Jak mít měkké vánoční perníčky

  • Vánoční perníčky jsou tradicí, která k Vánocům jednoduše patří. 
  • Nejen, že skvěle chutnají, můžete si při jejich pečení užít také spoustu zábavy. 
  • Zapojte svou rodinu a přátele a upečte si to nejvoňavější cukroví roku! 

Hned měkké vánoční perníčky

Nechcete čekat, až vaše perníčky změknou? Pak vyzkoušejte náš rychlý a jednoduchý recept! 

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 100 g másla (v pokojové teplotě)
  • 2 lžíce kakaa
  • 5 lžic medu
  • 1 lžička sody
  • ¼ kypřícího prášku do perníku
  • perníkové koření

Postup 

  • Mouku s cukrem, sodou, práškem do perníku a kakaem prosejte.
  • Přidejte všechny ostatní ingredience a vytvořte tuhé těsto.
  • Těsto vložte přes noc do lednice a nechte jej odpočinout.
  • Další den těsto z lednice vyndejte, a to alespoň 1 hodinu před tím, než začnete s pečením.
  • Připravené těsto vyválejte na 3–4 milimetry silný plát a vykrojte vámi oblíbené tvary.
  • Vykrojené tvary skládejte na plech, vyložený pečícím papírem.
  • Pečte při teplotě 180 °C.
  • Jakmile začnou perníčky po okrajích hnědnout, vyndejte je. 
  • Vaše měkké vánoční perníčky jsou hotovy!

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj: countryliving.com

Zdravé perníčky

Pochutnejte si na výborných vánočních perníčcích, které neobsahují rafinovaný cukr!

Ingredience

  • 400 g špaldové mouky
  • 200 g medu 
  • 60 g kvalitního másla
  • 2 vejce 
  • ½ lžičky sody
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup 

  • Troubu si předehřejte na 180 °C a vyložte si plech pečícím papírem.
  • Mouku prosejte přes síto a přidejte změklé máslo, med, vejce, sodu a koření.
  • Vyšlehejte tuhé těsto a vložte jej na 12 hodin do lednice.
  • Jakmile je těsto připraveno, vytáhněte jej z lednice a nechte ho odstát, v pokojové teplotě, alespoň 1 hodinu.
  • Těsto vyválejte na, asi 3–4 milimetry, silný plát a vykrojte tvary podle libosti.
  • Cukroví vložte na plech a pečte na 180 °C do doby, kdy se perníčky krásně rozvoní.
  • Skladujte, nejlépe v papírové krabici, v chladném místě.

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj: countryliving.com

Vánoční medové perníčky

Tento recept je nejen výborný, ale také zdravý, protože neobsahuje rafinovaný cukr, ale pouze přírodní cukr, který se nachází v medu.

Ingredience

  • 100 g žitné mouky
  • 50 g špaldové mouky
  • 70 g mletých ořechů
  • 70 g medu – kvalitní od českých výrobců
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje – kvalitní rostlinný 
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup 

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Nachystejte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
  • Mouku žitnou i špaldovou prosejte.
  • Ke směsi z mouky přidejte ořechy, med, vejce, olej a perníkové koření.
  • Celou směs zpracujte v hladké těsto tak, aby se nelepilo a vložte jej na 12 hodin do lednice.
  • Další den těsto na vánoční perníčky vyválejte a začněte vykrajovat.
  • Než perníčky vložíte do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem nebo roztopenou kvalitní hořkou čokoládou.
  • Pečte na 180 °C asi 5–6 minut.

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj: countryliving.com

Hrnkové perníčky

Tento vánoční recept je ideální pro ty, kteří mají naspěch a rádi pečou pomocí hrníčkové míry.

Ingredience

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžíce rostlinného tuku nebo oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Připravte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
  • Tuk a med rozehřejte – pokud použijete olej, nerozehřívejte ho.
  • Do směsi tuku a medu přimíchejte cukr a vejce.
  • Dále přisypte mouku s práškem do pečiva a přidejte perníkové koření.
  • Vypracujte tužší těsto – nesmí se lepit.
  • Nechte ho alespoň 6 hodin odpočinout v lednici.
  • Vyválejte silný plát o velikosti 4 mm a vykrajujte tvary.
  • Než vložíte cukroví do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem.
  • Pečte asi 5–6 minut a před zdobením nechte vychladnout.

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj: countryliving.com

Bílková poleva na perníčky

Připravte si klasickou a jednoduchou polevu na cukroví z bílků!

Ingredience

  • 1 vaječný bílek
  • 140–160 g moučkového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy – podle potřeby

Postup 

  • Moučkový cukr a bílek smíchejte a následně přidejte zbytek ingrediencí.
  • Míchejte tak dlouho, dokud poleva nebude úplně hladká.
  • Její hustotu ovlivníte přimícháním moučkového cukru nebo citronové šťávy.

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj: supergoldenbakes.com

Cukrová poleva na perníčky

Konzistence cukrové polevy na perníčky je velmi jemná, proto se hodí na drobné zdobení, jako je lemování cukroví nebo malování tváří či detailů na perníkových chaloupkách.

Ingredience

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 4–5 lžiček vody
  • 4 lžičky kukuřičného sirupu 
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  • V míse smíchejte cukr s vodou. 
  • Přidejte kukuřičný sirup a míchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. 
  • Následně vmíchejte citronovou šťávu. 
  • Cukrovou polevu na perníčky můžete použít tak, jak je, nebo ji můžete rozdělit do několika misek, z nichž každou obarvíte jiným potravinářským barvivem.
  • Polevu je vhodné použít hned. Potřebujete-li ji ale uchovat na později, přikryjte ji potravinářskou folií tak, aby se těsně dotýkala polevy. Následně přikrytou polevu vložte do vzduchotěsné nádoby. Takto můžete polevu skladovat až po dobu 3 dnů.

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj: mommyshomecooking.com

Zdobené vánoční perníčky s čokoládou

Udělejte si sladké perníčky tak trochu jinak. 

Vyměňte klasické těsto za těsto plné čokolády!

Ingredience

  • 2 a ¼ šálku hladké mouky (na poprášení)
  • ½ šálku neslazeného kakaového prášku
  • ½ lžičky jemné soli
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1 a ½ (asi 12 lžící) nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • 1 a ¼ šálku cukru
  • 1 velké vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 tabulka čokolády (dle vlastního výběru)

Postup

  • Mouku, kakaový prášek, sůl, a sodu smíchejte v misce a odložte stranou.
  • Máslo vložte do druhé mísy a rozšlehejte ho, při střední rychlosti, do hladka.
  • Přidejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lehký a načechraný krém. 
  • Přidejte vejce a vanilku a znovu šlehejte. 
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přidejte ji do směsi. Pořádně zamíchejte. 
  • Snižte rychlost mixéru a přidejte směs s moukou z první mísy. Vše promíchejte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto rozdělte na polovinu. Z každé poloviny vytvořte ovál a zabalte jej do potravinářské folie. 
  • Připravené těsto nechte odpočinout v chladu po dobu minimálně 1 hodiny. 
  • Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte si troubu na 175 °C. 
  • Z těsta vyválejte pláty o tloušťce asi 0,5 cm a vykrojte z něj, pomocí vykrajovátek, nejrůznější tvary dle vlastní volby. 
  • Připravené perníčky dávejte na plech, vyložený pečícím papírem, s rozestupy 2,5 cm. 
  • Cukroví pečte 10–12 minut a poté jej nechte vychladnout. Následně ozdobte dle vlastní fantazie. 

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj: foodnetwork.co.uk

Bezlepkové perníčky

Tento skvělý recept je určen nejen lidem s citlivostí na lepek, ale všem, kteří si rádi pochutnají na sladkém a zároveň zdravém cukroví!

Ingredience

  • 2 a ¼ šálku (347 g) bezlepkové mouky
  • 1 šálek (96 g) mandlové mouky
  • ½ čajové lžičky xanthanové gumy
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • 6 lžic (85 g) másla (v pokojové teplotě)
  • ½ šálku (106 g) hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • ½ šálku (170 g) melasy
  • 1 lžička vanilky

Postup

  • Všechny suché ingredience smíchejte dohromady a odložte stranou. 
  • Ve druhé misce vyšlehejte máslo s hnědým cukrem.
  • Přidejte vejce, melasu a vanilku. Mixujte, při nízké rychlosti, dokud se všechny ingredience nespojí. Vysoké rychlosti se vyhněte, aby nedošlo k přidání vzduchu do těsta.
  • Do směsi přisypte suché přísady a promíchejte.
  • Těsto rozdělte na poloviny, z nichž každou zabalte do potravinové folie. Těsto ve folii poklepejte, abyste vytvořili tvar tlustých disků a nechte v lednici odpočinout 1–2 hodiny. Máte-li čas, nechte těsto odpočívat přes noc.
  • Předehřejte troubu na 175 °C a z těsta vypracujte pláty o tloušťce 0,5 cm. 
  • Pomocí vykrajovátek vykrojte požadované tvary a umístěte je na plech, vyložený pečícím papírem. 
  • První várku pečte asi 15 minut. Další várky by měly být hotovy už za 8–12 minut. 
  • Cukroví bude po okrajích pevnější, ale ve svém středu si zachová měkkou strukturu. 
  • Před tím, než začnete cukroví zdobit, jej nechte vychladnout.
Budete mít zájem:  Na silnicích zemřelo 118 lidí

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj:kingarthurbaking.com

Tradiční vánoční perníčky

Dodržujete tradice? Pak by na vašem stole neměly chybět tradiční voňavé perníčky ve tvaru stromečků a andílků!

Ingredience

  • 150 g nesoleného másla, nakrájeného na kostičky
  • ½ šálku (125 ml) zlatého sirupu
  • ½ šálku (110 g) hnědého cukru
  • 1 lžička sody
  • 3 šálky (450 g) hladké mouky
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce (lehce rozšlehané)
  • cukrářské zdobení 

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dva plechy, vyložené pečícím papírem. 
  • Máslo, zlatý sirup a cukr dejte do hrnce a zahřívejte na střední výkon. 
  • Přiveďte k varu a, za stálého míchání, vařte 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. 
  • Odstraňte směs z tepla a přidejte sodu. Promíchejte a odložte stranou.
  • Mouku, zázvor, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a prášek do pečiva přidejte do máslové směsi. 
  • Přidejte vejce a míchejte, dokud se vše nespojí. 
  • Směs přeneste na lehce pomoučený povrch a vytvořte hladké těsto. 
  • Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte z nich dva disky a každou polovinu zvlášť zabalte do potravinové folie. Následně chlaďte 45 minut v lednici, dokud nebude těsto pevné.
  • Obě poloviny těsta následně vyválejte na asi 0,5cm pláty a vykrojte požadované tvary. 
  • Cukroví umístěte na plechy s rozestupy 3 cm a pečte po dobu 8 minut.
  • Následně nechte vychladnout a ozdobte pomocí cukrářského posypu nebo polevy dle vlastní fantazie.

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj: taste.com.au

Tipy na zdobení perníčků

Seznamte se s několika radami, které vám usnadní vánoční zdobení.

Pravidla zdobení:

Zdobení s polevou

Zdobit vánoční perníčky polevou je nejklasičtější způsob. Poleva je velmi jednoduchá a často se skládá z vaječných bílků, citronové šťávy (vody) a moučkového cukru. Někdo do polevy přimíchává také škrob. 

Správná poleva by měla být hladká, a tak akorát hustá. Poleva je i skvělým jedlým lepidlem pro zdobení perníkových chaloupek.

Jak mít měkké vánoční perníčky zdroj: recipesjust4u.com

Zdobení pomocí barevného cukru

Ozdobit perníky můžete i pomocí různých obarvených krystalků cukru nebo cukrového kuličkového zdobení.

Po vytažení z trouby stačí perníčky potřít žloutkem a posypat připraveným zdobením. Můžete také vyzkoušet variantu, kdy přitisknete cukr do syrového těsta a až poté jej upečete.

zdroj: etsy.com

Zdobení pomocí bonbonů

Do zdobení perníčků bonbony můžete zapojit hlavně své děti. Postačí vám klasické Lentilky nebo M&M bonbony.

Bonbony můžete k cukroví přilepit pomocí polevy. 

Zdroj: wikimedia.org

Zdobení pomocí razítek

Máte doma razítka na cukroví a dorty? Využijte je na zdobení vánočních perníčků.

Jakmile vykrojíte požadovaný tvar perníku, vtlačte do něj razítko a poté jej upečte.

zdroj: globalsources.com

Zdobení tematickými cukrovinkami

Perníčky vypadají skvostně, když je ozdobíte například malými cukrovými vločkami, kuličkami apod.

Například takový perníček ve tvaru stromečku můžete ozdobit tak, jako byste zdobili klasický stromeček vánočními ozdobami.

zdroj: dreamstime.com

Skladování vánočních perníčků

Jak skladovat perníčky, tak, aby vám co nejdéle vydržely?

Skladujte je:

  • v papírové krabici, vyložené utěrkou, v chladné místnosti
  • v uzavíratelné dóze společně s kouskem jablka nebo citrusové kůry
  • v uzavíratelné dóze na chladném a tmavém místě

Receptů na vánoční perníčky je spousta. My jsme pro vás vybrali ty nejjednodušší, nejrychlejší a hlavně nejoblíbenější. 

Upečte si perníčky společně se svými blízkými. Provoňte svůj domov a zažijte tu pravou vánoční atmosféru!

Recept na vánoční perníčky, které můžete upéct na poslední chvíli…

Tradice vánočního pečení velí asi 3 týdny před Štědrým dnem zadělat těsto na medové perníčky, napéct je a pak nechat do čtyřiadvacátého rozležet, jinak totiž budou tvrdé a nedají se jíst. Co ale dělat v okamžiku, že jsou Vánoce “za dveřmi” a my v předsvátečním shonu na perníčky zapomněli?

Pomoc je jednoduchá! Kromě tradičních existují i jiné recepty, které poradí, jak toto cukroví zhotovit třeba jen pár dnů před Štědrým dnem a přesto je budete mít měkké, vláčné a k okamžité konzumaci vhodné. Chcete vědět jak na to? Poradíme vám…

Jak mít měkké vánoční perníčky

Co budeme potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 celá vejce, 2 lžíce kvalitního tekutého medu nejlépe přímo od včelaře, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 1 žloutek na potření perníčků po upečení a bílkovou polevu na ozdobení

Pracovní postup: všechny uvedené suché ingredience smícháme v misce, přidáme  další tekuté suroviny a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme k dispozici kuchyňského robota, jednoduše do něj vše nasypeme a otočíme knoflíkem. Vytvořené těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici, v její spodní části.

Jak mít měkké vánoční perníčky  Jak mít měkké vánoční perníčky

Před samotným pečením předehřejeme troubu na 160 °C a plechy na pečení vyložíme pečícím papírem. V připravené nádobě rozmícháme žloutek s jednou lžící vlažné vody, tato směs poslouží na následné pomazání perníčků.

Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetrua pomocí formiček vyrábíme perníčky. Ty naskládáme jen kousek od sebe na plech a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 10 minut a po vytažení z trouby perníčky okamžitě potíráme připraveným žloutkem.

Je to proto, aby se pěkně leskly!  Následně je necháme třeba na válu vychladnout a můžeme zdobit…

Jak vidíte, Vánoce se dají zachránit i na poslední chvíli. Krásné svátky přeje Magdalena, čtenářka z Bíliny.

Na závěr trocha historie a symboliky

Jak mít měkké vánoční perníčkyVýroba perníku jako takového má nejen v našich, ale i sousedních zemích poměrně bohatou tradici. Perník v nejrůznějších podobách se pekl například v Holandsku, Německu a nebo i v Polsku. Jako potravina byl také velmi oblíbeným obchodním artiklem, protože díky poměrně dlouhé době skladování (vydrží bez problémů i několik měsíců) se mohl dopravovat na velké vzdálenosti naprosto bez rizika. A to, že je perník pochutinou hodně starou, dokládají i nálezy historických předchůdců našich perníčků v egyptských hrobkách. Během dlouhých staletí se složení a recepty na výrobu perníků samozřejmě vyvíjely a upravovaly, popřípadě vznikaly nejrůznější krajové variace a modifikace. Perníků včetně oblíbených medovníčků je ke dnešnímu datu známo několik stovek. Vyrábějí se a pečou v klasických i kreativních tvarech a mají díky nejrůznějším (často i tajným) ingrediencím nepřeberné množství chutí a vůní

První zmínky o českých perníkářích můžeme vyčíst z kronik kolem roku 1330 – 1350, kdy se toto řemeslo objevuje na Trutnovsku. Perníky měly nejdříve tvar jednoduché ploché placičky, případně se vykrajovaly pomocí různých formiček (dřevěných, keramických, jednoduchých i zdobených).

Budete mít zájem:  Týden Před Menstruací Příznaky?

Ale tak, jak se začalo i perníkářství přizpůsobovat výrobě ve velkém, mizí krajové podoby a výroba se unifikuje.

V současné době jsou ale na trhu vidět výrobky znovu oživených malých rodinných firem, které rozdávají hlavně na vánočních trzích nejen „sladké pokušení“, ale i radost z oku lahodícímu zdobení.

Jak mít měkké vánoční perníčkyPerníčky jsou součástí naší historie a s tou ruku v ruce jde i nejrůznější symbolika. Jedna se skrývá ve tvarech, jinou můžeme objevit ve zdobení. Růže znamená vroucí city, třeba i ty neopětované. Košík je symbolem ženství a ženy, zatímco tulipán naopak symbolem muže. Věnec se objevoval na větších pernících, které si dávaly rodiny navzájem a symbolizoval štěstí, zdraví, sílu anebo plodnost. Klasický věneček, podobný tomu pletenému z květin nebo proutí, zas patřil ještě cudné slečně.  Ryba jako symbol křesťanství se na perníčcích objevuje hlavně o Vánocích a holoubky zase dostávali od své milé při koledě mladí chlapci jako důkaz opětované lásky.  Dalšími tvary a symboly hojně používanými hlavně o Vánocích jsou nejrůznější chaloupky, svícny, podkovy, hvězdy, andělé, prasátka, svíčky, sněhuláci, větvičky anebo vločky. Naopak květiny symbolizující příchod jara se objevují až na pernících velikonočních.

Autor příspěvku: Ing. Jan Stropnický

Nejlepší perníčky: 6 triků, aby byly na Vánoce měkké a nadýchané

  • 28listopadu   2017  /  14:00Nejenže úžasně voní a chutnají, ale dají se skvěle použít jako nádherné dekorace na adventní svícen, věnec nebo třeba se jen pověsí na stromeček. Bez klasických medovníčků ozdobených sněhově bílou polevou by zkrátka vánoční svátky ztrácely to pravé kouzlo. A protože Štědrý den je tu už za měsíc, je čas pustit se do pečení. Začít byste měli právě perníčky. Potřebují totiž čas, aby se rozležely. Poradíme vám, jak upéct ty nejlepší.
  • Možná se vám to zdá úplně zbytečné, ale věřte mi, odrazí se to na struktuře výsledného produktu. Takže pokud ještě doma nemáte síto, určitě si ho co nejdřív pořiďte. Prosijte nejen mouku, ale také moučkový cukr. I v něm totiž často bývají hrudky a krystaly. Zároveň s moukou prosívejte i kypřicí přísady, jako jsou soda či kypřicí prášek. Jen tak budete mít jistotu, že je kypřidlo rovnoměrně promíchané.
  • I když už dávno není problém zajít do nejbližšího obchodu a sáhnout po pytlíčku s kořením určeným přímo do perníku, není nad to, připravit si doma směs vlastní. Čerstvě namleté nebo v hmoždíři nadrcené ingredience totiž mají nenahraditelnou vůni i chuť. Na přípravu domácího perníkového koření budete potřebovat 35 gramů skořice, 9 gramů nového koření, 2 gramy hřebíčku, 2 gramy zázvoru, 2 gramy kardamomu, 2 gramy koriandru, 1 gram muškátu a 1 gram fenyklu.
  • Důležité je i to, jaké ingredience pro přípravu těsta použijete. Mouku nikdy nedávejte tu právě přinesenou z obchodu. Vezměte si ze špajzu nějakou starší, která neobsahuje tolik vlhkosti. Med do těsta by měl být tekutý bez jakýchkoliv hrudek. Nejlepší volbou je tmavý lesní. Je aromatičtější a dodá perníčkům nádherně zlatavou barvu. Výslednou chuť vylepšíte ještě přidáním pomerančové či citronové kůry.
  • Nic se nedá uspěchat. To platí i při pečení vánočních perníčků. Důkladně ručně propracované těsto nechte proto před vyválením a vykrajováním tvarů dobře odležet. Zabalte ho do potravinové fólie a uložte alespoň na dvanáct hodin do chladničky. Fólii použijte i při vyvalování těsta.
  • Vyvarujte se časté chyby. Před pečením ani během něj, perníčky nikdy ničím nepotírejte. Vykrájené tvary jen rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi jednotlivými kousky dostatečně velké mezery. Při pečení se totiž nejen nafouknou, ale také trochu zvětší. Hotové perníčky pak vytáhněte z trouby a ještě horké potřete bílkem nebo žloutkem smíchaným s troškou vody. Docílíte tak nádherně lesklého a hladkého povrchu.
  • Hotové perníčky jsou po upečení většinou tvrdé a musí se nechat uležet, aby byly nakonec měkké a vláčné. Je dobré je uložit na místě s vyšší vzdušnou vlhkostí, jako je například balkon. Nejvhodnější je uzavíratelná nádoba z keramiky. Vyložte ji alobalem, perníčky do ní naskládejte a zastříkněte rumem. Vše pak opět přikryjte alobalem a dobře zavřete. Stejným způsobem můžete uložit i vánoční štólu.

Nejlepší recepty na medové perníčky, včetně rad a tipů na zdobení

Medové perníčky zdobené třenou polevou Foto: archív Terezy Semerádové

Zeptali jsme se perníkářky Terezy Semerádové z blogu Perníčkování, která povyšuje zdobení perníčků na umění, na její rady a tipy, jak na samotné pečení perníčků, tak jejich zdobení.

Pečení perníčků vypadá jednoduše, ale není tomu tak. Někdy je těžké kvůli velké lepivosti těsta vůbec dosáhnout správné konzistence, jindy je nad lidské síly vyválet těsto a z něj vykrájet a přenést na plech ty nejkrásnější vánoční tvary.

Ale ani když toto všechno hravě zvládnete, ještě neznamená, že vaše perníčky budou přesně takové, jaké jste si vysnili. Tajemství tkví jak ve správně zvoleném receptu, tak v dodržování přesného postupu.

Tradiční recepty na vánoční cukroví Vánoce

Jak tedy poznat, který z receptů je ten správný? Především záleží na tom, co od perníku očekáváte a kolik máte času na jeho výrobu a odležení.

Nejprve se s námi podívejte na dva osvědčené recepty, které se liší především v časové náročnosti výroby. Následně se více zaměříme na samotné zdobení.

Slepované perníčky lze využít i jako vánoční ozdoby FOTO: archív Terezy Semerádové

INGREDIENCE
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • nevrchovatá čajová lžička jedlé sody
  • 2 vrchovaté čajové lžičky perníkového koření
  • 50 g holandského kakaa (můžete vynechat, pokud chcete pouze medové perníčky)
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce medu
  • 2 velká vejce
  • 125 g másla
  • 1 žloutek a mléko na potření perníčků po upečení
  • Všechny suroviny vypracujte v hladké těsto. Pokud se rozhodnete použít kakao, může se vám stát, že suroviny půjdou hůře zpracovat, jelikož některé značky kakaa více vysušují. V takovém případě se nebojte přidat trošku medu a tuku. Těsto podle tohoto receptu by mělo být krásně vláčné a tvárné, ale nemělo by se lepit.
  • Hotové těsto vložte do uzavíratelné nádoby a nechte alespoň dvě hodiny odležet v lednici (můžete nechat i přes noc).
  • Před pečením těsto pořádně propracujte, vyválejte přibližně na tloušťku 3 mm a tvary pečte na 180 °C.
  • Doba pečení záleží na velikosti vykrajovaného tvaru. Může se pohybovat od 5 minut až po 15 minut v případě velkých perníčků.
  • Hotový perníček by měl být při vytažení z trouby stále ještě měkký, ale nemělo by být možné do něj obtisknout prst.
  • Hned po vytažení z trouby perníčky potřete směsí rozšlehaného žloutku s trochou mléka (cca dvě lžíce mléka na 1 žloutek).
  • Pokud vám na perníčku zůstávají příliš znatelné stopy žloutku, směs ještě více zřeďte mlékem. Perníčky po vychladnutí skladujte v uzavřené nádobě.
Budete mít zájem:  Může ashwagandha zlepšit zdraví štítné žlázy? je to alternativní léčba štítné žlázy?

TIP: V případě, že se chystáte zdobit bílkovou polevou, nechte perníčky raději ještě týden odležet, protože povrch perníčku stále pracuje a při unáhleném zdobení by vám poleva mohla v důsledku smršťování opadat.

Tento recept je vhodný například i na perníkovou chaloupku. U těch ovšem doporučuji nechat jednotlivé díly v troubě trochu „přepéct“, aby těsto bylo o něco tvrdší a tvořilo tak pevnější základy.

Klasické recepty na vánoční cukroví podle našich babičekVánoce

Ozdobené perníčky lze využít nejen jako vánoční ozdoby, ale i jako jmenovky k dárkům.

Foto: archív Terezy Semerádové

Doba přípravy: 2-6 týdnů na odležení těsta, 14 dnů na odležení perníčků

INGREDIENCE
1. Těsto
  • 1 kg hladké mouky
  • 1 kg horkého medu
  • 10 g skořice
  • 10 g hřebíčku
  • 10 g nového koření
  • 2 špetky anýzu
  • 2 špetky badyánu
  • kůra z jednoho citrónu
  • 1 žloutek
  • 20 g jedlé sody

Tip: všechno koření lze nahradit 40 g perníkového koření

 2. Těsto
  • 500 g moučkového cukru
  • 3 celá vejce
  • 3 žloutky
  • 500 g mletých, neloupaných mandlí
  • 1 kg mouky
  • 1 žloutek a mléko na potření perníčků po upečení
  • Nejprve si připravte 1. těsto. Smíchejte mouku s horkým medem, kořením a propracujte v hustou kaši. Toto těsto nechte v uzavřené nádobě v lednici nebo jiném chladném místě 14 dní až 6 neděl odležet.
  • Až budete připraveni péct, přidejte do těsta jeden žloutek smíchaný s 20 g jedlé sody. Řádně propracujte a pusťte se do přípravy druhého těsta.
  • Moučkový cukr utřete s 3 vejci a 3 žloutky, poté přidejte mleté mandle a mouku.
  • Tuto směs propracujte a spojte s prvním těstem, které jste si připravili před 14 dny až 6 týdny.
  • Z těsta vykrájejte požadované tvary a pečte na 180 °C. Doba pečení záleží na velikosti vykrajovaného tvaru. Může se pohybovat od 5 minut až po 15 minut v případě velkých perníčků.
  • Ještě horké potřete rozšlehaným žloutkem s trochou mléka. Perníčky poté nechte rozležet minimálně 14 dní, aby změkly.

Tradiční perník neobsahuje žádné kakao ani tuk. Toto těsto však vyžaduje mnoho péče, času a volného místa v ledničce.

Nejvyšší čas si naplánovat předvánoční úklid Vánoce

Předvánoční období je však hektické, a ne vždy se nám dostává tolik času, kolik bychom si přáli. Pokud tedy hledáte recept na perníčky, který můžete připravit během chvilky a perníčky budou okamžitě měkké a měkké i zůstanou, tak doporučuji předchozí.

Zdobení představuje další nelehký úkol. Není se však čeho bát a kreativitě se v tomto případě meze nekladou. Tradiční perníčky byly původně zdobeny pouze oloupanou půlkou mandle a takzvaným ledováním na spodní straně perníčku.

Ledování spočívá v potření bílkovou polevou, která je zředěná citronovou šťávou na velmi tekutou konzistenci, takže vytvoří pouze průhledné cukrové mramorování.

Nicméně, asi se všichni shodneme, že cílem pro většinu z nás je pravděpodobně bílé, krajkové zdobení na povrchu perníčku. Pokud hledání správného receptu byla noční můra, příprava bílkové polevy bývá pro mnoho kuchařek hotové peklo.

Určitě se vám to už také stalo. Vyzkoušela jste všechny možné varianty šlehání s cukrem, bez cukru, nad párou, bez páry a výsledek… poleva tekla. Asi vás ale nenapadlo, že chyba je právě ve šlehání.

Šlehaná sněhová poleva se samozřejmě na perníčky používá, nicméně pracovat s ní dokáže pouze hodně zkušená perníkářka. Pro nás ostatní tu je třená poleva.

Veganské vánoční cukroví, které se svou chutí vyrovná tomu tradičnímuVánoce

INGREDIENCE
  • 1 bílek
  • pár kapek citronové šťávy
  • 200 g moučkového cukru
  • Bílek rozklepněte do misky, přidejte pár kapek citronové šťávy a po troškách začněte přisypávat moučkový cukr, který metličkou do bílku zamíchejte.
  • Cukr přidávejte do té doby, dokud poleva nebude mít požadovanou konzistenci.
  • I přes zažitou českou představu nesmí být poleva úplně hustá. Příliš hustá poleva jde špatně vymáčknout ze zdobícího sáčku a způsobuje jeho praskání.

Tento recept zvládne i začátečník. S polevou se krásně pracuje a v ledničce vydrží až tři dny.

Bílková poleva vás neláká? Zkuste perníčky slepit povidly a potřít čokoládou. Uvidíte, že se po nich okamžitě zapráší.

Perníčky vždy uchovávejte v uzavřené nádobě, aby se vám v důsledku topení nevysušily. Pokud se vám něco takového přihodí, tak k perníčkům do krabice vložte čerstvý chléb nebo jablko. Perníčky z nich vytáhnou veškerou vlhkost a změknou.

Pouze pozor, ani chléb ani jablko by se neměly dotýkat cukrové polevy. Mohou ji totiž rozpustit.

Tradiční linecké cukroví podle receptu z rodinného cukrářstvíVánoce

Na prvním videu uvidíte, jak ozdobit perníčky na vánoční ozdoby. Podle postupu Terezy Semerádové to zajisté zvládnete i vy.

Podobnou technikou lze ozdobit i vánoční perníková srdce. Výsledek vypadá složitě. Ale pokud budete postupovat krok za krokem podle návodu, jistě budete příjemně překvapené i svým vlastním výsledkem.

Hlavní zprávy

Měkké vánoční perníčky. Tradiční cukroví, u kterého si zuby nevylámete

Na těsto: 5 lžic rozpuštěného medu, 100 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku sody, 1/4 prášku do perníku.

Na polevu: bílky, citronová šťáva, moučkový cukr.

Postup: V menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy rozpuštěné máslo (ne horké), vajíčka a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také). Ve větší míse si smícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou (případně i práškem do perníku), cukr, kakao, koření a skořici. Smíchané tekuté suroviny přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto.

Přečíst článek ›

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin odpočívat v lednici. Poté necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 3-4 mm silnou a vykrajujeme tvary.

Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5-10 minut, dle trouby. Pozor, perníčky nesmíme přesušit do tvrda.

Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout.

Připravíme si polevu z bílku (2 lžíce), citronové šťávy (1 lžíce) a postupně proséváme a přimícháváme a lžící třeme moučkový cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala.

Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně dodat více cukru, pokud je moc řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud je příliš hustá.

Hotové perníčky skladujte nejlépe v plechové krabičce, v suchu a v chladu.

Tip od Markéty: „Mám silikonovou podložku na vyvalování, která se nemusí skoro vůbec podsypávat, kdybych ji neměla, vyválím to na pečícím papíře. Prostě tam nedávejte moc mouky.“

O MarkétěMarkéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. Je autorkou blogu Markéta v troubě. O své umění se s Vámi pravidelně podělí v našem seriálu.

„Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů.

Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte doma,“ říká Markéta s úsměvem.

Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector