaté zeleniny, pokud se pomalu dusí pomalu se  špetkou soli, chutná ve výsledku sladce.

Je mi jasné, že sladká zelenina na pokrytí chuti na sladké nestačí, ale čím více ji zařadíte do svého každodenního jídelníčku, tím méně budete po sladké chuti toužit.

Dostatečně uvařené celozrnné obiloviny, osolené jen trochou solibjsou při správném kousání a proslinění také lehce sladké.

Nezapomínejte přiměřeně pít. Pití kromě tekutiny přináší také uvolnění, což je to, po čem vlastně toužíme. To pak doháníme sladkostmi a někdy i množstvím jídla.

A nejdůležitější je naučit se připravovat zdravé sladkosti, které zařazujeme jako dezert, nejlépe na svačinu mimo hlavní jídlo.

Ovšem zapomeňte na jednoduchý cukr, kam patří i med, ovocný cukr, třtinový cukr, všechny sirupy (agáve, javorový, datlový, kukuřičný…)  Tento cukr je potřeba nahradit cukrem složitým. Ten se při trávení  uvolňuje pomalu, takže hladina cukru je v krvi stabilní, za což vám poděkuje hlavně slinivka.

Čím ho tedy nahradit? Nejlépe sladěnkou, což je ječný slad, který vzniká z naklíčeného ječmene – sladu a je bez jakýchkoli konzervačních přípravků. Je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků.

Jak odolat sladkému? Jak nejíst sladké? Zkuste naše tipy!

Zdravé sladkosti mohou mít spousty podob:

  • tepelně upravené ovoce, buď v páře nebo dušené ve vodě, rozvařené na povidla, pečené v troubě (karamelizací se zvýší jeho sladkost a zpomalí se vstřebávání cukru)
  • obilné kaše slazené sladěnkou a sypané mandlemi, oříšky, nebo s mandlovým máslem
  • pudinky připravované z rostlinného mléka slazené sladěnkou
  • ovocné pudinky
  • zdravé dorty s ovocem a agarem
  • burizonová mozaika
  • kanten, nebo-li ovocný agar
  • amasaké
  • ovocné páje s pudinkem
  • celozrnné záviny
  • palačinky s povidly nebo sladěnkou
  • ořechové chlebíčky
  • sušené ovoce, hrozinky, oříšky, mandle
  • celozrnné sušenky
  • zdravé poháry
  • zdravé musli tyčinky bez cukru

Asi to nejjednodušší, co můžete udělat, je zbavit se doma všech nezdravých sladkostí (někomu je dejte, nebo je raději vyhoďte). Nahraďte je zdravější variantou, musíte doma něco mít, až dostanete na něco chuť! Jinak asi půjdete vyplenit cukrárnu, nebo večerku.

Upečte si zdravý dezert, kupte si celozrnné sušenky, udělejte si pudink, burizonovou mozaiku, ovocný pohár,  celozrnný štrůdl, cokoliv, co vás uspokojí. Ze začátku vám to možná přijde málo sladké, ale časem vám naopak přijdou komerční sladkosti strašně přeslazené.

Když budete mít doma co mlsat, nebudete toužit po jednoduchém cukru.

A u dětí? Záleží, jak jsou staré. U puberťáka asi už moc nezmůžete, i když tam se to dá svést na „beďary“ a ono jim docela záleží na tom, jak vypadají. Největší šanci máte u hodně malých dětí do 4-5 let.

Těm už se dá vysvětlit, že cukr kazí zoubky a nedělá dobře bříšku, tak si dáme místo toho domácí pudink, který si spolu i uvaříme. Asi nejdůležitější je být přesvědčený sám uvnitř, bez toho to nejde. A taky jít příkladem.

Se soucitným pohledem na dítě a doma tajně schovanou čokoládou nic nezmůžete.

Pokud jste opravdu přesvědčeni, že cukr doma jíst nechcete, pak vydržíte dítěti bonbóny prostě nekoupit, alkohol by jste dítěti taky neměli problém Jak odolat sladkému? Jak nejíst sladké? Zkuste naše tipy!nekoupit.

A úplně nejlepší je dítě na cukr vůbec nenaučit. Jde to i s babičkami, které by jim tak rády dopřály, známe to z vlastní zkušenosti. Naše víc jak tříleté děti cukr v podstatě zatím neznají. Přitom sladkou chuť mají denně.

K tomu ale také každý den kopec zeleniny, celozrnné obiloviny a luštěniny. Velká část jejich obědů a večeří tvoří zelenina upravená do sladka. A tak po ničem  netouží, neboť sladkou chuť mají plně uspokojenou.

Neznám větu, kterou často slýchám u kamarádek: Maminko, já bych si dal něco sladkého, dobrého… Chce jen to, co vidí u mě, nebo u jiných dětí.

A jak na ty babičky, dědečky, tetičky a všechny, co nám naše děti chtějí v dobré vůli kazit? Tvrdě. Tady už nejde jen o princip, ale o budoucí zdraví vašich děti. Stůjte si pevně za svým, pokud vás vyslechnou, vysvětlit stručně co cukr způsobuje a proč ho dítěti nechcete dávat.

Pokud ne, dát jasně najevo svoje hranice a dát jim také možnost, co mohou dětem oni dobrého dát. Čerstvé ovoce, sušené ovoce, mandle, oříšky, musli tyčinky bez cukru… A pokud vás nerespektují a dávají jim dále sladkosti, dítě bych jim prostě nepůjčila. Pak vás nebudou respektovat ani v jiných věcech.

A co na oslavy, narozeniny, do školky? Je nutné mít vždy sebou připravenou zdravou variantu pro dítě a dítě nenápadně nasměrovat na to vaše mlsání.

Malé děti jsou konzervativní, takže dají většinou přednost tomu, co znají.

Už mnohokrát se nám stalo, že náš zdravý dort zmizel dřív, než ten přeslazený marcipánový a že jsme ve výsledku dávali recept na tu naší dobrotu.

Budete mít zájem:  Léky Na Chřipku Pro Děti?

Z naší několikaleté zkušenosti vím, že odnaučit se jako dospělý, léta zvyklý na sladké, není jen otázka několika dnů, či týdnů. Někdo to zvládne rychleji, někomu to může trvat i rok, než přestane toužit po komerčních sladkostech. Nezapomeňte, že je to závislost.

Buďte na sebe trpěliví a snažte se mít vždy doma nějakou zdravou variantu.

Pokud solíte co nejméně, jíte dost celozrnných obilovin, spousty i na sladko tepelně upravené zeleniny a trochu  luštěnin, jednou přijde den, kdy si uvědomíte, že jste už několik dní neměli nic sladkého s cukrem a ani jste si nevzpomněli. Možná už to bude brzy.

Zákeřný cukr. Proč mu nedokážeme odolat?

Jak odolat sladkému? Jak nejíst sladké? Zkuste naše tipy!

Také jste v dětství rádi tajně ujídali cukr po
lžičkách? Tak vězte, že tuto zvyklost si průměrný Čech přenesl do dospělosti a denně
zkonzumuje množství cukru úměrné třinácti čajovým lžičkám, což je více než půl
šálku cukru za den! Za rok je to třicet kilogramů. I když jako dospělí už asi
nekonzumujeme cukr po lžičkách, jeho „skrytá” přítomnost v různých potravinách
je pro naše zdraví mnohem zákeřnější. Ovšem jsou lidé, jejichž roční příjem
cukru dosahuje dvojnásobku. Většina z nich trpí nadváhou, a zároveň
neodolatelnou chutí na sladkosti. Proč je pro nás cukr tak „přitažlivý”?

Co se skrývá za
touhou po sladkostech? Není to jen zlozvyk z dětství nebo důsledek nevhodných
diet, citového strádání či stresu. Za jednu z příčin chuti na něco sladkého je
považován pokles hladiny serotoninu, který ovlivňuje náladu.

Sladkost působí
jako „zázračné antidepresivum“ – špatnou náladu dokáže spravit během pouhých
dvaceti minut!  Za chutí na sladké se
obvykle skrývá nízká hladina cukru v krvi: „Pokles hladiny cukru se
projevuje mnoha nepříjemnými pocity: nepřekonatelným hladem, chutí na sladké,
svírajícím pocitem v žaludku, malátností, únavou, nervozitou i bolestmi hlavy,“
vysvětluje Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan,
a dodává: „Tyto pocity obvykle zmizí, když sníte potravinu s vysokým
glykemickým indexem.“ Toto číslo vyjadřuje, jak rychle cukr pronikne do
krve. Čím vyšší je, tím rychleji potravina uvolňuje své cukry do krevního
řečiště.”

Cukr jako závislost

Optimální je
udržovat vyrovnanou hladinu krevních cukrů. Při nadměrné konzumaci sladkostí
dochází k téměř okamžitému zvýšení jejich hladiny, pak ovšem následuje
prudký pokles spojený s intenzivním pocitem nepohody.

V tu chvíli začnete znovu
„bažit“ po jídle s obsahem sacharidů. Dychtění po sladkostech je nejtěžší
zvládat při redukční dietě. Chuť vás totiž přepadne, aniž byste měli hlad – a
většinou na čokoládu.

Její posedlí milovníci si vysloužili název „Chocolate
travers” – „čokaholici“. Těm se bažení po čokoládě projevuje i formou
„sladkých“ snů.

Pokud tedy máte pouze chutě, raději sáhněte po tabulce kvalitní
čokolády (70 až 89 % kakaové hmoty) a v klidu si ji vychutnejte, než
abyste snědli větší množství té nekvalitní, která obsahuje mnoho nasycených
tuků a cukrů a podílí se na vzniku obezity.

Jak vyzrát na sladkou rafinovanost?

Tělo navyklé na
rychlé jednoduché sacharidy se nenechá jen tak oblafnout. Odpíráním se chuť
zvětšuje, a stává se nesnesitelnou. Po čtyřech dnech se vrhnete na oblíbenou
cukrovinku, a zhltnete ji tak rychle jako nikdy. A přijdou výčitky.
Spisovatelka Nancy Appleton tvrdí, že k překonání touhy po sladkém pomůže
i chuť zubní pasty, a navrhuje čistit si zuby okamžitě po každém jídle.

Stejnou
roli může sehrát i žvýkačka. Psychologové zase doporučují strategii odvrácení
pozornosti: v okamžiku, kdy vás přepadne chuť na sladké, začněte něco
dělat. „Vysledujte, kdy máte během dne největší potřebu dát si něco dobrého a
nezdravého. Obvykle se taková chuť vyskytuje kolem 15. hodiny odpolední. Nižší
produkce kortizolu navozuje pocit únavy a tělo si začne žádat nabuzení cukrem.

Zkuste ho ale přelstít a vydejte se alespoň na krátkou procházku ven, nabijte
se slunečními paprsky nebo si zacvičte,” radí Hana Borkovcová. Vyzkoušet můžete
i jiný „trik”. Když vás popadne chuť na sladké, vyhledejte svého partnera a
užijte si společnou chvilku. Sex vyplavuje serotonin a dopamin, hormony, které
vás ihned nabudí a a naplní pocitem štěstí. Na jídlo už si pak ani
nevzpomenete.

Čím nahradit sladkosti?

Ovoce bylo
odpradávna zdrojem energie. Cukr v ovoci funguje jako „ochucovadlo“ látek,
které jsou pro tělo důležité: vitamíny, minerály a stopové prvky. Vláknina se
stará o to, aby se cukry uvolňovaly postupně, a tělo je nestihlo ukládat ve
formě nadbytečného tělesného tuku.

Zajímavá je ovšem logika lidského organismu:
když mu chybí živina nacházející se v ovoci, vyšle signál sníst něco
sladkého. Proto je dobré zdolat chuť na sladké právě ovocem, ale nepřehánějte
to! Větší množství by vám přineslo jen kila navíc.

Ovocný cukr má totiž
energetickou hodnotu stejnou jako sacharóza, klasický cukr. Další možností jsou
náhradní sladidla. Ta umělá sladidla zdraví příliš neprospívají. Nejlepší je
sladký prášek z jihoamerické stévie. Stačí malé množství a sladí stejně jako
lžíce cukru.

Stévie neobsahuje žádné kalorie a téměř žádné sacharidy, a proto
je vhodná pro každého – pro diabetiky i lidi na speciální dietě.

Kde všude se skrývá cukr?

  • Rychlé cukry – mléčný cukr, řepný,
    třtinový cukr, glukóza z vinných hroznů a jiných plodů, ovoce, zelenina, med,
    obilniny.
  • Pomalé cukry – škroby (těstoviny, rýže,
    brambory, pečivo, ovoce) a glykogeny (v játrech a svalech živočichů).
  • Skryté cukry – limonády, džusy, kečupy,
    zeleninové konzervy, polévkové kostky, sušené smetany do kávy, slané sušenky a
    krekry, snídaňové lupínky, müsli, bílé pečivo a mléčné dezerty.

Jak odolat pokušení jíst nezdravě?

Nenechte hubnutí na náhodě! Zažádejte si o konzultaci zdarma a nechce si vypracovat jídelníček našimi výživovými specialisty. V ČR máme již 99 poboček.

Pokud držíte dietu nebo se snažíte jíst zdravěji, určitě znáte ten neustálý pocit boje mezi svými nezkrotnými chutěmi a silou pevné vůle. Jak ale odolat nezdravému jídlu a sladkostem, když všichni kolem Vás mlsají? Zde najdete pár tipů, jak obalamutit své chutě a zachovat si ve výběru jídla vždy chladnou hlavu!

Ovoce jako pomocník!

Podle nejnovějších výzkumů pomáhá lidem jíst zdravěji, když před výběrem jídla cítí ovocnou vůni. Když tedy před obědem vypijete sklenici 100 % džusu nebo si oloupete mandarinku, vůně čerstvého a svěžího ovoce Vám pomůže vybrat si následně k obědu zdravější jídlo a před rychlým občerstvením dáte přednost jídlu z kvalitnějších surovin.

Foťte a dokumentujte své jídlo!

V dnešní době internetu a chytrých telefonů pro Vás není focení jídla a pokrmů už jistě žádnou novinkou, proto zkuste tuto zálibu využít ve svůj prospěch! Zkuste si založit fotodeník a dokumentujte vše, co během dne sníte.

Pokud totiž sníte opravdu jen to, co si vyfotíte, určitě Vás to odradí od přejídání a snězení všeho, co doma najdete.

Vyhrajte si se svým jídlem a udělejte z tvoření jídelníčku nový koníček! Když mu budete věnovat dostatečné množství času a péči, vrátí se Vám to ve výsledku na Vašem těle!

Jak odolat sladkostem?

Odoláte rychlému občerstvení, lupínkům i popcornu, ale nedokážete ovládnout své chutě na sladké? Čokoláda a bonbóny jsou naším častým pomocníkem pro odbourávání stresu a zvládání náročných dní, tato jednorázová útěcha však velmi často přerůstá ve zvyk, kterého se poté zbavíte jen velmi těžko! Sladkou chuť mají lidé přirozeně podmíněnou, a to hlavně díky mateřskému mléku, které je naší první výživnou látkou. Právě proto má většina lidí častěji chuť na sladkosti než na slané pochoutky. Abyste se svých sladkých zlozvyků pokud možno zbavili, musíte postupně začít obměňovat svůj jídelníček. Doma neskladujte nic, čemu byste ve slabších chvílích mohli podlehnout a čokoládu a sušenky zkuste nahradit zdravějšími a méně kalorickými pochoutkami. Bohužel však u sladkostí obvykle platí to, že jedno kousnutí nikdy nestačí! Jestliže si však věříte natolik, že zvládnete sníst pouze 3 kostičky čokolády a zbytek nechat na příště, pak zvládnete ovládnout své chutě určitě dokonale!

Budete mít zájem:  Jake Priznaky Ma Omikron?

Koukejte do zrcadla!

Lidé, kteří jedí v místnosti se zrcadlem a během konzumace jídla se pozorují, údajně sní až o třetinu menší porci, než by snědli v obyčejném pokoji. Zkuste si tedy do své jídelny umístit zrcadlo a uvidíte, jestli tato prostá finta bude působit i na Vás!

Jak se zbavit chuti na sladké? Zkuste ořechy a bylinky. Které fungují nejlépe?

15. 09. 2021 | Doba čtení 5 minut

Čokoláda, dortíček, sušenka či koláč? Taky vás někdy dostihne neodolatelná touha dát si některou z těchto dobrot? Dodržovat správná stravovací pravidla a mít pevnou vůli je někdy složité. Co s tím a jak se zbavit chuti na sladké?

Nejrůznější sladkosti jsou slabostí mnoha z nás. Čokoládě, dezertům, koláčům či zmrzlině dokáže odolat jen málokdo. Jestliže je konzumujete jen příležitostně, je vše v pořádku.

Ovšem v případě, že vás chuť na sladké přepadá každý den a vy vždy podlehnete, je to problém k řešení. Každý z nás to už jistě zažil.

Celý den se tak nějak držíte, ale když přijdete domů z práce, ovládne vás chuť a dáte si ke kávě třeba oplatku či kousek bábovky. Někdo zažívá podobnou situaci zejména večer při sledování televize.

Co to jsou „chutě na něco“

Chutě jsou intenzivní, nutkavé nebo až abnormální touhy dát si „něco dobrého.“ Většinou to znamená sladké, slané nebo tučné jídlo.

Právě konzumace takových jídel nebo dokonce i jejich kombinace má za následek vyplavení chemické látky dopaminu, který krátkodobě uklidňuje a přináší příjemné pocity, jako jsou radost, štěstí či chvilkové uspokojení.

Častokrát tak řešíme období zvýšeného stresu a emoční zátěže, špatnou náladu nebo se takto uklidňujeme ve vypjatých situacích.

Říká se, že hlad je převlečená žízeň, a je to pravda! Zdroj: profimedia.cz

Ovlivňuje nutkavé chutě pohlaví?

Ženy v porovnání s muži zažívají průměrně dvakrát více případů neodolatelných chutí a zároveň mají apetit na odlišná jídla. Ženy mnohem více ovládá pomyšlení na sladkosti, muži ve většině případů zažívají chutě spíše na slaná jídla. Tento rozdíl lze částečně vysvětlit i premenstruačním syndromem, pod jehož vlivem jsou ženy každý měsíc.

Co způsobuje, že máme mlsný jazýček?

Chutí na sladké lidský organismus většinou signalizuje pokles hladiny cukru v krvi. Tělo si začne říkat o rychlou dávku energie a nutí nás sáhnout po něčem kalorickém. Jednoduché sacharidy mají bohužel tu vlastnost, že hladinu cukru v krvi umí prudce zvýšit, ale velmi rychle pak dojde i k jejímu poklesu.

V tu chvíli nás opět přepadne chuť na sladké a koloběh, kdy se přejídáme potravinami s cukrem a přibíráme na váze, se rozjíždí. Proto je dobré se snažit o stálou a vyrovnanou hladinu krevního cukru. Každý toho může dosáhnout tím, že bude pečlivý a zodpovědný ve skladbě každodenního jídelníčku.

Maximálně důležité je si uhlídat, aby v něm nebyl nadbytek jednoduchých cukrů.

Mějte chuť na sladké pod kontrolou a využijte ověřených triků!

Správný poměr živin

Dávejte pozor, zda svému tělu dopřáváte vše potřebné. Někdy se může stát, že vám chybí nějaký vitamín nebo minerál a mozek snadno vytvoří chutě například na čokoládu, která obsahuje hořčík. Dodávejte tělu multivitaminy a zařaďte do svého jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce. Dáte tělu tak všechno, co potřebuje.

Voda nade vše

Říká se, že hlad je převlečená žízeň, a je to pravda! Náležitý pitný režim vám zaplní žaludek, který, pokud je prázdný, dává příkaz mozku, aby s tím něco udělal. A co se stane? Dostaví se pocit hladu a nezvladatelné chutě.

Mějte po ruce správné „záchranáře". Skvělou službu vám udělají například mandle. Zdroj: profimedia.cz

Mějte po ruce správné „záchranáře“

Přepadly vás chutě? Nejlepším řešením je mít po ruce nějaký kousek ovoce, který zvýší hladinu cukru v těle. Výborný je třeba čerstvý nebo i sušený ananas.

A překvapení? Pomůže i čokoláda s vysokým obsahem kakaa, stačí jí sníst malý kousek a chuť na sladké je během chvilky pryč. Úžasným pomocníkem je ale i hrstka oříšků, výborné jsou kešu či para ořechy.

Stejnou službu vám udělají i mandle. Jen je nejezte slané a ve velkém množství.

Zařaďte pravidelný pohyb

Nejrůznější studie potvrzují, že mnoho lidí nedokáže chuti na sladké odolat především ve třech případech. Když se nudí, když mají špatnou náladu a když jsou ve stresu.

Odborníci ve všech třech případech radí, že chuť na sladké pomůže přemoci fyzická aktivita. Zjednodušeně řečeno, když vás chuť na sladké přepadne, pusťte se do nějaké aktivity, ať už sportu či uklízení.

Pohyb totiž vyplaví do krevního oběhu endorfiny, které mají na náš organismus podobný efekt, jako když konzumujeme sladkosti.

Zdroje: www.kondice.cz, www.tradicni-terapie.cz, www.femina.cz

Jak odolat všemu, co je nezdravé?

Také vás neustále honí mlsná? Jak se překonat a odolat chuti na všechno, co je nezdravé a příliš kalorické?

Není vůbec jednoduché naučit se jíst zdravě. Protože jak jistě všichni víme, ta nejchutnější jídla bývají také nejméně zdravá.

Proč děti tolik milují čokoládu, smažená jídla a hranolky s tatarkou? My dospělí to máme podobné, když vám dá někdo vybrat mezi zeleninovým salátem a „smažákem“, co si zvolíte?

Nejdůležitější je najít si na „zdravém“ jídle to dobré. Vždyť lze vařit chutně také ze zdravých surovin.

Na to velmi rychle přijdou lidé, kteří ze zdravotních důvodů musí držet dietu. Dáme vám určitou inspiraci.

Nejprve se najezte, poté si dejte „odměnu“

Malým dětem vždy říkáme, že když snědí oběd, dostanou něco sladkého za odměnu. My dospělí často děláme pravý opak, dáme si tabulku čokolády ještě před obědem, protože na ní zrovna máme chuť.

Pro začátek tedy zkuste to samé, nejprve se najezte, poté si dejte něco malého, ale opravdu jen jeden malý kousek čokolády. Dávejte přednost kvalitním potravinám a sladké a tučné si dopřávejte pouze výjimečně.

A s tím souvisí další „hřích“, když se mylně domníváme, že sladkým nahradíme běžné jídlo. Například když si dáte místo večeře sušenku, máte pocit, že jste své tělo „ošidili“, ale tak to vůbec není.

Sušenka nedodá organismu potřebné živiny, naopak vám rozhodí hladinu krevního cukru. Brzy budete pociťovat opět hlad, takže si pravděpodobně ještě před spaním půjdete něco sníst.

Zkuste postupně nahrazovat nezdravé jídlo za zdravé

Pokud jste byli zvyklí dávat si k večeři uzeniny, tučné sýry, k obědu smažená či sladká jídla, pak je téměř nemožné to ze dne na den změnit.

Budete mít zájem:  Koronavirus Lehký Průběh Příznaky?

Dávat si nereálné cíle je slepá ulička. Jděte chytře. Najděte si recepty na zdravá jídla a zkuste si dát jedno zdravé jídlo denně, například bílý jogurt s müssli k svačině, sušenky nahrazovat ovocem, místo večeře si dát občas salát s grilovaným kuřecím masem.

Bílé pečivo postupně vyměňte za celozrnné. Majonézové pomazánky omezte a raději zvolte jogurtový základ.

Stačí pomalu a nenuceně vymýšlet nová jídla, u kterých zjistíte, že jsou vlastně dobrá.

Zabavte se

Zní to možná jako klišé, ale nejvíce mlsáme tehdy, když se nudíme. Brambůrky tolik chutnají večer u televize, zmrzlinu si také většinou dopřejeme, když jsme doma a nemáme do čeho „píchnout“.

Zkuste si obohatit svůj každodenní program, vyrazte do přírody, začněte chodit běhat, najděte si koníček, který vás bude bavit. Nebudete mít čas myslet na jídlo.

Zapojte do toho celou rodinu

Jestliže se rozhodnete stravovat se zdravěji, zkuste do toho zapojit celou rodinu. Ta by vás naopak měla podpořit. Vždy jde všechno lépe, pokud na to nejsme sami.

Jestliže se zapojí celá rodina, vše půjde mnohem jednodušší cestou, než když na to budete sami.

Nepočítejte kalorie

Odborníci se shodují na tom, že největší dietní chybou je počítání kalorií. Většina lidí si myslí, že když bude hlídat počet kalorií v potravinách, zhubnou. Opak bývá obvykle pravdou. Tato cesta není šťastná.

Udělejte si týdenní jídelníček, rozmyslete si předem, co budete vařit. Podle toho si zařiďte také velké nákupy, které pravidelně děláte. Dejte přednost ovoci a zelenině, celozrnným výrobkům, drůbežímu masu a netučným jogurtům.

Nekupujte sladkosti

Vyzkoušejte jednoduchý recept, přestaňte kupovat sladkosti, chipsy a podobné nezdravé pochutiny. Když je mít doma nebudete, logicky je nemůžete ani jíst.

Jakmile vás večer chytne mlsná, zkuste například sušené ovoce nebo oříšky (nesolené a nepražené). Vše se dá nahradit něčím zdravějším, budete však potřebovat silnou vůli.

Jak jíst méně cukru a být štíhlejší a zdravější

Pro začátek si připomeňme, že cukry nejsou to samé co sacharidy. Jsou jejich podskupinou a říká se jim také sacharidy jednoduché. Ty se rychle dostávají do krve a také rychle klesají a způsobí, že člověk dostane brzy hlad a chuť na sladké. Kvůli tomu jíte více a častěji a výsledek je jasný: nadváha.

Oproti tomu sacharidy složené (komplexní) se rozkládají pomaleji a nevyvolávají tak prudké výkyvy cukru v těle. Zasytí na delší dobu, člověk tedy sní méně kalorií, ale nehladoví. A to je podstatné!

Pokud přemýšlíte o tom, že omezíte cukr v potravě, zaměřte se na bílý cukr.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uvádí, že přidaný cukr by neměl přesáhnout hodnotu 40–50 gramů za den, což je přibližně 8–10 malých kostek denně (nebo 4–5 velkých).

Ovocný cukr sice také patří mezi jednoduché sacharidy, v těle účinkuje trochu jinak. K tomu tedy můžete sníst nanejvýš 300 gramů ovoce denně, což jsou tři menší kusy. Vždy ale jezte ovoce celé, nikoliv jen v podobě šťávy nebo džusu.

Pokud potřebujete snížit podíl bílého cukru v potravě, zkuste následující tipy:

1. Buďte připraveni

Pokud vás přepadne hlad nebo chuť, většina sáhne po tom, co je po ruce. Pokud tedy začínáte s odvykáním na cukr, mějte po ruce zdravou alternativu jídla. Vaše lednička i spíž musí být zbaveny sladkých pokušení a naopak zásobeny zeleninou, oříšky, bílým jogurtem, zdravým pečivem a ovocem.

2. Když sladké, tak chytře

Jak již bylo řečeno, po snězení cukru tělo brzy touží po dalším. Abyste se do této svízelné vůbec situace nedostali, jezte celozrnné potraviny s vysokým obsahem vlákniny (celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, quinou, celozrnný kuskus, celozrnnou rýži, oves) a bílkoviny.

Díky vláknině a bílkovinám nedojde k rychlému poklesu cukru v krvi a tím k vlčímu hladu nebo neodolatelné touze po sladkém. Navíc vás zasytí na delší dobu. A pokud máte chuť třeba na čokoládu, dejte si kousek s nějakou bílkovinou, třeba s jogurtem.

Bílkovina kolísání cukru v krvi vyrovná.

3. Prozkoumejte nové chutě

Některým lidem pomáhá zahánět myšlenky na sladké objevování nových chutí. Hrst křupavých ořechů s malinami a s jogurtem je svačinka, na kterou se budete určitě těšit. Kváskový chléb s tvarohovou pomazánkou a s ředkvičkami také. Vyzkoušejte i skořici – třeba s jablkem, s vločkovou kaší nebo s jogurtem.

4. Vynechte nápoje s umělými sladidly

Nenechte se zmást výrobky s označením „dietní“. Umělá sladidla totiž často zvyšují chuť na sladké a k jídlu. Dejte si raději sklenku vody s čerstvou mátou nebo limetkou.

5. Čtěte informace na obalu

Stejně jako jste se naučili hlídat cukr, věnujte pozornost i medu, sirupu, glukóze, fruktóze, koncentrátu ovocné šťávy. Nezapomeňte, že čím dříve na seznamu je složka uvedena, tím více se jí v produktu nalézá.

6. Připravte si krizový plán

Jaká denní doba je pro vás kritická? Vymyslete si strategii, jak ji překonat. Často bývá nejhorší doba kolem půl páté odpoledne, kdy se člověk vrací z práce a potřebuje se něčím nakopnout. Naplánujte si na tento čas procházku, schůzku s přáteli, cvičení. Uvidíte, že na čokoládovou tyčinku si třeba ani nevzpomenete.

7. Jezte pravidelně a nehladovte

Jezte pravidelně, ideálně každé tři hodiny. Tím snížíte riziko, že budete mít nízkou hladinu cukru v krvi a budete se trápit hlady. Klidně si nastavte upomínku na mobil.

Nezapomeňte, že když omezíte cukr, je třeba jíst více zeleniny (nezapomeňte na chřest a brokolici). Tím přijmete méně kalorií, získáte více potřebných živin a díky vláknině budete mít menší chuť na sladké. Jezte stravu bohatou na bílkoviny (vejce, maso, ryby, tofu, luštěniny. Zkuste třeba hummus, vařené vejce se špenátem a rajčaty.

8. Hýbejte se

Pokud jste závislí na cukru hlavně psychicky, vrhněte se na cvičení. Stačí i mírné. Při pohybu se vyplavují endorfiny, které tělo potěší podobně jako cukr. Po náročném dni se zkuste hned nesvalit doma k televizi, ale běžte se aspoň na chvíli projít. Nejenže lépe odoláte chuti na sladké, ale budete se i cítit lépe.

9. Nespěchejte

Pokud chcete skoncovat s cukrem, nebudete to dne na den. Vyzkoušejte vždy jen jednu radu a nechte tělo a mysl, aby si na změnu zvykly. Začněte třeba s omezením cukru do kávy a čaje na polovinu. A za týden si odepřete i tu druhou půlku.

10. Spěte

Výzkum ukázal, že nedostatek spánku nejen ovlivňuje rozhodovací schopnosti, ale aktivuje část mozku zodpovědnou za touhu po sladkém.

11. Myslete jinak

Začněte o sladkostech přemýšlet jinak. Většinou jsme zvyklí považovat cukr za odměnu a jeho omezení za trest. Najděte si jiný způsob, jak si udělat radost. Změna způsobu přemýšlení je 90 procent úspěchu.

12. Vařte si sami

Pokud si jídlo připravíte sami, máte jasnou kontrolu nad jeho obsahem. Koupené omáčky i další pokrmy mají často vysoký obsah cukru.

Další zajímavé články o zdravém životním stylu najdete v srpnovém vydání časopisu Dieta!

Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma

Autor: red

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector