- ARTHROSIN
- Zdravé klouby, kosti,
- vazy a šlachy
Kostra představuje pohybový systém, který je tvořen 206 kostmi, dále chrupavkami a vazy. To vše dohromady slouží, jako úchyt pro kosterní svaly a jako ochrana vnitřních orgánů. Kosterní systém se skládá z jednotlivých kostí, tvořených vápníkem, fosforem a vláknitou substancí – kolagenem.Kloub spojuje dvě nebo více kostí a zároveň umožňuje pohyb.
Klouby jednoduché spojují pouze dvě kosti, jako je tomu u ramene, více než dvě kosti spojují složené klouby, například v koleni nebo zápěstí. Podle pohyblivosti rozlišujeme více druhů kloubů, pro ilustraci uveďme příklad kyčle, ta představuje kulový kloub umožňující velký rozsah pohybů, nebo klouby prstů tvořené jednoduchými válcovými klouby, určenými jen k ohýbání a natahování.
Všem druhům kloubů umožňuje pohyb hladká chrupavka, která pokrývá kosterní zakončení a synoviální blána, která vystýlá kloub a díky ní je kluzký.
Chrupavka je důležitou strukturní složkou těla. Je to pojivová tkáň, jež slouží ke zpevňování okolních tkání. Je součástí pohybového ústrojí a pokrývá kloubní plochy většiny kloubů. Je bezcévná, velmi tuhá, ale i poměrně pružná a schopná vyrovnávat otřesy.
Díky své elastické struktuře výrazně snižuje tření kontaktních kloubních ploch. Pokud se chrupavka opotřebí nebo poškodí, naruší se její funkce. Časem dochází také k poškození kosti pod chrupavkou, což je provázeno značnými bolestmi.
Kloubní chrupavka podléhá degenerativním změnám, její poškození bývá nevratné a nedá se napravit.
Abychom se vyhnuli artritickým obtížím, je nutné mít zdravé chrupavky. Chrupavka se mimo jiné skládá z chondrocytů, kolagenních a elastických vláken a mezibuněčné hmoty.
Jedny ze základních stavebních kamenů chrupavky a mezibuněčné hmoty, které můžeme jednoduše doplnit do stravy, jsou kolagen, chondroitin a glukosamin.
Na tvorbě samotného kolagenu se pak významnou měrou podílí vitamín C a MSM (organická forma síry).
Onemocnění pohybového ústrojí může významně ovlivnit kvalitu života člověka. Omezení v pohybu bývá často doprovázeno bolestí, ztuhlostí či různými tělesnými handicapy. Pohybovou soustavu tvoří svaly, kosti, klouby, vazy a šlachy.
Jednotlivé součásti této soustavy se nacházejí v dynamické rovnováze a mění svůj tvar a strukturu v závislosti na vnějších vlivech, namáhání a zátěži organismu. Onemocnění pohybového ústrojí se z anatomického hlediska dělí na choroby postihující svaly, kosti nebo klouby.
V případě kloubů je nejčastějším onemocněním osteoartróza.
Jedná se o degenerativní onemocnění kloubu, kde chorobné změny postihují primárně chrupavku. Kromě subjektivních potíží vede k omezení pohyblivosti až k trvalé invaliditě. Osteoartróza se začíná vyskytovat nejdříve bez jakýchkoliv obtíží ve 2. nebo 3. dekádě života a nakonec postihuje prakticky všechny osoby nad 70 let.
Mezi rizikové faktory patří obezita, životní styl a svou roli hraje také genetická výbava. Při osteoartróze jsou nejčastěji postihovány velké klouby, kolena a kyčelní klouby. Artróza ale také postihuje ramenní klouby a klouby na rukou a nohou.
Artróza se vyznačuje degenerativními kloubními změnami, příčinou bývá nadměrné zatěžování kloubů. Dochází k postupné destrukci kloubní chrupavky a k tvorbě drobných výrůstků. Projevem artrózy je bolest kloubů, ztuhlost a jejich snížená pohyblivost.
Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, může být infekčního i neinfekčního původu. Nemá spojitost se zatížením kloubů ani s jejich opotřebením. Artritida je doprovázená bolestí, otoky, zarudnutím a zvýšenou teplotou kloubů. Revmatoidní atritida se projevuje ranní ztuhlostí drobných kloubů.
Kolenní vazy zajišťuji stabilitu kloubů a umožňují jeho zatěžování. K poranění kolenních vazů může docházet při sportu a při jiné výrazné fyzické aktivitě. Projevem je bolestivé koleno, jež je oteklé a jehož hybnost je omezena. Příčinou jsou mikroskopické trhlinky, které vznikají při natažení vazů.
Příčinou zánětu šlach je nadměrné zatěžování svalů bez patřičné regenerace. Často se projevuje u sportovců, u lidí s fyzicky namáhavým zaměstnáním nebo při přetížení jednorázovým pohybem. Rizikovým faktorem může být neprotažení svalů před výkonem a jejich nedostatečné zahřátí.
Koleno je nejsložitějším kloubem v lidském těle. Spojuje stehenní kost (femur), holenní kost (tibie) a kolenní jablko (patella neboli češka).
Na přední straně stehenní kosti se nachází čtyřhlavý sval, který natahuje koleno. Svaly na zadní straně stehenní kosti (hamstringy) umožňují koleno krčit. Patella má funkci páky pro čtyřhlavý sval a zvyšuje jeho účinnost. Při pohybu kolena povrchy tybie a femuru po sobě kloužou a patella se pohybuje nahoru a dolů.
Prostor mezi kostmi je vyplněn kloubní chrupavkou, která vyrovnává otřesy a snižuje tření v kloubních plochách. Uvnitř kolena se nachází výstelka – synovie, která produkuje tekutinu, jež pomáhá snižovat tření kloubů a zároveň napomáhá k výživě chrupavky.
V koleně se nacházejí dva druhy chrupavky – kloubní chrupavka a meniskus. Kloubní chrupavka pokrývá povrch kloubů. Meniskus pomáhá rozložit zatížení, zlepšuje stabilitu kolena a zároveň chrání kloubní chrupavku.
Vazivová tkáň je připojena k tibii a k femuru, spojuje kosti navzájem a zajišťuje stabilitu kloubů v různých fázích pohybu.
Koleno je jedno z nejdůležitějších kloubů v lidském těle, je vystaveno značné zátěží a jeho poškození může znamenat i trvalé komplikace.
Co všechno je možné pro svůj zdravý pohybový aparát udělat? Jak životním stylem pomoci svým bolavým kloubů nebo zádům? Co přidat? Co ubrat? Inspirujte se a dopřejte si změnu.
Zdravý životní styl, zdravá strava bez zbytečných tuků a cukrů, dostatek pohybu a zároveň eliminace nepřiměřené fyzické aktivity či jednostranné zátěže – to může být způsob jak ochránit Vaše klouby a kosti a jak si dopřát pohodový a bezbolestný pohyb.
Příčiny vzniku artritidy nejsou plně objasněny a její léčba nevede nikdy k úplnému uzdravení. O to více je nutné dbát na preventivní opatření. Základem prevence kloubních onemocnění je cvičení.
Udržování fyzické kondice, optimální váhy a zdravá a vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály a kolagen. Komplexní složení a kombinaci všeho potřebného pro výživu kloubů zajistí doplněk stravy Arthrosin. Zařadíte ho do svého nového, zdravého, životního stylu?
Dopřejte si zdravé jídlo a zdravé klouby. Doplňte do své stravy to, co klouby potřebují a vzdejte se toho, co jim škodí. Inspirujte se a dejte svým kloubům novou šanci.
Kloubní onemocnění jsou často způsobena záněty, je proto vhodné svou stravu obohatit o antioxidanty, jako je vitamín C, který brzdí vylučování histaminu z cévních stěn do kloubů, což pak hraje roli při vzniku zánětu.
Základem pro zdravé chrupavky je kolagen, nezapomínejte na něj, mlsejte s rozumem, a když, tak třeba právě gumové medvídky, které jsou kolagenu plné.
Hojně si dopřávejte i potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny, které také pomáhají zamezovat zánětlivým procesům a ulevují při artritidě.
Vynikajícím zdrojem vitamínu C je čerstvé ovoce a zelenina, možná trochu překvapivě i brambory, květák, růžičková kapusta nebo brokolice. Přírodním zdrojem kolagenu je například hovězí kližka nebo skopové maso.
Zvýšený přísun masa ale při kloubních onemocněních není vhodný, kvůli výskytu kyseliny arachidonové, která se považuje za spoluzodpovědnou za kloubní záněty. Kolagen je proto vhodné doplnit i jinak.
Tučné ryby a různá semena, olivy, sója, kukuřice nebo fazole jsou bohaté na důležité esenciální mastné kyseliny, těm se určitě nebraňte.
Naopak velmi nevhodné jsou sladkosti, protože vysoká hladina glukózy v krvi zhoršuje záněty. Kvůli již zmiňované kyselině arachidonové se nedoporučuje v příliš velké míře hovězí maso, vejce nebo mléčné výrobky. Omezit by se měla také smažená a přepálená jídla. Kvůli vysokému obsahu soli si odepřete nejrůznější polotovary, solené snacky, brambůrky apod.
Při kloubních potížích se doporučuje vyzkoušet „protizánětlivou dietu“, která vychází se středomořské kuchyně a využívá hodně ryb, olivového oleje a zeleniny.
Přípravek Arthrosin obsahuje složky účinné pro zdraví kloubů, kostí, chrupavek, šlach a vazů. Vysoká dávka čistého glukosaminu ve spojení s chondoitinem, MSM, Boswelii Seratta, posílená účinným Flexi komplexem (kolagen typu II, vitamín C, kurkumin a mangan) má blahodárný vliv na kondici celého pohybového aparátu.
Složky obsažené v přípravku Arthrosin napomáhají k regeneraci chrupavky a zvyšuji její odolnost. Vyživují klouby a starají se tak o jejich zdraví a funkčnost. Pomáhají zmírňovat bolest a záněty, protože působí proti jejich příčině a neřeší pouze jejich příznaky.
Arthrosin je ta pravá volba pro Vaše klouby!
Jak na klouby a jejich bolest? 4 rychlé tipy pro zdravé a bezbolestné klouby
Bolest kloubů je nepříjemná.
Bohužel ji zažívá každý z nás bez ohledu na to, jestli Vám je dvacet nebo šedesát.
Podle statistik trpí v Česku artrózou (bolestivé onemocnění kloubů) asi pětina obyvatelstva. U lidí nad sedmdesát let je to až devadesát procent.
Už dávno bolest kloubů netrápí jen starší lidi. Není problém narazit na mladé lidi s bolestmi kolen nebo ramen. Ať už je to kvůli špatnému provedení cviků v posilovně, nebo namáháním při jiném druhu sportu, bolest kloubů zastihne snad každého z nás.
V dnešním článku si uvedeme 4 zaručené a rychlé tipy, jak ochránit vaše klouby a celé pohybové ústrojí a tím předejít nepříjemným zraněním a bolestem.
1) Vývar z kostí
- Jeden z nejlepších zdrojů přírodního kolagenu.
- Tato bílkovina je základní stavební hmotou všech pojivových tkání a tvoří až 30 % všech proteinů v těle.
- Když naše tělo stárne, klouby se začínají opotřebovávat a stávají se méně pružnými.
Proč se tak děje? Když stárneme, naše chrupavky se zmenšují (degradují) a snižuje se jejich pevnost.
Při vaření kostí se zvířecí kolagen uvolňuje do vývaru a stává se tak lehce vstřebatelným pro lidské tělo a obnovení chrupavky.
Jedna z nejcennějších částí vývaru z kostí je želatina. Ta plní funkci měkké výstelky mezi kostmi a zlepšuje tak jejich „klouzavost“ bez zbytečného tření.
Želatina poskytuje stavební blok pro vytvoření a udržení silných kostí, pomáhá odstranit negativní vlivy stárnutí kloubů a podporuje zdravou hustotu kostí.
Tato studie provedena na pensylvánské státní univerzitě prokazuje pozitivní efekt kolagenu na klouby. Po dobu 24 týdnů zde byl kolagen podáván atletům, kteří po skončení studie zaznamenali lepší pohyblivost, regeneraci, výkon, a především menší bolestivost kloubů.
2) Účinné doplňky stravy na klouby
Nejrychlejší řešení ze všech. Je nám ale jasné, co Vás napadlo jako první. ‚Opravdu dokáží doplňky stravy ulevit od bolesti kloubů a posloužit jako prevence proti jejich opotřebování a zranění?‘
- Ano dokáži, ale je důležité vybrat ty správné.
- K tomu, aby byl přírodní doplněk stravy účinný a nejen placebo, musí obsahovat dostatek účinných látek ve správném množství.
- A které jsou ty nejdůležitější?
- Patří mezi ně především tyto látky:
- Glukosamin sulfát, zvyšující pružnost chrupavky a tím i pohyblivost kloubu.
- Chondroitin sulfát, tělu vlastní látka nejvíce zastoupená ve strukturách mezibuněčné hmoty chrupavky. Chondroitin snižuje opotřebení chrupavky a zvyšuje její pružnost.
- Kolagen, nejlépe ve formě kolagenních peptidů (nejlépe vstřebatelná forma kolagenu) regenerujícího chrupavky kloubů a chránícího pohybový aparát.
- MSM – celým názvem methylsulfonylmethan. Má silné protizánětlivé účinky a podporuje metabolismus a funkčnost kloubní chrupavky a je velmi vhodný při léčbě artrózy.
Pokud hledáte doplněk stravy obsahující všechny uvedené látky ve správném množství a poměru, vyzkoušejte 100 % český přírodní produkt KLOUBUS podporující správné fungování pohybového aparátu a účinný prostředek pro silné kosti a klouby. Český produkt KLOUBUS si můžete zakoupit kliknutím na tlačítko níže.
Vyzkouším KLOUBUS
3) Kurkuma
Toto žluté koření, často se vyskytující v asijské kuchyni, je obvykle přísadou více známějšího kari.
Kurkuma obsahuje účinnou složku kurkumin spojenou s protizánětlivými a antioxidačními vlastnosti.
Kurkumin je účinná látka pro úlevu od bolesti kloubů. V jedné kontrolované studii bylo 107 pacientům s osteoartritidou kolene podáváno denně buď 800 mg ibuprofenu nebo 2 gramy extraktu z kurkumy. Obě skupiny zaznamenaly snížení bolestivosti kloubů při chůzi do schodů.
4) Chilli
Chilli se často neuvádí jako vhodná látka pro boj s bolestmi kloubů, ale opak je pravdou.
Chilli obsahuje látku zvanou kapsaicin, která způsobuje jeho pálivou chuť.
A právě tato látka se používá v krémech a mastech proti bolestem kloubů. Kapsaicin krátkodobě ošálí receptory mozku zodpovědné za bolest a tím od bolesti uleví.
Kapsaicin totiž potlačuje tvorbu tzv. substance P, kterou nervy používají k přenosu signálu bolesti.
Tato studie zjistila, že 80 % lidí trpících osteoporózou nebo revmatoidní artritidou zaznamenalo snížení bolesti kloubů po aplikaci krému s kapsaicinem čtyřikrát denně po dobu 2 týdnů.
Doplněk stravy KLOUBUS – opravdu funguje?
Tým lidí, stojících za unikátním doplňkem stravy KLOUBUS, má na tuto otázku jasnou odpověď: ‚KLOUBUS není placebo, ale kvalitní produkt. Jedinečné složení účinných látek je odpovědné za sílu doplňku stravy KLOUBUS.‘
Samozřejmě se nejedná o zázračný prášek, který vyřeší všechny kloubní problémy. Pokud však hledáte opravdu kvalitní doplněk stravy zaručující dostatečné dávkování účinných látek, je KLOUBUS nejlepší volba.
Svým složením se jedná o jeden z nejsilnějších produktů na trhu, je certifikován zdravotním ústavem v Praze a testován na obsah chondroprotektiv. Přesvědčte se o síle tohoto produktu sami a dopřejte svým kloubů a vazům to nejlepší. Nyní při nákupu 2ks doprava po celé ČR zdarma.
Koupit KLOUBUS v akci
Klouby a vazy Jídlo a klouby Kloubní výživa Onemocnění kloubů Zdraví
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.
Pro zdravé klouby a chrupavky
Použijte kolagenní peptidy pro zdravý životní styl a pohyb. Stárnutí a aktivní životní styl v kontextu s přibývajícími problémy s klouby tlačí výrobce doplňků stravy k nalezení optimálního řešení zejména v oblasti prevence.
Poptávka po přípravcích pomáhajících kloubním spojením se logicky zvyšuje. Zdravý životní styl a aktivní život jsou fenoménem dnešní doby.
To vede starší i mladší k masovému zapojení do pohybových aktivit a k hledání takové podpory výživou, která jim umožňuje dosáhnout lepších výsledků a prodlouží jim pohybově aktivní život.
Stále více lidí vyhledává způsoby, jak zůstat dlouho fit a mají správně v povědomí, že zásadní roli přitom hrají klouby a chrupavky. Proto pozorujeme vyšší vývojový potenciál firem, které nabízejí doplňky stravy na zdravé klouby a pevné kosti.
Řešení pro zdravé klouby a chrupavky je odlišné pro různé spotřebitele
Cvičení s vysokou intenzitou může způsobovat velký tlak na klouby, což mnohdy způsobuje bolest a někdy také poškození tkání.
Výživová doporučení a doplňky stravy na zdravější klouby a kosti již nejsou tak nedostupná, jako tomu bylo dříve.
Cvičení s vysokou intenzitou může způsobovat velký tlak na klouby, což mnohdy způsobuje bolest a někdy také poškození tkání.
Také jedinci s nadváhou mají podobný problém a v neposlední řadě také senioři ve zvýšené míře trpí bolestmi kloubů. Vzhledem k tomu, že populace celosvětově stárne, obavy o zdraví kostí a kloubů jsou čím dál častější.
Kolagenové peptidy jsou životně důležité složky zdravých kloubů a kostí. Kolagenová vlákna tvoří 70 až 95 % chrupavek a 90 % organické kostní hmoty. Odpovídají za jejich pevnou strukturu a, pružnost i soudržnost.
K udržení zdravých kloubů tělo potřebuje stálý přísun stavebního materiálů, který podporuje kloubní regeneraci.
Kolagenové peptidy jsou zdrojem bioaktivních peptidů, které aktivně podporují zdravou funkci chrupavek a kloubů, stejně tak jako zdraví a sílu kostí.
Kolagenové peptidy mají jedinečný aminokyselinový profil, který obsahuje vysoké úrovně aminokyseliny glycinu, hydroxyprolinu, prolinu, alaninu a argininu.
Tím poskytuje specifické výživové přínosy, které se v jiných bílkovinných zdrojích nenacházejí a zabězpečí zdravé klouby. Tyto peptidy čím dál rychleji získávají popularitu a mohou se užívat v kombinaci s dalšími doplňky stravy.
Jeden z nich, doplněk stravy peptan je již široce používán jako součást komplexních doplňků stravy a snadno se užívá společně s funkčními potravinami a nápoji.
Vědecké důkazy spojené s pohybovým aparátem konečně zažívají úspěch
K udržení zdravých kloubů tělo potřebuje stálý přísun stavebního materiálů, který podporuje kloubní regeneraci.
Intenzivní výzkum a hladový spotřebitelský trh žene společnosti zabývající se doplňky stravy kupředu. Roste i porozumění fyzické a psychické kondici, která hraje důležitou roli. Výrobci a spotřebitelé kladou větší důraz na kvalitu, přínosy, bezpečnost a přirozený původ použitých surovin a přísad.
To vše pomáhá posunovat vědecký výzkum kupředu. Kolagenové peptidy jsou přírodně čistou potravinovou surovinou bez zbytečně přidaných konzervačních látek.
Jsou ideálním řešením pro výrobce potravin a doplňků stravy, kteří chtějí svým zákazníkům nabídnout funkční přípravek na podporu zdravého životního stylu.
Jak to funguje
Lidská chrupavka obsahuje buněčné stavební kameny – chondrocyty. Tyto buněčné kameny produkují extracelulární strukturu, která se skládá z kolagenu a proteoglykanů (především aggrecanů). Kolagenová vlákna tvoří 70-95 % chrupavky a jsou zodpovědná za její strukturu a pružnost, zatímco proteoglykany „promazávají“ a vyživují klouby.
Zdravá chrupavka je výsledkem vyvážených procesů, které rozkládají kolagen a aggrecan a nahrazují je nově vytvořenou strukturou. Pokud je tento proces narušen, dochází k poškozování této struktury, a to vede k ztrátě a poškození správných funkcí chrupavek a zdravé klouby a jejich regenerace.
Kolagenové peptidy jsou navrženy tak, aby tento proces udržovaly trvale v rovnováze.
Ověřené účinky
- Několik randomizovaných a dvojitě ověřených studií pomocí placeba prokázalo, že kolagenní peptidy nabízejí mnoho výhod a pomáhají udržovat zdravé klouby tím, že:
- ► snižují zatuhlost kloubů1
- ► působí jako buněčný spouštěč produkce kolagenu a aggrecanu2
- ► pomáhají předcházet degeneraci chrupavky3
- ► pomáhají snižovat záněty v kloubech3
Další skutečnosti podle nejnovějších vědeckých studií
- ► Osoby, s již poškozenými klouby, těžily z účinků kolagenových peptidů nejvíce4,5.
- ► Z užívání kolagenových peptidů profitovali zdraví sportovci s přetěžovanými klouby, což se projevovalo při chůzi, stání nebo nošení předmětů6.
- Jaké tedy jsou zdokumentované přínosy a účinky na podporu zdraví kloubů a chrupavek?
Doplněk stravy stimuluje chondrocyty a posiluje tvorbu maticově-strukturálních buněčných útvarů chrupavky. Ve studii bylo prokázáno, že různé koncentrace kolagenových peptidů produkují klíčové komponenty chrupavky, tedy aggrecanu a kolagenu II.
typu. Podávání doplňku stimulovalo tvorbu produkci aggrecanu a kolagenu II. typu buňkami chrupavek.
Vyšší strukturální pevnost a pružnost díky kolagenním peptidům
Skvělým pomocníkem pro zdravé klouby mohou být i doplňky výživy
V randomizované, placebem kontrolované a dvojitě prověřené klinické studii1 dostávalo 94 žen s problémem v kolenním kloubu (klasifikace osteoartrózy 0–III) ve věku 40 až 70 let 8 g doplňku nebo placeba denně po dobu 6 měsíců. Účinnost byla hodnocena dvěma standardizovanými dotazníky.
Hodnota WOMAC (čím nižší, tím lepší) vyhodnocovala bolesti kloubů a kloubních funkcí v každodenním životě, zatímco hodnota Lysholm (čím vyšší, tím lepší) vyhodnocovala funkci kolenního kloubu při klopení, chůzi, skákání a chůzi po schodech.
Podávání peptidů vedlo ke statisticky významnému snížení skóre WOMAC o 24 %, což bylo spojeno s 32% snížením bolestí kloubů a 44% zvýšením flexibility.
Léčba Peptanem také vedla ke statisticky významnému zvýšení skóre Lysholm o 7 %, což demonstruje zlepšení v průběhu času.
Nová studie na myších prokázala roli kolagenových peptidů při podpoře celkového zdraví chrupavek a redukce zánětu3. Byla zjištěna viditelná obnova chrupavky při osteoartróze a po zranění. Výzkum prokázal, že dávka doplňku podporuje obnovu chrupavky a stimuluje produkci proteoglykanů extracelulární matrice, která se podílí na „mazání“ a „nárazníkové“ schopnosti kloubů.
Obvyklým příznakem zánětu kloubů je zarudnutí synoviální membrány, která obklopuje koleno.
Toto zhuštění a přítomnost zánětlivých markerů byla významně snížená u skupin, které používaly přípravek s kolagenovými peptidy.
Tyto poznatky byly prezentovány na mezinárodních vědeckých kongresech, jako například na Annual Meeting of the Orthopaedic Research Society a World Congress on Osteoarthritis.
LITERATURA:
- Jiang J.X. et al., 2014, Collagen peptides improve knee osteoarthritis in elderly women: A 6-month randomized, double-blind, placebo-controlled study. Agro FOOD Industry Hi Tech, 25:19-23
- Rousselot unpublished data, 2011
- Dar Q.A. et al., 2016, Oral hydrolyzed type 1 collagen induces chondroregeneration and inhibits synovial inflammation in murine posttraumatic osteoarthritis. Osteoarthritis and Cartilage, 24:S532–S533
- Moskowitz, R. W., 2000, Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30(2):87-99
- Benito-Ruiz, P. et al., 2009, A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60(Sup2):99-113
- Clark, K. L. et al., 2008, 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion, 24(5):1485-1496
Jak udržet své klouby zdravé a čeho se vyvarovat?
Bolest a problémy s klouby se netýkají pouze seniorů, ale stále častěji i lidí ve středním věku nebo dokonce i těch mladých. V případě vrcholových sportovců s nadměrným a nevhodným přetěžováním kloubů se mohou tyto problémy objevit velmi brzy. Co je pro vaše klouby vhodné a co ne? A jak si udržet klouby v pořádku i do pozdního věku?
Z čeho se kloub vlastně skládá?
Základem kloubu je kloubní chrupavka, vazy, kosti a v případě kolenního kloubu menisky. Kloubní chrupavka chrání kloub před nárazy a otřesy, zabraňuje tření a zajišťuje plynulý, klouzavý bezbolestný pohyb.
Je-li ale chrupavka nedostatečně vyživována a opotřebovaná, začnou klouby bolet. K rozvoji artrózy je pak jen krůček. Nejvíce zatěžované jsou tzv.
nosné klouby jako kloub kolenní, kyčelní a loketní, tam se bolest při nesprávně životosprávě, výživě nebo nevhodném sportu objeví obvykle jako první.
Jaké sporty jsou pro klouby nevhodné a které naopak?
Nevhodný je každý sport s nárazy jako třeba běh, squash, tenis, fotbal nebo volejbal. Je-li běh váš oblíbený sporta nedokážete si bez něj život představit zvolte běh po nějakém měkčím terénu, který tlumí nárazy jako třeba trávník
a asfaltu se obloukem vyhněte. Mezi vhodné sporty patří jednoznačně plavání, to klouby nezatěžuje, dále pak třeba procházky, jízda na kole nebo nyní oblíbená a moderní jóga a pilates.
Co kloubům prospívá a co škodí?
puhhha/123RF.COM
Jednoznačně škodí například obezita ale i nadváha, nevhodný nebo nadměrný sport, strava chudá na látky tvořící základní stavební jednotky kostí, chrupavek a pojivové tkáně jako jsou bílkoviny, mastné kyseliny, minerály (především vápník) a vitamíny (C, D, K). Vápník je nezbytný pro kosti a zuby a pro jeho správné vstřebávání potřebujeme právě vitamín D a K.
Vitamín D si tělo dokáže syntetizovat samo ze slunečního záření a vitamín K mu musíme dodat ve vhodných potravinách (např. vejce a tmavá listová zelenina). Více než vhodné je konzumovat potraviny bohaté na kolagen. Škodí i špatný tělesný postoj, dlouhé stání nebo naopak sedavé zaměstnání.Je také nutné dávat si pozor na kvalitní obuv.
Na botách nešetřete!
Co dělat, když už se problémy s klouby objeví?
V případě problémů s klouby hrají roli i dědičné predispozice a jistá onemocnění jako třeba lymská borelióza nebo přechozené chřipky a úrazy jako například ruptura předního zkříženého vazu v koleni. Máte-li už s klouby problémy, je na čase zvážit nějaké doplňky stravy bohaté na kolagen, glukosamin, chondroitin a vitamín C, který tvorbu kolagenu stimuluje.
Autor: Sára Vojtěchovská
Ať mladí nebo staří: takto se stravují Vaše chrupavky a klouby
Naše chrupavky a klouby nás nosí po celý život. S přibývajícím věkem vede ale dlouhodobé zatížení bohužel často k bolestivým jevům opotřebení. Pomocí vyvážené a vyladěné stravy můžete podpořit Vaše chrupavky a klouby a můžete je zásobit důležitými živinami. Ukážeme Vám, co byste měli do budoucna v každém případě zahrnout do Vašeho jídelníčku, co byste raději už neměli jíst a jaký pohyb může Vašim kloubům pomoci.
Opotřebení kloubů nepostihuje jenom seniory
Zhruba pět milionů Němců je postiženo artrózou a trpí bolestivým opotřebením kloubů. Chronické záněty kloubů (revmatická artritida) postihla v Německu 800.000 lidí.
Dříve touto nemocí trpěli především starší lidé, ale v průběhu doby postihuje stále více mladých dospělých.
Příčiny jsou často v našem každodenním režimu: hýbeme se špatně nebo příliš málo, stravujeme se jednostranně a nadváha také dává kloubům a chrupavkám zabrat.
Takto fungují naše klouby
Kosti, ze kterých se skládá naše kostra, představují zpravidla “tuhé spojení”. Podpírají, posilují a nosí naše celé tělo. Tam, kde naše kostra potřebuje “pohyblivé prvky”, přicházejí ke slovu naše klouby. Jsou to mechanické spoje, které do nehybné kostní konstrukce vnášejí pohyblivost a flexibilitu.
Těmi nejmenšími klouby jsou na příklad klouby prstů – naše koleno je největším kloubem našeho těla.Na příkladu kyčelního kloubu, druhého největšího kloubu naší kostry, si názorně objasníme funkci našich chrupavek. Kyčelní kloub je kulovým kloubem, tzn., že kulový čep kosti stehenní zapadá do jamky kyčelního kloubu. Kulovitý tvar dovoluje zdravému kloubu relativně velký záběr pohybu.
Hlavice stehenní kosti a jamka kyčelního kloubu jsou přitom ve velmi těsném kontaktu. Bez ochranné vrstvy mezi oběma kontaktními plochami bychom měli při sebemenším pohybu velké bolesti. Proto jsou kontaktní plochy (jako i všechny klouby v těle) potaženy velmi hladkou, modravě bělavou vrstvou chrupavky. Ta je velmi odolná proti zátěži, je ji ale možno poškodit silným zatěžováním v průběhu času.
Proto je správná výživa kloubů klíčem pro dobrou kondici starých zatěžovaných kloubů až do pozdního věku.
Vitamín C pro tvorbu kolagenu
Vyvážená strava může velmi přispět zdraví chrupavek a kloubů. Vitamín C se tak osvědčil na příklad nejen, pokud jde o podporu imunitního systému, ale má velký význam i pro produkci kolagenu.Kolagen je strukturovaným proteinem, který se nachází především v naší vazivové tkáni, ve vazech a chrupavkách.
Rozmanitá strava obsahující ovoce s vysokým množstvím vitamínu C (citrusové plody, ananas, broskve, jahody, kivi) a zeleninu (rajčata, cibule, paprika, kapusta) zásobuje chrupavky a klouby důležitým vitamínem C a současně i cennými druhotnými rostlinnými látkami.
Těchto 5 domácích potravin ostatně obsahuje nejvíce vitamínu C.
Na správných tucích záleží
Není tuk jako tuk. Jsou tuky dobré a méně dobré. K těm méně dobrým tukům patří nasycené mastné kyseliny nebo transmastné kyseliny. Nachází se například ve fastfoodu a nedodávají našemu tělu – a tedy ani našim kloubům – žádné použitelné látky.
K posílení chrupavek v našich kloubech byste měli využít ty zdroje tuku, které vykazují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Omega-3-mastné kyseliny jsou nenasycenými mastnými kyselinami a patří k esenciálním látkám, které nutně potřebujeme k přežití a jež si naše tělo neumí samo vyrobit.
Rostlinné omega-3-mastné kyseliny potřebuje tělo mj. pro získávání energie nebo je při látkové výměně použije pro stavbu naší buněčné membrány. Aby se omega-3-mastné kyseliny mohly do těla dostávat co nejefektivněji, měl by se zachovat poměr mezi omega-3 a omega-6-mastnými kyselinami.
Protože obě jsou při látkové výměně odbourávány stejným enzymem (delta-6-desaturáza). Jestliže je v těle mnoho omega-6-mastných kyselin, zpracovávají je také enzymy přednostně, což potom způsobuje problémy při zpracování omega-3-mastných kyselin.
Studie prokázaly, že je pro nás ideální poměr 4 (omega-3) ku 1 (omega-6). Například lněný olej má v sobě tento „ideální poměr“.
Omega-3-mastné kyseliny v sobě skrývají i vysoce cenné oleje, jako např. konopný olej, olej z vlašských ořechů a řepkový olej, ale i avokádo nebo chia semínka.
Omega-3-mastné kyseliny jsou bohatě zastoupeny i v nerostlinných zdrojích, např. tuňák, makrela, losos, treska nebo sardinky. Na nasycené živočišné mastné kyseliny v nadměrném množství, jak jsou obsaženy např.
ve vepřových škvarkách, byste raději měli pro dobro Vašich kloubů zapomenout.
Má kloubní výživa smysl? A jaká je nejlepší?
Nechceš na stará kolena řešit potíže s kolenními klouby? Tak to o ně začni preventivně pečovat už teď. Správnou výživu totiž potřebují nejen tvoje svaly, ale také vazy, chrupavky a klouby.
K jejich opotřebení dochází jak věkem, tak intenzivním sportováním.
Proto ti v článku poradíme, jaká kloubní výživa je nejúčinnější a jaké potraviny zařadit do jídelníčku, aby tě kolena netrápila teď ani za pár let.
Kvalitní kloubní výživa by měla vyživovat kloubní aparát, podporovat promazávání kloubu a chránit kloubní chrupavku před opotřebením. Současně by měla tlumit bolesti a zpomalovat degenerativní změny, které nás s postupem věku čekají všechny.
Ano, přesně proto se v souvislosti se stářím říká „na stará kolena“. U intenzivních sportovců se mohou problémy s klouby objevit i mnohem dříve – už okolo třicátého roku. Ideální proto je kloubní výživu užívat preventivně. Ne až ve chvíli, kdy se nedokážeš zvednout ze dřepu.
Bolest už značí konkrétní problém, jako třeba artrózu, která postihuje i mladé lidi.
Kloubní výživa je proto jedním z nejdůležitějších suplementů, který by měli pravidelně užívat všichni aktivní sportovci či manuálně pracující.
Napomáhá regeneraci kloubů a současně zabraňuje případným úrazům při větším zatížení kloubů při sportování. Chrání a vyživuje nejen klouby, ale i kosti, vazy a šlachy.
Nečekej však výsledky po měsíci – kloubní výživu musíš užívat dlouhodobě, protože řada účinných látek začíná naplno působit až po několika týdnech.
Jakou kloubní výživu si vybrat?
Vybírat si můžeš z mnoha různých druhů kloubních výživ. Ne vždy tomu tak bylo, a tak si jednu dobu získala velkou oblibu třeba koňská výživa na klouby, na kterou psali uživatelé pozitivní recenze.
Teď už si však můžeš vybírat z kvalitních suplementů, které mají poměr účinných látek navržený přímo člověčímu kloubnímu aparátu na míru.
Identické složení má třeba kloubní výživa Amix, která se umístila na žebříčku mezi nejlepšími a nejúčinnějšími kloubními výživami.
A jaké účinné látky ve složení hledat?
- Glukosamin – neboli glukosamin sulfát je základní stavební látka chrupavek. Má schopnost vázat na sebe vodu a tak přispívá k jejich vyšší pružnosti a odolnosti. Zabraňuje obrušování kloubní chrupavky, které často provází artrózu kloubů. Napomáhá regeneraci poškozené pojivové tkáně a má protizánětlivé účinky. Je to ideální pomocník nejen při artróze, ale podporuje regeneraci kloubů po úrazech. Jeho účinky se projevují až po 6 týdnech užívání, takže to rozhodně nevzdávej ze startu.
- Kolagen – je taktéž látka tělu vlastní. Jde o bílkovinu, ze které se skládá velká část našeho těla – klouby, vazy, šlachy, chrupavky, kosti i kůže. Proto je oblíbenou složkou doplňků určených k výživě kloubů. Existuje 27 typů kolagenu, ale v kloubních výživách hledej nejčastěji želatinu (denaturovaný kolagen) nebo kolagenní hydrolyzát (denaturovaný kolagen rozštěpený na peptidy). Produkce kolagenu začíná klesat po 25. roku života a po 40 je jeho úbytek rapidní. Proto se vyplatí jeho množství doplňovat. Bonusem užívání kolagenu jsou nejen zdravější klouby, ale i kvalitnější vlasy, nehty a pokožka.
- Chondroitin – neboli chondroitin sulfát je přirozenou součástí chrupavky a má podobné účinky jako glukosamin – váže na sebe vodu a zvyšuje elasticitu chrupavky. Při dlouhodobém užívání ulevuje od bolesti kloubů a zajišťuje jejich dostatečnou výživu.
- MSM – neboli methylsulfonylmethan je organická sloučenina síry, která se obdobně jako ostatní zmíněné látky vyskytuje přirozeně v lidském těle. Podílí se na tvorbě kostí a pojivových tkání, umožňuje syntézu kolagenu, a tím pádem regeneraci chrupavky. Navíc má analgetické a protizánětlivé účinky. Tlumí bolestivost a otoky kloubů.
- Vitamin C – krom jeho známých účinků na zdraví přispívá vitamín C také k tvorbě kolagenu. Proto ho najdeš ve složení komplexních kloubních výživ.
Jak se starat o klouby?
Správná péče o klouby neznamená, že si pořídíš nejlepší kloubní výživu a máš vyřešeno.
Kompletní a preventivní péče o klouby zahrnuje také pravidelný pohyb, protože díky němu dochází k zatěžování kloubu a produkci synoviální tekutiny, která klouby promazává a vyživuje.
Současně je potřeba pohlídat si i zdravou životosprávu, protože nadváha tvým kolenům rozhodně neulevuje. A do jídelníčku můžeš zařadit i potraviny, které mají na pohybový aparát přímo blahodárné účinky.
Jídelníček pro zdravá kolena
Obecně řečeno – nejlepší je vyvážená a zdravá strava s minimem smažených a průmyslově zpracovaných potravin. Podle některých studií na zdraví kloubů obzvláště dobře působí určité potraviny a koření:
- Třešně – čerstvé třešně a třešňová šťáva pomáhají potlačit zánět a podle některých studií zamezují i vzniku dny. Podobně působí i borůvky, ostružiny a granátová jablka.
- Červené papriky – jsou plné vitaminu C, který pomáhá tělu vytvářet kolagen. A to chceš.
- Rybí olej – obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě. A vitamin D, který pomáhá udržovat zdravé kosti. – Vlašské ořechy – mají vysoký obsah protizánětlivých látek včetně omega-3 mastných kyselin. Pozor však na vysoký obsah kalorií, stačí hrstka denně!
- Kurkuma – je bohatá na látku zvanou kurkumin. Pomáhá zmírňovat bolesti kloubů a údajně působí obdobně jako ibuprofen. Příznivě působí na klouby i zázvor.
Existují také potraviny, které se třeba v případě artrózy a zánětu kloubů nedoporučují jíst. Patří sem cukr, bílá mouka, bílá rýže, těstoviny a kukuřičný olej. Neprospívá ti také nadbytečné množství soli a konzervantů a také alkohol i tabák.