Jak na pálení žáhy (reflux)?

Projevy pálení žáhy poznáte naprosto bezpečně. Znáte tipy a triky, které znaly již naše babičky při problémech se žáhou? ✔️ Pálení žáhy sice není život ohrožující záležitost, ale dokáže to pořádně znepříjemnit den. Zkuste naše triky, které fungují po staletí.

Babské rady na pálení žáhy

Proti pálení žáhy pomáhají jedlá soda, jablka nebo mléko, také poloha ve stoje nebo v sedě.

Primární je úprava jídelníčku spočívající v pravidelné stravě, vyvarování se nevhodných kombinací jídel a omezení kořeněných a sladkých jídel a alkoholu. Další úlevu přináší pohyb, snížení tělesné váhy a také je dobré přestat kouřit.

Proč nás pálí žáha, aneb nemoc nebo potíže s trávením

Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.

Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).

Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.

Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

Co způsobuje pálení žáhy:

  • Káva, čaj a kolové limonády

Babské rady na pálení žáhy

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná. Každý se s ní občas setká. Nepříjemná ale je, co si budeme povídat. V některých případech pak mohou pomoci základní přístupy, které znaly již naše staré mamy.

1. Citronová šťáva

Navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku.

Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.

Jak na pálení žáhy (reflux)?

2. Jablečný ocet

Urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích. Úleva se dostaví do několika minut.

3. Zázvorový čaj

Působí antibakteriálně a protizánětlivě (pálení žáhy může být způsobeno také bakteriální infekcí) a mírní bolest. Asi 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousky (nebo nastrouhejte) a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a vypijte.

Pro lepší chuť můžete do mírně vychladlého čaje přidat malou lžičku medu. Užívejte preventivně 2–3krát denně mezi jídly.

Jak na pálení žáhy (reflux)?

4. Stroužek česneku

V organismu funguje podobně jako zázvor. Zařaďte do jídelníčku více česneku a při problémech rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Chce to sice trochu odvahy, ale výsledek je zaručený.

5. Kurkumový med

Známé indické koření podporuje trávení a pomáhá obnovit sliznici jícnu, která bývá (zvláště při častých potížích s pálením žáhy) podrážděná a narušená agresivním působením žaludečních kyselin. Kurkumu můžete preventivně používat při vaření (orientální pokrmy, polévky, saláty), nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce (1 polévkovou lžíci koření rozmíchejte ve 100 g kvalitního, nejlépe domácího medu).

6. Křupavá svačinka

Máte rádi mandle? Oblíbená pochoutka urychluje trávení a vysoký obsah zdravých tuků neutralizuje aktivitu žaludeční kyseliny. V případě akutních potíží (nebo preventivně) snězte 10–20 kousků. Uvidíte, že se vám brzy uleví.

7. Medové pohlazení

Na podrážděný jícen působí med jako hojivý balzám, který zklidňuje bolest, vytváří jemný ochranný obal, a brání tak dalšímu řádění žaludeční kyseliny. Kromě toho urychluje regeneraci poškozené sliznice. Rozmíchejte 1–2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte během dne mezi jídly.

8. Šťáva z brambor

Čerstvá šťáva, kterou připravíte v odšťavňovači, je zásaditá a při pálení žáhy přijde velmi vhod. Použijte co nejčerstvější, neloupané brambory, které důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Pijte 60 ml 4krát denně na lačno mezi jídly.

9. Skořicový nápoj

Při potížích uleví i tohle nádherně aromatické koření. Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3 krát denně mezi jídly.

10. Hořčice s vodou

Další skvělý pomocník při pálení žáhy. Rozmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice v malé sklence vody a vypijte. Bolest odezní během chvilky.

Ovšem, není to žádný „med“, tuto kombinaci já moc ráda nemám.

11. Aloe vera

I když tuto rostlinu znáte spíše v souvislosti s krásou vaší pleti, je dobré o ní říci také to, že ji můžete využít i ve chvíli, kdy vás pálí žáha. Pokud ji máte ve své živé podobě, stačí odříznout kousek listu, ten dále naříznout a gel z aloe rozmíchat ve vodě. A tu následně vypít.

Pokud danou možnost nemáte, zkuste různé nápoje, které výražky z této rostliny obsahují. Pozor ale na celkové složení, jelikož například příliš mnoho cukru může být spíše na škodu.

Jak na pálení žáhy (reflux)?

12. Žvýkačka

Ano, i ta pomáhá. A důvod je celkem jasný. Pokud žvýkáte, dochází ve vašich ústech k tomu, že se zde mnohem více tvoří sliny. A ty následně putují do žaludku, kde následně neutralizují jeho kyseliny.

Výsledný efekt je zcela jasný. Také můžeme doporučit, že vhodnou volbou je mentolová žvýkačka. Proč? Jelikož právě mentol dokáže poměrně dobře eliminovat onu pálivou bolest.

Rázem tak obyčejné žvýkání pomůže hned ve dvou oblastech.

Další tipy od našich babiček na pálení žáhy

  • Jezte v klidu, každé sousto dobře rozkousejte a nepřejídejte se.
  • Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.
  • Ochucujte pokrmy rozmarýnem a do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku.
  • Jako dezert po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu.
  • Konzumujte více zeleniny a celozrnného pečiva.
  • Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.
  • Při jídle seďte vzpřímeně a (bezprostředně) po jídle necvičte.
  • 2–3 hodiny před spánkem už nic nejezte.
  • Odpočívejte a spěte na levém boku.

Babské rady na pálení žáhy

Aktuální článek: Babské rady na pálení žáhy – znáte je?

Klinický obraz: Gastroesofageální refluxní nemoc « Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc

Refluxní nemoc jícnu je způsobena patologickým gastro-esofageálním refluxem (příp. duodeno-esofageálním refluxem). Onemocnění může být vyjádřeno makroskopicky (např. při endoskopii jsou pozorovatelné typické slizniční změny) nebo jen mikroskopicky (v biopsii odebrané při endoskopii patolog verifikuje zánět).

Refluxní esofagitida je projevem refluxní nemoci, není ale jejím synonymem.

V písemnictví se setkáváme se zkratkami RCHJ (refluxní choroba jícnu) a RNJ (refluxní nemoc jícnu), nebo s mezinárodně akceptovanou zkratkou GERD (Gastro-Esophageal Reflux Disease) nebo GORD (Gastro-Oesophageal Reflux Disease) – jsou to všechno synonyma.

Patogeneze

Refluxem rozumíne návrat kyselého žaludečního obsahu nebo i zásaditého obsahu duodena do jícnu. Sliznice jícnu reaguje na tyto významné změny pH zánětlivými a reakčními změnami.

Reflux je fyziologickým mechanismem, pokud ale k refluxu dochází častěji než 50x za 24 hodin a pH v jícnu klesá pod 4 (nebo je vyšší než 7), tak jde o reflux patologický.

Na agresivním potenciálu kyselého žaludečního refluxátu se podílí hlavně HCl, při zásaditém refluxu duodenálním hrají roli žlučové kyseliny a lecithin.

Mimo vlastní pH refluxátu ovlivňují GERD také další faktorý – tonus dolního jícnového svěrače (LES), anatomické poměry (hiátová hernie, otupení Hisova úhlu), peristaltika žaludku a evakuační schopnost žaludku, složení stravy, režimové a dietní návyky, zapojení břišního lisu během denních aktivit (fyzicky náročná povolání, práce v předklonu, cvičení a posilování břišního svalstva atd.)

Epidemiologie

Pocit pyrózy (pálení žáhy) zná asi 50 % populace. Asi 30 % populace má projevy RCHJ. Čísla nejsou přesná, protože spousta jedinců nevyhledá lékařské ošetření, potíže nejsou tak obtěžující, pomáhají dietní opatření nebo volně prodejné léky. Postihuje všechny věkové kategorie, od dětí po starce. GERD se často objevuje i v graviditě.

Klinický obraz

Mezi hlavní příznaky pacientů s GERD patří pyróza. Pyróza je pocit „pálení žáhy“, jde o nepříjemné až bolestivé pocity za hrudní kostí, od procesus xiphoideus až po jugulum. S pyrózou se často vyskytuje i reflux – vnímání návratu většinou kyselého žaludečního obsahu do jícnu až do krku.

Budete mít zájem:  Plicní chlamýdie neboli Chlamydiová pneumonie – příznaky, příčiny a léčba

Dalšími příznaky může být dysfagie, tedy potíže, které nejsou bolestivé ale jen nepříjemné během polknutí a průchodu sousta jícnem. Odynofagie je bolestivý průchod sousta jícnem. Afagie je nemožnost spolknutí, resp. průchodu sousta jícnem – toto ale není příznak typický pro GERD, spíše pro komplikace (stenóza jícnu, karcinom jícnu atd.).

Regurgitace je návrat žaludečního obsahu až do hltanu či dutiny ústní. Hubutí je nespecifickým symptomem, ale u těžších forem GERD je můžeme také pozorovat. Dost často se setkáváme s tzv. „nočním refluxem“, tedy epizodickým refluxem často provázeným pyrózou v průběhu noci, po ulehnutí.

Často jde o potíže, které pacienta i vzbudí a donutí vstát z postele, napít se, či vzít léky.

Existují i tzv. mimojícnové projevy refluxní nemoci, mezi které řadíme: laryngitidu, tracheitidu, pneumonii (vše bývá recidivující), chronický kašel a až astmatické či astmoidní potíže, gingivitidy, poruchy zubní skloviny či zvýšená zubní kazivost.

Diagnostika

Pyróza je často vedoucím projevem, který napoví diagnózu. Důležitým vyšetřením je endoskopie horního zažívacího traktu. Videozáznam 1 ukazuje pohled na endoskopický sálek a provedení výkonu s finálním odběrem bioptických vzorků pro vyšetření na H. pylori.

Výkon není nutný u mladších jedinců bez varovných příznaků (hubnutí, potíže s polykáním atd.), je ale vhodný u jedinců s recidivující symptomatologií a také u jedinců nad 40 let věku. Videozáznam 2 a videozáznam 3 ukazují fyziologický nález v jícnu při endoskopickém vyšetření.

Videozáznam 4 ukazuje endoskopický nález při esofagitidě. Videozáznam 5 ukazuje odběr bioptického vzorku z jícnu.

RTG vyšetření neodhalí mírné formy esofagitidy, ale ukáže reflux do jícnu a jeho závažnost/stupeň a také anatomické poměry na horním GIT, ukáže i pokročilé změny jako jsou stenózy, striktury, těžké chronické zánětlivé změny. Velmi důležitá jsou tzv.

funkční vyšetření, které ukazují na přítomnost refluxátu v jícnu (pH-metrie – většinou 24 hodinové monitorování speciální sondou zavedenou do jícnu a žaludku, jde o ambulantní metodu) a na tlakové poměryv jícnu (jícnová manometrie – také ambulantní vyšetření s nutností zavedení sondy do žaludku a jícnu).

Diferenciální diagnostika

Do diferenciální diagnostiky refluxní choroby musíme zahrnou i bolesti na hrudi, které mohou imitovat i koronární příhodu, při mimojícnových příznacích myslíme i na tracheitidu či astmatické potíže. Nutno vyloučit i vertebrogenní etiologii potíží (oblast Th páteře).

Léčba

Základním léčebným režimem jsou hlavně dietní a režimová opatření.

Ze stravy je nutnou vyloučit potraviny, které napomáhají refluxu, překyselují žaludek či ovlivňují dolní jícnový svěrač (káva, alkohol, peprmint, čokoláda, citrusové plody, bílé pečivo…), nejíst minimálně 2 hodiny před ulehnutím, spát s mírně podloženou horní polovinou těla (o 15 – 20 cm), omezit cvičení či aktivity s nadměrným zapojením břišního svalstva, břišního lisu (posilování, silové sporty, aktivity v předklonu). Omezení či vysazení léků, které ovlivňují tonus dolního jícnového svěrače. Z farmakologických postupů existují spíše krátkodobě působící léky – antacida – na bázi solí a gelů, které neutralizují žaludeční obsah. Nejde o léčbu, která řeší příčinu a není ani vhodná pro chronické stavy.

Nejúčinějším postupem je použití inhibitorů protonové pumpy (PPI), které tlumí produkci kyseliny solné v žaludku, užívají se většinou 2x denně, lépe nalačno (omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol, rabeprazol). Někdy se mohou požít i blokátory H2 receptorů (famotidin, ranitidin), ale ty jsou méně účinné.

Další typem léčby jsou prokinetika (metoclopramid, itoprid) v dávce 3x – 4x denně. Vždy by měla být s pacientem probrána možnost chirurgického řešení (mejčastěji laparoskopická fundoplikace, existují různé modifikace). Jde o dobře ověřenou chirurgickou metodu, která zabraňuje refluxu a je úspěšná a ověřená.

Ne každý pacient je ale vhodným kandidátem (pacienti bez hernie, výrazně obézní pacienti) a nutno zvážit i možná rizika operace.

Komplikace

Komplikací GERD je stenóza, které vzniká na podkladě chronického zánětu s jizvením a zužovaním nejčasteji dostálního jícnu. Je patrná na videozánamu 5. Stenóza je řešitelná endoskopickou nebo radiointervenční dilatací.

Stenózu je často nutné ošetřovat/dilatovat opakovaně. Před dilatací jícnu musíme vždy histologicky ověřit benigní půvd stenózy a vvyloučit malignitu.

Při léčbě stenózy dilatací je nutno počítat s relativním iatrogenním rizikem perforace jícnu.

Poslední dobou sledovanou a relativně častou (až 10%) komplikací GERD je tzv. Barrettův jícen (obrázek 1 a 2).

Jak na pálení žáhy (reflux)?

Jak na pálení žáhy (reflux)?

Při Barrettově jícnu rovněž jde o komplikaci chronickým zánětem, kdy dochází ke změně epitelu v distálním jícnu z dlaždicobuněčného na intestinální epitel. Tento epitel není pro jícen fyziologický a může podléhat dalším změnám – přechodu v dysplázii (intraepiteliální neoplázii) a až v adenokarcinom jícnu. Změny jsou patrné ve videozáznamu 6.

Pacienti s prokázaným Barrettovým jícnem mají daleko vyšší riziko vzniku adenokarcinomu jícnu (až 300x vyšší ve srovnání se zdravou populací). Barrettův jícen se diagnostikuje endoskopicky a potvrzuje histologicky (průkaz metaplázie).

Pacienti s Barrettovým jícnem podléhají dispenzarizaci a v závislosti na výsledku histologického vyšetření (tíže histologických změn) jsou pravidelně vyšetřeni endoskopií (intervaly od 3 měsíců do 2 let dle doporučení České gastroenterologické společnosti). Je ale dobré sledovat i  pacienty bez prokázaného Barrettova jícnu.

Videozáznam 7 ukazuje krvácející tumor kardie, který může mít svůj původ v Barrettově jícnu anebo GERD. Videozáznam 8 ukazuje odběr (v inverzním pohledu) biopsie z tohoto tumoru.

Závažnou komplikací je ulcerace v terénu GERD. Jde o ulceraci, která má úzký vztah k refluxu a přítomnosti kyselého žaludečního obsahu v jícnu. Život ohrožující komplikací je krvácení z jícnu, ať už z ulcerace nebo z erozí či ragád v terénu GERD.

Je to stav, který vyžaduje hospitalizaci pacientů na JIP a akutní endoskopickou léčbu (krvácení je možno většinou zastavit opichem léze při akutním endoskopickém vyšetření, používá se většinou ředěný adrenalin, který vyvolá jednak vasokonstrikci a jednak infiltraci okolí a samotné léze, úspěšnosttakové léčby je velmi vysoká).

Zkratky:  RCHJ – refluxní choroba jícnu, RNJ – refluxní nemoc jícnu, GERD – Gastro-Esophageal Reflux Disease, GORD  – Gastro-Oesophageal Reflux Disease, LES – lower esophageal sphinctrer, GIT – gastrointestinální trakt.

Zpracoval: MUDr. Jan Gregar, 2. interní klinika – Gastroentorologická, LF UP a FN v olomouci

Diéta pri pálení záhy a refluxe – Ako schudnúť pomocou diéty na chudnutie

Jak na pálení žáhy (reflux)?

Pálením záhy podľa štatistík trpí v Európe 5 – 27% obyvateľstva. Príznaky, ktoré sprevádzajú pálenie záhy sú bolesť za hrudnou kosťou, sťažené prehĺtanie, výrazné slinenie, pocity cudzieho telesa v krku, zápaly hltanu a chrapot.

Čo je vlastne pálenie záhy (reflux)?

Gastroezofageálny reflux je návrat žalúdočnej šťavy do pažeráka.

Pálenie záhy je spôsobené tým, keď žalúdočná kyselina chlorovodíková stúpa hore do pažeráka a dráždi citlivé tkanivo. Môže tak dôjsť až ku slizničnému poškodeniu a k zápalu pažeráka.

Príznaky pálenia záhy (refluxu)

  • pálenie v hornej časti hrudníka, vyžarujúce do krku a brady zvyčajne po jedle alebo v noci
  • mierne bolesti brucha
  • vracanie stravy do úst a trpkosť v ústach
  • sťažené prehĺtanie a vracanie

Príčiny pálenia záhy (refluxu)

Pálenie záhy a reflux sa najčastejšie vyskytuje u obéznych ľudí, v gravidite a pri cholelitiáze. Príčina pálenia záhy sa pripisuje svalom dolného pažerákového zvierača. Ten bežne pracuje ako svorka medzi žalúdkom a pažerákom a zabraňuje tak spätnému prenikaniu žalúdočnej kyseliny.

Liečba pálenia záhy (refluxu)

Pri pálení záhy je dôležitá účinná liečba, ktorá pozostáva z diéty, ktorú pacient dlhodobo dodržiava.

  • prijímať chemicky nedráždivú potravu
  • vyhýbať sa potravinám, ktoré stimulujú produkciu kyseliny chlorovodíkovej (prepálený tuk, čokoláda, mastné jedlá, šumivé minerálky, víno, pivo, koncentrovaný alkohol, čierna káva, niektoré múčniky)
  • nekonzumovať naraz veľké porcie jedál, radšej jesť menej a častejšie, nejesť aspoň 2 hodiny pred spaním
  • pri nadhmotnosti a obezite znížiť telesnú hmotnosť aspoň o 5-10 kg, aby sa znížil vnútrobrušný tlak na žalúdok

Rýchla pomoc pri pálení záhy (refluxe)

  • nefajčiť
  • na posteli ležať tak, aby boli nohy postele pod hlavou zvýšené o 10 cm, tak sa zabráni refluxu žalúdočného obsahu do pažeráka v horizontálnej polohe
  • nepracovať dlho v predklone, nezdvíhať ťažké predmety, nepoužívať opasky, nevykonávať sústavne sedavú prácu

Diéta pri pálení záhy a refluxe

Liečebná diéta pri pálení záhy (refluxe) je zameraná na minimalizovanie prenikania žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Pri tejto diéte je potrebné dávať si pozor na veľkosť porcií jedál (čím je porcia väčšia, tým väčší je vytváraný tlak v žalúdku, čo môže zhoršiť samotný reflux).

Budete mít zájem:  Hexavakcíny a HPV vakcíny mění intervaly mezi dávkami

Vhodné potraviny pri pálení záhy (refluxe)

  • zeleninový šalát, ktorého základom sú uhorky
  • ovsená kaša
  • zázvor
  • aloe vera
  • banány
  • melón
  • fenikel
  • kuracie mäso
  • ryby
  • zeler
  • petržlen
  • ryža a kuskus
  • surový jablčný ocot s vodou
  • pálenie záhy odstránime zjedením 2 – 3 mandlí

Nevhodné potraviny pri pálení záhy (refluxe)

  • ocot
  • nakladané uhorky
  • biele a červené víno
  • kysnuté pečivo
  • čokoláda
  • kofeínové nápoje
  • nikotín
  • mentol a mäta

Liečba pálenia záhy (reflluxu)

Pri vážnych krvácaniach a rozsiahlych prietržiach bránice je nevyhnutná operácia. Komplikácie refluxu (zúženia a vredy) sa tiež niekedy odstraňujú chirurgickým zákrokom. Tieto operácie sa väčšinou vykonávajú laparoskopicky t.j. cez malé rezy v brušnej stene sa zavedie videokamera a tenké nástroje pomocou ktorých chirurg vykonáva zákrok.

Pálenie záhy (reflux) a lieky

Pri pretrvávajúcich ťažkostiach a zápale sliznice je nevyhnutná pravidelná medikamentózna liečba – antacidá, blokáda tvorby kyseliny chlorovodíkovej.

Aké sú vaše skúsenosti s diétou pri pálení záhy a refluxe? Aká strava a recepty pomáhajú pri pálení záhy vám? Podeľte sa o ne v diskusii pod článkom. Možno tak pomôžete ostatným.Ďakujeme.

Foto: shutterstock.com

Jak poznat pálení žáhy – pyrózu? | BENU.cz

Pyróza je způsobena návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu, za což může uvolněný jícnový svěrač. Tento svěrač by se měl otevírat, jen pokud jde potrava do žaludku. Když se otevírá i v opačném směru, je to nemoc, které se říká reflux. Pálení žáhy se násobí při obezitě, nošení těsného oblečení, kouření, pití alkoholu a v poloze ležmo.

Jak na pálení žáhy (reflux)? Jak se bránit pálivému pocitu v jícnu?

Přípravky, které jsou určeny proti pálení žáhy, působí různými mechanismy: 

Jedním z nich je neutralizace kyselých žaludečních šťáv. Tyto léky se souborně nazývají antacida. Jsou to sloučeniny vápníku, hořčíku a hliníku, které mají zásadité pH.

Vyrábí se ve formě žvýkacích tablet, které bývají i ochucené, nebo tekutých suspenzí, které účinkují okamžitě. Nevýhodou je jejich krátký a někdy nedostatečný účinek, proto jsou vhodné pouze jednou za čas.

 

Součástí některých tablet je i kyselina alginová, která působí proti refluxu. O refluxu mluvíme tehdy, když kyselý obsah žaludku přechází do jícnu a tam poškozuje sliznici. Léky se užívají po jídle, přibližně 1-2 hodiny. V té době je totiž obsah žaludku nejkyselejší. 

Typické léky jsou:

  • Rennie, 
  • Maalox, 
  • Anacid, 
  • anebo Gaviscon. 

Vhodným dočasným řešením se může zdát užívání sody bikarbony, která funguje na stejném principu. Pokud máte ale žaludeční vředy, může spíše uškodit.

Do mechanismu blokování tvorby kyseliny chlorovodíkové patří dva typy léku.

Léky, které blokují histaminové receptory v žaludku, a tím zabraňují tvorbě kyseliny chlorovodíkové jsou vhodnější, pokud cítíte nevolnost, překyselení a pálení žáhy sporadicky.

Jejich účinek nastupuje přibližně po hodině, ale zato působí delší dobu. Nejlépe účinkují, když se užívají nalačno. Do této skupiny patří volně prodejný lék Ranisan a Famosan.

Mnohem účinnější jsou inhibitory protonové pumpy. Jsou také nejvíce používané. Dávkují se ráno – nalačno jedna tableta a účinek trvá celý den.

Tyto léky jsou vhodné na dlouhodobé užívání a předepisují se při žaludečních vředech a nálezu bakterie Helicobacter pylori. Sem patří i volně prodejné léky Helicid, Apo-Ome, Nolpaza a Apo-Panto.

Z přírodních produktů je to především zázvor nebo bramborová šťáva.  

Nezbytná opatření při častém pálení žáhy

  • Vyhýbejte se jídlům, které zhoršují pálení. U každého člověka to může být individuální. Obecně jsou to rajčata, luštěniny nebo mléčné výrobky.
  • Jezte poslední jídlo 4 hodiny před spaním či ulehnutím.
  • Po jídle se nepředklánějte a nenoste těžké věci.
  • Noste volnější kalhoty

Vše pro trávení

Jak zmírnit překyselený žaludek a pálení žáhy

Pálení žáhy dokáže potrápit.
Foto: Profimedia.cz

Hlavní příčinu problémů je nutné hledat ve stravování a pitném režimu. Problémy se často objevují, pokud jíme rychle, hltáme a jídlo pořádně nerozkoušeme. Je dokázáno, že zdravý člověk, který sní oběd za pět minut, zažije během jídla více refluxů, než když stejné jídlo jí půl hodiny.

Reflux je onemocnění, při kterém dochází k návratu části kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu, kde dráždí sliznici. Projevy refluxu: pálení žáhy, bolesti v oblasti žaludku a dolní části jícnu, žaludeční šťávy v ústech, kašel, chraptění, průduškové a plicní komplikace

Rychlá konzumace jídla organismu vůbec neprospívá Zdraví

Překyselení ale mohou podpořit i slazené a perlivé nápoje či špatný pitný režim. Nebo volíme příliš tučné, kořeněné či sladké pokrmy. Svou roli mohou sehrát také některé léky na srdce, dýchání, vysoký krevní tlak a na psychické uvolnění.

Pálení žáhy se může objevit i v těhotenství, když zvětšující se děloha začne tlačit zespoda na žaludek. Vliv však mají i měnící se hladiny hormonů. Snižují totiž sevření jícnového svěrače. Po porodu se tato porucha u naprosté většiny žen upraví – sama a přirozeně.

V první řadě je zapotřebí upravit pitný režim. Je dobré vypít během dne 1,5-2 litry neperlivé, neslazené vody. Právě voda dokáže z těla vyplavit většinu toxinů, takže se podílí na celkové očistě organismu.

Z dlouhodobého hlediska je zapotřebí upravit i jídelníček, zařadit více zeleniny, a naopak vyřadit průmyslově upravované potraviny a tučné maso. Jíst častěji a po menších dávkách.

Doporučuje se také sedět při jídle rovně, před a po jídle necvičit a především 2 až 3 hodiny před spánkem už nekonzumovat žádné potraviny. Zkuste se vyhnout i kávě a alkoholu. Nevhodné je také kouření po jídle, jelikož i to může způsobit reflux.

Co pomáhá při pálení žáhyZdraví

Pomoci mohou i některé bylinky a nálevy z nich. Vhodné jsou takové, které podporují sekreci žaludečních šťáv, uvolňují křeče střev a žaludku a podporují chuť k jídlu. Jedná se např. o heřmánek pravý, mátu peprnou, majoránku zahradní, bazalku pravou, pelyněk pravý, proskurník lékařský, řebříček obecný, sléz maurský či řepík lékařský.

Výborný je také kořen zázvoru, ale s ním se musí zacházet velmi opatrně. Mělo by se jednat o slabý odvar, jelikož silný naopak může pálení žáhy způsobit.

Jakmile nic z výše uvedených rad nepomáhá a problémy se opakují, je zapotřebí navštívit lékaře. Ten na základě vyšetření zjistí, jestli nejde o závažnější reflux, tedy poruchu vyvolanou nedomykavostí svěračů mezi žaludkem a jícnem.

Opakované vážnější epizody totiž mohou poškodit sliznice jícnu nebo dýchacích cest. Podráždí je a naruší přirozené obranné mechanismy na jejich povrchu, poškozené části jsou pak náchylnější k infekcím. Jako důsledek refluxu jícnu se pak častěji vyskytují záněty ústní dutiny, zvýšená kazivost zubů nebo nepříjemný zápach z úst.

Pokud obsah žaludku unikne v noci až do dýchacích cest, projeví se reflux někdy chrapotem, nočním kašlem nebo dušností, případně i dýchacími potížemi podobnými astmatu. Výjimkou nejsou ani opakované záněty hrtanu, plic a další komplikace. Po delší době se někdy mohou objevit i zhoubné nádory v této oblasti.

Co dělat, když vás trápí žaludeční vředy Zdraví

Hlavní zprávy

Nepříjemné pálení žáhy lze vyřešit i bez léků. Pomáhají bylinky i psychika

V období vánočních svátků a Silvestra, kdy si dopřáváme nadměrné množství jídla, navíc často splácáme všechno možné, sladké, tučné, slané, a vše zapíjíme alkoholem, je pálení žáhy častým jevem. Navíc i u lidí, kteří jím běžně netrpí. Přeplněný žaludek tak může celé svátky jen pokazit.

Přečíst článek ›

„Tím, že do žaludku dodáme větší kombinaci nejrůznějších druhů jídel, nestačí náš gastrointestinální trakt, tedy všechny orgány, které se trávení zúčastňují, zareagovat.

Je toho na něj moc a on si tak některé věci prostě schová na později. Ale pak čas mít nebude, protože si zase něco dáme a tak pořád dokola.

To je důvod, proč se cítíme plní, máme pálení žáhy a spoustu dalších potíží,“ vysvětluje výživová poradkyně Magdalena Mikulandová z ABClinic v Praze.

Když vzplane

Pálení žáhy se projevuje palčivým pocitem za hrudní kostí a je spojený se stoupáním žaludečních kyselin z žaludku do jícnu a až do dutiny ústní, tzv. refluxem.

Budete mít zájem:  Pulzující bolest hlavy – co ji způsobuje a jak na ni?

Vzniká přebytkem šťáv v žaludku, které, pokud jich je normální množství, mají za úkol stravu správně rozrušit a připravit ji na další cestu do jiných orgánů.

Tím, že to přeženeme s množstvím jídla nebo nadměrně kořeníme a dopřáváme si přemíru sladkého, žaludeční šťávy se pomnoží a pak vzlínají směrem nahoru. Mohou dokonce poleptat sliznice až do krku.

Přečíst článek ›

Co (ne)jíst? Výživová poradkyně radí udělat si pauzu mezi jídly. Ve dnech nadměrného hodování pak doporučuje pít větší množství čisté vody: „Sladké si nezakazujte, zvláště pokud ho milujete, chuť by vás stejně dohonila. Zkuste fintu, se kterou mlsání přemůžete.

Napijte se vody, než si dáte něco sladkého, trochu se vyplní žaludek a více se do něj nevejde.“ Trávení dopřejte čas, zkuste aspoň dvě hodiny nic nekonzumovat.

Za nejhorší kombinaci Magdalena Mikulandová považuje splácat sladké a tučné dohromady, což se nelíbí žlučníku.

Také pití některých nápojů, například s cukrem a oxidem uhličitým, podporuje nadýmání, nápoje s obsahem kofeinu zase zvyšují množství žaludeční kyseliny, dráždí sliznici a zvedají hladinu stresových hormonů. Také alkohol může mít vliv na tvorbu kyseliny a podráždit již zanícené části sliznice zažívacích cest.

Mátový čaj ne

Mátový čaj, který si ze zvyku dáváme pro lepší trávení, v případě pálení žáhy spíš škodí. To už si raději dopřejte stopičku likéru, jak to dělaly naše prababičky.

„Když už cítíte pálení, cucejte lžíci medu, pijte vodu s citronovou šťávou nebo s jablečným octem, zahřejte se zázvorovým čajem.

Nebo smíchejte kurkumu s medem a k tomu si dopřejte nesolené loupané mandle,“ doporučuje výživová poradkyně.

Přečíst článek ›

Před jídlem povzbuďte tvorbu žaludečních šťáv tím, že sníte hořké potraviny, například olivy, případně se napijte toniku nebo čaje z hořkých bylin. Po jídle žvýkejte kardamom, fenykl nebo kmín.

Pokud vám běžné léky proti pálení žáhy nepřinášejí úlevu, je možné, že máte spíše nedostatek než nadbytek žaludeční kyseliny.

Zkuste proto před jídlem a po jídle vypít pomalu trochu vody se lžičkou jablečného octa nebo si přidejte ocet k masu, rybě, vejcím a sýrovým pokrmům.

Buďte v klidu

Asi jste se již setkali s tím, že si někdo na někom zchladil žáhu. Může to souviset se stresem, kterého například před svátky i během nich může být až moc.

Snažíme se, aby vše „klaplo“, mnohdy nás čekají nepříliš milá setkání, třeba jen z povinnosti, chybí dostatek spánku a pohody, přitom se o svátcích mluví jako o těch, které přinášejí klid a mír.

Stres také narušuje trávení, protože stresové hormony, jako jsou adrenalin a kortizon, snižují přítok krve do trávicího ústrojí a odvádějí ji do svalů. Způsobují rovněž stahy žaludečních stěn, tím se zmenšuje objem žaludku a může se zvyšovat tvorba žaludeční kyseliny.

Při stresu také polkneme s jídlem větší množství vzduchu než obvykle. Pozor na to, snažte se o zklidnění. Dopřejte si pár hodin pro sebe a ponořte se třeba do vany s vonnou esencí, nesnažte se o dokonalost a prožívejte čas svátečního rozjímání. Běžte třeba na procházku a dýchejte zhluboka nosem jiskřivý zimní vzduch.

Jilm plavý proti pálení žáhy

Před jídlem „užívejte“ čaj z jilmu plavého. Tento tzv. kluzký jilm, Ulmus rubra, pochází ze Severní Ameriky a daří se mu ve vlhkých horských oblastech. Čaj, který se připravuje z jeho kůry rozdrcené na prášek, uleví od pálení žáhy a nedovolí kyselinám, aby dráždily jícen. Nemusíte se navíc obávat ho užívat dlouhodobě.

Rozmíchejte 1 čajovou lžičku prášku ve 100 ml teplé vody (nikoliv horké), nechte odstát a pak pijte, jak často potřebujete. Při refluxu, hlavně po jídle, vytvoří čaj z jilmu plavého v žaludku virtuální pokličku a nedovolí kyselinám stoupat. Dopřejte si ho, kdykoliv ucítíte pálení.

Můžete ho užívat i před spaním, čaj sliznice nejenom pokryje, ale také přispívá k jejich hojení.

Pálení žáhy

Pálení žáhy vzniká jako důsledek takzvaného gastroezofageálního refluxu – refluxní choroby jícnu. Kyselina, která má v žaludku za úkol trávit potravu, proniká směrem nahoru do jícnu. Zde dráždí citlivou tkáň jícnu, která není na působení žaludeční kyseliny s pH mezi 1 – 2 připravena. V zásadě se jedná o jakési neúplné a samovolné zvracení.

A právě tento jev vyvolává ten nepříjemný pocit, který označujeme jako pálení žáhy. Jedná se o pálivý až bolestivý pocit za dolním okrajem hrudní kosti.

Dalšími příznaky jsou nadměrné slinění, kdy se organismus snaží zásaditými slinami zneutralizovat kyselé šťávy, pocity cizího tělesa v krku, pocity plnosti, nepříjemné až bolestivé polykání a v krajních případech pronikání žaludečního obsahu až do úst, které je poté spojeno s kyselým pocitem v ústech a zápachem z úst

Pálení žáhy dnes pravidelně obtěžuje 20 – 30% dospělé populace, přičemž až 50% lidí se s pálením žáhy setkává minimálně 1x ročně. Nejčastěji se pálení žáhy objevuje u těhotných žen. Uvádí se, že ve třetím trimestru těhotenství jím trpí až polovina žen. Pokud potíže vymizí po porodu, není potřeba pálení žáhy léčit a je považováno za normální.

Celkově při pálení žáhy platí, že pokud se objevuje zřídka, není potřeba se jím nijak blíže zabývat. Pokud ale reflux nastává opakovaně anebo potíže po několika dnech neustoupí, je důležité nepodceňovat léčbu a vhodné podstoupit odborné vyšetření.

Obvykle potíže s pálením žáhy souvisí se stravou, životním stylem a některými zlozvyky. Nepravidelné stravování, velké porce jídla v nepravidelných intervalech během dne, konzumace sytých jídel navečer.

Potraviny, které obecně vyvolávají pálení žáhy, jsou tučná jídla, smažená a fritovaná jídla, silně kořeněná jídla, kynuté moučníky, silná černá káva, kyselé nápoje jako červené a bílé víno, případně hůře stravitelné potraviny jako jsou luštěniny, cibule, vajíčka natvrdo, zelí nebo čerstvý chléb. Příčinou pálení žáhy může být také alkohol nebo kouření.

Obě tyto látky totiž mohou snižovat napětí dolního jícnového svěrače a tím zpětný reflux žaludečních šťáv podporovat. Dalšími rizikovými faktory jsou nadváha, dlouhodobý stres, případně užívání některých léků.

Prevence pálení žáhy? 

Pokud známe příčiny, na základě kterých refluxní choroba jícnu, resp. pálení žáhy vzniká je prevence jednoduchá – odstranit anebo maximálně omezit rizikové faktory. K tomu, abychom se pálení žáhy vyhnuli, stačí i menší změny v každodenním režimu. Jsou přínosné nejen z hlediska eliminace pálení žáhy, ale i celkově lepšího zdravotního stavu.

Trpíte-li občas pálením žáhy, konzumací nevhodných potravin můžete tyto projevy jen zhoršit. Ne všichni ale reagují na potraviny stejně.

Pokud Vám i občasná konzumace některých jídel dělá nepříjemnosti a pálí vás po nich žáha, raději se jich nadobro zřekněte.S vhodnou stravou jde ruku v ruce i množství potravin, které zkonzumujete během dne.

Sníte-li toho naráz příliš moc, riskujete větší potíže. Ideální je konzumovat menší množství potravy, ovšem několikrát denně a v pravidelných intervalech.

Alkohol zvyšuje kyselost žaludku. Trpíte-li tedy pálením žáhy, měli byste si i občasné popíjení raději dvakrát rozmyslet. Mnohé alkoholové nápoje navíc obsahují různé chemické sloučeniny, které samy o sobě dráždí žaludeční sliznici. Podobné to je i u perlivých nápojů.

Nejezte před spaním. Platí jednoduché pravidlo – když v noci spíte, nebo jen ležíte u televize, z hlediska přijaté potravy nefunguje gravitace rozhodně ve váš prospěch.

Vzniká tak mnohem větší riziko návratu kyselých žaludečních šťáv do jícnu. Pokud trpíte pálením žáhy, doporučují lékaři konzumaci posledního večerního pokrmu i několik hodin před tím, než si jdete lehnout.

Jedině tak bude mít tělo čas přijatou potravu důkladně a v klidu trávit.

Jak pálení žáhy léčit?

V léčbě refluxní choroby jícnu se používají jednak režimová opatření, jednak medikamentózní léčba. Existují též velmi účinná řešení chirurgická. Nemocný s refluxní chorobou jícnu by neměl zdvihat a nosit těžká břemena. V dietě by měl vyloučit nebo maximálně omezit potraviny a nápoje podporující rozvoj nemoci. Na místě je také konzultace s lékařem o spektru užívaných léků.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector