Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!

O zdraví 26. 7. 2021 | Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!Mgr. Alena Vídeňská

Snažíte se jíst zdravě, hýbete se a přitom vás stále trápí nafouklé břicho. Věřte nebo ne, ale „balónové“ břicho řeší skoro každý druhý. Příčin může být skutečně mnoho. Často za ním jsou stravovací chyby, ale i onemocnění. Pojďme se podívat na nejčastější důvody, proč tomu tak je.

Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!Stock Photos: MK photograp55 /Shutterstock.com

Může za nimi stát onemocnění nebo jiné zdravotní problémy, či jen nějaké stravovací chyby. Dlouhodobé nadýmání rozhodně není v pořádku, a pokud se tak děje, zkuste zapátrat po možných spouštěčích. Může jimi být stres, potravinová intolerance, špatná skladba jídelníčku nebo i pasivní styl života.

  • Nafouklé břicho je nejen estetický problém, ale především nás může bolet, píchat, omezovat v různých aktivitách. 

Nedostatek, nebo nadbytek vlákniny

Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!

Naopak velká část jídelníčku je tvořena polotovary, fastfoody nebo potraviny bohatými na cukry.

  • Vláknina je ale pro správné fungování zažívání naprosto nepostradatelná, a pokud ji máme ve stravě nedostatek, vznikají problémy s nadýmáním nebo zácpou.
  • Vláknina se stará především o tom, aby urychlila pohyb stravy ve střevech, a pomáhá tedy s vyprazdňováním.

Naopak i nadbytek vlákniny sebou nese negativní dopad na naše zažívání. Pokud se tedy vyloženě „cpete“ zeleninou, ovocem nebo celozrnnými výrobky, uberte. Platí zde pravidlo „všeho s mírou“.

  • Nejen, že při nadměrné konzumaci vlákniny dochází právě k nadýmání a pocitům balónového břicha, ale její vysoká konzumace blokuje absorbování některých minerálů a živin.

A kolik vlákniny denně je zdravé?

  • Většina odborníků se shoduje na dávce v rozmezí 18 – 35 g denně[1], přičemž množství nad 40 g již může působit nadýmavě.
  • Pro představu můžeme uvést celozrnné pečivo, které ve 100g obsahuje kolem 5g vlákniny, ovesné vločky ca 7g vlákniny, zelenina v průměru 2g vlákniny/100 g.

Nezdravá strava a hltání jídla také nadýmá

Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!Pokud se ve vašem jídelníčku objevují z velké části polotovary a přemíra cukrů, není se čemu divit. Taková strava vašemu bříšku opravdu neprospěje. Složení takových potravin opravdu není žádná sláva, je velmi často plné aditiv, konzervantů, soli, cukru, sladidel a další „chemie“.

  • Mezi takové potraviny můžeme počítat i rajčatové omáčky, balené pečivo, tyčinky a jiné pochutiny, džusy, sladkosti, cereálie, konzervy…atd.
  • Vyhoďte tyto potraviny z jídelníčku a zaměřte se raději na celozrnné pečivo, kvalitní zdroje bílkovin a zeleninu.

Nehltejte – polykáte tak i vzduch

Pokud hltáte, jíte ve stresu a neuděláte si na jídlo dostatek času, máte na následné nafouknuté bříško jistě zaděláno. Při hltání spolykáte i spoustu vzduchu, který ve střevech způsobí nadměrnou produkci plynu a nadýmání.

  • Při hltání své jídlo ani nemáte čas řádně rozžvýkat a tělo tak musí potravu pracně a delší dobu zpracovávat. Při stresu a spěchu sníte i daleko více jídla, jelikož nejste schopni vnímat signál těla, kdy říká, že už máte dost.

Přemíra stresu sama o sobě neprospívá nejen kvalitě našeho života, ale negativně ovlivňuje i naše trávení. Existuje totiž spojitost mezi střevem a mozkem, tudíž veškeré pocity stresu, depresí, úzkostí mohou za problémy se zažíváním.

  • Zkuste si tedy na své jídlo najít dostatek času, jezte vědomě, nerušte se při jídle žádnými stresovými faktory a věnujte se mu naplno, těch pár minut denně, jen požitku z jídla.

Žvýkačky, bublinky, sladidla

Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!

Slazené nápoje jsou často plné sladidel, které jsou pro trávící trakt velkou přítěží.

Sladidla jako xylitol, maltiton, erythritol a další, mohou u citlivějších osob způsobovovat nadýmání nebo dokonce průjem. Pozor si tedy dávejte i na ně.

Správná úprava je klíčem úspěchu

Každý ví, že čerstvé pečivo, luštěniny, některé druhy zeleniny jsou zkrátka nadýmavé. V případě, že je konzumujete často, měl by si váš trávící trakt na takové potraviny časem zvyknout. Zkuste se ale zaměřit na jejich přípravu, která může nadýmavost alespoň zčásti eliminovat.

  • Zeleninu je vhodné připravit v páře, jelikož tepelnou úpravou se stává stravitelnější.
  • Luštěniny je dobré předem namočit alespoň na 12 hodin, poté několikrát propláchnout a vařit s bylinkami, jako je například anýz, majoránkou nebo bazalkou.
  • Všeobecně méně nadýmavé luštěniny jsou hrách, červená čočka a cizrna, poté fazole adzuki a mungo.
  • Vhodnější je konzumace naklíčených luštěnin, které jsou ještě lépe stravitelné a obsahují navíc spoustu minerálů a vitamínů.
  • Čerstvé pečivo nekonzumujte teplé.

Pokud je za nadýmáním onemocnění

Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!Potravinové alergie nebo citlivost na nějakou potravinu jsou častou příčinou nafouklého břicha. Pokud máte pocit, že vám některá potravina nedělá dobře, zkuste ji na chvíli vyřadit z jídelníčku a uvidíte, zda se problémy nezlepší. Poraďte se se svým lékařem a případně si nechte udělat testy, které intolerance a citlivosti na dané potraviny odhalí.

Nadměrné užívání léků a antibiotik mohou být neblahý vliv na náš střevní mikrobiom. Užívejte tedy probiotika, nejlépe formou zakysaných mléčných výrobků nebo fermentované zeleniny.

  • V případě, že máte pocity nafouklého břicha i po tom, co jste vysadili některé potraviny z jídelníčku, snažíte se jíst zdravě, máte dostatek pohybu, může za vašimi obtížemi stát závažné onemocnění trávícího traktu. Raději tedy neváhejte a požádejte svého lékaře o vyšetření

[1] Zdroj: „Tak co mám jíst“ , Petr Fořt, nakladatelství Grada

Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!

Mohlo by vás také zajímat: Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku! Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku! Další článek

15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady

O nadýmání se nahlas moc nemluví. Nafouklé břicho, plynatost, říhání a jiné projevy však mohou znamenat závažnější problém, než se na první pohled zdá.

Jak se nadýmání vyhnout? Zjistěte nejdříve příčinu

Nadýmání se objevuje z mnoha příčin. Může to být nevhodná strava pro vaše zažívání, nezdravý způsob konzumace či intolerance některých potravin.

Jakmile přijdete na to, co vaše problémy způsobuje, můžete je začít účinně řešit.

Pravděpodobně jde o intoleranci mléčného cukru – laktózy. V takovém případě je funkce enzymu laktázy, který mléčný cukr štěpí, nedostatečná. Omezte mléčné výrobky na ty zakysané, kde je laktóza již částečně rozštěpena. Navíc obsahují probiotika – hodné bakterie pro správné fungování a zdraví střevní mikroflóry.

TIP: Vyzkoušejte doplňky stravy s probiotiky. Postarají se o osídlení střev přátelskými bakteriemi. Zažívání se tak zklidní.

Nadýmavé potraviny

Některé snášíme lépe, některé hůře. Někdo danou potravinu nesnáší vůbec a musí ji z jídelníčku vyřadit. Na druhou stranu platí, že pokud budete lehce nadýmavé potraviny zařazovat do jídelníčku častěji, vaše zažívání si na jejich trávení zvykne.

Jedná se například o:

  • Brokolici
  • Kapustu
  • Většinu druhů luštěnin
  • Technologicky zpracované potraviny s nadmírou soli a žádnou vlákninou

TIP: Nadýmání a bolesti břicha může způsobovat i alergie na lepek neboli celiakie. Jde o alergii na bílkovinu obsaženou v zrnech pšenice, žita, ječmene nebo ovsa.

Zeleninu, která vám nedělá dobře, zkuste tepelně zpracovat. Luštěniny nechte déle namáčet a několikrát přitom vyměňte vodu. Nevařte je samotné. Přidejte bylinky, například:

  • Tymián
  • Saturejku
  • Bazalku
  • Koriandr
  • Majoránku

Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!

TIP: Existují i méně nadýmavé druhy luštěnin. Například červená čočka, fazole adzuki, cizrna či naklíčené luštěniny.

15 potravin, které zabraňují nadýmání

  • Kysané mléčné výrobky
  • Jablka
  • Banány
  • Ořechy
  • Celozrnné obiloviny (pokud nemáte intoleranci či alergii na lepek)
  • Okurky
  • Brambory
  • Rajčata
  • Červená řepa
  • Zázvor
  • Máta
  • Tymián
  • Kmín
  • Oregano
  • Anýz

Babské rady proti nadýmání aneb žvýkej každé sousto aspoň 50×

Na nadýmání může mít vliv i to, jakým způsobem jídlo konzumujete. Už naše babičky říkaly:

  1. Nikdy nejez ve spěchu.
  2. Nepolykej sousto, dokud ho pořádně nerozžvýkáš.
  3. U jídla nikdy nemluv (nadýcháš se zbytečného vzduchu).
  4. Nezapíjej jídlo nápojem s bublinkami.

Opravdu to nejsou jen malicherné výtky z plezíru: Je důležité si na jídlo udělat čas, pořádně ho rozžvýkat, mluvit při tom co nejmíň a zapíjet obyčejnou vodou či bylinným čajem.

TIP: Inspirujte se našimi vzorovými jídelníčky proti nadýmání:

  • Jídelníček proti nadýmání I.
  • Jídelníček proti nadýmání II.

Závěrem: 4 „S“ proti nadmutému břichu:

  1. Správný výběr potravin – věnujte pozornost svému zažívání a zjistěte, co mu vadí.
  2. Stolování v klidu – bez stresu a mluvení.
  3. Střevní mikroflóra – hýčkejte si hodné břišní bakterie, ochrání vás od zažívacích problémů, civilizačních nemocí a dokonce i stresu.

  4. Sezónní a vyvážený jídelníček – potraviny, které právě dozrávají, naše tělo také lépe tráví. Nezapomeňte na pestrost stravy a dostatek všech živin – včetně veledůležité vlákniny.

S těmito tipy se problémů s nadýmáním brzy zbavíte, uvidíte. Pokud ne, obraťte se na výživového poradce.

Existují vyšetření, která prokazatelně zjistí, které potraviny vašemu tělu nesvědčí.

Nadýmání

„Od té doby, co jím jinak, mám věčně nafouklé břicho, “ říkají někteří z vás. Proč se to děje? Proč někdo nemůže luštěniny, jiný zeleninu a jak z toho ven?

Někdo má a někdo nemáJak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!

Nadýmání, škrundání břicha a větry trápí někoho větší část života. A když pak začne jíst jinak, najednou to pomine. Takovým šťastlivcům pak jako zázakem zmizí břicho, které jinak nešlo vysportovat, přestane to v nich žbluňkat a vůbec hlasitě pracovat během trávení, zbaví se plynatosti, je jim fajn.

Někomu se ale po přechodu na náš jídelníček naopak střeva rozjedou a začnou pracovat hlasitě nebo se objeví nadýmání, které dotyčného doposud vůbec netrápilo. A vy se pak vyděšeně ptáte, co se děje, jestli tedy máte jíst nezdravě, vynechat luštěniny či zeleninu, protože po „normálním“ jídle to nemáte.

Budete mít zájem:  Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Proč se to děje a jak je to správně

Odpověď je poměrně jednoduchá. Nadýmání ani hlasité škrundání v břiše by nás obtěžovat nemělo. Vůbec. To je standard. Pokud jste na to až do změny jídelníčku netrpěli a teď to začalo, pak je to tím, že se střevo probudilo k životu. Je to v zásadě dobrá zpráva, protože to znamená, že se střeva dala do pohybu a začala se čistit.

Chápeme, že vás to může obtěžovat, ale je třeba vytrvat. Konvenční strava naše střeva doslova ochromuje. Zahleňují se takřka vším, co běžně člověk jí.

Typickým zdrojem hlenu ve střevech je bílá mouka (tedy všechno běžné pečivo, jíška v polévce, zahuštěné omáčky, sladkosti), mléčné výrobky, cukr ve všech podobách, nadbytek ovoce nebo třeba černý čaj (o tom se všeobecně ví, že „staví“, tedy zastavuje práci střev).

To všechno jsme obvykle konzumovali dlouhá léta. A tak nám ve střevech dlouhá léta vznikalo  prostředí, které nadýmání a kvašení podporuje. Proto trpíme, když do břicha pošleme luštěniny, některé druhy zeleniny či celozrnné pečivo.

Jak z toho ven

Pomalu ale vytrvale zařazujte do jídelníčku obiloviny, luštěniny a tepelně upravenou zeleninu. Hodně kousejte, čím více a déle, tím lépe. Nemocní s rakovinou jsou ochotni kousat i stokrát jedno sousto. Avelmi to pomáhá.

Cílem pro nás všechny je vytvořit v ústech kašičku, pěkně prosliněnou, pak teprve polykat. Trávení půjde mnohem snáz. Nehltejte, jezte v klidu, užívejte si každé sousto. Přečtěte si, jak vařit luštěniny, aby se nadýmání eliminovalo, a které luštěniny neobsahují puriny, tedy ony látky, které nás pak trápí. A vydržte.

Dříve či později se střeva pročistí a začnou pracovat jak mají.

Jak dlouho to bude trvat

Tak to je otázka, na kterou neznáme přesnou odpověď. U někoho je to otázka pár dnů, u někoho týdnů, u někoho měsíců.

 Záleží, jak dlouho jste si tělo huntovali běžnou stravou a jak se s tím vypořádalo.

Hodně poškozená střeva se mohou u někoho léčit i dva tři roky a během nich může postižený občas trpět na nadýmání navzdory dokonalému jídleníčku. To může znít děsivě, ale věřte, že to stojí za to.

Co za to

Vydržet ale stojí za to.  Čisté zdravé střevo rovná se základ zdraví. Ve střevě v podstatě vzniká imunita. Právě zanesená nefunkční střeva stojí za většinou alergií a ekzémů. Potíží, která nám nefunkční střeva způsobují je tolik, že by to vydalo na knížku. Proto to stojí za to přečkat případné potíže.

Pak totiž za odměnu dostaneme nejen příjemný pocit po jídle (respektive žádný pocit, protože o trávení ani nebudete vědět) a na toaletě, ale hlavně příval energie, radost ze života, lepší spaní, krásnou pleť a mnoho dalších užitků. Vaše tělo se prostě uzdraví. Aby se tak stalo, potřebujeme mu pravidelně dodávat luštěniny, obiloviny a zeleninu.

Navzdory dočasným potížím.

Trápí vás nadýmání? Víme, které potraviny vám škodí

Nadýmání není nemoc, ale může být jedním z příznaků některých onemocnění. Nejčastěji se břicho vzedme kvůli nadměrnému nahromadění plynu, které obvykle doprovází nepříjemný pocit plnosti, časté říhání a únik plynů. Někdy může být nadýmání i bolestivé a doprovázené pocitem na zvracení. Příčin může být mnoho.

Jak uvedl lékař a předseda Lékařsko-vědecké rady Světa zdraví Ondřej Nývlt, za nadýmáním může být například polykání vzduchu při jídle (proto je vždycky dobré jíst pomalu a při žvýkání mít zavřená ústa), špatně padnoucí zubní protéza, pití brčkem, kouření, ale i stres.

„Mezi nejčastější důvody patří střevní dysmikrobie (nedostatek přátelských probiotických bakterií a převaha bakterií hnilobných). Nadýmání a plynatost ve vyšší míře mohou však také ukazovat na onemocnění žaludku, intoleranci laktózy nebo lepku nebo syndrom dráždivého tračníku, proto je při dlouhodobějších potížích vhodné navštívit lékaře,“ upozornil doktor Nývlt.

Vypočítejte si plodné dny, datum porodu nebo svůj body mass index

Doktorka Cynthia Sassová, specialistka na výživu, uklidňuje, že mít neustále perfektně ploché břicho není normální. Nafouknuté břicho také nemusí nutně znamenat, že se stravujete špatně.

Doktor Nývlt zase zdůrazňuje, že není nutné vyřadit z jídelníčku všechny nadýmavé potraviny. „Záleží na příčinách nadýmání.

Pokud je důsledkem konkrétní potravinová alergie (například na laktózu), je určitě nutné se těmto spouštěčům vyhýbat.

Jestliže není příčinou alergie nebo nesnášenlivost konkrétní potraviny, není důvod se jí vyhýbat. Jen je potřeba ji upravit tak, aby byla šetrná k zažívání.“

Rozhodně však stojí za to identifikovat viníky nadmutého břicha a nepříjemnému nadýmání tak předcházet.

Potraviny, které nejvíce nadýmají

Brokolice, zelí, kapustaTato brukvovitá zelenina obsahuje rafinózu, což je trisacharid, který je tráven bakteriemi v tlustém střevě, jež produkují plyn. To má za následek nafouknutí břicha a nepříjemné pocity plnosti. Doktorka Sassová však nedoporučuje tuto zdravou zeleninu vyškrtnout z jídelníčku, naopak radí její konzumaci zvýšit.

“Pravidelná konzumace výživných a na vlákninu bohatých potravin vede k silnějšímu a zdravějšímu zažívacímu systému, který je méně náchylný k nafouknutí,“ vysvětlila Sassová, která dále radí hlídat si velikost porcí a pokud zjistíte, že syrovou kapustu opravdu nemůžete bez problémů strávit, uvařte ji v páře.

Vaření jakékoli zeleniny podle doktorky Sassové změkčuje vlákninu a zmenšuje porce, jelikož se vyvaří určité množství vody, takže potravina pak zabere méně místa v zažívacím traktu. Vaření zeleniny sice nezabrání nadýmání úplně, ale učiní zeleninu stravitelnější.

LuštěninyLuštěniny jako čočka, fazole, sojové boby či hrách si s nadýmáním a plynatostí spojí většina z nás. Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, ale také obsahují cukr a vlákninu, které náš organismus nedokáže strávit. Když se luštěnina dostane do střeva, střevní bakterie se jí začnou krmit a produkují plyny, které vedou k nadýmání.

  • Doktorka Sassová proto doporučuje kombinovat luštěniny se snadno stravitelnými celozrnnými potraviny jako jsou rýže nebo quinoa a tělo si na luštěniny časem zvykne.
  • “Pokud jíte ovoce, zeleninu, ořechy, celozrnné potraviny a fazole často, nebudou vás tolik obtěžovat, jako kdybyste je jedli jen sporadicky,“ tvrdí výživová poradkyně.
  • Doktor Nývlt radí luštěniny vždy dostatečně namočit, alespoň na 6 hodin podle velikosti a typu luštěnin.

„Poté vodu slijte, luštěniny propláchněte a zalijte znovu čistou vodou. Luštěniny můžete vařit v tlakovém hrnci.

Jakmile dosáhnou bodu varu, buď je zceďte a vyměňte vodu v hrnci za studenou, nebo dolijte k horké vodě studenou a to opakujte několikrát – vždy, jakmile začne voda vřít.

Nakonec přidejte majoránku, saturejku, bazalku, tymián, koriandr nebo anýz, velmi vhodné je přidat i kousek řasy (kombu, wakame),“ doporučuje Nývlt a dodává, že některé luštěniny nadýmají méně, například fazole adzuki, cizrna nebo červená čočka a hrách bez slupky.

Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!

Nadýmání podle Nývlta vůbec nezpůsobují naklíčené luštěniny (cizrna, fazole mungo a další), které jsou k dostání běžně ve větších obchodech, nebo si je můžete naklíčit doma. K nadýmavým potravinám doporučuje přidávat kmín, fenykl, kopr nebo čerstvou petrželku.

Mléčné výrobkyCítíte nepříjemné nafouknutí a pocity plnosti po konzumaci sýra nebo ranní misce cereálií s mlékem? Pak to může znamenat, že trpíte nesnášenlivostí laktózy.

Vaše tělo tak nedokáže trávit laktózu, cukr, který se přirozeně vyskytuje v živočišném mléce. Laktóza se ve střevech musí rozštěpit pomocí enzymu laktázy, ale pokud trpíte nesnášenlivostí na laktózu, buď se vám laktáza nevytváří vůbec, nebo jen velmi málo.

Nestrávená laktóza pak zůstává ve střevech a způsobí břišní potíže, nadýmání a průjem.

„Pokud nadýmání způsobují mléčné výrobky, zkuste je omezit jen na ty kysané, které obsahují méně mléčného cukru (laktózy), například kefíry a kvalitní jogurty,“ radí lékař Nývlt.

JablkaJablko denně vás sice může zachránit před doktorem, ale nezabrání nadýmání. Jablka jsou bohatá na vlákninu, ale rovněž obsahují fruktózu a sorbitol – cukry obsažené v ovoci, které mnoho lidí nesnese. Výsledkem pojídání jablek je tak často plynatost a nadýmání. Nicméně jablka jsou velmi zdravou svačinou plnou vitaminů, takže se jich určitě nevzdávejte úplně.

“Konzumace jablek byla spojena se snížením rizika srdečních onemocnění a dýchacích problémů, včetně astmatu, bronchitidy a dušnosti,“ říká Sassová, která doporučuje nekonzumovat jablka, ale také hrušky, broskve nebo švestky ve velkém množství a raději je jíst mimo hlavní jídla.

Slané pokrmyNadýmání může být rovněž způsobeno zadržováním vody, které může vyvolat konzumace potravin s vysokým obsahem sodíku. Nicméně vyhnout se sodíku neznamená jen vyhnout se slánce. Sodík se totiž nachází ve většině zpracovaných a balených potravin jako jsou polévky, chléb a další slané pokrmy.

Doktorka Cynthia Sassová doporučuje po slaných pokrmech zvýšit pitný režim, abyste se nadbytečné soli v těle zbavili.

Jak se zbavit nadýmání

Nejčastější viníky nadýmání už znáte, jaké potraviny však konzumovat, abychom se nadýmání zbavili?

OkurkyŽenám je dobře známý kosmetický trik, při kterém na opuchlé oči přikládají plátky okurek. Podle specialistky na výživu Sassové budou mít okurky podobný efekt i na vaše nadmuté břicho. Působí totiž detoxikačně, snižují otoky nohou a rukou a fungují jako přírodní diuretikum, takže pomáhají zbavit se nadmutého břicha způsobeného zadržováním vody.

Budete mít zájem:  Mezinárodní Klasifikace Funkčních Schopností Disability A Zdraví Mkf?

PapájaEnzym obsažený v tomto tropickém ovoci, který se nazývá papain, pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje tak trávení. „Papája obsahuje také dostatek vlákniny, která podporuje zdravou funkci zažívacího systému. Je výbornou svačinkou sama o sobě, skvěle také chutná rozmixovaná do lahodného nápoje smoothie,“ poradila specialistka na výživu Cynthia Sassová.

Doktor Ondřej Nývlt zase doporučuje jako prevenci proti plynatosti a křečím v břiše například mátový nebo fenyklový čaj. Dále k úpravě zažívání pomáhá zázvor, skořice, kmín, koriandr, semínka fenyklu, med (stačí ho lžíce denně), „zelené“ nápoje (z okurky, špenátu, spiruliny a dalších) a drcené lněné semínko.

Mimo použití bylinek je skvělou prevencí a pomocí proti plynatosti užívání probiotik (ať už v kysaných výrobcích nebo ve formě doplňku stravy) a vlákniny, která urychluje pohyb ve střevech.

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Nejčastější příčinou plynatosti je konzumace nevhodné kombinace potravin nebo nadýmavých potravin. Mějte však na paměti, že nadýmání nemusí být vždy způsobené potravinami, ale ovlivňuje ho další řada faktorů.

Například to, jestli jíme ve spěchu, hltáme a potravu v ústech nedostatečně rozmělňujeme, zda jsme ve stresu, ale třeba i kouření.

Dále může být způsobeno i potravinovou alergií, například na lepek či nesnášenlivostí laktózy.

Při nadýmání se naše břicho vzedme kvůli velkému nahromadění plynu, což doprovází až nepříjemný pocit plnosti, časté říhání i únik plynů. Nadýmání může být až bolestivé a doprovázené pocitem zvracení.

Nadýmání není samo o sobě nemoc, ale může být na druhou stranu jedním z příznaků nemoci. Může ukazovat na onemocnění žaludku, syndrom dráždivého tračníku apod.

Při dlouhodobých problémech je vhodné navštívit lékaře.

Mít občas nadmuté břicho je však naprosto normální a není to jasná známka toho, že máte špatnou životosprávu. Důležité je zjistit příčiny nadýmání, pokud je to konkrétní potravinová alergie, je vhodné se takzvaným spouštěčům vyhýbat.

Dobré je určitě znát potraviny, které vás mohou nejvíce nadýmat. Pokud můžeme vyloučit potravinovou alergii, tak potom je potřeba se zaměřit na potraviny, které mají nadýmavé účinky, a předcházet tomu.

Mezi „viníky“, kteří nejvíce nadýmají, patří:

Neznamená to, že je z jídelníčku vyloučíme. Naopak při pravidelné konzumaci si trávicí trakt zvykne a bude tyto potraviny lépe snášet. Pravidelná konzumace výživných a na vlákninu bohatých potravin by určitě neměla zmizet z jídelníčku. Proč nás nadýmají? Brukvovitá zelenina totiž obsahuje rafinózu – trisacharid, který tráví v tlustém střevě bakterie produkující plyny.

Jak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!
Autor: Depositphotos.com

U nadýmavých, ale zdravých potravin je vhodné začínat s menšími porcemi a postupně je zvětšovat

Je zejména potřeba hlídat si porce, začít nejdříve s menším množstvím, a hlavně tepelně upravovat vařením ve vodě či v páře. Tím se zlepší stravitelnost, třeba právě syrové kapusty. Ani vaření zeleniny vás však nadýmání po její konzumaci nezbaví stoprocentně.

Luštěniny

U luštěnin, jako jsou fazole, čočka, hrách či sójové boby, je to podobné jako u nadýmavé zeleniny.

Pokud je tedy tělo bude přijímat pravidelně v menších porcích, tak se nadýmání nebude tak projevovat.

Jsou bohatým zdrojem bílkovin, ale rovněž v sobě mají sacharidy a vlákninu, které naše tělo nedokáže strávit. Střevní bakterie se začnou krmit sacharidy a při tom produkují plyny vedoucí k nadýmání.

Co přidat do luštěnin:

  • saturejka,
  • řasa kombu,
  • majoránka,
  • petrželka,
  • fenykl,
  • anýz,
  • máta,
  • zázvor.

Více v článku Luštěniny a bez nadýmání.

U luštěnin je důležitá úprava, jako namáčení, ideálně přes noc, pokud je chceme druhý den vařit (minimálně šest hodin).

Už při namáčení je dobré alespoň jednou vodu slít a propláchnout vodou čistou, tím se sníží množství antinutričních látek, které se uvolňují do vody a zvyšují právě riziko nadýmání.

Při vaření pak sbíráme pěnu, která se uvolňuje, protože taktéž obsahuje zmíněné antinutriční látky, které špatně trávíme. Dále při vaření můžeme použít i bylinky, jako například anýz, majoránku či bazalku.

Všeobecně méně nadýmavé luštěniny jsou ty loupané, volíme nejlépe hrách, červenou čočku a cizrnu. Z fazolí je nejlépe stravitelná adzuki a mungo. Velmi vhodné je používat luštěniny naklíčené (mungo, čočka, cizrna), které nenadýmají vůbec, a navíc obsahují více vitamínů a živých enzymů, pro naše zdraví velmi přínosných.

Mléčné výrobky

Pocit plynatosti může být spojen i s konzumací sýrů či cereálií s mlékem ke snídani. V tomto případě můžete trpět nesnášenlivostí laktózy.

Nedokážete trávit cukr, který se vyskytuje přirozeně v živočišném mléce. Nestrávená laktóza zůstává ve vašich střevech a způsobuje potíže.

Zkuste v tomto případě kysané výrobky, jako je kefír či kvalitní jogurt s menším obsahem mléčného cukru, tedy laktózy, nebo se jim vyhnout úplně.

Jablka, cukr i sůl

Nafouklé břicho může způsobit také například konzumace jablek (obsahují fruktózu a sorbitol – cukry, které ne všichni lidé snesou). Dále potraviny, které obsahují rafinovaný (bílý) cukr. Ale také ty s větším množstvím soli, při jejichž konzumaci začne tělo navíc zadržovat vodu. Vhodné je zvýšit pitný režim, a zbavit se tak nadbytečné soli v těle.

Co pomůže? Potraviny proti nadýmání a prevence

V případě potíží (či preventivně) můžete zkusit do svého jídelníčku zařadit potraviny, které nás nadýmání zbaví.

Doporučuje se zařazovat hlavně zeleninu a ovoce bohaté na vodu, jako například okurka (působí detoxikačně, funguje jako přírodní diuretikum a pomáhá nám zbavit se nadmutého břicha z důvodu zadržování vody), meloun a jižní ovoce, například papáju (enzym v tropickém ovoci pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a tím usnadňuje trávení), ananas, citrusy.

Při přípravě jídla je dobré hojně používat bylinky, jako je tymián, fenykl, majoránka, bazalka, anýz, kopr. Pokud už vás trápí nadmuté břicho, uvařte si čaj z heřmánku nebo anýzu.

Zhubnout břicho za 3 dny? Zkuste těchto 10 potravin

„Já se ve vodě utonutí nebojím. Vždy mám s sebou pneumatiku.“ Našli jste se v tomto úsměvném a zároveň smutném výroku? Nuže, do léta se pneumatiky kolem pasu už asi úplně nezbavíte, ale dokážete ji výrazně zmenšit. A to i bez toho, aby vám v žaludku hrál orchestr a v noci se vám zdálo o větrníku a řízku. Budete jíst a budete štíhlejší.

Zhubnout břicho vám pomůže jídlo

Nejdůležitější stránkou při hubnutí je jednoznačně obsah vašeho talíře. Podívejte se do své chladničky kritickým okem a zbavte se všech potravin, které by vás na cestě za vysněnou postavou mohly lákat.

Nenechávejte to na zítra, udělejte to hned. Co se dá, zamrazte, co se nedá, rozdejte. Bez milosti se zbavte všech nástrah a lákadel.

Všechna lákadla, kterým neodoláte, ty si ponesete s sebou v pase, bocích, stehnech.

Nafouknuté břicho vyřeší vláknina

Určitě víte, že se máte vyhnout nejen sladkostem, chutným koláčům ale i slazeným nápojům. Pokud konzumujete hodně rafinovaného cukru, játra zaplavíte fruktózou a ta je nucena přeměnit ji na tuk. Zaměřte se na ovoce, které obsahuje mnoho vitamínů a vlákninu. Ta se postará o pocit nasycení, který déle vydrží a také o pravidelné vylučování. To je nutné, jinak máte břicho zbytečně nafouknuté.

Kromě cukru se ve dnech pro vaše ploché bříško vyhněte i mouce, když už, tak sáhněte po celozrnných výrobcích.

Na cestě za dokonalým bříškem nezapomínejte na dostatečný příjem bílkovin. Kromě toho, že vás zasytí, vám dodají potřebnou energii, abyste zvládli i nezbytnou fyzickou námahu v podobě cvičení. Naservírujte si libové maso, ryby, vejce, sýry, mléčné výrobky a klidně i proteinový nápoj.

Smoothie nastartuje vaše hubnutí

Jeden den bez jídla vám prospěje. Nejezte, ale pijte! V jedné sklenici smoothie do sebe dostanete celodenní dávku ovoce a zeleniny. A takových sklenic můžete vypít, kolik se vám zachce. Zkombinujte, co máte rádi, příliš husté smoothie nařeďte vodou. Pokud nestíháte, připravte si zásobu na celý den, nejlépe však smoothie chutná čerstvé.

Nastartujte den se zeleným smoothie s řapíkatým celerem.

Jídlo pro ploché břicho

Jídlo pro ploché bříško vybírejte z nabídky ovoce a zeleniny, jako přílohu volte celozrnnou rýži, quinoou nebo kuskus, případně vločky. Při neodolatelné chuti na sladké místo pšeničné mouky do koláčů použijte alternativní celozrnnou, špaldovou či mandlovou a cukr nahraďte medem. Nebo sáhněte po sušeném ovoci.

K plochému bříško vám dopomohou:

Avokádo – obsahuje draslík, kyselinu listovou, vitamin K, vlákninu ale hlavně nenasycené mastné kyseliny, které prospívají nejen vašemu bříšku, ale i cévám. Je téměř bez chuti a proto jej můžete použít ve slaných i sladkých jídlech. Na oběd si připravte batátová hranolky s avokádovým dipem.

Meruňky a broskve – obě jsou sladké a působí mírně projímavě, takže si dokáží poradit i se slabší zácpou. Nechte si broskve a meruňky dovézt až domů. 

Banány – jsou sladké, takže je to ideální volba místo dezertu po obědě. Banány vás zasytí, zaženou chuť na sladkosti a pomohou tělu odvodnit se. Banánové smoothie s chia semínky vás nabije energii na celý den. 

Fenykl – není stálicí v našich jídelníčcích, ale nebojte se ho. Má jemnou chuť, můžete ho vařit nebo jíst syrový. Fenykl podporuje trávení a zmírňuje nadýmání. Seznamte se s ním například v mrkvovo – fenyklové polévce. 

Budete mít zájem:  Jak na opar na rtu? Jak se ho zbavit a jak na prevenci?

Ořechy – zachrání vás před velkým hladem. Hrst ořechů na svačinu vám pomůže vydržet do dalšího jídla. Ideální jsou mandle, pro rozmanitost chutí volte ořechové směsi.

Okurky – pouze čtyři procenta okurky tvoří něco jiného ​​než voda. A to je převážně vláknina. Proto je jezte v jakékoliv úpravě a v jakémkoliv množství. Dokonce i voda s nakrájenými okurkami chutná lépe. V horkých dnech vás osvěží pravé řecké tzatziki. 

Čočka – plná proteinů a železa se postará o to, aby vás hlad netrápil ještě hodiny po její konzumaci. Pokud vás nafukuje, zkombinujte ji s fenyklem nebo okurkami a při vaření do ní přidejte špetku jedlé sody.

Tip: Ochutnejte červenou čočku, například spolu s filetem z pražmy modravé. Její jemná chuť vás příjemně překvapí.

Jogurt – bifido kultury v jogurtu pomáhají udržet zdravou mikroflóru ve střevech a tím se podílejí na jejich fungování. Díky tomu je vylučování pravidelné, nafukování minimální a bříško není zbytečně zvětšené. Bílý jogurt je dobrá večeře.

Ryby – jsou lehce stravitelné, takže zbytečně nezatíží váš trávicí trakt. Smažených rybám se vyhněte, na inspiraci si zajděte mezi naše recepty na Hello Tesco.

Tuk z břicha odplavte

K menšímu bříšku významně přispívá i pitný režim. Vyhněte se syceným a slazeným nápojům a popíjejte čistou vodu, ochucenou okurkami, zázvorem, bylinkami nebo pijte zelený čaj. Nezapomeňte, že káva odvodňuje, takže po každém šálku vypijte sklenici vody.

Bylinný čaj – mátový povzbudí, meduňkový uklidní, kmínový podpoří trávení a levandulový spánek.

Zázvor – zažene rýmu, zmírní chřipku a nastartuje trávení. Jen to s ním nepřežeňte, nebo prožene on vás.

Zelený čaj – pijte místo kávy. Pět šálků zeleného čaje denně nabudí metabolismus a kila budou ubývat rychleji.

Cviky na ploché břichoJak na nafouklé břicho a nadýmání? Zkuste čaje i úpravu jídelníčku!

Strava je jednou částí cesty k plochému bříšku. Druhou částí je cvičení. Expertka na hubnutí Tina Zlatoš Turnerová k hubnutí do plavek říká: „Pokud už nestihnete víc, vsaďte na břišní svaly.“ 

S cviky typu „sed – leh“ si nevystačíte, mnohem větší efekt má plank. Cvik, který zpevní celé tělo. Nebo zkuste něco akčnějšího, například 10 minutové cvičení na doma, které zvládnou začátečnice a ani pokročilé si nebudou stěžovat.

Zdroj: healthline.com, fitness.peknetelo.eu, hnonline.sk

Jídla, která pomáhají při nadýmání

Nadýmání se projevuje nejčastěji obřím břichem a je nejčastěji způsobeno potravinami. Obecně se dá říct, které potraviny způsobují více plynatosti. „Ale každý jsme jiný a to, co někomu nesedne, může jiný trávit zcela bez obtíží,“ říká výživová specialistka Jessica Cordingová.

Zadržování vody je zase nejčastěji způsobeno dehydratací, hormonálními změnami během cyklu, může za ním stát i nadměrná konzumace příliš slaných potravin.

Dobrá zpráva je, že si od obou potíží můžete pomoci zcela běžným jídlem. Které to je?

Jogurt

Probiotika jsou důležitou součástí trávení. Dodejte jich tělu co možná nejvíce a uvidíte, jak se vaše plynatost zlepší.

Cordingová doporučuje skyr nebo řecké jogurty – ale pozor: Zaměřte se na ty, které mají více bílkovin a méně tuku. „Dejte si je s čerstvým ovocem, třeba s grepem nebo borůvkami,“ popisuje ideální svačinu.

A pokud vám laktóza nedělá dobře, zkuste kefír, který je navíc bohatší i na probiotika.

Zázvor

Jedno z tradičních koření, které se používá na trávicí obtíže, je zázvor. Obsahuje enzymy, které pomáhají tělu trávit bílkoviny, má zklidňující a protizánětlivé účinky na střeva. Proti nadýmání si tedy uvařte jemný zázvorový čaj, nedoslazujte ho ani cukrem, ani medem a popíjejte klidně celý den.

Kyselá okurka

Kyselá okurka je účinný lék na trávení. Kvašené okurky dokáží minimalizovat špatné střevní bakterie, zmírňují nadýmání a plynatost, ale i průjem či zácpu.

Fenykl

Účinky fenyklu dobře znají kojící matky, které pijí čaj po litrech, aby jejich děti netrápily koliky. V Indii slouží semena fenyklu jako digestiv po jídle.

Semena rozdrcená mezi zuby totiž uvolňují sloučeninu terpenoid Atheol, která zvyšuje pohyblivost střev a zabraňuje žaludečním křečím.

Ať ve formě semen nebo čaje, fenykl pomáhá proti plynatosti a nadýmání, průjmu, a protože semena obsahují velké množství vlákniny, tak také proti zácpě.

Heřmánkový čaj

A pokud se podíváme do tradiční domácí lékárny, na bolavé břicho tu byl vždycky heřmánkový čaj. Bylinka má sedativní účinky, které zklidňují trávicí trakt, čímž pomáhá proti bolestem, křečím, nevolnosti i zvracení. Připravte si neslazený heřmánkový čaj, nechte jej 10 minut louhovat a vlažný popíjejte po doušcích.

Salátová okurka

Může to znít zvláštně, ale pokud váš organizmus zadržuje vodu, může být příčinou dehydratace. Pokud zkrátka tělo necháváte žíznit, začne se připravovat na horší časy tím, že veškerou dostupnou vodu v těle zadrží.

A to je příčinou otoků. V první řadě tedy dostatečně pijte. Okurka obsahuje velké množství vody a pomůže vám udržet správně hydratovaný celý organizmus.

Navíc působí jako mírné diuretikum, což napomůže zase vyloučení té nežádoucí vody z těla pryč.

Kiwi

Také kiwi podporuje správnou činnost trávicí soustavy. Obsahuje navíc vlákninu, má vysoký obsah vitamínu C, má nízký podíl sacharidů, takže je vhodné i pro diabetiky – dost na to, aby si ho člověk oblíbil, že?

Autor: Pavla Skurovcová

Trápí vás nadýmání? Zkuste bylinky a svižnou procházku | Žena.cz

Nadýmání se nám obvykle pojí s luštěninami nebo kapustou. Potraviny ale nejsou jedinou příčinou těchto obtíží. Pokud vás trápí dlouhodobě, neváhejte si zajít k doktorovi. Jak si ale pomoci sám bez lékaře i léků?

„Nafouknutí břicha, zvýšenou plynatost či říhání nezpůsobují jen některé pokrmy, ale i hltání či konzumace jídla ve spěchu a nedostatečné rozkousání nebo zadržování vody,“ vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Štěpánová z Naturhouse.

Za vším hledej vodu

Připomněla také, že pro ženy je období před menstruací či těhotenství spojené s nadýmáním především kvůli zadržování vody, které je obecně jednou z příčin i mnoha dalších zdravotních obtíží.

K příčinám patří i stres, potravinová alergie (především na lepek a laktózu), nebo také návyky jako je kouření či žvýkání žvýkaček, které vedou k polykání vzduchu. Pokud nadýmání nevyvolávají tyto příčiny, je lepší obrátit se na praktického lékaře nebo specialistu – gastroenterologa. Onemocnění žaludku či syndrom dráždivého tračníku není dobré podcenit.

Bez změny zvyklostí to nepůjde

Nafouknuté břicho, říhání a plynatost často doprovází i pocit na zvracení a nepříjemný, až bolestivý pocit plnosti. Jak se těchto obtíží jednoduše zbavit? „Změňte své stravovací návyky.

Na jídlo si udělejte čas, jezte pomalu, pořádně žvýkejte a nepřejídejte se.

Navíc přidejte ke každému jídlu porci zeleniny, omezte sladké a příliš slané pokrmy a uvidíte, že se budete cítit výrazně lépe,“ říká Štěpánka Štěpánová.

Proč nežvýkat: 7 a půl argumentu proti žvýkačkám

'Ucpanému systému' v břiše také obvykle pomůže pohyb. Neznamená to nějaké namáhavé cvičení, spíš jen chůzi. Procházka by však přece jen měla být svižná, aby se rozhýbala střevní peristaltika. Věci se pak dají obvykle do pohybu už samy…

Zažívání si musí zvyknout

Obvykle se radí nekonzumovat potraviny, které nám nadýmání způsobují. Výživová poradkyně však radí opak: potraviny do jídelníčku zařaďte, ale postupně, v malých porcích a správně upravené!

„Když si pravidelně a v malých dávkách dopřejeme fazole nebo brokolici, naše tělo si na ně zvykne a tento typ potravin přestane dělat paseku v našem trávení,“ vysvětluje a přidává i další tipy, které se v kuchyni rozhodně neztratí. 

Rady proti nadýmání 

  1. Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice vždy tepelně upravte.
  2. Luštěniny vždy před vařením namočte alespoň na šest hodin a vodu aspoň jednou vyměňte. Zbavíte se tak látek, které tělu škodí.
  3. Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.
  4. Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejen, že tyto luštěniny nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.
  5. Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty. Například kefír nebo bílý jogurt.
  6. Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Dokonce i polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.
  7. Od potíží uleví i bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.
  8. Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to nezpochybnitelně naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.
  9. Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.
  10. Dopřávejte si s chutí i exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.
  11. Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi. Působí příznivě na střevní mikroflóru.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Objevila jsem, co mám v medicíně dělat. Zdraví někdy není v nabídce, říká paliatrička | Video: Daniela Písařovicová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector